Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν έχει ψυχή», λέει ο Τζο Μπάιντεν



Ο Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν έχει ψυχή» συμπέρανε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν κοιτώντας τον στα μάτια σε συνάντησή τους στο Κρεμλίνο το 2011, όπως αναφέρει στο περιοδικό New Yorker σε άρθρο που δημοσιεύεται εν μέσω της ουκρανικής κρίσης
Ο Μπάιντεν μίλησε στο περιοδικό σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Πούτιν το 2011, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν πρωθυπουργός. «Του είπα, κύριε πρωθυπουργέ κοιτάζω στα μάτια σας και νομίζω ότι δεν έχετε ψυχή. Με κοίταξε, χαμογέλασε και είπε 'Εμείς οι δύο καταλαβαινόμαστε'».
Η εκτίμηση του Μπάιντεν έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Ο.Μπους, ο οποίος είχε δηλώσει μετά την πρώτη του συνάντηση με τον Πούτιν το 2001: «Κοίταξα τον άνδρα αυτόν κατάματα, ήμουν σε θέση να δω την ψυχή του».
Τα σχόλια του Μπάιντεν δημοσιεύθηκαν καθώς οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις εκφράζουν την οργή τους κατά της Ρωσίας για την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Μπάιντεν, ο οποίος έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα, μίλησε σχετικά με τη συνάντησή του με Ουκρανούς αξιωματούχους στις αρχές του έτους, σύμφωνα με το άρθρο του περιοδικού που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.
«Δεν σκεφτόμαστε πλέον όπως σκεφτόμασταν στον Ψυχρό Πόλεμο, για διάφορους λόγους. Κανείς δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με εμάς. Κανείς δεν είναι κοντά. Εκτός εάν κάποιος είναι αρκετά τρελός ώστε να πατήσει ένα κουμπί, δεν υπάρχει τίποτα από στρατιωτικής άποψης που θα μπορούσε να κάνει ο Πούτιν για να αλλάξει ριζικά τα αμερικανικά συμφέροντα» δήλωσε.
egiakoumis.gr

Read more...

Κακλαμάνης προς Βενιζέλο: Εκθέτεις τον Πρωθυπουργό και την χώρα...

Κακλαμάνης προς Βενιζέλο: Εκθέτεις τον Πρωθυπουργό και την χώραΣε ευθεία επίθεση κατά του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου προχωρά ο Νικήτας Κακλαμάνης με αφορμή όσα απάντησε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ – Κεντροαριστερά στην ...
ερώτηση που κατέθεσε για το διπλωματικό επεισόδιο που δημιούργησε στην Κύπρο.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης τον κατηγορεί ότι παίζει μικροκομματικά παιχνίδια εκθέτοντας τον Πρωθυπουργό και πλήττει την αξιοπιστία της χώρας.

Τέλος κατηγορεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι με τις πράξεις του «το ελληνικό ΥΠΕΞ επενέβη απροκάλυπτα σε ένα άλλο ανεξάρτητο κράτος, με στόχο να «αποκτήσει» άλλοθι για τις τελευταίες του αποφάσεις στο Κυπριακό».

Διαβάστε όλη την δήλωση του Νικήτα Κακλαμάνη:

«Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, οι «μικροί κύκλοι» που απεργάζονται συνεργασίες της ΝΔ και διαφόρων «εκδοχών της ακροδεξιάς» δεν είναι φυσικά ένας πολιτικός με την ιστορία, την εμπειρία και τη δημοκρατική συνέπεια του ερωτώντος βουλευτή. Είναι προφανές πως μία τέτοια επισήμανση, σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, μόνο ως περίεργη μπορεί να χαρακτηριστεί. Φυσικά ότι άλλοι κύκλοι απεργάζονται και σενάρια συνεργασίας μεταξύ της ΝΔ αλλά και διαφόρων εκδοχών της αριστεράς, αυτό γιατί δεν το αναφέρει το ΥΠΕΞ; Η ουσία όμως παραμένει: ο πρωθυπουργός της χώρας γνώριζε την πρωτοβουλία της επίδοσης ρηματικής διακοίνωσης στην Λευκωσία ή όχι;

Στην ουσία εμπλακήκατε σε ένα «μικροκομματικό» παιχνίδι στην Κύπρο, θέτοντας σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Αθήνας στα μάτια του Κυπριακού ελληνισμού λαμβάνοντας καταφανέστατα θέση υπέρ της μίας πλευράς, ενώ το ελληνικό ΥΠΕΞ επενέβη απροκάλυπτα σε ένα άλλο ανεξάρτητο κράτος, με στόχο να «αποκτήσει» άλλοθι για τις τελευταίες του αποφάσεις στο Κυπριακό.

Αυτό θεωρείται υπεύθυνη εθνική πολιτική; Με τις αναφορές για τη στάση και τις ενέργειες ή μη-ενέργειες σε διάφορα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ουσιαστικά αφήνετε έκθετο τον πρωθυπουργό, ενώ «νίπτετε τας χείρας σας» για τις δικές σας ευθύνες.

Εάν όλα αυτά δεν συνιστούν μικροκομματικές επιλογές σε θέματα ασφαλείας ολοκλήρου του έθνους, τότε οι λέξεις έχουν χάσει πλέον το νόημά τους…»...
tribune.gr

Read more...

Τα 14 ακίνητα που βγαίνουν πάλι στο "σφυρί"...

...με ευκολίες πληρωμής!...


Μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας, στις 17 Σεπτεμβρίου, βγαίνει στο "σφυρί", από το ΤΑΙΠΕΔ, ένα νέο πακέτο 14 ακινήτων, στο οποίο περιλαμβάνονται...
διατηρητέα κτίρια, καταστήματα και παραθαλάσσια οικόπεδα.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για ακίνητα που είχε επιχειρηθεί να πωληθούν και στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ, επισημαίνει ότι για διευκόλυνση των αγοραστών ο τρόπος αποπληρωμής θα μπορεί να πραγματοποιηθεί και με δόσεις.

Αναλυτικά τα ακίνητα που βγαίνουν προς πώληση είναι το 6όροφο κτίριο στην οδό Ευαγγελιστρίας 9- στο κέντρο της Αθήνας, μια παραθαλάσσια έκταση 17 στρεμμάτων στο Ρίο, ένα 3όροφο διατηρητέο κτίριο στην παλαιά πόλη της Θεσσαλονίκη, ένα 4όροφο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, πωλούνται κτίρια που στέγαζαν Ειρηνοδικεία σε επαρχιακές πόλεις, όπως ένα διώροφο ακίνητο στη Λίμνη Ευβοίας, καθώς και τα κτίρια στα οποία λειτουργούσαν κάποτε τα Ειρηνοδικεία Ανδρίτσαινας (Ηλεία), Παραμυθιάς (Σούλι), και Κλειτορίας Καλαβρύτων...
left.gr

Read more...

Πώς διαμορφώνονται τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ...

Πώς διαμορφώνονται τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ
Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ για εξοχικές και δεύτερες κατοικίες και για καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο θα ισχύσουν από 25 Ιουλίου, ενώ...
στο πλαίσιο του «εξορθολογισμού» των τιμολογίων του ρεύματος.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ οι αυξήσεις αυτές ισοδυναμούν σε 1,9 ευρώ το μήνα για τις 400 κιλοβατώρες το τετράμηνο και στα 3,8 ευρώ το μήνα για καταναλώσεις των 800 κιλοβατωρών. Προβλέπονται επίσης μειώσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών και γραφείων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, μ«ε στόχο την εναρμόνιση με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες για κοστοβαρή τιμολόγια, από 25 Ιουλίου αναπροσαρμόζονται οι χρεώσεις ορισμένων τιμολογίων της ΔΕΗ ΑΕ, που αφορούν κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και εξοχικές και δεύτερες κατοικίες. Η μείωση των σταυροειδών επιδοτήσεων, οδηγεί σε πιο αναλογική τιμολόγηση της κατανάλωσης ρεύματος με βάση το κόστος και αποτρέπει ένας πελάτης να επιβαρύνεται αδικαιολόγητα με ακριβότερες χρεώσεις προκειμένου ένας άλλος να απολαμβάνει φθηνότερες τιμές. Πρόκειται ουσιαστικά για εξορθολογισμό και εξομάλυνση της αγοράς με δικαιότερη τιμολόγηση για όλους».

Συνοπτικά οι μεταβολές στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ ΑΕ αφορούν:

Μειώσεις στα τιμολόγια περίπου 1,4 εκατομμύρια καταναλωτών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (γραφεία, μικρά εμπορικά καταστήματα, φούρνοι, εργαστήρια, μικρές βιοτεχνίες, συνεργεία, επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους, κτίρια γραφείων, μεγάλα καταστήματα, μεσαίου μεγέθους βιοτεχνίες, λοιπές παραγωγικές μονάδες κλπ) καθώς και κοινόχρηστους χώρους.

- Στο επαγγελματικό τιμολόγιο Γ21, για τη μεγάλη πλειονότητα των επαγγελματιών, περιλαμβανομένων και των κοινόχρηστων χώρων, η μεσοσταθμική μείωση είναι 3,4% στο σύνολο του λογαριασμού. Ενδεικτικά, για εμπορικό πελάτη με κατανάλωση 2.000 kWh το τετράμηνο, η μείωση στο σύνολο του λογαριασμού ανέρχεται σε περίπου €3,7/μήνα.

- Στο επαγγελματικό τιμολόγιο Γ22, η μεσοσταθμική μείωση είναι 1% στο σύνολο του λογαριασμού. Ενδεικτικά, για εμπορικό πελάτη με τριφασική παροχή και μηνιαία κατανάλωση 7.000 kWh, η μείωση στο σύνολο του λογαριασμού ανέρχεται σε περίπου €11,6/μήνα.

- Στο επαγγελματικό τιμολόγιο Γ23, η μεσοσταθμική μείωση είναι 2,2% στο σύνολο του λογαριασμού. Ενδεικτικά, για εμπορικό πελάτη με μονοφασική παροχή και κατανάλωση το τετράμηνο 2.750 kWh την ημέρα και 2.250 kWh τη νύχτα, η μείωση στο σύνολο του λογαριασμού ανέρχεται σε περίπου €6 /μήνα.

Κατάργηση της κλίμακας οικιακής χρέωσης για καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες (kWh) το τετράμηνο και ενσωμάτωσή της στην επόμενη κλίμακα χρέωσης, γεγονός που οδηγεί σε μεσοσταθμική αύξηση 11,1%, η οποία σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνά το 11,5% και αφορά μόνο στην κατηγορία αυτή και στο σύνολο του λογαριασμού.

Ενδεικτικά, η αύξηση αντιστοιχεί στο σύνολο του λογαριασμού σε €1,9/μήνα για κατανάλωση 400 kWh το τετράμηνο, και €3,8/μήνα για κατανάλωση 800 kWh το τετράμηνο – και που αποτελεί τη μέγιστη αύξηση. Σημειώνεται ότι στην κατηγορία καταναλώσεων από 1 έως 800 κιλοβατώρες (kWh) υπάρχουν περίπου 2.160.000 παροχές που αφορούν στην πλειονότητα εξοχικές και δεύτερες κατοικίες.

Τα τιμολόγια όλων των άλλων οικιακών πελατών που καταναλώνουν περισσότερες από 800kWh το τετράμηνο παραμένουν αμετάβλητα, όπως επίσης δεν αλλάζει και η χρέωση του νυχτερινού τιμολογίου το οποίο χρησιμοποιείται διεθνώς και σε ευρεία κλίμακα, με στόχο την προώθηση της ορθολογικής χρήσης ενέργειας.

Το σύνολο των ευάλωτων καταναλωτών και ενταγμένων στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δεν επηρεάζεται καθόλου και δεν υπάρχει καμία μεταβολή. Οι δικαιούχοι συνεχίζουν να λαμβάνουν έως και 49% έκπτωση.

Όσοι έχουν κατανάλωση μικρότερη από 800 κιλοβατώρες και είναι η πρώτη τους κατοικία, καλούνται να υποβάλουν μια απλή αίτηση στο Διαχειριστή του Δικτύου στο www.deddie.gr και ακόμα πιο εύκολα για πελάτες ΔΕΗ με ένα τηλεφώνημα στο 11770, προκειμένου να εξεταστεί εάν πληρούν τους όρους ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της Πολιτείας.

Στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο έχουν ήδη ενταχθεί 565.000 καταναλωτές (Άτομα με Χαμηλό Εισόδημα, Γονείς με τρία προστατευόμενα τέκνα, Άνεργοι, Άτομα με αναπηρία, Άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, Πολύτεκνοι). Με τη πρόσφατη διεύρυνση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου από την Πολιτεία ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί...
voria.gr

Read more...

"Kούρεμα" συντάξεων από 1ης Αυγούστου...


sintaxiouxoi2010Μεγάλες μειώσεις, από 35 έως και 325 ευρώ, στις επικουρικές συντάξεις επιφέρει το νέο σύστημα της μηνιαίας παρακράτησης του φόρου που θέτει από 1ης Αυγούστου σε εφαρμογή η κυβέρνηση και θα πλήξει 1,1 εκατ. δικαιούχους. Οι πρώτοι που θα...
περάσουν από το «κουρείο» είναι όσοι λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη άνω των 800 ευρώ, οι οποίοι από τον επόμενο μήνα θα… τρίβουν τα μάτια τους με το καθαρό ποσό της σύνταξης που θα τους μείνει στην τσέπη.
Με το νέο σύστημα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης η Εφορία θα τους «ελαφρύνει» το πορτοφόλι αφαιρώντας το ποσό των 29 ευρώ από την κύρια σύνταξη των 800 ευρώ, ενώ 6 ευρώ θα χάσουν από την επικουρική εφόσον αυτή φτάνει τα 160 ευρώ (σ.σ. στα 35 ευρώ η συνολική «χασούρα»). Για μεγαλύτερες συντάξεις, κύριες και επικουρικές, αντίστοιχα μεγάλες θα είναι και οι κρατήσεις που θα κάνει η Εφορία...
efsyn.gr

Read more...

in.gr | Deutsche Welle Στην Ευρωβουλή οι γερμανικές αποζημιώσεις;


Στην Ευρωβουλή οι γερμανικές αποζημιώσεις;




Στα 92 του χρόνια ο Μανόλης Γλέζος συνεχίζει την προσπάθεια για διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι από τον Σεπτέμβριο το θέμα θα τεθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για την ακρίβεια: η πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην οποία ανήκει και ο ίδιος ως ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται να θέσει το ζήτημα στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο μετά το καλοκαίρι. Κατ΄αυτόν τον τρόπο η διεκδίκηση δεν περιορίζεται σε στενό «ελληνικό» πολιτικό πλαίσιο, επισημαίνει ο Μανόλης Γλέζος. Ωστόσο δεν επιθυμεί, προς το παρόν, να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες. «Έχουμε ένα σχέδιο, φυσικά δεν πρόκειται να το παρουσιάσουμε τώρα γιατί εμπλουτίζεται από διάφορες πλευρές και δεν θέλω να το θέσω υπόψη ακόμη. Ένα στοιχείο είναι ότι θα γίνει κτήμα της ‘όλης Αριστεράςʼ που είναι στο Κοινοβούλιο και αύξησε τη δύναμή της: από 35 ευρωβουλευτές έχουμε γίνει 52. Είναι σημαντικό» δηλώνει ο έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Ο ίδιος κάνει λόγο για «οφειλές» και όχι για «αποζημιώσεις». Υποστηρίζει ότι ο όρος «αποζημιώσεις» είναι αδόκιμος, γιατί δίνει την εντύπωση ότι η διεκδίκηση αφορά απλώς τη στιγμή της ένοπλης σύγκρουσης, ενώ στην πραγματικότητα επεκτείνεται και στα επόμενα χρόνια της κατοχής. Έτσι, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για «οφειλές» προς ιδιώτες, καθώς και για τρία διαφορετικά είδη «οφειλών» προς το ελληνικό κράτος, τις οποίες συνοψίζει ως εξής: «Μία οφειλή: η επιστροφή των αρπαχθέντων αρχαιολογικών θησαυρών και έργων τέχνης. Τελευταία έμαθα ότι άρχισε η επιστροφή. Δεν ξέρω τί είδους επιστροφή είναι αυτή, δεν το γνωρίζω ακόμα, αλλά λέω ότι είναι μία καλή αρχή. Το δεύτερο θέμα είναι αυτό που κατελόγισε η 19μελής διασυμμαχική επιτροπή στο Παρίσι το 1946. Για την Ελλάδα κατελόγισαν ένα ποσόν 7 δις 100 εκατ. δολαρίων χωρίς τους τόκους. Αυτό σήμερα με στοιχεία που μας έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος ανέρχεται σε 108 δις χωρίς τους τόκους, για την καταστροφή στην εθνική οικονομία. Επίσης, το τρίτο προς το Δημόσιο είναι το αναγκαστικό δάνειο».

