Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Στο 1,12 εκατ. οι άνεργοι Αμετάβλητη η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάιο, στο 23,5%


Αμετάβλητη η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάιο, στο 23,5%
  (Φωτογραφία:  Intime )
Αθήνα
Σταθερό στο 23,5% παρέμεινε το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα τον Μάιο, σε σχέση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν σήμερα, Τετάρτη, στη δημοσιότητα.
Στην Ευρωζώνη και στην «ΕΕ των 28», η ανεργία παρέμεινε σταθερή τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, στο 10,1% και στο 8,6% αντίστοιχα. Συνολικά, τον Ιούλιο καταγράφονται 21,063 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 16,3 εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρωζώνη.
Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (23,5% τον Μάιο) και την Ισπανία (19,6%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στη Μάλτα (3,9%), την Τσεχία και τη Γερμανία (4,2%).
Ειδικότερα στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Μάιο διαμορφώθηκε στα 1,12 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 19,5% και στις γυναίκες στο 28,5%.
Εξάλλου, άνοδο σημείωσαν τα ποσοστά ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα, από 47,3% τον Απρίλιο σε 50,3% τον Μάιο. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων καταγράφονται στην Ελλάδα (50,3%), την Ισπανία (43,9%) και την Ιταλία (39,2%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Μάλτα (7,1%), και τη Γερμανία (7,2%).
Τον Ιούλιο, η ανεργία των νέων στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 22,1% και στην ΕΕ στο 20,2%.
Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα τον Iούνιο και τον Ιούλιο του 2016.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Κόβεται ο «αέρας» σε 90 ημέρες Γεροβασίλη για άδειες: Το «μαύρο» ήταν στην ΕΡΤ, τώρα νομιμότητα


Γεροβασίλη για άδειες: Το «μαύρο» ήταν στην ΕΡΤ, τώρα νομιμότητα
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
«Αποκατάσταση της νομιμότητας» χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη το κλείσιμο σε 90 ημέρες όσων καναλιών δεν καταφέρουν να πάρουν τηλεοπτική άδεια στον εν εξελίξει διαγωνισμό.

Διαχωρίζοντας τα ιδιωτικά κανάλια που θα σταματήσουν να λειτουργούν από την περίπτωση της ΕΡΤ, η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι «μαύρο» έπεσε τότε στη δημόσια τηλεόραση και ότι σήμερα οι εποχές αυτές έχουν περάσει.

«Σήμερα πρόκειται περί αποκατάστασης νομιμότητας στο τηλεοπτικό τοπίο με όρους διαφανείς» είπε η κ. Γεροβασίλη επαναλαμβάνοντας ότι η Digea έχει υποχρέωση να μην μεταφέρει το σήμα όποιου δεν έχει την άδεια, σε 90 ημέρες από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

«Οι 90 ημέρες είναι αποτυπωμένο γραπτώς και είναι γνωστό σε όλους» είτε για τους νέους καναλάρχες είτε για κάποιον που έχει ήδη τηλεοπτικό σταθμό, ανέφερε η κ. Γεροβασίλη.

Κληθείσα να σχολιάσει τις καταγγελίες για παρατυπίες, έστω και την τελευταία στιγμή, σε σχέση και με τις εγγυητικές επιστολές (περίπτωση Καλογρίτσα), η κ. Γεροβασίλη είπε ότι «είναι μια εξαιρετικά προσεγμένη διαδικασία, επειδή όλοι ήξεραν πόσο λεπτό είναι κάθε σημείο αυτής της διαδικασίας.

Έτσι έχουν εξασφαλιστεί και υπάρχουν εγγυημένοι όροι, πλήρους διαφάνειας και αντικειμενικότητας, της διαδικασίας».

«Προφανώς ο κάθε ένας από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό ή και άλλοι είχαν λόγους να προσφεύγουν, ωστόσο είμαι βέβαιη ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα» πρόσθεσε.

Ως προς το αίτημα της αντιπολίτευσης για κλήση του κ. Καλογρίτσα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η κ. Γεροβασίλη είπε: «Δεν μπορώ να σχολιάσω τίποτα. Ο κάθε πολιτικός φορέας, ο κάθε βουλευτής, μπορεί να έχει τις δικές του απόψεις, εδώ είμαστε, όλα διαφανώς, όλα στην συζήτηση».

Σε ό,τι αφορά τις θεματικές και περιφερειακές άδειες, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι «δεν έχει ξεκινήσει ακόμα αυτή η συζήτηση, γι’ αυτό ό,τι ακούγεται μέχρι σήμερα, προφανώς δεν εφάπτεται ακριβώς της πραγματικότητας».
«Η συζήτηση αυτή όπως έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός θα ανοίξει αργότερα» κατέληξε στις δηλώσεις της η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Ερωτηθείσα αν έχει ενημέρωση για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, είπε ότι «δυστυχώς οι κανόνες αυτού του διαγωνισμού είναι τέτοιοι, ώστε να μην έχουμε καμιάς μορφής ενημέρωση από το τι συμβαίνει και σε ποια φάση του διαγωνισμού βρισκόμαστε».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Εγκαίνια στα νέα τμήματα της «Ολυμπίας Οδού» την Παρασκευή...



Image result for τσιπρας οδος
Στην κυκλοφορία θα δοθεί την Παρασκευή νέο  τμήμα του οδικού άξονα της ''Ολυμπίας Οδού'' αυτή την Παρασκευή, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παρίσταταται στα εγκαίνια και να απευθύνει χαιρετισμό. 

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας ...θα απευθύνει χαιρετισμό στο ΣΕΑ Κιάτου (16ο χλμ στο ρεύμα Κορίνθου-Πατρών) στις 11 πμ.

Πρόκειται στην ουσία για παράδοση των δύο σηράγγων παράκαμψης Δερβενίου Κορινθίας, μήκους 670 και 535 μέτρων αντίστοιχα και της νέας γέφυρας διέλευσης νότιου κλάδου του αυτοκινητοδρόμου «Ολυμπίας Οδού» από τον ποταμό Δερβένι, μήκους 122 μέτρων.

Η παράδοση των έργων στην κυκλοφορία θα γίνει από τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, στην είσοδο της πρώτης σήραγγας Δερβενίου (κατεύθυνση από Πάτρα προς Κόρινθο) στη 1 μμ.

Στην συνέχεια θα ακολουθήσει επιθεώρηση εργοταξίων κατά μήκος της «Ολυμπίας Οδού» και των εργασιών ολοκλήρωσης του έργου διάνοιξης και κατασκευής των δίδυμων σηράγγων Κλόκοβας Αιτωλοακαρνανίας της «Ιόνιας Οδού», μήκους 2,9 χλμ ανά κλάδο και κατεύθυνση.

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το έργο από το σημείο εισόδου σηράγγων (περιοχή Ρίζα Αιτωλοακαρνανίας) στις 4 μμ.



Read more...

Για μη συνεργάσιμους δανειολήπτες Στο σφυρί 5.000 ακίνητα - Αρχίζουν οι πλειστηριασμοί


Έτοιμες να ξεκινήσουν από τις 15 Σεπτεμβρίου τους πλειστηριασμούς ακινήτων μη συνεργάσιμων δανειοληπτών είναι οι τράπεζες, ύστερα από μακρά περίοδο «παγώματος» των αναγκαστικών μέτρων, είτε λόγω του θεσμικού πλαισίου προστασίας,  είτε λόγω των κινητοποιήσεων δικηγόρων και συμβολαιογράφων.
pleistiriasmoi
Είναι ενδεικτικό ότι στο επτάμηνο του 2016 ορίστηκαν 2.700 πλειστηριασμοί έναντι 7.000 στο αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», οι τράπεζες έχουν έτοιμους ήδη τους φακέλους με τα πρώτα 2.000 ακίνητα που θα βγουν άμεσα στο σφυρί, με προοπτική ο αριθμός τους να φθάσει τα 5.000 τους αμέσως επόμενους μήνες.
Στόχος των πρώτων πλειστηριασμών, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, είναι να σταλεί μήνυμα προς δανειολήπτες που συστηματικά αποφεύγουν να συνεργαστούν με την τράπεζα ότι τα περιθώρια ανοχής έχουν εξαντληθεί και ότι η περίοδος χάριτος έχει παρέλθει.
Οι πρώτοι πλειστηριασμοί, όπως εξηγούν, θα αφορούν μεγάλα ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ή 400.000 ευρώ, που βαρύνονται με δάνεια τα οποία έχουν βρεθεί στο «κόκκινο» εδώ και πάνω από δύο χρόνια.
Πρόκειται για 2.000 περίπου κατοικίες, οι κάτοχοι των οποίων, παρά το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αποδεδειγμένα καταθέσεις σε άλλη τράπεζα, αρνούνται να συναινέσουν σε ρύθμιση της οφειλής τους ή ακόμη και να συνομιλήσουν με την τράπεζα.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Τράπεζες Ξεκινά η μάχη για τα «κόκκινα» δάνεια


Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η συμφωνία τράπεζων SSM για την μείωση των «κόκκινων» δανείων. 
daneia
Ξεκινά η μεγάλη μάχη για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου τράπεζες και Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα συμφωνήσουν για το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων.
Κάθε τράπεζα θα δεσμευθεί έναντι του SSM για συγκεκριμένα αποτελέσματα και θα δίνει αναφορά κάθε τρίμηνο για την επίτευξη των στόχων. Αν υπάρχουν αποκλίσεις, η τράπεζα θα πρέπει να ενεργοποιεί πρόσθετες διορθωτικές ενέργειες για την επίτευξη των στόχων για τους οποίους έχει δεσμευθεί. Ετσι από την 1η Οκτωβρίου, ο χρόνος θα μετρά αντίστροφα για τις διοικήσεις των τραπεζών και την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων, τα οποία ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, καθώς έως το τέλος του 2016 θα πρέπει να παρουσιάσουν τα πρώτα απτά αποτελέσματα.
Ήδη οι τράπεζες προετοιμάζονται για τις πρώτες πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, κυρίως καταναλωτικών όπου έχουν ληφθεί προβλέψεις άνω του 90%, αλλά και σε αναδιαρθρώσεις δανείων όλων των κατηγοριών ώστέ να καταστούν και πάλι βιώσιμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, στο τέλος του Μαρτίου 2016, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (που περιλαμβάνουν δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και δάνεια σε ρύθμιση) ανήλθαν στο 55,2% στον τομέα της καταναλωτικής πίστης, στο 44,6% στα επιχειρηματικά δάνεια και στο 42% στα στεγαστικά δάνεια.
Ο συνολικός στόχος για τη μείωση των «κόκκινων» έχει καθοριστεί στο 40% μέχρι το τέλος του 2019, δηλαδή περίπου κατά 13% σε ετήσια βάση. Ετσι βάσει του σχεδιασμού, από το επίπεδο των 100 δισ. ευρώ των προβληματικών δανείων θα πρέπει να συρρικνωθεί στα 60 δισ. ευρώ στο τέλος 2019.
Στον τομέα της λιανικής, δηλαδή δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε νοικοκυριά, οι τράπεζες θα ακολουθήσουν μια πιο επιθετική τακτική στο μέτωπο των καταναλωτικών «κόκκινων» δανείων, ενώ πιο συντηρητική στάση θα ακολουθήσουν στα στεγαστικά. Οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων –το συνολικό ύψος των οποίων φτάνει τα 13,6 δισ. ευρώ– σε εξειδικευμένες εταιρείες. Οι τράπεζες έχουν ήδη διενεργήσει προβλέψεις άνω του 80% και έτσι μπορούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις δανείων της κατηγορίας δίχως ζημίες.
Στα στεγαστικά όπου τα «κόκκινα» φτάνουν τα 27,5 δισ. ευρώ οι τράπεζες θα κινηθούν με μεγαλύτερη προσοχή, επιδιώκοντας μακροχρόνιες ρυθμίσεις (που μπορεί να ξεπερνούν ακόμα και τα 60 έτη), την αγορά από τον δανειολήπτη και την ενοικίαση στον ίδιο του ακινήτου κ.ά. Παράλληλα θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς σε περιπτώσεις «στρατηγικών κακοπληρωτών», αλλά και σε περιπτώσεις δανειοληπτών που δεν δείχνουν διάθεση συνεργασίας.
Στα επιχειρηματικά δάνεια, σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, τα οποία υπολογίζονται σε 25-30 δισ. ευρώ, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις και την προσέλκυση νέων επενδυτών. Στις περιπτώσεις που οι υφιστάμενοι μέτοχοι δεν συνεισφέρουν νέα κεφάλαια, ώστε οι επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με μια αναδιάρθρωση του δανεισμού, να καταστούν βιώσιμες, θα αναλάβουν τον έλεγχο και θα αναζητήσουν νέους επενδυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από ξένα επενδυτικά σχήματα, τα οποία μπορούν να επενδύσουν σε συγκεκριμένες εταιρείες, αναλαμβάνοντας τον έλεγχό τους. Ενδιαφέρον υπάρχει και για μεσαίες επιχειρήσεις.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Συντάσσεται η ομιλία Συναντήσεις Τσίπρα εν όψει της εμφάνισης στη ΔΕΘ


