Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2011

«Οι Έλληνες, αν θέλουν, μας παίρνουν και τα σώβρακα»


Αυτή η συνέντευξη του Γερμανού καθηγητή στο Spiegel ενδεχομένως να μην κάνει το γύρο του ελληνικού διαδικτύου. Λίγοι θα την πάρουν χαμπάρι και ακόμη λιγότεροι θα την διαβάσουν ολόκληρη. Αν πάντως θέλετε να δείτε και μια άλλη, ψύχραιμη άποψη σχετικά με το ελληνικό χρέος, καλό θα ήταν να της ρίξετε μια ματιά...


Spiegel: Κυριε Ritschl η Γερμανία συζητάει αυτό τον καιρό για περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα σαν υπεράνω όλων ηθικολόγος. Η κυβέρνηση ενεργεί με ακαμψία σύμφωνα με τη ρήση : ¨λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε αυτό που σας λέμε¨.

Είναι δίκαιη αυτή η συμπεριφορά

Ritschl: Οχι, είναι απολύτως αδικαιολόγητη. 


Spiegel: Μάλλον δεν το βλέπουν έτσι οι περισσότεροι Γερμανοί.

Ritschl: Μπορεί, αλλά η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας. Την σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και τη θέση της ως Διδασκάλου της Ευρώπης την χρωστάει στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον 1ο αλλά και τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμα τους για τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό δεν το θυμάται όμως κανείς.

Spiegel: Τι ακριβώς συνέβη τότε;

Ritschl: Η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι 1929 αποκλειστικά με δανεικά, τα δε χρήματα για τις αποζημιώσεις του 1. Παγκοσμιου πολέμου δανείστηκε από τις ΗΠΑ. Αυτη η ¨δανειακή Πυραμίδα¨ κατέρρευσε με την κρίση του 1931. Τα χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία καταστροφικές.

Spiegel: Το ίδιο και μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο; 


Ritschl: Η Αμερική τότε φρόντισε να μην θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις μέχρι μια μελλοντική επανένωση των Γερμανιών (ανατολικής και δυτικής). Αυτό ήταν πολύ ζωτικό για την Γερμανία, ήταν στην ουσία η οικονομική βάση του γερμανικού μεταπολεμικού θαύματος. Αλλά παράλληλα, τα θύματα της γερμανικής κατοχής ήταν αναγκασμένα να αποποιηθούν τα δικαιώματα τους για αποζημίωση, μεταξύ αυτών και οι Έλληνες. 


Spiegel: Στη σημερινή κρίση παίρνει η Ελλάδα από Ευρώπη και ΔΝΤ 110 δις και συζητιέται ένα πρόσθετο πακέτο, που θα είναι εξ ίσου μεγάλο. Πρόκειται δηλαδή για πολλά χρήματα. Πόσο μεγάλες ήταν οι γερμανικές χρεοκοπίες;

Ritschl: Αναλογικά με την οικονομικη επιφανεια που είχαν οι ΗΠΑ κατά την εποχή εκείνη, τα γερμανικά χρέη της δεκαετίας του 30 ισοδυναμούν με το κόστος της κρίσης του 2008. Συγκριτικά, λοιπόν, τα χρέη της Ελλάδας είναι μηδαμινά. 


Spiegel: Αν υποθέταμε ότι υπήρχε μια παγκόσμια λίστα για βασιλιάδες της χρεοκοπίας, ποιά θα ήταν η θέση της Γερμανίας;

Ritschl: Αυτοκρατορική. Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της χώρας, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα και πιθανόν της νεότερης οικονομικής ιστορίας. 


Spiegel: Ούτε η Ελλάδα δεν μπορεί να μας ανταγωνιστεί;

Ritschl: Όχι, η Ελλάδα παίζει ένα δευτερεύοντα ρόλο. Υπάρχει, βέβαια, το πρόβλημα του κινδύνου της μετάδοσης της κρίσης στις γνωστές ευρωπαϊκές χώρες. 


Spiegel: Η ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας θεωρείται ως ενσάρκωση της σταθερότητας. Πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία;

Ritschl: Εξαρτάται πως το υπολογίζει κανείς. Τον τελευταίο αιώνα τουλάχιστο τρεις φορές. Μετά την τελευταία στάση πληρωμών στη δεκαετία του 30, ανακουφίστηκε η Γερμάνια από τις ΗΠΑ με μια μείωση χρεών, η αλλιώς ένα „Haircut“, που ισοδυναμεί με ένα μεγαλόπρεπο Afro-Look που μετατρέπεται σε φαλάκρα. Από τότε κρατάει η χώρα την οικονομική λάμψη της, ενώ οι υπόλοιποι ευρωπαίοι δούλευαν σαν τα σκυλιά για να ορθοποδήσουν από τις καταστροφές του πολέμου και τη γερμανική κατοχή. Κι ακόμη το 1990 είχαμε επίσης μια στάση πληρωμών.

Spiegel: Πως είπατε;

Ritschl: Βεβαίως! Ο τότε καγκελάριος Kohl αρνήθηκε να υλοποιήσει τη Συμφωνία του Λονδίνου, του 1953. Η συμφωνία έλεγε ότι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των Γερμανίων θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση. Η Γερμάνια όμως δεν πλήρωσε αποζημιώσεις μετά το 1990 (εκτός πολύ λίγων) ούτε τα αναγκαστικά δανεια, ούτε τα έξοδα κατοχής. Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη, που δεν πήραν δεκάρα. 


Spiegel: Σε αντίθεση με το 1953, συζητείται επί του παρόντος η διάσωση της Ελλάδας, λιγότερο μέσω μιας μείωσης των χρεών και περισσότερο μέσω μιας παράτασης του χρόνου πληρωμής των κρατικών ομολόγων, δηλαδή μιας ήπιας αναπροσαρμογής των χρεών. Μπορούμε εδώ να μιλάμε για επαπειλούμενη χρεοκοπία;

Ritschl: Οπωσδήποτε. Ακόμη κι αν ενα κράτος δεν είναι εκατό τα εκατό ανίκανο να ικανοποιήσει τους πιστωτές του, μπορεί να είναι υπό χρεοκοπία. Ακριβώς όπως στην περίπτωση της Γερμανίας τη δεκαετία του 50, ειναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει μόνη της να πληρώσει τα χρέη. Και όποιος δεν το μπορεί είναι εξ ορισμού χρεοκοπημένος. Τώρα θα έπρεπε να καθοριστεί, ποια χρηματικά ποσά είναι έτοιμοι οι πιστωτές να θυσιάσουν. Δηλαδή θα πρέπει να βρούμε ποιός θα πληρώσει το μάρμαρο. 


Spiegel: Το κράτος που πληρώνει τα περισσότερα είναι η Γερμανία.

Ritschl: Μάλλον κάπως έτσι θα πρέπει να γίνει. Αλλά ήμασταν στο παρελθόν πολύ ανέμελοι. Η βιομηχανική μας παραγωγή κέρδισε πολλά από τις υπέρογκες εξαγωγές. Οι αντιελληνικές θέσεις που προβάλλονται από τα ΜΜΕ εδώ είναι πολύ επικίνδυνες. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε μέσα σε ένα γυάλινο σπίτι: Το οικονομικό μας θαύμα έγινε δυνατό αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις. 


Spiegel: Η Γερμανία δηλαδή θα έπρεπε να είναι πιο συγκρατημένη;

Ritschl: Η Γερμανία στον 20ο αιώνα άρχισε δυο πολέμους, τον δεύτερο δε τον διεξήγαγε ως πόλεμο αφανισμού και εξολόθρευσης και στη συνέχεια οι εχθροί της αποποιήθηκαν το δικαίωμα τους εν μέρει η και καθολικά για αποζημιώσεις. Το ότι η Γερμανία πραγματοποίησε το θαύμα της πάνω στις πλάτες άλλων ευρωπαίων δεν το έχουν ξεχάσει οι Έλληνες.

Spiegel: Τι εννοείτε;

Ritschl: Οι Έλληνες ξέρουν τα εχθρικά άρθρα και γνώμες στα γερμανικά ΜΜΕ πολύ καλά. Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πολύ πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις, αρχίζοντας από την Ελλάδα, και αν η Γερμανία ποτέ αναγκαστεί να πληρώσει, θα μας «πάρουν ακόμη και τα σώβρακα».

Θα έπρεπε αντίθετα να είμαστε ευγνώμονες, να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς εδώ παίξουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, κάποτε κάποιοι θα μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς. 


Spiegel: Τουλάχιστον στο τέλος μερικές ηπιότερες σκέψεις: Αν μπορούσαμε να μάθουμε κάτι από τις εξελίξεις, ποια λύση θα ήταν η καλύτερη για την Ελλάδα και τη Γερμανία; 


Ritschl: Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια το δείχνουν: Το λογικότερο είναι τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους। Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις τράπεζες, γι’ αυτό θα ήταν αναγκαίο ένα πρόγραμμα βοήθειας. Μπορεί αυτή η λύση να είναι ακριβή για τη Γερμανία, αλλά έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουμε. Κι έτσι θα είχε και η Ελλάδα μια ευκαιρία για μια νέα αρχή
http://troktiko-blog

Read more...

«Δεν συμφέρει η χρεοκοπία της Ελλάδας»

Τι είπε ο Σόιμπλε στους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες


http://img.protothema.gr/35EBFA534D81B36F2BE63A2BE32E6778.jpg
Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα επιβαρύνει επιπλέον τους πιστωτές της χώρας, πρωτίστως όμως απειλεί να «τινάξει στον αέρα» τον προϋπολογισμό της γερμανικής κυβέρνησης καθώς η Γερμανία θα υποχρεωθεί να «βρει» κονδύλια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για να ενισχύσει τις τράπεζες που θα εξαναγκασθούν σε διαγραφές των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν.

Αυτό επισημαίνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε επιστολή του προς τον εκπρόσωπο για θέματα προϋπολογισμού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Κάρστεν Σνάιντερ, μια επιστολή που δημοσιεύει η εφημερίδα Leipsiger Volkszeitung.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στην όλη υπόθεση δεν είναι το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ενημερώνει λεπτομερώς και εγγράφως έναν πολιτικό του αντίπαλο για τις επιλογές και την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση στο θέμα της διαχείρισης της ελληνικής κρίσης, αλλά το ότι αυτά που αναγράφονται στην επιστολή έρχονται σε ευθεία αντίθεση με όσα διαρρέονται εδώ και μήνες από στελέχη της γερμανικής καγκελαρίας ότι το κόστος διάσωσης της Ελλάδας είναι ανάλογο με το κόστος κατάρρευσης της χώρας.

Read more...

Σαρκοζί: Οδεύουμε σε μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων

«Ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ»


http://img.protothema.gr/77B5A4911024D561148F7A2A51F664D3.jpg
Μια «πρόβλεψη» που θα συζητηθεί πολύ έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί , ο οποίος, μιλώντας σε φοιτητές στο Στρασβούργο, ούτε λίγο, ούτε πολύ, τόνισε πως η πορεία που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγεί σε ένα «μοντέλο δύο ταχυτήτων»!

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε χαρακτηριστικά πως με την επικείμενη διεύρυνση της ΕΕ προς Ανατολάς, εκ των πραγμάτων δεν θα είναι εφικτή μια πλήρης ενοποίηση, ένας «ολοκληρωμένος φεντεραλισμός».

Ο κύριος Σαρκοζί τόνισε πως το εφικτό μοντέλο ενοποίησης της Ε.Ε είναι αυτό που θα αποτελείται από ένα σκληρό πυρήνα ομόσπονδων κρατών και μια εξωτερική περιφέρεια.

«Υπάρχουν 27 από εμάς. Είναι ξεκάθαρο, ότι τελικά θα συμπεριλάβουμε και τα Βαλκάνια. Θα είμαστε 32, 33 ή 34. Κανείς δεν πιστεύει ότι ο φεντεραλισμός, η πλήρης ενοποίηση, θα είναι δυνατή για 33, 34 ή 35 κράτη», σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε ... προβλέποντας πως «θα δημιουργηθεί μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Η πρώτη ταχύτητα θα κινηθεί προς μια πιο στενή ολοκλήρωση και η δεύτερη για μια συνομοσπονδία στην Ε.Ε.».

Τέλος, επανέλαβε την άποψη του ότι η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ ήταν ένα λάθος…


Read more...

Απόστολος Κακλαμάνης : "Το πρόσωπο έρχεται δεύτερο"

Μια σταθερή κυβέρνηση έργου ζήτησε ο έμπειρος κοινοβουλευτικός


http://img.protothema.gr/6679936B6EDCAF9DF11AF3D56B034DB1.jpg
"Nα δώσουν μια κυβέρνηση σταθερή, έργου, ώστε όταν έρθει η ώρα -όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ τους- ο λαός να αποφανθεί για τα περαιτέρω", κάλεσε τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης.

Με τον τρόπο αυτό, επιχειρηματολόγησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, θα δοθεί ένα μήνυμα και στο εξωτερικό και εντός της χώρας.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης, ο κ. Κακλαμάνης ρωτήθηκε ποια θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του νέου πρωθυπουργού. "Έχει περισσότερο να κάνει με την απόφαση των δύο κομμάτων να κάνουν κυβέρνηση -όχι του ενός και του άλλου, αλλά- πραγματικής συνεργασίας", υπογράμμισε και τόνισε ότι "το πρόσωπο έρχεται δεύτερο, πρέπει όμως να είναι κάποιος που όλοι θα λαμβάνουν υπ' όψιν τους".

Με έμμεσο τρόπο, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής υπονόησε ότι η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης έχει καθυστερήσει. "Δεν μπορώ εγώ και δεν έχω άποψη για τις αποφάσεις που πρέπει, οφείλουν να πάρουν οι επικεφαλής των δύο κομμάτων που ανέλαβαν την ευθύνη να σχηματίσουν μια κυβέρνηση με όλα όσα συμφωνήθηκαν", ήταν η δήλωση του κ. Κακλαμάνη.

"Εμένα με ενδιαφέρει πρώτα ο τόπος και βέβαια θέλω το ΠΑΣΟΚ και το άλλο κόμμα (σσ αναφερόμενος στη ΝΔ) θέλω να παραμένουν αρραγή και πάντοτε όπως μπορώ βοηθώ", τόνισε. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν δέχθηκε ευθεία ερώτηση για τα σενάρια που κυκλοφορούν και τον θέλουν ως ένα από τα πρόσωπα που είναι υποψήφια για την θέση του πρωθυπουργού.

"Πέραν τoυ να συζητώ και να βοηθώ όπως μπορώ ώστε να υπάρξει μία λύση άσχετα από συγκεκριμένα είναι και καθήκον μου, όμως δεν μπορώ να μπω στην λογική όλων των σπερμολογιών", παρατήρησε ο κ. Κακλαμάνης.

Στο ερώτημα αν πράγματι δήλωσε ότι το όνομα του κ. Λουκά Παπαδήμου δεν "παίζει" πλέον για τη θέση του πρωθυπουργού, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες. "Αυτό δεν είναι αλήθεια", ξεκαθάρισε.

"Με ρώτησαν τι έγινε στην υποτιθέμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Παπαδήμο το πρωί και είπα ότι τέτοια συνάντηση δεν έγινε. Δεν είναι αληθές ότι ο πρωθυπουργός πήγε στο Ψυχικό", πρόσθεσε ο κ. Κακλαμάνης και επισήμανε : "Δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε και πότε με τον κ. Παπαδήμο".
Read more...

Πληροφορίες για τρίτο πρόσωπο!

Μυστήριο το όνομα του νέου πρωθυπουργού...


http://img.protothema.gr/CF022A322BD551D95155B5CDFE672269.jpg
Φαβορί είναι ο Παπαδήμος, ο Ρουμελιώτης βρίσκεται σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης, αλλά στο παρασκήνιο γίνεται λόγος για "τρίτο πρόσωπο έκπληξη". Για μία επιλογή που προέκυψε μετά την άρνηση του Αντώνη Σαμαρά να υπογράψει την επιστολή που ζητούν οι δανειστές. "Υπάρχει ένα πολιτικό θέμα και πρέπει να το λύσουμε, η απάντηση θα είναι το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού" επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη.

Για την ανάγκη πολιτικής λύσης μιλούν στο Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα από συνεννοήσεις με τους ευρωπαίους εταίρους.

Η Ένωση ζητά το πολιτικό πρόσωπο που θα υλοποιήσει τη συμφωνία", προσθέτουν κυβερνητικές πηγές, δηλαδή ο επόμενος πρωθυπουργός να εγγυάται ότι τα όποια μέτρα θα επικυρώνονται από τη Βουλή. "Ένα πρόσωπο το οποίο να συσπειρώνει την κυβερνητική πλειοψηφία, πέραν της συμφωνίας με τη ΝΔ" εξηγούν.

Πολιτικά στελέχη κοντά στα επιτελεία των αρχηγών θέτουν ένα επιπλέον ερώτημα: "Γιατί ο τραπεζίτης της ΟΝΕ και όχι ο πρωθυπουργός"; Προτείνουν, λοιπόν, πολιτική λύση, αν και δε φτάνουν στο σημείο να προφέρουν το όνομα του Κώστα Σημίτη. Απλά επιβεβαιώνουν τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο σύστημα του ΠΑΣΟΚ για την "επέλαση" των τραπεζιτών.

Την ίδια στιγμή το θρίλερ επιτείνεται από δήλωση κορυφαίου υπουργού ότι το ζήτημα του ορισμού νέου πρωθυπουργού "δύσκολα θα κλείσει σήμερα".

