Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Έως και 50% μικρότερο εφάπαξ και… αναδρομικά!

Ποιοι θα χάσουν και πόσα εφέτος



 




Μπορεί στο οικονομικό επιτελείο να λένε πως «υπάρχει λίπος στη φοροδιαφυγή», ετοιμάζονται όμως να βάλουν το «μαχαίρι στο κόκκαλο» για να κόψουν μισθούς και συντάξεις.

Για να βγει ο λογαριασμός των 11,5 δισ. από περικοπές κρατικών δαπανών, στην κυβέρνηση σχεδιάζουν να εφαρμόσουν νωρίτερα ορισμένα μέτρα από το πακέτο της διετίας 2013-2014.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

-  να κατεβάσουν δραστικά τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν για τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων και προνοιακών παροχών, μειώνοντάς το στις 30.000 ή ακόμα χαμηλότερα στις 25.000 ευρώ (ετήσιο εισόδημα). Με τον  τρόπο αυτό όμως θα χάσουν από φέτος τα επιδόματα σχεδόν οι μισοί δικαιούχοι.

-  να κόψουν "στο μισό" και το εφάπαξ για πολλούς δικαιούχους υπαλλήλους, ακόμα και εάν έχουν βγει ήδη από την υπηρεσία. Αν και ακραίο, συζητείται έντονα το ενδεχόμενο να ζητηθεί και από όσους ήδη πρόλαβαν την τελευταία στιγμή και πήραν εφάπαξ φέτος, να επιστρέψουν μέρος του πληρώνοντας «συμπληρωματική εισφορά»!  Και αυτό επειδή στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν πως τα 24 από τα 37 Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ, δίνουν υπερβολικά ποσά που υπερβαίνουν κατά 2% έως και 83% τις καταβαλλόμενες εισφορές.

Επιπλέον ενδεχομένως να ισχύσει άμεσα από φέτος:

-  το σχέδιο για τα επιδόματα σύμφωνα με το οποίο, στο ετήσιο εισόδημα που τίθεται σαν κριτήριο για τη χορήγησή τους, θα συνυπολογίζονται και τα τεκμήρια, αντί για τα πραγματικά αποκτηθέντα εισοδήματα. Έτσι ενδέχεται να χάσουν το  ΕΚΑΣ  και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων. Επίσης εξετάζεται να χορηγείται πλέον και  σε συνταξιούχους ηλικίας από 65 ετών και άνω, αντί για 60 που ισχύει σήμερα.

-  ο νόμος που -όπως αποκάλυψε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ- ετοιμάζεται για να βγαίνουν σε εφεδρεία όσοι δημόσιοι υπάλληλοι εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς ή αποδεδειγμένα έβλαψαν (από πρόθεση ή μη) το δημόσιο.

Οι τελικές προτάσεις θα βρίσκονται στα χέρια πολιτικών αρχηγών το αργότερο έως τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 20 Αυγούστου, ώστε να υπάρχει περιθώριο τουλάχιστον 10 ημερών έως την άφιξη της τρόικας για να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία τους.

Read more...

Κεφαλογιάννη: Από το 2013 η μειώση του ΦΠΑ στην εστίαση



ά: ό  2013  ώ    ί
Η μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης θα ισχύσει από το 2013, υπογράμμισε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ τόνισε ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση από το 23% στο 13% μέσα στο 2012. 

Ακόμη, η υπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι είναι ανάγκη να προσπαθήσουν όλοι από κοινού, προκειμένου να αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας στο Εξωτερικό. 

Οι τουρίστες επηρεάζονται άμεσα από τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί αλλά και από την εικόνα μιας χώρας, διευκρίνισε. 

«Κοιτάζουν πολύ και υπολογίζουν την ασφάλεια, την κοινωνική ειρήνη. Όλοι μας πρέπει να προσπαθήσουμε για κοινωνική ειρήνη», επισήμανε η κ. Κεφαλογιάννη.

Read more...

Ισραηλινό ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις

Ενημέρωση από τον πρέσβη του Ισραήλ


Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρέσβη στην Αθήνα
Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρέσβη στην Αθήνα   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Για το ενδιαφέρον ισραηλινών επιχειρήσεων για συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ενημέρωσε τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο Ισραηλινός πρέσβης Άριε Μέκελ σε συνάντησή τους τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, ο Άρ.Μέκελ αναφέρθηκε για στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των υπηρεσιών και της ανάπτυξης ακινήτων.

Η συνάντηση έγινε σε συνέχεια της πρόσφατης επίσημης επίσκεψης του πρόεδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στην Αθήνα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Αντώνης Σαμαράς: Με συμφωνία των τριών αρχηγών τα νέα μέτρα

ΠΙΘΑΝΗ ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΕΩΣ ΤΙΣ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ



Αντώνης Σαμαράς: Με συμφωνία των τριών αρχηγών τα νέα μέτρα
Σε αγώνα δρόμου έχει εξελιχθεί για την κυβέρνηση το πακέτο των νέων μέτρων 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να «κλειδώσει» μέχρι την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα στις 3 Σεπτεμβρίου. Ως εκ τούτου, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν νέα συνάντηση για να εγκρίνουν το νέο πακέτο περικοπών, πιθανότατα στις 20 Αυγούστου πριν την έλευση του επικεφαλής του Eurogroup στην Αθήνα, που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Αυγούστου, όπως προέκυψε σήμερα από συνομιλία του πρωθυπουργού με δημοσιογράφους στην Καλαμάτα.




Μιλώντας σε συνεργάτες του ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι, μόλις είναι έτοιμη η λίστα με το πακέτο μέτρων  θα δοθεί στους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη για να τη μελετήσουν, ώστε οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν σε νέα σύσκεψη των αρχηγών πριν την έλευση του κ. Γιουνκέρ, στις 22 Αυγούστου.


Ωστόσο επισήμως, κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν τη σχετική πληροφορία.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος βρίσκεται από το πρωί στην Μεσσηνία για ολιγοήμερες διακοπές, πραγματοποίησε επίσκεψη στο δημαρχείο της Καλαμάτας όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας Παναγιώτη Νίκα.

  Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η σημαία του αγώνα για όλη την Ελλάδα είναι ψηλά γιατί πρέπει να πετύχουμε το στόχο μας που είναι η γρήγορη έξοδος από την κρίση.

«Ήρθα και εγώ στον τόπο μου για να πάρω δύναμη. Και να ευχηθώ σε όλους τους Έλληνες, αυτές τις άγιες μέρες, καλή Παναγιά», ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Θέλω να γνωρίζετε ότι, η σημαία του αγώνα για όλη την Ελλάδα είναι ψηλά», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται για τη γρήγορη έξοδο της χώρας από την κρίση. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Σαμαράς απηύθυνε μάλιστα κάλεσμα σε όλους τους Έλληνες «πέρα και πάνω από κόμματα» να είναι «μία ενωμένη γροθιά».
«Τώρα είναι η Ελλάδα που μετράει και τίποτα άλλο. Και είμαι βέβαιος, ότι με τη βοήθεια της Παναγιάς, θα κερδίσουμε. Μάχη δύσκολη, ανηφορική, δύσβατη, με συνεχείς αναταράξεις, θα την κερδίσουμε», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί το απόγευμα στην Πύλο, όπου στις 18:30 θα εγκαινιάσει έκθεση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στο Κάστρο

Η προσοχή του πρωθυπουργού, ωστόσο, εστιάζεται στην κρίσιμη συνάντησή που θα έχει με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την επόμενη Παρασκευή 24 Αυγούστου στο Βερολίνο και ενώ δύο μέρες νωρίτερα ο κ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. 

