Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Εξεταστική Επιτροπή για την Siemens...


...ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης

Πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής για την πολιτική διερεύνηση του σκανδάλου Siemens Hellas κατέθεσε σήμερα στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος ζήτησε να ορισθεί ειδική συνεδρίαση για τη συζήτησή της.
Tο κείμενο της επιστολής έχει ως εξής
:
Αγαπητέ Πρόεδρε,
Ξεκινώντας την καινούργια κοινοβουλευτική τετραετία με μια νωπή λαϊκή εντολή, Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση σε θέση ευθύνης, θα πρέπει να προβληματιστούμε για τη σωστή ιεράρχηση των ζητημάτων που εκκρεμούν και που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.
Δεν είναι μόνο η οικονομική και κοινωνική κρίση, δεν είναι μόνο η κρίση λειτουργίας και αναποτελεσματικότητας του θεσμικού και...

του πολιτικού συστήματος, που καλεί σε ριζοσπαστικές θεσμικές αλλαγές και ανατροπές. Είναι η κρίση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας για το ίδιο το πολιτικό σύστημα και τους λειτουργούς του.
Η χώρα μας βίωσε μια γενικευμένη κρίση αξιών, απαξίωση θεσμών και προσώπων, διαφθορά, αυθαιρεσία της εξουσίας, κατάχρηση του δημόσιου πλούτου. Η εικόνα που δόθηκε την προηγούμενη περίοδο είναι η εικόνα μιας χώρας που εκτρέφει τη διαφθορά, υπηρετεί τη διαπλοκή, βασίζεται στην αδιαφάνεια και επιδιώκει τη συγκάλυψη σκανδάλων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Η αντιμετώπιση της δύσκολης σημερινής κατάστασης, απαιτεί το πλήρες ξεκαθάρισμα κάθε ηθικής εκκρεμότητας κατά απόλυτη προτεραιότητα, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η απολεσθείσα αξιοπιστία της πολιτικής στη χώρα μας.
Στη διάρκεια της προηγούμενης Βουλής είχαμε μια σειρά πολιτικά σκάνδαλα για τα οποία είναι oφθαλμοφανές ότι μεθοδεύτηκε συγκάλυψη, με τον ένα η τον άλλο τρόπο. Ένα από αυτά είναι και το σκάνδαλο της Siemens Hellas. Υπήρξαν επίμονες συγκεκριμένες αναφορές από τα ΜΜΕ σε στοιχεία έρευνας που διεξήγαγε η Γερμανική Δικαιοσύνη για οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες της γνωστής εταιρείας Siemens σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αφορούν σε δωροδοκίες και στη διοχέτευση πολιτικού μαύρου χρήματος σε κομματικά ταμεία, σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και υπηρεσιακά στελέχη.
Τα αναφερόμενα, ακόμα και σήμερα στα ΜΜΕ για την υπόθεση Siemens, επιτείνουν τη γκρίζα ατμόσφαιρα, ενισχύουν το νοσηρό κλίμα, γεννούν υπόνοιες, σκιές και υποψίες και ενδεχομένως να προκαλέσουν γενικευμένη απαξίωση του πολιτικού συστήματος.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση, έφεραν στη βουλή την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής για την πολιτική διερεύνηση του σκανδάλου Siemens Hellas δύο φορές, το Φεβρουάριο του 2008 και το Μάιο του 2009. Και τις δύο φορές η τότε κυβερνητική πλειοψηφία καταψήφισε την πρόταση που ψήφισε ολόκληρη η αντιπολίτευση. Το προσχηματικό επιχείρημα για την καταψήφιση της πρότασης ήταν και τις δύο φορές ότι δήθεν έτσι θα παρεμποδίζετο το έργο της δικαιοσύνης.
Ας παρακολουθήσουμε συνοπτικά τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης Siemens Hellas, χάριν της δικαστικής διερεύνησης της οποίας δε συστήθηκε Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή για την πολιτική διερεύνηση του σκανδάλου.
Κατ' αρχήν διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτη Αθανασίου, σύμφωνα με το άρθρο 31 παρ. 2 Κ.Π.Δ. Η ποινική αυτή έρευνα αρχικά αφορούσε την υπόθεση του προγράμματος C4I για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Μετά από συμπληρωματική εισαγγελική παραγγελία περιέλαβε και την υπόθεση της Προγραμματικής Συμφωνίας 8002 του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας (ΟΤΕ), οπότε και διεξήχθη ενιαία από τον ίδιο εισαγγελικό λειτουργό.
Την 01/07/2008 ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτη Αθανασίου in rem ποινική δίωξη για τα εγκλήματα της:
α. Παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, κατ' εξακολούθηση, στρεφόμενες κατά του Δημοσίου και κατά νομικού προσώπου από εκείνα που αναφέρονται στο άρθρο 263Α ΠΚ από τις οποίες το όφελος που επεδίωξαν και πέτυχαν οι δράστες και η ζημιά που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο και στο πιο πάνω νομικό πρόσωπο (ΟΤΕ) υπερβαίνει το ποσό των πενήντα εκατομμυρίων (50.000.000) δραχμών (150.000 ευρώ).
β. Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
γ. Ηθική αυτουργία στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και
δ. Άμεση συνέργια στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Η ποινική δίωξη αυτή αφορούσε μαζί με τους με αριθμό ΑΒΜΩ-05/4 και ΑΒΜΩ-07/5 ποινικές δικογραφίες τόσο την υπόθεση για την Προγραμματική Συμφωνία 8002 του ΟΤΕ [OTEr.AT] όσο και την υπόθεση του προγράμματος C4I για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, ενώ παράλληλα δόθηκε σχετική εισαγγελική παραγγελία προς τον Ανακριτή του 4ου Ειδικού Ανακριτικού Τμήματος του πρωτοδικείου Αθηνών Νικόλαο Ζαγοριανό για την διενέργεια ενιαίας κυρίας ανάκρισης και για τις δύο παραπάνω υποθέσεις.
Αργότερα στις 09 /04/2009 και 10/04/2009 ασκήθηκαν συμπληρωματικές ποινικές διώξεις των Εισαγγελέων Πρωτοδικών Αθηνών Ελένης Ραΐκου και Νικολάου Ορνεράκη αντιστοίχως, για όμοιες κακουργηματικές πράξεις και ο ανωτέρω Ανακριτής διενήργησε ενιαία κύρια ανάκριση και για τις δύο ποινικές υποθέσεις, χωρίς να προβεί σε χωρισμό των δικογραφιών.
Κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης, την Άνοιξη του 2009, διέφυγαν στο εξωτερικό κάτω από ύποπτες συνθήκες, οι δύο κυριότεροι κατηγορούμενοι Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας, με αποτέλεσμα να στερηθεί η ανάκριση των καταθέσεων δύο βασικών κατηγορουμένων, που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν πολλά κρίσιμα γεγονότα για την διαλεύκανση του σκανδάλου Siemens Hellas. Για την έξοδο από τη χώρα των Μ. Χριστοφοράκου και Χρ. Καραβέλα σημειώνεται ότι δεν είχε εκδοθεί από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, σχετική απαγορευτική διάταξη.
Οι δύο αυτοί κατηγορούμενοι διώκονταν για κακουργήματα. Πριν τη διαφυγή τους, είχαν προκύψει σοβαρές ενδείξεις ενοχής τους και είχαν κάνει εμφανείς προπαρασκευαστικές ενέργειες για να προετοιμάσουν την φυγή τους στο εξωτερικό, όπως ταξίδια του Καραβέλα στη Νότιο Αμερική, τακτοποίηση των υποθέσεών τους και της περιουσίας τους στην Ελλάδα, έκδοση εισιτηρίων κλπ.
Για τη σκανδαλώδη διαφυγή Χριστοφοράκου - Καραβέλα οι αρμόδιες εισαγγελικές - δικαστικές αρχές και ιδίως ο Ανακριτής Ν. Ζαγοριανός, που δεν εξέδωσε εγκαίρως εντάλματα σύλληψής τους, εμφανίζονται να αποποιούνται της ευθύνης τους και να προσπαθούν να την μετακυλύουν σε πρόσωπα της τότε εκτελεστικής εξουσίας, γιατί καίτοι γνώριζαν τις ύποπτες κινήσεις των Χριστοφοράκου - Καραβέλα, δεν ενημέρωσαν εγκαίρως τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς.
Υπάρχει ο ισχυρισμός ότι θα πρέπει να διενεργηθεί ειδική επισταμένη έρευνα από αρμόδια αρχή, για τη φυγή των συγκεκριμένων κατηγορουμένων για να αναδειχθεί ποιοι είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι για το σκάνδαλο της φυγής των Χριστοφοράκου – Καραβέλα. Πόσο μάλιστα όταν με βάση την απόφασης του Ειρηνοδικείου του Μονάχου ( η οποία στηρίχθηκε σε έγγραφα και σε ομολογίες του Μ. Χριστοφοράκου) τα δύο μεγάλα Ελληνικά κόμματα φέρονται να έχουν δωροδοκηθεί για το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» C4I από τον κατηγορούμενο Μ. Χριστοφοράκο.
Οι ίδιοι δικαστικοί ισχυρίζονται για τη μετατόπιση της ευθύνης τους σε πολιτικούς, (πρόσωπα της τότε εκτελεστικής εξουσίας) ότι ο Μ. Χριστοφοράκος κυκλοφορούσε συνοδευόμενος από αστυνομικά όργανα για την ασφάλειά του. Οι αστυνομικοί της συνοδείας του Χριστοφοράκου δεν ενημέρωσαν τον Ανακριτή για τις προπαρασκευαστικές ενέργειες διαφυγής του στο εξωτερικό αν και τον συνόδευσαν μέχρι το αεροδρόμιο ώστε να διαφύγει εκ του ασφαλούς.
Η κύρια ανάκριση που διεξήχθη από τον Ανακριτή - Πρωτοδίκη Ν.Ζαγοριανό, προκάλεσε δυσμενέστατα σχόλια σε βάρος του, σε όλα τα ΜΜΕ, ενώ συγκεκριμένες ανακριτικές ενέργειές του (πράξεις και παραλείψεις) αποδοκιμάστηκαν ως παράνομες με ομόφωνα βουλεύματα, που έχουν γίνει αμετάκλητα και συγκεκριμένα με τα υπ' αριθμ. 1692/2009, 1709/2009, 2170/2009, 2319/2009 και 2436/2009 βουλεύματα του Συμβουλίου Πλημ/κών Αθηνών καθώς και τα 1327/2009 και 1426/2009 βουλεύματα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.
Ο Μ. Χριστοφοράκος καταδικάστηκε με απόφαση του Ειρηνοδικείου του Μονάχου (Τμήμα ΙΙ- Φορολογικών και Οικονομικών Ποινικών Υποθέσεων) Αριθμός CS 402 JS 3943/2009, κατόπιν σχετικού εντάλματος της αρμόδιας Εισαγγελέως του Μονάχου, σε συνολική ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματική ποινή για δύο δωροδοκίες κατά συρροή δημοσίων λειτουργών, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων ενός άλλου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδας), κατά συναυτουργία.
Οι πράξεις αυτές τελέστηκαν εντός του διαστήματος 2004-2007, προκειμένου να εμφανιστεί το έργο C41 ότι εκτελέστηκε και παραλήφθηκε και να καταβληθούν οι σχετικές εργολαβικές αμοιβές, ενώ όπως αναγράφεται στην εν λόγω απόφαση «το έργο C41 δεν έχει παραληφθεί οριστικά μέχρι σήμερα».
Η δωροδοκία έγινε με χρήματα που κατέληξαν στα χέρια του Μ. Χριστοφοράκου συνολικού ποσού 2.200.000 ευρώ, εκ των οποίων 2.000.000 ευρώ μέσω της εταιρίας FAIR WAYS L.T.D. και με εντολή του αμετάκλητα καταδικασθέντος Siekaczek από λογαριασμό της εταιρίας αυτής σε Τράπεζα της Ελβετίας. (Το υπόλοιπο ποσό των 200.000 ευρώ του δόθηκε σε μετρητά).
Με αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης (Γερμανίας) αποδοκιμάστηκαν ως παράνομα όλα τα Ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης και έκδοσης στην Ελλάδα, που εκδόθηκαν από τον Ανακριτή Ν. Ζαγοριανό σε βάρος του Μ. Χριστοφοράκου. Έτσι είναι ολοφάνερο ότι η φυγή στο εξωτερικό των Χριστοφοράκου - Καραβέλα και οι εν συνεχεία παράνομες ενέργειες του Ανακριτή Ν. Ζαγιοριανού, κατέστησαν ανέφικτη τη λογοδοσία στις Ελληνικές δικαστικές αρχές των δύο αυτών κατηγορουμένων, οι οποίοι εξασφάλισαν την ατιμωρησία τους και επιπλέον στερήθηκε η Ελληνική Δικαιοσύνη των μαρτυριών τους για την ανεύρεση της αλήθειας στο σκάνδαλο Siemens Hellas.
Με βάση τα ανωτέρω βουλεύματα, τις αποφάσεις των δικαστηρίων της Γερμανίας (Μονάχου και Καρλσρούης), αλλά και δημοσιεύματα του τύπου των μέσων του μηνός Αυγούστου 2009, ο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και Προϊστάμενος της Επιθεώρησης των Δικαστηρίων Ιωάννης Παπανικολάου, διενήργησε από τις 23.08.2009 τον πειθαρχικό έλεγχο του Ανακριτή Ν. Ζαγοριανού και άσκησε στις 11-09-2009, πειθαρχική αγωγή σε βάρος του για βαρύτατα πειθαρχικά (και ποινικά) αδικήματα (παράβαση καθήκοντος κατά συρροή και κατάχρηση εξουσίας) η οποία εκκρεμεί.
Οι μεν παραβάσεις καθήκοντος κατά συρροή αναφέρονται στην από πρόθεση (δόλο) επανειλημμένη παραβίαση από τον Ανακριτή Ν. Ζαγοριανό των διατάξεων των άρθρων 20 του Συντάγματος, 6 παρ. 1, 2 και 3 της ΕΣΔΑ και 101 Κ.Π.Δ. σε βάρος των υπερασπιστικών δικαιωμάτων συγκεκριμένων κατηγορουμένων της υπόθεσης.
H δε κατάχρηση εξουσίας συνίσταται στο ότι ο Ανακριτής, ενεργώντας από πρόθεση, επιλεκτικά, δεν περιέλαβε στο κατηγορητήριο που συνόδευε το ένταλμα σύλληψης και έκδοσης από τη Γερμανία στην Ελλάδα, αξιόποινες πράξεις που τέλεσε ο Μ. Χριστοφοράκος στο διάστημα μεταξύ 2004-2007 σχετικά με την εκτέλεση της σύμβασης C4I, που έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα (δωροδοκίες κλπ).
Κατά τον Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, ο ανακριτής Ν. Ζαγοριανός έπρεπε να περιλάβει στο κατηγορητήριο σε βάρος του Μ. Χριστοφοράκου (και στο συναφές Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του) και τα σχετικά περιστατικά του διαστήματος 2004-2007. Αυτά είχαν κακουργηματικό χαρακτήρα, προέκυπταν από τα στοιχεία που είχε ο εν λόγω Ανακριτής στη δικογραφία και τα οποία γνώριζε καλώς και δεν εμποδιζόταν προς τούτο από την ασκηθείσα in rem ποινική δίωξη.
Kατά την ίδια πειθαρχική κατηγορία o ανακριτής Ν. Ζαγοριανός , κατά την εκτέλεση του ανακριτικού έργου, υπέπεσε από πρόθεση, στην παραπάνω σοβαρή παράλειψη, προκειμένου και αν ακόμη εξεδίδετο ο Χριστοφοράκος στην Ελλάδα για την απάτη κατά τη σύναψη -το 2003- της σύμβασης C4I, να μην μπορεί να δικαστεί για τις αξιόποινες αυτές πράξεις του, του διαστήματος 2004 - 2007 αφού δεν θα είχε εκδοθεί και για τις πράξεις αυτές.
Ο Ανακριτής Ν. Ζαγοριανός τέλεσε αυτή την παράβαση του υπηρεσιακού του καθήκοντος, που συνιστά και κατάχρηση εξουσίας (ΠΚ 239 και 259), προκειμένου να βλάψει τα έννομα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και να ωφελήσει τον Μ. Χριστοφοράκο πολλαπλώς και κυρίως με το να μη λογοδοτήσει αυτός εκδιδόμενος στη χώρα, ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης για τις παράνομες κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις του αυτές (δωροδοκίες κλπ), του διαστήματος 2004-2007, αφού δεν θα μπορούσε να είχε εκδοθεί γι’ αυτές (γιατί δεν αιτήθηκε σχετικώς η έκδοσή του).
Κατά τον Προϊστάμενο της Επιθεώρησης των Δικαστηρίων Ιωάννη Παπανικολάου πάντα, η παραπάνω παράνομη από δόλο συμπεριφορά του Ανακριτή όσον αφορά την έκδοση Χριστοφοράκου, συνιστά βαρύτατο πειθαρχικό αλλά και ποινικό παράπτωμα (ΠΚ 239 και 259) και τραυμάτισε βαρύτατα το κύρος της Δικαιοσύνης, δημιούργησε δε εύλογα απαξιωτικά σχόλια για τον τρόπο απονομής της ποινικής δικαιοσύνης στη χώρα μας, που διατυπώθηκαν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και ιδίως στη Γερμανία.
Ο παραπάνω Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ζήτησε με έγγραφό του από τον αρμόδιο Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Α. Κανελλόπουλο να ερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες του Ν. Ζαγοριανού ως αυτουργού των ανωτέρω εγκλημάτων, καθώς και των συμμετόχων του (ηθικών αυτουργών και συνεργών), με κατονομαζόμενους τον τέως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά και τον Εισαγγελέα Γιάννη Σακελλάκο, Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
Τέλος, κατά του Ν. Ζαγοριανού υποβλήθηκαν και εκκρεμούν μηνύσεις για υπεξαγωγή εγγράφων της ανάκρισης, ψευδείς βεβαιώσεις, κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος κ.λ.π.
Από τα παραπάνω συνάγεται, ότι πέραν των πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών του Ανακριτή Ν. Ζαγοριανού (από τον οποίο αφαιρέθηκε η δικογραφία της υπόθεσης ) υπάρχουν και ευθύνες πολιτικών προσώπων, οι οποίοι ήλεγχαν και κατεύθυναν την ανάκριση με στόχους:
α. Να γίνει πολιτική και επικοινωνιακή εκμετάλλευση του ανακριτικού έργου προς όφελος του τότε κυβερνώντος κόμματος και
β. Να μην λογοδοτήσουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη οι κατηγορούμενοι Χριστοφοράκος και Καραβέλας, καθώς και άλλα πρόσωπα για εγκλήματά τους για τα οποία ασκήθηκε η άνω ποινική δίωξη, ιδίως δε για τα σχετικά εγκλήματα που τελέστηκαν κατά τα έτη 2004, 2005, 2006 και 2007.
Το σκάνδαλο Siemens Hellas ξεκίνησε ως πολιτικό και οικονομικό και εξελίχθηκε και ως δικαστικό. Είναι οφθαλμοφανής η προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου με κάθε μέσο και κάθε τρόπο. Υπάρχει βάσιμη υπόνοια ότι πολιτικά πρόσωπα, από τα παρασκήνια κατεύθυναν τις σκανδαλώδεις αυτές υποθέσεις διαφθοράς, χρηματισμού και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και στη συνέχεια τη μεθόδευση συγκάλυψής των. Τα πολιτικά ζητήματα που συνδέονται με αυτό το μείζον ζήτημα διαφθοράς και διαπλοκής μένουν αναπάντητα ακόμα και σήμερα.
Γι' αυτό και προτείνω τη σύσταση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 68, παρ. 2 και 3 του Συντάγματος και τα άρθρα 144 - 148 του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να διερευνηθεί, με βάση και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, στο σύνολό της η υπόθεση Siemens, να πληροφορηθεί η Βουλή και η κοινή γνώμη την αλήθεια, να εντοπιστούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες σε όσους αυτές ανήκουν και να διατυπωθούν οι αναγκαίες προτάσεις που θα εγγυώνται τη διαφάνεια.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της βουλής η πρόταση πρέπει να υπογραφεί από 60 βουλευτές. Την πρόταση αυτή την απευθύνω στον πρόεδρο της Ειδικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και τα μέλη της και καλώ όλους τους συναδέλφους Βουλευτές της ολομέλειας της Βουλής να την υιοθετήσουν και να την υπογράψουν κατά συνείδηση.




Read more...

Υποβάθμιση της Ελλάδας σε "ΒΒΒ+" από τη Fitch



Υποβάθμιση της Ελλάδας σε

των Παναγιώτη Γκρουμούτη, Δημήτρη Παφίλα

Συνεχίζεται το μπαράζ αρνητικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία με τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας, αυτή τη φορά από τον οίκο Fitch Ratings!

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά τις τελευταίες εβδομάδες που ο συγκεκριμένος οίκος «βάλλει» κατά της ελληνικής οικονομίας. Στέλνοντας πλέον την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο (ΒΒΒ+, το πλέον χαμηλό στην Ευρωζώνη) και μάλιστα με αρνητικές προοπτικές περαιτέρω εξέλιξης (αρνητικό outlook).

Οι επιπτώσεις αυτής της υποβάθμισης ήταν δραματικές για την χρηματαγορά, όπου ήδη η εικόνα ήταν κρίσιμη, μετά και την χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση του έτερου οίκου αξιολόγησης, της Standard & Poor's, που έθεσε τη χώρα μας ένα βήμα πριν την υποβάθμιση και την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε καθεστώς επιτήρησης!

Οι πρώτες παρενέργειες των εξελίξεων αυτών είναι ορατές στην πορεία του χρηματιστηρίου, που κινείται πλέον χαμηλότερα κατά περισσότερες από 4 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ από το πρωί ασκούνται σημαντικές πιέσεις και στα ομόλογα, όπου το spread εκτοξεύθηκε και πάλι πάνω από τις 200 μονάδες βάσης, έναντι των γερμανικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους αναλυτές της Fitch η σημερινή νέα υποβάθμιση τηw Ελλάδας «αντανακλά τις ανησυχίες για τις προοπτικές των δημοσίων οικονομικών της χώρας μας και την αβεβαιότητα για το κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί μια ισορροπημένη και διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη».

“Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το φτωχό ιστορικό στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, η Fitch δεν είναι πεπεισμένη πως η ουσιαστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ή άλλα μέτρα απαραίτητα να περιορίσουν τις πιέσεις στις δημόσιες δαπάνες και να διευρύνουν τη φορολογική βάση θα καταστούν επαρκή για τη μείωση του χρέους σε μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ενισχύοντας την ευαισθησία της χώρας σε μελλοντικούς κινδύνους", αναφέρει χαρακτηριστικά ο διεθνής οίκος.

Την ίδια ώρα, η Οδός Αθηνών καταρρέει! Το «κερασάκι» στην τούρτα ήταν η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Fitch, καθώς οι απώλειες στο χρηματιστήριο είναι τεράστιες, με τις μεγαλύτερες πιέσεις στην Εθνική Τράπεζα. Ο γενικός δείκτης χάνει σχεδόν 5% και κινδυνεύουν και οι 2.200 μονάδες.

Την ίδια ώρα στην Ευρώπη, η πτώση κυμαίνεται μεταξύ 1,4-1,8%, καθώς υποχώρησε απροσδόκητα η βιομηχανική παραγωγή στην Γερμανία, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης στέκονται στα δημοσιονομικά ελλείμματα των χωρών της Ευρωζώνης.

Στα 18,75 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής σημειώνει πτώση 7,22%. Πτώση 7,66% για την Τράπεζα Πειραιώς. Ρευστοποιήσεις στην Eurobank με 4,89% και 3,79% στην Alpha Bank. Πάνω από 5% χάνουν οι κυπριακές τράπεζες και το Ταχυδρομικό.

.protothema.g


Read more...

Ο Ευ. Βενιζέλος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Χριστόφια

Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος άρχισε διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, έγινε δεκτός το μεσημέρι από τον Πρόεδρο Χριστόφια στο προεδρικό Μέγαρο.

Μετά τη συνάντηση, που κράτησε 45 λεπτά, δεν έγιναν δηλώσεις.

Στη 1 μ.μ. έγινε η επίσημη παρουσίαση του κ. Βενιζέλου στο ΓΕΕΦ από τον Κύπριο ομόλογό του Κώστα Παπακώστα.

Τμήμα της Εθνικής Φρουράς και η Μουσική της ΕΦ απέδωσαν τιμές.

Στις 5 μ.μ. θα γίνει στο Υπουργείο Αμυνας σύσκεψη αντιπροσωπειών με επικεφαλής τους δύο Υπουργούς, οι οποίοι στη συνέχεια θα προβούν σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Απόψε ο Κύπριος Υπουργός Αμυνας κ. Παπακώστας θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του κ. Βενιζέλου.
nooz.gr


Read more...

Την Τετάρτη η πρεμιέρα του διαλόγου για το φορολογικό

Ανοίγει αύριο Τετάρτη, ο κοινωνικός διάλογος για την φορολογική μεταρρύθμιση. Την έναρξη της διαδικασίας του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους θα κηρύξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, θέλοντας να καταδείξει τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, συμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, θα αναφερθεί στις βασικές κατευθύνσεις της φορολογικής μεταρρύθμισης και αναμένεται να καλέσει τους πολίτες να συμμετάσχουν στον διάλογο.

Στην πανηγυρική έναρξη του κοινωνικού διαλόγου στην οποία έχουν κληθεί να μετάσχουν οι εκπρόσωποι των 24 κοινωνικών φορέων που συμμετέχουν στον διάλογο, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα παρουσιάσει, αναλυτικά, τις κυβερνητικές προτάσεις που θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση:

1. Εφαρμογή ενιαίας τιμαριθμο­ποιημένης προοδευτικής κλίμακας φορολογίας φυσικών προσώπων. Σύμφωνα με πληρο­φορίες, συζητείται η πρόταση για μειωμένο συντελεστή 15%, από 25% που είναι σήμερα, για εισοδήματα από 12.000 ευρώ ως 15.000 ευρώ.

Εξετάζεται να υπάρξει νέο κλιμάκιο το οποίο θα φορολογείται με συντελεστή 20% και θα είναι μεταξύ των 15.000 ευρώ και των 20.000 ευρώ. Για τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή 40% υπάρχει πρόταση να αυξηθεί στο 45% για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ.

2. Φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών (μερισμάτων) με βάση τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.

3. Φορολόγηση με χαμηλό συντελεστή των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων.

4. Φορολόγηση των συναλλαγών με offshore εταιρείες.

5. Κατάργηση φοροαπαλλαγών.

6. Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των οποιονδήποτε αμοιβών.

7. Αναμόρφωση της φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.

8. Λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι θα καταργηθεί ο ειδικός τρόπος φορολόγησης ορισμένων επαγγελμάτων όπως οι επιχειρήσεις ανέγερσης οικοδομών, οι εργολάβοι, υπεργολάβοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, φορτηγά δημόσια χρήσης, ταξί, επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων κ.λπ.

9. Αντικατάσταση του ΕΤΑΚ από το 2010 με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας χωρίς εξαιρέσεις, με αναμόρφωση του αφορολόγητου ορίου.

10. Καθιέρωση καθολικού ελέγχου του πόθεν έσχες και των δαπανών διαβίωσης.

11. Επιτάχυνση της διαδικασίας είσπραξης φόρων και ανείσπρακτων οφειλών προς το δημόσιο.

12. Εφαρμογή αντικειμενικού συστήματος επιλογής (point system) των υποθέσεων που θα ελέγχονται.
nooz.gr

Read more...

Διαδοχικές συναντήσεις με έξι υπουργούς

Μαραθώνιο συναντήσεων θα έχει ο πρωθυπουργός για την προετοιμασία του εθνικού κοινωνικού διαλόγου.

Θα συναντηθεί διαδοχικά με τους υπουργούς Γ. Παπακωνσταντίνου, Λούκα Κατσέλη, Ανδρέα Λοβέρδο, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τίνα Μπιρμπίλη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Την Τετάρτη συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο.
nooz.gr

Read more...

"Ισχύει η δέσμευση της ΝΔ για δεύτερη θητεία Παπούλια"

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. "Είναι αυτονόητο ότι ισχύει η δέσμευση της ΝΔ για δεύτερη θητεία του κ. Κάρολου Παπούλια στην προεδρία της Δημοκρατίας", δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μετά τη 40λεπτη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια.

Είπε ακόμη ότι "στην αφετηρία των νέων καθηκόντων μου αισθάνθηκα την ανάγκη και την υποχρέωση να μοιραστώ σκέψεις και προβληματισμούς με τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας για την πορεία του τόπου".

Λίγο νωρίτερα κι ενώ έμπαινε στην αίθουσα της συνάντησης ο κ. Σαμαράς είχε ένα σύντομο διάλογο με τον κ. Παπούλια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του είπε: "Καλημέρα κ. Πρόεδρε. Συγχαρητήρια και από κοντά. Πότε ταξιδεύετε;". Ο κ. Σαμαράς απάντησε:" Αύριο το πρωί". Ο κ. Παπούλιας σημείωσε: "Στη Βόννη, ενδιαφέρον".

Ο κ. Σαμαράς είπε: "Ναι είναι ενδιαφέρον, είναι συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και το θέμα είναι κυρίως η κοινωνική διάσταση της οικονομικής ανάπτυξης, είναι πολύ ενδιαφέρον και είναι το μεγάλο ζητούμενο". Ο κ. Παπούλιας έκλεισε το σύντομο διάλογο λέγοντας: "Σωστό και για μας".

Το βράδυ στις 20.00 έχει προγραμματισθεί συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά, καθήκοντα Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ανατίθενται στον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν θα συνοδέψει τελικώς τον Πρόεδρο της ΝΔ στη Γερμανία, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθώς η πρώην υπουργός Εξωτερικών αντιμετωπίζει μια ωτίτιδα.

Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Κ. Σαμαράς είχε ζητήσει από την Κ. Μπακογιάννη να συνταξιδεύσουν στη Γερμανία.
nooz.gr

Read more...

Eρώτηση Kαρατζαφέρη στον Πρωθυπουργό γιά το άσυλο

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό με αντικείμενο το πανεπιστημιακό άσυλο κατέθεσε σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.
Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης: «Είναι φανερό ότι ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου έχει μετατραπεί σε "εργαλείο" αποδόμησης των ίδιων των αξιών για την προστασία των οποίων καθιερώθηκε.
Σε πολλές περιπτώσεις, άτομα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με το πανεπιστήμιο, επικαλούμενα το πανεπιστημιακό άσυλο, εισβάλλουν στους χώρους του, έχοντας συνήθως καλυμμένο το πρόσωπο, βιαιοπραγώντας και καταστρέφοντας.

Την περασμένη Κυριακή, ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε βιαίως στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ο Πρύτανης δέχθηκε χτύπημα στο κεφάλι από άγνωστο. Πρόσφατα άλλωστε, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ξυλοκοπήθηκε από αγνώστους, κατά την διάρκεια μαθήματος. Κι άλλα παρόμοια γεγονότα επιβεβαιώνουν την επιτακτική ανάγκη για τη λήψη μέτρων, έτσι ώστε να επιτευχθεί ανεμπόδιστα η λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε: Θα διατηρήσετε το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για το πανεπιστημιακό άσυλο με τα δεδομένα εγγενή προβλήματα;»
nooz.gr

Read more...

Εξάμηνη αναβολή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ

Ικανοποιητική για τις ελληνικές θέσεις κρίνεται από παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών η αναφορά του κειμένου των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων σχετικά με την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, το οποίο επικύρωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σε συνέχεια της πολιτικής συμφωνίας που επετεύχθη τη Δευτέρα μετά από μακρές διαβουλεύσεις.

Ειδικότερα, στο κείμενο που συμφωνήθηκε δεν υπάρχει αναφορά περί έναρξης το Μάρτιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Αντ' αυτού αναφέρεται ότι "το Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα στη διάρκεια της επόμενης προεδρίας", την οποία αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου 2010 η Ισπανία.

Αναλυτικότερα, το κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για την ΠΓΔΜ αναφέρει τα εξής:

"Το Συμβούλιο χαιρετίζει την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε σε αριθμό σημαντικών θεμάτων και το ότι η χώρα έχει σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίσει τις βασικές προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης. Η ομαλή εφαρμογή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης αναμένεται να διευκολύνει περαιτέρω βήματα. Οι προεδρικές και τοπικές εκλογές του 2009 εκπλήρωσαν τις περισσότερες διεθνείς προδιαγραφές. Η εφαρμογή της Συμφωνίας Πλαίσιο της Οχρίδας, παραμένει ουσιαστικό στοιχείο της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη χώρα. Το Συμβούλιο τονίζει ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα πρέπει να συνεχισθεί. Ειδικότερα, απαιτείται συνέχιση της προσπάθειας καταπολέμησης της διαφθοράς και διασφάλισης της ανεξαρτησίας και αντικειμενικότητας της Δικαιοσύνης.

Το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισηγηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και ότι θα επανέλθει στο θέμα στη διάρκεια της επόμενη προεδρίας.

Η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος κατόπιν διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ουσιώδης. Το Συμβούλιο ενθαρρύνουν οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις σε ότι αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ”.

nooz.gr

Read more...

Δήλωση Αρχιεπισκόπου για τα επεισόδια

Θλιβερές χαρακτήρισε τις σκηνές βίας των τελευταίων ημερών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά την επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρου στην Ιερά Σύνοδο.

Υπάρχουν οι πρυτανικές αρχές, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, και πρέπει όλοι να σεβόμαστε τις αποφάσεις τους.



Read more...

Ελεύθεροι υπό όρους οι συλληφθέντες στο "Ρεσάλτο"

Ελεύθεροι, μετά την ολονύχτια απολογία τους στην ανακρίτρια Πειραιά και με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι 22 νεαροί, που είχαν συλληφθεί στον χώρο "Ρεσάλτο" του Κερατσινίου και εναντίον των οποίων είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για κατοχή και προμήθεια εκρηκτικών υλών, καθώς επίσης και για 4 πλημμελήματα.

Με την σύμφωνη γνώμη ανακριτή-εισαγγελέα, στους 11 νεαρούς δεν επιβλήθηκε κανένας περιοριστικός όρος, ενώ για τους υπόλοιπους ισχύει πλέον η απαγόρευση εξόδου απο την χώρα και η παρουσία τους δύο φορές τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα, της περιοχής όπου μόνιμα διαμένουν.

Επίσης ο "ενοικιαστής" του "Ρεσάλτο" θα καταβάλλει εγγύηση 15.000 ευρώ, από 3.000 ευρώ εγγύηση θα καταβάλλουν 9 άτομα, ενώ από 5.000 ευρώ θα καταβάλλουν 2 άτομα, που σύμφωνα με την ογκώδη δικογραφία διέθεταν τα κλειδιά του αντιεξουσιαστικού χώρου, στην οδό Ερμού 8 στο Κερατσίνι.

Στο μεταξύ, δικάζονται την Τρίτη στο Αυτόφωρο Πειραιά οι 42 "καταληψίες" του δημαρχείου Κερατσινίου και οι οποίοι κατηγορούνται για πέντε πλημμελήματα.
nooz.gr


Read more...

Ορίστηκαν οι νέοι γραμματείς στη ΝΔ

Σε στελέχη που τον στήριξαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, ανατέθηκαν οι γραμματείες του κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά.

Συγκεκριμένα στον Βασίλη Μιχαλολιάκο ανατέθηκε η Γραμματεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στον Μάξιμο Χαρακόπουλο η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού, στον Κωνσταντίνο Γκιουλέκα η Γραμματεία Προγράμματος, στον Γιάννη Μανώλη η Γραμματεία Συνδικαλιστικών Φορέων και στον Μανώλη Αγγελάκα η Γραμματεία Οργανωτικού.
.nooz.gr


Read more...

Δεν θέτει θέμα ασύλου η κυβέρνηση

"Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του νόμου για το άσυλο" διαμηνύει η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα είναι να εφαρμοστεί ο υφιστάμενος νόμος για το άσυλο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, τόνισε ότι η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ήταν η πρώτη που δήλωσε ότι υπάρχει συνεχής επαφή με τις πρυτανικές αρχές και πως η ίδια θα υποστηρίξει τις αποφάσεις των πρυτανικών αρχών.

Ο κ. Πεταλωτής επανέλαβε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ στη διάρκεια των επεισοδίων των τελευταίων ημερών.

Πως άνοιξε η συζήτηση για το θέμα


Σημειώνεται ότι η συζήτηση για την άρση του ασύλου άνοιξε εκ νέου μετά τα επεισόδια των τελευταίων ημερών με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου.

Τη Δευτέρα, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθήνας ζήτησαν εγγράφως από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αστυνομική προστασία και περιμετρική προφύλαξη του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου, δηλαδή των Προπυλαίων.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι η κίνηση αυτή των πρυτανικών αρχών σηματοδοτεί ευπρόσδεκτη αλλαγή στάσης, δεδομένου ότι μέχρι χθες δεν ζητούσαν την αστυνομική φρούρηση.

Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγή του θεσμού. Με ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει: "Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών δεν έχει καμία σχέση με το ακαταδίωκτο εγκληματικών δράσεων. Πριν χυθεί κι άλλο αίμα αθώων, οφείλουμε να αντιδράσουμε. Το σημερινό καθεστώς- που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο- θα αλλάξει, έτσι κι αλλιώς. Η Ν.Δ. είχε αποφασίσει να προχωρήσει τολμηρά πριν από τις εκλογές και το είχε διακηρύξει. Σήμερα είναι έτοιμη να στηρίξει την κυβέρνηση, αν εκείνη πάρει τη μεγάλη απόφαση".

Η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, έκανε λόγο για "καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου και εγκληματικές ενέργειες του κοινού ποινικού δικαίου από εκείνους που επιτέθηκαν στον κ. Κίττα".

"Δεν υπάρχει καμία κοινωνική και καμία ιδεολογική αναφορά. Πρόκειται για ωμό και απροκάλυπτο φασισμό. Η ενεργοποίηση όλων μας και πρώτα από όλα της πανεπιστημιακής κοινότητας για την υπεράσπιση του ανοιχτού Πανεπιστημίου και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών είναι καθήκον μας", πρόσθεσε.

Παράλληλα, θέμα ασύλου έθεσαν και άλλοι πρυτάνεις, μεταξύ των οποίων και ο πρύτανης του Πολυτεχνείου, Κων. Μουτζούρης, ο οποίος τόνισε ότι "εκ των πραγμάτων ύστερα από μια τέτοια επίθεση, βαρβαρότητα κατά ενός πρυτάνεως στο γραφείο του επιτελικού κτιρίου, πρέπει να δούμε ποιοι είμαστε, πού στεκόμαστε και τι πιστεύουμε".

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα για πρώτη φορά δυνάμεις της Αστυνομίας κατέλαβαν το πεζοδρόμιο μπροστά από το Πανεπιστήμιο Αθηνών αποτρέποντας την κατάληψη του ιδρύματος από ταραξίες. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας απειλήθηκε έφοδος και στο κτίριο του Πολυτεχνείου, καθώς μετά την πορεία συγκεντρώθηκαν εκεί αντιεξουσιαστές, οι οποίοι εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον αστυνομικών, ενώ έκαψαν και ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο στην περιοχή.

Οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν μετά τις 6 το απόγευμα προς τα Εξάρχεια και έτσι η επέμβαση της Αστυνομίας αποφεύχθηκε.

Τις αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας προκάλεσε η επέμβαση της Αστυνομίας στον χώρο του ασύλου του ΑΠΘ, τη Δευτέρα, μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Η ενέργεια των αστυνομικών να εισβάλουν στον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής και να πετάξουν χημικά, κυνηγώντας εξωπανεπιστημιακούς που πετούσαν πέτρες και μία μολότοφ, προκάλεσε την αγανάκτηση των φοιτητών, οι οποίοι απάντησαν με κατάληψη της Πρυτανείας του ιδρύματος.
nooz.gr


Read more...

Ξέσπασμα Χρυσοχοΐδη μέσω του Flash 96

"Φτάνει πια η υποκρισία. Είμαστε η κυβέρνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα επιδείξουμε μηδενική ανοχή στην ανομία που πλήττει την κοινωνική συνοχή και τους φτωχούς", τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στον Flash 96.

Ο κ. Χρυσοχοίδης πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως κάποιοι ξύνονται στη γκλίτσα του τσοπάνη και μίλησε με πολύ σκληρή γλώσσα για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. "Λένε χοντρά ψέματα, θέλουν να μεταφέρουν τα δικά τους προβλήματα στην κυβέρνηση, η εποχή που είχαν ασυλία τελείωσε", υπογράμμισε προσθέτοντας ότι ο Συνασπισμός χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα απ αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το θέμα της κατάληψης του δημαρχείου Κερατσινίου υπογράμμισε ότι δεν έχει ακούσει μέχρι στιγμής από το δήμαρχο και τους συμβούλους ποιος θα πληρώσει για τις καταστροφές.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι θα διερευνηθεί πλήρως και θα αποδοθούν άμεσα αν χρειαστεί ευθύνες για τον ζητά που τραυμάτισε με τη μοτοσικλέτα του διαδηλώτρια.

Αντίδραση Τσίπρα

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πως σχολιάζει τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, με τις δηλώσεις του στον Flash 96 κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι είπε πολλά ψέματα για την υπόθεση των επεισοδίων στο Κερατσίνι κι ότι προσπαθεί να μεταφέρει τα προβλήματα του χώρου του στην κυβέρνηση, ο κ.Τσίπρας δήλωσε: "Ακούγοντας το χθεσινοβραδινό τηλεοπτικό κρεσέντο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αναρωτιέμαι αν πρόκειται για έναν υπουργό της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κάλεσε το συνήγορο του πολίτη, ή για κάποιον υπουργό μιας ιδιότυπης συγκυβέρνησης ΝΔ και ΛΑΟΣ" και πρόσθεσε ότι όποιος τον άκουγε "μόνο ασφάλεια δεν θα αισθανόταν".

nooz.gr

Read more...

Οι "δομικές αλλαγές" για το Ασφαλιστικό

Τη βάση της συζήτησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση έθεσε η κυβέρνηση. Ο υπουργός Εργασίας- κατά την πρώτη κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ειδικών με τους κοινωνικούς εταίρους- παρουσίασε εννέα "δομικές αλλαγές".

Το πλέγμα των κυβερνητικών προτάσεων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη θεσμοθέτηση της εθνικής κατώτατης σύνταξης που θα καθοριστεί μέσα από διάλογο, καθώς και συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία σε βάθος δεκαετίας. Επίσης θέτει θέμα λογιστικού διαχωρισμού των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές και νέο καθεστώς για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Οι προτάσεις αυτές τίθενται προκειμένου να μελετηθούν, να συγκεκριμενοποιηθούν και να μετρηθεί η ενδεχόμενη αποτελεσματικότητά τους.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι "στόχος των αλλαγών είναι ο εξορθολογισμός και η εξυγίανση του συστήματος μέσω της μείωσης της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας καθώς και η αντιμετώπιση της σπατάλης στις υπηρεσίες υγείας".

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι προϋποθέσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η ανάγκη συμφωνίας ως προς τους αριθμούς και τα δεδομένα, αλλά και την ταχύτητα με την οποία πρέπει να προωθηθούν οι αλλαγές καθώς το σύστημα αναμένεται να εμφανίσει πρόβλημα χρηματοδότησης μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Επισήμανε ότι η Επιτροπή θα έχει ολοκληρώσει το έργο μέχρι τον Απρίλιο του 2010, ώστε οι αλλαγές να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τον Ιούνιο.

Τα εννιά μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση είναι:

α. Λογιστικός διαχωρισμός των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές
. Με την αλλαγή αυτή επιδιώκεται η απόλυτη διαφάνεια στις παροχές και η σαφής οριοθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων του κράτους και των ταμείων. Παράλληλα, η αλλαγή αυτή θα μας επιτρέψει να αναζητήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους, οι οποίοι θα στηρίξουν πολιτικές κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και καταπολέμησης της φτώχειας.

β. Θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών - παροχών, καθώς και η ενίσχυση των κινήτρων ασφάλισης και παραμονής στην εργασία (εξάλειψη των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση). Πρέπει να γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση : ένσημο δεν πρέπει και δεν μπορεί να πηγαίνει χαμένο.

γ. Επίλυση των προβλημάτων και των αδικιών που εμφανίζει σήμερα η διαδοχική ασφάλιση, έτσι ώστε, πέραν της διευκόλυνσης και του δίκαιου υπολογισμού της σύνταξης για τον ασφαλισμένο, να διευκολυνθεί η κινητικότητα στην αγορά εργασίας.

δ. Σύσταση και λειτουργία ενιαίων τοπικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, ώστε να καλύπτεται το σύνολο του πληθυσμού από τις μονάδες αυτές.

ε. Ενοποιήσεις των ταμείων κύριας ασφάλισης, με κατεύθυνση τη συγκρότηση τριών ομάδων (Μισθωτοί, Αυτοαπασχολούμενοι, Αγρότες), μετά την εκπόνηση αναγκαίων μελετών. Η επιλογή αυτή θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη, τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σήμερα και να προβλέπει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης ασφαλιστικής και διοικητικής ενοποίησης σε βάθος δεκαετίας. Στο πλαίσιο αυτό είναι απολύτως απαραίτητη η αναζήτηση βιώσιμων σχημάτων για την επικουρική ασφάλιση.

στ. Ενίσχυση των κινήτρων εθελοντικής παραμονής στην εργασία
, μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

ζ. Θέσπιση ενιαίου καθεστώτος για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την επικαιροποίησή του μετά από τις αναγκαίες μετρήσεις και μελέτες, με την απαραίτητη επιστημονική συνδρομή. Στη θέσπιση, επίσης, ενιαίου καθεστώτος απονομής συντάξεων με αναπηρία, σε όλα τα ταμεία. Και στη θέσπιση, τέλος, ενιαίου πλαισίου μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για την απασχόληση των συνταξιούχων.

η. Καθιέρωση πάγιου συστήματος ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ταμεία, ενός σταθερού δηλαδή συστήματος, που θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και ενιαίους κανόνες (αυτό μπορεί να γίνει με την βελτίωση του υπάρχοντος πλαισίου του Ν.2676/1999).

θ. Ανασύσταση του Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών
, με χρηματοδότηση που θα προέρχεται από την άμεση φορολογία, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και άλλες πηγές που πρέπει να αναζητηθούν. Η προβλεπόμενη σήμερα χρηματοδότηση κυρίως από τον ΦΠΑ, είναι άδικη για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, αλλά και ανεπαρκής.

ΣΕΒ

"Χαιρετίζω το γεγονός, ότι η Επιτροπή ξεκινά τη δουλειά και εκφράζω την πεποίθηση ότι τούτη τη φορά θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, καθώς και την αισιοδοξία ότι θα πετύχουμε", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Ο Δ.Δασκαλόπουλος τόνισε ότι "τεθηκε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο κατευθύνσεων για την επίλυση του ασφαλιστικού. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι με βασική αρχή τη διαμόρφωση συναντίληψης και συναίνεσης και με κύριο στόχο την αποτελεσματικότητα, δηλαδή, την εξεύρεση και εφαρμογή λύσεων".
.nooz.gr

Read more...

Η Μάνια Τεγοπούλου προκαλεί πάλι τον Χρυσοχοΐδη...


Σήμερα, ημέρα της δίκης της, η εκδότρια της Ελευθεροτυπίας Μάνια Τεγοπούλου απευθύνει και δεύτερο χλευαστικό σημείωμα προς τον Χρυσοχοΐδη:
"Προς κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Απαγορεύεται το πτύειν

Μετά από πολύχρονες και συνδυασμένες προσπάθειες διαφόρων υπηρεσιών και κυβερνήσεων, φτάσατε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν τολμά ο άλλος να φτύσει.

Φτύνεις πάνω, φτύνεις τα μούτρα σου, φτύνεις κάτω, φτύνεις τ' αρχίδια σου.

Κύριε υπουργέ, θα...

...πάρετε αποτυπώματα από όλους τους Ελληνες πολίτες, που έχουν τεθεί υπό την προστασία σας;

Αμ' έπος, αμ' έργον.
Μ.Τ."

nonews-news

Read more...

"ΠΛΗΘΥΝΟΝΤΑΙ" ΟΙ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΛΩΡΙΔΕΣ


Ρεπορτάζ : Κώστας Ντελέζος
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Απλώνεται κι άλλο το δίκτυο των λεωφορειοδρόμων στην Αθήνα, ενώ οι αρμόδιες αρχές σχεδιάζουν να εντείνουν την αστυνόμευση στις λεωφορειολωρίδες που ήδη λειτουργούν και το συνολικό μήκος τους ξεπερνά σήμερα τα 50 χιλιόμετρα. Στα σχέδια του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών...
της Αθήνας (ΟΑΣΑ) περιλαμβάνεται η λειτουργία από τις αρχές του νέου χρόνου (πιθανότατα εντός του ερχόμενου Φεβρουαρίου) τεσσάρων καινούργιων λεωφορειοδρόμων στην Αθήνα, το Περιστέρι, το Νέο Φάληρο και την Καλλιθέα, συνολικού μήκους έξι χιλιομέτρων.
Πρόκειται για λεωφορειολωρίδες παράλληλης ροής που θα λειτουργήσουν στις οδούς (ή τμήματά τους) Ηπείρου στην Αθήνα, Εθνάρχου Μακαρίου στο Περιστέρι, Θησέως στην Καλλιθέα και Εθνάρχου Μακαρίου στο Νέο Φάληρο.
Οι σχετικές μελέτες του ΟΑΣΑ ολοκληρώθηκαν μόλις πριν από λίγες ημέρες. Απομένει να ληφθούν- εντός των ημερών- οι απαραίτητες εγκρίσεις από τη διοίκηση του ΟΑΣΑ και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών, ώστε στη συνέχεια να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την έναρξη της κατασκευής- λειτουργίας τους. Το υπουργείο Υποδομών προτίθεται να εγκρίνει το συντομότερο τους νέους λεωφορειοδρόμους που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εξαγγελθεί αρκετές φορές, χωρίς να υλοποιηθούν.
Οι «αντίθετης ροής»
Στις νέες λεωφορειολωρίδες θα τοποθετηθούν «μάτια γάτας», ενώ η σήμανσή τους θα ενισχυθεί με κίτρινες διαγραμμίσεις στο οδόστρωμα και προειδοποιητικές πινακίδες στα πεζοδρόμια. Πάντως, ο ΟΑΣΑ έχει ήδη εισηγηθεί στο μέλλον να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις λεωφορειολωρίδες αντίθετης ροής, οι οποίες λειτουργούν αξιόπιστα, χωρίς να παραβιάζονται από τους οδηγούς των Ι.Χ. και των ταξί. Το μήκος των λωρίδων αντίθετης ροής που υπάρχουν σήμερα στην Αθήνα δεν ξεπερνά τα τρία χιλιόμετρα.
Σημειώνεται ότι στο δίκτυο των λεωφορειοδρόμων που ήδη λειτουργούν υπάρχουν λεωφορειολωρίδες δύο ταχυτήτων! Από τη μία υπάρχουν οι λωρίδες που φυλάσσονται αποτελεσματικά, επιτρέποντας στα αστικά λεωφορεία να αναπτύσσουν ταχύτητα έως και 23-25 χιλιομέτρων την ώρα και από την άλλη οι λεωφορειόδρομοι στους οποίους τα αστικά λεωφορεία κινούνται με ρυθμό χελώνας (7 χλμ. την ώρα!).
Από την πλευρά του υπουργείου Υποδομών θα επιδιωχθεί από τη νέα χρονιά να ενισχυθεί και η αστυνόμευση του δικτύου των λεωφορειολωρίδων, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς τα τελευταία χρόνια οι έλεγχοι έχουν ατονήσει.
Σοβαρά προβλήματα παραβιάσεων των λεωφορειοδρόμων εντοπίζονται σήμερα στην Βασιλίσσης Σοφίας, την Κηφισίας, τη Μεσογείων (σε ορισμένα τμήματα), την Πατησίων και σχεδόν στο σύνολο των λεωφορειολωρίδων του Πειραιά (Ακτή Καλλιμασιώτη, Ακτή Ποσειδώνος, Ακτή Μιαούλη, Ηρώων Πολυτεχνείου).
Στα 150 χλμ.
Για τους αρμοδίους του ΟΑΣΑ, η αποτελεσματική αστυνόμευση των λεωφορειοδρόμων «αποτελεί στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί», καθώς στους σχεδιασμούς του Οργανισμού είναι το συνολικό δίκτυο των λεωφορειολωρίδων στην Αθήνα να φθάσει σταδιακά στα 150 χιλιόμετρα από 50,9 χλμ. που είναι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι από πλευράς ΟΑΣΑ έχει ήδη προταθεί η μελέτη δημιουργίας νέων λωρίδων στις περιοχές: Αθήνα (Λεωφόρος Βουλιαγμένης, Φιλολάου, Ευτυχίδου, Υμηττού, Ούλοφ Πάλμε, Μιχαλακοπούλου, Βασιλέως Αλεξάνδρου, 3ης Σεπτεμβρίου, Ευελπίδων, Λεωφόρος Κηφισίας, Λεωφόρος Μεσογείων, Ιερά Οδός, Λιοσίων και Πρωτοπαπαδάκη), Καλλιθέα (Λεωφόρος Θησέως, Καλλιρρόης και Λεωφόρος Συγγρού), δυτικά προάστια (Πέτρου Ράλλη και Γρηγορίου Λαμπράκη) και Πειραιάς (Ηρώων Πολυτεχνείου, Τσαμαδού, Θηβών και 2ας Μεραρχίας).

fimotro

Read more...

ETOIMAZOYN ΠΑΡΤΙ ΜΕ 1,2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ...


Γράφει (και πάλι) ο... Birbilos

Αγαπητό Fimotro
Μαθαίνουμε ότι το ΤΕΕ και ο Γιάννης Αλαβάνος (εργολάβος του Κτηματολογίου) θα κάνουν (μάλλον αύριο) … προγραμματικές δηλώσεις για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Θα προδιαγράψουν έτσι την πολιτική που θα ακολουθήσει η διοίκηση Αρβανίτη – Κιτσαρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας θα πουν πολλά. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα ζητήσουν να κηρυχθεί όλη η υπόλοιπη χώρα υπό κτηματογράφηση με στόχο να ολοκληρωθεί το Εθνικό Κτηματολόγιο μέχρι το 2016!!! Ξέρετε τι σημαίνει...
αυτό;
Ότι η διοίκηση Αρβανίτη – Κιτσαρά θα πρέπει να προκηρύξει μέσα στον επόμενο χρόνο μελέτες κτηματογράφησης και μελέτες για την σύνταξη δασικών χαρτών με προϋπολογισμό πάνω από 1 δις ευρώ. Επίσης, θα μοιράσει τις μελέτες της β’ φάσης κτηματογράφησης προϋπολογισμού περίπου 220 εκατ. Ευρώ. Δηλαδή θα διαχειριστούν συνολικά περισσότερα από 1,2 δις.
Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, το συνολικό έργο που διαχειρίστηκε η διοίκηση Γούλα στην πενταετία δεν υπερβαίνει τα 90 εκατ. ευρώ. Όμως αυτό θα είναι το πάρτι… της ζωής τους!

fimotro

Read more...

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ FIMOTRO


Γράφει ο... Birbilos

Αγαπητό Fimotro,
Πρώτο θέμα κάνει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος την χθεσινή αποκάλυψη του Fimotro (και του Birbilou) για τον πράσινο κουμπάρο Πρόεδρο της Κτηματολόγιο Α.Ε Απόστολο Αρβανίτη. Σήμερα, λοιπόν, προχωρούμε σε μία ακόμα αποκάλυψη. Μαθαίνουμε ότι o άνθρωπος του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Θάνου Μωραϊτη στην Κτηματολόγιο Α.Ε. λέγεται Γιάννης Μπέκος. Αυτός... είναι το μάτι και το αυτί του στην εταιρεία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κτηματολόγιο Α.Ε. ο Γιάννης Μπέκος είναι Πολιτικός Μηχανικός. Είναι έτσι; Γιατί οι «κακές γλώσσες» μας λένε ότι είναι… απόφοιτος ΤΕΙ. Μήπως τελικά οι αρχές της open διακυβέρνησης έχουν καταστρατηγηθεί πλήρως στην επιλογή των μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Κτηματολόγιο Α.Ε.; Περιμένουμε αντίδραση της Τίνας

fimotro

Read more...

ΝΕΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ Ή ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ...


Ρεπορτάζ : Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων βρίσκεται και πάλι η ελληνική οικονομία μετά τη χθεσινή απόφαση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standard and Ρoor΄s να θέσει σε καθεστώς επιτήρησης την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Η απόφαση αυτή συνιστά προθάλαμο υποβάθμισης της οικονομίας που εκτιμάται ότι δύσκολα θα αποφευχθεί, ενώ είχε ως αποτέλεσμα τα...
επιτόκια δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου να σημειώσουν νέο άλμα (η διαφορά τους από τα αντίστοιχα γερμανικά) στο 2,03% από 1,84% που ήταν την Παρασκευή. Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν όχι μόνο το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και των τραπεζών, φέρνοντας έτσι επιβαρύνσεις και στα επιτόκια δανεισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Σε αυτό το σκηνικό και με τις επιπτώσεις στην αγορά ομολόγων και το Χρηματιστήριο να είναι ήδη έντονες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζεται για ένα καυτό δεκαήμερο εξετάσεων. Θα επιχειρήσει να πείσει τόσο τα στελέχη της S&Ρ όσο και κλιμάκιο του έτερου οίκου αξιολόγησης Μoody΄s που φθάνει στην Αθήνα τη Δευτέρα με... διαθέσεις υποβάθμισης της οικονομίας ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση θα επαναφέρουν την ελληνική οικονομία σε τροχιά δημοσιονομικής πειθαρχίας. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα με τον προϋπολογισμό, αφού η S&Ρ θεωρεί πως «τα κυβερνητικά σχέδια είναι απίθανο να εξασφαλίσουν σταθερή μείωση ελλειμμάτων και χρέους». Προκειμένου να πειστούν οι αγορές και να διενεργηθεί απρόσκοπτα ο δημόσιος δανεισμός ύψους 55 δισ. ευρώ το 2010, το οικονομικό επιτελείο διαμηνύει πως θα προχωρήσει- αν χρειαστεί- σε πρόσθετα μέτρα με τη μορφή συμπληρωματικού προϋπολογισμού. «Αν δεν πειστούν οι αγορές, δεν θα διστάσουμε να αλλάξουμε τον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο» τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας έκτακτα μέτρα υπό την απειλή των... spread.
Έρχονται υποβαθμίσεις
Οι προειδοποιήσεις της S&Ρ χαρακτηρίζονται αναμενόμενες από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που σημειώνουν ότι ο διεθνής οίκος δεν είχε «τοποθετηθεί» μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον υπερδιπλασιασμό του φετινού ελλείμματος στο 12,7% του ΑΕΠ. Οι ίδιες πηγές θεωρούν αναμενόμενη την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τη Μoody΄s και εκτιμούν πως δύσκολα θα αποφευχθεί και η υποβάθμιση από την S&Ρ. Στη χθεσινή ανακοίνωση ο διεθνής οίκος δίνει άλλωστε στίγμα προθέσεων: «Αν καταλήξουμε ότι η κυβερνητική στρατηγική είναι αρκετά επιθετική για να εξασφαλίσει μια σημαντική και σταθερή μείωση του δημοσίου χρέους, οι αξιολογήσεις θα μπορούσαν να παραμείνουν αμετάβλητες. Αντίθετα, θα μπορούσαμε να υποβαθμίσουμε την αξιολόγηση κατά μία κλίμακα σε ΒΒΒ+, αν θεωρήσουμε ότι οι υποθέσεις της κυβέρνησης δεν είναι ρεαλιστικές, δεδομένου ιδίως του κινδύνου ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να υποαποδώσει σε σχέση με άλλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ μεσοπρόθεσμα». Σήμερα, η ελληνική οικονομία φέρει βαθμολογία Α+ από τη Μoody΄s και Α- από τις S&Ρ και Fitch. Για να φθάσει σε σημείο τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου να μη γίνονται αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, θα πρέπει να υποβαθμιστεί κατά 6 βαθμίδες από τη Μoody΄s και κατά 4 βαθμίδες από τους δύο άλλους οίκους.
Αυξάνεται το κόστος δανεισμού
«Ακόμα μία υποβάθμιση θα ανεβάσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου» παραδέχονται αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία σημειώνουν κατηγορηματικά πως δεν τίθεται ζήτημα αδυναμίας δανεισμού αλλά ακριβότερου δανεισμού. Ήδη, άλλωστε, με τη χθεσινή απειλή υποβάθμισης, η αγορά ομολόγων αντέδρασε έντονα με το spread (τη διαφορά ανάμεσα στο κόστος δανεισμού Ελλάδας- Γερμανίας) να αυξάνεται στο 2,03%, από 1,84% την περασμένη Παρασκευή, αντανακλώντας σημαντικές επιβαρύνσεις.
Άνοιγμα της ψαλίδας κατά μία μονάδα συνιστά ετήσιες επιβαρύνσεις 900 εκατ. ευρώ στο μέτωπο των τόκων, πεδίο όπου ήδη η Ελλάδα καταβάλλει 12 δισ. ευρώ τον χρόνο για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους των 272 δισ. ευρώ. Το άνοιγμα της ψαλίδας των επιτοκίων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που προετοιμάζεται για το δανειακό πρόγραμμα του 2010, όταν το Ελληνικό Δημόσιο θα ζητήσει δανεικά ύψους 55 δισ. ευρώ από τις αγορές.

fimotro

Read more...

ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ : ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΤΕ ΤΟ ΑΣΥΛΟ...


Ρεπορτάζ : Νίκος Μάστορας

Την πιο κρίσιμη δοκιμασία του περνάει ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου. Χθες, για πρώτη φορά, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθήνας που- ύστερα από τον τραυματισμό του πρύτανη Χρήστου Κίττα- αποτελούνται από τους τρεις αντιπρυτάνεις, ζήτησαν εγγράφως από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αστυνομική προστασία και περιμετρική προφύλαξη του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου, δηλαδή...
των Προπυλαίων.
«Παρακαλούμε να λάβετε τα αναγκαία μέτρα για τη φύλαξη, περιμετρικώς, του ιστορικού κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου. Σημειώνουμε ότι οι πέριξ του Πανεπιστημίου δρόμοι και πεζοδρόμια είναι κοινόχρηστοι χώροι», έγραψαν στην επιστολή τους οι αντιπρυτάνεις κ.κ. Δ. Ασημακόπουλος, Γ. Κρεατσάς και Ι. Καράκωστας, επισημαίνοντας έτσι εμμέσως ότι όποτε τίθεται ζήτημα καταπάτησης του ασύλου συμβαίνει επειδή προηγουμένως η Αστυνομία δεν έχει η ίδια φροντίσει να περιφρουρήσει τους «επικίνδυνους» χώρους...
Από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τονιζόταν χθες ότι η κίνηση αυτή των πρυτανικών αρχών σηματοδοτεί ευπρόσδεκτη αλλαγή στάσης, δεδομένου ότι μέχρι χθες δεν ζητούσαν την αστυνομική φρούρηση. Την ίδια ώρα, η νέα ηγεσία της Ν.Δ. φαίνεται πως δίνει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση, με αντάλλαγμα την αλλαγή του νομικού πλαισίου. Η χθεσινή ανακοίνωσή της είναι χαρακτηριστική: «Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών δεν έχει καμία σχέση με το ακαταδίωκτο εγκληματικών δράσεων. Πριν χυθεί κι άλλο αίμα αθώων, οφείλουμε να αντιδράσουμε. Το σημερινό καθεστώς- που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο- θα αλλάξει, έτσι κι αλλιώς. Η Ν.Δ. είχε αποφασίσει να προχωρήσει τολμηρά πριν από τις εκλογές και το είχε διακηρύξει. Σήμερα είναι έτοιμη να στηρίξει την κυβέρνηση, αν εκείνη πάρει τη μεγάλη απόφαση».
Για καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου και εγκληματικές ενέργειες του κοινού ποινικού δικαίου από εκείνους που επιτέθηκαν στον κ. Κίττα έκανε λόγο και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου: «Δεν υπάρχει καμία κοινωνική και καμία ιδεολογική αναφορά. Πρόκειται για ωμό και απροκάλυπτο φασισμό. Η ενεργοποίηση όλων μας και πρώτα από όλα της πανεπιστημιακής κοινότητας για την υπεράσπιση του ανοιχτού Πανεπιστημίου και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών είναι καθήκον μας» δήλωσε.
Έτσι χθες το μεσημέρι, οι διαδηλωτές βρήκαν την Αστυνομία να έχει σχηματίσει περίμετρο μπροστά στα Προπύλαια, εμποδίζοντας την πρόσβαση. Η τακτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μην επαναληφθούν γεγονότα όπως αυτά που οδήγησαν προχθές στον τραυματισμό του πρύτανη- ο οποίος βγήκε από την Εντατική αλλά εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο- αλλά και να μη βρουν καταφύγιο οι αντιεξουσιαστές στο πεζοδρόμιο μπροστά από το Πανεπιστήμιο, το οποίο περιλαμβάνεται στους χώρους προστασίας του ασύλου.
fimotro


Read more...

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ... ΠΟΛΥΘΕΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ!


Ρεπορτάζ : Τάκης Τερζής

Νέοι άνθρωποι από 26 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και των ΗΠΑ διαδήλωσαν το τελευταίο διήμερο στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από την εθνικότητα των προσαχθέντων, αλλά και αυτών που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Παράλληλα αίσθηση δημιουργεί το γεγονός ότι ανάμεσα στους δέκα ανηλίκους από τους 21 συλληφθέντες στα χθεσινά επεισόδια ήταν παιδιά στην ηλικία των 15 ετών. Μεταξύ των 784 ατόμων που προσήχθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων...
το Σαββατοκύριακο που πέρασε, οι 59 ήταν αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων (Ισπανοί, Φινλανδοί, Ουκρανοί, Βούλγαροι, Βρετανοί κ.λπ.), ενώ άλλοι εννέα αλλοδαποί βρίσκονται ανάμεσα στους συλληφθέντες στα προχθεσινά επεισόδια στην πρωτεύουσα.
Είναι η πρώτη φορά στα αστυνομικά χρονικά που προσάγονται ή συλλαμβάνονται σε επεισόδια τόσα άτομα από ξένες χώρες, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι υπήρξε διεθνής κινητοποίηση για την επέτειο της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή.
Οι περισσότεροι από τους αλλοδαπούς που προσήχθησαν ήταν Αλβανοί, ενώ έπονται οι Γεωργιανοί, οι Ουκρανοί, οι Ιταλοί και οι Γερμανοί.
Οι προσαγωγές, που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, από το περασμένο Σάββατο μέχρι και χθες το βράδυ είχαν ξεπεράσει κατά πολύ τις 850, ενώ οι συλλήψεις, μόνο στην Αττική, είχαν φτάσει συνολικά τις 126.
Πανελλαδικά οι συλλήψεις το Σαββατοκύριακο ανήλθαν σε 143.
Με δεδομένο ότι και χθες έγιναν συλλήψεις τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας (Χανιά, Αγρίνιο, Ημαθία κ.λπ.), ο αριθμός των συλληφθέντων αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τους 150.
Αλλοδαποί δεν συνελήφθησαν μόνο στα προχθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και το Σάββατο στην περιοχή των Εξαρχείων. Πρόκειται για πέντε Ιταλούς και τρεις Αλβανούς οι οποίοι ήταν ανάμεσα στους 12 συλληφθέντες που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.
Αρκετοί αλλοδαποί ήταν και χθες ανάμεσα σε αυτούς που προσήχθησαν από το κέντρο της Αθήνας.
Χθες έγιναν 65 προσαγωγές και 21 συλλήψεις. Ανάμεσα στους προσαχθέντες ήταν 23 αλλοδαποί, ενώ μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν βρίσκονται άλλα έξι άτομα διαφόρων εθνικοτήτων. Συγκεκριμένα συνελήφθησαν τρεις Αλβανοί, ένας Βούλγαρος, ένας Λετονός και ένας Ιορδανός. Ανάμεσα στα άτομα που προσήχθησαν χθες ήταν: Τρεις Γάλλοι, τέσσερις Αλβανοί, ένας Λετονός, δύο Πολωνοί και ένας Ιορδανός.
Οι δέκα από τους 21 συλληφθέντες στα χθεσινά επεισόδια στην πρωτεύουσα ήταν ανήλικοι, από τους οποίους ορισμένοι δεν είναι μεγαλύτεροι των 15 ετών.
Οι ζημιές που προκλήθηκαν κατά τα διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων είναι περιορισμένες: Ο απολογισμός είναι έξι τζαμαρίες τραπεζών σπασμένες, μία στάση λεωφορείων κατεστραμμένη, μία σπασμένη τζαμαρία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και δύο αυτοκίνητα με σοβαρές ζημιές στην οδό Στουρνάρη έξω από το Πολυτεχνείο.

fimotro

Read more...

Η ΟΡΓΗ ΔΕΝ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ...


Ρεπορτάζ : Άρης Χατζηγεωργίου, Γεωργία Δάμα, Δημήτρης Ρουτσώνης

Πρόσωπο με πρόσωπο ήρθαν χθες η γενιά της μηδενικής ενοχής με την εξουσία της μηδενικής ανοχής. Παιδιά του Γυμνασίου ή και ακόμη μικρότερα, χωρίς ποινικό και πολιτικό μητρώο, συνοδευμένα από γονείς ή ενταγμένα σε άγουρες παρέες είχαν την ευκαιρία να τρέξουν στους δρόμους της Αθήνας, να φοβηθούν και να φωνάξουν, να δουν την «αθηναϊκή τριλογία», τους τρεις ναούς της μάθησης (Πανεπιστήμιο, Ακαδημία, Βιβλιοθήκη) περικυκλωμένους από τα ΜΑΤ. Για το καλό τους... Η συγκεκριμένη εικόνα...
των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου «στεφανωμένων» από τους κρανοφόρους ήταν βέβαια πρωτοφανής ακόμη και για τους πιο μεγάλους σε ηλικία. Διαμορφώθηκε το απόγευμα, την ώρα που το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο είχε ολοκληρώσει τον κύκλο του περνώντας από τα Χαυτεία, τη Σταδίου και τη Βουλή. Ενας κύκλος που έσπασε σε πολλά σημεία καθώς τόσο τα νεότερα όσο και τα πρεσβύτερα μέλη (εκπαιδευτικοί, φοιτητές κ.λπ.) χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν τα δακρυγόνα που έπεφταν βροχή, όποτε οι αστυνομικές δυνάμεις έκριναν ότι έπρεπε να παρέμβουν για να διαφυλάξουν την τάξη.
Κόσμος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται στα Προπύλαια ήδη πριν από τις 12 το μεσημέρι. Εως την ώρα εκείνη και από πολύ νωρίς το πρωί είχε ξεκινήσει αγώνας δρόμου να αποκατασταθεί η εικόνα του Πανεπιστημίου μετά τα χθεσινά περιστατικά. Η ελληνική σημαία είχε αποκατασταθεί στην οροφή, το μαυροκόκκινο πανό ξεκρεμάστηκε και αποθηκεύτηκε στην πίσω αυλή όπου δεκάδες καθαρίστριες (συναδέλφισσες της Κωνσταντίνας Κούνεβα) έτρεχαν για να καθαρίσουν τα δάπεδα και τους τοίχους από τα συνθήματα και τα απομεινάρια της κατάληψης. Στις 10 το πρωί, ο χώρος γύρω από τα Προπύλαια ήταν ίσως ένας από τους πιο καθαρούς της Αθήνας, η οποία κατά τα άλλα παραμένει διακοσμημένη με μικρούς (γύρω από τα καλάθια) και μεγάλους (γύρω από τους κάδους) λόφους σκουπιδιών. Οσο για το βραβείο της καλύτερης «σκουπιδο-διακόσμησης», αυτό το διεκδικούν με αξιώσεις τα Εξάρχεια, όπου κάδοι και απορρίμματα έπεσαν θύματα φωτιάς που δεν ολοκλήρωσε το απορρυπαντικό της έργο.
Η συγκέντρωση ανάβει
Τα συνεργεία σταμάτησαν γύρω στις 11 το έργο της αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο, χωρίς να προλάβουν να απομακρύνουν τα εκατοντάδες μικρά κομμάτια από πλάκες πεζοδρομίου (97 οι ξηλωμένες μπροστά από την κεντρική πύλη) που χρησιμοποιήθηκαν στον προχθεσινό πετροπόλεμο. Περίπου την ίδια ώρα άρχισαν να συγκεντρώνονται ομάδες μαθητών και φοιτητών, αντιεξουσιαστές με τα πανό τους, τις σημαίες, τα κασκόλ, τις μάσκες και τα νεανικά μπράτσα που θα χρησίμευαν αργότερα για περιφρούρηση των μπλοκ τους.
Ολοι οι 16άρηδες φορούσαν κουκούλες. Σχεδόν όλοι οι έφηβοι ντύθηκαν στα μαύρα. Περίπου 2.000 παιδιά του Γυμνασίου περιφέρονταν σκόρπια, όπως έκαναν και σε όλη τη διάρκεια της πορείας. Ορισμένα κρατούσαν κόκκινες και μαύρες σημαίες. Ελεγαν ότι συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα, ότι δεν ήταν οργανωμένοι στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Μανάδες και πατεράδες που κρατούσαν 11χρονους και 12χρονους μαθητές από το χέρι. Γονείς και παιδιά φορούσαν μάσκες -ακόμα και αντιασφυξιογόνες- είχαν καλύψει το πρόσωπο με «Μαλόξ». Στην οδό Σταδίου κάποιοι πελάτες καφετέριας τους προσέφεραν μερικά μπουκάλια νερό.
Περίπου 20 σχολεία συμμετείχαν στην πορεία με δικά τους μπλοκ και πανό. Μεταξύ αυτών ήταν: Μουσικό Σχολείο Ιλίου, Καλλιτεχνικό Παλλήνης, 5ο Λύκειο Ν. Σμύρνης, 5ο Λύκειο Ιλίου, 5ο Λύκειο Πετρούπολης, 13ο Λύκειο Αθήνας. «Οι σφαίρες δεν δολοφονούν συνειδήσεις», έγραφε ένα από τα πανό των μαθητών.
Σχεδόν 600 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στην πορεία. Πολλοί εκπαιδευτικοί ακολουθούσαν την πορεία μαζί με τους μαθητές τους, κάνοντας περιφρούρηση. Στην κεφαλή της πορείας υπήρχαν το μπλοκ του Πολυτεχνείου, δύο μπλοκ εκπαιδευτικών με τα πανό τους, διδασκαλικών συλλόγων και της ΟΛΜΕ. Από την πλευρά των πανεπιστημιακών συμμετείχε η «Συσπείρωση». Το σύνθημα που φώναζαν οι εκπαιδευτικοί ήταν: «Ψωμί, δουλειά, δημοκρατία - Κάτω η κρατική τρομοκρατία».
Κυνηγητό
Η πορεία ξεκίνησε τελικά γύρω στη 1.30 μ.μ. αφού προηγουμένως εξελίχτηκε νεραντζοπετροπόλεμος στην οδό Ρήγα Φεραίου, ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και τη Βιβλιοθήκη. Διμοιρίες των ΜΑΤ ήταν παραταγμένες στην οδό Ακαδημίας και τα πάνω από αυτήν στενά. Από την κάτω πλευρά, όπου και τα Προπύλαια, ξεκινούσαν ομάδες νεαρών πετώντας διάφορα αντικείμενα και φωνάζοντας στους αστυνομικούς. Οι ομάδες των ΜΑΤ έκαναν καθόδους και τα πιτσιρίκια έτρεχαν πίσω προς την πλευρά της πορείας. Μέσα στο κυνηγητό και τα μικρότερα παιδιά. Κοριτσάκια φωνάζουν τρομαγμένα. Πιάνουμε φράσεις στα ισπανικά, στα ιταλικά. Ενα αγόρι διστάζει. «Πάμε ρε», του φωνάζουν οι άλλοι. «Ασε ρε... Τα κάνω πάνω μου...».
Προσωπάκια καλυμμένα και ακάλυπτα. Με βλέμμα απορίας, στέκα στα μαλλιά, σιδεράκια στα δόντια, απέναντι στους σιδερόφραχτους της καταστολής. Μέσα στην ομάδα των πιο θερμόαιμων νεαρών προβάλλει ξαφνικά ένας φοιτητής με κοτλέ σακάκι και γυαλιά ηλίου «Ρέιμπαν». Προσπαθεί με μια ντουντούκα να καλέσει τους νεαρούς στην πορεία. Κάποιος τον σπρώχνει, πέφτει κάτω. Οι ψυχραιμότεροι επεμβαίνουν, ο εμφύλιος αποσοβείται. Ο φοιτητής αποχωρεί τινάζοντας το σακάκι του.
Με το πάνω-κάτω στη Ρήγα Φεραίου, οι φόβοι αμβλύνονται, κάποιοι φτάνουν πιο κοντά βρίζοντας τους αστυνομικούς. Προσαγωγές και συλλήψεις. Οι μεγαλύτεροι επανέρχονται, σπάνε τα φανάρια στη διασταύρωση με την Ασκληπιού, βάζουν φωτιά σε σταθμαρχείο των μπλε λεωφορείων ΕΘΕΛ (από εκείνα που εξυπηρετούν την... πλουτοκρατία) και αποχωρούν.
Προκλήσεις
Τα πρώτα μπλοκ της πορείας έχουν φύγει προς τα Χαυτεία αλλά την ώρα που είναι να ξεκινήσει το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ πέφτουν βροχή οι χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και τα δακρυγόνα. Μια ομάδα των ΜΑΤ έχει βγει από την κάτω μεριά μέσα από τη στοά προστατεύοντας τα τραπεζοκαθίσματα διπλανού καφέ. Κάποιοι σκέφτονται να κινηθούν ανάποδα αλλά επικρατούν οι ψυχραιμότεροι και η πορεία συνεχίζει μέσα από σύννεφα καπνού. Στο οπλοστάσιο θα προστεθούν από εδώ και μπρος, εκτός από τις πέτρες, τα μπουκάλια του νερού, τα νεράντζια και οι φτυσιές προς τους αστυνομικούς (επιβεβλημένες λόγω και των χημικών).
Η οδός Σταδίου σε όλο το μήκος της είναι το πιο στενό σημείο της πορείας. Εδώ επέλεξαν οι αστυνομικές δυνάμεις να επιμείνουν να βαδίζουν δίπλα στην πορεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στενές επαφές ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς δίπλα στο σημείο όπου χάθηκε πριν από πολλές δεκαετίες ο Σωτήρης Πέτρουλας. Μια σπίθα αρκεί να φέρει την καταστροφή. Οι νέοι φωνάζουν, ανεβαίνουν στα κάγκελα, κάνουν χειρονομίες. Μικρά παιδιά ρωτούν τους γονείς τους για όσα βλέπουν γύρω.
Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα
Τη στιγμή που η πορεία έχει σταματήσει στο ύψος της Κοραή γύρω στις 3 μ.μ., οι αντεγκλήσεις με τους άνδρες των ΜΑΤ «περνούν» σε προσωπικό επίπεδο. Η ψυχραιμία διατηρείται πάντως, έστω και με κόπο. Αρκετές φορές οι επικεφαλής των «πράσινων» ΥΑΤ ηρέμησαν όσους από τους άνδρες τους εμφάνισαν σημάδια εκνευρισμού.
Στο πίσω μέρος της πορείας το μπλοκ της νεολαίας ΠΑΣΟΚ ακολουθεί τον κύριο όγκο των συμμετεχόντων στην πορεία, από κοντά μεν, από κάποια απόσταση... ασφαλείας δε. Οι νεολαίοι του κυβερνώντος κόμματος φωνάζουν τα ίδια συνθήματα με τους υπόλοιπους, εκτός βέβαια από «το ΠΑΣΟΚ είναι δω, πάλι κόντρα στο λαό». Τότε, προφανώς κάποιος συναγερμός που φτάνει στην Αστυνομία οδηγεί εξήντα άνδρες των ΜΑΤ στην οδό Πανεπιστημίου. Για λίγη ώρα στον ήδη κλειστό δρόμο επικρατεί πανικός μεταξύ των τριών 20μελών ομάδων των αστυνομικών που πηγαινοέρχονται για αρκετή ώρα, προσπαθώντας να εντοπίσουν ταραξίες. Τελικά, ο συναγερμός αποδεικνύεται «ψευδής» αφού δεν υπήρχε... ψυχή. Λίγο αργότερα η οδός Σίνα είναι ο πρώτος δρόμος στον οποίο παίζεται το γνωστό έργο των ιπτάμενων αντικειμένων σε βιτρίνες καταστημάτων και της αντίδρασης των αστυνομικών με τα δακρυγόνα να «πνίγουν» την ατμόσφαιρα.
Είμαι δωδεκάρης...
Πριν από αυτό το σκηνικό, έχουν εκτυλιχθεί σκηνές ηλεκτρικής εκκένωσης στο Σύνταγμα. Ομάδες αστυνομικών βαδίζουν στο πλάι της πορείας ακούγοντας τα εξ αμάξης. Ενας μικρός περπατά κρατώντας ψηλά το κινητό του. «Τους τραβάω βίντεο. Πλάκα δεν έχουν;» μας λέει. Τον ρωτάμε για την ηλικία του. «Δώδεκα χρόνων είμαι». Μας λέει το προάστιο όπου μένει στα δυτικά. Οι γονείς του είναι κάπου πιο πίσω στην πορεία. Στη γωνία με την Καραγεώργη Σερβίας, η ένταση κορυφώνεται. Τα ΜΑΤ προσπαθούν να φτιάξουν αλυσίδα. «Σαν μαριονέτες περπατάτε», τους φωνάζουν. Ενα Τσιγγανάκι πάει με ένα τσιγάρο στο χέρι και ζητάει φωτιά από έναν ένστολο. Κάποιος κρανοφόρος τα παίρνει στο κρανίο και εκστομίζει μια βρισιά. Διαδηλωτές τρέχουν προς το σημείο και η ένταση αυξάνεται γεωμετρικά όσο περνούν τα δευτερόλεπτα. Οι κρότου-λάμψης και τα δακρυγόνα δεν θα αργήσουν καθόλου. Η πορεία συνεχίζει στην κάτω μεριά της πλατείας Συντάγματος.
Γύρω από την πλατεία Συντάγματος έχει τοποθετηθεί σιδερένιος φράχτης, που προστατεύει στο κέντρο της τον γυμνό μεταλλικό σκελετό του χριστουγεννιάτικου δένδρου. Ανεβαίνοντας ορμητικά, η ογκώδης πορεία εγκλωβίζεται στα πλάγια από διμοιρίες ΜΑΤ. Οι πιο θερμόαιμοι βάζουν φωτιά σε κάδους και σωρούς σκουπιδιών. Μια ομάδα εφήβων, μαζί με γονείς, κυκλώνουν τη διμοιρία. Κάποιοι πετούν πέτρες. Οι αστυνομικοί δυσκολεύονται να ξεφύγουν. Ξανά δακρυγόνα και κρότου-λάμψης.
Πόλεμος και διαβούλευση
Φεύγοντας από τη Βουλή, οι λιγοστές ακάλυπτες τζαμαρίες τραπεζών γνωρίζουν τις συνέπειες του θυμού κάποιων διαδηλωτών. Ο χημικός πόλεμος συνεχίζεται μέχρι τα Προπύλαια όπου έρχεται η ώρα του ψυχολογικού πολέμου. Για περίπου μία ώρα, χιλιάδες διαδηλωτές στο οδόστρωμα. Πίσω από τα κάγκελα του Αβραμόπουλου, διμοιρίες των ΜΑΤ σε πολλαπλές σειρές και στο βάθος το κτίριο του Πανεπιστημίου. Κάποιοι ανεβαίνουν και προσπαθούν να ισορροπήσουν στα κάγκελα. Μια ισορροπία ασταθής που διαρκεί βασανιστικά πολύ. Κόσμος συγκεντρωμένος στην Κοραή πιάνει την κουβέντα με πιο... χαλαρούς αστυνομικούς που πλησιάζουν από τη μεριά του Συντάγματος. Μια «ανοικτή διαβούλευση» διαφορετικού τύπου, χωρίς μεσολάβηση opengov.gr...
Οι μεγαλύτεροι δεν μπορούν να χωνέψουν αυτό που βλέπουν μπροστά τους στην άλλη πλευρά του δρόμου. Ζητούν επίμονα να φύγουν οι αστυνομικοί που κάθονται σφιγμένοι, ανέκφραστοι και τους ακούν στο πεζοδρόμιο μπροστά από τα Προπύλαια. Ενας μιλά για το έγγραφο της πρυτανείας. Επειτα από ώρα η πορεία των νέων αποχωρεί προς την Ομόνοια. Κάποιοι μεγαλύτεροι φωνάζουν: «Πού πάτε. Θα αφήσουμε το άσυλο στα χέρια τους;» Το ερώτημα μετέωρο. Οι απαντήσεις κρυμμένες μέσα σε μάτια που έως χθες μπορεί να είχαν δακρύσει μόνο σε σχολικές αυλές και παιδικά μαλώματα...

fimotro

Read more...

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


Σήμερα συνεδριάζει για πρώτη φορά η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων. Στη συνεδρίαση ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος και ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης θα παρουσιάσουν την ατζέντα της κυβέρνησης για τις επερχόμενες αλλαγές, καθώς και τις βασικές κατευθύνσεις για την οικονομική στήριξη των Ταμείων. Σύμφωνα με τις προτάσεις, αναμένεται... να υπάρξουν αλλαγές στη δομή του συστήματος μέσα από τις ενοποιήσεις Ταμείων, αλλά και την καθιέρωση βασικής σύνταξης σε συνδυασμό με κίνητρα παραμονής στην εργασία. Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να δεχθεί αύξηση των ορίων ηλικίας και των εισφορών και μείωση των συντάξεων.
Από το έργο της επιτροπής εξαιρούνται οι αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση, καθώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιλύσει άμεσα το ζήτημα. Την ερχόμενη εβδομάδα παραδίδεται το τελικό πόρισμα της επιτροπής για τη διαδοχική ασφάλιση που προχώρησε σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι νέες ρυθμίσεις δεν θα οδηγήσουν σε αύξηση των ορίων ηλικίας. Η επιτροπή συνεδρίασε χθες και πήρε «παράταση» επτά ημερών για να παραδώσει το πόρισμά της στον κ. Λοβέρδο.
Κατά τις πληροφορίες, πέντε θα είναι οι βασικές αλλαγές στο καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης:
1. Η έκδοση της σύνταξης θα γίνεται από το Ταμείο όπου ο εργαζόμενος έχει τα περισσότερα έτη ασφάλισης (πρόκειται για το επικρατέστερο σενάριο, το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα). Εξαιρούνται οι συντάξεις αναπηρίας και θανάτου, που θα εκδίδονται από το τελευταίο Ταμείο (αυτό ισχύει και σήμερα).
2. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να πάρει σύνταξη από τον φορέα στον οποίο έχει τα περισσότερα έτη ασφάλισης (επειδή δεν «πιάνει» το όριο ηλικίας) η αίτηση θα διαβιβάζεται στο προηγούμενο Ταμείο. Πρόκειται για ένα μέτρο που αποφασίστηκε χθες για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης συγκεκριμένων ομάδων (π.χ. μητέρες).
Για παράδειγμα, στο ΙΚΑ υπάρχει ειδικό καθεστώς για τις μητέρες, κάτι που δεν ισχύει στο ΤΕΒΕ. Επομένως με τις νέες ρυθμίσεις μια μητέρα θα υποβάλλει αίτηση στο ΤΕΒΕ (όπου έχει τα περισσότερα χρόνια ασφάλισης) και εφόσον δεν «πιάνει» το όριο, η αίτηση θα πηγαίνει στο Ιδρυμα (έτσι δεν θα απειλείται με αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης). 3. Αναγκαία προϋπόθεση είναι ο ασφαλισμένος να έχει στο Ταμείο από το οποίο θα πάρει τη σύνταξή του από 1.000 έως 2.000 ημέρες ασφάλισης (αυτό θα καθοριστεί στην επόμενη συνεδρίαση). Με τον τρόπο αυτόν θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο ένας εργαζόμενος να συνταξιοδοτείται από φορέα στον οποίο έχει ελάχιστο χρόνο ασφάλισης.
4. Οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα μπορούν δύο χρόνια πριν από την υποβολή της σχετικής αίτησης να ζητούν προσυνταξιοδοτικές βεβαιώσεις, όπου θα καταγράφεται η ασφαλιστική τους ιστορία. Επιπλέον θα δημιουργηθούν ειδικά κέντρα ανακεφαλαίωσης ενσήμων- κατά τα πρότυπα του ΙΚΑ-, για να διασφαλιστεί ότι οι συντάξεις θα βγαίνουν μέσα σε τρεις μήνες.
5. Οι αλλαγές στο καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης θα αφορούν τόσο τα Ταμεία κύριας ασφάλισης όσο και τα αντίστοιχα επικουρικά.

fimotro

Read more...