Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

"Είμαι Ελληνίδα και θέλω να γυρίσω στη γη μου"(BINTEO)...



Μια από τις Καρυάτιδες που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο ...ζωντανεύει και ζητά της επιστροφή της στην Ελλάδα.

"I am Greek and I want to go home" είναι το σλόγκαν ενός βίντεο που... δημιούργησε ένα κίνημα επιστροφής των ελληνικών αρχαιοτήτων, που βρίσκονται σε μουσεία του εξωτερικού, στην πατρίδα τους.

Το κίνημα αποτελεί πρωτοβουλία του φωτογράφου και μουσικού, Άρη Καλογερόπουλου και έχει ξεκινήσει μία μεγάλη καμπάνια για την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιοτήτων της Ακρόπολης.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο:





Read more...

ΟΙ ΠΤΥΧΕΣ ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗΣ ΔΙΑΜΑΧΗΣ



Στα «μαχαίρια» Γιάννης Στουρνάρας και Φώτης Κουβέλης για την Αγροτική Τράπεζα


Στα «μαχαίρια» Γιάννης Στουρνάρας και Φώτης Κουβέλης για την Αγροτική Τράπεζα
Από τα μέσα Ιουλίου, όπου βγαίνοντας από συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ο Φώτης Κουβέλης έλεγε, ότι ο Γιάννης Στουρνάρας έχει την εμπιστοσύνη όλων δεν έχουν περάσει ούτε τρεις εβδομάδες. Αυτό το διάστημα όμως αποδείχτηκε πολύς καιρός κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες. Κουβέλης και Στουρνάρας βρίσκονται σήμερα στα... μαχαίρια. 

Και μπορεί οι διαξιφισμοί και οι βαριές κουβέντες που αντάλλαξε ο Βενιζέλος με τον υπουργό Οικονομικών να επισκίασαν τα πάντα την περασμένη εβδομάδα, στο περιθώριο και των δύο συναντήσεων των πολιτικών αρχηγών όμως έγινε ακόμα ένας καυγάς, αυτός ανάμεσα σε Κουβέλη και Στουρνάρα. 

«Πέτρα» του σκανδάλου; Η Αγροτική Τράπεζα.  

Η Δημοκρατική Αριστερά πήγε όσο μακριά μπορούσε να πάει αποδεχόμενη το σχέδιο Σαμαρά για άμεσες ιδιωτικοποιήσεις. Το θέμα της Αγροτικής Τράπεζας την «έκαιγε» όμως τόσο επειδή γενικότερα στην Αριστερά είναι διαδεδομένη η άποψη, ότι η ΑΤΕ πρέπει να μείνει στο δημόσιο, λόγω των αγροτικών δανείων, όσο και επειδή η ΔΗΜΑΡ προεκλογικά υποσχόταν έναν δημόσιο τραπεζικό πυλώνα, στο οποίο αυτονόητα θα ανήκε η ΑΤΕ. 

Είναι χαρακτηριστικό για το θέμα αυτό ότι στην περίφημη προγραμματική συμφωνία των τριών και ενώ η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έμεινε έξω από τη συμφωνία ως σημείο μη σύγκλισης, στην ΑΤΕ – κατόπιν επιμονής της ΔΗΜΑΡ – έγινε ρητή αναφορά: «Αγροτική Τράπεζα επανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανσή της. Διαφύλαξη του χαρτοφυλακίου υποθηκών αγροτικής γης», αναφέρει το κείμενο.  

Στη ΔΗΜΑΡ αιφνιδιάστηκαν και ενοχλήθηκαν από την ταχύτητα με την οποία εξελίχτηκαν τα πράγματα στην ΑΤΕ. Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Παρασκευή και λίγο πριν ανακοινωθεί επίσημα το deal με την Πειραιώς, ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος κ. Δ. Χατζησωκράτης εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση, με την οποία ζητούσε να μάθει άμεσα, «τι ακριβώς έχει γίνει με το business plan που παρουσίασε η ΑΤΕ και γιατί απορρίπτεται από την Τράπεζα Ελλάδας;». 

Μάλιστα σε ευθεία αιχμή κατά της συγχώνευσης της με την Πειραιώς αναρωτήθηκε: «δεν θα αποτελεί πολιτικό ζήτημα να δίνουμε, ως κράτος, χρήματα για την ανακεφαλαίωση μιας Τράπεζας, η οποία και θα έρχεται στο κατόπιν να αγοράζει Τράπεζα με πλειοψηφική συμμετοχή του Δημοσίου;»  

Η παρέμβαση ήρθε πολύ αργά, η ΑΤΕ πέρασε στην Πειραιώς την επόμενη μέρα. 

Στη συνάντηση της Δευτέρας ο κ. Κουβέλης επέκρινε το υπουργείο Οικονομικών για αυτήν την απόφαση, με την ίδια επιχειρηματολογία. Το θέμα αυτό προξένησε έντονη αντιπαράθεση με τον κ. Στουρνάρα, δεν πήρε όμως διαστάσεις γιατί ο καυγάς με τον Βενιζέλο ήταν πιο πληθωρικός. 

Ένα είναι βέβαιο, ότι και ο κ. Κουβέλης είναι χολωμένος με τον υπουργό Οικονομικών. Δείγμα του πως θα πορευτεί πλέον η ΔΗΜΑΡ απέναντι του ίσως να ήταν και η δήλωση τουβουλευτή Ηρακλείου του κόμματος Γ. Μιχελογιαννάκη: «Η πώληση της «Αγροτικής» αποτελεί την πρώτη καταστρατήγηση της προγραμματικής συμφωνίας» κατήγγειλε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Θέμης Δαγκλής

Read more...

H επιχείρηση κατά των παράνομων μεταναστών θα συνεχιστεί, λέει ο Νίκος Δένδιας

«Ξένιος Ζευς» σε Αθήνα και Έβρο


Στιγμιότυπο από τις επιχειρήσεις στο Κέντρο
Στιγμιότυπο από τις επιχειρήσεις στο Κέντρο  Αθήνα
Για επιχείρηση «ανάκτησης της Αθήνας και αποκατάστασης της νομιμότητας» μίλησε  ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη ο «Ξένιος Ζευς», η μαζική επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την απομάκρυνση παράνομων μεταναστών σε Αθήνα και Έβρο.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι δεν πρόκειται για μία προσωρινή επιχείρηση και δεν γίνεται με επικοινωνιακά κριτήρια. Δεν θα επιστρέψουμε στην χαώδη κατάσταση του Κέντρου, θα εξαλείψουμε σκηνές που προσβάλλουν τον πολιτισμό της Αθήνας, είπε ο υπουργός σε δηλώσεις που έκανε το Σάββατο.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι επανέρχεται ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς.

Οι επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. εστιάστηκαν στις περιοχές του Αγίου Παντελεήμονα, στο Σταθμό Λαρίσης, στην πλατεία Καραϊσκάκη και την οδό Μενάνδρου.

Επίσης, έγιναν έλεγχοι σε σπίτια, καταστήματα και χώρους όπου ζουν -συχνά σε πολύ κακές συνθήκες- αλλοδαποί.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, στην Αθήνα έγιναν 1.500 προσαγωγές και 500 συλλήψεις. Όσοι από τους συλληφθέντες βρίσκονταν παράνομα στη χώρα θα μεταφερθούν στην Αμυγδαλέζα, από όπου απομακρύνθηκαν οι 200 μετανάστες που κρατούνταν εκεί.

Οι τελευταίοι οδηγήθηκαν στις Σχολές της Αστυνομίας στην Κομοτηνή, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.

Επιχείρηση έγινε και στον Έβρο, όπου πρόσφατα μεταφέρθηκαν και 1.800 συνοριοφύλακες υπό το φόβο νέου κύματος μεταναστών, λόγω και της κατάστασης που επικρατεί στη Συρία. Στην επιχείρηση στον Έβρο συμμετέχουν συνολικά 2.500 αστυνομικοί.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ομολόγησε ο συλληφθείς για την υπόθεση κακοποίησης της 15χρονης στην Πάρο

Οδηγείται στον εισαγγελέα


Ανάστατο το νησί της Πάρου
Ανάστατο το νησί της Πάρου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Ομολόγησε την πράξη του ο νεαρός άνδρας που συνελήφθη σήμερα, Σάββατο, για την υπόθεση της κακοποίησης της 15χρονης στην Πάρο στις 22 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 21χρονος αλλοδαπός, πακιστανικής καταγωγής, είπε ότι αρχικά είδε την κοπέλα να ακούει με ακουστικά μουσική και την πλησίασε για να της αρπάξει το κινητό της τηλέφωνο. Η κοπέλα τότε αντέδρασε και εκείνος χτύπησε το κεφάλι της στα βράχια με αποτέλεσμα να την αφήσει αναίσθητη. Στη συνέχεια, ασέλγησε σε βάρος της και ακολούθως τράπηκε σε φυγή.

Ακόμη υπέδειξε σημείο στο οποίο είχε πετάξει το κινητό τηλέφωνο της 15χρονης για τον εντοπισμό του οποίου γίνονται έρευνες.
Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Χ.Μανούρας κατά τη διάρκεια των επίσημων ανακοινώσεων της ΕΛ.ΑΣ. και ερωτώμενος σχετικά, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει και συνεργός.

Ο 21χρονος, όπως και άλλοι δυο συμπατριώτες του που βρέθηκαν στο σπίτι όπου εντοπίστηκε ο δράστης στη Νέα Χαλκηδόνα διαπιστώθηκε, επίσης, ότι διέμεναν παράνομα στη χώρα μας.

Ο συλληφθείς μεταφέρθηκε στη Σύρο, προκειμένου να οδηγηθεί αύριο, Κυριακή στον εισαγγελέα του νησιού, μαζί με τους άλλους δύο Πακιστανούς που βρέθηκαν στο σπίτι στη Νέα Χαλκηδόνα.

Νωρίτερα, οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι τα δείγματα DNA που ελήφθησαν από τον νεαρό αλλοδαπό είναι ίδια με αυτά που βρέθηκαν στο σώμα και τα ρούχα της κοπέλας.

Για μια καλή ημέρα για την ΕΛ.ΑΣ. και την ελληνική κοινωνία έκανε λόγο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας.
Ο 21χρονος εργαζόταν ως κηπουρός σε ξενοδοχείο της Πάρου, κοντά στο σημείο που κακοποιήθηκε η 15χρονη και σύμφωνα με την Αστυνομία έφυγε εσπευσμένα από το νησί.

Στο μεταξύ, η 15χρονη εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Αττικό. Οι γιατροί χαρακτηρίζουν την κατάσταση της υγείας της σταθερά ελεγχόμενη.

Στις 23 Ιουλίου, η κοπέλα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, βρέθηκε βαριά τραυματισμένη στο κεφάλι, σε κωματώδη κατάσταση και ημίγυμνη ανάμεσα σε βράχια στην παραλία Χρυσή Ακτή.

Βρισκόταν στην Πάρο για διακοπές με την μητέρα και την αδελφή της.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Όλα στο «τραπέζι» στην κρίσιμη συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας την Κυριακή

Εξειδικεύονται τα οδυνηρά μέτρα


Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την επιβίωση της χώρας, λέει ο Γ.Στουρνάρας
Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την επιβίωση της χώρας, λέει ο Γ.Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  Fosphotos )


Αθήνα
Σε καθοριστική συνάντηση με την τρόικα για την εξειδίκευση του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ προσέρχεται το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Εν μέσω «πυρετού» στο οικονομικό επιτελείο, ο κ. Στουρνάρας δηλώνει ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την επιβίωση της χώρας, καθώς διαφορετικές επιλογές από αυτές που επιτάσσει η κοινή λογική μπορούν να επιφέρουν άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από την Ευρωζώνη. Σύνταξη στα 66 έτη και περικοπές-σοκ σε επιδόματα περιλαμβάνει το πακέτο των μέτρων. Στον «αέρα» τα ισοδύναμα μέτρα...

«Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα»

«Η χώρα δεσμεύτηκε σε ένα πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων που θα βάλουν την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά και θα εξαλείψουν οριστικά την απειλή της χρεοκοπίας. Είναι γεγονός ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τεράστιες θυσίες και έχει επωμιστεί μεγάλα βάρη» αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Έθνος της Κυριακής.

«Όμως, οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες για την επιβίωση της χώρας, αφού τυχόν διαφορετικές επιλογές από αυτές που επιτάσσει η κοινή λογική, μπορούν να μας οδηγήσουν σε άτακτη χρεοκοπία και εκτός Ευρωζώνης, και σίγουρα βέβαια ακυρώνουν τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης που μας δίνει η υλοποίηση ενός αξιόπιστου πακέτου» σημειώνει ο κ. Στουρνάρας τονίζοντας πως «δυστυχώς, αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα».

«Το πακέτο μέτρων που προσπαθούμε να φτιάξουμε χαρακτηρίζεται κυρίως από εξορθολογισμό των δαπανών και από κοινωνική δικαιοσύνη, δηλαδή από το καλύτερο δυνατό μείγμα, δεδομένων των περιορισμών, που θα μας επιτρέψει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και παράλληλα να δώσουμε ελπίδα στον λαό» επισημαίνει.

Ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει ότι «ένα αξιόπιστο πρόγραμμα θα μας δώσει στη συνέχεια τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε με απτά επιχειρήματα τη διαπραγμάτευση που έχουμε ξεκινήσει για -καταρχήν- επιμήκυνση του χρόνου του προγράμματος, που σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που έρχονται στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και τις γενικότερες αναδιαρθρώσεις στην οικονομία, θα βγάλουν τη χώρα από την ύφεση και θα την επανατοποθετήσουν σε τροχιά ανάπτυξης».

Όλα στο τραπέζι με την τρόικα

Όλα ανοιχτά βρίσκονται κατά την καθοριστική συνάντηση που θα έχει το πρωί της Κυριακής ο Γιάννης Στουρνάρας με την τρόικα, πριν την αποχώρηση των στελεχών του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ από την Αθήνα για να επιστρέψουν κατόπιν στα τέλη Αυγούστου.

Στη συνάντηση επιδιώκεται η εξειδίκευση όσο το δυνατόν περισσότερων από τα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας από τα 65 στα 66 έτη (με πιθανή αύξηση στα 67 από το 2015), νέες μειώσεις στις συντάξεις και περικοπή του εφάπαξ σε όλα τα ταμεία βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στη λίστα των μέτρων για τη διετία 2013-2014, την οποία θα παραδώσει στην τρόικα ο Γ.Στουρνάρας, όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής.

Σοκ και δέος προκαλούν οι παρεμβάσεις στα κοινωνικά επιδόματα, καθώς ο αναγκαίος εξορθολογισμός συνδυάζεται με νέες περικοπές που θα πλήξουν εξουθενωμένες κατηγορίες χαμηλοσυνταξιούχων, ανέργων και ανασφάλιστων πολιτών.

Για τον δημόσιο τομέα στο τραπέζι παραμένει η πλήρης κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Στο τραπέζι βρίσκεται, επίσης, η επέκταση του Ενιαίου Μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ, ενώ προβλέπονται, μεταξύ άλλων, λουκέτα σε δημοτικές επιχειρήσεις, νοσοκομεία και ΤΕΙ.

Στον τελικό πίνακα περιλαμβάνεται η μείωση του εφάπαξ κατά 23% στο Δημόσιο και σε ποσοστό που θα κριθεί από τις αναλογιστικές μελέτες για τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα, έρχεται περικοπή 10% για τις κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 ή 1.500 ευρώ, ενώ «μαχαίρι» μπαίνει και στις τελικές συντάξιμες αποδοχές περίπου 600.000 δικαιούχων διπλών συντάξεων.

Στον τομέα των κοινωνικών επιδομάτων προβλέπεται ο περιορισμός της λίστας των δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων (τρίτεκνοι-πολύτεκνοι) μέσω της επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων.

Στον «αέρα» βρίσκονται, όπως αναφέρει το Mega, και τα ισοδύναμα μέτρα που έχει προτείνει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να αποφευχθεί μείωση 12% στα ειδικά μισθολόγια (σε δικαστικούς, ένστολους,, πανεπιστημιακούς, διπλωμάτες, γιατρούς του ΕΣΥ), καθώς και η προτεινόμενη ρύθμιση για καταβολή του φόρου εισοδήματος σε περισσότερες από τρεις δόσεις.

Η εικόνα είναι ότι δεν αναμένονται οριστικές αποφάσεις κατά τη συνάντηση της Κυριακής και θα προηγηθούν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Κατόπιν της συνάντησης με τον Γιάννη Στουρνάρα, η τρόικα αναχωρεί από την Αθήνα και θα επιστρέψει στα τέλη Αυγούστου.

Η ερχόμενη εβδομάδα «ανοίγει» με νέες συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, με επίκεντρο θέματα αποκρατικοποιήσεων και συγχωνεύσεων στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται, παράλληλα, για την επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις 25 Αυγούστου, καθώς και για τις επαφές που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στις 24 και 25 Αυγούστου.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

«ΝΥΣΤΕΡΙ» 2 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ


Αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων σε φάρμακα και νοσήλια


Αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων σε φάρμακα και νοσήλια
«Νυστέρι» 2 δισ. ευρώ στην υγεία με την καθιέρωση του πορτογαλικού μοντέλου στο οποίο ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται με έως και το 50% της αξίας των φαρμάκων και νοσηλίων ανάλογα με την εισοδηματική του κατάσταση και 3 δισ. ευρώ στα κοινωνικά επιδόματα με την καθιέρωση πλαφόν οικογενειακού εισοδήματος 30.000 ευρώ, πάνω από το οποίο θα κόβονται οι συγκεκριμένες παροχές, θέτει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με την τρόικα το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τα «Νέα», στο τραπέζι βρίσκονται πέντε προτάσεις- για ορισμένες εκ των οποίων πηγές του υπουργείου Υγείας δηλώνουν πλήρη άγνοια – που αφορούν: 

- Την εκχώρηση αρμοδιοτήτων φύλαξης και καθαριότητας των νοσοκομείων σε ιδιώτες, όπως άλλωστε και των υπηρεσιών σίτισης. 

Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων σε φάρμακα και νοσήλιαστα πρότυπα του πορτογαλικού μοντέλου, με την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων. 

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο μοντέλο, σε εκείνες τις κατηγορίες φαρμάκων που εκτινάσσουν τη δαπάνη στα ύψη, χωρίς ωστόσο να κρίνονται σκευάσματα «πρώτης γραμμής» (όπως είναι για παράδειγμα οι στατίνες και τα σκευάσματα γαστρο- προστασίας), αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων. 

Επιπλέον, προωθείται και η συμμετοχή στα νοσήλια (co-payment). Πρόκειται για μέτρο που ισχύει στην Ευρώπη, ωστόσο τα μοντέλα διαφοροποιούνται από χώρα σε χώρα.

Ετσι, σε κάποιες περιπτώσεις το ποσοστό συμμετοχής είναι πάγιο και τη διαφορά την καλύπτει το ασφαλιστικό ταμείο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις συναρτάται από το ύψος των αποδοχών και συνεπώς είναι κλιμακωτό

Αξιοποίηση πλεοναζουσών νοσοκομειακών δομών με συγχωνεύσεις νοσοκομείων και ενοικίαση μονάδων σε ιδιώτες.

- Επέκταση της χρήσης των γενοσήμων φαρμάκων. 

- Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των Ταμείων. Η φαρμακευτική δαπάνη από 2,43 δισ. ευρώ το 2004 εκτοξεύτηκε στα 5,6 δισ. ευρώ το 2009.

Read more...

Ανάσα ρευστότητας έδωσε η ΕΚΤ στην Ελλάδα μέχρι την επόμενη δόση, γράφει η Welt

Πρόσβαση σε άλλα 4 δισ. ευρώ


  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) απέτρεψε τη χρεοκοπία της Ελλάδας εξασφαλίζοντάς της μια μεταβατική μορφή χρηματοδότησης, υπό την μορφή επιπλέον έκτακτου δανεισμού μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας. Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt.

Το ΔΣ της ΕΚΤ συμφώνησε στη συνεδρίασή του την Πέμπτη να αυξήσει το ανώτατο όριο του ποσού των βραχυπρόθεσμων δανείων που η Τράπεζα της Ελλάδας μπορεί να δέχεται σε αντάλλαγμα για έκτακτο δανεισμό, ανέφερε η εφημερίδα.

Μέχρι σήμερα, η ΤτΕ μπορούσε να αποδεχθεί κρατικά χρεόγραφα μόνο μέχρι το ποσό των 3 δισ. ευρώ ως ενέχυρο για παροχή ρευστότητας μέσω του Συστήματος Εκτάκτου Ανάγκης (ELA), αλλά ζήτησε να της επιτραπεί να αυξήσει το όριο στα 7 δισ. ευρώ.

«Η ΕΚΤ έδωσε το πράσινο φως για αυτό» γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να αποκτήσει πρόσβαση σε άλλα 4 δισ. ευρώ, ανέφερε η εφημερίδα, προσθέτοντας πως το ποσό αναμένεται να αρκέσει έως ότου η τρόικα αποφασίσει για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης το Σεπτέμβριο.

Η ΕΚΤ απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Read more...

O «ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ»


«Λουκέτο» σε 68.000 επιχειρήσεις από τις αρχές του 2011


«Λουκέτο» σε 68.000 επιχειρήσεις από τις αρχές του 2011
Δεκάδες είναι τα καταστήματα που καθημερινά κατεβάζουν «ρολά» σε όλη την Ελλάδα. Απο τις αρχές του 2011 μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, 68.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, καθώς δεν είχαν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ενώ υπάρχουν φόβοι οτι μέχρι το τέλος του 2012 άλλες 67.000 επιχειρήσεις θα κλείσουν. Σύμφωνα με έρευνα του «Έθνος», π
ρόκειται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλέον αδυνατούν να καλύψουν βασικές υποχρεώσεις για μισθούς, πρώτες ύλες, ενοίκια, φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και ΔΕΚΟ.
Ολοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το πρώτο εξάμηνο του 2012 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν το χειρότερο από την έναρξη της κρίσης πριν από τρία χρόνια και οι προοπτικές διαγράφονται ακόμη πιο δυσοίωνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου περίπου 1 στις 4 επιχειρήσεις βρίσκεται σε αδυναμία να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να βάλει λουκέτο.

Παράλληλα 1 στις 2 επιχειρήσεις αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή μισθών προς τους υπαλλήλους της, περίπου το 30% οφείλει ενοίκια, ενώ πάνω από 3 στις 10 έχουν καθυστερημένες οφειλές σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ), αλλά και υποχρεώσεις σε προμηθευτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παραδοσιακοί εμπορικοί δρόμοι στην Αττική ερημώνουν αφού στη θέση που τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν υγιείς επιχειρήσεις σήμερα αντικρίζει κανείς μόνο άδεια καταστήματα.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα της ΕΣΕΕ στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην οδό Σταδίου, είναι πλέον κλειστά δύο στα πέντε καταστήματα. Στην Τσακάλωφ, τη Χαρίλαου Τρικούπη και την Εμμανουήλ Μπενάκη είναι κλειστά ένα στα τρία καταστήματα, ενώ στον Πειραιά, στην οδό Νοταρά, έχουν βάλει λουκέτο δύο στα πέντε καταστήματα - το ίδιο και στη Γούναρη.

Ο Πειραιάς παρουσιάζει αντίστοιχη εικόνα με το κέντρο της Αθήνας, αφού το 27,3% των καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους είναι κλειστά. Επιπλέον, ο Πειραιάς παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των λουκέτων, αφού σε σύγκριση με πέρυσι τα κλειστά καταστήματα στο σύνολο των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Δραματική είναι η εικόνα με έρημους εμπορικούς δρόμους, όχι μόνο στη συμπρωτεύουσα που βιώνει τις επιπτώσεις της κρίσης, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, όπως το Ηράκλειο, ο Βόλος και η Πάτρα.

Την ίδια ώρα, εκτιμάται οτι το πρωτοφανές κύμα λουκέτων στην αγορά θα φέρει τρομακτική απώλεια 260.000 θέσεων εργασίας τους επόμενους δώδεκα μήνες, σύμφωνα με έρευνα της MARC σε συνεργασία με το Ινστιτούτο μικρών επιχειρήσεων της ΓΣΒΕΕ.


Για το δεύτερο εξάμηνο του 2012 προβλέπεται απώλεια 110.000 θέσεων μισθωτής εργασίας, ενώ εκτιμάται ότι χάθηκαν 78.000 θέσεις μισθωτής εργασίας τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι το 65,1% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα και δηλώνουν ότι θα μειώσουν προσωπικό θα ήταν διατεθειμένες να διατηρήσουν θέσεις εργασίας, εφόσον υπήρχε μια επιδότηση του εργασιακού κόστους.

Σοκ προκαλεί και η διαπίστωση ότι περίπου 190.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν κίνδυνο κλεισίματος το επόμενο δωδεκάμηνο.


Το επόμενο τρίμηνο εκτιμάται ότι θα κλείσουν 11.000 επιχειρήσεις και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει μπει λουκέτο συνολικά σε 67.000.

Read more...

Τι ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών από το οικονομικό επιτελείο Κρίσιμο ραντεβού Στουρνάρα - Τρόικας την Κυριακή για τα μέτρα

 
Πρόσθετες περικοπές από λειτουργικές δαπάνες των υπουργείων ζητά η Τρόικα, για να επιτρέψει στην κυβέρνηση να δώσει περισσότερες δόσεις στην πληρωμή των φόρων εισοδήματος και για να αποφευχθούν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και τις εξισωτικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων. Οι επικεφαλής της Τρόικας θα έχουν νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, το πρωί της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, η Τρόικα δεν ικανοποιήθηκε από τα «δημοσιονομικά ισοδύναμα» που της αντιπρότεινε η κυβέρνηση και πιέζει για μεγαλύτερες περικοπές σε παραγγελίες και προμήθειες του Δημοσίου.

«Η Τρόικα είναι πολύ καλά διαβασμένη, είναι δύσκολες οι διαπραγματεύσεις» ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας που μετέχει στις συσκέψεις.

Τα ταμειακά προβλήματα όμως είναι ήδη ορατά, όπως και στην περίπτωση με τις παραγγελίες των υποβρυχίων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 

Το θέμα εξετάστηκε σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής και στην οποία συμμετείχαν ο Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλο, καθώς και εκπροσώπος της ΓΣΕΕ για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι επί έξι μήνες και έχει επιβληθεί εκ περιτροπής απασχόληση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε η πορεία των παραγγελιών για τα τέσσερα υποβρύχια. Η μία παραγγελία αφορά συντήρηση και οι υπόλοιπες τρεις έχουν σχεδόν πληρωθεί με 2,3 δισ. ευρώ (μένουν μόνο 80 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, οι εργασίες έχουν καθυστερήσει, καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργία, προκαλώντας και ανησυχίες στο Πολεμικό Ναυτικό για το αν τα υποβρύχια συντηρούνται και φυλάσσονται κανονικά.

Αποφασίστηκε να σταλεί κλιμάκιο του Ναυτικού, που θα εξετάσει την κατάσταση και, αν αποφανθεί πως υπάρχει πρόβλημα, θα ακολουθήσει νέο κλιμάκιο.

Στέλεχος που μετείχε στη σύσκεψη ανέφερε ότι βρέθηκε μία έμμεση λύση πληρωμής, με την οποία φέρεται να είναι σύμφωνη και η ΓΣΕΕ: να κάνουν οι εργαζόμενοι ασφαλιστικά μέτρα στην εταιρεία και να πετύχουν κατάσχεση σε χείρα τρίτων. 

Δηλαδή, τα 80 εκατ. ευρώ που απομένουν να πληρωθούν από το Δημόσιο στην εταιρεία, να δοθούν στους εργαζόμενους με την παρέμβαση της Δικαιοσύνης και την «ανοχή» της κυβέρνησης.
protothema.gr

Read more...

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΡΗΞΗ


Μήνυμα του Μαξίμου στους βουλευτές της ΝΔ η διαγραφή Νικολόπουλου


Μήνυμα του Μαξίμου στους βουλευτές της ΝΔ η διαγραφή Νικολόπουλου
Με τις επιλογές του Νίκου Νικολόπουλου να υπερβαίνουν τα όρια του αψυχολόγητου, η απόφαση Σαμαρά να θέσει εκτός ΝΔ τον βουλευτή Αχαΐας, συνιστά περισσότερο ένα σαφές μήνυμα του πρωθυπουργού προς το εσωτερικό της Κ.Ο. του κόμματός του προκειμένου να προλάβει τυχόν ανάλογες μελλοντικές αμφισβητήσεις της ακολουθούμενης πολιτικής. 
Το πρώτο του πολιτικό άλμα στο κενό, ο κ. Νικολόπουλος το έκανε με την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Εργασίας, μόλις λίγα 24ωρα από την ανάληψη των καθηκόντων του. Η κίνησή του αιφνιδίασε το Μαξίμου, ο Α. Σαμαράς όμως προτίμησε να μη δώσει συνέχεια στην υπόθεση, απορρίπτωντας εισηγήσεις συνεργατών του να διαγράψει αυτοστιγμεί τον βουλευτή ώστε το θέμα να κλείσει άμεσα και να μη χρειαστεί να αντιμετωπιστεί εκ νέου από την κυβέρνηση. 

Ο κ. Νικολόπουλος ωστόσο... τέθηκε υπό παρακολούθηση με το κυβερνητικό κέντρο του Μαξίμου και το αντίστοιχο κομματικό της Συγγρού να εντοπίζουν και να καταγράφουν τα πολιτικά του παραστρατήματα. «Πήγαινε γυρεύοντας» σημειώνει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού με κυβερνητικούς κύκλους να υποστηρίζουν ότι με τη στάση του επεδίωκε τη διαγραφή του. 

Το tweet του κ. Νικολόπουλου περί «στρατηγικό αδιέξοδο» και εγκατάλειψη της επαναδιαπραγμάτευσης ήταν απλώς η αφορμή. Όπως βέβαια και ουδείς πείθεται από τις αιχμές Νικολόπουλου στο κείμενο της επιστολής του που αναφέρονται σε προσπάθεια του Μαξίμου να ανακόψει τη νικηφόρα πορεία του προς την ανάληψη των καθηκόντων του 
Γραμματέα του κόμματος (το Μαξίμου πράγματι καλείται να διαχειριστεί ένα πρόβλημα αναφορικά με αυτό το θέμα, αλλά αυτό δεν ακούει στο όνομα του Ν. Νικολόπουλου...). 

Είναι προφανές ότι η απόφαση Σαμαρά συναρτάται με μια επιλογή ηγετικού χαρακτήρα που έχει στόχο να στείλει δύο σαφή μηνύματα: 

Πρώτον, ότι οι κεντρικές επιλογές δεν αμφισβητούνται καθώς κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από την κρισιμότητα των στιγμών. 

Και δεύτερον ότι, ανεξάρτητα από τον κίνδυνο αλλοίωσης της εικόνας συνοχής που οφείλει να εμφανίζει η κυβέρνηση, ο ίδιος δεν έχει σκοπό να αφήσει να εκτραφούν στο εσωτερικό της ΝΔ,φαινόμενα του παρελθόντος, τύπου Τατούλη και Μανώλη. 

Πάνος Ρασσιάς


Read more...

«Ξένιος Ζευς» από την ΕΛ.ΑΣ. με στόχο την παράνομη μετανάστευση σε Αθήνα και Έβρο

Σε εξέλιξη από την Παρασκευή


Στιγμιότυπο από τις επιχειρήσεις στο Κέντρο
Στιγμιότυπο από τις επιχειρήσεις στο Κέντρο   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Παρασκευή ευρεία επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. με τον κωδικό «Ξένιος Ζευς» για την απομάκρυνση παράνομων μεταναστών από το Κέντρο της Αθήνας.

Οι επιχειρήσεις εστιάζονται στις περιοχές του Αγίου Παντελεήμονα, στο Σταθμό Λαρίσης, στην πλατεία Καραϊσκάκη και την οδό Μενάνδρου.

Επίσης, ελέγχονται σπίτια, καταστήματα και άλλοι χώροι όπου ζουν -συχνά σε πολύ κακές συνθήκες- αλλοδαποί.

Ανακοινώσεις αναμένονται από το υπουργείο το μεσημέρι.

Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Επιχείρηση έγινε και στον Έβρο, όπου πρόσφατα μεταφέρθηκαν και 1.800 συνοριοφύλακες υπό το φόβο νέου κύματος μεταναστών, λόγω και της κατάστασης που επικρατεί στη Συρία.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Στα χέρια της αστυνομίας, ο 21χρονος ύποπτος για την επίθεση στη 15χρονη στην Πάρο!...



Ασταμάτητες είναι οι έρευνες της ελληνικής αστυνομίας ώστε να βρεθεί ο άνδρας που κακοποίησε βάναυσα την 15χρονη κοπέλα, στην Χρυσή Ακτή της Πάρου.

Όπως σας ξαναγράψαμε, οι έρευνες έχουν...στραφεί σε έναν 21χρονο νεαρό που εργαζόταν στο νησί, και μετά τη βίαιη επίθεση εξαφανίστηκε από την Πάρο.

Φαίνεται όμως πως έχουμε εξελίξεις στις έρευνες, καθώς τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, προσήχθη στην ασφάλεια ένας νεαρός, που εξετάζεται ως βασικός ύποπτος για την σοκαριστική επίθεση στην έφηβη κοπέλα.

Μένουν μόνο τ΄αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων, ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται όντως για το συγκεκριμένο άτομο.



Read more...

Η άγνωστη σχέση του ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες με την Ελλάδα



Η άγνωστη σχέση του ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες με την Ελλάδα
Μία άγνωστη πτυχή του παρελθόντος του αποκάλυψε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, σε συνέντευξή του στο Mega, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που έσωσε τον πατέρα του κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Ο ισραηλινός πρόεδρος ανέφερε ότι ο πατέρας του ήταν αξιωματικός του βρετανικού στρατού κατά τη διάρκεια του πολέμου και ένα μοναστήρι στην Ελλάδα τον έκρυβε επί έναν χρόνο από τους Ναζί που τον αναζητούσαν.

