Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Σε ηλικία 62 ετών Πέθανε ο δημοσιογράφος Βασίλης Μούρτης


Την τελευταία του πνοή άφησε χθες  ξαφνικά ο δημοσιογράφος Βασίλης Μούρτης βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του.
mourtis b
Ήταν πολιτικός συντάκτης εδώ και πολλά χρόνια καλύπτοντας  το ΠΑΣΟΚ. Γεννημένος το 1953 στην Αμφιλοχία, ο Βασίλης Μούρτης μπαίνει από νωρίς στον επαγγελματικό στίβο, έχοντας χάσει στην εφηβεία τον πατέρα του.
Σπούδασε στη Σιβιτανίδειο και εργάστηκε αρχικά ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες Αγωνιστής και Εξόρμηση. Το 1982 εντάσσεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αργότερα συνεργάζεται και με την ΕΡΤ3, ενώ τα τελευταία χρόνια δημιούργησε δική του ενημερωτική πύλη.
Ο Βασίλης Μούρτης αφήνει πίσω του δύο παιδιά, τον Θοδωρή και τη Νεφέλη.
Η κηδεία του αναμένεται να τελεστεί την Πέμπτη.
Τα συλλυπητήρια των κομμάτων
«Με θλίψη πληροφορηθήκαμε τον ξαφνικό και αδόκητο θάνατο του Βασίλη Μούρτη. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήριά στην οικογένειά του και στους συναδέλφους του», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
«Προκαλεί βαθιά θλίψη ο ξαφνικός και αδόκητος θάνατος του Βασίλη Μούρτη, ενός ιδιαίτερα αγαπητού ανθρώπου και ικανότατου δημοσιογράφου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης και τόνισε πως είναι μια μεγάλη απώλεια για το χώρο του τύπου. «Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα πιο θερμά συλλυπητήριά μας», πρόσθεσε.
Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια του δημοσιογράφου Βασίλη Μούρτη, για χρόνια συντάκτη του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, καθώς επίσης τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του.
«Με μεγάλη θλίψη και συγκίνηση πληροφορηθήκαμε τον αδόκητο χαμό του δημοσιογράφου Βασίλη Μούρτη, ενός συνεπούς επαγγελματία στο χώρο του Τύπου και ιδιαίτερα αγαπητού στους συναδέλφους του. Για όσους τον γνώρισαν από κοντά, θα τους λείψει το χαμόγελό του και η συγκαταβατικότητά του.
Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια», αναφέρει σε συλλυπητήρια δήλωσή της για την πρόωρη απώλεια του δημοσιογράφου Βασίλη Μούρτη, η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
«Θα μας λείψει ως φίλος και ως δημοσιογράφος» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του για «τον αδόκητο θάνατο του Βασίλη Μούρτη, ενός ανθρώπου με πολύχρονη προσφορά στο δημοσιογραφικό λειτούργημα, συμμετοχή και παρουσία στους αγώνες της Δημοκρατικής Παράταξης».
«Με ανήσυχο πνεύμα, δυναμική φωνή και ευθύβολη γραφή κάλυψε επί πολλά χρόνια το ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ, στοχεύοντας στην ορθή και αντικειμενική ενημέρωση» τονίζεται στην ανακοίνωση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, εκφράζοντας «θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του».
«Ένας πραγματικός δημοσιογράφος, με μακρά και δημιουργική πορεία, έφυγε αναπάντεχα από κοντά μας. Ένας δημοσιογράφος από εκείνη τη "σχολή" που ήξερε να βλέπει πίσω από τις γραμμές και τα λόγια, να αναζητά την ουσία των πραγμάτων, να φτάνει στα πραγματικά μηνύματα που έπρεπε να μεταβιβάσει στον πολίτη» σημειώνει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών για το θάνατο του Βασίλη Μούρτη.
«Ακούραστος, μεθοδικός, κατανόησε πολύ γρήγορα τη σημασία του Διαδικτύου και των νέων Μέσων στο δημόσιο διάλογο, αλλά και στη δύσκολη διαδικασία μετάβασης του Ελληνικού Τύπου στο μέλλον.Ο Βασίλης Μούρτης, υπήρξε υπόδειγμα ήθους και εντιμότητας. Υπηρέτησε με αξιοπρέπεια και το λειτούργημά του και τις δημοκρατικές του ιδέες. Για όλους εμάς υπήρξε ένας πολύτιμος συνεργάτης και φίλος», αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του το Κίνημα.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Έκτακτο συμβούλιο του ΔΝΤ, για την Ελλάδα…


Η Λαγκάρντ ενημερώνει τα μέλη του...

Για τη χθεσινή συνάντηση των «πέντε» στο Βερολίνο και το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας αναμένεται να ενημερώσει απόψε η Κριστίν Λαγκάρντ το ΔΣ του ΔΝΤ 

Σύμφωνα με...
το Dow Jones Newswires, στην έκτακτη συνεδρίαση, η επικεφαλής του Ταμείου θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύσκολες ερωτήσεις από τα μέλη του ΔΝΤ τα οποία ασκούν έντονη κριτική στα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας...

Read more...

Στα 80,7 δισ. αυξήθηκε ο ELA...


Κατά 500 εκατ. ευρώ αυξήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας ELA, με αποτέλεσμα να...
φθάσει τα 80,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με την αύξηση αυτή παραμένει στο σύστημα ένα περιθώριο ασφαλείας για τη ρευστότητα της τάξεως των 3 δισ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ όπου ελήφθησαν και οι σχετικές αποφάσεις, συζητήθηκε το θέμα των εγγυήσεων που θέτουν οι ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν απο το Μηχανισμό, χωρίς, όμως, να ληφθεί κάποια απόφαση.

Το όλο θέμα αναμένεται να επανεξεταστεί, ως είθισται, την επόμενη εβδομάδα...

Read more...

"Λάθος μέτρα που επιδείνωσαν την κατάσταση στην χώρα"...


«Λάθος μέτρα που επιδείνωσαν την κατάσταση στην χώρα»Στην Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια κατέθεσαν Κόλλιας και Ρομπόλης...
Με την κατάθεση του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) Κωνσταντίνου Κόλλια, ολοκλήρωσε για σήμερα τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή που...
διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια, εργασίες οι οποίες θα συνεχιστούν αύριο με τοποθετήσεις εκπροσώπων αρμόδιων επιστημονικών και κοινωνικών φορέων.

Νωρίτερα, στην Εξεταστική Επιτροπή είχε εκφράσει τις απόψεις του ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης.

Ο επικεφαλής του ΟΕΕ υποστήριξε ότι ήταν λάθος το μείγμα των πολιτικών του πρώτου μνημονίου, καθώς, όπως είπε, δεν ελήφθη υπόψη η συνεχιζόμενη ύφεση ενώ τα φορολογικά βάρη ήταν ιδιαίτερα υψηλά σε μισθούς και συντάξεις και πρόσθεσε ότι «εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν είχε σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης».
Διαβάστε περισσότερα εδώ...
newsbeast.gr

Read more...

Ο Μπλάτερ παραιτείται από την προεδρία της FIFA...


Ο Μπλάτερ παραιτείται από την προεδρία της FIFA - ΤΩΡΑΟ Σεπ Μπλάτερ ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι παραιτείται από την προεδρία της FIFA. Ο Ελβετός παράγοντας πρόσθεσε ότι...
"το συντομότερο δυνατό" θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου...
enikos.gr

Read more...

"Κλείδωσε" για αύριο, τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group...


Τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group αύριο


Κινητικότητα στις Βρυξέλλες εν αναμονή της συμφωνίας...
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες, ωστε οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών να καταλήξουν αμεσα σε συμφωνία. 

Αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε... 
στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Eurogroup Working Group), όπου θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας.

Read more...

“Έφυγε” ο δημοσιογράφος, Βασίλης Μούρτης...


 “Έφυγε” ο δημοσιογράφος Βασίλης Μούρτης
Έφυγε, χθες, ξαφνικά από τη ζωή ο δημοσιογράφος, Βασίλης Μούρτης, έγκυρος συντάκτης που κάλυπτε εδώ και πολλά χρόνια το πολιτικό ρεπορτάζ, και...
συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ. Γεννημένος το 1953 στην Αμφιλοχία, ο Βασίλης Μούρτης μπαίνει από νωρίς στον επαγγελματικό στίβο, έχοντας χάσει στην εφηβεία τον πατέρα του.

Σπούδασε στη Σιβιτανίδειο και εργάστηκε αρχικά ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες Αγωνιστής και Εξόρμηση. Το 1982 εντάσσεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αργότερα συνεργάζεται και με την ΕΡΤ3, ενώ τα τελευταία χρόνια δημιούργησε δική του ενημερωτική πύλη.

Ο Βασίλης Μούρτης αφήνει πίσω του δύο παιδιά, τον Θοδωρή και τη Νεφέλη.

Η κηδεία του αναμένεται να τελεστεί μεθαύριο.

 enikos.gr

Read more...

Η FIFA διαψεύδει την εμπλοκή του Βάλκε ...



...στη μεταβίβαση των 10 εκατ. δολαρίων...
Η παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία πήρε θέση στη νέα αποκάλυψη των ΜΜΕ των Ηνωμένων Πολιτειών πως ο γενικός γραμματέας της FIFA, Ζερόμ Βάλκε, μεταβίβασε 10 εκατ. δολάρια σε λογαριασμούς, που διαχειριζόταν ο πρώην αντιπρόεδρος της συνομοσπονδίας, Τζακ Γουόρνερ.

Ο ...
τελευταίος, που ήταν πρόεδρος, επίσης, της CONCACAF (ομοσπονδία Βόρειας Αμερικής, κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής), εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς και οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πως έλαβε αυτό το ποσό για να στηριχθεί η υποψηφιότητα της Νότιας Αφρικής για το Μουντιάλ του 2010.


«Η μεταβίβαση αυτών των χρημάτων, 10 εκατ. δολαρίων, έγινε από τον επικεφαλής της οικονομικής υπηρεσίας της συνομοσπονδίας και σύμφωνα με τους κανονισμούς της. Ούτε ο γενικός γραμματέας, Ζερόμ Βάλκε, ούτε κανένα άλλο πρόσωπο του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας είχε ανάμειξη στην οικονομική αυτή συναλλαγή», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, θέλοντας να απεμπλέξει τον Βάλκε και πιθανότατα τον πρόεδρο, Σεπ Μπλάτερ, από τη μεταβίβαση του ποσού αυτού. Αποδέχεται μεν την ύπαρξη της συναλλαγής αυτής, αλλά δεν διευκρινίζει το λόγο της μεταφοράς του ποσού αυτού στον Γουόρνερ.

Σύμφωνα, πάντως, με την εφημερίδα «New York Times», η οποία επικαλείται πολλούς ομοσπονδιακούς αξιωματούχους των ΗΠΑ που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, η μεταβίβαση έγινε το 2008 από έναν λογαριασμό της FIFA και φέρεται ότι αποτελεί ένα κεντρικό στοιχείο του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και τα ηγετικά του στελέχη.

Σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη, ο Τζακ Γουόρνερ, πρώην πρόεδρος της Concacaf (Ομοσπονδία Βόρειας Αμερικής, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής) ζήτησε μεταξύ άλλων και εξασφάλισε δωροδοκίες στο πλαίσιο των διαδικασιών ανάθεσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 στη Νότια Αφρική. Σύμφωνα, όμως, με τον Ντάνι Τζόρνταν, υπεύθυνο της οργανωτικής επιτροπής του Παγκόσμιου Κυπέλλου στη Νότια Αφρική «τα χρήματα αυτά δεν ήταν δωροδοκία, αλλά ήταν μια νόμιμη πληρωμή στο πλαίσιο της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου στην Καραϊβική.

tvxs.gr

Read more...

Μίζα - μαμούθ πήρε το δεξί χέρι του Μπλάτερ στη FIFA...