Συναντήσεις Τσίπρα εν όψει της εμφάνισης στη ΔΕΘ

Αθήνα
Σειρά επαφών με επικεφαλής φορέων και επιμελητηρίων έχει ο πρωθυπουργός εν όψει της εμφάνισής του στη ΔΕΘ το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του εξετάζουν τα θέματα που θα εντάξουν στην ομιλία που θα εκφωνηθεί στη Θεσσαλονίκη.
Όπως αναφέρει το Έθνος, εκτός από τα απολογιστικά σημειώματα που έχουν ήδη στείλει οι υπουργοί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους στενούς συνεργάτες του να προηγηθεί αναλυτική μελέτη των δεδομένων, καθώς και των περιθωρίων για την ένταξη στην ομιλία του στη ΔΕΘ πρωτοβουλιών που αφορούν κυρίως την ανάκαμψη της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και του οικονομικού επιτελείου έχει μπει, δε, η δυνατότητα αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ από έναν νέο δικαιότερο φόρο της ακίνητης περιουσίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι άξονες της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, που έχουν ήδη αρχίσει να συντάσσονται από το στενό του επιτελείο, αφορούν ευρύτερες πολιτικοοικονομικές κινήσεις, που σε κάθε περίπτωση όμως συναντώνται και συνδέονται με τον στόχο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του προγράμματος, ει δυνατόν μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, ούτως ώστε να μην καθυστερήσει η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,7 θα «δεσμευθούν» για πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.
Το πρώτο ραντεβού του πρωθυπουργού με επικεφαλής φορέων και επιμελητηρίων έχει προγραμματιστεί για τις 11 σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Μίχαλο του ΕΒΕΑ. Θα ακολουθήσουν αύριο συναντήσεις με εκπροσώπους από τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ γίνονται κινήσεις για ραντεβού με την ηγεσία της ΓΣΕΕ κ.ά.
Χθες, εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλη Κορκίδη.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πόκερ με γερά πορτοφόλια TV άδειες: Εντός κτιρίου κονταροχτύπημα, στην πύλη ασφαλιστικά μέτρα


Εικόνα από τη θυροκόλληση των ασφαλιστικών μέτρων   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα
9 φωτογραφίες

Πόκερ για παίκτες με γερά πορτοφόλια σε συνθήκες Big Brother. Κάπως έτσι μοιάζει η πλειοδοτική διαδικασία για τις άδειες, η οποία είναι σε εξέλιξη και από ό,τι φαίνεται ολοκλρώνεται εντός της ημέρας.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί Star, Alpha, ΑΝΤ1 και Mega -ακολουθώντας τη διαδικασία- κοινοποίησαν με θυροκόλληση στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει κατά της διαδικασίας της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών οι οποίες και θα εξεταστούν από το ΣτΕ στις 16 Σεπτεμβρίου.

Τα σσφαλιστικά μέτρα του Star στρέφονται κατά της συμμετοχής των εταιρειών του Ιβάν Σαββίδη και του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Σύμφωνα με την αίτηση η συμμετοχή των δύο εταιρειών παραβιάζει όρους του διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα, υπάρχει η παραβίαση του όρου ότι οι υποψήφιες υπό σύσταση ανώνυμες εταιρίες θα πρέπει να δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ενώ οι δύο εταιρείες δεν περιορίζονται στον τομέα των ΜΜΕ.

Όσον αφορά στα ασφαλιστικά μέτρα του Alpha αφορούν στη συμμετοχή στον διαγωνισμό του καναλιού «Ε» (σ.σ. που έχει πλέον βρεθεί εκτός συναγωνισμού), της εταιρείας του κ. Καλογρίτσα με το σκεπτικό ότι ενώ στην προκήρυξη για το διαγωνισμό αναφέρεται ότι οι εταιρείες πρέπει να έχουν αποκλειστικό αντικείμενο την παροχή ραδιοτηλεπτικων υπηρεσιών στο καταστατικό της γίνεται αναφορά και σε άλλους σκοπούς όπως εκδόσεις, της εταιρείας Dimera του Ιβάν Σαββίδη, του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και της εταιρείας ALTER EGO.

Ήδη, το κονταροχτύπημα για την πρώτη άδεια έλαβε τέλος περίπου στις 19:00 της Τρίτης, δηλαδή σχεδόν δέκα ώρες μετά την έναρξη του διαγωνισμού, ο πλειστηριασμός για τη δεύτερη άδεια πιθανόν να άρχισε γύρω στις 23:00 και να ολοκληρωθεί το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τα Νέα της Τετάρτης, φήμες ήθελαν τον Ιβάν Σαββίδη «επιθετικό παίκτη» εξίσου με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Περί τα μέσα Ιουλίου κύκλοι πέριξ του προέδρου του ΠΑΟΚ είχαν ιχνογραφήσει τις διαθέσεις του να είναι ένας από τους κατόχους πολυπόθητης άδειας, λέγοντας πως εκείνος θα έμπαινε ουσιαστικά στο παιχνίδι του πλειστηριασμού από τα 15 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι κανένας από τους υποψηφίους δεν μπορεί να αποχωρήσει αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημοπρασίας και των τεσσάρων αδειών ώστε να μη γνωρίζει κανείς, εκτός από τους υπερθεματιστές, ποιοι έχουν πάρει τις άδειες.

Και το πολιτικό παρασκήνιο
Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη και ο «πόλεμος» ανακοινώσεων κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τη διαδικασία, αλλά και το μέλλον της ενημέρωσης.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, η έναρξη της διαδικασίας προκάλεσε ανακούφιση στοΜέγαρο Μαξίμου, που αναδείκνυε ακόμη περισσότερο το έσοδο που θα προκύψει για κρατικά ταμεία.

«Το τζάμπα πέθανε» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι με την αντίδρασή της επιδιώκει στην πραγματικότητα να επηρεάσει το ύψος των προσφορών.

Επόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι η Digea. Πέραν των καταγγελιών περί «σκανδαλώδους διαγωνισμού» που ανέδειξε τον ψηφιακό πάροχο, το Μαξίμου φέρεται αποφασισμένο να πετάξει στην Digea στο μπαλάκι για το «μαύρο» στους υφιστάμενους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν θα αδειοδοτηθούν.

Σε κάθε περίπτωση, κομβικό σημείο για την επόμενη ημέρα θα αποτελέσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του κυβερνητικού σχεδίου.

Η κρίση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου αναμένεται ακόμη κι εντός του Σεπτεμβρίου - και εάν τεθούν ζητήματα αντισυνταγματικότητας, ιδίως ως προς την παράκαμψη του ΕΣΡ, το οικοδόμημα που κτίζει η κυβέρνηση στο τηλεοπτικό πεδίο θα απειληθεί με πλήρη κατάρρευση.

Τη δικαστική εξέλιξη αναμένει και η ΝΔ, η οποία με σχετική αμηχανία παρακολούθησε τους υποψήφιους καναλάρχες και καταφθάνουν στη ΓΓΕΕ και να επικυρώνουν με τη συμμετοχή και τις δηλώσεις τους τη διαδικασία.

Οι βολές από επιτελικά γαλάζια στελέχη περί «συνευθύνης» των επιχειρηματιών που αποφάσισαν να νομιμοποιήσουν το κυβερνητικό παιχνίδι πριν αποφανθεί το ΣτΕ, είναι ενδεικτικές ενός «βραχυκυκλώματος» που καταγράφεται στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Την εικόνα αυτή μεταφέρει ακόμη περισσότερο η γαλάζια αναδίπλωση απέναντι σε όσους πλειοψηφήσουν στον διαγωνισμό. Ο νόμος Παππά θα καταργηθεί εν μέρει από μια μελλοντική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το αποτέλεσμα της δημοπρασίας δεν θα αμφισβητηθεί.

Το καθησυχαστικό μήνυμα της Πειραιώς προς τους υποψήφιους καναλάρχες δεν είναι ασύνδετο με την γκρίνια στη γαλάζια οικογένεια για την τακτική που ακολουθούσε το προηγούμενο διάστημα το κόμμα.

Η επίσημη θέση της ΝΔ ότι δεν αναγνωρίζει και δεν αποδέχεται τον διαγωνισμό έχει πλέον τροποποιηθεί και η νέα θέση της θα εξαρτηθεί από την απόφαση του ΣτΕ. 
Newsroom ΔΟ
Λ

Read more...

Κύπρος: Υπογράφεται συμφωνία με την Αίγυπτο...



... για μεταφορά φυσικού αερίου...
Συμφωνία για τη μεταφορά φυσικού αερίου, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου προς την Αίγυπτο, θα υπογράψουν ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, και ο υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ Μόλα.

Η συμφωνία θεωρείται...
εξαιρετικά σημαντική, αφού εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τη συνεργασία Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου στον ενεργειακό τομέα.

Ο Αιγύπτιος υπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.


Read more...

«Ψαλίδι» σε αστυνομικούς δύο δημοσιογράφων...



Τα οργισμένα τηλεφωνήματα και η αντίδραση του υπουργού Τόσκα ...
Προσπάθεια εξοικονόμησης προσωπικού από τις «στρατιές» των vip επιχειρεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.
Στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν εισηγηθεί την αφαίρεση ενστόλων από...
επωνύμους, σε μία περίοδο που κρίσιμες αστυνομικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες. Ενδεικτικό είναι ότι υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας (όπως Τμήματα Ασφαλείας και η Άμεση Δράση)… πάσχουν από λειψανδρία.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν αφαιρεθεί αστυνομικοί από vip. Δύο από αυτούς που έχασαν τους αστυνομικούς τους είναι γνωστοί δημοσιογράφοι με μεγάλη διαδρομή στο χώρο των media. Ο.. καθένας τους είχε από δύο άνδρες, οι οποίοι είχαν πάρει απόσπαση για να τους συνοδεύουν, και τώρα θα επιστρέψουν στην οργανική τους θέση. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι συχνά πυκνά ο Νίκος Τόσκας δέχεται τηλεφωνήματα από επωνύμους που διαμαρτύρονται για το «ψαλίδι» στη συνοδεία τους. Συνήθως επικαλούνται λόγους ασφαλείας και κάνουν λόγο για αναξιοκρατική επιλογή αφαίρεσης αστυνομικών. Καμιά φορά, ωστόσο, τα τηλεφωνήματα ξεπερνούν τα όρια.
Αυτό συνέβη το πρωί της Τρίτης όταν ο ένας από τους δύο δημοσιογράφους που του αφαιρέθηκε η συνοδεία τηλεφώνησε οργισμένος στον κ. Τόσκα για να διαμαρτυρηθεί για την αφαίρεση των δύο αστυνομικών του. Ο υπουργός του απάντησε ότι πρόκειται για θέματα που άπτονται της επιχειρησιακής λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ., στα οποία δεν παρεμβαίνει ο ίδιος. Πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργού αναφέρουν ότι ο γνωστός δημοσιογράφος ξεπέρασε τα όρια στη συνομιλία του με τον υπουργό, ο οποίος δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στο θέμα.

