Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Γιάννος και Χριστοδουλάκης θέλουν τη ...θέση του Ρουμελιώτη στο ΔΝΤ!


...αλλά δεν έχουν πολλές πιθανότητες. Ποια άλλα ονόματα ακούγονται

Από τον Στάθη Παλαιολόγο
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Αποκάλυψε πρώτο το Press-gr (διαβάστε εδώ) ότι παραιτήθηκε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης, κάτι που επιβεβαίωσε ο ίδιος στη συνέχεια μιλώντας στο Reuters (διαβάστε εδώ).
Ο Π. Ρουμελιώτης τοποθέτησε το χρόνο αποχώρησής του «πιθανότατα στα τέλη Αυγούστου», αλλά ήδη όπως επίσης σας ενημέρωσα έχουν ξεσπάσει διαγκωνισμοί μεταξύ των επίδοξων αντικαταστατών του.
Ποιοι είναι λοιπόν εκείνοι που θέλουν να πάρουν τη θέση τους; Κατά τις πληροφορίες, μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν δύο...
πρώην υπουργοί Εθνικής Οικονομίας (όπως ήταν και ο Π. Ρουμελιώτης) που τώρα είναι εκτός Βουλής. Ο Νίκος Χριστοδουλάκης και ο Γιάννος Παπαντωνίου. Πολλές πιθανότητες δεν έχουν μέχρι τώρα πάντως να είναι ένας από αυτούς.
Άλλα ονόματα που ακούγονται; Ο επίσης πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας επί ΠΑΣΟΚ Κωστής Βαΐτσος, ο πρώην διοικητής της Εμπορικής Τράπεζας και νυν γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Μόσχος.

Read more...

Eξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα


Σε περίπου μια εβδομάδα το Δημόσιο θα ορίσει 2 έως 3 συμβούλους για τη διερεύνηση των μελλοντικών κινήσεών του στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, ενώ παράλληλα προχωρά και στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του. Αυτά αποφάσισε, μεταξύ άλλων, η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, η οποία συνήλθε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή των υπουργών, Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκας Κατσέλη, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα και Πολιτισμού & Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου.

Όπως επίσης δήλωσε, αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών, οι σύμβουλοι του Δημοσίου θα προχωρήσουν στην αποτίμηση των συμμετοχών του Δημοσίου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με αιχμή τις συμμετοχές σε Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στη συνέχεια θα υποβάλουν εισηγήσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των συμμετοχών αυτών. Στο θέμα αυτό, η παρούσα υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη επισήμανε ότι θα ζητηθεί από τους συμβούλους και εισήγηση για μια πιθανή ενίσχυση της παρουσίας του Δημοσίου στις τράπεζες, με εναλλακτικά σενάρια. Ενώ, ερωτηθείς ο κ. Παπακωνσταντίνου εάν τα σενάρια αυτά θα αφορούν και την ενίσχυση της παρουσίας μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, απάντησε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. Σχετικά με τα τεστ αντοχής (stress tests) για τις τράπεζες, που δημοσιοποιούνται σήμερα, και τη θέση θα έχει η ΑΤΕbank, ο υπουργός Οικονομικών δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Όσον αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι πρόκειται να συσταθεί μια νέα διυπουργική επιτροπή, σε επίπεδο γενικών γραμματέων υπουργείων και με τη συμμετοχή των επικεφαλής της Κτηματικής Εταιρίας Δημοσίου (ΚΕΔ) και της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), για την επίλυση θεσμικών θεμάτων.

Είπε, επίσης, ότι προωθείται μια μικρή αλλαγή στο νόμο που διέπει τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, ώστε να είναι πλέον εφικτή η πρόσληψη από το Δημόσιο συμβούλων και για φορείς που δεν έχουν εταιρική δομή (π.χ. το φάσμα συχνοτήτων, για το οποίο σχεδιάζεται η δημιουργία συμβάσεων παραχώρησης).

.i-reportergr

Read more...

Ποιούς «δείχνει» ο Τριανταφυλλόπουλος «πίσω απο τη δολοφονία» Γκιόλια;


Ιδού τι γράφει η εφημερίδα Veto (του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου) που κυκλοφορεί την Κυριακή για την δολοφονία του Σ.Γκιόλια. Εχει εξαιρετικό ενδιαφέρον - για πολλούς λόγους γι αυτό και το i-R την αναδημοσιεύει (και φυσικά θα φιλοξενήσει οποιαδήποτε απάντηση ή αντίδραση). Το κείμενο εχει ως εξης: «Γιατί ο Κοντομηνάς (που πυροδότησε τη βόμβα του Βατοπαιδίου) προσέλαβε ως ειδικό σύμβουλο το πνευματικό παιδί του πολυσυζητημένου Εφραίμ. Πώς ο «κομιστής» (που τον έχρισε διευθυντή στο Θέμα Radio) τον χρησιμοποιούσε για τα περίεργα παιχνίδια του μέσα από το blog troktiko. Οι νεκροί δεν μιλούν. Πρόκειται για το αξίωμα πάνω στο οποίο στήνεται κάθε σκοτεινή δολοπλοκία. Είτε αυτή παρουσιάζεται με πολιτικό μανδύα είτε εμφανίζεται ως ενέργεια «υποκοσμικού» χαρακτήρα. Σε μία χώρα όπου η Πολιτική, μία πλευρά της επιχειρηματικότητας, μέρος της Διοίκησης και ο συμβατικός Υπόκοσμος συμπλέουν υπό καθεστώς θεσμικής ανοχής, η φράση «οι νεκροί δεν μιλούν» αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο λειτουργίας του «Συστήματος». Υπό αυτή την έννοια, ο Σωκράτης Γκιόλιας από μια στιγμή και μετά ήταν πιο χρήσιμος ως νεκρός για όλους εκείνους που τα τελευταία χρόνια επιχείρησαν (τα κατάφεραν ή δεν τα κατάφεραν δεν έχει σημασία) να τον χρησιμοποιήσουν. Πιστοί στο δόγμα της «στυμμένης λεμονόκουπας».
Αρκετό καιρό πριν από το τραγικό του τέλος, ο Σωκράτης Γκιόλιας προσπάθησε ανεπιτυχώς να δώσει μια μάχη οπισθοφυλακών σε ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του σύγχρονου νεολληνικού συστήματος θεσμικής μαφίας. Ήταν το κεφάλαιο του παραεκκλησιαστικού κυκλώματος, το οποίο εξελίχθηκε στη γνωστή υπόθεση του παραδικαστικού. Γνωστός και αξιόλογος νομικός τότε κατήγγειλε την προσπάθεια εξαγοράς της σιωπής, αλλά και της επιρροής που διέθετε ώστε να μην αποκαλυφθούν τα ανομήματα της παρέας της «Χρυσοπηγής» είτε εντός Ελλάδος είτε εκτός. Οι πάντες ενθυμούνται τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις που «κλείδωσαν» τις υποθέσεις Γιοσάκη, Βαβύλη, Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κ.λπ.

Κάθε προσπάθεια εξαγοράς συνεπάγεται και εκβιασμό. Μικρό ή μεγάλο. Ηθικό ή οικονομικό... αλλά πάντως εκβιασμό. Ο γνωστός νομικός κοινοποίησε τότε την απόπειρα εξαγοράς του στο στενό δημοσιογραφικό κύκλο, ο οποίος άλλωστε είχε ενεργοποιηθεί για την αποκάλυψη των εγκλημάτων που συντελέστηκαν κατά την περίοδο του μακαριστού Χριστόδουλου. Ήταν η πρώτη φορά που το «Σύστημα» επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τον Σωκράτη. Υπήρξε και μία δεύτερη η οποία, ως φαίνεται, λειτούργησε και ως πρόκριμα. Ήταν η υπόθεση της «θεσμικής ντόπας» ή αλλιώς της υπόθεσης Κεντέρη, Θάνου, Τζέκου. Όπως καταγράφουν και επισημαίνουν γνωστοί δημοσιογραφικοί και μη παράγοντες, ο κουμπάρος του Κεντέρη αλλά και γνώστης των παρασκηνίων του ελληνικού στίβου (ο Σωκράτης Γκιόλιας) διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο «θωράκισης» του τριδύμου που κατά πολλούς εξέθεσε και κατά άλλους δεν εξέθεσε τη χώρα μας στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Όλα τα παραπάνω δεν ήταν παρά η αρχή μιας τεθλασμένης και στρεβλής πορείας. Από το 2008 και μετά (και για ορισμένους ακόμη και πολύ νωρίτερα), ο Σωκράτης Γκιόλιας ενσωματώθηκε στο σύστημα του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά με τον τίτλο του ειδικού συμβούλου. Διά μέσου του συστήματος Κοντομηνά, ο -υπό την ιδιοκτησία του τότε- τηλεοπτικός σταθμός της Κάντζας άρχισε να αναμοχλεύει και να αναδεικνύει το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου. Πρόκειται για κομβικό σημείο, αφού ήταν ενδεχομένως και η στιγμή της κομβικής αντίφασης του Σωκράτη Γκιόλια μεταξύ των πραγματικών του «πιστεύω» και των επιχειρηματικών συμφερόντων που κλήθηκε να υπηρετήσει. Ο Γκιόλιας υπήρξε από τους πλέον πιστούς -εάν όχι ο πιστότερος- οπαδούς του ηγουμένου Εφραίμ. Ήταν πνευματικό του τέκνο και ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου ήταν ο πνευματικός του πατέρας, ο μέντοράς του αλλά και ο εξομολογητής του.

Στο εκδοτικό μέτωπο

Οι δραματικές εξελίξεις στο εκδοτικό μέτωπο με την υπόθεση Ζαχόπουλου, η αποχώρηση του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου από το «Πρώτο Θέμα» και η ρήξη του με τον Θέμο Αναστασιάδη, η υπόθεση του κομιστή αλλά και η χαρακτηριστική υπόθεση της διακίνησης «μαύρου χρήματος» από τον Αναστασιάδη, με τις μαύρες σακούλες σκουπιδιών (ύψους 5.500.000 ευρώ), που εντοπίστηκαν στο κατάστημα της γαλλικής τράπεζας BNP, όλα αυτά λειτούργησαν καταλυτικά για τον Σωκράτη, ο οποίος τελικά επέλεξε στρατόπεδο.
Αφοσιώθηκε στην οικοδόμηση μηχανισμών στήριξης της ομάδας συμφερόντων που υπηρετούσε. Ο αποτελεσματικότερος μηχανισμός ήταν βεβαίως το blog troktiko, του οποίου το εμπορικό σήμα κατοχύρωσε ο αδελφός του. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνώριζαν εξαρχής πως πίσω από το μηχανισμό troktiko κρύβονταν συγκεκριμένα επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα. Ο Σωκράτης Γκιόλιας γίνεται βασικό γρανάζι της μηχανής αυτής και, ως είθισται, του παραχωρείται και θεσμικός ρόλος, αυτός του διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού Θέμα (πρώην ALPHA Radio), συμφερόντων Θέμου Αναστασιάδη και τμήματος του συστήματος θωράκισης και διεκδίκησης του εκδοτικού συμπλέγματος του οποίου ηγείται ο γνωστός πλέον ως «κομιστής». Είναι η εποχή των «αλλαγών» και των μεγάλων ανατροπών. Το «σύστημα Καραμανλή» αυτοκτονεί, το «σύστημα Παπανδρέου» έρχεται να το αντικαταστήσει, οι εκκρεμότητες (δικαστικές και οικονομικές), πιέζουν είτε με τη μορφή δικαστικών εξελίξεων, που αφορούν τον κ. Κοντομηνά (με τη γνωστή υπόθεση της Interamerican), είτε με τη μορφή της οικονομικής εξάρτησης του Θέμου Αναστασιάδη από τα συμφέροντα του κ. Γιώργου Μπόμπολα. Το troktiko σε όλες αυτές τις υποθέσεις διαδραματίζει ρόλο, όπως διαδραματίζει ρόλο και σε μείζονος σημασίας κοινωνικά θέματα (π.χ. στην υπόθεση Γρηγορόπουλου) και στις παράπλευρες εξελίξεις που είχαν σχέση με τη δολοφονία του εφήβου από αστυνομικούς. Ο Γκιόλιας μέσω του blog troktiko καλείται να λειτουργήσει συνδυαστικά. Τα προβλήματα διογκώνονται και η διαχείρισή τους προκαλεί αντιδράσεις. Ο Σωκράτης επωμίζεται ρόλους που δεν είναι σε θέση, αλλά και δεν διαθέτει το «λογισμικό» για να τους φέρει εις πέρας. Σε παρόμοιες καταστάσεις το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Ουδείς είναι ευχαριστημένος, ούτε τα συμφέροντα ούτε και οι κινούντες τα νήματα. Το μόνο σίγουρο είναι η συσσώρευση εχθρών, διαφορετικών αποχρώσεων και φυσικά διαμετρήματος!

Η κόντρα με το Indymedia

Από την περίοδο μετά την εξέγερση του Δεκεμβρίου αρχίζει, διακριτικά στην αρχή και πολύ εντονότερα στη συνέχεια, ο πόλεμος εντός της αποκαλούμενης blogόσφαιρας, μεταξύ του troktiko και της ιστοσελίδας Indymedia. Ο «πόλεμος» καταλήγει σε βίαια ξεσπάσματα, ιδιαίτερα μετά το δραματικό συμβάν στο υποκατάστημα της Τράπεζας Marfin και τον τραγικό θάνατο των εργαζομένων σε αυτή. Γράφει το Indymedia αμέσως μετά τη σύλληψητων μελών του Επαναστατικού Αγώνα: «Δεν είναι μόνο ρουφιάνος ο αλήτης ο τρωκτικός, αλλά και ψεύταρος… Το τσουνάμι συκοφαντικών ρουφιανοαναρτήσεων απ’ τον τρωκτικό Γκιόλια συνεχίζεται ακάθεκτο».

Αμέσως μετά τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια, στο Indymedia μπορεί έκπληκτος να αναγνώσει κανείς την εξής ανάρτηση: «Στην έκρηξη βόμβας στα χέρια του μικρού Αφγανού, είχες βγάλει σε ελάχιστο χρόνο τα συμπεράσματά σου και καταδίκαζες τους ΣΠΦ, τους αποκαλούσες ψευτοεπαναστάτες, χέσ..., άνανδρους, δολοφόνους. Όταν συλλήφθηκαν τα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα, πανηγύριζες και μιλούσες με απαξιωτικά λόγια για αυτούς. Σχολίαζες την εμφάνιση μιας εγκύου γυναίκας και τη χλεύαζες. Σχολίαζες τα πρόσωπα και την εμφάνιση των άλλων μελών, ενώ είχαν πρηστεί από τα χτυπήματα των αστυνομικών. Στους νεκρούς της Μarfin καταδίκασες όλο τον αντιεξουσιαστικό χώρο χωρίς στοιχεία. Ε, ΠΑΡΤΑΑΑ ΤΩΡΑ!».
Ο Γκιόλιας είναι ήδη νεκρός, η βαλλιστική έρευνα κατέδειξε πως τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν είναι τα ίδια που χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες επιθέσεις της οργάνωσης Σέχτα Επαναστατών και ο ανώνυμος σχολιαστής στο blog Indymedia ήδη προκαταλαμβάνει την κοινή γνώμη με μία θεώρηση που προαναγγέλλει το ιδεολογικό περιεχόμενο της επερχόμενης προκήρυξης ανάληψης ευθύνης για τη δολοφονία. Εντυπωσιάζει η «ευθύτητα» με την οποία εκδηλώνεται η αντίθεση με το troktiko και με τον Γκιόλια, θυμίζοντας άλλες εποχές, όταν σε διάφορους κύκλους της ρωσικής αναρχικής παράδοσης κυριαρχούσε το δόγμα του Νετσάγιεφ. Δόγμα σκληρό, οδυνηρό και σε πολλές περιπτώσεις αβασάνιστα αιμοσταγές.

Η μάχη των Επιγόνων

Την ημέρα που ο Σωκράτης Γκιόλιας έπεφτε νεκρός από 16 σφαίρες των 9 mm parabelum, το troktiko -περιέργως- με ειδική ανάρτηση αρνείται πεισματικά πως ο νεκρός δημοσιογράφος είναι και o διαχειριστής του blog. Προφανώς η ανάρτηση απηχεί μια ομάδα «επιγόνων», που κρίνει πως η στιγμή δεν είναι κατάλληλη -πιθανώς για λόγους δικαστικών εκκρεμοτήτων- για να ταυτοποιηθεί ο Σωκράτης με την ιστοσελίδα. Πριν καν στεγνώσει το μελάνι της πρώτης ανάρτησης, έρχεται δεύτερη, δια της οποίας «αποκαλύπτεται» πως ο διαχειριστής, ο οραματιστής, ο συντονιστής του blog είναι ο Σωκράτης Γκιόλιας. Προφανώς πρόκειται για άλλη μια δεύτερη ομάδα «επιγόνων» που έχουν εντελώς διαφορετική άποψη επί του ζητήματος. Λίγες ώρες αργότερα το troktiko ανακοινώνει την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του. Λίγες ώρες μετά η λειτουργία του blog συνεχίζεται. «Μάχη επιγόνων» ή απλά διαφορές συμφερόντων που εξαρχής κρύβονταν πίσω από τη διαδικτυακή δραστηριότητα του Σωκράτη Γκιόλια; Είπαμε «οι νεκροί δεν μιλούν».

Το Indymedia κατηγορούσε επανειλημμένως τον Γκιόλια για τις επαφές με την αστυνομία. Λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του, ο φερόμενος ως δικηγόρος του, που για ένα χρονικό διάστημα ήταν αποδεδειγμένα νομικός του σύμβουλος ο κ. Γιάννης Μαρακάκης, με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega αιφνιδιάζει τους πάντες, ακόμη και τους κύκλους που όπλισαν το χέρι του εκτελεστή. Ο κ. Μαρακάκης ευρύτερα γνωστός ως «συνοδός της Έλενας Ράπτη» βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας και φερόμενος ως… «εραστής της λαίδης Τσάτερλι» για τα έντυπα και τις εκπομπές «κοινωνικής κριτικής» δηλώνει ανερυθρίαστα πως ο Σωκράτης Γκιόλιας διατηρούσε άψογες σχέσεις με τη ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., με διοικητές και την αντιτρομοκρατική.


Ο δικηγόρος δηλαδή του δολοφονηθέντος λίγες ώρες μετά τη δολοφονία υιοθετεί στο ακέραιο ενδεχόμενη άποψη των δολοφόνων και «δίνει στεγνά» τον νεκρό πελάτη του.

«Να ψάξουν στο τελευταίο εξάμηνο των αναρτήσεων που έγιναν στο troktiko» κάλεσε τις αρχές- μέσω του δελτίου του Mega- ο δικηγόρος του Σωκράτη Γκιόλια, Γιάννης Μαρακάκης. Προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση η αναφορά του ότι το θύμα είχε πολύ στενές σχέσεις με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, αποκάλυψε ότι είχε δεχτεί ενοχλήσεις και απειλητικά μηνύματα, ενώ διαβεβαίωσε ότι ήταν εντελώς ανυποψίαστος ότι θα μπορούσε να του συμβεί αυτό που συνέβη τα ξημερώματα έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη. Κάπως έτσι σχολιάστηκε από όλους.

Μέσα σε ένα 24ωρο οι βασικοί παράγοντες που τα τελευταία χρόνια κινούσαν τα νήματα και χρησιμοποιούσαν μηχανισμούς που έστηνε ο Σωκράτης Γκιόλιας αποφάσισαν να χαράξουν μια νέα γραμμή άμυνας και «δίνουν» το νεκρό συνεργάτη τους που, δια του έγκυρου στόματος του δικηγόρου του, «αποκαλύπτουν» τις σχέσεις του δημοσιογράφου με την αντιτρομοκρατική. Πρόκειται για τέχνασμα; Πρόκειται για ελιγμό διαφυγής; Πρόκειται ενδεχομένως για απολογητική αμυντική τακτική του στυλ «να ποιος είναι ο ρουφιάνος πάντως δεν είμαστε εμείς», ώστε να αποφύγουν την όποια επιθετική ενέργεια στο μέλλον από ομάδα ένοπλης βίας; «Οι νεκροί δεν μιλούν». Είναι το αξίωμα πάνω στο οποίο στήνεται η κάθε σκοτεινή δολοπλοκία. Ο Σωκράτης Γκιόλιας είναι δυστυχώς νεκρός και δεν πρόκειται ποτέ κανείς να μάθει αυτά που πραγματικά ήξερε και που πραγματικά θα άξιζε να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη.

* Ενδιαφέρον ιδιαίτερο έχει επίσης και η σημεριναή απάντηση του Γιωργου Κουρή στο troktiko (και μεσω της δολοφονίας του Σ.Γκιόλια στον Δ.Κοντομηνά για τα "πλαστά τιμολόγια" του Alter και την...Interamerican).

i-reportergr
Read more...

Ηχηρή παρέμβαση Παπούλια στη "γιορτή της Δημοκρατίας"

nooz.gr
Αυστηρή κριτική στην πολιτική τάξη, στην οποία απέδωσε την "κύρια ευθύνη για την ελληνική παρακμή", αλλά και σε όσους εκφράζουν την διαμαρτυρία τους "με συντεχνιακό αυτισμό", άσκησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στην ομιλία του, για την 36η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπούλιας, έκανε λόγο για μια "Ελλάδα που έγινε Δημοκρατία, αλλά όχι σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία" και κάλεσε το κράτος, "τον μεγαλύτερο παραβάτη", να εφαρμόσει πρώτο τους νόμους και να αποδείξει ότι " η ισονομία ισχύει για όλους, χωρίς εξαιρέσεις για τους ισχυρούς, ότι οι προβλέψεις του Συντάγματος δεν είναι κενό γράμμα, ότι τα οικονομικά βάρη κατανέμονται δίκαια , ότι η παιδεία και η υγεία δεν προσφέρονται μόνο στους προνομιούχους". Tότε μόνο, "παρά την κρίση και την φτώχεια που αναπόφευκτα πλήττει μεγαλύτερα στρώματα του πληθυσμού, μπορούμε να περιμένουμε διέξοδο", σημείωσε.

"Η ευθύνη για την ελληνική παρακμή βαρύνει κυρίως την πολιτική τάξη που έχει την υποχρέωση να καθοδηγεί τις εξελίξεις και η αποδοκιμασία που δέχεται σήμερα το πολιτικό σύστημα είναι πολλές φορές ακατέργαστη μέσα στη γενίκευσή της, αλλά στον πυρήνα της δίκαιη", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι "η διαμαρτυρία είναι δίκαιη και δικαιολογημένη, όχι όμως όταν εκφράζεται με συντεχνιακό αυτισμό και αδιαφορία για την κοινωνική πλειοψηφία" και καλώντας την ελληνική πολιτική τάξη "να κάνει τη δημοκρατία να λειτουργήσει, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, με αλλαγές που δεν έγιναν για δεκαετίες, στις οικονομικές και διοικητικές δομές, στη σκέψη και στις στάσεις ζωής".

Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση επισημαίνοντας ότι "με το ξέσπασμά της έκλεισε ένας ιστορικός κύκλος για την ελληνική δημοκρατία, αυτός που ξεκίνησε το 1974". Τόνισε δε ότι παρά την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, "η διοίκηση δεν εκσυγχρονίστηκε, οι σχέσεις πολιτών και πολιτικού συστήματος παρέμειναν πελατειακές, το κράτος δικαίου δεν αναπτύχθηκε επαρκώς, στην ελληνική κοινωνία επικράτησαν νοοτροπίες κοντόθωρες και καταστροφικές".

"Η Ελλάδα έγινε δημοκρατία, αλλά όχι σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Δεν μπορέσαμε, παρά τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, να φτιάξουμε μια υγιή και ευρεία παραγωγική βάση για τη χώρα ούτε δομές διαφανούς διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας", τόνισε ο Πρόεδρος, αλλά χαρακτήρισε "κίνηση πανικού απέναντι στην ανεξέλεγκτη ισχύ των χρηματαγορών και των κερδοσκόπων" την κατεδάφιση του ευρωπαϊκού μοντέλου.

"Η ΕΕ θα πληρώσει τη μέχρι τώρα αδιαφορία της για την πορεία του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος", είπε ο κ. Παπούλιας, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ενωση "θα ξεπεράσει την κρίση γιατί οι οικονομικές και κοινωνικές αντοχές της είναι επαρκείς και τα κοινά συμφέροντα των λαών της ισχυρά".

Η νέα γενιά, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα υποφέρει περισσότερο από όλους, καθώς "της παραδίνουμε μια χώρα που έφθασε στα όρια της χρεοκοπίας" και υπογράμμισε ότι "το λιγότερο που της οφείλουμε είναι να της διασφαλίσουμε καλύτερη παιδεία, ένταξη στην παραγωγή, να της δώσουμε προοπτική και επομένως, να δώσουμε προοπτική στη χώρα".

Η φετινή Γιορτή εξελίχθηκε κατά το περυσινό, λιτό πρότυπο, με τους προσκεκλημένους να προσέρχονται στην μεγάλη αίθουσα του Προεδρικού Μεγάρου και όχι στους κήπους, χωρίς εδέσματα και ζωντανή ορχήστρα, καθώς, όπως έχει επισημάνει ο ίδιος ο κ. Παπούλιας, "οι δεξιώσεις και οι κοσμικότητες είναι ασυμβίβαστες προς το πνεύμα του αντιδικτατορικού αγώνα, προκαλούν το κοινωνικό αίσθημα και προσβάλλουν το μέτρο που οφείλει να καθορίζει την συμπεριφορά του πολιτικού κόσμου".

Στο Προεδρικό Μέγαρο παρευρέθηκε το σύνολο της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, οι αρχηγοί των κομμάτων εκτός της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, εκπρόσωποι της Ιεραρχίας, του επιστημονικού και του οικονομικού κλάδου, βουλευτές, ευρωβουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι.

Στο επίκεντρο βρίσκονταν για μία ακόμη φορά οι αγωνιστές της αντίστασης στην δικτατορία, ενώ φέτος προσεκλήθησαν και διακεκριμένοι φοιτητές και νέοι επιστήμονες. Προσκεκλημένος του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ακόμη ο Ραφαήλ Παπαδόπουλος, ο μαθητής με κινητικά προβλήματα που σημείωσε την υψηλότερη επίδοση στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, ο "πρώτος των πρώτων", ο οποίος, κατά δήλωσή του, σκοπεύει να σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και να επιδιώξει καριέρα πολιτικού. Κυρίαρχο θέμα στα "πηγαδάκια" των παρευρισκομένων ήταν το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Παπούλια, ο οποίος περιέγραψε χρόνιες παθογένειες της Ελλάδας.
Read more...

Παίρνει το κεφάλι του Μανώλη...


Πρόβλημα και με το νέο αρχηγό. Ξεκίνησε μαζί του, τον στήριζε αλλά όταν δεν του 'δωσε το χρίσμα του υποψηφίου περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ο πρώην βουλευτής άλλαξε πάλι ρότα.

Ο Σαμαράς τον θεωρεί υπεύθυνο για...

...την πτώση της Ν.Δ. που αποτυπώνεται στα τελευταία γκάλοπ για την περιφέρεια της Πελοποννήσου. Αντίθετα ο Τατούλης ανέβηκε σημαντικά κι αυτή την άνοδο το επιτελείο του Σαμαρά την αποδίδει στον πόλεμο που κήρυξε εναντίον τους ο Μανώλης. Μέχρι τη Δευτέρα είναι πολύ πιθανό ο Μανώλης να αποτελεί παρελθόν για τη Ν.Δ...

nonews-news


Read more...

"Σωκράτη πρόσεξε"...



Η Real News αποκαλύπτει το προφητικό sms που του έστειλε μια μέρα πριν τον σκοτώσουν ο φίλος του Σπήλιος Ζαχαρόπουλος
Όλο το ρεπορτάζ για την εκτέλεση που σόκαρε το πανελλήνιο αλλά ένα

αφιέρωμα στο troktiko που «ροκάνισε» πολλούς.

Η ιστορία του πιο γνωστού blog, τα πρόσωπα πίσω από τις αναρτήσεις, οι κόντρες και οι μηνύσεις!..

.nonews-news


Read more...

ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ Δ.Χ.


Σε απεργία διαρκείας προχωρούν από αύριο οι ιδιοκτήτες Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στο πλαίσιο της πολιτικής απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, όπως αυτές περιλαμβάνονται στο σχετικό νομοσχέδιο. Αν και η...
απεργία είχε αρχικά προγραμματιστεί να αρχίσει από τις 27 Αυγούστου, οι Ιδιοκτήτες αποφάσισαν να την ξεκινήσουν από την Κυριακή, 25 Ιουλίου 2010. Σε ανακοίνωσή τους, οι Ιδιοκτήτες Φορτηγών ΔΧ κατηγορούν το αρμόδιο υπουργείο για αιφνιδιασμό και επικεντρώνουν τις επικρίσεις τους στο θέμα της αξίας της αδείας, υποστηρίζοντας ότι «το κράτος τους πούλησε τις άδειες σε τριπλάσια αξία από τη σημερινή».
Read more...

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ : ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ Η 2Η ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ...

fimotro
Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας και ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των προσπαθειών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για να βγει η χώρα από την κρίση, δηλώνει σε συνέντευξή του στον «Κόσμο του Επενδυτή» ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η δεύτερη δόση του δανείου, στο πλαίσιο του μνημονίου με...
ΕΕ και ΔΝΤ είναι εξασφαλισμένη, καθώς «οι όροι που τέθηκαν έχουν εκπληρωθεί». Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου τονίζει ότι το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προχωράει κανονικά, προειδοποιώντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός γιατί το έργο της κυβέρνησης είναι δύσκολο και υπάρχει ακόμη πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει. Πάντως, όσον αφορά στα έσοδα, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος, καθώς εκτιμά πως τα αποτελέσματα θα φανούν το προσεχές διάστημα όταν θα ενσωματωθεί και η δεύτερη αύξηση του ΦΠΑ από 1ης Ιουλίου.
Read more...

Την 24η Ιουλίου 2010 χρειάζονται μαθήματα...


Του Μιχάλη Χαραλαμπίδη

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΚΟΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΠΩΣ ΤΟ 74’ ΗΤΑΝ Η ΑΠΟΧΟΥΝΤΟΠΟΙΗΣΗ

Τα μεταπολιτευτικά κόμματα που μετεξελίχθηκαν σε μη – κόμματα είναι πλέον συντελεστές άρνησης, υπονόμευσης της Δημοκρατίας όχι δόμησης, θεμελίωσης της.
Την μεταβατική αυτή περίοδο οφείλουμε να...

δημιουργήσουμε ως πολίτες, ως κοινωνία πολιτών ορισμένες παρατάξεις, ορισμένα μέτωπα ώστε η χώρα να βρει την φυσιολογικότητα της ως Κοινωνία, ως Έθνος, ως Κράτος, ως Θεσμική συγκρότηση, ως Οικονομία.
Ένα από τα μέτωπα αυτά, 43 χρόνια μετά το 67’ και 36 μετά το 74’ είναι αυτό της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Η λέξη που οφείλει να βάλει δυναμικά και ανταγωνιστικά στην ημερήσια διάταξη, στον δημόσιο διάλογο που απουσιάζει, η νέα παράταξη σύγχρονων πολιτών για την Δημοκρατία είναι η Αποκομματικοποίηση. Όπως το 1974 έβαλε το αίτημα της Αποχουντοποίησης.
Πόσοι από τους Επιφανείς αντιχουντικούς δημοκράτες του 1974 είναι σήμερα δημοκράτες; Ελάχιστοι.
Είναι τα μη κόμματα, παραδείγματος χάριν το ΚΚΚΑΣΟΡ δημοκρατικό κόμμα; Η επιστημονική απάντηση όπως γράφω στο βιβλίο μου είναι όχι.
Δεν αρκεί να ήσουν δημοκράτης το 1974. Το ζήτημα είναι να είσαι σήμερα δημοκράτης.
Ο ηθικός όχι μόνον μορφωτικός και πολιτικός αυτός ορίζοντας είναι χρήσιμος ως απάντηση στον νεοσυντηριτισμό, την νέα αντιδραστικότητα, τον χαμελεοντισμό και τον φονταμεταλισμό των πρώην δημοκρατών.
Επί πλέον είναι χρήσιμη μια συζήτηση για τις ομοιότητες της χούντας και της μεταπολίτευσης. Ακόμη και στο επίπεδο του ανθρωπολογικού τύπου. Του χουντικού με τον πρώην Δημοκράτη. Εκτός από τις ομοιότητες στον τομέα της οικιστικής πολιτικής και άλλους τομείς.
Αυτό που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να απεγκλωβιστεί από τα σύγχρονα δεσμά της είναι η Δημοκρατία, ο Λόγος, ο Διάλογος. Ήταν η απουσία δημοκρατίας που προκάλεσε την κατοχή της Κύπρου. Η απουσία της προκάλεσε το μαρτύριο του Σίσυφου – του Ελληνικού λαού δηλαδή – σε μια οικονομία πληρωμής χρεών, με αμειβόμενους, συντηρούμενους διαχειριστές τα μη κόμματα της μεταπολίτευσης.
Παραρτήματα – Καταστήματα του χρηματιστικού κεφαλαίου στην πλέον άγρια μορφή του.
Την 24η Ιουλίου 2010 χρειάζονται μαθήματα μιας νέας σύγχρονης δημοκρατικής παιδείας που θα απαντά και θα περιθωριοποιεί τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό που εμφανίζεται και δρα με την μορφή του μη κόμματος, της μη ηγεσίας.
Το βιβλίο μου για το ΚΚΚΑΣΟΡ είναι ένα καλό βοήθημα, ένα χρήσιμο εγχειρίδιο.

Read more...

ΧΤΥΠΟΥΝ ΜΕ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΜΑΦΙΑΣ...


Ρεπορτάζ : Ματίνα Ηρειώτου
(από ΤΑ ΝΕΑ)
«Εχουν κηρύξει πόλεμο. Γι΄ αυτούς η επιλογή των στόχων δεν γίνεται με τρόπο τέτοιο ώστε να έχουν συμβολικό αντίκτυπο. Στην έννοια του πολέμου, όπως την αντιλαμβάνονται, απλώς υπάρχουν θύματα...». Η εκτίμηση των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. για τη δράση της νέας γενιάς τρομοκρατών επιβεβαιώθηκε από την άγρια δολοφονία του 37χρονου δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, στην εξώπορτα του σπιτιού του, τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας. Μάλιστα, την...
επαναδιατύπωσαν χωρίς να περιμένουν την προκήρυξη των τρομοκρατών για την ανάληψη της ευθύνης. Οπως λένε, η Σέχτα Επαναστατών έχει δείξει- από την πρώτη κιόλας ενέργειά της και με την προκήρυξη των 640 λέξεων που ακολούθησεότι τα μέλη της δεν έχουν δομημένο, πολιτικό λόγο και δεν ανήκουν σ΄ αυτό που παλιά χαρακτηριζόταν «σκεπτόμενη μορφή βίας». Οι προκηρύξεις τους είναι στη λογική του πολέμου. Είναι «ανακοινωθέντα» με τα οποία φωνάζουν ότι έχουν όπλα, έχουν εκρηκτικά, έχουν μέλη. Κοινά χαρακτηριστικά. Για τους αναλυτές των προκηρύξεων και των επιθέσεων της νέας γενιάς των τρομοκρατών η αγριότητα με την οποία δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Σωκράτης Γκιόλιας- όπως ακριβώς είχε συμβεί πριν από δεκατρείς μήνες με τον αστυνομικό της Αντιτρομοκρατικής Νεκτάριο Σάββα- δεν αποτέλεσε έκπληξη. Το στοιχείο αυτό κατατάσσεται στα χαρακτηριστικά εκείνα των τρομοκρατικών επιθέσεων που δείχνουν την άμεση σύνδεση των οργανώσεων της νεοτρομοκρατίας με το κοινό έγκλημα. Ο τρόπος δράσης παραπέμπει στην εκτέλεση συμβολαίων θανάτου. «Τα κοινά χαρακτηριστικά στον τρόπο δράσης τους είναι πολλά. Τόσα, που μπερδεύουν. Πολλαπλά χτυπήματα σε τόσο εύκολους στόχους, όπως ήταν ο καθισμένος και εγκλωβισμένος μέσα σε ένα αυτοκίνητο αστυνομικός ή ο δημοσιογράφος που βρέθηκε από τόσο μικρή απόσταση εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, έχουμε συναντήσει πολλές φορές: όχι όμως στην τρομοκρατία, αλλά στο οργανωμένο έγκλημα. Οχι μόνο στην Ελλάδα, διεθνώς. Πρόκειται για πρακτικές της μαφίας» λένε χαρακτηριστικά αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Οπως σπεύδουν να επισημάνουν πάντως, υπάρχει και μία δεύτερη εκδοχή: «Αυτή η αγριότητα και η ωμή βία απαντώνται και στην εκπαίδευση των εκτελεστών, οι οποίοι αισθάνονται ότι κατά κάποιον τρόπο δίνουν εξετάσεις. Και αυτή είναι μια ανατριχιαστική εξήγηση». Εξι νεκροί. Ο νέος κύκλος βίας και αίματος που άνοιξε από τις παραμονές του Πάσχα, όταν δολοφονήθηκε από την ακόμη «ορφανή» βόμβα ο 15χρονος Χαμί Νατζάφι στα Κάτω Πατήσια, μετράει ήδη 6 νεκρούς: το προσφυγόπουλο, τους τρεις υπαλλήλους της Μarfin, τον αστυνομικό υποδιευθυντή Γιώργο Βασιλάκη και τον δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια. Για τους αναλυτές, οι τρεις νεκροί στο υποκατάστημα της Μarfin τον περασμένο Μάιο είναι θύματα της ίδιας τρομοκρατικής βίας. «Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι όλα έγιναν κατόπιν σχεδίου, υπήρξε καθοδήγηση στην επίθεση στην τράπεζα και είναι σαφές ότι οι δράστες γνώριζαν ότι μέσα στο υποκατάστημα υπήρχαν άνθρωποι που έμπαιναν σε άμεσο κίνδυνο ζωής. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης - όπως συμβαίνει και με την περίπτωση της βόμβας που σκότωσε τον Χαμί Νατζάφιδεν αφαιρεί από τα δύο γεγονότα την ουσία. Και η ουσία είναι ότι πρόκειται για επιθέσεις μίσους, ενταγμένες στα πλαίσια του «πολέμου» ενάντια στο κοινωνικό σύνολο, όπως οι περισσότερες ενέργειες της νέας γενιάς των τρομοκρατών. Συσπειρώθηκε ο σκληρός πυρήνας Τόσο η δολοφονία του 15χρονου Αφγανού όσο και η δολοφονία των τριών υπαλλήλων της Μarfin συνετέλεσαν καθοριστικά στις διεργασίες που, κατά τις διωκτικές αρχές, συντελούνται στον ευρύτερο χώρο των μορφωμάτων της ένοπλης βίας. Οπως πιστεύουν, μεγάλος αριθμός προσώπων που είχαν βρεθεί κοντά σε αυτά τα μορφώματα απομακρύνθηκαν, τρομαγμένοι κι εκείνοι από την ένταση και την ωμότητα της βίας. Ωστόσο, στον αντίποδα, εκτιμάται ότι ο σκληρός πυρήνας συσπειρώθηκε. Ταυτόχρονα, όπως έχουν παρατηρήσει, στον διάλογο που αναπτύσσεται κυρίως μέσω του Ιντερνετ η βία ωραιοποιείται ενώ αποκτά κοινό και στον χώρο των ποινικών κρατουμένων. Αλλωστε, βασικός συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις τρομοκρατικές οργανώσεις που άρχισαν να δρουν μετά την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη και του ΕΛΑ και τους κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου είναι τα όπλα. Παλαιότερα, οι τρομοκράτες εξασφάλιζαν τα όπλα με «απαλλοτριώσεις»- ενίοτε δε και με εντυπωσιακό τρόπο. Μπορεί η 17 Νοέμβρη να είχε αποσπάσει το όπλο του αστυφύλακα Χρήστου Μάτη, τον οποίο σκότωσε στη διάρκεια ληστείας, ωστόσο αυτό το όπλο ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε σε ενέργειά της. Αντίθετα, χρησιμοποιήθηκαν τα «απαλλοτριωμένα» από το Πολεμικό Μουσείο ή οι ρουκέτες από το στρατόπεδο του Συκουρίου. Ταμείο. Είναι χαρακτηριστική η πεποίθηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη όταν μιλάει για τη σύνδεση του κοινού εγκλήματος με τις οργανώσεις βίας. «Υπάρχει επαναστατικό ταμείο με λεφτά που προέρχονται από ληστείες, διάφορες άλλες παράνομες δραστηριότητες, ακόμη και απαγωγές επιχει ρηματιών» έχει πει κατ΄ επανάληψη, ενώ ως παράδειγμα της συνεργασίας ποινικών και νεοτρομοκρατών για την εξασφάλιση οπλισμού στους δεύτερους έχει αναφέρει τις ρουκέτες RΡG που χρησιμοποίησε ο Επαναστατικός Αγώνας στο χτύπημα εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας. Οι αναλυτές, μάλιστα, επισημαίνουν ότι πλέον τα όρια ανάμεσα στις οργανώσεις ένοπλης βίας και τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος είναι δυσδιάκριτα. Μάλιστα, θεωρούν ότι ακόμη ένα σημαντικό κοινό σημείο είναι ότι οι μεν «δανείζονται» μεθόδους από τους δε, αλλά όλοι αδιαφορούν για την κοινωνική αποδοχή ή έστω ανοχή. «Η ακροαριστερή βία ήταν “καθαρή”, είχε σαφές ιδεολογικό υπόβαθρο και δομημένο λόγο. Παράλληλα, επεδίωκε το μίνιμουμ της κοινωνικής αποδοχής. Τα μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων σήμερα είναι έξω και απέναντι από την κοινωνία». Αναγέννηση μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008 «Η τρομοκρατία χρειάζεται μια στιγμή ώστε να ξεκαθαρίσει: να αποκτήσει λόγο, να βρει πεδίο δράσης, να στελεχωθεί. Τα γεγονότα που την ευνοούν είναι καταιγιστικά τα τελευταία δύο χρόνια». Οι αναλυτές πράξεων βίας και τρομοκρατίας θεωρούν κομβικό σημείο στην αναγέννηση της εγχώριας τρομοκρατικής δράσης τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008. Οπως σημειώνουν, η αγανάκτηση για φαινόμενα και συνθήκες που έως τότε εκφράζονταν λεκτικά εκφράσθηκε με ακραίο τρόπο και κυρίως με δράση κόντρα στο κοινωνικό σύνολο. Δεν είναι τυχαίο, σημειώνουν, ότι η Σέχτα Επαναστατών που δείχνει να εκφράζει την πιο ακραία ωμή μορφή βίας άρχισε τη δράση της αμέσως μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου. Κατά την ίδια περίοδο, θεωρείται ότι έγινε η μεγάλη στρατολόγηση νέων μελών στις οργανώσεις της ένοπλης βίας. Το γεγονός ότι η Σέχτα Επαναστατών είχε «σιωπήσει» για διάστημα 13 μηνών είχε δώσει πολλά περιθώρια ερμηνειών στην Αστυνομία- έως του σημείου μάλιστα να εικάζεται ακόμη και το τέλος της, κυρίως εξαιτίας των συλλήψεων την περασμένη άνοιξη και τον εντοπισμό του οπλοστασίου του Επαναστατικού Αγώνα. Νέα σενάρια. Η επανεμφάνισή της δίνει πια αφορμή για νέα σενάρια, τα οποία ενδεχομένως να επιβεβαιωθούν ή να διαψευσθούν με την αναμενόμενη προκήρυξη της οργάνωσης. Τα σενάρια αφορούν τις διεργασίες που εικάζεται ότι έχουν γίνει στον χώρο των μορφωμάτων της ένοπλης βίας, με δεδομένες τις συλλήψεις κατηγορουμένων για συμμετοχή στη Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς, στον Επαναστατικό Αγώνα, αλλά και του επικηρυγμένου για συμμετοχή στη συμμορία των ληστών με τα μαύρα Σίμου Σεϊσίδη. Πάντως, μετά το κύμα των συλλήψεων για τον Επαναστατικό Αγώνα, δεν ακολούθησε ο δεύτερος γύρος που είχε «προαναγγελθεί» από την Αστυνομία, με διαρροές μάλιστα που φωτογράφιζαν συγκεκριμένα πρόσωπα στα οποία οι αρχές απέδιδαν πολύ συγκεκριμένους ρόλους και δράση.
Read more...

IOYΛΙΟΣ 1965 - 1974 : ΕΝΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ...


Γράφει ο Νίκος Σάνσης
(οικονομολόγος)
nisansis@hotmail.com
Σάββατο 24 Ιουλίου 1974. Τριάντα έξη χρόνια μετά, η χώρα σαν σήμερα, εορτάζει την αποκατάσταση της δημοκρατίας μετά τα τραγικά γεγονότα της Κύπρου, και την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών. Όμως σήμερα δεν θα κάνουμε αναφορά στην επέτειο αυτή. Αξίζει να θυμηθούμε μαζί μεγάλα πολιτικά...

κοινωνικά και ιστορικά πλέον γεγονότα, που διαδραματίστηκαν τόσο στην Ελλάδα, αλλά και συντάραξαν τον κόσμο ολόκληρο, μέσα στα 9 χρόνια, δηλαδή από τον Ιούλιο του 1965 έως τον Ιούλιο του 1974. Αρχίζουμε την περιήγηση μας από την Ελλάδα τον Ιούλιο 1965 με το πολιτικό πραξικόπημα των ανακτόρων, εναντίον του τότε πρωθυπουργού και παππού του σημερινού, Γεώργιο Παπανδρέου. Αποτέλεσμα ήταν η απόσχιση μερίδας βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος της Ένωσης Κέντρου, η απώλεια της δεδηλωμένης πλειοψηφίας, και η πτώση της κυβέρνησης παράλληλα με την αρχή μιας πολιτικής διελκυστίνδας έως την άνοιξη του 1967. 21 Απρίλιου 1967 και η δικτατορία των συνταγματαρχών στην Ελλάδα που επιβάλλεται σαν προπαρασκευαζόμενο αποτέλεσμα, της προηγούμενης χρονικής ασταθούς πολιτικής περιόδου είναι πλέον απλό αναμενόμενο γεγονός. 5 Ιούνιου 1967, και ξεσπά ο περιβόητος πόλεμος των 6 ημερών, μεταξύ των Ισραηλινών και του Αραβικού κόσμου που ηγέτης της ήταν τότε η Αίγυπτος του στρατηγού Νασερ. Οι καταστροφές των αράβων είναι τεράστιες, από τον τότε δυναμικό ισραηλίτη στρατηγό Μοσέ Νταγιάν και ειδικά η εκατόμβη της Αιγύπτου που τελεί υπό την επιρροή των Ρώσων στρατιωτικών. Το 1973 θα υπάρξει ρεβάνς με νικητές τους Αιγύπτιους και επιστροφή των εβραϊκών στρατευμάτων στα πριν του 1967 σύνορα, προκειμένου να ταχτοποιηθεί η διαταραχθείσα στα εκεί εδάφη ισορροπία. Μάης 1968 και τα γεγονότα στο Παρίσι με τη εξέγερση από τους φοιτητές και τον πνευματικό κόσμο της Γαλλίας, συγκλονίζουν την ανθρωπότητα. Η επανάσταση των πνευματικών ηγετών για ευρείας κλίμακας αλλαγές στην Γαλλία ειδικά σε θέματα πολιτείας παιδείας και κουλτούρας θέτουν την τότε Γαλλική κυβέρνηση υπό το Κάρολο ντε Γκωλ σε κατάσταση απόγνωσης και αναγκαστικών εκλογών με συναφείς συμβιβασμούς. Παράλληλα στην Ευρώπη την ίδια χρονιά, μεταφερόμαστε στην Τσεχοσλοβακία, που στενάζει κάτω από την μπότα της τότε Σοβιετική Ένωσης, λάφυρο από την νίκη του Β παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί από το φοιτητικό κίνημα αναδεικνύεται η περίφημη άνοιξη της Πράγας, με δυνατούς ανέμους ελευθερίας και λόγου από τον ηγέτη της Ντουμπτσεκ. Τίποτα δεν προμηνύει την αστραπιαία εισβολή των Ρωσικών στρατευμάτων στην Πράγα στις 21 Αυγούστου 1968, και την ολοκληρωτική αποξήλωση της τότε φιλελεύθερης κυβέρνησης, από τους ψυχρούς ηγέτες του Κρεμλίνου, προκαλώντας μούδιασμα αμηχανία και αμφισβήτηση στους αντίστοιχους μαχητές του Παρισιού. Στην Αμερική τώρα με τον πόλεμο του Βιετνάμ να ανεβαίνει σε κλίμακα εκατέρωθεν εχθροπραξιών και εκατόμβης εμπολέμων και αμάχων, ο αδελφός του αδικοχαμένου το 1963 Τζων Φ Κέννεντυ ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και γερουσιαστής Μπομπ Κέννεντυ διεκδικεί με αξιώσεις και συντριπτική υπεροχή, το χρίσμα του μελλοντικού προέδρου στις εκλογές του Νοεμβρίου. Ξαφνικό μόνο φρένο, οι σφαίρες του Άραβα Σιρχαν Σιρχαν στο σώμα του άτυχου γερουσιαστή στα υπόγεια του ξενοδοχείου Αμπασσαντορ του Λος Αντζελες τις 5 Ιουνίου1968, θέτουν τέρμα στις προσδοκίες των αμερικανών για καλύτερες ημέρες. Η παρέα των πολεμικών γερακιών και του κατεστημένου συνεχίζει να κρατά τις τύχες του κόσμου στα χέρια της. Η κατάσταση αναταραχής στα Αμερικανικά πανεπιστήμια από τους φοιτητές για τον φρικτο και άδικο πολέμου στο Βιετνάμ κυρίως από το 1969 ως το τέλος του, θα σφραγίσει έντονα την αμφισβήτηση του συντηρητισμού των Αμερικανών πολιτών. Παράλληλα τον Αύγουστο του 1969 πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μουσικό φεστιβάλ μουσικής στο Γούντστοκ όπου 500 χιλ. Αμερικανόπουλα απολαμβάνουν μουσική, εκτελεσμένη από τους μεγαλύτερους σολίστ των εποχών, σαν αντίδραση στα όσα συμβαίνουν στον τόπο τους. Στις 31 Μαΐου του 1970 σαν ακούσιο ένθετο διάλειμμα, πραγματοποιείται το ωραιότερο ποδοσφαιρικό Μουντιάλ, όλων των εποχών, στην χώρα των Αζτέκων. Όλα τα παιχνίδια μια συνεχής πανδαισία με τελική νικήτρια την μεγάλη Βραζιλία των Πελέ, Ζαιρζινιο, Ριβελλίνο, Κλοντοάλντο κλπ. 17 Ιουνίου 1972 και ξεσπά στην Αμερική το μεγαλύτερο σκάνδαλο υποκλοπής πολιτικών στοιχείων των Δημοκρατικών από τους Ρεπουμπλικάνους, το Γουωτεργκέητ και ο συνεχής ιερός αδιάκοπος αγώνας των δυο τρομερών δημοσιογράφων της Ουάσιγκτον Ποστ έχει σαν αποτέλεσμα μετά από 2 χρόνια την ολοκληρωτική αποκάλυψη και πτώση λόγω παραίτησης του τότε Προέδρου Νίξον. Σεπτέμβριος του 1973 και το ντόπιο στρατιωτικό και επιχειρηματικό, με αμερικανικά κεφάλαια κατεστημένο, υπό τον στρατηγό Πινοσέτ, με αιματηρό πραξικόπημα ανατρέπουν σκοτώνοντας τον ελεύθερο λαοπρόβλητο, με σοσιαλιστικές απόψεις Χιλιανό ηγέτη Αλλιέντε, και βάζοντας την χώρα σε στυγνή δικτατορία προκειμένου να υπερασπίσουν τα συμφέροντα τους. Ελλάδα 17 Νοεμβρίου 1973 και τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο της οδού Πατησίων, με τους 26 νεκρούς, μοιάζουν σαν προπομπός των δραματικών γεγονότων που θα ακολουθήσουν μετά από 8 μήνες. Μια εβδομάδα μετά, στις 25 Νοεμβρίου ο αόρατος συνταγματάρχης Ιωαννίδης ανατρέπει τον μέχρι εκείνη την στιγμή αλαζόνα Παπαδόπουλο και με τον στρατηγό Γκιζίκη και το ανδρείκελο πρωθυπουργό Ανδρουτσόπουλο, που αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της χώρας, προετοιμάζοντας υπόγεια, αυτά που λίγοι φαντάζονται άλλα θα επακολουθήσουν. Και ερχόμαστε στον Ιούλιο του 1974, που με την τραγωδία της Κύπρου, την πτώση της χούντας, και την παλιννόστηση της Δημοκρατίας κλείνουμε αυτή την περίοδο των γεγονότων που περιγράψαμε και που αν τα δει κανείς σε σειρά αλληλουχίας αποδεικνύεται μια αόρατη αλλά υπαρκτή αλληλένδετη σχέση που μοιάζει να είχαν το ένα με το άλλο. Συμπερασματικά η ύπαρξη του τότε ψυχρού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ συνετέλεσε ώστε πολλοί λαοί να νοιώσουν έντονα τα αποτελέσματα αυτής της έντασης και επιρροής, που προσπάθησαν να επιβληθούν από τους ανεγκέφαλους αλλά συνειδητούς επαγγελματίες επιτελείς των δυο αυτών υπερδυνάμεων.

Read more...

ΟΙ ΔΕΚΟ ΣΤΟ ΔΟΚΑΝΟ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από : ΤΑ ΝΕΑ)
ΟΣΕ, νοσοκομεία, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλες μεγάλες ζημιογόνες ΔΕΚΟ, όπως οι συγκοινωνίες, βρίσκονται τώρα στο στόχαστρο της τρόικας που καταφθάνει τη Δευτέρα αποφασισμένη να επιβάλει στην κυβέρνηση να κλείσει τις μεγάλες αυτές πληγές αιμορραγίας του προϋπολογισμού. Τα στελέχη της τρόικας, με επικεφαλής τους γνωστούς μας πλέον κ.κ. Π. Τόμσεν από το ΔΝΤ, Σ. Ντερόουζ από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αρχίζουν τη Δευτέρα τις επισκέψεις τους στην...
Αθήνα, με πρώτο σταθμό το υπουργείο Οικονομικών και τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Εχουν όμως ήδη διαμηνύσει ότι αυτή τη φορά δεν θα περιοριστούν στα «μπράβο» για την εκτέλεση του προϋπολογισμού αλλά θα εστιάσουν την προσοχή τους σε ΟΣΕ και νοσοκομεία, σε πρώτη φάση, καθώς και σε ΟΤΑ και άλλες ζημιογόνες ΔΕΚΟ, καθώς έχουν διαπιστώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι σ΄ αυτούς τους οργανισμούς δεν έχει σημειωθεί πρόοδος. Αντίθετα, συνεχίζουν να είναι ελλειμματικοί και κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα την εκτέλεση του προϋπολογισμού. «Τα χρέη του ΟΣΕ είναι 11 δισ. ευρώ και θα προστεθούν στο δημόσιο χρέος του 2011 που είναι ήδη υψηλό. Την ίδια ώρα καλούμε τους εργαζομένους να κόβουν μισθούς και συντάξεις. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», τονίζει με έμφαση στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μεγάλη κινητικότητα. Οι πιέσεις αυτές από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ενωση προφανώς εξηγούν την κινητικότητα που εμφάνισε η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες γύρω από τα ζητήματα αυτά. Προχθές ο υπουργός Οικονομικών διεμήνυε ότι εγκαθίστανται επιτέλους οι 5 μεγάλοι ελεγκτικοί οίκοι σε 3 νοσοκομεία και 4 ασφαλιστικά ταμεία, διαδικασία που είχε επιχειρηθεί ανεπιτυχώς να αρχίσει εδώ και κάποιους μήνες. Επίσης η κυβέρνηση κατέθεσε πριν από τρεις ημέρες νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα μπορούν να γίνουν υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων των νομαρχιών και των δήμων, στο πλαίσιο του Καλλικράτη. Ακόμη ετοίμασε και το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ, που προβλέπει ανάληψη των χρεών του από την κυβέρνηση, ενώ στη χθεσινή Διυπουργική Επιτροπή προώθησε το θέμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του. Τέλος, χθες η Διυπουργική Επιτροπή έλαβε αποφάσεις και για άλλες αποκρατικοποιήσεις. Με άλλα λόγια μέσα σε μία εβδομάδα έγινε μία άνευ προηγουμένου κινητοποίηση για τα καυτά αυτά θέματα και αυτό δεν είναι τυχαίο και άσχετο με την έλευση της τρόικας. Δημοσίευση στοιχείων. Ενδεικτικό των προθέσεων της τρόικας είναι εξάλλου και το γεγονός ότι έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να δημοσιεύει κάθε μήνα τα οικονομικά αποτελέσματα όλων των οργανισμών της λεγόμενης γενικής κυβέρνησης, δηλαδή ΟΤΑ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και ΝΠΔΔ, που αυτή τη στιγμή είναι ανύπαρκτα, ώστε να παρακολουθείται η εικόνα τους και να μη βρίσκεται προ εκπλήξεων το υπουργείο Οικονομικών κάθε τόσο. «Η τήρηση διπλογραφικών στοιχείων, ένα νέο πλαίσιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων, η εξυγίανσή τους γενικά είναι απαραίτητη για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της συσσώρευσης υποχρεώσεων», σημειώνει το ίδιο στέλεχος του ΔΝΤ. Μία άλλη υποχρέωση που έχει αναληφθεί είναι η δημοσιοποίηση των 10 ΔΕΚΟ με τις μεγαλύτερες ζημιές ώς τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για ένα είδος «διαπόμπευσης» που σκοπό έχει αφενός να επισπεύσει την εξυγίανση των εν λόγω ΔΕΚΟ και αφετέρου να κερδίσει τη συμπάθεια της κοινής γνώμης, η οποία- εκτιμά η τρόικα- θα ενοχληθεί από τη σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων που θα διαπιστώσει. Μάλιστα μεταξύ των υποχρεώσεων είναι και η δημοσίευση του αριθμού των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και των αμοιβών τους. Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα από την ενδιάμεση έκθεση του ΔΝΤ, που δόθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη δημοσιότητα: «Η κυβέρνηση μπορεί να στείλει ένα ισχυρό σήμα στις αγορές με το να είναι ασυμβίβαστη στην απόφασή της να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις ή να κλείσει τις αναρίθμητες κρατικές επιχειρήσεις που έχει αποδειχθεί ότι κοστίζουν μεγάλα ποσά στον φορολογούμενο, αντί να αποδίδουν ικανοποιητικά μερίσματα, και οι οποίες μπορεί να αποτελούν και εμπόδια στην αποτελεσματική δομή των αγορών όσο παραμένουν σε κρατικά χέρια».

Read more...

6.103 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΕΣΥ...


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Καραγιώργος
(από ΤΑ ΝΕΑ)
«Ανάσα» στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων θα δώσουν 6.103 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Οι 3.103 αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο επόμενο δίμηνο και αφορούν προκήρυξη του Δεκεμβρίου του 2009. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υγείας, το ΑΣΕΠ έχει ολοκληρώσει ήδη τις διαδικασίες για τους υπαλλήλους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ). Στο τέλος του μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι...
διαδικασίες για τους υπαλλήλους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) και στις αρχές Σεπτεμβρίου των υπαλλήλων κατηγορίας Δημόσιας Εκπαίδευσης (ΔΕ). Με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του ΕΣΥ άνοιξε ο δρόμος για την κάλυψη επιπλέον 3.000 θέσεων με «κυλιόμενους πίνακες». Η σχετική διαδικασία προβλέπεται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τετάρτη και αφορά 16 ειδικότητες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων για μονάδες Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΕΣΥ, το «Αρεταίειο» νοσοκομείο και το Νοσηλευτικό Iδρυμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ). Από το υπουργείο Υγείας εκτιμάται ότι με τη συγκεκριμένη διαδικασία θα προχωρήσουν άμεσα οι παραπάνω προσλήψεις και θα ολοκληρωθούν έως τον Σεπτέμβριο. Η χρηματοδότηση για την κάλυψη αυτών των θέσεων είναι εξασφαλισμένη, ενώ υπάρχει και δήλωση του πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου, για εξαίρεση του τομέα της Υγείας από το «πάγωμα» των προσλήψεων. Οι προσληφθέντες θα απασχοληθούν -κατά προτεραιότητα- σε μονάδες εντατικής θεραπείας και άλλες ειδικές μονάδες νοσοκομείων, οι οποίες δοκιμάζονται από σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να καλύψει και τα σημαντικά κενά που προκαλεί η φυγή προσωπικού (κυρίως νοσηλευτικού) προς τη συνταξιοδότηση. Εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση συνταξιοδοτούνται περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι, ενώ σε περιόδους κρίσης με το Ασφαλιστικό -όπως αυτήν που διανύουμε τώρα- οι συνταξιοδοτήσεις φτάνουν έως και 2.500 τον χρόνο. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης, ανέφερε στο «Εθνος» ότι τον περασμένο Απρίλιο υπήρξε μια σημαντική τάση αποχώρησης από την ενεργό υπηρεσία. Από έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ φαίνεται ότι το 5% των υπηρετούντων στα νοσοκομεία είχαν υποβάλει ή σκέπτονταν να υποβάλουν αίτηση για συνταξιοδότηση. Σύμφωνα με τον κ. Κουτσιουμπέλη, αυτή η τάση ανακόπηκε έπειτα από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας ότι δεν θίγονται ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και τη δυνατότητα ανάκλησης των παραιτήσεων από όσους τις είχαν υποβάλει. Σε κάθε περίπτωση, οι αιτήσεις εκτιμάται ότι είναι φέτος περισσότερες από πέρυσι. Αν και οι οργανισμοί των δημόσιων νοσοκομείων είναι παρωχημένοι, είναι ενδεικτικοί προκειμένου να αποτυπωθούν τα κενά. Από τις 15.000 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και τις 25.000 λοιπού προσωπικού στο ΕΣΥ είναι καλυμμένες οι 10.000 και οι 8.500 αντίστοιχα. Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο Κόντρα για τα ολοήμερα Εν μέσω έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα ολοήμερης λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, εισάγει την καθιέρωση υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) και για τους διευθυντές του ΕΣΥ, ενώ θεσμοθετεί την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους από 1η Σεπτεμβρίου. «Σ’ αυτήν τη συγκυρία, οφείλουμε να κρατήσουμε όρθιο το ΕΣΥ, να αντιμετωπίσουμε ανισότητες, να λύσουμε προβλήματα και να ανοίξουμε μια μεγάλη πόρτα για το μέλλον, όσον αφορά την ανάπτυξη και λειτουργία του» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. «Στόχος του νομοσχεδίου είναι η αντιμετώπιση ακριβώς της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της υγείας, αλλά και η εξασφάλιση της ισότητας στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, σε όλη την ελληνική επικράτεια» πρoσέθεσε από την πλευρά της η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά. Σχετικά με τη βασική διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, η ΝΔ -χωρίς να διαφωνεί στη φιλοσοφία- το καταψήφισε θεωρώντας ελλιπείς τις προβλέψεις χρηματοδότησης των νοσοκομείων. «Οταν θα έχετε βγάλει υπουργική απόφαση για τις αμοιβές του γιατρού και του προσωπικού, ο ιδιωτικός τομέας θα μπορεί να τις αναπροσαρμόσει, χωρίς να έχετε εσείς μηχανισμό προσαρμογής των τιμών» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Μ. Σαλμάς. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβαν τις απόψεις τους περί εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των δημοσίων νοσοκομείων, ενώ ο ΛΑΟΣ ψήφισε «παρών». Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας σύμφωνα με την οποία τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές θα εξοφλούνται έπειτα από απολογιστικό έλεγχο των σχετικών συμβάσεων. Επέκταση μέσω του νομοσχεδίου για το ΕΣΥ «Θεραπεία» με αποτέλεσμα η μέθοδος κυλιόμενων πινάκων Αποτελεσματική αποδείχτηκε η μέθοδος προσλήψεων μέσω «κυλιόμενων πινάκων» στο εγχείρημα κάλυψης των κενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Η υπουργός Υγείας, κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επεκτείνει τη μέθοδο με διάταξη στο προσφάτως ψηφισθέν νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΕΣΥ. Η διάταξη προβλέπει ότι, με απόφαση της Ολομέλειας του ΑΣΕΠ, ο ετήσιος κυλιόμενος πίνακας κατάταξης μπορεί να εφαρμόζεται και σε άλλες κατηγορίες και κλάδους ή ειδικότητες προσωπικού, με εξαίρεση θέσεις για τις οποίες απαιτείται εξειδικευμένη εμπειρία ως τυπικό προσόν διορισμού. Τον Οκτώβριο κάθε έτους, το ΑΣΕΠ καλεί τους ενδιαφερόμενους φορείς (νοσοκομεία, μονάδες Πρόνοιας) να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στη σχετική προκήρυξη. Η προκήρυξη περιλαμβάνει τα γενικά και ειδικά προσόντα διορισμού ανά κατηγορία και κλάδο ή ειδικότητα, τα κριτήρια κατάταξης, τον τρόπο κατάταξης των υποψηφίων και τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων. Το ΑΣΕΠ επεξεργάζεται τις αιτήσεις των υποψηφίων και καταρτίζει τον προσωρινό ετήσιο κυλιόμενο πίνακα ανά κατηγορία και κλάδο ή ειδικότητα προσωπικού. Ο προσωρινός κυλιόμενος πίνακας δημοσιοποιείται με καταχώρισή του στον διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ και αναρτάται στα κτίρια του ΑΣΕΠ Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Κατά του ανωτέρω πίνακα επιτρέπεται η άσκηση ένστασης μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα ημερών, που αρχίζει από την επομένη της καταχώρισής του στον διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ. Επειτα από την εξέταση των ενστάσεων, το ΑΣΕΠ καταρτίζει και κυρώνει τον οριστικό πίνακα, τον οποίο στη συνέχεια αναρτά στον διαδικτυακό του τόπο και τον αποστέλλει για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Προϋποθέσεις Νέοι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν μέρος στην επόμενη προκήρυξη κατάρτισης κυλιόμενου πίνακα. Οσοι υποψήφιοι έχουν ενταχθεί στο δημοσιευμένο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ετήσιο πίνακα, περιλαμβάνονται αυτοδικαίως και στους επόμενους κυλιόμενους πίνακες. Σε περίπτωση μεταβολής των προσόντων ή των ιδιοτήτων τους οι υποψήφιοι υποβάλλουν στην επόμενη προκήρυξη κατάρτισης πίνακα νέα αίτηση, προσκομίζοντας μόνο τα απαιτούμενα προς απόδειξη της μεταβολής δικαιολογητικά. Το ΑΣΕΠ εκδίδει, έως τρεις φορές τον χρόνο, προκήρυξη πλήρωσης θέσεων, η οποία αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και υποχρεωτικώς τουλάχιστον σε δύο ημερήσιες εφημερίδες των Αθηνών πανελλήνιας κυκλοφορίας. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις δηλώσεις προτιμήσεων εντός αποκλειστικής προθεσμίας 20 ημερών. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο όσοι υποψήφιοι έχουν ενταχθεί στον εκάστοτε ισχύοντα κυλιόμενο πίνακα. Ο πίνακας διοριστέων καταρτίζεται από τον ετήσιο πίνακα, βάσει της σειράς που έχουν οι υποψήφιοι σε αυτόν, σε συνδυασμό πάντοτε και με τη δήλωση προτιμήσεών τους και περιλαμβάνει αριθμό διοριστέων ίσο με τον αριθμό των θέσεων που προκηρύχτηκαν. Αν οι διοριστέοι, κατά την ανωτέρω διαδικασία, παραιτηθούν μέσα σε δώδεκα μήνες από την ημερομηνία πρόσληψής τους ή δεν αποδεχτούν τον διορισμό τους τουλάχιστον δύο φορές, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν για μία τριετία σε προκήρυξη κατάρτισης ετήσιου κυλιόμενου πίνακα. Υποψήφιος που έχει επιλεγεί προς διορισμό δεν μπορεί να διατεθεί προς αναπλήρωση άλλης θέσης της ίδιας προκήρυξης πλήρωσης θέσεων.

Read more...