Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Για να μη γίνεται ξέπλυμα χρήματος Θα καταγράφονται όσοι «σπάνε» χαρτονομίσματα των 500 ευρώ


Θα καταγράφονται όσοι «σπάνε» χαρτονομίσματα των 500 ευρώ
  (Φωτογραφία:  Reuters )
Αθήνα
Στην πλήρη καταγραφή των στοιχείων όσων ανταλλάσσουν στα γκισέ χαρτονομίσματα των πεντακοσίων ευρώ θα προχωρούν οι τράπεζες, σύμφωνα με εγκύκλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής».

Στόχος είναι η προληπτική εποπτεία για ξέπλυμα χρήματος, που φαίνεται ότι κρύβεται πίσω από κάποιες κινήσεις ανταλλαγής χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας.

Με δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, η ΕΚΤ ανακοίνωσε προ ημερών την πρόθεσή της να αποσύρει το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, χωρίς πάντως να έχει δημοσιοποιήσει ακριβές χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, η δήλωση Ντράγκι έστειλε πολλούς πολίτες στα γκισέ προκειμένου να αλλάξουν τα χαρτονομίσματα που είχαν στην κατοχή τους με μικρότερης αξίας.

Ήδη οι τράπεζες εισπράττουν μέση προμήθεια 1,5%, προκειμένου να μετατρέψουν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ σε άλλα μικρότερης αξίας. Για την ανταλλαγή ενός τραπεζογραμματίου 500 ευρώ με άλλα μικρότερης αξίας, η επιβάρυνση φθάνει τα 5 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η συνολική προμήθεια δεν ξεπερνάει τα 200 ή 250 ευρώ, ανάλογα με την τράπεζα. Η προμήθεια εισπράττεται όταν κάποιος ανταλλάξει ένα χαρτονόμισμα των 500 ευρώ με άλλα, των 20 ή των 50, ενώ, αντίθετα, σε περίπτωση που τα χρήματα κατατεθούν σε λογαριασμό, δεν υπάρχει προμήθεια. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, δικαιολογούν την προμήθεια που εισπράττουν επικαλούμενες το διαχειριστικό κόστος, καθώς για την τροφοδοσία των καταστημάτων με χαρτονομίσματα μικρής αξίας είναι υψηλό.

Μετά τη μεγάλη φυγή των καταθέσεων από τις αρχές του 2015, υπολογίζεται πως τα χρήματα που μεταφέρθηκαν σε «στρώματα» και θυρίδες, υπολογίζονται σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στη χώρα μας πολλοί έχουν επιλέξει τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, καθώς βολεύουν στη μεταφορά αλλά και στη φύλαξη. Μόλις 20 χαρτονομίσματα των 500 ευρώ αντιστοιχούν σε 10.000 ευρώ. Εκατό χαρτονομίσματα των 500 ευρώ αντιστοιχούν σε 50.000 ευρώ, που, αν τα διατηρούσε κάποιος σε χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, θα είχε 1.000 χαρτονομίσματα.


Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Το Air Force One προσγειώθηκε Όταν συμβαίνει το αδύνατο: Ο Μπαράκ Ομπάμα στην Κούβα

Όταν συμβαίνει το αδύνατο: Ο Μπαράκ Ομπάμα στην Κούβα
Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα κατεβαίνουν υπό βροχή από το προεδρικό αεροσκάφος στην Αβάνα   (Φωτογραφία:  Reuters )
Αβάνα, Κούβα
Ο Μπαράκ Ομπάμα γύρισε μία σελίδα της Ιστορίας φθάνοντας την Κυριακή στην Κούβα, ένα από τα τελευταία προπύργια του κομμουνισμού με το οποίο σκοπεύει να βάλει ένα τέλος σε πάνω από πέντε δεκαετίες εχθρότητας.

Το Air Force One προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί της Αβάνας λίγο πριν τις 23:00 ώρα Ελλάδας και ο Ομπάμα έγινε ο πρώτος εν ενεργεία Αμερικανός ηγέτης που επισκέπτεται το νησί μετά την επίσκεψη του Κάλβιν Κούλιτζ το 1928.

«Πώς πάει Κούβα;» έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος στο Twitter καθώς το προεδρικό αεροσκάφος προσγειωνόταν.


Λίγες ώρες πριν την άφιξη Ομπάμα, δεκάδες ακτιβιστές του κινήματος αντιφρονούντων «Κυρίες στα Λευκά» συνελήφθησαν έπειτα από πορεία στην Αβάνα. Τα μέλη της οργάνωσης, που ίδρυσαν αρχικά σύζυγοι πρώην πολιτικών κρατουμένων, διαδήλωσαν με αίτημα τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις κουβανικές αρχές. Όπως συμβαίνει αρκετά συχνά, συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς μετά τη λήξη της πορείας.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μισέλ και τις δύο κόρες τους Μαλία και Σάσα, ο Μπαράκ Ομπάμα επιδιώκει με την επίσκεψή του αυτή έναν διπλό στόχο: να έρθει σε επαφή με τον κουβανικό λαό και να σταθεροποιήσει τη θεαματική προσέγγιση που άρχισε στα τέλη του 2014 με την Κούβα του Ραούλ Κάστρο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος θα μεταβεί στη συνέχεια στην Αργεντινή, θέλει επίσης να βελτιώσει την εικόνα της χώρας στη Λατινική Αμερική -εικόνα που έχει αμαυρωθεί από τις επεμβάσεις των ΗΠΑ σ' αυτό που θεωρούσαν αυλή τους.

Από την άποψη αυτή, ο παλιός Κουβανός εχθρός αποτελεί το τέλειο σύμβολο μίας νέας σχέσης με την υποήπειρο και, τη στιγμή που ολοκληρώνει τη δεύτερη προεδρική θητεία του, ο Ομπάμα επιθυμεί να προχωρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο στην προσπάθεια αυτή ώστε να καταστήσει δύσκολη οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση, όποιος κι αν θα είναι ο διάδοχός του το 2017.

Αυτός είναι ο στόχος που έχει οδηγήσει τον Λευκό Οίκο να κηρύξει τους τελευταίους μήνες μια σειρά μέτρων για τη χαλάρωση του εμπάργκο που επιβάλλεται στο νησί από το 1962 και η πλήρης άρση του οποίου εξαρτάται από το Κογκρέσο.

Η ξενοδοχειακή αλυσίδα Starwood ανακοίνωσε, σε αυτό το πλαίσιο, ότι έλαβε το πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομικών για να ανοίξει δύο ξενοδοχεία στην Αβάνα. Έγινε έτσι η πρώτη αμερικανική πολυεθνική που εγκαθίσταται στην Κούβα μετά την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο το 1959.

Όταν συμβαίνει το αδύνατο
Η μεγάλη στιγμή της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου θα είναι η ομιλία που θα εκφωνήσει την Τρίτη σε ένα θέατρο της Αβάνας, μπροστά στις κάμερες της κουβανικής τηλεόρασης.

Την Τρίτη ο Ομπάμα θα συναντήσει επίσης διαφωνούντες και έχει προειδοποιήσει ότι θα μιλήσει «άμεσα» για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τον Ραούλ Κάστρο, ο οποίος πριν από σχεδόν δέκα χρόνια διαδέχθηκε τον αδελφό του, Φιντέλ.

Την παραμονή της άφιξής του, πολλοί διαφωνούντες κάλεσαν τον Αμερικανό πρόεδρο να προωθήσει «μια ριζοσπαστική αλλαγή» ώστε να «σταματήσει η καταπίεση και η προσφυγή στη σωματική βία» εναντίον της αντιπολίτευσης, η οποία είναι παράνομη στο νησί.

Στην Αβάνα, πολλοί Κουβανοί, οι οποίοι έζησαν το 1961 την αποτυχημένη απόβαση στον κόλπο των Χοίρων και το 1962 την κρίση των πυραύλων, δυσκολεύονται ακόμη να συνειδητοποιήσουν ότι το αδύνατο θα συμβεί.

«Ένας πρόεδρος των ΗΠΑ στην Κούβα [...] που θα γίνει πιθανόν δεκτός με χαμόγελα, με χειροκροτήματα και με μουσικά συγκροτήματα! Ούτε στα όνειρα ούτε στους εφιάλτες μας δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα βλέπαμε όσο ζούμε κάτι τέτοιο» λέει ο διάσημος συγγραφέας Λεονάρντο Παδούρα, 60 ετών, στο ενημερωτικό μπλογκ Cafefuerte.

Στους δρόμους της πρωτεύουσας κυματίζουν τις τελευταίες ημέρες αμερικανικές σημαίες.

Ένα εστιατόριο της παλιάς πόλης τόλμησε μάλιστα να τυπώσει μια μεγάλη πινακίδα με τον Ραούλ Κάστρο και τον Μπαράκ Ομπάμα δίπλα-δίπλα. «Όσο θυμάμαι, ποτέ μέχρι τώρα δεν είχα δει πορτρέτο Αμερικανού προέδρου» σε δημόσιο χώρο, λέει ο ιδιοκτήτης του, Μιγκέλ Άνχελ Μοράλες.

Μπέιζμπολ και Rolling Stones


Παρά τον ενθουσιασμό που περιβάλλει αυτή την επίσκεψη, οι αλλαγές στις οποίες ελπίζει η Ουάσινγκτον μπορεί να αργήσουν να συγκεκριμενοποιηθούν.

Την Πέμπτη, ο κουβανός υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε σε ομιλία του πως η Αβάνα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει τα θέματα που αφορούν αυστηρά την κυριαρχία της.

«Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί πως η Κούβα πρέπει να απαρνηθεί έστω και μία από τις αρχές της [...] για να προχωρήσει προς την εξομάλυνση» τόνισε.

Η επίσκεψη του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αβάνα έστειλε ένα άλλο μήνυμα στους Αμερικανούς: αυτό της αμέριστης αλληλεγγύης της Κούβας προς τον σοσιαλιστή σύμμαχό της, ο οποίος είναι πάντα έτοιμος να χρησιμοποιήσει την αντιιμπεριαλιστική ρητορική.

Πριν αναχωρήσει από τη χώρα για το Μπουένος Άιρες το απόγευμα της Τρίτης, ο Ομπάμα πρόκειται να παρακολουθήσει ένα ματς μπέιζμπολ ανάμεσα στην εθνική ομάδα της Κούβας και την αμερικανική ομάδα των Tampa Bay Rays.

Στη συνέχεια οι Rolling Stones θα έρθουν το Σάββατο στο πλαίσιο του νέου κλίματος που διαμορφώνεται με την κομμουνιστική χώρα και θα δώσουν μία μεγάλη δωρεάν συναυλία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Read more...

Επαναρχίζουν στις 4 Απριλίου οι διαπραγματεύσεις Κατρούγκαλος: Έκλεισε η εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ και η μη μείωση των κύριων συντάξεων


Μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών, για το ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου και ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει στις 4 του μηνός.
katrougk
Όπως είπε, οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν, μέχρι την Πέμπτη. Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών έως τις 11 Απριλίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το επόμενο Euro Working Group (EWG).
Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι τα θέματα τα οποία έχουν κλείσει, είναι η διατήρηση της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και η μη μείωση των κύριων συντάξεων.
Ωστόσο, όπως τόνισε, σημαντική απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει στα ποσοστά αναπλήρωσης.
Για το εν λόγω θέμα, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο βαθμό που πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για 1% του ΑΕΠ το 2016 και οι προβολές μας δείχνουν επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ, μέχρι το 2018, το πόσο αναδιανεμητικό θα είναι το σύστημα, είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Δεν συγκυβερνούμε και δεν υπάρχει τέτοιου είδους δέσμευση που να απορρέει από τη συμφωνία».
Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι ανοιχτό είναι και το θέμα της αύξησης των εισφορών.
Όπως υπογράμμισε, το ΔΝΤ έχει τις μεγαλύτερες ενστάσεις. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι η συζήτηση για το πως θα υπολογιστεί η προσωπική διαφορά ήταν σε τεχνικό επίπεδο.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Κοινή συνέντευξη «Φυσικά εμπιστευόμαστε τον Τσίπρα» είπαν Σόιμπλε και Σαπέν


Την εμπιστοσύνη τους στον Αλέξη Τσίπρα εξέφρασαν από κοινού ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και ο γάλλος ομόλογός του Μισέλ Σαπέν, σε κοινή συνέντευξη στο ραδιοσταθμό Europe1 και την τηλεόραση itele, με αφορμή την έκδοση βιβλίου τους για τις γάλλο-γερμανικές σχέσεις και την Ευρώπη. Ποτέ χωρίς την Ευρώπη είναι ο τίτλος του βιβλίου στα γαλλικά, Μαζί διαφορετικοί στα γερμανικά.
Chapin_Schaeuble_593
«Εμπιστεύεστε σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα;» ήταν η ερώτηση δημοσιογράφου προς τους υπουργούς.
- Εγώ τον εμπιστεύομαι, δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν.
- Φυσικά και εγώ, απάντησε ο Β. Σόιμπλε.
«Πώς έτσι; Είναι γιατί μιλάει φέτος λιγότερο ελληνικά και περισσότερο τη γαλλογερμανική γλώσσα και τη γλώσσα των Βρυξελλών;» ρώτησε ο δημοσιογράφος.
«Όχι, δεν είναι έτσι» απάντησε ο Β.Σόιμπλε και πρόσθεσε: «Κάνουμε τα πάντα, ώστε οι αποφάσεις, στις οποίες με δυσκολία καταλήξαμε το περασμένο καλοκαίρι να μπορέσουν να υλοποιηθούν. Δεν είναι εύκολο για τους Έλληνες να υλοποιήσουν όλα αυτά, εργάζονται όμως».
Στο ερώτημα εάν προτίθενται να προχωρήσουν στη «μείωση ή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο Β.Σόιμπλε απάντησε:
«Η ελληνική κρίση μάς επιβάλλει το ερώτημα τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα για την ανάκαμψη και αποτελεσματικότητα της οικονομίας της, ώστε να αποκτήσει μακροπρόθεσμα μια βιώσιμη οικονομία.
» Θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσει μια αποτελεσματική διοίκηση, γιατί με το πέρασμα των χρόνων έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα.
» Για να μπορέσει να φθάσει το ευρωπαϊκό επίπεδο ζωής θα πρέπει να αποκτήσει μια μοντέρνα διοίκηση. Ο Βαρουφάκης είπε ότι εάν διαγράφαμε ολοσχερώς το ελληνικό χρέος, τρία χρόνια αργότερα θα βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση. Εκείνο που έχει σημασία είναι να δημιουργήσουμε εποικοδομητικές υποδομές και μια ανταγωνιστική οικονομία. Εάν ξεκινήσουμε με την αναδιάρθρωση του χρέους, θα χαλαρώσουμε στις μεταρρυθμίσεις».
Παίρνοντας το λόγο ο γάλλος υπουργός Μ.Σαπέν δήλωσε: «Θα πρέπει σίγουρα να βοηθήσουμε εκ νέου την Ελλάδα και δεν μιλώ μόνο για τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα περνάει μια δύσκολη περίοδο και έχει ανάγκη την αλληλεγγύη μας».
Ο Μισέλ Σαπέν υπενθύμισε στη συνέχεια ότι «πριν από την τωρινή κυβέρνηση υπήρξαν άλλες κυβερνήσεις που δεν έκαναν τις απαραίτητες προσπάθειες, ενώ έχουμε μια κυβέρνηση σήμερα που προσπαθεί. Θα πρέπει να προχωρήσει μέχρι τέλους και θα πρέπει να την συνοδεύσουμε και βοηθήσουμε.
» Στο ερώτημα εάν θα πρέπει να καταλήξει στη συνέχεια στην αναδιάρθρωση του χρέους, η απάντηση είναι 'ναι', όπως άλλωστε έχει αποφασισθεί στη συμφωνία του Ιουλίου. Δεν μπορείτε όμως να πείτε ότι αρχίζουμε από το χρέος, εάν ξεκινήσουμε με το χρέος δεν θα έχουμε κάνει τις απαραίτητες προσπάθειες και υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
» Είναι μια διαδικασία, στην οποία πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, γιατί η Ελλάδα σήμερα δεν αντιμετωπίζει μόνο την μη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, αντιμετωπίζει ένα είδος επιθετικής επιδρομής από ένα υπερβολικά μεγάλο αριθμό προσφύγων. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά γι αυτό έχουμε ανάγκη να δείξουμε αλληλεγγύη αλλά και υπευθυνότητα απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση».
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Της Alco για το Πρώτο Θέμα Δημοσκόπηση: Πρωτιά για τη Ν.Δ. με διαφορά 3,8%


Την πρωτιά σε άλλη μια δημοσκόπηση κρατά η Νέα Δημοκρατία καθώς σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της εταιρίας Alco για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» η παράταξη του Κυριάκου Μητσοτάκη προηγείται με 21,1% έναντι 17,3% του ΣΥΡΙΖΑ.
dimoskopisi
Στο συν 3,8% βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco που δημοσιεύεται στο «Πρώτο Θέμα». Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας εκτός βουλής μένουν Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων.
Αναλυτικά τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα:
Νέα Δημοκρατία 21,1%
ΣΥΡΙΖΑ 17,3%
Χ.Α. 6,1%
ΚΚΕ 5%
ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 3,6%
Εκτός Βουλής μένουν οι:
Ένωση Κεντρώων 2,6%
Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,2%
Ποτάμι 1,8%
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Σε ισχύ η συμφωνία με την ΕΕ Εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα από σήμερα περίπου 50.000 πρόσφυγες


Εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα από σήμερα περίπου 50.000 πρόσφυγες
  (Φωτογραφία:  Reuters )
Στους 48.141 ανέρχεται -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται σε ελληνικό εδαφος σήμερα, 20 Μαρτίου, ημέρα που τίθεται σε ισχύ η συμφωνία με την Τουρκία. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, όσοι φτάνουν από σήμερα στην Ελλάδα, μπαίνουν στη λίστα της επαναπροώθησης στην Τουρκία, ενώ όσοι βρίσκονται ήδη εδώ, εγκλωβίζονται στο ελληνικό έδαφος, με δεδομένο ότι τα βόρεια σύνορα είναι κλειστά.
Σε χώρους υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα μεταφέρονται πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά.
Ειδικότερα, έφτασε το πρωί προερχόμενο από τη Χίο το πλοίο Terra Jet, που μετέφερε συνολικά 1.169 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι επιβιβάστηκαν άμεσα σε λεωφορεία και έφυγαν για το Ελληνικό.
Εμπλοκή όμως έχει προκύψει με τη μετακίνηση περισσότερων από 2.000 ανθρώπων από τη Λέσβο, καθώς στους ελέγχους κατά την επιβίβαση τους σε πλοίο εντοπίστηκαν άτομα με πλαστά έγγραφα, που είχαν πέσει θύματα κυκλωμάτων που εκδίδουν παράτυπα δικαιολογητικά.
Το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος παραμένει δεμένο στο λιμάνι της Μυτιλήνης και σύμφωνα με πληροφορίες θα αποπλεύσει για την Καβάλα, ενώ οι επιβάτες του θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε κέντρο υποδοχής στα Ιωάννινα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στο Mega είπε πως από χθες, Σάββατο, μέχρι σήμερα έφτασαν σε ελληνικό έδαφος 875 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ο συνολικός αριθμός τους έφτασε του 48.141.
Στην ίδια εκπομπή η συντονίστρια της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» στην Ειδομένη, Κορίνα Κάνιστρα, δήλωσε πως πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί προσφύγων.
Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας προβλέπει: 
1. Όλοι οι νέοι παράνομοι μετανάστες που διέρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά ξεκινώντας από τις 20 Μαρτίου του 2016 θα πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία. Αυτό θα γίνει σε πλήρη συμφωνία με την ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, αποκλείοντας έτσι κάθε είδους συλλογική απέλαση. Όλοι οι μετανάστες θα πρέπει να προστατεύονται σύμφωνα με τα σχετικά διεθνή πρότυπα και το σεβασμό της αρχής της μη επαναπροώθησης. Θα είναι ένα προσωρινό και έκτακτο μέτρο που είναι αναγκαίο για να τερματιστεί η ανθρώπινη δυστυχία και να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη. Οι μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά θα καταχωρηθούν δεόντως και οποιαδήποτε αίτηση ασύλου θα υποβληθεί από τις ελληνικές αρχές σε επεξεργασία ξεχωριστά, σύμφωνα με την οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου, σε συνεργασία με την UNHCR. Οι μετανάστες που δεν ζητούν άσυλο ή αυτοί των οποίων η αίτηση έχει βρεθεί αβάσιμη ή απαράδεκτη, σύμφωνα με την εν λόγω οδηγία θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Η Τουρκία και η Ελλάδα, επικουρούμενες από τα όργανα και τους οργανισμούς της ΕΕ, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα συμφωνήσουν για ότι τυχόν αναγκαίες διμερείς ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας των Τούρκων αξιωματούχων σε ελληνικά νησιά και Ελλήνων αξιωματούχων στην Τουρκία από τις 20 Μαρτίου 2016, για να εξασφαλιστούν οι επαφές και με αυτόν τον τρόπο να διευκολυνθεί η ομαλή λειτουργία του εν λόγω καθεστώτος. Το κόστος των επιχειρήσεων επιστροφής των παράνομων μεταναστών θα καλυφθεί από την ΕΕ.

