Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Σόιμπλε στην «Bild» Αποκλείεται η «έξωση» κράτους μέλους της ευρωζώνης

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Να χαμηλώσει τους τόνους εν όψει της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου επιδιώκει η Γερμανία, η οποία εμφανίζεται να στηρίζει τη ζώνη του ευρώ.

Σε συνέντευξή του στην γερμανική, ευρείας κυκλοφορίας «ταμπλόιντ» εφημερίδα «Bild», ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισε το ενδεχόμενο «έξωσης» κράτους-μέλους της ευρωζώνης από το «κλαμπ» του κοινού νομίσματος, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι φωνές που καλούν για επιστροφή στο γερμανικό μάρκο ισοδυναμούν με «μη ρεαλιστική νοσταλγία».

Αναθεωρώντας παλαιότερα σχόλια του, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε κατά τη χθεσινή συνέντευξή του ότι «ακόμα και αν μία μικρή χώρα έφευγε (σ.σ. από το ευρώ) οι συνέπειες θα ήταν απρόβλεπτες». Μόλις τον περασμένο Μάρτιο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει στην ίδια εφημερίδα ότι θα πρέπει να προβλεφθεί η έξοδος κρατών μελών της ευρωζώνης τα οποία δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τα δημοσιονομικά τους από το ευρώ.

Παραλληλίζοντας την έξοδο από το ευρώ με την πτώχευση της αμερικανικής Lehman Brothers το 2008 (η οποία παραλίγο να προκαλέσει κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας), ο κ. Σόιμπλε τόνισε χαρακτηριστικά: «Ας μην κάνουμε το ίδιο λάθος δύο φορές».

Σε αντίθεση επιπλέον με παλαιότερα σχόλιά του, τα οποία μάλλον «χάιδευαν» το λαϊκό αίσθημα του μέσου γερμανού ψηφοφόρου, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε χθες τα οφέλη που απολαμβάνει η Γερμανία από το κοινό νόμισμα.

Δήλωσε «εξοργισμένος» όταν «αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα ζητούν επιστροφή στο γερμανικό μάρκο». «Οσοι βλέπουν την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας γνωρίζουν ότι η διεθνής μας ενσωμάτωση είναι πιο σημαντική από κάθε άλλη οικονομία», είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Χωρίς το ευρώ το δικό μας νόμισμα θα ανατιμούνταν, με αρνητικές επιπτώσεις για τις εξαγωγές μας», είπε ο κ. Σόιμπλε.

«Οι νεαρότεροι ίσως δεν εκτιμούν τον βαθμό που η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ευρώ έχουν συνεισφέρει στην παγκόσμια ειρήνη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», υπογράμμισε εξάλλου. «Δεν πρέπει να σπαταλήσουμε την ιστορική ευκαιρία μιας κοινής Ευρώπης», τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.





Read more...

Κτηματογράφηση Νέο πρόγραμμα που αφορά 263 περιοχές 19 νομών

Θα καταγραφούν 2 εκατ. δικαιώματα

Η προκήρυξη του διαγωνισμού των μελετών κτηματογράφησης που θα αναδείξει τους αναδόχους του νέου προγράμματος αναμένεται στις αρχές του 2011
Η προκήρυξη του διαγωνισμού των μελετών κτηματογράφησης που θα αναδείξει τους αναδόχους του νέου προγράμματος αναμένεται στις αρχές του 2011

Η Κτηματολόγιο ΑΕ ξεκίνησε το σχεδιασμό των επόμενων προγραμμάτων κτηματογράφησης, σε συνέχεια της απόφασης της υπουργού Περιβάλλοντος για κήρυξη του υπολοίπου της χώρας υπό κτηματογράφηση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης αφορά 263 περιοχές (προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ) σε 19 νομούς της χώρας, με την κτηματογράφηση των οποίων θα καταχωριστούν στο Εθνικό Κτηματολόγιο 4,5 εκατ. στρέμματα και θα καταγραφούν περίπου 2 εκατ. δικαιώματα.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η προκήρυξη των επόμενων μελετών, με σκοπό την σταδιακή ένταξη και των υπολοίπων περιοχών της χώρας στο Εθνικό Κτηματολόγιο μέχρι το 2020.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού των μελετών κτηματογράφησης που θα αναδείξει τους αναδόχους του νέου προγράμματος αναμένεται στις αρχές του 2011.

Αναλυτικά, οι περιοχές (προ-Καποδιστριακοί ΟΤΑ) του νέου προγράμματος είναι:

* ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΑΙΓΙΝΗΣ, ΒΑΘΕΟΣ, ΒΑΡΝΑΒΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ, ΚΑΛΑΜΟΥ, ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ, ΚΥΨΕΛΗΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΩΡΩΠΟΥ, ΜΕΓΑΡΕΩΝ, ΜΕΣΑΓΡΟΥ, ΝΕΩΝ ΠΑΛΑΤΙΩΝ, ΠΕΡΔΙΚΑΣ, ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ, ΣΥΚΑΜΙΝΟΥ, ΩΡΩΠΟΥ)

* ΒΟΙΩΤΙΑΣ (ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ)

* ΕΥΒΟΙΑΣ (ΑΦΡΑΤΙΟΥ, ΒΑΘΕΟΣ, ΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ-ΠΑΝΤΕΙΧΙΟΥ, ΝΕΑΣ ΑΡΤΑΚΗΣ, ΝΕΑΣ ΛΑΜΨΑΚΟΥ, ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΑΥΛΙΔΟΣ, ΦΑΡΟΥ, ΦΥΛΛΩΝ)

* ΑΧΑΙΑΣ (ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΑΙΓΕΙΡΑΣ, ΑΙΓΙΟΥ, ΑΚΡΑΤΑΣ, ΑΚΤΑΙΟΥ (ΒΕΡΝΑΡΔΑΙΙΚΩΝ), ΑΛΙΣΣΟΥ, ΑΡΑΧΟΒΙΤΙΚΩΝ, ΒΑΛΙΜΙΤΙΚΩΝ, ΒΡΑΧΝΑΙΙΚΩΝ, ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ, ΔΙΓΕΛΙΩΤΙΚΩΝ, ΔΡΕΠΑΝΟΥ, ΕΛΑΙΩΝΟΣ, ΕΛΙΚΗΣ, ΕΛΙΚΙΣΤΡΑΣ, ΕΡΙΝΕΟΥ, ΖΑΧΛΩΡΙΤΙΚΩΝ, ΚΑΜΙΝΙΩΝ, ΚΑΤΩ ΑΛΙΣΣΟΥ, ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑΣ, ΚΑΤΩ ΚΑΣΤΡΙΤΣΙΟΥ, ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ, ΚΡΗΝΗΣ (ΠΑΤΡΩΝ), ΛΟΓΓΟΥ, ΜΙΝΤΙΛΟΓΛΙΟΥ, ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙΟΥ, ΝΙΚΟΛΑΙΙΚΩΝ, ΟΒΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΛΙΑΣ, ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΠΛΑΤΑΝΟΥ, ΠΕΤΡΩΤΟΥ, ΠΛΑΤΑΝΙΟΥ, ΠΛΑΤΑΝΟΥ, ΡΙΖΟΜΥΛΟΥ, ΡΙΟΥ, ΡΟΓΙΤΙΚΩΝ, ΡΟΔΙΑΣ, ΡΟΔΟΔΑΦΝΗΣ, ΣΑΡΑΒΑΛΙΟΥ, ΣΕΛΙΑΝΙΤΙΚΩΝ, ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΟΣ, ΣΟΥΛΙΟΥ, ΤΕΜΕΝΗΣ, ΤΡΑΠΕΖΗΣ, ΤΣΟΥΚΑΛΑΙΙΚΩΝ, ΨΑΘΟΠΥΡΓΟΥ)

* ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ (ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ, ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΒΕΛΟΥΣ-ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ, ΓΕΛΙΝΙΑΤΙΚΩΝ (ΣΠΑΡΤΙΝΑΙΙΚΩΝ), ΔΙΜΗΝΙΟΥ, ΕΞΑΜΙΛΙΩΝ (ΕΞΑΜΙΛΛΙΩΝ), ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ, ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ, ΙΣΘΜΙΑΣ, ΚΑΜΑΡΙΟΥ, ΚΑΡΥΑΣ, ΚΑΤΩ ΔΙΜΗΝΙΟΥ, ΚΑΤΩ ΛΟΥΤΡΟΥ, ΚΡΗΝΩΝ, ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ, ΛΥΚΟΠΟΡΙΑΣ, ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ, ΜΟΥΛΚΙΟΥ, ΜΠΟΛΑΤΙΟΥ, ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ, ΞΥΛΟΚΕΡΙΖΗΣ, ΠΑΣΙΟΥ, ΠΙΤΣΩΝ, ΠΟΥΛΛΙΤΣΗΣ, ΣΙΚΥΩΝΟΣ (ΔΗΜΟΣ), ΣΙΚΥΩΝΟΣ (ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ), ΣΥΚΕΑΣ, ΤΑΡΣΙΝΩΝ)

* ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ (ΑΓΙΟΥ ΑΔΡΙΑΝΟΥ, ΑΝΥΦΙΟΥ, ΑΣΙΝΗΣ, ΔΑΛΑΜΑΝΑΡΑΣ, ΔΡΕΠΑΝΟΥ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, ΗΡΑΙΟΥ, ΗΡΑΣ, ΙΝΑΧΟΥ, ΚΟΥΡΤΑΚΙΟΥ, ΛΑΛΟΥΚΑ, ΛΕΥΚΑΚΙΩΝ, ΜΙΔΕΑΣ, ΝΕΑΣ ΤΙΡΥΝΘΟΣ, ΝΕΟΥ ΗΡΑΙΟΥ, ΝΕΟΥ ΡΟΕΙΝΟΥ, ΠΥΡΓΕΛΛΑΣ, ΠΥΡΓΙΩΤΙΚΩΝ, ΤΟΛΟΥ)

* ΑΡΚΑΔΙΑΣ (ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΜΕΡΚΟΒΟΥΝΙΟΥ, ΣΚΟΠΗΣ)

* ΗΛΕΙΑΣ (ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΑΜΑΛΙΑΔΟΣ, ΚΟΛΙΡΙΟΥ, ΛΑΣΤΑΙΙΚΩΝ)

* ΛΑΚΩΝΙΑΣ (ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ (ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΟΣ), ΑΦΙΣΙΟΥ, ΚΛΑΔΑ, ΜΑΓΟΥΛΑΣ, ΜΥΣΤΡΑ, ΠΑΡΟΡΕΙΟΥ)

* ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (ΚΑΡΤΕΡΟΛΙΟΥ, ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙΟΥ ΠΑΜΙΣΟΥ, ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ, ΠΙΠΕΡΙΤΣΗΣ)

* ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ (ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΔΟΚΙΜΙΟΥ, ΘΕΣΤΙΕΩΝ, ΚΑΜΑΡΟΥΛΑΣ, ΝΕΑΠΟΛΗΣ, ΝΕΑΣ ΑΒΟΡΑΝΗΣ, ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ, ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ)

* ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ (ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ, ΓΡΑΙΚΟΧΩΡΙΟΥ, ΚΑΣΤΡΙΟΥ, ΚΕΣΤΡΙΝΗΣ, ΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ, ΜΑΥΡΟΥΔΙΟΥ, ΝΕΑΣ ΣΕΛΕΥΚΕΙΑΣ)

* ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΑΜΦΙΘΕΑΣ (ΣΤΡΟΥΝΙΟΥ), ΑΝΩ ΛΑΨΙΣΤΗΣ, ΑΣΦΑΚΑΣ, ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ, ΒΟΥΝΟΠΛΑΓΙΑΣ, ΕΛΕΟΥΣΗΣ, ΖΩΟΔΟΧΟΥ, ΚΑΡΥΩΝ, ΚΑΣΤΡΙΤΣΗΣ, ΚΑΤΩ ΛΑΨΙΣΤΗΣ, ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ, ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ, ΚΡΥΑΣ, ΛΟΓΓΑΔΩΝ, ΜΑΡΜΑΡΩΝ, ΜΕΓΑΛΟΥ ΓΑΡΔΙΚΙΟΥ, ΜΠΑΦΡΑΣ, ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ, ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ, ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΗΣΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΠΕΔΙΝΗΣ, ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ, ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ, ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ, ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ)

* ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ (ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΗΛΕΙΑΣ, ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΥ, ΑΓΡΙΑΣ, ΑΛΛΗΣ ΜΕΡΙΑΣ, ΑΝΗΛΙΟΥ, ΑΝΩ ΛΕΧΩΝΙΩΝ, ΑΦΕΤΩΝ, ΒΥΖΙΤΣΗΣ, ΔΙΜΗΝΙΟΥ, ΔΡΑΚΕΙΑΣ, ΖΑΓΟΡΑΣ, ΙΩΛΚΟΥ, ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ, ΚΑΛΩΝ ΝΕΡΩΝ, ΚΑΤΩ ΛΕΧΩΝΙΩΝ, ΚΑΤΩΧΩΡΙΟΥ, ΚΙΣΣΟΥ, ΛΑΜΠΙΝΟΥΣ, ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΗΣ, ΜΑΚΡΥΡΡΑΧΗΣ, ΜΗΛΕΩΝ, ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ, ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ, ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ, ΞΙΝΟΒΡΥΣΗΣ, ΞΟΡΥΧΤΙΟΥ, ΠΙΝΑΚΑΤΩΝ, ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ, ΣΤΑΓΙΑΤΩΝ, ΣΥΚΗΣ, ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑΣ)

* ΚΟΖΑΝΗΣ (ΚΑΡΥΔΙΤΣΑΣ, ΚΟΙΛΩΝ, ΚΡΟΚΟΥ, ΛΕΥΚΟΒΡΥΣΗΣ, ΠΡΟΑΣΤΙΟΥ)

* ΠΙΕΡΙΑΣ (ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ, ΑΝΩ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΑΡΩΝΑ, ΒΡΟΝΤΟΥΣ, ΓΑΝΟΧΩΡΑΣ, ΔΙΟΥ, ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΚΑΡΙΤΣΗΣ (ΔΙΟΥ), ΚΑΤΩ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΗΣ, ΚΟΡΙΝΟΥ, ΝΕΑΣ ΕΦΕΣΟΥ, ΝΕΑΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΟΣ, ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ, ΠΑΛΑΙΟΥ ΚΕΡΑΜΙΔΙΟΥ, ΠΑΡΑΛΙΑΣ, ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΣ, ΣΒΟΡΩΝΟΥ)

* ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΑΓΓΕΛΟΧΩΡΙΟΥ, ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΑΓΧΙΑΛΟΥ, ΓΕΦΥΡΑΣ, ΕΠΑΝΟΜΗΣ, ΚΑΒΑΛΛΑΡΙΟΥ, ΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ, ΚΑΡΔΙΑΣ, ΚΥΜΙΝΩΝ, ΛΑΓΥΝΩΝ, ΛΗΤΗΣ, ΝΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ, ΝΕΟΧΩΡΟΥΔΑΣ, ΝΕΩΝ ΜΑΛΓΑΡΩΝ, ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΥ, ΣΙΝΔΟΥ, ΤΡΙΛΟΦΟΥ, ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ)

* ΣΕΡΡΩΝ (ΕΠΤΑΜΥΛΩΝ, ΛΕΥΚΩΝΟΣ, ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ)

* ΞΑΝΘΗΣ (ΓΕΝΙΣΕΑΣ, ΔΙΟΜΗΔΕΙΑΣ, ΕΥΜΟΙΡΟΥ, ΚΙΜΜΕΡΙΩΝ, ΜΑΓΙΚΟΥ, ΠΗΓΑΔΙΩΝ)







Read more...

Εκρηκτική συνεδρίαση του ΚΤΕ οικονομίας στη Βουλή

Πυρά από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
για το πολυνομοσχέδιο

Τα πυρά βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας δέχθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας στη συνεδρίαση των αρμόδιων Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας. Σε μία εκρηκτική συνεδρίαση, με αντικείμενο το πολυνομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ και τα εργασιακά, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έθεσαν ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας, καθώς όπως επεσήμαναν, «καλούνται να επικυρώσουν ειλημμένες αποφάσεις για τις οποίες δεν έχουν ενημερωθεί».

Μάλιστα, ορισμένοι «πράσινοι» βουλευτές ζήτησαν να καταργηθεί η ρύθμιση που δίνει στον υπουργό Οικονομικών την εξουσιοδότηση να υπογράφει τις επικαιροποιήσεις του μνημονίου, χωρίς προηγούμενη έγκριση της Βουλής, ενώ δεν έλειψαν και οι φωνές εκείνων που ζήτησαν να αφεθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Το επίμαχο νομοσχέδιο συζητείται σήμερα σε κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εργασίας και αύριο εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Την ίδια ώρα, χαρακτήρα μετωπικής σύγκρουσης με τα συνδικάτα έδινε στην αντιπαράθεση για το πολυνομοσχέδιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος. Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι υπάρχουν ακόμη «ομάδες που έχουν πολύ ισχυρή φωνή. Πενήντα υπάλληλοι εδώ, εκατό υπάλληλοι εκεί που φωνασκούν και κλείνουν τους δρόμους για να διατηρήσουν τα 500 ή τα 1.000 ευρώ που αδίκως απέκτησαν», είπε ο Θ. Πάγκαλος.

Στον αντίποδα ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί σε μερίδα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ήταν οι δηλώσεις που έκανε στο Βήμα Fm, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουρουμπλής. Ο Π. Κουρουμπλής δήλωσε ότι θα δώσει μάχη μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για κοινωνική ευθύνη. Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε αντίθετος με την οριζόντια περικοπή μισθών στις ΔΕΚΟ, ενώ χαρακτήρισε λάθος την υπερίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων, με πρόσχημα -όπως είπε- την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.


Read more...

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης:«Πάρτε φοροελάφρυνση, όχι επιχορήγηση»

Χάνει έσοδα το κράτος αλλά κερδίζει σε ανάπτυξη


http://img.protothema.gr
«Πάρτε φοροαπαλλαγές. Όχι επιχορηγήσεις». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του υπουργού περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσυχοΐδη προς τους ενδιαφερόμενους για τα νέα εργαλεία που το υπουργείο του παρέχει με τον νέο επενδυτικό νόμο.

Η καινοτόμα αυτή πρόταση προκαλεί πραγματικά εντύπωση, αν αναλογιστεί κανείς πως ναι μεν στερεί έσοδα στο Κράτος όμως δίνει και πραγματικές ευκαιρίες ανάπτυξης που δεν χάνονται στις στρεβλώσεις της γραφειοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι φοροαπαλλαγές θα είναι τριπλάσιες από το άθροισμα επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων, άρα και πιο ελκυστικές.

Θα πρέπει επίσης να υπογραμμίσουμε πως ο προϋπολογισμός του επενδυτικού θα καθορίζει, πέρα από το συνολικό ποσό των ενισχύσεων, το ποσοστό που αναλογεί στις διάφορες κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων, τις κατηγορίες οικονομικών δραστηριοτήτων που είναι επιλέξιμες, και την κατανομή των ενισχύσεων στις περιφέρειες.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε ότι οι ημερομηνίες υποβολής των επενδυτικών σχεδίων θα είναι σταθερές: δύο φορές το χρόνο, κάθε Απρίλιο και Οκτώβριο, τονίζοντας ότι ο χρόνος εγκρίσεων θα είναι 6 μήνες από 3 χρόνια που ήταν με τον προηγούμενο νόμο. Πρόκειται σαφώς για μια μεγάλη ανάσα – τομή καθώς ακόμα και σήμερα μεγάλες είναι οι στοίβες στην οδό Νίκης και Μεσογείων.

Παράλληλα ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι κάθε Δεκέμβριο θα εκδίδεται από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ο προϋπολογισμός ενίσχυσης επενδύσεων του επόμενου έτους, κάτι που για το 2011 θα γίνει στο τέλος Ιανουαρίου.

Και οι τράπεζες στη μάχη με 2 δισ. ευρώ

Εκτός των άλλων, ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί πρόγραμμα ύψους 2 δισ. ευρώ μεταξύ ΕΤΕΠ και ελληνικών τραπεζών για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης σημείωσε ότι μαζί με τα κονδύλια του ΕΤΕΑΝ ύψους 5 δισ. ευρώ, και την αναμόρφωση του ΕΣΠΑ εντός του 2011 αναμένεται μόχλευση 25 δισ. ευρώ. Τα νέα προγράμματα απευθύνονται σε 50.000 επιχειρήσεις.

Read more...

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!...


ΕΝΑΣ ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ!
Από τα πλέον απίθανα που συμβαίνουν με την κυβέρνηση Παπανδρέου. Από "σερβιτόρος στο πολιτικό γραφείο του Πρωθυπουργού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου...
χρόνου" μετατάσσεται σε προσωποπαγή θέση που συστήνεται ειδικά γι' αυτόν στο Υπουργείο Εσωτερικών! Ουδέν περαιτέρω σχόλιο...


Read more...

"ΟΧΙ" ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, "ΝΑΙ" ΣΕ ΔΕΚΟ ΛΕΕΙ Η ΝΔ


Όχι" στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά και την αύξηση του ΦΠΑ, "ναι" στις αλλαγές σε ΔΕΚΟ, με αίτημα ωστόσο, να ενταχθούν και οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, είναι η θέση της ΝΔ, επί του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης, η συζήτηση του οποίου άρχισε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψήφισή του από την Ολομέλεια...
Ο αρμόδιος για εργασιακά θέματα και εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για πρωτοφανή ασέβεια στους δημοκρατικούς θεσμούς, καθώς εισάγει προς συζήτηση στη Βουλή ένα νομοσχέδιο με πάρα πολλά κορυφαία ζητήματα και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα περιοριστεί να υπερψηφίσει μόνο επί μέρους ρυθμίσεις και θα το καταψηφίσει επί της αρχής.
«Η κυβέρνηση εισάγει αυτό το κορυφαίο πολυνομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και με την απουσία ενός δημοκρατικού διαλόγου. Η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε μόνο νομοσχέδιο με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, ενώ το ΠΑΣΟΚ μέσα σε ένα χρόνο κατέθεσε συνολικά επτά», τόνισε ο κ. Βρούτσης.Όπως είπε ο κ. Βρούτσης η ΝΔ από τα συνολικά 18 άρθρα του πολυνομοσχεδίου θα υπερψηφίσει τα 10, ενώ υπογράμμισε ότι το κόμμα του λέει ένα ξεκάθαρο "όχι" στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά που έχουν στοιχεία συγκρουσιακά, όπως τάσσεται και κατά των αυξήσεων του ΦΠΑ, καθώς και της διαγραφής των ανείσπρακτων φόρων ύψους 24 δισ. με το αιτιολογικό των ανεπίδευτων εισπράξεων.Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για τις ΔΕΚΟ, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι η ΝΔ θα πει ένα συμβολικό "ναι", με αίτημα ωστόσο να μπουν στις ρυθμίσεις και οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, ενώ θα ταχθεί υπέρ και για την απαλλαγή του «πόθεν έσχες» για την πρώτη κατοικία.Στο μεταξύ, οξύτατη κριτική εξαπέλυσαν με αφορμή το πολυνομοσχέδιο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον υπουργό Οικονομικών κατά τη συνεδρίαση των ΚΤΕ Οικονομικών και Εργασίας του κόμματος.
Read more...

Ομιλία στο Ρέθυμνο

Τη νέα αγροτική πολιτική παρουσιάζει ο Γ.Παπανδρέου από την Κρήτη


.tovima.grΟ πρωθυπουργός με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη
Ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη

Στο Ρέθυμνο βρίσκεται σήμερα, Κυριακή, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος στο πλαίσιο της Περιφερειακής Σύσκεψης για την αγροτική ανάπτυξη της Κρήτης, θα παρουσιάσει τη νέα αγροτική πολιτική.

Τη συνάντηση διοργανώνουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Περιφέρεια Κρήτης.

Κυρίαρχο σημείο είναι η ενίσχυση των τοπικών προϊόντων κάθε περιφέρειας και η ανάδειξή τους στις αγορές, σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ.

Πρόκειται για το γνωστό «καλάθι προϊόντων», το οποίο και θα παρουσιάσει πρωθυπουργός, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη και Μιλένας Αποστολάκη.

Από την ηγεσία του υπουργείου θα γίνουν όλες οι ανακοινώσεις για την νέα ΚΑΠ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κρήτη, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με στελέχη των αγροτικών συνεταιρισμών του νησιού και θα επισκεφθεί επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται μέσω καινοτόμων δράσεων και επεξεργάζονται και προωθούν τοπικά προϊόντα της Δυτικής Κρήτης.





Read more...

ΤΑ ΕΜΑΘΕΣ ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΤΕΡΑ;; ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΤΙ ΕΙΠΕΣ....



Read more...

ΕΡΧΟΝΤΑΙ............................



Read more...

Τίνος είναι το κράτος, βρε παιδιά;


του Νίκου Κοτζιά
Στην Ελλάδα το κράτος που συγκροτήθηκε μετά την Επανάσταση του 1821 ήταν σαφώς πιο μικρό από τον χώρο όπου έκανε ο ελληνικός καπιταλισμός την πρωταρχική του συσσώρευση.
Αφού έλληνες έμποροι, εφοπλιστές και βιοτέχνες κινούνταν με άνεση και πετυχημένα σε όλο το μήκος και το πλάτος της αγοράς της οθωμανικής αυτοκρατορίας και όχι μόνο. Το νεοελληνικό κράτος έφερε πάνω του τη σφραγίδα των κομματαρχών της «παλιάς Ελλάδας». Τη σφραγίδα της μεταπρατικής ελληνικής αστικής τάξης. Του ελέγχου του ξένου παράγοντα.
Ακόμα χειρότερα έγιναν τα πράγματα μετά την Κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο. Το ελληνικό κράτος έγινε το κράτος των διώξεων, του αυταρχισμού και «της προστασίας του πολίτη από τον κομμουνιστικό κίνδυνο». Πάνω στο ελληνικό κράτος επικάθησαν και το διοικούσαν οι νικητές του εμφυλίου, Ελληνες και ξένοι. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονταν, επίσης, οι μαυραγορίτες και συνεργάτες των Γερμανών, οι λαθρέμποροι, εκείνοι που έκλεψαν την περιουσία των διωχθέντων, είτε στη διάρκεια του πολέμου (των Εβραίων και των αντιστασιακών), είτε στη διάρκεια του Εμφυλίου και των μετέπειτα χρόνων (ιδιαίτερα των αριστερών, δημοκρατικών πολιτών). Το κράτος αυτό έθρεψε αυταρχικές και βαθιά συντηρητικές δοξασίες, μηχανισμούς, λειτουργίες. Γέννησε και παρήγαγε τους πραξικοπηματίες σε Ελλάδα και Κύπρο. Το κράτος εχθρός του λαϊκού στοιχείου. Αυτό που ονομάστηκε ποικιλόμορφα «πελατειακές σχέσεις».
Σήμερα ζούμε στην Ελλάδα και πάλι έναν ιδιόμορφο αντικρατισμό. Ούτε φιλελεύθερο, ούτε αριστερό, αλλά ούτε καν συντηρητικό. Στην Ελλάδα καταγράφεται το μεγαλύτερο παράδοξο, να εμφανίζει ο κυρίαρχος λόγος ως κύριο υπαίτιο για τα χάλια του ελληνικού καπιταλισμού, που δεν είναι καν καπιταλισμός της προκοπής, τον δημόσιο υπάλληλο. Υπό κατηγορία βρίσκεται ο νοσοκόμος, ο θυρωρός του υπουργείου, ο δάσκαλος και ο πιλότος της πολεμικής αεροπορίας. Μάλιστα ο ιδιότυπος ελληνικός νεοφιλελευθερισμός φαντάζεται ότι η όλο και πιο πολύπλοκη σύγχρονη κοινωνία θα μπορούσε να κυβερνηθεί με ένα όλο και πιο απλό και μικρό κράτος. Πίσω απ' αυτή την επίθεση κρύβεται ο πραγματικός υπεύθυνος: οι δυνάμεις που χρησιμοποίησαν το ελληνικό κράτος ως λάφυρο, ως πηγή εύκολου κέρδους μαζί με τους πολιτικούς εκπροσώπους τους. Διότι το πρώτιστο πρόβλημα του ελληνικού Δημοσίου είναι ότι έχουν επικαθήσει επ' αυτού μεγάλα συμφέροντα που σαν βδέλλες έζησαν απ' αυτό. Κρατοφαγοπότες επιχειρηματίες. Ανομα αεριτζίδικα συμφέροντα. Και αφού έκαναν πάρτι πάνω στο σώμα του κράτους, αφού το οδήγησαν με τις λεηλασίες που έκαναν (χάρη σε μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική προμηθειών, δημόσιων δαπανών, επιδοτήσεων, απάτης και φοροκλοπής που επέβαλε το πολιτικό σύστημα), τώρα ανακαλύπτουν ότι για όλα φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι συλλήβδην. Προκειμένου δε να πείσουν επικαλούνται τους δημόσιους υπάλληλους που οι ίδιοι λάδωσαν, όλους όσους έκαναν συνένοχους στο σύστημα που έστησαν.
Σε τελευταία ανάλυση, το ελληνικό κράτος και οι παθολογίες του δεν είναι τίποτα άλλο παρά προϊόν της ποιότητας των δυνάμεων που ηγεμόνευσαν επ' αυτού. Που το κατείχαν και το χρησιμοποίησαν σαν λάφυρο. Αφού λήστεψαν, τώρα εμφανίζονται ως οι παρθένες που γεμάτες παράπονο ανακάλυψαν τις αμαρτίες του κόσμου. Εναν κόσμο που στην πραγματικότητα εκείνοι διέφθειραν. Εκείνοι έφτιαξαν κατ' εικόνα και ομοίωσή τους. Πρώτη φορά στην ιστορία τα αφεντικά του συστήματος καταγγέλλουν τους διεκπεραιωτές των υποθέσεών τους.
Δημοσιεύθηκε στην Ελευθεροτυπία, 12/12/2010.
tvxs.gr

Read more...

Στο υπουργικό τα κλειστά επαγγέλματα...


Με το δίλημμα αλλαγές ή απολύσεις ενεργό και προς την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τις ερχόμενες κινήσεις της την εβδομάδα που ξεκίνησε. Σήμερα το πρωί θα συνεδριάσει το ΚΤΕ Οικονομικών του κυβερνώντος κόμματος από κοινού με το ΚΤΕ Εργασίας με ελεύθερη είσοδο για όσους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρονται. Εκεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου όχι απλά θα...
αιτιολογήσει την απόφαση της περασμένης Πέμπτης για τις ΔΕΚΟ, αλλά θα ζητήσει τη στήριξη των συναδέλφων του για αντίστοιχη παρέμβαση και στις εισηγμένες (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ κτλ). Ταυτόχρονα, θα τους ενημερώσει για το νέο υπουργιικό της Τρίτης, στο οποίο θα παρουσιαστεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι, κ.τλ.) και τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ την Τετάρτη θα συνέλθει η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων για να συγκεκριμενοιποιήσει τόσο τις άμεσες κινήσεις όσο και τα μεσοπρόθεσμα σχέδια.

Στο στόχαστρο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να βρεθεί η Λ. Κατσέλη γιατί καλλιέργησε προσδοκίες πως θα κερδίσει την τρόικα και γιατί έχασε και αρνείται να το παραδεχθεί. Το κλίμα για την υπουργό Εργασίας είναι πολύ βαρύ και στο περιβάλλον του πρωθυπουργού, με στελέχη να μιλούν για... κεραμίδα στο κεφάλι, όταν αναφέρονται στην τελική συμφωνία για τις εργασιακές σχέσεις.

Αντιδράσεις
Αν η παρέμβαση στις ΔΕΚΟ που ελέγχονται αποκλειστικά από το δημόσιο προκάλεσε σεισμό, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για? τσουνάμι, καθώς είναι έτοιμες οι επιστολές του υπουργού Οικονομικών προς τις διοικήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων που βρίσκονται στο χρηματιστήριο. Οι συνδικαλιστές απειλούν: άλλοι πως θα βυθίσουν τη χώρα στο σκοτάδι, άλλοι πως θα μπλοκάρουν τα εμπορεύματα στα λιμάνια, άλλοι πως θα κόψουν το νερό και άλλοι ότι θα σταματήσουν τον τζόγο, στερώντας πολύτιμα έσοδα από τα δημόσια ταμεία.

Το Σαββατοκύριακο έλαβαν χώρα ζυμώσεις σε τρεις κατευθύνσεις.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επικοινώνησαν με υπουργούς, βουλευτές και συνδικαλιστές. Κοινός τόπος σε όλες τις παρεμβάσεις είναι ότι η χώρα δεν μπορεί να διακινδυνεύσει την καταβολή της τέταρτης δόσης.

Ότι μέριμνα της κυβέρνησης είναι να διασώσει τις θέσεις εργασίας, ώστε να είναι πιο εύκολη η επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς μόλις η οικονομία πάρει μπρος.

Γιάννης Αντύπας
imerisia.gr


Read more...

Αρχίζουν αύριο οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς


tovima.
Επικοινωνιακά η κυβέρνηση στηρίζει πολλά στις συναντήσεις του πρωθυπουργού µε τους πολιτικούς αρχηγούς – συναντήσεις που θα αρχίσουν µε τον Αντώνη Σαµαρά και θα ολοκληρωθούν µε τον Γιώργο Καρατζαφέρη, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας αρνήθηκε να απαντήσει θετικά στην πρόσκληση του πρωθυπουργού.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με «Τα Νέα», αφήνει να εννοηθεί ότι οι συναντήσεις αυτού του χαρακτήρα θα συνεχιστούν και στο µέλλον και ο πρωθυπουργός θα έχει ανοιχτές τις πόρτες του για όποτε κρίνει κάποιος πολιτικός αρχηγός ότι πρέπει να τον συναντήσει και µε ανοιχτή ατζέντα.

Ενδεικτικά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε: «Οτιδήποτε θελήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί να συζητηθεί, θα είναι μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης» και πρόσθεσε ότι «η συναίνεση δεν αρχίζει και ούτε τελειώνει με ένα νοµοσχέδιο που εκ του αποτελέσµατος θα αδικούσε και τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και τη συναίνεση, η οποία τότε θα ήταν α λα καρτ».

Υπενθυµίζεται ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι συναντήσεις της Τρίτης έχουν ως αντικείµενο την ενηµέρωση των πολιτικών αρχηγών για την κρίσιµη Συνοδό Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, το διήµερο 16 και 17 Δεκεµβρίου.



Read more...

Τι κι αν είµαι µαύρο πρόβατο; «Πρώτο µέληµά µας η βιωσιµότητα των επιχειρήσεων για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας»

Επιµένει η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη ότι υπήρχαν περιθώρια διαπραγµάτευσης του Μνηµονίου στα εργασιακά, ενώ, απαντώντας σε όσους την επικρίνουν, διότι - όπως λένε - καλλιέργησε προσδοκίες, αναφέρει ότι µε στρουθοκαµηλισµούς η χώρα δεν µπορεί να βγειαπό την κρίση.

Η υπουργός Εργασίας µε συνέντευξή της στα «ΝΕΑ» τονίζει ότι δεν βρίσκει κακό να είναι το...

µαύρο πρόβατο για την τρόικα, χαρακτηρίζει ικανοποιητική την τελική ρύθµιση για τα εργασιακά και επισηµαίνει ότι ενδεχοµένως να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στο Ασφαλιστικό το 2011, εάν διαπιστωθεί αδυναµία κάποιων ασφαλιστικών ταµείων να χορηγούν επικουρικές συντάξεις.

Κυρία υπουργέ, είστε εν τέλει ικανοποιηµένη για τα εργασιακά µετά τις οριστικές διατυπώσεις για τις επιχειρησιακές συµβάσεις που περιλαµβάνονται και στο σχετικό νοµοσχέδιο;

Ικανοποιηµένος δεν µπορεί να είναι κανείς όταν η οικονοµία βρίσκεται σε ύφεση, η ανεργία αυξάνεται, επιχειρήσεις κλείνουν και υπάρχουν συµπολίτες µας που αντιµετωπίζουν σηµαντικά προβλήµατα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες και στο αυστηρό πλαίσιο του Μνηµονίου που κληθήκαµε να εφαρµόσουµε, κατορθώσαµε να βάλουµε ανάχωµα στην πλήρη απορρύθµιση και αποσυλλογικοποίηση του συστήµατος των εργασιακών σχέσεων και να προστατεύσουµε, όσο γίνεται, θέσεις εργασίας και δικαιώµατα.

Αρκετοί, ακόµη και από την κυβέρνηση, σας έψεξαν γιατί προσπαθήσατε να διαπραγµατευτείτε κάποιους όρους του Μνηµονίου που θεωρούνταν εκ των προτέρων αµετάβλητοι. Αυτή η προσπάθεια απέδωσε κατά τη γνώµη σας ή έπεσε στο κενό; Τι απαντάτε στους επικριτές σας;

Κατ’ αρχήν τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται εξ ορισµού αµετάβλητο. Αν πιστεύαµε κάτι τέτοιο για την πολιτική αλλά και γενικότερα για τη ζωή, δεν θα έπρεπε να µετέχουµε στα κοινά.

Μέσα από επίπονες διαβουλεύσεις αλλά και διαπραγµατεύσεις µε τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και τους εταίρους µας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ∆ΝΤ καταλήξαµε σε µια τελική ρύθµιση για τις συλλογικές συµβάσεις που είναι ικανοποιητική: µε ειδική επιχειρησιακή σύµβαση που συνάπτεται µόνο έπειτα από συµφωνία εργοδοτών και εργαζοµένων – κι αυτό είναι το πιο σηµαντικό – µπορεί η µισθοδοσία και οι όροι εργασίας να αποκλίνουν από τους αντίστοιχους όρους της κλαδικής για έναν χρόνο, προκειµένου να διασφαλιστεί η βιωσιµότητα της επιχείρησης, να αντιµετωπιστούν προβλήµατα και να διατηρηθούν θέσεις εργασίας. Η δυνατή απόκλιση δεν είναι ανεξέλεγκτη, αλλά η Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση προσφέρει το απαραίτητο κατώφλι ασφάλειας για τους εργαζοµένους. Εφόσον δε δεν καταργούνται οι κλαδικές ή οι οµοιοεπαγγελµατικές συλλογικές συµβάσεις, ούτε και το δικαίωµα στην επέκταση για όσες επιχειρήσεις δεν συνάψουν ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συµβάσεις, αν δεν προκύψει συµφωνία, ισχύουν όλες οι πρότερες επιλογές τόσο για εργαζοµένους όσο και για εργοδότες. Εποµένως η νέα ρύθµιση διευρύνει τις υφιστάµενες επιλογές, προσφέροντας την απαραίτητη ευελιξία αλλά µε µέτρο και ασφάλεια. Το αποτέλεσµα θα κριθεί από την ωριµότητα των εταίρων. Είναι καιρός να αποδεχθούµε ότι µόνο µέσα από διάλογο και διαπραγµάτευση και όχι µε στρουθοκαµηλισµούς µπορούµε να πετύχουµε αυτό που όλοι επιθυµούµε: να βγει η χώρα µας από την κρίση.

Είχατε πει στο άρθρο σας στο «Βήµα της Κυριακής» πως όταν ο ασθενής δεν παίρνει το κατάλληλο φάρµακο, µπορεί και να καταλήξει. Θεωρείτε ότι το ∆ΝΤ είναι ο κατάλληλος γιατρός – όπως είπε ο Ντοµινίκ Στρος-Καν – για τη σωτηρία της χώρας µας;

Το Μνηµόνιο είναι µια πραγµατικότητα. Στην εξειδίκευση όµως των µέτρων που λαµβάνονται και στην εφαρµογή τους, η κυβέρνηση οφείλει να φροντίζει ώστε αυτά να προσαρµόζονται στις ιδιαίτερες συνθήκες της ελληνικής οικονοµίας και στις δυνατότητες και τις αντοχές του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν συνεχείς διαβουλεύσεις µε την τρόικα.

Είστε το µαύρο πρόβατο της κυβέρνησης για την τρόικα; Πολλά λέγονται και έχουν γραφτεί για ενόχληση των ελεγκτών µας από τη στάση σας. Εσείς τι λέτε;

Τι κακό έχουν τα µαύρα πρόβατα;

Σοβαρολογώντας τώρα, αν ενόχληση είναι να µη θεωρείσαι δεδοµένος και καθ’ έξιν σύµφωνος, τότε φαντάζοµαι ότι όντως δεν είµαι ο ιδανικός συνοµιλητής. Αλλά έχω την αίσθηση – άλλωστε το είπαν και οι ίδιοι – πως και οι εκπρόσωποι της τρόικας εκτιµούν µια καλή συζήτηση και µια θεµελιωµένη διαφωνία. Μπορεί να µη χαίρονται, αλλά την εκτιµούν. Ξέρετε, οι συµφωνίες προκύπτουν από διάλογο που δεν είναι πάντα βατός, εύκολος και ευχάριστος.

Κυρία Κατσέλη, αν χρειαστεί, πρέπει να γίνουν απολύσεις και στο ∆ηµόσιο;

Πιστεύω ότι το ζητούµενο δεν είναι απολύσεις αλλά σωστή δηµόσια εταιρική διακυβέρνηση: χρηστή και αποτελεσµατική διοίκηση βάσει ξεκάθαρων επιχειρησιακών στόχων, σύγχρονα συστήµατα οικονοµικού ελέγχου και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναµικού, παρακολούθηση και αξιολόγηση αποτελεσµάτων. Τι θα λέγατε στους εργαζοµένους στις ∆ΕΚΟ που θα δουν τους µισθούς τους να µειώνονται κατά 25-30% και στους εργαζοµένους στον ιδιωτικό τοµέα στους οποίους θα περικοπούν οι µισθοί;

Οι εργαζόµενοι δεν θέλουν να ακούσουν τίποτα παρηγορητικό ή δήθεν.

Θέλουν να ξέρουν γιατί γίνονται όλα αυτά. Πώς φτάσαµε εδώ. Πόσο θα κρατήσουν αυτά που συµβαίνουν. Και τι κάνουµε για να βγάλουµε τη χώρα από την κρίση και να υπάρξει ένα καλύτερο αύριο. Ως υπουργείο Εργασίας, το πρώτο µέληµά µας είναι να ενισχύσουµε τη βιωσιµότητα των επιχειρήσεων για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας. Να βάλουµε αναχώµατα στην ανεργία. Τα προγράµµατα του ΟΑΕ∆ ύψους 2,5 δισ. που επιδοτούν ασφαλιστικές εισφορές αλλά και οι ρυθµίσεις για τις ειδικές επιχειρησιακές συµβάσεις αποτελούν δύο µόνο παραδείγµατα πολιτικών που προωθούνται για αυτόν τον σκοπό.

Κατορθώσαµε να βάλουµε ανάχωµα στην πλήρη απορρύθµιση και αποσυλλογικοποίηση του συστήµατος των εργασιακών σχέσεων και να προστατεύσουµε, όσο γίνεται, θέσεις εργασίας και δικαιώµατα

OI ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Κώστας Γεωργιάδης
Το Μνηµόνιο αναφέρει ότι το 2011 θα πρέπει να γίνουν νέες αλλαγές στο Ασφαλιστικό; Προς ποια κατεύθυνση θα κινούνται; Να περιµένουµε δυσµενέστερες προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότησή µας;

Το Μνηµόνιο δεν προβλέπει νέες αλλαγές για το 2011 παρά µόνο τη συνέχιση της µείωσης των αλόγιστων δαπανών στην ιατροφαρµακευτική περίθαλψη, πράγµα που ήδη γίνεται µε επιτυχία. Αυτό που επίσης θα κάνουµε είναι αναλογιστικές µελέτες για να διαπιστώσουµε την βιωσιµότητα των επικουρικών ασφαλιστικών ταµείων. Η εικόνα που έχουµε µέχρι τώρα από την πορεία των εσόδων και των δαπανών είναι ότι δεν θα υπάρξει πρόβληµα. Μόνο αν τα αποτελέσµατα αυτών των µελετών είναι δυσµενή για τη δυνατότητα κάποιων Ταµείων να χορηγούν επικουρικές συντάξεις, µόνο γι’ αυτά ενδέχεται να λάβουµε νέα µέτρα. Τα µέτρα όµως δεν αφορούν αυτούς που ήδη συνταξιοδοτούνται αλλά όσους θα βγουν στη σύνταξη µετά το 2015.

Γιάννης Θεοδώρου
Πείτε µου σας παρακαλώ πώς προστατεύετε τα εισοδήµατα τη στιγµή που αυξάνεται ο ΦΠΑ; Με τι χρήµατα θα κινηθεί η αγορά;

∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι το πραγµατικό εισόδηµα των ελληνικών νοικοκυριών θα µειωθεί το 2010 και το 2011 προκειµένου να τιθασευτεί το τεράστιο έλλειµµα και το χρέος και να πετύχουµε τους στόχους που έχουµε θέσει και έχουν συµπεριληφθεί στο Μνηµόνιο. Μέχρι να αποδώσουν τα διαρθρωτικά µέτρα που παίρνουµε για την αύξηση των επενδύσεων και την ανάκαµψη της οικονοµίας, π.χ. τα κίνητρα µε τον νέο επενδυτικό νόµο, η απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης και αδειοδότησης επιχειρήσεων, η άρση του καµποτάζ, το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων κ.λπ., το στοίχηµα θα κριθεί στο να διατηρηθούν οι βιώσιµες επιχειρήσεις. Πέρα από τα µέτρα που ήδη ανέφερα παραπάνω, σηµαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση θα παίξει η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά µε το νέο Ταµείο Επιχειρηµατικότητας που συστήθηκε στο υπουργείο Οικονοµίας καθώς και συγκεκριµένες παρεµβάσεις όπως αυτές που ήδη έχουν δροµολογηθεί για την αύξηση των εξαγωγών, την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, τη µείωση του ΦΠΑ σε τουριστικά καταλύµατα κ.ά. ∆ίνουµε µια δύσκολη µάχη, αλλά θα τα καταφέρουµε.

Θεόδωρος Ματζαβίνος
Από τη στιγµή που ο Πολ Τόµσεν λέει στο Ελληνοαµερικανικό Επιµελητήριο ότι δεν ζήτησαν µειώσεις µισθών στον ιδιωτικό τοµέα, γιατί δέχτηκε η κυβέρνηση να συµπεριληφθούν στο Μνηµόνιο;
∆εν υπάρχει καµία ρύθµιση του Μνηµονίου που να προβλέπει µείωση µισθών στους εργαζοµένους του ιδιωτικού τοµέα। Αυτό που απαιτούσε είναι να υπερισχύσουν χωρίς περιορισµούς οι επιχειρησιακές συµβάσεις έναντι των κλαδικών και επαγγελµατικών, πράγµα που κάτω από τις σηµερινές συνθήκες θα µπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη και γενικευµένη µείωση των µισθών. Κάτι τέτοιο απετράπη µε τις ρυθµίσεις που προωθούµε στη Βουλή.
tanea.gr
Read more...

«ΟΚ» για συγχώνευση ΙΚΑ - ΕΣΥ Νέο «Ταµείο» θα παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας χωρίς αναµονή

Το πράσινο φως για άµεσες συγχωνεύσεις νοσοκοµείων του ΕΣΥ, όπως είναι ο «Αγιος Σάββας», το Σισµανόγλειο και η «Αγία Ολγα», µε τα νοσοκοµεία του ΙΚΑ δίνει σχέδιο νόµου του υπουργείου Υγείας, που θα κατατεθεί τις επόµενες ηµέρες στη Βουλή. Παράλληλα, ιδρύεται ένα νέο «Ταµείο» για όλους τους ασφαλισµένους, που θα παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας χωρίς αναµονή.
Το νοµοσχέδιο για την πρωτοβάθµια φροντίδα υγείας προβλέπει ότι τα νοσοκοµεία του ΙΚΑ εντάσσονται στο ΕΣΥ, λειτουργώντας ως παραρτήµατα. Ετσι για παράδειγµα το 1ο Νοσοκοµείο του ΙΚΑ θα ενταχθεί στο Σισµανόγλειο, το ογκολογικό του ΙΚΑ θα συλλειτουργεί µε τον «Αγιο Σάββα», ενώ στη Θεσσαλονίκη το 2ο νοσοκοµείο ΙΚΑ θα συγχωνευτεί µε τον Αγιο Παύλο.

Στο πλαίσιο αυτό, οι µόνιµοι γιατροί, οι νοσηλευτές, το διοικητικό και το λοιπό προσωπικό των νοσοκοµείων του ΙΚΑ µεταφέρονται στο ΕΣΥ µε την ίδια εργασιακή σχέση, όπως και το απασχολούµενο προσωπικό µε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Αντίστοιχα, στους γιατρούς και οδοντιάτρους µε σύµβαση εργασίας αορίστου χρόνου δίνεται η δυνατότητα ένταξής τους στο ΕΣΥ, αφού ωστόσο προηγηθεί αξιολόγηση των προσόντων τους.

Στο... µικροσκόπιο όµως µπαίνουν οι συµβάσεις µεγιατρούς και οδοντιάτρους, καθώς όπως αναφέρεται στο σχετικό σχέδιο νόµου, τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας θα πρέπει να προσδιορίσουν το πλαίσιο και τις ανάγκες του συστήµατος υγείας αλλά και τα κριτήρια πιθανής διατήρησης παρόµοιων συµβάσεων.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, υπογραµµίζεται ότι οι συµβάσεις του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ µε γιατρούς και οδοντιάτρους απασχολούµενους µε σχέση µίσθωσης έργου, εξακολουθούν να ισχύουν µέχρι τη λήξη τους, µε τα συναρµόδια υπουργεία να θέτουν ως «ηµεροµηνία λήξης» των ισχυουσών συµβάσεων το ένα έτος.

Το νοµοσχέδιο φέρει τη σφραγίδα των Ανδρέα Λοβέρδου και Γιώργου Κουτρουµάνη και έχει ως στόχο την επέκταση των υπηρεσιών του ΕΣΥ χωρίς νέες δαπάνες. Ετσι, απότην 1η Ιουνίου ιδρύεται οργανισµός οµπρέλα για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους ασφαλισµένους µε έµφαση στην πρωτοβάθµια φροντίδα υγείας. Η ετήσια επιχορήγηση του από τον κρατικό προϋπολογισµό θα φτάνει σε ποσοστό 1,2% του ΑΕΠ ενώ προβλέπεται και αύξηση της εισφοράς των συνταξιούχων του ∆ηµοσίου από 2,55% σε 4% έως το 2013.

Στόχος είναι η αποσυµφόρηση των δηµοσίων νοσοκοµείων και η ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Είναι ενδεικτικό ότι σύµφωνα µε στοιχεία του υπουργείου Υγείας το περίπου 50% των ασθενών που προσέρχονται στα Τµήµατα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) χρήζουν πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας,µε αποτέλεσµανα δηµιουργείται στα νοσοκοµεία το αδιαχώρητο.

Ετσι, ο νέος Οργανισµός Παροχών Υγείας (ΟΠΥ) – για τη στελέχωση της κεντρικής υπηρεσίας θαµεταφερθούν 300 διοικητικοί υπάλληλοι από τα ασφαλιστικά ταµεία και τους κλάδους υγείας που εντάσσονται σε αυτόν – θα έχει ως στόχο να παρέχει υπηρεσίες υγείας στους ασφαλισµένους και τους συνταξιούχους.

Φρένο στις σπατάλες
Η περιστολή της φαρµακευτικής δαπάνης παραµένει στοίχηµα των Ταµείων και µετά την ενοποίησή τους, µε τους υπεύθυνους να «σαρώνουν» τις συνταγές, βάζοντας φρένο στις σπατάλες από την υπερσυνταγογράφηση. Μάλιστα, και ανάλογα µε τα εκάστοτε αποτελέσµατα του ηλεκτρονικού «µατιού», οι αρµόδιοι θα έχουν τη δυνατότητα να δίνουν κατευθυντήριες γραµµές στους γιατρούς.

Σηµειώνεται ότι στον Οργανισµό που θα βρίσκεται υπό την εποπτεία των υπουργείων Υγείας και Εργασίας, θα ενταχθούν τα Κέντρα Υγείας, οι αγροτικοί γιατροί, οικλάδοι υγείας ΙΚΑ µε τις µονάδεςυγείας του, ο ΟΓΑ, ο ΟΑΕΕ (Οργανισµός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελµατιών), ο ΟΠΑ∆ (Ταµείο ∆ηµοσίων Υπαλλήλων) και ο Οίκος Ναύτου. Παρ’ όλα αυτά, το σχέδιο νόµου αφήνει παραθυράκι για την ένταξη και άλλων νοµικών προσώπων δηµοσίου ή ιδιωτικού φορέα που δραστηριοποιούνται στον τοµέαπαροχής υγείας.

ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Η περιστολή της φαρµακευτικής δαπάνης παραµένει στοίχηµα των Ταµείων και µετά την ενοποίησή τους

Οχι ασφαλισµένοι δύο ταχυτήτων

MΕ ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ των υπουργών Εργασίας και Υγείας, θα εγκριθεί Ενιαίος Κανονισµός Παροχών Υγείας µε τον οποίο θα καθορίζεται το είδος, η έκταση, το ύψος των παροχών υγείας, ο τρόπος και η διαδικασία χορήγησής τους έτσι ώστε να µην υπάρχουν ασφαλισµένοι «δύο ταχυτήτων». Και σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο, δεν θίγονται οι εργασιακές σχέσεις των εργαζοµένων, καθώς όπως ορίζεται στο σχετικό σχέδιο νόµου, το διοικητικό, το ιατρικό και το υγειονοµικό προσωπικό των Ταµείων και των φορέων που θα συγχωνευθούν από 1η Ιουνίου θα µεταφερθεί στον ΟΠΥ µε την ίδια εργασιακή σχέση, τον βαθµό και την ειδικότητα που κατέχει. Για παράδειγµα, οι προϊστάµενοι οργανικών µονάδων των Ταµείων που εντάσσονται στον Οργανισµό, θα τοποθετηθούν µε απόφαση του ∆ιοικητικού Συµβουλίου σε θέσεις προϊσταµένων αντίστοιχου επιπέδου οργανικών µονάδων του ΟΠΥ, σε συνάρτηση µε τα εργασιακά τους προσόντα. Ακόµη όµως κι αν πληρωθούν όλες οι θέσεις, οι προϊστάµενοι που δεν θα τοποθετηθούν σε αντίστοιχη θέση θα εξακολουθούν να διατηρούν τον βαθµό τους έως το τέλος της θητείας τους λαµβάνοντας το αντίστοιχο µηνιαίο επίδοµα θέσης ευθύνης. Επιπλέον, οι διατάξεις που διέπουν την υπηρεσιακή κατάσταση και εξέλιξη, τη µισθοδοσία, το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό καθεστώς του µεταφερόµενου προσωπικού, εξακολουθούν να ισχύουν και µετά τη συγχώνευση των Ταµείων. Αντίστοιχα, οι αγροτικοί γιατροί συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για λογαριασµό του Οργανισµού. Σε ό,τι αφορά τις συµβάσεις µε γιατρούς, οδοντιάτρους και φαρµακοποιούς, ισχύουν όπως και οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για πλήρωση θέσεων.
tanea.gr/
Read more...

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ...


Επίδομα δώρου ύψους 400 ευρώ θα καταβληθεί εφέτος στους συνταξιούχους όλων των ταμείων εφόσον ο συνταξιούχος έχει υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας του και το συνολικό ποσό της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης δεν...
υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ. Στους συνταξιούχους του δημοσίου υπάρχει αναπροσαρμογή των δώρων (200 ευρώ το δώρο Πάσχα, 200 ευρώ το επίδομα αδείας και 400 ευρώ το δώρο Χριστουγέννων) για συντάξεις κάτω των 2.500 ευρώ μικτά.

Για συνταξιούχους των οποίων οι μικτές μηνιαίες αποδοχές ξεπερνούν τα 2500 ευρώ, ο 13ος και 14ος μισθός καταργούνται.

Στους χαμηλοσυνταξιούχους ηλικίας 60 ετών και άνω όλων των ασφαλιστικών ταμείων, πλην του ΟΓΑ, θα χορηγηθεί έκτακτο επίδομα από 100 έως 300 ευρώ ανάλογα με το ετήσιο και το οικογενειακό εισόδημα το οποίο δεν υπόκειται σε εισφορές.

Το δώρο θα καταβληθεί μαζί με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου. Οι συντάξεις του ΟΓΑ θα καταβληθούν στις 10 Δεκεμβρίου, του ΙΚΑ και του ΝΑΤ στις 16 Δεκεμβρίου και του ΟΑΕΕ στις 16 και στις 20 Δεκεμβρίου. Ως τις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ εντός του Δεκεμβρίου θα γίνει και η καταβολή του ΕΚΑΣ.

Εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Στον δημόσιο τομέα ο 13ος και ο 14ος μισθός έχουν αναπροσαρμοστεί και δίνονται 1.000 ευρώ συνολικά κατά τη διάρκεια του έτους, δηλαδή 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων 250 ευρώ δώρο Πάσχα και 250 ευρώ επίδομα αδείας.

Δεν δικαιούνται δώρο οι εργαζόμενοι του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που λαμβάνουν μεικτές αποδοχές μεγαλύτερες από 3.000 ευρώ ανά μήνα (συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων).

Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα δικαιούνται κανονικά το δώρο των εορτών, αρκεί να συνδέονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σε οποιονδήποτε εργοδότη.

Στον ιδιωτικό τομέα το Δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, ενώ υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.
Read more...

ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΣΕ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΔΕΚΟ...


Ρεπορτάζ : Θανάσης Παπαδής
(από την Ημερησία)
Η κίνηση του υπουργείου Οικονομικών εντάσσεται, όπως εκτιμούν αναλυτές αφενός στην απαίτηση της τρόικας να προχωρήσει άμεσα μίας μορφής εσωτερική υποτίμηση, με συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων ώστε να...
μειωθεί το κόστος παραγωγής και αφετέρου με την προσπάθεια την οποία θα καταβάλει η κυβέρνηση να βρει 7 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις εντός της προσεχούς 3ετίας.
Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν οι επιχειρήσεις του δημοσίου στο Χρηματιστήριο να αποβάλουν μέρος του υψηλού μισθολογικού κόστους και έτσι να γίνουν περισσότερο ελκυστικές στους μεγάλους επενδυτές, ενόψει μάλιστα και του ευρύτατου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών την επόμενη τριετία, από το οποίο προσδοκά έσοδα 7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών ίσως και σήμερα θα αποστείλει επιστολή προς τους διοικητές στις εισηγμένες επιχειρήσεις με την οποία θα ζητάει να υπάρξει μείωση του μισθολογικού κόστους, προβάλλοντας ως αιτιολογικό την ανάγκη για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Συνελεύσεις
Ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να νομοθετήσει μειώσεις μισθών σε εισηγμένες επιχειρήσεις και κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο μέσω της σύγκλισης γενικών συνελεύσεων των μετόχων, που είναι και το ανώτερο δικαιοδοτικό όργανο για τη λήψη τέτοιων αποφάσεων.
Να σημειωθεί ότι με δηλώσεις του ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών στον ΟΠΑΠ που εποπτεύεται από τον ίδιο. Οι συζητήσεις γίνονται ανάμεσα στη διοίκηση του Οργανισμού και τους εργαζομένους και πιθανή συμφωνία θα υλοποιηθεί μέσα από νέα σύμβαση εργασίας.
Πολυνομοσχέδιο
Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου από την κυβέρνηση με την οποία επέρχεται οριζόντια μείωση αποδοχών 10% και πλαφόν στις 4.000 ευρώ.
Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει ή να ανοίξει, άμεσα όσα περισσότερα μέτωπα μπορεί, ώστε ο πρωθυπουργός να πάει στη Σύνοδο Κορυφής έχοντας να παρουσιάσει ένα σημαντικό νομοθετικό έργο.
Πάντως, υπάρχει και ανησυχία για τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν από τα συνδικάτα και ειδικά αυτά που είναι ισχυρά, όπως για παράδειγμα η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Ήδη ο πρόεδρός της Νίκος Φωτόπουλος έκανε δηλώσεις τονίζοντας πως είναι αδιανόητο να υπάρξουν νέες περικοπές και τα χρήματα αυτά να πάνε στις τσέπες των μετόχων.
Πρόγραμμα
Στο υπουργικό την Τρίτη θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την 3ετία 2011 - 2013, εκ των οποίων το ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα αφορά το 2011.
Αν και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για τον τρόπο που θα εξευρεθούν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, εντούτοις πληροφορίες αναφέρουν πως πλέον καμία δημόσια επιχείρηση δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο και όλα μπορούν να γίνουν υπό κάποιες προϋποθέσεις.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως τις τελευταίες εβδομάδες έχουν οργιάσει οι φήμες για επικείμενη συμφωνία ανάμεσα στη γερμανική Deutsche Telekom και το ελληνικό δημόσιο για πώληση επιπλέον 10% στους Γερμανούς.
Σήμερα η αναλογία είναι 20% το ελληνικό δημόσιο και 30% η Deutsche Telekom. Αποτέλεσμα αυτού είναι να παρουσιάσει σημαντική άνοδο η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ.
Να σημειωθεί πως στο μνημόνιο προβλέπεται πως υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πώληση τόσο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου όσο και της Τράπεζας Αττικής.
Read more...

''ΤΡΙΓΜΟΥΣ''ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Πονοκέφαλο για το Μέγαρο Μαξίμου αποτελούν οι εσωκομματικές διαφοροποιήσεις με αφορμή το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις νέες ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις, τις περικοπές μισθών στις ΔΕΚΟ και τις φορολογικές αλλαγές, που συζητείται τη Δευτέρα στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος.
Αυτό που αναζητείται στο κυβερνών κόμμα...
είναι ο τρόπος κατευνασμού των διαφωνούντων, αφού εκτός από το «κρας τεστ» της Τρίτης, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ακολουθεί η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό.
Εξάλλου, την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς, με αντικείμενο τις αλλαγές που θα συζητηθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής και αφορούν το μέλλον της Ευρώπης την επόμενη δεκαετία με αιχμή τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Όσον αφορά τους τριγμούς στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, ήδη εμφανίζονται οι πρώτες αντιδράσεις στελεχών κυρίως στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους.
Σε αυτή τη δύσκολη πολιτικά στιγμή η διαχείριση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος μοιάζει με ακροβασία σε τεντωμένο σχοινί, δοθέντος του τι συνέβη με το μνημόνιο το Μαΐο και τις διαγραφές των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Οι πληροφορίες ως τώρα αναφέρουν ότι η πολιτική ζύμωση που έχει αποφασίσει το Μαξίμου για να κατευναστούν οι όποιες αντιδράσεις θα γίνει σε δύο επίπεδα.
Είτε να υπάρξει μία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, είτε να γίνει προσέγγιση όσων βουλευτών δείχνουν να διαφωνούν ώστε να υπάρξει κατευνασμός και να μην εκδηλωθούν απώλειες για το κυβερνών κόμμα παρόμοιες με αυτές τις ψηφοφορίας του Μαϊου.
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν ακόμη και κορυφαίους υπουργούς να προσπαθούν τις επόμενες ημέρες να παίξουν τον ρόλο του πυροσβέστη προς τους πιθανούς διαφωνούντες ώστε να προλάβουν δυσάρεστες εξελίξεις στις επερχόμενες ψηφοφορίες.
Μάλιστα, τη Δευτέρα θα συνεδριάσουν οι κοινοβουλευτικοί τομείς εργασίας οικονομικών και κοινωνικής ασφάλισης του ΠΑΣΟΚ προκειμένου οι βουλευτές να ενημερωθούν από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την Λούκα Κατσέλη.
Αναφορικά με το μέτωπο των κινητοποιήσεων, οι επιτελείς του Μαξίμου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί από συνδικαλιστικούς φορείς των ΔΕΚΟ που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ καθώς και για την στάση συνδικαλιστικών φορέων που ακόμη δεν έχουν εκφραστεί επί των νέων ρυθμίσεων.
Read more...

ΜΕΓΑΛΕΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΟΙ ΜΗΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ


Ρεπορτάζ : Κατερίνα Κοκκαλιάρη
(από το Έθνος)
Στο 52ο έτος από το 50ό αυξάνεται το όριο ηλικίας για τις μητέρες με ανήλικο παιδί. Για έξοδο στα 58 απαιτούνται 36 έτη ασφάλισης για τους άνδρες. Τι αλλάζει για τους τρίτεκνους, τους εκπαιδευτικούς και τους ένστολους. Ο νέος ασφαλιστικός...
νόμος για το Δημόσιο φέρνει από την 1η Ιανουαρίου αλλαγές στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση. Στόχος είναι να εξομοιωθούν τα όρια ηλικίας αντρών και γυναικών, με τις ανατροπές να αγγίζουν κυρίως τις μητέρες ανηλίκων. Οι νέες ρυθμίσεις αγγίζουν όσους ασφαλίστηκαν από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992. Πάντως και στο Δημόσιο -όπως και στα άλλα ταμεία- δεν επηρεάζονται όσοι προλάβουν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Αναλυτικά οι αλλαγές στο Δημόσιο που προβλέπονται στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο και θα τρέξουν το 2011 είναι οι εξής:

Aντρες με 35ετία. Τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για... έξοδο στα 58 αυξάνονται κατά δώδεκα μήνες τον χρόνο (άρα απαιτούνται τη νέα χρονιά 36 έτη). Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση 25ετίας για το όριο ηλικίας που ισχύει κατά το έτος συμπλήρωσης. Παράδειγμα: Ανδρας 48 ετών, δημόσιος υπάλληλος που το 2011 συμπληρώνει 25 έτη ασφάλισης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 58 ετών αφού πρώτα θα έχει συμπληρώσει 36 συντάξιμα έτη.
Γυναίκες που συνταξιοδοτούνται στα 60. Η αντίστοιχη αύξηση για τις γυναίκες ξεκινά από το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Τη νέα χρονιά το όριο πάει στο 61ο έτος.
Ασφαλισμένες που συμπληρώνουν 25 έτη ασφάλισης εντός του 2011. Από την 1η Ιανουαρίου το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη παραμένει στα 58 έτη, αυξάνεται όμως ο απαραίτητος χρόνος ασφάλισης στα 36.
Παράδειγμα: Γυναίκα άγαμη ασφαλισμένη στο Δημόσιο με 22 έτη ασφάλισης, εξαγοράζει 3 πλασματικά έτη το 2011 και συμπληρώνει 25ετία. Η ασφαλισμένη αυτή θεμελιώνει δικαίωμα για συνταξιοδότηση με 36 έτη ασφάλισης σε ηλικία 58 ετών.
Μητέρες ανηλίκων τέκνων. Αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από το 50ό έτος της ηλικίας στο 52ο. Παράλληλα επεκτείνεται το εν λόγω δικαίωμα στους πατέρες ανήλικων τέκνων, οι οποίοι και αποκτούν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με τις ευνοϊκές αυτές διατάξεις. Από την ερμηνεία της διάταξης και ενώ δεν έχει εκδοθεί εγκύκλιος για την εφαρμογή της, μπορούμε να συναγάγουμε το συμπέρασμα πως άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι που κατά τη συμπλήρωση της 25ετίας είχαν ανήλικο παιδί μπορούν να συνταξιοδοτηθούν άμεσα εφόσον έχουν ήδη συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας τους.
Τρίτεκνοι. Ανάλογη ρύθμιση τίθεται σε ισχύ τη νέα χρονιά για τους τρίτεκνους πατέρες. Ετσι θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εφόσον έχουν συμπληρώσει 21 έτη ασφάλισης και το 52ο έτος της ηλικίας τους. Και στις δύο περιπτώσεις (τρίτεκνοι, γονείς ανηλίκων) το δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο γονείς.
Εκπαιδευτικοί. Η σημαντικότερη αλλαγή που φέρνει ο τελευταίος νόμος αφορά την κατάργηση των ειδικών διατάξεων του 3075/2002, σύμφωνα με τον οποίο διαφοροποιούνταν σε σχέση με τους άλλους πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα για τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συμπληρώνουν 30 συντάξιμα έτη μέχρι το τέλος του 2010, παρέχεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης σε ηλικία 60 ετών. Κατά τα άλλα, ισχύουν οι ίδιες αλλαγές που εφαρμόζονται για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους από τη νέα χρονιά.
Ενστολοι. Από το 2011 ο χρόνος ασφάλισης που απαιτείται για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας αυξάνεται από 24,5 έτη σε 26. Δεν αλλάζει όμως η δυνατότητα συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας.
Παλαιότεροι νόμοι
Γενικές ρυθμίσεις για τα όρια
Αυξάνονται κατά ένα εξάμηνο τα όρια ηλικίας ή τα απαιτούμενα έτη για τους ασφαλισμένους σε 12 ταμεία με βάση παλαιότερους νόμους. Οσον αφορά τον ΟΓΑ, η αύξηση στα απαιτούμενα έτη ασφάλισης είναι δώδεκα μήνες. Συγκεκριμένα στον νόμο 2084/92 προβλέπονται τα εξής:
- Ορια ηλικίας. Αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης κατά ένα εξάμηνο για πέντε ομάδες ασφαλισμένων σε διάφορα ταμεία. Οι αυξήσεις δεν αφορούν μόνο στα ταμεία κύριας σύνταξης αλλά και στα αντίστοιχα επικουρικά (πλην ορισμένων εξαιρέσεων)
- Ετη ασφάλισης. Πρόκειται και στην περίπτωση αυτή για τα γνωστά εξάμηνα που προστίθενται κάθε χρόνο. Οι αλλαγές αφορούν 13 ομάδες ασφαλισμένων από 12 Ταμεία κύριας ασφάλισης και τα αντίστοιχα επικουρικά.
Read more...

ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ - ΦΩΤΙΑ ΑΛ ΚΑΡΤ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Ασφάλιστρα-φωτιά, ακόµη και 80% υψηλότερα, ανάλογα µε το µοντέλο, την ταχύτητα, το χρώµα, την ενεργητική και παθητική ασφάλεια του αυτοκινήτου, καθώς επίσης την ηλικία και το επάγγελµα του οδηγού αλλά...
και την περιοχή που κυρίως κινείται, χρεώνουν όλο και περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες.

Μοντέλα υπολογισµού τουασφαλιστικού κινδύνου πουισχύουν εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, τα λεγόµενα παραµετρικά συστήµατα τιµολόγησης – επειδή λαµβάνουν υπόψη τους πολλές παραµέτρους –καθιερώνουν πλέον οι εταιρείες και στην Ελλάδα.

Και όσο θα αυξάνονται οι επισφάλειες του κλάδου αυτοκινήτου αλλά και τα κατώτατα όρια αποζηµιώσεων πουκαλούνται πλέον να καταβάλουν στα θύµατα τροχαίων οι ασφαλιστικές (750.000 ευρώ ανά θύµα από 1/1/2011 έναντι 500.000 ευρώ σήµερα) τόσο εκείνες θα ζητούν υψηλότερα ποσά απ’ όσους θεωρούν ότι ανήκουν στις οµάδες υψηλού κινδύνου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγµα οδηγού 30 ετών, ενός πολύ γρήγορου αυτοκινήτου, κόκκινου χρώµατος, µε το οποίο µετακινείται συχνά εντός της Αθήνας, η οποία πανελλαδικά έχει τη µεγαλύτερη συχνότητα ατυχηµάτων. Φτάνει να πληρώνει 709 ευρώ τον χρόνο για ένα απλό πακέτο ασφάλισης, έναντι περίπου 400 ευρώ ενός ίδιας ηλικίας οδηγού µε ένα θεωρητικά πιο ασφαλές αυτοκίνητο 1.400 κυβικών, αυξηµένα δηλαδή κατά 80%...

Τα κόκκινα προκαλούν συχνότερα ατυχήµατα
Ενώ παλαιότερα έπαιζε ρόλο µόνο το πόσο καιρό ο οδηγός έχει δίπλωµα, αν είναι άνδρας ή γυναίκα, και ηγεωγραφική περιοχή διαµονής του, χωρίς ωστόσο εξειδίκευση ανά νοµό, το πιο βασικό πλέον κριτήριο είναι το είδος του οχήµατος(πολυµορφικό, σπορ, κάµπριο, τζιπκ.ά.), η έκδοση του µοντέλου και η ιπποδύναµή του. Τα πολυµορφικά, για παράδειγµα, επειδή οι στατιστικές δείχνουν ότι οδηγούνται συνήθως από οικογένειες, έχουν πιο χαµηλό ασφάλιστρο απ’ ό,τι τα GTI, τα οποία αγοράζονται από νέους σε ηλικία οδηγούς, άρα για τις ασφαλιστικές αποτελούν κόκκινο πανί αφού θεωρούν δεδοµένο ότι θα προκαλέσουν ζηµιά.

Τα παραπάνω στοιχεία συνδυάζονται πλέον από πολλές εταιρείες και µε το χρώµα του αυτοκινήτου, όπως ισχύει εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ καιτις δυτικοευρωπαϊκές αγορές. Τα κόκκινα αυτοκίνητα έχει αποδειχθεί, σύµφωνα µετις στατιστικές που έχουν στα χέρια τους οι ασφαλιστικές, ότι τρακάρουν πολύ περισσότερο απ’ότι τα µπλε, µαύρα, γκρικαι λευκά γιατί δεν δηµιουργούν έντονες αντιθέσεις στο µάτι, και γιατί επιλέγονται από ανθρώπους από τη φύση τους πιο επιθετικούς.

Eνεργητική και παθητική ασφάλεια
Ενα άλλοκριτήριο που έχειαρχίσει να εφαρµόζεται στην αγορά είναι η ενεργητική και παθητική ασφάλεια του οχήµατος µε βάσητο σύστηµα αξιολόγησης της Ε.Ε. (Euro NCAP- European New Car Assessment Programme). Ενα µοντέλο που, σύµφωνα µε τα crash test, συγκεντρώνει πολλά αστέριαασφάλειαςµε βάση το Euro NCAP (µε άριστατα 5 αστέρια), µπορεί ναέχει έκπτωση µέχρικαι 10% στο ασφάλιστρό του έναντι ενόςάλλου οχήµατος.

Αλλαγές στην τιµολόγηση έχουµε και γύρω από τα προσωπικά χαρακτηριστικά του οδηγού, δηλαδήηλικία και επάγγελµα. Ενώ παλαιότερα υπήρχανεπιβαρύνσεις µόνο γιαόσους ήταν µέχρι 23 ετών (καθώς είχαν λίγα χρόνια δίπλωµα), τώρα η τιµολόγηση βάσει της ηλικίας έχει διάφορες κλίµακες. Γιαπαράδειγµα, µεταξύ 23 και 35 ετών στις περισσότερες εταιρείες ισχύει το βασικό τους ασφάλιστρο, αλλά µεταξύ 35 και 55 ετών παρέχεται έκπτωση διότι θεωρείται ότι σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν περισσότεροι οικογενειάρχες, και άρα οι οδηγοίείναι πιο προσεκτικοί. Από τα 55και µετά, το ασφάλιστροεπιβαρύνεται ξανά, καθώς τα αντανακλαστικά του οδηγού αρχίζουν και µειώνονται...

Πολλές εταιρείες ζητούν από τον ενδιαφερόµενο στην πρόταση ασφάλισης που συµπληρώνει να αναφέρει καιποια είναι η συνηθέστερη περιοχή όπου κινείται. Αν δηλώσει ότι κινείται περισσότερο στο κέντρο της Αθήνας, παρά π.χ. στα βόρεια προάστια ή στα Μέγαρα, σε κάποιες εταιρείες το ασφάλιστρο επιβαρύνεται κατά 5%. Κατά παράδοση έκπτωση έναντι των µεγαλουπόλεων έχουν οι παραµεθόριες περιοχές και τα νησιά.
Read more...

ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Με απεργίες και στάσεις εργασίας αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τις περικοπές στις ΔΕΚΟ. Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν εξαγγείλει και σήμερα στάση...
εργασίας, από τις 11 το πρωί, έως τις 5 το απόγευμα, ενώ δεν αποκλείουν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Από σήμερα, Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα ξεκινούν επαναλαμβανόμενες 24ώρες απεργίες, ενώ για την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 του μηνός, η ΟΤΟΕ έχει εξαγγείλει 48ωρη απεργία.
Για την Τρίτη, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ εξήγγειλαν παναττική στάση εργασίας, από τις 12 μέχρι τις 3 το απόγευμα και συλλαλητήριο στη μία το μεσημέρι στο Σύνταγμα, ενώ την Τετάρτη έχει κηρυχθεί γενική απεργία.
Την Τρίτη σχεδόν θα ακινητοποιηθούν οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού, εξαιτίας των στάσεων εργασίας, σε διαφορετικές ώρες, που έχουν εξαγγείλει τα σωματεία στον ΟΣΕ.
Ακινητοποιημένα θα μείνουν τα τρένα και ο Προαστιακός την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, ημέρα της γενικής απεργίας που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καθώς και την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, λόγω των δύο 24ωρων απεργιών που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.
Read more...

Νέος γύρος ταλαιπωρίας στα ΜΜΜ από σήμερα

Στάση εργασίας σήμερα από τις 11 έως τις 5


http://img.protothema.gr/
Εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων ξεκινάει από σήμερα. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν θα μετακινηθούν από τις 11:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο οργανωτικό πεδίο των αστικών συγκοινωνιών και στα εργασιακά. Αναμένεται η ανακοίνωση και νέων κινητοποιήσεων, ακόμα και 24ωρων απεργιών, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Read more...

Και ...delivery σκουπιδιών για να γλιτώσουμε τα πρόστιμα!

Μεταφορές ακόμη και με πλοία


http://img.protothema.gr/
Πίσω από τις «φωτιές» που ανάβει στην Κερατέα η απόφαση της κυβέρνησης να εισβάλλει στον χώρο που έχει χωροθετηθεί ο νέος ΧΥΤΑ και να ξεκινήσουν τα έργα, κρύβεται η (ετεροχρονισμένη) πολιτική βούληση να σταματήσουν τα παιχνίδια με τα απορρίμματα και να αναληφθούν δράσεις.

Το περασμένο Σάββατο και ενώ ο εργολάβος συνοδεία των ΜΑΤ είχε «καταλάβει» την Κερατέα και είχε ξεκινήσει ο πόλεμος με την τοπική κοινωνία, τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος ανακοίνωναν πανηγυρικά την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και ένα νέο χρονοδιάγραμμα σφραγίσματος των παράνομων χωματερών, το τρίτο μέσα σε λίγους μήνες.

Με βάση αυτό, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να τερματιστεί η λειτουργία 96 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), 18 το πρώτο τρίμηνο του 2011 και 63 το πρώτο εξάμηνο του 2011. Ειδικά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου που αντιμετωπίζει και το σοβαρότερο πρόβλημα, δρομολογήθηκε ο τερματισμός λειτουργίας του συνόλου των 75 ΧΑΔΑ έως τον Σεπτέμβριο του 2011!

Οι δράσεις αυτές που ήδη έχουν καθυστερήσει δραματικά λόγω της προεκλογικής περιόδου, εμποδίζονται από τις αλλαγές που φέρνει στις δομές και την λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης ο Καλλικράτης. Επειδή οι νέοι φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων που θα συγκροτηθούν ανά Περιφέρεια θα χρειαστούν χρόνο για να αναλάβουν καθήκοντα, η κυβέρνηση και η αρμόδια διυπουργική για τα σκουπίδια υπό τον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο, πρόσφατα αποφάσισαν να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς σε ένα plan B. Ο λόγος είναι ότι ο… κόμπος έχει φτάσει στο χτένι με τα απορρίμματα αλλά και ότι βλέπουν πολύ κοντά τις μεγάλες καμπάνες που απειλούν να ρίξουν στη χώρα μας οι Βρυξέλλες για τις 250 και πλέον ανεξέλεγκτες χωματερές.

Οι νέες πρωτοβουλίες, που αποτελούν όμως και πάλι προσωρινές λύσεις μέχρι να ολοκληρωθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός (εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, μονάδες κομποστοποίησης οργανικών, τα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμών υλικών και οι κεντρικοί και τοπικοί σταθμοί μεταφόρτωσης), φέρουν την σφραγίδα όλων των συναρμόδιων υπουργών ( Ραγκούση, Μπιρμπίλη, Ρέππα) και θα συνοδευτούν με νέα νομοθετική ρύθμιση που θα ακολουθήσει ...ρυθμούς μνημονίου και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του μήνα.

Υπεύθυνες οι Περιφέρειες

Με την ρύθμιση αυτή, υπεύθυνοι φορείς για τη διαχείριση των απορριμμάτων χρίζονται οι Περιφέρειες μέχρι να συσταθούν οι περιφερειακοί σύνδεσμοι (αντίστοιχοι του ΕΣΔΚΝΑ). Συγχρόνως, το βάρος των προστίμων μετακυλίεται στους δήμους που έχουν ανοικτές χωματερές, προβλέπεται μεταφορά απορριμμάτων από μία Περιφέρεια σε άλλη έναντι αμοιβής, πρακτική που σκοπεύει να λύσει θέματα διαχείρισης σκουπιδιών όπου δεν υπάρχουν εναλλακτικές βιώσιμες λύσεις πλην ΧΑΔΑ, ακόμη και μεταφορά απορριμμάτων με πλοία για τα προβληματικά νησιά.

Από την κυβέρνηση για πολλοστή φορά έχει δοθεί εντολή στις Περιφέρειες να επιβλέψουν την τήρηση της νομοθεσίας για τον τερματισμό λειτουργίας όλων των παράνομων και ανεξέλεγκτων χωματερών και να εκπονηθούν άμεσα οι μελέτες για την αποκατάστασή τους και να ξεκινήσουν τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων που έχουν βαλτώσει.

Τρανταχτό παράδειγμα η Αττική, η οποία το τελευταίο διάστημα πνίγεται στα σκουπίδια και υπάρχουν γειτονιές που τα απορριμματοφόρα έχουν να συλλέξουν σκουπίδια 15 μέρες. Ο μοναδικός ΧΥΤΑ της Φυλής λόγω της απομάκρυνσης των συμβασιούχων υπολειτουργεί και εξακολουθεί να βρίσκεται στο έλεος κομματικών σκοπιμοτήτων.

Αντίστοιχο και ακόμη πιο κραυγαλέο παράδειγμα η Πελοπόννησος η οποία παράγει ετησίως περίπου 300.000 τόνους σκουπιδιών αλλά όλες οι προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια για να επιλύσουν το πρόβλημα, απλά γελοιοποιήθηκαν.

Πριν από λίγες μέρες ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Φώτης Χατζημηχάλης παρουσίασε το νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που χωρίζει την περιφέρεια σε τρεις γεωγραφικές διαχειριστικές ενότητες. Στην πρώτη εντάσσεται η Κορινθία η Αργολίδα και οι Δήμοι Τρίπολης, Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας. Στην δεύτερη ενότητα εντάσσεται ο νομός Μεσσηνίας και οι δήμοι Γορτυνίας και Μεγαλόπολης, ενώ στην τρίτη ενότητα είναι μόνο ο νομός Λακωνίας.

Ο αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ προβλέπει μεταξύ άλλων τρεις ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων με μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ ανά γεωγραφική διαχειριστική ενότητα, η χωροθέτηση των οποίων θα γίνει το επόμενο διάστημα.

Read more...

Από 10% έως 18% πάνω το πετρέλαιο θέρμανσης μέσα σε δύο μήνες!

Τώρα βρήκε να κάνει κρύο;


http://img.protothema.gr/
Ο ...καλός θεός της Ελλάδας φαίνεται ότι εξήντλησε στη χειρότερη δυνατή συγκυρία τις δυνάμεις του και, έτσι, η καλοκαιρία που χαρακτήρισε σχεδόν όλο το δίμηνο από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, ήρθε να τερματιστεί σε μία περίοδο με ιδιαίτερα αυξημένες τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το καύσιμο έκανε ντεμπούτο στην αγορά περί τα μέσα Οκτωβρίου σε μία τιμή περί τα 67 λεπτά το λίτρο στην Αττική, οι τιμές που δηλώνουν προς πώληση από το Σάββατο και μετά οι πρατηριούχοι ξεκινούν από τα 74 λεπτά και φτάνουν και τα 79 λεπτά ανά λίτρο.

Πρόκειται για αύξηση της τιμής κατά 10% έως 18% σε ένα διάστημα μικρότερο του διμήνου, με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας να υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της τις προηγούμενες ημέρες ότι η αύξηση των τιμών στα διυλιστήρια, λόγω των διεθνών μεταβολών, ήταν της τάξης των 6 λεπτών το τελευταίο διάστημα, ενώ στους καταναλωτές πέρασαν περί τα 2 λεπτά.

Ωστόσο, ακόμη κι αν αυτό ίσχυσε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από τις 15 Οκτωβρίου έως σήμερα, οι τιμές στις οποίες πωλούν τα διυλιστήρια το πετρέλαιο θέρμανσης και οι οποίες διαμορφώνονται βάσει των διεθνών τιμών, είναι αυξημένες κατά 6,5% περίπου.

Αυτό σημαίνει ότι, εκμεταλλευόμενοι την κακοκαιρία που φέρνει περισσότερους πελάτες στην πόρτα τους, οι αετονύχηδες της αγοράς πάνε να βγάλουν στην πλάτη των πολιτών τα “σπασμένα” της παρατεταμένης καλοκαιρίας που είχε προηγηθεί.

Για αυτό, καταναλωτές, προσοχή και έρευνα αγοράς...

Read more...

«Μικρό καλάθι» για αρχηγούς, αγωνία για βουλευτές

Κρίσιμη εβδομάδα για την κυβέρνηση


http://img.protothema.gr
Τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς την Τρίτη, αλλά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τα εργασιακά, χωρίς αναταράξεις στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου, σε μία κρίσιμη καμπή της κυβερνητικής πορείας. Ο κ. Παπανδρέου θέλει να πάει στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή έχοντας ως ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί την ταχεία υλοποίηση των επιταγών της τρόικας, αλλά και ένα ήρεμο εσωτερικό μέτωπο.

Ωστόσο και για τα δύο θέματα υπάρχει μία σχετική ανησυχία: Αφενός οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών δεν φαίνεται ότι θα έχουν κάποιο θεαματικά αποτέλεσμα, ενώ και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διακατέχονται από έντονο προβληματισμό. Αν και διαφοροποιήσεις στην τελική ψηφοφορία του επώδυνου πολυνομοσχεδίου είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξουν, θεωρείται πιθανό να διατυπωθούν σοβαρές ενστάσεις στις τοποθετήσεις πολλών βουλευτών για την ορθότητα των κυβερνητικών επιλογών και της διαδικασίας, που ακολουθείται ως προς τη νομοθέτηση από την πλευρά της κυβέρνησης, τόσο σοβαρών ζητημάτων.

Παράλληλα υπάρχει φόβος στο Μέγαρο Μαξίμου για τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών της ΔΕΚΟ και ήδη έχει δοθεί εντολή στην Ιπποκράτους, ώστε η κομματική ηγεσία να συνομιλήσει με τους αντιδρώντες για να περιορίσει τις εξεγέρσεις. Όσο για τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς το Μέγαρο Μαξίμου κρατά μικρό καλάθι, αφού ο Αντώνης Σαμαράς δεν δείχνει διατεθειμένος να δώσει συναίνεση στο πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά, ενώ μάλλον δεν ανέμενε την άρνηση – εφόσον κι εκείνος επιμείνει μέχρι τέλους – του Αλέξη Τσίπρα να προσέλθει στη συζήτηση με τον πρωθυπουργό.

Σήμερα Δευτέρα ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας και τον γενικό γραμματέα της Προεδρίας της Γαλλίας.

Read more...

"Σπριντ" 18 ημερών για κυβέρνηση και φορολογούμενους

Κόβουν μισθούς αλλά ... βρέχει εκατομμύρια "λυπητερές"


http://img.protothema.gr
Αντιμέτωποι με τη λήξη ουκ ολίγων προθεσμιών μέχρι το τέλος του χρόνου είναι οι φορολογούμενοι, πολλοί εκ των οποίων θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Την ώρα που στη Βουλή σήμερα και αύριο ολοκληρώνεται η "σφαγή των μισθών" (με το "κατεπείγον" πολυνομοσχέδιο για τις συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, τις περικοπές στις ΔΕΚΟ και την αύξηση του ΦΠΑ στο 13%), το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να "ρεφάρει" τη "χασούρα" του 2010, με μαζική αποστολή σημειωμάτων στους πολίτες για να προσέλθουν στα γκισέ της εφορίας και των τραπεζών για να πληρώσουν εντός της διορίας ό,τι τους αναλογεί σε ΕΤΑΚ, τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. και την περαίωση.

Μπορεί με βάση το ημερολόγιο να απομένουν 18 ημέρες ως τα τέλη του χρόνου, αλλά με τις νέες προθεσμίες (και χωρίς τα σαββατοκύριακα, τις αργίες και τις απεργίες) δεν απομένουν ούτε 10 μέρες για να πληρώσουν:

* χιλιάδες επιτηδευματίες την Περαίωση: έως 31 Δεκεμβρίου θα πληρώσουν την α΄δόση όσοι έχουν ήδη πληρώσει την προκαταβολή για να μπουν στη ρύθμιση. Μέχρι 28 Δεκεμβρίου όμως θα πρέπει να έχουν πληρώσει και όσοι δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στη ρύθμιση, είτε γιατί περιμένουν να βρουν από αλλού και να κάνουν "τράμπα" τα λεφτά, είτε επειδή περιμένουν να εκδοθεί το σωστό εκκαθαριστικό που θα καθορίζει τι πρέπει να πληρώσουν. Πάντως έχει δοθεί τελεσίγραφο στις εφορίες, ώστε όλα τα εκκαθαριστικά σημειώματα να έχουν εκδοθεί ή διορθωθεί μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου.

* 216.635 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να να πληρώσουν, σε μία δόση, το ΕΤΑΚ του 2009(!). Πρόκειται για την τελευταία(;) "παρτίδα" εκκαθαριστικών με βάση το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 27,6 εκατ. ευρώ (περίπου 130 ευρώ "κατά κεφαλήν").

* εκατομμύρια ιδιοκτήτες ΙΧ θα πρέπει να σπεύσουν στις τράπεζες για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Στην αποστολή των ειδοποιητηρίων παρατηρείται καθυστέρηση αλλά σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, έως τις 15 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει σταλεί και το τελευταίο ειδοποιητήριο. Λόγω της απεργίας όμως, τα τελευταία σημειώματα θα φτάσουν τελικά στους παραλήπτες τους .... "καλά Χριστούγεννα". Σε κάθε περίπτωση, μετά τις 20 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να ανησυχήσουν όσοι δεν λάβουν ακόμα το ραβασάκι, οπότε θα μπορούν να απευθύνονται στην εφορία τους για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.
Read more...