Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013

Ο Ραγκούσης διαφωνεί με τον Λοβέρδο για το ΔΝΤ
Η προσφυγή στον ευρωπαϊκό τριμερή μηχανισμό στήριξης δεν έγινε εξαιτίας κάποιου σχεδίου του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά εξαιτίας της υπερχρέωσης της χώρας, για την οποία τις ευθύνες επιρρίπτει στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, αναφέρει σε δήλωσή του, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, διαφωνώντας πλήρως με τον Ανδρέα Λοβέρδο.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Λοβέρδος δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ότι ο ίδιος, μαζί με τον κ. Ραγκούση και την κ. Διαμαντοπούλου, είχε διαφωνήσει με την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ.Ο κ. Ραγκούσης διευκρινίζει ότι είχε διαφωνήσει με την προσφυγή της χώρας αποκλειστικά στο ΔΝΤ, αλλά όχι στον τριμερή μηχανισμό. Και προσθέτει πως ήταν και παραμένει σύμφωνος με την προσφυγή αυτή , θεωρώντας ότι είναι η μοναδική εφικτή λύση για τη χώρα.
 Τονίζει, μάλιστα, συμφωνώντας με την ανακοίνωση του Γραφείου του Γ. Παπανδρέου, ότι οι κ. Σαμαράς και Κουβέλης «πιστοποίησαν με τη στάση τους ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για την πατρίδα». Κατηγορεί, πάντως, τον πρωθυπουργό ότι «έκανε ανυπολόγιστη ζημιά στον τόπο με την αντιπολίτευση που άσκησε από το 2009 έως το 2011». «Με το μνημόνιο», τονίζει επίσης ο κ. Ραγκούσης, «συμφώνησα».
Και προσθέτει ότι με αυτό που δεν συμφώνησε ήταν «να μεταβιβαστούν στους προσωπικούς λογαριασμούς των επιχειρηματιών οι μισθοί και οι συντάξεις που περικόπηκαν», κάτι που συνέβη, όπως αναφέρει, με τη μείωση του φόρου των κερδών των επιχειρηματιών που «προήλθαν αποκλειστικά από τις μειώσεις μισθών και ημερομισθίων, από το 25% στο 10% από την κυβέρνηση Σαμαρά και την ψήφιση στη Βουλή και από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ».

Read more...

Kρίμα, Αντρέα...
Ο Γ. Παπανδρέου απαντά στον Α. Λοβέρδο...
kourdistoportocali 
Aπάντηση στον "εκτελεστή" του Μνημονίου Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος υποστήριξε ότι ο ΓΑΠ και ο Παπακωνσταντίνου μας έβαλαν με σχέδιο στο... στο ΔΝΤ-παρόλα αυτά ψήφισε σε μία κάλπη για την Προανακριτική- έδωσε με ανακοίνωση του ο Γιώργος Παπανδρέου. Σας θυμιζουμε ότι ο Λοβέρδος ήταν εκείνος που είχε μιλήσει για "μακελειό" σε περίπτωση που πειραχθεί ο ΓΑΠ!

Ο ΓΑΠ υποστηρίζει ότι η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο και καταλήγει "κρίμα Ανδρέα">

“Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέλος της οποίας υπήρξε ο Ανδρέας Λοβέρδος, με ομόφωνες, ιστορικές, δύκολες αλλά γενναίες αποφάσεις, έκανε το πατριωτικό της καθήκον και έσωσε τη χώρα και την ελληνική οικογένεια από το ολοκαύτωμα της βίαιης χρεοκοπίας τον Μάϊο του 2010.

Σήμερα, οι βασικές πολιτικές επιλογές εκείνης της περιόδου έχουν πλέον υιοθετηθεί και από πολιτικές δυνάμεις που πριν τις πολεμούσαν λυσσαλέα και τις απέρριπταν.

Την ώρα, λοιπόν, που η πολιτική μας δικαιώνεται πλέον και από τους τότε πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος “θυμήθηκε” σήμερα να αποποιηθεί τον αγώνα μας. Αγώνα στον οποίο συμμετείχε ο ίδιος ως υπουργός με όλες του τις δυνάμεις.

Γιατί τέτοια ρήξη με την αλήθεια;

Θα περιμέναμε περισσότερη γενναιότητα και λιγότερη υποκρισία.

Υποτίθεται ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος ηγείται “κίνησης”. Φαίνεται ότι για λίγη δημοσιότητα θέλει να την οικοδομήσει πάνω στις σαθρές βάσεις που διαμορφώνει η παραποίηση της αλήθειας. Είναι σίγουρο ότι δύσκολα θα ορθοποδήσει -όπως και όλες εκείνες που στηρίζονται στην παραποίηση των αληθινών γεγονότων εκείνης της εποχής.

Αποτελεί, δυστυχώς, κρίμα για την πολιτική ζωή του τόπου η υποκρισία, η οποία μάλιστα έρχεται στη δημοσιότητα με τόση ευκολία.

Και είναι βέβαιο ότι, τέτοιου είδους αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, ούτε την ανανέωση, ούτε την προοδευτική μεταρρύθμιση της χώρας μπορούν να σηματοδοτήσουν.

Και ας επαναλάβουμε τα αυτονόητα. Ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο, πρωτοστατούντος του Πρωθυπουργού θέλησε, όλοι θελήσαμε, να αποφύγουμε την ένταξη μας στον μηχανισμό στήριξης. Και αγωνιστήκαμε σκληρά γι’ αυτό. Όμως, αυτή η απόφαση αποτέλεσε την καλύτερη επιλογή, την πατριωτική επιλογή υπό τις κρατούσες τότε συνθήκες.

Συνθήκες που είχαν ήδη διαμορφωθεί και χαρακτηρίζονταν από το βάρος ενός πρωτόγνωρου ελλείμματος που κληρονόμησε η τότε κυβερνηση, την αναξιοπιστία μας στη ευρωπαϊκή κοινότητα και τον ουσιαστικό αποκλεισμό της χώρας μας απο τις αγορές λόγω των ανακολουθιών και της αλλοίωσης των πραγματικών στοιχείων της οικονομίας απο την προηγούμενη κυβέρνηση.

Τέλος, θυμίζουμε ότι, η απόφαση για την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό στήριξης, ελήφθη ομόφωνα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Κρίμα, Αντρέα”


Read more...

"Ουδέν ψευδέστερον! Λυπάμαι ειλικρινά!"...
"Πυρά" Κατσελη κατα Λοβέρδου...
Διαψεύδει κατηγοριματικά η Λούκα Κατσέλη τα όσα ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του (MEGA) ο Ανδρέας Λοβέρδος, λέγοντας πως ορισμένοι υπουργοί, μεταξύ των οποίων και η κυρία Κατσέλη, επέμεναν στη λύση του Μνημονίου.

Ολόκληρη η... οργισμένη απάντηση της πρώην υπουργού:

«Ουδέν ψευδέστερον! Λυπάμαι ειλικρινά! Δεν υπάρχει στη ζωή και στην πολιτική τίποτε χειρότερο από κάποιον που παραποιεί την πραγματικότητα προς ίδιον όφελος.

Ο κ. Λοβέρδος προσπαθεί να ξεπλυθεί στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τη στήριξη χωρίς καμιά επιφύλαξη, που συνεχίζει μέχρι σήμερα, σε μια πολιτική που όχι μόνο δεν δικαιώθηκε αλλά μας έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση».


Read more...

Ραγκούσης: Αυτοί που χρεοκόπησαν την Ελλάδα την οδήγησαν στον μνημόνιο...
crimenet.gr

Ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή αλλά και στη σημερινή τρικομματική κυβέρνηση ρίχνει ο Γιάννης Ραγκούσης μετά τα όσα είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος περί «σχεδίου» που...

οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ.