2. Για κάθε Σύριο ο οποίος επιστρέφεται στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύριος θα πρέπει να επανεγκατασταθεί από την Τουρκία στην ΕΕ λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια ευπάθειας των Ηνωμένων Εθνών. Θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός με τη συνδρομή της Επιτροπής, των οργανισμών της ΕΕ και άλλων κρατών μελών, καθώς και την UNHCR, για να εξασφαλιστεί ότι η αρχή αυτή θα εφαρμοστεί από την ίδια μέρα που θα ξεκινήσουν οι επιστροφές. Προτεραιότητα θα δοθεί στους μετανάστες που δεν έχουν προηγουμένως εγγραφεί ή προσπάθησαν να εισέλθουν στην ΕΕ παράνομα. Από την πλευρά της ΕΕ, η επανεγκατάσταση στο πλαίσιο του παρόντος μηχανισμού θα πραγματοποιηθεί, αρχικά, τιμώντας τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τα κράτη μέλη στα συμπεράσματα των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών που συνήλθαν στο πλαίσιο του Συμβουλίου, στις 20 Ιουλίου 2015, εκ των οποίων 18.000 θέσεις για επανεγκατάσταση παραμένουν ακόμα ανοιχτές. Οποιαδήποτε περαιτέρω ανάγκη για επανεγκατάσταση θα διεξάγεται από μια παρόμοια εθελοντική συμφωνία μέχρι το ανώτατο όριο των επιπλέον 54.000 ατόμων. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συγχαίρουν την πρόθεση της Επιτροπής να προτείνει την τροποποίηση της απόφασης μετεγκατάστασης της 22 Σεπτεμβρίου 2015, ώστε να καταστεί δυνατή η οποιαδήποτε δέσμευση επανεγκατάστασης που αναλαμβάνεται στο πλαίσιο αυτής της ρύθμισης να αντισταθμιστεί από μη διατιθέμενες θέσεις στο πλαίσιο της απόφασης. Αν οι ρυθμίσεις αυτές δεν πληρούν το στόχο του τερματισμού της παράνομης μετανάστευσης και οι αριθμοί των επιστροφών είναι κοντά στους αριθμούς που προβλέπονται παραπάνω, ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Σε περίπτωση που ο αριθμός των επιστροφών υπερβαίνει τους αριθμούς που προβλέπονται παραπάνω, ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει να διακόπτεται.

3. Η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη νέων δρομολογίων είτε στη θάλασσα είτε την ξηρά για παράνομη μετανάστευση που θα ανοίξουν από την Τουρκία προς την ΕΕ, και θα συνεργαστεί με τα γειτονικά κράτη, καθώς και την ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση.

4. Μόλις τα παράνομα περάσματα μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ παύσουν να υφίστανται, ή τουλάχιστον έχουν ουσιαστικά και σταθερά περιοριστεί, ένα Εθελοντικό Σύστημα Ανθρωπιστικής Εισόδου θα ενεργοποιηθεί. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα συμβάλουν σε εθελοντική βάση στο εν λόγω καθεστώς.

5. Η εκπλήρωση του σχεδίου για την απελευθέρωση της βίζας θα επιταχυνθεί από όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη με σκοπό την άρση των προϋποθέσεων βίζας για τους Τούρκους πολίτες, το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουνίου το 2016, υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα σημεία αναφοράς θα έχουν εκπληρωθεί. Για το σκοπό αυτό, η Τουρκία θα λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να εκπληρώσει τις υπόλοιπες απαιτήσεις για να μπορέσει η Επιτροπή να κάνει, μετά την απαιτούμενη αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τα κριτήρια αξιολόγησης, κατάλληλη πρόταση μέχρι το τέλος του Απριλίου, με βάση την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο μπορεί να πάρει μια τελική απόφαση.

6. Η ΕΕ, σε στενή συνεργασία με την Τουρκία, θα επιταχύνει περαιτέρω την εκταμίευση των αρχικά κατανεμηθέντων 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση περαιτέρω σχεδίων για τα άτομα υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας με ταχεία βοήθεια από την Τουρκία πριν από την τέλη Μαρτίου. Ένας πρώτος κατάλογος των συγκεκριμένων έργων για τους πρόσφυγες, κυρίως στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης, των υποδομών, των τροφίμων και τα άλλα έξοδα διαβίωσης, που μπορούν να χρηματοδοτηθούν άμεσα από αυτόν το μηχανισμό, θα προσδιοριστούν από κοινού μέσα σε μια εβδομάδα. Μόλις οι πόροι αυτοί πρόκειται να χρησιμοποιηθούν πλήρως, και εφόσον τηρούνται οι παραπάνω δεσμεύσεις, η ΕΕ θα κινητοποιήσει πρόσθετη χρηματοδότηση για τη Διευκόλυνση της τάξεως των επιπλέον 3 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το τέλος του 2018.

7. Η ΕΕ και η Τουρκία χαιρετίζουν τις εν εξελίξει εργασίες για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης.

8. Η ΕΕ και η Τουρκία επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να αναζωογονήσουν την ενταξιακή διαδικασία, όπως αυτή ορίζεται στην κοινή τους δήλωση της 29 Νοεμβρίου 2015. Εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 στις 14 Δεκεμβρίου 2015 και αποφάσισαν, ως επόμενο βήμα, να ανοίξουν το κεφάλαιο 33 κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας. Χαιρέτισαν το ότι η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση προς το σκοπό αυτό, τον Απρίλιο. Οι προπαρασκευαστικές εργασίες για το άνοιγμα άλλων κεφαλαίων θα συνεχιστούν με επιταχυνόμενο ρυθμό, με την επιφύλαξη των θέσεων των κρατών μελών σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.

9. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεργαστούν με την Τουρκία σε κάθε κοινή προσπάθεια για τη βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στο εσωτερικό της Συρίας, ιδίως σε ορισμένες περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα, που θα επιτρέψει τον τοπικό πληθυσμό και τους πρόσφυγες να ζήσουν σε περιοχές που θα είναι πιο ασφαλείς.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Παπανδρέου: Ο προοδευτικός χώρος πρέπει να είναι κυρίαρχος...


Θετική η απάντηση Παπανδρέου στην επιστολή Γεννηματά

«Για να είμαστε όμως αξιόπιστοι και χρήσιμοι για τη χώρα, πρέπει να λέμε τα σύκα - σύκα και τη σκάφη - σκάφη, πρέπει να λέμε αλήθειες», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σε συνάντηση στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ το μεσημέρι.

Εξήγησε...
την απάντηση που έστειλε αμέσως στην επιστολή της Φώφης Γεννηματά με την οποία προσκαλούσε το ΚΙΔΗΣΟ να προσέλθει στη συγκρότηση επιτροπής για την Προγραμματική Συνδιάσκεψη που θα οδηγήσει σε νέο πολιτικό φορέα .

Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε συγκεκριμένα: «Ο προοδευτικός χώρος δεν μπορεί να περιοριστεί σε ρόλο τρίτου ή όποιου άλλου πόλου, αλλά να καταστεί ο κυρίαρχος ιδεολογικά και πολιτικά. Αναβαπτισμένος στην κολυμβήθρα των αρχών και των αξιών μας.

Και θέλω να γνωρίζετε ότι, απάντησα αμέσως, γιατί οι ιστορικές περιστάσεις απαιτούν καθαρό λόγο και πράξη. Χωρίς την παραμικρή σκιά.

Δεν σας κρύβω μάλιστα ότι, επιθυμία μου είναι, οι όποιες συναντήσεις να γίνουν αν είναι δυνατόν ακόμη και ανοιχτές, μέσω του Διαδικτύου, ώστε όλοι να μπορούν να παρακολουθούν αλλά και να συμμετέχουν, διαμορφώνοντας βέβαια τις κατάλληλες προϋποθέσεις γι' αυτό.

Από την πλευρά μου, επιθυμώ να τονίσω τα εξής:

Σε ό,τι με αφορά, σε ότι αφορά το ΚΙΝΗΜΑ μας, επιθυμώ όλα να είναι γνωστά σε όλους τους πολίτες. Τίποτα στο παρασκήνιο.

Οποιαδήποτε εξέλιξη στον προοδευτικό χώρο, δεν μπορεί παρά να αφορά - και μόνον, τον Ελληνικό λαό, τη χώρα, την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος, πάντα με καθαρό προοδευτικό πρόσημο. Οτιδήποτε άλλο, θα μας βρει απέναντι. Γιατί, μόνο μια επιλογή έχουμε: να αλλάξουμε τη χώρα. Να τελειώνουμε με το παρασιτικό πελατειακό σύστημα. Αυτό θα είναι το κριτήριό μας, όπως και ο απόλυτος σεβασμός της αξιοπρέπειας και της αυτονομίας κάθε προσώπου ή οντότητας που επιθυμεί να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο εγχείρημα».

Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα της κυβερνητικής του περιόδου 2010-2012 αφήνοντας αιχμές για όσους στο ΠΑΣΟΚ δεν το έπραξαν και ειδικότερα στη κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. «Προτίμησαν να μην αναλάβουν το κόστος από το mail Χαρδούβελη, για να το πω απλά, κόστος απειροελάχιστο αν αναλογιστεί κανείς τι ακολούθησε, παραδομένοι σε δύο επιλογές. Η πρώτη, της επανόδου τους στην αντιμνημονιακή υστερία, για να αντιμετωπίσουν στις Ευρωεκλογές που προηγήθηκαν τον έταιρο αντιμνημονιακό συνοδοιπόρο, τον ΣΥΡΙΖΑ. Απέτυχαν. Και στη συνέχεια, η δεύτερη, της αριστερής παρένθεσης. Το κόστος για τη χώρα, τεράστιο. 'Ανοιξαν την πόρτα σε εξελίξεις που θα πληρώνουμε οι Έλληνες για πολλά χρόνια.

Ένα τρίτο μνημόνιο - συνυπεύθυνος και ο ΣΥΡΙΖΑ με το λαϊκισμό του - και πλήγμα στην οικονομία θηριώδες, όπως για παράδειγμα, από την επιβολή των «capital controls».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την εμπλοκή των εθνικών θεμάτων στην αντιμετώπιση του προσφυγικού τονίζοντας ότι «επαναλαμβάνει ότι αποτελεί την πρώτη φορά αριστερά - για μένα πρώτη φορά αριστερά ήταν το 1981, στην πράξη ακολουθεί τις πιο συντηρητικές συνταγές και πρακτικές. Θέλοντας, για παράδειγμα, να καταργήσει την διαύγεια. Γιατί; Φοβάται την κρίση του λαού; Του πολίτη; Η αναξιοκρατία, η ιδιοποίηση του κράτους, είναι δεξιές πρακτικές. Υπονόμευσαν την οικονομία μας αλλά και προοδευτικές κυβερνήσεις όταν τις υιοθέτησαν» ανέφερε ο Γ.Παπανδρέου.


Read more...

Κατσέλη: Άρση των capital controls μέσα στο 2016...


...υπό προϋποθέσεις.
"Δεν υπάρχει ούτε ζήτημα 'κουρέματος' καταθέσεων, ούτε 'νέας ανακεφαλαιοποίησης'"...
«Δεν υπάρχει ούτε ζήτημα 'κουρέματος' καταθέσεων ούτε 'νέας ανακεφαλαιοποίησης'. Μόλις πριν από λίγους μήνες οι...
ελληνικές συστημικές τράπεζες βγήκαν από μία επιτυχημένη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης που έλαβε υπόψη της ακόμη και τα πιο 'δυσμενή σενάρια' σύμφωνα με την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Διαθέτουν πλέον πολύ ισχυρή κεφαλαιακή βάση, με τον σχετικό δείκτη να υπερβαίνει το 18%, υψηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων της Ε.Ε., που είναι κοντά στο 16,7%», τονίζει η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη της στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Για το επίκαιρο ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων η κ. Κατσέλη αναφέρει «ότι αποτελεί προτεραιότητα για το τραπεζικό σύστημα και προς αυτή την κατεύθυνση αναλαμβάνονται σημαντικές πρωτοβουλίες από τις ίδιες τις τράπεζες, την Τράπεζα της Ελλάδος και την κυβέρνηση».

«Για να έχουμε μία εικόνα των μεγεθών, να υπενθυμίσω ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν μόλις στο 4,5% του συνόλου των δανείων το 2007 και εκτινάχθηκε σήμερα στο 42%. Όλες οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ειδικές διαχειριστικές μονάδες για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουν επενδύσει σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό και προσφέρουν μία σειρά ευέλικτων και ελκυστικών προϊόντων ρύθμισης. Κρίσιμο ζήτημα παραμένει η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, ιδιαίτερα όταν εμπλέκονται περισσότερες πιστώτριες τράπεζες. Η έγκαιρη αναδιάρθρωση των δανείων αυτών θα επιτρέψει απελευθέρωση κεφαλαίων, τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών, για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας αλλά και την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων», προσθέτει η πρόεδρος της ΕΕΤ.

Ερωτηθείς σχετικά με την κριτική που έχει ασκηθεί στον Νόμο Κατσέλη, η πρόεδρος της ΕΕΤ, αναφέρει ότι «η ένταξη στον νόμο γίνεται με βάση πολύ συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις για όσους μπορούν να αποδείξουν στο Ειρηνοδικείο μόνιμη αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών τους. Επομένως, όχι μόνο δεν συνετέλεσε να διογκωθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, αλλά ουσιαστικά ενέταξε δανειολήπτες, που πριν δεν εξυπηρετούσαν τις οφειλές τους λόγω αποδεδειγμένης αδυναμίας, σε μία διαδικασία ρύθμισης και καταβολής οφειλών, διευκολύνοντας, με αυτό τον τρόπο, την επανένταξή τους σε μία κανονική τραπεζική συμπεριφορά».

Η κ. Κατσέλη ερωτηθείσα σχετικά αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η άρση επομένως κάθε πηγής συστημικής αβεβαιότητας και η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη μείωση της αβεβαιότητας και την εμπέδωση εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα», επισημαίνοντας όμως ότι «η ανάπτυξη προϋποθέτει όχι μόνο θετικούς ρυθμούς αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά κυρίως τον βιώσιμο οικονομικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό της παραγωγικής μας βάσης. Αυτό απαιτεί σημαντική αύξηση του ποσοστού των επενδύσεων στο ΑΕΠ που σήμερα έχει μειωθεί στο 11% περίπου από 23% πριν από την κρίση. Η αύξηση των επενδύσεων είναι εφικτή μέσω στοχευμένων θεσμικών παρεμβάσεων και ισχυρών κινήτρων, όπως η δημιουργία ενός σταθερού και απλουστευμένου φορολογικού πλαισίου, η άρση εμποδίων στην άσκηση επιχειρηματικότητας, η προώθηση βελτιωτικών ρυθμίσεων για την προώθηση του ανταγωνισμού στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, η έγκαιρη επίλυση δικαστικών εκκρεμοτήτων, η χρήση καινοτόμων χρηματοοικονομικών εργαλείων, η ενεργοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου κ.λπ.»

Για την άρση των capital controls επισημαίνει ότι «μπορεί να γίνει μέσα στο 2016 εφόσον ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που προανέφερα. Η εμπέδωση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα χρειάζεται χρόνο. Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα. Χρειάζεται πολιτική και οικονομική σταθερότητα, καθώς επίσης και σηματοδότηση ότι η οικονομία επιστρέφει σε μία κανονικότητα και χρηματοδοτείται όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσα από τα συνηθισμένα κανάλια παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ. Οι προϋποθέσεις αυτές μπορεί να ικανοποιηθούν εντός των επόμενων μηνών»

Read more...

«Ψαλίδι» σε… δόσεις για τις επικουρικές...


Μειώσεις διαρκείας στις συντάξεις, όχι μόνο στις επικουρικές αλλά και στις κύριες, κρύβουν τα μέτρα που σκοπεύει να φέρει η κυβέρνηση με το...
νέο ασφαλιστικό, για να γεφυρώσει μια απόσταση 15,7 δισ. ευρώ ανάμεσα στις εισφορές που εισπράττουν τα ταμεία καις τις συντάξεις που καταβάλλουν.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής", αυτό αποκαλύπτεται από τον επίσημο πίνακα που δημοσιοποιεί η εφημερίδα και δείχνει ποια είναι σήμερα η πραγματική ανταποδοτικότητα εισφορών – παροχών στην κύρια και την επικουρική ασφάλιση.

Από τα στοιχεία αυτά, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, προκύπτει ότι οι εισφορές που μπαίνουν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης υπολείπονται (για το 2015) των καταβαλλόμενων συντάξεων κατά 15,7 δισ. ευρώ.

Αυτό είναι και το πραγματικό έλλειμμα στην ανταποδοτικότητα εισφορών και παροχών, που έρχεται όμως να καλυφθεί από το κράτος.

Για το λόγο αυτό, η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις εκτινάχθηκε στο 16,7% του ΑΕΠ το 2015, όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι κοντά στο 12%. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι ο πραγματικός λογαριασμός των μέτρων στο ασφαλιστικό θα φτάσει κοντά στα 6,8 δισ. ευρώ προκειμένου οι δαπάνες συντάξεων – με λιγότερο κρατική χρηματοδότηση – να προσεγγίσουν το μέσο όρο της Ευρώπης στα επόμενα χρόνια.

