Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Αντώνης Σαμαράς: Με συμφωνία των τριών αρχηγών τα νέα μέτρα

ΠΙΘΑΝΗ ΝΕΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΕΩΣ ΤΙΣ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ



Αντώνης Σαμαράς: Με συμφωνία των τριών αρχηγών τα νέα μέτρα
Σε αγώνα δρόμου έχει εξελιχθεί για την κυβέρνηση το πακέτο των νέων μέτρων 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να «κλειδώσει» μέχρι την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα στις 3 Σεπτεμβρίου. Ως εκ τούτου, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν νέα συνάντηση για να εγκρίνουν το νέο πακέτο περικοπών, πιθανότατα στις 20 Αυγούστου πριν την έλευση του επικεφαλής του Eurogroup στην Αθήνα, που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Αυγούστου, όπως προέκυψε σήμερα από συνομιλία του πρωθυπουργού με δημοσιογράφους στην Καλαμάτα.




Μιλώντας σε συνεργάτες του ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι, μόλις είναι έτοιμη η λίστα με το πακέτο μέτρων  θα δοθεί στους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη για να τη μελετήσουν, ώστε οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν σε νέα σύσκεψη των αρχηγών πριν την έλευση του κ. Γιουνκέρ, στις 22 Αυγούστου.


Ωστόσο επισήμως, κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν τη σχετική πληροφορία.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος βρίσκεται από το πρωί στην Μεσσηνία για ολιγοήμερες διακοπές, πραγματοποίησε επίσκεψη στο δημαρχείο της Καλαμάτας όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας Παναγιώτη Νίκα.

  Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η σημαία του αγώνα για όλη την Ελλάδα είναι ψηλά γιατί πρέπει να πετύχουμε το στόχο μας που είναι η γρήγορη έξοδος από την κρίση.

«Ήρθα και εγώ στον τόπο μου για να πάρω δύναμη. Και να ευχηθώ σε όλους τους Έλληνες, αυτές τις άγιες μέρες, καλή Παναγιά», ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Θέλω να γνωρίζετε ότι, η σημαία του αγώνα για όλη την Ελλάδα είναι ψηλά», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται για τη γρήγορη έξοδο της χώρας από την κρίση. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Σαμαράς απηύθυνε μάλιστα κάλεσμα σε όλους τους Έλληνες «πέρα και πάνω από κόμματα» να είναι «μία ενωμένη γροθιά».
«Τώρα είναι η Ελλάδα που μετράει και τίποτα άλλο. Και είμαι βέβαιος, ότι με τη βοήθεια της Παναγιάς, θα κερδίσουμε. Μάχη δύσκολη, ανηφορική, δύσβατη, με συνεχείς αναταράξεις, θα την κερδίσουμε», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί το απόγευμα στην Πύλο, όπου στις 18:30 θα εγκαινιάσει έκθεση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στο Κάστρο

Η προσοχή του πρωθυπουργού, ωστόσο, εστιάζεται στην κρίσιμη συνάντησή που θα έχει με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την επόμενη Παρασκευή 24 Αυγούστου στο Βερολίνο και ενώ δύο μέρες νωρίτερα ο κ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. 

Αμέσως μετά την Γερμανία, ο κ. Σαμαράς θα βρεθεί στο Παρίσι για συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ σχεδιάζει ακόμα μία επίσκεψη στην Φρανκφούρτη για να συναντήσει τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Ο κρισιμότερος σταθμός για την ελληνική οικονομία θεωρείται ο Σεπτέμβριος. Τότε θα κριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης ενώ οι σαρωτικές αλλαγές που δρομολογούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, θα καθορίσουν τις αναπόφευκτες διαπραγματεύσεις για χρονική παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ίσως όμως και για μια νέα συμφωνία για το ελληνικό χρέος.
Κομβικής σημασίας είναι και η έκθεση που θα συντάξουν οι επικεφαλής της τρόικας, αποτιμώντας για μια ακόμη φορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που δημιουργεί η βαθύτερη ύφεση, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από τα νέα μέτρα αλλά και η προοπτική προόδου στις μεταρρυθμίσεις.

Η έκθεση της «τριανδρίας» με τα σημερινά δεδομένα αναμένεται να είναι έτοιμη προς τα μέσα Σεπτεμβρίου και ιδανικά να συζητηθεί στο Eurogroup της 14ης Σεπτεμβρίου που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο ή πιθανότερα στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: