Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

«Μπράβο κύριε Παπανδρέου!» γράφει το Spiegel για το δημοψήφισμα

Ο Τύπος της Γερμανίας

Το πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής έκδοσης του Spiegel
Το πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής έκδοσης του Spiegel


Βερολίνο, Γερμανία
«Η Ευρώπη σάστισε. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει ο λαός να αποφασίσει για τη σωτηρία της χώρας. Ο Παπανδρέου ποντάρει σε ένα και μοναδικό χαρτί. Η απόφασή του είναι σωστή» γράφει σε πρωτοσέλιδο άρθρο το Spiegel Online υπό τον τίτλο «Μπράβο κύριε Παπανδρέου!» και εξηγεί γιατί θεωρεί πως η απόφαση του πρωθυπουργού είναι ορθή.

«Ο κίνδυνος να πουν οι Έλληνες «όχι» στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής υπάρχει. Παρόλα αυτά η απόφαση είναι ορθή για τρεις λόγους» αναφέρει το άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel και εξηγεί:

α) Ο πρωθυπουργός χρειάζεται νωπή λαϊκή εντολή. Εξελέγη πριν την κορύφωση της κρίσης. Η πολιτική που ακολουθεί απαιτεί δύσκολες αποφάσεις. Σε καμία αναπτυγμένη χώρα δεν έχουν επιβληθεί τόσο σκληρά μέτρα περικοπών και λιτότητας.

β) Η αντιπολίτευση κωλυσιεργεί. Μετά από ενάμιση χρόνo δεν έχει ακόμα συνειδητοποιήσει ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από μικροπολιτικά παιχνίδια. Μέσω του δημοψηφίσματος υπάρχει η ελπίδα ότι η αντιπολίτευση θα λάβει σαφώς θέση για το πως βλέπει το μέλλον της χώρας και...

γ) Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της κρίσης. Σχεδόν όλοι οι πολίτες είναι θύματα της οικονομικής πολιτικής, πολλοί δεν συνειδητοποιούν τι συμβαίνει γύρω τους και καταφεύγουν στην απεργία. Σε περίπτωση που η πλειοψηφία των πολιτών ταχθεί υπέρ του δρόμου που χαράσσει η κυβέρνηση ίσως η χώρα εξέλθει μια ώρα αρχύτερα από την κρίση. Ως συνέπεια οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα έχαναν οποιαδήποτε νομιμοποίησή τους.

«Η πρωτοβουλία του Παπανδρέου αιφνιδιάζει τη γερμανική κυβέρνηση» επιγράφει το άρθρο της η Die Zeit και σημειώνει: «Για το δημοψήφισμα των Ελλήνων που ανακοινώθηκε η Γερμανία δεν έχει ενημερωθεί ακόμα. Η γρήγορη αντίδραση ήρθε από την αγορά συναλλάγματος: το ευρώ καταβαραθρώθηκε».

Ο γερμανικός Τύπος για το δημοψήφισμα

Το στοιχείο του αιφνιδιασμού και της κρισιμότητας της κατάστασης κυριαρχεί στα γερμανικά μέσα, τα οποία σημειώνουν πως ο Γ.Παπανδρέου διακινδυνεύει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ως επικεφαλής πλέον μίας κυβέρνησης εθνικής απελπισίας.

Χαρακτηριστικοί τίτλοι του γερμανικού Τύπου, όπως μεταδίδει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle: «Η Αθήνα αιφνιδιάζει με δημοψήφισμα σχετικά με το πακέτο βοήθειας» επιγράφει άρθρο της η Welt, «Ο Παπανδρέου ανακοινώνει δημοψήφισμα για το πακέτο βοήθειας» γράφει η Frankfurter Allgemeine, «Ο Παπανδρέου διακινδυνεύει την έξοδο της χώρας από το ευρώ» σημειώνει το Focus.

«Μπρύντερλε: Η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία» αναφέρει η Bild, «Ο Dax καταβαραθρώνεται, οι μετοχές πέφτουν» γράφει η Handelblatt. «Ο Παπανδρέου θέλει δημοψήφισμα. Ασαφές αν είναι νόμιμο» σημειώνει η Taz του Βερολίνου, «Η μεγάλη απόφαση» επιγράφει το άρθρο της η Tagespiegel.

Σύμφωνα με την Tagesspiegel «τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αρχηγός μιας κυβέρνησης της εθνικής απελπισίας περισσότερο από ποτέ. Τολμάει την τελευταία μεγάλη σφαγή με το να ρωτήσει το λαό του για θέματα που αφορούν την Ευρώπη. Αυτό είναι θαρραλέο και μπορεί να του προσδώσει δόξα. Πιθανότερο όμως είναι και κάτι εντελώς διαφορετικό»

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί: «Εάν χάσει ο Παπανδρέου το δημοψήφισμα το πιθανό είναι να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Τότε ίσως σχηματιζόταν μια κυβέρνηση συνασπισμού ΠΑΣΟΚ- ΝΔ. Εδώ και εβδομάδες λέγεται ότι ο Παπανδρέου έχει κουραστεί πολύ στο αξίωμα του. Οι νέες εκλογές θα καθυστερούσαν όμως την εφαρμογή των αποφάσεων. Στο Βερολίνο το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε πως αιφνιδιάζεται από την απόφαση του Παπανδρέου. Δήλωσε ότι πρόκειται για μια εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας και ότι μέχρι τώρα δεν έχει καμία επίσημη πληροφόρηση».

H Süddeutsche Zeitung σημειώνει ότι «το δημοψήφισμα του Παπανδρέου προκαλεί ανασφάλεια στους Ευρωπαίους εταίρους. Η δήλωση του αφήνει εμβρόντητους την αντιπολίτευση, οικονομολόγους και Ευρωπαίους εταίρους ενώ και οι μετοχές καταποντίζονται. Ένα 'όχι' δεν θα μπορέσει πλέον να εμποδίσει μια χρεοκοπία της Ελλάδας, εκτιμά ο Ράινερ Μπρύντερλε, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων».

Το Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση κάνει λόγο για δημοψήφισμα που «δημιουργεί σύγχυση στους Έλληνες» και αναφέρεται στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ως «απρόβλεπτο παίκτη», καθώς και στην κατάπληξη που προκάλεσε η ανακοίνωση στους κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου, οι οποίοι επέλεξαν να μην το σχολιάσουν επίσημα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στηρίζει τον Παπανδρέου η Μπατζελή









Στηρίζει τον Παπανδρέου η Μπατζελή

«Είμαστε στο πλευρό του Παπανδρέου για να τον δυναμώσουμε με την ψήφο μας την Παρασκευή, δεχόμενοι, ως κοινοβούλιο, τη δανειακή σύμβαση. Να προχωρήσει μπροστά», ήταν το σχόλιο της βουλευτού Φθιώτιδας του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνας Μπατζελή.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θεωρεί τις επόμενες μέρες ως ιδιαίτερα κρίσιμες «για τη χώρα μας και για την Ευρώπη», όπως είπε, ενώ παράλληλα σημείωσε την ανάγκη «να επαναπροσδιοριστεί και πάλι το ζήτημα της οικουμενικής κυβέρνησης, της συναινετικής διαδικασίας, έτσι ώστε η χώρα να μην προσφύγει σε δημοψήφισμα, έστω και αν αυτό στην πραγματικότητα αντικατοπτρίζει τη λαϊκή βούληση γιατο θέμα της δανειακής σύμβασης».

Αναφερόμενη στον πρωθυπουργό, η κ. Μπατζελή σημείωσε ότι «έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες. Έχει δεχθεί από την κοινωνία, προσφάτως, αλλά και από το πολιτικό σύστημα, μόνο ειρωνεία και απαξίωση. Δεν το αξίζει. Είναι ένας πρωθυπουργός, ο οποίος έχει αγωνιστεί», όπως χαρακτηριστικά είπε. Ζήτησε δε από τους συναδέλφους της βουλευτές να κρατήσουν την ψυχραιμία τους γιατί όπως είπε «πρέπει να αναλάβουμε και πάλι εμείς οι ίδιοι οι βουλευτές τις δυνάμεις εκείνες και τις πρωτοβουλίες να μην οδηγήσουμε τη χώρα σε οικονομική εκτροπή την οποία δεν τη θέλει ούτε η Ευρώπη ούτε εμείς».

Ωστόσο η κ. Μπατζελή κράτησε αποστάσεις από την πιθανότητα δημοψηφίσματος «εάν γίνει, δεν το γνωρίζω..», όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο των εκλογών αφού δήλωσε ότι «είναι και αυτή μια καθαρή λύση την οποία ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε κανένα πολιτικό κόμμα θα πρέπει να την βγάλει από την ημερήσια διάταξη».

Τέλος σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο αδελφός της, Δημήτρης Μπατζελής, είναι μεταξύ των έξι μελών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ που θέτουν και θέμα ηγεσίας και ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, η βουλευτής Φθιώτιδας δήλωσε: «Είμαστε μια ενεργή πολιτική οικογένεια που ο καθένας μπορεί να εκφράζει τις απόψεις του. Ο αδελφός μου είναι ένα πολύ γνωστό πολιτικό στέλεχος και νομίζω ότι έχει το δικαίωμα να εκφράσει τις απόψεις του»

newpost.gr

Read more...

ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΟΙΝΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΕΑΝ ΤΟΝ ΑΠΟΔΕΘΧΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πριν από λίγο, όπως ενημερώθηκε το Fimotro, ο Παπανδρέου δέχθηκε εισήγηση από υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος και στενό συνεργάτη του, να προτείνει ως πρωθυπουργό κοινής αποδοχής το Νίκο Κωνσταντόπουλο. Εάν αποδεχθεί τέτοια λύση ο...
Α। Σαμαράς, ο Παπανδρέου σε λίγες ώρες θα το ανακοινώσει στο υπουργικό συμβούλιο παράλληλα με την παραίτηση του ιδίου και της κυβέρνησής του. Θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι εντός των προσεχών ωρών θα υπάρξει επικοινωνία Παπανδρέου-Σαμαρά άσχετα εάν δημοσιοποιηθεί ή όχι...
fimotro
Read more...

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ


ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΥΡΗΣ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ "ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ"!
Δεν είναι μόνο η οριακή κατάσταση της κυβέρνησης, της οικονομίας και του πολιτικού συστήματος γενικότερα, είναι και ο εσωκομματικός εμφύλιος που ξεκίνησε σήμερα θυμίζοντας παλιές εποχές στο ΠΑΣΟΚ. Πριν από λίγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φρ. Παρασύρης...
διένειμε δήλωση που αποκαλεί "συμμορία" όσους θέλουν να ρίξουν τον Παπανδρέου, δείχνοντας την πλευρά του Βενιζέλου. Παρόμοια δήλωση έκανε πριν από λίγο και ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος μίλησε για "κέντρα διαπλοκής" και εσωκομματικά μαχαιρώματα.
Read more...

Αποφασισμένοι να σώσουν την Ελλάδα δηλώνουν οι Μέρκελ-Σαρκοζί

Τηλεφωνική επικοινωνία

(Φωτογραφία: Associated Press )


Αθήνα
Αποφασισμένοι να εφαρμόσουν το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας δήλωσαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνκελα Μέρκελ, οι οποίοι επικοινώνησαν εκτάκτως για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.

Στη διάρκεια της επικοινωνίας τους, ευχήθηκαν να υπάρξει «ταχεία» υιοθέτηση ενός «Όδικου Χάρτη» για να διασφαλιστεί η εφαρμογή του σχεδίου.

Συνεργάτης του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα την κίνηση του Γ.Παπανδρέου «παράλογη και επικίνδυνη», ενώ σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Monde, ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίζεται εκνευρισμένος, καθώς θεωρούσε πως είχε λύσει το ελληνικό ζήτημα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως ο Γιώργος Παπανδρέου κλήθηκε στις Κάννες, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος της G20 προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το σχέδιο διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Μουδιασμένο φαίνεται πως παρακολουθεί τις εξελίξεις και το Βερολίνο. Στη γερμανική πρωτεύουσα είναι διάχυτη η εντύπωση ότι με την απροσδόκητη κίνησή του ο Έλληνας πρωθυπουργός παίζει όχι μόνο την τύχη του, αλλά και την τύχη της Ελλάδας και του ευρώ κορώνα-γράμματα.

«Όλη η τεράστια προσπάθεια, που συμπυκνώθηκε στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου για το δεύτερο πακέτο βοήθειας, καταλήγει στον κάλαθο των αχρήστων» έλεγε αναλυτής. «Ο Παπανδρέου αποδείχθηκε απρόβλεπτος, αν όχι ακαταλόγιστος παίκτης».

Σύμφωνα με πηγή της καγκελαρίας που μίλησε στην εφημερίδα «Το Βήμα», ο Γιώργος Παπανδρέου είχε μιλήσει τους περασμένους μήνες για ενδεχόμενο δημοψήφισμα, όμως συναντούσε τη σθεναρή αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ και των άλλων Ευρωπαίων ηγετών. «Νομίζαμε ότι τον πείσαμε» είπε η ίδια πηγή, επισημαίνοντας όμως πως «τα γεγονότα, δυστυχώς, μας διαψεύδουν».

Κατά πληροφορίες του Mega, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αφήσει να εννοηθεί, πολύ νωρίτερα από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, ότι το δημοψήφισμα είναι μέσα στις σκέψεις του, χωρίς ωστόσο να επαναλάβει την περασμένη Τετάρτη ότι το ενδεχόμενο παραμένει ανοιχτό και μετά την λήψη της απόφασης των Βρυξελλών.

«Οργή» για το δημοψήφισμα εκφράζουν και οι κυβερνητικοί εταίροι της Άνγκελα Μέρκελ. «Η είδηση αυτή με εξόργισε» δήλωσε στο Γερμανικό Ραδιόφωνο ο Ράινερ Μπρούντερλε, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Γιώργος: «Ελάτε να με ρίξετε στην Βουλή»









Γιώργος: «Ελάτε να με ρίξετε στην Βουλή»
Το σημερινό έκτατο υπουργικό συμβούλιο είναι πασιφανές ότι δεν πραγματοποιείται προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον του τόπου, αλλά για να διασφαλιστεί η παραμονή ή όχι της Κυβέρνησης Παπανδρέου στην εξουσία.

Ασφαλείς πληροφορίες κάνουν λόγο για την πιο κρίσιμη συνεδρίαση των τελευταίων δυο ετών, ενώ παράλληλα οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι θα υπάρξουν μια σειρά από τοποθετήσεις οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν συγκρουσιακό κλίμα ανάμεσα στους «δελφίνους» και τον Πρωθυπουργό.

Τα σενάρια που διαρρέονται είναι ποικίλα αλλά αυτό που ο κ. Παπανδρέου έχει στο μυαλό του είναι να επιχειρήσει την αποφυγή αναμέτρησης με τους ισχυρούς Υπουργούς-μάλλον απίθανο- και να πάει στην Βουλή οπότε και εκεί θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του τονίζοντας ότι «όποιος θέλει να με ρίξει ας το κάνει μέσα στο Κοινοβούλιο».

Στο μεταξύ ακόμα και οι πιο στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου δεν μπορούν να εκτιμήσουν ποια πολιτική στάση θα κρατήσει εν τέλει αλλά και τι ακριβώς θα επιχειρήσει πραγματικά προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος και οι δυο-τρεις στενοί του φίλοι. Μάλιστα πολλά κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι η αποψινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν λάθος επιλογή γιατί εκεί θα είναι αναγκασμένος ο κ. Παπανδρέου να κονταροχτυπηθεί με τους κορυφαίους χωρίς ωστόσο να γνωρίζει ή να έχει την παραμικρή ένδειξη μέχρι αυτή την ώρα τι θα συμβεί αλλά και τι έχουν στο μυαλό τους.

Πληροφορίες- που εν τω μεταξύ δεν έχουν διασταυρωθεί- επιμένουν ότι η αντιπαράθεση που ετοιμάζουν στον κ. Παπανδρέου θα είναι σκληρή και ανελέητη। Εν πολλοίς αυτό που θα επιχειρηθεί είναι να αναγκάσουν τον Πρωθυπουργό σε παραίτηση.
newpost.gr
Read more...

"Αν θέλουν να τον ρίξουν όσο θα είναι στις Κάννες" ρίχνει το γάντι το Μέγαρο Μαξίμου

Λεπτό προς λεπτό το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο


http://img.protothema.gr/01C05E7D68EECB719682A45C43082047.jpg

Το πιο κρίσιμο υπουργικό των τελευταίων δύο ετών θα ξεκινήσει σε λίγα λεπτά. Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αποφύγει τον θανάσιμο εναγκαλισμό που συνθέτουν οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι διατεθειμένος να "πειθαρχήσει" στις εκκλήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που τον καλούν να παραιτηθεί αιτούμενοι το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι από το πρωθυπουργικό γραφείο εκδόθηκε ανακοίνωση ότι αύριο Τετάρτη ο κ. Παπανδρέου θα μεταβεί στη σύνοδο του G20 στις Κάννες, στο περιθώριο της οποίας θα πραγματοποιηθεί δείπνο εργασίας για την Ελλάδα, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Nicolas Sarkozy, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής της Ευρωζώνης, Jean Claude Juncker, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤ, Christine Lagarde.

Το πρωθυπουργικό περιβάλλον προσπαθεί να αξιοποιήσει και την εξέλιξη αυτή για να προβάλλει και να ενισχύσει την εικόνα του πρωθυπουργού. "Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τη χώρα και τα συμφέροντά της", αναφέρεται στην ανακοίνωσηυ που απεστάλη από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού, στη συζήτηση επί της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι ανεξαρτητοποιούνται, άλλοι στέλνουν επιστολές ζητώντας κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ή καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε να διαρρεύσει η διαφωνία του στο δημοψήφισμα, όπως και άλλα κορυφαία στελέχη όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συμφωνεί και δεν θα συναινέσει με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπουργοί και βουλευτές αναμένουν από τον πρωθυπουργό ή να παραιτηθεί ή να προκηρύξει εκλογές. Αν δεν το κάνει τότε η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι σίγουρο πως θα έχει θετική κατάληξη. Απέναντι στις πιέσεις το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε πως θα πάει ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνεδρίαση του G20. "Αν θέλουν να τον ρίξουν όσο θα είναι σε εθνική αποστολή" είναι το μήνυμα των επιτελών του προκειμένου να μπορούν να μιλήσουν για αποστασία...

Read more...

Σοκ και οργή στο Μαξίμου - Μιλάνε ήδη για αποστασία !

Έκτακτη σύσκεψη αυτή την ώρα στο πρωθυπουργικό γραφείο


http://img.protothema.gr/54D59227F49350216076A1EF99684639.jpg
Με τις φήμες για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θα ανεξαρτητοποιηθούν να οργιάζουν, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να μιλήσει για αποστασία. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη για τον τρόπο αντίδρασης. Δεν αποκλείεται νέο διάγγελμα και προκήρυξη εκλογών.

Σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση, το απόγευμα θα συνεδριάσει, αντί της κυβερνητικής επιτροπής, το υπουργικό συμβούλιο, όπου ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για το μέλλον της κυβέρνησης και το ενδεχόμενο εκλογών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, Γιάννης Ραγκούσης, Ανδρέας Λοβέρδος και Άννα Διαμαντοπούλου θα ζητήσουν σύγκληση της ΚΟ, για να συζητηθούν όλα τα θέματα. Ανοιχτό ίσως και το θέμα της ηγεσίας.

Αν ο Γιώργος Παπανδρέου καταγγείλει αποστασία, το ΠΑΣΟΚ θα διασπαστεί" απαντούν οι βουλευτές που διαφωνούν με την τακτική του πρωθυπουργού. "Η μόνη λύση για να μείνει το Κίνημα ενωμένο", λένε, "είναι ο Παπανδρέου να παραιτηθεί"!

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, γίνονται διερευνητικές επαφές μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Αν ο πρωθυπουργός θελήσει να διατηρήσει την αρχηγία του κόμματος, τότε όλοι θα πρέπει να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν.

Σε ότι αφορά στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, έχουν αρχίσει να κάνουν... εκλογικές προσομειώσεις! "Στη Β' Αθήνας θα βγάλουμε έξι" ειπώθηκε σε πηγαδάκι της Βουλής.

Read more...

Θεέ μου τι έκανε;









Θεέ μου τι έκανε;
Ως ακροβασία ριψοκίνδυνη όχι μόνο για τον ακροβάτη αλλά για ολόκληρο το... «μεγάλο μας τσίρκο» θα έλεγε κανείς ότι αντιμετωπίζουν πολιτικοί, οικονομικοί παράγοντες και αγορές την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα της έγκρισης ή της απόρριψης της νέας δανειακής σύμβασης της Ελλάδας.


Το αρχικό σοκ που προκάλεσε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του έλληνα πρωθυπουργού διαδέχεται η σπουδή για την όσο δυνατόν καλύτερη προστασία των θεατών από ενδεχόμενη πτώση του «ακροβάτη». Οσο για τις αγορές, αυτές προετοιμάζονται για κατάρρευση ολόκληρης της τέντας του «τσίρκου».

Σε πολιτικό επίπεδο είναι προφανές ότι επίσημες δηλώσεις και τοποθετήσεις δεν μπορούν να γίνουν προτού υπάρξει επίσημη ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση για την πρωτοβουλία που ανέλαβε. Οι πρώτες ανεπίσημες αντιδράσεις Ευρωπαίων κυβερνητικών παραγόντων, όπως και οι αντιδράσεις των αρθρογράφων στις μεγάλες ευρωπαϊκές αλλά και αμερικανικές εφημερίδες, αποκαλύπτουν ένα αίσθημα ανησυχίας για τις εξελίξεις που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ενδεχόμενη απόρριψη του σχεδίου διάσωσης από τον ελληνικό λαό. Διότι η ελληνική περίπτωση παραπέμπει στο ευρωπαϊκό πισωγύρισμα που προκάλεσε το αναπάντεχο «όχι» των Γάλλων ψηφοφόρων στο ευρωσύνταγμα το Μάιο του 2005.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε σήμερα το πρωί ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών Ράινερ Μπρούντερλε ότι «θα πρέπει τώρα να προετοιμαζόμαστε για ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία».
Ο ευρωσκεπτικιστής νεοφιλελεύθερος πολιτικός, το κόμμα του οποίου μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται η Ανγκελα Μέρκελ, θεωρεί ότι η χώρα του και η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες που θα είχε η ανεξέλεγκτη και... οικειοθελής, πλέον, χρεοκοπία μιας χώρας-μέλους της ευρωζώνης και η προφανής έξοδός της από το ευρώ, πιθανότατα και από την Ευρωπαϊκή Ενωση και βεβαίως από τη Συνθήκη του Σένγκεν, διότι θα είναι πολύ δύσκολη η εφαρμογή ακόμη και των τελωνειακών συμφωνιών που απορρέουν από τη συμμετοχή μιας χώρας στην ΕΕ.

Σειρήνες καταστροφής


Καχύποπτες εδώ και καιρό και υπερευαίσθητες απέναντι σε ό,τι θα μπορούσε να απειλήσει την ευρωζώνη και το ευρώ, οι διεθνείς αγορές αντιδρούν εντόνως αρνητικά στην είδηση της προκήρυξης του ελληνικού δημοψηφίσματος, απλούστατα επειδή προεξοφλούν ότι η ετυμηγορία του ελληνικού λαού θα είναι αρνητική. Διότι θεωρούν ότι το ουσιαστικό ερώτημα στο οποίο θα απαντήσουν οι Ελληνες ψηφοφόροι δεν θα είναι η έγκριση ή η απόρριψη της δανειακής βοήθειας αλλά η έγκριση ή η απόρριψη της επιδείνωσης του βιοτικού τους επιπέδου, η οποία άλλωστε έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση ενός εκ των διασημότερων επενδυτών των ημερών μας, του διευθύνοντος συμβούλου της Pacific Investment Management Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση Παπανδρέου ως «μείζον πολιτικό παίγνιο». Ο Ελ-Εριάν, βεβαίως, όπως και πολλοί «παίκτες» των αγορών τρίβουν τα χέρια τους όταν συμβαίνουν παρόμοιες «ασύμμετρες» εξελίξεις, διότι έχουν τη δυνατότητα να τζογάρουν και να διεκδικήσουν ασύμμετρα και πέρα από κάθε «λογική» κέρδη. Είναι προφανές ότι πολλοί προσεύχονται μαζί με τον ακροβάτη, όχι όμως για να μην κοπεί το σκοινί...

Εν πάση περιπτώσει, με δεδομένες τις τάσεις διόγκωσης κάθε αρνητικής εξέλιξης, οι επενδυτές - σήμερα τουλάχιστον, διότι η εικόνα των αγορών αλλάζει, ως γνωστόν, άρδην όχι μόνο από μέρα σε μέρα αλλά και από ώρα σε ώρα - σπεύδουν κατά αγέλες να καλυφθούν στα θεωρούμενα ασφαλή καταφύγια του δολαρίου, του γεν και των ομολόγων (δευτερευόντως του χρυσού). Το αποτέλεσμα της αγελαίας αυτής φυγής είναι η άσκηση ασφυκτικών πιέσεων στις τιμές των μετοχών - και δη του χρηματοοικονομικού κλάδου - και βεβαίως του ευρώ.

«Ο πεσιμισμός αναφορικά με τις προοπτικές επίλυσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους εξακολουθεί να ενισχύεται. Η Ελλάδα σοκάρισε τις αγορές με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Οι αρνητικές εξελίξεις σωρεύονται διαρκώς αυξάνοντας την ανησυχία για το μέλλον των επενδύσεων και των αγορών εν γένει», δήλωσε πριν από λίγες ώρες στο Bloomberg ο Πίτερ Στάνχοουπ της IG Markets στη μακρινή Μελβούρνη.

Στην Ευρώπη όλες οι κεφαλαιαγορές άνοιξαν πτωτικά. Τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε η ελβετική τράπεζα Credit Suisse επέτειναν τις ρευστοποιήσεις στον κλάδο των τραπεζικών μετοχών. Επειτα από μισή ώρα συναλλαγών οι γενικοί δείκτες στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές κατέγραφαν απώλειες άνω του 3%. Αλλωστε η είδηση του ελληνικού δημοψηφίσματος είχε προλάβει να επηρεάσει χθες και τη Wall Street, διευρύνοντας τις απώλειες του Dow Jones στο 2,47%, το Nasdaq στο 2,14% και του S&P 500 στο 1,93%.

Στο Τόκιο ο ΝΙΚΚΕΙ έκλεισε το πρωί με πτώση 1,70% και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έκλεισε με πτώση 2,49%.
Το ευρώ υφίσταται έντονες πιέσεις πέφτοντας στα 1,3747 δολάρια από τα 1,3858 δολάρια που βρισκόταν τα μεσάνυχτα. Το γεν επίσης ενισχύεται παρά την χθεσινή παρέμβαση των ιαπωνικών αρχών, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι και το ρωσικό ρούβλι υποχωρεί έναντι του δολαρίου εξ αιτίας της νέας αβεβαιότητας που προκάλεσε η Ελλάδα για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και γενικότερα στην παγκόσμια οικονομία.

Οι ανησυχίες για νέα παγκόσμια ύφεση εντείνονται από τις αναπάντεχες εξελίξεις που σημειώθηκαν λίγες ώρες έπειτα από τις επί το μετριοπαθέστερον αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη σε ΗΠΑ και ευρωζώνη που ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ.

Οι τιμές των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών επίσης υφίστανται πιέσεις λόγω των κινδύνων για νέα ύφεση (και της βεβαιότητος για κάμψη της καταναλωτικής ζήτησης που η ύφεση θα επιφέρει), ενώ παρατηρείται πλημμυρίδα επενδύσεων στα θεωρούμενα ως ασφαλή ομόλογα, όπως είναι τα αμερικανικά Treasuries και τα γερμανικά Bunds. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε κατά 18 μονάδες βάσης σήμερα, υποχωρώντας στο 1,85%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από τις 6 Οκτωβρίου.


Πηγή: kourdistoportocali।com
newpost.gr
Read more...

Στο επίκεντρο των εξελίξεων από το Κορακοχώρι Ηλείας ο Κ. Σημίτης...



Την ανάληψη «ξεκάθαρης πρωτοβουλίας» ζήτησαν χθες το βράδυ δεκάδες βουλευτές από τον τέως πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστα Σημίτη, με στόχο το ξεπέρασμα της κρίσης που... δημιουργεί η διενέργεια δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τέως πρωθυπουργός αργά το βράδυ δέχθηκε επίσκεψη στο Κορακοχώρι της Ηλείας, όπου και αυτές τις ημέρες διαμένει, από κυβερνητικά στελέχη, αλλά και δεκάδες τηλέφωνα από νυν υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που τον καλούσαν να παρέμβει μπροστά στο αδιέξοδο.

Στις προσκλήσεις των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι και η παράλληλη ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε η χώρα να αποφύγει τον σκόπελο διάλυσης της συμφωνίας της 26ης Οκτώβρη.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν πως ο τέως πρωθυπουργός παρακολουθεί τις εξελίξεις και πως εντός της ημέρας αναμένεται να ανέβει στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιήσει κύκλο επαφών και ενδεχομένως θα εκδώσει και ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, εισηγήσεις να ζητήσει την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου δέχεται ο Θεόδωρος Πάγκαλος, που βρίσκεται στην Κίνα.
thebest.gr



Read more...

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


ΕΝ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΙΛΕΝΑΣ
Σε πλήρη γνώση του Ε. Βενιζέλου ήταν οι κινήσεις των βουλευτών και ειδικά της Μιλένας Αποστολάκη η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε πριν από λίγο. Πριν από περίπου μια ώρα,ο υπουργός Οικονομικών συνομίλησε τηλεφωνικά με τον...
πρωθυπουργό και του διαμήνυσε ότι θα πρέπει άμεσα να πάει σε εκλογές। Ο ίδιος ο Ε. Βενιζέλος δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία, αυτή όμως επιβεβαιώνεται από το περιβάλλον του πρωθυπουργού. Σε λίγο περισσότερο ρεπορτάζ...
fimotro
Read more...

ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΙΕΖΕΤΑΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
Ενδεχομένως το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Παπανδρέου θα συνεδριάσει το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική σύσκεψη θα μετατραπεί σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο ο...
πρωθυπουργός σκέφτεται και πιέζεται να ανακοινώσει την παραίτηση της κυβέρνησής του. Σε λίγο περισσότερο ρεπορτάζ...
Read more...

Κρίσεις αρχηγών με βαθειές τομές!...



Αποστρατεύονται άπαντες οι Αρχηγοί και τη θέση τους καταλαμβάνουν οι:

•Μιχάλης Κωσταράκος ,νυν διοικητής Γ΄ΣΣ. Νέος... Α/ΓΕΕΘΑ
•Αντιστράτηγος Ζαζιάς,νυν διοικητής Δ΄ΣΣ,αναλαμβάνει Α/ΓΕΣ
•Αντώνης Τσαντιράκης ,αρχηγός ΑΤΑ ,γίνεται Α/ΓΕΑ
•Αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης,νυν διοικητής ΔΔΜΝ,γίνεται Α/ΓΕΝ

Με τις προαγωγές αυτές συμπαρασύρονται και αποστρατεύονται δεκάδες στρατηγοί και ναύαρχοι εκ των οποίων ορισμένοι φέρονταν να ανήκουν στη κυβερνητική παράταξη.
Για παράδειγμα αποστρατεύεται ο υποναύαρχος Νίκος Κρυονερίτης και ο υποπτέραρχος Σάκης Παπανικολάου που είχαν επανέλθει με το καθεστώς Βενιζέλου.
Οι Αρχηγοί ήδη ενημερώνονται.
onalert.gr



Read more...

Μερεντίτη, Τόνια, Βαρβαρίγος και Καϊλή τώρα στον Πετσάλνικο! ...



Αυτή την ώρα, στο γραφείο του Πετσάλνικου για να ανεξαρτητοποιηθούν είναι οι Αντωνίου, Καϊλή, Βαβραρίγος και Μερεντίτη.

Απομένει μόνο η ... επισημοποίηση της ανεξαρτητοποίησης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, την ίδια ώρα μιλούν για αποστασία...
parapolitika.gr



Read more...

Θα μιλήσω στη Βουλή, λέει ο Κώστας Καρτάλης...



Στην τοποθέτησή του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, παρέπεμψε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης, τον οποίο πληροφορίες έφεραν ότι πρόκειται να ανεξαρτητοποιηθεί.

Μιλώντας στο... ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Καρτάλης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι σε λογική ανεξαρτητοποίησης, καθώς και ότι δεν έχει δηλώσει ότι συμφωνεί με τη θέση που διατύπωσε νωρίτερα η Βάσω Παπανδρέου.

Όσο για την απόφαση του Πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, παραδέχθηκε πως ήταν ένας αιφνιδιασμός, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι ο ίδιος ενδιαφέρεται κυρίως για να μην υπάρξει πρόβλημα με την 6η δόση του δανείου και να διασφαλιστεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Καρτάλης δεν θέλησε να αποκαλύψει ποια θα είναι η στάση του στην ψηφοφορία της Παρασκευής και αρκέστηκε να πει ότι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν σημαίνει και συμφωνία με το δημοψήφισμα και τανάπαλιν.



Read more...

Από το 1920 στο 2011: Τα ελληνικά δημοψηφίσματα

Το NEWS 247 ανατρέχει στο πολιτικό παρελθόν της χώρας και επαναφέρει στο φως τις επτά καθοριστικές στιγμές που ο λαός κλήθηκε να επιλέξει τη βασιλευόμενη ή αβασίλευτη δημοκρατία και να συμφωνήσει για την έγκριση ή όχι του συντάγματος (Pics)

http://cdn.news247.gr/ellada/eidiseis/article1434372.ece/ALTERNATES/w620/dimo+ena.jpgΠέρασαν 37 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία φορά που ο ελληνικός λαός κλήθηκε να αποφασίσει με ένα ΝΑΙ ή με ένα ΟΧΙ τις πολιτικές εξελίξεις της χώρας, καθώς ήδη από την σύσταση του ελληνικού κράτους, στη χώρα μας έχουν διεξαχθεί συνολικά επτά δημοψηφίσματα.

Οι πολίτες καλούνται να λάβουν μέρος στην πιο κρίσιμη πολιτική καμπή της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας, την ώρα που η ευρωζώνη έχει μπει στον "πάγο" και τα μέτρα του κουρέματος του 50% των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν απλά εισέλθει σε αναμονή.

Τα επτά δημοψηφίσματα πραγματοποιήθηκαν σε μια χρονική περίοδο 54 ετών, ξεκινώντας το 1920, με τις έξι περιπτώσεις το ερώτημα να σχετίζεται με το πολίτευμα (βασιλευόμενη ή αβασίλευτη δημοκρατία) και μια για την έγκριση συντάγματος.

Τρία από τα επτά δημοψηφίσματα διενεργήθηκαν υπό δικτατορικά καθεστώτα.

Πιο αναλυτικά, η χώρα προσήλθε στις κάλπες, προκειμένου να διασφαλίσει το πολιτικό μέλλον της χώρας με την εξής χρονολογική σειρά:

1920: Η κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη προκηρύσσει δημοψήφισμα για τις 5 Δεκεμβρίου με ερώτημα την επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου του Α'. Στο δημοψήφισμα δεν συμμετέχουν οι Φιλελεύθεροι. Η επάνοδος του εξόριστου βασιλιά εγκρίνεται με 99%. Το αποτέλεσμα ενοχλεί τις συμμαχικές δυνάμεις και κυρίως τη Βρετανία που δεν επιθυμεί την επιστροφή του φιλογερμανού Κωνσταντίνου. Οι σύμμαχοι παύουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα προσφέροντας την υποστήριξή τους προς την Τουρκία. Η αλλαγή της στάσης των συμμάχων θεωρείται ένας από τους παράγοντες που συνέλαβαν καθοριστικά στη μικρασιατική καταστροφή.

1924: Η Δ' Συντακτική Εθνοσυνέλευση προκηρύσσει δημοψήφισμα για τις 13 Απριλίου με ερώτημα την κατάργηση της μοναρχίας. Η διαδικασία οργανώνεται από την κυβέρνηση Παπαναστασίου. Υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας ψηφίζει το 69,95% των ψηφοφόρων και κατά το 30,05%. Την 1η Μαΐου της ίδιας χρονιάς ορκίζεται πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Παύλος Κουντουριώτης.

1935: Προκηρύχθηκε από το διδακτορικό καθεστώς του Γεωργίου Κονδύλη κι έμεινε στην ιστορία ως "νόθο δημοψήφισμα". Το ερώτημα ήταν η κατάργηση της αβασίλευτης δημοκρατίας. Σύμφωνα με το επίσημο αποτέλεσμα, υπέρ της βασιλευόμενης δημοκρατίας ψήφισε το 97,88% των ψηφοφόρων, ενώ το "όχι" απέσπασε μόλις το 2,12%.

1946: Η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη προκηρύσσει δημοψήφισμα για την 1η Σεπτεμβρίου. Οι επιλογές ήταν τρεις: υπέρ ή κατά της επανόδου του βασιλιά και υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας. Υπέρ της επανόδου του βασιλιά Γεωργίου Β' ψήφισε το 69%, κατά το 20% και υπέρ της αβασίλευτης Δημοκρατίας το 11%.

1968: Η χούντα των συνταγματαρχών διενεργεί δημοψήφισμα στις 29 Σεπτεμβρίου για σχέδιο συντάγματος που είχε εκπονήσει η ίδια. Στο δημοψήφισμα - παρωδία το "ναι" αποσπά ποσοστό 92,21% και το "όχι" το 7,79%. Στη διαδικασία δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής οι πολιτικοί κρατούμενοι που είχαν συλληφθεί ή εκτοπιστεί μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967.

1973: Το δεύτερο δημοψήφισμα - παρωδία της απριλιανής δικτατορίας πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου εκείνου του έτους. Τα ερωτήματα σχετίζονταν με την έγκριση μεταρρύθμισης του συντάγματος του 1968, την εκλογή προέδρου (Γεώργιος Παπαδόπουλος) και αντιπροέδρου (Οδυσσέας Αγγελής) της Δημοκρατίας για θητεία οκτώ ετών και την κατάργηση της μοναρχίας. Υπέρ ψήφισε το 78,43% και κατά το 21,57%.

1974: Μετά την πτώση της δικτατορίας, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή διενεργεί δημοψήφισμα με ερώτημα τη μορφή του πολιτεύματος. Το δημοψήφισμα διενεργήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου. Το 69,2% των ψηφοφόρων ψηφίζει κατά της βασιλευόμενης δημοκρατίας και κατά το 30,82%.


Read more...

«Πυρά» του βέλγου πρωθυπουργού κατά Παπανδρέου








«Πυρά» του βέλγου πρωθυπουργού κατά Παπανδρέου
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου φέρει βαριά ευθύνη, μετά την απόφασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, διότι προκαλεί αβεβαιότητα», δήλωσε σήμερα ο βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ.

«Ο Παπανδρέου φέρει βαριά ευθύνη», δήλωσε ο Λετέρμ στα βελγικά μέσα ενημέρωσης. «Οι αγορές έχουν ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας», υπογράμμισε.

Το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν και πάλι πτώση αποδεικνύει «ότι δημιουργήθηκε ξανά ανασφάλεια, την ώρα που όλος ο κόσμος έχει ανάγκη από ασφάλεια και εμπιστοσύνη», επεσήμανε ο βέλγος πρωθυπουργός.

«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην ευρωπαϊκή σύνοδο της προηγούμενης Τετάρτης θα βοηθούσαν στην αποκατάσταση αυτής της εμπιστοσύνης», συνέχισε.

Ο Λετέρμ εξάλλου εξέφρασε την έκπληξή του για την ανακοίνωση του έλληνα ομολόγου του σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Ο Παπανδρέου δεν είχε μιλήσει σχετικά ούτε πριν, ούτε στη διάρκεια, ούτε μετά τη σύνοδο», είπε.

«Αυτό που μετράει είναι να περιοριστούν οι ζημιές», πρόσθεσε.

Ο βέλγος πρωθυπουργός δήλωσε ότι ελπίζει πως οι Έλληνες έχουν επίγνωση ότι με το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% η ευρωζώνη έλαβε μία σημαντική απόφαση.

«Οι Έλληνες πρέπει να λάβουν την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος, όμως πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι πλέον ένα καθαρά εσωτερικό πρόβλημα της Ελλάδας», υπογράμμισε ο Λετέρμ.

Για την επίλυση της κρίσης χρέους είναι σημαντικό κάθε κράτος μέλος της ΕΕ να συνεισφέρει, πρόσθεσε.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Να τηρήσει τις δεσμεύσεις της καλούν την Ελλάδα Μπαρόζο και Βαν Ρομπάι

Συνομίλησαν με τον Γ.Παπανδρέου

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι
Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Βρυξέλλες, Βέλγιο
«Πλήρη εμπιστοσύνη» ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ενώπιον της Ευρωζώνης και της διεθνούς κοινότητας εκφράζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαι και ο επικεφαλής Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, στην πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση της διενέργειας δημοψηφίσματος επί της δανειακής σύμβασης.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνουν ότι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει ότι εάν οι Έλληνες πολίτες απορρίψουν τη νέα δανειακή σύμβαση σε δημοψήφισμα, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με την χρεοκοπία.
Read more...

Συνεννόηση με τον Αντ.Σαμαρά θα επιδιώξει ο Γ.Καρατζαφέρης για την προκήρυξη εκλογών

Μετά τις πρωτοβουλίες Παπανδρέου

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά θα ζητήσει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης προκειμένου να συντονιστεί η αντιπολίτευση αυτές τις κρίσιμες στιγμές, με στόχο την προκήρυξη εκλογών, ή τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ανοίγοντας τις εργασίες της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος πριν από λίγο.

Ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι η χώρα οδηγείται σε πλήρη αποσύνθεση και ο κόσμος αγωνιά ενώ οι θεσμοί παραπαίουν.

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση και τα κόμματα βρίσκονται στον αστερισμό της παράνοιας και απηύθυνε δημόσια έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ή να μεδοθεύσει άμεσα τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας ή με σύμφωνη γνώμη αρχηγών να πάμε σε εκλογές το Νοέμβριο.

«Με κάθε τρόπο πρέπει να επαναφέρουμε την κοινωνική και πολιτική ομαλότητα για να αποφύγουμε τις τεράστιες δοκιμασίες και τον διεθνή διασυρμό, με τις ανυπολόγιστες συνέπειες που ήδη δρομολογούνται σε βάρος της Ελλάδος» είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

Η συνεδρίαση της ΚΟ συνεχίζεται κεκλεισμένων των θυρών.

Νωρίτερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό 9, ο κ. Καρατζαφέρης εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον πρωθυπουργό.

«Ο άνθρωπος 'τα έχει χάσει', δεν χωράει καμία αμφιβολία. Όταν η ανασφάλεια συναντάει την παραφροσύνη παράγει τέτοια προϊόντα. Στο μυαλό του ψάχνει να βρει να σωθεί, να κερδίσει λίγο χρόνο. Το βλέπει ότι είναι στη παραμονή της μεγάλης καταστροφής της πατρίδας, του κόμματός του, αλλά και του ιδίου και θέλει να κερδίσει χρόνο.»

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι θα δεχθεί οποιοδήποτε δημοψήφισμα, αρκεί αν βγει αρνητικό, να δεσμευθεί ο κ. Παπανδρέου ότι θα φύγει.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η λύση δεν θα δοθεί από μια μονοκομματική κυβέρνηση, ενώ για τα πρόσφατα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη, τόνισε την ανάγκη να προστατευθεί ο Θεσμός της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

«Όταν κάποιος παρεμβαίνει όπως παρεμβαίνει στις παρελάσεις ξεφτιλίζοντας τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας στην εθνική εορτή, είναι ανησυχητικό γιατί κανείς δεν μου εγγυάται ότι και αύριο το πρωί, θα πάει στη προεκλογική συγκέντρωση κάποιου αντιπάλου του και θα κάνει τα ίδια.

» Αντιλαμβάνεστε τα αποτελέσματα μιας τέτοιας συμπεριφοράς. Και μιλάω γι' αυτούς που αισθάνθηκαν την ανάγκη να απολογηθούν δημοσίως στον Πρόεδρο. Έχουμε χρεοκοπήσει οικονομικά αλλά και πολιτικά.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Το «όχι» των Ελλήνων θα ισοδυναμεί με χρεοκοπία

Τα σενάρια των διεθνών πρακτορείων


http://img.protothema.gr/41BC61CC5DC7D3F8703D7CBA63853A70.jpg
"Έάν οι Έλληνες ψηφίσουν "όχι" στο δημοψήφισμα, δεν μπορώ να αποκλείσω την χρεοκοπία της χώρας", δηλώνει ο επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL, την ίδια ώρα που και το Bloomberg εξισώνει την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να προβεί σε δημοψήφισμα και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τον ελληνικό λαό σε σημερινό του δημοσίευμα με χρεοκοπία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, «ο Παπανδρέου ρισκάρει με το τέχνασμά του να οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία εάν απορριφθεί από τους ψηφοφόρους, και αυξάνει ήδη τις εντάσεις με τους διαφωνούντες εντός του κόμματός του».

Ο οικονομολόγος της Standard Chartered, Thomas Costerg, δηλώνει ότι «ο Παπανδρέου μπορεί να χάσει στο δημοψήφισμα, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές. Η υψηλή αβεβαιότητα στην Ελλάδα μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να μεταδοθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, ιδιαίτερα στην Ιταλία».

Επίσης, ο Mohamed El-Erian, διευθύνων σύμβουλος της Pimco, τόνισε πως η απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι «σημαντική και επακόλουθη. Εκτός του ότι αποτελεί ένα μεγάλο πολιτικό στοίχημα, βάζει σε δύσκολη θέση την τρόικα, σε ό,τι αφορά στις εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα».

Φόβους για ενδεχόμενη κατάρρευση της ευρωζώνης εκφράζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, τονίζοντας πως ένα ενδεχόμενο «όχι» των Ελλήνων στο δημοψήφισμα που προβλέπεται να διεξαχθεί τον Ιανουάριο από την ελληνική κυβέρνηση για το ευρωπαϊκό σχέδιο απομείωσης του ελληνικού χρέους θα απειλούσε τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης.

Μια απόρριψη της ευρωπαϊκής συμφωνίας που συνήφθη την περασμένη εβδομάδα «αυξάνει τον κίνδυνο αναγκαστικής χρεοκοπίας» της Ελλάδας και μιας «δυνητικής εξόδου» της χώρας από την ζώνη του ευρώ, με «σοβαρές χρηματοπιστωτικές συνέπειες για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης», διευκρινίζει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.

Read more...

«Πατέρας» του δημοψηφίσματος ο Ρέππας!









«Πατέρας» του δημοψηφίσματος ο Ρέππας!
Επειδή πολλά λέγονται και ακούγονται σχετικά με την ιδέα διεξαγωγής δημοψηφίσματος, θεωρούμε καλό να συνεισφέρουμε τις δικές μας πληροφορίες επί του θέματος.


Την πατρότητα της ιδέας- μας διαβεβαιώνουν την είχε ο Δημήτρης Ρέππας. Ο Γιώργος Παπανδρέου την υιοθέτησε και στη συνέχεια την μοιράστηκε με πολύ μικρό αριθμό στελεχών, με πρώτο τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ακολούθησαν οι Χάρης Καστανίδης και Φίλιππος Πετσάλνικος, αλλά με μια μέρα διαφορά.


Σε ότι αφορά την ενημέρωση των ξένων ηγετών και πιστωτών, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι γνώριζαν. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Χρήστου Πρωτόπαπα στον ΒΗΜΑfm: «Είναι το πρώτο πράγμα που ρώτησα και εγώ χθες και σας το μεταφέρω: ο πρωθυπουργός είχε ενημερώσει σε χρόνο πριν την κυρία Μέρκελ, τον κ. Σαρκοζί, τον κ. Γιούνκερ και τον κ. Ρομπάι», είπε.


Το θέμα όμως δεν είναι τι ισχυρίζεται ο κ। Πρωτόπαπας, αλλά το τι λένε Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες…
newpost.gr

Read more...

Τηλεφωνική επικοινωνία Σαρκοζί - Μέρκελ για τις ελληνικές εξελίξεις

Αναστάτωση μετά την εξαγγελία δημοψηφίσματος


http://img.protothema.gr/907216921D288B3B31CEFFC1AA1F8B87.jpg
Τηλεφωνική επικοινωνία θα έχουν το απόγευμα της Τρίτης οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις που διαμορφώνονται μετά την απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να θέσει σε δημοψήφισμα το νέο πακέτο βοήθειας που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες στις 26 Οκτωβρίου.

Ο Νικολά Σαρκοζί εμφανίζεται, μέσω συνεργατών του, «θλιμμένος» από την κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ αρνητική είναι η αντίδραση και της Άνγκελα Μέρκελ.

Συνεργάτης του Γάλλου προέδρου χαρακτήρισε την κίνηση του πρωθυπουργού «παράλογη και επικίνδυνη», ενώ, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Le Monde, ο κ. Σαρκοζί εμφανίζεται εκνευρισμένος, καθώς θεωρούσε πως είχε λύσει το ελληνικό ζήτημα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μουδιασμένο» φαίνεται πως παρακολουθεί τις εξελίξεις και το Βερολίνο. «Οργή» για το δημοψήφισμα εκφράζουν οι κυβερνητικοί εταίροι της κυρίας Μέρκελ. «Η είδηση αυτή με εξόργισε» δήλωσε στο Γερμανικό Ραδιόφωνο ο Ράινερ Μπρούντερλε, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Read more...

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας με άλλο πρωθυπουργό ζητά η Ευ.Καϊλή

«Όχι» σε δημοψήφισμα

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Επιστολή κατέθεσε στον πρωθυπουργό η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α΄Θεσσαλονίκης Εύα Καϊλή, λέγοντας ότι αν επιμείνει η κυβέρνηση στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, η ίδια θα ανεξαρητοποιηθεί.

Παράλληλα ζήτησε σχηματισμό κυβέρνησης σωτηρίας με άλλον πρωθυπουργό.

Στην επιστολή της αναφέρει: «Στην συνεδρίαση της ΚΟ χθες, δεν μας δόθηκε ο λόγος, ετσι καταθέτω την παρακάτω επιστολή, για να εκφράσω την δική μου άποψη. Η διακυβέρνηση μας χαρακτηρίστηκε από Ιστορικά διλήμματα, με κρισιμότερο εκείνο της προσφυγής μας στο ΔΝΤ.

Εφόσον δεν ζητήθηκε τότε η συμμετοχή όλων των Ελλήνων πολιτών, και καθώς το ΠΑΣΟΚ ενσαρκώνει την Ευρωπαϊκή Προοπτική της χώρας, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να θέσουμε σε αμφισβήτηση αυτή την προοπτική μέσω δημοψηφίσματος ή οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας, μετά τις τιτάνιες προσπάθειες σας τα τελευταία δυο χρόνια.

Το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος ουσιαστικά ακυρώνει την συμφωνία της 26ης Οκτώβρη και μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία.

Εδώ που έχουνε φτάσει τα πράγματα, είναι απαραίτητο να ληφθεί πρωτοβουλία από εσας, για μια νέα κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας και Συνεργασίας, με Πρωθυπουργό πρόσωπο κοινής αποδοχής, για την διασφάλιση αυτής της Συμφωνίας.

Θεωρώ αυτονόητο αγαπητέ Πρόεδρε, οτι τα σχέδια περι Δημοψηφίσματος θα εγκαταλειφθούν άμεσα και ρητά, και θα προταχθεί το Εθνικό Συμφέρον της Ελλάδας.

Η συνείδηση μου δεν μου επιτρέπει σε καμία περίπτωση να προτάξω το κομματικό ή το προσωπικό μου συμφέρον, από το Εθνικό.

Ουτως ή άλλως και σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για το Εθνος, καλούμαστε όλοι να αναλαβουμε τις ευθύνες μας, πράγμα το οποίο θα πράξω.»

Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ζήτησε λίγο νωρίτερα και η Βάσω Παπανδρέου, ενώ ανεξαρτητοποιήθηκε η Μιλένα Αποστολάκη.

Συγκεκριμένα η Βάσω Παπανδρέου, προσερχόμενη στη Βουλή ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση σωτηρίας με ορίζοντα τη διασφάλιση του πακέτου που αποφασίστηκε στις 26 Οκτωβρίου και στη συνέχεια προσφυγή στις κάλπες.

«Η χώρα κινδυνεύει με άμεση χρεοκοπία» δήλωσε η πρώην υπουργός.

Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινώσει την ανεξαρτητοποίησή της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη, εκφράζοντας την αντίθεσή της στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Β' Πειραιά Δημήτρης Λιντζέρης με ανακοίνωσή του σημείωσε ότι θα καθορίσει τη στάση του εγγράφως, τις επόμενες ημέρες.

Ο ίδιος έστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό με την οποία εξέθετε τις θέσεις του τη στιγμή που όπως, έλεγε, δεν τον άφησαν να μιλήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα, όπως δεν μίλησε κανένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Αλλά και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο παρέπεμψε στην τοποθέτησή του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Είχαν προηγηθεί πληροφορίες ότι επρόκειτο να ανεξαρτητοποιηθεί.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Καρτάλης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι σε λογική ανεξαρτητοποίησης, καθώς και ότι δεν έχει δηλώσει ότι συμφωνεί με τη θέση που διατύπωσε νωρίτερα η Βάσω Παπανδρέου.

Με το περιεχόμενο και το χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος συνέδεσε την ψήφο του στην διεξαγωγή της ψηφοφορίας για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1.

«Δεν ξέρω τι θα ψηφίσω» είπε και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να έχω όλα τα στοιχεία, όλες τις παραμέτρους αυτού του προβλήματος. Για τι δημοψήφισμα μιλάμε, ποιο θα είναι το ερώτημα, σε ποια προθεσμία θα γίνει, και πως επίσης θα ανταποκριθούμε στην ολότητα του προβληματισμού που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Διαφοροποιείται και ο Βενιζέλος - Λέει ότι δεν ήξερε για το δημοψήφισμα

Νέο ρήγμα στο Μαξίμου


http://img.protothema.gr/3A8A816EF349AA100136132007D98BC7.jpg
Ο υπουργός των Οικονομικών και αντιπρόέδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση του πρωθυπουργού να εξαγγείλει δημοψήφισμα. Ο κ. Βενιζέλος έμαθε την απόφαση του κ. Παπανδρέου μαζί με τους υπόλοιπους υπουργούς και τους άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής.


Κατά πληροφορίες, ο κ. Βενιζελος είχε λάβει γνώση μόνο για την απόφαση του κ. Παπανδρέου να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Μετά την κοινοποίηση της απόφασης του πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο υπουργός των Οικονομικών μετέφερε στον κ. Παπανδρέου την άποψη ότι προτού ανακοινωθεί επισήμως το δημοψήφισμα θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η τρόικα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να διασταυρωθεί την έκταση της διαφωνίας του κ. Βενιζέλου με τον κ. Παπανδρέου. Μετά την επισήμανση αυτή, ο υπουργός των Οικονομικών ανέλαβε να συντάξει κείμενο επιστολής το οποίο αποφασίστηκε να αποσταλεί προς τους ηγέτες της ευρωζώνης και τους επικεφαλής της τρόικας. Το πρωί της Τρίτης, από το νοσοκομείο όπου οσηλεύεται ο κ. Βενιζέλος συνομίλησε τηλεφωνικώς με τους κυρίους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Ολι Ρεν, Πουλ Τόμσεν και Γιόζεφ Άκερμαν, σε μια προσπάθεια να "προστατεύσει" την ομαλή καταβολήτης 6ης δόσης.

Read more...

Εκλογές ζητάει η παλιά ομάδα των «λογαχών»









Εκλογές ζητάει η παλιά ομάδα των «λογαχών»

Θέμα αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ έθεσαν με επιστολή τους έξι στελέχη του κόμματος τα οποία τάσσονται ανοικτά κατά του δημοψηφίσματος και υπέρ των πρόωρων εκλογών.


Οι περισσότεροι από όσους υπογράφουν το κείμενο ανήκαν στην παλιά ομάδα των «λοχαγών» που στήριξε τον Κώστα Σημίτη και συνεργάστηκε μαζί του με θέσεις ευθύνης κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του.

Υπεθυμίζεται, ότι στην ομάδα των «λοχαγών» ανήκαν και οι Ρέππας- Καστανίδης οι οποίοι αργότερα διαχώρισαν τη θέση τους.


Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

«Η χώρα χρειάζεται επειγόντως κυβέρνηση με πολιτική νομιμοποίηση, σχέδιο Εθνικής Αναγέννησης και μεγάλη διαχειριστική ικανότητα. Η παρούσα κυβέρνηση δεν διαθέτει καμία από τις απαραίτητες αυτές προϋποθέσεις. Η κυβερνητική πολιτική δημιουργεί ασφυξία . Η χώρα μέρα με τη μέρα βιώνει συνθήκες διάλυσης, ανομίας και ακυβερνησίας.

Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική διέξοδος στη χώρα, χωρίς εκλογές. Το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πολιτική ανωμαλία και διχασμό. Πρόκειται για πρωτοφανή ανευθυνότητα. Μείζονα πολιτικά θέματα μπορούν να κριθούν μόνο από την απόφαση του λαού για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Πρώτιστο καθήκον κάθε πρωθυπουργού πρέπει να είναι η διατήρηση της πολιτικής ομαλότητας στη χώρα. Η ομάδα που κυβερνά δείχνει να γαντζώνεται στην εξουσία και να είναι έτοιμη ακόμα και για τυχοδιωκτικές κινήσεις προκειμένου να μην αντιμετωπίσει άμεσα τη λαϊκή ετυμηγορία. Ελπίζουμε να υπάρχουν ακόμα στο ΠΑΣΟΚ σώφρονες άνθρωποι να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στη χώρα.
Η κυβέρνηση επιτίθεται στα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς. Μεγάλο μέρος των πολιτών μετατρέπονται σε πένητες. Η ανεργία καταγράφει μεταπολεμικό ρεκόρ, ενώ χιλιάδες νέοι αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό.
Η ασκούμενη πολιτική ισοπεδώνει την κοινωνία και καταστρέφει τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Η Ελλάδα επιστρέφει στη δεκαετία του '50. Η κυβέρνηση ονομάζει μεταρρύθμιση τη νεοφιλελεύθερη επίθεση στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Η πολιτική της δεν έχει ούτε υποψία σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και δεν είναι βέβαια εκσυγχρονισμός. Αντίθετα αποτελεί τη θριαμβευτική ρεβάνς του συντηρητισμού, απέναντι στη σοσιαλδημοκρατία.
Δεν επιτίθεται στις παθογένειες της μεταπολίτευσης, τις οποίες αντίθετα συντηρεί και ενισχύει, αλλά στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, στην υγιή επιχειρηματικότητα, στη μικρομεσαία οικογενειακή επιχείρηση, στο εργασιακό μέλλον των νέων ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Μπορούμε να βγούμε από την κρίση με διαφορετικές επιλογές.
Η χώρα αναμφίβολα χρειάζεται ριζικές αλλαγές. Αλλοίμονο αν υπερισχύσει το μέτωπο της ακινησίας ή η ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να γυρίσουμε σε παράλογα και πελατειακά «κεκτημένα».

Το κράτος από αντιπαραγωγικό πρέπει να γίνει αποδοτικό και αποτελεσματικό, ώστε να εγγυάται το απαραίτητο ασφαλές περιβάλλον, να διασφαλίζει την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών και να υπηρετεί τον κοινωνικό του χαρακτήρα και ρόλο.
Η αφαίρεση των προνομίων διαφόρων συντεχνιών, η κατάργηση των προκλητικών αμοιβών σε τμήματα του δημόσιου τομέα, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, της αδιαφάνειας, και των αλόγιστων δαπανών και προνομίων της πολιτικής τάξης της χώρας μας, δεν μπορούν να γίνονται το πρόσχημα για την εξόντωση των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

Η αναπτυξιακή πολιτική δεν μπορεί να στηριχθεί στη μείωση των αμοιβών και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας δεν μπορεί να είναι το χαμηλό εργασιακό κόστος, αλλά το υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο των ανθρώπινων πόρων της, οι υποδομές της, η υψηλή τεχνολογία, το σταθερό επενδυτικό και φορολογικό περιβάλλον καθώς και το σύγχρονο αντιγραφειοκρατικό και λειτουργικό κράτος. Πλεονέκτημα είναι το κίνητρο δημιουργίας και έμπνευσης, πλεονέκτημα είναι η λειτουργούσα δικαιοσύνη που τιμωρεί και δικαιώνει.
Εκτός από τα ελλείμματα, τους λογαριασμούς και τις αγορές υπάρχουν η κοινωνία, οι άνθρωποι, οι ελπίδες και οι προσδοκίες τους.
Η κυβέρνηση, κατά τα ειωθότα, πανηγυρίζει για τη συμφωνία των Βρυξελλών. Η συμφωνία συνοδεύεται από σκληρές προϋποθέσεις και γκρίζες περιοχές. Η χώρα παραμένει για μια δεκαετία, τουλάχιστον, εκτός αγορών και υπό συνθήκες ασφυκτικής επιτήρησης που η κυβέρνηση βαφτίζει τεχνική βοήθεια.
Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να απολογείται, όχι να πανηγυρίζει.
Η χώρα έχει ανάγκη από σχέδιο. Δεν μπορούν να το εκπονήσουν οι κυβερνώντες.
Αδυνατούν να εκπέμψουν οτιδήποτε καινούργιο και να αποτελέσουν την ελπίδα για το μέλλον.
Η κυβέρνηση δεν διασφαλίζει την πολιτική ομαλότητα και τη λειτουργία του κράτους.
Τα τελευταία γεγονότα στις παρελάσεις θέτουν σε αμφισβήτηση το σύνολο του υπάρχοντος πολιτικού πλαισίου και ανέδειξαν ως κορυφαία προτεραιότητα τη δημοκρατική και κοινωνική συνοχή, την ενότητα των πολιτών που θα εδράζεται στην εμπιστοσύνη και την δικαιοσύνη. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να φέρει σε πέρας αυτό το έργο. Έχει απολέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια εδώ για να αποτελέσει τον κορμό μιας τέτοιας κοινωνικής συμφωνίας.
Καθημερινά συρρικνώνεται και συστηματικά μεταλλάσσεται. Είναι πλέον ένα άδειο σακί. Άδειο πολιτικά, καθώς η κυβέρνησή του υλοποιεί μια πολιτική που επιτίθεται στις κοινωνικές δυνάμεις που υποτίθεται ότι εκφράζει. Άδειο ιδεολογικά, καθώς ευθυγραμμίζεται με τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες εκδοχές. Άδειο ιστορικά, καθώς δεν υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές κατακτήσεις της χώρας.
Υπάρχουν περίοδοι της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ που επισύρουν την κριτική ή ακόμη και την απόρριψη. Υπάρχουν όμως και περίοδοι μεγάλης ιστορικής προσφοράς του ΠΑΣΟΚ και των ανθρώπων του.
Για να υπάρξει και πάλι το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να εγκαταλείψει την πολιτική που υλοποιεί την τελευταία διετία.
Για να υπάρξει και πάλι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει φυσιογνωμία και πολιτική. Είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τη σημερινή ηγεσία του.

Ο πολιτικός χώρος της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς για να επανακτήσει τη πολιτική πρωτοβουλία, πρέπει να ανακτήσει τη λάμψη των ιδεών του, πρέπει να προτείνει ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και καινοτόμες λύσεις για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με καθαρές και υπεύθυνες προτάσεις κυβερνητικής διεξόδου, απέναντι στις ιδέες του νεοφιλελευθερισμού.
Η κυβέρνηση και διάφοροι «φωτισμένοι» υποστηρικτές της μοναδικής λύσης, παρουσιάζουν σαν μονόδρομο τη πολιτική των δανειστών που αποδέχθηκαν χωρίς διαπραγμάτευση.
Επιχειρούν να μας πείσουν ότι η χώρα θα προοδεύσει, άσχετα αν την ίδια ώρα μεγάλο μέρος των πολιτών της θα βρεθεί στα όρια της ανέχειας.
Εύκολος δρόμος διεξόδου δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως δρόμος που αλλάζει τη χώρα, χωρίς να καταστρέφει την κοινωνία. Δρόμος με ευρεία πολιτική και κοινωνική συμμαχία αλλαγών. Δρόμος Ευρωπαϊκός, αξιοπρεπής, δρόμος της κοινωνικής ευθύνης και παραγωγικής ανασυγκρότησης με σύμμαχο την κοινωνία και όχι εναντίον της κοινωνίας.
Οποιαδήποτε πολιτική σύγκλιση, οποιαδήποτε νέα πολιτική και κοινωνική συμφωνία, προϋποθέτουν νωπή λαϊκή ετυμηγορία.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΑΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΛΕΣΙΟΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΙΚΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΤΖΕΛΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΜΗΝΑΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ»



Πηγή: dete.gr

newpost.gr

Read more...

Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ζητά η Βάσω Παπανδρέου - Ανεξαρτητοποιήθηκε η Μιλένα Αποστολάκη

Κλυδωνίζεται η κυβέρνηση


http://img.protothema.gr/764AF3C1AE7CE7CE541E26443499E2A7.jpg
Σε νέα εσωτερική περιδίνηση με ιλιγγιώδη ταχύτητα φαίνεται πως μπαίνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, καθώς η κυρία Μιλένα Αποστολάκη, με δισέλιδη επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος και ανεξαρτητοποιείται.

Όπως αναφέρει στην επιστολή, παραιτείται λόγω διαφωνίας με την απόφαση του πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα αποτελεί μια βαθιά διχαστική διαδικασία, που διαιρεί το λαό και χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται οι θεσμοί ως εργαλείο, προκειμένου να επιδιωχθούν σκοπιμότητες.

Κάνει λόγο επίσης για λαθεμένη πολιτική επιλογή που διχάζει, επιχειρώντας ανεπίτρεπτα να υποκαταστήσει τη λαϊκή εντολή, ενώ την ίδια στιγμή απειλεί τη βιωσιμότητα της χώρας.

Την ίδια ώρα, έρχονται και οι πρώτες αντιδράσεις, μετά την απόφαση της ανεξαρτητοποίησης της κας Αποστολάκη, από κυβερνητικούς.

Ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δήλωσε πριν από λίγο στο protothema.gr:

«Δεν χρειάζεται κανείς να σχολιάσει τη δήλωση της κας Αποστολάκη γιατί είναι ατεκμηρίωτη. Οι μέρες είναι δύσκολες και όλοι όσοι θεωρούν ότι σε ένα δημοψήφισμα η απάντηση του λαού θα ήταν ΌΧΙ κάνουν λάθος. Αυτοί που ξέρουν ότι δεν θα είναι ΟΧΙ αυτοί είναι που αντιδρούν. Ο καθένας πάντως αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Όλοι έχουν θεσμική ευθύνη απέναντι στο λαό και στη χώρα. Όσοι θέλουν να γίνουν μιμητές του 1965 ας αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Πλέον, η κυβέρνηση μένει με την εύθραυστη πλειοψηφία των 152 βουλευτών, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα ακολουθήσουν και νέες εκρήξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ανάλογες με αυτές που είχαν γίνει τον περασμένο Ιούλιο με τις παραιτήσεις των κ.κ. Εκτώρα Νασιώκα, Γιώργου Φλωρίδη και Γιώργου Λιάνη.Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Παπανδρέου δέχεται εισηγήσεις να καταγγείλει σενάριο αποστασίας, σε μια προσπάθεια να σταματήσει το φυλλορόισμα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Το Μέγαρο Μαξίμου, θορυβημένο από την αντίδραση του διεθνούς και του ελληνικού Τύπου, συγκάλεσε για το απόγευμα έκτακτη κυβερνητική επιτροπή. Το πρόβλημα της κυβέρνησης, όμως, είναι στην ΚΟ, καθώς τουλάχιστον άλλοι τρεις βουλευτές σκέφτονται να ακολουθήσουν το δρόμο της Μιλένας Αποστολάκη.

Οι βουλευτές κατηγορούν ανοιχτά τον πρωθυπουργό πως με την επιλογή του δημοψηφίσματος έβαλε ερωτηματικό στη συμφωνία για την οποία τους υποχρέωσε να ψηφίσουν επώδυνα μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, δηλώνουν ότι θα πάρουν στους ώμους τους το βάρος για να σταματήσει η πορεία προς τη χρεοκοπία και να γεννηθεί το νέο μέσα από τις στάχτες του παλιού.

Επισημαίνεται πως όπως αποκάλυψε το protothema.gr για την επιλογή του δημοψηφίσματος δεν είχε ενημερωθεί ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε έναν έντονο διάλογο με τον Γιώργο Παπανδρέου για το θέμα αυτό.

Από την πλευρά της, συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ώστε να συμφωνηθεί κυβέρνηση κοινής αποδοχής, μέχρι το κλείσιμο της νέας δανειακής συμφωνίας, πρότεινε με δηλώσεις της η Βάσω Παπανδρέου.

Ουσιαστικά, η πρώην υπουργός προστίθεται με αυτό τον τρόπο στη λίστα όσων δείχνουν στην κυβέρνηση και τον Γιώργο Παπανδρέου το δρόμο της εξόδου.

Επιστολή ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες και η Εύα Καϊλή, με την οποία θα ζητά κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με πρωθυπουργό που δεν θα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Θα εκδηλώνει τη διαφωνία της για το δημοψήφισμα. Επιφυλάσσεται για το αν θα ανεξαρτητοποιηθεί.
Κάλεσμα υπουργών και βουλευτών στον Κ. Σημίτη να αναλάβει «πρωτοβουλία»

Την ανάληψη «ξεκάθαρης πρωτοβουλίας» ζήτησαν χθες το βράδυ δεκάδες βουλευτές από τον τέως πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστα Σημίτη, με στόχο το ξεπέρασμα της κρίσης που δημιουργεί η διενέργεια δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τέως πρωθυπουργός αργά το βράδυ δέχθηκε επίσκεψη στο Κορακοχώρι της Ηλείας, όπου και αυτές τις ημέρες διαμένει, από κυβερνητικά στελέχη, αλλά και δεκάδες τηλέφωνα από νυν υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που τον καλούσαν να παρέμβει μπροστά στο αδιέξοδο.

Στις προσκλήσεις των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι και η παράλληλη ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε η χώρα να αποφύγει τον σκόπελο διάλυσης της συμφωνίας της 26ης Οκτώβρη.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν πως ο τέως πρωθυπουργός παρακολουθεί τις εξελίξεις και πως εντός της ημέρας αναμένεται να ανέβει στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιήσει κύκλο επαφών και ενδεχομένως θα εκδώσει και ανακοίνωση.
Read more...

Για οργανωμένο σχέδιο αποστασίας μιλάει το Μαξίμου!










Για οργανωμένο σχέδιο αποστασίας μιλάει το Μαξίμου!
Οι στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου μιλάνε πλέον ευθέως για οργανωμένο σχέδιο αποστασίας. Μάλιστα ορισμένοι χρεώνουν την κίνηση στον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ενώ οι ψυχραιμότεροι υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί αυτή την ώρα να ενοχοποιούνται κάποιοι και ότι χρειάζεται ψυχραιμία και… αναμονή.


Στο μεταξύ κύκλοι προσκείμενοι στο περιβάλλον του κ. Παπανδρέου σε συνομιλίες που είχαν με στελέχη του κομματικού μηχανισμού επεσήμαναν ότι της αποστασίας φαίνεται να ηγείται -από πρόχειρες εκτιμήσεις- ο Κώστας Σημίτης ο οποίος φαίνεται να ελέγχει και να συνομιλεί τακτικά με σημαντικό αριθμό βουλευτών με τους οποίους είχε συνεργαστεί στο παρελθόν. Την εκδοχή αυτή πάντως δεν την υιοθετεί επίσημα το Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα διαρρέεται ότι ο κ. Βενιζέλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Παπανδρέου και του διαμήνυσε ότι «δεν πάει άλλο πήγαινε για εκλογές».

Ωστόσο δεν είναι λίγοι στο Μέγαρο Μαξίμου που βλέπουν με «μισό μάτι» τον Υπουργό Οικονομικών γιατί θεωρούν ότι η κίνηση της κ. Αποστολάκη ήταν δικής του εμπνεύσεως.
newpost.gr
Read more...

Ανδρέας Λοβέρδος : "Είναι λάθος το δημοψήφισμα και δεν θα γίνει ποτέ !"

Νέα πρωτοβουλία των τριών μετά την κοινή επιστολή


http://img.protothema.gr/C043E9B75542B59EE2028AE9EE385DF0.jpg
Μέγα λάθος χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Ο υπουργός Υγείας αποκαλύπτει σε συνομιλητές του ότι στην επικείμενη κυβερνητική σύσκεψη που έχει προαναγγελθεί για τις 18.00 το απόγευμα της Τρίτης θα επισημάνει πως το δημοψήφισμα είναι λάθος και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ!

Όπως και το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Λοβέρδος δεν είχε ενημερωθεί ούτε και είχε την ευκαιρία να εκφράσει την άποψή του για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Είναι προφανές ότι η άποψη του υπουργού Υγείας -η γνώμη του οποίου έχει βαρύνουσα σημασία δεδομένης της ιδιότητάς του ως συνταγματολόγου- θα συζητηθεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Λοβέρδος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την υπουργό Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννη Ραγκούση με τους οποίους μόλις προσφάτως είχαν συντάξει κοινή επιστολή - παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα.

Read more...

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά το απόγευμα

Ραγδαίες εξελίξεις

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου θα ενημερώσει τα κυβερνητικά στελέχη για τις πρωτουβουλίες του
Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου θα ενημερώσει τα κυβερνητικά στελέχη για τις πρωτουβουλίες του (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα

Σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο μετατρέπεται η κυβερνητική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 σήμερα, Τρίτη, μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις και τις δηλώσεις βουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υποβληθεί η παραίτηση της κυβέρνησης.

Ανακοινώνοντας τις αποφάσεις του χθες, Δευτέρα, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου τόνισε: «Έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες», η εντολή τους θα μας δεσμεύσει όλους. Αν δεν θέλει ο ελληνικός λαός αυτή την απόφαση, πολύ απλά δεν θα υλοποιηθεί».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αρχίζει την Τετάρτη και ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με την μυστική ψηφοφορία.

Η αντιπολίτευση αντιδρά έντονα στις πρωτοβουλίες του κ. Παπανδρέου, ζητώντας μετ' επιτάσεως εκλογές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τόνισε ότι πρόκειται για τυχοδιωκτική κίνηση, που θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας και υπογράμμισε ότι η ΝΔ «πάση θυσία δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο να συμβεί», προαναγγέλλοντας -ουσιαστικά- την ανάληψη πρωτοβουλίας.

Οι εξαγγελίες του κ. Παπανδρέου έχουν προκαλέσει αναστάτωση διεθνώς, καθώς η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου θεωρείται πως βρίσκεται πλέον στον αέρα.

Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εμφανίζονται εμβρόντητοι από την κίνηση, ενώ αρνούνται να σχολιάσουν -έως ότου ενημερωθούν επισήμως- το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Είχε προϊδεάσει Μέρκελ και Σαρκοζί για το δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός, υποστηρίζει η Αθήνα

Κίνηση υψηλού ρίσκου

O πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ
O πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ (Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Με μια κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, το δημοψήφισμα, αποφάσισε να απαντήσει ο πρωθυπουργός στις πιέσεις που δεχόταν το τελευταίο διάστημα για την σκληρή οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε την απόφαση αυτή, ζητώντας μετ' επιτάσεως πρόωρες εκλογές.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που Κομισιόν, ΔΝΤ και Βερολίνο εμφανίζονται αιφνιδιασμένοι από την ανακοίνωση για δημοψήφισμα, από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρεται ότι ο Γ.Παπανδρέου είχε προϊδεάσει την Ανγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί για την πρωτοβουλία αυτή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε πως ήταν το πρώτο πράγμα που ρώτησε τον πρωθυπουργό μετά την αναγγελία του δημοψηφίσματος και πως ο κ. Παπανδρέου του είπε πως είχε προϊδεάσει για τις προθέσεις του τόσο την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, όσο και τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Μιλώντας στο Mega, ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος δήλωσε πως το θέμα του δημοψηφίσματος είναι «μια εσωτερική πολιτική απόφαση που αφορά τον σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας και προφανώς για το θέμα είχε ενημερώσει ο πρωθυπουργός -πιθανώς και ο υπουργός Οικονομικών- τους εταίρους μας».

Σύμφωνα με Τα Νέα, ο πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει τους δύο ηγέτες για το ότι θα προκαλέσει δημοψήφισμα αντί των πρόωρων εκλογών που ζητάει η αντιπολίτευση. Δεν είναι γνωστό αν η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί τον απέτρεψαν ή του συνέστησαν κάτι διαφορετικό.

Όπως προκύπτει πάντως από τα δημοσιεύματα στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, όσο και από τις αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών, προκύπτει αιφνιδιασμός.

Σύμφωνα με πηγή της καγκελαρίας, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε μιλήσει επανειλημμένα τους περασμένους μήνες για ενδεχόμενο δημοψήφισμα, προσέκρουσε όμως στη σθεναρή αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ και των άλλων ευρωπαίων ηγετών. «Νομίζαμε, ότι τον πείσαμε» δήλωσε στο Βήμα πηγή της καγκελαρίας και πρόσθεσε: «Τα γεγονότα, δυστυχώς, μας διαψεύδουν».

Κατά τις πληροφορίες του Mega, σε απάντηση στα περί προϊδεασμού της Μέρκελ από τον Γ.Παπανδρέου, γερμανικές πηγές αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αφήσει να εννοηθεί, πολύ νωρίτερα από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, ότι το δημοψήφισμα είναι μέσα στις σκέψεις του, χωρίς ωστόσο να επαναλάβει την περασμένη Τετάρτη ότι το ενδεχόμενο παραμένει υπαρκτό και μετά την λήψη της απόφασης των Βρυξελλών.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Mega, από τη γαλλική προεδρία αναφέρεται πως ο Νικολά Σαρκοζί δεν γνώριζε για την κίνηση του Γ.Παπανδρέου και συνεργάτες του Γάλλου προέδρου αφήνουν να εννοηθεί πως εμφανίζεται εκνευρισμένος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...