Αμέσως μετά την Γερμανία, ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί στο Παρίσι για συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ σχεδιάζει ακόμα μία επίσκεψη στην Φρανκφούρτη για να συναντήσει τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Ο κρισιμότερος σταθμός για την ελληνική οικονομία θεωρείται ο Σεπτέμβριος. Τότε θα κριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης ενώ οι σαρωτικές αλλαγές που δρομολογούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, θα καθορίσουν τις αναπόφευκτες διαπραγματεύσεις για χρονική παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ίσως όμως και για μια νέα συμφωνία για το ελληνικό χρέος.
Κομβικής σημασίας είναι και η έκθεση που θα συντάξουν οι επικεφαλής της τρόικας, αποτιμώντας για μια ακόμη φορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που δημιουργεί η βαθύτερη ύφεση, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από τα νέα μέτρα αλλά και η προοπτική προόδου στις μεταρρυθμίσεις.

Η έκθεση της «τριανδρίας» με τα σημερινά δεδομένα αναμένεται να είναι έτοιμη προς τα μέσα Σεπτεμβρίου και ιδανικά να συζητηθεί στο Eurogroup της 14ης Σεπτεμβρίου που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο ή πιθανότερα στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.


Read more...

Λιγότεροι αστυνομικοί στην ασφάλεια του πρωθυπουργού και στην ΕΥΠ

ΑΦΑΙΡΟΥΝ 35 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ



Λιγότεροι αστυνομικοί στην ασφάλεια του πρωθυπουργού και στην ΕΥΠ
Υπεγράφη από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο αποδεσμεύονται αστυνομικοί από τη φρούρηση βουλευτών, ευρωβουλευτών, περιφερειαρχών.

Συγκεκριμένα, στα κεντρικά σημεία του Σχεδίου Π.Δ. για την τροποποίηση διατάξεων του Π.Δ. 141/91 σχετικά με τις «Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και θέματα οργάνωσης Υπηρεσιών», το οποίο απεστάλη για έλεγχο στο Συμβούλιο της Επικρατείας προβλέπεται ότι:

- η διάθεση προσωπικού για τη φρούρηση ευπαθών στόχων, είτε αυτεπαγγέλτως από την Υπηρεσία είτε κατόπιν αιτήματος των ενδιαφερομένων, καθώς και ο προσδιορισμός της, καθορίζεται με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας ύστερα από γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής,

- ορίζονται αντικειμενικά κριτήρια για τον καθορισμό του είδους της προστατευτικής φύλαξης των ευπαθών στόχων,

- εάν διαπιστωθεί ότι το διατιθέμενο αστυνομικό προσωπικό, εκτελεί καθήκοντα που δεν σχετίζονται με την αποστολή του, αντικαθίσταται άμεσα και ελέγχεται πειθαρχικά, ενώ η αρμόδια επιτροπή επανεξετάζει άμεσα την ανάγκη διατήρησης ή μη της συνοδείας ασφαλείας,

- εφόσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι ασφαλείας, οι οποίοι θα αξιολογούνται, θα υπάρχει η δυνατότητα να φρουρούνται οι κατοικίες των Αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, των Υπουργών, των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας, των πρώην Πρωθυπουργών, των αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών, καθώς και κτιριακές εγκαταστάσεις Υπουργείων,
κομμάτων, τηλεοπτικών σταθμών κ.λπ.

- για τις παραπάνω περιπτώσεις, όπως και στις περιπτώσεις Βουλευτών, Ευρωβουλευτών και Περιφερειαρχών, μετά από είκοσι ημέρες από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος, παύουν να ισχύουν οι ισχύουσες αποφάσεις για την προστατευτική τους φύλαξη, ενώ τυχόν νέα αιτήματα θα εξεταστούν από την αρμόδια επιτροπή.

