Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Η Grant Thornton θα «στήσει» την υπηρεσία για τα κόκκινα δάνεια...


Στην εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Grant Thornton ανατέθηκε από το υπουργείο Οικονομίας η υποστήριξη για την οργάνωση της «Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου» που αφορά στα κόκκινα δάνεια.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, για την υπηρεσία αυτή, πρόκειται για έναν δημόσιο φορέα, ο οποίος «θα έχει πλήρη εικόνα των περιουσιακών στοιχείων κάθε δανειολήπτη, όπως σήμερα έχει μόνο το δικαστήριο, και θα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και αντικειμενικό εργαλείο, που θα προσδιορίζει την ικανότητα του δανειολήπτη να αποπληρώνει τα δάνειά του. Ταυτόχρονα θα προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα του, ενώ το δάνειο του θα μπαίνει σε κλίμακα αξιολόγησης».

Η απόφαση που υπογράφει ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Γιώργος Ιωαννίδης αναφέρει ότι η δαπάνη για την υλοποίηση του εν λόγω έργου, σύμφωνα με...
την οικονομική προσφορά του αναδόχου, ανέρχεται στο ποσό των 77.500 ευρώ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και η εν λόγω δαπάνη βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η διάρκεια του έργου ορίζεται σε τέσσερις μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Σημειώνεται πως η επιλογή της εταιρείας για την εν λόγω ανεξάρτητη αρχή, ήταν μέσα στις εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση του δευτέρου σετ προαπαιτούμενων...

Read more...

Αντικρούουν τα περί μικρής αποζημιώσης Ασφαλιστικές εταιρείες: Αποζημιώσαμε κανονικά την Softex


Ασφαλιστικές εταιρείες: Αποζημιώσαμε κανονικά την Softex
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Την απάντησή τους δίνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες που αποζημίωσαν τη Softex μετά την πυρκαγιά, γεγονός που σύμφωνα με τα όσα λέγονται αποτέλεσε μία από τις αιτίες για να αποφασίσει η μητρική
Bolton Group να κλείσει το εργοστάσιο στην Ελλάδα. Οι εταιρείες αποκρούουν το επιχείρημα αυτό, διαψεύδοντας τα περί «μικρής αποζημιώσης».

Οι εταιρείες με κοινή ανακοίνωσή του χαρακτηρίζουν «τουλάχιστον άστοχη» την προσπάθεια απόδοσης των αιτίων για την παύση λειτουργίας της SOFTEX στις ασφαλιστικές εταιρείες και αποκρούουν τους ισχυρισμούς για «μικρή αποζημίωση», επισημαίνοντας ότι «προχωρήσαμε σε αποζημίωσή της μέσα σε εύλογο και μάλιστα, ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα, λαμβανομένου υπόψη του μεγέθους, της έκτασης και της φύσης της ζημίας».

Ως προς το ύψος της αποζημίωσης τονίζουν ότι «καταβλήθηκε, σύμφωνα με τους όρους και τις καλύψεις του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, τη νομοθεσία και μετά τη σύμφωνη γνώμη και ρητή αποδοχή από την ασφαλισμένη επιχείρηση»

Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους «με έκπληξη και προβληματισμό παρακολουθούμε την ανάμιξη των ασφαλιστικών εταιριών μας σε αναφορές και αιτιάσεις για την παύση λειτουργίας της SOFTEX (ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΧΑΡΤΟΠΟΙΪΑ ΑΕ, Χαρτεργατών 4, Αθήνα). Επισημαίνουμε ως τουλάχιστον επιπόλαιη και άστοχη -όπως προκύπτει από ανακριβείς δηλώσεις στα έντυπα και ψηφιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας- την προσπάθεια απόδοσης των αιτίων για την παύση λειτουργίας της SOFTEX στις ασφαλιστικές εταιρίες και συγκεκριμένα με την καταβολή 'μικρής' -όπως χαρακτηρίστηκε- ασφαλιστικής αποζημίωσης για τις ζημιές που υπέστη η επιχείρηση από την πυρκαγιά στις 3 Ιουλίου 2015».

» Οι ασφαλιστικές εταιρίες GENERALI HELLAS, HDI GERLING, INTERAMERICAN και ΑΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, ως συνασφαλίστριες εταιρίες της SOFTEX, δηλώνουμε κατηγορηματικά και με ρητή επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μας, ότι, μετά το ζημιογόνο γεγονός της εν λόγω πυρκαγιάς και την ολοκλήρωση εκτίμησης των συνθηκών επέλευσης του κινδύνου και αποτίμησης των ζημιών που υπέστη η ασφαλισμένη εταιρία SOFTEX, προχωρήσαμε σε αποζημίωσή της μέσα σε εύλογο και μάλιστα, ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα, λαμβανομένου υπόψη του μεγέθους, της έκτασης και της φύσης της ζημίας».

«Η αποζημίωση καταβλήθηκε σύμφωνα με τους όρους και τις καλύψεις του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, τη νομοθεσία και μετά τη σύμφωνη γνώμη και ρητή αποδοχή από την ασφαλισμένη επιχείρηση» καταλήγει η ανακοίνωση των ασφαλιστικών εταιρειών.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Οι εταίροι να εκπληρώσουν της υποχρεώσεις τους» Χρέος και αποδοχή των ομολόγων από την ΕΚΤ συζήτησαν Παυλόπουλος-Ντράγκι


Χρέος και αποδοχή των ομολόγων από την ΕΚΤ συζήτησαν Παυλόπουλος-Ντράγκι
  (Φωτογραφία:  Reuters )
Αθήνα
Το ζήτημα του χρέους, της επανέναρξης της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων από την ΕΚΤ και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης καθώς και άρση των capital controls έθεσε στο τραπέζι ο Πρ.Παυλόπουλος στη συνάντηση με τον Μ.Ντράγκι της ΕΚΤ.

«Με το πέρας της αξιολόγησης, η οποία πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα πρώτα δείγματα ανάπτυξης που είναι πλέον ορατά, θα πρέπει να υπάρξει εκπλήρωση υποχρεώσεων και εκ μέρους των εταίρων μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αναφερόμενος στη συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους, καθώς και στα σχετικά με την αντιμετώπιση των ελληνικών ομολόγων και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την πλευρά της ΕΚΤ.

«Να καταστεί επιτέλους η ΕΚΤ πραγματική κεντρική τράπεζα»

Ο κ. Παυλόπουλος επαίνεσε δε την ΕΚΤ για τον ρόλο της στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, καθώς, όπως είπε, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Με την επίσκεψή του στην ΕΚΤ ο κ. Παυλόπουλος θέλησε να εκφράσει την σημασία που αποδίδει η Ελλάδα, αλλά και γενικότερα τη σημασία που έχει ένας από τους κυριότερους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά το οικονομικό και κυρίως το τραπεζικό της σύστημα.

«Από πλευράς όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και όλων των δημοκρατικών δυνάμεων, οι οποίες στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, εξέφρασα την συμπαράσταση, έτσι ώστε να συνεχίσει την προσπάθεια για να καταστεί επιτέλους η ΕΚΤ πραγματική κεντρική τράπεζα και να έχει όλες τις δυνατότητες που θα της επιτρέψουν να αντιμετωπίζει ευχερέστερα και αποτελεσματικότερα τις μεγάλες κρίσεις που υπάρχουν και που δεν πρόκειται να τελειώσουν», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος και τόνισε ότι και το 2016 οι συνθήκες θα είναι δύσκολες, ενώ επιβαρύνονται και από την προσφυγική κρίση, και η ΕΚΤ πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια που κάνει ο κ. Ντράγκι προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την συμπαράστασή του ως χρέος όχι μόνο προς τον Μάριο Ντράγκι, αλλά προς έναν θεσμό της ΕΕ και της ευρωζώνης, χωρίς τον οποίον, όπως σημείωσε, δεν μπορεί να υπάρξει πορεία προς την οικονομική και νομισματική ένωση της ΕΕ.

Η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί και από τις δύο πλευρές

Όπως δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ συζητήθηκαν οι υποχρεώσεις που έχουν πλέον οι εταίροι μας μετά το τέλος της αξιολόγησης.

«Η Ελλάδα θα πράξει αυτό που της αναλογεί για να είναι συνεπής με όσα συμφώνησε στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος. Με το πέρας της αξιολόγησης, η οποία πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα πρώτα δείγματα ανάπτυξης που είναι πλέον ορατά, θα πρέπει να υπάρξει εκπλήρωση υποχρεώσεων και εκ μέρους των εταίρων μας, διότι ο κανόνας "Pacta sunt servanda" ισχύει όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τους εταίρους της. Είναι βασικός κανόνας της ΕΕ», επισήμανε.

Διευκρίνισε δε για ακόμη μία φορά ότι «μιλάμε για την αναδιάρθρωση του χρέους, όχι στη βάση κουρέματος, αλλά στη βάση των κανόνων του ESM, και από κει και πέρα για ό,τι πρέπει να γίνει σχετικά με την αντιμετώπιση των ελληνικών ομολόγων και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την πλευρά της ΕΚΤ, ώστε να επιστρέψουμε στην ομαλότητα που υπήρχε όταν δεν είχαμε αυτού του είδους την οικονομική κατάσταση που προέκυψε μετά την επιβολή των capital controls και για να μπορέσουμε να τελειώσουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα με τα capital controls που αποτελούν τροχοπέδη στην ομαλή εξέλιξη του τραπεζικού και οικονομικού μας συστήματος».

Η ΕΚΤ, συνέχισε ο Πρόεδρος, στην κρίση αυτή «έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όπως ταιριάζει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στους κανόνες αλληλεγγύης που ταιριάζουν στον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Για να καταλήξει αναφέροντας ότι ευχαρίστησε για αυτό τον κ. Ντράγκι και τους συνεργάτες του και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και στο μέλλον με καλύτερους όρους.

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνάντηση, έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» στην ελληνική οικονομία, πάνω στην οποία, όπως είπε, πρέπει να χτίσουμε.

«Να μείνουμε στα καλά, να ολοκληρώσουμε την έκθεση ώστε να έχουμε όλα τα οφέλη που θα προκύψουν μετά», δήλωσε και προσέθεσε ότι ήταν μια πολύ καλή συνάντηση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Δεν πέρασε η πρόταση Βούτση για το ΕΣΡ...


Δεν έγινε δεκτή από την Διάσκεψη των Προέδρων η εισήγηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για την επιλογή των μελών του ΕΣΡ, καθώς...
δεν συγκεντρώθηκε η πλειοψηφία 4/5, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Η πρόταση υπερψηφίστηκε από 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ενώ καταψήφισαν 7 βουλευτές από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων. ΚΚΕ και Ποτάμι δήλωσαν παρών.

«Είναι ζήτημα πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να εισηγηθεί πώς αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί και να φέρει τη σχετική ρύθμιση», δήλωσε μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης​...

Read more...

Δεμένα τα πλοία Τετάρτη και Πέμπτη...



Σε 48ωρη απεργία προχωρά η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, την Τετάρτη 20 και την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, ζητώντας να αποσυρθεί άμεσα το...
ασφαλιστικό νομοσχέδιο που εντάσσει τους ναυτικούς στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η απεργία των ναυτικών θα ξεκινήσει στις 06.00 το πρωί της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 06.00 το πρωί της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου. Την Πέμπτη στις 11.00 το πρωί η ΠΝΟ έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να πραγματοποιήσει πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Εκεί αντιπροσωπεία της ΠΝΟ θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό Θοδωρή Δρίτσα ενώ στη συγκέντρωση θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του ΝΑΤ.

Στην σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, ανακοίνωσε την απεργία και υπογράμμισε πως ο κλάδος θα φτάσει μέχρι το τέρμα χωρίς υποχωρήσεις αφού με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θίγονται όλες οι κατηγορίες των εργαζομένων και η ένταξη του ΝΑΤ στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει, καθώς αυτή τη στιγμή το πρωτογενές μητρώο ασφαλισμένων τηρείται στο υπουργείο Ναυτιλίας και δεν θα μπορεί να ελέγχεται το εργασιακό και ασφαλιστικό βιογραφικό του ναυτικού.

«Αυτά που ως αντιπολίτευση πιστεύανε ότι οι άλλοι δεν τα κάνουν, τα κάνουν τώρα αυτοί εδώ», σημείωσε, λέγοντας πως σε όλα τα κράτη της ΕΕ αυτή τη στιγμή διατηρείται αυτοτελές και ανεξάρτητο ασφαλιστικό ταμείο για τους ναυτικούς, λόγω της ιδιαιτερότητας του ναυτικού επαγγέλματος, καθώς δεν υπάρχουν μόνο κατηγορίες πλοίων αλλά και μεγάλος αριθμός ειδικοτήτων που υπηρετούν σε αυτά.

Read more...

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους Ο χάρτης των αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα


Ο χάρτης των αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα
Σε πολλά σημεία της χώρας, τα τρακτέρ έχουν ήδη βγει στο εθνικό οδικό δίκτυο   (Φωτογραφία:  Motionteam )
Αθήνα
Κλιμακώνουν από την Τετάρτη τις κινητοποιήσεις τους γεωργοί και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αντιδρούν στα προωθούμενα μέτρα στο φορολογικό και ασφαλιστικό, με μπλόκα σε κομβικά σημεία της εθνικής και Εγνατίας οδού και ισχυρή παρουσία σε λιμάνια και τελωνεία.

Θεσσαλία
Στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας για την έξοδο των αγροτικών μηχανημάτων αύριο Τετάρτη στα Τέμπη, βρίσκεται η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών και Κτηνοτρόφων νομού Λάρισας.

Το μπλόκο των Τεμπών θεωρείται ιδιαίτερης «στρατηγικής» και «συμβολικής» σημασίας και ως εκ τούτου ένα από τα ισχυρά σημεία «πίεσης» των αγροτών για την επιτυχή έκβαση του αγώνα τους. Η συγκέντρωση τρακτέρ σε χωριά του νομού, όπως λένε οι διοργανωτές, έχει ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες και αύριο αναμένεται εκατοντάδες τρακτέρ να οδεύσουν προς την κοιλάδα των Τεμπών και να παραταχθούν εκατέρωθεν του δρόμου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και σε συνεννόηση με την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, τα τρακτέρ προερχόμενα από έξι διαφορετικά σημεία εκκίνησης θα οδεύσουν σταδιακά και κατά φάλαγγες προς τα Τέμπη, ώστε να μην προκληθεί πρόβλημα στην γενική κυκλοφορία. Ενώ και στην Κοιλάδα, η διάταξη θα γίνει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των οχημάτων.

Στην Κοιλάδα πάντως υπολογίζεται ότι θα βρίσκονται όλα τα τρακτέρ μετά τις 1.30 το μεσημέρι.

Στις προθέσεις των οργανωτών είναι να παραμείνουν εκεί εκατέρωθεν του οδοστρώματος, αναμένοντας μέχρι και το Σάββατο οπότε και θα ολοκληρωθεί η προσέλευση σε όλα τα μπλόκα που συντονίζονται από την Συντονιστική Επιτροπής Ελλάδας των αγροτικών φορέων και πιθανώς την Κυριακή θα υπάρξει μία συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων προκειμένου να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν.

Οι αγρότες τονίζουν ότι ανοίγουν διάλογο με την κυβέρνηση από μηδενική βάση και με τρακτέρ στον δρόμο, ενώ πέραν του ασφαλιστικού, του φορολογικού και του κόστος παραγωγής, θέτουν και επιμέρους αιτήματα όπως αυτά προκύπτουν από τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες ανά περιοχή.

Την Πέμπτη, σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν σε χθεσινή σύσκεψη τους οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας, την έξοδο τους στον κόμβο Νίκαιας θα κάνουν και τα τρακτέρ αγροτών από την Λάρισα, τα Φάρσαλα και την Καρδίτσα.

Ήδη υπάρχουν προσυγκεντρώσεις αγροτικών μηχανημάτων σε χωριά, τα οποία συντεταγμένα την Πέμπτη θα κινηθούν προς τον κόμβο Νίκαιας. «Είναι ώρα ευθύνης για τον καθένα μας. Κανείς να μην λείψει από την μάχη για την επιβίωση του. Η θέση κάθε μικρομεσαίου αγρότη είναι στο μπλόκο Νίκαιας.

Όλοι στον αγώνα να μην περάσουν και να μην εφαρμοστούν τα μέτρα του Μνημονίου και της ΚΑΠ που μας ξεκληρίζουν» επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Σε πλήρη ετοιμότητα και με «αναμμένες» τις μηχανές των τρακτέρ, οι αγρότες της Μαγνησίας δηλώνουν έτοιμοι, για να στήσουν από αύριο τα μπλόκα τους στην περιοχή. Στόχος των αγροτών της περιφέρειας Αλμυρού είναι ο στρατηγικής σημασίας οδικός κόμβος των Μικροθηβών, επί της εθνικής οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης, αλλά και ο κόμβος του Αερινού για τους αγρότες του κάμπου και του Βελεστίνου.

Περισσότερα από 130 τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί ήδη στην περιοχή Πλατάνια του Αλμυρού και αύριο Τετάρτη 20 Ιανουαρίου όλα δείχνουν ότι θα ξεκινήσουν πορεία για τον κόμβο Μικροθηβών, όπου είναι το προγραμματισμένο ραντεβού.

Οι αγρότες του Πηλίου θα καθορίσουν τη στάση τους την ερχόμενη Κυριακή. Στις 11 το πρωί της Κυριακής θα συγκεντρωθούν στο "Πορφυρογένειο Ίδρυμα" Αγριάς για να συζητήσουν για τις συνέπειες στο ασφαλιστικό και το φορολογικό και θα καθορίσουν το πλαίσιο των δικών τους κινητοποιήσεων.

Εν τω μεταξύ, δυο προσυγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν αύριο οι αγρότες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων «Η Άνοιξη», όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος Απόστολος Θωμόπουλος.

Η πρώτη θα είναι στο Μεγαλοχώρι στις 11 το πρωί για τα τρακτέρ από την πόλη των Τρικάλων και της ευρύτερης περιοχής και η δεύτερη η τελική, στο Ζάρκο, για τα τρακτέρ της υπόλοιπης γεωγραφικής περιφέρειας.

Μακεδονία-Θράκη
Διαρκώς ενδυναμώνεται το μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα, όπου ήδη έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 900 τρακτέρ και όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αγροσυνδικαλιστής Στέργιος Λιτός «καθημερινά γίνονται διάφορες ενέργειες συμβολικού χαρακτήρα -χθες κτηνοτρόφοι του μπλόκου έριξαν γάλα και σανό στο οδόστρωμα- αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε να κλείσουμε το τελωνείο».

Τρακτέρ έχουν παραταχθεί και σε άλλες περιοχές του νομού Σερρών και ο σχεδιασμός είναι να κατευθυνθούν από αύριο σε σημεία που χρειάζονται ενδυνάμωση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων Χρήστος Γκόντιας.

«Δουλεύουμε για να στηθούν λίγα, δυνατά και σε κομβικά σημεία μπλόκα. Ένα τέτοιο πολύ δυνατό είναι αυτό που στήνεται στον κόμβο Κερδυλλίων επί της Εγνατίας οδού. Η Πανελλήνια Συντονιστική θα έχει δυναμική παρουσία και στα μπλόκα του κόμβου της Χρυσούπολης στην Καβάλα, στο Κάστρο Βοιωτίας, στο Αγρίνιο, στη Θεσπρωτία, στο Ηράκλειο, ακόμα και στον Ισθμό της Κορίνθου και στα Μάλγαρα», αναφέρει. Μπλόκο στήνεται και στην περιοχή Κοκκινογείων στη Δράμα.

Αγρότες από τη Βόρεια Χαλκιδική και την ανατολική Θεσσαλονίκη σχεδιάζουν μπλόκο στην περιοχή του αεροδρομίου.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής Βασίλης Μαυροσκάς, «αποφασίσαμε να κάνουμε προσυγκεντρώσεις στις πλατείες των χωριών στις 23 Ιανουαρίου 2016 και στις 26 του μήνα θα συγκεντρωθούμε όλοι στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο "Μακεδονία", οπότε και θα αποφασίσουμε αν τελικά θα κάνουμε πορεία διαμαρτυρίας μέχρι τον Λευκό Πύργο».

Προσυγκεντρώσεις με τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών σήμερα, και κάθοδό τους σε κομβικά σημεία επί της εθνικής οδού, αποφάσισε σε χθεσινοβραδινή της σύσκεψη η Πρωτοβουλία Αγροτών που αριθμεί 62 Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα.

 «Να θεωρείται βέβαιο ότι θα στηθεί μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού στο νομό Ημαθίας, ενώ δυναμικό παρόν θα δοθεί και στους κόμβους Μαυροβουνίου και Παλιού Μηλοτόπου Πέλλας» δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας.

Παρατεταγμένα τρακτέρ βρίσκονται στο Αιγίνιο Πιερίας, στις δύο εισόδους στο νομό Κιλκίς, στην Παλαιά Πέλλα, στον Πλατανότοπο Γιαννιτσών, στο Μηλότοπο και στις περιοχές Αλεξάνδρεια, Καβάσιλα, Κυψέλη και Νησί του νομού Ημαθίας, ενώ αύριο θα αποφασιστεί προς ποια μπλόκα θα κινηθούν.

Τρακτέρ αναμένεται να παραταχθούν αρχικά στο ύψος του πέμπτου χιλιομέτρου Κομοτηνής-Ξάνθης και τις βραδινές ώρες της Τρίτης θα κατευθυνθούν στο κέντρο της Κομοτηνής, όπου και θα καταλάβουν θέσεις στον πεζόδρομο της κεντρικής πλατείας. Εκεί θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, οπότε αναμένεται η άφιξη στην Κομοτηνή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η σύσκεψη στην παλαιά Νομαρχία Ροδόπης στις 10.30 το πρωί της ίδιας μέρας.

Οι εκπρόσωποι των φορέων της Ροδόπης που συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, αποφάσισαν την πραγματοποίηση συλλογικών δράσεων με αποκορύφωμα τη διοργάνωση περιφερειακού συλλαλητηρίου στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής την Κυριακή 31 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί.

Δυτική Ελλάδα
Στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας θα παρατάξουν οι αγρότες τα τρακτέρ τους αύριο στις 12.00 το μεσημέρι.

«Οι αγρότες είναι απογοητευμένοι με τα όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση» είπε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγροτών Αχαΐας Νίκος Ζαφειρόπουλος, προσθέτοντας πως «είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε, διότι αν εφαρμοστούν τα όσα προβλέπονται για τη φορολογία, τα αγροτικά μας προϊόντα θα πάψουν να είναι ανταγωνιστικά».

Στην Ηλεία, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Τραγανού Ανδρέας Τσουκαλάς, από νωρίς αύριο το πρωί οι αγρότες θα παρατάσσουν τα τρακτέρ σε δύο σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους της Μαραθιάς και του Κουρτεσίου. Όπως είπε ο Ανδρέας Τσουκαλάς, «αν εφαρμοστούν τα όσα έχουν γίνει γνωστά για τη φορολογία, τότε θα μπει ταφόπλακα στο αγροτικό επάγγελμα γι' αυτό και εμείς είμαστε μια γροθιά και θα αγωνιστούμε για να μην περάσει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο».

Στην Αιτωλοακαρνανία, με πρωτοβουλία της Ένωσης Αγρινίου, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση αγροτών και κτηνοτρόφων στο Παπαστράτειο μέγαρο Αγρινίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης προτάθηκαν δράσεις και κινητοποιήσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου όπως είπαν οι συμμετέχοντες «να αποτραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό». Επίσης, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί συντονιστική επιτροπή, η οποία θα καθορίσει τους τρόπους των κινητοποιήσεων.

Ήπειρος
Στα Ιωάννινα, με δυο προσυγκεντρώσεις στις 10.30 το πρωί της Τετάρτης -στην γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη και στην Ανατολή- οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες του νομού, κατεβαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους.

Στην συνέχεια, θα πραγματοποιήσουν πορεία προς την Περιφέρεια Ηπείρου και σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους από άλλες περιοχές, θα καθορίσουν την στάση τους. Το απόγευμα της Τετάρτης, στις 6, θα συμμετέχουν σε συλλαλητήριο που διοργανώνουν φορείς και οργανώσεις.

Τις δυνάμεις τους μετρούν αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Θεσπρωτία, για να ξεκινήσουν, όπως υπογραμμίζουν, δυναμικές κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και την Εγνατία. Μάλιστα, για το σχεδιασμό της κινητοποίησης σήμερα το απόγευμα, έχουν γενική συνέλευση των συλλόγων στην Ηγουμενίτσα.

Όπως επισημαίνει ο Κώστας Γκίκας, παρά το γεγονός ότι, σε βάρος του ιδίου και άλλων συναδέλφων του αγροτών και κτηνοτρόφων, υπεβλήθησαν μηνύσεις για παρεμπόδιση κυκλοφορίας σε προηγούμενες κινητοποιήσεις του 2014 , δεν πτοούνται και οργανώνονται δυναμικά.

Στην Άρτα, οι παραγωγοί οργανώνονται δυναμικά για να βρίσκονται στις 10.00 αύριο το πρωί, στην Εθνική Οδό στο χωριό Κομπότι. Με τρακτέρ, γεωργικά μηχανήματα και αγροτικά αυτοκίνητα, όπως είπε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Κώστας Τσίρκας, θα παραταχθούν στο δρόμο και θα βρίσκονται σε συντονισμό με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι κινητοποιήσεις στην Πρέβεζα, θα ξεκινήσουν την Παρασκευή, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που ετοιμάζουν οι σύλλογοι αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων, στο Φόρο, την κεντρική πλατεία της πόλης. Εκεί, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος στην Πανελλήνιας Ένωση Κτηνοτρόφων Γεράσιμος Λιόλης, θα αποφασιστεί σε ποια σημεία του Νομού θα παρατάξουν τα τρακτέρ, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τους.

Πελοπόννησος
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι αγρότες στην Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα, μπλόκο στην είσοδο του Κουτσοποδίου Αργολίδας, στο σταθμό του τρένου, αποφάσισαν να δημιουργήσουν από αύριο οι αγρότες της Αργολίδας από τα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου.

 Την ίδια ημέρα οι αγρότες της Αργολίδας έχουν αποφασίσει να κάνουν αρχικά πορεία αγροτικών μηχανημάτων και αυτοκινήτων από τα χωριά του αργολικού κάμπου στις πόλεις και στην συνέχεια θα δημιουργήσουν μπλόκο στην είσοδο του Κουτσοποδίου.

Στη Λακωνία, οι αγρότες ομόφωνα αποφάσισαν, να συμμετάσχουν αύριο στις Πανελλαδικές κινητοποιήσεις και να ενώσουν την φωνή τους με τους υπόλοιπους αγρότες. Στο πλαίσιο αυτό θα κατεβάσουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες και θα ξεκινήσουν ενημέρωση του κόσμου.

Κρήτη
Στην κατάληψη του περιφερειακού καταστήματος του ΟΓΑ στο Ηράκλειο θα προχωρήσουν οι αγρότες το πρωί της Τετάρτης, ανοίγοντας τον χορό των κινητοποιήσεων ενάντια στα συζητούμενα ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα.

Η απόφαση ελήφθη στις Αρχάνες κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Κρήτης. Οι αγρότες τόνισαν ότι θα μεταβούν και πάλι στα γραφεία του ΟΓΑ και να προχωρήσουν σε μια νέα κατάληψη μετά από αυτή που έγινε στις 13 του μήνα.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να δώσουν δυναμικό «παρών» στην 26η AGROTICA Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώνοντας τις φωνές τους με τους συναδέλφους τους. Στα αιτήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων εκτός από το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής περιλαμβάνονται, επίσης, και αιτήματα που έχουν να κάνουν με τις επιστροφές πληρωμών πετρελαίου από το 2013, την πληρωμή των δικαιωμάτων, αλλά και την πληρωμή της εξισωτικής για τους κτηνοτρόφους

Αγρότες και κτηνοτρόφοι που ανήκουν στην Ενωτική Ομοσπονδία, ανοίγουν στα Χανιά την αυλαία των κινητοποιήσεων. Ήδη ανακοίνωσαν την διοργάνωση συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί στην πλατεία της δημοτικής αγοράς.

Κέρκυρα
Παναγροτικό συλλαλητήριο έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας αποφάσισε για τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση Κέρκυρας.

Με την οργάνωση συσκέψεων, περιοδειών και συζητήσεων σε διάφορα χωριά της Κέρκυρας, οι αγρότες της Κέρκυρας, προετοιμάζουν και οργανώνουν κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα μέτρα φορολογίας και του ασφαλιστικού που προτείνει η κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ Κέρκυρας Βασίλης Αρμένιακος, «στο παναγροτικό συλλαλητήριο της Κέρκυρας οι αγρότες με την παρουσία τους, χωρίς αγροτικά μηχανήματα, πρόκειται να δώσουν ένα βροντερό παρόν, δηλώνοντας την αντίθεσή τους για τα προτεινόμενα μέτρα της κυβέρνησης και διεκδικώντας την κοινοτική ενίσχυση που δεν έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτών του νησιού».

Στερεά Ελλάδα
Σε στάση αναμονής με προσυγκεντρώσεις και προσπάθεια μαζικοποίησης των μπλόκων κινούνται οι αγρότες και στη Βοιωτία και στη Φθιώτιδα. Στη Βοιωτία έχει συγκροτηθεί προσυγκέντρωση με περίπου 130 τρακτέρ μεταξύ της Λιβαδιάς και του Ορχομενού στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, όπου είναι και ο κόμβος της παλιάς εθνικής οδού Λαμίας και Λιβαδιάς.

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή κ. Γιάννη Βάγγο, οι αγρότες συντονίζονται μαζί με συναδέλφους τους από τα Βάγια, τη Θήβα και τον Ορχομενό και ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν έως αύριο, θα γίνουν και οι κινήσεις τους. Στόχος τους είναι να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μπλόκο στην περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας στο 110 χιλ. της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

Στα Βάγια υπάρχει προσυγκέντρωση με περίπου 40 τρακτέρ, όπως επίσης προσυγκέντρωση υπάρχει και στην περιοχή της Θήβας κοντά στο εθνικό δρόμο στο 90ό χλμ με λιγότερα αγροτικά μηχανήματα. Στη Φθιώτιδα στο 210 χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας έχουν παραταχθεί περίπου 50 τρακτέρ από την αρχή της βδομάδας.

Επίσης, έχουν αποφασιστεί προσυγκεντρώσεις στην περιοχή του Μώλου και της Στυλίδας, όπου τα τρακτέρ θα συγκεντρωθούν στο λιμάνι. Οι επιτελείς αναμένουν τα τρακτέρ για να εκτιμήσουν την κατάσταση, αλλά και τις επόμενες κινήσεις τους, με κεντρικό στόχο να δημιουργήσουν ένα μεγάλο μπλοκ με αγροτικά μηχανήματα στην περιοχή της Ανθήλης. Τρακτέρ από τα χωριά του Δομοκού αναμένεται να συγκεντρωθούν στο 43ο χιλ. της επαρχιακής οδού Λαμίας-Δομοκού-Καρδίτσας.

Στον χορό των κινητοποιήσεων και οι αλιείς
«Ραντεβού» με τα καΐκια τους στην προβλήτα Νέα Κρήνης στην Καλαμαριά Χαλκιδικής έχουν δώσει για αύριο στις 10.00 το πρωί οι αλιείς του νομού Θεσσαλονίκης, και όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιων Αλιέων Μάνθος Παγώνης, «κατεύθυνσή μας θα είναι το λιμάνι της Θεσσαλονίκη, όπου και σκοπεύουμε να εγκατασταθούμε επ' αόριστον. Θα συγκεντρωθούμε όλοι οι παράκτιοι αλιείς από την ευρύτερη περιοχή του νομού μας, αλλά και τις τριγύρω περιοχές».

Με προσυγκέντρωση απέναντι από το δημαρχείο Βόλου, όπου οι αλιείς έχουν δεμένα τα καΐκια τους, θα ξεκινήσει η κινητοποίηση στο Βόλο, και όπως επισήμανε ο επικεφαλής του οικείου Συλλόγου, Χρήστος Ξηραδάκης, «στο σημείο θα φτάσουν και αγρότες από το Πήλιο και μετά όλοι μαζί θα προχωρήσουμε σε αποκλεισμό του λιμανιού του Βόλου».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Εγκρίθηκε η τροπολογία Με 165 ψήφους υπερψηφίστηκε η αύξηση των μελών του ΕΣΡ


Με 165 ψήφους υπερψηφίστηκε η αύξηση των μελών του ΕΣΡ
  (Φωτογραφία:  Intime )
Αθήνα
Με ψήφους 165 υπέρ, 86 κατά και 19 «παρών» υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία αυξάνονται τα μέλη του ΕΣΡ από επτά σε εννέα.

Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Δημοκρατική Συμπαράταξη ενώ καταψήφισαν ΝΔ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Από την πλευρά τους, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ δήλωσαν παρών.
Λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε η ΝΔ, ο υπουργός Επικρατείας Ν.Παππάς, προσερχόμενος στην Βουλή, δήλωσε ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών ότι «εάν η ΝΔ συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, η Βουλή θα αποφασίσει για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών». Αντιθέτως «εάν παρ' όλη την κίνηση καλής θέλησης από μεριάς μας η ΝΔ δεν συναινέσει, είναι προφανές ότι επιλέγει να κάνει μεγάλη αβάντα σε όσους ωφελούνται από το καθεστώς του τηλεοπτικού χάους που εκθέτει τη χώρα διεθνώς», συμπλήρωσε.

Όπως είπε: «Από την ψήφιση του νομοσχεδίου και μετά η ΝΔ κωλυσιεργεί στη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης παρόλο που η υποχρέωση για διεξαγωγή διαγωνισμού απορρέει από τη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους. Σήμερα έχει προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία αρνούμενη να συναινέσει στη διεύρυνση του αριθμού των μελών του ΕΣΡ. Προφασίζεται υποτιθέμενες υπερεξουσίες της κυβέρνησης σε σχέση με το διαγωνισμό παρόλο που η μοναδική απόφαση που βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης είναι ο αριθμός των αδειών».

Κύκλοι της ΝΔ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά που την κατηγόρησε για κωλυσιεργία και την κάλεσε να συναινέσει στην τροπολογία ώστε η Βουλή να αποφασίσει για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, ανέφεραν: «Η ΝΔ εμμένει στην αλλαγή του νόμου και κατά συνέπεια στην αύξηση των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ».

Για να εκλεγούν τα μέλη του ΕΣΡ απαιτείται πλειοψηφία των 4/5 και ως εκ τούτου χρειάζεται η συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Διάσκεψη των Προέδρων.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Βολές προς το Μέγαρο Μαξίμου Αντίδραση της ΝΔ στις διαρροές σχετικά με τη συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη


Αντίδραση της ΝΔ στις διαρροές σχετικά με τη συνάντηση Τσίπρα - Μητσοτάκη
  (Φωτογραφία:  Intime )
Αθήνα
Η πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου είχε μια κατάληξη που ξάφνιασε τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο της ΝΔ. Παρότι στη διάρκειας της δύο ωρών συζήτησης το κλίμα ήταν καλό και πολιτισμένο, προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση σε εκείνον και στο επιτελείο του οι διαρροές από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση των δύο πολιτικών και ενώ μέσα στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν υπήρχε κανένα άλλο πρόσωπο.

Σύμφωνα με αυτές τις κυβερνητικές διαρροές, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ να πάρει θέση σε σχέση με το ΔΝΤ και να διαλέξει πλευρά στη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό. Επίσης, του ζήτησε να συμβάλει ώστε ξεμπλοκαριστεί το ζήτημα με τη συγκρότηση του ΕΣΡ, να εκλεγεί το νέο συμβούλιο, για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότητησης των καναλιών. «Δεν είναι σωστό κανένα κόμμα να κάνει αβάντες στους ολιγάρχες μιντιάρχες» φέρεται να του είπε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της ΝΔ, ωστόσο, διευκρινίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν εκείνος που άνοιξε την κουβέντα για την αδειοδότηση των ΜΜΕ, τονίζοντας ότι οι άδειες θα πρέπει να δίνονται από το ΕΣΡ και όχι από τον υπουργό Επικρατείας και ότι πρέπει να επιστρέψουν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ.

Όπως μεταδόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός ζήτησε να ψηφίσει η ΝΔ το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση. «Το πρόβλημα δεν είναι οι μετακλητοί, είναι η αδιαφάνεια και ο κομματισμός στη διαδικασία αναδείξεις των μόνιμων στελεχών του δημοσίου» φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας. Από τη Συγγρού, μεταδίδεται ότι ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε στον Πρωθυπουργό ότι το κομματικό κράτος έχει ξεπεράσει τα όρια και γι' αυτό υπάρχουν όλες αυτές οι αντιδράσεις.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ επέκρινε τον κ. Τσίπρα για την πολιτική της κυβέρνησης του σε ότι αφορά τις επενδύσεις, και του είπε ότι με ο τρόπος που συμπεριφέρεται στους ξένους επιχειρηματίες είναι προβληματικός για τη χώρα και αποθαρρύνει τους επενδυτές.

Του επισήμανε ότι ο λογαριασμός του Ασφαλιστικού είναι μεγάλος, εξαιτίας της συμπεριφοράς και των αποφάσεων της κυβέρνησης όλο τον προηγούμενο χρόνο.

Σε ό,τι αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο οποίος αναδεικνύεται στο επόμενο μεγάλο πεδίο πολιτίκής αντιπαράθεσης, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφή τη θέση του ότι δεν θα συζητήσει μεμονωμένα την αλλαγή του εκλογικού νόμου παρά μόνο αν ενταχθεί στο πλαίσιο των ευρύτερων θεσμικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα συνεδεμένο και με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Συζήτηση έγινε και για το προσφυγικό, και ο αρχηγός της ΝΔ άκουσε την ενημέρωση που του έκανε ο πρωθυπουργός σχετικά με το θέμα αυτό που ξεπερνά την ελληνική κυβέρνηση.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Το παρασκήνιο της τοποθέτησης Χατζηδάκη-Γεωργιάδη...



...στην αντιπροεδρία της ΝΔ...

Ως στοχευμένη επιλογή, η οποία εξυπηρετεί την ανάγκη για συγκατοίκηση των δύο εσωκομματικών ομάδων, που θα μπορούσαν να κινούνται ως...
ξένες στο ίδιο κόμμα, κρίνεται η τοποθέτηση του Κ.Χατζηδάκη και του Άδ.Γεωργιάδη στις θέσεις των αντιπροέδρων της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα Νέα, από τη μία πλευρά βρίσκεται η φιλελεύθερη πτέρυγα, στη βάση ενός οικονομικού φιλελευθερισμού που εκπροσωπείται στη γαλάζια αντιπροεδρία από τον Κωστή Χατζηδάκη, ενώ στην άλλη πλευρά του εκκρεμούς κινείται η σκληροπυρηνική, εθνικιστική Δεξιά, η οποία καθοδηγείται από τις παραδοσιακές συντηρητικές αξίες και διακρίνεται ακόμη από στοιχεία ενός παλαιάς κοπής αντικομμουνισμού, που εκπροσωπείται από τον Αδ.Γεωργιάδη. 

Κατά την ίδια πηγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται ότι επιδιώκει μια ώσμωση που όχι μόνο θα συγκρατήσει τις αντίρροπες δυνάμεις στο κόμμα, αλλά θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη και για τον σχεδιασμό μιας αμφίπλευρης διεύρυνσης προς τις δύο πλευρές της πολιτικής κλίμακας που βρίσκεται πάνω στο γραφείο του νέου προέδρου.

Στη βάση αυτή, η διπλή προώθηση στην αντιπροεδρία των Χατζηδάκη - Γεωργιάδη είχε οριστικοποιηθεί από την επομένη κιόλας της εκλογής της νέας κομματικής ηγεσίας, έστω κι αν είχαν προεξοφληθεί οι κυβερνητικές επιθέσεις προς τη ΝΔ για «διπλό παιχνίδι με τον θατσερισμό και την Ακροδεξιά». 

Εξάλλου, με την ανάθεση συγκεκριμένων καθηκόντων στους δύο αντιπροέδρους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να επενδύει και σε έναν δεύτερο στόχο που ξεφεύγει από το εσωκομματικό πεδίο και συνδέεται άμεσα και με την αντιπολιτευτική τακτική ΝΔ: ο νέος αρχηγός θέλει να διαμορφωθεί μια φιλελεύθερη κυβερνητική εικόνα για το κόμμα, εξού και η κατάρτιση του γαλάζιου προγράμματος διακυβέρνησης ανατέθηκε στον Κωστή Χατζηδάκη και, ταυτόχρονα, επιθυμεί μια σύγκρουση με όρους λαϊκής Δεξιάς στη Βουλή - και για αυτόν τον λόγο ο Αδωνις Γεωργιάδης ανέλαβε τον συντονισμό του γαλάζιου κοινοβουλευτικού έργου. 

in.gr

Read more...

Το δεύτερο χτύπημα...


Στον Σταύρο...
Από τον Φωτήλα (διαβάσατε εδώ).
Το πρώτο, ήρθε, προ ημερών, από τον Θεοχάρη -αμφισβήτησε έμμεσα την ηγεσία του Θεοδωράκη.
Tο Ποτάμι πια βρίσκεται...
σε αναβρασμό.
 Μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και  το άνοιγμα της Φώφης Γεννηματά (για δημιουργία ενός κεντροαριστερού πολιτικού σχηματισμού), ο Σταύρος Θεοδωράκης, απέκτησε πονοκεφάλους.
 Που όσο περνάει ο καιρός, πολλαπλασιάζονται...

Read more...

Παναττική συγκέντρωση συνταξιούχων...



Παναττική συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αιχμή το Ασφαλιστικό πραγματοποιούν από τις 10 το πρωί συνταξιούχοι στην πλατεία Κοτζιά. Η συγκέντρωση οργανώνεται από...
την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ-ΕΛΤΑ-Δημοσίου-ΟΣΕ-ΟΑΕΕ-ΝΑΤ-ΟΤΑ-ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ.
Στη συγκέντρωση καλεί και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών.

Στη Θεσσαλονίκη η Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Οργανώσεων καλεί σε κινητοποίηση στις 10:30 στο ΙΚΑ Αριστοτέλους. 

Read more...

Την Κυριακή ο... απολογισμός του Αλέξη Τσίπρα...


Αλέξης Τσίπρας
Στοχεύοντας στην «τόνωση του ηθικού» του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τους μέχρι σήμερα σταθμούς της κυβερνητικής πορείας σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή στις... 18:30 στο γήπεδο Tae Kwon Do.

Με τίτλο «Ένας χρόνος Αριστερά, ένας χρόνος μάχη. Προχωράμε» και με αφορμή την πρώτη επέτειο της ανάληψης της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε μια ευρεία ανασκόπηση της μέχρι τώρα πορείας, με «σταθμούς» την επτάμηνη διαπραγμάτευση, τα «κέρδη» από το νέο μνημονιακό πρόγραμμα και τις «τομές» στη διακυβέρνηση της χώρας.

efsyn.gr

Read more...

Έως τις 8 Φεβρουαρίου η τακτοποίηση αυθαιρέτων..


Έως τις 8 Φεβρουαρίου η τακτοποίηση αυθαιρέτων - Media
Δεύτερη ευκαιρία για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος στους ξεχασιάρηδες, καθώς στην ισχύουσα ρύθμιση που λήγει στις 8 Φεβρουαρίου έχουν μέχρι τώρα υπαχθεί μόνο περί τα 940.000 κτίσματα, ενώ...
απομένουν περίπου ένα εκατομμύριο.
Στόχος είναι να μειωθούν τα πρόστιμα για τους πιο αδύναμους οικονομικά ιδιοκτήτες, ώστε να μπορέσουν κι εκείνοι να τακτοποιήσουν το αυθαίρετό τους, αν δεν έχουν καταφέρει εν μέσω κρίσης να το κάνουν έως τις 8 Φεβρουαρίου.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή ο ιδιοκτήτης είχε τη δυνατότητα αλλά δεν προχώρησε στην τακτοποίηση του αυθαιρέτου, τα πρόστιμα θα είναι αυστηρά.

Το μέσο πρόστιμο ανά ρύθμιση κυμαίνεται στα 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από το σύνολο των περίπου δύο εκατομμυρίων αυθαίρετων κτισμάτων, έχει «τακτοποιηθεί» περίπου το 50%.

Read more...