Ο πρώην υπουργός υπογραμμίζει πως για την προσφυγή στο μνημόνιο ευθύνονται εκείνοι που την χρεοκόπησαν, εκείνους που «επί 35χρόνια της μεταπολίτευσης λεηλατούσαν τα δημόσια ταμεία και υπερχρέωναν τις νέες γενιές», τους βουλευτές που χάριζαν χρέη επιχειρήσεων για να έχουν την εύνοια των τοπικών ψηφοφόρων.

Σημειώνει ότι ο ίδιος ήταν αντίθετος με την προσφυγή στο ΔΝΤ αλλά παρατηρεί πως δεν υπήρχε κανένας θεσμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θεωρεί ότι Κουβέλης και Σαμαράς έκαναν ανυπολόγιστη ζημιά στον τόπο με την αντιπολίτευση που άσκησαν από το 2009 έως το 2011. Σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ αναφέρει χαρακτηριστικά «αποκαλύφθηκε ότι παίζονταν, πίσω από την πλάτη μας, απαράδεκτα παιχνίδια, τα οποία εκ των πραγμάτων προστάτευαν μεγαλοκαταθέτες και ενδεχομένως φοροφυγάδες. Μάλιστα, από αυτούς που εισηγήθηκαν ως υπουργοί Οικονομικών, περικοπές, νέους φόρους και χαράτσια.»

Αναλυτικά η δήλωση του Γιάννη Ραγκούση:

«Πρώτον. Την Ελλάδα την οδήγησαν στο μνημόνιο, στην τρόικα και στο ΔΝΤ αυτοί που την χρεοκόπησαν. Και την Ελλάδα την χρεοκόπησαν :
Αυτοί που επί χρόνια 35 της μεταπολίτευσης λεηλατούσαν τα δημόσια ταμεία και υπερχρέωναν τις νέες γενιές.
Την Ελλάδα την έστειλε στο μνημόνιο η καταστροφική κυβέρνηση Καραμανλή που μόνον το 2009 σπατάλησε 24 δις ευρώ, "λεφτά που δεν υπήρχαν".
Την Ελλάδα την έστειλαν στο μνημόνιο όσοι, για παράδειγμα, στην πλάτη των φορολογουμένων και του δημόσιου χρέους χάρισαν δισεκατομμύρια χρέη ποδοσφαιρικών ομάδων των πόλεών τους για να εκλέγονται πρώτοι βουλευτές.
Την Ελλάδα έστειλαν στο μνημόνιο όσοι γέμισαν με συντοπίτες τους τα μουσεία της αρμοδιότητος τους, όπως αυτό της Ακρόπολης, με πελατειακές προσλήψεις σταζιέρ και συμβασιούχων.
Την Ελλάδα την έστειλαν στο μνημόνιο αυτοί που σήμερα βρίσκονται προφυλακισμένοι, κατηγορούμενοι για μίζες, διαφθορά και ανεντιμότητα.

Δεύτερον. Την εποχή που δεν υπήρχε κανένας σχετικός θεσμός στην Ε.Ε. ήμουν κι εγώ αντίθετος σε προσφυγή της Ελλάδας αποκλειστικά στο ΔΝΤ, " ΤΑ ΝΕΑ - Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010, σελ.5 ".

Ταυτόχρονα ήμουν και παραμένω απολύτως σύμφωνος με την μοναδική εφικτή λύση του ευρωπαϊκού τριμερούς μηχανισμού στήριξης (Ε.Ε.- Δ.Ν.Τ.- Ε.Κ.Τ. ) στον οποίο, αφού πέτυχε τη σύστασή του, αναγκαστικά προσέφυγε η Ελλάδα τον Μάιο του 2010. Η προσφυγή έγινε εξαιτίας της υπερχρέωσής της και όχι βάσει κάποιου σχεδίου του Γ. Παπανδρέου.
Προσωπικά ποτέ δεν ζήτησα υποκριτικά συγγνώμη γι αυτήν την απόφαση, όπως έκανε η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τον Απρίλιο του 2012 εκμηδενίζοντας κάθε ίχνος πολιτικής αξιοπιστίας που της είχε απομείνει.
Ωστόσο ήμουν βαθιά πεπεισμένος ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης έπρεπε να είναι συνειδητή ελληνική πολιτική κι όχι έξωθεν επιβαλλόμενο.
Τον Ιούλιο του 2010 μίλησα στη Βουλή για να υποστηρίξω το ασφαλιστικό νομοσχέδιο - τομή που είχε ετοιμάσει ο Α. Λοβέρδος. Είπα ότι «το υπερψηφίζω γιατί μου το επιβάλει η τρόικα των τριών μου παιδιών κι όχι η τρόικα Μπαρόζο, Στρος Καν και Τρισέ».
Όταν, έχοντας την πολιτική ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών, καταργήθηκαν τα στείτζ και οι εκτός ΑΣΕΠ προσλήψεις, θεσμοθετήθηκε ο Καλλικράτης με τις χιλιάδες καταργήσεις νομικών προσώπων του δημοσίου, καθώς και η Δι@ύγεια, δεν υπήρχε καν τρόικα και μνημόνιο. Τα θεσμοθετήσαμε γιατί αυτό απαιτούσε το συμφέρον της χώρας.

Όταν έλαβα την απόφαση να αυξηθούν σε 40 οι ώρες εργασίας στο δημόσιο (όσες και στον ιδιωτικό τομέα), πρώτα ενημερώθηκε η ΑΔΕΔΥ και μετά η τρόικα.
Ακόμη, για το πραγματικό άνοιγμα των επαγγελμάτων, που και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης έπρεπε να εφαρμοστεί και στα ταξί, εισηγήθηκα ένα νομοσχέδιο που τελικά εγκαταλείφθηκε από την τρόικα και την κυβέρνηση Παπαδήμου. Με το νόμο Βορίδη υιοθετήθηκαν οι επιταγές της συντεχνίας του κ. Θ. Λυμπερόπουλου εξαιτίας των πιέσεων του κ. Α. Σαμαρά με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Τρίτον. Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση ότι η δημόσια συζήτηση εξυπηρετεί μόνον αδικαιολόγητα ενοχικά σύνδρομα όταν επικεντρώνεται, αντί για τέσσερις, σε μια μόνον παράμετρο του σύγχρονου ελληνικού δράματος.
Δεν υπάρχει μόνον το μνημόνιο.
Υπάρχουν, είναι αλληλένδετα και συνεξαρτώμενα με το μνημόνιο, η χρεοκοπία, οι λίστες φοροφυγάδων και ο νέος φορολογικός σκανδαλώδης νόμος.
Μόνον με μια, σύνθετη και πολυεπίπεδη δημόσια συζήτηση δεν συσκοτίζονται όσα απαράδεκτα αποφασίζονται σήμερα. Αυτή η συζήτηση είναι ευεργετική. Έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και κυρίως έχει αρχή, μέση και τέλος.

Γιατί τι νόημα έχει η συζήτηση μόνον για το μνημόνιο την ώρα που :
1) ο μεγαλύτερος πολέμιος του μνημονίου ο κ. Α. Σαμαράς - ο οποίος έκανε ανυπολόγιστη ζημιά στον τόπο με την αντιπολίτευση που άσκησε από το 2009 ως το 2011 - όπως και ο κ. Κουβέλης έχουν πιστοποιήσει με τη στάση τους ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για την πατρίδα.
2) με τη λίστα Λαγκάρντ αποκαλύφθηκε ότι παίζονταν, πίσω από την πλάτη μας, απαράδεκτα παιγνίδια, τα οποία εκ των πραγμάτων προστάτευαν μεγαλοκαταθέτες και ενδεχομένως φοροφυγάδες. Μάλιστα από αυτούς που εισηγήθηκαν ως Υπουργοί Οικονομικών, περικοπές, νέους φόρους και χαράτσια.
Τέταρτον. Το πιο σημαντικό από όλα.
Με το μνημόνιο συμφώνησα. Όμως ποτέ δε συμφώνησα οι μισθοί και οι συντάξεις που περικόπηκαν να μεταβιβαστούν στους προσωπικούς λογαριασμούς των επιχειρηματιών.

Αυτό ακριβώς το σκανδαλώδες αποφάσισε προχθές η κυβέρνηση Σαμαρά.
Δυστυχώς και με την ψήφο όλων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, μειώθηκε από το 25% στο 10% ο φόρος στα κέρδη των επιχειρήσεων που θα γίνουν ατομικό εισόδημα για τους επιχειρηματίες.
Κέρδη που προήλθαν αποκλειστικά από τις μειώσεις μισθών και ημερομισθίων που επέφεραν τα μνημόνια και κυρίως θα επιφέρει το 3ο μνημόνιο της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά».


Read more...

«Η τελική αναμόρφωση» Νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα προαναγγέλλει ο Γιάννης Βρούτσης


Ο Γιάννης Βρούτσης
Ο Γιάννης Βρούτσης   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
«Την τελική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να μετατραπεί σε ένα υγιές άθροισμα ενιαίων κανόνων» εξήγγειλε με δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, τονίζοντας ότι «αυτό θα γίνει αφού προηγηθεί καταγραφή, μελέτη και διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Ο κ. Βρούτσης σημειώνει ότι η αναμόρφωση αυτή είναι επιβεβλημένη προκειμένου να εμπεδωθεί «αίσθημα δικαιοσύνης αποτελεσματικότητας και βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος». «Είναι αυτό που χρωστάμε στις επόμενες γενιές των Ελλήνων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης».

Ο υπουργός Εργασίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων των ασφαλιστικών φορέων και υποστήριξε, ότι «το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είναι ένα άθροισμα εξαιρέσεων και στρεβλώσεων».
«Παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει δαιδαλώδες, κατακερματισμένο, με διαφορετικές ταχύτητες και ανισότητες. Ακόμα και σήμερα για παράδειγμα, διατηρούνται περίπου 90 μητρώα συνταξιούχων και 60 διαφορετικοί κλάδοι ασφάλισης. Με μια λέξη: Λαβύρινθος» είπε ο κ. Βρούτσης.
Και συνέχισε: «Αυτό έχει ως συνέπεια, διοικητικό και οικονομικό κόστος για τον Έλληνα πολίτη και συνταξιούχο. Είναι επιβεβλημένο τώρα να προωθήσουμε την τελική αναμόρφωση στο ασφαλιστικό σύστημα ώστε να μετατραπεί σε ένα υγιές άθροισμα ενιαίων κανόνων. Αυτό θα γίνει αφού προηγηθεί καταγραφή, μελέτη και διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».
Σχολιάζοντας την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε την πεποίθηση, ότι δε θα χρειαστεί καμιά περαιτέρω παρέμβαση στα εργασιακά, δεδομένου ότι «το ίδιο το ΔΝΤ δεν προτείνει κάτι καινούργιο, δεν προβάλλει κάποιο νέο αίτημα».
Αναφερόμενος στο μηχανισμό του κατώτατου μισθού, που έχει ήδη νομοθετηθεί σημείωσε ότι «θα αξιολογηθεί το Α' τρίμηνο του 2014, ως προς την απλότητα και την αποτελεσματικότητα του, τη μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».
«Σχετικά με το μηχανισμό του κατώτατου μισθού, που έχει ήδη νομοθετηθεί σύμφωνα με το νόμο 4093/2012, αυτός θα αξιολογηθεί το Α΄ τρίμηνο του 2014, ως προς την απλότητα και την αποτελεσματικότητα του, τη μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Όλα αυτά είναι γνωστά και προβλέπονται ήδη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» είπε.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Το πρώτο ήρεμο Eurogroup Την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ εγκρίνει τη Δευτέρα το Eurogroup


Το ενδιαφέρον θα μονοπωλήσει η αλλαγή σκυτάλης από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον Ολλανδό Γερούν Ντάισελμπλουμ
Το ενδιαφέρον θα μονοπωλήσει η αλλαγή σκυτάλης από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον Ολλανδό Γερούν Ντάισελμπλουμ   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 9,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα δίνει τη Δευτέρα το Eurogroup. Πρόκειται για το πρώτο Eurogroup, μετά από καιρό, στο οποίο η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Το ενδιαφέρον θα περιστραφεί κυρίως στη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Από τα 9,2 δισ. ευρώ τα 7,2 δισ. ευρώ αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 2 δισ. ευρώ, τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού. Την εκταμίευση έχει ήδη εισηγηθεί το Euro working group και, γενικότερα, τα θέμα της δόσης έχει «οριστικοποιηθεί επί της ουσίας», όπως σημείωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

«Την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα νομοθέτησε με επιτυχία τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και μαζί με άλλες αποφάσεις, ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, ύψους 9,2 δισ. ευρώ» δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Παραδίδει τη σκυτάλη ο Γιούνκερ

Στο Eurogroup της Δευτέρας θα προεδρεύσει για τελευταία φορά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έπειτα από οκτώ χρόνια στην ηγεσία του οργάνου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούνται να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο του Eurogroup, με απλή πλειοψηφία. Ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι ο μόνος υποψήφιος, ύστερα από παζαρέματα εβδομάδων μεταξύ των ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης, Γερμανίας και Γαλλίας.

Στήριξη προς το πρόσωπο του κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε και ο κ. Γιούνκερ σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή.

«Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών παρουσίασε την υποψηφιότητά του, που είναι μια καλή υποψηφιότητα» είπε ο κ. Γιούνκερ. «Ο συνάδελφός μου, μού ζήτησε να παρουσιάσω το όραμά μου για το Eurogroup. Θα χαρώ πολύ να το κάνω τη Δευτέρα», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Μετά τη λήξη του Eurogroup της Δευτέρας (ξεκινά στις 6.00 το απόγευμα), ο κ. Γιούνκερ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο.

Στο τραπέζι και η Κύπρος

Στο Eurogroup θα εξετασθεί το ζήτημα της Κύπρου. Η τρόικα θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών για την επιτελούμενη πρόοδο στις συνομιλίες και την προετοιμασία του κυπριακού Μνημονίου.

Όπως ανέφερε, ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης, το κυπριακό Μνημόνιο δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές στη χώρα. Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία για το κυπριακό πρόγραμμα προσαρμογής, περί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Κληθείς να σχολιάσει την καθυστέρηση υπογραφής του κυπριακού Μνημονίου, ο ίδιος αξιωματούχος της ευρωζώνης, την απέδωσε σε «εσωτερικούς λόγους στη χώρα».

Η Κύπρος προσδοκά να κερδίσει ένα οποιοδήποτε θετικό σινιάλο από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών επιδιώκοντας να μην ακουστούν αρνητικά σχόλια στο Eurogroup.

Ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή θα προσέλθει στη συνεδρίαση δίχως την οριστική έκθεση της Pimco σχετικά με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν ένα προσχέδιο της έκθεσης, το οποίο θα συνεχίσει να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Τυφλό χτύπημα Τι δείχνουν οι έρευνες της αστυνομίας για τη βόμβα στο Mall


  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Σε χύτρα ταχύτητας είχε τοποθετηθεί η βόμβα που εξερράγη το πρωί της Κυριακής (10:40) στο εμπορικό κέντρο Mall και είχε ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό δύο ανδρών ασφαλείας και μικρές υλικές ζημιές.

Το εύρημα της αστυνομίας παραπέμπει στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν τις χύτρες.

Όσον αφορά στο εκκρηκτικό που χρησιμοποιήθηκε, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στον ωρολογιακό μηχανισμό χρησιμοποιήθηκε εκρηκτικό μέσης ταχύτητας και διερευνάται αν πρόκειται για ANFO, αμμωνιοδυναμίτιδα ή ζελατοδυναμίτιδα.

23 φωτογραφίες


Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε για την επίθεση στο Βήμα: «Εγινε ένα πρωτοφανές κτύπημα μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο, κάτι που παραπέμπει σε παλαιότερες προκηρύξεις οργανώσεων όπως η "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς", της "Σέχτας" και άλλων, που στρέφονταν κατά του "σύγχρονου καταναλωτισμού", κατά των "εφησυχασμένων μικροαστών" κλπ. Επιπλέον υπήρχαν αναφορές για την απώλεια εσόδων από καταστηματάρχες, λόγω της λειτουργίας των εμπορικών κέντρων και των πολυεθνικών εμπορικών επιχειρήσεων.

»Φοβόμαστε έναν κύκλο τέτοιων επιθέσεων που μπορεί να σκορπίσουν τον τρόμο. Δεν αποκλείουμε την περίπτωση η επίθεση να σχετίζεται με εκείνη των γραφείων της ΝΔ, όπου οι δράστες σχεδίαζαν κάτι πιο εντυπωσιακό -ίσως με χρήση ρουκέτας ή ισχυρού εκρηκτικού μηχανισμού- χωρίς να εφαρμόσουν τα αρχικά σχέδιά τους.
»Είμαστε πλέον βέβαιοι ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο αναβίωσης του αντάρτικου πόλης, όπου οι δράστες έχουν όπλα και εκρηκτικά και είναι βέβαιο ότι έχουν τουλάχιστον μια άγνωστη γιάφκα. Το εντυπωσιακό είναι ότι ίσως οι βομβιστές του εμπορικού κέντρου είχαν συνυπολογίσει ότι στις 11:00 άρχιζαν στο εμπορικό κέντρο περιπολίες αστυνομικών για την πρόληψη μικροκλοπών».
Στο μικροσκόπιο των ερευνών έχει μπει το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, που βρίσκονται στο κτίριο.

Πάντως, η ΕΛ.ΑΣ. καλεί όποιον γνωρίζει κάτι ή αντελήφθη οτιδήποτε σχετικά με το περιστατικό να επικοινωνήσει με τους τηλεφωνικούς αριθμούς: 170, 1014 και 1964 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β).

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η βόμβα είχε τοποθετηθεί μεταξύ της κυλιόμενης σκάλας του 1ου επιπέδου του εμπορικού κέντρου και του υποκαταστήματος τράπεζας.

Της έκρηξης προηγήθηκαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα και ακολούθησε η εκκένωση του κτιρίου. Η βόμβα εξερράγη περίπου πέντε λεπτά νωρίτερα από την ώρα που αναφερόταν στα προειδοποίητικά τηλεφωνήματα. Ο άγνωστος που τηλεφώνησε, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για φάρσα και πως θα ακολουθήσει η ανάληψη ευθύνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιχείρησης, το κτίριο εκκενώθηκε μέσα σε έξι λεπτά. Κατά τις πληροφορίες, εκείνη την ώρα στο εμπορικό κέντρο βρίσκονταν περίπου 200 - 250 άτομα, εκ των οποίων και παιδιά, καθώς την Κυριακή στο Mall λειτουργούν κινηματογραφικές αίθουσες και εστιατόρια.

Οι δύο άνδρες της εταιρίας ασφάλειας τραυματίστηκαν ελαφρά στην κνήμη και την πλάτη από θραύσματα τζαμιών και μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ για τις πρώτες βοήθειες. Δεδομένου ότι η κατάστασή τους δεν ήταν σοβαρή έλαβαν σύντομα εξιτήριο από το νοσοκομείο.


Read more...