Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Σκόπελος για την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης οι γραπτές εγγυήσεις

Συνεχιζόμενο πολιτικό θρίλερ

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στην τελική ευθεία φαίνεται να βρίσκονται οι, συνεχιζόμενες έως αυτήν την ώρα, διεργασίες που θα οδηγήσουν στην ανακοίνωση του ονόματος του νέου πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης.

Τις τελευταίες ώρες, οι πληροφορίες ανέφεραν πως τα δύο μεγάλα κόμματα συγκλίνουν στο πρόσωπο που θα ηγείται του νέου σχήματος και το οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας το μεσημέρι στο Υπουργικό Συμβούλιο, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «είμαστε πια κοντά σε συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία» δεν θέλησε όμως να μπει «σε μια ονοματολογία».

«Εκ των πραγμάτων, όταν κάνει κανείς μια συνεργασία με άλλο κόμμα, υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές ένθεν και ένθεν, οι οποίες βεβαίως περιορίζουν» δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

Σημαντικό μέρος των διαβουλεύσεων αφορούν στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών της νέας κυβέρνησης. Βάσει των σεναρίων που έχουν κυκλοφορήσει, αυτός είναι πιθανόν να μην είναι ο νυν υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πρόβλημα δεν φαίνεται να υπάρχει με τους όρους που έθετε η ΝΔ ως προς τη μη συμμετοχή πολιτικών στελεχών της στο νέο σχήμα, ούτε με τον αυστηρό ορισμό της 19ης Φεβρουαρίου ως ημερομηνία των εκλογών.

Μείζον θέμα έχει προκύψει όμως με τη ρητή απαίτηση των Βρυξελλών για γραπτή δέσμευση από τους εταίρους της κυβέρνησης συνεργασίας για υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης-27ης Οκτωβρίου.

Η ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, βρισκόταν σε διαβούλευση με τους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να απαλειφθεί ο όρος αυτός, ή να γίνει αποδεκτός με τη διασταλτική του ερμηνεία, δηλαδή μέσα από την ψήφο εμπιστοσύνης που θα δώσει η ΝΔ στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έθεσε το απόγευμα θέμα εθνικής αξιοπρέπειας και διεμήνυσε προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η ρητή δέσμευσή του για εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών αρκεί.

«Υπάρχει εθνική αξιοπρέπεια. Έχω από καιρού και επανειλημμένα εξηγήσει γιατί, προκειμένου να προστατευτούν η ελληνική οικονομία και το ευρώ, έχει γίνει 'αναπόφευκτη' η εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Τις δηλώσεις αυτές δεν επιτρέπω σε κανέναν να τις θέτει σε αμφιβολία» είπε ο κ. Σαμαράς.

Η απάντηση ήρθε σχεδόν άμεσα από τον επίτροπο Όλι Ρεν, ο οποίος από την πλευρά του κατέστησε σαφές ότι χωρίς τις γραπτές εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά «δεν θα υπάρξει 6η δόση».

«Αισθανθήκαμε ότι η μονομερής ανακοίνωση του δημοψηφίσματος ήταν παραβίαση της εμπιστοσύνης από την Ελλάδα προς τους Ευρωπαίους εταίρους της, γιατί αυτό έθεσε εν αμφιβόλω τη δέσμευση της Ελλάδας στις αποφάσεις της συνόδου της Ευρωζώνης, που ελήφθησαν προς όφελος της Ελλάδας, για χάρη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού» είπε ο επίτροπος Ρεν και συμπλήρωσε:

«Βλέπουμε ότι τώρα είναι σημαντικό να ετοιμάσουμε το κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρωζώνης και ο τρόπος για να γίνει αυτό, για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, είναι βέβαια μέσω γραπτής δέσμευσης, σε χαρτί, συν συγκεκριμένες πρότερες δράσεις ως προϋπόθεση για να προχωρήσουμε».

Περαιτέρω διευκρίνιση ήρθε από τον εκπρόσωπο Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «οι γραπτές δεσμεύσεις που απαιτεί ο επίτροπος ζητούνται τόσο από τον πρόεδρο της νέας κυβέρνησης αλλά και από «τους ηγέτες των πολιτικών παρατάξεων, όπως συνέβη στην Πορτογαλία, όπου εδόθησαν πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.»

Στις δηλώσεις του επιτρόπου Ρεν απάντησε η Νέα Δημοκρατία διά του εκπροσώπου της, Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος τονίζει σε σχετική ανακοίνωση: «Το ότι η Ευρώπη έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να προσβάλει την εθνική μας αξιοπρέπεια».

Μετά την εικόνα νέας εμπλοκής που δημιουργήθηκε, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, με παρέμβασή του, πρότεινε να υπάρξει τριμερής συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Γ.Παπανδρέου, Αντ.Σαμαρά και του ιδίου, ώστε να βρεθεί λύση.

«Εργώδης τοκετός, παλίνδρομος η κύηση, σε κίνδυνο το έμβρυο. Για να σωθεί, χρειάζεται η άμεση παρέμβαση. Και άμεση παρέμβαση είναι να βρεθεί ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γιώργος Παπανδρέου και εγώ, να βρούμε την κατάλληλη σύνθεση και τον πιο ενδεδειγμένο για πρωθυπουργό» είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε παρομοιάσει τις προσπάθειες για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με αποτυχημένο προξενιό, προσθέτοντας, σχετικά με τη στάση που θα τηρήσει ο ίδιος: «Αυτός ο γάμος μπορεί να έχει τύχη; Και γιατί να πας κουμπάρος;».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας το βράδυ σε τηλεοπτικούς σταθμούς, επιβεβαίωσε ότι έλαβε τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό για το ενδεχόμενο συμμετοχής της στη νέα κυβέρνηση, το οποίο άφησε ανοιχτό.

Η ΔΗΣΥ, είπε η κυρία Μπακογιάννη, πίστευε εξαρχής και πιστεύει στην αναγκαιότητα μίας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και θα υποστηρίξει, με την ψήφο της και κάθε άλλο τρόπο, ένα τέτοιο εγχείρημα. Το πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι ότι δεν ξέρω για ποια κυβέρνηση μιλάμε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε τονίσει το απόγευμα ότι «όλα πρέπει να τελειώσουν σήμερα, προέχει η σωτηρία της χώρας, διαφορετικά θα ψάχνουμε τα χρήματα που εξασφαλίσαμε σε μια Ευρώπη που κλυδωνίζεται».

Ο κ. Βενιζέλος έκανε τις παραπάνω δηλώσεις σε δημοσιογράφους μετά την -πέραν της μιάμισης ώρας- συνάντηση που είχε με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

Ο κ. Κακλαμάνης είχε κατά τη διάρκεια της ημέρας συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, καθώς και με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ Πέτρο Ευθυμίου και Χρήστο Πρωτόπαπα.

Στα ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν απάντησε ο ίδιος, διαψεύδοντας σενάρια περί εμπλοκής του ονόματός του στις διεργασίες για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η «ενότητα του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ».

Το βράδυ υπήρξε συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον Έλληνα αντιπρόσωπο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) Παναγιώτη Ρουμελιώτη, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου. Δεν έγινε γνωστό το αντικείμενο της συνάντησης.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: