Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Παράνομες οι απολύσεις στην Coca Cola...


Η δικαιοσύνη ζήτησε την επαναπρόσληψη 821 απολυμένων εργαζόμενων στην Coca-Cola και ακύρωσε το σχέδιο της εταιρείας για νέες περικοπές θέσεων εργασίας και κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων. Η είδηση έρχεται μετά την...
έγκριση ομαδικών απολύσεων στη Χαλυβουργία και την απεργία επί 8 μήνες των εργαζόμενων της Coca Cola στη Θεσσαλονίκη.

Η ισπανική δικαιοσύνη ακύρωσε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας Coca-Cola Iberian Partners (CCIP), το οποίο προέβλεπε την απόλυση 1.190 εργαζόμενων και το κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων της στην Ισπανία, ζητώντας την επαναπρόσληψη των 821 εργαζόμενων που έχουν ήδη απολυθεί. Οταν στην Ελλάδα οι καταγγελίες πέφτουν βροχή για το άνοιγμα των ομαδικών απολύσεων.

Η ανώτατη δικαστική αρχή της Ισπανίας «κήρυξε άκυρη την ομαδική απόλυση των 1.190 εργαζόμενων που σχεδιάζει η CCIP, εκ των οποίων οι 821 έχουν ήδη οριστικοποιηθεί, και η οποία οδήγησε στο κλείσιμο των εργοστασίων της Φουενλαμπράντα (στη Μαδρίτη), της Μαγιόρκα, της Αλικάντε και των Αστουριών». «Εξάλλου ζητεί την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων, με την καταβολή των μισθών που δεν τους έχουν δοθεί», προσθέτει η ανακοίνωση.

Η δικαιοσύνη, στην οποία είχαν προσφύγει τα συνδικάτα UGT, CCOO και CSIF, επισημαίνει ότι η Coca-Cola είχε συγκεντρώσει σε μια ομάδα πολλές εταιρείες της για να διαπραγματευτούν αυτό το σχέδιο αναδιάρθρωσης που ανακοινώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, «για τη σύνθεση και τις επιπτώσεις του οποίου δεν ενημερώθηκαν ούτε υπήρξαν διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων των διαφορετικών εταιρειών».

Η δικαστική αρχή υπενθυμίζει εξάλλου ότι η Coca-Cola αποφάσισε να συγχωνεύσει τα οκτώ εργοστάσιά της στην Ιβηρική Χερσόνησο σε ένα, που θα είναι αρμόδιο να βάζει τα αναψυκτικά στα μπουκάλια για την Ισπανία και την Πορτογαλία. Σημειώνει επίσης «μια επαρκή έλλειψη πληροφόρησης» στη διάρκεια της περιόδου διαπραγμάτευσης και εκτιμά ότι καταπατήθηκε το δικαίωμα στην απεργία, καθώς η εταιρεία μίσθωνε εργαζόμενους για να καλύπτουν τα κενά των απεργών.

Τα σχέδια του αμερικανικού ομίλου είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι οποίοι έκριναν ότι οι απολύσεις ήταν αδικαιολόγητες καθώς η Coca-Cola καταγράφει κέρδη σε μια χώρα που πλήττεται ήδη πολύ από την ανεργία, η οποία αγγίζει το 26%. Είχαν επίσης ζητήσει από το κοινό να μποϊκοτάρει τα προϊόντα της εταιρείας.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας προέβλεπε το κλείσιμο τεσσάρων εργοστασίων σε σύνολο έντεκα και την κατάργηση περίπου του 30% των εργαζομένων. Σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο UGT αναφέρει ότι «γιορτάζουμε την ακύρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της Coca-Cola Iberian Partners», «όπως υποστηρίζουμε στη διάρκεια όλων αυτών των μηνών, η Coca-Cola IP είναι μια εταιρεία περισσότερο από φερέγγυα, γεγονός που καθιστά αδικαιολόγητο το μέτρο» της κατάργησης θέσεων εργασίας...
ΑΜΠΕ

Read more...

Και ο Φ. Σαχινίδης με άρθρο του ενδιαφέρεται για την κεντροαριστερά

Και ο Φ. Σαχινίδης με άρθρο του  ενδιαφέρεται για την κεντροαριστερά
Υπό τον τίτλο «Ζητείται Σοσιαλδημοκρατία», ο πρώην υπουργός Οικονομικών, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης καταθέτει τις απόψεις του για την σύγχρονη Κεντροαριστερά, με ένα αιχμηρό άρθρο που φιλοξενείται στα Νέα και συνυπογράφει με τον καθηγητή Κοινωνιολογίας Γιώργο Σιακαντάρη.
Ο κ. Σαχινίδης, ο οποίος αρνήθηκε να μπει στην κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι θέλει να ασχοληθεί με την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, στην παρέμβασή του αυτή, αφήνει σαφείς αιχμές κατά της στρατηγικής Βενιζέλου.
«Η συζήτηση για την Κεντροαριστερά, όταν εστιάζει στο ποιοι συνομιλούν με ποιόν και ποιόν θέλουν για σύμμαχο και όχι στο τι είναι αυτό που διαχωρίζει την πρότασή της Κεντροαριστεράς απ' όσα επαγγέλλεται και προτείνει η νεοφιλελεύθερη και η συντηρητική αντίληψη, αφενός οδηγεί σε περαιτέρω συγχύσεις και αφετέρου, και το κυριότερο, δεν ενδιαφέρει την κοινωνία» σημειώνει με νόημα.
Δίνει μάλιστα και την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ εφεξής:
« Τα κόμματα επιβιώνουν, μόνο όταν τα ίδια είναι συνασπισμοί εξουσίας ή όταν προτείνουν κάτι τέτοιο. Και για να είσαι συνασπισμός εξουσίας πρέπει να αφουγκράζεσαι τα προβλήματα της κοινωνίας. Και η Κεντροαριστερά πρέπει να κατανοήσει ότι μόνο αν μετατραπεί σ' έναν οργανισμό, πυρήνας του οποίου θα είναι η Σοσιαλδημοκρατία σε συνεργασία με ρεύματα όπως της Ανανεωτικής Αριστεράς, της Οικολογίας, του Πολιτικού Φιλελευθερισμού και όχι του Νεοφιλελευθερισμού, μόνο τότε θα αποτελέσει υπολογίσιμη δύναμη είτε ως αυτόνομος πόλος εξουσίας είτε ως ισχυρός εταίρος σε μια συνεργασία με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της προοδευτικής μεταρρυθμιστικής Αριστεράς».
Διαβάστε όλο το άρθρων των κ.κ. Σαχινίδη-Σιακαντάρη
Η Κεντροαριστερά δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς κοινή ιδεολογική ταυτότητα
Αμέσως μετά τις εκλογές ξεκίνησε εκ νέου η συζήτηση για την ανάγκη συνεργασίας των αυτοπροσδιοριζόμενων ως Κεντροαριστερά δυνάμεων. Πολύ φοβούμαστε ότι και αυτή τη φορά το κάρο είναι χωρίς άλογο. Γιατί οι προσωπικές στρατηγικές, απολύτως θεμιτές σε κάθε πολιτική συζήτηση, μένουν χωρίς προγραμματικό πλαίσιο. Εκφράσεις του τύπου συζήτηση «χωρίς όρους και προαπαιτούμενα», αν αφορούν πρόσωπα έχουν βάση, αν όμως αφορούν πολιτικές τότε έχουν σίγουρα μη κεντροαριστερά κέντρα βάρους.
Η συζήτηση για την Κεντροαριστερά, όταν εστιάζει στο ποιοι συνομιλούν με ποιόν και ποιόν θέλουν για σύμμαχο και όχι στο τι είναι αυτό που διαχωρίζει την πρότασή της Κεντροαριστεράς απ' όσα επαγγέλλεται και προτείνει η νεοφιλελεύθερη και η συντηρητική αντίληψη, αφενός οδηγεί σε περαιτέρω συγχύσεις και αφετέρου, και το κυριότερο, δεν ενδιαφέρει την κοινωνία.
Χωρίς προγραμματικό και ιδεολογικό πλαίσιο είναι άσκοπος κάθε προκαθορισμός των συμμαχιών της Κεντροαριστεράς. Αυτή δεν μπορεί να αποτελεί ένα ασπόνδυλο ιδεολογικά και προγραμματικά συνονθύλευμα στο οποίο μπορούν να εντάσσονται σχήματα, όπως η Δράση ή κεντροδεξιά ιδεολογικά ρεύματα όπως το Φιλελεύθερο Κέντρο, δυνάμεις σεβαστές, οι οποίες όμως καμία σχέση δεν έχουν με ό,τι ονομάζεται και είναι η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία.
Σε ομαλές οικονομικές και πολιτικές περιόδους, και αυτές υπάρχουν όταν υπάρχει μια σχετική δημοσιοοικονομική ισορροπία και όχι όταν μια χώρα έχει δίδυμα ελλείμματα που υπερβαίνουν το 15%, τότε η πολιτική αντιπαράθεση με κυβερνητική προοπτική επικεντρώνεται γύρω από δυο κεντρικές πολιτικές προτάσεις. Έχουμε υπόψη μας τη νεοφιλελεύθερη συντηρητική και τη σοσιαλδημοκρατική πρόταση.
Η νεοφιλελεύθερη πρόταση υποστηρίζει ότι η αγορά μπορεί από μόνης της, χωρίς κρατικές παρεμβάσεις να μεγαλώνει το παραγόμενο προϊόν με ελάχιστες διακυμάνσεις και παράλληλα ότι το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο πρέπει να απολαμβάνει την μεγαλύτερη δυνατή ελευθερία στην τοποθέτησή του σε δραστηριότητες.
Αντιθέτως, η σοσιαλδημοκρατική άποψη υποστηρίζει, ότι οι ανεξέλεγκτες αγορές αποτυγχάνουν και χρειάζεται η κρατική παρέμβαση και για να μειωθεί το κόστος αντιμετώπισης της κρίσης αλλά και για να μειωθούν οι ανισότητες που δημιουργούνται. Τα προβλήματα με τη σοσιαλδημοκρατική πρόταση άρχισαν όταν κάποιοι ανακάλυψαν τη μαγεία του κρατισμού, αδιαφορώντας για την παραγωγή και την αποτελεσματικότητα και κάποιοι άλλοι θεώρησαν ότι η λεγόμενη «ρυθμισμένη απορρύθμιση» δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξη και την αναδιανομή.
Η κρίση της Σοσιαλδημοκρατίας ξέσπασε όταν αποδείχτηκε ότι η ανεξέλεγκτη ροή των κεφαλαίων και η απελευθέρωση των αγορών μεγαλώνει την πίτα προς αναδιανομή, παραβλέποντας τους τεράστιους κινδύνους για την κοινωνική συνοχή από τις χρηματοοικονομικές κρίσεις.
Ταυτόχρονα, προσχώρησε στη λογική του «μικρού» αντί του ποιοτικού και αποτελεσματικού κράτους υπηρεσιών. Η ανάγκη στήριξης του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων που ενισχύουν την παραγωγικότητα υποχώρησε στη λογική του φθηνού χρήματος και της χαμηλής φορολόγησης, η οποία δήθεν θα έφερνε υψηλότερες επενδυτικές ευκαιρίες. Τελικά, η χρηματοπιστωτική κατάρρευση έδειξε τα όρια αυτής της αντίληψης.
Η δεύτερη μεγάλη παράλειψη της Σοσιαλδημοκρατίας είναι ότι δεν πρότεινε εγκαίρως πολιτικές προτάσεις για τη μετάβαση σ' ένα ομοσπονδιακό κεϋνσιανισμό που θα περιόριζε τις οικονομικές διακυμάνσεις σε επιμέρους χώρες σε κρίση. Δεν ανέδειξε ότι μια παρατεταμένη υψηλή ανεργία δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως φυσικό φαινόμενο, αλλά ως απειλή για την κοινωνική συνοχή. Δεν παρενέβη με δικές της προτάσεις για μείζονα θέματα της αρχιτεκτονικής του ευρώ.
Δεν πήρε εγκαίρως θέση για την εποπτεία των τραπεζών, για τη φορολογική συνεργασία, για το ζήτημα του ελέγχου των χρηματοοικονομικών αγορών, για την αναθεώρηση του Καταστατικού Χάρτη που διέπει τη λειτουργία της ΕΚΤ, έτσι ώστε η νομισματική πολιτική να υπηρετεί όχι μόνο το στόχο της σταθερότητας των τιμών αλλά και την αύξηση της απασχόλησης.
Όλα αυτά σήμερα πρέπει να αποτελέσουν μέρος του διεκδικητικού πλαισίου της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά είναι και το μοναδικό προαπαιτούμενο για την ελληνική συζήτηση περί Κεντροαριστεράς.
Τα κόμματα επιβιώνουν, μόνο όταν τα ίδια είναι συνασπισμοί εξουσίας ή όταν προτείνουν κάτι τέτοιο. Και για να είσαι συνασπισμός εξουσίας πρέπει να αφουγκράζεσαι τα προβλήματα της κοινωνίας. Και η Κεντροαριστερά πρέπει να κατανοήσει ότι μόνο αν μετατραπεί σ' έναν οργανισμό, πυρήνας του οποίου θα είναι η Σοσιαλδημοκρατία σε συνεργασία με ρεύματα όπως της Ανανεωτικής Αριστεράς, της Οικολογίας, του Πολιτικού Φιλελευθερισμού και όχι του Νεοφιλελευθερισμού, μόνο τότε θα αποτελέσει υπολογίσιμη δύναμη είτε ως αυτόνομος πόλος εξουσίας είτε ως ισχυρός εταίρος σε μια συνεργασία με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της προοδευτικής μεταρρυθμιστικής Αριστεράς.
Για εμάς, η Κεντροαριστερά ή θα είναι κατά βάση σοσιαλδημοκρατική ή δεν θα είναι Κεντροαριστερά.
Φίλιππος Σαχινίδης, Βουλευτής Λάρισας ΠΑΣΟΚ – πρώην Υπουργός
Γιώργος Σιακαντάρης, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας
egiakoumis.gr

Read more...

Θέλει μόλις …3,5 εκατ. ευρώ από τη “Real News” ο Γιάννος!...




Το ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ ζητάει από τη “Real News” ο Γιάννος Παπαντωνίου. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμύνας και Εθνικής Οικονομίας ακολούθησε την προσφιλή, για τους πολιτικούς, μέθοδο της...
αγωγής, διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για δημοσίευμα της εφημερίδας!
Η βιομηχανία των αγωγών που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, χρησιμοποιείται από τα δημόσια πρόσωπα, για την άσκηση πίεσης σε βάρος των ΜΜΕ για να σταματήσουν τα δημοσιεύματα που ελέγχουν τις πράξεις τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος πριν καταλήξει στη φυλακή, είχε ξεκινήσει ένα κύκλο επίθεσεων στη “Real News” καταθέτοντας αγωγές…

typologies.gr

Read more...

Εισαγγελική παρέμβαση για τη διάταξη που αθώωνε καταχραστές...




BINTEO...
Αν και αποσύρθηκε είκοσι ημέρες μετά την ψήφισή της, η διάταξη του πολυνομοσχεδίου που ακύρωνε όποια δίωξη μπορούσε να ασκηθεί στο μέλλον για καταχραστές του δημοσίου χρήματος, έχει προκαλέσει την οργή αρκετών ...
βουλευτών ανάμεσα στους οποίους και ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας.

Η διάταξη αποσύρθηκε με νέα διάταξη, ωστόσο είναι άγνωστο πόσοι και ποιοι έσπευσαν να την «αξιοποιήσουν».

Τη διάταξη είχε αποκαλύψει ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, ενώ σχετική καταγγελία είχε γίνει και από την Ένωση Εισαγγελέων. Ο βουλευτής έχει ζητήσει να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε όσους δεν έκαναν τον έλεγχο που έπρεπε.

«Υποψιάζομαι ότι στη συγκεκριμένη διάταξη μπαίνει και η περίπτωση και εκείνων που κατηγορούνται για τις υποθέσεις της Siemens, γιατί η υπόθεση είναι εκκρεμής ακόμη, στην προδικασία» δήλωσε ο ίδιος στην εκπομπή Live U του STAR.

Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ, η απίστευτη αυτή διάταξη βρισκόταν στο πολυνομοσχέδιο για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ενώ σε επικοινωνία του με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου για το θέμα, ο κ. Τζαβάρας πήρε την απάντηση ότι η διάταξη μπήκε «εκ παραδρομής».

«Οι συμπτώσεις θα πρέπει να ερευνηθούν, δεν θέλω να καταλογίσω δόλο αν και η ένωση εισαγγελέων μίλησε για ύποπτη νομοθετική διαδικασία» τόνισε στο STAR ο κ. Τζαβάρας, ζητώντας να επέμβει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου: «Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου να διατάξει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να δούμε ποιοι ευεργετούνται από αυτή τη διάταξη. Είναι περίεργο διότι περνά από 4 ελέγχους: πρώτο, την κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, δεύτερο, το γραφείο του υπουργού, τρίτο, το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο συνέπραξε, και, τέταρτο, τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης».



Δείτε το βίντεο:

enikos.gr

Read more...

Σεκιουριτάς της ΝΕΡΙΤ μαχαίρωσε τον γραμματέα της ΠΟΣΠΕΡΤ!...



«Σεκιουριτάς της ΝΕΡΙΤ μαχαίρωσε αγωνιζόμενο της ΕΡΤ έξω από το Ραδιομέγαρο”. Η είδηση από τo twitter κάνει το γύρο των ΜΜΕ. Όπως πληροφορούν εργαζόμενοι από το ραδιομέγαρο ο σεκιουριτάς πήγε, κατόπιν εντολής, να...
κατεβάσει τη μαύρη σημαία για τους νεκρούς του αγώνα που έχει τοποθετηθει στο σημείο όπου σκοτώθηκε το καλοκαίρι ο Αχιλλέας Παναγούλης, αλληλέγγυος.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΟΣΠΕΡΤ Γαβριήλ Κασσιμάτης τον πλησίασε για να του πει να μην το κάνει και να γυρίσει πίσω. Τότε ο σεκιουριτάς έβγαλε φαλτσέτα κ τον μαχαίρωσε στο χέρι και την παλάμη. Στο σημείο της επίθεσης βρίσκονται γιατροί και δυνάμεις της ΔΕΛΤΑ.

typologies.gr

Δειτε σχετικά "tweets", από το thepressproject.gr




Read more...

Ελεύθεροι, οι συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου...


 Ελεύθεροι χωρίς όρους οι συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου
Χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκαν ελεύθεροι τρεις συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. 
Με πλήρη μυστικότητα προσήλθαν στο...
ανακριτικό γραφείο του αρεοπαγίτη Ιωσήφ Τσαλαγανίδη η εξαδέλφη του πρώην υπουργού Οικονομικών Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμεών Σικιαρίδης και ο Ανδρέας Ρωσσώνης, σύζυγος της εξαδέλφης του πρώην υπουργού, Μαρίνας Παπακωνσταντίνου.
Η απολογία τους για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, διήρκεσε περίπου διόμιση ώρες και απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις του ειδικού ανακριτή, ενώ κατέθεσαν και υπόμνημα. 
Οι τρεις συγγενείς του Γ.  Παπακωνσταντίνου βαρύνονται με το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας για τις πράξεις του πρώην υπουργού Οικονομικών.


Read more...

Τον πρόδωσε το βίντεο Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός που γρονθοκόπησε στο κεφάλι καθαρίστρια


 

Αθήνα
Σε διαθεσιμότητα τέθηκε την Παρασκευή ο αστυνομικός των ΜΑΤ που εμφανίζεται σε βίντεο να χτυπά με γροθιά στο κεφάλι, από πίσω, καθαρίστρια στα επεισόδια έξω από το υπουργείο Οικονομικών.
Την απόφαση έλαβε ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας.
Ο αστυνομικός εντοπίστηκε έπειτα από την έρευνα που έγινε στα ΜΑΤ, με αφορμή το βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, στο οποίο φαίνεται την ώρα που χτυπάει την καθαρίστρια.
Σε βάρος του διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Φέρεται να εμπλέκεται εφοπλιστής Κατάσχεση ενός τόνου ηρωίνης και 11 συλλήψεις από το Λιμενικό


Κατάσχεση ενός τόνου ηρωίνης και 11 συλλήψεις από το Λιμενικό
Πάνω από ένα τόνο ηρωίνη εκτιμάται ότι έχουν κατασχέσει λιμενικοί στη διάρκεια επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη το πρωί της Παρασκευής στην Αττική   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Πάνω από ένα τόνο ηρωίνης έχουν κατασχέσει άνδρες του Λιμενικού Σώματος στη διάρκεια διπλής επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Παρασκευής στην Αττική.
Στη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 11 άτομα, έξι Έλληνες, εκ των οποίων και ένας ανήλικος και πέντε αλλοδαποί.
5 φωτογραφίες
Ένας εφοπλιστής, η πρώην σύζυγός του και ο γιος του, φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από τον εντοπισμό περίπου 500 κιλών ηρωίνης σε αποθήκη στο Κορωπί, όπου γινόταν η συσκευασία σε σάκους μαρμαρόσκονης, στοιχεία και πληροφορίες από τους πρώτους συλληφθέντες οδήγησαν τους επικεφαλής της επιχείρησης στην οικία του εφοπλιστή στη Φιλοθέη, όπου ύστερα από έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν άλλα 500 κιλά από το ίδιο ναρκωτικό.
Ο εφοπλιστής φέρεται να είναι κάτοχος τεσσάρων δεξαμενόπλοιων στο Ντουμπάι. Επίσης, μεταξύ των συλληφθέντων είναι πέντε Τούρκοι υπήκοοι.
Συνολικά, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 443 πλαστικές συσκευασίες ηρωίνης, συνολικού μικτού βάρους ενός τόνου και 133 κιλών και 420 γραμμαρίων (1,133,420), καθώς επίσης και ποσότητα κοκαΐνης, συνολικού βάρους 5,1 γραμμαρίων.
Επιπλέον, κατασχέθηκαν έξι πολυτελή ΙΧ οχήματα που εμπλέκονται στην παράνομη μεταφορά των προαναφερθέντων ναρκωτικών ουσιών, ένα πιστόλι με γεμιστήρα που περιείχε εννέα φυσίγγια, το χρηματικό ποσό των 6.235 ευρώ και λοιπά αντικείμενα.
Η αξία των ναρκωτικών εκτιμάται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.
Οι συλληφθέντες, κρατούνται στο κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και αναμένεται να οδηγηθούν στην Εισαγγελία.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης γινόταν σε αποθήκη στην περιοχή του Κορωπίου, αλλά και στη Φιλοθέη, όπου γινόταν η συσκευασία της σε σάκους μαρμαρόσκονης, προκειμένου να διακινηθούν παράνομα με φορτηγά οχήματα, τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στη διπλή επιχείρηση συμμετέχουν κλιμάκια των ειδικών αποστολών του Λιμεναρχείου Πειραιά, της δίωξης ναρκωτικών του αρχηγείου του Λιμενικού, της δίωξη ναρκωτικών της ασφάλειας Αττικής, της αρμόδιας υπηρεσίας του ΣΔΟΕ και της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών, DEA.
Τα συγχαρητήριά του στο Λιμενικό Σώμα και τις συναρμόδιες αρχές εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μ.Βαρβιτσιώτης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ολιγοήμερη παράταση ανακοίνωσε η κυβέρνηση Και πάλι αναταραχή στα πανεπιστήμια λόγω διαθεσιμότητας


Και πάλι αναταραχή στα πανεπιστήμια λόγω διαθεσιμότητας
Οι διοικητικοί του ΕΚΠΑ απειλούν να στήσουν αντίσκηνα στα Προπύλαια   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Αναταραχή επικρατεί και πάλι στους κόλπους των μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας εξαιτίας της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων. Το θέμα αποτελεί πεδίο τριβής και για την κυβέρνηση, καθώς ο νέος υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος επιδιώκει να περάσουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας λιγότεροι υπάλληλοι, διαφωνώντας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό δίνοντας ολιγοήμερη παράταση στο καθεστώς διαθεσιμότητας των 341 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, που λήγει την Κυριακή 15 Ιουνίου, με τροπολογία που αναμένεται καταθέσει εντός της ημέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η παράταση, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κρίθηκε απαραίτητη, για να ενημερωθεί και να αξιολογήσει τα δεδομένα ο νέος υπουργός Παιδείας, καθώς και να δοθεί επαρκής χρόνος στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αιτήσεις μετά τη δημοσίευση της σχετικής ανακοίνωσης.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα αποφασίσουν τη Δευτέρα για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους αντιδρώντας στο μέτρο της διαθεσιμότητας.

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο οι διοικητικοί υπάλληλοι πήραν την Πέμπτη απόφαση για επ' αόριστον κλείσιμο, εν αναμονή των αποφάσεων της κυβέρνησης.

«Αποφασίζουμε το οριστικό κλείσιμο του ΕΜΠ μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας μας. Καλούμε τους εργαζόμενους και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια να συνεχίσουν μαζικά τους αγώνες τους και με τον τρόπο που θεωρούν πιο αποτελεσματικό, όπως πολύ καλά έκαναν το προηγούμενο διάστημα» αναφέρεται στο ψήφισμα που εξέδωσε η γενική συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος έπειτα από πολύωρη και επεισοδιακή συνεδρίασή τους.

«Θεωρούμε απαράδεκτες και κατάπτυστες τις απαντήσεις που έδωσαν οι εκπρόσωποι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε ό,τι αφορά τα θέματα διαθεσιμότητας - κινητικότητας στους εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων» τονίζουν στο ίδιο κείμενο.

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οι διοικητικοί υπάλληλοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του κτιρίου διοίκησης, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους και της τριήμερης απεργίας που κήρυξε η πανελλήνια ομοσπονδία τους από την Τετάρτη, ενόψει της λήξης προθεσμίας της διαθεσιμότητας.
Οι υπάλληλοι είναι συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο διοίκησης από τις 7 το πρωί, το οποίο θα παραμείνει αποκλεισμένο μέχρι την λήξη της βάρδιας. Η διαθεσιμότητα επηρεάζει αρχικά περίπου 25 άτομα στο ΑΠΘ, τα οποία κινδυνεύουν να απολυθούν, εάν δεν υπάρξει πρόσκληση για την κινητικότητά τους.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Η επιχείρηση υπήρξε νομοταγής, λένε Υπουργείο Εργασίας για απολυμένους χαλυβουργούς: Τουλάχιστον θα πάρουν αποζημίωση!

Υπουργείο Εργασίας για απολυμένους χαλυβουργούς: Τουλάχιστον θα πάρουν αποζημίωση!Ρεσιτάλ κυνισμού και αναλγησίας: «Από το να μείνουν ως "ζόμπι" σε μια γκρίζα ζώνη εργασίας, είναι καλύτερο οι άνθρωποι να πάρουν τουλάχιστον τις αποζημιώσεις τους», επισήμαναν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας

«Η απόφαση του ΑΣΕ ήταν η καλύτερη λύση. Από το να μείνουν ως "ζόμπι" σε μια γκρίζα ζώνη εργασίας, είναι καλύτερο οι άνθρωποι να πάρουν τουλάχιστον τις αποζημιώσεις τους. Στην απόφασή μας να εγκρίνουμε τις ομαδικές απολύσεις μέτρησε ότι η επιχείρηση υπήρξε νομοταγής».

Μ΄ αυτό το σκεπτικό δικαιολόγησαν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας την απόφαση του ΑΣΕ να δώσει για πρώτη φορά το πράσινο φως για ομαδικές απολύσεις, εγκρίνοντας την απόλυση 45 χαλυβουργών από την Χαλυβουργία Ελλάδος στον Ασπρόπυργο.  

Η επιχείρηση δεσμεύτηκε να καταβάλει 492.000 ευρώ για τις αποζημιώσεις των απολυμένων ενώ θα χορηγήσει και έξτρα μπόνους 1000 ευρώ σε όσους δούλευαν ως ανειδίκευτοι εργάτες. 
protothema.gr

Read more...

Η πρώτη πολιτική νίκη του Α. Λοβέρδου στο υπ. Παιδείας

Η πρώτη πολιτική νίκη του Α. Λοβέρδου στο υπ. Παιδείας
Η συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο στο Μέγαρο Μαξίμου, έφερε επίλυση στη μεταξύ τους διαμάχη. Αμφότεροι κλήθηκαν εκτάκτως και σε συζήτηση με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, και τελικά η πρόταση που υιοθετήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αυτή του κ. Λοβέρδου.
Κάτι που σημαίνει ότι θα επανατοποθετηθούν περισσότεροι από 883 διοικητικοί υπάλληλοι και 230 θα παραμείνουν σε διαθεσιμότητα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, υιοθέτησε από την αρχή την πρόταση του προκατόχου του Κων. Αρβανιτόπουλου, σύμφωνα με την οποία ζητούσε την επανατοποθέτηση 781 υπαλλήλων στα ίδια Ιδρύματα που εργάζονταν και επιπλέον 102 σε άλλα ΑΕΙ και ΤΕΙ που έχουν κενά.
Από την μεριά του, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης επέμενε αρχικά στην υλοποίηση της συμφωνίας του κυβερνητικού συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με βάση την οποία θα γίνονταν προκηρύξεις μόνο για 500 θέσεις και θα έφευγαν 530.
Εξάλλου, την Τετάρτη το Τριμελές Συμβούλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέρριψε την πρόταση του υπουργείου Παιδείας να διατεθούν 883 θέσεις για την κινητικότητα των 1.036 διοικητικών υπαλλήλων των οκτώ Πανεπιστημίων που είναι σε διαθεσιμότητα και επέμενε να διατεθούν 500 θέσεις.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήθελε να εκδώσει τη σχετική πρόσκληση με βάση την απόφαση του Τριμελούς Συμβουλίου, ωστόσο ο κ. Λοβέρδος πίεσε για το αντίθετο.
Την περασμένη Παρασκευή ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος είχε αποστείλει προς τον κ. Μητσοτάκη δύο επιστολές με την οποία ζητούσε να εκδοθεί πρόσκληση με:
Α. 781 θέσεις για επανατοποθέτηση στα ίδια Ιδρύματα που υπηρετούσαν και
Β. 102 σε άλλα Πανεπιστήμια ή ΤΕΙ που έχουν ανάγκες.
Στις δύο επιστολές ο κ. Αρβανιτόπουλος διατύπωσε επιχειρήματα για την πρότασή του, σύμφωνα με τα μετά τις παραιτήσεις για συνταξιοδότηση και μετά τις μετατάξεις υπαλλήλων σε Επιστημονικό Προσωπικό και με βάσει τα Σχέδια Οργανισμών, οι ανάγκες αυξήθηκαν κατακόρυφα σε σχέση με τον αρχικό υπολογισμό, βάσει του οποίου εκδόθηκε ο αριθμός των υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τότε, το Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε 1.350 διοικητικούς ενώ σήμερα έχει μόλις 740.


Read more...

Ρεπορτάζ του Economist για την κυβέρνηση Σαμαρά

Ρεπορτάζ του Economist για την κυβέρνηση Σαμαρά
Σύμφωνα με το περιοδικό ο Ελληνας πρωθυπουργός διάλεξε έναν τεχνοκράτη εκπαιδευμένο στις ΗΠΑ, τον Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος έχει πολλή δουλειά μπροστά του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο διάδοχος του Γιάννη Στουρνάρα έχει μια μεγάλη λίστα με μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις επαγγελματικών ομάδων, όπως οι φαρμακοποιοί και οι παραγωγοί γάλακτος.
Ο Economist σχολιάζει και την μετακίνηση του Νίκου Δένδια τονίζοντας ότι ο νέος υπουργός Ανάπτυξης έχει να διαχειριστεί δύο κρίσιμα μέτωπα: να μοιράσει την κοινοτική χρηματοδότηση και να διαχειριστεί τις ξένες επενδύσεις. Πρόκειται για δύο μέτωπα που είναι κρίσιμα στην επιστροφή της Ελλάδας σε ένα μονοπάτι διατηρήσιμης ανάπτυξης, αναφέρει ο Economist. Στην προηγούμενη θέση του, ο κ. Δένδιας αποδείχθηκε αποτελεσματικός, σημειώνεται.
Ερχονται εκλογές στην Ελλάδα -Δεν θα περάσει η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας
Αναλύοντας τα νέα πρόσωπα της ελληνικής κυβέρνησης, ο Economist, καταγράφει ότι ο πρωθυπουργός θέλει μεν να υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ (όπως φαίνεται από την τοποθέτηση αρκετών μελών που ανήκουν στην δεξιά πτέρυγα του κόμματος), αλλά φτιάχνει και το πλαίσιο προετοιμασίας για πρόωρες εκλογές.
Μάλιστα, το περιοδικό θεωρεί δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους από ανεξάρτητους βουλευτές για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ παραμένει άθικτη, καθώς, τα δύο κόμματα συγκέντρωσαν μαζί μεγαλύτερο ποσοστό από εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, οι κινήσεις στην σκακιέρα του ανασχηματισμού καταδεικνύουν στροφή προς την πιθανότητα πρόωρων εκλογών.
Την ίδια στιγμή, τα «γαλάζια» στελέχη, αρκετά από τα οποία αντιπροσωπεύουν την Β΄Αθήνας, την μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της Ελλάδας, όπου η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε πολύ χαμηλά ποσοστά, θα εργαστούν για να κερδίσουν εκ νέου την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων.
Ο Economist, πάντως, σημειώνει ότι αρκετοί αναλυτές φοβούνται μια γενική χαλάρωση των υπουργών που δεν παρακολουθούνται αυστηρά από την Τρόικα και προς αυτή την κατεύθυνση είναι και οι προειδοποιήσεις του Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ.
«Η κόπωση των μεταρρυθμίσεων και η αντίσταση από τα κεκτημένα συμφέροντα έναντι των βασικών μεταρρυθμίσεων αποτελούν βασικές προκλήσεις πολιτικής στο προσεχές διάστημα» ήταν το μήνυμα του αξιωματούχου του ΔΝΤ.
Η φωτογραφία είναι από τον Economist
Πηγή: iefimerida.gr
egiakoumis.gr

Read more...

Στο «σφυρί» τα Ολυμπιακά Ακίνητα Μαρκόπουλου και Γαλατσίου...


Διεθνή διαγωνισμό για δύο Ολυμπιακά ακίνητα, το Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου και εκείνο του Γαλατσίου, προκηρύσσει το ΤΑΙΠΕΔ με στόχο να...
έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου.

Τα δύο ακίνητα τα οποία μεταβιβάστηκαν πρόσφατα στο ΤΑΙΠΕΔ είτε υπολειτουργούν, είτε έχουν εγκαταλειφθεί τα τελευταία 10 χρόνια. Μάλιστα γι’ αυτό του Γαλατσίου έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες πως έχει, κυριολεκτικά, λεηλατηθεί. Είναι η γνωστή ιστορία – πληγή των Ολυμπιακών Ακινήτων για τα οποία δεν έχει προβλεφθεί χρήση και αξιοποίηση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Το ΤΑΙΠΕΔ υπολογίζει σε αξιοποίηση των Ακινήτων μέσω μακροχρόνιων παραχωρήσεων με διατήρηση των υφισταμένων αθλητικών χρήσεων, ενώ πέρα από το οικονομικό αντάλλαγμα θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων από τα κόστη συντήρησης...
topontiki.gr

Read more...

Telegraph: Η Ελλάδα διεκδικεί αποζημίωση 7 δισ. ευρώ για τα υποβρύχια...


Αγωγή σε βάρος μιας εκ των μεγαλύτερων αμυντικών βιομηχανιών της Γερμανίας κατέθεσε η Ελλάδα, για τα τέσσερα υποβρύχια που δεν έπλευσαν ποτέ, διεκδικώντας αποζημίωση 7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Telegraph.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η...
περίπλοκη αυτή υπόθεση, η οποία έχει απειλήσει τη θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ,  έγινε σύμβολο των οικονομικών προβλημάτων της χώρας.

Μάλιστα, η Telegraph δημοσιεύει φωτογραφίες των τεσσάρων υποβρυχίων, που παραμένουν ανολοκλήρωτα σε ελληνικό ναυπηγείο, 15 χρόνια μετά την παραγγελία τους.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί αποζημίωση 7 δισ. ευρώ από την ThyssenKrupp Marine Systems και την Abu Dhabi Mar, την αμυντική βιομηχανία και το ναυπηγείο που είναι υπεύθυνα για την παραγγελία.

Στα έγγραφα των 200 σελίδων που εστάλησαν στο Διεθνές Δικαστήριο Διακανονισμών, αναφέρεται ότι η διεθνής θέση της Ελλάδας και η θέση της  χώρας στο ΝΑΤΟ υπονομεύτηκαν από την αποτυχία των εταιρειών να παραδώσουν τα υποβρύχια.

“Το ζήτημα είναι τόσο ευαίσθητο, που θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε ακόμα υψηλότερη οικονομική αποζημίωση από τους Άραβες και τους Γερμανούς, γιατί τα υποβρύχια σχετίζονται με το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας, τη θέση της στο ΝΑΤΟ και το γεγονός ότι η χώρα περιμένει την οριστικοποίηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που έχει φέρει αρκετούς επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν στους φυσικούς πόρους της”, λέει στην εφημερίδα πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης.

Όπως λέει η Telegraph, η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Ελλάδας να μεταφέρει τις ευθύνες για τις  υπερβολικές δαπάνες της σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Και προσθέτει πως το κόστος της παραγγελίας των υποβρυχίων ανήλθε στα 3 δισ. ευρώ, είναι δηλαδή τριπλάσιο του ποσού που απαίτησε η τρόικα να εξοικονομήσει η ελληνική κυβέρνηση από τη μείωση των συντάξεων...
newmoney.gr

Read more...