Μίζα - μαμούθ πήρε το δεξί χέρι του Μπλάτερ στη FIFA
Το δεξί χέρι του προέδρου της FIFA Σεπ Μπλάτερ και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ζερόμ Βαλκ μεταβίβασε 10 εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμούς που διαχειριζόταν ο...
πρώην αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζακ Γουόρνερ, αποκάλυψαν χθες οι New York Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται πολλούς ομοσπονδιακούς αξιωματούχους των ΗΠΑ που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, η μεταβίβαση έγινε το 2008 από έναν λογαριασμό της FIFA και φέρεται ότι αποτελεί «ένα κεντρικό στοιχείο του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο» και τα ηγετικά του στελέχη.

Τα 10 αυτά εκατομμύρια δολάρια που μεταβιβάστηκαν συνιστούν, σύμφωνα με τους New York Times, ένα από τα κρίσιμα στοιχεία που οδήγησαν την περασμένη εβδομάδα στις συλλήψεις και στην απαγγελία κατηγοριών σε 14 στελέχη της FIFA. Αυτά φέρεται ότι επιτρέπουν επίσης να «πλησιάσει (η έρευνα) τον κ. Μπλάτερ», τον πρόεδρο της FIFA, ο οποίος επανεξελέγη στα τέλη της περασμένης εβδομάδας για μια πέμπτη θητεία.

Σύμφωνα με την αμερικανική δικαιοσύνη, ο Τζακ Γουόρνερ, πρώην πρόεδρος της Concacaf (Ομοσπονδία Βόρειας Αμερικής, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής) «ζήτησε μεταξύ άλλων και εξασφάλισε δωροδοκίες στο πλαίσιο των διαδικασιών ανάθεσης» του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010.

Οι αξιωματούχοι που επικαλέστηκε η αμερικανική εφημερίδα δεν διευκρίνισαν σε τι εξυπηρέτησαν τα χρήματα αυτά ούτε αν αυτά συνδέονται απευθείας με τις υποψίες για διαφθορά για να «στηθεί» η ανάθεση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Σύμφωνα με τον Ντάνι Τζόρνταν, υπεύθυνο του Παγκόσμιου Κυπέλλου στην Νότια Αφρική, τον οποίο επικαλείται επίσης η εφημερίδα στο άρθρο της, «τα χρήματα αυτά δεν ήταν δωροδοκία, αλλά ήταν μια νόμιμη πληρωμή στο πλαίσιο της ανάπτυξης στην Καραϊβική». 

Ο Τζακ Γουόρνερ τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση για 24 ώρες αφού παρουσιάστηκε εκουσίως την περασμένη Τετάρτη στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο και αφέθηκε ελεύθερος μετά την καταβολή εγγύησης ύψους περίπου 400.000 δολαρίων.

Η δικαιοσύνη θα αποφανθεί, όπως αναμένεται τον Ιούλιο, όσον αφορά το αίτημα έκδοσής του που έχει διατυπώσει η αμερικανική δικαιοσύνη. Την Κυριακή ο πρώην αντιπρόεδρος της FIFA εξαπέλυσε μια σφοδρή επίθεση στις ΗΠΑ, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορούν να το χωνέψουν ότι έχασαν την διοργάνωση του Μουντιάλ-2022. «Η αιτία για όλα αυτά είναι η ατυχής υποψηφιότητα των ΗΠΑ για την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022», λέει σε ένα βίντεο που ανήρτησε στην σελίδα του στο Facebook.

Read more...

Εσωκομματικές αναταράξεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ...



...μετά τη μίνι Σύνοδο Κορυφής στο Βερολίνο.
Τι είπαν Μητρόπουλος και Μπαλάφας...
Έντονες αναταράξεις υπάρχουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη μίνι Σύνοδο Κορυφής, με το ερωτηματικό της κομματικής πειθαρχίας να αιωρείται ακόμη.

Αλέξης Μητρόπουλος
Αναπόφευκτα...
χαρακτήρισε τα επερχόμενα μέτρα σε ασφαλιστικό και εργασιακό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος.

Όπως εκτίμησε, μετά την «μίνι» Σύνοδο Κορυφής των «5» στο Βερολίνο, η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να γλιτώσει και την πέμπτη αξιολόγηση, ενώ υποστήριξε ότι η πρόταση που θα δοθεί στην Αθήνα θα έχει χαρακτήρα τελεσιγράφου.

Γίάννης Μπαλάφας
Από την πλευρά του ο Γιάννης Μπαλάφας κράτησε αποστάσεις από τη θέση του Αλέξη Μητρόπουλου επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση δεν συμφώνησε καμία 5η αξιολόγηση στις 20 Φεβρουαρίου λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Μερικά ζητήματα στη συμφωνία αυτή έχουν μια σχετική ασάφεια. Πάνω εκεί ο ειδικός περί τα ζητήματα κ. Μητρόπουλος έχει μια ερμηνεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά η όποια ερμηνεία είναι σωστή. Εάν ήταν τόσο κακή η συμφωνία που εξυπηρετούσε τόσο πολύ τους δανειστές γιατί δεν τη δέχθηκαν και να προχωρήσουμε και υπαναχώρησαν;».

πηγη thepressproject.gr

Read more...

ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ από το ναυάγιο στη Κίνα...



Κάθε στιγμή μετρά για τη διάσωση επιζώντων στο ναυάγιο πλοίου με 458 επιβαίνοντες στον ποταμό Γιανγκτσέ στην Κίνα και...
οι διασώστες δίνουν τιτάνια μάχη στο αναποδογυρισμένο σκάφος επιχειρώντας να απεγκλωβίσουν και ν σώσουν όσους περισσότερους μπορούν. 

Τοπικά και διεθνή μέσα μεταδίδουν εικόνες με τον διασώστη που χτυπά με σφυρί τον πάτο του πλοίου «επικοινωνώντας» έτσι με τους επιζώντες που έχουν παγιδευτεί μέσα του.

Πέντε άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί ενώ τουλάχιστον δώδεκα έχουν διασωθεί. 

Σύμφωνα με τον κατάλογο επιβαινόντων, οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι. 

Δείτε τις φωτογραφίες και τα βίντεο



Δείτε ΒΙΝΤΕΟ, ΕΔΩ...

Read more...

"Οι 11 εντολές"...


«Οι 11 εντολές» από Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Λαγκάρντ και Ντράγκι...από Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Λαγκάρντ και Ντράγκι...
Κοινή στάση και κοινή πρόταση προς την Ελλάδα διαμόρφωσαν σε πολιτικό επίπεδο οι κυριότεροι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας, σε...
πενταμερή συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο, στο περιθώριο συνεδρίου.

Σε αντίθεση με τα όσα ακούγονταν τις τελευταίες μέρες η πρόταση δεν αφορά την 5η αξιολόγηση, αλλά το μέλλον.

Αντιθέτως οι 5 συμφωνούν ότι η κυβέρνηση δεν θα διευκολυνθεί με κανένα τρόπο για την ολοκλήρωση της εκκρεμούς αξιολόγησης από το 2ο ελληνικό πρόγραμμα και θα πρέπει να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις, όλων των δανειστών.

Μετά την πενταμερή κοινοτικές πηγές μετέδιδαν στις Βρυξέλλες, ότι Ντράγκι, Λαγκάρντ, Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ συμφωνούν στα εξής:

1) προϋπόθεση για οποιαδήποτε βοήθεια προς την Ελλάδα είναι η ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης,

2) το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν συμφωνούν στο περιεχόμενο και τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωσή της,

3) ουδείς εκ των πέντε σκοπεύει να παρέμβει στον άλλον για να τον πείσει να μετριάσει τις απαιτήσεις του,

4) οι πέντε συμφωνούν ότι για να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση όλα τα μέρη (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν) πρέπει να είναι ικανοποιημένα,

5) η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει και μετά την 5η αξιολόγηση τον δρόμο των σκληρών μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής,

6) κανένα μελλοντικό ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν θα χρηματοδοτεί τα ελληνικά ελλείμματα,

7) το κούρεμα της ονομαστικής αξίας των δανείων του επισήμου τομέα προς την Ελλάδα είναι και θα είναι εκτός συζήτησης,

8) η επαναγορά των ομολόγων Τρισέ (27 δισ.) και η πρόωρη εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ (19 δισ.) είναι υπό συζήτηση,

9) το ΔΝΤ θα παραμείνει επόπτης και στο επόμενο ελληνικό πρόγραμμα,

10) το επόμενο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης πρέπει να αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες σε βάθος και με απόλυτο τρόπο - απολύσεις στο δημόσιο, μονιμότητα, ριζική αλλαγή συνταξιοδοτικού, φιλελευθεροποίηση επιχειρηματικού περιβάλλοντος, κα.

11) ως τότε δεν θα υπάρξει καμία άλλη διευκόλυνση σε σχέση με τη χρηματοδότηση ή τη ρευστότητα.

Προς το παρόν η Ελλάδα έχει ως την 1η Ιουλίου, ή ως τη στιγμή που θα της τελειώσουν τα λεφτά για να παρουσιάσει αξιόπιστες προτάσεις με βάθος και τεκμηρίωση προς την Τρόικα, η οποία δεν θα δεχθεί καμία πίεση για το πως θα ολοκληρώσει το έργο της.

Από εκεί και πέρα η Ελλάδα θα κληθεί να νομοθετήσει το περιεχόμενο της συμφωνίας. Αν ο χρόνος δεν επαρκεί ως την 1η Ιουλίου θα δοθεί μια μικρή παράταση ώσπου να ολοκληρωθούν οι εκταμιεύσεις...
Θάνου Αθανασίου
real.gr

Read more...

Παρέμβαση - φωτιά από την Αριστερή Πλατφόρμα...


«Η συμφωνία ή θα είναι συμβατή με το πρόγραμμα ή δεν θα υπάρξει»"Η συμφωνία ή θα είναι συμβατή με το πρόγραμμα ή δεν θα υπάρξει"...
Με μια παρέμβαση αργά τη νύχτα της Δευτέρας και ενώ η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού με τους οικονομικούς υπουργούς και τους στενούς του συνεργάτες συνεχιζόταν,η Αριστερή Πλατφόρμα έστειλε...
την δική της προειδοποίηση προς την κυβέρνηση με κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο Iskra. 

Το κείμενο αναρτήθηκε μετά την αποχώρηση του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη από την σύσκεψη και απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας. Στον τίτλο του αναγράφει ότι «Στόχος της ιμπεριαλιστικής τριάδας (ΕΕ,ΕΚΤ, ΔΝΤ) να πνίξουν τη χώρα για να πληρωθούν στο ακέραιο οι πιστωτές και να γλυτώσει την κρίση η Ευρωζώνη! Η συμφωνία ή θα είναι συμβατή με το πρόγραμμα ή δεν θα υπάρξει». 

Στο κείμενο αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

«Τελεσίγραφο για μια συμφωνία που θα περιέχει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα ετοιμάζονται να στείλουν οι θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση, προβάλλοντας ωμά πλέον το δίλημμα "ή επώδυνη συμφωνία ή τίποτα"!

Η τριάδα των ιμπεριαλιστών δανειστών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) αφού μεθοδευμένα προχωρά στην εξάντληση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, τώρα επιχειρεί να «δέσει» χειροπόδαρα τον ελληνικό λαό και τον τόπο με μια συμφωνία πολύχρονης κηδεμονίας και λιτότητας. Κι όλα αυτά για να πληρωθούν στο ακέραιο οι πιστωτές και να αποφύγει την κρίση η ευρωζώνη»!

Αφού παρατίθενται οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών, όπως αυτές κατεγράφησαν από το Reuters και το Bloomberg, το κείμενο αποδίδει στους πιστωτές προσπάθειες για προετοιμασία μίας πρότασης που θα έχει το χαρακτήρα θα έχει το χαρακτήρα «take it or leave it» (αυτό ή τίποτα), δηλαδή τελεσιγράφου.

Το δημοσίευμα στο Iskra καταλήγει ως εξής:

«Σ΄ αυτές τις κρίσιμες στιγμές που οι εκβιασμοί των δανειστών γίνονται όλο και πιο απροκάλυπτοι, ένα μόνο δρόμο έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση και αυτό θα πράξει: Να απορρίψει τα τροϊκανά τελεσίγραφα, να στηριχτεί στο λαό και να δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση πως η όποια συμφωνία είτε θα είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τη λαϊκή εντολή της 25η Ιανουαρίου, είτε δεν θα υπάρξει.

Η χώρα, άλλωστε, έχει ορατές από όλους εναλλακτικές λύσεις που, παρά τις προσωρινές δυσκολίες, μπορούν να δώσουν ελπίδα και προοπτική στον ελληνικό λαό και να ανορθώσουν την οικονομία του τόπου. Και αυτό ακριβώς είναι που τρέμουν οι δανειστές και επιχειρούν να εκβιάσουν τη χώρα με ιταμά τελεσίγραφα».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες η συνεδρίαση στο Βερολίνο φαίνεται ότι έβγαλε ένα κείμενο για να υπάρξει συμφωνία...

Read more...

Financial Times: Για συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας πιέζουν οι δανειστές


image
Οι ηγέτες των τριών θεσμών που παρέχουν πιστώσεις στην Ελλάδα γεφύρωσαν κατά τη συνάντηση στο Βερολίνο το βράδυ της Δευτέρας τις διαφορές τους ως προς το τι η Αθήνα θα πρέπει να επιτύχει, προκειμένου Γνα αποκτήσει πρόσβαση στα 7,2 δισ. ευρώ της βοήθειας που χρειάζεται άμεσα.
Οι ηγέτες ανέθεσαν στους τεχνοκράτες να διαμορφώσουν το τελικό κείμενο που θα παρουσιαστεί στον Αλέξη Τσίπρα, τον Έλληνα πρωθυπουργό, ως βάση για μία πολιτική συμφωνία που ελπίζουν ότι θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις στο Βερολίνο, υπάρχουν ακόμα διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και της Κομισιόν για το αν η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους για το πλεόνασμα που θα περιέχονται σε ένα νέο τελικό κείμενο.
Το ΔΝΤ έχει ακόμα αμφιβολίες και συνεχίζει να ζητάει διασφαλίσεις ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους – το οποίο πλέον βρίσκεται κατά το μεγαλύτερό του μέρος στην κατοχή των πιστωτών της Ε.Ε. – εφόσον δεν συμφωνηθεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και οι στόχοι δεν εκπληρωθούν.
Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της ευρωζώνης «υπήρξε τουλάχιστον συμφωνία σε επίπεδο κειμένων. Οι απόψεις όμως του ενός από τον άλλον ίσως έχουν ακόμα απόσταση μεταξύ τους».
Ακόμα κι έτσι όμως, οι χτεσινές συνομιλίες υπήρξαν το σημαντικότερο σημείο καμπής εδώ και τρεις μήνες στην συνεχιζόμενη ελληνική κρίση, με τους αξιωματούχους να ελπίζουν ότι ένα τελικό κείμενο που θα περιγράφει το τι αναμένεται να πράξει η Αθήνα θα έχει συμφωνηθεί μέχρι το πέρας της Τρίτης.
Οι αξιωματούχοι θα πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσουν αν θα πρέπει να παρουσιάσουν την πρότασή τους στον κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια μιας προσωπικής συνάντησης ή μέσω τηλεδιάσκεψης.
Όπως όμως και να’ χει, ελπίζουν ότι μια κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία θα μπορέσει να επιτευχθεί προτού η Αθήνα χρειαστεί να αποπληρώσει την επόμενη δόση των €300 εκατ. στο ΔΝΤ την Παρασκευή.
Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ δάνεια €1,2 δισ. και οι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει επιτευχθεί μία πλήρης συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement), η οποία θα περιέχει μια λεπτομερέστερη έκθεση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να υιοθετήσει γρήγορα η Αθήνα.
Αρκετοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εξακολουθούν πάντως να ανησυχούν, καθώ πιστεύουν πως παρά τη συμφωνία μεταξύ των τριών θεσμών που επιτηρούν την Αθήνα – του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ – η Ελλάδα θα είναι πιθανόν ακόμα απρόθυμη να αποδεχτεί την κοινή τους θέση.
Οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το κείμενο θα συμπεριλαμβάνει μέτρα τα οποία η Ελλάδα δεν έχει ακόμα αποδεχτεί, κι ότι οι διαφορές μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της ευρωζώνης παραμένουν ακόμη μεγάλες.
Ανεξάρτητα από τις συνομιλίες του Βερολίνου, οι πιστωτές σκέφτονται ένα σχέδιο που θα βοηθήσει την Ελλάδα να «βγάλει» το καλοκαίρι, διότι ο χρόνος για να συμφωνηθεί ένα νέο πακέτο στήριξης θα έχει εκπνεύσει όταν το τρέχον πρόγραμμα τελειώσει στο πέρας του μήνα που διανύουμε.
Ένα σχέδιο που συγκεντρώνει τις προτιμήσεις και που βρίσκεται υπό συζήτηση, είναι η επέκταση της υπάρχουσας στήριξης για τη διάρκεια του καλοκαιριού ακόμα και μετά από μια άμεση συμφωνία, έτσι ώστε η ΕΚΤ να συνεχίσει να παρέχει φθηνά έκτακτα δάνεια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Επιπροσθέτως, τα € 10,9 δισ. που έχουν μπει στην άκρη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα αλλάξουν ρόλο και θα παρασχεθούν ως συμβατική βοήθεια, ώστε η Αθήνα να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει για να αποπληρώσει δύο μεγάλες ωριμάνσεις ομολόγων που επίκεινται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Και οι δύο πληρωμές αφορούν δάνεια της ΕΚΤ, η οποία έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα. Η πρώτη πληρωμή θα ανέρχεται στα €3,5 δισ. και η δεύτερη στα €3,2 δισ.
FT.COM
http://lykavitos.gr/

