Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης:«Πάρτε φοροελάφρυνση, όχι επιχορήγηση»

Χάνει έσοδα το κράτος αλλά κερδίζει σε ανάπτυξη


http://img.protothema.gr
«Πάρτε φοροαπαλλαγές. Όχι επιχορηγήσεις». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του υπουργού περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσυχοΐδη προς τους ενδιαφερόμενους για τα νέα εργαλεία που το υπουργείο του παρέχει με τον νέο επενδυτικό νόμο.

Η καινοτόμα αυτή πρόταση προκαλεί πραγματικά εντύπωση, αν αναλογιστεί κανείς πως ναι μεν στερεί έσοδα στο Κράτος όμως δίνει και πραγματικές ευκαιρίες ανάπτυξης που δεν χάνονται στις στρεβλώσεις της γραφειοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι φοροαπαλλαγές θα είναι τριπλάσιες από το άθροισμα επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων, άρα και πιο ελκυστικές.

Θα πρέπει επίσης να υπογραμμίσουμε πως ο προϋπολογισμός του επενδυτικού θα καθορίζει, πέρα από το συνολικό ποσό των ενισχύσεων, το ποσοστό που αναλογεί στις διάφορες κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων, τις κατηγορίες οικονομικών δραστηριοτήτων που είναι επιλέξιμες, και την κατανομή των ενισχύσεων στις περιφέρειες.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε ότι οι ημερομηνίες υποβολής των επενδυτικών σχεδίων θα είναι σταθερές: δύο φορές το χρόνο, κάθε Απρίλιο και Οκτώβριο, τονίζοντας ότι ο χρόνος εγκρίσεων θα είναι 6 μήνες από 3 χρόνια που ήταν με τον προηγούμενο νόμο. Πρόκειται σαφώς για μια μεγάλη ανάσα – τομή καθώς ακόμα και σήμερα μεγάλες είναι οι στοίβες στην οδό Νίκης και Μεσογείων.

Παράλληλα ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι κάθε Δεκέμβριο θα εκδίδεται από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ο προϋπολογισμός ενίσχυσης επενδύσεων του επόμενου έτους, κάτι που για το 2011 θα γίνει στο τέλος Ιανουαρίου.

Και οι τράπεζες στη μάχη με 2 δισ. ευρώ

Εκτός των άλλων, ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί πρόγραμμα ύψους 2 δισ. ευρώ μεταξύ ΕΤΕΠ και ελληνικών τραπεζών για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης σημείωσε ότι μαζί με τα κονδύλια του ΕΤΕΑΝ ύψους 5 δισ. ευρώ, και την αναμόρφωση του ΕΣΠΑ εντός του 2011 αναμένεται μόχλευση 25 δισ. ευρώ. Τα νέα προγράμματα απευθύνονται σε 50.000 επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: