Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Ο ήλιος της Ελλάδας ελπίδα για την οικονομία

http://cdn.news247.gr/oikonomia/oikonomika/article1517460.ece/ALTERNATES/w620/sunphot.jpgΕκτάσεις 200.000 στρεμμάτων αναζητεί η ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσει το πρόγραμμα "Ήλιος". Διαπραγματεύσεις με ΕΕ και Γερμανία. Τα έσοδα που θα αποκομίσει η Ελλάδα μέσα σε μια 25ετία

Το εθνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα "Ήλιος" εξαγωγής ηλιακής ενέργειας στην ΕΕ, παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνοντας ιδιαίτερα την εκτίμησή του ότι το όφελος της χώρας μας από την υλοποίηση του σχεδίου θα ήταν 3-4 δισ. ευρώ το χρόνο.

Εξήγησε ότι πρόκειται για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων δυναμικότητας 10.000 μεγαβάτ ότι γι αυτό απαιτούνται 200.000 στρέμματα, η επένδυση είναι της τάξεως των 20 δισ. ευρώ και με βάση τις σημερινές τιμές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας το πρόγραμμα θα επέφερε έσοδα 80 δις ευρώ για μια 25ετία, ενώ το όφελος της χώρας θα άγγιζε τα 3 έως 4 δισ. ευρώ το χρόνο.

Όπως τόνισε ο υπουργός έχουν ξεκινήσει ήδη συζητήσεις με την ΕΕ και τη γερμανική κυβέρνηση για την υπογραφή ενός κειμένου συνεννόησης στο οποίο να υπάρχει δέσμευση όλων των μερών ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά της αρχικής συμφωνίας.

Ζητούνται... εκτάσεις

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε ότι ήδη έχει αποστείλει επιστολές στους δημάρχους ώστε να παραχωρήσουν εκτάσεις τους στις οποίες θα μπορούσε να γίνει η εγκατάσταση των συστημάτων κι εξέφρασε την ελπίδα ότι έτσι θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας κι υποστήριξε ότι από τα έσοδα που θα προκύψουν θα διοχετευθεί για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Την ίδια στιγμή έκανε γνωστό ότι σε συνεννόηση με τον πρώην υπουργό 'Αμυνας Πάνο Μεγλίτη έχουν καταγραφεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις, εγκαταλειμμένα αεροδρόμια και σε συνεννόηση με το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δημιουργηθεί οδηγός ανενεργών λιγνιτωρυχείων.

Ακόμη υπουργός ΠΕΚΑ απέκλεισε το ενδεχόμενο οι όποια επένδυση να εγκατασταθεί σε καλλιεργήσιμη ή τουριστικού χαρακτήρα γη και σε προστατευόμενες περιοχές.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου καταλήγοντας ανέφερε ότι επιχειρείται σήμερα να κλείσουν τα ζητήματα που αφορούν την γη, την πρόσληψη συμβούλων κ.α. ώστε να σχηματοποιηθεί ένα επενδυτικό σχήμα.

Επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση

Ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μουσουρούλης επισήμανε τον κίνδυνο να εξελιχθεί το πρόγραμμα σε φιάσκο "τύπου Αστακού", παρ' όλα αυτά είπε πως είναι "καλοδεχούμενο", αν και παρατήρησε πως βρίσκεται σε επίπεδο ευχολογίων, αφού δεν υπάρχει καταγεγραμμένη δέσμευση των εταίρων.

Έθεσε επίσης προβληματισμούς σχετικά με το κόστος του έργου, για την ισχύ του δικτύου, για την συλλογή και μεταφορά της ενέργειας, την τεχνική υποστήριξη κ.α.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ν. Καραθανασόπουλος έθεσε ερωτηματικά για το ποιος θα παράγει, ποιοι θα συμμετέχουν, αν θα υπάρχει κρατική συμμετοχή και τι επιπτώσεις θα έχουν όλα αυτά στη λαϊκή κατανάλωση.

Από τον ΛΑΟΣ ο Ηλ. Πολατίδης επισήμανε την ανάγκη να αξιοποιηθούν πόροι από το πρόγραμμα για την απόσβεση μέρους του δημόσιου χρέους ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Λίτσα Αμμανατίδου εκτίμησε πως δεν είναι κερδισμένες οι ελληνικές εταιρείες.


Read more...

Στ. Τζουμάκας: «Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Βενιζέλος είναι ΠΑΣΟΚ;» ...


Γιώργος Κατσίγιαννης

Ως πολιτική εκτροπή και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα περιγράφει τη συγκρότηση της συγκυβέρνησης ο πρ. υπουργός Στ. Τζουμάκας, καταγγέλλοντας ότι διαπλεκόμενοι πολιτικοί από το ΠΑΣΟΚ λειτούργησαν ως...

προπομπός στην εξέλιξη αυτή, που αποτελούσε σχέδιο των τραπεζιτών, του παρασιτικού κεφαλαίου και των ιδιοκτητών ΜΜΕ. Εκφράζει δε αμφιβολίες για το αν οι Ευ. Βενιζέλος, Α. Λοβέρδος και Ά. Διαμαντοπούλου είναι ΠΑΣΟΚ.

-Η συγκυβέρνηση ήταν η σωστότερη λύση για τη σωτηρία της χώρας;

Η κινδυνολογία, ότι δήθεν αν δεν ακολουθηθεί αυτή η πολιτική, κινδυνεύουν τα συμφέροντα της χώρας, απεδείχθη χωρίς βάση δύο χρόνια τώρα. Είναι γνωστό ότι κινδυνεύουν τα συμφέροντα των μετόχων των τραπεζών, των κερδοσκόπων και των παρασιτικών κύκλων σε κάθε χώρα.

Προσπαθούν να εμφανίσουν τη διακινδύνευση των δικών τους συμφερόντων ως διακινδύνευση του κάθε έθνους και της κάθε χώρας αν δεν εφαρμοστεί το νεοφιλελεύθερο σχέδιο. Η κυβέρνηση Παπαδήμου θα είναι μεν παρένθεση, αλλά οι κύκλοι αυτοί επιδιώκουν να αποτελέσει μονιμότητα το «μνημονιακό συγκρότημα», πράγμα που θα οδηγήσει την ελληνική κοινωνία στην αντιδραστική οπισθοδρόμηση, στο «στραγγάλισμα» κάθε τι δημοκρατικού και προοδευτικού στο ιδεολογικό και πολιτικό πεδίο, σε εκτεταμένη φτωχοποίηση της χώρας, σε ανεργία και διαρκή ύφεση.

-Ο Γ. Παπανδρέου εκβιάστηκε για να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία;

Πρόκειται για πολιτική εκτροπή, κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, συνιστά παραβίαση του Συντάγματος σχετικά με το σχηματισμό δημοκρατικών κυβερνήσεων με βάση την αρχή της Λαϊκής Κυριαρχίας.

Προπομπός αυτής της εξέλιξης υπήρξε μια ομάδα σοσιαλ-φιλελεύθερων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, γνωστή για τις διασυνδέσεις της με εξωθεσμικά δίκτυα και τη διαπλοκή, που προπαγάνδιζε «λήψη πολιτικών πρωτοβουλιών», σχέδιο που προωθούσαν οι τραπεζίτες και το παρασιτικό κεφάλαιο σε αγαστή συνεργασία με την ιδιοκτησία των ΜΜΕ, εξυπηρετώντας προφανή συμφέροντα στο χώρο των τραπεζών, των καυσίμων, του φαρμάκου, των καρτέλ της αγοράς και λοιπών οικονομικών συμφερόντων.

Επιδίωξή τους ήταν η παραίτηση του πρωθυπουργού, η συγκρότηση δεξιάς συγκυβέρνησης, διασφαλίζοντας τα συμφέροντά τους και ικανοποιώντας το σχέδιο τόσο του νεοφιλελεύθερου διευθυντηρίου των Βρυξελλών όσο και του εγχώριου συστήματος διαπλοκής.

-Υπάρχουν πολιτικοί που έκαναν περιουσία και έδιωξαν τα λεφτά τους στην Ελβετία;

Μπορεί και να υπάρχουν. Η έρευνα θα αποκαλύψει. Εντιμότητα στην πολιτική σημαίνει δέσμευση, σημαίνει «ό,τι λέω το εννοώ και το κάνω». Κυριάρχησε το ψέμα από αρκετούς πολιτικούς και υποχωρήσαμε να θεωρούμε έντιμους πολιτικούς όσους δεν χρηματίζονται.

Όταν εμφανίστηκαν φαινόμενα διαφθοράς, υποχωρήσαμε στο να θεωρούμε έντιμους πολιτικούς όσους δεν ελέγχονται ή δεν εξαγοράζονται.

Οι πιο ανυπόληπτοι πολιτικοί σήμερα είναι αυτοί που τους χρησιμοποιούν οι επιχειρηματίες και οι καναλάρχες για τους σκοπούς τους και τους προβάλλουν διαρκώς τα δελτία των 8. Δεν αφορά το σύνολο των πολιτικών, όμως, και δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο. Συμβαίνει στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γερμανία, στις ΗΠΑ και σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες.

-Περιμένατε ποτέ να δείτε στα ίδια υπουργικά έδρανα στελέχη του ΛΑΟΣ και του ΠΑΣΟΚ;

Ασφαλώς και κανένας δημοκρατικός πολίτης δεν περίμενε ότι οι καναλάρχες, οι τραπεζίτες και οι κερδοσκόποι θα επέβαλλαν την άκρα Δεξιά στην κυβέρνηση, όπως επέβαλαν και τραπεζίτη πρωθυπουργό.

Η συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση Παπαδήμου εξυπηρετεί την προσπάθεια νομιμοποίησής του ως πολιτική δύναμη της άκρας Δεξιάς. Άλλωστε είναι εμφανές ότι τα τελευταία δύο – τρία χρόνια γίνεται προσπάθεια από τα ΜΜΕ με στόχο το πολιτικό ξέπλυμα της Ακροδεξιάς. Το κόμμα του Καρατζαφέρη είναι γνωστό ότι είναι στην υπηρεσία του πιο σκληρού τμήματος της ολιγαρχίας.

-Πρέπει να παραιτηθεί ο Παπανδρέου από πρόεδρος ΠΑΣΟΚ;

Να αλλάξουμε πολιτική. Ξέρετε, με πήρε μία μέρα ένας συνάδελφός σας από το «Athens News», την αγγλόφωνη εφημερίδα εδώ, των Αθηνών, γιατί εγώ συμμετέχω σε μία κίνηση εδώ και δύο χρόνια κατά του Μνημονίου και κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, και μου λέει «θέλετε να φύγει ο κ. Παπανδρέου;».

Όχι, λέω, ξέρετε ότι διαφώνησα με την πολιτική που επέβαλε το διευθυντήριο Βρυξελλών στην Αθήνα. Η Μέρκελ πρέπει να φύγει από το Βερολίνο. Εάν δεν φύγει η ακρίδα από το Βερολίνο και αν δεν φύγει και ο φιγουρατζής από το Παρίσι, ο Σαρκοζί, δεν μπορεί να ανασάνει η Ευρώπη. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό. Πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή λύση.

-Και αν αποχωρήσει, μετά τι; Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Βενιζέλος ή κάποιος άλλος;

Είναι όλοι αυτοί ΠΑΣΟΚ; Οι δύο έχουν έρθει από άλλα κόμματα στο ΠΑΣΟΚ, η παράταξη επομένως και το ζήτημα της ηγεσίας της είναι υπόθεση, πρώτα και κύρια, των λαϊκών δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ.

Είναι υπόθεση των μελών και στελεχών του, αυτών που δεν έχουν εργασία ή ζουν σε καθεστώς εργασιακής επισφάλειας, που μειώθηκε το εισόδημά τους, είναι υπόθεση του εργαζομένου, του αγρότη, του μισθωτού, του αυτοαπασχολούμενου, του ελεύθερου επαγγελματία, του σπουδαστή, κάθε νέου και νέας. Το κεντρικό ζήτημα δεν είναι τα πρόσωπα.

Η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ δεν αφορά μια «πασαρέλα» πολιτικών προσώπων. Για το ΠΑΣΟΚ τίθεται θέμα συγκρότησης ενός αντι-νεοφιλελευθέρου σχεδίου, που θα αποτελέσει τη βάση για το προεκλογικό του πρόγραμμα.


metrogreece.gr



Read more...

Πράσινο φως για καύση νεκρών και στην Αθήνα...



Μπορεί το θέμα της καύσης νεκρών να έχει περάσει από χίλια, μύρια κύματα όμως οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει αχτίδα φωτός.
Έτσι παρά τις διαρκείς αντιδράσεις της Εκκλησίας και η Αθήνα αλλά και ολόκληρη η νότια Ελλάδα αποκτά το...
δικό της αποτεφρωτήριο αφού το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας, με ομόφωνη απόφασή του, ενέκρινε τη δημιουργία (χωροθέτηση, κατασκευή και λειτουργία) Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών, κοντά στο υπάρχον νεκροταφείο και σε χώρο που ανήκει στο δήμο. Ο χώρος της κατασκευής του Αποτεφρωτηρίου, σε επαφή με το Κοιμητήριο του δήμου, βρίσκεται μακριά από κάθε κτίσμα λειτουργικά και οπτικά. Ταυτόχρονα η Δημοτική Αρχή, τονίζει πως θα τηρηθούν όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι και θα ακολουθηθεί σύγχρονη τεχνολογία. Η θέση του Αποτεφρωτηρίου θεωρείται ιδανική, καθώς βρίσκεται κοντά στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και είναι στο τέλος της Αττικής Οδού, εξυπηρετώντας τους οδικούς άξονες Αθηνών-Λαμίας, Κορίνθου και τις ανάγκες του Λεκανοπεδίου Αττικής. Αξίζει να σημειωθεί η ομοφωνία του δημοτικού συμβουλίου παρά τις σκληρές θέσεις κατά της καύσης νεκρών και από τον τοπικό μητροπολίτη (Μεσογαίας και Λαυρεωτικής) Νικόλαο. Βέβαια σύμφωνα με πληροφορίες του kentrinews.gr η λειτουργία του Αποτεφρωτηρίου δεν θα είναι δυνατή πριν από την παρέλευση 2,5 περίπου ετών αφού μπορεί να υπάρχει η απόφαση του δήμου όμως πρέπει το όλο θέμα να περάσει και από τις κρατικές – γραφειοκρατικές συμπληγάδες....
www.kentrinews.gr



Read more...

Ενισχύουν με χρήμα τις αγορές οι τραπεζίτες!

Συντονισμένη παρέμβαση για την κρίση


http://img.protothema.gr/962107B28A83599EB50B5ED4F2743761.jpg
Με μια συντονισμένη κίνηση απαντούν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη στην κρίση που απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Federal Reserve), σε συνεργασία με τις κεντρικές τράπεζες της Αγγλίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Ελβετίας αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκπόνησαν ένα σχέδιο μείωσης των τιμών στα swaps του δολαρίου, δηλαδή το κόστος δανεισμού των εμπορικών τραπεζών σε δολάρια.

Παράλληλα επέκτειναν αυτές τις πιστωτικές γραμμές ως την 1η Φεβρουαρίου του 2013, κατά τρόπο ώστε να καταστήσουν φτηνότερη τη χρηματοδότηση των τραπεζών και συνεπακόλουθα να αυξήσουν την πρόσβαση σε φτηνότερο χρήμα της πραγματικής οικονομίας, των πελατών των εμπορικών τραπεζών που πλέον θα μπορούν να έχουν και μεγαλύτερη και φτηνότερη ρευστότητα.

Στη σχετική ανακοίνωση Τύπου της FED τονίζεται πως η συντονισμένη αυτή παρέμβαση στοχεύει στην «ελάφρυνση των πιέσεων στις αγορές χρήματος».

Την ίδια ώρα και σε μια παράλληλη εξέλιξη η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωνε νέα μείωση στα υποχρεωτικά αποθεματικά των εμπορικών τραπεζών της χώρας, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, συμβάλλοντας και αυτή με τη σειρά της στην απελευθέρωση πρόσθετης ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία.

Τόσο η συντονισμένη παρέμβαση των «δυτικών» κεντρικών τραπεζών, όσο και αυτή της Τράπεζας της Κίνας, θα ισχύσουν από την 5η Δεκεμβρίου.

Άμεσος ήταν ο αντίκτυπος στις διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να αποτιμούν δεόντως την ανέλπιστα θετική αυτή εξέλιξη! Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη κερδίζει περί το 5%, ανάλογη είναι η εικόνα για όλες τις βασικές αγορές, ενώ άνοδο 2% και πλέον δείχνουν τα συμβόλαια για τη συνεδρίαση της Wall Street στη Νέα Υόρκη.

Κέρδη πάνω από 2% και στην Οδό Αθηνών με τον γενικό δείκτη στις 675 μονάδες.
Read more...

Βάζει λουκέτο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας...



Σύμφωνα με τη σύγκλητό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το ενδεχόμενο να διακόψει τη λειτουργία του, λόγω εργασιακής εφεδρείας είναι ορατό!

Όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα μέλη της συγκλήτου: «η πιθανή εμμονή της Πολιτείας στην υλοποίηση της εργασιακής εφεδρείας και στο...
διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου μας μπορεί να προκαλέσει τη διακοπή της λειτουργίας του, με απρόβλεπτες συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα για τους φοιτητές και τις φοιτήτριές του. Θεωρούμε απολύτως εύλογη και επιβεβλημένη την εξαίρεση του διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου από το θεσμό της εργασιακής εφεδρείας, χωρίς τη συνδρομή του οποίου το εκπαιδευτικό έργο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί».
mediacopy.blogspot



Read more...

Προετοιμάζονται για συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα !

Προληπτικό μέτρο, λένε οι ιθύνοντες


http://img.protothema.gr/C50C5DA97DE1C594027B182EBA0BE9BC.jpg
Προετοιμασίες για τη διαπραγμάτευση νομισμάτων ΠΛΗΝ του ευρώ έχουν ξεκινήσει οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες συναλλαγματικών ισοτιμιών, πυροδοτώντας σενάρια όχι μόνο για διάσπαση της Ευρωζώνης, αλλά ακόμα και για διάλυσή της!

Εδώ και μέρες τα σχετικά ρεπορτάζ εμφανίζουν τις διαχειρίστριες εταιρείες των μεγαλύτερων ηλεκτρονικών πλατφορμών συναλλαγών σε νομίσματα είτε να είναι ήδη έτοιμες, είτε να προετοιμάζουν τα συστήματά τους ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσφέρουν υπηρεσίες συναλλαγών και εντολών στα «παλαιά», εθνικά νομίσματα των χωρών μελών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα επονομαζόμενα «Currency-dealing systems» της Thomson Reuters Corp. και της μεγάλης ανταγωνίστριάς της ICAP PLC με το σύστημα Electronic Broking System (EBS), είναι ήδη έτοιμα να «υιοθετήσουν» όλες τις πιθανές νομισματικές αλλαγές στην Ευρώπη.

Μάλιστα εκπρόσωπος της Thomson Reuters δήλωσε χαρακτηριστικά πως η εταιρεία είναι έτοιμη να προσφέρει υπηρεσίες «σε όλες τις πιθανές αλλαγές δεδομένων στην Ευρωζώνη».

Η Thomson Reuters και η ICAP PLC «τρέχουν» τα δύο βασικά συναλλαγματικά συστήματα πάνω στα οποία οι περισσότερες διεθνείς τράπεζες βασίζουν τις μεταξύ τους συναλλαγές.

Εκπρόσωπος της ICAP τόνιζε, ήδη από την Κυριακή, πως έχουν γίνει και τεστ στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών της εταιρείας με «σενάριο» την μετατροπή ισοτιμιών μεταξύ της δραχμής (!) και του ευρώ και της δραχμής έναντι του δολαρίου … Συμπλήρωσε πάντως πως η εταιρεία δεν έχει κάποια πληροφόρηση αλλά διενήργησε αυτά τα τεστ «για πάν ενδεχόμενο» και ως «προληπτικό μέτρο» (Σ.Σ: «precautionary measure» ο ακριβής όρος που χρησιμοποίησε)...

Την ίδια στιγμή ανάλογη «ετοιμότητα» διατυμπανίζουν πως έχουν τόσο η CLS Bank International, η οποία διαχειρίζεται μια από τις μεγαλύτερες ιντερνετικές πλατφόρμες τοποθετήσεων σε συναλλαγματικές ισοτιμίες (currency trading platform), όσο και ο κολοσσός της Bloomberg LP, με τον επικεφαλής του τμήματος συναλλάγματος (Bloomberg's Foreign Exchange business), κ. Tod Van Name να δηλώνει ευθέως πως ο όμιλος έχει ήδη ετοιμαστεί ειδικά για την περίπτωση της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, έχοντας μάλιστα αναπτύξει ακόμα και ειδικά tickers ισοτιμιών και ηλεκτρονικά πρωτόκολλα trading, ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει τους επαγγελματίες πελάτες του!

Read more...

Αγώνας «δρόμου» για το... κούρεμα των ελληνικών ομολόγων









Αγώνας «δρόμου» για το... κούρεμα των ελληνικών ομολόγων
Εν μέσω νέων αναφορών για πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας μέσα στο 2012 η Αθήνα θα πρέπει να βιαστεί να συμφωνήσει με τους δανειστές για το περίφημο πρόγραμμα μείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων.


Σύμφωνα με έκθεση της Citigroup η «…ευρωπαική ένωση δεν θα διαλυθεί- σύμφωνα με την εκτίμηση του Willem Buitter- αν και μόνο αμελητέοι δεν είναι. Για την Ελλάδα και την Πορτογαλία, βασικό σενάριο- κατά την εκτίμηση των οικονομολόγων της Citi- είναι μία τακτική αναδιάρθρωσης χρέους το 2012-13, δηλαδή χρεοκοπία». Από την ίδια έκθεση χρήζει προσοχής η εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης, που προβλέπεται να παραμείνει αρνητικός (ύφεση) όχι μόνο το 2012 και το 2013 αλλά μέχρι το 2015 ενώ η πολιτική αβεβαιότητα θα διατηρηθεί και η πιθανότητα απόσχισης από τη ζώνη του ευρώ θα είναι αυξημένη.

Όμως τα νέα από το περίφημο
PSI παρά τα όσα ακούγονται δεν είναι εντελώς αρνητικά. Τουλάχιστον όσον αφορά στις επαφές, συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων μεταξύ εμπλεκόμενων-ενδιαφερόμενων ιδιωτών. Βέβαια καλά ενημερωμένη τραπεζική πηγή σημειώνει, πως πολλά εξαρτώνται από την εξέλιξη της κρίσης στην ευρωζώνη, τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο Βερολίνο και των κρίσεων των ευρωπαικών τραπεζών. Ηδηη Ευρωπαική Αρχή/ΕΒΑ ανακοίνωσε, πως θα καθυστερήσει η δημοσιοποίηση στοιχείων για το ύψος των κεφαλαίων, που θα χρειαστούν οι ευρωπαικές τράπεζες για ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης τους. Αυτό τη στιγμή, που προβλέπεται επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη ( στο 93,7 τον Νοέμβριο).

Ωστόσο καλά ενημερωμένες πηγές (
bankingnews) εκτιμούν πως ΕΕ και IIF έχουν επιλέξει λανθασμένο τρόπο συμμετοχής στο PSI. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες η Ελλάδα θα μπορούσε να ενεργοποιήσει «ρήτρες συλλογικής δράσης» σύμφωνα με τις οποίες αν το 75% των πιστωτών συμφωνήσει στο κούρεμα, μπορεί να υποχρεωθεί το υπόλοιπο 25% να υπαχθεί στην ίδια συμφωνία. Αυτό ενδεχομένως θα σήμαινε πιστωτικό γεγονός, κάτι που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποκλείει πια.

Το ερώτημα είναι γιατί η Αθήνα πιέζει για κάτι, που μάλλον δεν συμφέρει ούτε την ελληνική πλευρά ούτε τις καλούμενες αγορές.
Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι ορισμένες τράπεζες της Ευρώπης δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία που επιφέρει σημαντικές κεφαλαιακές απώλειες.

Ταυτόχρονα πολλά ευρωπαϊκά hedge funds που κατέχουν μεγάλες θέσεις σε CDS σκόπιμα αγόρασαν το τελευταίο διάστημα ελληνικά ομόλογα με στόχο να μην συμμετάσχουν στοPSI και να προκαλέσουν πιστωτικό γεγονός που θα πυροδοτήσει την πληρωμή των CDS.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες τους τελευταίους μήνες ορισμένα hedge funds έχουν εκτελέσει ένα σχέδιο με το οποίο ποντάρουν να ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα. Μια άλλη παράμετρος εξίσου σημαντική είναι ότι με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις ο στόχος να συγκεντρωθούν 100 δις ευρώ είναι ανέφικτος.

Με βάση πληροφορίες αν συγκεντρωθούν από την εμπλοκή των ιδιωτών 65-75 δις ευρώ μάλλον θα πρέπει να θεωρείται επιτυχημένη η διαδικασία.

Joffrey Postman
newpost.gr

Read more...

Τα γερμανικά πάθη, τα χαμένα στοιχήματα και η Ευρώπη εναντίον του Βερολίνου









Τα γερμανικά πάθη, τα χαμένα στοιχήματα και η Ευρώπη εναντίον του Βερολίνου
Το αντιγερμανικό αίσθημα παίρνει μορφή χιονοστοιβάδας με τις τελευταίες εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ. Υπερχρεωμένα κράτη - μέλη με οργισμένους λαούς στρέφονται κατά της Γερμανίας που ανέλαβε το ρόλο του αφεντικού στους κόλπους της ευρωζώνης. Και το ερώτημα που προκύπτει: Γερμανία ο σωτήρας ή Γερμανία ο εχθρός;


Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακαλύπτει ασμένως το φάντασμα της γερμανοφοβίας. Μιλά για «Τέταρτο Ράιχ» στην καρδιά της Ευρωζώνης, ένα βασίλειο που έρχεται νικηφόρο να κυριαρχήσει στην Ευρώπη μετά τη συντριβή του σε δύο Παγκόσμιους πολέμους που το ίδιο προκάλεσε. Από την πλευρά τους οι σύμμαχοί τους οι Γάλλοι γελούν συνωμοτικά με την επιμονή του Βερολίνου να θέτει και να επιβάλλει όρους με πρόταγμα τη σωτηρία του ευρώ αδιαφορώντας ή ποντάροντας στις συνέπειες της σημερινής κρίσης.

Στον αντιγερμανικό άνεμο προσφάτως και οι Ιταλοί που αυτο - συνασπίζονται με τους Νότιους και συστήνονται ως οι Ιφιγένειες της Ευρωζώνης με αντίτιμο τη διάσωση ενός νεκρού νομίσματος. Οι Έλληνες, τα πρώτα πειραματόζωα της νέας τάξης των αγορών που άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου για την ενεργοποίηση των μηχανισμών αντίστασης στην κατάρρευση ενός σαθρού - όπως αποδεικνύεται - οικοδομήματος μένουν και περιμένουν το ρευστό για να επανιδρύσουν τη δημοκρατία τους με το κούτελο καθαρό, όπως νομίζουν.

Στο χορό των συνθημάτων κατά της «Γερμανικής Ευρώπης» μπαίνουν σωρηδόν αναλυτές, δημοσιογράφοι και φυσικά ανανήψαντες πολιτικοί.

Οι Γερμανοί από την πλευρά τους βλέπουν τον εαυτό τους ως τον Μεσσία της Ευρωζώνης. Παίζοντας σκληρό ποκερ με την αντοχή του ευρώ κρίνουν τον εαυτό τους ως τη μοναδική λύση ώστε η ευρωζώνη να μην πέσει στο παγόβουνο και καταρρεύσει. Θέση που διατυπώνεται από πολλούς οικονομικούς αναλυτές, αφού η Γερμανία στηρίζει το ευρώ με τη σταθερή οικονομία της.

Εκείνο όμως που τρομάζει είναι το γεγονός ότι το Βερολίνο διατηρεί επιφυλάξεις απέναντι στο ευρώ και την ίδια την Ένωση των 27 και πιέζει για αλλαγή των συνθηκών της Ε.Ε ώστε να επεμβαίνει στα εσωτερικά των χωρών καταρτίζοντας προϋπολογισμούς, επιβάλλοντας κυρώσεις στους «κακούς μαθητές» του γερμανικού οικονομικού savoir faire ανοίγοντάς τους ακόμη και την πόρτα της εξόδου όταν αυτοί θελήσουν οικειοθελώς να αποχωρήσουν, επιβάλλοντας πρωθυπουργούς – μαριονέτες των τραπεζών, όπως δεν διστάζουν να τους χαρακτηρίζουν αναλυτές και αρθρογράφοι των πιο έγκυρων οικονομικών και πολιτικών εντύπων του κόσμου.

Και εδώ είναι ακριβώς που θα παιχτεί τους επόμενους μήνες, τις επόμενες εβδομάδες ίσως και τις επόμενες ημέρες το μέλλον της Ευρώπης όχι όπως τη γνωρίσαμε ή τη φανταστήκαμε στην εξέλιξή της αλλά όπως την έχουν σχεδιάσει οι οικονομικές- αυτή τη φορά- γερμανικές μεραρχίες…

Αθηνά Παπακώστα

Read more...

Τα “όχι” και τα “ναι” της Αθήνας στο Βερολίνο

Θετική η Ελλάδα για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας

http://img.protothema.gr/B425E0F1A153BF3764A7B76802C7606D.jpg
Τα “ναι” και τα “όχι” της Ελλάδας, καθώς και τις συμμαχίες της χώρας μας απέναντι στις γερμανικές απαιτήσεις ετοιμάζει ο πρωθυπουργός. Ο Λουκάς Παπαδήμος ολοκληρώνει σήμερα τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ώστε από αύριο να ξεκινήσει ο κύκλος συνεδριάσεων των κυβερνητικών οργάνων, με ορίζοντα τη σύνοδο κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου.

Η Αθήνα ζητά από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο μία οριστική απάντηση. Και, πλέον, δεν είναι μόνη. Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία έχουν και αυτές αντίστοιχα αιτήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας θα εμφανιστεί θετική στο ενδεχόμενο εμβάθυνσης της οικονομικής συνεργασίας. Στην κατεύθυνση, όμως, της περισσότερης Ευρώπης και όχι του γερμανικού ελέγχου επί αυτής. Επίσης, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στη Σύνοδο Kορυφής θα τεθούν δύο ακόμη θέματα: η ανάγκη η ΕΚΤ να κόψει χρήμα και να εκδώσει ευρωομόλογα. Δεν αποκλείεται στο τραπέζι να μπει και η αναζήτηση νέου πόρου, με τη μορφή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Πρόκειται για την ατζέντα των σοσιαλιστικών κομμάτων, που μπορεί να γνώρισαν την ήττα στην Ισπανία, αλλά ετοιμάζονται για την πολιτική αλλαγή στο Βερολίνο και το Παρίσι. Οι διεργασίες σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο έχουν χτυπήσει κόκκινο. Οι πιέσεις στην Ανγκέλα Μέρκελ να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της αυξάνονται καθημερινά.

Κυβερνήσεις και αγορές πιέζουν τη γερμανίδα καγκελάριο προκειμένου να πραγματοποιήσει μία ρεαλιστική στροφή, που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να προχωρήσει. Διαφυλάσσοντας, ταυτόχρονα, και την ισορροπία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στην τελική διαμόρφωση των ελληνικών θέσεων καθοριστικό ρόλο θα παίξει ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος επιστρέφει από τις Βρυξέλλες με την απόφαση για την αποδέσμευση της έκτης δόσης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει έναν ξεκάθαρο στόχο: στις 9 Δεκεμβρίου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πώς η Ελλάδα θα φθάσει στην έβδομη δόση των… 70 δισ. ευρώ. Είτε μέσω του PSI plus, είτε μέσω οποιουδήποτε άλλου εργαλείου αποφασίσουν οι ηγέτες της ΕΕ.

Read more...

Συστάσεις για οικειοθελή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ...



Σύσταση προς την Ελλάδα και την Πορτογαλία να αποχωρήσουν οικειοθελώς από την ευρωζώνη απευθύνει η ένωση γερμανών εξαγωγέων, υποστηρίζοντας ότι ... το "κούρεμα" του χρέους δεν θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα των χωρών αυτών, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.
Συστάσεις για οικειοθελή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ

Τονίζει επίσης πως, αν η Ιταλία δεν προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει και αυτή να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ.
ethnos.gr



Read more...