Read more...

Η σημασία της απουσίας Τσίπρα...


...από την συνάντηση των "5" στο Βερολίνο.

-Κανείς δεν φεύγει από το Μαξίμου

-Tα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο από το Βερολίνο. Στην Ελλάδα, κανένας τηλεοπτικός σταθμός δεν έχει διακόψει το πρόγραμμά του για να μεταδώσει τις εξελίξεις. 
-Το τιτίβισμα της Μαρίας Δεναξά για την συμφωνία.
Tι γράφουν οι "Financial Times".
  Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν εκλήθη στην συνάντηση του Βερολίνου μπορεί να σημαίνει μόνο, σύμφωνα με τον "Guardian", αρνητικά σενάρια για την Ελλάδα.
 Ο...
πρωθυπουργός της Ελλάδας πολλές φορές μέχρι σήμερα είχε αναφερθεί στην ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης αλλά σήμερα είναι πιθανό η πολιτική λύση που θα του προσφερθεί να μην είναι της αρεσκείας του.
Η Μαρία Δεναξά ανέφερε, μέσω Twitter, πως το προσχέδιο συμφωνίας που έστειλε η Ελλάδα στους πιστωτές, είναι 45 σελίδες.



Κανείς δεν φεύγει από το Μαξίμου


Η ομάδα διαπραγμάτευσης υπό τον Αλέξη Τσίπρα παραμένει σύσσωμη στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένοντας τις εξελίξεις και το τελεσίγραφο από το Βερολίνο.


Στην Ελλάδα είναι... Δευτέρα


Κανένας τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα δεν έχει διακόψει το πρόγραμμά του για να μεταδώσει τις εξελίξεις. Αντίθετα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Στην Ελλάδα το ΑΠΕ απλά ενημερώνει για το αυριανό πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα...



Τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την Τρόικα


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times:


Το ΔΝΤ κρατάει σκληρή γραμμή εξαιτίας του εσωτερικού του κανονισμού για την δανειοδότηση κρατών και εξαιτίας των εσωτερικών πιέσεων από κάποια κράτη/μέλη που θεωρούν ότι η Αθήνα έχει ήδη αντιμετωπιστεί με προνομιακούς όρους.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να αντιμετωπιστεί ευνοϊκά η Ελλάδα επειδή θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την διατήρηση της ευρωζώνης ως σύμβολο για την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η ΕΚΤ επίσης φαίνεται να επιθυμεί την διατήρηση του ενιαίου νομίσματος αλλά επιπλέον φοβάται ότι μπορεί να μειωθεί η πίστη των αγορών σε περίπτωση που υπερβεί τις αρμοδιότητές της.


πηγη thepressproject.gr

Read more...