Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Σύγκριση με τον νόμο του 2010 Πώς διαμορφώνονται οι νέες συντάξεις με το νόμο Κατρούγκαλου


Πώς διαμορφώνονται οι νέες συντάξεις με το νόμο Κατρούγκαλου
Αθήνα
Πίνακες με συγκριτικά παραδείγματα για το πώς διαμορφώνονται οι νέες συντάξεις με βάση την πρόταση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου σε σχέση με το νόμο 3863/2010 (γνωστός και ως νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη), έδωσε το υπουργείο Εργασίας προς υπεράσπιση της μεταρρύθμισης που προτείνει.

Ωστόσο οι ειδικοί μιλούν για παραδείγματα που λείπουν, ενώ επισημαίνουν ότι σε ότι αφορά τη σύνταξη όπως αυτή θα διαμορφωνόταν με τον νόμο Κουτρουμάνη-Λοβέρδου έχουν ενσωματωθεί όλες οι περικοπές που έχουν ψηφιστεί από το 2010 μέχρι σήμερα.

Όπως προκύπτει από τους πίνακες για τα χαμηλά εισοδήματα (έως 1500 ευρώ) και για έτη ασφάλισης έως 25 τα ποσοστά αναπλήρωσης που προκύπτουν στο τελικό ποσό της σύνταξης είναι στις συντιπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων υψηλότερα από αυτά που θα προέκυπταν με τον νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, εφόσον βέβαια ενσωματωθούν σε αυτά οι μειώσεις που επιβλήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια μέσω της επιβολής ειδικών εισφορών.

Αντίθετα για τα υψηλά εισοδήματα (άνω των 1500 ευρώ) και με έτη ασφάλισης έως 25 έτη οι διαφορές μεταξύ των δύο τρόπων υπολογισμού είναι μικρές, και σε κάποιες περιπτώσεις οι συντάξεις που προκύπτουν με τον νόμο Κατρούγκαλου είναι κατάτι μικρότερες.

Πάντως οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το υπουργείο Εργασίας δεν έδωσε παραδείγματα για ασφαλισμένους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, οι οποίοι σύμφωνα με την κριτική που έχει ασκηθεί δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα από την μεταρρύθμιση.


Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις Στους δρόμους κατεβαίνουν και οι ένστολοι κόντρα στο ασφαλιστικό


Στους δρόμους κατεβαίνουν και οι ένστολοι κόντρα στο ασφαλιστικό
  (Φωτογραφία:  Icon )
Αθήνα
Στο χορό των κινητοποιήσεων, αντιδρώντας στη πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, μπαίνουν και οι συνδικαλιστές των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς η συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, παρουσία του υπουργού Νίκου Τόσκα, του γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νικόλαου Φράγκου της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής απέβη άκαρπη.

Το Σάββατο, οι ομοσπονδίες των ένστολων ζήτησαν από τις πρωτοβάθμιες ενώσεις να προχωρήσουν σε μια σειρά ενεργειών όπως: «Έκδοση ανακοινώσεων και επιστολών προς τους βουλευτές των νομών σας, προκειμένου να ενημερωθούν ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των κύριων και επικουρικών συντάξεων δε δύναται να εφαρμοστεί ομοίως στους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Γνωρίζοντάς τους ειδικότερα ότι, οι ένστολοι πάντα διέπονταν από συγκεκριμένο στρατιωτικό συνταξιοδοτικό δίκαιο, λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος, της επικινδυνότητας, το μικρό προσδόκιμο ζωής, τα πτητικά, καταδυτικά, αλεξιπτωτιστή, υποβρύχιου καταστροφέα και εκκαθαριστή ναρκοπεδίων εξάμηνα, τις διπλάσιες υπηρεσίες, τους παθόντες εξαιτίας της υπηρεσίας κ.λπ. Παραστάσεις διαμαρτυρίας που στόχο θα έχουν την προαναφερθείσα ενημέρωση. Οτιδήποτε εσείς κρίνετε σκόπιμο και χρηστικό για τον παραπάνω σκοπό».

Από την πλευρά τους, οι ομοσπονδίες έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν το προσεχές διάστημα σε «κοινές πανελλαδικές ένστολες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και ταυτόχρονη παρουσία - συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που αποφασίζονται από άλλες κοινωνικές τάξεις και συνδικαλιστικές οργανώσεις».

