Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Γεροβασίλη: Περιμένω εξηγήσεις από τον Πανούση...


Οι κάρτες του Mega για τη συνομιλία του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ με μέλος των Πυρήνων της Φωτιάς - ΒΙΝΤΕΟ
 Τόσκας για Πανούση:«Εγώ δεν νομίζω ότι κινδυνεύει η ζωή του»...

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Να αποδείξει τους ισχυρισμούς του καλεί η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, τον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιάννη Πανούση.

«Ο κ. Πανούσης θα πρέπει να αποδείξει τους ισχυρισμούς του και να εξηγήσει γιατί..

επί επτά μήνες δεν ενημέρωσε ούτε τη Δικαιοσύνη ούτε την κυβέρνηση για όλα αυτά που σήμερα καταγγέλλει. Αντ’ αυτού μοιράζει «διαλόγους» στα μέσα ενημέρωσης», αναφέρει η Όλγα Γεροβασίλη  σε ανακοίνωση. Και προσθέτει:

«Πρέπει ακόμα να εξηγήσει γιατί ως αρμόδιος υπουργός και πολιτικός προϊστάμενος τόσο της ΕΥΠ όσο και της Αντιτρομοκρατικής δεν έδρασε άμεσα εφόσον εκτιμούσε ως σοβαρές και αξιόπιστες τις πληροφορίες στις οποίες σήμερα αναφέρεται.

Είμαι βέβαιη ότι η δικαιοσύνη θα διερευνήσει όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης».
 

Νωρίτερα, ο  αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, τόνισε (REAL FM), πως, «εγώ δεν νομίζω ότι κινδυνεύει η ζωή του κ. Πανούση και δεν έχουμε τέτοια πληροφόρηση. Με τον κ. Πανούση συνομιλήσαμε στο τηλέφωνο και μου είπε για κάποιες εκδοχές, αλλά πρόκειται για εκδοχές.  Πρέπει να δούμε από που πήρε τις πληροφορίες και αν είναι μικρής αξιοπιστίας. Πάντως καλώς έκανε και πήγε στην Δικαιοσύνη». Και πρόσθεσε ότι ο Γιάννης Πανούσης δεν τον είχε ενημερώσει όλο αυτό το διάστημα, ενώ δεν του είπε τίποτα όταν αποχώρησε από το υπουργείο.
«Αφού τα γνώριζε όλα αυτά γιατί δεν έκανε τίποτα όταν ήταν υπουργός;», αναρωτήθηκε ο Τόσκας...

Read more...

Οι εκκρεμότητες «θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες» Σε έκτακτο EuroWorking Group έως την επόμενη εβδομάδα παραπέμπεται η δόση


Σε έκτακτο EuroWorking Group έως την επόμενη εβδομάδα παραπέμπεται η δόση
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Για θετικό κλίμα στο Eurogroup της Δευτέρας και αναγνώριση της προόδου που έχει επιτευχθεί κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας ότι οι εκκρεμότητες που απομένουν «θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα» και θα επικυρωθούν σε έκτακτο EuroWorking Group «έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας» προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ.

«Στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι είναι έτοιμα προς εκταμίευση τα 2 δις της προβλεπόμενης χρηματοδότησης καθώς και τα 10 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσα στις επόμενες ημέρες.
»Οι εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους, οι πλειστηριασμοί, τα κόκκινα δάνεια και οι μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, θα ξεκλειδώσουν τη δόση των 2 δισ. ευρώ που συνδέεται με το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων, αλλά και την εκταμίευση των 10 δισ.. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
«Το σύνολο των κόκκινων δανείων θα περιλαμβανόταν στη δεύτερη σειρά προαπαιτουμένων, όμως τώρα το ζήτημα αυτό πρέπει να συμφωνηθεί γρηγορότερα», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις για τη διακυβέρνηση των τραπεζών, οι ίδιες πηγές εξήγησαν ότι οι δανειστές πιέζουν για αλλαγή κανόνων στη διοίκηση και στη δομή των τραπεζών.
Σε ό,τι αφορά το Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πρέπει εντός της εβδομάδας να ληφθούν αποφάσεις σε σχέση με τη δομή και τη λειτουργία του, ούτως ώστε να ολοκληρωθούν οι νομοθετικές διαδικασίες πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Eurogroup: Πρώτα μετά ανοιχτά θέματα, μετά η ανακεφαλαιοποίση
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, αναφέρθηκε στην «μεγάλη πρόοδο» και το σημαντικό έργο που έχει επιτευχθεί σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος, σημειώνοντας ότι υπάρχει κλίμα καλής συνεργασίας.

Αναφορά έκανε ο κ. Ντάισελμπλουμ και στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σημειώνοντας ότι «έγινε πολύ δουλειά» και η διαδικασία προχωρά ικανοποιητικά, ενώ το μέγεθος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών είναι μικρότερο του αρχικώς αναμενόμενου. Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ομαλά.
Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμότητες, κυρίως το θέμα των πλειστηριασμών και το θέμα της διακυβέρνησης των τραπεζών, όπως σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, υπάρχει δέσμευση για επίλυσή τους έως την άλλη εβδομάδα, οπότε θα μπορέσει να συνεδριάσει εκτάκτως το EuroWorking Group. Εφόσον υπάρξει θετικό συμπέρασμα, θα συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).«Υπάρχουν ανοιχτά θέματα που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ειδικότερα το θέμα της αφερεγγυότητας των νοικοκυριών. Θα πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα θέματα. Θα πρέπει η εφαρμογή να ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα και όλα αυτά είναι αναγκαία για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Για κλίμα καλής συνεργασίας με την Ελλάδα έκανε λόγο και ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει πρόοδος και ένα 20% των διαπραγματεύσεων απομένει να ολοκληρωθεί. Ο ίδιος τόνισε ότι στο θέμα των πλειστηριασμών πρέπει να βρεθεί το σωστό μείγμα, ώστε να προστατευτούν οι αδύναμοι αλλά και να μην υπάρχουν κάποιοι που εκμεταλλεύονται το σύστημα προστασίας.

Ο Κλάους Ρέγκλινκ (ESM) σημείωσε από την πλευρά του ότι υπάρχει πρόοδος αλλά και εκκρεμότητες που απομένουν για να εκταμιευτούν τα νέα ποσά. Τα 10 δισ. ευρώ μπορούν να γίνουν γρήγορα διαθέσιμα, ακόμα και εντός της εβδομάδας, αλλά μόνο εφόσον εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις.

Ο κ. Ρέγκλινγκ επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα των stress test ήταν θετικότερα του αναμενομένου και σημείωσε ότι το πρόγραμμα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και ίσως τελικά να μην χρειαστούν και τα 86 δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν «τα μέτρα που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα», καθώς και τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων, «εντός της εβδομάδας».
«Αυτό θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τη μεταφορά των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα», αναφέρει η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι «έως και 10 δισ. ευρώ προορίζονται για το σκοπό αυτό στο πλαίσιο του προγράμματος».
Τέλος, η ανακοίνωση επισημαίνει πως το ποσό των 10 δισ. που βρίσκεται ήδη σε ξεχωριστό λογαριασμό του ESM μπορεί να μεταφερθεί στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μόνο εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι συμφωνηθέντες όροι.
«Το Eurogroup ανέθεσε στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (EWG) να αξιολογήσει την εφαρμογή των προαναφερθέντων μέτρων το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», καταλήγει η ανακοίνωση.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Θετικό κλίμα αλλά και εκκρεμότητες Eurogroup: Αναγνωρίστηκε η πρόοδος αλλά χωρίς εκταμίευση


Λίγο πριν από τις 20:00 ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup που είχε ως αντικείμενο την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
ÂÑÕÎÅËËÅÓ - ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ EUROGROUP(EUROKINISSI/ÅÕÑÙÐÁÚÊÇ ÅÍÙÓÇ)
Σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.
Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι είναι έτοιμα προς εκταμίευση τα 2 δισ. της προβλεπόμενης χρηματοδότησης καθώς και τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσα στις επόμενες ημέρες.
Οι εκκρεμότητες που απομένουν, αναμένεται να κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διαψεύστηκαν όσοι τις προηγούμενες ημέρες ισχυρίζονταν πως η σταθερή εμμονή της Ελλάδας στις θέσεις της, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Read more...

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην αύξηση των τιμών των τροφίμων...


Άλλη μία θλιβερή πρωτιά καταγράφει η Ελλάδα της κρίσης. Παρά το δυσχερές οικονομικό κλίμα η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των τροφίμων για μία ακόμη φορά στην Ευρώπη των 28.
Σύμφωνα με την... Eurostat, οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα αυξήθηκαν τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Ιούλιο κατά 2,9%, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μεταξύ των 28 της ΕΕ. Στην Ελλάδα παρατηρήθηκε τον Αύγουστο του 2015 και η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση στις τιμές των τροφίμων, 4,2% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2014.

Όσον αφορά τα προϊόντα που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις είναι κυρίως αυτά που παρέμειναν σε καθεστώς ΦΠΑ 13%. Έτσι χαρακτηριστικό είναι ότι οι τιμές ψωμιού και δημητριακών κατέγραψαν αύξηση 3,2% σε ετήσια βάση και του κρέατος αύξηση κατά 1,9%, αυξήσεις που αποτελούν τις μεγαλύτερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην κατηγορία των ελαίων καταγράφεται αύξηση σε ετήσια βάση κατά 9,9%, στα φρούτα 17,2%, στα λαχανικά 9,6%, στα ψάρια 0,4%, σε γάλα, αυγά και τυριά 0,3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η τιμή του φρέσκου γάλακτος εμφανίζει τον Σεπτέμβριο του 2015 αύξηση κατά 2,96% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2015. Η τιμή, πάντως, παραγωγού συνολικά στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2015 είναι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εμφανώς χαμηλότερη από την τιμή το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Την ίδια στιγμή σε επίπεδο ΕΕ παρατηρήθηκε μείωση των τιμών κατά 1,3%.

Read more...

Χάνεται η επικουρική σύνταξη...


O υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. ΚατρούγκαλοςΣτη γραμμή των υφιστάμενων μνημονιακών δεσμεύσεων φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση στο μέτωπο του ασφαλιστικού, αφήνοντας στην άκρη τα μεγαλεπήβολα σχέδια για ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Παρ’ όλο που ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος συνεχίζει να...
προσπαθεί να βρει το γενικό ισοδύναμο στους μνημονιακούς νόμους 3863 και 3865 και στο μέγαρο Μαξίμου δουλεύουν τις δικές τους εναλλακτικές προτάσεις, εκείνο που δείχνει πιθανότερο είναι να πάμε σε λογικές 2014 αναφορικά με το ασφαλιστικό.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι, κατά πρώτον, θα πρέπει να μειωθούν οι καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις κατά τουλάχιστον 15%...

Πρέπει να σημειωθεί ότι το όποιο σενάριο έχει μελετηθεί έχει καταδείξει ότι για να βγουν με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης θα πρέπει εδώ και τώρα να μειώσουν κατ’ αυτό το ποσοστό τις καταβαλλόμενες συντάξεις.

Ωστόσο, θα γίνει προσπάθεια ώστε να περάσει μαλακά τo θέμα στους συνταξιούχους με μια πρώτη μείωση 5% αρχικά και ακολούθως θεσμοθέτηση μεγαλύτερου ποσοστού (με όπλο την απάλειψη της δυνατότητας χρηματοδότησης της επικουρικής ασφάλισης από τον ΑΚΑΓΕ).

Πάντως σε κάθε περίπτωση θα τεθεί σε ισχύ ένας μόνιμος μηχανισμός αυτόματης μείωσης των συντάξεων για να αποφεύγονται τα ετήσια ελλείμματα (τουλάχιστον αρχικά στην επικουρική).

Ομως αυτή είναι η ασφαλέστερη οδός για την κατάργηση της επικουρικής σύνταξης και την άνθηση των επαγγελματικών ταμείων που τόσο επιθυμούν οι ασφαλιστικές εταιρείες ώστε να διασωθούν μέσω της εισχώρησής τους στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Ουσιαστικά θα πρόκειται για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος αλλά με άλλη ονομασία. Το πιθανότερο είναι να τεθούν αυτόματοι οικονομικοί σταθεροποιητές που θα μεταφέρουν, όπως έχει εισηγηθεί η «επιτροπή σοφών», το βάρος της βιωσιμότητας (δημογραφική γήρανση, μείωση ρυθμών ανάπτυξης) από το κράτος στα άτομα.

Σύμφωνα λοιπόν με τις κυβερνητικές προθέσεις, οι μειώσεις θα επέρχονται αυτόματα και δεν θα εξαρτώνται από δύσκολες πολιτικές αποφάσεις.

Τιμωρία...

Πάντως το θέμα είναι ότι οι αυτόματοι σταθεροποιητές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος (που μειώνει αυτόματα τις συντάξεις ώστε να υπάρξουν ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί), δεδομένου ότι οι μηχανισμοί αυτόματης σταθεροποίησης αφορούν φυσιολογικές οικονομικές περιόδους.

Κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης, οι μηχανισμοί αυτοί λειτουργούν αντίστροφα, δηλαδή ως «αποσταθεροποιητές της οικονομίας» αλλά κυρίως της κοινωνίας, αφού μετατρέπουν τις ευθύνες για την εξάσκηση της κρατικής πολιτικής σε τιμωρία για τους συνταξιούχους και τις παροχές που αυτοί λαμβάνουν από το σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι μέσω της επικουρικής η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος (ή όπως αλλιώς ονομαστεί ο τρόπος αυτόματης μείωσης των συντάξεων) σε βάθος, το πολύ, διετίας θα έχει περάσει και στην κύρια ασφάλιση.

efsyn.gr

Read more...

Όλη η εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ Κάθε αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας φορολογείται με 33%


Κάθε αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας φορολογείται με 33%

Αθήνα
Σε περιουσιακά στοιχεία (κινητή ή ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής) που αποκτήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 και για τα οποία ο φορολογούμενος δεν μπορεί να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων, θα επιβάλλεται φόρος σαν να επρόκειτο για εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα ο οποίος θα υπολογίζεται με συντελεστή 33%.

Αυτό ορίζει νέα εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών με διευκρινίσεις για θέματα προσαύξησης περιουσίας και ανάλωσης κεφαλαίου προηγουμένων ετών, που υπογράφεται από τον αναπληρωτή γ.γ Δημοσίων Εσόδων Ι.Μπάρκα και δημοσιεύτηκε πριν από λίγο στη «Διαύγεια».

Η εγκύκλιος, αναφέρεται σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία και όχι μόνο στις καταθέσεις. Αναφέρεται δηλαδή σε «προσαύξηση της περιουσίας η οποία μπορεί να αναφέρεται σε κινητή ή ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής, όπως οικόπεδα, σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη, αεροσκάφη, τραπεζικές καταθέσεις και πάσης φύσεως χρεόγραφα, (μετοχές, τοκομερίδια, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κλπ.), η οποία δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα που δηλώνει ο φορολογούμενος».

Ειδικά για τις καταθέσεις, δίδονται λεπτομερείς οδηγίες στους ελεγκτές προκειμένου να διαπιστώνουν αν υπάρχει αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας ή όχι.

Κάθε προσαύξηση περιουσίας που προέρχεται από παράνομη ή αδικαιολόγητη ή άγνωστη πηγή ή αιτία, θεωρείται κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών. Συνεπώς θα φορολογείται με συντελεστή 33%.

Σε περίπτωση διαπίστωσης προσαύξησης περιουσίας, η προσαύξηση αυτή δεν υπόκειται σε φορολογία, εφόσον ο φορολογούμενος αποδείξει την πραγματική πηγή αυτής, καθώς επίσης και ότι αυτή είτε έχει υπαχθεί σε νόμιμη φορολογία, είτε απαλλάσσεται από τον φόρο σύμφωνα με ειδικές διατάξεις, προστίθεται.

Σε περίπτωση που οι αποδείξεις δεν είναι ικανοποιητικές, η οποιαδήποτε προσαύξηση της περιουσίας χαρακτηρίζεται και φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η προσαύξηση της περιουσίας μπορεί να αναφέρεται σε κινητή ή ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής, όπως οικόπεδα, σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη, αεροσκάφη, τραπεζικές καταθέσεις και πάσης φύσεως χρεόγραφα, (μετοχές, τοκομερίδια, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κλπ.), η οποία δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα που δηλώνει ο φορολογούμενος, διευκρινίζεται.

Η μεταβολή της σύνθεσης ή της διατήρησης της περιουσίας δεν σημαίνει απαραίτητα και την προσαύξησή της, προστίθεται.

«Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε προσαύξηση περιουσίας διαπιστωθεί κατά τον έλεγχο, προκειμένου να φορολογηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 4 του άρθρου 29 του ΚΦΕ, δηλαδή με συντελεστή τριάντα τρία τοις εκατό (33%), απαιτείται να ελέγχονται και να συνεκτιμώνται και οι τυχόν δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του άρθρου 32 του ΚΦΕ».

Για την δικαιολόγηση προσαύξησης περιουσίας μέσω διάθεσης περιουσιακών στοιχείων ή μέσω απόκτησης εισοδημάτων που στο παρελθόν δεν υπήρχε η υποχρέωση της αναγραφής τους στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, είτε γιατί ήταν αφορολόγητα είτε γιατί φορολογούνταν με ειδικό τρόπο (πχ. τόκοι, πώληση εισηγμένων μετοχών), πρέπει να αποδεικνύονται με τα κατάλληλα νόμιμα δικαιολογητικά.

Επίσης, σε όσες περιπτώσεις επικαλείται ο φορολογούμενος ότι η προσαύξηση περιουσίας προέρχεται από δωρεά, δανειοδότηση, γονική παροχή, κληρονομιά κλπ, πρέπει να ελέγχεται αν υπήρχε η δυνατότητα από τον δωρητή, τον δανειοδότη, τον παρέχοντα, τον κληρονομούμενο, να καταβάλλει ποσά που επικαλείται ο φορολογούμενος, καθώς και αν έχουν καταλογιστεί τα ποσά που προβλέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις (π.χ. τέλη χαρτοσήμου, φόρος γονικής παροχής, φόρος δωρεάς κ.λπ.).

Τι θα ισχύει για τις καταθέσεις
Ειδικά για τις καταθέσεις, στην εγκύκλιο ορίζεται ότι:

«Η προσαύξηση της περιουσίας που προκύπτει από τον έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών πρέπει να τεκμηριώνεται επαρκώς, καθόσον αναλήψεις / καταθέσεις μπορεί να αφορούν συναλλαγές-κινήσεις που δεν συνιστούν κατ' ανάγκη φορολογητέο εισόδημα.

» Περαιτέρω μεταφορές χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών εξετάζονται και διερευνάται ο λόγος που πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές μεταφοράς των ποσών αυτών αφού προσκομίσει ο φορολογούμενος τα σχετικά έγγραφα. Δηλαδή το θέμα που πρέπει να εξετάζεται δεν είναι ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ ανάληψης και κατάθεσης στον ίδιο ή άλλο τραπεζικό λογαριασμό αλλά αν τα αναληφθέντα ποσά υπερκαλύπτουν δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ή λοιπών δαπανών, έτσι ώστε να μην δικαιολογούνται μεταγενέστερες καταθέσεις ίσου ή άλλου ποσού στον ίδιο ή άλλο λογαριασμό.

» Σ' αυτήν την περίπτωση μπορεί να αποδειχθεί και να τεκμηριωθεί από τον έλεγχο ότι, οι συγκεκριμένες αναλήψεις που έγιναν από τον φορολογούμενο από έναν ή περισσότερους λογαριασμούς δαπανήθηκαν για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων ή λοιπών δαπανών οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί εφικτή η επανακατάθεση των ποσών αυτών σε ίδιους ή άλλους λογαριασμούς.

» Επιπλέον ο έλεγχος κρίνει και τεκμηριώνει εάν πρόκειται ή όχι για 'πρωτογενείς καταθέσεις', δηλαδή για ποσά που προέρχονται από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία και δεν προέρχονται από αναλήψεις από άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς.

» Σημειώνεται ότι δεν αντίκειται στη φορολογική νομοθεσία η ανάληψη χρηματικών ποσών και η αποδεδειγμένη επανακατάθεση μέρους ή του συνόλου αυτών και ούτε προβλέπεται χρονικός περιορισμός για την διαδικασία κίνησης χρηματικών κεφαλαίων».

Όταν δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η προσαύξηση της περιουσίας, τότε αυτή φορολογείται στη χρήση που διαπιστώνεται από τον έλεγχο ότι επήλθε, προστίθεται στην εγκύκλιο. Ο φορολογούμενος δύναται σε κάθε περίπτωση να αποδείξει ότι ο χρόνος αυτός είναι διάφορος από αυτόν που διαπιστώθηκε από τον έλεγχο.

A.T

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στιχομυθίες από τον «κοριό» της ΕΥΠ Συνομιλίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και «Πυρήνων» παρουσίασε ο Γ.Πανούσης


Συνομιλίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και «Πυρήνων» παρουσίασε ο Γ.Πανούσης
Ο Γιάννης Πανούσης ενώ αποχωρεί από τον Άρειο Πάγο, αφού κατέθεσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη   (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Συνομιλίες που φέρεται να έχει καταγράψει την περίοδο Μαρτίου - Μαΐου 2015 ο «Μεγάλος Αδελφός» της ΕΥΠ μεταξύ ηγετικού στελέχους των «Πυρήνων της Φωτιάς», ομάδας ποινικών και από την άλλη πλευρά κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ένας από τους οποίους εμφανιζόταν και «σύμβουλος» του υπουργού Δικαιοσύνης, περιλαμβάνουν τα στοιχεία που παρουσίασε στις δικαστικές αρχές ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης.

Σε αυτές τις συνομιλίες ακούγονται αντιεξουσιαστές να αναφέρονται σε εμπρηστική επίθεση στο γραφείο του κ. Πανούση τον Φεβρουάριο του 2009 -την ευθύνη είχε αναλάβει η Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς- με σχετική αναφορά ότι «καλά του είχαμε κάνει τότε» και με εκτόξευση νέων απειλών. Επιπλέον σε αυτές τις συνομιλίες ακούγεται ένας από τους κρατούμενους να απειλεί (αναφερόμενος στον κ. Πανούση) ότι«θα του σπάσω το κεφάλι», ενώ διατυπώνονται και άλλες παρόμοιες απειλές.

Ακόμη ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε και σε υλικό που συγκεντρώθηκε από έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ για έναν 65χρονο, κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε επαφές με ανώτατους αξιωματικούς των Σωμάτων Ασφαλείας και διευκόλυνε κυκλώματα διακίνησης ή παράνομης νομιμοποίησης μεταναστών. Το άτομο αυτό φέρεται σε μαγνητοφωνημένες συνομιλίες να επιζητούσε την απομάκρυνση του κ. Πανούση και την αντικατάστασή του με νυν στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΥΠ προχωρούσε τους τελευταίους μήνες σε παρακολούθηση τηλεφώνων κρατουμένων για ποινικές υποθέσεις αλλά και για «αντάρτικο πόλης» που είχαν επαφές με κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι παρουσιάζονταν σαν «απεσταλμένοι» του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, χωρίς να έχουν ωστόσο καμία «επίσημη» σχετική ιδιότητα.

Επιπλέον έχουν καταγραφεί τα δεδομένα σχετικών επισκεπτηρίων στις φυλακές Κορυδαλλού και σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα. Η ΕΥΠ τροφοδοτεί με παρόμοια στοιχεία για κινήσεις και διασυνδέσεις κρατουμένων και άλλες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Εκείνη την περίοδο ήταν θέματα αιχμής η δημιουργία φυλακών «υψίστης ασφαλείας» (τύπου Γ), τα ζητήματα χειρισμού υποθέσεων αντιεξουσιαστών και των συγγενών τους μετά και την επιχείρηση «Γοργοπόταμος» και τις σχετικές έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (επί υπουργίας του Β.Κικίλια), ζητήματα μεταγωγών κ.ά.

Τότε φέρεται να δίνονταν διαβεβαιώσεις από πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για θετική κατάληξη όλων των αιτημάτων των αντιεξουσιαστών και ποινικών κρατουμένων. Ύστερα, όπως κατήγγειλε ο κ. Πανούσης, «όταν παρουσιαζόταν εμπλοκή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επέρριπταν ευθύνες σε μένα και ότι τους στέκομαι εμπόδιο». Αποτέλεσμα ήταν -όπως υποστηρίζει- να αρχίσει κύκλος πάσης φύσεως απειλών από τους κρατουμένους.

Όπως υποστήριζαν στο «Βήμα» συνεργάτες του κ. Πανούση, «ο πρώην υπουργός παρουσίασε στις δικαστικές αρχές τις σχετικές απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες και τα σχετικά πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ. Αυτή ήταν η ουσία των καταθέσεών του. Ο κ. Πανούσης είχε ενημερώσει εκείνη την περίοδο τον κ. Παρασκευόπουλο για τον ρόλο του φερομένου ως συμβούλου του και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι θα κόψει οποιαδήποτε επαφή μαζί του».

Σημειώνεται ότι πολλά από τα αναφερόμενα από τον κ. Πανούση στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δραστηριοποιούνταν επί μακρόν σε επιτροπή για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των κρατουμένων και ορισμένες από αυτές τις συναντήσεις τους με κρατουμένους είχαν δημοσιοποιηθεί. Μάλιστα ορισμένοι κρατούμενοι αντιεξουσιαστές εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους στον ρόλο που μπορεί να είχαν οι «συγκεκριμένοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης».

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Πανούσης μετά τη δεύτερη κατάθεσή του στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου εξέφρασε την ανησυχία του για την πρόθεση του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Τόσκα να αλλάξει την ηγεσία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. που προχώρησε στη σχετική έρευνα για τις διασυνδέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη των διωκτικών αρχών.

Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ποιος είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από την τραγωδία του ρωσικού Airbus;...


Η βόμβα τοποθετήθηκε στο αεροσκάφος μέσω του catering...
Ο Αιγύπτιος κληρικός Αμπού Οσάμα αλ-Μάσρι είχε προαναγγείλει τρομοκρατικές επιθέσεις προ έξι μηνών.

Τη στιγμή που το σενάριο της τοποθέτησης εκρηκτικού μηχανισμού στο ρωσικό Airbus κερδίζει ολοένα περισσότερο έδαφος, νέα στοιχεία βλέπουν...
το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία είναι πιθανό η βόμβα που εξερράγη παρασύροντας στο θάνατο 224 ανθρώπους, οι οποίοι επέβαιναν σε αεροσκάφος της Kogalymavia, να τοποθετήθηκε στο φορτίο τροφοδοσίας του αεροπλάνου.

Έτσι, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές δεν είναι απίθανο κάποιος εργαζόμενος της υπηρεσίας catering που ήταν μέλος της οργάνωσης του φερόμενου ως «εγκεφάλου» της τρομοκρατικής ενέργειας, να τοποθέτησε τον εκρηκτικό μηχανισμό ανάμεσα στα γεύματα που προσφέρονται στους επιβάτες.

Στο μεταξύ, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες «δείχνουν» ως υπεύθυνο για το τραγικό δυστύχημα τον Αιγύπτιο κληρικό Αμπού Οσάμα αλ-Μάσρι, ο οποίος είναι επικεφαλής τρομοκρατικής οργάνωσης που δρα στη Χερσόνησο του Σινά και ορκίζεται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.




Στον αλ-Μάσρι, μάλιστα, αποδίδεται η φωνή που ακούγεται σε ηχητικό μήνυμα που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 4 Νοεμβρίου, στο οποίο αναλάμβανε την ευθύνη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

Ο 42χρονος, πάντως, είχε προαναγγείλει τρομοκρατικές ενέργειες προ έξι μηνών, όταν καλούσε τους «συντρόφους» του να επιτεθούν σε Αιγύπτιους δικαστές.




Τότε καλούσε τους ακολούθους τους να «δηλητηριάσουν την τροφή», των δικαστών, να τους παρακολουθούν είτε βρίσκονται στην κατοικία τους, είτε στο δρόμο και να τους καταστρέψουν με εκρηκτικά τα σπίτια τους.

Ο κληρικός που σπούδασε στο πανεπιστήμιο αλ-Αζχάρ και εργαζόταν ως εισαγωγέας ενδυμάτων, ακούγεται να λέει στο ηχητικό μετά την τραγωδία της Kogalymavia «εμείς είμαστε εκείνοι που το καταρρίψαμε στο όνομα του Αλλάχ και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ανακοινώσουμε τη μέθοδο με την οποία το ρίξαμε».

Μάλιστα, στο απόσπασμα αυτό χαρακτήρισε «ευλογία» το δυστύχημα που συνέπεσε με την συμπλήρωση ενός έτους από τη σύμπραξη της οργάνωσής του με το Ισλαμικό Κράτος.

Υπενθυμίζεται πως ο αλ-Μάσρι ηγείται της ομάδας «Επαρχία του Σινά», η οποία προηγουμένως ονομαζόταν «Υποστηρικτές ή πρωταθλητές της αγίας κατοικίας», ενώ το όνομά του εμπνέεται από τον πρώην επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Όπως αναφέρουν οι Sunday Times ο 42χρονος βρίσκεται ήδη στη λίστα των μυστικών υπηρεσιών ως «άνθρωπος ενδιαφέροντος», για τον εντοπισμό του οποίου το Λονδίνο επιθυμεί να συνεργαστεί με τις ρωσικές και αιγυπτιακές αρχές.

Τελευταία εμφάνισή του, πάντως, είναι αυτή σε βίντεο της 1ης Νοεμβρίου όπου έχει καταγραφεί να καλεί τους Παλαιστινίους να συνεχίσουν τις επιθέσεις με μαχαίρι κατά των Ισραηλινών...
protothema.gr

Read more...

Βαλαβάνη:«Μαζικό πλυντήριο για χιλιάδες υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής το τρίτο Μνημόνιο»...




Σοβαρές καταγγελίες της πρώην αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών για εξώφθαλμο "deal" μεταξύ τρόικας και ολιγαρχών με ρύθμιση που δίνει οριστικό συγχωροχάρτι σε τουλάχιστον 3.500 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και ξεπλένει...
συγκεκριμένα «αμαρτωλά» ΑΦΜ.

Η Νάντια Βαλαβάνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από τις 30.10.2015 τέθηκε σε ισχύ, όπως προβλέπεται στο βασικό νόμο του Μνημονίου 4336/14.8.2015, η αφαίρεση από το ΣΔΟΕ των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων του για θέματα φορολογικής και τελωνειακής πολιτικής (λαθρεμπόριο) και η μεταφορά τους, μαζί με υποθέσεις του που αφορούν 3.500 ΑΦΜ, καθώς και τους 500 από τους 730 συνολικά ελεγκτές και διοικητικό προσωπικό του, στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Αντίθετα, δεν υλοποιήθηκε ακόμα η πρόβλεψη του 4336/2015:

«Η αντιμετώπιση των υπόλοιπων υποθέσεων, που θα παραμείνουν στην Ε.Γ. του ΣΔΟΕ, θα καθοριστεί με νομοθετική ρύθμιση μέχρι τις 30.10.2015.» Είχα επισημάνει από την αρχή ότι, εκτός αν ανατραπεί η πρόβλεψη στο βασικό νόμο του μνημονίου, μένουν πίσω στο ΣΔΟΕ – στα ντουλάπια του, χωρίς πλέον δικαιώματα ελέγχου – περίπου 39.000 υποθέσεις, που αφορούν περισσότερα από 1.200.000 ΑΦΜ, από τις οποίες οι 12.500 παραγράφονται φέτος, ενώ οι υπόλοιπες μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.

Στο πολυνομοσχέδιο με ορισμένα ακόμα μνημονιακά προαπαιτούμενα, το οποίο εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής με πρόβλεψη να ψηφιστεί αύριο, πρώτον, οι 3.500 «υποθέσεις» γίνονται 4.020 (πάντα ΑΦΜ, αφού αλλάζει μόνο ο αριθμός και όχι η βασική επεξήγηση του 4336/2015 «…με τον όρο “υπόθεση” νοείται έλεγχος φυσικού ή νομικού προσώπου»).

Και, δεύτερον, προβλέπεται η μεταφορά από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ όχι μόνο των ελεγκτών, αλλά επιπλέον και των 500 από τις 730 συνολικά οργανικές θέσεις υπαλλήλων του – διαψεύδοντας τις επανειλημμένες δηλώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης ότι το ΣΔΟΕ δεν διαλύεται, αλλά αντίθετα θα ενδυναμωθεί. Σύμφωνα με επίμονη φημολογία των τελευταίων ημερών, τα 4.020 ΑΦΜ – που δεν αλλάζει τίποτα επί της ουσίας αν γίνουν 5.000 ή 6.000 ΑΦΜ – δε συμπεριλαμβάνεται καν ολόκληρη η λίστα Λαγκάρντ, όπως υπέθετα ότι θα γίνει σε πρόσφατο άρθρο μου.

Αντίθετα, συμπεριλαμβάνονται όλα-όλα 1.200 ΑΦΜ από τις περισσότερες από 2.000 «πραγματικές» υποθέσεις – και όχι ΑΦΜ – που ελέγχονταν κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται μόνο 500 από τα 2.062 ΑΦΜ της λίστας Λαγκάρντ. Σύμφωνα με τα κριτήρια επιλογής που τέθησαν, τα υπόλοιπα 2.820 ΑΦΜ, των οποίων ο έλεγχος διασώζεται, θα αφορούν αποκλειστικά υποθέσεις μετά το 2010, που δεν αποτελούν αντικείμενο εισαγγελικής παραγγελίας – άρα, προφανώς ήσσονος σημασίας σε σχέση με αυτές που παίρνουν το δρόμο της παραγραφής. Με άλλα λόγια, οι φόβοι που είχα εκφράσει στο συγκεκριμένο άρθρο μου με τίτλο «Μαζικό “πλυντήριο”;

Συνέπειες από τη μνημονιακή διάλυση του ΣΔΟΕ» αποκτούν σήμερα σάρκα και οστά. Με την αναμενόμενη ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής των σχετικών δυο διατάξεων του τρέχοντος πολυνομοσχεδίου, δρομολογείται η υλοποίηση κυριολεκτικά ενός «σκανδάλου των σκανδάλων», μιας κι αφορά την, με νομοθετική απαγόρευση (!), εγκατάλειψη του ελέγχου εν αναμονή επερχόμενης παραγραφής όλων των γνωστών μεγάλων σκανδάλων (εξοπλιστικά, μίζες, «μαύρο» πολιτικό χρήμα, λίστα Λαγκάρντ ως προς την πλειοψηφία των ΑΦΜ της, άλλες «λίστες» κ.α.).

Είναι χαρακτηριστικό ότι εγκαταλείπονται έτσι υποθέσεις που, αν υπήρχε τελικά πραγματική πολιτική βούληση για πόλεμο ενάντια στη μεγάλη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο (καυσίμων, καπνικών, ποτών), θα μπορούσαν ν’ αποφέρουν αρκετά δις ευρώ μέσα στα λίγα επόμενα χρόνια. Ανάμεσα τους άμεσα – από τις 600 υποθέσεις που είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος τους από το ΣΔΟΕ, είχαν σταλεί στις ΔΟΥ για βεβαίωση προστίμων, αλλά με το Τρίτο Μνημόνιο οι εκθέσεις ελέγχου του ΣΔΟΕ έγιναν ξανά απλά πληροφοριακά δελτία και έτσι εντέλλονται οι, φορτωμένες με δικές τους υποθέσεις, ΔΟΥ να τις επανελέγξουν από την αρχή(!):

Αυτές μόνο οι 600 «τελειωμένες» υποθέσεις, απ’ τις οποίες αρκετές παραγράφονται άμεσα, ισοδυναμούν με πρόστιμα περίπου 300 εκ. ευρώ, σε μια εποχή που ένας εξαντλημένος λαός δέχεται τη γνωστή καταιγίδα υπερφορολόγησης ενώ η κυβέρνηση ψάχνει και δε βρίσκει ισοδύναμα πρακτικά για τα πάντα… Έτσι εμφανίζεται αμείλικτη πλέον η – διπλή – διαπίστωση:

Η τρόϊκα, κουαρτέτο κλπ, που όλα τα χρόνια των μνημoνίων καταλόγιζε στις ελληνικές κυβερνήσεις έλλειψη πολιτικής βούλησης για πόλεμο ενάντια στη φοροδιαφυγή, έχει η ίδια έρθει σε συμφωνία με βασικούς εκπροσώπους της ελληνικής ολιγαρχίας αλλά και του ελληνικού πολιτικού προσωπικού, επιβάλλοντας πρακτικά, μέσω του Γ΄ Μνημονίου, τον τερματισμό των ελέγχων που τους αφορούσαν.

Ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κόντρα ακόμα και στις εντελώς πρόσφατες προεκλογικές «δεσμεύσεις» της για αμείλικτο πόλεμο ενάντια στη μεγάλη φοροδιαφυγή, είχε ήδη – προεκλογικά – αποδεχθεί την υποστολή και αυτής της σημαίας, της τελευταίας που της είχε απομείνει μετά την κατά κράτος υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις της πρώτης κυβερνητικής περιόδου.

Η σιωπή, λίγο-πολύ, των ΜΜΕ όσο και των βουλευτών, που αύριο Πέμπτη θα κληθούν να ψηφίσουν ως προαπαιτούμενο και τη σχετική διάταξη-μαζικό «πλυντήριο», αποτελεί προφανώς σημάδι των καιρών και της περιόδου, που διανύουν ο λαός και η χώρα»...
thepressproject.gr

Read more...

Επιστολές που δεν παραδόθηκαν ποτέ...


Οι ιστορίες επιστολών του 17ου αιώνα που δεν παραδόθηκαν ποτέ - Μια εγκυμοσύνη έρχεται στο φως μετά από 300 χρόνια...

Χιλιάδες επιστολές που δεν παραδόθηκαν ποτέ στους παραλήπτες τους βρέθηκαν σε ένα δερμάτινο μπαούλο του 17ου αιώνα στην Ολλανδία και μελετώνται από μια διεθνή ομάδα ερευνητών.

Το μπαούλο παρουσιάστηκε...
σε ένα ταχυδρομικό μουσείο στη Χάγη το 1926 αλλά οι 2.600 επιστολές που περιείχε, από τις οποίες οι 600 δεν έχουν καν ανοιχτεί μελετώνται σήμερα από την ομάδα των ερευνητών. Μια από τις ιστορίες που ξεχωρίζει είναι αυτή μιας ανύπαντρης γυναίκας, Ολλανδής τραγουδίστριας η οποία μόλις έφτασε στο Παρίσι ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος.

Το γράμμα το έστελνε ένας κοινός φίλος του ζευγαριού στον πατέρα του παιδιού, έναν πλούσιο Εβραίο έμπορο στη Χάγη, αλλά δεν του παραδόθηκε ποτέ και ανοίχτηκε πολλά χρόνια μετά. «Μπορείτε να καταλάβετε χωρίς δυσκολία την πραγματική απελπισία της γυναίκας» αναφέρει μεταξύ άλλων αυτός που γράφει το γράμμα. Η επιστολή φέρει απ’ έξω την ένδειξη «niet hebben» που σημαίνει ότι ο παραλήπτης αρνήθηκε να το δεχτεί. Είχε πιθανόν μαντέψει πιθανόν το περιεχόμενό του, αναφέρει ερευνήτρια στην εφημερίδα Guardian.

Οι επιστήμονες ονόμασαν την έρευνα «Υπογεγραμμένα, σφραγισμένα αλλά χωρίς να έχουν παραδοθεί» και αναφέρουν ότι διαβάζοντας τις επιστολές πιθανόν να πέσει φως σε σκάνδαλα, ίντριγκες και την καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων στα τέλη του 17ου και τις αρχές του 18ου αιώνα.

Το μπαούλο με τα γράμματα είχε τοποθετηθεί στο πορτ μπαγκάζ ενός ζευγαριού ταχυδρόμων οι οποίοι ζούσαν στην Χάγη από το 1676 έως το 1707. Είχαν την ελπίδα ότι οι παραλήπτες τους κάποια στιγμή θα τα αναζητούσαν και θα πλήρωναν και τα τέλη για τη μεταφορά τους.

Γραμμένα σε διάφορες γλώσσες, μεταξύ άλλων Ολλανδικά, Γαλλικά και Ισπανικά τα γράμματα είναι από ανθρώπους διαφόρων κοινωνικών τάξεων, αριστοκράτες, κατάσκοπους, εραστές και εμπόρους. Ερευνήτρια της ομάδας αναφέρει ότι πολλά από αυτά είναι από ανθρώπους που έχουν βασικές γνώσεις γραφής ενώ τα περισσότερα είναι γραμμένα από ανθρώπους μέσου κοινωνικού επιπέδου που χρησιμοποιούν την δική τους διάλεκτο.

Εξετάζεται ακόμη και ο τρόπος που είναι διπλωμένα καθώς για παράδειγμα αν κάποιο είναι πολύ διπλωμένο είναι το πιθανότερο ένα ερωτικό γράμμα που κρύβει κάποιο μυστικό. Οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν μια ειδική μέθοδο όπου θα μπορέσουν να διαβάσουν το περιεχόμενο των γραμμάτων σκανάροντάς τα χωρίς να τα ανοίξουν...
newbeast.gr

Read more...

Με το βλέμμα στο Eurogroup η Ελλάδα - Νέα λίστα με 35 προαπαιτούμενα...

Έντονες ήταν οι διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, προκειμένου να καταστεί εφικτή η έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ από το Eurogroup, που συνεδριάζει... σήμερα Δευτέρα. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να κλείσει ει δυνατόν όλα τα «μέτωπα» από την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων. Στα «αγκάθια» της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων, περιλαμβάνονται τα «κόκκινα» δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (για τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον «νόμο Κατσέλη»), οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και η ρύθμιση των 100 δόσεων. Στο πλαίσιο αυτό, νέα τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (ΕuroWorking Group), πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή. Αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι δεν έχει υπάρξει προς το παρόν επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί ως τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Το EWG αποτιμά την πορεία υλοποίησης του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων που συνδέεται με την εκταμίευση της δόσης, ύψους 2 δισ. ευρώ. Στο μεταξύ, την ανάγκη να υπάρξουν «στέρεες και συγκεκριμένες συμφωνίες τις επόμενες ημέρες σε όλα τα μεγάλα ανοικτά θέματα που τελούν υπό συζήτηση» τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στη «Real news». Ανέφερε ότι «ο χρόνος πια μας πιέζει» και διατύπωσε την ελπίδα πως το Eurogroup της Δευτέρας «θα διευκολύνει να υπάρξει γρήγορα και άλλη πρόοδος στις συζητήσεις». Εξάλλου, το προσφυγικό και τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα ήταν το βασικό αντικείμενο των τριών τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, τη Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το επικείμενο ταξίδι στην Τουρκία. Και οι τρεις καλωσόρισαν την πρωτοβουλία και την ενέταξαν στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ευρωπαίων εταίρων για συνεργασία με τη γειτονική χώρα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος και ιδιαίτερα την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης. Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός ανέλυσε στους συνομιλητές του τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας, επισημαίνοντας ότι η ελληνική θέση είναι συμβατή τόσο με τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου όσο και με τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. «Κάβος» για την κυβέρνηση η νέα λίστα με 35 προαπαιτούμενα Η τροπή που πήρε τις τελευταίες ημέρες η διαπραγμάτευση για τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αλλά και για την προστασία της κύριας κατοικίας, δείχνει ότι οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες για την κυβέρνηση. Οι δυσκολίες εξεύρεσης «ισοδύναμων» ή άλλων μέτρων θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες, καθώς και τα ποσά θα είναι μεγαλύτερα και οι κοινωνικές ομάδες κατά των οποίων θα κληθεί να στραφεί η κυβέρνηση «υπερφορτωμένες» από βάρη. Μόνο από το νέο φορολογικό πρέπει να εξευρεθούν πόροι που να αντιστοιχούν κοντά στο 1% του ΑΕΠ, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 1,7 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ και το ασφαλιστικό «απαιτεί» περικοπές ή πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ προκειμένου από τη μία να καλυφθούν τα ελλείμματα και από την άλλη να μην τεθεί σε εφαρμογή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Οι διαφωνίες με τους δανειστές και όσον αφορά το επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων, έχουν ήδη αρχίσει να προκύπτουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τους στόχους του μεσοπρόθεσμου (σ.σ.: προβλέψεις για την ανάπτυξη, περιεχόμενο του βασικού σεναρίου, δηλαδή του δημοσιονομικού αποτελέσματος που μπορεί να προκύψει χωρίς λήψη πρόσθετων μέτρων), με αποτέλεσμα η κατάθεση του 4ετούς σχεδίου (το οποίο θα περιέχει διαφοροποιημένες εκτιμήσεις ακόμη και για το 2016 συγκριτικά με αυτές που ενσωματώθηκαν στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε στις αρχές Οκτωβρίου στη Βουλή) να μετατίθεται χρονικά προς το τέλος του μήνα. Τα 35 προαπαιτούμενα Αν όλα πάνε βάσει προγράμματος και τη Δευτέρα αποδεσμευτεί το ποσό των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι να «κλειδώσει» το περιεχόμενο της 2ης λίστας με τα προαπαιτούμενα, η εφαρμογή των οποίων ξεκλειδώνει με τη σειρά της τη 2η υποδόση του ενός δισεκατομμυρίου. Τι αναμένεται να περιλαμβάνει η 2η λίστα: 1. Καταθέσεις εξωτερικού: Κατάρτιση συνολικού σχεδίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με βάση την αποτελεσματική διυπηρεσιακή συνεργασία, το οποίο θα περιλαμβάνει: Τον εντοπισμό των μη δηλωμένων καταθέσεων μέσω ελέγχων των τραπεζικών συναλλαγών σε τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τη θέσπιση προγράμματος εθελοντικής γνωστοποίησης με κατάλληλες κυρώσεις, κατάλληλα κίνητρα και διαδικασίες επαλήθευσης, σύμφωνα με τη διεθνή βέλτιστη πρακτική και χωρίς καμία αμνηστευτική διάταξη. Αίτημα προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για την παροχή δεδομένων περί ιδιοκτησίας και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων από Ελληνες πολίτες, καθώς και τον τρόπο χρησιμοποίησης των δεδομένων αυτών. 2. Περιουσιολόγιο: Την καθιέρωση περιουσιολογίου και τη βελτίωση της παρακολούθησης. 3. Λαθρεμπόριο καυσίμων: Θέσπιση μέτρων για τον εντοπισμό δεξαμενών αποθήκευσης (σταθερών ή κινητών), για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων. 4. Βάση δεδομένων για ενδοομιλικές συναλλαγές: Δημιουργία βάσης δεδομένων για την παρακολούθηση των ισολογισμών μητρικών και θυγατρικών επιχειρήσεων για τη βελτίωση των κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου για τις ενδοομιλικές συναλλαγές. 5. Παραγραφή υποθέσεων: Θέσπιση μέτρων για την ιεράρχηση των φορολογικών ελέγχων με βάση την ανάλυση κινδύνου και όχι, όπως συμβαίνει σήμερα, την αρχαιότητα (δηλ. το έτος παραγραφής). 6. Ανασφάλιστα οχήματα: Λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων για την έγκαιρη είσπραξη των προστίμων για ανασφάλιστα οχήματα. 7. ΚΤΕΟ: Λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων για την έγκαιρη είσπραξη των προστίμων για τη μη πραγματοποίηση υποχρεωτικών τεχνικών ελέγχων οχημάτων (ΚΤΕΟ). 8. Συχνότητες: Λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων για την έγκαιρη είσπραξη των εισφορών για τη χρήση συχνοτήτων χωρίς άδεια. 9. Προκαταβολές φορολογικών διαφορών: Επιβολή, εφόσον είναι νομίμως δυνατόν, της προκαταβολικής είσπραξης σε περιπτώσεις φορολογικών διαφορών. 10. Φορολογία εισοδήματος: Μεταρρύθμιση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος με αλλαγές στην κλίμακα και το αφορολόγητο. 11. Φορολογία αγροτών: Σταδιακή κατάργηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών στο πλαίσιο του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, με ποσοστά που ορίζονται στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017. 12. Τυχερά παιχνίδια: Επέκταση της φορολόγησης των μικτών εσόδων από τυχερά παιχνίδια (GGR), ύψους 30%, στα παιχνίδια VTL που αναμένεται ότι θα εγκατασταθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και το 2016. 13. Ενοίκια: Αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια, για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ στο 15% (από 11%) και για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ στο 35% (από 33%). 14. Ναυτιλία: Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης του ναυτιλιακού κλάδου. 15. Επίδομα θέρμανσης: Καλύτερη στόχευση της επιλεξιμότητας ώστε να μειωθούν κατά το ήμισυ οι δαπάνες για τις επιδοτήσεις πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016. 16. Επιστροφές φόρου: Απλοποίηση του χρονοδιαγράμματος σχετικά με την πίστωση φόρου για τη φορολογία εισοδήματος. 17. Εισφορά αλληλεγγύης: Αναμόρφωση και ενσωμάτωση στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος της εισφοράς αλληλεγγύης επί του εισοδήματος, από το 2016, ώστε να επιτυγχάνεται με αποτελεσματικότερο τρόπο η προοδευτικότητα του συστήματος φορολογίας εισοδήματος. 18. Φοροαπαλλαγές: Εντοπισμός όλων των κινήτρων που αφορούν τη φορολόγηση εισοδήματος των επιχειρήσεων και ενσωμάτωση των εξαιρέσεων από τη φορολόγηση στον ΚΦΕ, καταργώντας εκείνες που κρίνονται αναποτελεσματικές ή άδικες. 19. Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης: Επανεξέταση και μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών της φορολογικής διοίκησης για την αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων σε δημόσιους πλειστηριασμούς. 20. Ελεγχοι στην έδρα: Εξασφάλιση της επαρκούς πρόσβασης της φορολογικής διοίκησης στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων για τη διεξαγωγή ελέγχων εγκαίρως και για σκοπούς επιβολής του νόμου. 21. Συλλογικές επενδύσεις: Επανεξέταση του πλαισίου φορολογίας κεφαλαίου και επεξεργασία του φορολογικού πλαισίου για τους φορείς συλλογικών επενδύσεων και τους συμμετέχοντες σε αυτούς, σύμφωνα με τον ΚΦΕ και τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε. 22. Παρακράτηση φόρου τεχνικών υπηρεσιών: Επανεξέταση της παρακράτησης φόρου επί των τεχνικών υπηρεσιών. 23. Τεκμήρια: Επανεξέταση της λειτουργίας της εναλλακτικής ελάχιστης φορολογίας (συμπεριλαμβανομένης της διόρθωσης τυχόν υπαναχωρήσεων). 24. Φοροαποφυγή: Εκμηδενισμός των δυνατοτήτων αποφυγής της φορολογίας εισοδήματος. Μέτρα για φορολογική συμμόρφωση. Εγκριση από την κυβέρνηση ολοκληρωμένου σχεδίου για την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης. 25. Πλαστικό χρήμα: Επεξεργασία από την κυβέρνηση, με την Τράπεζα της Ελλάδας ΕΛΛ+1,47% και τον ιδιωτικό τομέα, κοστολογημένου σχεδίου για την προώθηση και τη διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών, με την εφαρμογή να αρχίζει από τον Μάρτιο του 2016. 26. Μαύρες λίστες: Δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση του καταλόγου οφειλετών για οφειλές από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που εκκρεμούν για περισσότερο από τρεις μήνες. 27. Φορολογικό πιστοποιητικό: Μείωση -λαμβάνοντας υπόψη την τεχνική βοήθεια- των περιορισμών στη διεξαγωγή ελέγχων των φορολογικών δηλώσεων, με την επιφύλαξη του συστήματος εξωτερικού φορολογικού πιστοποιητικού. 28. Διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών: Βελτίωση των κανόνων περί διαγραφής μη εισπράξιμων φόρων. 29. Ελεγκτές: Αφαίρεση της προσωπικής αστικής ευθύνης των φορολογικών υπαλλήλων για τη λήψη μέτρων είσπραξης παλαιών οφειλών. 30. Εθνική στρατηγική εισπράξεων: Πρόταση και εφαρμογή εντός του 2016 εθνικής στρατηγικής είσπραξης, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω αυτοματοποίησης της είσπραξης οφειλών. 31. Μητρώα ΦΠΑ: Θέσπιση νομοθεσίας για την επιτάχυνση των διαδικασιών διαγραφής και τον περιορισμό της επανεγγραφής στα μητρώα ΦΠΑ για την προστασία των εσόδων από τον ΦΠΑ. 32. Απάτη ΦΠΑ: Θέσπιση της δευτερογενούς νομοθεσίας που απαιτείται για τη σημαντική ενίσχυση της αναδιοργάνωσης του τμήματος επιβολής του ΦΠΑ, προκειμένου να ενισχυθεί η επιβολή του ΦΠΑ και να καταπολεμηθεί η αλυσιδωτή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ (τύπου «καρουσέλ»). 33. Αύξηση ορίου απαλλαγής ΦΠΑ: Υποβολή αιτήματος στην Επιτροπή ΦΠΑ της Ε.Ε. και εκπόνηση αξιολόγησης των επιπτώσεων που θα έχει η αύξηση του κατώτατου ορίου ΦΠΑ στα 25.000 ευρώ. 34. Εισπράξεις μεγάλων οφειλών: Ενίσχυση της Μονάδας Μεγάλων Οφειλετών (ΕΜΕΙΣ), για τη βελτίωση της ικανότητάς της επί θεμάτων που αφορούν την εκκαθάριση και την είσπραξη φόρων, καθώς και στελέχωσή της -με ιδιαίτερα ικανούς νομικούς συμβούλους, υποστηριζόμενους από διεθνή ανεξάρτητη εταιρεία εμπειρογνωμόνων- για την εκτίμηση της βιωσιμότητας των οφειλετών. 35. Αυτονομία ΓΓΔΕ: Θέσπιση νομοθεσίας για την ίδρυση αυτόνομου φορέα εσόδων, με την οποία θα προσδιορίζονται: α) η νομική μορφή, η οργάνωση, το καθεστώς και το πεδίο άσκησης των αρμοδιοτήτων του φορέα, β) οι εξουσίες και οι λειτουργίες του διευθύνοντος συμβούλου και του ανεξάρτητου διοικητικού συμβουλίου, γ) η σχέση με το υπουργείο Οικονομικών και άλλους κυβερνητικούς φορείς, δ) η ευελιξία όσον αφορά τους ανθρώπινους πόρους του φορέα και η σχέση του με δημόσια διοίκηση, ε) η αυτονομία του προϋπολογισμού του, με τη δική του Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) και νέο τρόπο χρηματοδότησης για την εναρμόνιση των κινήτρων με την είσπραξη των εσόδων και για τη διασφάλιση της προβλεψιμότητας και της ευελιξίας του προϋπολογισμού, στ) υποβολή εκθέσεων στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο... Naftemporiki.gr Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

Η ΔΕΗ κατεβάζει το διακόπτη σε 100.000 νοικοκυριά...


ΔΕΗ ΡΕΥΜΑ
Το πράσινο φως για διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε 100.000 οφειλέτες έχει δώσει η ΔΕΗ, σύμφωνα με τα όσα στο MEGA ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης, ο οποίος διευκρίνισε πως πρόκειται για...
νοικοκυριά που δεν είναι φτωχά, μπορούν να πληρώσουν υπό προϋποθέσιες αλλά δεν το πράττουν.

Παράλληλα ο κ. Αδαμίδης προανήγγειλε επέκταση του «σαφάρι» ελέγχων για την είσπραξη απλήρωτων λογαριασμών, οι οποίοι όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα ανέρχονται σε 2.100.000, με τα «φέσια» να ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ σε σύνολο 2,5 δισ. ευρώ χρεών.

«Μιλάμε για προφίλ καταναλωτών που δεν έχουν αδυναμία να πληρώσουν, απλά είναι μπαταχτσήδες. Η επιλογή της ΔΕΗ είναι μονόδρομος» σημείωσε ο κ. Αδαμίδης, επαναλαμβάνοντας ότι εάν η Επιχείρηση δεν καταφέρει να εισπράξει τα οφειλόμενα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέα αύξηση των τιμολογίων.

Προς επίρρωση των λεγομένων του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ σημείωσε ότι πολλά από αυτά τα νοικοκυριά επιλέγουν να πληρώσουν τα κινητά τους τηλέφωνα αντί για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ενώ αναφερόμενος σε μεγαλοοφειλέτες σημείωσε ότι «αφήνουν φέσι στη ΔΕΗ και υπογράφουν συμβόλαια με άλλους παρόχους, χωρίς να πληρώσουν τα προηγούμενα χρέη».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ διευκρίνισε ότι όσοι αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο, διαβεβαιώνοντας ότι η ΔΕΗ δεν θα προχωρήσει σε αυτές τις περιπτώσεις σε διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Read more...

Τι θα κρίνει το σημερινό Eurogroup Διαπραγματεύσεις μέχρι το και ...πέντε για την συμφωνία - Σκηνικό ρήξης με τους δανειστές


«Σκηνικό» …προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει στηθεί ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές λίγες ώρες πριν από το σημερινό Eurogroup: Το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές μοιάζει να βαθαίνει και μάλιστα υπάρχει θέμα με τις ελληνικές τράπεζες που κάτω από αυτά τα «βαριά σύννεφα» θα χρειαστεί να ψάξουν για ξένους επενδυτές...
tsakalotos1
Του Βαγγέλη Δουράκη
Παρά τις πληροφορίες που πρόεκυψαν τελευταία στιγμή για υπαναχώρηση των δανειστών από την σκληρή απαίτηση που έριξαν στο τραπέζι για την «αποβολή» από την ρύθμιση των 100 δόσεων όσων καθυστερήσουν ακόμη και μία ημέρα την πληρωμή δόσης, αλλά και τις φήμες που ήθελαν τους Ευρωπαίους πρόθυμους να αποσυνδέσουν αξιολόγηση με ανακεφαλαιοποίηση, η διαπραγμάτευση εξελίσσεται πάνω σε τεντωμένο σχοινί.
Στις τηλεδιασκέψεις που έλαβαν χώρα ολόκληρο το σαββατοκύριακο δεν επετεύχθη συμφωνία, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ελπίζει πως μπορεί να προκύψει μία θετική δήλωση που θα επέτρεπε, αν όχι άμεσα, να δοθεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες του Νοεμβρίου.
Η έλληνας υπουργός Οικονομικών θα επιδιώξει συναίνεση έστω και στο πέντε» του σημερινού Eurogroup.
Στο οικονομικό επιτελείο και στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν «μικρό καλάθι» για την έκβαση του συμβουλίου. Περισσότερο ανησυχούν για τον κίνδυνο να χάσει η κυβέρνηση και η χώρα το θετικό αντίκτυπο από τις εποικοδομητικές δηλώσεις Ολάντ και Μοσκοβισί τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα.
Αν υπάρξουν απαξιωτικές δηλώσεις από τους ευρωπαίους αξιωματούχους (κυρίως από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) πριν ή μετά το Eurogroup, μπορεί να χαλάσει η καλή εικόνα που «έχτισε» η κυβέρνηση στο εξωτερικό μετά το δημοψήφισμα και την πολιτική μεταστροφή της μετά τις εκλογές. Και αυτό, την ώρα ακριβώς που οι ελληνικές τράπεζες επιζητούν την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών για να πετύχουν τον στόχο της ανακεφαλαιοποίησή τους.
Η διαφορά παραμένει χαώδης και στα όρια προστασίας για τους πλειστηριασμούς κατοικιών, αλλά και στις 100 δόσεις. Οι δανειστές επιμένουν ότι πρέπει να σταλεί μήνυμα σε όσους μπορούν αλλά δεν πληρώνουν, ότι θα υποστούν τις συνέπειες. Για αυτό θέλουν να κλείσει η «ομπρέλα» του νόμου Κατσέλη ώστε να καλύπτει μόνον όσους ζουν στα όρια της φτώχειας (χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι οι τράπεζες θα βγάλουν στο σφυρί τα σπίτια όλων όσων χρωστούν αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα), ενώ βάζουν και όρο να χάνει την ρύθμιση των 100  δόσεων όποιος καθυστερεί έστω και μία μέρα (αντί για 30 που ισχύει τώρα ή 90 που ίσχυε πριν) να τακτοποιήσει την πληρωμή στην εφορία.
Σκληρή στάση τηρούν κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντική Τράπεζα  και το ΔΝΤ που θεωρούν ότι μόλις γίνουν οι πρώτοι πλειστηριασμοί, θα αναγκαστούν οι κακοπληρωτές να αλλάξουν στάση και πως αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος των ρυθμίσεων. Επίσης θεωρούν ότι οι ρυθμίσεις για το νόμο Κατσέλη πρέπει να είναι «πιλότος» για το ευρύτερο πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
Από την άλλη, οι «σκληροί» του Eurogroup (το Βερολίνο αλλά και άλλες βόρειες χώρες) θεωρούν πως η Αθήνα όχι μόνον δεν κάνει όσα υπόσχεται, αλλά και πως επιχειρεί δημιουργώντας πόλωση να καλύψει και τις νέες «τρύπες» στον προϋπολογισμό, ώστε να αποφύγει πιέσεις για νέα μέτρα.
Οι επαφές θα είναι συνεχείς και μέχρι το μεσημέρι σήμερα θα επιχειρηθεί κάποια προσέγγιση. Ήδη πάντως ο πρόεδρος του ESM κύριος Κλάους Ρέγκλινγκ έδειξε και το «καρότο» (εκτός από το «μαστίγιο») για να κλείσει μία συμφωνία η Ελλάδα, λέγοντας πως μπορεί να είναι θέμα λίγων εβδομάδων πλέον μία νέα ρύθμιση για το ελληνικό χρέος...
Σε κάθε περίπτωση αυτή την στιγμή, στον «αέρα» βρίσκεται η εκταμίευση όχι μόνο της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, αλλά και η αποδέσμευση των 10 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Για φαινόμενα διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ. Κλήση για κατάθεση στέλνει η εισαγγελέας Διαφθοράς στον Ι.Πανούση


Κλήση για κατάθεση στέλνει η εισαγγελέας Διαφθοράς στον Ι.Πανούση
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την κατάθεση του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, σχετικά με όσα γνωρίζει για περιπτώσεις διαφθοράς στην Ελληνική Αστυνομία, ζητά η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, με κλήση που θα του αποστείλει εντός της ημέρας.
Στις 11 το πρωί ο κ. Πανούσης μετέβη στο γραφείο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλη Αλεξανδρή, προκειμένου να καταθέσει στοιχεία για τις απειλές που υποστηρίζει ότι δέχεται.
Η Ελ.Ράικου αποστέλλει σήμερα κλήση προς εξέταση μάρτυρα στον πρώην υπουργό, με αφορμή όσα ισχυρίστηκε στη συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» αναφορικά με θέματα διαφθοράς στην Αστυνομία.
Η έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς, που διενεργείται εδώ και καιρό, αφορά καταγγελίες περί κρουσμάτων διαφθοράς εντός της ΕΛ.ΑΣ. και μετά τα όσα ισχυρίστηκε ο κ. Πανούσης στην επίμαχη συνέντευξή του κρίνεται σκόπιμο να εισφέρει όσα γνωρίζει για την ερευνώμενη υπόθεση.
Σημειώνεται ότι η κλήση του κ. Πανούση δεν σχετίζεται με το τμήμα της συνέντευξης του σχετικά με απειλές που υποστηρίζει ότι δέχεται, θέμα για το οποίο ο πρώην υπουργός αναμένεται να παραδώσει στοιχεία στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.
Η κατάθεση του κ. Πανούση στους εισαγγελείς Διαφθοράς επικεντρώνεται στο τμήμα της συνέντευξής του, όπου ανέφερε τα εξής:
«Γιατί στην Αστυνομία υπάρχει και χρήμα. Πολύ χρήμα, και ήταν και αυτή η πλευρά. Δεν είναι μόνο η ιδεολογικοπολιτική κάποιων εκεί πέρα. Οι μίζες είναι μίζες. Και αυτές δεν έχουν χρώμα, γιατί το χρήμα δεν έχει χρώμα, δυστυχώς. Εγώ είπα σε μια παρέα ότι χρωστάω δύο πράγματα στον Αλέξη Τσίπρα. Πρώτον, που με έβαλε και, δεύτερον, που δεν με έβαλε τη δεύτερη φορά στην κυβέρνηση, γιατί νομίζω ότι με προστατεύει. Δεν κάνω εγώ γι' αυτά τα πράγματα. Να βλέπω να κλέβουν, να κάνουν, να αρπάζουν και να λέω 'δεν πειράζει, είμαι υπουργός'».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...