Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Τι οργανώνει ο Γ. Παπανδρέου για την επέτειο των 40 χρόνων απο την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ

Τι οργανώνει ο Γ. Παπανδρέου για την επέτειο των 40 χρόνων απο την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ
Πυκνώνει τις δημόσιες εμφανίσεις του ο πρώην πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου με την κορύφωση των κινήσεών του να εντοπίζεται στις 3 Σεπτεμβρίου, ημέρα συμπλήρωσης 40 ετών από την ίδρυση του Κινήματος από τον Ανδρέα Παπανδρέου, το 1974.
Όπως αποκαλύπτει σε σχετικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα "Real News", ο πρώην πρωθυπουργός και τέως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, προγραμματίζει εκδηλώσεις και ομιλίες σε όλη την Ελλάδα, στο περιθώριο της συμπλήρωσης 40 ετών από την ίδρυση του Κινήματος από τον Ανδρέα Παπανδρέου, την 3η του Σεπτέμβρη του 1974.
Σημειώνεται ότι η δραστηριοποίηση του Γιώργου Παπανδρέου συμπίπτει χρονικά με τη διεξαγωγή Συνεδρίου για την Κεντροαριστερά, που είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει στην αλλαγή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

Read more...

Αεροδρόμιο Αθηνών: Ομαδικές και προειδοποιητικές απολύσεις...




... από την Central Parking System... 
Η εργοδοσία θέλει να ξεφορτωθεί εργαζομένους με δικαιώματα προκειμένου να δουλέψει με τους “κάτω των 25 ετών” των 480 ευρώ μεικτά, των ατομικών συμβάσεων, αυξάνοντας τα...
κέρδη της από την περαιτέρω συμπίεση του εργατικού κόστους - Τι καταγγέλουν οι εργαζόμενοι


Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Central Parking System και το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Εταιρίες  του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών εκδίδουν από κοινού το παρών Δελτίο Τύπου:
Την Τρίτη 22/07/14 η εργοδοσία της εταιρίας Central Parking System χωρίς καμμία προηγούμενη ενημέρωση, κάλεσε συναδέλφους προκειμένου να τους κοινοποιήσει την προειδοποιητική απόλυση σε βάθος χρόνου τεσσάρων μηνών. Λίγη ώρα αργότερα διέρευσε ότι ο λόγος που προέβη σε αυτήν την κίνηση είναι η επικείμενη λήξη της σύμβασης που έχει με τον Athens International Airport και η συμμετοχή της στον νέο διαγωνισμό ανάληψης του έργου και ξεκαθάρισε πως εως τον Αύγουστο θα έχουν παραλάβει τα “προειδοποιητήρια” της ντροπής όλοι οι εργαζόμενοι.
Ως εκ τούτου η εργοδοσία έκρινε σκόπιμο – χωρίς να ξέρει την εξέλιξη του διαγωνισμού – να προχωρήσει σε αυτήν την ανάλγητη συμπεριφορά σε βάρος των εργαζομένων. Αναφέρουμε πως πριν λίγο καιρό στελέχη πανηγύριζαν την ανανέωση της σύμβασης.
Σημειώνεται δε πως παρέκαμψε το συλλογικό όργανο των εργαζομένων, τον Σύλλογο, ενώ αρνήθηκε πεισματικά κάθε επίσημη ενημέρωση.
Πριν από ένα περίπου χρόνο η εταιρία χρησιμοποιώντας το ίδιο ψέμα είχε απολύσει και άλλους συναδέλφους και είχε συμπιέσει προς τα κάτω τους μισθούς.
Την αμέσως επόμενη ημέρα, Τετάρτη 23/07/14, καταθέσαμε τα δύο συνδικαλιστικά όργανα κοινή καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας της Παλλήνης.
Η θέση του επιθεωρήτη είναι ξεκάθαρη και δεν σηκώνει ερμηνείες! Μιλά για παράνομη πρακτική της εταιρίας που προωθεί ομαδικές απολύσεις και την καλεί να ενημερώσει εγγράφως τον Σύλλογο και το Συνδικάτο.
Βέβαια η διοίκηση ξεπερνά ακόμα και την μνημονιακή εργαλειοθήκη με την οποία θωράκισε όλους τους εργοδότες η κυβέρνηση και μεταφράζει τον νόμο με υποκειμενικούς όρους, απαντώντας στους εκπροσώπους των εργαζομένων με ανάρμοστο ύφος, αγνοώντας τις συστάσεις της επιθεώρησεις εργασίας, επιχειρώντας  να εφαρμώσει το πρώτο πείραμα απελευθέρωσης ομαδικών απολύσεων.
Τα δεδομένα έχουν ως εξής:
  • Η εργοδοσία προχωρά σε ομαδικές και προειδοποιητικές απολύσεις
  • Υπόσχεται επαναπρόσληψη σε περίπτωση που κερδίσει τον διαγωνισμό αλλά με νέους όρους εργασίας με μειωμένο μισθό και δικαιώματα
  • Παράλληλα με τις “προειδοποιητικές” απολύσεις προχωρά και σε προσλήψεις νέων εργαζομένων
  • Αρνείται να ενημερώσει εγγράφως για το πλάνο της τον Σύλλογο και το Συνδικάτο
  • Το έργο παροχής υπηρεσιών στους χώρους στάθμευσης υφίσταται και θα υφίσταται για τους επόμενους μήνες, άρα δεν πλεονάζει προσωπικό
  • Η εταιρία παραμένει κερδοφόρα
Το ξεκάθαρο συμπέρασμα όμως είναι ένα:
Η εργοδοσία θέλει να ξεφορτωθεί εργαζομένους με δικαιώματα προκειμένου να δουλέψει με τους “κάτω των 25 ετών” των 480 ευρώ μεικτά, των ατομικών συμβάσεων, αυξάνοντας τα κέρδη της από την περαιτέρω συμπίεση του εργατικού κόστους.
Η απάντηση μας έρχεται συλλογικά και είναι σε αγωνιστική κατεύθυνση, όπως ακριβώς την διατύπωσαν τα μέλη των οργανώσεων μας. Ολική σύγκρουση ως την νίκη με επαναλαμβανόμενες 24ωρες διεκδικώντας τα αυτονόητα:
  1. Ανάκληση όλων των προειδοποιητικών απολύσεων
  2. Οριστικό πάγωμα των απολύσεων
  3. Υπογραφή Πρακτικού Συμφωνίας ανάμεσα στα τρία μέρη ότι σε ενδέχομενο νέου ανάδοχο του έργου θα απορροφηθεί όλο το έμπειρο προσωπικό με όλα τα δικαιώματα που έχει τώρα
Κατά την εκτίμησή μας ενεργό ρόλο έχει και ο Athens International Airpot, o οποίος αν δεν είναι αρωγός τότε με την ανοχή του βρίσκεται σε εξέλιξη η μετατροπή του “Ελευθέριος Βενιζέλος” σε Ειδική Οικονομική Ζώνη. Έχουμε κάθε δικαίωμα να επικαλούμαστε σχέδιο εκκαθάρισης των αγωνιστικών αντιστάσεων που δημιουργούνται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και που βλάπτουν την ιλουστρασιόν εικόνα του αεροδρομίου, αναδεικνύοντας τον κόσμο της εργασίας “κάτω από την γέφυρα”.
Καλούμε την αρχή του αεροδρομίου να τοποθετηθεί δημόσια για όλο το εύρος συμβάσεων που συνάπτει με ιδιώτες και εργολάβους, όπως επίσης και για το αν έχει επίγνωση των όρων εργασίας, εργαζομένων στο πολύ ειδικό περιβάλλον του “Ελ. Βενιζέλος”.

left.gr

Read more...

48 ώρες χωρίζουν την Αργεντινή από την τεχνική χρεοκοπία...


argentini
Δύο μόλις ημέρες υπολείπονται για την εκπνοή της περιόδου χάριτος που έχει η Αργεντινή για την αποπληρωμή των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της και οι διαπραγματεύσεις της με τα κερδοσκοπικά hedge funds-γύπες, που αρνήθηκαν το...
«κούρεμα» των απαιτήσεών τους, δεν φαίνεται να αποφέρουν καρπούς.
Τα δύο μέρη συναντήθηκαν παρουσία διαμεσολαβητή που έχει επιλέξει η αμερικανική Δικαιοσύνη για μία ώρα την περασμένη Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, χωρίς όμως να καταλήξουν σε συμφωνία.
Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία της Αργεντινής επέστρεψε στο Μπουένος Αϊρες προκειμένου να λάβει οδηγίες από την κυβέρνηση Κίρχνερ.
Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν, όμως τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά και το ενδεχόμενο μιας τεχνικής χρεοκοπίας δείχνει όλο και πιο πιθανό πια.
Η αμερικανική Δικαιοσύνη είχε αποφασίσει ότι η Αργεντινή οφείλει να εξοφλήσει τους επενδυτές-γύπες παράλληλα με τις πληρωμές που καταβάλλει προς τους κατόχους του αναδιαρθρωμένου χρέους της.
Στα τέλη Ιουνίου και μπροστά στην άρνηση του Μπουένος Αϊρες μπλόκαρε τις πληρωμές του κουπονιού των ομολόγων προς τους επενδυτές που είχαν αποδεχτεί κούρεμα των απαιτήσεών τους.
Η μη αποπληρωμή σηματοδοτεί μετά από μια περίοδο χάριτος 30 ημερών την τεχνική χρεοκοπία. Το Μπουένος Αϊρες διαμηνύει ότι αν καταβάλει στους «γύπες» το σύνολο των οφειλομένων (1,33 δισ. δολάρια), τότε και οι υπόλοιποι πιστωτές της θα διεκδικήσουν ανάλογη μεταχείριση.
Η υπόθεση δεν αφορά βέβαια μόνο την Αργεντινή αλλά όλες τις χώρες που έχουν χρέη και θέλουν να τα αναδιαρθρώσουν προκειμένου να ορθοποδήσουν. Είναι προφανές ότι οι παραπάνω αποφάσεις της αμερικανικής Δικαιοσύνης επιχειρούν τη δημιουργία ενός δεδικασμένου υπέρ των ληστρικών ιδρυμάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα, που θα καταστήσει παντελώς αδύνατη στο μέλλον οποιαδήποτε στάση πληρωμών, κούρεμα ή αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους.


efsyn.gr

Read more...

Τα δυο αδερφάκια, έτρεξαν δυστυχώς, προς "λάθος" κατεύθυνση...


Τραγωδία στη Λαμία-Θάνατος 9χρονου από πτώση δέντρου-Συνελήφθη ο υπεύθυνος του δήμου
Συγκλονισμένη η κοινωνία της Λαμίας
Συνελήφθη ο υπεύθυνος του δήμου (ΦΩΤΟ)...
Στην σύλληψη του υπεύθυνου πρασίνου του δήμου Λαμίας προχώρησε η αστυνομία μετά τον θάνατο του 9χρονου παιδιού από αποκόλληση κλαδιού από πλάτανο στο χωριό Κομποτάδες Λαμίας.
Το τραγικό συμβάν έγινε...
λίγο μετά τις 11:00΄ το βράδυ στις Κομποτάδες Λαμίας. Μια παρέα από επτά περίπου παιδιά έπαιζαν στην πλατεία, ενώ λίγο πιο πέρα καθόταν οι γονείς τους.
Ξαφνικά ακούστηκε ένας θόρυβος. Ένας τεράστιος κορμός από τον πλάτανο κόπηκε στη μέση και άρχισε να πέφτει. Τα παιδιά που ήταν από κάτω σκόρπισαν. Τα περισσότερα έτρεξαν και γλύτωσαν.
Δυστυχώς τα δυο αδελφάκια έτρεξαν προς "λάθος" κατεύθυνση και χτυπήθηκαν από τον κορμό. Το 9χρονο παιδάκι καταπλακώθηκε, ενώ το μικρότερο αδελφάκι του 4 ετών τραυματίστηκε.
Στην πλατεία επικράτησε πανικός. Όλοι έτρεξαν να βοηθήσουν και να απεγκλωβίσουν τα δυο αδελφάκια, ενώ άλλοι τηλεφώνησαν σε ΕΚΑΒ, αστυνομία και Πυροσβεστική.
Δυστυχώς αν και το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μέσα σε λίγα λεπτά έφτασε στο σημείο με κινητή μονάδα, οι διασώστες δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν το 9χρονο αγοράκι, αφού είχε αφήσει την τελευταία του πνοή καταπλακωμένο κάτω από τον πλάτανο.
Το μικρότερο αδελφάκι του το είχε πάρει ήδη περιπολικό της αστυνομίας και το μετέφερε στο νοσοκομείο Λαμίας, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.
«Ο πλάτανος είναι πολύ μεγάλος και ο κορμός είχε διχάλα. Ακριβώς εκεί στη διχάλα το ένα κομμάτι που ήταν σάπιο αποκολλήθηκε και έπεσε καταπλακώνοντας τα παιδιά. Αν γινόταν αυτό χθες που είχαμε πανηγύρι στην πλατεία και ήταν γεμάτη κόσμο δεν ξέρω πόσα θύματα θα είχαμε...», είπε σοκαρισμένος ένας από τους κάτοικους του χωριού.

  ΑΠΕ-ΜΠΕ, lamiareport.gr

Read more...

Ένταση σε διαμαρτυρία ενστόλων στο ΥΠΟΙΚ...


 
BINTEO...
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί αυτή την ώρα ομάδα ενστόλων μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών στην πλατεία Συντάγματος.

Ζητούν να ισχύσει...
η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την αποκατάσταση των ειδικών μισθολογίων, ενώ η άρνηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη να τους συναντήσει στάθηκε αφορμή για να ξεσπάσει ένταση μεταξύ των διαμαρτυρόμενων ενστόλων και των... ενστόλων που βρίσκονταν στην είσοδο του ΥΠΟΙΚ. Ειδικότερα, κατά την προσπάθειά τους να εισέλθουν στο κτήριο του υπουργείου Οικονομικών, τα ΜΑΤ τους απώθησαν, με αποτέλεσμα να αρχίσουν τα σπρωξίματα μεταξύ τους, ενώ αντάλλαξαν και έντονους λεκτικούς χαρακτηρισμούς.




enet.gr

Read more...

Μαύρο βλέπουν το μέλλον στην Ελλάδα οι νέοι...




Οι ανώτεροι τίτλοι σπουδών δεν αποτελούν πλέον την «άδεια εισόδου» για την επιθυμητή επαγγελματική θέση, εκτιμούν οι μαθητές. Αντίθετα, οι διασυνδέσεις και τα πολιτικά μέσα θεωρούνται «διαβατήριο» για...
την επαγγελματική αποκατάσταση των πτυχιούχων.

Σε δεύτερο στάδιο οι μαθητές εκτιμούν ότι μόνο οι πτυχιούχοι που μεταναστεύουν εκτός Ελλάδας έχουν πιθανότητες να τους ανοιχτούν επαγγελματικοί δρόμοι. Παράλληλα, το γεγονός ότι 140.000 επιστήμονες έχουν βρει εργασία στο εξωτερικό διαψεύδει όσους επιχειρούν να συνδέσουν την καλπάζουσα ανεργία με την «ανεπάρκεια» των ελληνικών Πανεπιστημίων».

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την «Εφημερίδα των Συντακτών» δείχνει ότι μόνο το 4,5% των μαθητών πιστεύει ότι το πτυχία μπορεί να εξασφαλίσει μία επιτυχημένη επαγγελματική πορεία. Αντίθετα οι «διασυνδέσεις» της οικογένειας, το «πολιτικό μέσο» και η «δυνατότητα μετανάστευσης στο εξωτερικό» θεωρείται ότι αποτελούν το πλεονέκτημα που κάνει τη διαφορά για την επαγγελματική αποκατάσταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι μαθητές θεωρούν ότι οι παράγοντες που παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο για την επαγγελματική αποκατάσταση είναι:

Το απολυτήριο- πτυχίο: 4,5%
Οι υψηλές επιδόσεις: 5,5%
Σπουδές σε Ιατρική, νομική
Πληροφορική, Πολυτεχνείο
ή οικονομικά: 10%
Η ικανότητα του πτυχιούχου: 8%
Η οικονομική άνεση της οικογένειας: 32%
Οι γνωριμίες-διασυνδέσεις-πολιτικό μέσο: 77%
Η δυνατότητα μετανάστευσης στο εξωτερικό: 46%
Άλλο, δεν ξέρω/δεν απαντώ: 3,5%