Αποδεσμεύονται 700 αστυνομικοί
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι συνολικά θα αποδεσμευτούν από τους επισήμους 700 άνδρες και 80 οχήματα.
«Μετά την επικείμενη ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεκτίμησης των αντικειμενικών αναγκών στη διάθεση αστυνομικού προσωπικού για φύλαξη προσώπων και εγκαταστάσεων, θα αρχίσει άμεσα η σταδιακή υλοποίηση των σχετικών αποδεσμεύσεων. Από τη συγκεκριμένη διαδικασία αναμένεται η εξοικονόμηση, στην πλήρη εφαρμογή των μέτρων, 700 περίπου αστυνομικών και 80 περίπου μηχανοκίνητων μέσων , κυρίως στην περιοχή της Αττικής, αποσκοπώντας στην ενίσχυση της αστυνόμευσης και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών», γράφει η ανακοίνωση.

Αλ. Καλαφάτης (huffingtonpost)

zoornalistas.blogspot

Read more...

Μόνο με αίτηση ο συμψηφισμός επιστροφής φόρου και ΕΝΦΙΑ...


Μόνο με αίτηση ο συμψηφισμός επιστροφής φόρου και ΕΝΦΙΑ
Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ άνοιξε τον δρόμο των συμψηφισμών για τις επιστροφές φόρων, την ώρα μάλιστα που οι εφορίες χρωστούν και με τη βούλα 1,3 δισ. ευρώ προς φορολογούμενους. Ωστόσο, αν...
κάποιος που δικαιούται επιστροφή, περιμένει αυτό να γίνει αυτομάτως, τότε μάλλον θα περιμένει μάταια. Κι αυτό γιατί, θα πρέπει πρώτα να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ και μετά να πάρει την επιστροφή φόρου από τη διαφορά που θα προκύψει... αν προκύψει.

Η απλή λογική λέει ότι αν οφείλεις στην εφορία και έχεις παράλληλα απαίτηση επιστροφής φόρου, αυτά πρέπει να συμψηφίζονται αυτομάτως. Αυτό προβλέπει και η σχετική εγκύκλιος του 2012, συμπεριλαμβάνοντας και τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά στην πραγματικότητα παραμένει «κενό» γράμμα για λόγους μάλλον προφανείς.

Εάν το υπουργείο Οικονομικών άναβε το πράσινο φως σε αυτεπάγγελτους συμψηφισμούς- και δεν είναι τεχνικό το θέμα- αυτό θα σήμαινε ότι η ροή των επιστροφών φόρου (και η είσπραξη φόρων αντιστοίχως) θα ήταν άμεση. Κι αν για τις εισπράξεις δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, οι αυτόματες επιστροφές θα ανέτρεπαν το δημοσιονομικό σχεδιασμό. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις το υπουργείο πάτησε το... γκάζι στις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, σε συνδυασμό με την υστέρηση των εισπράξεων, άνοιξε «τρύπα» περίπου 370 εκατ. ευρώ στα έσοδα.

Τι μπορούν να κάνουν όσοι πρέπει να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ χωρίς να έχουν λάβει ακόμα την επιστροφή φόρου; Να πάνε στην εφορία και να υποβάλουν αίτημα συμψηφισμού. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι αν η οφειλή ξεπερνά την επιστροφή, το υπόλοιπο θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ. Αν για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ είναι 600 ευρώ και η επιστροφή φόρου 250 ευρώ, η διαφορά των 350 ευρώ δεν θα «σπάσει» σε 5 δόσεις, αλλά θα πρέπει να πληρωθεί με τη μία.

Το άλλο πρόβλημα, όπως το αναδεικνύουν έμπειροι φοροτεχνικοί και λογιστές, είναι ότι κάθε εφορία ακολουθεί τη δική της τακτική στα αιτήματα συμψηφισμών κι αυτό σημαίνει ότι αλλού «κολλάνε» κι αλλού προχωράνε κανονικά. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, αυτή τη στιγμή είναι στον «πάγο» εκκρεμείς επιστροφές φόρων που ξεπερνάνε τα 3,3 δισ. ευρώ!!!

πηγη newmoney.gr

Read more...

Πόσα χρήματα έβαλαν στο πορτοφόλι τους οι 8 υποψήφιοι...


Image result for τηλεοπτικές άδειες
...για τη δημοπρασία.
Ο οικονομικός σχεδιασμός κάθε σχήματος…
Είναι προφανές ότι και τα 8 επιχειρηματικά σχήματα που συμμετέχουν στη δημοπρασία που είναι σε εξέλιξη για τις 4 τηλεοπτικές άδειες επιθυμούν να αποκτήσουν από μία. Ωστόσο οι μισοί θα καταφέρουν να βγουν κερδισμένοι και με την...
άδεια στο χέρι από το κτίριο της ΓΓΕΕ σε λίγες ώρες ή το αργότερο μέχρι αύριο το πρωί.

Αντίθετα, δεν είναι αυτονόητο ότι οι «κερδισμένοι» θα είναι αποκλειστικά από τα σχήματα που εκπροσωπούνται από τους ιδιοκτήτες τους.

Για αυτό επιχειρώντας μια «ακτινογραφία» των προθέσεων των σχημάτων που συμμετέχουν στο διαγωνισμό – αυστηρά όμως, ως προς το σκέλος των χρημάτων που είναι αποφασισμένα να διαθέσουν για την απόκτηση άδειας προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία.

Χωρίζοντας το 8μελές σχήμα σε δύο ομάδες… Όπου στην πρώτη ομάδα ανήκουν οι υποψήφιοι που διαθέτουν τηλεοπτικούς σταθμούς, δηλαδή, ΣΚΑΙ, STAR, ANT1 και ALPHA… Και στη δεύτερη ομάδα οι νέοι υποψήφιοι, δηλαδή, Μαρινάκης, Σαββίδης, Καλογρίτσας και η Κυπριακή εταιρία (συμφερόντων Βαρδινογιάννη)… Προκύπτει ότι τα «πορτοφόλια», αφενός ποικίλουν και αφετέρου έχουν οροφή!

Συγκεκριμένα από την πρώτη ομάδα των επιχειρηματιών που διαθέτουν τηλεοπτικούς σταθμούς… Μαθαίνουμε ότι δύο είναι αποφασισμένοι να πληρώσουν όσα χρειαστεί για να φύγουν με τηλεοπτική άδεια και οι άλλοι δύο κατέβηκαν στη δημοπρασία με συγκεκριμένο budget. Μεταξύ των δυο τελευταίων, ο ένας έχει συγκεκριμένο ποσό στη διάθεσή του και ως εκ τούτου δεν μπορεί να το υπερβεί, ενώ ο δεύτερος που επίσης έχει συγκεκριμένο budget δεν θέλει να το υπερβεί!

Και επειδή τα φαινόμενα απατούν, προειδοποιούμε ότι δεν είναι αυτονόητο ποιος είναι ποιος*.

Τώρα στη δεύτερη ομάδα των νέων υποψηφίων για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας… Μεταξύ των 4 σχημάτων… Οι δύο διακρίνονται για την αποφασιστικότητά τους να αποκτήσουν τηλεοπτική άδεια ανεξαρτήτου τιμήματος, άρα θα δώσουν όσα χρειαστεί για να φύγουν με τηλεοπτική άδεια από το κτίριο της ΓΓΕΕ… Ένας έχει οροφή και μάλιστα χαμηλή… Και ο τελευταίος έχει αποφασίσει να διαθέσει συγκεκριμένο budget!



*Για την καλύτερη κατανόηση της πολιτικής ως προς τα χρήματα που είναι διατεθειμένα να ξοδέψουν τα 8 υποψήφια σχήματα προκειμένου να αποκτήσουν τηλεοπτική άδεια διαβάστε προσεκτικά την ειδησεογραφία του Enimerosi24!

πηγη enimerosi24.gr

Read more...