Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Κλείνει το γυμναστήριο της βουλής...



Σε ριζική αναμόρφωση του κοινοβουλευτικού έργου αλλά και δραστικές περικοπές στις «κρυφές» και φανερές δαπάνες της Βουλής είναι αποφασισμένος να προχωρήσει ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, με πρώτη συμβολική κίνηση το... κλείσιμο του γυμναστηρίου.

Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του κ. Μειμαράκη ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος να πετύχει «τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου για την Βουλή» ακολουθώντας με τον τρόπο αυτό την πολιτική του κ. Φίλιππου Πετσάλνικου ο οποίος υιοθέτησε τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας και για τα δημοσιονομικά του κοινοβουλίου.

Πέραν όμως του γυμναστηρίου της Βουλής, ο πρόεδρος προσανατολίζεται σε περικοπές και από τα βουλευτικά προνόμια στο πλαίσιο των δηλώσεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Βέβαια η συγκεκριμένη δέσμευση μένει να αποδειχθεί και στην πράξη και μια καλή αφορμή –σύμφωνα με τους περισσότερους– θα δοθεί τις επόμενες εβδομάδες με την έναρξη των θερινών τμημάτων της Βουλής.

Σημειώνεται ότι στα συγκεκριμένα τμήματα που διαρκούν έως τον Οκτώβριο οι βουλευτές που συμμετέχουν πληρώνονται έξτρα 150 ευρώ την ημέρα! Σε κάθε τμήμα συμμετέχουν 100 βουλευτές και συνήθως ο χρόνος έως τον Οκτώβριο κατανέμεται με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργήσουν 3 τμήματα και να καλυφθούν όλοι οι βουλευτές.

Επιπροσθέτως, κατά την λειτουργία θερινών τμημάτων δεν μπορούν να ψηφιστούν νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών, μπορούν όμως να έρθουν άλλες κρίσιμες προτάσεις νόμου ή ακόμα και αποκρατικοποιήσεις. Παραδοσιακά άλλωστε, πολλές κυβερνήσεις εκμεταλλεύτηκαν την λειτουργία των θερινών τμημάτων για να περάσουν «αναίμακτα» σκληρά νομοσχέδια χωρίς «ανταρσίες».

Εκτός όμως των δημοσιονομικών μέτρων, ο κ. Μεϊμαράκης επιθυμεί να αλλάξει και την κοινοβουλευτική διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένες από τις σκέψεις του προέδρου είναι:

- Σύσταση διακοινοβουλευτικής επιτροπής παρακολούθησης της εκτέλεσης νομοσχεδίων που έχουν ψηφιστεί στην βουλή. Η επιτροπή θα ελέγχει την πορεία εκτέλεσης των νόμων, θα εκδίδει πόρισμα ανά 2μηνο και θα ζητεί εξηγήσεις από τους υπουργούς αν δεν εφαρμόζουν τους νόμους.

- Μεταφορά του κοινοβουλευτικού ελέγχου στις επιτροπές με παρουσία τόσο του υπουργού όσο και άλλων βουλευτών. Η επιθυμία του προέδρου είναι να φύγει η συγκεκριμένη διαδικασία από την Ολομέλεια προκειμένου να αποφευχθούν οι εικόνες των άδειων εδράνων.

- Επαναφορά του κτιρίου της παλιάς Βουλής (ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού) στην δικαιοδοσία της Βουλής. Συγχώνευση με το ίδρυμα της Βουλής υπό ενιαία διοίκηση.
apospasma.gr


Read more...

Η ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΡΑΤΕΥΤΗΚΕ ΣΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ


Η ΔΗΜΑΡ δεν έχει άγχος για τη συγκυβέρνηση


Η ΔΗΜΑΡ δεν έχει άγχος για τη συγκυβέρνηση
Τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης, η Δημοκρατική Αριστεράέμοιαζε να είναι ο αδύναμος κρίκος του σχήματος. Ο κ. Κουβέλης απέκτησε εσωκομματική αντιπολίτευση. Έχασε ένα από τα κορυφαία και ιδρυτικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, το Στέφανο Μπαγιώργο, που μπορεί να είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό, για τον μικρόκοσμο των ανανεωτικών του Συνασπισμού ήταν ένα πολύ σημαντικό στέλεχος και σημείο αναφοράς. Θέματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η λαθρομετανάστευση έδειχναν να αποτελούν σημεία αξεπέραστα, στα οποία θα δοκιμαζόταν οι αντοχές της ΔΗΜΑΡ και κατ’ επέκταση της συγκυβέρνησης.   

Σχεδόν ένας μήνα μετά την ορκωμοσία του Αντώνη Σαμαρά γίνεται πλέον καθημερινά όλο και πιο σαφές, ότι το πρόβλημα της συγκυβέρνησης δεν θα είναι η Δημοκρατική Αριστερά. Ο Φώτης Κουβέλης δείχνει αποφασισμένος να τιμήσει την υπογραφή που έβαλε κάτω από το συμβόλαιο συνασπισμού και να στηρίξει την κυβέρνηση. 

Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ, δείχνοντας απροσδόκητη ωριμότητα «έκλεισε» τις γραμμές της πίσω του. Η εσωκομματική αντιπολίτευση στρατεύτηκε στα καθήκοντα ενός κόμματος που δίνει μια μεγάλη μάχη. Ακόμα και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, που είχε κάθε λόγο να είναι χολωμένος με τις επιλογές του προέδρου, επανήλθε και ανέλαβε σημαντικά καθήκοντα.   

Ο ίδιος ο κ. Κουβέλης κέρδισε τις εντυπώσεις με τον τρόπο που χειρίστηκε την κυβερνητική κρίση της «επαναδιαπραγμάτευσης» την οποία προκάλεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Υπερασπίστηκε τη συνοχή της κυβέρνησης. Κατέστησε σαφές προς κάθε κατεύθυνση, πως η επαναδιαπραγμάτευση δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση ούτε θα τελειώσει σε τρία τέρμινα. 

Τόνισε ότι δεν έχει «κανένα άγχος αναφορικά με το να μην υπάρξει αναντιστοιχία όσων προεκλογικά διατυπώθηκαν, ως υπόσχεση και εξαγγελία με αυτά τα οποία θα συμβούν». Και το σημαντικότερο, στήριξε πλήρως και ανεπιφύλακτα τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.   

Συναρπαστικός ο κ. Κουβέλης μπορεί να μην είναι, έχει χρόνια στην πολιτική όμως και διαθέτει κοινή λογική. Το να υπονομεύσεις το σημαντικότερο υπουργό μιας τρικομματικής κυβέρνησης μέσα στον πρώτο μήνα είναι συνταγή αυτοκαταστροφής και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θέλει να βγάλει τουλάχιστον τη διετία, έχει καταλάβει πως σημασία δεν έχει να δημιουργήσει πρόσκαιρες εντυπώσεις, αλλά να έχει χρονική άνεση η κυβέρνηση για να παράξει αποτελέσματα.

Κοντά στη ΔΗΜΑΡ ο κ. Στουρνάρας δεν είναι, στην Αγίου Κωνσταντίνου όμως τον εκτιμούν, αντιλαμβάνονται ότι ξέρει τη δουλειά και την εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο στο δικό τους κοινό. Το να του πάρουν τη διαπραγμάτευση από τα χέρια είναι μια προοπτική που προκαλεί στον κ. Κουβέλη δέος, στο κάτω-κάτω της γραφής και τα εφημερίδες διάβαζε τα τελευταία τρία χρόνια και τα νέα χαράτσια μετά από κάθε διαπραγματευτική επιτυχία των κυβερνήσεων Παπανδρέου καιΠαπαδήμου.   

Έναντι του κ. Βενιζέλου, ο οποίος έχει ένα εμφανές άγχος να «κερδίσει πόντους» από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση ο κ. Κουβέλης έχει ένα πλεονέκτημα. Όντας σε θέση να ανεβαίνει με τα πόδια από την Αγίου Κωνσταντίνου στο γραφείο του στη Ζαλοκώστα και να μιλάει με τον κόσμο, ξέρει ότι οι ψηφοφόροι του δεν περιμένουν να αλλάξει την κατάσταση από σήμερα ως αύριο και ότι η πρώτη προτεραιότητα παραμένει να μείνει η χώρα στο ευρώ. 

Σε αυτούς τους ψηφοφόρους όμως, ο κ. Κουβέλης κερδίζει πόντους. Αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση στην κυβέρνηση ο κ. Κουβέλης δεν θα είναι επειδή πιστεύει ότι οι πολίτες που έδωσαν την πλειοψηφία στη συγκυβέρνηση, δεν την ψήφισαν γι’ αυτό. 

Και ενδεχομένως, να έχει διαβάσει καλύτερα το 18% του κ. Σαμαρά στις 6 Μαίου από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.             
Προς τα έξω, η ΔΗΜΑΡ δίνει πια την εικόνα ότι δεν έχει άγχος και ότι δεν θα είναι ο αδύναμος κρίκος της συγκυβέρνησης. Για το ΠΑΣΟΚ, δεν θα έβαζε κανείς το χέρι του στη φωτιά.


Θέμης Δαγκλής

Read more...

Η διοικητική μεταρρύθμιση στο επίκεντρο σύσκεψης Σαμαρά - Μανιτάκη

Η πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού σε υπουργείο


Στόχος της διοικητικής μεταρρύθμισης είναι η άρση χρόνιων διοικητικών στρεβλώσεων
Στόχος της διοικητικής μεταρρύθμισης είναι η άρση χρόνιων διοικητικών στρεβλώσεων   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντ.Σαμαρά πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με τη συμμετοχή και της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών και Επικρατείας, για την πορεία της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Είναι χαρακτηριστικό και συμβολικό το γεγονός ότι η πρώτη επίσκεψη του κ. Σαμαρά σε υπουργείο γίνεται στο αρμόδιο για την δημόσια διοίκηση υπουργείο.

Σημειώνεται πως ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης θα πρέπει στους επόμενους μήνες να φέρει εις πέρας την κανονιστική ανασυγκρότηση 13 βασικών τομέων της ελληνικής οικονομίας σε βάθος 10 μηνών.

Η προσπάθεια αυτή που θα γίνει σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και Γάλλους ειδικούς θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κομβική για την μεσοπρόθεσμη ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού μοντέλου και την άρση χρόνιων διοικητικών στρεβλώσεων.

Στόχος είναι να καταργηθεί η πολυνομία και οι δυσδιάκριτες συναρμοδιότητες που ενθαρρύνουν αφενός τη διαφθορά στη δημόσια διοίκηση και αφετέρου τα χρόνια παρασιτικά φαινόμενα που τροφοδοτούν την μαύρη οικονομία.

Η έρευνα για τον εντοπισμό περιττών διοικητικών επιβαρύνσεων θα εστιάσει στους εξής κρίσιμους τομείς :

-Φορολογικό Δίκαιο (ΦΠΑ)
-Ισολογισμοί - Εταιρικό Δίκαιο
-Εργασιακό Περιβάλλον Εργασιακές Σχέσεις
-Ενέργεια
-Αλιεία
-Ασφάλεια Τροφίμων
-Φαρμακευτική Νομοθεσία
-Δημόσιες Συμβάσεις
-Περιβάλλον
-Γεωργία και γεωργικές επιδοτήσεις
-Τηλεπικοινωνίες
-Τουρισμός
-Στατιστικές

Σημειώνεται πως ήδη από τον προηγούμενο Φεβρουάριο η τρόικα είχε ζητήσει τη διερεύνηση των διοικητικών επιβαρύνσεων στους 12 πιο πάνω τομείς, ενώ μετά από συστάσεις του ΟΟΣΑ προστέθηκε και ο τομέας των στατιστικών γιατί συνήθως αντιπροσωπεύει μια σημαντική πηγή επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις σε χώρες μέλη του Οργανισμού.

Η αξιολόγηση θα γινει με τη χρήση τυποποιημένων μοντέλων κόστους (Standard Cost Model), ώστε να εντοπιστούν ελλείψεις και περιττές διοικητικές επιβαρύνσεις που εμποδίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των αγορών, ζημιώνουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και δυσχεραίνουν τη λειτουργία των αγορών προς όφελος των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

Η προσπάθεια αυτή, που θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2013, θα οδηγήσει στην κατάρτιση προτάσεων για τροποποιήσεις των νόμων και κανονισμών, με λιγότερο επιβαρυντικά εναλλακτικά θεσμικά μέσα.

Η εξάλειψη των περιττών διοικητικών επιβαρύνσεων θα έχει άμεσα θετική επίπτωση στην οικονομία. Μετριοπαθείς προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ υπολογίζουν το αρχικός όφελος από τον περιορισμό των διοικητικών επιβαρύνσεων στα 7 δισ. ευρώ. 
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πρόταση νόμου για κατάργηση των μνημονίων και δανειακής σύμβασης από το ΚΚΕ

Κάλεσε ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητους Έλληνες να ψηφίσουν


  (Φωτογραφία:  Fosphotos )

Αθήνα
Την πρόταση νόμου για την κατάργηση των μνημονίων, της δανειακής σύμβασης και των εφαρμοστικών νόμων, που κατέθεσε την Πέμπτη στη Βουλή, παρουσίασε το πρωί της Παρασκευής, σε συνέντευξη Τύπου η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες να ψηφίσουν την πρόταση νόμου και έτσι αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το ΚΚΕ εντάσσει αυτή την πρωτοβουλία στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ενώ θέτει, και μετά τις εκλογές, ως αίτημα λαϊκής διεκδίκησης την κατάργηση μνημονίων και δανειακών συμβάσεων «που ψήφισαν στην Βουλή η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ αρχικά και η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στη συνέχεια με την ευθύνη που αναλογεί και στον ΛΑΟΣ».

Υπογραμμίζει ότι η διέξοδος για τον λαό βρίσκεται στην γραμμή «κατάργησης των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, της μονομερούς διαγραφής του χρέους, της αποδέσμευσης από την ΕΕ, με εργατική λαϊκή εξουσία, με τον λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, για να αξιοποιηθούν σχεδιασμένα οι μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας, να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες».

Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Αρθ.Ζερβός: Στα 700 εκατ. ευρώ θα φτάσει η μείωση της μισθοδοσίας το 2012!...



Ο κ.Αρθούρος Ζερβός στην ομιλία του στη σημερινή γενική συνέλευση της ΔΕΗ αναφέρθηκε στην πορεία της εταιρείας και επεσήμανε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2012 το μισθολογικό κόστος στη ΔΕΗ μειώθηκε κατά 50 εκατ. ευρώ. Ερωτηθείς στο τέλος της γενικής συνέλευσης από τον... 
Τρύφωνα Αλευρίτη για το κόστος της ΔΕΗ, απάντησε ότι είναι στις προθέσεις του να μειώσει το κόστος της μισθοδοσίας και των δαπανών κατά 700 εκατ. ευρώ!

Η γενική συνέλευση ξεκίνησε με την ομιλία του εκπρόσωπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Κώστα Μαθιουδάκη, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανακαλύψει τον τροχό και ότι παρακολουθεί τι γίνεται στο εξωτερικό. Πρόσθεσε ότι μπορούμε να την προσαρμόσουμε στις δικές μας ανάγκες και να την εφαρμόσουμε. ”Αλλαγές που εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνονται αρνητικές, μπορεί να φέρουν ανάπτυξη και επέκταση”.

Ξεκαθάρισε ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης και το όποιο από αυτά επιλεγεί θα συνδυαστεί με τις υποχρεώσεις της χώρας για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και λιγνίτη.

Εν συνεχεία ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Νίκος Φωτόπουλος, μίλησε για μηδενική ανοχή του συνδικάτου σε ό,τι αφορά την αποκρατικοποίηση της Επιχείρησης. Προειδοποίησε ότι για τη ΓΕΝΟΠ αποτελούν κόκκινες γραμμές και θα ακολουθήσει σύγκρουση εάν επιχειρηθούν η πώληση λιγνιτικών μονάδων, η περαιτέρω μετοχοποίηση, η εκχώρηση του management, η απαξίωση του λιγνίτη, η απόλυση προσωπικού και η νέα αύξηση τιμολογίων χωρίς πρώτα να κλείσει κάθε πηγή αφαίμαξης της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Θα αντιδράσουμε αμέσως, θα μας βρουν σκληρά, πολύ σκληρά, απέναντί τους αν επιχειρήσουν να ξεπουλήσουν έστω και ένα κομμάτι της ΔΕΗ» .Τόνισε ευθέως ότι ο προηγούμενος υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου και η ΡΑΕ έκαναν τη ΔΕΗ «υπηρέτρια των ιδιωτών».

Τέλος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, επανέλαβε τα περί στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας συγκεκριμένα για τη μη σύνδεση της γενικής τιμής ηλεκτρικού με τη χονδρική τιμή, κάνοντας τον απολογισμό του προηγούμενου έτους. Αναφέρθηκε επίσης, στο μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους για τις μονάδες φυσικού αερίου ,που σύμφωνα με τον κ.Ζερβό θα επιβαρύνει τη ΔΕΗ με περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ το 2012. Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, τόνισε ότι ακόμα δεν έχει κλείσει το χρηματοδοτικό σχήμα για τη μονάδα Πτολεμαΐδα 5, ανέφερε ότι μέσα στον Ιούλιο ξεκινάει η έμφραξη του υδροηλεκτρικού Ιλαρίων, το οποίο θα λειτουργήσει το 2013 και τέλος είπε πως μέχρι το 2015 θα απενταχθούν τέσσερις επιπλέον παλιές μονάδες της εταιρείας στην Πτολεμαΐδα ισχύος 580 MW. Συνολικά η ΔΕΗ σχεδιάζει τα επόμενα χρόνια απεντάξεις παλαιών μονάδων (μαζί με παλαιές μονάδες φυσικού αερίου και πετρελαίου) ισχύος 1.270 MW.
http://energyin.gr/


Read more...

«Αγώνας δρόμου» της κυβέρνησης για τις περικοπές 11,6 δισ. ευρώ- Τι εξετάζεται για κληρικούς, στρατιωτικούς και «αιώνιους» φοιτητές



«Αγώνας δρόμου» της κυβέρνησης για τις περικοπές 11,6 δισ. ευρώ- Τι εξετάζεται για κληρικούς, στρατιωτικούς και «αιώνιους» φοιτητές
Σε μαραθώνιο εξελίσσεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να βρεθούν άμεσα μέτρα 11,6 δισ. ευρώ για τη διετία 2012- 2013 χωρίς να χρειαστούν απολύσεις και μειώσεις μισθών στο Δημόσιο.
Προνοιακά επιδόματα, δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων, περικοπή εφάπαξ, μείωση φαρμακευτικής δαπάνης, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και Οργανισμών,
 ισοδύναμα μέτρα για τις απολύσεις, μισθοί ΔΕΚΟ κα άλλες λειτουργικές δαπάνες τέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι της χθεσινής διυπουργικής σύσκεψης υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