Επιπλέον, στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής εντολής του Πρωθυπουργού, μειώνεται η συνολική δύναμη της Υπηρεσίας Ασφάλειας Προέδρου Κυβερνήσεως κατά 25 αστυνομικούς, οι οποίοι, όπως διευκρινίζεται, κατανέμονται σε Αστυνομικά Τμήματα του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας, σύμφωνα με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, από την προσωπική ασφάλεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα φύγουν τουλάχιστον 15 αστυνομικοί ενώ θα μειωθούν κατά 20 οι ένστολοι που φρουρούν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης της αστυνόμευσης και της αποτελεσματικής πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας μειώνονται κατά 200, οι αποσπασμένοι αστυνομικοί στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.). Οι αστυνομικοί αυτοί θα επιστρέψουν σε Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Read more...

Σε πραγματικό χρόνο θα παρακολουθεί ο ΕΟΠΥΥ τη συνταγογράφηση

Σύνδεση των συστημάτων


Έως σήμερα ο ΕΟΠΥΥ είχε τη δυνατότητα να ενημερώνεται ανά δίμηνο για τη συνταγογράφηση
Έως σήμερα ο ΕΟΠΥΥ είχε τη δυνατότητα να ενημερώνεται ανά δίμηνο για τη συνταγογράφηση   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Το νέο σύστημα παρακολούθησης της συνταγογράφησης παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στην έδρα του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά.

Στόχος είναι ο ΕΟΠΥΥ να μπορεί να παρακολουθεί καθημερινά, σε πραγματικό χρόνο, όλες τις συνταγές που συνταγογραφούνται και εκτελούνται. Έως σήμερα το Ταμείο είχε τη δυνατότητα να ενημερώνεται ανά δίμηνο, οπότε εντοπίζονταν εκ των υστέρων υπερβάσεις, που δεν ήταν δυνατό να ελεγχθούν.

Τα στοιχεία τα οποία θα προκύπτουν τώρα από τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι ο αριθμός των συνταγών που συνταγογραφούνται, το μέσο κόστος ανά συνταγή, το φαρμακείο στο οποίο εκτελούνται, η δαπάνη που προκαλεί κάθε γιατρός και συνεπώς ποιοι γιατροί υπερβαίνουν τον μέσο όριο των επισκέψεων.

«Επανασχεδιάζουμε τον ΕΟΠΥΥ του 2020 χτίζοντας γερές βάσεις, τον δεύτερο μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Σαλμάς μετά το τέλος της παρουσίασης. «Η παρακολούθηση της συνταγογράφησης σε πραγματικό χρόνο θα οδηγήσει σε εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Για να το επιτύχουμε αυτό δεν δαπανήσαμε ούτε ένα ευρώ» πρόσθεσε.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στο νοσοκομείο η Βίκυ Σταμάτη.Έκανε απόπειρα αυτοκτονίας?...



planet-greece.
Εσπευσμένα στο Θριάσιο νοσοκομείο μεταφέρθηκε χθες βράδυ η Βίκυ Σταμάτη,από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.Αποκλειστικές πληροφορίες
του planet-greee κάνουν λόγω για απόπειρα αυτοκτονίας με χάπια.Η κατάστασή της πάντως αυτή την στιγμή δεν εμπνέει ανησυχία...


Read more...

Υπ. Οικονομικών: Όχι σε πλειστηριασμούς ακινήτων από δάνεια ...



Ουδέποτε τέθηκε το ζήτημα των πλειστηριασμών ακινήτων από τις τράπεζες, για χρέη από στεγαστικά δάνεια, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ... ανακοίνωσή του, «το Υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή δημοσιεύματα περί πιέσεων της τρόικας για πλειστηριασμούς ακινήτων από τις τράπεζες για χρέη από στεγαστικά δάνεια, ανακοινώνει ότι ουδέποτε τέθηκε ή συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα».

Δημοσίευμα ημερήσιας εφημερίδας, το Σάββατο 11 Αυγούστου, εμφάνιζε εκπροσώπους της τρόικας (ΕΕ- ΕΚΤ- ΔΝΤ) να ασκούν πιέσεις για τη μη ανανέωση της απαγόρευσης εκπλειστηριασμού ακινήτων από "κόκκινα" δάνεια, η οποία ισχύει έως το τέλος του τρέχοντος έτους.


Read more...