Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Στη μνήμη των θυμάτων του Πολυτεχνείου Πολυτεχνείο: Κατέθεσαν στεφάνι οι Βούτσης, Γαβρόγλου, Ρήγας και Φίλης


Στο Πολυτεχνείο βρέθηκαν νωρίς το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης προκειμένου να καταθέσουν στεφάνι με αφορμή την αυριανή επέτειο του Πολυτεχνείου.
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ  ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ  ΒΟΥΤΣΗΣ Ν
«Τιμούμε τους αγώνες του ελληνικού λαού και της νεολαίας για Εθνική ανεξαρτησία, Δημοκρατία και Λαϊκή κυριαρχία. Εδώ έγιναν αγώνες που δεν πρέπει να ξεχαστούν ποτέ και θα πρέπει να είναι το ορόσημο για τις δύσκολες μέρες που περνάμε. Πάντοτε η τιμή ανήκει σε αυτούς τους αγωνιστές», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής.
«Θυμόμαστε με σεβασμό και απέραντη ευγνωμοσύνη τα παιδιά που έπεσαν εδώ. Σε μια συγκυρία που δοκιμάζεται η Δημοκρατία σε όλη την Ευρώπη ελπίζουμε τα οράματα και οι θυσίες τους να μην έχουν πάει χαμένοι», δήλωσε και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κατά την κατάθεση στεφάνου.
«Σήμερα τιμούμε τους αγώνες των νέων ανθρώπων που έδωσαν και την ψυχή τους για να υπάρξει δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα αναγνωρίζει τα αιτήματα και τους αγώνες. Οι αγώνες δεν θα πάνε χαμένοι και θα ολοκληρωθούν με την επιτυχία την επόμενη περίοδο μέσα από τη σκληρή μάχη την οποία δίνουμε» ανέφερε ο Παναγιώτης Ρήγας.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία Με μείωση δαπανών κατά 3 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός της Βουλής


Με μείωση δαπανών κατά 3 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός της Βουλής
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
Κατά τρία εκατ. ευρώ είναι μειωμένος ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2017, όπως εγκρίθηκε απόψε από την Ολομέλεια με ευρεία πλειοψηφία. Καταψήφισε μόνον η ΧΑ, ενώ το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».
Με εγγεγραμμένες πιστώσεις ποσού 132.985.000 ευρώ, υπερκαλύπτεται ο στόχος που τέθηκε με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για το Κοινοβούλιο.
Ο προϋπολογισμός του 2017 είναι μειωμένος κατά 3.031.000 ευρώ, σε σχέση με εκείνον του 2016, παρά την επιβάρυνση των δαπανών της Βουλής, αφ’ ενός από τη νέα εργοδοτική εισφορά για τα ασφαλιστικά ταμεία που περιλαμβάνονται στον υπό συγκρότηση από 1ης Ιανουαρίου 2017 Ενιαίο Φορέα Κύριας Ασφάλισης, αφ’ ετέρου από την εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης της Ολομέλειας για συμβάσεις υπηρεσιών καθαριότητας με προσωπικό από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ανέργους), καθώς και με γυναίκες που είναι θύματα βίας ή απασχολούνταν στα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν.
Η περιστολή των δαπανών, φέτος, πραγματοποιείται κυρίως με τη λύση της σύμβασης μίσθωσης κτιρίου και την μεταφορά των υπηρεσιών σε ενιαίο κτίριο με χαμηλότερο μίσθωμα, την μείωση του μισθώματος, ήδη μισθωμένων κτιρίων, καθώς και στην παύση της συνεργασίας με ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας.
Μείωση των προβλεπόμενων δαπανών επιτυγχάνεται, επίσης, με τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρονικού εξοπλισμού της Βουλής, αλλά και με την χρησιμοποίηση υπηρεσιών παροχής λογισμικού που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Μειωμένες εξάλλου, προβλέπονται και οι δαπάνες για την λειτουργία της εκτυπωτικής μονάδας της Βουλής, καθώς το 2016 εκσυγχρονίστηκε ο εκδοτικός εξοπλισμός της.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νικόλαος Βούτσης, μιλώντας στην συνεδρίαση της Ολομέλειας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δυνατότητα, αλλά και στην ευθύνη της Βουλής, μέσα στα δύσκολα χρόνια που περνά η χώρα μας, να στηρίζει και να αναδεικνύει το έργο των δημιουργικών και πνευματικών δυνάμεων της κοινωνίας, παράλληλα με τα πλούσια παραδείγματα αλληλεγγύης του λαού μας, με διαρκή στόχο να οικοδομείται και να διευρύνεται μια ανοιχτή, θετική σχέση μεταξύ Βουλής και κοινωνίας.
Επισημαίνεται ότι από το 2009, έτος εμφάνισης της οικονομικής κρίσης, ο προϋπολογισμός της Βουλής όπως και οι τελικές δαπάνες της μειώνονται κάθε χρόνο.
Η εξοικονόμηση, όπως προκύπτει από την μελέτη των στοιχείων, εντοπίζεται κυρίως στο μέτωπο των μισθωμάτων για κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες της Βουλής, για την επισκευή και τη συντήρησή τους ή και για συντήρηση - επισκευή «λοιπού εξοπλισμού». Στους σχετικούς με τις επισκευές κωδικούς, πάντως, σημειώνεται πως η μείωση «οφείλεται στην ένταξη μέρους των κτιριακών εργασιών στην Υπηρεσία Διάθεσης Ευρωπαϊκών και Λοιπών Πιστώσεων».
Την ίδια στιγμή καταγράφεται μείωση κατά 478.000 ευρώ στις πιστώσεις «Δαπάνες Καθαριότητας» με την αιτιολογία πως έπαυσε η συνεργασία με ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας». Παράλληλα, καταγράφεται αύξηση των κονδυλίων που προορίζονται «για την κάλυψη θέσεων προσωπικού (καθαρίστριες).
Αυξήσεις εντοπίζονται στους κωδικούς που αφορούν τις αμοιβές πολιτικών υπαλλήλων (τακτικών και αορίστου χρόνου) κατά 1,1 εκατ. ευρώ, καθώς και την αποζημίωση για υπερωριακή εργασία κατά 584.000 ευρώ, «οφειλόμενες στην εφαρμογή του νέου μισθολογίου».
Σύμφωνα με επισυναπτόμενο στο κείμενο του προϋπολογισμού πίνακα, οι υπηρετούντες υπάλληλοι (στοιχεία 31/5/2016) αυξήθηκαν σε σύγκριση με ένα έτος πριν: Μόνιμοι και Ιδιωτικού Δικαίου, κατά 27 - από 1167 είναι 1194 υπάλληλοι. Μετακλητοί κατά 29 - από 1349 είναι 1401.
Τέλος, ως προς τις βουλευτικές αποζημιώσεις, εκτός από την κατά 100.000 μείωση των χρημάτων που προϋπολογίζεται να λάβουν για τη συμμετοχή τους στα θερινά τμήματα και τις Επιτροπές, ουδεμία μεταβολή υπάρχει.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ Φθηνότερο, παρά τον διπλάσιο ΦΠΑ, το καλάθι της νοικοκυράς στην Ελλάδα


Φθηνότερο, παρά τον διπλάσιο ΦΠΑ, το καλάθι της νοικοκυράς στην Ελλάδα
Αθήνα
Παρά τις σημαντικές διαχρονικά αυξήσεις ΦΠΑ οι τιμές του τυπικού καλαθιού στα ελληνικά σουπερ μάρκετ παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, βάσει έρευνας του ΙΕΛΚΑ.

Το δεύτερο σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι στην Ελλάδα για το τυπικό καλάθι ο ΦΠΑ είναι διπλάσιος συγκριτικά με τις άλλες χώρες, γεγονός που δείχνει ότι η ακολουθούμενη φορολογική πολιτική υπονομεύει σημαντικά την προσπάθεια για μείωση των τιμών.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι όπως προκύπτει από την έρευνα στην Ελλάδα το τυπικό καλάθι είναι κατά 30,3% φθηνότερο από το αντίστοιχο στην Ισπανία αν συγκριθούν οι τιμές χωρίς τον ΦΠΑ. Το ποσοστό αυτό περιορίζεται σημαντικά, στο 18,2%, αν συγκριθούν οι τιμές με ΦΠΑ.

Η επαναλαμβανόμενη τετραμηνιαία έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) παρουσιάζει τα αποτελέσματα οργανωμένης έρευνας σύγκρισης τιμών σε τυπικό καλάθι προϊόντων του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σουπερμάρκετ) στην Ελλάδα τον Νοέμβριο 2016 με την Αγγλία και τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η σύγκριση τιμών γίνεται με και χωρίς την αξία του ΦΠΑ, ο οποίος διαφέρει σε κάθε χώρα.

Για την παρούσα ανάλυση συγκρίθηκαν οι τιμές σε 20 υποκατηγορίες προϊόντων που συνθέτουν ένα τυπικό καλάθι αγορών. Αυτές οι υποκατηγορίες προϊόντων εξετάζονται από ένα σημαντικό δείγμα πάνω από 2.300 τιμών προϊόντων στις πέντε χώρες συνολικά για να υπολογισθούν οι μέσες τιμές, με δειγματοληψίες από έγκυρα site σύγκρισης τιμών σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και από αλυσίδες σουπερμάρκετ.

Τα στοιχεία περιλαμβάνουν τόσο τιμές προϊόντων σε προσφορά, όσο και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας σε κάθε χώρα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας
Η σύγκριση των μέσων τιμών των καλαθιών (πίνακας 1) δείχνει ότι και οι τέσσερις χώρες έχουν σημαντικά ακριβότερο μέσο καλάθι από την Ελλάδα, 18% η Ισπανία, 41% η Γαλλία, 27% η Αγγλία, 9% η Πορτογαλία.

Η εικόνα των αποτελεσμάτων αλλάζει σημαντικά όταν αφαιρέσουμε τον αναλογούντα ΦΠΑ ανά χώρα για να αντιληφθούμε τις πραγματικές τιμές των προϊόντων σουπερμάρκετ. Η σύγκριση των καλαθιών σε αυτή την περίπτωση (σχήμα 1) δείχνει ότι οι τέσσερις χώρες έχουν ακόμα πιο ακριβό μέσο καλάθι από την Ελλάδα, η Ισπανία κατά 30%, η Γαλλία κατά 55%, η Αγγλία κατά 43% και η Πορτογαλία κατά 15%.



«Καίει» ο ΦΠΑ στην Ελλάδα
Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολύ μεγάλης διαφοράς που έχει ο χαμηλός ΦΠΑ ανά χώρα (πρόκειται για τον ΦΠΑ που αναφέρεται σε τρόφιμα και ποτά). Στην Ελλάδα αυτός ο ΦΠΑ τον Ιούνιο 2016 είναι 13% και 24% για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, κάποιες από τις οποίες συμμετέχουν στο δείγμα της έρευνας, όπως είναι τα έλαια, ο καφές, τα γλυκά, τα σνακς και τα αρτοποιήματα.

Ο ΦΠΑ είναι σημαντικά υψηλότερος από την Αγγλία (0%) και τη Γαλλία (10% και 5,5%), την Ισπανία (10% και 4%), την Πορτογαλία (13% και 6%), αλλά και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές του τελευταίου 12μηνου στους συντελεστές ΦΠΑ στην Ελλάδα έχουν αυξήσει σημαντικά την επίδραση του συγκεκριμένου φόρου σε σχέση με το παρελθόν και συγκριτικά με τις άλλες τρεις εξεταζόμενες χώρες.

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στο σχήμα 2 στην αντίστοιχη έρευνα του 2012, ο μέσος ΦΠΑ ως ποσοστό της τιμής τότε για το τυπικό καλάθι των 20 προϊόντων ήταν 12.5% (μέσος συντελεστής ΦΠΑ 14.3%), το 2016 ο μέσος ΦΠΑ ως ποσοστό τιμής για το ίδιο τυπικό καλάθι προϊόντων είναι 17.5%, σχεδόν ο διπλάσιος από τις άλλες χώρες.



Η βασική διαφορά είναι ότι τρόφιμα που στην Ελλάδα υπάγονται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ με 24% στις υπόλοιπες χώρες υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος είναι και χαμηλότερος του ελληνικού με 6%, 5,5%, 4% ή ακόμα και 0%, ενώ όπως προαναφέρθηκε τόσο ο υψηλός, όσο και ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ είναι υψηλότεροι στην Ελλάδα έναντι των τριών χωρών.
Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει το ΙΕΛΚΑ, το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από την παραπάνω ανάλυση είναι ότι το οργανωμένο ελληνικό λιανεμπόριο τροφίμων (σουπερμάρκετ) παρέχει στους Έλληνες καταναλωτές πρόσβαση σε προϊόντα για το τυπικό του καλάθι με κατά μέσο όρο χαμηλότερη τιμή (ακόμα και στα φθηνά προϊόντα των τυπικών 20 κατηγοριών), που είναι αποτέλεσμα της οργανωμένης προσπάθειας των προμηθευτών και των λιανεμπόρων για συγκράτηση των τιμών τα τελευταία χρόνια, όπως φαίνεται και στα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που δημοσιεύει η ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Στον πίνακα 2 παρουσιάζονται οι μέσες τιμές ανά κατηγορία προϊόντων ανά χώρα. Η τάση αυτή με μικρές διακυμάνσεις είναι διαχρονική την τελευταία 4ετία που πραγματοποιείται η συγκεκριμένη έρευνα από το ΙΕΛΚΑ.



Η διαχρονική σύγκριση τιμών με το εξωτερικό δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα συνεχώς έχει φθηνότερο καλάθι από τις συγκρινόμενες χώρες με διακυμάνσεις οι οποίες δεν αλλάζουν το αποτελέσμα της ανάλυσης.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι συγκεκριμένα συγκριτικά σε σχέση με τη Γαλλία και την Αγγλία η ποσοστιαία διαφορά με Ελλάδα φαίνεται πως μεγαλώνει εξαιτίας κυρίως του αποπληθωρισμού στην Ελλάδα και του πληθωρισμού σε αυτές τις χώρες, καθώς και λόγω των εξελίξεων της ισοτιμίας Ευρώ-Λίρας Αγγλίας που επηρεάζει τη σύγκριση με την Αγγλία.
Σημειώνεται ότι πέρα από τον ΦΠΑ παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν συγκρίνονται τιμές ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες είναι:

  • Η απόσταση της χώρας από τα παραγωγικά κέντρα της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης και τα αντίστοιχα κόστη
  • Η πολυπλοκότητα της γεωγραφίας της κάθε χώρας (π.χ. οδικό δίκτυο, νησιά κλπ)
  • Το μέγεθος της αγοράς και αντίστοιχες οικονομίες κλίμακας στις προμήθειες των προϊόντων
  • Το ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών σε σχέση με τα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες παρασκευής τους
  • Τα διάφορα κόστη παραγωγής (ενέργεια, πρώτες ύλες, μισθολογικό κόστος, χρηματοοικονομικό κόστος, γραφειοκρατία)
  • Η παραγωγικότητα της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου σε κάθε χώρα
  • Οι καταναλωτικές συνήθειες και η αγοραστική δυνατότητα σε κάθε χώρα
  • Το ύψος της φορολογίας σε κάθε χώρα
A.T
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Δεν σε σώζω για το καλό σου.. Σόιμπλε: Θα κάναμε κακό στην Ελλάδα εάν της δίναμε ελάφρυνση χρέους


Σόιμπλε: Θα κάναμε κακό στην Ελλάδα εάν της δίναμε ελάφρυνση χρέους
  (Φωτογραφία:  Reuters )4Αθήνα
Θα κάναμε κακό στην Ελλάδα αν της προσφέραμε ελάφρυνση χρέους, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αργά την Τρίτη, σύμφωνα με την εφημερίδα Passauer Neue Presse.

«Όποιος λέει 'θα σας απαλλάξουμε από τα χρέη σας', προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα», δήλωσε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Μετά τις συστάσεις Ομπάμα για το χρέος και την ανάπτυξη, οι δηλώσεις, διαρροές από το Βερολίνο είναι πάντως συνεχείς.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τον επόμενο μήνα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο το θέμα ξανανεβαίνει πρώτο στην ατζέντα των θεμάτων διεθνούς ενδιαφέροντος με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαρακ Ομπάμα, που βρίσκεται στην Ελλάδα να εκφράζει την αλληλεγγύη του στη χώρα, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης χωρίς κάποια ελάφρυνση χρέους.

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ν. Αναστασιάδης: Δίκαιη λύση προς όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων



Μία δίκαιη βιώσιμη λύση θα είναι προς όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δήλωσε αναφερόμενος στο Κυπριακό ζήτημα ο Κύπριος...
πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι ενημέρωσε εφ’ όλης της ύλης τον κ. Τσίπρα για την πρόοδο επί του εδαφικού και τις προοπτικές που προδιαγράφονται, για τα επόμενα στάδια της διαδικασίας. "Θέλω να πιστεύω, ότι και με τη στήριξη της Ελλάδας, θα πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει", επεσήμανε.

"Το Κυπριακό δεν είναι διμερές πρόβλημα, είναι διεθνές πρόβλημα", δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. 

Read more...

Συνάντηση με τον Ν.Αναστασιάδη Τσίπρας: Λύση για το Κυπριακό χωρίς κατοχικά στρατεύματα και εγγυήσεις


Τσίπρας: Λύση για το Κυπριακό χωρίς κατοχικά στρατεύματα και εγγυήσεις
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
«Η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί έναν πρωταρχικό εθνικό στόχο όχι μονό για τον ελληνισμό και τον Κυπριακό λαό αλλά και για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή μας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις τους με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, μετά τη συνάντηση τους.
Τόνισε ότι στηρίζουμε σταθερά την εξεύρεση μια δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος - μέλος της ΕΕ, χωρίς κατοχικά τουρκικά στρατεύματα και με κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων.
Σημείωσε ότι δεδομένων των κρίσιμων στιγμών που διανύουμε στην περιοχή μας και την Ευρώπη οι συνομιλίες αποκτούν επιπλέον σημασία και τόνισε, όπως και χτες παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα, ότι το Κυπριακό δεν είναι ένα διμερές αλλά ένα διεθνές πρόβλημα που ξεκίνησε από την παράνομη εισβολή και κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα.
Η Ελλάδα, υπογράμμισε απευθυνόμενος προς τον κ. Αναστασιάδη, στηρίζει την μεγάλη διαπραγματευτική προσπάθεια που διευθύνετε και θα καταβάλει κάθε στήριξη, θα ενθαρρύνει τις προσπάθειες σας όπως και συνολικά του κυπριακού λαού, διότι θεωρούμε ότι δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος θα είναι προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού.
Ανέφερε ότι ενημερώθηκε πλήρως από τον Νίκο Αναστασιάδη για τη σημαντική πρόοδο που φαίνεται ότι έχει σημειωθεί αλλά και για τα καίρια θέματα που παραμένουν ανοικτά.
Ο Νίκος Αναστασιάδης επισήμανε ότι ήταν σε τακτική επαφή και συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα για τα αποτελέσματα της συζήτησης επί του εδαφικού, της προόδου που έχει παρατηρηθεί των προοπτικών που διαγράφονται για την επόμενη συνάντηση στην Ελβετία αλλά ταυτόχρονα και τις προϋποθέσεις που δημιουργούνται να οδηγηθούμε στα επόμενα στάδια της διαδικασίας με ενδεχόμενο τον ορισμό πολυμερούς διάσκεψης, και υπό την προϋπόθεση ότι μεταξύ του παρόντος και της πολυμερούς διάσκεψης θα υπάρξει μια εντατικοποίηση του διαλόγου για να ξεπεραστούν οι όποιες εναπομείνασες διαφορές αλλά και να δοθεί ο χρόνος ώστε να γίνουν διαβουλεύσεις και επί του θέματος των εγγυήσεων, της απαίτησης από τη μια της Τουρκίας να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια και από την άλλη της δικής μας απολύτου θέσεως ότι δεν νοείται ευρωπαϊκό κράτος να είναι υπό την εγγύηση της οποιασδήποτε χώρας ιδιαίτερα δε η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Θέλω να πιστεύω, είπε, ότι μέσα από την τακτική και κοινή πορεία που ακολουθούμε, με τη στήριξη της Ελλάδας μπορεί να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει βήματα προόδου, αλλά πως οφείλει να ομολογήσει ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές και πως, όπως πολύ ορθά ελέχθη από τον φίλο πρωθυπουργό, τίποτε δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθεί το όλον.
«Θέλω να πιστεύω ότι και η άλλη πλευρά θα επιδείξει την ίδια καλή διάθεση και κατανόηση προκειμένου να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό, ιδιαίτερα αν η ρητορική από πλευράς Τουρκίας συνοδευτεί εμπράκτως με ενθάρρυνση αλλά και στήριξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη και υποβοηθήσει έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζονται», είπε.
Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε τις θερμότατες ευγνώμονες ευχαριστίες του για το άριστο της συνεργασίας, την αμέριστη συμπαράσταση από τον πρωθυπουργό, την οποία, όπως τόνισε, νιώθει έντονα, όπως και χτες που ήταν μια δημόσια εκδήλωση αυτής της συμπαράστασης μέσα από τις επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο Ομπάμα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Το μήνυμα του Τσίπρα μετά την αναχώρηση του Ομπάμα...



Mετά την αναχώρηση του Μπάρακ Ομπάμα από την Ελλάδα, o πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα υπέρ...
της προφύλαξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Με τρεις αναρτήσεις του στο Twitter τόνισε ότι χρέος όλων είναι να συνεχίσουν το έργο του Αμερικανού προέδρου για κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς αποκλεισμούς. 

«Αποχαιρετούμε τον πρόεδρο Ομπάμα που εργάστηκε με σθένος για τη δημοκρατία & τα δικαιώματα όλων ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείας ή φύλου», έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στο Twitter και συμπλήρωσε: 

«Εχουμε χρέος να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς αποκλεισμούς, προκειμένου να οικοδομήσουμε κοινωνίες που προσφέρουν ελπίδα και προοπτική για όλους απέναντι στο ανερχόμενο ρεύμα σκεπτικισμού και περιχαράκωσης που απειλεί τη δημοκρατία»...

Read more...

Ποιοι είναι οι «σκληροί» κουστουμάτοι πράκτορες...


Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ / POOL INTIME NEWSπου προστατεύουν τον πρόεδρο...

Βρίσκονται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο γύρω από τον εκάστοτε Αμερικανό πρόεδρο. Φτάνουν στον εκάστοτε προορισμό του πριν από...
εκείνον και ελέγχουν τα πάντα για πιθανούς κινδύνους και κενά ασφαλείας.

Είναι τα στελέχη της Μυστικής Υπηρεσίας που έχουν αναλάβει το βάρος της ευθύνης που συνεπάγεται η προστασία του προέδρου, της οικογένειάς του, των υποψηφίων για τη θέση και των αξιωματούχων που επισκέπτονται το Λευκό Οίκο.
 

 

Όπως αναφέρει και ο επίσημος ιστότοπος secretservice.gov η Μυστική Υπηρεσία ιδρύθηκε το 1865 και σήμερα έχει το βάρος της ευθύνης που συνεπάγεται η προστασία του προέδρου, της οικογένειάς του, των υποψηφίων για τη θέση και των αξιωματούχων που επισκέπτονται το Λευκό Οίκο.

Αρκετές ημέρες πριν από την άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα άνδρες της φρουράς του βρέθηκαν εδώ προκειμένου να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν την ομπρέλα προστασίας του. Παράλληλα χθες τα βλέμματα όλων έπεσαν στους «κουστουμάτους» πράκτορες, τους ελεύθερους σκοπευτές, αλλά και στα οχήματα συνοδείας του Αμερικανού προέδρου τα οποία έχουν τεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας γενιάς και είναι στελεχωμένα με ειδικά εκπαιδευμένους πράκτορες.

Οι υποομάδες της Μυστικής Υπηρεσίας

    Εναέρια Ασφάλεια
    Ομάδα ελεύθερων σκοπευτών
    Ομάδα Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών (Αμεσης Ανταπόκρισης)
    Ομάδα Επιτήρησης και Παρακολούθησης
    Ομάδας Επίθεσης
    Ιατρική Ομάδα
    Υπάρχουν ακόμα και εξειδικευμένες ομάδες για την αντιμετώπιση κάθε είδους επίθεσης (χημική,, βιολογική, με εκρηκτικούς μηχανισμούς)  



 


Οι άνδρες της Μυστικής Υπηρεσίας γίνονται σκιά των:

    Του προέδρου των ΗΠΑ
    Του αντιπροέδρου των ΗΠΑ
    Των οικογενειών των Προέδρου και Αντιπροέδρου
    Των πρώην Προέδρων, των συζύγων τους και των παιδιών τους (κάτω των 16 ετών)
    Των ξένων ηγετών και των συζύγων τους που επισκέπτονται τις ΗΠΑ
    Υποψήφιοι πρόεδροι και αντιποεδροι καθώς και οι σύζυγοί τους
    Επίσης είναι αρμόδιες για την ασφάλεια σε εκδηλώσεις που έχουν χαρακτηριστεί  από το Γενικό Γραμματέα τους Τμήματος Εσωτερικής Ασφάλειας ΗΠΑ ως Εθνικής Ειδικής Ασφαλείας

Η εκπαίδευση των πρακτόρων της Μυστικής Υπηρεσίας
Για να μπορέσει κάποιος να αποκτήσει των τίτλο του πράκτορα της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ  θα πρέπει να περάσει από 18μηνη εκπαίδευση. Στους εκπαιδευόμενους παρέχονται βασικές γνώσεις και προηγμένη κατάρτιση για την καταπολέμηση εγκληματικών δραστηριοτήτων, για τον τρόπο έρευνας, παροχής πρώτων βοηθειών, τεχνικές προστασίας. Παράλληλα εκπαιδεύονται στη σκοποβολή και σε δεξιότητες επιβίωσης του νερού. Σημαντικό είναι η αύξηση και η διατήρηση της  φυσικής κατάστασης.

Και βέβαια όσοι περάσουν όλα τα στάδια της εκπαίδευσης και γίνουν πράκτορες θα συνεχίσουν να εκπαιδεύονται καθόλη τη διάρκεια της καριέρας τους.

Οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας στην Αθήνα

Ελεύθεροι σκοπευτές στο Ελ.Βενιζέλος φρόντισαν για την ασφάλεια της άφιξης Ομπάμα


 

 
Συνεχώς γύρω από τον Αμερικανό πρόεδρο με τα μάτια ανοιχτά να σκανάρουν το χώρο


Περισσότερα από 30 οχήματα της Μυστικής Υπηρεσίας στην υπηρεσία του Αμερικανού προέδρου


 

Read more...

Ποια είναι η Ελένη Μπάνου που ξενάγησε τον Ομπάμα...


στην Ακρόπολη

To who is who της αρχαιολόγου ξεναγού του Αμερικανού Προέδρου...

H προϊστάμενη της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων, Ελένη Μπάνου ανέλαβε σήμερα το ιδιαίτερα τιμητικό χρέος του να...
ξεναγήσει στον ιερό βράχο της Ακρόπολης τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα τόσο του ελληνικού όσο και του διεθνή Τύπου.
Η κυρία Μπάνου έχει στο ενεργητικό της μια αξιοθαύμαστη πορεία ως αρχαιολόγος, με πολλές και σημαντικές δράσεις πριν βρεθεί στη θέση της προϊστάμενης της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Ποια είναι η Ελένη Μπάνου που ξενάγησε τον Ομπάμα στην Ακρόπολη
Η ίδια αποφοίτησε από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τµήµα του Καποδιστριακού Παν/µιου Αθηνών το 1979. Στη συνέχεια έγινε δεκτή στον µεταπτυχιακό κύκλο µαθηµάτων του University of Pennsylvania στην Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α. όπου έλαβε την διδακτορική της διατριβή µε θέµα “Pottery groups from the west side of area A at Pseira, Crete” το 1992. 

Ως φοιτήτρια έλαβε µέρος σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην Πύλο, στο Άστρος Κυνουρίας, στην Καισάρεια Παραθαλασσία στο Ισραήλ, στον Κοµµό και στην Ψείρα Κρήτης. Εισήχθη, κατόπιν διαγωνισµού, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία (ΥΠΠΟ) το 1989 και υπηρέτησε στην ΚΕ΄ και ΚΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (στα Χανιά και Ηράκλειο αντιστοίχως) και στην Κεντρική Υπηρεσία (ΥΠΠΟ). 


Από το 2005 αποτελεί µέλος του δυναµικού της Β΄ ΕΠΚΑ (Εφορεία Αττικής) και είναι υπεύθυνη για το Αρχ/κο Μουσείο Μαραθώνος, καθώς και την ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνος και του Ραµνούντος. Το 2008 επελέγη από το αρµόδιο Συµβούλιο του ΥΠΠΟ ως Τµηµατάρχης αρχαιολογικών χώρων στην Β΄ ΕΠΚΑ. 

Έχει διενεργήσει πολλές σωστικές ανασκαφές στην επαρχία Αµαρίου Νοµού Ρεθύµνης, στην επαρχία Τεµένους (Κνωσό, Καστέλλι) και Βιάννου (Κερατόκαµπο) Νοµού Ηρακλείου και προσφάτως στην περιοχή του Μαραθώνος. 

Έχει συγγράψει πάνω από τριάντα άρθρα σε επιστηµονικά περιοδικά και έχει συµµετάσχει σε διεθνή επιστηµονικά συνέδρια µε ανακοινώσεις που διαπραγµατεύονταν πρωτογενές αρχαιολογικό υλικό. Από το 1998 διευθύνει την συστηµατική προϊστορική ανασκαφή στους Πέρα Γαλήνους Μυλοποτάµου Ρεθύµνου υπό την αιγίδα της ΚΕ΄ ΕΠΚΑ...

protothema.gr

Read more...

Καρέ καρέ η ξενάγηση του Ομπάμα στην Ακρόπολη...


 Δείτε φωτογραφίες...

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβηκε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης συνοδευόμενος από δεκάδες πράκτορες της...
Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, από μία ξεναγό του υπουργείου Πολιτισμού και από ελάχιστους Αμερικανούς δημοσιογράφους.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανέβηκε στην Ακρόπολη με χαλαρό ντύσιμο αφού επέλεξε ένα γαλάζιο πουκάμισο, γκρι παντελόνι και ένα σκούρο μπλε μπουφανάκι. Αφού η αμερικανική αποστολή ανέβηκε τα σκαλιά και έφτασε στην Ακρόπολη ο αρχαιολογικός χώρος γέμισε με άνδρες ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα υπό την καθοδήγηση της ξεναγού Ελένης Μπάνου από το υπουργείο Πολιτισμού άκουγε με μεγάλη προσοχή για την ιστορία του αρχαιολογικού χώρου. Ο δημοσιογράφος του AP Josh Lederman απαθανάτισε καρέ καρέ την ξενάγηση του Ομπάμα στην Ακρόπολη.











Read more...

Μπάρακ: "Έχουμε χρέος στην Ελλάδα, για την αλήθεια, την πίστη..."...



 "Ο Περικλής ενέπνευσε με το Σύνταγμα...". 
-Κατάμεστη η κεντρική αίθουσα του ιδρύματος

-Στις πρώτες θέσεις κυβερνητικά στελέχη, πολιτικοί και επιχειρηματίες... 

Στο Κέντρο Πολιτισμού του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» δίνει την ομιλία του αυτή την ώρα ο Μπάρακ Ομπάμα ενώπιον...
χιλίων καλεσμένων.

«Γεια σας, καλησπέρα», είπε αρχικά στα ελληνικά ο Μπαράκ Ομπάμα, ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα «που ήρθε σήμερα εδώ με τόσους νέους, το μέλλον της Ελλάδας...» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για όσα πρόσφερε η Ελλάδα στον κόσμο.

«Έχουμε χρέος στην Ελλάδα, για την αλήθεια, την πίστη... Εδώ, πριν από 25 αιώνες, στους βράχους αυτής της πόλης δημιουργήθηκε μια νέα ιδέα, η Δημοκρατία και το κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο Περικλής ενέπνευσε με το Σύνταγμα, είπε ότι τα δικαιώματα πρέπει να είναι γραμμένα... Καθ' όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης Iστορίας η φλόγα άναψε εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε», πρόσθεσε.
Ανάμεσα σε όσους εξασφάλισαν την αυστηρά προσωπική πρόσκληση είναι υπουργοί της κυβέρνησης και επιχειρηματίες.

Από νωρίς υπήρχε μεγάλη προσέλευση των πολιτών οι οποίοι έπρεπε να περάσουν από τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να εισέλθουν στην αίθουσα με αποτέλεσμα να σχηματιστεί ουρά 500 μέτρων στην είσοδο του Ιδρύματος...

Read more...

Με Γιώργο και Νίκο Παπανδρέου, Πάνο Καμμένο, Βαρδή Βαρδινογιάννη...