Read more...

Σκόπελος για την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης οι γραπτές εγγυήσεις

Συνεχιζόμενο πολιτικό θρίλερ

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στην τελική ευθεία φαίνεται να βρίσκονται οι, συνεχιζόμενες έως αυτήν την ώρα, διεργασίες που θα οδηγήσουν στην ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης.

Τις τελευταίες ώρες, οι πληροφορίες ανέφεραν πως τα δύο μεγάλα κόμματα συγκλίνουν στο πρόσωπο που θα ηγείται του νέου σχήματος και το οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας το μεσημέρι στο Υπουργικό Συμβούλιο, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «είμαστε πια κοντά σε συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία» δεν θέλησε όμως να μπει «σε μια ονοματολογία».

«Εκ των πραγμάτων, όταν κάνει κανείς μια συνεργασία με άλλο κόμμα, υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές ένθεν και ένθεν, οι οποίες βεβαίως περιορίζουν» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

Σημαντικό μέρος των διαβουλεύσεων αφορούν στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών της νέας κυβέρνησης. Βάσει των σεναρίων που έχουν κυκλοφορήσει, αυτός είναι πιθανόν να μην είναι ο νυν υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πρόβλημα δεν φαίνεται να υπάρχει με τους όρους που έθετε η ΝΔ ως προς τη μη συμμετοχή πολιτικών στελεχών της στο νέο σχήμα, ούτε με τον αυστηρό ορισμό της 19ης Φεβρουαρίου ως ημερομηνία των εκλογών.

Μείζον θέμα έχει προκύψει όμως με τη ρητή απαίτηση των Βρυξελλών για γραπτή δέσμευση από τους εταίρους της κυβέρνησης συνεργασίας για υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης-27ης Οκτωβρίου.

Η ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, βρισκόταν σε διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να απαλειφθεί ο όρος αυτός, ή να γίνει αποδεκτός με τη διασταλτική του ερμηνεία, δηλαδή μέσα από την ψήφο εμπιστοσύνης που θα δώσει η ΝΔ στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έθεσε το απόγευμα θέμα εθνικής αξιοπρέπειας και διεμήνυσε προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η ρητή δέσμευσή του για εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών αρκεί.

«Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια. Έχω από καιρού και επανειλημμένα εξηγήσει γιατί, προκειμένου να προστατευτούν η ελληνική οικονομία και το ευρώ, έχει γίνει 'αναπόφευκτη' η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Τις δηλώσεις αυτές δεν επιτρέπω σε κανέναν να τις θέτει σε αμφιβολία» είπε ο κ. Σαμαράς.

Η απάντηση ήρθε σχεδόν άμεσα από τον επίτροπο Όλι Ρεν, ο οποίος από την πλευρά του κατέστησε σαφές ότι χωρίς τις γραπτές εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά «δεν θα υπάρξει 6η δόση».

«Αισθανθήκαμε ότι η μονομερής ανακοίνωση του δημοψηφίσματος ήταν παραβίαση της εμπιστοσύνης από την Ελλάδα προς τους Ευρωπαίους εταίρους της, γιατί αυτό έθεσε εν αμφιβόλω τη δέσμευση της Ελλάδας στις αποφάσεις της συνόδου της Ευρωζώνης, που ελήφθησαν προς όφελος της Ελλάδας, για χάρη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού» είπε ο επίτροπος Ρεν και συμπλήρωσε:

«Βλέπουμε ότι τώρα είναι σημαντικό να ετοιμάσουμε το κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρωζώνης και ο τρόπος για να γίνει αυτό, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, είναι βέβαια μέσω γραπτής δέσμευσης, σε χαρτί, συν συγκεκριμένες πρότερες δράσεις ως προϋπόθεση για να προχωρήσουμε».

Περαιτέρω διευκρίνιση ήρθε από τον εκπρόσωπο Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «οι γραπτές δεσμεύσεις που απαιτεί ο επίτροπος ζητούνται τόσο από τον πρόεδρο της νέας κυβέρνησης αλλά και από «τους ηγέτες των πολιτικών παρατάξεων, όπως συνέβη στην Πορτογαλία, όπου εδόθησαν πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.»

Στις δηλώσεις του επιτρόπου Ρεν απάντησε η Νέα Δημοκρατία διά του εκπροσώπου της, Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος τονίζει σε σχετική ανακοίνωση: «Το ότι η Ευρώπη έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να προσβάλει την εθνική μας αξιοπρέπεια».

Μετά την εικόνα νέας εμπλοκής που δημιουργήθηκε, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, με παρέμβασή του, πρότεινε να υπάρξει τριμερής συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Γ.Παπανδρέου, Αντ.Σαμαρά και του ιδίου, ώστε να βρεθεί λύση.

«Εργώδης τοκετός, παλίνδρομος η κύηση, σε κίνδυνο το έμβρυο. Για να σωθεί, χρειάζεται η άμεση παρέμβαση. Και άμεση παρέμβαση είναι να βρεθεί ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γιώργος Παπανδρέου και εγώ, να βρούμε την κατάλληλη σύνθεση και τον πιο ενδεδειγμένο για πρωθυπουργό» είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε παρομοιάσει τις προσπάθειες για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με αποτυχημένο προξενιό, προσθέτοντας, σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει ο ίδιος: «Αυτός ο γάμος μπορεί να έχει τύχη; Και γιατί να πας κουμπάρος;».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας το βράδυ σε τηλεοπτικούς σταθμούς, επιβεβαίωσε ότι έλαβε τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό για το ενδεχόμενο συμμετοχής της στη νέα κυβέρνηση, το οποίο άφησε ανοιχτό.

Η ΔΗΣΥ, είπε η κυρία Μπακογιάννη, πίστευε εξαρχής και πιστεύει στην αναγκαιότητα μίας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και θα υποστηρίξει, με την ψήφο της και κάθε άλλο τρόπο, ένα τέτοιο εγχείρημα. Το πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι ότι δεν ξέρω για ποια κυβέρνηση μιλάμε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε τονίσει το απόγευμα ότι «όλα πρέπει να τελειώσουν σήμερα, προέχει η σωτηρία της χώρας, διαφορετικά θα ψάχνουμε τα χρήματα που εξασφαλίσαμε σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται».

Ο κ. Βενιζέλος έκανε τις παραπάνω δηλώσεις σε δημοσιογράφους μετά την -πέραν της μιάμισης ώρας- συνάντηση που είχε με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

Ο κ. Κακλαμάνης είχε κατά τη διάρκεια της ημέρας συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, καθώς και με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ Πέτρο Ευθυμίου και Χρήστο Πρωτόπαπα.

Στα ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν απάντησε ο ίδιος, διαψεύδοντας σενάρια περί εμπλοκής του ονόματός του στις διεργασίες για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η «ενότητα του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ».

Το βράδυ υπήρξε συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον Έλληνα αντιπρόσωπο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) Παναγιώτη Ρουμελιώτη, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου. Δεν έγινε γνωστό το αντικείμενο της συνάντησης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παραίτηση, αφού ψηφιστούν τα μέτρα λιτότητας, υπόσχεται ο Μπερλουσκόνι

Η Ρώμη στη δίνη της κρίσης

Ο Καβαλιέρε σφίγγει το χέρι του Μπόσι στην ψηφοφορία της Τρίτης: Η εικοσαετής πορεία του στην πολιτική της Ρώμης φτάνει στο τέλος της
Ο Καβαλιέρε σφίγγει το χέρι του Μπόσι στην ψηφοφορία της Τρίτης: Η εικοσαετής πορεία του στην πολιτική της Ρώμης φτάνει στο τέλος της (Φωτογραφία: Associated Press )


Ρώμη
Ο κύβος ερρίφθη: υποκύπτοντας στις πιέσεις που του ασκούνται, και μετά την απώλεια της πλειοψηφίας στο ιταλικό Κοινοβούλιο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ενημέρωσε τον Ιταλό πρόεδρο πως σκοπεύει να παραιτηθεί μόλις ψηφιστούν τα μέτρα λιτότητας.

Ο Μπερλουσκόνι ανέφερε ως μόνη ρεαλιστική λύση τις εκλογές, αν και σημείωσε πως η απόφαση είναι στα χέρια του προέδρου Ναπολιτάνο.

«Το ποιος ηγείται ή όχι της κυβέρνησης έχει μικρότερη σημασία από το καλό της χώρας» είπε ο Καβαλιέρε, μιλώντας σε ύφος εντελώς διαφορετικό από ό,τι συνηθίζει.

Το νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει μέρος των «υποδείξεων» των Βρυξελλών στη Ρώμη ενώ η Ιταλία έχει βρίσκεται στον επίκεντρο της κρίσης, αναμένεται να έχει περάσει από το Μοντετσιτόριο μέχρι το τέλος του μήνα.

