Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Ακόμη πληρώνουμε τα σπασμένα της κυβέρνησης Καραμανλή…


Αναζητούνται 425 εκατομμύρια του πακέτου Χατζηγάκη…

Απορρίφθηκε η αίτηση αναιρέσεως που είχε καταθέσει η Ελλάδα οπότε υποχρεώνεται να ανακτήσει 425 εκατομμύρια ευρώ που είχαν δοθεί το 2009 ως αποζημιώσεις για...
τις καταστροφές στις καλλιέργειες του 2008 (το γνωστό πακέτο Χατζηγάκη που είχε δοθεί στους αγρότες που βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις).

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης το ελληνικό δημόσιο πρέπει να πάρει πίσω τα χρήματα που δόθηκαν στους αγρότες εφόσον πρόκειται για παράνομες κρατικές ενισχύσεις που νοθεύουν τον ανταγωνισμό. Αναλυτικά στο ρεπορτάζ της Τάνιας Γεωργιοπούλου στην Καθημερινή.

Θυμίζω ότι τα λεφτά αυτά δόθηκαν κατά τη διάρκεια των μηνών που ο Καραμανλής δήθεν προσπαθούσε να...προλάβει το κακό της οικονομικής κρίσης. Φυσικά, ακόμα και τα ΜΜΕ που μεταδίδουν σήμερα την είδηση, δεν στέκονται ιδιαίτερα στο ποιος ήταν τότε πρωθυπουργός...

parapolitiki.com

Read more...

Ανανέωσαν τη συμφωνία για την επανεισδοχή Τσίπρας: Ελλάδα και Τουρκία δεν θα δεχθούν τη μόνιμη παραμονή μεταναστών


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Σμύρνη
Η Ελλάδα και η Τουρκία θα συνεχίσουν να παράσχουν ανθρωπιά και φιλοξενία στους κυνηγημένους, όμως δεν θα είναι οι χώρες που θα δεχθούν τη μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξή Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.

Στη συζήτηση των δύο πρωθυπουργών επί τάπητος βρέθηκαν επίσης οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, η αύξηση των εμπλοκών και των υπερπτήσεων στο Αιγαίο, το Κυπριακό -για το οποίο ο Νταβούτογλου είπε ότι βρισκόμαστε κοντά στη λύση του-, αλλά και το casus belli, το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «κατάλοιπο άλλων εποχών».
Επίσης, ο κ. Τσίπρας η Ελλάδα επανέλαβε τη στήριξή της στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.
Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά μέσα από προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, είπε ο έλληνας πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο προσφυγικό δράμα χιλιάδων ανθρώπων που ψάχνοντας καταφύγιο πέφτουν θύματα διακινητών και πολλοί από αυτούς φτάνουν να χάσουν τη ζωή τους.
«Ντροπή για τον πολιτισμό μας»
«Δηλώνουμε από κοινού, είναι ντροπή για τις αξίες μας και τον πολιτισμό μας αυτό που συμβαίνει στη θάλασσά μας. Το πρόβλημα θα λυθεί μέσα από τη δική μας συνεργασία, ξέρουμε πώς θα λυθεί, δεν θα μάς επιβάλει κανείς πώς θα λυθεί» είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός είπε πως η προσπάθεια να χτυπηθούν οι διακινητές είναι κοινή, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός να υπάρχουν τόσα οπλικά συστήματα σε Ελλάδα και Τουρκία από την πολυετή κούρσα εξοπλισμών, «για να έχει το κεφάλι του ήσυχο ο ένας απέναντι στον άλλο», και να μην μπορούμε να εντοπίσουμε τους διακινητές.
Για το λόγο αυτό, συνέχισε ο πρωθυπουργός, αποφασίσαμε να επικαιροποιήσουμε τη συμφωνία για επανεισδοχή.
Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός τόνισε: «Η Ελλαδα και η Τουρκία θα συνεχίσουν να παράσχουν ανθρωπιά και φιλοξενία στους κυνηγημένους, όμως δεν θα είναι οι χώρες που θα δεχθούν τη μόνιμη παραμονή όλων αυτών των ανθρώπων που διεκδικούν καλύτερη ζωή. Γι' αυτό και στο πλαίσιο της ΕΕ προωθούμε έναν μηχανισμό νόμιμης οδού για τους πρόσφυγες, μια μόνιμη ροή προς τις χώρες της Ευρώπης παίρνοντας μέτρα για την καταπολέμηση των παράνομων διόδων και των διακινητών».
Σημείωσε ακόμη πως η εφαρμογή του πρωτοκόλλου επανεισδοχής δίνει μήνυμα προς τους μετανάστες από τρίτες χώρες ότι δεν υπάρχει βούληση και δυνατότητα να περάσουν στην Ευρώπη. «Αυτή είναι η πραγματικότητα και οφείλουμε να τους την πούμε με ειλικρίνεια» είπε.
Η τουρκική πρόταση
Παρουσιάζοντας την τουρκική πρόταση στη χθεσινή Σύνοδο, ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι απέναντι στους διακινητές. «Εκτός από τους σύρους πρόσφυγες, υπάρχουν και πολλοί άλλοι από τρίτες χώρες που χρησιμοποιούν την Ελλάδα και την Τουρκία σαν δρόμο για να περάσουν σε ευρωπαϊκές χώρες. Οι πρόσφυγες που συλλαμβάνονται στο Αιγαίο θα επιστρέφουν στην Τουρκία κι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα τους στέλνουμε στην Ευρώπη. Αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα, δεν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε το δράμα των προοσφύγων» είπε.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση της Τουρκίας, είπε ότι πρέπει να εξετασθεί η νομική πλευρά της, αλλά η ηθική πλευρά της αποθαρρύνει τους ανθρώπους που δικαιούνται να έρθουν στην ΕΕ να χρησιμοποιούν την παράνομη οδό και να έρχονται μέσω της νόμιμης και ελεγχόμενης οδού.
Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Για casus belli και παραβιάσεις
Οι δύο πρωθυπουργοί κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερώτηση για το casus belli και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου απάντησε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας έχουν αλλάξει αρκετά και ότι στο παρελθόν οι εχθρικές πολιτικές δεν προσέφεραν τίποτα. Για τις παραβιάσεις επανέλαβε ότι οι δυο χώρες δίνουν εντολές για την αντιμετώπιση εισβολών. «Υπάρχουν κινήσεις που η Ελλάδα θεωρεί ότι συνιστούν παραβιάσεις και εμείς όχι και το αντίστροφο» είπε.
Όσον αφορά το casus belli, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο είχε πάρει μια απόφαση και το τουρκικό ακολούθησε. «Είχα πει να πάρουμε από κοινού μια απόφαση να τις άρουμε» ανέφερε.
«Το δηλώνω ξεκάθαρα: Δεν έχουμε καμία στρατηγική επίθεσης απέναντι στην Ελλάδα. Όπως ο Βενιζέλος και ο Ατατούρκ πήραν μεγάλες αποφάσεις, θέλω και εμείς να πάρουμε μεγάλες αποφάσεις. Ζηλεύω τις σκανδιναβικές χώρες για τις φιλικές χώρες που έχουν μεταξύ τους».
Κατάλοιπο άλλης εποχής, της δεκαετίας του '60, χαρακτήρισε το casus belli ο κ. Τσίπρας. Για την υφαλοκρηπίδα είπε ότι η διαφορά πρέπει να λυθεί με βάση τις διεθνείς συμφωνίες. «Ελπίζω κάποια στιγμή να πείσω και τον Αχμετ γι’ αυτό» κατέληξε.
«Ελλάδα και η Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση»
Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου μίλησε για «πολύ σημαντικές συνομιλίες», ενώ σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα, λόγω του προσφυγικού, έχει την ευκαιρία να συνομιλεί συχνά με τον έλληνα πρωθυπουργό, ενώ δήλωσε ότι αποδέχτηκε πρόσκληση του έλληνα ομολόγου του για μία νέα συνάντηση στη Θεσσαλονίκη.
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συνομιλιών έκανε λόγο για αποφασιστικότητα να προωθηθούν μέτρα όπως η ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης.
Οι δύο πρωθυπουργοί ανακοίνωσαν εξάλλου την έναρξη της αεροπορικής σύνδεσης Άγκυρας - Αθήνας.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις τουριστικές σχέσεις των δύο χωρών και ευχήθηκε να συνεχιστεί η καλή συνεργασία, ενώ εξέφρασε τη θέλησή του να συνεχιστούν οι εκατέρωθεν επενδύσεις, σε εμπορικό και τουριστικό επίπεδο.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, την επομένη της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, είπε ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Τουρκία μοιράζονται την προσφυγική κρίση, τα αίτια της οποίας πηγάζουν στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία.
Ο κ. Νταβούτογλου είπε επίσης ότι συζητήθηκαν τα θέματα του Αιγαίου και του Κυπριακού και ο κ. Τσίπρας έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα να λυθούνε.
Χρήστος Κοσβανής, Νένα Σώκου
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Εγκρίθηκε η πώληση του ΟΛΠ στην Cosco...


Εγκρίθηκε η πώληση του ΟΛΠ στην Cosco

Στην Cosco περνά πλέον και τυπικά το 67% του ΟΛΠ καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε σήμερα τη συμφωνία πώλησης του οργανισμού στην κινεζική εταιρεία...
κρίνοντας νόμιμες όλες τις διαδικασίες που κινήθηκαν.
Αυτό που αναμένεται τώρα είναι η έγκριση του φακέλου από την επιτροπή ανταγωνισμού προκειμένου να υπογραφεί η σχετική σύμβαση και να έλθει στη Bουλή.
Στελέχη της λιμενικής αγοράς σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την απόφαση του ελεγκτικού συνεδρία ανέφεραν ότι ο Πειραιάς θα γίνει ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου και το γεγονός αυτό θα βοηθήσει την απασχόληση και την οικονομία μετά και τη συγχώνευση της Cosco με την China Shipping.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται από την πλευρά του και το υπουργείου Ναυτιλίας να προχωρήσει στη δημιουργία σχετικής νομοθετικής ρύθμισης για τη σύσταση Δημόσιας Αρχής Λιμένα, για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα επιφορτιστεί με την άσκηση της δημόσιας εξουσίας.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι υποχρεωτική και προβλέπεται στη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Read more...

«Τα πράγματα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση» Μέρκελ: Η Τουρκία δεν έχει το πάνω χέρι στο Προσφυγικό


Μέρκελ: Η Τουρκία δεν έχει το πάνω χέρι στο Προσφυγικό
Η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά το πέρας της μαραθώνιας Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βερολίνο, Γερμανία
Η Τουρκία δεν έχει το πάνω χέρι στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιδίωξη είναι η εξισορρόπηση των συμφερόντων των δύο πλευρών, δηλώνει η Άνγκελα Μέρκελ λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας διαπραγμάτευσης Βρυξέλλες με περίγραμμα συμφωνίας που αναμένεται να οριστικοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Σε συνέντευξή της στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο SWR, η Μέρκελ δήλωσε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να κινηθούν ταχύτερα, πάντως, «σε γενικές γραμμές, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει τη θέσπιση ποσοστώσεων και για πρόσφυγες από το Ιράκ, επιπλέον των προσφύγων από τη Συρία.

Η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας ξεπέρασε τις 16 ώρες σε διάρκεια, χωρίς τελικά να υπάρξει οριστική συμφωνία για το προσφυγικό. Οι οριστικές αποφάσεις παραπέμπονται σε νέα Σύνοδο την ερχόμενη εβδομάδα, στις 17 και 18 Μαρτίου. Υπήρξε συμφωνία για την ανάγκη να μειωθεί η ροή των προσφυγικών ροών, αλλά και να επιστρέψουν με διαδικασία fast track οι παράτυποι μετανάστες από την Ελλάδα στην Τουρκία.

  • Σε νέα Σύνοδο οι οριστικές αποφάσεις για το Προσφυγικό
Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η πρόταση της Τουρκίας να πάρει πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες είναι πιθανώς καθοριστικό στοιχείο προς την επίλυση της προσφυγικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι εάν εφαρμοστεί θα μπορούσε να επισπευστεί για τον Ιούνιο η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους στη ζώνη Σένγκεν.
Η ίδια υπογράμμισε ότι η τουρκική ενταξιακή διαδικασία «δεν βρίσκεται στην ατζέντα σήμερα», επισημαίνοντας ότι θα ήταν δύσκολο να ανοίξουν περισσότερα κεφάλαια διαπραγμάτευσης εξαιτίας της κυπριακής αντίδρασης.
Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε ότι είναι ζωτικής σημασίας η στρατηγική συνεργασία με την Τουρκία, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστηρίζουν το βασικό περίγραμμα των τουρκικών προτάσεων και θα εργαστούν επί των λεπτομερειών του σχεδίου έως την προσεχή εβδομάδα.
Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα και να προγραμματίσει την επιστροφή των προσφύγων εκείνων που δεν υπόκεινται στην κατηγορία ασύλου, σημείωσε και έκανε λόγο για διατήρηση της Σένγκεν.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Η κοινή δήλωση των "28"...



1. Μετά από τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό κ. Νταβούτογλου, οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ εξέτασαν την κατάσταση σε σχέση με τη...
μετανάστευση, ειδικότερα όσον αφορά την οδό των δυτικών Βαλκανίων. Εξέφρασαν ικανοποίηση για τη συζήτησή τους με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και την σημειωθείσα πρόοδο στην εφαρμογή του κοινού σχεδίου δράσης. Η Τουρκία επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της στην υλοποίηση της διμερούς ελληνοτουρκικής συμφωνίας επανεισδοχής ώστε να δεχθεί την ταχεία επιστροφή όλων των προσφύγων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας και μεταβαίνουν από την Τουρκία προς την Ελλάδα και να κάνει δεκτούς στο έδαφός της όλους τους παράτυπους μετανάστες που συλλαμβάνονται σε τουρκικά ύδατα.
Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων συμφώνησαν ότι απαιτούνται τολμηρές ενέργειες για να κλείσουν οι οδοί λαθραίας διακίνησης ανθρώπων, να εξαρθρωθεί το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών, να προστατευθούν τα εξωτερικά μας σύνορα και να δοθεί τέλος στη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη. Πρέπει να υπονομεύσουμε την ιδέα ότι η επιβίβαση στις βάρκες ισοδυναμεί με εγκατάσταση στην Ευρώπη.
Για το λόγο αυτό τόνισαν τη σημασία της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο που σήμερα κατέστη επιχειρησιακή. Κάλεσαν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να την στηρίξουν έμπρακτα. Δέχθηκαν με ικανοποίηση τις συμπληρωματικές προτάσεις που παρουσίασε σήμερα η Τουρκία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Συμφώνησαν να εργαστούν με βάση τις αρχές που περιέχουν:
• να εξασφαλίζουν την επιστροφή όλων των νέων παράτυπων μεταναστών που μεταβαίνουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά· το σχετικό κόστος θα καλύπτεται από την ΕΕ,
• για κάθε Σύρο που θα γίνεται εκ νέου δεκτός στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στα κράτη μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο των υφισταμένων δεσμεύσεων,
• να επιταχύνουν την εφαρμογή του χάρτη πορείας για την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων με όλα τα κράτη μέλη, με στόχο να αρθούν οι απαιτήσεις θεώρησης για τους Τούρκους υπηκόους το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2016,
• να επισπεύσουν την εκταμίευση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν αρχικά εγκριθεί ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση μιας πρώτης δέσμης έργων πριν από το τέλος Μαρτίου και να λάβουν απόφαση για πρόσθετη χρηματοδότηση της Διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες όσον αφορά τους Σύρους,
• να προετοιμαστούν για την απόφαση επί του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις προσχώρησης το συντομότερο δυνατόν, βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2015,
• να εργαστούν από κοινού με την Τουρκία σε κάθε κοινή προσπάθεια για βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Συρία που θα έδινε τη δυνατότητα στον τοπικό πληθυσμό και τους πρόσφυγες να ζήσουν σε ασφαλέστερες περιοχές.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα προωθήσει τις προτάσεις αυτές και θα επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες με την τουρκική πλευρά πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου. Οι εργασίες αυτές θα συνάδουν με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.
Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ συζήτησαν επίσης με τον Τούρκο Πρωθυπουργό την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία.
2. Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων υπενθύμισαν επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη σύνοδο της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου, αποφάσισε την επάνοδο σε κατάσταση πλήρους εφαρμογής του κώδικα συνόρων του Σένγκεν από όλα τα μέλη του χώρου Σένγκεν, συνεκτιμώντας τις ιδιαιτερότητες των θαλάσσιων συνόρων, καθώς και τον τερματισμό της προσέγγισης της διέλευσης χωρίς διατυπώσεις (wave-through). Οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει.
3. Προκειμένου το γεγονός αυτό να καταστεί διατηρήσιμο, πρέπει να αναληφθεί δράση στους ακόλουθους άξονες:
(α) στήριξη της Ελλάδας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για τη διευκόλυνση της διαχείρισης της κατάστασης που έχει προκύψει ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης. Πρόκειται για συλλογική ευθύνη της ΕΕ που απαιτεί ταχεία και αποτελεσματική κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων και πόρων της ΕΕ και των συνεισφορών των κρατών μελών·
(β) παροχή άμεσης και αποτελεσματικής ανταπόκρισης στην εξαιρετικά δυσχερή ανθρωπιστική κατάσταση που δημιουργείται με ταχείς ρυθμούς στην περιοχή. Έκτακτη στήριξη θα παρασχεθεί επειγόντως από την Επιτροπή, σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα, τα άλλα κράτη μέλη και μη κυβερνητικές οργανώσεις, βάσει εκτίμησης των αναγκών, από την Επιτροπή και την Ελλάδα, και βάσει σχεδίου έκτακτης ανάγκης και ανταπόκρισης. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων εκφράζουν ικανοποίηση για την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με την παροχή στήριξης έκτακτης ανάγκης εντός της ΕΕ και ζητούν από το Συμβούλιο να την εγκρίνει πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, διευρύνοντας έτσι το φάσμα των χρηματοδοτικών μέσων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Καλούν δε την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή να λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο επακολούθησης·
(γ) παροχή περαιτέρω συνδρομής στην Ελλάδα ως προς τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Αλβανία, τη διασφάλιση της καλής λειτουργίας των κέντρων πρώτης υποδοχής, με 100% ταυτοποίηση, καταγραφή και ελέγχους ασφαλείας, και την παροχή επαρκών ικανοτήτων υποδοχής. Ο Frontex θα απευθύνει νέα πρόσκληση για εθνικούς προσκεκλημένους υπαλλήλους το συντομότερο δυνατόν, στην οποία όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να ανταποκριθούν πλήρως το αργότερο έως την 1η Απριλίου. Η Ευρωπόλ θα προβεί στην ταχεία τοποθέτηση προσκεκλημένων υπαλλήλων σε όλα τα κέντρα πρώτης υποδοχής για την ενίσχυση των ελέγχων ασφαλείας και τη στήριξη των ελληνικών αρχών στην καταπολέμηση των διακινητών·
(δ) συνδρομή προς την Ελλάδα ώστε να διασφαλιστούν οι διεξοδικές, ευρείας κλίμακας και ταχείες επιστροφές προς την Τουρκία όλων των παράτυπων μεταναστών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, βάσει της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας και, από την 1η Ιουνίου, της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας·
(ε) σημαντική επιτάχυνση της εφαρμογής της μετεγκατάστασης προκειμένου να ανακουφιστεί το φορτίο που βαρύνει την Ελλάδα σήμερα. Η EASO θα απευθύνει νέα πρόσκληση για την αποστολή εθνικών εμπειρογνωμόνων προς υποστήριξη του ελληνικού συστήματος ασύλου, στην οποία όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να ανταποκριθούν ταχέως και στο ακέραιο. Τα κράτη μέλη καλούνται επίσης να προβλέψουν επειγόντως περισσότερες θέσεις για μετεγκατάσταση. Η Επιτροπή θα υποβάλλει μηνιαίες εκθέσεις στο Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή των δεσμεύσεων μετεγκατάστασης·
(στ) συνέχιση της στενής συνεργασίας με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων που είναι εκτός ΕΕ και παροχή κάθε απαραίτητης βοήθειας·
(ζ) εφαρμογή των υφιστάμενων δεσμεύσεων επανεγκατάστασης και συνέχιση των εργασιών για ένα αξιόπιστο εθελοντικό πρόγραμμα εισδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους με την Τουρκία·
(η) άμεση λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου έναντι κάθε διάνοιξης νέας οδού διέλευσης και εντατικοποίηση της καταπολέμησης των διακινητών·
(θ) προώθηση, κατά προτεραιότητα, όλων των στοιχείων του χάρτη πορείας της Επιτροπής σχετικά με το πρόγραμμα «Αποκατάσταση του χώρου Σένγκεν», ούτως ώστε να τερματιστούν οι προσωρινοί έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα και να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του χώρου Σένγκεν πριν από το τέλος του έτους.
Με το παρόν έγγραφο τα κράτη μέλη δεν αναλαμβάνουν νέες δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση.
4. Αυτά είναι επείγοντα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν με δεδομένη την παρούσα κατάσταση στην περιοχή και να τελούν υπό επανεξέταση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο μεταναστευτικό ζήτημα σε όλες τις πτυχές του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, ώστε να παγιωθεί περαιτέρω η κοινή ευρωπαϊκή εφαρμογή της συνολικής μας στρατηγικής για τη μετανάστευση.

Read more...

Νέα ανατροπή στον ΕΝΦΙΑ...


Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ και τις φορολογικές δηλώσεις

Ανατρέπονται τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για την εφαρμογή ενός νέου φόρου ακινήτων ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα μεταφέρει τα φορολογικά βάρη από τους...
μικροιδιοκτήτες στους έχοντες πολύ μεγάλη περιουσία.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, ο φόρος ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν από τον Ιούλιο οι πάνω από 6 εκατ. φορολογούμενοι, θα υπολογιστεί με τις νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες και όχι με ένα νέο σύστημα που θα στηρίζεται στις εμπορικές τιμές και θα προβλέπει ένα μικρό αφορολόγητο όριο, όπως ο ίδιος είχε αναφέρει σε δηλώσεις του.

Οι αντικειμενικές αξίες, σύμφωνα με την Ημερησία, για τις περιοχές με τιμή ζώνη πάνω από 650 ευρώ/τμ έως 3.900 ευρώ/τμ. μειώθηκαν κατά 4% έως 19%. 

Η μείωση των αντικειμενικών τιμών οδηγεί αυτομάτως και σε μείωση του φόρου ακινήτων για τις συγκεκριμένες περιοχές.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι και φέτος θα πρέπει να εξασφαλιστούν έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ αναμένονται παρεμβάσεις – αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου που θα επηρεάσουν κυρίως τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα μεσαίας και υψηλής αξίας. 

«Εκτιμώ ότι αυτό τον φόρο δεν θα προλάβουμε να τον βγάλουμε με τις νέες πραγματικές αξίες, θα υπολογιστεί πιθανότατα με τις αντικειμενικές που ισχύουν» υπογράμμισε ο κ. Αλεξιάδης. Δηλαδή θα υπολογιστεί με τις νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες που ισχύουν αναδρομικά από τις 21 Μαίου 2015.

Για να επιτευχθεί όμως ο δημοσιονομικός στόχος και να εξασφαλιστούν και για φέτος έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ αναμένονται αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου που θα επηρεάσουν κυρίως τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα μεσαίας και υψηλής αξίας.

Έτσι πολλοί ιδιοκτήτες που είδαν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους να έχουν μειωθεί κατά 4% έως 19% όταν θα έρθει η ώρα του λογαριασμού του φετινού φόρου ακινήτων θα διαπιστώσουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά φόρου για την ακίνητη περιουσία τους ή στην καλύτερη περίπτωση το ίδιο ποσό που πλήρωσαν και για τον ΕΝΦΙΑ του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται παρεμβάσεις στους συντελεστές με αυξήσεις στα υψηλά κλιμάκια π.χ. για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ αλλά και αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου ή/και μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Επίσης από μηδενική βάση θα επανεξεταστούν οι απαλλαγές και εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ (ημιτελή κτίσματα, ξενοίκιαστα, φορολογούμενοι με πενιχρά εισοδήματα κ.α).

Read more...

Έφθασε στην Σμύρνη ο Αλέξης Τσίπρας...


Στην Σμύρνη ο Αλέξης Τσίπρας - Συναντάται με τον Νταβούτογλου

Συναντάται με τον Νταβούτογλου

Έφτασε στην Σμύρνη ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Τρίτης και αυτή την ώρα συναντάται με τον...
τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι επαφές των δύο πρωθυπουργών συνεχίζονται λίγες μόνο ώρες μετά τις δραματικές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, με επίκεντρο το προσφυγικό και τα ανταλλάγματα που θα λάβει η γειτονική χώρα για τη διαχείριση του προβλήματος και τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας όπου θα συζητήσει για τη βελτίωση της συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας σε πολλούς τομείς, αλλά και στη μεταναστευτική κρίση. 

Εκτός των συναντήσεων που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, κατά την παραμονή του στην Σμύρνη θα του απονεμηθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα Πολιτικής Οικονομίας από ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Ήδη έχει σχεδιαστεί τελετή στο πανεπιστήμιο «İzmir Ekonomi Üniversitesi» το οποίο είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και ανήκει στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Σμύρνης. Η τελετή, σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης αναμένεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα. 

Το ενδιαφέρον που έχει η Αθήνα και ευελπιστεί οτι θα γίνουν ουσιαστικά βήματα προόδου και θα ολοκληρωθεί σύντομα το πλαίσιο της δράσης, είναι η συμφωνία μεταξύ και των δυο χωρών, αλλά και γενικότερα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για την επανεισδοχή των προσφύγων μεταναστών. Φυσικά η Αθήνα αναμένει καλή θέληση από πλευράς Άγκυρας και για το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ, ώστε αυτό να μην μετατραπεί σε διμερές πρόβλημα, που θα ανοίξει την πόρτα σε τουρκικές διεκδικήσεις και σε "γκριζάρισμα" μεγάλων περιοχών του Αιγαίου. Η ελληνική διπλωματία είναι ιδιαίτερη προβληματισμένη από την "ορμή" που επιδεικνύει η τουρκική πλευρά, σχετικά με κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ιδίως μετά τις προκλητικές δηλώσεις που έκανε πρόσφατα μέσα στο ελληνικό υπουργείο εξωτερικών και ενώπιον του Νίκου Κοτζιά, ο τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου σχετικά με το πώς θα πρέπει να βλέπουν οι νατοϊκές δυνάμεις αποτροπής των προσφυγικών ροών τα θέματα της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Πάντως, τη σημασία του συμβουλίου της Σμύρνης την αποδέχονται και οι Ευρωπαίοι. Είναι χαρακτηριστικό οτι ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Μ. Ρούτε, για την πραγματοποίηση του ελληνοτουρκικού συμβουλίου, με τον τελευταίο να χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντική την συνάντηση της Σμύρνης και μάλιστα να τονίζει στον Έλληνα ομόλογό του ότι στην συνάντηση αυτή εκπροσωπεί, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ.

Read more...

Αγγίζουν τις 35.000 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα...


Αγγίζουν τις 35.000 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Σήμερα Τρίτη σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τη συντονιστική επιτροπή για το προσφυγικό στη χώρα βρίσκονται συνολικά...
34183. 

Στα νησιά παραμένουν 6835, με τον μεγαλύτερο όγκο να είναι στη Μυτιλήνη, 4.041 πρόσφυγες. 

Στην Αττική παραμένουν 8341 πρόσφυγες και έχουν κατανεμηθεί ως εξής: Σχιστό 1780, Ελαιώνας 710, Ελληνικό (basaball) 1282, Ελληνικό (χόκει) 1419, Ελληνικό (αφίξεις) 1200, Πειραιάς 1844 και Λαύριο 106. 

Στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται 18797 προσφυγες με τον μεγαλύτερο όγκο να είναι στην Ειδομένη 8550, στα Διαβατά 2200, στο Πολύκαστρο 3256 και στο Κιλκίς 3489. 

Read more...