...η ομιλία Ομπάμα στο "Σταύρος Νιάρχος".
Δείτε Φωτογραφίες...
Ενώπιων χιλίων καλεσμένων έκανε τη δημόσια ομιλία του κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Μπαράκ Ομπάμα στο Κέντρο Πολιτισμού του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Ο φωτογραφικός φακός εντόπισε, μεταξύ άλλων, τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, τον...

υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη, τον επιχειρηματία Θοδωρή Κυριακού, τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον αδερφό του Νίκο, αλλά και τον Νικόλαο Γλύξμπουργκ.

Ο Πάνος Σκουρλέτης


Ο Πάνος Καμμένος



Ο Χρήστος Σπίρτζης



Ο Γιώργος Παπανδρέου με τον αδερφό του, Νίκο



Ο Νικόλαος Γλύξμπουργκ με την Τατιάνα Μπλάτνικ



Η Κατερίνα Μάρκου



Ο Σπύρος Νιάρχος


Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης


Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου (αριστερά), η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης (δεξιά)



Ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου (δεξιά) ακούει τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο



Ο επιχειρηματίας Θοδωρής Κυριακού (με τα γυαλιά)



πηγη protothema.gr

Read more...

Στις 27 Νοεμβρίου τα αντισταθμιστικά του ΕΚΑΣ...



Με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου, εγκρίθηκε ο πίνακας των 89.764 δικαιούχων των αντισταθμιστικών μέτρων ΕΚΑΣ καθώς και η πίστωση του σχετικού ποσού, το οποίο ανέρχεται σε...
20.988.036 ευρώ και η καταβολή της ενίσχυσης σε συζύγους που απώλεσαν και οι δύο το ΕΚΑΣ θα γίνει στις 27 Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η απόφαση αφορά όσους απώλεσαν παροχή άνω των 115 ευρώ και η καταβολή θα γίνει εντός της επόμενης εβδομάδας, αναδρομικά για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο. Η ακριβής ημερομηνία της καταβολής θα γνωστοποιηθεί με νέα ανακοίνωση του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται, ότι ήδη έχουν εφαρμοστεί οι διατάξεις που απαλλάσσουν από συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όλους όσοι στερήθηκαν την παροχή ΕΚΑΣ και η ισόποση με το ΕΚΑΣ οικονομική ενίσχυση σε δικαιούχους με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%. Η καταβολή της ενίσχυσης σε συζύγους που απώλεσαν και οι δύο το ΕΚΑΣ θα γίνει στις 27 Νοεμβρίου από τους ασφαλιστικούς φορείς τους.

Read more...

«Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας» Παρακαταθήκη για τη Δημοκρατία η ομιλία Ομπάμα


Ο Μπαράκ Ομπάμα στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Με τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη «αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας» από το Άξιον Εστί ξεκίνησε την ομιλία του στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, θέλοντας να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του δυτικού κόσμου στην γενέτειρα των ιδεωδών της δημοκρατίας.

Οι χιλιάδες προσκεκλημένοι που είχαν κατακλύσει την αίθουσα του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος χειροκρότησαν θερμά τον αμερικανό πρόεδρο μόλις εμφανίστηκε στο βήμα.
19 φωτογραφίες

Μετά τους στίχους από το «Άξιον Εστί» ο κ. Ομπάμα εξήρε τις σχέσεις φιλίας μεταξύ Αμερικανών και Ελλήνων με αναφορές στην ελληνική φιλοξενία, τη φουστανέλα -λέξεις που είπε στα ελληνικά- αλλά και τον παίκτη των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννη Αντετοκούμπο, για τον οποίο είπε ότι όλο και βελτιώνεται.

«Αυτό είναι το τελευταίο μου ταξίδι ως πρόεδρος των ΗΠΑ και ήθελα να το κάνω στην Ελλάδα. Έμαθα για τη θρυλική φιλοξενία του ελληνικού λαού, ήθελα να δω την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όλα εκείνα που έχει προσφέρει η Ελλάδα στον κόσμο» είπε ο Ομπαμα.

«Έχουμε χρέος στην Ελλάδα, για την αλήθεια, την πίστη. Εδώ πριν από 25 αιώνες, στους βράχους αυτής της πόλης δημιουργήθηκε μια νέα ιδέα, η Δημοκρατία και το κράτος. Ο Περικλής ενέπνευσε με το Σύνταγμα, είπε ότι τα δικαιώματα πρέπει να είναι γραμμένα... Καθόλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας η φλόγα άναψε εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε» είπε σε μία ομιλία - ύμνο προς της Δημοκρατία, την οποία χαρακτηρίζει ως το «σοφότερο πολίτευμα».

«Κάποιες χώρες ενώ υπάρχουν εκλογές δεν έχουν πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα. Εμείς ως χώρα πιστεύουμε στις ιδέες και τις αξίες που γεννήθηκαν εδώ πριν από αιώνες. Η ιστορία μας έχει δείξει ότι οι χώρες με δημοκρατικές κυβερνήσεις είναι πιο δίκαιες και πιο σταθερές... Η Δημοκρατία μας έδειξε ότι είμαστε πιο ισχυροί από τους τρομοκράτες. Εκείνοι προσπάθησαν να αλλάξουν την ζωή των ανθρώπων διά της βίας και να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις δικές μας αξίες. Η Δημοκρατία είναι ισχυρότερη» συνέχισε ο αμερικανός πρόεδρος.
Ο Μπαράκ Ομπαμα υπογράμμισε ότι ο πιο σημαντικός θώκος είναι αυτός του πολίτη και όχι του προέδρου ή του πρωθυπουργού. «Πάντοτε οι πολίτες θα αποφασίζουν το είδος της χώρας που θα είμαστε στο μέλλον. Η ισχύς και η πρόοδος θα εκπορεύονται από το δήμο» τόνισε.
Και συνέχισε λέγοντας ότι το μήνυμα που θα πρέπει να σταλεί είναι ότι οι κυβερνήσεις γίνονται για να ικανοποιούν τους πολίτες και όχι αντιστρόφως.
Αναφερόμενος στον διάδοχό του, Ντόλαντ Τραμπ, είπε ότι τους χωρίζουν «πολλές και μεγάλες διαφορές». «Έχουμε άλλες απόψεις, αλλά η δημοκρατία είναι ισχυρότερη από κάθε άτομο. Τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνησή μου θα κάνει ό,τι μπορεί για την ομαλότερη μετάβαση».
«Όσο συνεχίζετε τις μεταρρυθμίσεις, θα σας στηρίζουμε»

Αναφερόμενος στην σημερινή κατάσταση της Ελλάδας ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις για επιστροφή στην ανάκαμψη. «Οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες και από την πλευρά μου είμαι υπερήφανος για το έργο της δικής μου διοίκησης που βοήθησε τους Έλληνες. Ένα μέρος της επίσκεψής μου ήταν για να καταδείξει τα βήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα.

«Συγχαίρω τον Αλέξη Τσίπρα για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που έγιναν. Όσο η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, θα έχει τη στήριξη των ΗΠΑ» τόνισε και κάλεσε τους νέους να μείνουν στην Ελλάδα και να ευημερήσουν.

«Δεν πρέπει να μεταναστεύετε για να βρείτε δουλειά. Πρέπει να μείνετε εδώ και να μεγαλουργήσετε» είπε, τονίζοντας ότι η ελπίδα και η αναγέννηση στις κοινωνίες θα έρθει από τους νέους ανθρώπους.

«Εγώ θα συνεχίσω να λέω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που διευκολύνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Το χρέος είναι κλειδί για να ανακάμψει η χώρα» πρόσθεσε.

Για το προσφυγικό

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Μπαράκ Ομπάμα εξήρε για ακόμη μια φορά την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη που έδειξαν οι Έλληνες στους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της στη διαχείριση αυτού του προβλήματος.

«Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Οι Δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες. Και ποτέ άλλοτε στον κόσμο δεν έχουμε δει τέτοια συμπόνια προς τους πρόσφυγες, όπως στην Ελλάδα. Η γενναιοδωρία των Ελλήνων ενέπνευσε τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το προσφυγικό. Η Δημοκρατία σας όμως ανοίγει την αγκαλιά της».
Και συνέχισε, λέγοντας: «Άκουσα πολλές φορές για τους πρόσφυγες-μετανάστες. Όλοι μας είμαστε άνθρωποι, κάτω από τον ίδιο ήλιο. Γυναίκες και άνδρες όπως αυτοί που φτάνουν στην Ελλάδα μου δίνουν ελπίδα. Βλέπω φιλότιμο κάθε μέρα, και αυτό μου δίνει ελπίδα».
Για την παγκοσμιοποίηση
Αναφερόμενος στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο, τόνισε ότι αυτό το μονοπάτι μπορεί και πρέπει να καλυτερεύσει.
«Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται ότι ο ένας κερδίζει και ο άλλος χάνει, υψώνονται τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους. Το είδαμε στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στο Brexit».
Και συνέχισε: «Τώρα ζούμε σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε προς τα πίσω. Πρέπει να κοιτάμε το μέλλον. Δεν μπορούμε να κινούμαστε σε συγκρούσεις ανάμεσα στις χώρες».
Τόνισε ακόμη ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ ο κόσμος χρειάζεται μία ευημερούσα και δημοκρατική Ευρώπη».
«Όλοι ζούμε κάτω από το ίδιο φεγγάρι. Σε όλες τις κοινωνίες και τις χώρες υπάρχει περισσότερο φιλότιμο, όπως λένε οι Έλληνες.. Φιλότιμο. Το βλέπω κάθε μέρα και αυτό μου δίνει ελπίδα... Στο τέλος τα πάντα εξαρτώνται από μας. Ο πιο σημαντικός θώκος είναι αυτός του πολίτη» υπογράμμισε.
Απολογισμός του έργου του
Κάνοντας έναν απολογισμό των οκτώ χρόνων της θητείας του στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Ομπάμα τόνισε ότι ανέλαβε καθήκοντα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο.
«Ανέλαβα τα καθήκοντά μου σε μια δύσκολη περίοδο, πιο δύσκολη από τη μεγάλη ύφεση. Πρέπει να έχουμε οικονομίες χωρίς αποκλεισμούς».
Είπε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του οι πλούσιοι πλήρωσαν περισσότερους φόρους, οι μισθοί αυξήθηκαν και η ανισότητα κυμάνθηκε σε πολύ καλά επίπεδα. «Δεν λέω ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα. Υπάρχουν ακόμη άνεργοι και φτωχοί, αλλά οι πολιτικές που εφαρμόσαμε δείχνουν το μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσουμε» είπε.
Και πρόσθεσε: «Όταν οι άνθρωποι βλέπουν την ελπίδα, δεν θα στραφούν σε σκοτεινότερες δυνάμεις της κοινωνίας».
Αφού ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά τους Έλληνες για τη φιλοξενία, ο αμερικανός πρόεδρος έκλεισε την ομιλία του στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» λέγοντας στα ελληνικά «Ζήτω η Ελλάς».
Κική Μαργαρίτη
Newsroom ΔΟΛ

Read more...