Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

ΓΑΛΑΖΙΕΣ... ΞΟΥΡΕΣ!...



Read more...

Η απάντηση του Γιώργου Πεταλωτή στη "GUARDIAN"



"Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, απέστειλε σήμερα επιστολή – απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian», σχετικά με τη δήθεν πώληση νησιών από την Ελληνική Κυβέρνηση.
Αγαπητοί κύριοι/κυρίες
Επιθυμώ να δηλώσω την απογοήτευσή μου για το άρθρο σας με την υπογραφή της κ. Elena Moya, που δημοσιεύτηκε...
στη σημερινή έκδοση Guardian (25/06/2010).
Αρχικά, ο ισχυρισμός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση εμπλέκεται στην πώληση οποιουδήποτε νησιού είναι πλήρως ανακριβής. Οι αγοραπωλησίες νησιών που ανήκουν σε ιδιώτες, ούτε κάτι καινούριο είναι ούτε και αποτελεί νέο, στην Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού. Πράγματι, το νησί του Ιονίου «Ναυσικά» είναι μια τέτοια περίπτωση που βρίσκεται στην αγορά εδώ και καιρό.
Είναι δε, εξίσου παραπλανητικός ο ισχυρισμός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση διαπραγματεύεται, με Ρώσους και Κινέζους επενδυτές, την πώληση γης στη Ρόδο, γεγονός που ανήκει στο πεδίο της ιδιωτικής εμπορικής κτηματομεσιτικής αγοράς που ουδεμία σχέση έχει με το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά βασίζεται σε ανυπόστατες φήμες.
Όσο για την παρατραβηγμένη άποψή σας ότι η Ελλάδα σκέφτεται την πώληση νησιών, «ωθούμενη από την αδυναμία του κράτους να αναπτύξει υποδομές και αστυνόμευση σε πολλά από αυτά», είναι όχι μόνο εκτός πραγματικότητας, αλλά και προσβλητική. Επιπλέον, τέτοιοι ισχυρισμοί πραγματικά εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα μιας τέτοιας δημοσίευσης και μάλιστα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Guardian».
Τέλος, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι η Ελλάδα δεν έλαβε κάποια «απαλλαγή» χρεών ή δωρεάν βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ένα δάνειο το οποίο και θα αποπληρώσει έγκαιρα και πλήρως.
Θέλω να πιστεύω πως στο μέλλον θα προβείτε σε πιο ενδελεχή έρευνα πριν δημοσιεύσετε τέτοιου είδους «εμπρηστικά» άρθρα. Με δεδομένο δε, ότι το αναληθές άρθρο σας έχει ήδη επανεκδοθεί σε μεγάλο αριθμό διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, σας καλώ να δημοσιεύσετε την παρούσα επιστολή και να ανακαλέσετε το εν λόγω άρθρο σας αμέσως."
Με εκτίμηση
Γιώργος Πεταλωτής
Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό &
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος


Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Αντί στεφάνων στο χαμόγελου του παιδιού τα χρήματα



Η Κηδεία του αδικοχαμένου Γιώργου Βασιλάκη θα γίνει αύριο στην μια το μεσημέρι στο νεκροταφείο Ζωγράφου. Επιθυμία της οικογένειας είναι να μη σταλούν στεφάνια και τα χρήματα να κατατεθούν στο χαμόγελο του παιδιού. Πάντως...



όλοι μιλάνε για έναν άνθρωπο ήρεμο ευγενέστατο που μίλαγε στο πληθυντικό σε όλο τον κόσμος.

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Απεργία των δημοσιογράφων στις 29 Ιουνίου αποφάσισε η ΠΟΕΣΥ



πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 29 Ιουνίου, η πανελλαδική πανεργατική απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.«Απέναντι στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που επιχειρεί να επαναφέρει τον εργασιακό μεσαίωνα με την κατάργηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, την αποδόμηση...


ασφαλιστικών κατακτήσεων, την υπονόμευση των ΣΣΕ με την εισαγωγή ελαστικών μορφών εργασίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών αποφάσισε τη συμμετοχή των δημοσιογράφων στην απεργία» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ και υπογραμμίζεται:

«Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στον Τύπο απαιτούν την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που επιβάλλουν ΕΕ και ΔΝΤ και δηλώνουν ότι τα ασφαλιστικά δικαιώματα, που προέκυψαν από τους σκληρούς αγώνες δεκαετιών, δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ υπογραμμίζει ιδιαίτερα τον κίνδυνο των απολύσεων –που η κυβέρνηση υποδαυλίζει συζητώντας απαράδεκτα μέτρα όπως η μείωση των αποζημιώσεων- και δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί καμία αλλαγή των εργασιακών σχέσεων σε βάρος των εργαζομένων στον Τύπο».

Παράλληλα, με δική της ανακοίνωση η ΑΔΕΔΥ καλεί όλους τους εργαζομένους «να συμμετέχουν μαζικά στην γενική απεργία της Τρίτης» για να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης.

«Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα σφαγιάζει θεμελιώδη ασφαλιστικά δικαιώματα των ήδη συνταξιούχων και των εργαζομένων» τονίζεται στην ανακοίνωση.



Read more...

Μετέωρες οι βασικές ρυθμίσεις του ασφαλιστικού

Αντισυνταγματικές οι διατάξεις κατά το Ελεγκτικό Συνέδριο

protothema.gr
Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) που συνεδρίασε για δεύτερη ημέρα, έκρινε αντίθετες στο Σύνταγμα βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας, Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ανδρέα Λοβέρδου, αντιστοίχως, που αφορούν στον τρόπο καθορισμού των βασικών συντάξεων, την αναστολή χορήγησης της σύνταξης αλλά και τα ελλείμματα των ταμείων. Αντίθετα, η Ολομέλεια άναψε το «πράσινο φως» για την επιβολή του ΛΑΦΚΑ στις υψηλές συντάξεις.

Κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου- που αναμένεται να συνεχιστεί και την ερχόμενη Δευτέρα -τα μέλη της Ολομέλειας διατύπωσαν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για:

-Τις διατάξεις του άρθρου 3 του νομοσχεδίου που παρέχουν την εξουσιοδότηση στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να καθορίζουν με απόφασή τους το ποσό της βασικής σύνταξης και τις προϋποθέσεις χορήγησής του. Η διάταξη αυτή, σύμφωνα με την Ολομέλεια είναι αντίθετη στο άρθρο 80 του Συντάγματος.

-Τις διατάξεις του άρθρου 13 σχετικά με το συνταξιοδοτικό καθεστώς των επιζώντων συζύγων του δημοσίου τομέα. Επί του συγκεκριμένου άρθρου τα μέλη της Ολομέλειας έκριναν ότι πρέπει να εφαρμοστεί η συνταγματική αρχή της ισότητας.

- Τις διατάξεις του άρθρου 27 του νομοσχεδίου, που σύμφωνα με την Ολομέλεια είναι αντίθετες στο άρθρο 101 του Συντάγματος. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο δημόσιο, τους ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, κ.λπ. θα εντάσσονται στο ΙΚΑ. Προβλέπει ακόμη και την ενοποίηση των Ταμείων.

- Τις διατάξεις του άρθρου 15 (και συγκεκριμένα η παράγραφος 1) που προβλέπει ότι «από 1.1.2011 το κράτος δεν καλύπτει κανένα τρέχον ή μελλοντικό έλλειμμα των Επικουρικών Ταμείων, κλάδων και των επαγγελματικών Ταμείων, για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής». Η ρύθμιση αυτή, κατά την Ολομέλεια του ΕΣ, είναι αντίθετη στο άρθρο 25 του Συντάγματος που προβλέπει την ενίσχυση από το κράτος της κοινωνικής ασφάλισης.

Ευχές και συστάσεις

Σε ό, τι αφορά τη διατύπωση του άρθρου 16 του νομοσχεδίου για αναστολή της σύνταξης σε περίπτωση που κάποιος πιάσει δουλεία ή αυτοαπασχοληθεί, τα μέλη της Ολομέλειας εκφράζουν την«ευχή» η διατύπωση της διάταξης αυτής να αλλάξει.

Και αυτό διότι είναι αντίθετη στο άρθρο1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύει τα περιουσιακά δικαιώματα των πολιτών, στην έννοια των οποίων περιλαμβάνεται και το εισόδημα από την σύνταξη.

Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει και η παρατήρηση της Ολομέλειας για τους υπαλλήλους της Βουλής. Η Ολομέλεια εκφράζει την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για τους υπαλλήλους της κοινοβουλίου, οι οποίοι δεν μπορούν να ενταχθούν στο εν λόγω νομοσχέδιο, παρά μόνο στον κανονισμό της Βουλής.

Τέλος, η Ολομέλεια επισημαίνει ότι για τον τρόπο ενοποίησης των Ταμείων, θα πρέπει να συνταχθούν και να εκδοθούν Προεδρικά Διατάγματα.

Read more...

Εγκρίθηκε το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο Oλες οι μητέρες, σύνταξη στα 65...

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από το υπουργικό συμβούλιο με τη βασική του φιλοσοφία να εστιάζεται σε περισσότερα χρόνια δουλειάς με μικρότερες συντάξεις.Σχετική εισήγηση παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου , ενώ συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

Με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου, προκύπτει αύξηση ορίων ηλικίας ως και 15 έτη για όλες τις μητέρες του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα.

Οι επιτηρητές της Τρόικας δεν έκαναν τελικά πίσω στις μητέρες για τις οποίες θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας στα 65 για πλήρη σύνταξη ( στα 60 για μειωμένη) μετά από μία μικρή μεταβατική περίοδο 3 ετών (2011-2013) για τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα .

Οι μητέρες των ειδικών ταμείων (1983-1992) θα συνταξιοδοτούνται στα 52 από το 2011, στα 55 από το 2012 και στα 65 από το 2013 (μειωμένη στα 50, 53 και 60 αντίστοιχα).

Οι μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ (1983-1992) θα συνταξιοδοτούνται στα 57, το 2011, στα 60 τι 2012 και στα 65 από το 2013 και μετά.

Ακόμη ο Υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος “μαλάκωσε” τη διάταξη για τη προσφυγή στη Διαιτησία για την οποία ο ίδιος είχε παραδεχτεί ότι ξεπερνούσε σε σκληρότητα ακόμα και το μνημόνιο.

Μικρή παράταση παίρνει η κατάθεση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό των Δημοσίου εξαιτίας των ενστάσεων που έχει προβάλει το Ελεγκτικό Συνέδριο ενώ ο πρωθυπουργός άναψε το πράσινο φως να προχωρήσουν οι αλλαγές και στο ασφαλιστικό καθεστώς των ένστολων με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων.

Πάντως, δεν αλλάζει η διάταξη για τις συντάξεις λόγω χηρείας οι οποίες θα συνεχίσουν να χορηγούνται για 3 χρόνια μετά το θάνατο ενώ μετά την τριετία θα δίνεται το 50% της σύνταξης εφόσον ο επιζών εργάζεται.

Στα μαλακά πέφτουν οι εργαζόμενοι με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών καθώς εξασφαλίζουν. μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής (από το 2011 έως το 2015) για να φτάσουν στο όριο ηλικίας των 60 ετών από τα 55 που είναι σήμερα με επιβάρυνση 12 μήνες το χρόνο .

Ακόμα μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο (2011- 2017) εξασφαλίζουν οι εργαζόμενοι με βαρέα και 35 χρόνια ασφάλισης, οι οποίοι θα επιβαρύνονται με 9 μήνες το χρόνο έως ότου φτάσουν στα 60 από τα 55 που ισχύει σήμερα.

Οι μόνοι που γλιτώνουν από τη λαίλαπα των αλλαγών είναι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης έως τις 31/12/2010 (δεν επηρεάζονται ούτε από το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων)

Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι κατάφερε να διατηρήσει το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων (βασική + αναλογική) στο 64% με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι περισσότερες κατηγορίες συντάξεων με αποδοχές έως 1500 - 1800 ευρώ.

Η εισήγηση Παπακωνσταντίνου

Σύμφωνα, τώρα με την εισήγηση Παπακωνσταντίνου, με το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος του Δημοσίου:

• η Ελλάδα συμμορφώνεται με την καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σε σχέση με την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο,

• θεσπίζονται αλλαγές στο μέχρι σήμερα ισχύον συνταξιοδοτικό πλαίσιο των δημοσίων υπαλλήλων με στόχο την εναρμόνιση του ασφαλιστικού του δημοσίου τομέα με τις ρυθμίσεις του υπό κατάθεση ασφαλιστικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με τις νέες ρυθμίσεις επιχειρείται:

• Να γίνει μια βιώσιμη δημοσιονομικά ρύθμιση στο συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων, που σημειώνεται ότι απορροφά πάνω από το 10% των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού.

• Να διαμορφωθεί μια πιο δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση των δημοσίων υπαλλήλων τόσο μεταξύ τους αντιμετωπίζοντας φαινόμενα διακριτής μεταχείρισης (άνδρες-γυναίκες, οικογενειακές, κλαδικές και ειδικές ρυθμίσεις, όπως οι υπάλληλοι της Βουλής, τα αιρετά όργανα κ.λ.π.) όσο και μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων και των υπολοίπων ασφαλισμένων.

• Να απελευθερωθούν πόροι από το συνταξιοδοτικό που θα επιτρέψουν τη χρηματοδότηση και λειτουργία ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και ποιοτικού κοινωνικού κράτους, που θα εξασφαλίζει δικαιώματα και υπηρεσίες για όλους τους εργαζόμενους (πολιτική για την ενίσχυση της οικογένειας δεν μπορεί να είναι το συνταξιοδοτικό).

Εξίσωση ορίων ηλικίας

Σε σχέση με την υποχρέωση που προκύπτει πλέον για την εξίσωση των ορίων ηλικίας. Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με την καταδικαστική απόφαση που έλαβε το 2009 εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου υποχρεώνει ως προς την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών ως προς τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Σε συνέχεια της απόφασης αυτής η χώρα μας έχει λάβει προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ μετά από επικοινωνία και διαβουλεύσεις με την αρμόδια Επίτροπο διευκρινίστηκαν οι λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους και την περίοδο συμμόρφωσης. Οι όροι και η περίοδος εφαρμογής ορίζονται με τις ρυθμίσεις του υπό κατάθεση νομοσχεδίου ως εξής:

• Η έναρξη της μεταβατικής περιόδου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, θα ξεκινήσει από 01/01/2011,

• Η εξίσωση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31/12/2013, και

• Το όριο συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 65ο έτος ηλικίας.
Συνεπώς, η βασική ρύθμιση συνίσταται στο ότι γυναίκες με ανήλικα παιδιά, οι οποίες μέχρι 31/12/2010 θα έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 50ο, εξισώνονται σταδιακά από 1/1/2011, εντός μεταβατικής περιόδου 3 ετών, με τους άνδρες που έχουν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 65ο.

Η σταδιακή εξίσωση αφορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς και το χρόνο υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Ειδικότερα:

Άνδρες και γυναίκες υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί μέχρι 31/12/1982 εξομοιώνονται σταδιακά, ως προς τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, τα οποία ορίζονται στα 25 έτη από τα 17½, που ισχύει σήμερα. Η εξίσωση αυτή θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, σε μία τριετία. Δηλ. η ισχύουσα σήμερα υπηρεσία 17½ ετών για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος των γυναικών που είναι παντρεμένες με παιδιά κ.λπ. αυξάνεται στα 20 έτη το 2011, σε 22 ½ το 2012 και σε 25 το 2013. Η ρύθμιση δεν θίγει ουσιαστικά τις γυναίκες αυτές, αφού έχουν ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31-12-2010.

Αυξάνονται από 1/1/2011, σταδιακά, από 20 σε 25 τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες που έχουν τρία παιδιά και άνω και καταργείται στην περίπτωση αυτή, η πρόσθετη προϋπόθεση που ίσχυε για τους άνδρες, δηλ. να έχουν την επιμέλεια των παιδιών με δικαστική απόφαση ή να είναι χήροι.

Επέρχεται εξομοίωση των ανδρών και γυναικών στρατιωτικών ως προς τα έτη θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος (25 έτη).

Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1ης Ιανουαρίου 1998 και μετά, ή προσλήφθηκαν για πρώτη φορά στο Δημόσιο από 1ης Ιανουαρίου 1983 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992 θεσπίζονται, σταδιακά, τα ακόλουθα όρια ηλικίας.

• το 65ο έτος της ηλικίας για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανήλικο παιδί κατά τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας. Η εξίσωση αυτή θα γίνει σταδιακά εντός τριετίας δηλ. για όσες γυναίκες συμπληρώσουν την 25ετία από 1/1/2011, το όριο ηλικίας των 50 ετών, που ισχύει σήμερα, αυξάνεται στο 52ο έτος της ηλικίας, για όσες συμπληρώσουν την 25ετία το έτος 2012 το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 55ό και για όσες συμπληρώνουν την 25ετία το έτος 2013 και μετά, το όριο ηλικίας αυξάνεται στο 65ο έτος.

• το 50ο έτος για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανίκανα παιδιά ή ανίκανο σύζυγο και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης (25ετία). Σήμερα το όριο ηλικίας για τις γυναίκες είναι το 50ο και για τους άνδρες το 65ο. Συνεπώς επεκτείνεται το δικαίωμα και στους άνδρες παράλληλα όμως με την αυστηροποίηση των κανόνων αναγνώρισης ανικανότητας και αναπηρίας.

• το 65ο έτος για άνδρες και γυναίκες που δεν ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1-1-1998 και μετά ή έχουν διορισθεί από 1-1-1983 και μετά. Η εξίσωση αυτή θα γίνει σταδιακά σε βάθος τριετίας. Δηλ. για όσες γυναίκες θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι την 31/12/2010 ισχύει το όριο ηλικίας των 60 ετών, το οποίο αυξάνεται στο 61ο έτος για όσες θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2011, στο 63ο έτος για όσες θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2012 και στο 65ο έτος για όσες θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το έτος 2013.

Εξομοιώνεται σταδιακά εντός τριετίας το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του Δημοσίου που μπορούν να αποχωρήσουν από την Υπηρεσία πριν τη συμπλήρωση του ισχύοντος ορίου ηλικίας και να λάβουν μειωμένη σύνταξη. Δηλ. το ισχύον μέχρι 31/12/2010 όριο ηλικίας των γυναικών της περίπτωσης αυτής, αυξάνεται στο 56ο το έτος 2011, στο 58ο το 2012 και στο 60ό έτος το 2013.

Οι τρίτεκνοι

Καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν ότι όσοι υπάλληλοι έχουν τρία και άνω παιδιά συνταξιοδοτούνται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και υπάγονται στις ρυθμίσεις που ισχύουν για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά ως εξής:

• Έτος θεμελίωσης το 2011, όριο ηλικίας ανδρών και γυναικών το 52ο έτος.
• Έτος θεμελίωσης το 2012, όριο ηλικίας ανδρών και γυναικών το 55ο έτος.
• Έτος θεμελίωσης το 2013, όριο ηλικίας ανδρών και γυναικών το 65ο έτος.

Για τους ασφαλισμένους από 1/1/1993 η ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών οφείλεται μόνο στην περίπτωση της ύπαρξης ανηλίκων, ή πολυτέκνων, ή αναπήρων. Η εξίσωση, σε συμμόρφωση με την Οδηγία 54/2006, ξεκινάει άμεσα από το 2013 (αφού πριν το 2013 δεν έχει θεμελιωθεί δικαίωμα 20ετίας) και ισχύουν όπως αναφέρεται παραπάνω οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με τις ασφαλισμένες πριν το 1992.

Ορίζεται ότι όσοι και όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31/12/2010, δεν θίγονται από τις διατάξεις του νόμου αυτού. Για τα πρόσωπα αυτά, θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού διατάξεις που αφορούν τόσο τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης όσο και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης καθώς και τον υπολογισμό της σύνταξης.

Ενιαίο Ασφαλιστικό Καθεστώς

Κεντρική πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης είναι η κατεύθυνση της ενότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Με τις διατάξεις του υπό κατάθεση σχεδίου νόμου, επεκτείνονται και στο Δημόσιο τα οριζόμενα στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ειδικότερα:

• Καθιερώνεται από 1/1/2015 και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου βασική και αναλογική σύνταξη, οι οποίες χορηγούνται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους ασφαλισμένους στους άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

• Βελτιώνεται και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου, ο υπολογισμός της σύνταξής τους με βάση τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης.

• Στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), θα υπάγονται από 1/1/2011 και οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου και ταυτόχρονα καταργούνται όλες οι Επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας που λειτουργούν σήμερα στις νομαρχίες και το Δημόσιο, με εξαίρεση τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές, Στρατού (Α.Σ.Υ.Ε.), Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.), καθώς και την Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας.

• Το δικαίωμα σύνταξης επιζώντος συζύγου αποβιωσάντος συνταξιούχου πλέον υπολογίζεται ως συνάρτηση του χρόνου διάρκειας του έγγαμου βίου και της διαφοράς ηλικίας μεταξύ των συζύγων.

• Επεκτείνονται τόσο στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους όσο και στους επιζώντες συζύγους που λαμβάνουν σύνταξη από το Δημόσιο και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή αυτοαπασχολούνται, οι περιορισμοί που ισχύουν, για όσους από αυτούς λαμβάνουν σύνταξη από τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς. Για όσους από αυτούς εργάζονται στον Δημόσιο Τομέα, ισχύουν ήδη αυστηρότερες διατάξεις για τον περιορισμό της σύνταξης.

• Καταργείται το δικαίωμα συνταξιοδότησης των άγαμων ενήλικων θυγατέρων με εξαίρεση τις ανίκανες και όσες σπουδάζουν, καθώς και το δικαίωμα συνταξιοδότησης των διαζευγμένων θυγατέρων και αυστηροποιούνται οι ήδη ισχύουσες διατάξεις που προβλέπουν περιορισμό του ποσού της σύνταξης λόγω αυξημένων εισοδημάτων.

• Από 1/8/2010 θεσπίζεται και στο Δημόσιο Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων η οποία παρακρατείται από τις συντάξεις που υπερβαίνουν το ποσό των 1.400 ευρώ, με κλιμακούμενο συντελεστή από 3% έως 10% ανάλογα με το ποσό της σύνταξης.

Τονίζεται ότι στο ενιαίο καθεστώς ασφάλισης (ΙΚΑ) θα ενταχθούν μόνο οι νέοι διοριζόμενοι από 1/1/2011 (υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, οι υπάλληλοι της Βουλής, των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού καθώς και οι ιερείς)

Παραδείγματα για το νέο ασφαλιστικό

Read more...

Tο όνομα του Χρήστου Καραβέλα στο μοιραίο δέμα!

Μεθόδους ΕΤΑ και IRA βλέπουν οι διωκτικές αρχές

protothema.gr
Επιβεβαιωθήκαν πλήρως με επίσημη ανακοίνωση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας οι πληροφορίες που μετέδωσε αποκλειστικά το protothema.gr, κατά τις οποίες ο Χρήστος Καραβέλας εμφανιζόταν ως ο αποστολέας του δέματος με την βόμβα που εξερράγη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρασύροντας στο θάνατο τον αστυνομικό υποδιευθυντή Γιώργο Βασιλάκη.

Η δε συνδεσμολογία της βόμβας παραπέμπει ευθέως σε τρομοκρατικές οργανώσεις του εξωτερικού!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του protothema.gr, η βόμβα -επρόκειτο για ένα κίτρινο φάκελο- έφτασε την προηγούμενη Τρίτη 22 Ιουνίου στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας.

Οι υπάλληλοι στο γραφείο του κ. Χρυσοχοϊδη θεώρησαν ότι το δέμα έπρεπε να μεταφερθεί στο υπουργείο επί της λεωφόρου Κατεχάκη. Δυστυχώς, απ’ ότι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία ουδείς από τους ανθρώπους που έπιασε στα χέρια του (ή είδε) το φάκελο μπήκε σε δεύτερες σκέψεις ή υποψίες. Σαν αποστολέας εμφανιζόταν ο Χρήστος Καραβέλας με κατοικία στην Εκάλη. Πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης και θεωρείται εκ των βασικών υπόπτων στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens. Κατά πάσα πιθανότητα οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν το όνομα του Καραβέλα σε μια επίδειξη κυνισμού και μπλακ χιούμορ.

Ο φάκελος, χωρίς να ελεγχθεί από τα ακτινοσκοπικά μηχανήματα –εκτίμηση στην οποία συγκλίνουν οι υπάρχουσες πληροφορίες- έφτασε στο γραφείο του υπασπιστή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Περίπου στις 20.30 το βράδυ της Πέμπτης, ο Γιώργος Βασιλάκης, άνοιξε το φάκελο ο οποίος αυτομάτως εξερράγη παρασύροντας ακαριαία στο θάνατο τον υπασπιστή του κ. Χρυσοχοϊδη.

Η συνδεσμολογία της βόμβας έχει άρωμα διεθνούς τρομοκρατίας. Όπως αναφέρουν απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες στο protothema.gr, ο φάκελος δεν περιείχε ζελατοδυναμίτιδα, αλλά ένα υλικό άγνωστο στις ελληνικές διωκτικές αρχές.

Η συνδεσμολογία παραπέμπει ευθέως στη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ και στον IRA η βομβιστική δράση του οποίου είχε προκαλέσει εκατοντάδες νεκρούς στη Βόρεια Ιρλανδία και στη Βρετανία.

Αντίστοιχη συνδεσμολογία με τη βόμβα που εξερράγη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε ένας εκρηκτικός μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε το 1999 από την ιταλική τρομοκρατική οργάνωση «διεθνής αλληλεγγύη». Η βόμβα εκείνη, σύμφωνα με την προκήρυξη των Ιταλών τρομοκρατών είχε χρησιμοποιηθεί σε ένδειξη συμπαράστασης στον Νίκο Μαζιώτη που ήταν τότε προφυλακισμένος και σήμερα κατηγορείται για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του protothema.gr, το άψυχο σώμα του αστυνομικού υποδιευθυντή ήταν γεμάτο από υπολείμματα της άγνωστης εκρηκτικής ύλης.

Το ωστικό κύμα, μετά την ενεργοποίηση του εκρηκτικού μηχανισμού κινείται προς όλες τις κατευθύνσεις. Τα ¾ της ισχύος του όμως κατευθύνονται προς το πρόσωπο του ανθρώπου που βρίσκεται μπροστά στο πακέτο. Κάτι που αποδείχθηκε θανατηφόρο για το Γιώργο Βασιλάκη.


Read more...

Όλο το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή...



Κατατέθηκε απόψε στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αμέσως μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο.
Θα εισαχθεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Τρίτη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς επεξεργασία και τη μεθεπόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στην Ολομέλεια.
Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο που κατατέθηκε πατώντας εδώ.

Read more...

Ξεκίνησε το 8ο συνέδριο της ΝΔ

Με κυρίαρχο σύνθημα "μπροστά για την Ελλάδα της ελπίδας" και σε φόντο που κυριαρχούσαν οι αποχρώσεις του μπλε και με πινελιές από τα χρώματα του ουράνιου τόξου άρχισε το απόγευμα το 8ο συνέδριο της ΝΔ.

Η διαδικασία ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών κομμάτων και ακολούθησε η προβολή βίντεο με την ιστορική διαδρομή της ΝΔ όπου ξεχώριζαν στιγμιότυπα με όλους τους πρώην προέδρους του κόμματος, Κωνσταντίνο Καραμανλή, Γιώργο Ράλλη, Ευάγγελο Αβέρωφ, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Μιλτιάδη Έβερτ, Κώστα Καραμανλή.

Το μεγαλύτερο μέρος όμως ήταν αφιερωμένο στον νυν πρόεδρο, στην ανάδειξή του από την λαϊκή βάση του κόμματος και τις ενέργειές του για την δημιουργία της "καινούργιας ΝΔ".

Κατά την είσοδό του στον χώρο του συνεδρίου ο πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς χαιρέτισε με ασπασμό τον προκάτοχό του Κώστα Καραμανλή ο οποίος απέσπασε και το χειροκρότημα της σάλας όταν τον προσφώνησε ο απερχόμενος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής κ. Λευτέρης Ζαγορίτης.

Στο συνέδριο δεν προσήλθαν οι Θεόδωρος Ρουσόπουλος και Γιώργος Αλογοσκούφης που άλλωστε δεν είναι πλέον μέλη του κόμματος αλλά και ο Γιώργος Βουλγαράκης ο οποίος πρόσφατα δέχθηκε την δημόσια αποδοκιμασία του Αντώνη Σαμαρά. Απών ήταν και ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ των κυβερνήσεων Καραμανλή Γιώργος Σουφλιάς αν και είχε πάρει πρόσκληση να συμμετάσχει.

Στο συνέδριο συμμετέχουν περίπου 4.300 μέλη εκ των οποίων οι περισσότεροι εξελέγησαν από την βάση του κόμματος . Σε ποσοστό 60% συμμετέχουν για πρώτη φορά στην κορυφαία κομματική διαδικασία.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Με την ψηφοφορία των συνέδρων θα εκλεγούν περίπου 200 μέλη ενώ συμμετέχουν εξ οφίτσιο οι βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες κλπ. Συνολικά η ΚΕ θα αριθμεί περί τα 450 άτομα, εκατό λιγότερα από την απερχόμενη.
Read more...

Πως έφτασε η βόμβα στο γραφείο του υπουργού

Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη παρακολουθεί από το βράδυ της Πέμπτης τις εξελίξεις γύρω από την άνανδρη δολοφονική επίθεση κατά του Υπουργού προστασίας του πολίτη, η οποία κόστισε την ζωή του υπασπιστή του, Γιώργου Βασιλάκη, 52 χρονών.

Η κηδεία του 52χρονου αστυνομικού θα γίνει αύριο Σάββατο, από το Νεκροταφείο Ζωγράφου στη 1 το μεσημέρι. Η οικογένεια του ζητά από όλους όσοι θέλουν να καταθέσουν στεφάνι, τα χρήματα αυτά να τα καταθέσουν στο "Χαμόγελο του παιδιού". Η επίθεση, που προκαλεί σοκ, οργή και θλίψη, εκδηλώθηκε με παγιδευμένο δέμα, που, άγνωστο πώς, έφτασε και εξερράγη στο γραφείο του, στον 7ο όροφο του υπουργείου, στην οδο Κατεχάκη. Ο άτυχος αστυνομικός, πατέρας δύο παιδιών, ήταν επί πολλά χρόνια στενός συνεργάτης του κυρίου Χρυσοχοϊδη, που το πρωί επισκέφτηκε την οικογένειά του, στου Ζωγράφου.

Οι έρευνες για τον εκρηκτικό μηχανισμό
Μηχανισμός που για πρώτη φορά συναντάται στην Ελλάδα, ήταν το πακέτο βόμβας που εξερράγη χθες το βράδυ στον 7ο όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, λίγα μόλις μέτρα από το γραφείο του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αποτέλεσμα να σκοτώσει τον υπασπιστή του, αστυνομικό υποδιευθυντή Γιώργο Βασιλάκη.

Όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, στον χώρο της έκρηξης στο γραφείο του υπασπιστή του υπουργού βρέθηκαν από τους πυροτεχνουργούς και του ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας υπολείμματα μπαταρίας 1,5 βολτ, καλώδια με ακροδέκτες και ένα μεταλλικό άγκιστρο που χρησιμοποιήθηκε για την παγίδευση του δέματος, το οποίο μόλις άνοιξε ο Γιώργος Βασιλάκης εξερράγη στα χέρια του με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει ακαριαία.Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι η βόμβα-παγίδα ήταν μέσα σε κουτί μικρών διαστάσεων ίσως από μπισκότα με χάρτινη συσκευασία και η εκρηκτική ύλη ήταν ποσότητα κάτω από μισό κιλό.

Η συνδεσμολογία και ολόκληρη η κατασκευή αποσκοπούσε στο να σκοτώσει όποιον άνοιγε το δέμα. Θεωρείται βέβαιο ότι ο προορισμός του παγιδευμένου δέματος ήταν ο ίδιος ο υπουργός, αλλά το άνοιξε ο υπασπιστής του, όπως έκανε με όλη την αλληλογραφία, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί αυτός.

Το είδος της εκρηκτικής ύλης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, δεδομένου ότι ο μηχανισμός εξαϋλώθηκε από την έκρηξη, αλλά εκτιμάται ότι επρόκειτο για "αργό' εκρηκτικό, όπως είναι η πυρίτιδα με λίγη ποσότητα αμμωνίας. Επειδή τέτοιος μηχανισμός δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής ερευνούν και το ενδεχόμενο να κατασκευάσθηκε στο εξωτερικό ή από άνθρωπο που έχει αποκτήσει εμπειρία σε αυτό τον τομέα.

Ως πιθανότερη εκδοχή εξετάζεται το ενδεχόμενο να έφτασε με το ταχυδρομείο επειδή η αλληλογραφία με τα ΕΛΤΑ φτάνει σε ειδικό χώρο στο ισόγειο, όπου ταξινομείται και διανέμεται στους ορόφους χωρίς έλεγχο, όπως λένε οι αστυνομικοί, επειδή θεωρούνται ασφαλή τα αντικείμενα με το σκεπτικό ότι έχουν περάσει από τους ελέγχους του ταχυδρομείου.

Δεν έχει αποκλειστεί η εκδοχή, όμως, το δέμα να έφτασε με "κούριερ", αλλά στην περίπτωση αυτή υπήρχαν πολλές πιθανότητες εντοπισμού από τα ειδικά μηχανήματα τα οποία σύμφωνα με την αστυνομία λειτουργούσαν κανονικά.

Τεράστιο έλλειμμα ασφάλειας
Πάντως, όπως δήλωσε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διαπιστώνεται τεράστιο έλλειμμα ελέγχου και ασφάλειας που αγγίζει ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, γι' αυτό θα επανεξεταστεί από την αρχή το σύνολο του συστήματος.

Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες που ενδεχομένως υπάρχουν για το πώς πέρασε στο κτίριο το φονικό δέμα, από πηγές του υπουργείου έγινε γνωστό ότι δεν έχει διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση και το αν και σε ποιους θα αποδοθούν ευθύνες θα προκύψει από την ολοκλήρωση της έρευνας που διενεργεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Επίσης ό,τι αφορά την ταυτότητα της οργάνωσης οι αστυνομικοί δεν μπορούν να εκφράσουν συγκεκριμένη εκτίμηση και περιμένουν τυχόν προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης.
Τον αποτροπιασμό τους για το δολοφονικό χτύπημα, εξέφρασαν σήμερα στη Βουλή, οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Πρόεδρος του Σώματος.

Το χρονικό της επίθεσης
Στις 8:10 το βράδυ, στον 7ο όροφο του υπουργείου, στην οδό Κατεχάκη, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Γιώργος Βασιλάκης, υπασπιστής του Υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ανοίγει το δέμα με τον εκρηκτικό μηχανισμό, που του παίρνει τη ζωή. Σύμφωνα με πληροφορίες η βόμβα-δέμα ήταν τοποθετημένη σε κουτί παπουτσιών.

Την ώρα της έκρηξης ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρισκόταν στον προθάλαμο του γραφείου του στον 7ο όροφο κοντά στις γραμματείς του. Δύο γραφεία παραδίπλα, βρίσκεται αυτό του υπασπιστή του. Με το που έγινε η έκρηξη, πρώτος σπεύδει κοντά στον Γιώργο Βασιλάκη ο δ/ντής του γραφείου του υπουργού, το γραφείο του οποίου βρίσκεται ακριβώς δίπλα σ΄ εκείνο του υπασπιστή. Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν και στα διπλανά γραφεία του 7ου ορόφου.

Τα τρια πιθανά σενάρια
1. Ένα από τα βασικά σενάρια που εξετάζεται είναι να στάλθηκε από το γραφείο των ΕΛΤΑ που λειτουργεί στην είσοδο του υπουργείου για τις ανάγκες των υπαλλήλων. Το δέμα ανέβασε μάλλον κάποιος υπάλληλος στον 7ο όροφο και όπως συνηθίζεται κατέληξε στο γραφείο του άτυχου υπασπιστή προκειμένου να το εξετάσει.
2. Ένα ακόμα ενδεχόμενο που εξετάζουν στην Αντιτρομοκρατική, είναι το πακέτο να εστάλη από το πολιτικό γραφείο του κ. Χρυσοχοΐδη με κάποιον υπάλληλο. Σε τέτοιες περιπτώσεις συνήθως δεν γίνεται έλεγχος.
3. και τρίτο σενάριο να έφθασε με κουριερ.

Προφανής στόχος αυτού του χτυπήματος ήταν ο ίδιος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

"Οι άνανδροι δολοφόνοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη", δηλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και τόνισε ότι έχασε έναν πολύτιμο και αγαπημένο συνεργάτη. Σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας καταδίκασε με αποτροπιασμό την δολοφονική επίθεση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ Αθανάσιος Κοκκαλάκης δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ότι "τα μηχανήματα έλεγχου στο υπουργείο λειτουργούσαν και λειτουργούν κανονικά και το ερώτημα που απασχολεί την αστυνομία είναι ο τρόπος με το οποίο έφτασε το πακέτο στο γραφείο του Υπουργού".

ERT

i-reportergr
Read more...

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αμέσως μετά την έγκριση που έλαβε από το υπουργικό συμβούλιο. Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αναμένεται να εισαχθεί προς επεξεργασία- πιθανότατα- την ερχόμενη Τρίτη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στην Ολομέλεια...


«Θα πρόκειται για ένα τελείως καινούργιο σύστημα. Ήταν δύσκολο, αλλά τώρα πιστεύω πως μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα στην Ελλάδα» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την εισήγησή του εστίασε στην αναγκαιότητα αλλαγών τόσο στο Ασφαλιστικό όσο και στα εργασιακά.

«Σήμερα παίρνουμε μια σημαντική απόφαση για το ασφαλιστικό και για τα εργασιακά, ώστε να εμπεδώσουμε ένα κλίμα σιγουριάς, ασφάλειας, εμπιστοσύνης στον εργαζόμενο, στον συνταξιούχο, στο άτομο με αναπηρία, σε κάθε Έλληνα πολίτη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Επανέλαβε πως ακόμη κι αν δεν υπήρχε το μνημόνιο θα έπρεπε να γίνουν τομές στο ασφαλιστικό σύστημα, διότι, όπως ανέφερε, δεν είναι βιώσιμο.

Μάλιστα προανήγγειλε επώδυνες αλλαγές για ορισμένους: «Πολλές απ' αυτές τις τομές πρέπει να γίνουν τώρα, με πιο γρήγορο τρόπο, κάτι που βεβαίως σημαίνει και πιο δύσκολες ή πιο επώδυνες αποφάσεις για κάποια κοινωνικά στρώματα, αλλά σίγουρα με στόχο να εγγυόμαστε τη βιωσιμότητα του συστήματος».

Πάντως, ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε πως «μέσα στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεων, θα κάνουμε καθετί και εγώ και η κυβέρνηση για την αναπλήρωση και την βελτίωση της θέσης του συνταξιούχου, καθώς θα καλυτερεύει και η δημοσιονομική κατάσταση και η οικονομία».

Αναφερόμενος στα εργασιακά, τόνισε πως εάν υπάρξουν - μέσα στο πλαίσιο του μνημονίου- διευθετήσεις στις οποίες συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι, αυτές θα υιοθετηθούν στο σχετικό νομοσχέδιο.

Γνωστοποίησε μάλιστα πως θα δοθεί ένα περιθώριο χρόνου ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συνεννοηθούν.

Επιπλέον, προανήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλιών τους επόμενους μήνες για την ουσιαστική οργάνωση του προνοιακού συστήματος, που θα μπεριλαμβάνει όλους όσους έχουν ανάγκη προνοιακής στήριξης.

Στην αρχή της εισήγησής του ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη χθεσινή τρομοκρατική ενέργεια.

«Πρόκειται για το πιο κρίσιμο νομοσχέδιο της κυβέρνησης στο πλαίσιο των μέτρων που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ για την εξασφάλιση δανείου ύψους 110 δις ευρώ» δήλωσε στους δημοσιογράφους υπουργός της κυβέρνησης.

Read more...

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ


Συνέχεια στην κόντρα κυβέρνησης-ΚΚΕ για τον αποκλεισμό του λιμανιού του Πειραιά από το ΠΑΜΕ δόθηκε την Παρασκευή. Ο πρωθυπουργός άσκησε δριμύτατη κριτική στο ΚΚΕ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θεωρείτε πως πράξεις δικές σας, των συνδικαλιστών σας, ή φοιτητών που υποδύονται συνδικαλιστές, πως συμβάλλουν στην ευρωστία των ταμείων ή τη μείωση της ανεργίας;»...


Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι με τη στάση του δεν καταδικάζει τον καπιταλισμό, αλλά κομμάτι του ελληνικού λαού με απαράδεκτες εικόνες που κάνουν το γύρο της υφηλίου και επέμεινε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές και στον εργασιακό χώρο, να ενταχθούν οι ναυτικοί στα κρουαζιερόπλοια.

«Με την άρση του καμποτάζ περιμένουμε 45.000 νέες θέσεις εργασίας. Εσείς δεν θέλετε καμία εξέλιξη στις εργασιακές σχέσεις, λες και είναι ο κόσμος στάσιμος δίπλα μας. Ο συντηρητικός σας δογματισμός, βάζει σε ομηρία ανέργους».

Η Αλέκα Παπαρήγα επανέλαβε ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο στο να γίνει η Ελλάδα πόλος έλξης κεφαλαίων με εργασιακούς όρους Κίνας, Ινδίας, ή Αφρικής.

«Με τις συμφωνίες σας με τον Ερντογάν, ανοίξατε το δρόμο, ώστε ελληνικές εταιρείες που έχουν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα να εξάγουν τα κεφάλαιά τους στη γειτονική Τουρκία δηλαδή να μειώνουν τις θέσεις εργασίας εδώ. Κλείσατε συμφωνία με την Κίνα για την ναυπήγηση πλοίων εκεί, καταδικάζοντας παραγωγικούς χώρους εδώ. Θέλετε να συμφωνήσουμε να μετατραπούν χώροι κατασκευής πλοίων σε συσκευαστήρια εμπορευμάτων και να κλείσουν και μικρές βιοτεχνίες που κάνουν σήμερα την συσκευασία ή την παραγωγή υλικών συσκευασίας».

Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν εφάρμοσε το νόμο όσες φορές τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε παρανομία στα λιμάνια της χώρας.
Read more...

H ANAKAMΨΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ G20


Aπο ΤΟ ΒΗΜΑ Οnline

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, που δεν έχει ξεπεράσει πλήρως την χρηματοπιστωτική κρίση που άρχισε το 2008, θα τεθεί στο επίκεντρο της συνόδου της G8 και της G20 από την Παρασκευή στο Τορόντο του Καναδά...


Τις εργασίες ανοίγει την Παρασκευή η σύνοδος των οκτώ πλουσιότερων χωρών σε απομονωμένο θέρετρο έξω από το Τορόντο η οποία θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή των 20 χωρών.

Δίνοντας τον τόνο, σε επιστολή του την περασμένη εβδομάδα στους ηγέτες της G20, o κ. Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε οι χώρες να μην αποσύρουν πολύ γρήγορα τα πακέτα υποστήριξης και ζήτησε που απολαμβάνουν μεγάλα πλεονάσματα στο εμπορικό ισοζύγιο (υπονοώντας την Ιαπωνία, τη Γερμανία και την Κίνα να τονώσουν) την ζήτηση στο εσωτερικό.

Παραταύτα, διαφορές καταγράφονται ανάμεσα στα μέλη της συνόδου για το πώς θα αντιμετωπιστεί το δίλημμα των κρατικών πακέτων τόνωσης της οικονομίας με τα όλο και μεγαλύτερα ελλείμματα στο προϋπολογισμό. Επίμαχο ζήτημα παραμένει και η πιθανότητα φορολόγησης των τραπεζών, μέτρο για το οποίο πολλές χώρες όπως ο Καναδάς που επηρεάστηκε σε σχετικά μικρότερο βαθμό από την κρίση, διαφωνούν.

Η σύνοδος των 20 θα έχει σαν στόχο «να βάλει την παγκόσμια οικονομία αμετάκλητα στο δρόμο της ανάκαμψης», υπογράμμισε ο βρετανός πρωθυπουργός κατά την άφιξη του στον Καναδά. «Η Γερμανία έχει κάνει πολλά περισσότερα για τη παγκόσμια ανάπτυξη», δήλωσε από τη πλευρά της η κυρία Ανγκελα Μέρκελ στο κανάλι ARD.

Εν τω μεταξύ, οι αναλυτές και παράγοντες της αγοράς παραμένουν ανήσυχοι για τα μέτρα λιτότητας σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης τα οποία απειλούν με επιβράδυνση την ανάπτυξη στην Ευρώπη, που παρουσιάζει σημάδια αργής βελτίωσης. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ουάσιγκτον που προειδοποιεί κατά των μεγάλων, απότομων περικοπών.

Ωστόσο, πριν από τη σύνοδο και τις αποφάσεις της οι αγορές κινούνται προσεκτικά και βρίσκονται σε θέση αναμονής, ενώ και τα μεγάλα νομίσματα είναι σχετικά σταθερά τις τελευταίες ημέρες, μετά και την ανακοίνωση της Κίνας για περισσότερη ευελιξία στην ισοτιμία του γουάν.

Νέοι ηγέτες, αυστηρά μέτρα

Την πρώτη τους εμφάνιση σε συνόδους μεγάλης κλίμακας κάνουν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο Ιάπωνας κ. Ναότο Καν και η Αυστραλή κυρία Τζούλια Γκίλαρντ.

Η σύσκεψη διεξάγεται σε αυστηρά μέτρα ασφάλειας. Η αστυνομία του Καναδά έχει συλλάβει μέχρι σήμερα τρία άτομα στην κατοχή των οποίων υπήρχαν ύποπτα υλικά. Προγραμματίζονται πάντως διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια των εργασιών των συνόδων.

Read more...

Παπανδρέου: "Άνανδροι και κρυπτόμενοι δολοφόνοι"



Δείτε τι είπε ο πρωθυπουργός πριν απο λίγο στη Βουλή για το χτεσινό αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα...

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO




video


Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Μνημόσυνο για τα 14 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου

Παρουσία του πρωθυπουργού, της οικογένειας Παπανδρέου, στελεχών και φίλων του ΠΑΣΟΚ τελέστηκε σήμερα, Παρασκευή στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών το ετήσιο μνημόσυνο του Ανδρέα Παπανδρέου για τη συμπλήρωση 14 χρόνων από το θάνατό του.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, που παραβρέθηκε για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός στο μνημόσυνο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, απόθεσε στον τάφο του πατέρα του τρία κόκκινα γαρύφαλλα και στη συνέχεια πήγε και στον τάφο του παππού του Γεώργιου Παπανδρέου. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναχώρησε από το Α’ Νεκροταφείο.

Σε δηλώσεις της η Δήμητρα Παπανδρέου είπε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας ηγέτης που λατρεύτηκε από τον ελληνικό λαό και αγάπησε αυτόν τον λαό. «Στον τάφο του γράφει 'η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες'. Αυτό το συγκεκριμένο, αυτός ο ηγέτης το έκανε πράξη. Έκανε έναν λαό περήφανο που δεν γονάτισε στα ξένα συμφέροντα και δεν ενέδωσε σε ξένους εκβιασμούς. Αν ζούσε σήμερα», συμπλήρωσε, «ο ελληνικός λαός δεν θα περνούσε αυτή τη δοκιμασία».

Ο Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν ο ελληνικός λαός, από γενιά σε γενιά, θα θυμάται τον άνδρα εκείνο, τον πολιτικό, που άλλαξε την πορεία της χώρας και έβαλε στη ζωή, στην κοινωνία, ένα μεγάλο κομμάτι του λαού που ήταν στη γωνία απ’ αυτούς που θέλουν να οδηγήσουν ξανά τη χώρα στην ίδια κατάσταση. Γι' αυτό με ενότητα, είπε, σήμερα προσπαθούμε να βγάλουμε τη χώρα από έναν τέτοιο επικίνδυνο κατήφορο.

Ο Γιώργος Λιάνης δήλωσε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου λείπει από όλους. «Πιστεύω ότι στον Γιώργο έλαχε το μεγαλύτερο φορτίο που σήκωσε ποτέ Έλληνας πρωθυπουργός και του εύχομαι ολόψυχα να πετύχει», τόνισε ο κ. Λιάνης.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης είπε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου στις ιδέες και στη ζωή είναι πάντοτε οδηγός και όσο πιο δύσκολη είναι η στιγμή τόσο πιο πολύ τον σκέφτεται.

Στο μνημόσυνο παραβρέθηκαν τα αδέλφια του πρωθυπουργού Νίκος και Ανδρίκος, ο αδελφός του Ανδρέα Παπανδρέου, Γιώργος, υπουργοί , βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των οποίων οι Γιάννης Ραγκούσης, Νίκος Σηφουνάκης, Δημήτρης Ρέππας, Κώστας Λαλιώτης, Τηλέμαχος Χυτήρης, Φίλιππος Πετσάλνικος, Γιώργος Κατσιφάρας, Νίκος Αθανασάκης, Σωκράτης Ξυνίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης, Ντίνα Μπέη και Γιάννης Μίχας.

Read more...

Γλιτώνουν μόνο όσοι αποκτούν δικαίωμα σύνταξης φέτος…

Κληρώνει σήμερα για το ασφαλιστικό

protothema.gr
Στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα παρουσιαστούν οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

Έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες σε 3 χρόνια από το 2011 έως το 2013 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αλλαγές και θα εφαρμοστεί από το 2015 ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που θα οδηγήσει σε μειώσεις 16 έως 30%.

Από τις αλλαγές θα γλιτώσουν μόνο όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2010.

Η μάχη με την Τρόικα με μικρό περιθώριο νίκης δίνεται ακόμα για τις μητέρες ανηλίκων του ιδιωτικού τομέα , να μπορούν δηλαδή να αποχωρούν στα 60 αντί στα 65 χωρίς το ψαλίδι του 30% στη σύνταξή τους.

Εναλλακτικά προτείνεται να καθιερωθούν πλασματικά χρόνια για κάθε παιδί για παλιές και νέες ασφαλισμένες.

Αλλά και για τη συμπλήρωση των 40 χρόνων θα καθιερωθούν 5-7 πλασματικά χρόνια ασφάλισης για τη στρατιωτική θητεία , τις σπουδές, την ανατροφή παιδιών ακόμα και τις ημέρες απεργίας

Η Τρόικα επιμένει να ψαλιδιστούν οι συντάξεις που ήδη χορηγούνται σε 26οοο άγαμες και διαζευγμένες θυγατέρες του δημοσίου ενώ όπως φαίνεται μάλλον δε θα κοπούν οι συντάξεις λόγω χηρείας για τις δικαιούχους κάτω των 65.

Μια άλλη πτυχή του ασφαλιστικού βρέθηκε στο επίκεντρο της Βουλής καθώς με το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων που προκάλεσε ζημιά σε πολλά ασφαλιστικά ταμεία επιχειρεί να αναμείξει η ΝΔ τον υφυπουργό εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη ζητώντας την απομάκρυνσή του.

Με έγγραφο που έφεραν οι βουλευτές στη Βουλή , και φέρει την υπογραφή του κ Κουτρουμάνη φαίνεται ότι ο υφυπουργός συμφώνησε για την αγορά δομημένου ομολόγου αξίας 8 εκ ευρώ τον Ιούνιο του 2005 .

Ο κ . Κουτρουμάνης που ήταν τότε αναπληρωματικό μέλος του δσ του ταμείου επικουρικής ασφάλισης προσωπικού ασφαλιστικών ταμείων είχε υποστηρίξει ότι το ομόλογο δεν ήταν δομημένο και ότι κανείς τότε δε γνώριζε τις καταστρεπτικές συνέπειες των γαλάζιων ομολόγων που εξέδιδε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Με ανακοίνωσή του ο κ. Λοβέρδος συμπληρώνει ότι " το συγκεκριμένο ομόλογο κυμαινόμενου επιτοκίου -με απόδοση που δε μπορεί να είναι μικρότερη του 50% κατά τη λήξη του -δε συγκαταλέγεται στα δομημένα ομόλογα που απασχολούν τη δικαιοσύνη .."

