Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Άρχισαν τα όργανα στη ΔΗΜΑΡ ζητούν να παραδώσει την έδρα του ο Σπ. Λυκούδης

Άρχισαν τα όργανα στη ΔΗΜΑΡ ζητούν να παραδώσει την έδρα του ο Σπ. Λυκούδης
«Η έδρα του βουλευτή επικράτειας είναι έδρα κομματική. Εγώ θα την έδινα στο κόμμα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Θόδωρος Μαργαρίτης μέλος της Εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αποχώρησής του Σπύρου Λυκούδη από το κόμμα.
Μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM ο κ. Μαργαρίτης τόνισε ότι: « Η έδρα του βουλευτή επικρατείας είναι έδρα του κόμματος. Γι' αυτό θα του έλεγα να το ξανασκεφτεί. Είναι έδρα του κόμματος, δεν είναι με εκλογή με σταυρό. Έχει μια ποιοτική διαφορά. Εγώ θα την έδινα στο κόμμα την έδρα.»
Σχετικά με το συνέδριο της δημοκρατικής παράταξης και το ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως: «Εμείς κάναμε σαφές ότι μας ενδιαφέρει ο διάλογος. Η επιλογή που έγινε για την δημοκρατική παράταξη είναι επιλογή του ΠΑΣΟΚ, άρα λοιπόν αφορά τον οργανωτικό και πολιτικό σχεδιασμό ενός κόμματος στον οποίο δεν έχουμε συμπεριληφθεί. Παρακολουθώ κι άλλες κινήσεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς που έχουν την ίδια άποψη. Εμείς προτείναμε να δημιουργηθεί δίκτυο διαλόγου όλων αυτών των δυνάμεων, προκειμένου σε μηδενική βάση να ανοίξει η συζήτηση για το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας. Δεν θα παρευρεθώ, όπως φαντάζομαι, διότι δεν θα ερχόταν και ο κ. Βενιζέλος στο δικό μας το συνέδριο.»
egiakoumis.gr

Read more...

Αυτό αποκαλύπτουν οι ρόδακες...


...απο τον τάφο της Αμφίπολης (ΦΩΤΟ)...


Αξιοσημείωτες είναι οι δηλώσεις του αιγυπτιολόγου και συγγραφέα του βιβλίου «Ο χαμένος τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου» Andrew Chugg στο Discovery που σημειώνει: «Οι...
ρόδακες που βλέπουμε στην Αμφίπολη είναι παρόμοιες με εκείνες στο χρυσό φέρετρο του Φιλίππου Β', του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μοιάζει να είναι ένα σήμα κατατεθέν».

Σημειώνεται ότι όπως αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, στον τάφο της Αμφίπολης βρέθηκαν «σε απόσταση 2 περίπου μέτρων από τη θόλο και 4,5 μέτρων, περίπου, από το δάπεδο, μαρμάρινη ορθογώνια πλάκα, μήκους 4.2μ, πλάτους 1μ. και πάχους 0.21μ, σε άριστη κατάσταση. Εδράζεται οριακά σε πώρινο λίθο του τρίτου διαφραγματικού τοίχου και στο ανώτερο τμήμα ορθομαρμάρωσης, το οποίο φέρει κυμάτιο. Στο κάτω μέρος της πλάκας υπάρχει γραπτός διάκοσμος σε γαλάζιο, κόκκινο και κίτρινο χρώμα, όπου παριστάνονται φατνώματα με ρόδακα στο κέντρο. Πρόκειται για τμήμα της οροφής του συγκεκριμένου χώρου».







Τι είναι οι ρόδακες

Οι ρόδακες είναι βασιλικό σύμβολο της Μακεδονικής Δυναστείας. Υπενθυμίζεται πως ο Ήλιος της Βεργίνας έχει στο κέντρο του ρόδακα, η δε λάρνακα που βρέθηκε στον τάφο του Φιλίππου με τα οστά του, κοσμείται από ρόδακες, δεκάφυλλους σε οριζόντια γραμμή και οκτάφυλλους καθέτως.

Η λάρνακα του Φιλίππου με τους δεκάφυλλους ρόδακες

Ο αρχαιο-ελληνικός ρόδακας ήταν αρχικά στολίδι στα διαδήματα των βασιλισσών των Μυκηναίων. Στην κλασσική περίοδο, οι ρόδακες κοσμούσαν τις οροφές των ιερών της Αφροδίτης, των Ασκληπιείων, τις τοιχογραφίες σπιτιών αρχόντων και ήταν διάδημα της Άρτεμης και της Αφροδίτης. Ρόδακας ήταν και η βάση του «Ήλιου της Βεργίνας» των Μακεδόνων Βασιλέων.




Ο αρχαίος-ελληνικός ρόδακας είχε σχήμα μικρού ρόδου (τριαντάφυλλου), με ανοιγμένα και στρογγυλά στις άκρες τα φύλλα του, περιβάλλονταν από κύκλο και ήταν χαραγμένος πάνω σε πέτρα ή μάρμαρο ή από χρυσό. Τα φύλλα του στην αρχή ήταν τέσσερα και στη συνέχεια επτά, δώδεκα και δέκα έξι στην Μακεδονική περίοδο.

Ο αριθμός των φύλλων του είχε διαχρονικό συμβολικό χαρακτήρα. Συμβόλιζαν τα τέσσερα στοιχεία της φύσης (αέρας, γη, φωτιά, νερό), τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου ή τους δώδεκα θεούς των αρχαίων Ελλήνων και την παγκόσμια κυριαρχία και ακτινοβολία των Βασιλέων της Μακεδονίας. Ήταν σημεία ομορφιάς, αγνότητας, ευγονίας, λατρείας και ισχύος.

Ευρήματα αρχαίου-ελληνικού ρόδακα υπάρχουν σε χρυσό διάδημα βασίλισσας στις Μυκήνες, στο Θόλο της Επιδαύρου, σε διάδημα προτομής της Θεάς Άρτεμης που βρέθηκε στο Καρπενήσι, σε διάδημα χρυσελεφάντινης γυναικείας κεφαλής στους Δελφούς, σε τοιχογραφίες αρχοντικών στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, σε κιονόκρανα του Ιερού της Ελευσίνας, κ.α...
parapolitika.gr



Read more...

Το μπακάλικο Σαμαρά - Βενιζέλου, κάνει τους λογαριασμούς του...





Οι πλειστηριασμοί (μας πήραν τα λεφτά απ' τις τσέπες, τώρα μας παίρνουν και τα σπίτια) πάνε παρακάτω, προς το τέλος του χρόνου. Κάπου εκει θα αποφασιστούν ο τρόπος και οι όροι των πλειστηριασμών.
Για τις δόσεις, έχουν έτοιμο...
το σχέδιο, οπως είπε ο Ν. Ρογκάκος στον ΑΝΤ-1, αλλά περιμένουν να δουν τι λεφτά μάζεψαν τον Αύγουστο για να αποφασίσουν τι θα κάνουν.
Το "Μπακάλικο" κάνει τωρα τους λογαριασμούς του , γιατί πρέπει να δώσει αναφορά στους ιδιοκτήτες- τους δανειστές, οπως πιο κομψά λεγεται...

Read more...

Έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες Διαφωνίες καθυστερούν την επιβολή νέων κυρώσεων της ΕΕ κατά Ρωσίας


Διαφωνίες καθυστερούν την επιβολή νέων κυρώσεων της ΕΕ κατά Ρωσίας

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Εκτάκτως συνεδριάζουν οι πρεσβευτές των χωρών-μελών της ΕΕ με αντικείμενο συζήτησης την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, καθώς δεν υπάρχει ομοφωνία από όλες τις χώρες.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συναντώνται για να αποφασίσουν εάν οι κυρώσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν και στη συνέχεια να ανασταλούν σε περίπτωση που τηρηθεί η εκεχειρία, ή εάν δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν καθόλου σε αυτό το στάδιο.

«Δεν συμφωνούν όλες οι χώρες-μέλη» είπε διπλωματική πηγή, χωρίς να διευκρινίσει ποιο ή ποια κράτη διαφωνούν με τις κυρώσεις.

Άλλη πηγή είπε ότι η συνάντηση αυτή αφορά «τους όρους εφαρμογής των κυρώσεων», οι οποίες επρόκειτο να ισχύσουν από την Τρίτη μετά τη δημοσίευσή τους στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Πολλές χώρες αντιτίθενται στην περαιτέρω επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι έτσι θα αποφευχθούν αντίποινα από την πλευρά της Μόσχας.

Αρχικά, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αχρενκίλντε-Χάνσεν ανέφερε πως «το πακέτο κυρώσεων πρόκειται να εφαρμοστεί τυπικά από τις χώρες-μέλη αργότερα σήμερα». Λεπτομέρειες θα δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της ΕΕ το αργότερο την Τρίτη.

Δόθηκε όμως παράταση μέχρι τις 19:00, ενώ κατόπιν ανακοινώθηκε ότι συγκαλούνται εκτάκτως, την ίδια ώρα, οι πρεσβευτές των χωρών-μελών.

Η Τσεχία και η Σλοβακία είχαν διαφωνήσει την περασμένη εβδομάδα στην επιβολή νέων, σκληρότερων κυρώσεων στη Μόσχα, ωστόσο το Σάββατο οι κυβερνήσεις των δύο χωρών δήλωσαν ικανοποιημένες από τα μέτρα που εγκρίθηκαν την Παρασκευή.

Οι νέες κυρώσεις περιορίζουν την πρόσβαση των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών Rosneft και Transneft στις κεφαλαιαγορές, ενώ ενισχύουν επίσης τα μέτρα που αφορούν την πώληση αγαθών «διπλής χρήσης», στρατιωτικής πολιτικής, στη Ρωσία και της ευαίσθητης τεχνολογίας στον ενεργειακό τομέα.

Η Μόσχα, πάντως, από την πλευρά της, έχει απειλήσει ακόμη και με αποκλεισμό του εναέριου χώρου της για ευρωπαϊκές πτήσεις, ως απάντηση στις νέες κυρώσεις.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Read more...

Καταργούν τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα με επιχειρησιακές συμβάσεις...





 Την «πρόβλεψη» για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού κάνουν, ήδη, δύο επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Εργασίας. «Ρήτρα» για την «αυτόματη» κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας «εφόσον...
υπάρξει νομοθετική ρύθμιση» -όπως έγινε με νόμο, από την 1/1/2013, για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους- αρχίζουν να περιλαμβάνουν στις επιχειρησιακές συμβάσεις που υπογράφουν με τους εκπροσώπους των εργαζομένων οι επιχειρήσεις!Σύμφωνα με την «Ημερησία», η πρώτη σύμβαση προέρχεται από επιχείρηση του κλάδου της εστίασης και, συγκεκριμένα, προβλέπει την καταβολή των δώρων εορτών «έως την τυχόν κατάργησή τους με νομοθετική διάταξη». Οπως σημειώνεται στη σύμβαση, η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα υιοθετηθεί αυτόματα και θα ισχύσει ακόμη και σε περίπτωση που μια νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων) προβλέψει τη διατήρησή τους. Δηλαδή η επιχειρησιακή σύμβαση θα υπερισχύσει της ΕΓΣΣΕ και θα εφαρμοστεί ο νόμος.
Η δεύτερη σύμβαση που συμφώνησαν επιχείρηση στον κλάδο των μεταφορών και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της, «κλειδώνει» το ύψος των μισθών και την καταβολή των δώρων και του επιδόματος αδείας έως το πρώτο τετράμηνο του 2016. «Μετά την 27/4/2016, για τα επιδόματα δώρου Χριστουγέννων, δώρου Πάσχα και επιδόματος αδείας θα ισχύει ό,τι ορίζεται από την ελληνική νομοθεσία», υπογραμμίζεται στο σχετικό άρθρο της σύμβασης.

Read more...

Νέο ρωσικό «κανόνι»...




Για περίοδο αυξημένης επικινδυνότητας ως προς την πιθανότητα πτωχεύσεων στη ρωσική τουριστική αγορά κάνει λόγο ο ΣΕΤΕ, με αφορμή την πτώχευση που κήρυξε σήμερα νέο τουριστικό πρακτορείο της Ρωσίας.

Όπως μεταδίδει το ...
πρακτορείο ITAR-TASS, το πρακτορείο Solvex της Αγίας Πετρούπολης ανέστειλε τις δραστηριότητές του τη Δευτέρα. Περίπου 9.000 πελάτες του βρίσκονται στο εξωτερικό, οι περισσότεροι εκ των οποίων στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

«Σε συνέχεια της σημερινής ανακοίνωσης πτώχευσης του ρωσικού Tour Operator Solvex, Αγίας Πετρούπολης, ο ΣΕΤΕ επαναλαμβάνει ότι προτεραιότητα παραμένει η ομαλή εξυπηρέτηση των Ρώσων που διακινήθηκαν από τον Solvex και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, έως ότου αυτοί επιστρέψουν στην πατρίδα τους», αναφέρει ο ΣΕΤΕ σε ανακοίνωσή του.

Όπως διαφαίνεται από τις εξελίξεις, προσθέτει ο ΣΕΤΕ, διανύουμε μία περίοδο αυξημένης επικινδυνότητας ως προς την πιθανότητα πτωχεύσεων στη ρωσική τουριστική αγορά. Απευθύνει, παράλληλα, έκκληση προς τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις «να αντιμετωπίσουν ψύχραιμα την κατάσταση, διασφαλίζοντας την θετική εικόνα του ελληνικού τουρισμού, όπως έπραξαν και στις προηγούμενες αντίστοιχες πτωχεύσεις» και καλεί την ελληνική Πολιτεία «να ενισχύσει άμεσα και ουσιαστικά τις εταιρείες που πλήττονται σοβαρά από τις εξελίξεις».

«Ευελπιστούμε πως με τη σταδιακή βελτίωση της ρωσοουκρανικής κρίσης, τη σταθεροποίηση της οικονομίας στην περιοχή, το σπάσιμο της “φούσκας” και την αναμενόμενη εξυγίανση και αναδιάρθρωση των δικτύων διάθεσης, σύντομα θα αναφανούν και πάλι οι εξαιρετικές προοπτικές της Ρωσίας, ακόμη και της Ουκρανίας», σημειώνει ο ΣΕΤΕ και υπενθυμίζει ότι, μεσοπρόθεσμα, οι συγκεκριμένες αγορές παραμένουν από τις πιο σημαντικές για τον ελληνικό τουρισμό με στόχο τις 2,5 εκατ. αφίξεις έως το 2021.

naftemporiki.gr

Read more...

Δεν έπεισε τους στρατιωτικούς ο Σαμαράς...


 


Μπορεί ο Πρωθυπουργός να υιοθέτησε θερμά λόγια για τους ενστόλους, ωστόσο αυτό που τους... κέρασε δεν τους άρεσε. Eπιβεβαίωσε, με τον πιο επίσημο τρόπο, ότι...
είναι δημοσιονομικώς αδύνατη η αποκατάσταση των αποδοχών τους στα επίπεδα του 2012 ενώ είπε ελάχιστα για τα αναδρομικά.
Και η θέση αυτή, έστω κι αν τους έπλεξε το εγκώμιο σε σχέση με τους άλλους έλληνες που επίσης έχουν υποστεί περικοπές, δεν άρεσε καθόλου στα συνδικαλιστικά στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών. «Όπως όλοι μας αντιλαμβανόμαστε, πρόθεση του δημοσίου, η οποία εκφράστηκε πλέον από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του Πρωθυπουργού της Χώρας μας, για πλήρη και ορθή συμμόρφωσή του προς το διατακτικό και σκεπτικό της υπ΄ αριθμ. 2193/2014 απόφασης του ΣτΕ δεν υπάρχει. Ακόμη και αυτά τα λίγα, που δεν ειπώθηκε τί ακριβώς είναι, δεν καθορίσθηκε πότε ακριβώς θα υλοποιηθούν. Για ακόμη μια φορά ακούμε υποσχέσεις που προφανώς δεν πρόκειται να υλοποιηθούν άμεσα, ενώ εμείς οι ίδιοι καλούμαστε άμεσα να καταβάλλουμε δυσβάσταχτους φόρους που δεν αντέχουμε» σημειώνουν και προαναγγέλλουν νέο μπαράζ δικαστικών προσφυγών εναντίον του Δημοσίου.

πηγη matrix24.gr

Read more...