«Το θέμα θεωρείται λήξαν» είναι η θέση του Βερολίνου


Η επίσημη γερμανική πλευρά αντιτείνει ότι «το θέμα θεωρείται λήξαν». Αυτό δήλωσε πρόσφατα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ μία όχι πολύ διαφορετική διατύπωση είχε χρησιμοποιήσει παλαιότερα ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ο Μανόλης Γλέζος επιμένει ότι η απάντηση του υπουργού Οικονομικών δεν «κλείνει» το θέμα. «Λέει ο Σόιμπλε δύο πράγματα. Το πρώτο: το θέμα θεωρείται λήξαν. Άρα ομολογεί ότι υπήρχε κι έχει λήξει και μένει να μας πει πώς έληξε και πότε έληξε. Το δεύτερο θέμα που θέτει είναι: ας αφήσουμε το παρελθόν και ας δούμε το μέλλον. Απάντηση: Πριν από τρία χρόνια πέτυχαν οι Γερμανοί και η Τσεχία αποζημίωσε όλους τους Σουδήτες Γερμανούς της Σουδητίας που τους είχε κατασχέσει τις περιουσίες. Είναι παρελθόν ή παρόν αυτό;».

Στον γερμανικό Τύπο έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς σοβαρές αντιρρήσεις στις αξιώσεις περί αποζημιώσεων. Δύο είναι τα πιο συνήθη αντεπιχειρήματα: πρώτον, ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται η αναμόχλευση του παρελθόντος επί 70 χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου. Και δεύτερον, ότι το 1990, πριν από την επανένωση της Γερμανίας υπεγράφη η συνθήκη «2+4» από τα δύο γερμανικά κράτη και τις τέσσερεις νικήτριες δυνάμεις του πολέμου (ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Μ.Βρετανία, Γαλλία) οι οποίες εκπροσωπούσαν και όλες τις υπόλοιπες συμμαχικές δυνάμεις και με αυτή τη συνθήκη παρήλθαν οι όποιες αξιώσεις αποζημιώσεων.

Ο Μανόλης Γλέζος διαφωνεί: «Το δεύτερο είναι ουσιαστικό ερώτημα και απαντώ: Λάθος. Η Γερμανία απέφευγε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της επειδή ήταν διαιρεμένη στα δύο. Πέτυχε το 4+2. Όταν ενοποιήθηκε η Γερμανία, έστω και αργοπορημένα, υποβάλαμε τα χαρτιά, η ελληνική κυβέρνηση δια του Γεωργίου Αλέξανδρου Μαγκάκη και με υπουργό Εξωτερικων τον Κάρολο Παπούλια τα έδωσε. Άρα είμαστε νόμιμα, είμαστε εντάξει».

Από τη Διάσκεψη των Παρισίων στον Βάλτερ Ούλμπριχτ

Εκτενείς αναφορές είχε προκαλέσει στον γερμανικό Τύπο και η σύσταση επιτροπής για τον υπολογισμό και τη διεκδίκηση των γερμανικών «αποζημιώσεων» από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, η επιτροπή θα παραδώσει το πόρισμά της μέχρι τον Νοέμβριο. Πάντως ο Μανόλης Γλέζος υποστηρίζει ότι η επιτροπή είναι μάλλον ...περιττή. «Αυτά δεν με ενδιαφέρουν και πολύ» λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle. Τα θέματα είναι γνωστά. Είναι προκαθορισμένο το ποσόν από τη διεθνή διάσκεψη των Παρισίων και είναι επίσης προσδιορισμένο το δάνειο από τους ίδιους τους Γερμανούς. Εγώ θα τα αλλάξω αυτά τα στοιχεία; Τι τα θέλουμε όλα αυτά;».

