Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αμέσως μετά την έγκριση που έλαβε από το υπουργικό συμβούλιο. Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή αναμένεται να εισαχθεί προς επεξεργασία- πιθανότατα- την ερχόμενη Τρίτη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στην Ολομέλεια...


«Θα πρόκειται για ένα τελείως καινούργιο σύστημα. Ήταν δύσκολο, αλλά τώρα πιστεύω πως μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα στην Ελλάδα» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την εισήγησή του εστίασε στην αναγκαιότητα αλλαγών τόσο στο Ασφαλιστικό όσο και στα εργασιακά.

«Σήμερα παίρνουμε μια σημαντική απόφαση για το ασφαλιστικό και για τα εργασιακά, ώστε να εμπεδώσουμε ένα κλίμα σιγουριάς, ασφάλειας, εμπιστοσύνης στον εργαζόμενο, στον συνταξιούχο, στο άτομο με αναπηρία, σε κάθε Έλληνα πολίτη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Επανέλαβε πως ακόμη κι αν δεν υπήρχε το μνημόνιο θα έπρεπε να γίνουν τομές στο ασφαλιστικό σύστημα, διότι, όπως ανέφερε, δεν είναι βιώσιμο.

Μάλιστα προανήγγειλε επώδυνες αλλαγές για ορισμένους: «Πολλές απ' αυτές τις τομές πρέπει να γίνουν τώρα, με πιο γρήγορο τρόπο, κάτι που βεβαίως σημαίνει και πιο δύσκολες ή πιο επώδυνες αποφάσεις για κάποια κοινωνικά στρώματα, αλλά σίγουρα με στόχο να εγγυόμαστε τη βιωσιμότητα του συστήματος».

Πάντως, ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε πως «μέσα στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεων, θα κάνουμε καθετί και εγώ και η κυβέρνηση για την αναπλήρωση και την βελτίωση της θέσης του συνταξιούχου, καθώς θα καλυτερεύει και η δημοσιονομική κατάσταση και η οικονομία».

Αναφερόμενος στα εργασιακά, τόνισε πως εάν υπάρξουν - μέσα στο πλαίσιο του μνημονίου- διευθετήσεις στις οποίες συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι, αυτές θα υιοθετηθούν στο σχετικό νομοσχέδιο.

Γνωστοποίησε μάλιστα πως θα δοθεί ένα περιθώριο χρόνου ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συνεννοηθούν.

Επιπλέον, προανήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλιών τους επόμενους μήνες για την ουσιαστική οργάνωση του προνοιακού συστήματος, που θα μπεριλαμβάνει όλους όσους έχουν ανάγκη προνοιακής στήριξης.

Στην αρχή της εισήγησής του ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη χθεσινή τρομοκρατική ενέργεια.

«Πρόκειται για το πιο κρίσιμο νομοσχέδιο της κυβέρνησης στο πλαίσιο των μέτρων που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ για την εξασφάλιση δανείου ύψους 110 δις ευρώ» δήλωσε στους δημοσιογράφους υπουργός της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: