Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΝΔ:Ο Τσίπρας ζει το όνειρό του

«Ο κ. Τσίπρας σήμερα ζει το όνειρό του, γεννήθηκε επισήμως το κόμμα της δραχμής», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας τηνομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.
«Σήμερα είναι η ιστορική ημέρα της προσπάθειας να ενωθούν η συνιστώσα που ονειρεύεται τη δραχμή και τη χρεωκοπία, η συνιστώσα που απειλεί με λιντσάρισμα βουλευτές, αλλά και ξένους επενδυτές, η συνιστώσα που υποστηρίζει την τρομοκρατία και τους κουκουλοφόρους, η συνιστώσα που φαντασιώνεται  την Ελλάδα με κατοίκους μόνον λαθρομετανάστες, η συνιστώσα των εργατοπατέρων του κρατισμού, η συνιστώσα που ονομάζει τα Σκόπια «Μακεδονία», τονίζει η Νέα Δημοκρατία.
enikos.gr

Read more...

ΚΚΕ:Ο Τσίπρας αντιγράφει το ΠΑΣΟΚ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ:
"Αποτελεί πρόκληση η ομιλία του κ. Τσίπρα. Αντιγράφει ανερυθρίαστα το ΠΑΣΟΚ, που όσο έστριβε πιο δεξιά τόσο πιο πολύ επετίθετο κατά του ΚΚΕ. Τα επιχειρήματά τους δείχνουν την ιδεολογική τους στειρότητα. Ας καταλάβουν ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να υποκύψει στον ευρωενωσιακό μονόδρομο. Δεν πρόκειται να εξαργυρώσει με υπουργεία και θεσούλες τους αγώνες του, το αίμα των αγωνιστών του, την προσφορά του στην εργατική τάξη και στο λαό και να παραιτηθεί από το σοσιαλισμό που είναι αναγκαίος και επίκαιρος".
 .enikos.gr

Read more...

Προσπάθειες συσπείρωσης από Βενιζέλο

Κάλεσμα σε όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να συμβάλλουν στην αναγέννηση της παράταξης, θα απευθύνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συντακτικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Βενιζέλος θα καλέσει όλα τα στελέχη να βοηθήσουν ώστε το ΠΑΣΟΚ να είναι ο βασικός πυλώνας της δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ, τις τελευταίες ημέρες έχει επαφές με κορυφαία στελέχη του κόμματος που έχουν αποστασιοποιηθεί τον τελευταίο καιρό από την Ιπποκράτους σε μία προσπάθεια συσπείρωσης ενόψει του συνεδρίου.
Αύριο, Σάββατο, στην συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συντακτικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί ουσιαστικά και την πρώτη συνάντηση πριν από το συνέδριο, θα δώσουν το "παρών" οι Θεόδωρος Πάγκαλος, Μιχάλης Ρέππας, Μιχάλης Καρχιμάκης και Χρήστος Παπουτσής.

Read more...

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ Πλήθος ενστάσεων από τα κόμματα για το φορολογικό νομοσχέδιο


Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Χωρίς σημείο σύγκλισης ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Οι διαφωνίες των κομμάτων παραμένουν και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο επίμαχο θέμα της κατάργησης του αφορολόγητου για τα προστατευόμενα τέκνα, αντίθετος εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.  

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπό συζήτηση παραμένουν ακόμη η κατάργηση της φοροαπαλλαγής των τόκων των στεγαστικών δανείων, καθώς και η αύξηση της παρακράτησης φόρου από το 55% στο 80% για τις Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρείες.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος είχε νωρίτερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ερωτηθείς εάν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών, κυρίως σχετικά με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τα παιδιά, απάντησε πως «πάντα υπάρχουν περιθώρια ελιγμών».

Ο ίδιος πρόσθεσε όμως πως από το φορολογικό νομοσχέδιο πρέπει να εξοικονομηθούν τα 2,5 περίπου δισ. ευρώ από το πακέτο των 13,5 δισ. και συνεπώς -όπως τόνισε- «όποιος προτείνει κάποια κατάργηση θα πρέπει να προτείνει και κάτι σε αντικατάστασή της».

Ο κ. Στουρνάρας είπε πως θα εξεταστούν οι προσεγγίσεις των κυβερνητικών εταίρων. «Άλλωστε, εγώ πιστεύω στον διάλογο. Αλλά κυρίως πρέπει να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας. Γιατί αυτά τα πράγματα τα έχουμε συμφωνήσει και τα έχουμε ψηφίσει» σημείωσε.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Φως στην υπόθεση των νοθευμένων καυσίμων με απόφαση Παναγιωτόπουλου...




Ικανοποίηση Σούρλα μετά τη συνάντησή τους για το συγκεκριμένο θέμα...
Η διακίνηση νοθευμένων καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις και η έρευνα που εδώ και πολύ καιρό διεξάγει για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς και τα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί από τις ΕΔ για την...
πάταξη του φαινομένου (τουλάχιστον στο εσωτερικό τους και όσο τις αφορά) αποτέλεσαν το αντικείμενο της σημερινής συναντήσεως που είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος με τον Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργο Σούρλα.

Μετά το πέρας της συναντήσεως ο ΥΕΘΑ Π.Παναγιωτόπουλος μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «ο κ. Σούρλας ενημερώθηκε για τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από το υπουργείο για να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες αυτές. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη από τις 12 Οκτωβρίου 2012 ζητήσαμε από τον αρμόδιο Εισαγγελέα του Στρατοδικείου Αθηνών την κατεπείγουσα διερεύνηση ενδεχόμενης νοθείας στα καύσιμα των ΕΔ, προς όλες τις δυνατές κατευθύνσεις, αξιοποιώντας όλες τις μέχρι σήμερα καταγγελίες και τα διαθέσιμα στοιχεία μεταξύ των οποίων και τις καταγγελίες που έχουν γίνει από τον κ. Γεώργιο Σούρλα».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία που έλαβε για τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για τη διενέργεια δημόσιου διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού προμήθειας καυσίμων, για όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω Σ.Ο.Τ.Α (Σημαντικής Οικονομικής ή Τεχνολογικής Αξίας Προμήθειες), εξασφαλίζοντας απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα στις προμήθειες καυσίμων».

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Γ.Σούρλας, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος σε μία υπόθεση που έχει εθνικές διαστάσεις και οικονομικές επιπτώσεις. Δεν πρέπει απλώς να τεθεί τέρμα σε αυτήν την υπόθεση διαφθοράς αλλά και να αναζητηθούν οι υπαίτιοι, να υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους και να επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο τα δισεκατομμύρια που έχουν καρπωθεί, χρήματα που θα αρκούσαν να καλύψουν τα ποσά των περικοπών μισθών και συντάξεων, δεδομένου ότι οι απώλειες για την Εθνική Οικονομία από τα νοθευμένα καύσιμα και την παράνομη διακίνησή τους ξεπερνά τα 3 δισ.ευρώ το χρόνο». Προανήγγειλε τέλος ότι την προσεχή Δευτέρα θα καταθέσει πλήρη στοιχεία για την υπόθεση στον Εισαγγελέα Στρατιωτικής Δικαιοσύνης.
Λ.Σ.Μ.
parapolitika.gr


Read more...

ΚΥΠΡΟΣ: Περικοπές δημοσίων βοηθημάτων ύψους €113 εκατ... προβλέπει το Μνημόνιο...




Λευκωσία: Οι σημαντικές περικοπές στα δημόσια βοηθήματα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2013, δόθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών του Υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που..
. δόθηκαν στην Επιτροπή από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας, Γιώργο Παπαγεωργίου, οι περικοπές επιδομάτων που αφορούν το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανέρχονται στα 30 περίπου εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με τις περικοπές στις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας, μειώνονται κάποια επιδόματα που δίνονταν στους λήπτες δημοσίου βοηθήματος, χωρίς να μειώνεται το βασικό δημόσιο βοήθημα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, καταργείται το πασχαλινό επίδομα, κάτι που θα επιφέρει εξοικονόμηση ύψους 3 εκατ. ευρώ.

Το χριστουγεννιάτικο δώρο μειώνεται κατά 20%, κάτι που θα επιφέρει εξοικονόμηση 1,6 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, καταργείται το εφάπαξ ποσό για μονήρη ηλικιωμένα άτομα, με εξοικονόμηση 600 χιλιάδων ευρώ.

Τρία εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης, 2,9 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την κατάργηση του επιδόματος δίαιτας (πλην εξαιρέσεων), και 1,1 εκατ ευρώ θα εξοικονομηθούν από τη μείωση του εκτάκτου βοηθήματος....


Όσον αφορά τα επιδόματα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καταργείται το επίδομα γάμου, το οποίο επιφέρει εξοικονόμηση 2,5 εκατ. ευρώ, μειώνεται το επίδομα κηδείας κατά 30%, επιφέροντας εξοικονόμηση 0,7 εκατ. ευρώ και υπάρχει και μια μικρή μείωση στον υπολογισμό του επιδόματος μητρότητας, η οποία θα επιφέρει μια εξοικονόμηση της τάξης του 1,2 εκατ. ευρώ. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαγεωργίου, θα μειωθεί στο 72% του μισθού από 75% που είναι σήμερα.

Επίσης, καταργείται η ειδική χορηγία που δινόταν χωρίς εισοδηματικά κριτήρια στους συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν σύνταξη μέχρι 854 ευρώ. Αυτό που θα γίνει στην προκειμένη περίπτωση, είπε ο κ. Παπαγεωργίου, ένα σημαντικό κονδύλι που αποσκοπούσε στο να καλύψει αυτή την ανάγκη μεταφέρεται στην Υπηρεσία Χορηγιών του Υπουργείου Οικονομικών και θα δίδεται με εισοδηματικά κριτήρια. Όσοι καλύπτονταν απ’ εδώ και επιθυμούν να λαμβάνουν αυτή τη χορηγία θα υποβάλλουν αίτηση στην Υπηρεσία Χορηγιών και όσοι καλύπτονται θα πάρουν από εκεί την ανάλογη ενίσχυση.

Παράλληλα, μεταξύ των περικοπών περιλαμβάνεται μείωση του επιδόματος αγοράς αυτοκινήτου για άτομα με αναπηρίες, η οποία θα επιφέρει εξοικονόμηση της τάξης του 1,6 εκατ ευρώ, μείωση κατά 50% του σχεδίου θερινών διακοπών για άτομα με αναπηρίες (εξοικονόμηση 150 χιλιάδων ευρώ), ενώ είναι υπό συζήτηση η μείωση κατά 9% σε επιδόματα τυφλών και ατόμων με βαριές αναπηρίες.

«Υστερα από πολλή προσπάθεια στη διαπραγμάτευση, επιτεύχθηκε να μην επηρεαστεί με κανένα τρόπο το δημόσιο βοήθημα για τις βασικές ανάγκες», είπε ο κ. Παπαγεωργίου σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, και εξήγησε πως το βοήθημα αυτό είναι εκείνο που λαμβάνουν όλοι οι λήπτες δημοσίου και το οποίο αυξάνεται με τον αριθμό των μελών της οικογένειας τους.

Όπως λέχθηκε εντός της Επιτροπής της Βουλής, το συνολικό ποσό μείωσης κοινωνικών παροχών από όλα τα Υπουργεία ανέρχεται στα 113 εκατ. ευρώ, ενώ από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα καταργηθούν 85 θέσεις.

Όσον αφορά το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε επίσης πως ως μέρος του Μνημονίου θα γίνει μια αναλογιστική μελέτη, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2013.

Τα ευρήματα της θα συζητηθούν στο πλαίσιο κοινωνικού διαλόγου που θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2013 και από το 2014 θα πρέπει, αν κριθεί ότι χρειάζονται άλλα μέτρα ή πρόσθετα μέτρα που θα προάγουν και θα διασφαλίζουν την μακροχρόνια βιωσιμότητα του ΤΚΑ, να αρχίσει η εφαρμογή τους από το 2014.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε νωρίτερα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ο Διευθυντής Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών, Σταύρος Μιχαήλ, το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2012 θα κυμανθεί στο 5,2% με 5,5%. Για το 2013 προβλέπεται έλλειμμα της τάξης του 4,4% ή περίπου 765 εκ. Ευρώ.

Η Επιτροπή Οικονομικών εξέτασε την Παρασκευή τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών, με τους βουλευτές της Επιτροπής να θέτουν ερωτήσεις στο Διευθυντή Προϋπολογισμού του Υπουργείου για το έλλειμμα, τις δαπάνες, τις περικοπές σε μισθούς και επιδόματα, τις κοινωνικές παροχές, τους ημικρατικούς και άλλα.

Σε σχέση με τα επιδόματα στους μισθούς, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής λέχθηκε πως σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2013 κάποια επιδόματα καταργούνται, κάποια άλλα μειώνονται κατά 15%, ενώ υπάρχουν επιδόματα που παραμένουν. Αυτά αφορούν επιδόματα φιλοξενίας-τηλεφώνου και οδοιπορικών των υψηλόβαθμων αξιωματούχων του κράτους.

Ο κ. Μιχαήλ εξήγησε πως κάποια από αυτά ενδεχομένως να τροποποιηθούν και να υπάρξει μείωση. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, υπάρχουν επιδόματα για τα οποία χρειάζεται τροποποίηση νόμου ώστε να αλλάξουν. Είπε, επίσης, πως κάποια επιδόματα υψηλόβαθμων αξιωματούχων ενσωματώθηκαν στους μισθούς και ως εκ τούτου, φορολογούνται.

Ο Διευθυντής Προϋπολογισμού του Υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ακόμη πως η Τρόικα δέχθηκε να μην πειραχθούν κάποια επιδόματα, τα οποία αποτελούν πραγματικά έξοδα. Δηλαδή, επιδόματα, τα οποία για να καταβληθούν χρειάζεται η προσκόμιση αποδείξεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Read more...

Διαψεύδει κατηγορηματικά το υπουργείο Κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας «δείχνει» η Τρόικα


(φωτ.αρχείου)
(φωτ.αρχείου)   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Πρόταση για την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας περιλαμβάνει το προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (έχει επικρατήσει να ονομάζεται Έκθεση της Τρόικας), η οποία είδε την Πέμπτη το φως της δημοσιότητας και φέρει ημερομηνία 27 Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά το Eurogroup της Δευτέρας. Η στρατιωτική θητεία ήταν και θα παραμείνει υποχρεωτική, απαντούν πηγές το υπουργείου Άμυνας.

Συγκεκριμένα, στη σελίδα 24, συνοδεία γραφημάτων αναφέρεται στην «συνεισφορά των δαπανών της Άμυνας στη δημοσιονομική προσαρμογή». Η έκθεση σημειώνει ότι τη δεκαετία 2000 – 2009, η Ελλάδα είχε σταθερά το υψηλότερο δαπάνες ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην εφαρμογή του Μνημονίου που οδήγησε στη μείωση των δαπανών. Η Έκθεση παρουσιάζει το σχέδιο μείωσης των λειτουργικών δαπανών κατά 62% και κατά 41% των μισθών και των συντάξεων των ενόπλων δυνάμεων, για την περίοδο 2009 – 2016.

Η συγκεκριμένη παράγραφος ολοκληρώνεται με την επίμαχη φράση: «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί περαιτέρω εξορθολογισμός των δαπανών, αλλά κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών προμηθειών (e-procurement) και την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας».

Διαψεύδει κατηγορηματικά το υπουργείο

Η ελληνική κυβέρνηση ούτε συζήτησε, ούτε πρόκειται να αλλάξει το σημερινό καθεστώς της στρατιωτικής θητείας, δήλωναν κατηγορηματικά αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αφορμή την έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η στρατιωτική θητεία ήταν και θα παραμείνει υποχρεωτική, πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ατύχημα χωρίς τραυματισμούς Έρευνα για τα αίτια εκτροχιασμού αμαξοστοιχίας μεταξύ Ροδόπης και Ξάνθης


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Τα αίτια εκτροχιασμού αμαξοστοιχίας Intercity, το πρωί της Παρασκευής στην περιοχή των Αμαξάδων, στα όρια των νομών Ροδόπης και Ξάνθης, μελετά η επιτροπή διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων.

Η αμαξοστοιχία Intercity με αριθμό 91, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη - Θεσσαλονίκη, βγήκε έξω από τις ράγες και ακινητοποιήθηκε στις 9:20 το πρωί, χωρίς να υπάρξει κανένας τραυματισμός μεταξύ των 130 επιβατών.

 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση
Η λειτουργία της γραμμής διακόπηκε προσωρινά στην περιοχή.

Σε σχετική ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αναφέρεται ότι δημιουργήθηκε πρόβλημα στη σιδηροδρομική γραμμή, στην περιοχή Πολύσιτο Ξάνθης, «λόγω των ισχυρών και παρατεταμένων βροχοπτώσεων τις βραδινές ώρες».

Μετά από επικοινωνία που είχε ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος με τον πρόεδρο της επιτροπής διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων, τον πρόεδρο του ΟΣΕ και τον πρόεδρο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τους ζητήθηκε η υποβολή πορίσματος για το συμβάν μέχρι την προσεχή Δευτέρα.
Τα αποτελέσματα του πορίσματος θα δοθούν στη δημοσιότητα.


Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τελεσίγραφο σε γιατρούς, φαρμακοποιούς Τέλος στις συμβάσεις των παραβατών με τον ΕΟΠΥΥ βάζει το υπουργείο Υγείας



Αθήνα
Αυστηρή προειδοποίηση προς γιατρούς και φαρμακοποιούς που διακινούν πλαστές συνταγές απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, επισημαίνοντας ότι θα διακόπτονται οριστικά οι συμβάσεις των παραβατών με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Σε έλεγχο του ΕΟΠΥΥ διαπιστώθηκε η διακίνηση πλαστών συνταγών επιβαρύνοντας τον Οργανισμό αρκετές χιλιάδες ευρώ.

«Η ανοχή στην κλοπή των ασφαλισμένων, μέσω της πλαστής και εικονικής συνταγογράφησης και εκτέλεσης συνταγών από γιατρούς και φαρμακοποιούς, είναι μηδενική. Θα κοπούν οι συμβάσεις των παραβατών με τον ΕΟΠΥΥ για πάντα. Τα βλέπουμε όλα», δήλωσε ο κ. Σαλμάς.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Read more...

«Δεν αντιγράφουμε κομματικά μοντέλα» Ο ΣΥΡΙΖΑ έτοιμος να κυβερνήσει, είπε ο Αλ.Τσίπρας στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Ο Αλέξης Τσίπρας στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ   (Φωτογραφία:  Fosphotos )
Αθήνα Την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας «και να τα καταφέρει παρά το γεγονός ότι θα γίνει μέσα στις χειρότερες συνθήκες οικονομικής καταστροφής και κοινωνικής διάλυσης», εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, που ουσιαστικά είναι το καθοριστικό βήμα για την μετάβασή του με δομές και λειτουργίες σε ένα ενιαίο κόμμα. «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη ευθύνη. Σαν έτοιμοι από καιρό. Αφού οι αναλύσεις και οι προβλέψεις μας εδώ και χρόνια -όπως παραδέχονται όλοι πια εντός και εκτός Ελλάδας- δικαιώθηκαν πλήρως, μπορούμε να αναλάβουμε την διακυβέρνηση του τόπου» τόνισε ο κ. Τσίπρας μιλώντας ενώπιον 3.400 αντιπροσώπων. Ο ίδιος περιέγραψε τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στη διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού, αλλά και την επίδραση που επιδιώκει να ασκήσει στις νέες συνθήκες, καθώς συνδύασε τον πολιτικό στόχο για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας με την ταυτόχρονη δράση του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. «Αφήνουμε πίσω μας τη γραφειοκρατία και τους μηχανισμούς» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε ένα κόμμα που με έφοδο θα καταλάβει το κράτος, αλλά θέλουμε έναν κομματικό οργανισμό που η δομή του και οι διαδικασίες του να καθρεπτίζουν τον κόσμο της εργασίας και του μόχθου, θέλουμε ιδεολογική ηγεμονία στο λαό». «Αφού απέτυχαν να μας αντιμετωπίσουν με τις ανιστόρητες θεωρίες τους περί των δύο άκρων, σήμερα μας λένε πως θέλουμε να μοιάσουμε με κομμάτια του πολιτικού συστήματος που σήμερα καταρρέει και με τα κόμματα του χθες», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, διαβεβαιώνοντας ότι «ούτε ανακαίνιση κάνουμε, ούτε η νέα εκδοχή κάποιου άλλου κόμματος είμαστε. Δεν αντιγράφουμε κομματικά μοντέλα, ούτε καν τα δικά μας. Δε βαδίζουμε στη πεπατημένη». Βολές στην κυβέρνηση Ταυτόχρονα εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά, κατηγορώντας τον ότι ακολουθεί την γραμμή «ό,τι πουν οι δανειστές». Η κυβέρνηση, δήλωσε, «στη πραγματικότητα δε κυβερνά, παριστάνει ότι κυβερνά», ενώ ο πρωθυπουργός «παριστάνει τον πρωθυπουργό, έχοντας παραδώσει τα κλειδιά στην τρόικα και οι υπουργοί, όπως και οι ίδιοι ομολογούν, απλά καλούνται να υπογράψουν διατάγματα και νόμους που άλλοι ετοιμάζουν». Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι χαμένοι θα είναι για μια ακόμα φορά τα ασφαλιστικά ταμεία, η περιουσία των οποίων απειλείται και με δεύτερο δραστικό κούρεμα και λεηλασία, ενώ προέβλεψε ότι «θα έρθουν τα νέα μέτρα για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις πείνας». Κριτική προς το ΚΚΕ Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια ιδιαίτερα μακρά αναφορά στο ΚΚΕ, εξέφρασε τη θλίψη του και έθεσε πολλά ερωτηματικά για τη στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ τονίζοντας, ότι «αν είχε διαφοροποιηθεί, έστω στα σημεία, την κρίσιμη περίοδο πριν τις εκλογές του Ιούνη, θα είχε γίνει πράξη η μεγάλη πολιτική ανατροπή προς όφελος των εργαζομένων και του λαού». Για την μετεκλογική στάση του ΚΚΕ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «πολλοί πιστέψαμε ότι, θα συνειδητοποιήσουν τη βαριά ευθύνη απέναντι στην ιστορία, απέναντι στο λαϊκό κίνημα, απέναντι στην ιστορία του ίδιου του ΚΚΕ, που ποτέ δεν έλειψε από τις μεγάλες μάχες του λαού μας, αλλά διαψευστήκαμε. Μετά τις εκλογές, μας δίνουν την αίσθηση ότι όχι μόνο δεν επιλέγουν να πάρουν, με τις δικές τους διακριτές θέσεις και την ιστορικότητά τους, μέρος σε αυτή τη μεγάλη διαδικασία λαϊκής χειραφέτησης και πολιτικής ανατροπής που λαμβάνει χώρα στο τόπο μας, αλλά επιλέγουν να στέκονται απέναντι». «Μας ενοχλεί και μας πονά ακόμα περισσότερο να βλέπουμε τον κ. Στουρνάρα, τον κ. Σαμαρά και τους βουλευτές της πλειοψηφίας, να χειροκροτούν μέσα στη βουλή την κυρία Παπαρήγα» είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε πάντως πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει «στη γραμμή της ενότητας των δυνάμεων της αριστεράς, στη γραμμή της ενότητας των λαϊκών δυνάμεων». Το ΚΚΕ δεν άφησε ασχολίαστες τις αναφορές αυτές, χαρακτηρίζοντας «πρόκληση» την ομιλία του κ. Τσίπρα, η οποία, σύμφωνα με τον Περισσό, «αντιγράφει ανερυθρίαστα το ΠΑΣΟΚ, που όσο έστριβε πιο δεξιά τόσο πιο πολύ επετίθετο κατά του ΚΚΕ». «Τα επιχειρήματά τους δείχνουν την ιδεολογική τους στειρότητα» πρόσθεσε το ΚΚΕ, διαμηνύοντας πως «δεν πρόκειται να υποκύψει στον ευρωενωσιακό μονόδρομο» και «να εξαργυρώσει με υπουργεία και θεσούλες τους αγώνες του, το αίμα των αγωνιστών του, την προσφορά του στην εργατική τάξη και στο λαό και να παραιτηθεί από το σοσιαλισμό που είναι αναγκαίος και επίκαιρος». Οργανωτική ανασυγκρότηση Η Κεντρική Επιτροπή, το όργανο που θα καθοδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το συνέδριο της Ανοιξης, θα αποτελείται από 301 μέλη. Από αυτά, τα 226 (75%+1) θα εκλεγούν απευθείας από τη Συνδιάσκεψη και τα 75 (25%) θα υποδειχθούν από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Στη μεταβατική φάση από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη έως το Ιδρυτικό Συνέδριο, την κεντρική πολιτική ευθύνη για τη συνολική δράση του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ έχει το Κεντρικό Όργανο. Αυτό αφορά και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του φορέα. Στην εισήγηση για τα οργανωτικά θέματα, περιγράφεται ένας «φορέας πλουραλιστικός, που σέβεται τις διαφορετικές ιδεολογικές και ιστορικά διαμορφωμένες ευαισθησίες, που αναγνωρίζει τη δυνατότητα ύπαρξης διαφορετικών πολιτικών εκτιμήσεων και δίνει έδαφος να καλλιεργηθούν απρόσκοπτα». ΝΔ: Γεννήθηκε το κόμμα της δραχμής «Σήμερα είναι η ιστορική ημέρα της προσπάθειας να ενωθούν η συνιστώσα που ονειρεύεται τη δραχμή και τη χρεοκοπία, η συνιστώσα που απειλεί με λιντσάρισμα βουλευτές αλλά και ξένους επενδυτές, η συνιστώσα που υποστηρίζει την τρομοκρατία και τους κουκουλοφόρους, η συνιστώσα που φαντασιώνεται την Ελλάδα με κατοίκους μόνον λαθρομετανάστες, η συνιστώσα των εργατοπατέρων του κρατισμού, η συνιστώσα που ονομάζει τα Σκόπια 'Μακεδονία'», αναφέρει σε σχόλιό της η ΝΔ, καταλήγοντας: «Ο κ. Τσίπρας σήμερα ζει το όνειρό του, γεννήθηκε επισήμως το κόμμα της δραχμής». Για «πολιτική χυδαιότητα» εκ μέρους της ΝΔ «ενδεικτική του ήθους και του πανικού που έχει κυριεύσει το κυβερνητικό στρατόπεδο» μίλησε ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την παραπάνω ανακοίνωση. «Τους ενημερώνουμε ότι η δυναμική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν ανακόπτεται με τέτοιου είδους φαιδρότητες. Με ενδιαφέρον αναμένουμε να μάθουμε αν η συγκεκριμένη ανακοίνωση εκφράζει και τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους» προσθέτει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Δεν δήλωσαν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ Αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης σε 1.600 συνταξιούχους του ΟΑΕΕ


Οι συνταξιούχοι που δεν δήλωσαν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, θα πρέπει να προσέλθουν άμεσα στα γραφεία του ΟΑΕΕ, ώστε να προγραμματιστεί η επαναχορήγηση των συντάξεών τους
Οι συνταξιούχοι που δεν δήλωσαν ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, θα πρέπει να προσέλθουν άμεσα στα γραφεία του ΟΑΕΕ, ώστε να προγραμματιστεί η επαναχορήγηση των συντάξεών τους   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ανακοίνωσε την Παρασκεύη ότι έχει προχωρήσει σε αναστολή της σύνταξης, από το Δεκέμβριο, περίπου 1.600 συνταξιούχων οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Οργανισμού, για συμπλήρωση του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), που λείπουν από τα μητρώα τους.

Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα πρέπει να προσέλθουν άμεσα στα γραφεία του ΟΑΕΕ, ώστε να προγραμματιστεί η επαναχορήγηση των συντάξεών τους.

Μαζί τους θα πρέπει να προσκομίσουν:

1) Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος (ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ).

2) Οποιοδήποτε έγγραφο στοιχείο, από το οποίο προκύπτει ο ΑΜΚΑ, (κάρτα κοινωνικής ασφάλισης ή βιβλιάριο υγείας ή επίδειξη γνωστοποίησης).

3) Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

HOTDOC: «Ποιος καλύπτει τον Ξυνή;»

Με τίτλο «Ποιος καλύπτει τον Ξυνή;» το τεύχος του περιοδικού HOTDOC που κυκλοφορεί, αναφέρεται στα χρέη του ΙΕΚ προς την εφορία, σημειώνοντας στον πρόλογο του κειμένου ότι «όταν τον Απρίλιο του 2010 η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου έλαβε εντολή να διερευνήσει δραστηριότητες που αφορούσαν τη λειτουργία του ΙΕΚ Ξυνή, οι ιδιοκτήτες του ομίλου, Σοφοκλής και Αθηνά Ξυνή, με τίποτα δε μπορούσαν να φανταστούν τη συνέχεια.
Για χρόνια ολόκληρα επιδείκνυαν τις γνωριμίες τους με την αφρόκρεμα του πολιτικού κόσμου και όχι μόνο. Πρώην πρωθυπουργοί, βουλευτές, υπουργοί συχνά πυκνά κοσμούσαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις του ομίλου, σκορπώντας έναν αέρα εξουσίας τόσο στον όμιλο όσο και στους ίδιους».


Πηγή: real.gr
enikos.gr

Read more...

ΣΤΟ «ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ» ΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ 24 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ «Παράδεισος» για offshore η... Κύμη Ευβοίας!



paradeisos-gia-offshore-i-kumi-eyvoias 
Στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η Κύμη Ευβοίας προκειμένου να ελεγχθούν οι λόγοι που μια μικρή περιοχή της Ελλάδας προσέλκυσε 24 off shore εταιρείες!

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, βρίσκεται στη διαδικασία της δημοσίευσης στο Εθνικό Τυπογραφείο υπουργική απόφαση που αναθέτει στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών τη διενέργεια τακτικού φορολογικού ελέγχου εισοδήματος και λοιπών φορολογιών καθώς και του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ), του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), του φόρου ακίνητης περιουσίας και του ειδικού φόρου επί των ακινήτων, όλων των ανέλεγκτων χρήσεων. 

Στην παρούσα φάση, όπως εξάλλου αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών, πραγματοποιείται έλεγχος των 24 offshore, που δραστηριοποιούνται στην Κύμη και από την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας. 

Το έγγραφο του κ. Μαυραγάνη, διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστα Μαρκόπουλου για τον ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό offshore στην περιοχή της Κύμης. 

Ο υφυπουργός Οικονομικών πριν από λίγες ημέρες είχε αποστείλει στη Βουλή και έγγραφο για τον έλεγχο των offshore στο Κρανίδι, επίσης από το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο της Αθήνας καθώς, όπως έλεγε ο κ. Μαυραγάνης, για τις 161 από τις 184 που έχουν έδρα στο Κρανίδι υπάρχει κίνδυνος παραγραφής ανέλεγκτων χρήσεων.
http://newpost.gr/

Read more...

«Το συμφέρον μας ταυτισμένο με της οικονομίας» Συμμετοχή του ΙΚΑ στην επαναγορά ομολόγων προανήγγειλε ο Ρ.Σπυρόπουλος


Η συμμετοχή του ΙΚΑ στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους δεν θα επηρεάσει τη δυνατότητά του να δίνει συντάξεις, σύμφωνα με όσα λέει ο διοικητής του ΙΚΑ
Η συμμετοχή του ΙΚΑ στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους δεν θα επηρεάσει τη δυνατότητά του να δίνει συντάξεις, σύμφωνα με όσα λέει ο διοικητής του ΙΚΑ   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Με τη φράση «το συμφέρον του ΙΚΑ είναι ταυτισμένο με τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας· έχουμε 1 δισ. ευρώ το μήνα συντάξεις να καταβάλουμε και οι εισφορές δεν αρκούν σε καμία περίπτωση», ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος εξήγησε γιατί κατά τη γνώμη του το Ταμείο θα πρέπει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.
Μιλώντας στο Mega το πρωί της Παρασκευής, ο Ρ.Σπυρόπουλος σημείωσε ότι το μέλλον του ΙΚΑ είναι συνδεδεμένο με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τη «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του Ταμείου πρέπει να καλύπτει το Δημόσιο.
Τόνισε, δε, ότι η συμμετοχή του ΙΚΑ στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους δεν θα επηρεάσει τη δυνατότητά του να δίνει συντάξεις, καθώς το «κούρεμα» αφορά ομόλογα με ημερομηνία λήξης άνω της 10ετίας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Νέα πορεία στο υπουργείο Ντομάτες και αβγά κατά των ΜΑΤ από τους εργαζόμενους στους Δήμους


Τα ΜΑΤ είχαν αποκλείσει την είσοδο του υπουργείου
Τα ΜΑΤ είχαν αποκλείσει την είσοδο του υπουργείου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα:
Με ντομάτες και αβγά απάντησαν στις δυνάμεις των ΜΑΤ οι εργαζόμενοι στους δήμους, οι οποίοι προσπάθησαν να προσεγγίσουν το -αποκλεισμένο από τους Αστυνομικούς υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην βασ. Σοφίας.

Η πορεία των εργαζομένων με αίτημα να μην περάσει η ρύθμιση της διαθεσιμότητας ξεκίνησε από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλ.Καραϊσκάκη και κατέληξε στη Βουλή.

Η Ομοσπονδία έχει κηρύξει δύο στάσεις εργασίας, η μία ολοκληρώθηκε στις 3 το μεσημέρι και η δεύτερη είναι από τις 3 έως τις 7 το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει η ΚΕΔΕ για να καθορίσει τη στάση της στο θέμα της διαθεσιμότητας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«Λάθος» χαρακτήρισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, το μέτρο για την κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά, που εξετάζει η κυβέρνηση.

«Θεωρώ ειδικά το μέτρο για το αφορολόγητο των παιδιών, λάθος μέτρο, γιατί βρίσκεται πολύ έξω του πυρήνα της ιδεολογίας της Δεξιάς αλλά και έξω της ιδεολογίας της Δεξιάς για την προστασία της οικογένειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ.
Σημείωσε δε, ότι «οικονομικά, η απόδοση είναι μεγάλη: γύρω στα 100 εκατ. ευρώ», διευκρινίζοντας όμως ότι «το οικονομικό επιτελείο λέει πως θα επιστρέψει χρήματα με εισοδηματικά κριτήρια. Συνεπώς, δεν θα είναι καθαρά 100 εκατ. ευρώ, αλλά περίπου 70 εκατ.» .
Ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε επίσης πως το φορολογικό θα είναι δύσκολο και προσέθεσε πως «πρέπει να δίνουμε στον κόσμο κίνητρα να κερδίζει».
«Άρα, η υψηλή φορολογία είναι το ακριβώς αντίθετο. Η συγκυρία όμως είναι εξαιρετικά δύσκολη. Δεν ψηφίζουμε a priori τίποτα, προκειμένου να βρούμε την καλύτερη λύση. Όμως, εύκολο σχέδιο, με την έννοια του να μοιράζουμε φοροαπαλλαγές, δεν υπάρχει», τόνισε.

Read more...

ΚΚΕ: Κάθε δόση, και νέα σφαγή του λαού

Κάθε δόση προϋποθέτει νέα σφαγή του λαού, τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ, αναφορικά με τα συγχαρητήρια Σόιμπλε προς την Ελληνική κυβέρνηση.
«Μαζί με τα συγχαρητήριά, ο Β. Σόιμπλε ομολόγησε  ότι στην ουσία κάθε δόση προϋποθέτει νέα σφαγή του λαού και ότι η διαμάχη με το ΔΝΤ αφορά κυρίως το πώς θα μοιραστούν οι ζημιές συνολικά της κρίσης στην ευρωζώνη», σημειώνεται.
«Αυτή είναι η λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων και δεν μπορεί να αλλάξει προς όφελος των εργαζομένων», καταλήγει το κείμενο.
.enikos.gr

Read more...

Εγκρίθηκε από τη Βουλή Ο Παναγιώτης Στάθης νέος διευθυντής Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ


Ο Παναγιώτης Στθης
Ο Παναγιώτης Στθης   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Μηδενική ανοχή στα φαινόμενα παραβατικότητας των αστυνομικών διαβεβαίωσε ότι θα επιδείξει ο νέος διευθυντής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ Παναγιώτης Στάθης.

Την τοποθέτηση του αστυνομικού διευθυντή Παναγιώτη Στάθη στη θέση του διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας ενέκρινε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με μεγάλη πλειοψηφία.

Δέκα από τους 12 ψηφίσαντες βουλευτές είπαν «ναι» στον διορισμό του κ. Στάθη (κατόπιν εισήγησης του υπουργού Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια) και ειδικότερα οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ «λευκό» ψήφισε το ΚΚΕ και «παρών» η Χρυσή Αυγή.

Απαντώντας ο κ. Στάθης σε ερώτηση αναφορικά με την υπόθεση της δημοσιοποίησης των ονομάτων οροθετικών γυναικών είπε πως δεν ήταν το «πρωτεύον», προσθέτοντας ότι «πρέπει να έχουμε πάνω από όλα τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Αντιμέτωποι με την UNFICYP Σε θέση μάχης κυανόκρανοι και Τούρκοι στρατιώτες στην κατεχόμενη Κύπρο


  (Φωτογραφία:  Associated Press )

Λευκωσία
Ένταση προκάλεσε την Παρασκευή στην περιοχή του κατεχόμενου κυπριακού χωριού Αυλώνα ο τουρκικός στρατός, παρεμποδίζοντας άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ να απομακρύνουν περίφραξη που είχαν τοποθετήσει πριν από δύο εβδομάδες Τούρκοι στρατιώτες σε γεώτρηση.

Ύστερα από διάβημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ επιχείρησε, με δύναμη 60 ανδρών, να αφαιρέσει τους πασσάλους.

Οι άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης παρεμποδίστηκαν, όμως, από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής, οι οποίες ανέπτυξαν, σε θέση μάχης στη νεκρή ζώνη και σε βάθος πέραν των διακοσίων μέτρων, περίπου 300 Τούρκους στρατιώτες, πάνοπλους και με πλήρη εξάρτυση.

Η UNFICYP αύξησε τον αριθμό των ανδρών της, ενώ αξιωματούχοι της βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με τις κατοχικές δυνάμεις.

Την κατάσταση παρακολουθούν οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι σε συνεχή επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Η Κριστίν προειδοποιεί...



H κατάσταση παραμένει «εύθραυστη» προειδοποιεί η Λαγκάρντ και καλεί τις χώρες της ευρωζώνης, να επικεντρωθούν στις δομικές μεταρρυθμίσεις.

Μιλώντας από το Παρίσι, η Κριστίν τόνισε πως «η ισχυρή ύφεση στην περιφέρεια της ευρωζώνης επηρεάζει τον... πυρήνα της ένωσης», ενώ χαρακτήρισε «απαραίτητη» για την Ε.Ε. την τραπεζική ενοποίηση. Παράλληλα σημείωσε ότι η ολοκλήρωση των προϋπολογισμών των κρατών της ευρωζώνης αποτελεί «κλειδί» για την αποφυγή μελλοντικών σοκ στην οικονομία.

Στη συνέχεια προσέθεσε ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τις επιπτώσεις των μέτρων που λαμβάνουν στο πλαίσιο της προσπάθειας εξυγίανσης των προϋπολογισμών τους.

«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να έχουν επίγνωση των συνεπειών των μέτρων που λαμβάνουν», σημείωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΔΝΤ, ενώ πρόσθεσε «Οι ρυθμοί εξισορρόπησης των προϋπολογισμών πρέπει να είναι λογικοί», κατέληξε.


Read more...

"Η κρίση είναι περισσότερο πολιτική παρά οικονομική" (ΒΙΝΤΕΟ)...





Για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και για την απονομή του Νόμπελ στην ΕΕ μίλησε ο πρώην πρωθυπουργός σε ομιλία του σε εκδήλωση του ινστιτούτου «Berggruen» στο Βερολίνο.

Ο... Γιώργος Παπανδρέου, όπως δημοσίευσε η Huffington Post, αναφέρθηκε στην εμπειρία του στον χειρισμό της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα που επιβεβαίωσε την πεποίθησή του ότι η παρούσα κρίση «είναι περισσότερο πολιτική παρά οικονομική».

«Είμαι πεπεισμένος ότι, εάν υπήρχε πολιτική βούληση, θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει πολύ από τον πόνο, να έχουμε καθησυχάσει τις αγορές και να σταθεροποιήσουμε το ευρώ, ενώ την ίδια ώρα θα μεταρρυθμίζαμε ασθενείς, μη βιώσιμες οικονομίες όπως η δική μας στην Ελλάδα», επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Παρά την εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης περί του αντιθέτου, είναι οι Έλληνες πολίτες που πρώτοι και περισσότερο απ' όλους ήθελαν αυτή την αλλαγή», υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου. «Αντ' αυτού επιτρέψαμε στο φόβο και στη δυσπιστία να μας κατανικήσουν. Και ο φόβος γεννά περισσότερο φόβο και αβεβαιότητα», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Αντί της κατανόησης έχουμε αρνητικούς χαρακτηρισμούς. Αντί για συλλογική, διαφανή δράση από τους οργανισμούς, μετακινηθήκαμε σε μια διαδικασία λήψης αποφάσεων όπου η ισορροπία δυνάμεων καθορίζεται από τα πολύ μεγάλα κράτη», σχολίασε ο κ. Παπανδρέου.