Ο ίδιος πιστεύει πάντως ότι η λύση θα έρθει «από τον γερμανικό λαό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Αναζητεί συμμαχίες, ξεκινώντας από την πολιτική του ομάδα και τα γερμανικά συνδικάτα. Υπενθυμίζει μάλιστα ότι είχε θέσει το ζήτημα από το 1955, συνομιλώντας τότε με τον «ισχυρό άνδρα» της Ανατολικής Γερμανίας Βάλτερ Ούλμπριχτ. «Όταν το 1955 γιορτάζαμε σε όλον τον κόσμο τα 10 χρόνια από τη λήξη του β’ παγκοσμίου πολέμου η Ανατολική Γερμανία με κάλεσε να παραστώ στις τελετές στο ανατολικό Βερολίνο» θυμάται ο Έλληνας ευρωβουλευτής. «Τότε, ύστερα και από συνεννόηση με το πολιτικό γραφείο του ΚΚΕ, πρόβαλα το αίτημα των αποζημιώσεων και ως ΕΔΑ και ως ΚΚΕ. Στη συνάντηση που είχα με τον Ούλμπριχτ, ανάμεσα σε όλα τα άλλα που συζητήσαμε, του λέω ‘μην ξεχνάς σύντροφε Ούλμπριχτ ότι πρέπει να πληρώσετε κι αυτά που οφείλετε στην Ελλάδαʼ. Έμεινε έκπληκτος».

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο


Read more...

Πολιτική δήλωση αντί απολογίας Μαζιώτης: Τα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα δεν απολογούνται


Μαζιώτης: Τα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα δεν απολογούνται
Ο Ν.Μαζιώτης αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του ανακριτή   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Με τη φράση «τα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα δεν απολογούνται» ο Νίκος Μαζιώτης αρνήθηκε να απολογηθεί τη Δευτέρα ενώπιον του ανακριτή που μετέβη στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.
Υποστήριξε, επίσης, ότι τα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα παλεύουν για την ανατροπή του συστήματος εκμετάλλευσης και άλλοι θα έπρεπε να είναι κατηγορούμενοι στη θέση του, υποστηρίζοντας ότι συντελείται μια κοινωνική γενοκτονία που είναι μοναδική στην ιστορία της χώρας.

Ο ανακριτής δεν υπέβαλε άλλες ερωτήσεις καθώς ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι δεν θα απαντήσει, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο ο Ν.Μαζιώτης κρίθηκε προφυλακιστέος για τη νέα δικογραφία.
Ο συνήγορός του, Σπ. Φυτράκης, δήλωσε ότι ο εντολέας του περιορίστηκε σε μια πολιτική δήλωση και δεν απάντησε σε καμία ερώτηση. Είπε ακόμα ότι έχει ζητηθεί και αναμένεται να ρυθμιστεί από τους αρμόδιους το ζήτημα των τηλεφωνικών επικοινωνιών του καθώς και του προαυλισμού του.
Τα αδικήματα για τα οποία κλήθηκε να απολογηθεί αφορούν απόπειρα ανθρωποκτονίας τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση από κοινού και κατά μόνας- παράνομη οπλοφορία πυροβόλου όπλου κατ' εξακολούθηση - οπλοχρησία κατ' εξακολούθηση- παράβαση του νομού περί εκρηκτικών υλών- ληστείες τελεσθείσες από κοινού και κατά συναυτουργία από δράστες που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, από μια εκ των οποίων (ληστεία) προέκυψε βαριά σωματική βλάβη- εγκληματική οργάνωση- υφαρπαγή ψεύδους βεβαίωσης- πλαστογραφία μετά χρήσεως- διακεκριμένη περίπτωση κλοπών από δράστες που είχαν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές και ληστείες κατ´ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ´ εξακολούθηση- εμπρησμός εκ προθέσεως από τον οποίο θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε ξένα πράγματα.

Εν τω μεταξύ, οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για συνεργούς του Μαζιώτη επικεντρώνονται σε περιοχές των Πατησίων, καθώς ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στο διαμέρισμα στο Μαρούσι. Ειδικότερα, εξετάζεται η μαρτυρία καταστηματάρχη ο οποίος είπε ότι πριν 12 ημέρες είχε δει τον Ν.Μαζιωτη κοντά στον σταθμό του ΗΣΑΠ.

Στις έρευνες οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες του Νίκου Μαζιώτη, αλλά και συνεργών του, ψάχνοντας ενδεχομένως για κάποιο διαμέρισμα που χρησιμοποιούσαν.


Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Τι προσπαθούν να κρύψουν;» Ομπάμα: Ευθύνη του Πούτιν να προχωρήσει η έρευνα για την πτήση MH17


Ομπάμα: Ευθύνη του Πούτιν να προχωρήσει η έρευνα για την πτήση MH17
  (Φωτογραφία:  Reuters )


Ουάσινγκτον
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει άμεση ευθύνη να αναγκάσει τους φιλορώσους αυτονομιστές να σταματήσουν να μπλοκάρουν τη διεθνή έρευνα για την κατάρριψη της πτήσης MH17, δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποιώντας τη Μόσχα με περαιτέρω κυρώσεις εάν δεν κινηθεί προς επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
«Η Ρωσία τους παρότρυνε, τους εκπαίδευσε, τους εφοδίασε με όπλα, περιλαμβανομένων αντιαεροπορικών συστημάτων, και τώρα είναι ευθύνη της Ρωσίας και ειδικά του Βλαντιμίρ Πούτιν να τους αναγκάσει να σταματήσουν να παρακωλύουν την έρευνα στον τόπο της συντριβής» δήλωσε ο Ομπάμα σε διάγγελμα που παραχώρησε από το Λευκό Οίκο.
«Τι ακριβώς προσπαθούν να κρύψουν;» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορώντας τους αυτονομιστές για φαλκίδευση στοιχείων και τη μετακίνηση των σορών των θυμάτων από το σημείο της συντριβής του Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών.
Αναφερόμενος στο χάος που επικράτησε στην περιοχή μετά την πτώση του Boeing μίλησε για «προσβολή» στις οικογένειες των θυμάτων της πτήσης.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε σε «άμεση και πλήρη» πρόσβαση των διεθνών εμπειρογνωμόνων στο σημείο και τόνισε ότι είναι άμεση ευθύνη της Ρωσίας να υποχρεώσει τους αυτονομιστές να συνεργαστούν στη διεθνή έρευνα και να σταματήσουν να κρατούν τους ερευνητές μακριά από τον τόπο της συντριβής.
Ταυτόχρονα απηύθυνε νέα προειδοποίηση στο Κρεμλίνο λέγοντας ότι εάν συνεχίσει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ουκρανίας, η Μόσχα θα απομονωθεί περαιτέρω διεθνώς και θα συνεχίσουν να εντείνονται οι οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιρρίψει την ευθύνη για την κατάρριψη της πτήσης MH17 στους αυτονομιστές, δείχνοντας τη Ρωσία ως συνένοχη καθώς αναφέρουν πως το εξελιγμένο πυραυλικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε παραδόθηκε στα χέρια τους από τη Μόσχα και ο χειρισμός του θα ήταν αδύνατος χωρίς κάποιου βαθμού συνδρομή από ρωσικό προσωπικό.

«Ο πρόεδρος Πούτιν λέει ότι είναι υπέρ μιας αληθινής έρευνας όμως τα λόγια πρέπει να συνοδεύονται και από πράξεις: επαφίεται στη Ρωσία να επιμείνει ώστε οι αυτονομιστές [...] να διασφαλίσουν στους ερευνητές άμεση και πλήρη πρόσβαση στο χώρο της συντριβής» ανέφερε ο Ομπάμα.

Καταλήγοντας επισήμανε ότι ο ίδιος εξακολουθεί να προτιμά την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση και πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Επισήμανε όμως ότι η Μόσχα και ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα πρέπει να αλλάξουν τη στρατηγική που ακολουθούν στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Λίγες ώρες πριν το διάγγελμα ο Ομπάμα, η Ρωσία περνούσε στην «αντεπίθεση» υποστηρίζοντας ότι
η πτήση MH-17 δεν καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος, αντίθετα κοντά στο Boeing εντοπίστηκε να πετά ουκρανικό μαχητικό Su-25.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο διέψευσε το ρωσικό ισχυρισμό, λέγοντας πως όλα τα ουκρανικά αεροσκάφη στην περιοχή ήταν καθηλωμένα την ώρα της συντριβής.

«Αυτό δεν είναι αλήθεια» είπε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN, τονίζοντας ότι το Κίεβο είναι ανοιχτό σε οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με τα μαχητικά του και οι Ρώσοι θα έπρεπε να παρουσιάσουν αποδείξεις για μία τέτοια δήλωση.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν αλλοιώσει στοιχεία από τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, τα οποία οι φιλορώσοι έχουν δηλώσει ότι πρόκειται να παραδώσουν στις αρμόδιες διεθνείς Αρχές.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...