Η πρώτη δόση έρχεται τώρα με το νέο ασφαλιστικό αλλά είναι βέβαιο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, ότι ο λογαριασμός δεν κλείνει και θα χρειαστούν νέες περικοπές, ίσως μικρότερης έκτασης, για το 2017 και το 2018, ενδεχομένως και για τα επόμενα χρόνια.

Ειδικά για τις επικουρικές συντάξεις αποκαλύπτεται από τον πίνακα του υπουργείου Εργασίας ότι το πραγματικό έλλειμμα είναι της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ καθώς οι εισφορές που εισπράττονται ανέρχονται (στοιχεία 2015) στα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ οι συντάξεις που καταβάλλονται κοστίζουν 3,6 δισ. ευρώ.

Πατήστε EΔΩ και δείτε αναλυτικά τον πίνακα ανταποδοτικότητας εισφορών – συντάξεων ανά ταμείο


Read more...

Ο ΔΟΛ σε επαναστάσεις και κινήματα…



Ο Λαμπράκης (πατήρ) έστελνε τους αρχισυντάκτες του για να μυήσουν αξιωματικούς στο κίνημα Πλαστήρα…

Με γνωστές και άγνωστες λεπτομέρειες για την ιστορία του συγκροτήματος Λαμπράκη και την επιρροή που είχε στην πολιτική μας ζωή, κυκλοφόρησε το αφιέρωμα της Εφημερίδας των Συντακτών με τίτλο «το βαθύ κράτος του Τύπου». 

Ο ιδρυτής του συγκροτήματος Δημήτριος Λαμπράκης δημιούργησε το «Ελεύθερο Βήμα» πάνω σε αρχές πολιτικού κόμματος. Μαζί του στην εκδοτική ομάδα ήταν…


…πέντε πολιτικοί που δύο εξ αυτών, ο Τσουδερός και ο Διομήδης, έφτασαν μέχρι το αξίωμα του πρωθυπουργού. Όλοι ανήκαν στο κόμμα των Φιλελευθέρων και ήταν προσωπικές επιλογές του Ελευθέριου Βενιζέλου. 

Εντυπωσιακή είναι και η λεπτομέρεια πως στο κίνημα Πλαστήρα ο Δημήτριος Λαμπράκης, έστειλε τους δύο αρχισυντάκτες του «Ελευθέρου Βήματος» Γεράσιμο Λύχνο και Κώστα Αθάνατο να μυήσουν αξιωματικούς στο στρατιωτικό εγχείρημα. 

Στα γραφεία της εφημερίδας του Λαμπράκη καταστρώθηκαν πολιτικά προγράμματα, σχηματίστηκαν κυβερνήσεις και σχεδιάστηκαν επαναστάσεις που έμελλαν να έχουν μεγάλη επίδραση στο μέλλον της Ελλάδας. 

Αφιέρωμα με εξαιρετικό ενδιαφέρον… 


Read more...

Συνέχεια μετά το Καθολικό Πάσχα...


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Κατρούγκαλου-Τσακαλώτου με το Κουαρτέτο...
Ολοκληρώθηκε η νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών που είχαν σήμερα, Κυριακή, οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε...
κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ("Χίλτον"). 
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ασφαλιστικό, με αξιωματούχο της κυβέρνησης να επισημαίνει ότι υπάρχει συμφωνία - σύγκλιση σε σημεία-κλειδιά του σχεδίου και σχεδόν πλήρης συμφωνία για το φορολογικό, αλλά ως ήταν αναμενόμενο, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα αναχωρήσουν από την Αθήνα το απόγευμα και αναμένεται να επιστρέψουν μετά από τις διακοπές του Πάσχα των Καθολικών, την επομένη Κυριακή, 27 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνάντηση των δύο υπουργών με τους θεσμούς δεν υπήρξε κατάληξη στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, καθώς παρέμεναν δύο σοβαρά εμπόδια για την ολοκλήρωση της: Τα ποσοστά αναπλήρωσης του ανταποδοτικού τμήματος των συντάξεων καθώς και το ύψος αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, στο οποίο κυρίως η εκπρόσωπος του ΔΝΤ εξακολουθεί να προβάλει ισχυρές αντιρρήσεις.

Read more...

Στην Κούβα σήμερα ο Ομπάμα...


Η ιστορία γυρίζει σελίδα...
Αλλαγή σελίδας στις σχέσεις Όυάσιγκτον - Αβάνας σηματοδοτεί η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Κούβα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που αναμένεται να...
φθάσει σήμερα γύρω στις 17:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας) στο αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί της Αβάνας, είναι ο πρώτος εν ενεργεία Αμερικανός ηγέτης που επισκέπτεται το νησί μετά την επίσκεψη του Κάλβιν Κούλιτζ το 1928.


Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μισέλ και τις δύο κόρες τους Μάλια και Σάσα, ο Ομπάμα επιδιώκει με την επίσκεψή του να επιτύχει έναν διπλό στόχο: Να έρθει σε επαφή με τον κουβανικό λαό και να σταθεροποιήσει τη θεαματική προσέγγιση που άρχισε στα τέλη του 2014 με την Κούβα του Ραούλ Κάστρο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος θα μεταβεί στη συνέχεια στην Αργεντινή, θέλει επίσης να βελτιώσει την εικόνα της χώρας του στη Λατινική Αμερική. Από την άποψη αυτή, ο παλιός Κουβανός εχθρός αποτελεί το τέλειο σύμβολο μιας νέας σχέσης με την περιοχή και, τη στιγμή που ολοκληρώνει τη δεύτερη προεδρική θητεία του, ο Ομπάμα επιθυμεί να προχωρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο στην προσπάθεια αυτή ώστε να καταστήσει δύσκολη οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση από τον όποιο διάδοχό του.
tvxs.gr

Read more...