(σημειώθηκαν μέχρι δύο απαντήσεις)

Στην ερώτηση όταν δύο νέοι διαθέτουν τον ίδιο τίτλο σπουδών ποιος πιστεύετε ότι θα τον αξιοποιήσει καλύτερα, οι φοιτητές που πήραν με΄ρος στην έρευνα απάντησαν:

Αυτός που έχει πετύχει καλύτερη βαθμολογία: 2%
Είναι ζήτημα τύχης: 5%
Αυτός που έχει μεγαλύτερη οικονομική άνεση: 19%
Αυτός που έχει διασυνδέσεις- πολιτικό μέσο: 36%
Αυτός που είναι πιο ικανός: 7,5%
Αυτός που έχει τη δυνατότητα
να μεταναστεύσει στο εξωτερικό: 29%
Άλλη απάντηση: 1,5%

"Εφημερίδα των Συντακτών"

Read more...

Πρώτη δόση ώς τα τέλη Αυγούστου Από 1η Αυγούστου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ


Από 1η Αυγούστου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
«Τρέχει» η εκκαθάριση του ενιαίου φόρου ακινήτων. Με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Taxis, περισσότεροι από έξι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων πληροφορούνται ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι σταδιακά διαθέσιμα από την 1η Αυγούστου.

Άρα, από την Παρασκευή οι ιδιοκτήτες θα πρέπει, με τους κωδικούς πρόσβασης στο taxis, να επισκέπτονται την ιστοσελίδα, ώστε να μπορέσουν να βρουν την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ, με την οποία και θα πάνε να πληρώσουν στην τράπεζα την πρώτη από τις πέντε δόσεις του φόρου μέχρι και το τέλος Αυγούστου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια από τα εκκαθαριστικά θα έχουν ημερομηνία βεβαίωσης Αυγούστου που σημαίνει ότι ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί σε τέσσερις και όχι σε πέντε δόσεις.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Η εφαρμογή υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 για το έτος 2014 δεν θα είναι διαθέσιμη από την Τετάρτη 30 Ιουλίου στις 11:00 π.μ.
Προσωρινές δηλώσεις, οι οποίες δεν θα οριστικοποιηθούν μέχρι τότε, θα διαγραφούν. Η ανάρτηση των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού Εν.Φ.Ι.Α. στην εφαρμογή υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 θα ξεκινήσει σταδιακά από την 1η Αυγούστου».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Παραβίαζαν τις συμβατικές υποχρεώσεις Ο ΕΟΠΥΥ διακόπτει τις συμβάσεις με παρόχους υγείας στην Χίο


Ο ΕΟΠΥΥ διακόπτει τις συμβάσεις με παρόχους υγείας στην Χίο
  (Φωτογραφία:  Motionteam )

Αθήνα
Σε διακοπή των συμβάσεων παρόχων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στη Χίο προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, για μεγάλο χρονικό διάστημα η συγκεκριμένη κατηγορία παρόχων υγείας στο νησί παραβίαζε τις συμβατικές υποχρεώσεις της προς τον Οργανισμό. Δηλαδή, έπαιρνε χρήματα από τους ασφαλισμένους, οι οποίοι στη συνέχεια έπρεπε να καταθέσουν τις αποδείξεις τους για να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Οργανισμού, για τους ασφαλισμένους της Χίου, το υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ, η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, το Γενικό Νοσοκομείο Χίου και η Περιφερειακή Διεύθυνση του Οργανισμού, έχουν λάβει όλα τα μέτρα ώστε οι ασφαλισμένοι να κάνουν τις εξετάσεις τους στις δημόσιες δομές του νησιού, χωρίς καμία συμμετοχή.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Πιθανό ένα νέο δάνειο Παραμένουν οι αβεβαιότητες, εκτιμά η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής


Παραμένουν οι αβεβαιότητες, εκτιμά η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Η οικονομική συγκυρία τείνει να βελτιωθεί, αλλά οι αβεβαιότητες παραμένουν, εκτιμά στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, που αφορά την περίοδο Απριλίου- Ιουνίου 2014, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση, «το προηγούμενο τρίμηνο η κατάσταση της οικονομίας βελτιώθηκε. Όλα τα οικονομικά μεγέθη δείχνουν (και τα ερευνητικά Ινστιτούτα επιβεβαιώνουν) ότι η χώρα εισήλθε στο στάδιο της οικονομικής σταθεροποίησης και ότι είναι σχεδόν βέβαιη μια μικρή ανάκαμψη έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τα νεότερα προσωρινά στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ, η ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2014 ήταν μικρότερη από την αρχική πρόβλεψη και διαμορφώθηκε στο -0,9% από το -1,1% που είχε αρχικά εκτιμηθεί».

Επίσης, η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι «αν συνεχιστεί η έως τώρα τάση αποκλιμάκωσης της ύφεσης μέχρι το τέλος του έτους, το ΑΕΠ το 2014 θα παρουσιάσει αύξηση περί το 0,5%. Εν τούτοις ο ΟΟΣΑ αναμένει περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ έστω και οριακή».

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην έκθεση, «αν δεν επιτευχθούν στο μέλλον υψηλότεροι ρυθμοί μεγέθυνσης, δεν θα υπάρξει γρήγορη και αισθητή βελτίωση της απασχόλησης και, αντίστροφα, αν η ανεργία παραμείνει σε υψηλά επίπεδα θα επηρεάσει αρνητικά, μαζί με άλλους παράγοντες, τη δυνητική παραγωγή στο μέλλον. Οι προβλέψεις τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ συμπίπτουν στην πρόβλεψη ότι θα υπάρξει μείωση του ποσοστού ανεργίας κατά 1 εκατοστιαία μονάδα το 2014 και κατά δύο εκατοστιαίες μονάδες το 2015 για να πέσει στο 24- 24,4%. Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η έτσι ή αλλιώς μη ικανοποιητική βελτίωση θα είναι μικρότερη».

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, «ας προσθέσουμε ότι δεν είναι σαφές αν και αυτή θα είναι προϊόν της δημιουργίας θέσεων εργασίας ή της μείωσης αυτών που ζητούν εργασία είτε γιατί μεταναστεύουν (πράγμα που παρατηρείται στους νέους όπου η ανεργία είναι σχεδόν διπλάσια του μέσου όρου) είτε γιατί απογοητεύονται και αποσύρονται από την αγορά εργασίας. Η εικόνα γίνεται χειρότερη αν λάβουμε υπόψη ότι το συνολικό ποσοστό απασχόλησης του πληθυσμού ηλικίας 20-64 ετών έχει μειωθεί».

Σύμφωνα με τους ίδιους, «προς το παρόν, οι προβλέψεις ιδίως για ικανοποιητικούς ρυθμούς μεγέθυνσης από το 2015 βαρύνονται με μεγάλες αβεβαιότητες. Με άλλα λόγια, η δυναμική της ανάκαμψης είναι ακόμα ασθενής παρά την ανάσχεση της ύφεσης. Οι πηγές της αβεβαιότητας είναι πολλές» σημειώνουν.
  • Πρώτον, το ζήτημα των τραπεζών, παρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις που επιτεύχθηκαν, δεν έχει λυθεί, καθώς εκκρεμεί λύση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται και να περιορίζουν τις δανειοδοτικές ικανότητες των τραπεζών. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014 που ανακοίνωσε στη Βουλή των Ελλήνων ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώνονταν στα 77 δισ. ευρώ ή στο 36% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων τον Απρίλιο έναντι 32% που ήταν πέρσι το ίδιο διάστημα. Από αυτά, τα 42 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά δάνεια, τα 25 δισ. ευρώ στεγαστικά και τα 10 δισ. ευρώ καταναλωτικά δάνεια. Εάν στα παραπάνω δάνεια προστεθούν και τα ήδη αναδιαρθρωμένα που όμως έχουν ξαναγίνει μη εξυπηρετούμενα, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 40%. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, το οποίο ξεπερνά επίπεδα άλλων χωρών που έχουν οδηγήσει σε συστημικές κρίσεις. Επίσης και συναφώς, οι χορηγήσεις δανείων από τις τράπεζες εξακολουθούν να υποχωρούν.
  • Δεύτερον, οι υστερήσεις των μεταρρυθμίσεων μπορεί να προκαλέσουν εκ νέου άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της χώρας. Πρέπει να τονιστεί ότι ακόμα και χωρίς «μνημόνιο» η χώρα θα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό εποπτεία -τη φορά τούτη των αγορών που θα αντικαταστήσουν την τρόικα- αν δεχθούμε ότι δεν θα προσφύγει στον ΕΜΣ. Αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα προσφεύγει για δάνεια σε αυτόν ή σε κάποιο ad hoc διακρατικό «όχημα». Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν νέες συμβατικές δεσμεύσεις. Η ΕΕ υπολογίζει ότι τη διετία 2014- 2015, οι επιπρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες (additional financing requirements) της Ελλάδας θα ανέλθουν σε 14,9 δισ. ευρώ (2,6 δισ. ευρώ για το 2014 και 12,3 δισ. ευρώ για το 2015). Αν επιβεβαιωθεί, η Ελλάδα θα πρέπει ή να συνεχίσει να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές (πράγμα που ήδη συναντά δυσκολίες) ή να προσφύγει στον ΕΜΣ που συνεπάγεται νέο πρόγραμμα προσαρμογής (και σχετική σύμβαση) σύμφωνα με τους κανόνες του μηχανισμού.
  • Τρίτον, οι επενδύσεις εξακολουθούν να υποχωρούν.
  • Τέταρτον, η δημοσιονομική εξυγίανση εξακολουθεί να είναι δρόμος μετ΄ εμποδίων.
  • Πέμπτον, το δημόσιο χρέος αιωρείται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική οικονομία και κάνει επιφυλακτικούς τους σοβαρούς εγχώριους και ξένους επενδυτές.
Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεση, «τις δυσκολίες της επίτευξης μιας διατηρήσιμης ανάπτυξης δείχνει ανάμεσα σε άλλα η εξαγωγική άπνοιαπαρά τη μείωση του εργασιακού κόστους. Προφανώς, η άπνοια οφείλεται σε σειρά ολόκληρη δομικών- θεσμικών παραγόντων όπως το υψηλό κόστος ενέργειας που επιβαρύνει το μεγαλύτερο μέρος της βαριάς βιομηχανίας, η υψηλή φορολογία και το διοικητικό κόστος. Μια ακόμα πηγή αβεβαιότητας είναι ότι δεν έχει επιτευχθεί κάποια ελάχιστη συναίνεση ανάμεσα στις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Αυτό έχει ως συνέπεια ότι η συνέχεια σε βασικά στοιχεία της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής δεν είναι σίγουρη».
Σύμφωνα με τους ίδιους, «η ελληνική οικονομία παραμένει ευάλωτη σε ισχυρές εξωτερικές διαταραχές, πράγμα βέβαια που δεν ευνοεί μακροπρόθεσμες επενδυτικές δεσμεύσεις στην πραγματική οικονομία. Τέτοιες διαταραχές μπορούν να προέλθουν είτε από το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον είτε από διεθνείς οικονομικές αναταράξεις σε γειτονικές χώρες π.χ. η περίπτωση της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo. Όπως σημειώσαμε, απειλητική παραμένει και η δυναμική του δημοσίου χρέους. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Bruegel, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη του λόγου χρέους προς ΑΕΠ για την Ελλάδα στηρίζονται σε παραδοχές που μπορεί να διαψευσθούν. Στην περίπτωση ακόμη και μικρών αποκλίσεων από τα πλεονάσματα ή επιτόκια δανεισμού, θα επερχόταν μια καταστροφική έκρηξη του λόγου χρέους. Προς το παρόν και παρά κάποιες επίσημες αισιόδοξες προσδοκίες, ο λόγος χρέους εξακολουθεί να αυξάνεται. Η ΕΕ προβλέπει ότι ως το τέλος του 2014 το χρέος της γενικής κυβέρνησης από 318,6 δισ. ευρώ θα ανέλθει σε 322,3 δισ. ευρώ, με συνέπεια από 175,0% να αυξηθεί σε 177,2% του ΑΕΠ».
«Μπορεί να ανοίξουν τρύπα οι δικαστικές αποφάσεις»
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, «στη δημοσιονομική διαχείριση η κυβέρνηση πέτυχε την εμφανέστερη πρόοδο με τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η απόσταση από την ακαταστασία του 2009 - 2010 είναι εντυπωσιακή. Ήδη το 2013 επιβεβαιώθηκε ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης 0,7% του ΑΕΠ. Από το ποσό αυτό, 1 δισ. ευρώ πήγε για την αποπληρωμή χρεών, ενώ ένα μικρότερο μέρος για το λεγόμενο 'κοινωνικό μέρισμα' σε ανέργους κλπ. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ, το πρώτο εξάμηνο του 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα ανέρχεται σε 0,4% του ΑΕΠ ξεπερνώντας αρχικές δεσμεύσεις του ΜΠΔΣ. Γεγονός είναι, όμως, ότι η δημοσιονομική διαχείριση που στοχεύει σε διαρκώς αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα είχε και εξακολουθεί να έχει υφεσιακές επιπτώσεις, αν και μακροχρόνια μπορεί, μαζί με άλλους παράγοντες, να ευνοήσει την ανάκαμψη. Στην ΕΕ ήδη συζητιέται γενικά η ευέλικτη ερμηνεία των στόχων για τα ελλείμματα. Αλλά, ακόμη και στον τομέα της δημοσιονομικής διαχείρισης δεν έχουν εξαλειφθεί οι κίνδυνοι οπισθοδρόμησης: Είναι φανερό ότι οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων που δικαιώνουν πολλούς από τους προσφεύγοντες σε αυτά, είναι ικανές να ανοίξουν νέες τρύπες στον προϋπολογισμό».
«Εξάντληση φοροδοτικής ικανότητας»
Όπως προσθέτουν, «άλλοι κίνδυνοι έρχονται από τις αυξανόμενες ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές των πολιτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τα συνολικά χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο από φόρους ανέρχονται σήμερα σε πάνω από 67,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, για την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου του 2014 οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο ανήλθαν σε πάνω από 6 δισ. ευρώ. Λόγω της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο αναμένεται να επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες, καθώς θα αρχίσουν σταδιακά να εκπνέουν οι προθεσμίες για την καταβολή άλλων πέντε φόρων το τρέχον έτος: του φόρου εισοδήματος, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος, του φόρου πολυτελείας και του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
» Συνολικά, εντός των προσεχών μηνών οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν 6,5 δισ. ευρώ για να εξοφλήσουν όλους αυτούς τους φόρους. Από την άλλη μεριά οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης προς τους προμηθευτές της ανήλθαν τον Μάιο του 2014 στα 4.590 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 133 εκατ. ευρώ ή κατά 2,98% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2014 (4.457 εκατ. ευρώ) και αύξηση κατά 459 εκατ. ευρώ ή κατά 11,11% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2013 (4.131 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2014 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκαν οριακά».
Τέλος, στην έκθεση σημειώνεται ότι «η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να ανθεί παρά τα κάποια μέτρα για την περιστολή της που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα. Εκ του αποτελέσματος κρίνουμε ότι στην πολιτική προσαρμογής η φοροδιαφυγή δεν είχε την προτεραιότητα που έπρεπε και ότι το βάρος έπεσε σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες. Είναι πιθανόν ότι στο ζήτημα αυτό η πολιτική δυσκολεύεται όχι μόνο λόγω εγγενών αδυναμιών, αλλά και εξαιτίας των εξής παραγόντων: (α) Της βαθιάς ύφεσης που όπως σημειώσαμε μείωσε δραματικά τα εισοδήματα, (β) της αύξησης των φόρων, (γ) του πολύ υψηλού ποσοστού αυτοαπασχολούμενων και πολύ μικρών επιχειρήσεων σε υπηρεσίες και εμπόριο (δ) της στρεβλής οικονομικής κουλτούρας τμημάτων της οικονομικής ελίτ και (ε) μιας ιστορικά διαμορφωμένης και βαθιά ριζωμένης στάσης των πολιτών σε θέματα φορολογικής διοίκησης, η οποία πάντως τροφοδοτείται από τη διάχυτη αίσθησή τους για κατάχρηση εξουσίας, αναξιοκρατία και κυρίως εκτεταμένη διαφθορά στις σχέσεις της Διοίκησης με τους φορολογούμενους πολίτες».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...