Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Βρισκόμαστε «στην κόψη του ξυραφιού, ήρθε η ώρα των δεσμεύσεων» λέει ο Ευ.Βενιζέλος

Ασφυκτικό το χρονοδιάγραμμα


Στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας του Σαββατοκύριακου οι δεσμεύσεις από τα ελληνικά κόμματα που ζητούν οι Βρυξέλλες
Στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας του Σαββατοκύριακου οι δεσμεύσεις από τα ελληνικά κόμματα που ζητούν οι Βρυξέλλες (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Την εικόνα των σκληρών διαβουλεύσεων με την τρόικα μετέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος, τονίζοντας πως έχουν μεν συμφωνηθεί αρκετά ζητήματα αλλά παραμένει ανοικτό το κρισιμότατο ζήτημα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και τα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

To χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό, και ψηλά στην πολιτική ατζέντα βρίσκεται το ζήτημα των δεσμεύσεων που απαιτούνται από τα κόμματα.

«Όλα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής» σημείωσε ο Ευ.Βενιζέλος το απόγευμα του Σαββάτου, υπογραμμίζοντας τη σημασία συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ήρθε η ώρα των δεσμεύσεων» -επανερχόμενος έτσι στις γραπτές δεσμεύσεις που ζητούν οι Βρυξέλλες από τα κόμματα.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος, μαζί με τον Ευ.Βενιζέλο και τον υπουργό Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη συναντήθηκαν ξανά στο Μέγαρο Μαξίμου με την τρόικα.

Στην τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, την οποία ο Ευ.Βενιζέλος χαρακτήρισε «δύσκολη», ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πορεία των διαβουλεύσεων τόσο με την τρόικα όσο και με τον ιδιωτικό τομέα για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Η επόμενη συνάντηση του Eurogroup θα γίνει τελικά στις 8 Φεβρουαρίου, την ερχόμενη δηλαδή Τετάρτη.

Η απόσταση που χωρίζει την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα από το αδιέξοδο «είναι πάρα πολύ μικρή», είπε χαρακτηριστικά ο Ευ.Βενιζέλος.

Οι διαβουλεύσεις και στα δύο μέτωπα συνεχίζονται: Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκαν το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής διαπραγματευτή του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (ΙΙF) Τσαρλς Νταλάρα. Παράλληλα, ο πρόεδρος του IIF Γιόζεφ Άκερμαν επιβεβαίωσε ότι θα φτάσει στην Αθήνα το βράδυ του Σαββάτου.

Ανοικτό το καυτό ζήτημα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα


Πριν μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση με το IΙF, ο Ευ.Βενιζέλος ανέφερε πως οι διαβουλεύσεις με την τρόικα έχουν καταλήξει σε συμφωνία για αρκετά ζητήματα: «Έχουμε συμφωνήσει στον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» ανέφερε.

Ο υπουργός σημείωσε μάλιστα πως ένα από τα σημεία που έχουν συμφωνηθεί είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού «παρακολούθησης και συμπίεσης» των τιμών.

Ανοικτό όμως παραμένει το μείζον ζήτημα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα αλλά τα μέτρα για το έλλειμμα, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Κυβερνητικός παράγοντας που ρωτήθηκε για το θέμα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και τις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, παρέπεμψε για τις σχετικές αποφάσεις σε «άλλο, ανώτερο, επίπεδο» -δηλαδή στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Στο ζήτημα των στόχων για το 2012, ο Ευ.Βενιζέλος σημείωσε πως οι κινήσεις γίνονται «με δεδομένο ότι έχουμε καταγράψει ένα καλό αποτέλεσμα, εντός σχεδόν των προγνώσεών μας, ως προς τον δημοσιονομικό στόχο του 2011». «Εδώ καταφέραμε να περιορίσουμε το πεδίο της διαπραγμάτευσης, αλλά παραμένουν ανοικτά ζητήματα» υπογράμμισε ο Ευ.Βενιζέλος.

Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν πως η τρόικα επιμένει στη λήψη πρόσθετων μέτρων 4,4 δισ. ευρώ, καθώς η βελτίωση των στοιχείων του ελλείμματος το Δεκέμβριο οφείλεται σε εφάπαξ μέτρα και κρίνει πως η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων απαιτεί μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

Όσον αφορά το ζήτημα των δεσμεύσεων, ο Ευ.Βενιζέλος τόνισε: «Πρέπει, όχι απλώς να αναληφθούν δεσμεύσεις, αλλά να πραγματοποιηθούν όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να μπορέσουμε να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα, να κάνουμε τη δημόσια προσφορά για το PSI και να πάρουμε τα πολύτιμα χρήματα της πρώτης μεγάλης δόσης του νέου προγράμματος, όχι μόνο για το PSI, όχι μόνο για τη στήριξη των τραπεζών, αλλά και για να αναπνεύσει η αγορά από πλευράς ρευστότητας».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: