Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Αντίθετα στην απαγόρευση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 3000 ευρώ τα Επιμελητήρια

Προειδοποιούν με προσφυγές

Το μέτρο θα διευρύνει τη φοροδιαφυγή αντί να τη μειώσει τονίζει ο Γιώργος Κασιμάτης, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος
Το μέτρο θα διευρύνει τη φοροδιαφυγή αντί να τη μειώσει τονίζει ο Γιώργος Κασιμάτης, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Την έντονη αντίθεσή του εκφράζει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γεώργιος Κασιμάτης, στο νέο καθεστώς συναλλαγών για τις αγορές αγαθών και υπηρεσιών πού ισχύει από σήμερα (1/4/2011), και επιβάλλει ως όριο συναλλαγών με μετρητά τα 3.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Ο κ. Κασιμάτης καλεί τον υπουργό να επανεξετάσει τη σκοπιμότητα του συγκεκριμένου μέτρου, ενώ προειδοποιεί ακόμα και με προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια.

Όπως επισημαίνει στη δήλωση του: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Σε μία εποχή όπου η επιχειρηματικότητα βάλλεται από παντού τόσο φορολογικά όσο και χρηματοπιστωτικά, είναι αδιανόητο η Πολιτεία, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, να λαμβάνει μέτρα που δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το όλο κλίμα και δυναμιτίζουν κάθε προσπάθεια ανάπτυξης, με πρόσχημα την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το συγκεκριμένο μέτρο πού ισχύει από σήμερα είναι αδόκιμο».

» Οφείλει ο κ. Παπακωνσταντίνου να το επανεξετάσει. Εμείς είναι αυτονόητο, ότι θα προσπαθήσουμε να αμυνθούμε με κάθε νόμιμο μέσο. Ακόμα και με προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

» Για την ελληνική αγορά, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα, η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, όχι μόνο δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή, αλλά φοβούμαι ότι τη διευρύνει. Ακόμη, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, καθώς είναι γνωστό από όλες τις πρόσφατες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι οι περισσότεροι καταναλωτές αδυνατούν πλέον να διαθέσουν μπλοκ επιταγών, ή είναι κάτοχοι πιστωτικών καρτών, στις οποίες έχουν εξαντλήσει προ πολλού το πιστωτικό τους όριο».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

"ΌΧΙ" στην αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους από τον Παπακωνσταντίνου



Σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε χαρακτηριστικά πως «δεν είναι ο μόνος» που απορρίπτει την ιδέα αυτή.
Επανέλαβε πως υπάρχει «κάποια υστέρηση» στα φορολογικά έσοδα το πρώτο δίμηνο του 2011, αλλά σημείωσε ότι η μείωση του ελλείμματος είναι μεγαλύτερη από το στόχο. Οποιαδήποτε ενδεχόμενη...

δημοσιονομική απόκλιση, πρόσθεσε, θα απαιτήσει περαιτέρω μείωση των δημόσιων δαπανών, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει τα τελικά στοιχεία για το έλλειμμα στο τέλος του μήνα.

Ανέφερε ακόμη πως εξακολουθεί να εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος κατά 3%, αλλά επισήμανε ότι υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο η μείωση να είναι μικρότερη, χάρη στην ταχεία αύξηση των εξαγωγών.



Read more...

Έρχεται τρίμηνο φωτιά για το ΠΑΣΟΚ



Η σημερινή δήλωση του Ανδρέα Μακρυπίδη αποδεικνύει τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και προσωπικά ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για συνοχή του κόμματος και τη λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου. "Επιβάλλεται όσο ποτέ να υπάρχει συντονισμός και αλληλεγγύη στην κυβέρνηση, να...

υπάρχει επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και πάνω απ’ όλα αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των μέτρων. Σε επίπεδο κυβέρνησης είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού" ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.


Read more...

Ποσό 4,64 δισ. ευρώ χρωστά το Δημόσιο σε ιδιώτες

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στο τέλος του Ιανουαρίου, το Δημόσιο χρωστούσε σε τρίτους 4,647 δισ. ευρώ
Στο τέλος του Ιανουαρίου, το Δημόσιο χρωστούσε σε τρίτους 4,647 δισ. ευρώ (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Σε 4,64 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων και των φορέων της γενικής κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών -τα όποια όμως δεν είναι πλήρη, καθώς περίπου ένας στους τέσσερις φορείς δεν απέστειλε ούτε αυτό το μήνα στοιχεία.

Προκειμένου να πατάξει το φαινόμενο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε λίστα με τους «απείθαρχους» φορείς, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση αυστηρών ποινών (ακόμη και περικοπές αποδοχών για τους προέδρους) για να αυξήσει την πίεση σε όσους δεν δίνουν στοιχεία.

Η έλλειψη ολοκληρωμένων στοιχείων από όλους τους φορείς δεν επιτρέπει το σχηματισμό πλήρους εικόνας των δημοσιονομικών μεγεθών. Μάλιστα, τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) αναμένεται να αναθεωρούν το έλλειμμα υψηλότερα του 10% του ΑΕΠ, εξέλιξη που συνδέεται με την αναπροσαρμογή των στοιχείων για το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, οι υποχρεώσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης (ΟΤΑ, νοσοκομεία, οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης και λοιποί) μειώθηκαν στο τέλος Ιανουαρίου στα 4,062 δισ. ευρώ (έναντι 4,961 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα).

Παράλληλα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων και των περιφερειών ανέρχονται σε 589,19 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου (από 866,2 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο).

Η λίστα των «απείθαρχων»

Την Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα κατάσταση με τους φορείς του Δημοσίου που δεν έστειλαν το Φεβρουάριο τα απαραίτητα στοιχεία.

Από τους συνολικά 892 φορείς -αριθμός μειωμένος σχεδόν στο μισό με την εφαρμογή του Καλλικράτη- στοιχεία έδωσαν οι 684.

Στοιχεία έχουν δώσει σχεδόν όλα τα νοσοκομεία, αλλά μόλις κάτι παραπάνω από τους μισούς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

Οι ΟΤΑ εμφανίζονται ικανοποιητικά συνεπείς, καθώς, σε σύνολο 369 φορέων, στοιχεία έστειλαν οι 320. Ο πληθυσμός μάλιστα των ΟΤΑ που έστειλαν αντιστοιχεί στο 99,6% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

H δημοσιογραφία δεν φιμώνεται!

Απόφαση κόλαφος για τον μεγαλοοφειλέτη και τον υπουργό Express Service


http://img.protothema.gr/
Η δημοσιογραφία δεν φιμώνεται! Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με απόφαση – κόλαφο για τον υπουργό Express Service και τον μεγαλοοφειλέτη του Δημοσίου Γιάννη Ραπτόπουλο, απέρριψε το αίτημα του επιχειρηματία για έκδοση προσωρινής διαταγής ασφαλιστικών μέτρων κατά της εφημερίδας “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”, της ιστοσελίδας protothema gr. και οκτώ δημοσιογράφων μας, με την οποία είχε ζητηθεί να μην …αναφερόμαστε στον ίδιο και την πολιτεία του.

Από την πρώτη στιγμή δεσμευθήκαμε στους αναγνώστες μας και στο δημοσιογραφικό λειτούργημα που υπηρετούμε ότι η αλήθεια θα λάμψει και οι αποκαλύψεις θα συνεχιστούν. Και η Δικαιοσύνη έκρινε το αυτονόητο: η αλήθεια δεν φιμώνεται, όσο κι αν το θέλει ο οποιοσδήποτε μεγαλοοφειλέτης και ο οποιοσδήποτε υπουργός προκειμένου να καλυφθούν οι παρανομίες τους.

Η συνέχεια των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο του υπουργού Express Service και του μεγαλοοφειλέτη του Δημοσίου έρχεται την Κυριακή στο “Πρώτο Θέμα”

Ακολουθούν τα ρεπορτάζ των δημοσιογράφων μας Βασιλικής Κόκκαλη, Ηλιάνας Γαβαλά, Βασίλη Γούλα και Βασίλη Δαλιάνη, με την τεχνική κάλυψη των Γιάννη Μπιστογιαννάκη και Δημήτρη Μυλωνά.
Υπεράσπιση για το δίκιο
Στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, υπέρ της εφημερίδας κατέθεσε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος, ο οποίος τόνισε ότι είναι υποχρέωση των δημοσιογράφων να αποκαλύπτουν την αλήθεια για όποιο πρόσωπο κι αν πρόκειται. Συμπαράσταση εκτός από την ΕΣΗΕΑ, εκφράζει και η ηγεσία της ΕΣΠΗΤ. Παρέστησαν ως συνήγοροι υπεράσπισης της εφημερίδας ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γιάννης Αδαμόπουλος και οι δικηγόροι Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Νταϊάνα Αναστασιάδη.

Ως μάρτυρες υπεράσπισης παρέστησαν οι δημοσιογράφοι Δήμος Βερύκιος, Χάρης Μπότσαρης και Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης.

Εκατοντάδες είναι και τα μηνύματα συμπαράστασης προς τη δημοσιογραφική ομάδα του "ΘΕΜΑτος", η οποία διαβεβαιώνει τους αναγνώστες της πως σε κάθε περίπτωση θα πράξει το δημοσιογραφικό και ενημερωτικό της καθήκον και αυτήν την Κυριακή.
Αναβολή για τις ψευδείς βεβαιώσεις στο ΙΚΑ
Tην ίδια στιγμή, αναβολή για τις 11-11-11 πήρε η δεύτερη υπόθεση που εκδικαζόταν σήμερα, περί της πλαστογράφησης εγγράφων του ΙΚΑ, ώστε η Express Service να λαμβάνει παρανόμως ασφαλιστικές ενημερότητες, με κατηγορούμενο τον κ. Ραπτόπουλο και ομάδα στελεχών του ΙΚΑ. Ο Γ. Ραπτόπουλος κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε ψευδείς βεβαιώσεις και συγκατηγορούμενοί του στην υπόθεση είναι έξι υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας
Σύμφωνα με την κατηγορία, την περίοδο 1999-2001 εκδόθηκαν 24 ασφαλιστικές ενημερότητες εταιρειών του κ. Ραπτόπουλου, παρ' όλο που υπήρχαν οφειλές του για άλλες επιχειρήσεις συνολικού ποσού 7 δισ. δραχμών. Η δίκη αναβλήθηκε, καθώς στο δικαστήριο έχει ήδη ξεκινήσει η εκδίκαση άλλης υπόθεσης που αναμένεται να διαρκέσει
Read more...

Στο πλευρό της ελευθερίας του Tύπου

Δεν πέρασαν τα σχέδια για το κουκούλωμα της αλήθειας


http://img.protothema.gr/787830726555A943E2415027D0324668.jpg
Στο πλευρό, όχι μόνο της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», αλλά και της αδέσμευτης και ερευνητικής δημοσιογραφίας και της ελευθερίας του Τύπου βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι συνήγοροι υπεράσπισης στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε κατά της εφημερίδας και των δημοσιογράφων της, ο μεγαλοοφειλέτης του Δημοσίου κύριος Γιάννης Ραπτόπουλος, ο οποίος έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης από τον Υπουργό Οικονομικών κύριο Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

«Είμαι εδώ για να καταθέσω στο δικαστήριο για την υπόθεση που ξεπερνά κάθε όριο ηθικής πάει να βάλει λογοκρισία, απαγόρευση της ερευνητικής δημοσιογραφίας, το καλύτερο είδος δημοσιογραφία και αλίμονο αν εκλείψει. Πάει τότε ο ρόλος του Τύπου», δήλωσε χαρακτηριστικά στο protothema.grο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών κύριος Πάνος Σόμπολος.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κύριος Γιάννης Αδαμόπουλος έκανε λόγο για την υπεράσπιση της ελεύθερης δημοσιογραφίας.
«Η ελεύθερη δημοσιογραφία πρέπει να παίζει το σημαντικότερο ρόλο στη δημόσια ζωή, προληπτικές ενέργειες στο δημοκρατική κοινωνίας μας είναι απαράδεκτες και δεν πρέπει να γίνονται δεκτές», υπογράμμισε ο κ. Αδαμόπουλος λίγο μετά την εκδίκαση της υπόθεσης από το μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.



Με τη σειρά του ο δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος ανέφερε πως «πρόκειται για θέμα ελευθερίας του Τύπου και της ελεύθερης έκφρασης», τονίζοντας πως αυτά τα ζητήματα έχουν λυθεί από την εποχή του Βολτέρου, χρησιμοποιώντας τη γνωστή ρήση «δεν συμφωνώ ούτε με μία λέξη από αυτά που λες, αλλά θα υπερασπίζομαι και με τη ζωή μου ακόμα το δικαίωμα σου να λες ελεύθερα αυτό που πρεσβεύεις,.
Read more...

Ο πρόεδρος του ΣτΕ θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Βουλής

Διαφορετική στάση από τον Ι.Τέντε

Ο κ. Π.Πικραμμένος
Ο κ. Π.Πικραμμένος (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Παναγιώτης Πικραμμένος θα μεταβεί την Τρίτη το πρωί στη Βουλή, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του Σώματος, προκειμένου να ενημερώσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την αντίστοιχη κλίση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε, η Διοικητική Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου έκρινε ότι η επίμαχη διάταξη του κανονισμού της Βουλής είναι αντισυνταγματική. Ο κ. Τέντες μόλις χθες Πέμπτη άφησε ανοικτό να μεταβεί στη Βουλή, αλλά υπό όρους που εξασφαλίζουν την ισοτιμία των δύο εξουσιών.

Την Παρασκευή συνεδρίασε για μία ώρα και πλέον η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και αντηλλάγησαν απόψεις επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Ορισμένοι σύμβουλοι υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην διάταξη του κανονισμού της Βουλής που προβλέπει την κλήση των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων στο κοινοβούλιο.

Ο ίδιος ο κ. Πικραμμένος χαρακτήρισε «ατυχή» την διάταξη, τονίζοντας ότι πρέπει να αναδιατυπωθεί. Εντούτοις εξήγησε ότι κατά την άποψή του Βουλή πρέπει να ενημερώνεται από τις ηγεσίες των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣτΕ σημείωσε ότι η επίσκεψή του «ενσωματώνεται» στο πλαίσιο των καλών σχέσεων των δύο εξουσιών και της ενημέρωσης των βουλευτών επί των «καυτών» ζητημάτων που απασχολούν τη Δικαιοσύνη, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν η Βουλή έχει το νομοθετικό βάρος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Σε δίκη οκτώ από τους έντεκα συλληφθέντες για τον «Επαναστατικό Αγώνα»

Πρόταση στο Συμβούλιο Εφετών

Στιγμιότυπο από την προσαγωγή των κατηγορουμένων στην Ευελπίδων
Στιγμιότυπο από την προσαγωγή των κατηγορουμένων στην Ευελπίδων (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Την παραπομπή σε δίκη των οκτώ, από τους συνολικά έντεκα κατηγορούμενους για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας", εισηγείται με πρότασή του στο Συμβούλιο Εφετών ο εισαγγελέας.

Ο εισαγγελέας ζητά να παραπεμφθούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο Ν.Μαζιώτης, η σύντροφός του Π.Ρούπα, ο Κ.Γουρνάς, ο Χρ.Κορτέσης, ο Ευ.Σταθόπουλος, ο Σ.Νικητόπουλος που είναι προσωρινά κρατούμενοι στην υπόθεση και δύο ακόμη κατηγορούμενοι που είναι προσωρινά ελεύθεροι.

Κρίνει επίσης ότι πρέπει να απαλλαγούν από κάθε κατηγορία τρεις, που περιλαμβάνονται στην δικογραφία κατηγορούμενοι ως μέλη της οργάνωσης.

Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί για την υπόθεση αφορούν τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος της συγκρότησης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών, εκρήξεις και απόπειρας ανθρωποκτονιών κατά συρροή.

Στην εισαγγελική πρόταση αναφέρεται ότι ο χρόνος δράσης της οργάνωσης αφορά το διάστημα από την 1η Ιουλίου 2003 έως την 9η Απριλίου 2010, οπότε και έγιναν οι πρώτες συλλήψεις μετά από επιχειρήσεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Η οργάνωση έχει αναλάβει με προκηρύξεις της σωρεία επιθέσεων με κυριότερες την εκτόξευση ρουκέτας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στις 12 Ιανουαρίου 2007 και την ένοπλη επίθεση με καλάσνικοφ κατά αστυνομικών στην οδό Μπουμπουλίνας με αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του αστυνομικού Διαμαντή Ματζούνη στις 5 Ιανουαρίου 2009.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σεισμός 6,2 Ρίχτερ σημειώθηκε δυτικά της Καρπάθου

Δόνηση έντονη και παρατεταμένη

Μικρές υλικές ζημιές στο Ηράκλειο της Κρήτης
Μικρές υλικές ζημιές στο Ηράκλειο της Κρήτης (Φωτογραφία: ICON )
Αθήνα
Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 16:29 το μεσημέρι της Παρασκευής με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο 55χλμ δυτικά της Καρπάθου (480 χλμ. νότια νοτιοανατολικά της Αθήνας) και εστιακό βάθος 60 χλμ.

Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητός στην Κρήτη, στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, μέχρι και στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Στις ορεινές κοινότητες της Καρπάθου επικράτησε αναστάτωση, καθώς οι κάτοικοι είχαν πολλά χρόνια να νιώσουν τόσο δυνατό σεισμό.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μόνο μικρές υλικές ζημιές.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5, ο δήμαρχος Καρπάθου, Μιχάλης Χανιώτης, η δόνηση ήταν έντονη και παρατεταμένη.

Μάρτυρες από την Κάσο ανέφεραν επίσης ότι η δόνηση ήταν πολύ έντονη και έπεσαν αντικείμενα στο εσωτερικό των σπιτιών.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε ο σεισμός και στην Κρήτη, ιδιαίτερα στην πόλη της Σητείας.

«Είναι σε μια περιοχή που δίνει σεισμούς» ανέφερε ο ευρωβουλευτής και πρώην διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γιώργος Σταυρακάκης, ο οποίος βρισκόταν σε εκδήλωση στο Ηράκλειο όταν έγινε ο σεισμός.

Το ενδεχόμενο ο μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία να επιτάχυνε την εκδήλωση του σημερινού σεισμού στο νότιο Αιγαίο, άφησε ανοικτό ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας, κ. Κ.Μακρόπουλος.

«Το είχαμε πει από την Αρχή. Τέτοιοι τεράστιοι σεισμοί όπως της Ιαπωνίας επιταχύνουν την εκδήλωση κάποιων ρηγμάτων που είναι έτοιμα να εκδηλωθούν» είπε ο κ. Μακρόπουλος. «Είναι σαν ένα ποτήρι που είναι έτοιμο να ξεχειλίσει και άμα το κουνάς χύνεται» πρόσθεσε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Όχι ξεπούλημα των δημόσιων οργανισμών...


Από την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
ΠΑ.ΣΟ.Κ

Η νέα Ελλάδα είναι η Ελλάδα του μνημονίου και της φτώχειας. Ύφεση, ανεργία, μείωση των μισθών και συντάξεων, πτώση του επιπέδου ζωής, φόβος και ανασφάλεια για το αύριο φαίνεται να είναι το μέλλον του ελληνικού λαού. Παρ’ όλες τις θυσίες των εργαζομένων, των μισθωτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το έλλειμμα αυξάνεται και το δημόσιο χρέος απογειώνεται επικίνδυνα. Τα κρατικά έσοδα μειώνονται συνεχώς και οι κρατικές δαπάνες δεν μπορούν να τιθασευτούν. Η πολιτική της λιτότητας και της πείνας που επέβαλε η τρόικα και εφάρμοσε η κυβέρνηση και ο υπουργός των οικονομικών απέτυχε παταγωδώς. Η μονομερής στήριξη των τραπεζών στην οποία προβαίνει συνεχώς η κυβέρνηση αποδιαρθρώνει τις ζωτικές λειτουργίες της οικονομίας. Η Ελλάδα είναι πλέον πρωταθλητής στην περιστολή του κόστους εργασίας, η μείωσή του είναι -5,5% την ώρα που στην ευρωζώνη αυξήθηκε 1,4% και 2,1% στην Ε.Ε.
Ο λαός υποφέρει και η πραγματική οικονομία στενάζει παγιδευμένη παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Οι πανηγυρισμοί για τα καλά νέα από το εξωτερικό για...
την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους και η μείωση του επιτοκίου μάλλον παραμένουν στην σφαίρα του ονείρου γιατί το μόνο που αποφασίστηκε είναι η παραπομπή των συγκεκριμένων ζητημάτων στη σύνοδο του Ιουνίου. Το μόνο που μας έμεινε επί της ουσίας και όχι επικοινωνιακά είναι η εξεύρεση των 50 δις. από αποκρατικοποιήσεις δηλαδή από την ιδιωτικοποίηση οργανισμών και την αξιοποίηση δηλαδή το ξεπούλημα της περιουσίας του δημοσίου.
Τα ερωτήματα που εγείρονται στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολλά, απαιτούν άμεση απάντηση, αντί να στήνεται εταιρεία μιας λίρας για να παίξει το ρόλο του συμβούλου για 50 δις. ευρώ, θα πρέπει η Κυβέρνηση και ειδικότερα το Οικονομικό Επιτελείο να απαντήσουν με διαύγεια(!) πως διατείνονται: Πρέπει πράγματι να πουληθεί μια δημόσια εταιρεία ή ένας οργανισμός που είναι προσοδοφόρος για το δημόσιο; Και αν ναι ποιό θα είναι το όφελος για το κράτος, την οικονομία της χώρας και τον εργαζόμενο; Και αν καταδειχθεί ολοφάνερο και εντυπωσιακό το όφελος για τον ελληνικό λαό πώς θα γίνει ο προσδιορισμός της αξίας της; Με αναθέσεις και προσκλήσεις για πάρτυ φίλων θα γίνουν οι αξιολογήσεις του ξεπουλήματος; Γιατί υπογράφτηκαν συμβάσεις με ξένους και εγχώριους συμβούλους για πώληση ή αξιοποίηση φιλέτου χωρίς να διευκρινιστεί αν έχουν ίδια συμφέροντα; Είναι αλήθεια ότι ξένοι τραπεζικοί οίκοι θα καρπωθούν πάνω από 1 δις. ευρώ για προμήθεια;
Είναι ώρα πλέον να σταματήσουν τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και οι πειραματισμοί γιατί διακυβεύεται ουσιαστικά το μέλλον του λαού μας και η κυριαρχία της χώρας μας. Είναι η ώρα της ανάγκης και της αλήθειας. Χρειάζεται σύνεση και φρονιμάδα για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και όχι πιστή εκτέλεση των απαιτήσεων των πιστωτών μας. Είναι απόλυτη ανάγκη, για να υπάρξει ανάπτυξη, οι στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς δημόσιο έλεγχο των υποδομών.
Η Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑ.ΣΟ.Κ καλεί τον Πρωθυπουργό να εγγυηθεί γενναία και θαρραλέα τον δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Φυσικό Αέριο, ΟΠΑΠ, Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, κ.λ.π. Και τον καλεί να λάβει ως μέτρο των αποφάσεων για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας το εξής: Ναι στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για να βρεθεί χρήμα και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και όχι ξεπούλημα των δημόσιων οργανισμών σε τιμή ευκαιρίας χωρίς κανένα όφελος.

Read more...

Μείωση μισθών έως 10% προτείνουν οι τράπεζες

Αποχώρησε η ΟΤΟΕ

Από παλαιότερη κινητοποιήσεις τραπεζοϋπαλλήλων
Από παλαιότερη κινητοποιήσεις τραπεζοϋπαλλήλων (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Μείωση των βασικών αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων που φθάνει το 8% έως 10% πρότειναν οι διοικήσεις των τραπεζών στη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή με το προεδρείο της ΟΤΟΕ, για τη νέα κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων.

Η πρόταση προβλέπει την μείωση κατά 8% του βασικού μισθού και των χρονοεπιδομάτων των υπαλλήλων, που σημαίνει ότι η μείωση στις τελικές αποδοχές θα φθάσει το 10%, καθώς επί των βασικών αποδοχών υπολογίζονται διάφορα επιδόματα των υπαλλήλων (οικογενειακά κλπ.).

Η ΟΤΟΕ απέρριψε την πρόταση και αποχώρησε από την συνάντηση. Η διοίκηση της οργάνωσης θα συνεδριάσει εντός των επομένων ημερών, προκειμένου να διατυπώσει την επίσημη απάντησή της στις τράπεζες, ενώ η επόμενη συνάντηση των δύο μερών προσδιορίζεται εντός δέκα ημερών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αυστηρή κριτική από την ΟΛΜΕ στην υπουργό Παιδείας για το Νέο Λύκειο

Κάνει λόγο για απαξίωση

Από παλαιότερη συνάντηση της υπουργού Παιδείας με την ΟΛΜΕ
Από παλαιότερη συνάντηση της υπουργού Παιδείας με την ΟΛΜΕ (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Για το γεγονός ότι επέλεξε την ημέρα της 24ωρης απεργίας των εκπαιδευτικών, για να παρουσιάσει τα σχέδια για το Νέο Λύκειο, επικρίνει την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου το ΔΣ της ΟΛΜΕ με ανακοίνωσή του.

Κάνει λόγο για «απαξίωση της ΟΛΜΕ, του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, αφού η υπουργός αιφνιδίασε με τις εξαγγελίες της και αποδεικνύει περίτρανα το πώς αντιλαμβάνεται το διάλογο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Αντί να καταθέσει τις προτάσεις της στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ) του ΕΣΥΠ, προκειμένου να καταθέσουν και τις δικές τους απόψεις τα κόμματα και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμμετέχουν, προτίμησε την αιφνιδιαστική δημοσιοποίηση του 'Νέου Λυκείου'. Αυτονόητες λοιπόν είναι οι διαμαρτυρίες κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων για την πρακτική που ακολούθησε το υπουργείο Παιδείας στο ΕΣΥΠ».

Όσον αφορά στην ουσία των προτάσεων, η ΟΛΜΕ επισημαίνει ότι «οι επιχειρούμενες αλλαγές δεν είναι καθόλου νέες. Με κάποιες διαφοροποιήσεις παραμένει ο διαχωρισμός σε κατευθύνσεις, αντίστοιχες με τις ισχύουσες σήμερα».

Στην ανακοίνωση επίσης επισημαίνεται: «Η υπουργός Παιδείας δεν ανακοίνωσε το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με δεδομένη, όμως, την τοποθέτηση της πολιτικής ηγεσίας για το ζήτημα αυτό στο ΕΣΥΠ, βαδίζουμε σε ένα σύστημα πολλαπλών εξετάσεων. Η πρώτη εξεταστική διαδικασία θα πραγματοποιείται για την εισαγωγή του μαθητή σε σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η δεύτερη μετά το 1ο έτος για την επιλογή τμήματος. Είναι λοιπόν προφανές ότι όχι μόνο δεν μειώνεται ο εξεταστικός Γολγοθάς των μαθητών, αλλά αυξάνεται.

«Πανεπιστημιακά φροντιστήριο»

» Συνακόλουθα, όχι μόνο δεν θα μειωθεί ο αριθμός των μαθητών που θα παρακολουθούν φροντιστήρια, αλλά θα προκύψουν και ΄πανεπιστημιακά φροντιστήρια' για να προετοιμάσουν τους φοιτητές του 1ου έτους. Επιπρόσθετα ο συνυπολογισμός της τελικής βαθμολογίας των τριών τάξεων του Λυκείου (ακόμα και με χαμηλό συντελεστή) θα επιτείνει την ανασφάλεια των μαθητών. Επί της ουσίας οι μαθητές καλούνται με το νέο σύστημα να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες ενός εξαντλητικού εξεταστικού συστήματος».

Ιδιαίτερα οι καθηγητές αναφέρονται στην εισαγωγή του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας, τονίζοντας ότι «παρ' όλο που κάτω από προϋποθέσεις, όπως η λειτουργία σχολικών βιβλιοθηκών, εργαστηρίων, πρόσβαση στο διαδίκτυο και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, θα μπορούσε να έχει θετικό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία, θεωρούμε ότι μπορεί να έχει και αρνητικές συνέπειες. Με δεδομένο ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού οι βαθμοί των εργασιών θα συνυπολογίζονται στην διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, πιθανόν να οδηγήσει σε 'βιομηχανία' παραγωγής εργασιών».

Επίσης, η ΟΛΜΕ καταγγέλλει ότι το βασικό της αίτημα για 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση παραπέμπεται στις καλένδες, ενώ συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση της Παιδείας.

Τέλος, η ΟΛΜΕ γνωστοποιεί ότι και οι εκπαιδευτικοί από το εξωτερικό έστειλαν επιστολές συμπαράστασης στους συναδέλφους τους στην Ελλάδα για τις μειώσεις των δαπανών στην παιδεία και την περικοπή των μισθών των εκπαιδευτικών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Διευκρινίσεις ΝΔ μετά τα περί προηγούμενου πρωθυπουργού στην ομιλία Σαμαρά στη Βουλή

Παρ' ολίγον θέμα

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Διευκρινίσεις για την φερόμενη τοποθέτησή του περί «ατυχών δήλωσεων» δίνει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, σχετικά με μια αποστροφή στο λόγο του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά την Παρασκευή στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου είπε: «Σε σας βλέπω ήδη τον προηγούμενο πρωθυπουργό, έχετε χάσει επαφή με την πραγματικότητα».

Ο κ. Μιχελάκης διαψεύδει ότι ο ίδιος χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη δήλωση «ατυχή διατύπωση που προκάλεσε αναστάτωση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ».

Κατά την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εγκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως μένει προσκολλημένος στο παρελθόν και στην υπεράσπιση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

Στην προτροπή του κ. Παπανδρέου, που τον κάλεσε «να ξεφύγετε από το παρελθόν», ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Για σας όλα πάνε καλά. Είπαμε να τιμήσετε την Πρωταπριλιά, αλλά όχι κι έτσι. Χρόνια σας πολλά για την ημέρα, αλλά μιλήσατε για τον προηγούμενο πρωθυπουργό. Εγώ σε σας βλέπω ήδη τον προηγούμενο πρωθυπουργό. Έχετε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα». Η διατύπωση αυτή προκάλεσε αίσθηση, καθώς ερμηνεύθηκε από κάποιους ως «βολή» κατά του τέως πρωθυπουργού, κάτι, ωστόσο, που έσπευσε και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς αλλά και οι αρμόδιοι κομματικοί και κοινοβουλευτικοί παράγοντες της ΝΔ, να διαψεύσουν.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, είπε: «Καμία σχέση με αυτό που καταλάβατε. Καμία αιχμή δεν υπήρχε. Δεν εννοούσα τον Καραμανλή αλλά τον Παπανδρέου». Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Ι.Μιχελάκης αποσαφήνιζε ότι «δεν υπήρχε καμία απολύτως αιχμή» και πως «ο πρόεδρος εννοούσε ότι ο κ. Παπανδρέου παρέρχεται». Τα ίδια είπε εξάλλου και ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κ.Τασούλας, ώστε να αποκλεισθεί ο κίνδυνος τυχόν παρερμηνειών. Ετσι, σήμανε «λήξη συναγερμού» στο «γαλάζιο» στρατόπεδο και στα δημοσιογραφικά γραφεία, ενώ και από το περιβάλλον του τέως πρωθυπουργού διαρρέετο ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

16.6 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ


Με ζημιά ύψους 16,6 εκατ. ευρώ και μειωμένο κατά 9% τον αριθμό των εργαζομένων «έκλεισαν» την οικονομική χρήση 2010 τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, τα οποία έχουν ζητήσει προστασία από τους πιστωτές τους, καθώς αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα ρευστότητας...

Η επιχείρηση, που ελέγχεται κατά 70% από τον επιχειρηματικό όμιλο Νεώριον, είδε τα έσοδά της να υποχωρούν στα 84,02 εκατ. ευρώ, από 109,54 εκατ. ευρώ την προηγούμενη οικονομική χρήση, μειωμένα κατά 25,52 εκατ. ευρώ σε αξία και κατά 23,3% σε ποσοστό.
Σύμφωνα με τον ισολογισμό της, οι ζημιές προ αποσβέσεων, τόκων και φόρων (EBITDA) ανήλθαν σε 5,88 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα προ τόκων και φόρων (EBIT) ήταν ζημιές ύψους 9,10 εκατ. ευρώ.
Read more...

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΗΣ EXPESS SERVICE


Για τις 11 Νοεμβρίου αναβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η δίκη του επιχειρηματία και ιδιοκτήτη της Express Service Γιάννη Ραπτόπουλου ο οποίος κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε ψευδείς βεβαιώσεις...

Συγκατηγορούμενοί του στην υπόθεση για πράξεις ψευδών βεβαιώσεων, είναι έξι υπάλληλοι του ΙΚΑ Καλλιθέας. Σύμφωνα με την κατηγορία, την περίοδο 1999-2001 εκδόθηκαν 24 ασφαλιστικές ενημερότητες εταιρειών του Γ. Ραπτόπουλου, παρόλο που υπήρχαν οφειλές του για άλλες επιχειρήσεις συνολικού ποσού 7 δισ. δραχμών. Η δίκη αναβλήθηκε, καθώς στο δικαστήριο έχει ήδη ξεκινήσει η εκδίκαση άλλης υπόθεσης που αναμένεται να διαρκέσει μεγάλο διάστημα.
Εν τω μεταξύ, το απόγευμα αναμένεται η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθήνας για την προσφυγή του επιχειρηματία κατά της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Ο Γ. Ραπτόπουλος, με αίτησή του ζητάει την έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία να απαγορεύεται στην εφημερίδα να αναφέρεται στο όνομά του.
Υπέρ της εφημερίδας κατέθεσε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος, ο οποίος τόνισε ότι είναι υποχρέωση των δημοσιογράφων να αποκαλύπτουν την αλήθεια για όποιο πρόσωπο κι αν πρόκειται.
Read more...

Ο χρυσός και η εξουσία μας φέρνουν πιό κοντά…


Δείπνα συνεννόησης

Η προσπάθεια του κ. Παπανδρέου να διευρύνει το μέτωπο υποστήριξης της κυβερνητικής πολιτικής, έχει ανατεθεί κυρίως στον κ. Ρέππα. Χθές το βράδυ λοιπόν ο Αρκάς υπουργός και με αφορμή επέτειο οικογενειακού χαρακτήρα συγκέντρωσε στο σπίτι του, τους Παμπούκη, Βάρτζελη, Αθανασάκη, Αλέκο Παπαδόπουλο, Φλωρίδη, Βενιζέλο και Βάσω Παπανδρέου.
Το δείπνο ξεκίνησε γύρω στις 10।00μμ και οι τελευταίοι αποχώρησαν γύρω στις 2 μετά τα μεσάνυχτα. Το άμεσο μέλλον θα δείξει το αποτέλεσμα ενος επιτυχημένου απο κάθε άποψη δείπνου. Ευχάριστος και με το γνωστό χιούμορ του ο οικοδεσπότης, εξαιρετικά τα φαγητά και ιδιαίτερα η μελιτζανοσαλάτα (απο Τσακώνικη μελιτζάνα) και πάνω απ΄όλα καλή διάθεση για συνεννόηση και προσφορά. Άλλωστε ο χρυσός και η εξουσία μας φέρνουν πιό κοντά.

papaioannou.

Read more...

Περιφρούρηση της απεργίας στο μαγαζί του Πέτρου και της Τζένης...



Σε περιφρούρηση της σημερινής απεργίας στην ΙΜΑΚΟ του Πέτρου Κωστόπουλου και της Τζένης Μπαλατσινού, καλούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, μιλώντας με σκληρή γλώσσα για τον πατέρα της γκλαμουριάς που απολύει τους... συνδικαλιστικούς εκπροσώπους.

Παραθέτουμε την ανακοίνωση της Συσπείρωσης :
Συνάδελφοι για αύριο Παρασκευή 1/4/2011 έχει προκηρυχθεί 24ωρη απεργία
στην ΙΜΑΚΟ με αίτημα να ανακληθούν οι 9 εκδικητικές απολύσεις μεταξύ των οποίων και των δύο συνδικαλιστικών εκπροσώπων. Η εργοδοσία έχει εξαπολύσει επίθεση εκφοβισμού και τρομοκράτησης με σκοπό τη συγκρότηση απεργοσπαστικού μηχανισμού.
Η περιφρούρηση και η επιτυχία της απεργίας ας είναι η πρώτη μας απάντηση στον εργοδοτικό τσαμπουκά. Η αλληλεγγύη και ο αγώνας μας μπορούν να νικήσουν.
noname-gr


Read more...

Επεισοδιακή η σύσκεψη υπό την Λ.Κατσέλη στο Επιμελητήριο του Ηρακλείου

«Θερμή» υποδοχή από εργαζόμενους

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στο Επιμελητήριο
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση στο Επιμελητήριο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Ηράκλειο
«Θερμή» ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου στην υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη, η οποία επισκέφθηκε το Επιμελητήριο της πόλης.

Σύμφωνα με τα Μέσα Ενημέρωσης της Κρήτης, μέλη του ΕΚΗ προσπάθησαν να εισέλθουν στην αίθουσα, ωστόσο, οι αστυνομικοί τούς απαγόρευσαν την είσοδο με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση.

Έξω από το κτίριο είχε αναρτηθεί πανό με σύνθημα «Ανεπιθύμητη η υπουργός, 30.000 Ηρακλειώτες άνεργοι».

Η κ. Κατσέλη, συνοδευόμενη από τον υφυπουργό, Βασίλη Κεγκέρογλου, ενημέρωσε τους παραγωγικούς φορείς για τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Τελικά, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου εισήλθε στο κτίριο και συναντήθηκε με την υπουργό.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Όλα στο φως, δήλωσε ο πρωθυπουργός για την υπόθεση των υποβρυχίων

Ερώτηση Καρατζαφέρη

Το υποβρύχιο Παπανικολής
Το υποβρύχιο Παπανικολής (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
«Σε κάθε περίπτωση, τόσο η υπόθεση των υποβρυχίων, αλλά και όποια άλλη έλθει στην Βουλή, θα ερευνηθεί, γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν θα σταματά να ρίχνει φως σε όλα» απάντησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην επισήμανση- ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη για το θέμα των σκανδάλων.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσετε τι θα γίνει με το θέμα των υποβρυχίων, όταν το εισαγγελικό έγγραφο ζητεί την παραπομπή της μισής κυβέρνησής σας και του τότε ΚΥΣΕΑ, του οποίου κι εσείς ήσασταν μέλος» είπε ο κ. Καρατζαφέρης, επισημαίνοντας ότι «ο λαός φωνάζει, κι εμείς πρέπει να δούμε την πραγματικότητα».

Ταυτόχρονα, ο κ. Καρατζαφέρης άφησε σοβαρή αιχμή για τον σημερινό εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και για νυκτερινή του επίσκεψη στο σπίτι υπουργού. Πιστέψαμε ότι το πνεύμα Σανιδά έχει εκλείψει, είπε ο κ. Καρατζαφέρης, συμπληρώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να πλανάται έντονη φημολογία για πρώην υπουργό με καταθέσεις 178 εκατ. ευρώ και να μην έχει ενημερωθεί η Βουλή.

«Εμείς οι ίδιοι ξεκινήσαμε την έρευνα και δεν έχουμε ευθύνη αν υπάρχουν παραγραφές για όσα συνέβησαν την περασμένη πενταετία, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση. Θα υπάρξει φως και για τα υποβρύχια, αλλά και για ότι μας στείλει η Δικαιοσύνη» είπε ο πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς τη Δικαιοσύνη «να μην ανέχεται την οποιαδήποτε διαφθορά ή εγκληματική πράξη από όσο ψηλά κι αν προέρχεται κι ότι τόσο ο πολιτικός κόσμος, όσο και ο λαός αναμένει να κάνουν οι δικαστές σωστά τη δουλειά τους».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Συνελήφθη Αρχιφύλακας της ΕΛΑΣ για εκβίασμό


Συνελήφθη χθες γυναίκα Αρχιφύλακας, που υπηρετούσε σε Υπηρεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, με την κατηγορία της εκβίασης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία.

Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, συνέλαβαν χθες το απόγευμα την Αρχιφύλακα, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία, ενώ θα οδηγηθεί σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημελλειοδικών Καλαμάτας.

Η Αρχιφύλακας, συνελήφθη με τη διαδικασιά του αυτοφώρου, καθώς απαιτούσε εκβιαστικά και παρέλαβε από άλλον αστυνομικό, το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, προκειμένου να μεσολαβήσει στο γιό της και το σύζυγό της να αποσύρουν μήνυση, που είχαν υποβάλλει εναντίον του.

Η μήνυση αφορούσε στα αδικήματα της απειλής, εξύβρισης και παράβασης του νόμου περί όπλων, για τα οποία ο συγκεκριμένος αστυνομικός τελεί επίσης σε διαθεσιμότητα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος της Ένορκη Διοικητική Εξέταση.


Read more...

Στο βιβλίο της Γ΄ Λυκείου τα Σκόπια ονομάστηκαν Μακεδονία


Στο διδακτικό βιβλίο της Γ’ Λυκείου, «Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου», στην σελίδα 130 υπάρχει χάρτης, ο οποίος παρουσιάζει το κράτος των Σκοπίων με το ψευδεπίγραφο όνομα «Μακεδονία».

Σε μία περίοδο που η ηγεσία του γειτονικού κρατιδίου συνεχίζει να καπηλεύεται το όνομα «Μακεδονία» και την ιστορία του βορειοελλαδικού χώρου, τέτοιου είδους απαράδεκτα φαινόμενα όχι μόνο προσβάλουν και προκαλούν την κοινή γνώμη αλλά υπονομεύουν και την ελληνική εξωτερική πολιτική, αφού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο προπαγάνδας σε βάρος των απαράγραπτων δικαίων μας.