«Δεν υπάρχουν νέα μέτρα για φέτος αν εφαρμοστούν πλήρως τα ψηφισμένα μέτρα του Μαρτίου» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, έχουν ήδη εξευρεθεί ισοδύναμα μέτρα 40 εκατ. ευρώ για το 2012 και άλλα 120 εκατ. ευρώ για το 2013 ώστε να αποφευχθεί να γίνουν οι περικοπές στα Ειδικά Μισθολόγια των στρατιωτικών. Η εξοικονόμηση θα προέλθει κυρίως από μεταθέσεις πληρωμών σε εξοπλιστικά προγράμματα και επανεξέταση συγκεκριμένων συμβάσεων. Η πρόταση αυτή θα τεθεί προς έγκριση στην τρόικα, καθώς δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Μεταξύ των μέτρων που συζητούνται είναι και η πρόταση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας από 9 σε 12 μήνες, η πληρωμή του μισού μισθού των κληρικών από το δημόσιο και του υπόλοιπου μισού από την ίδια την εκκλησία καθώς και η πληρωμή διδάκτρων από τους «αιώνιους» φοιτητές.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο η πρόταση αύξησης της στρατιωτικής θητείας από τους 9 στους 12 μήνες εκτιμάται ότι θα περιόριζε τις ανάγκες νέων προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών, μειώνοντας έτσι τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού.


Σχετικά με τη μισθοδοσία των κληρικών, εάν τελικά προχωρήσει η πρόταση για κάλυψη μόνο της μισής δαπάνης μισθοδοσίας από το Δημόσιο, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να εξοικονομήσει 100 εκατ. ευρώ.


Όσον αφορά στην πληρωμή διδάκτρων από τους «αιώνιους» φοιτητές η πρόταση αυτή εξετάζεται διεξοδικά προκειμένου να μην υπάρξουν συνταγματικά κωλύματα αφού με βάση παλαιότερες διατάξεις του νόμου για την Παιδεία προβλέπεται ότι δεν μπορούν να επιβληθούν δίδακτρα σε προπτυχιακούς φοιτητές λόγω της συνταγματικής πρόβλεψης για δημόσια δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, στον τελευταίο νόμο-πλαίσιο εισήχθη μια διάταξη που προβλέπει ότι «μετά το πέρας της περιόδου κανονικής φοίτησης, που ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών της σχολής, προσαυξημένο κατά τέσσερα εξάμηνα, οι φοιτητές μπορούν να εγγραφούν στα εξάμηνα μόνον εφόσον πληρούν τους όρους συνέχισης της φοίτησης που καθορίζονται στον οργανισμό κάθε ιδρύματος».

Από την Κυριακή οι προτάσεις της κυβέρνησης για τα ισοδύναμα μέτρα ώστε να αποφευχθούν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις βρίσκονται στα χέρια της τρόικας, η οποία αναμένεται στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου. 

Την Παρασκευή θα υπάρξει τεχνική σύσκεψη με συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων, τη Δευτέρα νέα διυπουργική υπό τον κ. Στουρνάρα και την Τετάρτη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Σε αυτήν θα οριστικοποιηθούν τα 11,6 δισ. ευρώ των περικοπών για μετά το 2013.


Την ίδια ώρα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ είχε χθες ο έλληνας υπουργός Οικονομικών. Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών τον κάλεσε για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του και ζήτησε να πληροφορηθεί τις τελευταίες εξελίξεις.


Ο κ. Στουρνάρας τον ενημέρωσε για τη συνεδρίαση του Eurogroup και τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.


Από την πλευρά του, ο κ. Γκάιτνερ εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και τόνισε προς τον υπουργό Οικονομικών ότι θα είναι στη διάθεσή του εφόσον τον χρειαστεί. 
moneypost.gr

Read more...

Τι θα περιέχει το νέο τριετές μεσοπρόθεσμο

Προς κατάργηση φορείς και επιδόματα




Την θεσμοθέτηση αυστηρών εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων για τη χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων προβλέπει το σχέδιο περικοπής δαπανών ύψους 11,6 δισ. από το 2016, το οποίο καταρτίζουν σήμερα σε ειδική σύσκεψη οι γενικοί γραμματείς όλων των υπουργείων.

Στόχος είναι να επιλεγούν οι πλέον «ανώδυνες» περικοπές, που δεν θα θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα του πληθυσμού, τις βασικές λειτουργίες του κράτους ή την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Μετά τη σύσκεψη των επιτελών θα πραγματοποιηθεί και διυπουργική επιτροπή τη Δευτέρα που θα οριστικοποιήσει το σχέδιο σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σημερινή σύσκεψη θα αναζητηθούν «περιοχές» και κωδικοί του προϋπολογισμού κάθε υπουργείου από όπου μπορούν να κοπούν κονδύλια, εντός προθεσμίας 10 ημερών που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση μέχρι να καταφτάσει η τρόικα, στις 24 Ιουλίου.

Τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα που βρίσκονται στην χώρα μας, έχουν εντοπίσει ότι τα τελευταία χρόνια είχαν αυξηθεί σημαντικά οι πάσης φύσεως κοινωνικές παροχές που χορηγούν Ταμεία και Οργανισμοί (πλην συντάξεων). Για το λόγο αυτό πιέζουν για να μειωθούν στα επίπεδα ...προ της εισαγωγής του ευρώ.

Σύμφωνα με τους απεσταλμένους της Τρόικα, οι παροχές αυτές όχι μόνον κατανέμονται άνισα ως σήμερα (π.χ. ανάλογα με το Ταμείο που ανήκει ο δικαιούχος) αλλά έχουν και λάθος στόχευση (π.χ. το 60% των οικογενειακών παροχών καταλήγει σήμερα στις τσέπες του 40% του πληθυσμού που διαθέτει το υψηλότερο εισόδημα).

Ως αντίβαρο για να μη μειωθούν τα ειδικά μισθολόγια, η κυβέρνηση έχει ήδη αποστείλει πρόταση στην τρόικα για πρόσθετη μείωση 10% - 20% στις λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων. Ειδικά για τους στρατιωτικούς, η πρόταση προς την Τρόικα θα είναι να βρεθούν τα 40 εκατ. που απαιτούνται για φέτος και τα 120 εκατ. για του χρόνου, από μεταθέσεις πληρωμών και επανεξέταση εξοπλιστικών συμβάσεων.

Το νέο τριετές Μεσοπρόθεσμο αφορά την περίοδο 2013-2016, και μεταξύ άλλων εξετάζονται και μέτρα όπως:

-         επανεξέταση των κοινωνικών προγραμμάτων,

-         κατάργηση όλων των κοινωνικών προγραμμάτων και στη θέση τους να καθιερωθεί ένα και μοναδικό, που θα το λαμβάνουν όμως μόνον οι πάμφτωχοι!

-         αντικατάσταση του επιδόματος ανεργίας με «επίδομα εργασίας», δηλαδή επιδότηση των επιχειρήσεων αντί του ανέργου για να τον προσλάβει.

-         περικοπή κρατικών δαπανών από «αντιπαραγωγικούς» τομείς με χαμηλή προστιθέμενη αξία για την οικονομία, και χρήση τους για ενίσχυση κινήτρων για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και την αναθέρμανση των τοπικών οικονομιών και της εθνικής Οικονομίας.
protothema.gr

Read more...

Περιθώριο λίγων εβδομάδων είναι διατεθειμένη να δώσει στην Ελλάδα η Μέρκελ

«Η Ελλάδα έχει χάσει 210 από 300 στόχους»


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Περιθώριο λίγων εβδομάδων φέρεται να είναι διατεθειμένη να δώσει στην Ελλάδα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου η χώρα να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της περιόδου, ώστε να εκταμιευθεί η δόση των 31 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Rheinische Post», που επικαλείται κυβερνητικές πηγές η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι πρόθυμη να δώσει στην Ελλάδα κάτι περισσότερο από δύο εβδομάδες, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους τους ελλείμματος.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως η Μέρκελ απορρίπτει παραχωρήσεις προς την Ελλάδα στο σκέλος της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Για τις θέσεις που προβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, η γερμανική εφημερίδα σημειώνει πως σύμφωνα με στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης οι απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης -μετά από μια διετία μη επίτευξης των στόχων- «δεν είναι αποδεκτές».

Η Rheinische Post υποστηρίζει ακόμη ότι η προκαταρκτική έκθεση της τρόικα για την Ελλάδα καταδεικνύει ότι η χώρα έχει χάσει μέχρι στιγμής τους 210 από τους 300 στόχους για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Ειδικά στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, η έκθεση αναφέρει πως η Αθήνα είναι πίσω από τους στόχους με μόλις δύο αποκρατικοποιήσεις χαμηλής αξίας να εφαρμόζονται φέτος.

Νέες δηλώσεις Ρέσλερ
Εξάλλου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ο Γερμανός Αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ δήλωσε σήμερα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναμένει οποιαδήποτε  «έκπτωση» στις μεταρρυθμίσεις και ότι η υπομονή των ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την πρόοδο της χώρας στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων εξαντλείται.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Απάτη πέντε εκατ. ευρώ σε βάρος του ΙΚΑ από όμιλο επώνυμων προιόντων...



Μεγάλη απάτη ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του ΙΚΑ από μεγάλο όμιλο επώνυμων προϊόντων ανακαλύφθηκε όταν ενεργοποιήθηκε το σύστημα «Risk Analysis» από τη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΙΚΑ-ETAM.

Το σύστημα εντόπισε, ότι η εταιρεία, η οποία στο παρελθόν είχε σαν ... 
αντικείμενο την κατασκευή και εμπορία πολυτελών υποδημάτων και σήμερα την κατασκευή και εμπορία επώνυμων ενδυμάτων, υπέβαλε από το 2002 μέχρι σήμερα Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις με ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούσαν σε υψηλές αμοιβές εργαζομένων, αλλά ουδέποτε κατέβαλε τα ανάλογα ποσά.

Οι ελεγκτές του ΙΚΑ έφθασαν στην έδρα της εταιρείας στο Νέο Ηράκλειο, η οποία ήταν καλά φυλασσόμενη με κάμερες και διέθετε «κρυφή είσοδο», η οποία ξεκινούσε από το χώρο υποδοχής άλλης εταιρείας που στεγάζεται στο ίδιο κτήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι ελεγκτές της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ, αντιμετώπισαν κατά την πρώτη επίσκεψη επιθετική συμπεριφορά και επανήλθαν με συνοδεία αστυνομικής δύναμης και κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

Η συγκεκριμένη «ανώνυμη εμπορική και βιομηχανική εταιρεία υποδημάτων», υπήρξε ο διάδοχος άλλης που είχε πουληθεί μέσω του Χρηματιστηρίου στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Όλες οι υποχρεώσεις του ομίλου προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία, είχαν μεταφερθεί στην εταιρεία αυτή, η οποία ήταν σε αδράνεια από το 2008.

Στις καταστάσεις της εταιρείας ασφαλίζονταν εικονικά δεκάδες εργαζόμενοι των άλλων εταιρειών καθώς και άλλα άγνωστα πρόσωπα. Ανάμεσά τους και οι ιδιοκτήτες των άλλων εταιρειών του ομίλου και οι συγγενείς τους, με παχυλούς μισθούς προκειμένου να λάβουν και οι ίδιοι υψηλές συντάξεις από το ΙΚΑ, χωρίς βέβαια να έχουν καταβάλει εισφορές.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο εργαζόμενος παίρνει κανονικά τη σύνταξή του ανεξάρτητα με το αν ο εργοδότης έχει καταβάλει τις δικές του εισφορές και τις εισφορές που έχει παρακρατήσει από τον εργαζόμενο.

Η «πρόεδρος» και νομικά υπεύθυνη της εταιρείας, εντοπίσθηκε από τους επιθεωρητές του ΙΚΑ, σε μονοκατοικία στη Γλυφάδα.

Πρόκειται για μια 83χρονη γυναίκα, συγγενή ενός εκ των επιχειρηματιών, που πάσχει από χρόνιο νόσημα και ζει υποβοηθούμενη από οικιακή βοηθό.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει έλεγχος και από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), που ερευνά το ενδεχόμενο να έχουν τελεστεί και άλλα οικονομικά αδικήματα εκτός από την εισφοροδιαφυγή.

Για παράδειγμα, στο μισθολόγιο της συγκεκριμένης εταιρείας, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, υπήρχε εργαζόμενος, που φερόταν να λαμβάνει για μια δεκαετία μισθό 5.000 ευρώ κάθε μήνα, αλλά δεν διέθετε Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ). Το συνολικό χρέος σήμερα της εταιρίας προς το ΙΚΑ-ETAM ανέρχεται σε 4.452.731 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες του ομίλου είχαν δημιουργήσει από το 2009 και δεύτερη εταιρεία, στην οποία ασφάλιζαν διάφορα πρόσωπα χωρίς να καταβάλουν εισφορές. Η έδρα της εταιρείας εντοπίστηκε στην περιοχή του Μετς, και το χρέος της προς το Ίδρυμα, ανέρχεται σε 592.515 ευρώ.
Οι υπηρεσίες του ΙΚΑ του ΣΕΠΕ και του ΣΔΟΕ, συνεχίζουν τον έλεγχο και σε άλλες περιοχές της Αθήνας και της επαρχίας που λειτουργούν επιχειρήσεις του ομίλου, ενώ θα προβούν στην υποβολή μηνύσεων καθώς και σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την είσπραξη των οφειλών...
NEA.


Read more...

Ο Παναγιωτακόπουλος ετοιμάζεται για κωλοτούμπα



Ο Παναγιωτακόπουλος ετοιμάζεται για κωλοτούμπα
Με την ανακοίνωση της νέας ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αποδείχθηκε ότι οι «φήμες» των προηγούμενων ημερών, δεν ήταν «κακή πληροφόρηση και μόνο», όπως δήλωνε χθες ότι ελπίζει ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. Αν εξαιρέσει κανείς την Εύα Καϊλή (λέγεται ότι δεν αποδέχθηκε γιατί οδεύει προς τον Alpha) και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, όλα τα άλλα ονόματα που «κυκλοφορούσαν» συμπεριλαμβάνονται είτε στην Πολιτική Γραμματεία, είτε στην οργανωτική γραμματεία του Συνεδρίου. 
Θέλετε να προσθέσουμε και την Τόνια Αντωνίου, άντε να την προσθέσουμε. 

Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η χθεσινή δήλωση Παναγιωτακόπουλου εννοούσε μόνον τον Κωνσταντινόπουλο και την Τόνια. Και ότι η δική του παρουσία στην Πολιτική Γραμματεία αρκούσε να σηματοδοτήσει ότι ο Ευ. Βενιζέλος πλέον στηρίζεται «στους ικανούς, τους πολιτικά άριστους, αυτούς που μπορούν να εμπνεύσουν και να καθοδηγήσουν».

Κατά συνέπεια, αναμένω από τον ηγέτη της Αριστερής Πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ να βρεθεί «απέναντι», όπως ακριβώς απειλούσε χθες. Αν φυσικά ο ίδιος θέλει να έχει κάποια συνέπεια μεταξύ (μεγάλων) λόγων και πράξεων και να μην χαρακτηριστεί (πολιτικά) κωλοτούμπας… ΘεΔΑ http://newpost.gr

Read more...

Σύσκεψη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την Παρασκευή υπό τον πρωθυπουργό



Σύσκεψη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την Παρασκευή υπό τον πρωθυπουργό
Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 10:00 το πρωί σύσκεψη στο υπουργείο Διοικητικής ΜεταρρύθμισηςΣτη σύσκεψη θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Επικρατείας.

Read more...

Γιατί ο Βενιζέλος «έφαγε» την Εύα Καϊλή



Γιατί ο Βενιζέλος «έφαγε» την Εύα Καϊλή
Εκτός Βουλής και εκτός Ιπποκράτους η Εύα Καϊλή. Πρώτα ήρθαν τα εκλογικά αποτελέσματα της 17ης Ιουνίου, τα οποία της έδειχναν την πόρτα της εξόδου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και έπειτα η σημερινή ψυχρολουσία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να μην ανακοινώνει το ονόμά της για την νέα ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Οι λόγοι ποικίλουν με επικρατέστερη όμως την πιθανότητα η Εύα να επιστρέφει με φόρα στη δημοσιογραφία... 

Μάλιστα σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κυρία Καϊλή έχει έρθει σε επαφή με το κανάλι του Alpha για να ξαναπιάσει το μικρόφωνο είτε τα πρωινά αντί του Μάνεση είτε σε κάποιο από τα δελτία ειδήσεων του σταθμού... http://newpost.gr

Read more...

E, Μίμη!...



Αναλαμβάνει προσωπικός σύμβουλος του προέδρου...

Για την πολιτική γραμματεία του κόμματος όδευε, σύμβουλος και μάλιστα προσωπικός του Βενιζέλου βρέθηκε.
Τα 'κανε ρόιδο με τον προηγούμενο (ε, πρόεδρε), φιλοδοξεί να διαπρέψει με τον επόμενο - σ'ενα ΠΑΣΟΚ διαλυμένο.
Περιμένουμε το... επόμενο βιβλίο με τις συμβουλές του προς το Βαγγέλη. Ε, Μίμη?...

Read more...

Πρώην στελέχη της μητρικής Siemens προτίθενται να καλέσουν οι ανακριτές

Υπόθεσης των «μαύρων ταμείων»


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αθήνα
Κατηγορητήρια σε βάρος πρώην στελεχών της μητρικής Siemens, συντάσσουν οι εφέτες ειδικοί ανακριτές της υπόθεσης των λεγόμενων «μαύρων ταμείων» για σκέλος της μεγάλης δικογραφίας που αφορά συμβάσεις του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι τρεις εφέτες που χειρίζονται την μεγάλη υπόθεση διαφθοράς, προτίθενται τον Σεπτέμβριο να αποστείλουν κλήσεις σε απολογία σε πρόσωπα που κατείχαν υψηλές θέσεις στη μητρική Siemens για κατηγορίες που αφορούν τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ για ψηφιοποίηση των κέντρων του και τις επεκτάσεις της που φέρονται να προκάλεσαν ζημία του Δημοσίου.

Οι κλήσεις που ετοιμάζονται, θα σταλούν σε περισσότερα από δέκα πρόσωπα, πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens που εμπλέκονται με αποφάσεις και ενέργειες του τμήματος τηλεπικοινωνιών του γερμανικού κολοσσού, την περίοδο 1998 έως και 2004. Μεταξύ αυτών και οι πολύ γνωστοί από τις καταθέσεις τους για την ελληνική υπόθεση, Ράινχαρτ Σίκατσεκ και Μάικλ Κουτσενρόιτερ.

Το περίπου 50 σελίδων κατηγορητήριο που συντάσσεται για τα πρώην στελέχη της μητρικής Siemens, αφορά τα αδικήματα της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αδικήματα που αφορούν και τους ημεδαπούς κατηγορούμενους στην υπόθεση του ΟΤΕ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Δήλωση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ Βασίλη Οικονόμου στη ΝΕΤ...



Γραφείο Τύπου
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, δήλωσε στη ΝΕΤ.
«Αντί να εκβιάζει και να απειλεί την κοινωνία μέσα στο κατακαλόκαιρο ο κ Φωτόπουλος, πιο... 
ωφέλιμο για τον λαό και την ίδια την εταιρεία θα ήταν να στηρίξει το σχέδιο της κυβέρνησης για ανάπτυξη της ΔΕΗ μέσα και από επενδύσεις ιδιωτών»...


Read more...

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ PUBLIC ISSUE

Άνοδος της Νέας Δημοκρατίας - Αβεβαιότητα για την επίλυση των προβλημάτων


Άνοδος της Νέας Δημοκρατίας - Αβεβαιότητα για την επίλυση των προβλημάτων
Την αβεβαιότητα των ελλήνων για το κατά πόσο μπορεί η νέα κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα καθημερινά προβλήματα της χώρας «δείχνει» η δημοσκόπηση της Public Issue για την Καθημερινή και τον ΣΚΑΪ.  Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς. Δημοφιλέστερος πολιτικός ο Φώτης Κουβέλης. 
Σε σχέση με το βαρόμετρο Μαΐου, σχεδόν όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς καταγράφουν μείωση της δημοτικότητάς τους, ενώ αντίθετα όλα τα Δεξιά κόμματα ανεβαίνουν ή παραμένουν στάσιμα. Τη μεγαλύτερη άνοδο σε δημοτικότητα σημειώνει η Νέα Δημοκρατία (12%) ενώ αύξηση της τάξης του 8% καταγράφεται για τη Χρυσή Αυγή.

Δημοφιλέστερο κόμμα εμφανίζεται η ΔΗΜΑΡ με 60% και ακολουθεί η ΝΔ με 49% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 46%.

Το 39% των πολιτών δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται κανένα κόμμα για το έργο της διακυβέρνησης, με τη Νέα Δημοκρατία να χαίρει της εμπιστοσύνης του 28%, ακολουθούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ (αμφότεροι 17%) και το ΠΑΣΟΚ (15%). Καμία από τις υπόλοιπες παρατάξεις δεν έλαβε ποσοστό μεγαλύτερο του 5%.

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών πρώτος έρχεται στις προτιμήσεις των πολιτών ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης (64%), και ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς με 50%, οΑλέξης Τσίπρας με 47%, ο Πάνος Καμμένος με 42%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 34%, ενώ από 19% λαμβάνουν Νίκος Μιχαλολιάκος και Αλέκα Παπαρήγα.

Καταλληλότερος ως πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς με 25%, και ακολουθεί οΑλέξης Τσίπρας με 18%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 10%, ο Φώτης Κουβέλης με 10%, οΠάνος Καμμένος με 7%, ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 2% και η Αλέκα Παπαρήγα με 1%.

Όσον αφορά την πρώτη εντύπωση των ψηφοφόρων για τη νέα κυβέρνηση, το 45% δηλώνει πως έχει διαμορφώσει μία μάλλον θετική εντύπωση, ενώ το 43% έχει σχηματίσει μία μάλλον αρνητική εντύπωση.

Την ίδια στιγμή, το 56% να έχει μία μάλλον αρνητική εντύπωση για το έως τώρα έργο του ΣΥΡΙΖΑ στη αντιπολίτευση, ενώ το 31% να τηρεί μία μάλλον θετική εντύπωση.

Στο ερώτημα εάν η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα, το 28% απαντά σίγουρα όχι, το 23% εκτιμά μάλλον όχι, το 35% απαντά  μάλλον ναι και το 12% δηλώνει σίγουρα ναι.

Παράλληλα,  το 40% των πολιτών αισθάνεται καθόλου ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα, ενώ το 33% είναι λίγο ικανοποιημένο. 

Στον αντίποδα, μονάχα το 4% δηλώνει πολύ ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα και το 21% εμφανίζεται αρκετά ικανοποιημένο.
 
Συνάμα, το 66% εκτιμά πως τα πράγματα στην Ελλάδα οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση.

Read more...

Αρχίζει η διάθεση των δελτίων κοινωνικού και εκδρομικού προγράμματος του ΟΓΑ.



Αρχίζει τη Δευτέρα 23 Ιουλίου μέσω των ΚΕΠ η διάθεση των δελτίων κοινωνικού και εκδρομικού προγράμματος της Αγροτικής Εστίας του ΟΓΑ. Το πρόγραμμα αφορά 140.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν οκταήμερες διακοπές ή... 
τριήμερες οργανωμένες εκδρομές.

Τα ονόματα των κληρωθέντων θα γίνουν γνωστά από την προσεχή Δευτέρα 16 Ιουλίου στην ιστοσελίδα του οργανισμού www.oga.gr.


Read more...

«Πόλεμος για τα φωνήεντα» ξέσπασε στο χώρο της εκπαίδευσης

Σύγχυση φθόγγων και γραμμάτων


Από την επίμαχη σελίδα του βιβλίου...
Από την επίμαχη σελίδα του βιβλίου...  
Αθήνα
Μία ιδιότυπη διαμάχη ξέσπασε για τα φωνήεντα της ελληνικής γλώσσας, με αφορμή καταγγελία δασκάλων από την Ανατολική Αττική ότι στο νέο βιβλίοΝέα Ελληνική Γραμματική της Ε' και ΣΤ' Δημοτικού «καταργήθηκαν» τα γράμματα «η» και το «ω» και αντικαταστάθηκαν από το «ου».

Το συγκεκριμένο βιβλίο προκηρύχθηκε το 2003. Το 2005 η συγγραφή του ανατέθηκε στη συγγραφική ομάδα: Ειρήνη Φιλιππάκη- Warburton, Μιχάλης Γιωργιαφέντης, Γεώργιος Κότζογλου, Μαργαρίτα Λουκά, ενώ εγκρίθηκε από το συντονιστικό συμβούλιο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου το 2008.

Κατά τα φαινόμενα, και όπως εξηγούν οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου Παιδείας σε σχετική ανακοίνωση, η σύγχυση που δημιουργήθηκε αφορά την διαφορά μεταξύ φωνητικής και γραπτής διδασκαλίας της γραμματικής.

4 φωτογραφίες
Ι.Καζάζης: Κανένα γράμμα δεν αφαιρείται


Ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Ι.Καζάζης, το οποίο αποτελεί τον κατά τον νόμο επιστημονικό σύμβουλο του υπουργείου Παιδείας, σημειώνει χαρακτηριστικά τα εξής:

Πρώτον, «τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου, τα οποία χρησιμοποιούμε στον γραπτό λόγο είναι εικοσιτέσσερα (24). Επομένως κανένα γράμμα δεν αφαιρείται ούτε παραλείπεται στο διδασκόμενο σχολικό εγχειρίδιο».

Δεύτερον, «Οι φθόγγοι (ή ήχοι) που χρησιμοποιούνται στον προφορικό λόγο διακρίνονται σε φωνήεντα και σύμφωνα. Όπως διδάσκει ομόφωνα η επιστήμη της γλωσσολογίας (από τη μεγάλη ή «κρατική» Γραμματική Τριανταφυλλίδη του 1940 ως εκείνη των Κλαίρη -Μπαμπινιώτη του 2011), τα φωνήεντα, δηλαδή οι φωνηεντικοί φθόγγοι, είναι πέντε (5) (a, e, i, o, u), ενώ τα γράμματα, δηλαδή η γραπτή απόδοσή τους, είναι δώδεκα (12): επτά μονά γράμματα (α, ε, ι, η, υ, ο, ω) και πέντε διγράμματα: τα ει, οι, υι (για τη γραπτή απόδοση του φθόγγου /i/), το αι (για την απόδοση του /e/), και το ου (για τη γραπτή απόδοση του /u/)».

Τρίτον, «σε πολύ παλαιότερες -προεπιστημονικές-- σχολικές γραμματικές συγχέονταν οι φθόγγοι (ό,τι προφέρουμε) με τα γράμματα (ό,τι γράφουμε). Αντίθετα, στην εν χρήσει σχολική «Νέα Ελληνική Γραμματική της Ε' και ΣΤ' Δημοτικού», και η επιστημονική διάκριση ακουόμενων ήχων και γραφόμενων συμβόλων παρουσιάζεται με απλότητα και ακρίβεια, και η άσκηση των μαθητών στην ορθή γραφή είναι συστηματική και αναλυτική μέσα από σαφείς και κατάλληλες ασκήσεις.

Εδώ και η παραδοσιακή ιστορική ορθογραφία τηρείται (αυτή που επιβάλλει την ποιοτική και την αριθμητική διάκριση 'φθόγγων' και 'γραμμάτων') και η επιστημονική αλήθεια εκφράζεται στο ακέραιο».

Τέταρτον, «η επιστημονική ορθότητα αποτελεί τη μόνη βάση τόσο για την ορθή εκπαίδευση των Ελλήνων μαθητών, όσο και για την προάσπιση της Ελληνικής Γλώσσας.»

Γ.Μπαμπινιώτης: Κρίμα, αν όχι ντροπή...


Στο θέμα παρενέβη και ο καθηγητής γλωσσολογίας και πρώην υπουργός Παιδείας Γ.Μπαμπινιώτης.

«Πληροφορούμαι ότι έχει εγερθεί ζήτημα για το πόσα είναι τα φωνήεντα τής γλώσσας μας! Πέντε (5), όπως γράφει η νέα σχολική γραμματική (και η γραμματική Τριανταφυλλίδη ήδη από το 1940! και η δική μας επιστημονική γραμματική Κλαίρη -Μπαμπινιώτη 2011), ή επτά (7), όπως μαθαίναμε στις παλαιότερες σχολικές γραμματικές; » αναρωτιέται σε ανάρτηση στην προσωπική του ιστοσελίδα ο κ. Μπαμπινιώτης.

Και συνεχίζει: «Επιστημονική γλωσσολογική απάντηση: τα φωνήεντα ως φθόγγοι είναι πέντε (a, e, o, i, u). Τα γράμματα με τα οποία τα γράφουμε είναι επτά (α, ε, ι, η, υ, ο, ω) ή, ακριβέστερα, δώδεκα (12), αν προσθέσουμε τα διγράμματα ει, οι, υι (που χρησιμοποιούμε επίσης για τη γραπτή απόδοση τού φθόγγου i), το αι (για την απόδοση τού e) και το ου (για την απόδοση τού u). Ήτοι:

φθόγγος a = γράμμα α
φθόγγος e = γράμμα ε και δίγραμμα αι (επαινώ)
φθόγγος o = γράμματα ο και ω (χώρος)
φθόγγος i = γράμματα ι, η, υ (κυρία, τύπος) και διγράμματα ει, οι, υι (ειρηνικοί, υιός)
φθόγγος u = δίγραμμα ου (πού)

Στην παλαιότερη σχολική γραμματική -προτού αναπτυχθεί η φωνητική και η φωνολογία στην επιστήμη τής γλωσσολογίας- συγχέονταν οι φθόγγοι (οι ήχοι που προφέρουμε στη γλώσσα μας) με τα γράμματα (με τους τρόπους που παριστάνουμε στη γραφή μας τους ήχους, δηλ. τους φθόγγους).

Στη γλώσσα μας προφέρουμε πέντε (5) φωνηεντικούς φθόγγους, πέντε (5) φωνήεντα, αλλά έχουμε περισσότερα γράμματα, επτά μονογράμματα (7) και 5 διγράμματα για να δηλώνουμε στη γραφή των λέξεων τα 5 φωνήεντα: για τον φθόγγο /i/ (τον αποδίδω φωνητικώς) που προφέρουμε λ.χ. στη λέξη πύλη (για λόγους που συνδέονται με την ετυμολογία και την ιστορική ορθογραφία τής λέξης) χρησιμοποιούμε στη γραπτή απόδοση τής λέξης τα γράμματα υ και η. Για τον φθόγγο /i/ που προφέρουμε στη λέξη θείοι χρησιμοποιούμε τα διγράμματα ει και οι»

«Προσοχή! Είναι κρίμα -αν όχι ντροπή- να ξαναγυρίσουμε σήμερα στον 21ο αιώνα στα λάθη, δηλαδή στη σύγχυση φθόγγων και γραμμάτων ή, αλλιώς, στη σύγχυση προφοράς και γραφής, που γίνονταν στις παλαιότερες γραμματικές. Έχουμε τόσα άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε» καταλήγει ο καθηγητής γλωσσολογίας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...