Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Αμφίπολη: Πανελλήνια αγωνία εάν βρέθηκε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου...


Αμφίπολη: Πανελλήνια αγωνία εάν βρέθηκε ο τάφος του Μεγάλου ΑλεξάνδρουΜε την ανακάλυψη της λαμπρής εισόδου του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη, οι εξελίξεις διαδέχονται ραγδαία η μία την άλλη και ανατρέπουν τα δεδομένα αλλά και την ιστορία.

Σύμφωνα με το...
τοπικό ιστολόγιο amfipolinews, σιωπή και απόλυτη μυστικότητα υπάρχει από την πλευρά των αρχαιολόγων, καθώς είναι πλέον βέβαιοι ότι βρίσκονται κοντά σε μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη που θα συνταράξει όχι μόνο το πανελλήνιο, αλλά ολόκληρη την υφήλιο.

Η ανασκαφή του μαρμάρινου περιβόλου του Τύμβου έχει ολοκληρωθεί με την εύρεση της βασιλικής πύλης του τάφου. Ένα θολωτό δωμάτιο ξεπροβάλλει από τη δεσπόζουσα πύλη.

Δρακόντια είναι τα μέτρα φύλαξης του Τύμβου στο λόφο Καστά Μεσολακκιάς. Όλη η αστυνομική διεύθυνση του Νομού Σερρών βρίσκεται σε επιφυλακή. Με τα τελευταία ευρήματα αρχίζει να λύνεται ο γρίφος του μυστηρίου του τάφου κι έτσι καθημερινά βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ταυτοποίηση του ταφικού μνημείου! Μετά τις τελευταίες αναπάντεχες εξελίξεις έχει εγκριθεί με συνοπτικές διαδικασίες η συνέχιση και ενίσχυση της χρηματοδότησης, έτσι ώστε η ανασκαφή να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του ερχόμενου μήνα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η ανασκαφή διεξάγεται κάτω από αυστηρό αστυνομικό κλοιό, ενώ αναμένεται τις επόμενες ώρες τα μέτρα ασφαλείας να ενισχυθούν και από τις ειδικές δυνάμεις του στρατού!

Στην τελευταία παρουσίαση για την πορεία της ανασκαφής από την προϊσταμένη της ΚΗ” Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων Σερρών Κατερίνα Περιστέρη και τον Μιχάλη Λεφαντζή, έγινε η αναπαράσταση του περιβόλου και της πύλης. Επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις του Μιχάλη Λεφαντζή για το διάκοσμο της πύλης. Η είσοδος φυλάσσεται από δύο μεγαλεπήβολα αγάλματα με τη μορφή σφίγγας. Η ιστορία μας διδάσκει πως δεν είναι τυχαία η θέση των δύο σφιγγών.

Σφίνξ- Σφιγγός = Προέρχεται από την αρχαία λέξη σφείς που χρησιμοποιείται ήδη από την εποχή του Ησίοδου και του Ομήρου και σημαίνει διττός = αυτός που είναι διπλός ή αυτός που ερμηνεύεται με δύο τρόπους όπως στην περίπτωση της Σφίγγας.Η Σφίγγα είναι φανταστικό πλάσμα της ελληνικής μυθολογίας, στενά συνδεδεμένο με το μύθο των Λαβδακιδών και συγκεκριμένα με εκείνον του Οιδίποδα.

Οι αναπαραστάσεις της χρησιμοποιούνταν σε ασφαλισμένους χώρους ως σύμβολα προστασίας στον αιγυπτιακό, ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό.

Σύμφωνα με τον Ησίοδο ήταν κόρη της Χίμαιρας και του Όρθρου ή κατά άλλους του Τυφώνος και της Έχιδνας. Η Έχιδνα είχε γεννήσει επίσης τον Κέρβερο, τον Όρθρο (φύλακας των κοπαδιών του Γηρυόνη), το Λιοντάρι της Νεμέας, τη Λερναία Ύδρα και τη Φαία της Κρομμυώνας. Της αποδίδουν επίσης τη Χίμαιρα, το δράκοντα της Κολχίδας, το φύλακα του χρυσόμαλλου δέρατος, το δράκοντα που φυλούσε τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων και τον αετό του Προμηθέα.

Η Σφίγγα είναι αυτή που θέτει τα αινίγματα και όπως όλα τα Αινίγματα που χρησιμοποιούν συμβολισμούς, δεν κυριολεκτούν και έχουν δύο ερμηνείες, μια εξωτερική και μια εσωτερική που ήταν και το ζητούμενο.

Η Σφίγγα είναι ένα σύμβολο που μας συνδέει με εκείνη την εποχή, την προϊστορική, κατά την οποία, οι ζωόμορφες απεικονίσεις Θεών ή και Ηρωοποιημένων θνητών, όπως του Ερεχθέα του Βασιλιά πάνω στην ακρόπολη με το κάτω του τμήμα σε μορφή φιδιού, ήταν κάτι συνηθισμένο, με σκοπό να τονισθεί και να συμβολισθεί ταυτόχρονα η κυρίαρχη λατρεία εκείνης της εποχής, η λατρεία της Θεάς Γης ( Γα, Δα).

Η λατρεία αυτή προηγείται χρονολογικά της λατρείας του Δωδεκάθεου που την διαδέχεται και κατά κάποιον τρόπο την συνεχίζει. Έτσι η μορφή της Σφίγγας, ενώ είναι ένα σύμβολο που υπάρχει στην περιοχή της Μεσογείου, (την συναντάμε στην Αίγυπτο και την Ανατολή γενικότερα), στην Ελληνική της απόδοση αποκτά χαρακτηριστικά που εξυπηρετούν και εκφράζουν Ελληνικά Πρότυπα.

Δεν είναι τυχαίο που την συναντάμε έντονα συσχετισμένη με το Μαντείο των Δελφών, που την προϊστορική περίοδο είναι Ιερό αφιερωμένο στην θεά Γη. Την ιστορική περίοδο, όταν το Μαντείο μετατρέπεται σε Ιερό του Απόλλωνα, οι χρησμοί συνεχίζουν να δίνονται και να ερμηνεύονται με διττό τρόπο.

Η Σφίγγα λοιπόν, είχε να κάνει με τελετές Μύησης και η απάντηση στον Γρίφο, αποκάλυπτε το μυστικό για την Αθανασία, σε όσους από τους πιστούς ήταν σε θέση να τον κατανοήσουν.

Η αδυναμία ορισμένων να κατανοήσουν την εσωτερική σημασία του Γρίφου, δεν τους έκανε θύματα της Σφίγγας,η οποία υποτίθεται ότι τους καταβρόχθιζε, (σφίγγοντάς τους), απλά τους στερούσε την ευκαιρία να μετέχουν της Αθανασίας.

Η ελληνική Σφίγγα έχει πάντα κεφαλή Γυναικός, στήθος και φτερά Αετού, σώμα Λιονταριού ( ή Λέαινας) και ουρά σε μορφή Φιδιού. Είναι η απεικόνιση της ίδιας Φύσης και των 5 στοιχείων που την αποτελούν σύμφωνα με τις θεωρίες εκείνης της εποχής για την Δημιουργία του Κόσμου (Εμπεδοκλής κλπ).

Οι συμβολισμοί είναι σαφείς και αναφέρονται σε αρχέτυπα κοινά σε πολλούς λαούς όπως και στον δικό μας. Η κεφαλή της Γυναίκας συμβολίζει το στοιχείο της Γης, το στήθος και τα φτερά Αετού συμβολίζουν τον Αέρα, το σώμα του Λιονταριού συμβολίζει την Φωτιά και η ουρά του Φιδιού συμβολίζει το Νερό. Το Πέμπτο Στοιχείο , η Πεμπτουσία, ο Αιθήρ, η Θεία Ουσία, ή καλύτερα η Θεία Ανάσα που δεν είναι ορατή αλλά αγκαλιάζει και διαπερνά τα πάντα χαρίζοντας ζωή και στις πέτρες, είναι και εδώ Αόρατη και εκφράζεται μέσα από τον Γρίφο, το Αίνιγμα, που μπορεί να χαρίσει και ζωή και Αθανασία.

Η σχέση της Σφίγγας με την Αθανασία υποδηλώνεται και από την συχνή χρήση της σαν ταφικό μνημείο, κυρίως σε τάφους της Αρχαϊκής περιόδου.

Είναι σαφές ότι η Σφίγγα σαν ταφικό μνημείο συμβολίζει το ύστατο μυστήριο, το Επέκεινα, την δυνατότητα της Αθανασίας. Ο θάνατος είναι ένα γεγονός στην ζωή των ανθρώπων, που οι Έλληνες εκείνης της εποχής μπορούσαν να διαχειριστούν να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια και χαμόγελο, μέσα από τις αλλεπάλληλες εν ζωή μυήσεις τους στα Μυστήρια των μεγάλων Ελληνικών Ιερών που τους χάριζε την βεβαιότητα της Αθανασίας τους, μιας Αθανασίας που συμβολικά απεικονιζόταν και με τη Σφίγγα.

amfipoli-psila


Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Αμφίπολη

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία και τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, έφτασε στην Αρχαία Αμφίπολη γύρω στις 10 παρά 15 το πρωί της Τρίτης, ξεναγήθηκε στον χώρο της εξελισσόμενης ανασκαφής από την υπεύθυνη αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη και ενημερώθηκε για τα ευρήματα.

Ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα. Η γη της Μακεδονίας μας εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας εκπλήσσει αποκαλύπτοντας από τα σπλάχνα της μοναδικούς θησαυρούς, που συνθέτουν, υφαίνουν όλοι μαζί αυτό το μοναδικό μωσαϊκό της Ελληνικής μας Ιστορίας, για το οποίο όλοι οι Έλληνες είναι πολύ υπερήφανοι.

Πρόκειται εδώ για ένα μνημείο με μοναδικά χαρακτηριστικά: Ένας περίβολος γύρω-γύρω 497 μέτρα, σχεδόν ένας τέλειος κύκλος σμιλεμένος σε μάρμαρο Θάσου.

Το λιοντάρι της Αμφίπολης πάνω από 5 μέτρα, 5,20 μέτρα, ας το σκεφτούμε στην κορυφή του τύμβου. Δυο ολόγλυφες Σφίγγες που βλέπετε, που είναι εκεί σαν να φυλάσσουν- και πράγματι είναι εκεί για να προφυλάξουν την είσοδο του τάφου. Ένας δρόμος πλατύς, με πλάτος 4,5 μέτρα, που οδηγεί στην είσοδο με τοίχους που μιμούνται σε φρέσκο τον τρόπο δόμησης του περίβολου.

Πιστεύω ότι όλα αυτά τα στοιχεία έχουν επιτρέψει στην κ. Περιστέρη, την ανασκαφέα, την αρχαιολόγο, να είναι αισιόδοξη ότι πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό μνημείο, που- όπως μας είπε- χρονολογείται μεταξύ του 325 και του 300 π.Χ.. Βέβαια, στο καίριο ερώτημα η ανασκαφή είναι αυτή η οποία θα αποκαλύψει την ταυτότητα του νεκρού.

Η ανασκαφή θα συνεχιστεί με ρυθμούς που υπαγορεύει τόσο το εύρημα όσο, βέβαια, και η επιστημονική δεοντολογία.

Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια στην κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της».

tafos-1


Ο τάφος ανήκει στην οικογένεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Ανακαλύφθηκε ή όχι ο βασιλικός τάφος της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Το ερώτημα αυτό καλείται να βρει απάντηση τις επόμενες ημέρες στην αρχαία Αμφίπολη Σερρών, εκεί που η αρχαιολογική σκαπάνη βρήκε έναν σημαντικό τάφο…

Όπως είναι γνωστό από πέρυσι, στην περιοχή κατά τη διεξαγωγή των ανασκαφών στον λόφο Καστά, αποκαλύπτεται ένας μοναδικός ταφικός περίβολος στον κόσμο, ο οποίος, λόγω του μεγέθους του που αγγίζει περίπου τα πεντακόσια μέτρα, με ακριβείς αναλογίες ύψους τριών μέτρων και συνολικού μήκους 497 μέτρων, δημιουργεί συνειρμούς για το ποιοι μπορεί να είναι εκεί θαμμένοι.

Οι ανασκαφές

Το Ιούνιο, μετά τη χρηματοδότηση των 100.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού, οι ανασκαφές που είχαν σταματήσει λόγω χειμερινής περιόδου συνεχίστηκαν, με την προϊσταμένη της ΚΗ” Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, να απομακρύνει αρχικά τους τόνους χώματος που σκέπαζαν τον λόφο Καστά, και στη συνέχεια να ολοκληρώνει την ανασκαφή του μεγαλοπρεπούς ταφικού περιβόλου που χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ.

Η κ. Περιστέρη, μιλώντας στο ΑΠΕ, είχε πει ότι «κατά την περίοδο που χρονολογείται ο ταφικός περίβολος, μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου μέχρι το τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα, διαδραματίζονται σπουδαία ιστορικά γεγονότα στην περιοχή της Αμφίπολης. Σημαντικοί στρατηγοί και ναύαρχοι του Μ. Αλεξάνδρου σχετίζονται με την περιοχή. Εδώ ο Κάσσανδρος εξορίζει και θανατώνει το 311 π.Χ. τη νόμιμη σύζυγο του Μ. Αλεξάνδρου Ρωξάνη και τον γιο του Αλέξανδρο Δ’».

Δεινοκράτης

Ο ταφικός περίβολος χρονολογείται γύρω στο 325-300 π.Χ. και φέρεται να έχει την υπογραφή του φημισμένου της εποχής εκείνης αρχιτέκτονα Δεινοκράτη, που σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ήταν και στενός φίλος του Μ. Αλεξάνδρου. Οικοδομήθηκε από θασίτικο μάρμαρο που μεταφέρθηκε στην περιοχή με ειδικά πλοιάρια, ενώ οι μαρμάρινοι δόμοι από τη Θάσο τοποθετήθηκαν με ειδικούς γερανούς, κατασκευασμένους από ξύλο, σίδηρο και μολύβι, ίχνη των οποίων βρέθηκαν κατά την αρχαιολογική ανασκαφή.

Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες, ένα μεγάλο μέρος του περιβόλου έχει αποξηλωθεί κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη του να μη βρίσκονται στη θέση τους. Μια ευρύτερη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αμφίπολης στην προσπάθεια να εντοπιστούν τα χαμένα αρχιτεκτονικά μέλη, οδήγησε την Κατερίνα Περιστέρη και τους συνεργάτες της στην περιοχή του χώρου του μνημείου του Λέοντα της Αμφίπολης, όπου τα χαμένα μέλη του περιβόλου βρέθηκαν είτε διάσπαρτα, είτε εντοιχισμένα στη βάση του Λέοντος. Η χρονολόγηση τόσο του ταφικού περιβόλου όσο και του Λέοντα συμπίπτει και ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 4 π.Χ. αιώνα...
tribune.gr

Read more...

Άμεση αποζημίωση των αγροτών ζητά το ΚΚΕ...


Περιοδεία στην Πέλλα και την Ημαθία πραγματοποίησε σήμερα κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλή τον ευρωβουλευτή Σωτήρη Ζαριανόπουλο, όπου συνάντησε αγρότες που...
πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο.

"Σήμερα η κατάσταση μπορεί να αφορά μόνο την παραγωγή ροδάκινου, αλλά το επόμενο διάστημα η ίδια και χειρότερη κατάσταση θα πλήξει κι άλλα κρίσιμα αγροτικά προϊόντα, όπως ακτινίδια, μήλα, φράουλες, πορτοκάλια, κλπ. Το χειρότερο είναι ότι η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο την φετινή παραγωγή, η οποία και πριν το εμπάργκο διατέθηκε σε εξευτελιστικές τιμές είτε σε εξαγωγείς, είτε σε μεγαλεμπόρους, είτε σε βιομηχανίες, αλλά αφορά συνολικά την προοπτική όλης της αγροτικής παραγωγής, καθώς η σοβαρότερη επίπτωση θα είναι το κλείσιμο των αγορών για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα σε μεγάλο βάθος χρόνου. Αυτή η κατάσταση, μαζί με την ΚΑΠ της ΕΕ (ποσοστώσεις, υψηλό κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές, αναποζημίωτες καταστροφές στις παραγωγές από καιρικά φαινόμενα), μαζί με τα χαράτσια και το φοροκυνηγητό της κυβέρνησης, έρχεται να δώσει τελειωτικό καταστρεπτικό πλήγμα στους αγρότες και να ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς της ΕΕ και των κυβερνήσεών της για τον ξεριζωμό της αγροτιάς", τόνισε ο ευρωβουλευτής.

Και πρόσθεσε: "Οι αγρότες πληρώνουν με την παραγωγή και το εισόδημά τους την πολιτική της ΕΕ και το στόχο να διεισδύσουν τα μονοπώλια της στην Ουκρανία και σε άλλες περιοχές. Μάλιστα η ΕΕ, παρά τα αντίμετρα της Ρωσίας, που με ευθύνη της προκάλεσε και πληρώνουν οι αγρότες, ετοιμάζεται για κλιμάκωση των μέτρων κατά της Ρωσίας, γεγονός που θα φέρει νέα αντίμετρα και όχι μόνο για τους αγρότες, αλλά και στον κλάδο της ενέργειας και αλλού.
Η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση, που ως προεδρεύουσα πρωτοστάτησε στην παρέμβασή της στην Ουκρανία, στο πλευρό των φασιστικών δυνάμεων, έχουν τις αποκλειστικές ευθύνες για την κατάσταση των αγροτών. Δεν πρέπει να δείξουν οι αγρότες καμία εμπιστοσύνη ούτε στα ευρωενωσιακά όργανα, ούτε στην ελληνική κυβέρνηση, που παραπέμπουν ουσιαστικά το πρόβλημα στις καλένδες, αφήνοντάς το σε επίπεδο θολών υποσχέσεων".

Ο κ. Ζαριανόπουλος επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για άμεση αποζημίωση για όλο το κόστος παραγωγής, για όλους τους αγρότες, καθώς επίσης και "να διαχωρίσει τώρα η Ελλάδα τη θέση της από τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, σε μια προοπτική να ξανανοίξουν αγορές απολύτως κρίσιμες για τους αγρότες της χώρας μας".

Κάλεσε δε, σε "αγωνιστική στάση των ίδιων των αγροτών στη διεκδίκησή τους για αποζημιώσεις, για άρση των μέτρων που κλείνουν τις αγορές και πολύ περισσότερο στα συμπεράσματα που πρέπει να βγάλουν οι αγρότες και όλος ο λαός μας για την ΕΕ, για τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που την υποστηρίζουν". Ενώ, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως "ο δρόμος της εξόδου από την ΕΕ, της σχεδιασμένης οικονομίας και παραγωγής και στον αγροτικό τομέα, είναι η μοναδική άμεση διέξοδος για τα προβλήματα ακόμα και επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και όλος ο λαός μας"...
enet.gr

Read more...

«Κατεδαφίζουν πλήρως την ακίνητη περιουσία»...


Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί έστω και την ύστατη στιγμή από την πολιτεία να προβεί σε ουσιαστικές διορθώσεις, αντί να αναλώνεται σε...
άνευ ουσίας τροποποιήσεις.

Επισημαίνει ότι οι ουσιαστικές παράμετροι που οφείλει να διορθώσει η πολιτεία είναι οι ακόλουθες τρεις: Πρώτον, ο φόρος να ανταποκρίνεται στη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών ώστε να είναι συνταγματικός. Δεύτερον, να κατανέμει ισότιμα τα βάρη χωρίς να αδικεί καμία ομάδα πολιτών (εν προκειμένω να μην επιβαρύνει την αστική ιδιοκτησία προς όφελος των αγροτικών ακινήτων). Τρίτον, να μην καταστρέφει την οικονομία και την κτηματαγορά.

Ακόμα η Ομοσπονδία των ιδιοκτητών, αφού αναφέρει ότι οι απόψεις και οι επισημάνσεις της αγνοούνται συστηματικά, κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και την κυβέρνηση, πριν καταλήξουν στις σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις του ΕΝΦΙΑ, τουλάχιστον να διαβάσουν με προσοχή την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2013, όπου για το θέμα αυτό επισημαίνεται: «Η φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας στη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων και έχει αποθαρρύνει σημαντικά τη ζήτηση. Μάλιστα, η στρέβλωση η οποία προκαλείται από την ύπαρξη αντικειμενικών αξιών που σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. ακίνητα μεγάλου μεγέθους σε “ακριβές” περιοχές, υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας κ.ά.) υπερβαίνουν σημαντικά τις εμπορικές αξίες των ακινήτων οδηγεί σε τεχνητή υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και σε περαιτέρω, μη ορθολογική πλέον, συμπίεση των αξιών»...

matrix24.gr

Read more...

Παγκόσμιο ενδιαφέρον, για τα ευρήματα στην Αρχαία Αμφίπολη...



Οι εξελισσόμενες αρχαιολογικές ανασκαφές στον λόφο Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, έχουν κινήσει το ενδιαφέρον και του βρετανικού μέσου ενημέρωσης, BBC, το οποίο κάνει λόγο για...
σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Συγκεκριμένα, το BBC, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στον χώρο των ανασκαφών, ενώ παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για έναν τάφο που χρονολογείται μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και προσθέτουν ότι στην περιοχή της Μακεδονίας στη Βόρεια Ελλάδα έχουν βρεθεί και άλλοι αρχαιολογικοί τάφοι, ανάμεσα τους και του πατέρα του Μέγα Αλεξάνδρου, Φιλίππου Β΄, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1977.

Την ίδια στιγμή, στο δημοσίευμα του BBC, σημειώνεται ότι η αρχαιολόγος, Κατερίνα Περιστέρη, στο παρελθόν έχει μιλήσει βάσει ιστορικών γεγονότων ότι στην περιοχή περιλαμβάνονται τάφοι μερικών από τους στρατηγούς του Μέγα Αλεξάνδρου...

enikos.gr

Read more...

Υπεγράφη η απόφαση Χωρίς τέλος άδειας η μετατροπή αυτοκινήτων για φυσικό αέριο ή υγραέριο


Χωρίς τέλος άδειας η μετατροπή αυτοκινήτων για φυσικό αέριο ή υγραέριο
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Υπεγράφη από τον υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Παπαδόπουλο απόφαση με την οποία απαλλάσσονται από την καταβολή τέλους αδείας τα αυτοκίνητα τα οποία μετατρέπονται ώστε να λειτουργούν με φυσικό αέριο ή υγραέριο.
Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε αναγκαία, μετά την παρερμηνεία που είχε δημιουργηθεί περί καταβολής τέλους αδείας στις περιπτώσεις αλλαγής βασικών χαρακτηριστικών των αυτοκινήτων.
«Η τοποθέτηση φυσικού αερίου ή υγραερίου δεν αποτελεί αλλαγή καυσίμου, αλλά δυνατότητα κυκλοφορίας εναλλακτικά με δύο είδη καυσίμων (προσθήκη δεύτερου καυσίμου) και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπαχθεί στην κατηγορία της αλλαγής κυρίων χαρακτηριστικών. Εκτός αυτού αποτελεί πρόσθετη επιβάρυνση των πολιτών, οι οποίοι, με την τοποθέτηση των εναλλακτικών καυσίμων, εξοικονομούν χρήματα στις μετακινήσεις τους αφενός και αφετέρου δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον» δήλωσε ο υφυπουργός.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Πάνω από τους 40 βαθμούς ο υδράργυρος Προ των πυλών ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού


Προ των πυλών ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ο πρώτος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού βρίσκεται προ των πυλών. Από σήμερα Τρίτη και μέχρι την Παρασκευή η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή άνοδο, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Στα ηπειρωτικά της χώρας, κατά τόπους, θα φτάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου, ιδιαίτερα την Παρασκευή και στα ανατολικά το Σάββατο.
Στις Κυκλάδες θα φτάσει τους 35 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 38 βαθμούς Κελσίου.
Από το απόγευμα του Σαββάτου, αλλά κυρίως την Κυριακή, ο καιρός θα αλλάξει αισθητά με ενισχυμένους βόρειους ανέμους, πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς σε ορισμένες ηπειρωτικές περιοχές και πιθανές καταιγίδες, ιδιαίτερα στα κεντρικά και βόρεια. Παράλληλα θα αυξηθούν οι βόρειοι άνεμοι στα 7 με 8 μποφόρ.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά σε περιόδους καύσωνα να αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία, το βάδισμα, το τρέξιμο και η βαριά σωματική εργασία. Να προτιμώνται τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, καθώς και τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά με περιορισμό των λιπαρών τροφών. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τα νεογνά, τα βρέφη, ηλικιωμένους ανθρώπους και άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Οδηγίες από το υπ.Υγείας
Οδηγίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Το υπουργείο, για προληπτικούς λόγους και προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες, έχει ήδη ενημερώσει τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας να βρίσκονται σε ετοιμότητα έως και το τέλος της εβδομάδας, που αναμένεται να διαρκέσει ο καύσωνας.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής:
  • Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως.
  • Αναζήτηση σημείων με σκιά και δροσιά.
  • Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα και κάλυψη κεφαλιού (χρήση, ομπρέλας κ.λπ.).
  • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
  • Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως, πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών, αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών, ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και πάσης φύσεως φρούτα, με περιορισμό των λιπαρών, συχνά ντουζ και ελαφρύ ντύσιμο σε βρέφη και παιδιά.
  • Το υπουργείο Υγείας εφιστά την προσοχή στις αποκαλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ. και τα άτομα τα οποία, για καθαρά ιατρικούς λόγους, παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας. 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Συζητήσεις για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Αιγυπτιακά προϊόντα στη Ρωσία για τις ελλείψεις λόγω εμπάργκο

Αιγυπτιακά προϊόντα στη Ρωσία για τις ελλείψεις λόγω εμπάργκο
O Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Η Ρωσία θα αυξήσει τις εξαγωγές σίτου στην Αίγυπτο και τις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων από τη χώρα αυτή, δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι, καθώς η Μόσχα και το Κάιρο εξετάζουν την προοπτική μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

Το Κρεμλίνο αναζητεί νέες πηγές προμηθειών μετά το εμπάργκο στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία, σε αντίποινα για τις κυρώσεις οι οποίες επιβλήθηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

«Η Αίγυπτος έχει ήδη αυξήσει τις (αγροδιατροφικές) προμήθειες στην αγορά μας κατά 30% (και) είναι έτοιμη να (τις) αυξήσει κατά ακόμη 30% στο εγγύς μέλλον» επισήμανε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έπειτα μια συνάντηση που είχε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Η αύξηση των εισαγωγών από την Αίγυπτο με προϊόντα όπως πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδα και πορτοκάλια θα καλύψει έως και το 50% των ελλείψεων σε αυτά τα προϊόντα που προκαλούν τα αντίποινα τα οποία αποφάσισε η Μόσχα, σημείωσε ο υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας Νικολάι Φιοντόροφ.

Η Αίγυπτος βρίσκεται στην πρώτη θέση στην εισαγωγή σίτου παγκοσμίως και είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού σίτου. Η χώρα αγόρασε 3,6 εκατ. τόνους ρωσικού σίτου το οικονομικό έτος το οποίο ολοκληρώθηκε στα τέλη του Ιουνίου.

«Οι εταίροι μας ενδιαφέρονται για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις εξαγωγές αυτή τη χρονιά», είπε ο Πούτιν μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Για την Αίγυπτο, θα πρόκειται για 5 ως 5,5 εκατ. τόνους» προϊόντων επιπλέον, τόνισε.

Ο Πούτιν και ο Σίσι συζήτησαν επίσης για το ενδεχόμενο να υπάρξει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Τελωνειακή Ένωση Ρωσίας - Λευκορωσίας - Καζακστάν, ανέφερε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Ακόμη, αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένας σταθμός διαχείρισης της διακίνησης εμπορευμάτων της Αιγύπτου στις ακτές της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και αντιστοίχως, η δημιουργία ενός βιομηχανικού κόμβου της Ρωσίας στο αιγυπτιακό έδαφος, στο πλαίσιο των έργων επέκτασης της Διώρυγας του Σουέζ.

Η Ρωσία πέρυσι εισήγαγε αγροδιατροφικά είδη αξίας 17,2 δισεκ. δολαρίων από τις χώρες που αφορούν οι κυρώσεις, εκ των οποίων τα 9,2 δισεκ. δολάρια αντιστοιχούν στις κατηγορίες προϊόντων που αφορούν οι κυρώσεις αυτές, σύμφωνα με το Διεθνές Εμπορικό Κέντρο, μια κοινή υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Read more...

Στο εδώλιο για μία ακόμη υπόθεση Σε δίκη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος παραπέμπεται ο Β.Παπαγεωργόπουλος


Σε δίκη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος παραπέμπεται ο Β.Παπαγεωργόπουλος
Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Θεσσαλονίκη
Μόλις 28 μέρες μετά την 12ετή κάθειρξη που του επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος παραπέμπεται για μία ακόμη υπόθεση στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης με βούλευμα του τον στέλνει σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ' εξακολούθηση (ξέπλυμα ‘βρώμικου' χρήματος).

Στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, γίνεται αναφορά σε τραπεζικό λογαριασμού που διατηρούσαν από κοινού ο Β.Παπαγεωργόπουλος με τον άλλοτε γενικό γραμματέα του δήμου, Μιχάλη Λεμούσια.

Όπως αναφέρεται, μέσω του συγκεκριμένου λογαριασμού διακινήθηκαν χρηματικά ποσά, προερχόμενα από την υπεξαίρεση στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.

Με το ίδιο βούλευμα, το Συμβούλιο Εφετών αποφαίνεται να μην γίνει κατηγορία σε βάρος της συζύγου του Β.Παπαγεωργόπουλου, η οποία αντιμετώπιζε την ίδια πράξη.

Ακόμη, το δικαστικό συμβούλιο διατηρεί την χρηματική εγγύηση ύψους 120.000 ευρώ που είχε επιβάλει στον τέως δήμαρχο μετά την απολογία του στον ανακριτή για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο ίδιος, πάντως, με προ ημερών ανακοίνωσή του που απέστειλε μέσα από τις φυλακές Διαβατών όπου κρατείται έκανε λόγο για «κρυστάλλινους» τραπεζικούς λογαριασμούς, παραπέμποντας στον προ μηνών έλεγχο που διενήργησαν δικαστικοί πραγματογνώμονες στα οικονομικά του, όπως επίσης στα οικονομικά της δημοτικής παράταξης «Αναγέννηση», της οποίας ηγείτο, χωρίς, όπως ανέφερε, να διαπιστωθεί καμία παρανομία.

«Η αλήθεια ευτυχώς είναι γραπτή και πιστεύω ότι δεν κρύβεται», κατέληγε η ανακοίνωσή του.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι για την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη ο Μ.Λεμούσιας, που για την υπεξαίρεση «μαμούθ» καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών και 5 μηνών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...