Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Κατηγορηματικό "όχι" της ΝΔ για 13ο και 14ο μισθό

"Η χώρα δεν αντέχει περισσότερη ύφεση, παλεύω με κάθε τρόπο να το αποτρέψω"



Το διαπραγματευτικό του πλαίσιο έβαλε σήμερα κατά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς.

Από το επιτελείο του εξηγούν: “O κ. Σαμαράς παλεύει για 13ο και 14ο μισθό, επίσης δίνει τη μάχη για να μην υπάρξει αύξηση των αντικειμενικών αξιών, δεν δεχεται τα περισσότερα από όσα ζητούν για τις επικουρικές συντάξεις ενώ συζητά το θέμα του κατώτερου μισθού”.

Από το επιτελείο του κ. Σαμαρά λένε ότι αυτά τα θέματα αποτρέπουν μεγαλύτερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Φυσικά παίζεται και το επικοινωνιακό παιχνίδι αφού την Δευτέρα θα πρέπει να εξηγήσουν τα νέα μέτρα στον ελληνικό λαό. Πάντως η ΝΔ επιμένει ότι για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση αφήνοντας να εννοηθεί ότι οφείλεται στον κ. Σαμαρά και αφήνοντας αιχμές όχι μόνο κατά της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αλλά και του νυν πρωθυπουργού ότι δέχονταν ότι τους ζητούσε η Τρόικα.

Νωρίτερα το protothema.gr μετέδωσε τα εξής:

Το κλίμα των δραματικών εξελίξεων των τελευταίων ωρών έδωσε με μία σύντομη δήλωση ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς επιστρέφοντας από το Μέγαρο Μαξίμου στα Κεντρικά Γραφεία του κόμματος στην Λεωφόρο Συγγρού.

"Για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση" είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: "Η χώρα δεν αντέχει περισσότερη ύφεση. Παλεύω με κάθε τρόπο να το αποτρέψω".

Σε σχέτικη ερώτηση απάντησε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν αύριο. Ο κ. Σαμαράς άφησε αιχμή προς όλους όσους έκαναν διαρροές ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης μετά τις πιέσεις της Τρόικας.

Οι συνεργάτες του έλεγαν ότι ένα σημαντικό μέρος της σημερινής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών αναλώθηκε στο θέμα του μισθολογικού κόστους διαβεβαιώνοντας με κατηγορηματικότητα ότι "ο πρόεδρος δεν θα δεχθεί περικοπή του 13ου και 14ου μισθού".

Αμέσως μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο κ। Σαμαράς συγκάλεσε σύσκεψη με την συμμετοχή των στενών συνεργατών του και του οικονομικού επιτελείου του κόμματος
protothema.gr

Read more...

Αλ. Τσίπρας: «Η Aριστερά πρέπει να ενωθεί»

Συνέντευξη στην η ιταλική εφημερίδα «Ουνιτά»


«Η Αριστερά πρέπει να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας, γιατί η χώρα χρειάζεται ριζική στροφή στην πολιτική της και αυτή τη στιγμή τα κόμματα του πολιτικού κατεστημένου βυθίζονται μαζί με την αποτυχία των μνημονίων» δηλώνει ο κ. Τσίπρας και προσθέτει: «Γι αυτό, η Αριστερά πρέπει να δείξει εμπιστοσύνη στον εαυτό της και στη δύναμη της κοινωνίας και βέβαια να ξεπεράσει την τάση της να εγκλωβίζεται σε εσωτερικούς ανταγωνισμούς και αντιπαραθέσεις».

Σε ερώτηση σχετικά με το ποιές είναι οι αιτίες που οδήγησαν στη σημερινή κρίση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα ως «ο πιο νέος πολιτικός ηγέτης σε διάλογο με τους νέους» κάνει λόγο για «λεηλασία του δημοσίου συμφέροντος» με «τις εργολαβίες της Ολυμπιάδας, των αμυντικών δαπανών, τη φορολογική ασυλία του κεφαλαίου και την κακή απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που δεν χρησιμοποιήθηκαν για σχέδια παραγωγικής ανασυγκρότησης».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα και τις νέες απαιτήσεις της τρόικας, ο κ. Τσίπρας σημειώνει: «Πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο που έχει ελάχιστη σχέση με το πρόβλημα του χρέους και των ελλειμμάτων. Αυτό που θέλουν είναι να διαλύσουν την αγορά εργασίας, να κατεδαφίσουν ολοκληρωτικά το κοινωνικό κράτος και να πουλήσουν σε ιδιώτες -δηλαδή στους εαυτούς τους- κάθε πλουτοπαραγωγική δυνατότητα της χώρας. Στην κατεύθυνση αυτή, η ύφεση τους είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Γι αυτό την αναπαράγουν με τα μέτρα λιτότητας. Και γι αυτό οδηγούν την πολιτική τους από τη μια αποτυχία στην άλλη. Όταν δεν θα έχουν τίποτα πια να μας πάρουν, θα μας οδηγήσουν σε χρεοκοπία».

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ «να ταυτισθεί με μια διαρκή απόρριψη των οικονομικών προτάσεων των διεθνών οικονομικών οργανισμών» ο επικεφαλής του κόμματος απαντά: «Απορρίπτουμε τη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία, θύμα της οποίας είναι η Ελλάδα του μνημονίου. Οι διεθνείς οργανισμοί συγκρίνουν την εξελισσόμενη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την προβλέψιμη εξέλιξή της σε κρίση της πραγματικής οικονομίας με τη μεγάλη ύφεση της δεκαετίας του '30 και συστήνουν την πολιτική του Χούβερ που την ενέτεινε αντί για την πολιτική του Ρούσβελτ, που την αντιμετώπισε. Ειδικότερα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνυφαίνεται ο νεοφιλελεύθερος δογματισμός με την προσπάθεια της Γερμανίας να αξιοποιήσει την κρίση για να επιβάλει την πολιτική και οικονομική ηγεμονία της στην Ευρώπη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
protothema.gr

Read more...

Διαψεύδονται πληροφορίες περί μυστικής συνάντησης Παπαδήμου-Άκερμαν

Μεταδόθηκαν από το γερμανικό ARD


Ο πρόεδρος του IIF και της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν
Ο πρόεδρος του IIF και της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν (Φωτογραφία: Associated Press )


Βερολίνο, Γερμανία
Διαψεύδει το γραφείο του πρωθυπουργού πληροφορίες που μεταδόθηκαν στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD περί μυστικής συνάντησης του Λουκά Παπαδήμου με τον πρόεδρο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) και διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank μετά το πέρας της κρίσιμης συνάντησης των πολιτικών αρχηγών.

Το γερμανικό δίκτυο είχε μεταδώσει ότι ο πρωθυπουργός προσήλθε σε μυστικό σημείο σε συνάντηση με τον Γιόζεφ Άκερμαν προκειμένου να συζητήσουν για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μετά το πέρας της κρίσιμης συνάντησης του Λουκά Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Μετά το πέρας της σύσκεψης με τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός συνέχισε τις διαπραγματεύσεις με τον Τσαρλς Νταλάρα του IIF σχετικά με το PSI και εν συνεχεία θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συνεδριάζει εκτάκτως το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Δραματικές εξελίξεις



Σε έκτακτη συνεδρίαση περί τις 10 απόψε το βράδυ προχωρεί το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, μετά τις δραματικές εξελίξεις που συνεπάγεται η μη επίτευξη συμφωνίας στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να ενημερώσει τα μέλη για την κατάσταση και να ακούσει τις απόψεις τους, ενόψει της αυριανής νέας συνάντησης Παπανδρέου, Σαμαρά, Καρατζαφέρη με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νωρίτερα, το protothema.gr είχε μεταδώσει τα εξής:

Τα μέλη του πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ειδοποιήθηκαν λίγο μετά τις 17.00 να βρίσκονται στην Αθήνα γιατί μπορεί να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του ανώτερου καθοδηγητικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ μόλις ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Η εξέλιξη έρχεται ως απόρροια πληροφοριών για τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει, κυρίως από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, σε σχέση με τους όρους που θέτει η Τρόικα για την υπογρραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Θυμίζουμε ότι, όπως έχει μεταδώσει το protothema.gr, τις τελευταίες ημέρες ένα έντονο κλίμα προβλήματισμού (διαβάστε εδώ σχετικά) αναδεικνυόταν από τη Λεωφόρο Συγγρού σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Read more...

Το κατά Λουκάν...


... συμβούλιο. Ολόκληρη η γραπτή δήλωση Παπαδήμου...
Η δήλωση του Λουκά Παπαδήμου, για την οποία ήδη σας μιλήσαμε, είναι πράγματι κατατοπιστική. Ιδού και το πλήρες κείμενο:

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντήθηκαν για να λάβουν από κοινού απόφαση για το περιεχόμενο των βασικών στοιχείων της συμφωνίας με την τρόικα, όσον αφορά το...

νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας που αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:

1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.
2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.
3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.
4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν αύριο προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος.



Read more...

Συνεχίζονται τη Δευτέρα οι διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό

Ολοκληρώθηκε η δραματική σύσκεψη

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Ολοκληρώθηκε μετά από 5 ώρες η κρίσιμη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Λ.Παπαδήμος συμφώνησαν σε βασικά θέματα και θα ξανασυναντηθούν τη Δευτέρα, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις.

Αυτήν την ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη του Αντ.Σαμαρά με στενούς συνεργάτες του, ενώ σε λίγη ώρα συνεδριάζει με διευρυμένη σύνθεση το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Αργότερα, θα συσκεφθεί με τα κυβερνητικά στελέχη του ΛΑΟΣ ο Γ.Καρατζαφέρης.

Εν τω μεταξύ, αυτήν την ώρα ο Λουκάς Παπαδήμος έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους του IIF Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, οι οποίοι βρίσκονται από νωρίς στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου επίσης
παραμένουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

Στη συνέχεια, ο Λ.Παπαδήμος θα έχει εκ νέου συνάντηση με την τρόικα.

Συμφωνία επί βασικών σημείων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου: «Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντήθηκαν για να λάβουν από κοινού απόφαση για το περιεχόμενο των βασικών στοιχείων της συμφωνίας με την τρόικα, όσον αφορά το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας που αποτελεί προϋπόθεση για τη νέα χρηματοδοτική στήριξη της χώρας.

»Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε βασικά θέματα τα οποία, μεταξύ άλλων, αφορούν:

1) Τη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.
2) Την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.
3) Την αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.
4) Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν αύριο [Δευτέρα] προκειμένου να
ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο του προγράμματος».

Μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς, φθάνοντας στα γραφεία της ΝΔ στη λεωφ. Συγγρού, δήλωσε: «Για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση. Μας ζητούν περισσότερη ύφεση. Η χώρα δεν αντέχει. Παλεύω, παλεύω με κάθε τρόπο για να το αποτρέψω».

Οι πληροφορίες από τη λεωφ. Συγγρού αναφέρουν ότι διεσώθη ο 13ος και 14ος μισθός, με παρέμβαση του κ. Σαμαρά.

Νωρίτερα, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης δήλωσε: «Δεν θα συμβάλω στην έκρηξη της επανάσταση από εξαθλίωση που εν συνεχεία θα κατακάψει όλη την Ευρώπη». Ερωτηθείς εάν υπήρξε ή όχι συμφωνία, ανέφερε: «Θα συνεχίσουμε αύριο».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Γ.Παπανδρέου ζήτησε χρόνο για εσωκομματική διαβούλευση και συγκάλεσε το Πολιτικό Συμβούλιο με διευρυμένη σύνθεση. Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να συμμετέχουν ο Ευ.Βενιζέλος, ο Γ.Κουτρουμάνης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Μ.Χρυσοχοϊδης και ο Δ.Ρέππας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εφόσον είναι εφικτό θα γίνει προσπάθεια να συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ τη Δευτέρα, πριν από τη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον κ. Παπαδήμο.

Κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στις 18:00 στην Ομόνοια και στο αγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη απευθύνει το ΚΚΕ, απορρίπτοντας «τους εκβιασμούς και τα μνημόνια της εξαθλίωσης και της χρεοκοπίας», που -όπως επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση- «φέρνουν μαζί τα κόμματα της πλουτοκρατίας και η ευρωλυκοσυμμαχία τους».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Τι σώθηκε και τι χάθηκε στο ραντεβού με τρόικα...



Στην συνάντηση της τρόικας με τον Λουκά Παπαδήμο και σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Σώζεται ο 13ος και 14ος μισθός.

2. Αναμένεται να μπει πλαφόν στους... μισθούς μέχρι 1.500 ευρώ.

3. Ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει όπως όλα δείχνουν στα επίπεδα που βρίσκεται τώρα.

4. Ανοιχτά παραμένουν ακόμα τα σενάρια για τις μετοχές, αν και όπως φαίνεται υπάρχει μία αρχική συμφωνία.

5. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο τραπέζι έχουν πέσει οι επικουρικές συντάξεις αλλά και οι απολύσεις στον Δημόσιο Τομέα.



Read more...

Μία γυναίκα νεκρή και δεκάδες εγκλωβισμένοι από τις πλημμύρες στην Ηλεία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης


Η πυροσβεστική έχει δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων (φωτ. αρχείου)
Η πυροσβεστική έχει δεχθεί εκατοντάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων (φωτ. αρχείου) (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Πάτρα
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, που πλήττονται από ισχυρές βροχοπτώσεις. Μία ηλικιωμένη γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στην περιοχή «Λιθάρι» κοντά στον Πύργο της Ηλείας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των Αρχών, η γυναίκα προσπάθησε να γλιτώσει από τα ορμητικά νερά, αλλά δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της.

Από τις πλημμύρες δεν γλίτωσε ούτε το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο, ενώ δεκάδες άτομα απεγκλωβίστηκαν ακόμα και με βάρκες.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι αποφασίστηκε η εκκένωση του Νοσοκομείου. Οι 85 νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίστηκαν ανάλογα με την βαρύτητα των περιστατικών σε νοσοκομεία της Πάτρας, της Αμαλιάδας, των Κρεστένων, καθώς και σε κέντρα υγείας.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην περιοχή, όπου βρίσκονται σε επιφυλακή και επιχειρούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και άνδρες της 6ης ΕΜΑΚ.

Με τη βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma απεγκλωβίστηκε ένας άνδρας κοντά στον Αλφειό ποταμό, ενώ στην ίδια περιοχή διασώθηκαν αλλά δέκα άτομα.

Επίσης, οι πυροσβέστες απεγκλώβισαν οικογένειες με μικρά παιδιά από τις περιοχές «Λαμπέτι», «Καρούτι» και «Σαλμώνη», ενώ αποκλεισμένη από τα νερά της βροχής είναι η ιερά μονή Κρεμαστής κοντά στον Πύργο.

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης έχει πλημμυρίσει και το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας, χωρίς ωστόσο να παρατηρείται πρόβλημα στην λειτουργία των υπηρεσιών.

Δεκάδες σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει στον Πύργο της Ηλείας, εξαιτίας της συνεχούς και έντονης βροχόπτωσης, που έχει ξεκινήσει από το βράδυ του Σαββάτου.

Η πυροσβεστική υπηρεσία έχει δεχθεί περισσότερες από 300 κλήσεις για απάντληση υδάτων, ενώ στην πόλη έχουν φθάσει δυνάμεις από Πάτρα, Αίγιο, Λεχαινά και άλλες γειτονικές περιοχές, για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Επίσης, οι πυροσβέστες απομάκρυναν έγκαιρα από τα σπίτια τους δύο γυναίκες, ενώ τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού.

Πολλοί κάτοικοι του Πύργου αναγκάστηκαν να παραμείνουν όλη τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους, για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους από τις πλημμύρες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Η Ελλάδα ετοιμάζει τον δικό της Επίτροπο λιτότητας»

Επαναφέρει το θέμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Μέρκελ


Δικό της «Επίτροπο λιτότητας» με διευρυμένες αρμοδιότητες και υποχρέωση αναφοράς στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ, ο οποίος κάνει, επίσης, λόγο για «ανυπολόγιστο οικονομικό και πολιτικό κόστος» από ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ο κ. Αλτμάιερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Der Tagesspiegel» εμφανίζεται να συμφωνεί απολύτως με την ιδέα του ορισμού ενός «Επιτρόπου», ο οποίος θα παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού στην Ελλάδα.

«Έχει μικρή σημασία να μαλώνουμε για τη λέξη, που θα επιλέξουμε. Υποστηρίζω στην ουσία απόλυτα αυτό που ζητάει ο Φόλκερ Κάουντερ. Πρέπει να είναι δυνατό να βοηθήσεις χώρες που δεν προχωρούν με τις δικές τους δυνάμεις. Το πώς θα το ονομάσεις αυτό και τι περιεχόμενο θα του δώσεις, πρέπει να το συζητήσεις με ηρεμία και ησυχία. Βασίζομαι εδώ και σε μια διαδικασία εκμάθησης στην Ελλάδα. Ήδη δεχόμαστε τα πρώτα θετικά μηνύματα. Η Ελλάδα φαίνεται σχεδιάζει έναν δικό της "Επίτροπο λιτότητας" με μεγάλες αρμοδιότητες και εξουσίες και υποχρέωση για αναφορά προς το ΔΝΤ και ΕΚΤ» επισημαίνει.

Το στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών αναφέρεται ακόμη σε «δηλώσεις καλής θέλησης» από την Ελλάδα, αλλά σε «λίγες μεταρρυθμίσεις» και επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει περιθώριο δέκα ετών, προκειμένου να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές, όπως έκανε η Γερμανία με την «Ατζέντα 2010

Ο κ। Αλμάιερ εξηγεί ότι το κόμμα του αναμένει την Έκθεση της τρόικας και την ολοκλήρωση της διαδικασίας απομείωσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις του και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει, στο μεταξύ, στις απαραίτητες ενέργειες.
protothema.gr

Read more...

Αποχώρησε η τρόικα από το Μαξίμου μετά τη νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Θρίλερ μέχρι την ύστατη ώρα

Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στο Μέγαρο Μαξίμου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Σε θρίλερ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση. Στις 2 το μεσημέρι ο Λουκάς Παπαδήμος είχε νέα συνάντηση με τους δανειστές, σε αναζήτηση συμφωνίας κυρίως στο θέμα των εργασιακών, η οποία ολοκληρώθηκε στις 3. Όλα δείχνουν ότι η κρίσιμη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους Γ.Παπανδρέου, Αντ.Σαμαρά και Γ.Καρατζαφέρη θα ξεκινήσει στις 3:30.

Αρχικά υπήρξαν πληροφορίες ότι θα υπήρχε ακόμα και κοινή συνάντηση πρωθυπουργού, πολιτικών αρχηγών και τρόικας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ξεκαθάρισε με δήλωσή του ότι: «θα πάω στο Μαξίμου, όταν φύγουν οι μουσαφίρηδες».

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

* Ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο συνάντησης του Λουκά Παπαδήμου με τους κυρίους Τσάρλς Νταλάρα και Γιόζεφ Άκερμαν για το θέμα του PSI.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός είχε μία ακόμα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, η οποία κράτησε μέχρι αργά το βράδυ. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Ευ.Βενιζέλος και ο Γ.Κουτρουμάνης.

Επί ξυρού ακμής τα εργασιακά

Κυβερνητικό στέλεχος εντόπισε αρκετές δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, τονίζοντας ότι η επίλυση των ζητημάτων που θέτει η Τρόικα εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα τα διαχειριστεί και προσθέτοντας πως στην σύσκεψη της Κυριακής του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς θα τους εκτεθεί η ανάγκη να λάβουν πολύ συγκεκριμένες και πολύ δύσκολες αποφάσεις.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ίδια πηγή ανέφερε ότι ενδέχεται το δημοσιονομικό ζήτημα της χώρας να επηρεαστεί σοβαρά από τις επιπτώσεις των εργασιακών θεμάτων.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι εκπρόσωποι της Τρόικας θέλουν να βοηθήσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα όμως με την δική τους αντίληψη.

Προσθέτει ότι οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να αποφασίσουν για όλα τα ζητήματα και αν το επιθυμούν να διαπραγματευτούν οι ίδιοι με τους εκπροσώπους της Τρόικας.

Ανοικτό το θέμα των μισθών

«Όλα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής» είχε αναφέρει ο Ευ.Βενιζέλος το απόγευμα του Σαββάτου, υπογραμμίζοντας τη σημασία συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ήρθε η ώρα των δεσμεύσεων» -επανερχόμενος έτσι στις γραπτές δεσμεύσεις που ζητούν οι Βρυξέλλες από τα κόμματα.

Ο υπουργός Οικονομικών είχε αναφέρει πως οι διαβουλεύσεις με την τρόικα έχουν καταλήξει σε συμφωνία για αρκετά ζητήματα, κυρίως την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ο υπουργός σημείωσε μάλιστα πως ένα από τα σημεία που έχουν συμφωνηθεί είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού «παρακολούθησης και συμπίεσης» των τιμών.

Ανοικτό όμως παραμένει το μείζον ζήτημα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα αλλά τα μέτρα για το έλλειμμα, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Κυβερνητικός παράγοντας που ρωτήθηκε για το θέμα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και τις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, παρέπεμψε για τις σχετικές αποφάσεις σε «άλλο, ανώτερο, επίπεδο» -δηλαδή στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Στο ζήτημα των στόχων για το 2012, ο Ευ.Βενιζέλος σημείωσε πως οι κινήσεις γίνονται «με δεδομένο ότι έχουμε καταγράψει ένα καλό αποτέλεσμα, εντός σχεδόν των προγνώσεών μας, ως προς τον δημοσιονομικό στόχο του 2011». «Εδώ καταφέραμε να περιορίσουμε το πεδίο της διαπραγμάτευσης, αλλά παραμένουν ανοικτά ζητήματα» υπογράμμισε ο Ευ.Βενιζέλος.

Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν πως η τρόικα επιμένει στη λήψη πρόσθετων μέτρων 4,4 δισ. ευρώ, καθώς η βελτίωση των στοιχείων του ελλείμματος το Δεκέμβριο οφείλεται σε εφάπαξ μέτρα και κρίνει πως η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων απαιτεί μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Γ. Καρατζαφέρης: «Να μην επαναλάβω όσα είπε ο Σμιτ»

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι πολιτικοί αρχηγοί



Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν εισέλθει οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, για να μετάσχουν στην κρίσιμη σύσκεψη υπό τον Λ. Παπαδήμο.

Προσερχόμενος στο Μαξίμου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε με νόημα: «Προσέρχομαι με την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να επαναλάβω αυτά που είπε προ ημερών ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, ο κ. Σμιτ».

Σημειώνεται ότι ο πρώην καγκελάριος είχε εξαπολύσει πυρά κατά της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει στην Ευρώπη η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Zeit» αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Να τους πάρει ο διάολος αν δε σώσουν την Ελλάδα».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εμφανίστηκε αντίθετος με την εμπλοκή των πολιτικών αρχηγών στη διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού με την τρόικα και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο Μαξίμου θα πάμε όταν φύγουν οι μουσαφίρηδες».
Read more...

Σε εξέλιξη η κρίσιμη σύσκεψη του Λ.Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς

Στο τραπέζι η νέα σύμβαση


Ο Λουκάς Παπαδήμος με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του
Ο Λουκάς Παπαδήμος με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Ξεκίνησε στις 3.30 το μεσημέρι της Κυριακής η σύσκεψη του Λουκά Παπαδήμου με τους Γιώργο Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε μία ακόμα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, παρουσία των Ευ.Βενιζέλου και Γ.Κουτρουμάνη.

Ο μόνος που έκανε δηλώσεις κατά την προσέλευσή του στο Μαξίμου ήταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

«Προσέρχομαι με την ελπίδα να μην χρειαστεί να επαναλάβω όσα είπε προ ημερών ο Χέλμουτ Σμιτ» είπε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Υπενθυμίζεται ότι ο τέως καγκελάριος της Γερμανίας είχε ασκήσει δριμύτατη κριτική στην Ανγκελα Μέρκελ για τη στάση που τηρεί έναντι της Ελλάδας.

Μιλώντας σε Γερμανικό Οικονομικό Φόρουμ στο Αμβούργο εξήγησε:

«Εξυπνότερο θα ήταν να μην βρίζει τους Έλληνες, να μην τσουβαλιάζει δέκα εκατομμύρια ανθρώπους μαζί με τις παλιότερες κυβερνήσεις τους και στη συνέχεια να τους μαστιγώνει. Είναι υπερβολικά εύκολο ο χοντρός Γερμανός με πληθυσμό 80 εκατομμύρια να στριμώχνει τον ανίσχυρο Έλληνα.»

Και κατέληγε: «αν οι Ευρωπαίοι δεν καταφέρουν να σώσουν την Ελλάδα, τότε να τους πάρει ο διάολος».

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

«Η συμφωνία των αρχηγών δεν είναι αυτονόητη, αλλά είναι αναγκαία. Τα ερωτήματα που τίθενται στους αρχηγούς είναι πολύ συγκεκριμένα και πολύ δύσκολα και απολύτως υπαρξιακά. Αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν δυσκολίες και εξαρτάται από το πώς εμείς θα διαχειριστούμε τα θέματα και το πώς θα ξανασυζητήσουμε με τους εταίρους» δήλωσε ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας με άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η δήλωση αυτή -έγινε τα ξημερώματα και αφού είχε ολοκληρωθεί η εξάωρη συνάντηση του πρωθυπουργού και των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με την τρόικα- εκφράζει αφ' ενός τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων απέναντι στις συνεχώς διευρυνόμενες απαιτήσεις της τρόικας, και αφ' ετέρου υποδηλώνει και αισιοδοξία για το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, στις διαπραγματεύσεις πρέπει να βοηθήσουν και οι αρχηγοί. «Σε τελευταία ανάλυση, υπάρχει η δυνατότητα και αύριο οι αρχηγοί να συνεχίσουν οι ίδιοι εάν θέλουν τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Μπορούν να τη δουν την τρόικα και οι αρχηγοί. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν την βλέπουν και οι ίδιοι και αρκούνται σε αυτά που θα τους πει ο πρωθυπουργός ή ο υπουργός Οικονομικών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση θα είναι παρών και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να τους ενημερώσει για θέματα, που χειρίστηκε ο ίδιος και το οικονομικό επιτελείο στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με τον ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα «στη διαπραγμάτευση έχουμε βελτιώσει πολλά πράγματα, έχουμε περιορίσει πάρα πολύ το γήπεδο προς όφελός μας. Η τρόικα επικεντρώνεται σε όλα. Και εμείς έχουμε προσπαθήσει να αποκλείσουμε κάποια πράγματα και κάποια άλλα να τα βελτιώσουμε».

Πάντως, ο ίδιος επισημαίνει ότι «το βασικό αγκάθι είναι όλο το πακέτο των εργασιακών σχέσεων και βεβαίως υπάρχει ένα αντίστοιχο πρόβλημα με τα δημοσιονομικά μέτρα που εάν εξαρτιόνταν μόνον από τις ανάγκες του προϋπολογισμού θα ήταν μικρό πρόβλημα, γιατί πήγε πολύ καλά η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 σε σχέση με τα στοιχεία που καταθέσαμε για τον προϋπολογισμό του 2012. Το έλλειμμα το βλέπουμε σε αξιοπρεπή επίπεδα, αλλά το έλλειμμα εξαρτάται και από την επίπτωση που έχουν τα κάθε είδους εργασιακά μέτρα στα δημοσιονομικά».

Σχετικά με τη στάση της τρόικας, ο συγκεκριμένος παράγοντας επισήμανε ότι «στην τρόικα επικρατεί μια ολόκληρη αντίληψη για το πώς πρέπει να διαμορφώνονται οι οικονομικές πολιτικές για να εξασφαλίζεται το υψηλότερο δυνατόν επίπεδο ανταγωνιστικότητας. Αυτή είναι μια σύνθετη επιστημονική, πολιτική και ιδεολογική συζήτηση που κυριαρχεί σήμερα στην Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο».

Σε ερώτηση για το εάν τα πρόσθετα μέτρα, ειδικά στο εργασιακό, θα βοηθήσουν την Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική, το κυβερνητικό στέλεχος ανάφερε ότι «αυτό το κάνουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, όπως το αντιλαμβάνονται αυτοί, όχι όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς που υποτίθεται ότι ξέρουμε ιδιομορφίες, συνθήκες, δυνατότητες. Αυτή η σύγκρουση γίνεται με βάση τον συσχετισμό των δυνάμεων που είναι πολύ γνωστός.

» Τα κράτη-μέλη τα ίδια έχουν ορισμένες προτεραιότητες. Τα κράτη ΑΑΑ συζήτησαν προχθές και έχουν μια συγκεκριμένη αντίληψη. Και ξέρετε ότι μειώθηκαν τα κράτη ΑΑΑ από έξι σε τέσσερα. Αυτή η αντίληψη είναι ευρύτατα διαδεδομένη. Δεν υπάρχει κανείς που να διαμορφώνει μια άλλη αντίληψη εκτός από εμάς. Δεν υπάρχουν χώρες, ούτε μέτωπα, ούτε σύμμαχοι σε αυτό.

» Συζητάμε για όλο το εργασιακό πακέτο στο τραπέζι. Έχουμε κάνει μια προσπάθεια να βγάλουμε κάποια πράγματα από το τραπέζι, αλλά πρέπει το πακέτο που θα μείνει εν τέλει να το θεωρήσουν ικανοποιητικό» κατέληξε στη δήλωσή του ο κυβερνητικός παράγοντας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Χρυσοχοϊδης: Θα είμαι υποψήφιος...



"Αν τον απογοήτευσα - τον Παπανδρέου - τότε όφειλε να με παύσει"...

Με τη φράση «αν τον απογοήτευσα όσο ήμουν υπουργός του, τότε όφειλε να με παύσει», απαντά ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε ερώτημα για... την αναφορά από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, σε υπουργούς που δεν τους ανάγκασε να παραμείνουν υπουργοί, στην ομιλία του την Πέμπτη στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, που ερμηνεύτηκε ως «βολή» κατά του υπουργού Ανάπτυξης.

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Χρυσοχοϊδης επιμένει πως θα συμμετάσχει στις εκλογικές διαδικασίες στο κόμμα και υπενθυμίζει πως η διαδικασία θα πρέπει να γίνει από τη βάση, καθώς «δεν μπορούμε να ζητήσουμε την ψήφο του ελληνικού λαού και να εκλέξουμε τον πρόεδρό μας ερήμην του».



Read more...

Στυλώνουν τα πόδια οι υπουργοί για Στρατό και νοσοκομεία

"Ψάξτε αλλού!"



Διασπασμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση στο θέμα των απολύσεων στο δημόσιο, αφού, όπως προκύπτει μετά και το νέο γύρο συναντήσεων κορυφαίων υπουργών με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, για το «νέο μνημόνιο», ουδείς θέλει να βάλει την υπογραφή του, ή να συνδέσει το πέρασμα του από το υπουργείο με μέτρα μείωσης του προσωπικού του.

Ενώ χθες, ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας που μετέχει στις συζητήσεις, τόνιζε ότι η Τρόικα, εμμένει στις απαιτήσεις της, για δραστικές περικοπές προσωπικού, ανοίγοντας παράθυρο για απολύσεις και στο στενό δημόσιο τομέα, βάζοντας στο «κάδρο» τους εκπαιδευτικούς και τους ένστολους που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας (διαβάστε εδώ σχετικά) στον νέο γύρο συναντήσεων σήμερα, άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, απέκλειαν το ενδεχόμενο απολύσεων στους τομείς τις Εθνικής Αμύνης και της Υγείας.

Οι ίδιες πηγές αναγνώριζαν ότι είναι δύσκολη η διαπραγμάτευση και πως πρέπει να τελειώσει το συντομότερο, γιατί είναι στενά τα περιθώρια πλέον, αλλά τόνιζαν με έμφαση ότι «δεν τίθεται κανένα θέμα απολύσεων στο στράτευμα» και στον «ευαίσθητο» χώρο της υγείας, καθώς φέτος επιδιώκεται να εξοικονομηθούν, 1 δισ. ευρώ από τα φάρμακα, 100 εκατ. από τις δαπάνες υγείας και 400 εκατ. από την άμυνα.

Όπως έχει αποκαλύψει το protothema.gr, το περίφημο 10σέλιδο υπόμνημα των δανειστών μας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην προοπτική περικοπών προσωπικού στους τομείς της υγείας και της άμυνας.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.

Την ίδια ώρα όμως, άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δήλωναν σε δημοσιογράφους, ότι «όλα είναι ανοιχτά»,για το μέλλον των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα καθώς οι ελεγκτές της Τρόικα, μένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους।
protothema.gr

Read more...

Τα ποντίκια εγκαταλείπουν το ΠΑΣΟΚ...




Εκ των αξιωματούχων του ΠΑΣΟΚ - μέχρι πρόεδρο της ΕΡΤ τον καναν- ο κύριος Παναγιώτης Παναγιώτου, τώρα στα δύσκολα την κοπανάει και πάει - που αλλού!- στον... Κουβέλη.
Θλιβερή περίπτωση ...



Read more...

Βρισκόμαστε «στην κόψη του ξυραφιού, ήρθε η ώρα των δεσμεύσεων» λέει ο Ευ.Βενιζέλος

Ασφυκτικό το χρονοδιάγραμμα


Στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας του Σαββατοκύριακου οι δεσμεύσεις από τα ελληνικά κόμματα που ζητούν οι Βρυξέλλες
Στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας του Σαββατοκύριακου οι δεσμεύσεις από τα ελληνικά κόμματα που ζητούν οι Βρυξέλλες (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Την εικόνα των σκληρών διαβουλεύσεων με την τρόικα μετέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος, τονίζοντας πως έχουν μεν συμφωνηθεί αρκετά ζητήματα αλλά παραμένει ανοικτό το κρισιμότατο ζήτημα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και τα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

To χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό, και ψηλά στην πολιτική ατζέντα βρίσκεται το ζήτημα των δεσμεύσεων που απαιτούνται από τα κόμματα.

«Όλα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής» σημείωσε ο Ευ.Βενιζέλος το απόγευμα του Σαββάτου, υπογραμμίζοντας τη σημασία συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ήρθε η ώρα των δεσμεύσεων» -επανερχόμενος έτσι στις γραπτές δεσμεύσεις που ζητούν οι Βρυξέλλες από τα κόμματα.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος, μαζί με τον Ευ.Βενιζέλο και τον υπουργό Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη συναντήθηκαν ξανά στο Μέγαρο Μαξίμου με την τρόικα.

Στην τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, την οποία ο Ευ.Βενιζέλος χαρακτήρισε «δύσκολη», ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πορεία των διαβουλεύσεων τόσο με την τρόικα όσο και με τον ιδιωτικό τομέα για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Η επόμενη συνάντηση του Eurogroup θα γίνει τελικά στις 8 Φεβρουαρίου, την ερχόμενη δηλαδή Τετάρτη.

Η απόσταση που χωρίζει την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα από το αδιέξοδο «είναι πάρα πολύ μικρή», είπε χαρακτηριστικά ο Ευ.Βενιζέλος.

Οι διαβουλεύσεις και στα δύο μέτωπα συνεχίζονται: Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκαν το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής διαπραγματευτή του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (ΙΙF) Τσαρλς Νταλάρα. Παράλληλα, ο πρόεδρος του IIF Γιόζεφ Άκερμαν επιβεβαίωσε ότι θα φτάσει στην Αθήνα το βράδυ του Σαββάτου.

Ανοικτό το καυτό ζήτημα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα


Πριν μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση με το IΙF, ο Ευ.Βενιζέλος ανέφερε πως οι διαβουλεύσεις με την τρόικα έχουν καταλήξει σε συμφωνία για αρκετά ζητήματα: «Έχουμε συμφωνήσει στον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» ανέφερε.

Ο υπουργός σημείωσε μάλιστα πως ένα από τα σημεία που έχουν συμφωνηθεί είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού «παρακολούθησης και συμπίεσης» των τιμών.

Ανοικτό όμως παραμένει το μείζον ζήτημα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα αλλά τα μέτρα για το έλλειμμα, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Κυβερνητικός παράγοντας που ρωτήθηκε για το θέμα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και τις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, παρέπεμψε για τις σχετικές αποφάσεις σε «άλλο, ανώτερο, επίπεδο» -δηλαδή στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Στο ζήτημα των στόχων για το 2012, ο Ευ.Βενιζέλος σημείωσε πως οι κινήσεις γίνονται «με δεδομένο ότι έχουμε καταγράψει ένα καλό αποτέλεσμα, εντός σχεδόν των προγνώσεών μας, ως προς τον δημοσιονομικό στόχο του 2011». «Εδώ καταφέραμε να περιορίσουμε το πεδίο της διαπραγμάτευσης, αλλά παραμένουν ανοικτά ζητήματα» υπογράμμισε ο Ευ.Βενιζέλος.

Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν πως η τρόικα επιμένει στη λήψη πρόσθετων μέτρων 4,4 δισ. ευρώ, καθώς η βελτίωση των στοιχείων του ελλείμματος το Δεκέμβριο οφείλεται σε εφάπαξ μέτρα και κρίνει πως η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων απαιτεί μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

Όσον αφορά το ζήτημα των δεσμεύσεων, ο Ευ.Βενιζέλος τόνισε: «Πρέπει, όχι απλώς να αναληφθούν δεσμεύσεις, αλλά να πραγματοποιηθούν όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να μπορέσουμε να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα, να κάνουμε τη δημόσια προσφορά για το PSI και να πάρουμε τα πολύτιμα χρήματα της πρώτης μεγάλης δόσης του νέου προγράμματος, όχι μόνο για το PSI, όχι μόνο για τη στήριξη των τραπεζών, αλλά και για να αναπνεύσει η αγορά από πλευράς ρευστότητας».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Αναγκαία η δημιουργία ενός νέου κόμματος» λέει ο Τ.Γιαννίτσης

«Ναρκοθετημένο» το πολιτικό πεδίο


Ο υπουργός Εσωτερικών Τ.Γιαννίτσης
Ο υπουργός Εσωτερικών Τ.Γιαννίτσης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Αναγκαία θεωρεί τη δημιουργία ενός νέου κόμματος ο Τάσος Γιαννίτσης, υποστηρίζοντας πως, αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, θα παραταθεί το μπλοκάρισμα της πολιτικής ζωής του τόπου.

Σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής ο υπουργός Εσωτερικών δηλώνει πως εκλογές πριν από την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης θα οδηγήσουν στη χρεοκοπία της χώρας και περιγράφει ένα πολιτικό πεδίο «ναρκοθετημένο με εκπλήξεις», ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στα πολιτικά κόμματα και στην κοινωνία.

«Πάνω απ' όλα, θεωρώ ότι εμείς οι ίδιοι πρέπει να ξέρουμε που θέλουμε να φτάσουμε, τι θα αλλάξουμε και τι στρατηγική θα ακολουθήσουμε, πως θα ανοίξουμε το δρόμο της ανάπτυξης. Αν συνεχίσουμε όπως μέχρι τώρα θα έχουμε προσθέσει στην αλυσίδα των μοιραίων λαθών μας κάποια ακόμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννίτσης.

Συνδέοντας το νέο μνημόνιο με την παραμονή μας στο ευρώ, ο υπουργός Εσωτερικών δηλώνει πως ακόμα και μέσα στην κρίση θα πρέπει να υπάρξει κλίμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας για τα ασθενέστερα στρώματα, ενώ εκτιμά πως 120 χιλιάδες πολίτες θα βρουν δουλειά και εισόδημα τα επόμενα 3 χρόνια σε πολλούς δήμους της χώρας με τα νέα προγράμματα που σχεδιάζονται.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Στοιχεία- σοκ για τον Παπακωσταντίνου έδωσε στην κατάθεσή του ο πρώην αντιπροέδρος της ΕΛΣΤΑΤ









Στοιχεία- σοκ για τον Παπακωσταντίνου έδωσε στην κατάθεσή του ο πρώην αντιπροέδρος της ΕΛΣΤΑΤ
Κατάθεση του πρώην αντιπροέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Νίκου Λογοθέτη περιέχεται στη δικογραφία η οποία εστάλη στη Βουλή και η οποία όπως φαίνεται δρομολογεί και πολιτικές εξελίξεις εντός ΠΑΣΟΚ - και όχι μόνον.

Σε αυτήν περιγράφονται διαδικασίες προσδιορισμού του ελλείμματος το 2009 οι οποίες δεν συνάδουν με την αποστολή της Ανεξάρτητης Αρχής, αλλά και μυστική αλληλογραφία με τον επικεφαλής της Eurostat Radermacher. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη, η Αρχή φέρεται να καθοδηγείται από το εξωτερικό, ενώ ο επικεφαλής της κ.
Ανδρέας Γεωργίου εμφανίζεται πρόθυμος να «λάβει και γραπτώς» την καθοδήγηση από τον κ. Radermacher. Καταγγέλλεται εξάλλου ότι δεν έχει διευκρινιστεί αν η αξία των swaps που μπήκε στο έλλειμμα του 2009 έπρεπε να μπει.

Περιγράφεται και σκηνή με τον πρώην υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την οποία παρουσία του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Πλασκοβίτη φέρεται να του ζήτησε την παραίτησή του αλλιώς θα τον κατέστρεφε επαγγελματικά οδηγώντας την υπόθεση στη Βουλή - και τότε θα «μάτωνε η Ελλάδα» φέρεται στην κατάθεσή του να του λέει ο υπουργός.
Ο επικεφαλής της Αρχής φέρεται να επιβάλλει τον νόμο της σιωπής στην ΕΛΣΤΑΤ, ενώ τα στοιχεία του ελλείμματος χαρακτηρίζονται από αυτόν ως «κρατικά μυστικά απόλυτης διαβάθμισης». Τα κυριότερα στοιχεία της κατάθεσής του είναι τα εξής:
«Κατόπιν αποστολής για τη θέση του αντιπροέδρου της Αρχής του βιογραφικού μου επελέγην από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με την εύφημη μνεία του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ότι "ο κ. Λογοθέτης είναι στέλεχος του ιδιωτικού τομέα και θα βοηθήσει πολύ την Αρχή σε ό,τι αλλαγές χρειάζεται".

Πρόεδρος επελέγη ο κ. Ανδρέας Γεωργίου, οικονομολόγος ο οποίος εργαζόταν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο... Δυστυχώς από πολύ νωρίς ο κ. Γεωργίου ήρθε σε ρήξη με τα λοιπά μέλη του Συμβουλίου και με τον Σύλλογο Εργαζομένων, δεν μας ενημέρωνε για την πρόοδο σοβαρών θεμάτων λ.χ. σχετικά με τη διόρθωση του ελληνικού χρέους και του ελλείμματος και αρνήθηκε σθεναρά τη συνεισφορά μου σχετικά με: α) την ορθολογική αναδιοργάνωση της ΕΛΣΤΑΤ και β) την υιοθέτηση στην ΕΛΣΤΑΤ του ελληνικού προτύπου διαχείρισης έργων ώστε να εγκρίνεται η υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων από το ΕΣΠΑ».

Υπολογισμός ελλείμματος
«Από την αρχή της διαδικασίας», αναφέρει στην κατάθεσή του, «δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχουμε σε οποιοδήποτε είδος επικοινωνίας με τη Eurostat. Δεν μας γνωστοποιήθηκε ο τρόπος υπολογισμού ή τα στοιχεία του ελλείμματος για το 2009, στοιχεία που έπρεπε να εγκριθούν από το Συμβούλιο της Αρχής. Η πλήρης άρνηση του κ. Γεωργίου για κοινοποίηση των στοιχείων στο Συμβούλιο και η παντελής αδιαφάνεια σχετικά με το ύψος (που έχει βαπτιστεί πολλές φορές πρώτα 12,5%, μετά ως 12,7%, 13,6%, και τώρα 15,7%) παραπέμπει τον οποιοδήποτε σκεπτόμενο πολίτη στην υποψία ότι δεν υπάρχουν τελικά επαρκή και αξιόπιστα στοιχεία και ότι η απόφαση για το ύψος του ελλείμματος ενδεχομένως να ήταν αυθαίρετη...».
«...Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας δεν εξηγήθηκε ποτέ ο λόγος της αυθαίρετης και βεβιασμένης, χωρίς στατιστική μελέτη, ένταξης συγκεκριμένων ΔΕΚΟ στους φορείς της γερμανικής κυβέρνησης... Σχετικά με τα swaps τον Δεκέμβριο 2010 αποκαλύφθηκε επιστολή (8.10.2010) του κ. Radermacher προς τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με τα Goldman Sachs swaps, όπου αποδεικνύεται η επιστολή καθοδήγησης και περιγράφονται με λεπτομέρειες οι προτάσεις της Eurostat για ποσοτική αναθεώρηση προς τα πάνω του ελληνικού χρέους για κάθε έτος από το 2001 και μετά. Η επιστολή τελειώνει υπενθυμίζοντας στον κ. Γεωργίου την επιθυμία του να λάβει γραπτώς την καθοδήγησή τους (δηλαδή της Εurostat) πριν από την ολοκλήρωση των προσαρμογών». «Αυτή η επιστολή», σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη, «καθώς και άλλα στοιχεία χαρακτηρίστηκαν από τον κ. Γεωργίου ως απόρρητα και το ίδιο φέρεται να δήλωσε ο κ. Γεωργίου και στην εισαγγελέα Κυβέλου, όταν η υπόθεση έφτασε στην Εισαγγελία...».
«...Τα ηλεκτρονικά μηνύματα όμως δόθηκαν στη Δικαιοσύνη τελικά και μεταξύ αυτών υπάρχει και ηλεκτρονικό μήνυμα του κ. Radermacher για την καθυστέρηση των ελληνικών Αρχών να εξηγήσουν στη Εurostat γιατί δεν έχει εντάξει ακόμη στο ελληνικό χρέος τα "swap transactions" που είχαν συναφθεί με την Goldman Sachs... Στις 8.9.2010 ένα πολύ αρνητικό δημοσίευμα του ιδίου του Radermacher εμφανίστηκε στο Bloomberg σχετικά με την καθυστέρηση της Ελλάδας να αποκαλύψει τις "μυστικές" συμφωνίες με τα swaps ώστε να αποκαλυφθεί το πραγματικό χρέος! Ως αποτέλεσμα του δημοσιεύματος ήταν να εκτιναχτούν τα spreads δεκαετών ομολόγων στις 980 μονάδες. Αναρωτιέται κανείς ποιον συνέφερε η εκτίναξή τους εκείνη τη δεδομένη στιγμή; Αυτή ήταν η δεύτερη εκτίναξη των spreads σε αυτά τα ύψη, η πρώτη είχε συμβεί λίγο πριν από την υπογραφή του μνημονίου τον Μάρτιο 2010».

Η συζήτηση στη Βουλή
Στη συνέχεια ο κ. Λογοθέτης περιγράφει πώς επιχείρησε να γνωστοποιήσει στον γγ του υπουργείου Οικονομικών τα τεκταινόμενα στην Aρχή και κυρίως πώς ο κ. Γεωργίου την είχε μετατρέψει σε ενός ανδρός Αρχή... Μετά τον Δεκέμβριο 2010 μάλιστα όπως λέει προωθήθηκε σχέδιο νόμου με υπερεξουσίες στον πρόεδρο της Αρχής και προσθέτει ότι τον Οκτώβριο του 2010 με αφορμή διαρροή εγγράφου συναντήθηκε με τον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη, ο υπουργός του είπε ότι «εφόσον η Eurostat είναι ευχαριστημένη με τον κ. Γεωργίου εγώ δεν έχω πρόβλημα» και του είπε ότι ο κ. Radermacher τον είχε πληροφορήσει ότι κατά τη συνάντησή τους κατηγόρησε
σε αυτό τον επικεφαλής της Αρχής, κάτι που εκείνος αρνείται.
Σε βάρος του κ. Λογοθέτη ασκήθηκε δίωξη για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Επειτα από αυτή τη δίωξη εκλήθη στην επίμαχη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών (7.2.2011), παρουσία και του κ. Πλασκοβίτη. Να πώς την περιγράφει στην κατάθεσή του:
«Στην ερώτησή μου αν έγινα ξαφνικά εχθρός της Ελλάδας επειδή τόλμησα να αμφισβητήσω τον τρόπο υπολογισμού του ελλείμματος ο κ. Παπακωνσταντίνου αντέδρασε έντονα λέγοντας "με φοβίζετε κ. Λογοθέτη υπονοείτε δηλαδή ότι φουσκώσαμε επίτηδες το έλλειμμα;". Ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε τέλος στη συνάντησή μας δηλώνοντάς μου ότι "αν δεν υπέβαλα την παραίτησή μου από την ΕΛΣΤΑΤ ως τα μεσάνυχτα της ιδίας ημέρας, ο ίδιος θα προωθούσε το θέμα στη Βουλή, θα το μάθαιναν όλα τα ΜΜΕ και ως συνέπεια θα καταστρεφόμουν επαγγελματικά και θα μάτωνε η Ελλάδα...».
Η συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την ΕΛΣΤΑΤ θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής και μάλλον θα ψηφιστεί, αφού υπάρχει συμφωνία τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: tovima.gr
http://newpost.gr

Read more...

«Δεν θα δεχθώ τελεσίγραφα» λέει ο Γ.Καρατζαφέρης, εξαπολύοντας επίθεση στη Μέρκελ

«Αν κάτι δεν μας κάνει δεν θα πάρουμε το πακέτο»

«Αν κάτι δεν μας κάνει και η τρόικα είναι ανυποχώρητη, δεν θα πάρουμε το πακέτο» είπε ο Γ.Καρατζαφέρης
«Αν κάτι δεν μας κάνει και η τρόικα είναι ανυποχώρητη, δεν θα πάρουμε το πακέτο» είπε ο Γ.Καρατζαφέρης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Θεσσαλονίκη
«Τελεσίγραφα του τύπου "ή το παίρνεις ή δεν σας δίνουμε τα χρήματα" δεν θα δεχθώ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του κόμματός του στη Θεσσαλονίκη.

«Θα εξετάσω και το τελευταίο γράμμα και την τελευταία σημείωση. Αν κάτι δεν μας κάνει και η τρόικα είναι ανυποχώρητη, δεν θα πάρουμε το πακέτο. Δεν θα φοβηθούμε απέναντι στα εκβιαστικά διλήμματα» πρόσθεσε ο κ. Καρατζαφέρης, εξαπολύοντας επίθεση κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

«Aς το καταλάβουν καλά και οι τροϊκανοί αλλά και οι εγχώριοι εκβιαστές ότι δεν λειτουργώ καλά κάτω από συνθήκες εκβιασμού» είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

«Νομίζετε πως αύριο θα αποφασιστεί απλά και μόνον η αποδοχή κάποιων όρων που βάζει η τρόικα; Λάθος. Ας καταλάβουμε όλοι πως δεν είναι το θέμα μας το PSI ή τα 130 δισεκατομμύρια. Αυτές είναι ρηχές αναγνώσεις. Το βαθύτερο θέμα είναι πως καλούμαστε να αποφασίσουμε για το αν θα είμαστε "καλά παιδιά" και θα υπακούσουμε στο "φρόνιμα... φρόνιμα" ή θα αντιτάξουμε το "φρόνημα"» είπε.

Ο κ. Καρατζαφέρης πρόσθεσε: «Εγώ δεν πρόκειται να περιοριστώ σε αυτά που μας λέει η τρόικα, θα κοιτάξω βαθύτερα. Στο ποιος έρχεται να τα επιβάλλει αυτά. Ποιος τα επιβάλλει; Τα επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση ή είναι τα σχέδια και οι επιλογές της κ. Μέρκελ;

» Καλώ λοιπόν την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνειδητοποιήσει τον θεσμικό ρόλο τον οποίο έχει και να αποδράσει από τις διαταγές ενός νέου Ράιχ. Γιατί η κ. Μέρκελ περπατά με τον δημοκρατικό μανδύα επάνω στα χνάρια που περπατούσε ο προκάτοχός της πριν από 75 χρόνια, εξασκώντας με τον ίδιο ανόητο τρόπο την προσβολή των άλλων λαών. Σήμερα οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να αντιδράσουν σε αυτό το οποίο έρχεται».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τόνισε ότι «αυτό που πρέπει να δούμε στα ζητούμενα της τρόικας είναι πόσα από αυτά είναι πρακτικά, είναι προς όφελος της χώρας. Πρέπει για κάθε ένα από αυτά να υπάρξουν πειστικές απαντήσεις για το πόσο θα ωφελήσουν την πατρίδα να πάει μπροστά».

Αναφερόμενος στο ρόλο του κόμματός του είπε: «Δεν είμαστε εμείς αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που έριξαν την χώρα στον Καιάδα. Είμαστε όμως αυτοί που ήρθαν εθελοντές για να σώσουν την πατρίδα. Και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να την σώσουμε. Δεν θα υποστείλουμε την σημαία».

Επανέλαβε, τέλος, ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να αναλάβει γραπτές δεσμεύσεις.

Για τη δική του στάση ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. είπε ότι δεν δέχεται τελεσίγραφα, δεν θα υπογράψει επιστολή, ούτε θα κοινοποιήσει ανοιχτή επιστολή προς τον ελληνικό λαό, όπως έκανε την προηγούμενη φορά.

«Υπάρχει πρωθυπουργός που εκπροσωπεί τη χώρα» επισήμανε. Ταυτόχρονα, όμως, δήλωσε πως δεν πρόκειται να προχωρήσει και σε ακρότητες.

«Υπάρχει η στήριξή μας στον πρωθυπουργό. Υπάρχει η απόφαση που πήραμε στο Κοινοβούλιο. Η Ελλάδα έχει θεσμούς και τους σέβεται. Δεν εκχωρώ την αξιοπρέπειά μου» είπε.

Ο κ. Καρατζαφέρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και μετά να περιμένουν να επανεκλεγούν ο Νικολά Σαρκοζί, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα και στον τυχερό που βρήκε το φλουρί πρόσφερε μια συλλογή της δραχμής, «για να θυμόμαστε πόσο καλά είμαστε και σε τι περιπέτειες μας έβαλαν κάποιοι με το ευρώ», όπως παρατήρησε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Γιούνκερ: «Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει τον Μάρτιο αν …»

Νέα, αγωνιώδης έκκληση του προέδρου του Eurogroup




Αν δεν συμφωνήσετε άμεσα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα, άρα τον Μάρτιο πάτε για χρεοκοπία …

Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η προειδοποίηση-«απειλή» του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενός από τους πλέον μετριοπαθείς σε χαρακτηρισμούς και σε ρητορική κατά της χώρας μας Ευρωπαίους πολιτικούς, ο οποίος όμως δείχνει να βάζει κι αυτός με τη σειρά του πλέον «κόκκινες γραμμές».

Και σε συνέντευξή του στο “Der Spiegel”, που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα αλλά ήδη μεγάλο μέρος της δόθηκε από το γερμανικό περιοδικό ως προδημοσίευση στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ο κύριος Γιούνκερ ξεκαθαρίζει πως η υπομονή των Ευρωπαίων εξαντλήθηκε και μαζί της τα περιθώρια για την Ελλάδα. Διαμηνύει λοιπόν προς την χώρα μας και προς το πολιτικό της προσωπικό ότι «η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους εταίρους της, αν δεν προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ο κύριος Γιούνκερ δηλώνει απερίφραστα πως «αν η Ελλάδα αποτύχει να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, δεν θα πρέπει να περιμένει πράξεις αλληλεγγύης». Και συνεχίζει λέγοντας ότι «αν διαπιστώσουμε ότι όλα πάνε στραβά στην Ελλάδα, δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα και αυτό θα σημαίνει ότι το Μάρτιο θα μπορούσε να προκύψει μία ανακήρυξη χρεοκοπίας».

Read more...

Ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας στις πυρετώδεις διαβουλεύσεις για το νέο πρόγραμμα

Την Κυριακή η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών


Πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις με την τρόικα
Πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις με την τρόικα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Κορυφώνονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για τους όρους του νέου πακέτου, με τον υπουργό Οικονομίας να σημειώνει πως παραμένει ανοικτό το κρισιμότατο ζήτημα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και τους δανειστές να συνεχίζουν να πιέζουν για «ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ και άλλα επώδυνα μέτρα.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το ενδιαφέρον στρέφεται ιδιαίτερα στην κρίσιμη συνάντηση την Κυριακή των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, την στιγμή που οι δανειστές επιμένουν σε δεσμεύσεις.

Παράλληλα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και στο δεύτερο μέτωπο, εκείνο του PSI: Ο Λ.Παπαδήμος συναντήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου με τον επικεφαλής διαπραγματευτή του IIF Τσαρλς Νταλάρα, επίσης στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Γιόζεφ Άκερμαν (και απερχόμενος επικεφαλής της Deutsche Bank) επιβεβαίωσε πως θα φτάσει στην Αθήνα το βράδυ του Σαββάτου.


«Όλα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής» είχε αναφέρει ο Ευ.Βενιζέλος το απόγευμα του Σαββάτου, υπογραμμίζοντας τη σημασία συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ήρθε η ώρα των δεσμεύσεων» -επανερχόμενος έτσι στις γραπτές δεσμεύσεις που ζητούν οι Βρυξέλλες από τα κόμματα.

Ο υπουργός Οικονομικών είχε αναφέρει πως οι διαβουλεύσεις με την τρόικα έχουν καταλήξει σε συμφωνία για αρκετά ζητήματα, κυρίως την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ο υπουργός σημείωσε μάλιστα πως ένα από τα σημεία που έχουν συμφωνηθεί είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού «παρακολούθησης και συμπίεσης» των τιμών.

Ανοικτό όμως παραμένει το μείζον ζήτημα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα αλλά τα μέτρα για το έλλειμμα, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Κυβερνητικός παράγοντας που ρωτήθηκε για το θέμα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και τις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, παρέπεμψε για τις σχετικές αποφάσεις σε «άλλο, ανώτερο, επίπεδο» -δηλαδή στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Στο ζήτημα των στόχων για το 2012, ο Ευ.Βενιζέλος σημείωσε πως οι κινήσεις γίνονται «με δεδομένο ότι έχουμε καταγράψει ένα καλό αποτέλεσμα, εντός σχεδόν των προγνώσεών μας, ως προς τον δημοσιονομικό στόχο του 2011». «Εδώ καταφέραμε να περιορίσουμε το πεδίο της διαπραγμάτευσης, αλλά παραμένουν ανοικτά ζητήματα» υπογράμμισε ο Ευ.Βενιζέλος.

Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν πως η τρόικα επιμένει στη λήψη πρόσθετων μέτρων 4,4 δισ. ευρώ, καθώς η βελτίωση των στοιχείων του ελλείμματος το Δεκέμβριο οφείλεται σε εφάπαξ μέτρα και κρίνει πως η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων απαιτεί μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...