Αυτό αποφασίστηκε στη πρώτη κοινή συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων του συνδικάτου που συνέστησαν και όπως ειπώθηκε «καθολική παραδοχή και απαίτηση ήταν η ενδυνάμωση των κοινών μας αγώνων, αλλά και η σταθερή έκφραση της αλληλεγγύης μας προς τη δοκιμαζόμενη, για έκτη συνεχή χρονιά, ελληνική κοινωνία, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας αποτελούμε κι εμείς, καθώς εισπράττουμε την απαξίωση της ζωής, λόγω της εκτεταμένης ανεργίας μελών των οικογενειών μας, της αποσάθρωσης των δημοσίων αγαθών της υγείας, της παιδείας, των υπηρεσιών περίθαλψης, πρόνοιας, εκπαίδευσης κλπ.»

Όπως τους γνωστοποιήθηκε στη συνάντηση που είχαν: «Οι ενιαίοι κανόνες της Εθνικής και Ανταποδοτικής σύνταξης θα εφαρμοστούν και στο Δημόσιο Τομέα και συνεπώς και στους ενστόλους, χωρίς καμία εξαίρεση, οι εφάπαξ παροχές των Ταμείων και Κλάδων Προνοίας μας, που δεν εντάσσονται στον Τομέα Προνοίας του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, θα έχουν όμοιο τρόπο υπολογισμού με τον προαναφερόμενο Τομέα, και στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο πιθανόν να υπάρξει ένταξή τους στον εν λόγω Φορέα και θα υπάρξουν πιθανές μειώσεις στα μερίσματα που καταβάλλει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, όπου δικαιούχοι είναι το σύνολο των πυροσβεστών και ένα σεβαστό ποσοστό των αστυνομικών.»    

Και σημειώνουν χαρακτηριστικά στη κοινή ανακοίνωση τους οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι αστυνομικών, πυροσβεστών, λιμενικών και στρατιωτικών ότι: «Ας γνωρίζουν οι δανειστές και οι όποιοι εγχώριοι και εξωχώριοι εκφραστές των συμφερόντων τους, ότι οι, εκ του Ελληνικού Συντάγματος, απορρέουσες συνδικαλιστικές μας αρμοδιότητες, επιτάσσουν την πλήρη δραστηριοποίησή μας, μη λησμονώντας τις παραδοχές του νυν Υπουργού Εργασίας, ως «προνομιούχου» συνομιλητή και συμβούλου μας, σε ανύποπτο χρόνο, για το δικαίωμα της απεργίας, της αποχής από δευτερεύοντα καθήκοντα κλπ. Δράσεις που έχουμε συναποφασίσει και απαιτήσεις που μας οδηγούν, νομοτελειακά πλέον, στη δημιουργία τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης, όπως από την πλειοψηφία των συναδέλφων εκφράστηκε πανηγυρικά. Το πατριωτικό μας καθήκον, μας καλεί να βάλουμε τέλος στην ανοχή σε πολιτικές που βάζουν ταφόπλακα στη ζωή μας.»
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Νέα δημοσκόπηση Χάνει έδαφος ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ του Κ.Μητσοτάκη


Χάνει έδαφος ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ του Κ.Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός στην πρώτη του συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ   (Φωτογραφία:  Icon Photopress )
Αθήνα
Ένα χρόνο μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ του Αντ.Σαμαρά, το κόμμα είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με την έρευνα της Κάπα Research για το Βήμα της Κυριακής, που δίνει στη ΝΔ προβάδισμα 1,3%,τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό αλλάζουν.

Η ΝΔ προηγείται στην παράσταση νίκης με 48,9%, ενώ στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά έχουν ως εξής (σε παρένθεση τα ποσοστά της ίδιας εταιρείας στις 26/11/2015):

  • ΣΥΡΙΖΑ: 19,5% (18,4%)
  • ΝΔ: 20,8% (14,9%)
  • ΧΑ: 5,8% (5,6%)
  • ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: 4,1% (4,5%)
  • ΚΚΕ: 5,3% (4,4%)
  • Το Ποτάμι: 2,1% (2,2%)
  • ΑΝΕΛ: 2,9% (2,1%)
  • Ένωση  Κεντρώων: 2,4% (2,3%)
  • ΛΑΕ: 1,7% (1,9%)
  • Άλλο κόμμα: 2,7% (3,5%)
Οι ερωτηθέντες θεωρούν σε συντριπτικό ποσοστό (64,2%) ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση, εκτιμώντας με ακόμα υψηλότερο ποσοστό (71,4%) ότι το Ασφαλιστικό θα περάσει από τη Βουλή.

Πάντως, το 62,1% αποδοκιμάζει τις ενέργειες του πρωθυπουργού τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης.

Οι ερωτηθέντες εκτιμούν επίσης ότι η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή σε ποσοστό 62,1%, αλλά ένα 42,1% θεωρεί ότι μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ μπορεί να τα εφαρμόσει καλύτερα.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να προηγείται στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη με μικρή διαφορά: 34,8% έναντι 33,2% για τον νέο πρόεδρο της ΝΔ. Ένα 23,7%, πάντως, απορρίπτει και τους δύο.

Αναλυτικά η έρευνα και τα ποσοστά των κομμάτων με αναγωγή αποχής-αναποφάσιστων στο «Βήμα της Κυριακής».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Δεν βλέπουν ώς τότε τον πρωθυπουργό Αμετακίνητοι οι αγρότες στα μπλόκα, νέα σύσκεψη την Τρίτη


Αμετακίνητοι οι αγρότες στα μπλόκα, νέα σύσκεψη την Τρίτη
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Λάρισα
Νέα σύσκεψη την Τρίτη αποφάσισαν οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, ενώ μέχρι τότε δεν θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, ο οποίος το πρωί δήλωσε ανοικτός σε διάλογο με τους αγρότες. Μεγαλώνει το μπλόκο της Νίκαιας, με τον αριθμό των τρακτέρ να ξεπερνά πλέον τις 2.500. Σε σύσκεψη καλούν για το μεσημέρι της Κυριακής οι αγρότες της Θεσσαλίας. Ανοιγοκλείνουν κατά διαστήματα τελωνεία, εθνικές οδοί και κεντρικές οδικές αρτηρίες.
Νέα σύσκεψη, το μεσημέρι της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισε η πανελλαδική συνέλευση των αγροτών στα Τέμπη. Οι εκπρόσωποι των 30 μπλόκων από όλη τη χώρα συμφώνησαν στην υιοθέτηση κοινού διεκδικητικού πλαισίου, που θα αφορά στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής, ανακοινώσε ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών Βαγγέλης Παπαγιαννούλης.
Προς την κατεύθυνση αυτή και επειδή ακόμη και σήμερα συνεχίζεται η δημιουργία μπλόκων σε διάφορες περιοχές, ορίστηκε η νέα συνάντηση την Τρίτη. Μέχρι τότε, πρόσθεσε ο ίδιος, δεν τίθεται θέμα συνάντησης με τον πρωθυπουργό.
Στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης αναμένεται να οριστεί και η αντιπροσωπεία η οποία θα λάβει μέρος στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.
Σκληραίνοντας τη στάση τους αποφάσισαν την Κυριακή και τη Δευτέρα να εντείνουν τους αποκλεισμούς της ΠΑΘΕ με τετράωρο αποκλεισμό ημερησίως, από τις 12 μ.μ. μέχρι της 2 μ.μ. και από τις 7 μέχρι τις 9μ.μ.
Ανοιξε ο δρόμος
Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα της εθνικής οδού Αθηνών- Θεσσαλονίκης (ΠΑΘΕ), από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου, καθώς με νεότερη απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας αίρεται η απαγόρευση κίνησης που είχε τεθεί σε ισχύ στο συγκεκριμένο σημείο, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων, οι οδηγοί μπορούν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας: 2410 -683168, 2410-683169.
Νωρίτερα, καθώς οι αγρότες είχαν απευθύνει κάλεσμα και σε αυτοδιοικητικούς και σε εκπροσώπους φορέων, θέλοντας να υπογραμμίσουν το ευρύ κοινωνικό αγωνιστικό μέτωπο, τη συμπαράσταση στον αγώνα τους και τα δίκαια αιτήματα τους εξέφρασαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, πολλοί δήμαρχοι από την Θεσσαλία και φορείς, οι οποίοι έσπευσαν στα Τέμπη.
Δυναμικό ήταν το «παρών» των κτηνοτρόφων, οι οποίοι δεν παρέλειψαν να χύσουν γάλα στο οδόστρωμα και να βάλουν φωτιά σε μπάλες με άχυρα.
Οι κτηνοτρόφοι έφθασαν στα Τέμπη με αγροτικά αυτοκίνητα με μαύρες σημαίες, κουδούνες και δέρματα ζώων, ενώ κάποιοι φορούσαν κάπες και είχαν τις παραδοσιακές γκλίτσες. Μάλιστα ένας έκανε την εμφάνιση του και με άλογο.
Η συνεδρίαση των συντονιστικών επιτροπών των μπλόκων συνεχίζεται, ενώ η κυκλοφορία στην Κοιλάδα δεν επιτρέπεται.
Την Κυριακή συνέλευση στη Νίκαια
Εν τω μεταξύ, στο μπλόκο της Νίκαιας εξακολουθούν και σήμερα να φτάνουν τρακτέρ από τα Φάρσαλα και από την Καρδίτσα, με αποτέλεσμα να ξεπερνούν πλέον τις 2.500. Οι διοργανωτές έχουν βάλει «στοίχημα» να μαζέψουν όλα τα τρακτέρ του κάμπου στη Νίκαια.
Σήμερα, Σάββατο, πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις των αγροτών που συμμετέχουν στο μπλόκο, ενώ πανεργατικό συλλαλητήριο που είχε οργανώσει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στην Κεντρική Πλατεία της πόλης για το ασφαλιστικό εν τέλει κατέληξε στο μπλόκο Νίκαιας, όπου οι συμμετέχοντες έκαναν πορεία και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στους αγωνιζόμενους αγρότες.
Για αύριο στις 12 το μεσημέρι οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας καλούν τους μαζικούς φορείς όλης της Θεσσαλίας να παρευρεθούν στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του μπλόκου, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών, καθώς και στα αιτήματα που προβάλλουν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας.
Όπως επισημαίνουν οι αγρότες, το μπλόκο της Νίκαιας αποτελεί σημείο αναφοράς στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς για την επιβίωσή της.
Κλειστός ο δρόμος
Λόγω του μεγάλου αριθμού των τρακτέρ στο μπλόκο Νίκαιας και για λόγους ασφαλείας, η κυκλοφορία, σύμφωνα με απόφαση της Αστυνομίας, εξακολουθεί να απαγορεύεται στο κομμάτι της ΠΑΘΕ από τον κόμβο Πλατυκάμπου μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο Μεγάλου Μοναστηρίου και διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων.
Αιφνιδιαστικές κινήσεις πραγματοποιούν αγρότες στα μπλόκα που έχουν στήσει στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, ενώ δημιουργούνται και νέα, με τους ανθρώπους τους πρωτογενούς τομέα να δηλώνουν έτοιμοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους.
Κλειστά τελωνεία
Συγκεκριμένα, κλειστά ήταν μέχρι τις 15.30 τα τελωνεία σε Προμαχώνα και Εξοχή, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, ενώ το μεσημέρι της Κυριακής αντίστοιχη κίνηση θα πραγματοποιηθεί, από αγρότες και κτηνοτρόφους των Καστοριάς και Φλώρινας, στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα με την Αλβανία.
Στο μεταξύ, νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό βγαίνουν στο δρόμο και αγρότες και κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι στήνουν ήδη το μπλόκο στα Βασιλικά. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Αργύρη Μαουρίσιο, το «βράδυ θα λάβουμε τις τελικές αποφάσεις για το πότε ακριβώς θα πάμε στα πράσινα φανάρια -πριν το αεροδρόμιο Μακεδονία».
Στο μεταξύ, στήθηκε και ενισχύεται το μπλόκο στον κόμβο της Νέας Καλικράτειας στην Χαλκιδική, ενώ αυξάνεται ώρα με την ώρα ο αριθμός των τρακτέρ στον κόμβο των Νέων Μουδανιών.
Έκλεισε για ώρες η Αθηνών - Κορίνθου
Οι αγρότες της Κορινθίας από το μπλόκο της παλαιάς Σωληνουργίας, μετά την αυτοκινητοπορεία στην πόλη της Κορίνθου, έφτασαν στα διόδια Ισθμού, στο Καλαμάκι και έκλεισαν για κάποιες ώρες την εθνική οδό.
Από τις 14.40 περί τους 750 αγρότες με 450 τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα με πανό και μαύρες σημαίες έκλεισαν την εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου και έχει δημιουργηθεί ουρά αυτοκινήτων, ενώ από τις 15:00 έκλεισαν και το ρεύμα προς Κόρινθο.
Η τροχαία εξέτρεπε την κυκλοφορία των οχημάτων προς Αθήνα από τον Ισθμό με παράκαμψη μέσω της παλαιάς εθνικής οδού έως περίπου τους Αγίους Θεοδώρους.
Αυτή την ώρα η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...