Η Τρίτη αποδείχτηκε δραματική στην σχεδόν εικοσαετή -και εξαιρετικά «πολύχρωμη»- πορεία του Καβαλιέρε στην πολιτική ζωή της Ιταλίας: Ο Μπερλουσκόνι εξασφάλισε μεν την έγκριση του απολογισμού του 2010 στην ιταλική Βουλή, αλλά έχασε στην ψηφορορία την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μία λύση» έγραψε στις σημειώσεις του ο Μπερλουσκόνι μετά την ψηφοφορία, και μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο. Η συνάντηση με τον Ναπολιτάνο κράτησε περίπου μία ώρα, μετά το πέρας της οποίας η προεδρία ανακοίνωσε τις προθέσεις του πρωθυπουργού.

Ο Μπόσι, της «συμμαχικής» Λέγκας του Βορρά, ήταν ο τελευταίος σε μία σειρά φίλων και αντιπάλων του Καβαλιέρε που τον κάλεσαν ανοικτά σε παραίτηση την Τρίτη. Η αντιπολίτευση, μετά την ψηφοφορία της Τρίτης, έδειξε σε υψηλούς τόνους την έξοδο στον Μπερλουσκόνι, με τον πρόεδρο του Pd να λέει πως η Ιταλία «βρίσκεται μπροστά σε σοβαρό κίνδυνο να χάσει την πρόσβαση στις αγορές».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΕνδοΠΑΣΟΚικές ζυμώσεις στο γραφείο Κακλαμάνη

Πρόσωπο «κλειδί» για τις επόμενες πολιτικές εξελίξεις


http://img.protothema.gr/946501E4DDD05262531107AE3444B0AA.jpg

Πρόσωπο που κατέχει «ρόλο» κλειδί για τις επόμενες πολιτικές εξελίξεις τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ή απλά εμβληματική φυσιογνωμία του κυβερνώντος (έως αυτή την στιγμή) κόμματος το οποίο όλοι θεωρούν ότι πρέπει να ενημερώσουν;

Όποια και αν είναι η απάντηση ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης κατάφερε να κλέψει για ακόμα μια φορά την παράσταση καθώς το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον εστιάζεται στο περιεχόμενο των συναντήσεων που είχε με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο.

Αναλυτικά, το πρωί ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, κ. Νίκος Αθανασάκης μπήκε στο γραφείο του κ. Κακλαμάνη, είχε ολιγόλεπτη συνομιλία μαζί του και στην συνέχεια έφυγαν μαζί για το γραφείο του πρωθυπουργού. Παπανδρέου και Κακλαμάνης συζήτησαν για αρκετή ώρα με αποτέλεσμα η σεναριολογία να πάρει φωτιά.

Στην συνέχεια από το γραφείο του κ. Κακλαμάνη πέρασε ο κ. Πετσάλνικος ενώ τελευταίος μπήκε ο κ. Βενιζέλος.

Λίγο μετά τις 17:30 τον κύριο Κακλαμάνη επισκέφτηκαν στο γραφείο του οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας και Πέτρος Ευθυμίου.
Read more...

Από ώρα σε ώρα το όνομα του πρωθυπουργού - Την Τετάρτη ενδεχομένως οι υπουργοί

Διαπραγματεύσεις ΝΔ με ΕΕ για την υπογραφή

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου  προσερχόμενος στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα

Αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ενώ μένει να ξεπερασθούν ακόμη κάποια ζητήματα σχετικά με την αξίωση που έχει εγείρει η Ευρωζώνη για την έγγραφη δέσμευση του νέου πρωθυπουργού, όσο και των Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, για την εφαρμογή της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου. Στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία σημειώνουν πως τις επόμενες ώρες θα δοθεί το όνομα του νέου πρωθυπουργού.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι πρόκειται για τον Λουκά Παπαδήμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Νέα Δημοκρατία θεωρεί πως δεν είναι απαραίτητο να βάλει την υπογραφή της και ήδη σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες προκειμένου να απαλειφθεί ο όρος αυτός ή να γίνει αποδεκτός με τη διασταλτική του ερμηνεία, δηλαδή μέσα από την ψήφο εμπιστοσύνης που θα δώσει η ΝΔ στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας.

Στελέχη και από το ΠΑΣΟΚ και από τη Νέα Δημοκρατία σημειώνουν πως τις επόμενες ώρες εκτός από το όνομα του νέου πρωθυπουργού θα δοθεί και μια σαφής εικόνα για τη διάρκεια και το ρόλο της κυβέρνησης συνεργασίας και θα αποκρυσταλλωθεί ο τρόπος σύμπραξης των δύο μεγάλων κομμάτων σε αυτή.

Πάντως, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναφέρουν πως -εκτός απρόοπτου- η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί αύριο Τετάρτη.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Ο λόγος μου είναι δέσμευση» απαντά ο Α.Σαμαράς στην απαίτηση των Βρυξελλών

Αρνείται να υπογράψει την επιστολήΑθήνα
Θέμα εθνικής αξιοπρέπειας θέτει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, απέναντι στο αίτημα των Βρυξελλών για γραπτή δέσμευση από τους εταίρους της κυβέρνησης συνεργασίας για υλοποίηση της συμφωνίας της 26/27ης Οκτωβρίου.

«Έχω από καιρού και επανειλημμένα εξηγήσει γιατί, προκειμένου να προστατευτούν η ελληνική οικονομία και το ευρώ, έχει γίνει “αναπόφευκτη” η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Τις δηλώσεις αυτές δεν επιτρέπω σε κανέναν να τις θέτει σε αμφιβολία».


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Να έχουν έτοιμες τις παραιτήσεις τους ζήτησε από τους υπουργούς ο Γιώργος Παπανδρέου

«Θα υπάρξει λύση σύντομα»

Ο Γιώργος Παπανδρέου βρέθηκε για λίγη ώρα στο καφενείο του Εθνικού Κήπου
Ο Γιώργος Παπανδρέου βρέθηκε για λίγη ώρα στο καφενείο του Εθνικού Κήπου (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Να έχουν έτοιμες τις παραιτήσεις τους ζήτησε από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου, που διήρκεσε περίπου μία ώρα. Θα υπάρξει λύση σύντομα, συνεχίζονται οι διεργασίες, είπε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς αναφορικά με τις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, χωρίς να τους δώσει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.

Από τις 4 το απόγευμα τα σχέδια παραίτησης βρίσκονταν στα γραφεία των υπουργών, ορισμένοι μάλιστα τις έχουν ήδη υπογράψει και τις έχουν στείλει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός ανέφερε στο Υπουργικό ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της ΝΔ. Ακολούθως, ο κ. Παπανδρέου ανέλυσε την παγκόσμια και ευρωπαϊκή πραγματικότητα, όπως το ρόλο των αγορών οι οποίες, κατά κανόνα, λειτουργούν ανεξάρτητα και αυτόνομα από το πολιτικό σύστημα και τη δημοκρατία.

Ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ είναι δύναμη σταθερότητας και υπευθυνότητας και θα στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας την έξοδο της χώρας από την κρίση. Τόνισε επίσης πως όλο και μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού συστήματος συνειδητοποιεί τη σημασία των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Ενημερώνοντας τους συναδέλφους του για το χθεσινό Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν μέσα στις επόμενες ώρες κοινή επιστολή με τις υπογραφές του Γιώργου Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά, του νέου πρωθυπουργού, του νέου υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου, με την οποία θα δεσμεύονται ότι θα υλοποιηθεί η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, ώστε εν συνεχεία να προχωρήσουν στην εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου στήριξης, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία μετά τη συμφωνία

Ως προς τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μόλις υπάρξει συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο οποίο θα μετάσχουν όσοι επιθυμούν.

Εκεί ο πρωθυπουργός θα υποβάλει την παραίτησή του και την παραίτηση της κυβέρνησης και θα ανακοινώσει το νέο πρόσωπο. Αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς θα ανακοινώσει τη συμφωνία του στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού. Στη συνέχεια ο νέος πρωθυπουργός θα κινήσει τις διαδικασίες σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, ορκωμοσίας και θα ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Εν τω μεταξύ, αναστάτωση προκλήθηκε κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού ΣΥμβουλίου, όταν λίγο μετά την είσοδό του στην αίθουσα ο πρωθυπουργός αποχώρησε, για να έχει ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Φίλιππο Πετσάλνικο, τον Νίκο Αθανασάκη και τον Απόστολο Κακλαμάνη.

Η συνεδρίαση του Υπουργικού ξεκίνησε με καθυστέρηση πλέον της μιάμισης ώρας, λόγω των εν εξελίξει διεργασιών μεταξύ Παπανδρέου και Σαμαρά για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας.

Συμφωνία Παπανδρέου - Σαμαρά

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η συμφωνία του Γ.Παπανδρέου και του Αντ.Σαμαρά στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, ενώ από τη ΝΔ επισημαίνεται ότι έχουν αρθεί οι επιφυλάξεις για συμμετοχή πολιτικών στελεχών της στη νέα κυβέρνηση, γεγονός που ανοίγει το δρόμο των εξελίξεων.

Επιπλέον, η ΝΔ φαίνεται ότι έχει άρει και τις αντιρρήσεις της σχετικά με την ημερομηνία της διεξαγωγής των εκλογών. Η ΝΔ επιθυμούσε κάλπες στις 19 Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της συμμετοχής πολιτικών στελεχών της ΝΔ και η ευελιξία στο θέμα της ημερομηνίας των εκλογών ήταν όροι που έθετε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος για να αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα φθάνει από την Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης, μεταφέροντας την επιστολή του Ταμείου με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της 6ης δόσης και τη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο δανειακό πρόγραμμα.

Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι βολιδοσκοπήθηκε, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος.

Συγκεκριμένα είπε: «Παρακολουθώ, χωρίς να έχω όλες τις λεπτομέρειες. Είμαι σε συσκέψεις. Ναι, γνωρίζω ότι κυκλοφορούν φήμες. Επίσημη πρόσκληση που να έχει έρθει εξ επισήμων χειλέων να μου προτείνει δεν έχει υπάρξει. Πριν γνωρίσω ποιές είναι οι προϋποθέσεις και τι ακριβώς είναι εκείνο το οποίο μου προτείνεται πιο συγκεκριμένα, δεν μπορώ να τοποθετηθώ».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μπαινοβγαίνει ο Παπούλιας στο Προεδρικό, «κολοκυθιά» με τον νέο πρωθυπουργό

Μπαινοβγαίνει ο Παπούλιας στο Προεδρικό, «κολοκυθιά» με τον νέο πρωθυπουργό
Από το Προεδρικό Μέγαρο έφυγε εκ νέου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί η εσπευσμένη επιστροφή του.


Σύμφωνα με πληροφορίες, o κ. Παπούλιας δεν αναμένεται να επιστρέψει άμεσα στο γραφείο του.

Το θρίλερ με το όνομα του νέου πρωθυπουργού συνεχίζεται ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, νεός πρωθυπουργός θα ανακοινωθεί ο κ. Λουκάς Παπαδήμος.

Αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Read more...

Συναντήσεις Βενιζέλου με Παπανδρέου και Κακλαμάνη

Ζυμώσεις ενόψει νέου κυβερνητικού σχήματος


http://img.protothema.gr/D4534A95AEE6B76AC83964D869B95F8A.jpg
Τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου συνάντησε μετά το πέρας της συνεδρίασης του ιστορικού υπουργικού συμβουλίου ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών φέρεται να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για τη συμμετοχή του ή μη στο νέο κυβερνητικό σχήμα, οι ζυμώσεις για το οποίο κορυφώνονται και ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα ενόψει των αναμενόμενων ανακοινώσεων για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου, ο κ. Βενιζέλος είχε συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής και υπουργό σε παλαιότερες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟκ κ. Απόστολο Κακλαμάνη.

Read more...

"Ο Παπανδρέου έκανε μία τεράστια μπλόφα και κέρδισε"

Ως επιτυχημένη μπλόφα χαρακτηρίζει τους χειρισμούς Παπανδρέου η γαλλόφωνη βελγική εφημερίδα "L' ECHO". Τι λέει για το δημοψήφισμα και τα όσα ακολούθησαν (Pic)

"Μα, ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος; Ασυγχώρητος αφελής; Κυνικός υπολογιστής; Πριν ο Παπανδρέου ανακοινώσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το σχέδιο βοήθειας στην Ελλάδα, πριν από μόνο μία εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός ήταν ακόμη φερέγγυος συνομιλητής των ευρωπαϊκών Καγκελαριών. Με το ολίσθημά του, εξανάγκασε τους μεγάλους ιερείς της Ευρώπης να "καούν", προσεγγίζοντας ένα απαγορευμένο θέμα, μέχρι τότε απαραβίαστο: το ταμπού της εξόδου από το ευρώ έσπασε. Ολίσθημα, όντως;

Δεν θα μάθουμε μάλλον ποτέ τι είχε ο Παπανδρέου στο νου του, εκείνη τη Δευτέρα. Αλλά είτε συνειδητοποίησε, είτε όχι, τις σεισμικές συνέπειες της εξαγγελίας του, δεν έχει πια μεγάλη σημασία. Απέσπασε μία πολύτιμη πολιτική νίκη. Ήξερε, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες στις 27 Οκτωβρίου, ότι το τέλος του ήταν πολύ κοντά. Στην Ελλάδα οι αντίπαλοί του, ακόμη και μέσα από το ίδιο του το κόμμα, τον υπέβαλλαν σε αφόρητες πιέσεις.

Τον περασμένο Ιούνιο, χαρίζοντας, θέλοντας και μη, το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών στον κύριο αντίπαλό του, ήξερε ήδη ότι είχε μόνο λίγους μήνες χρόνο. Στην παρούσα συγκυρία, το να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου και να υιοθετήσει το σχέδιο λιτότητας ήταν πραγματικό κατόρθωμα. Αλλά, αφού απεκάλυψε το εύρος της δημοσιονομικής τρύπας που είχαν σκάψει οι προκάτοχοι του, αφού εργάστηκε σαν διάολος για να βγει η χώρα του από το χαντάκι, δεν εννοούσε να οδηγηθεί άδοξα προς την έξοδο.

Εξ' ού η θεαματική πράξη, αντάξια ενός μυθιστορήματος του Κάφκα. Τι το καλύτερο από αυτό το αδύνατο δημοψήφισμα, για να ξεπεράσεις τις διαμάχες τακτικής; Τι το καλύτερο από την απειλή του λαού για να εξαναγκάσει μία βραδύνοα αντιπολίτευση να συμμαχήσει με το μοναδικό φερέγγυο σχέδιο; Παρά την πικρή γεύση που αφήνει στην Ευρώπη, ο Παπανδρέου κατάφερε να δώσει στην Ελλάδα το σοκ που χρειαζόταν για να συσπειρωθεί γύρω από το σχέδιο της 27ης Οκτωβρίου.

Εγκαταλείπει τη θέση του με ψηλά το κεφάλι και το κόμμα του είναι σε θέση ισχύος। Ήρωας παρά τη θέλησή του ή παρεξηγημένη ιδιοφυΐα, Ο Παπανδρέου έκανε μία τεράστια μπλόφα και κέρδισε".

http://news247.gr

Read more...

Κλήρωσε: Παπαδήμος...Τελικά, ο Λουκάς Παπαδήμος θα είναι ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης. Μένουν μόνο μικρές λεπτομέρειες σχετικά με ... το πλαίσιο της νέας κυβέρνησης για να έχουμε σε λίγες ώρες την αλλαγή του σκηνικού...Read more...

Ο Ρέππας ζήτησε την παραίτηση Ρακιντζή

Ο Ρέππας ζήτησε την παραίτηση Ρακιντζή
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το πρωί ο Δημήτρης Ρέππας με τον Γενικό Επιθεωρητη Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή όπου τον ενημέρωσε ότι εντός της ημέρας πρόκειται να του ανακοινωθεί η αντικατάστασή του, η οποία θα αποφασιστεί κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Εκτιμάται ότι θα ζητηθεί και η παραίτηση όλων των ανεξάρτητων αρχών ενόψει της νέας κυβέρνησης.

http://newpost.gr
Read more...

Επιστρέφει ο Παπούλιας στο Προεδρικό Μέγαρο και περιμένει την παραίτηση...

Επιστρέφει ο Παπούλιας στο Προεδρικό Μέγαρο και περιμένει την παραίτηση...
Στο Προεδρικό Μέγαρο επιστρέφει αυτή την ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε φύγει από το κτίριο πριν λίγα λεπτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπούλιας δέχθηκε τηλεφώνημα ώστε να επιστρέψει στο Προεδρικό Μέγαρο ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να τον επισκεφθεί ο Γιώργος Παπανδρέου για να υποβάλει την παραίτησή του।
http://newpost.gr

Read more...

Να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα ζητεί η Κριστίν Λαγκάρντ

Πιέσεις από το ΔΝΤ

Ο κ. Βενιζέλος με την κ. Λαγκάρντ και στο μέσο ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζ. Τρεμόντι
Ο κ. Βενιζέλος με την κ. Λαγκάρντ και στο μέσο ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζ. Τρεμόντι (Φωτογραφία: Associated Press )


Μόσχα, Ρωσία
Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσει, δήλωσε την Τρίτη από τη Μόσχα όπου βρίσκεται η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Πρέπει να υπάρξει πολιτική σαφήνεια», είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, αναφερόμενη στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας στη χώρα.

Η συμφωνία των κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας περιγράφεται από κύκλους του ΔΝΤ, ως μια κατ' αρχήν «θετική εξέλιξη», ωστόσο τονίζεται ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι η ψήφιση και εφαρμογή των μέτρων που συμφωνούνται και όχι η μορφή της κυβέρνησης μιας χώρας.

Εάν η νέα μεταβατική κυβέρνηση προχωρήσει απρόσκοπτα, θα διευκολύνει τη διαχείριση της κρίσης του ελληνικού χρέους, η οποία στη σημερινή συγκυρία λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την ευρωπαϊκή και κατ' επέκταση την παγκόσμια οικονομία, επισημαίνουν.

Υπογραμμίζουν, πάντως, ότι η οριστικοποίηση του σχηματισμού μιας κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας και η υπερψήφιση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου από μια συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου, θα σηματοδοτήσει ένα σαφές πλαίσιο συναίνεσης, το οποίο αναμένεται να επιτρέψει στη γενική διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ, να εισηγηθεί στο ΔΣ του Ταμείου την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Τέλος, επισημαίνουν ότι η συναίνεση των δυο μεγάλων κομμάτων είναι μεν επιθυμητή, αλλά αυτό που θεσμικά ζητεί το ΔΝΤ είναι οι υπογραφές του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας κάθε χώρας.

Σε ό,τι αφορά την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, η κ. Λαγκάρντ καλωσόρισε τις προσπάθειες που καταβάλουν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για την ενίσχυση του EFSF.

Ωστόσο, όπως είπε, η ασάφεια στον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου αποτρέπει τις επενδύσεις από τις ισχυρές αναδυόμενες οικονομίες της ομάδας των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Ν. Αφρική), οι οποίες διατηρούν ακόμα επιφυλάξεις για να επενδύσουν στον EFSF.

Ωστόσο, όπως ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου με την οποία ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψη στη χώρα, η Ρωσία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει μέσω του ΔΝΤ.

«Ξέρω ότι το ΔΝΤ είναι το όχημα που προτιμούν χώρες όπως η Ρωσία», δήλωσε.

Τέλος, είπε ότι αποστολή του ΔΝΤ θα επισκεφθεί σύντομα την Ιταλία, προκειμένου να ελέγξει τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Απόλυση για δύο υπαλλήλους του ΥΠΕΚΑ που συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω για δωροδοκία

Κατόπιν καταγγελίας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω δύο υπάλληλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για δωροδοκία κατόπιν καταγγελίας ιδιοκτήτη εστιατορίου, όπου είχαν πάει για έλεγχο.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, στους δύο υπαλλήλους επιβάλλεται η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης, δηλαδή της απόλυσης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Γκρίνια» στο εσωτερικό της ΝΔ για το εγχείρημα της συμμετοχής στη νέα κυβέρνηση

Διχάζει η συμμετοχή πολιτικών

Ο Αντώνης Σαμαράς στο προεδρικό μέγαρο
Ο Αντώνης Σαμαράς στο προεδρικό μέγαρο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Διχασμός επικρατεί στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ενώ φαίνεται ότι καταγράφονται διαφορετικές τάσεις και στο στενό επιτελείο του Αντ. Σαμαρά για το εάν η Αξιωματική Αντιπολίτευση πρέπει να συμμετάσχει ή όχι με πολιτικά πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα που κυοφορείται.

Αυτός ο διχασμός επιτείνει και την καθυστέρηση για να υπάρξει αποτέλεσμα, αφού η ηγεσία του κόμματος δεν έχει αποφασίσει τι πρέπει τελικά να πράξει, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει υποχώρηση από την πρωϊνή επιλογή να δεχθούν τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων και από τη Ν.Δ. στο κυβερνητικό σχήμα.

Η δυσκολία κατά πολλούς να συμμετάσχει η ΝΔ με πολιτικά πρόσωπα στο νέο κυβερνητικό σχήμα συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια που καταβάλλει η ηγετική ομάδα τη ύστατη στιγμή να μην εμφανιστεί ότι υποστηρίζει την οικονομική πολιτική που εκπορεύεται από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και το νέο μνημόνιο που έρχεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα γραφεία της ΝΔ, επί της λεωφ. Συγγρού, έχουν «σπάσει» τα τηλεφώνα από μέλη, στελέχη και ψηφοφόρους του κόμματος.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, σύμφωνα τουλάχιστον με πληροφορίες του Βήματος, καταγράφεται ένταση με βουλευτές να θέτουν ως «κόκκινη γραμμή» την μη συμμετοχή στελεχών και βουλευτών του κόμματος στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορία, που δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής, ότι είναι σε εξέλιξη κίνηση βουλευτών της ΝΔ που διαμορφώνουν αντιμνημονιακό μπλοκ για να συγκεντρωθούν υπογραφές σε κείμενο με αντιμημονιακή κατεύθυνση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Να έχουν έτοιμες τις παραιτήσεις τους ζήτησε από τους υπουργούς ο Γιώργος Παπανδρέου

«Θα υπάρξει λύση σύντομα»Αθήνα
Να έχουν έτοιμες τις παραιτήσεις τους ζήτησε από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου, που διήρκεσε περίπου μία ώρα. Θα υπάρξει λύση σύντομα, συνεχίζονται οι διεργασίες, είπε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς αναφορικά με τις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, χωρίς να τους δώσει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός ανέφερε στο Υπουργικό ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της ΝΔ. Ακολούθως, ο κ. Παπανδρέου ανέλυσε την παγκόσμια και ευρωπαϊκή πραγματικότητα, όπως το ρόλο των αγορών οι οποίες, κατά κανόνα, λειτουργούν ανεξάρτητα και αυτόνομα από το πολιτικό σύστημα και τη δημοκρατία.

Ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ είναι δύναμη σταθερότητας και υπευθυνότητας και θα στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας την έξοδο της χώρας από την κρίση. Τόνισε επίσης πως όλο και μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού συστήματος συνειδητοποιεί τη σημασία των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Ενημερώνοντας τους συναδέλφους του για το χθεσινό Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν μέσα στις επόμενες ώρες κοινή επιστολή με τις υπογραφές του Γιώργου Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά, του νέου πρωθυπουργού, του νέου υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου, με την οποία θα δεσμεύονται ότι θα υλοποιηθεί η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου, ώστε εν συνεχεία να προχωρήσουν στην εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου στήριξης, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία μετά τη συμφωνία

Ως προς τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μόλις υπάρξει συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο οποίο θα μετάσχουν όσοι επιθυμούν.

Εκεί ο πρωθυπουργός θα υποβάλει την παραίτησή του και την παραίτηση της κυβέρνησης και θα ανακοινώσει το νέο πρόσωπο. Αμέσως μετά ο κ. Σαμαράς θα ανακοινώσει τη συμφωνία του στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού. Στη συνέχεια ο νέος πρωθυπουργός θα κινήσει τις διαδικασίες σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, ορκωμοσίας και θα ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Εν τω μεταξύ, αναστάτωση προκλήθηκε κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού ΣΥμβουλίου, όταν λίγο μετά την είσοδό του στην αίθουσα ο πρωθυπουργός αποχώρησε, για να έχει ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Φίλιππο Πετσάλνικο, τον Νίκο Αθανασάκη και τον Απόστολο Κακλαμάνη.

Η συνεδρίαση του Υπουργικού ξεκίνησε με καθυστέρηση πλέον της μιάμισης ώρας, λόγω των εν εξελίξει διεργασιών μεταξύ Παπανδρέου και Σαμαρά για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η συμφωνία του Γ.Παπανδρέου και του Αντ.Σαμαρά στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, ενώ από τη ΝΔ επισημαίνεται ότι έχουν αρθεί οι επιφυλάξεις για συμμετοχή πολιτικών στελεχών της στη νέα κυβέρνηση, γεγονός που ανοίγει το δρόμο των εξελίξεων.

Επιπλέον, η ΝΔ φαίνεται ότι έχει άρει και τις αντιρρήσεις της σχετικά με την ημερομηνία της διεξαγωγής των εκλογών. Η ΝΔ επιθυμούσε κάλπες στις 19 Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της συμμετοχής πολιτικών στελεχών της ΝΔ και η ευελιξία στο θέμα της ημερομηνίας των εκλογών ήταν όροι που έθετε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος για να αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα φθάνει από την Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης, μεταφέροντας την επιστολή του Ταμείου με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της 6ης δόσης και τη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο δανειακό πρόγραμμα.

Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι βολιδοσκοπήθηκε, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος.

Συγκεκριμένα είπε: «Παρακολουθώ, χωρίς να έχω όλες τις λεπτομέρειες. Είμαι σε συσκέψεις. Ναι, γνωρίζω ότι κυκλοφορούν φήμες. Επίσημη πρόσκληση που να έχει έρθει εξ επισήμων χειλέων να μου προτείνει δεν έχει υπάρξει. Πριν γνωρίσω ποιές είναι οι προϋποθέσεις και τι ακριβώς είναι εκείνο το οποίο μου προτείνεται πιο συγκεκριμένα, δεν μπορώ να τοποθετηθώ».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μετακομίζει στο κτίριο του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου!...Στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον έκτο όροφο του κτιρίου στην Ιπποκράτους μεταφέρει τα πράγματά του από το Μέγαρο Μαξίμου ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η μετακόμιση άρχισε το πρωί της Δευτέρας όταν... φορτηγά γεμάτα κομπιούτερς, φακέλους και άλλα αντικείμενα έκαναν πολλές φορές τη διαδρομή Μαξίμου – Ιπποκράτους.

Την ίδια διαδρομή, συνοδεύοντας τις κούτες με τα πράγματα έκαναν και συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, που φυσικά δεν θα έχουν πλέον καμία δουλειά στο Μαξίμου, αλλά θα στελεχώσουν το γραφείο του στο κεντρικό κτίριο του ΠΑΣΟΚ.

Το γραφείο του, ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ υπήρχε έτσι κι αλλιώς, αλλά υπολειτουργούσε τα τελευταία δύο χρόνια. Όμως τώρα και για άγνωστο διάστημα θα ξαναγίνει το κέντρο των δραστηριοτήτων του κ. Παπανδρέου.
protothema.grRead more...

Βέτο κατά Βενιζέλου βάζει ο Παπαδήμος ...O κ. Λουκάς Παπαδήμος δεν θέλει «άσχετους» κοντά του για να αναλάβει, και ως τέτοιο δείχνει τον Ε. Βενιζέλο. Θεωρεί ότι στο Οικονομικό επιτελείο της μεταβατικής κυβέρνησης θα πρέπει να είναι ... τραπεζίτες, που γνωρίζουν το θέμα...

Ακόμη και την ύστατη ώρα προσπαθούν από το Μαξίμου να πείσουν τον Παπαδήμο να αναλάβει τη μεταβατική πρωθυπουργία, εκείνος όμως αντιδρά βάζοντας βέτο κατά του Βενιζέλου.

«Τι να κάνω να έλθω αν έχω δίπλα μου έναν άσχετο που ενδιαφέρεται για την επόμενη του μέρα στο ΠΑΣΟΚ και δεν σκαμπάζει από οικονομικά ;» λέει ο τραπεζίτης ζητώντας παράλληλα να τον πλαισιώσουν δύο πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του.

Ο Παπανδρέου έχει αρχίσει να τα χάνει καθώς οι επιλογές του εμφανίζουν σοβαρότατα μειονεκτήματα και δυναμιτίζουν την κατάσταση εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ.
parapolitika.grRead more...

Οι Financial Times περιγράφουν την "Ελλάδα της δραχμής"

Διαβάστε στο 247 το δημοσίευμα των Financial Times, που περιγράφει τι θα συμβεί στην Ελλάδα αν επιστρέψει στη δραχμή

Δημοσίευμα των Financial Times περιγράφει με "ανατριχιαστικές" λεπτομέρειες τα βήματα που θα ακολουθήσει η Ελλάδα, αν επιστρέψει στις δραχμές και εξέλθει από την Ευρωζώνη με τελευταίο και πιο τρομακτικό, το συνολικό τερματισμό της οικονομικής δραστηριότητας εντός και εκτός Ευρώπης!

Ο αρθρογράφος, Robert Jenkins, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι παρά το γεγονός πως πολλοί Ευρωπαίοι δε νοιάζονται πλέον αν εξέλθει η χώρα μας από τη ζώνη του ευρώ, οι αντίστοιχες κυβερνήσεις τους θεωρούν το ζήτημα ζωτικής σημασίας.

Στη συνέχεια εξηγεί τους λόγους που συμβαίνει αυτό, αναλύοντας ένα υποθετικό σενάριο επιστροφή της Ελλάδας στην δραχμή σε έξι απλά βήματα.

Βήμα 1ο: Το ελληνικό υπουργικό΄συμβούλιο αποφασίζει την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Το γεγονός αναπαράγεται συνέχεια από τα ελληνικά και ξένα μέσα. Οι πολίτες της Ελλάδας αποσύρουν τις καταθέσεις τους σε ευρώ, προτού μετατραπούν σε δραχμές, τα αποθέματα των τραπεζών λιγοστεύουν, ενώ οι επιχειρήσεις μετατοπίζουν τις τοποθετήσεις τους σε ευρώ στο εξωτερικό. Οι ξένοι δανειστές σε ελληνικές επιχειρήσεις ακυρώνουν τα πιστωτικά όρια. Οι τράπεζες κλείνουν τις "πόρτες" τους.

Βήμα 2ο: Μετά από ένα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει επίσημα την επιστροφή στη δραχμή. Μηχανισμοί ελέγχου των κεφαλαίων που μετατοπίζονται στο εξωτερικό ενεργοποιούνται ενώ ακόμα και περίπολα στα σύνορα συμβάλλουν στον έλεγχο. Το δημόσιο χρέος επαναπροσδιορίζεται σύμφωνα με το νέο εθνικό νόμισμα. Η αξία της δραχμής "βυθίζεται στα τάρταρα" την ώρα που ο πληθωρισμός εκτοξεύεται στα ύψη.

Βήμα 3ο: Διαφορές δημιουργούνται σχετικά με και με τα ιδιωτικά χρέη, όπως για παράδειγμα η δημιουργία διαφωνίας μεταξύ μιας γερμανικής τράπεζας για το δάνειο που έχει χορηγήσει στη θυγατρική εταιρεία μιας πολυεθνικής επιχείρησης όπως η BMW. Τα δάνεια παραμένουν στο ευρώ ή μετατρέπονται σε δραχμές; Οπως και να έχει, η γερμανική τράπεζα και ο Έλληνας δανειστής θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Βήμα 4ο: Αρχίζει η μεταδοτικότητα της κρίσης. Οι πολίτες της Πορτογαλίας ανησυχούν μήπως το ίδιο συμβεί και στη χώρα τους. Έτσι οι Πορτογάλοι αρχίζουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους σε ευρώ, από φόβο μήπως σύντομα μετατραπούν σε escudos. Οι επιχειρήσεις στη χώρα μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, οι τράπεζες κλείνουν κοκ...

Σύντομα το ίδιο σκηνικό παρατηρείται και στην Ιρλανδία. Οι τράπεζες πλέον δεν συνεργάζονται με τους "περιθωριοποιημένους" της Ευρώπης.

Βήμα 5ο: Σύγχυση προκαλείται και εξαπλώνεται για την ευρωπαϊκή κρίση των τραπεζών. Η συναλλαγή μεταξύ των τραπεζών τερματίζεται.

Βήμα 6ο: Τερματίζεται και ο δανεισμός των τραπεζών εκτός Ε.Ε. Η οικονομική δραστηριότητα σταματά...

Τέλος ο συντάκτης καταλήγει πως μια ελληνική χρεοκοπία μέσα στην Ευρωζώνη μπορεί να ελεγχθεί, αντιθέτως μια αντίστοιχη χρεοκοπία εκτός της ζώνης του ευρώ, θα έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες।

http://news247.gr


Read more...

Παπαδήμο θέλει ο γερμανικός Tύπος !

"Σιωπηλό αγωνιστή για τη διαφύλαξη της Ευρωζώνης" χαρακτηρίζουν τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ


http://img.protothema.gr/578F84F150FA7671FB5AF7D849F7BAB5.jpg
Οι Γερμανοί ψήφισαν... Παπαδήμο.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ο καταλληλότερος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας.

Νωρίτερα, η Deutsche Welle μετέδιδε πως οι αναλυτές στη χώρα θεωρούν δεδομένο ότι ο Λουκάς Παπαδήμος θα είναι ο … «αντικαταστάτης του Γιώργου Παπανδρέου».

Ενδεικτική η δημοσίευση της Welt Online που γράφει ότι «η υποψηφιότητα του Λουκά Παπαδήμου ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες των καιρών καθώς στις Βρυξέλλες τον γνωρίζουν πολύ καλύτερα από ότι στην ίδια του την πατρίδα».
Ενώ και σε ρεπορτάζ της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ARD ο κύριος Παπαδήμος παρουσιάζεται ως ένας «σιωπηλός αγωνιστής για τη διαφύλαξη της Ευρωζώνης» !

Την ίδια ώρα, στελέχη του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών επικοινώνησαν με τον πρεσβευτή της Γερμανίας στην Αθήνα με σκοπό να ενημερωθούν για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την τοποθέτηση νέου πρωθυπουργού. Όπως πληροφορείται το protothema.gr οι γερμανοί δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Λουκά Παπαδήμο και η ενημέρωση που είχαν ήταν κυρίως γύρω από το όνομα του. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια του Eurogroup ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε συνομίλησε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα.
Read more...

Έκλεισε η μονάδα του ΟΚΑΝΑ στα Εξάρχεια

«Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας»

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Έκλεισε σήμερα, Τρίτη και η δεύτερη μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στα Εξάρχεια.

Τα περίπου 300 άτομα που εξυπηρετούνταν από την μονάδα αυτή θα μπορούν να απευθύνονται από εδώ και στο εξής στο ΓΝΑ «Ελπίς», όπου λειτουργεί η αντίστοιχη μονάδα χορήγησης μεθαδόνης.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφερόμενος στα βήματα που γίνονται για να εκλείψει η λίστα της ντροπής τόνισε: «Εν αναμονή των κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων, εμείς συνεχίζουμε να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας. Απόδειξη είναι ότι σήμερα έκλεισε και η δεύτερη μονάδα του ΟΚΑΝΑ, στο κέντρο της Αθήνας. Συνεχίζουμε το έργο μας και ευελπιστούμε, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα επιτευχθεί και στην Αττική, ότι ήδη έχει γίνει στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή ο μέσος χρόνος αναμονής να μην ξεπερνά τον ένα μήνα, όσο είναι και ο επίσημος ευρωπαϊκός χρόνος αναμονής».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Παπανδρέου : "Η χώρα έχει ανάγκη από ισχυρή και πολιτική κυβέρνηση"

Η στάση του πρωθυπουργού στις διαπραγματεύσεις


http://img.protothema.gr/5A2E3179F3C3D019BF016EA2ED57AF72.jpg

"Δεν παραδίδω σε κυβέρνηση που οι αντισυμβαλλόμενοι να τη θεωρούν υπηρεσιακή, ούτε σε ότι αφορά στη σύνθεσή της, ούτε σε ότι φορά στη διάρκεια της ζωής της". Με αυτή την κατηγορηματική δήλωση, που τη μεταφέρουν συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός πιέζει τον πρόεδρο της ΝΔ να υποχωρήσει από τις άκαμπτες θέσεις του για τον χρόνο των εκλογών και τη συμμετοχή ή μη στελεχών της ΝΔ στο νέο σχήμα. Με τη "βοήθεια" και των δηλώσεων από την Ευρώπη, που κράτησαν ψηλά το ενδεχόμενο αποπομπής της Ελλάδας από το ευρώ, φαίνεται όλοι οι εμπλεκόμενοι να έχουν βάλει νερό στο κρασί τους. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι ισχυρή και να μπορεί να υπογράψει και να υλοποιήσει τις συμφωνίες με τους δανειστές.

Από αυτά γίνεται κατανοητό πως ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει να διασφαλίσει τη δυναμική της κίνησής του. Να αποτρέψει την κριτική πως έφυγε όπως- όπως. Ότι τελικά αυτός ήταν το πρόβλημα. Ο πρωθυπουργός θέλει να διασφαλίσει πως ο διάδοχός του θα έχει στα χέρια του όλα τα εργαλεία που δεν είχε στα χέρια του αυτός, ώστε στη συνέχεια να μπορεί να αιτιολογήσει την απόφασή του να παραδώσει την πρωθυπουργία στη μέση της θητείας του.

Read more...

Τα πρώτα ονόματα- Ποιοι θα συμμετάσχουν από τη ΝΔ στη νέα κυβέρνηση

Τα πρώτα ονόματα- Ποιοι θα συμμετάσχουν από τη ΝΔ στη νέα κυβέρνηση

Στη συμμετοχή στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στη νέα κυβέρνηση φαίνεται πως κατέληξε τελικά το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολιτευσης. «Το θέμα του πρωθυπουργού πρέπει να κλείσει άμεσα. Περιμένουμε τις ανακοινώσεις», δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, προσθέτοντας ότι «στη νέα κυβέρνηση θα συμμετάσχουν και πολιτικά στελέχη».


Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες στη νέα κυβέρνηση είναι πιθανό να συμμετάσχουν οι Σταύρος Δήμας, Κωστής Χατζηδάκης, Νίκος Δένδιας, Κώστας Αρβανιτόπουλος και ο οικονομολόγος Γιάννης Μουρμούρας, σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά.

Νωρίτερα, με παρέμβασή του στο τηλεοπτικό κανάλι ANT1, ο εκπρόσωπος της ΝΔ δήλωσε ότι «δεν αποτελεί θέσφατο» η τοποθέτηση στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι «το σημαντικό είναι να τελειώνουμε γρήγορα για να διευκολυνθεί η υπόθεση».

Ο κ. Μιχελάκης ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «δεν πρόκειται για συγκυβέρνηση, αλλά για μεταβατική κυβέρνηση που θα έχει ως στόχο την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και τη διεξαγωγή εκλογών».

Σημειώνουμε ότι η ονοματολογία στηρίζεται σε πληροφορίες και επισήμως η ΝΔ δηλώνει ότι αυτή η συζήτηση είναι πρόωρη.

Από τη πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, τόνισε ότι «εμείς θα την στηρίξουμε την κυβέρνηση σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει. Δεν παίζουμε».

«Σε κάθε εθνική προσπάθεια είναι σωστό να μετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Αυτό προϋποθέτει ότι συμφωνούν απόλυτα στο σκοπό και είναι χρήσιμοι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.


Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε αρχικά αρνηθεί τη συμμετοχή στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στη νέα κυβέρνηση, γεγονός που αποτελούσε μία εκ των βασικών διαφωνιών με την κυβέρνηση।

http://newpost.gr
Read more...

Κορυφώνονται οι διεργασίες για τη νέα κυβέρνηση - Καθυστερεί το Υπουργικό Συμβούλιο

Παράταση της αγωνίας

Μέχρι τελευταία στιγμή συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών
Μέχρι τελευταία στιγμή συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Κορυφώνονται οι διεργασίες για την επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού, καθώς και για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, λίγο πριν συγκληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο, η συνεδρίαση του οποίου ήταν προγραμματισμένη για τις 12:00.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν επαφές του Γιώργου Παπανδρέου με τον Λουκά Παπαδήμο και πως η διαδικασία των διαβουλεύσεων για τη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος είναι σε εξέλιξη. Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί από κυβερνητικές πηγές.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η συμφωνία του Γ.Παπανδρέου και του Αντ.Σαμαρά στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, ενώ από τη ΝΔ επισημαίνεται ότι έχουν αρθεί οι επιφυλάξεις για συμμετοχή πολιτικών στελεχών της στη νέα κυβέρνηση, γεγονός που ανοίγει το δρόμο των εξελίξεων.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε σχετικά: «Το θέμα του πρωθυπουργού πρέπει να κλείσει άμεσα... Περιμένουμε τις ανακοινώσεις» και πρόσθεσε ότι στη νέα κυβέρνηση θα συμμετάσχουν και πολιτικά στελέχη του κόμματος.

Παράλληλα, πληροφορίες από τη ΝΔ αναφέρουν ότι έχουν αρθεί και οι αντιρρήσεις σχετικά με την ημερομηνία της διεξαγωγής των εκλογών. Η ΝΔ επιθυμούσε κάλπες στις 19 Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της συμμετοχής πολιτικών στελεχών της ΝΔ και η ευελιξία στο θέμα της ημερομηνίας των εκλογών ήταν όροι που έθετε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος για να αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να ζητηθούν οι παραιτήσεις των υπουργών για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να υποβάλει την παραίτησή του στον Κάρολο Παπούλια.

Προσερχόμενος στη Βουλή για το Υπουργικό Συμβουλιο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, ερωτηθείς από το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, σχετικά με τις εξελίξεις, για τις οποίες αγωνιούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι αγορές, δήλωσε: «Όταν οι σχέσεις των πολιτικών κομμάτων διαμορφώνονται με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη, τη σαφήνεια, την εντιμότητα και την ηθική, τότε το αποτέλεσμα είναι πάντα καλύτερο, για το λαό, τη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά στα υπόλοιπα ονόματα που ακούστηκαν για τη θέση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην Αθήνα φθάνει από την Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης, μεταφέροντας την επιστολή του Ταμείου με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της 6ης δόσης και τη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο δανειακό πρόγραμμα.

Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι βολιδοσκοπήθηκε, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος.

Συγκεκριμένα είπε: «Παρακολουθώ, χωρίς να έχω όλες τις λεπτομέρειες. Είμαι σε συσκέψεις. Ναι, γνωρίζω ότι κυκλοφορούν φήμες. Επίσημη πρόσκληση που να έχει έρθει εξ' επισήμων χειλέων να μου προτείνει δεν έχει υπάρξει. Πριν γνωρίσω ποιές είναι οι προϋποθέσεις και τι ακριβώς είναι εκείνο το οποίο μου προτείνεται πιο συγκεκριμένα, δεν μπορώ να τοποθετηθώ».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...