Κριτικάροντας έντονα τη συνταγή που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε πως «αντί για τις πραγματικές, απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, εφαρμόζουμε μια υπερβολική δόση λιτότητας ασχολούμενοι περισσότερο με τα συμπτώματα και λιγότερο με τις αιτίες της οικονομικής συμφοράς που έχει πλήξει την Ευρώπη».

Την ομιλία του ωστόσο, ο Γιώργος Παπανδρέου, την άνοιξε αναφερόμενος στην απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Σε αυτούς που εξεπλάγησαν από την απονομή του βραβείου Νόμπελ στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέω: Ξανασκεφτείτε το. Δεν ήταν μόνο μια ανταμοιβή που άξιζε στην Ευρώπη για την συμβολή της στην επιβολή της ειρήνης και της σταθερότητας στο πρόσφατο παρελθόν - η επιτροπή Νόμπελ έστειλε επίσης μια καθαρή προειδοποίηση στους σύγχρονους ηγέτες. Μπορώ σχεδόν να τους ακούσω να λένε: "Σε αυτή τη δύσκολη Οδύσσεια, μην εγκαταλείπετε το πλοίο. Στο σημερινό κόσμο η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ πολύτιμη για να σπαταληθεί».

Κατά τον κ. Παπανδρέου, η απονομή του Νόμπελ στην ΕΕ «ήταν μια έμμεση αλλά ισχυρή απάντηση στην επικίνδυνη εθνικιστική και λαϊκίστικη ρητορική που έχουν υιοθετήσει κάποιοι πολιτικοί για να περιγράψουν την τρέχουσα οικονομική κρίση».


Το μήνυμα αυτό δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη χρονική στιγμή», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Σαν τα φαντάσματα από το παρελθόν, βλέπουμε πολιτική βία, ξενοφοβία, τους μετανάστες να γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι και τον ακραίο εθνικισμό να εισβάλλει ακόμη και στα κοινοβούλιά μας. Αυτή είναι μια Ευρώπη που αποκλίνει από τις θεμελιώδεις αρχές της».

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, «είναι αυτές οι πολιτικές του φόβου που μοιάζουν να έχουν καταστήσει την Ευρώπη ανίκανη. Μια Ευρώπη που μοιάζει ανίσχυρη να δώσει τέλος στην κρίση. Αυτό έχει υπονομεύσει την αίσθηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα σε μας και τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Αυτό το κλίμα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη ούτε στους πολίτες μας ούτε στις αγορές. Ούτε και η λύση θα προέλθει από την υποχώρησή μας σε μια επαν-εθνικοποιημένη Ευρώπη».

Ακόμα, ο Γ. Παπανδρέου ανέλυσε το δικό του όραμα για τη νέα Ευρώπη.

«Τα ευρωομόλογα και η ομοσπονδιακή τραπεζική ένωση είναι ζωτικά εργαλεία για να διαφυλάξουμε την ΕΕ από παρόμοιες κρίσεις και να θέσουμε τις οικονομίες μας σε πιο σταθερές βάσεις», υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου.

Η δεύτερη αλλαγή που πρότεινε ο πρώην πρωθυπουργός είναι οι παρεμβάσεις στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού προκειμένου η ανταγωνιστικότητα να βασιστεί στην ποιότητα, όχι στις ανισότητες, όπως ο ίδιος λέει.

Η τρίτη παρέμβαση που εισηγήθηκε ο κ. Παπανδρέου είναι να ισχυροποιηθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί. «Η περίπλοκη διαδικασία λήψης αποφάσεων κάνει τους Ευρωπαίους πολίτες να νιώθουν ότι τίθενται στο περιθώριο απ' αυτές τις αποφάσεις. Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της ελλείμματα, η Ευρώπη έχει δημιουργήσει έλλειμμα δημοκρατίας», θεωρεί ο κ. Παπανδρέου.

«Η Ευρώπη μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, όμως πρώτα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζήτησα να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα, για να αποφασίσουν οι ίδιοι οι πολίτες για το μέλλον τους», εξήγησε ο κ. Παπανδρέου.

Πρέπει να ξανασκεφτούμε πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποί μας στην Ένωση και πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις, υποστήριξε. «Ένας πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκλεγμένος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ή ακόμη και ένας πρόεδρος εκλεγμένος απ'ευθείας από τους πολίτες), πανευρωπαϊκά δημοψηφίσματα, τρόποι αμεσότερης συμμετοχής των πολιτών και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) είναι κάποιες από τις ιδέες που θεωρώ ώριμες», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Δείτε το σχετικό βίντεο:



Read more...

Νέο ρεκόρ ανεργίας...



Νέο ρεκόρ κατέρριψε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, ωστόσο οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν μεγάλη πτώση τον Νοέμβριο, προσφέροντας... κάποια ανακούφιση στα νοικοκυριά εν μέσω ύφεσης.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 11,7% από 11,6% που ήταν τον Σεπτέμβριο και 9,9% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε σχεδόν 19 εκατομμύρια.

Από τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας προκύπτουν μεγάλες διαφοροποιήσεις στα ποσοστά ανεργίας των κρατών – μελών, με την Αυστρία να εμφανίζει ποσοστό 4,3% και την Ισπανία να εμφανίζει ποσοστό 26,2%, το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, υποχώρησε στο 2,2% τον Νοέμβριο από 2,5% που ήταν τον Οκτώβριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωσή του στο 2,4%.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε ότι η Ευρωζώνη δεν έχει εξέλθει ακόμα από την κρίση. «Δεν έχουμε βγει ακόμα από την κρίση... Η ανάκαμψη για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρωζώνης θα αρχίσει σίγουρα το δεύτερο εξάμηνο του 2013», είπε στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.


Read more...