Ο βουλευτής της Ν.Δ κ. Νικολόπουλος υποστήριξε καταθέτοντας πίνακες ότι ένα συγκεκριμένο ομόλογο έληξε και η απόδοσή του έφερε επιπλέον κέρδος 5 εκ ευρώ αμφισβητώντας τις δηλώσεις του υπουργού εργασίας.

Ο κ Λοβέρδος είχε υποστηρίξει ότι υπήρξε λεηλασία των ταμείων που επένδυσαν σε δομημένα ομόλογα καθώς κατέγραψαν λογιστική ζημιά ύψους 250 εκ ευρώ.

Ο υπουργός εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας στους βουλευτές τόνισε ότι όταν παραλάβει αναλυτικό πίνακα ανά επένδυση από τις υπηρεσίες - που θα περιλαμβάνει και το κερδοφόρο ομόλογο- θα τον καταθέσει στη βουλή

Read more...

Οι άλυτοι γρίφοι της ΕΛ.ΑΣ.



ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ θύμα της τρομοκρατίας στη μετά τη 17 Νοέμβρη εποχή είναι ο 52χρονος αστυνομικός υποδιευθυντής Γιώργος Βασιλάκης. Ακριβώς ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του αστυνομικού της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Νεκτάριου Σάββα από τη Σέχτα Επαναστατών και δύο μήνες μετά τις...


συλλήψεις κατηγορουμένων ως μελών του Επαναστατικού Αγώνα, οι ασύλληπτοι τρομοκράτες κατάφεραν το πιο εντυπωσιακό χτύπημά τους στο γραφείο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Με την εν ψυχρώ δολοφονία του Γιώργου Βασιλάκη οι τρομοκράτες επιχειρούν να στείλουν μήνυμα ότι παραμένουν ενεργοί, παρά τον αφοπλισμό της κυριότερης οργάνωσης που έδρασε μετά το 2002, του Επαναστατικού Αγώνα, και παρά τις συλλήψεις του βασικού πυρήνα των μελών του. Ωστόσο, η Αντιτρομοκρατική έχει ανοιχτά μέτωπα:

ΤΗ ΣΕΧΤΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ. Η οργάνωση που έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις σε Αστυνομικό Τμήμα, τηλεοπτικό σταθμό και για τη δολοφονία του Νεκτάριου Σάββα στις 17 Ιουνίου πέρυσι στα Πατήσια, έχει σιωπήσει έκτοτε. Η Σέχτα είχε κλιμακώσει πολύ γρήγορα τη δράση της και από τις τυφλές επιθέσεις έφθασε στη δολοφονία, προαναγγέλλοντας μάλιστα τότε ότι «θα γέμιζε φέρετρα η Αθήνα».

ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΠΛΑ. Την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής τον περασμένο Οκτώβριο έχει αναλάβει η συγκεκριμένη οργάνωση. Η Αστυνομία διατηρούσε σοβαρές επιφυλάξεις για την αυθεντικότητα της προκήρυξης και κατά συνέπεια για την ύπαρξη της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη. Η ανεύρεση του οπλοστασίου του Επαναστατικού Αγώνα, πάντως, δεν επιβεβαίωσε τις υποψίες της ΕΛ.ΑΣ. ότι αυτή η οργάνωση ήταν πίσω από την επίθεση με τον σοβαρό τραυματισμό της ειδικής φρουρού Σοφίας Ψυχογιού.

ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ που τοποθέτησαν τη βόμβα στα Κάτω Πατήσια στις 28 Μαρτίου, από την οποία διαμελίστηκε ο 15χρονος Αφγανός Χαμί Νατζάφι. Τα ασύλληπτα μέλη της οργάνωσης Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς, που κατά την Αστυνομία συγκέντρωναν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν την ευθύνη για τη βόμβα και τη δολοφονία του παιδιού, την αποποιήθηκαν με διαδικτυακή προκήρυξη.

ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ του ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη την παραμονή της Πρωτοχρονιάς 2005. Η Αστυνομία δεν είχε θεωρήσει πειστική την ομολογία του αντιεξουσιαστή Νίκου Κουνταρδά. Ούτως ή άλλως, ο αφοπλισμός του Επαναστατικού Αγώνα μετά την είσοδο της Αντιτρομοκρατικής στη γιάφκα της Κυψέλης τον περασμένο Απρίλιο έδωσε στην Αστυνομία λιγότερες απαντήσεις από αυτές που προσδοκούσε. Παράλληλα, με τα έως τώρα γνωστά στοιχεία για την υπόθεση, ανέδειξε εντονότερα τα ανοιχτά μέτωπα στη λεγόμενη νέα γενιά των τρομοκρατών. Ωστόσο, οι απειλές που διατύπωνε στις προκηρύξεις της η Σέχτα Επαναστατών έκαναν τις αρχές να χαρακτηρίζουν τα μέλη της τους πιο επικίνδυνους από τους «νεο-τρομοκράτες». Μετά τη δολοφονία του αστυνομικού της Αντιτρομοκρατικής, οι τρομοκράτες κλιμάκωσαν τις απειλές τους, φθάνοντας να γράφουν στην προκήρυξή τους απευθυνόμενοι στους δημοσιογράφους, «τώρα ξέρετε ποιος είναι ο επόμενος στόχος».

Την ίδια «συγγενική» σχέση που βλέπουν οι διωκτικές αρχές ανάμεσα στον Επαναστατικό Αγώνα με τη Σέχτα Επαναστατών βλέπουν και με την οργάνωση ΟΠΛΑ, που ανέλαβε την τυφλή επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής τον περασμένο Οκτώβριο. Η οργάνωση έχει εμφανιστεί αυτή τη μία και μοναδική φορά, ενώ το γεγονός ότι ακόμη και η Αντιτρομοκρατική αντιμετώπισε με ιδιαίτερο σκεπτικισμό την προκήρυξή της εκτιμάται πως οδήγησε τον Επαναστατικό Αγώνα να δημοσιοποιήσει προκήρυξη αποποίησης της ευθύνης.


tanea

Αναρτήθηκε από troktiko


Read more...

Το δέμα του θανάτου



Τον σπασμένο κρίκο στα μέτρα ασφαλείας και ελέγχου όλων των αντικειμένων που φθάνουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναζητά τώρα η Αστυνομία. Αυτό το κενό στην ασφάλεια στοίχισε τη ζωή στον 49χρονο αστυνομικό υποδιευθυντή Γιώργο Βασιλάκη...



Οι πρώτες ενδείξεις και εκτιμήσεις της Αντιτρομοκρατικής πάντως συνέδεαν τον μηχανισμό που στοίχισε τη ζωή του 49χρονου αστυνομικού με εκείνον που στις 28 του περασμένου Μαρτίου είχε διαμελίσει τον δεκαπεντάχρονο Αφγανό Χαμί Νατζάφι στα Κάτω Πατήσια. Μάλιστα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής ενημέρωναν χθες το βράδυ τους υπουργούς που έσπευσαν στην Κατεχάκη ότι υπήρχαν κάποιες ομοιότητες ανάμεσα στους δύο μηχανισμούς. Πάντως, ούτε για τη συνδεσμολογία του υπήρχε πλήρης εικόνα ούτε η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε στο χθεσινό δολοφονικό χτύπημα είχε ταυτοποιηθεί. Σχεδόν ολόκληρη τη νύχτα κλιμάκια πυροτεχνουργών προσπαθούσαν να περισυλλέξουν υπολείμματα ώστε να βρεθεί μία άκρη για την έναρξη των ερευνών.


tanea


Read more...