Ειδικότερα, όταν υπάρχουν τέτοιες απαράδεκτες αναφορές σε σχολικά βιβλία που διανέμονται για την εκπαίδευση των μαθητών το όλο θλιβερό φαινόμενο αποκτά εντελώς διαφορετικές διαστάσεις αφού εμμέσως επιτρέπει να περνούν οι θέσεις της προπαγάνδας των Σκοπίων στην ελληνική εκπαίδευση. Το όλο θέμα απαιτεί άμεσες ενέργειες από το αρμόδιο υπουργείο προκειμένου να αφαιρεθεί ο επίμαχος χάρτης από το προαναφερόμενο σχολικό βιβλίο.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
Σε ποιες άμεσες ενέργειες πρόκειται να προβεί το Υπουργείο Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ώστε να αφαιρεθεί ο χάρτης αυτός από το προαναφερόμενο σχολικό βιβλίο;
Γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έγινε ο σχετικός έλεγχος για το περιεχόμενο και τις αναφορές του συγκεκριμένου χάρτη;
Εάν γίνεται αυστηρός έλεγχος από το Υπουργείο σε όλα τα σχολικά βιβλία που κυκλοφορούν προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια απαράδεκτα φαινόμενα;

Ωστόσο όπως γίνεται γνωστό σε ανακοίνωσή του υπουργείου Παιδείας με ημερομηνία 02-12-2010:

"Ο χάρτης στη σελίδα 130 του βιβλίου Ιστορία του Νεότερου και του Σύγχρονου Κόσμου» της Γ΄τάξης Γενικού και Δ΄τάξης Εσπερινού Λυκείου απεικονίζει τα κυριότερα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία και την κατεχόμενη Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Είναι προφανές ότι, όπως αναγράφεται και στη σχετική λεζάντα, η κατεχόμενη Ευρώπη αναπαρίσταται με την πολιτική δομή που της είχαν επιβάλει οι κατακτητές. Μεγάλο μέρος της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας είχε «παραχωρηθεί» κατά την περίοδο εκείνη από τους Γερμανούς στη σύμμαχό τους Βουλγαρία και μάλιστα όχι ως κατεχόμενο έδαφος αλλά ως επαρχία του βουλγαρικού κράτους. Η αναγραφή του γεωγραφικού προσδιορισμού αυτής της «επαρχίας» της ναζιστικής Βουλγαρίας γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ως προς το μέγεθος της γραμματοσειράς, που ισχύει και για άλλες επαρχίες βαλκανικών χωρών, όπως π.χ. η Βεσσαραβία και η Βουκοβίνα (δηλαδή με σαφώς μικρότερη γραμματοσειρά σε σχέση με εκείνη του ονόματος της χώρας στην οποία «ανήκε» η επαρχία).

Ως εκ τούτου, με κανένα τρόπο ο όρος Μακεδονία δεν υπονοεί στην περίπτωση αυτή διακριτό κράτος, το οποίο άλλωστε δεν υφίστατο κατά τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, στην οποία αναφέρεται ο ιστορικός χάρτης. Επομένως, οποιοσδήποτε συσχετισμός του όρου με τη σημερινή ΠΓΔΜ είναι ιστορικά ανακριβής".


Read more...

Λουκέτο στην ασφαλιστική Ευρωπαϊκή Πρόνοια λόγω έλλειψης κεφαλαίων...



Ακάλυπτοι μένουν 154.000 οδηγοί, καθώς λουκέτο έβαλε μία ακόμη ασφαλιστική εταιρεία του κλάδου ζημιών, ενώ πληθαίνουν οι φήμες στην αγορά και για άλλες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεµάτων της Τράπεζας της Ελλάδος αποφάσισε την ...οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας Ευρωπαϊκή Πρόνοια ΑΕΓΑ. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον κλάδο των ζηµιών στην Ελλάδα από το 1995 και κυρίως στον κλάδο αστικής ευθύνης αυτοκινήτου και διέθετε, σύµφωνα µε πληροφορίες, χαρτοφυλάκιο 154.000 συµβολαίων αστικής ευθύνης αυτοκίνητων, αριθµός που αντιπροσωπεύει περίπου το 2% της συνολικής αγοράς.

Η αρµόδια υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος διενήργησε ελέγχους στα οικονοµικά της εταιρείας, η οποία από τον Φεβρουάριο του 2011 τελούσε υπό καθεστώς δέσµευσης του συνόλου των περιουσιακών της στοιχείων, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Στο χρονικό διάστηµα που µεσολάβησε, η εταιρεία δεν µπόρεσε να εξασφαλίσει τα αναγκαία κεφάλαια µε αποτέλεσµα να µην εγκριθεί το σχέδιο ανασυγκρότησής της και να αποφασιστεί η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της.

Μετά την εξέλιξη αυτή οι κάτοχοι ασφαλιστηρίων συµβολαίων αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία οχηµάτων έχουν κάλυψη για 30 ηµέρες από το Επικουρικό Κεφάλαιο, ενώ µετά την παρέλευση του διαστήµατος αυτού οφείλουν να ασφαλιστούν σε κάποια άλλη ασφαλιστική εταιρεία.

Σε περίπτωση που προκαλέσουν ατύχηµα εντός του διαστήµατος των 30 ηµερών, ο παθών θα αποζηµιωθεί από το Επικουρικό Κεφάλαιο, ενώ το µέρος των ασφαλίστρων που έχει καταβληθεί για το χρονικό διάστηµα από την ηµεροµηνία ανάκλησης έως τη λήξη ισχύος του ασφαλιστηρίου επιστρέφεται στους ασφαλισµένους από τον εκκαθαριστή µετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της εταιρείας. Εκκρεµείς δίκες συνεχίζονται από το Επικουρικό Κεφάλαιο.

Σε ό,τι αφορά ασφαλιστήρια των υπόλοιπων κλάδων ζηµιών σε 30 ηµέρες λύονται αυτοδικαίως, ενώ όσοι πελάτες έχουν απαιτήσεις από τους λοιπούς κλάδους ζηµιών και από τα καταβληθέντα – µη δεδουλευµένα ασφάλιστρα – θα πρέπει να απευθύνονται στον εκκαθαριστή της εταιρείας.


Read more...

Αλλάζει το σύστημα μετεγγραφών των φοιτητών...



Αλλαγές στο σύστημα μετεγγραφής των φοιτητών σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12, ώστε κάθε τμήμα να δέχεται προκαθορισμένο αριθμό δικαιούχων με βάση και τη μοριοδότηση στις Πανελλαδικές.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα ... τελευταία χρόνια έχει διαµορφωθεί µια πολύ σοβαρή αρνητική διάσταση όσον αφορά την ουσία της ακαδηµαϊκής και εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ενώ καθορίζεται συγκεκριµένος αριθµός εισακτέων στα κεντρικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, ο αριθµός αυτός πολλαπλασιάζεται χωρίς κανείς να έχει ακριβή εικόνα του αριθµού των φοιτητών οι οποίοι τελικά θα εγγραφούν µέχρι το τέλος του πρώτου έτους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», ο αριθµός των νέων φοιτητών που παραµένουν στα περιφερειακά Ιδρύµατα µετά τις µετεγγραφές µειώνεται σηµαντικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα να υπάρχουν τµήµατα µε µεγάλο αριθµό διδασκόντων, για τα οποία έχουν γίνει επενδύσεις σε προσωπικό και υποδοµές, χωρίς όµως ο πραγµατικός όγκος των φοιτητών σε αυτά να δικαιολογεί αυτές τις επενδύσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την εφημερίδα, το υπουργείο επεξεργάζεται ρύθμιση με την οποία από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 θα θεσπιστεί ειδικός αριθμός θέσεων εισακτέων για κάθε τμήμα ή σχολή και για κάθε ειδική κατηγορία πέραν του κανονικού αριθμού εισακτέων.

Με τη ρύθµιση, το υπουργείο υποστηρίζει ότι «θα εξακολουθήσει να ικανοποιείται το κοινωνικό πρόβληµα που προσπαθούν να λύσουν οι διατάξεις για µετεγγραφές χωρίς όµως να επιβαρύνεται σε υπερβολικό βαθµό το επίπεδο παρεχόµενης εκπαίδευσης».

Για καθένα από τα τµήµατα ή τις σχολές του Μηχανογραφικού Δελτίου θα υπάρχει προκαθορισµένος ειδικός αριθµός εισακτέων για κάθε κατηγορία υποψηφίων προερχόμενων από οικογένειες πολύτεκνες, τρίτεκνες κ.λπ.

Οι υποψήφιοι αυτοί θα κρίνονται αρχικά µε το σύνολο των υποψηφίων για κάθε τµήµα ή σχολή για το σύνολο των θέσεων εισαγωγής, µε τη γενική σειρά κατάταξης, βάσει της συνολικής βαθµολογίας τους και της σειράς προτίµησής τους στο Μηχανογραφικό τους Δελτίο. Αν δεν επιλεγούν από τη γενική σειρά σε κάποιο τµήµα, θα κρίνονται στη συνέχεια για το ίδιο τµήµα ή την ίδια σχολή µε τους συνυποψηφίους τους στην ειδική κατηγορία στην οποία ανήκουν, ή στην οποία έχουν επιλέξει σε περίπτωση κατά την οποία ανήκουν σε περισσότερες από µία ειδικές κατηγορίες.

Με τον καθορισµό των ειδικών αριθµών εισακτέων για τους υποψηφίους των ειδικών κατηγοριών, δίνεται η δυνατότητα σε όσους ανήκουν σε αυτές να επιλέγουν από µεγαλύτερο αριθµό τµηµάτων στον τόπο όπου επιθυµούν, ακόµη και όταν αυτό λόγω της απόδοσής τους δεν είναι εφικτό µέσω της γενικής σειράς.

Αντίθετα, µε την υφιστάµενη διαδικασία µετεγγραφών η επιδίωξή τους αυτή περιορίζεται µόνο σε σχολή ή σε τµήµα επιλογής τους αντίστοιχο µε αυτό στο οποίο εισήχθησαν, ενώ δεν διασφαλίζεται η µετακίνησή τους στον τόπο συµφερόντων τους αφού εξαρτάται από τον αριθµό των συνυποψηφίων τους που προέρχονται από όλες τις αντίστοιχες σχολές ή τα αντίστοιχα τµήµατα της χώρας και ζητούν, επίσης, µετεγγραφή στην ίδια σχολή ή στο ίδιο τµήµα.



Read more...

«Kλείνει» η ψαλίδα ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ...



Στο 2,9% (από 4,9% που ήταν τον Δεκέμβριο) «κλείνει» η ψαλίδα ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis για τον Ελεύθερο Τύπο.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο... κανένας με αυξημένα ποσοστά (43,8% από 40% που ήταν στην προηγούμενη δημοσκόπηση. Ακολουθεί ο Γ. Παπανδρέου με 22,9% και ο Α. Σαμαράς με 17,1%.

Ωστόσο, το 73,8% δεν θέλει να πάμε σε εκλογές σε αντίθεση με το 19,8% που τάσσεται υπέρ.

Δημοφιλέστερος πρωθυπουργός παραμένει ο Γ. Παπανδρέου με 35,6% και ακολουθεί ο Α. Σαμαράς με 32,4%.

Από τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος πιο συμπαθής είναι στους πολίτες ο Ε. Βενιζέλος, ενώ αρνητική πρωτιά κέρδισε ο Θ. Πάγκαλος.
parapolitika


Read more...

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ Χάρης Σταματόπουλος

Αναλαμβάνει θέση στην Τράπεζα της Ελλάδος

Οι κύριοι Χ.Σταματόπουλος (αριστερά) και Ι.Σπανουδάκης (κέντρο)
Οι κύριοι Χ.Σταματόπουλος (αριστερά) και Ι.Σπανουδάκης (κέντρο) (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ, Χ.Σταματόπουλος, για να αναλάβει διοικητική θέση στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στο ΔΣ του οργανισμού που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, ο κ. Σταματόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία έγινε αποδεκτή.

Καθήκοντα προέδρου-μάλλον προσωρινά-αναλαμβάνει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Ι.Σπανουδάκης.

Τη θέση του κ.Σταματόπουλου στο ΔΣ του ΟΠΑΠ θα πάρει ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας κ. Γανωτής.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Λειτουργικό το TAXISNet

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής Δηλώσεων Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων 2011 ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής Δηλώσεων Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων οικονομικού έτους 2011 στο σύστημα TAXISNet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών τέθηκε σε λειτουργία σήμερα Παρασκευή 1 Απριλίου 2011, σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως κατά την πρώτη ώρα λειτουργίας της υπηρεσίας, τη χρησιμοποίησαν για να επιβεβαίωσαν τα στοιχεία τους 538 φορολογούμενοι, ενώ 104 φορολογούμενοι ολοκλήρωσαν τη διαδικασία και υπέβαλλαν την οριστική δήλωσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή των σχετικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου είναι υποχρεωτική για επιτηδευματίες και όσους υποβάλουν μέσω λογιστών. Οι πρώτες προθεσμίες υποβολής αρχίζουν να λήγουν από τις 18/4/2011. Την υπηρεσία μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλοι οι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΓΓΠΣ, χωρίς πρόσθετη διαδικασία πιστοποίησης.

Για το οικονομικό έτος 2011 έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι ακόλουθες καινοτομίες:

  • Συμπλήρωση του εντύπου Ε1 με τα στοιχεία ακινήτων για την κύρια και τις δευτερεύουσες κατοικίες κατόπιν επιλογής του φορολογούμενου από το σύνολο των ακινήτων του, βάσει των δηλώσεων Ε9.
  • Συμπλήρωση του εντύπου Ε1 με τα στοιχεία οχημάτων που ήδη υπάρχουν στην Κεντρική Βάση Οχημάτων της ΓΓΠΣ μαζί με την αντίστοιχη ετήσια αντικειμενική δαπάνη.
  • Εκτύπωση των ειδοποιήσεων για την πληρωμή ή επιστροφή φόρου εισοδήματος μέσω των συμβεβλημένων τραπεζών.
  • Ειδοποίηση για ληξιπρόθεσμες οφειλές του υποχρέου και της συζύγου (αν υπάρχουν).
  • Εμφάνιση αναλυτικού πίνακα κατανομής στις δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού του φόρου που έχει υπολογιστεί.
  • Δυνατότητα εκτύπωσης κενών εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3 καθώς και των οδηγιών για την συμπλήρωση της Δήλωσης Φ.Π. Οικονομικού Έτους 2011, προκειμένου να διευκολυνθεί η ηλεκτρονική υποβολή.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...