Όργιο φοροδιαφυγής εκατομμυρίων ευρώ από αντιπροσωπείες γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ελλάδα, μέσω υποτιμολογήσεων, έρχεται σήμερα στο φως της δημοσιότητας από το ...
"Κόκκινο 105,5" και την εφημερίδα FM Voice. Όπως αποκαλύπτεται, ήδη το ΣΔΟΕ έχει καταλογίσει πρόστιμα 600 εκατ. ευρώ σε αντιπροσωπείες γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών. Έρευνα για το θέμα διεξάγει και το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Ο φάκελος του ΣΔΟΕ αφορά διακίνηση πολυτελών αυτοκινήτων με παραποιημένα στοιχεία από τις αντιπροσωπείες των BMW, Mercedes και OPEL στην Ελλάδα την περίοδο 2011-2014.
Οι αντιπροσωπείες εισήγαγαν με υποτιμολόγηση πολυτελή μοντέλα αυτοκινήτων από τη Γερμανία στην Ελλάδα, έναντι 10.000 ευρώ για αυτοκίνητο που κόστιζε 90.000-100.000 με αποτέλεσμα να αποφεύγουν το αντίστοιχο ΦΠΑ και το φόρο πολυτελείας.
Τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα έχουν διαφορετικά στοιχεία από αυτά που αναγράφονται στον εργοστασιακό κινητήρα και δεν συμφωνούν με εκείνα που αναγράφουν τα έγγραφα με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η κυκλοφορία τους.
Εκτιμάται, μάλιστα, πως η συγκεκριμένη υπόθεση φοροδιαφυγής έχει ευρύτερες διαστάσεις.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη σημερινή νομοθεσία, οι αρχές είναι υποχρεωμένες να διευρύνουν την έρευνα σε βάθος δεκαετίας και σε άλλες επιχειρήσεις. Όπως προκύπτει από ενδείξεις και καταγγελίες, η συνολική φοροδιαφυγή μπορεί να φθάσει το ιλιγγιώδες ποσό των 4 δισ. ευρώ.
Στο θέμα είχε αναφερθεί και ο Θεόδωρος Φλωράτος, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ, ο οποίος έχει παραπέμψει το θέμα στην αρμόδια εφορία μεγάλων επιχειρήσεων για την είσπραξη των προστίμων.
Έρευνα διενεργεί και ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης της Αρχής για τη Καταπολέμηση Μαύρου Χρήματος καθώς και η αντίστοιχη υπηρεσία της Ε.Ε. (OLAF).
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Καναδά, δύο από τις – εμπλεκόμενες και στην Ελλάδα – γερμανικές εταιρίες αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν εξωδικαστικά με το καναδικό δημόσιο για την καταβολή 1,5 δισ. δολαρίων, ώστε να αποφύγουν την ποινική δίωξη σε βάρος στελεχών τους.
 
 avgi.gr