Νέα κριτήρια ΕΟΠΥΥ: Σε ποιες διαγνωστικές εξετάσεις μπαίνει μαχαίρι


ΕΟΠΥΥ: Σε ποιες διαγνωστικές εξετάσεις μπαίνει μαχαίρι
Αυστηροποιούνται τα κριτήρια του ΕΟΠΥΥ για πολλές διαγνωστικές εξετάσεις   (Φωτογραφία:  Intime )

Αθήνα
Τεστ Παπ, μαστογραφίες, εξετάσεις προστάτη και μαγνητικές τομογραφίες είναι οι διαγνωστικές εξετάσεις για τις οποίες ισχύουν από σήμερα Δευτέρα σημαντικοί περιορισμοί από τον ΕΟΠΥΥ.

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει μάλιστα να ρωτούν τα διαγνωστικά κέντρα αν μπορούν να τους δεχθούν ή αν έχουν συμπληρώσει το πλαφόν του μήνα.

Οι εξετάσεις που επηρεάζονται:

  • Το τεστ Παπανικολάου για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας δεν δικαιολογείται σε γυναίκες κάτω των 21 ετών ή άνω των 65. Η εξέταση μπορεί να επαναλαμβάνεται ανά τριετία και όχι κάθε χρόνο.
  • Οι εξετάσεις προστάτη δεν δικαιολογούνται σε άνδρες κάτω των 40 ετών και άνω των 75 ετών, καθώς και σε όσους πάσχουν από βαριές συνυπάρχουσες νόσους. Θα δικαιολογείται σε άνδρες άνω των 50 ετών, σε άνδρες 40-45 ετών εφόσον έχουν πολλούς συγγενείς που εμφάνισαν καρκίνο του προστάτη πριν από την ηλικία των 65 ετών, καθώς και σε άνδρες 45-50 ετών εφόσον έχουν πατέρα ή αδελφό που προσβλήθηκε από καρκίνο του προστάτη πριν τα 65.
  • Η μαστογραφία καλύπτεται σε γυναίκες άνω των 40 ετών μία φορά το χρόνο και εφόσον δεν πάσχουν από βαρέα και χρόνια νοσήματος.
  • Σε περιστατικά χρόνιου πόνου στον αυχένα, η πρώτη εξέταση θα είναι η ακτινογραφία και όχι η μαγνητική τομογραφία, ακόμα και αν έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση ή κακοήθεια.
Όπως δηλώνει στο Βήμα ο διευθυντής της Στ' Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου» και καθηγητής Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στόνι Μπρουγκ της Νέας Υόρκης Γιώργος Φαρμακίδης, «οι ΗΠΑ έχουν διαφορετικό υγειονομικό σύστημα για την εφαρμογή των εν λόγω κατευθυντήριων οδηγιών. Οι δε οδηγίες βασίζονται σε δικά τους πληθυσμιακά και επιδημιολογικά κριτήρια. Επίσης υπάρχει νομολογία με την οποία οι οδηγίες γίνονται αποδεκτές στα δικαστήρια ως de facto. Ωστόσο υπάρχει δυνατότητα εξατομίκευσης των οδηγιών ανά ασθενή εφόσον αυτές δικαιολογούνται».

Αναφορικά με το «τεστ Παπ» η άποψη του κ. Φαρμακίδη είναι ότι η γυναίκα πρέπει να κάνει την εξέταση κάθε χρόνο από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής της.

Για τη μαστογραφία ο διευθυντής της Κλινικής Μαστού του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» και Α' αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Φιλόπουλος διευκρινίζει ότι υπάρχουν δύο ειδών εξετάσεις: οι προληπτικές και οι διαγνωστικές. Οπως επισημαίνει, «οι προληπτικές εξετάσεις ξεκινούν από τα 40 έτη και όσο η γυναίκα είναι νέα επαναλαμβάνονται κάθε ένα ή δύο χρόνια. Μετά την ηλικία των 70 ετών μπορούν να γίνονται κάθε δύο χρόνια, με απαραίτητη όμως την ετήσια κλινική εξέταση. Η διαγνωστική μαστογραφία όμως μπορεί να γίνεται όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο από τον γιατρό».

Προσθέτει ωστόσο ότι «στον 'Αγιο Σάββα' παρατηρούμε αύξηση περιστατικών καρκίνου μαστού σε γυναίκες νεαρής ηλικίας, αλλά δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το στοιχείο αυτό ισχύει για όλη την Ελλάδα, διότι δεν υπάρχει ακόμη αξιόπιστο αρχείο νεοπλασιών».
    Newsroom ΔΟΛ

    Read more...