Ο πατέρας του Σιμόν Πέρες, γυρίζοντας στην οικογένειά του, πέντε χρόνια μετά, αισθανόμενος ευγνωμοσύνη στη χώρα μας, δίδαξε στα μέλη της ελληνικά τραγούδια. http://newpost.gr

Read more...

Πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξει «έγκαιρη μέριμνα» για επίδομα θέρμανσης

Στο πλαίσιο εξίσωσης των ΕΦΚ


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Πρόθεση «έγκαιρης μέριμνας» για επίδομα θέρμανσης, για το οποίο δεν προβλέπεται πίστωση στον προϋπολογισμό, εκφράζει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας.

«Στον εκτελούμενο προϋπολογισμό, δεν έχει προβλεφθεί πίστωση για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Ωστόσο, πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της εξίσωσης του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης με το 80% του ισχύοντος συντελεστή ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, είναι να υπάρξει έγκαιρα μέριμνα ώστε να καταβληθεί ανάλογο ποσό στους δικαιούχους μέσα από διαδικασίες που θα βασίζονται σε γεωγραφικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε προς απάντηση σε ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά σχετικής με τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Η βουλευτής είχε επικαλεστεί τις προειδοποιήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων-εμπόρων καυσίμων ότι η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης θα εκτινάξει τις τιμές στα ύψη και έχει ζητήσει να δοθεί επίδομα θέρμανσης προκαταβολικά από τις αρχές Οκτωβρίου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

«Πριν από τις 15 Αυγούστου» θα αποπληρωθούν οι εφημερίες των γιατρών

Επίσπευση των διαδικασιών


  (Φωτογραφία:  Πρίσμα )

Αθήνα
Εντός των προσεχών ημερών θα καταβληθούν οι συμπληρωματικές πιστώσεις για την αποπληρωμή των εφημεριών των γιατρών για το δεύτερο τρίμηνο του 2012, όπως αποφασίστηκε από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, καθώς εξασφαλίστηκαν οι πιστώσεις σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο υπουργός έδωσε εντολή στους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών για την επίσπευση των διαδικασιών, οι οποίες εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους, ώστε να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών πριν τις 15 Αυγούστου.

Από την πλευρά τους, οι γιατροί κάνουν λόγο για μειωμένες πιστώσεις για τις εφημερίες και προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις.

«Η περικοπή προγραμμάτων εφημέρευσης συνιστά επικίνδυνη διαδικασία, η οποία μετά βεβαιότητας θα θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές» αναφέρει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Απίστευτη πρόκληση της Τουρκίας για την Ολυμπιακή φλόγα...



Αυτήν την φορά η τουρκική πρόκληση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο! Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι η Ολυμπιακή Φλόγα δεν είναι Ελληνική υπόθεση αλλά τούρκικη και μάλιστα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε από τον Ζακ Ρογκ στο εξής η αφή της Φλόγας να...

γίνεται στην Αττάλεια και όχι στην Αρχαία Ολυμπία!

"Ο πρωθυπουργός εξήγησε στον Ζακ Ρογκ ότι η Τουρκία είναι η ρίζα της Ολυμπιακής Φλόγας και τη θέλουμε πίσω στη χώρα μας. Η Ανατολία περιμένει τη Φλόγα της", ήταν οι προκλητικές δηλώσεις του υπουργού της Τουρκίας για την Νεολαία και τον Αθλητισμό, Σουάτ Κίλιτς.
Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι σε κοντινή απόσταση από την Αττάλεια, υπάρχει ένα βουνό με το όνομα Ολυμπος, στην περιοχή της αρχαίας Λυκίας, όπου το έδαφος πυρακτώνεται με φυσικούς τρόπους, λόγω ύπαρξης μεθανίου στο υπέδαφος κι ανάβουν για χιλιάδες τώρα χρόνια.

Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, οι τούρκοι λένε ότι εκεί οριοθετείται η προέλευση της Φλόγας.
Ο Ζακ Ρογκ δεν απάντησε τίποτα στον τούρκο πρωθυπουργό, ενώ η ανεπίσημη θέση της ΕΟΕ είναι ότι δεν πρόκειται να πάρει θέση στο ζήτημα, θεωρώντας ότι έχει πολιτικές προεκτάσεις και μόνο.
Να σημειώσουμε ότι αντιπροσωπεία της Τουρκίας βρίσκεται στο Λονδίνο, καθώς μαζί με τη Μαδρίτη και το Τόκιο διεκδικεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Ντίνα Κ.

madata.gr


Read more...

"Πυροβολημένοι" ...



Βενιζέλος και Χρυσοχοϊδης. Μια ιστορία για γόηδες και την Μένη Μαλλιώρη...

Δεν ξέρω αν πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά τα όσα συνέβησαν ανάμεσα στον Βενιζέλο και τον Χρυσοχοΐδη. Και ο λόγος είναι ότι, εφόσον τα πάρουμε στα σοβαρά, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η συμπεριφορά τους θυμίζει «πυροβολημένα» άτομα, και...

όχι υπεύθυνους πολιτικούς άνδρες.

Οι συζητήσεις, του επικεφαλής της Ιπποκράτους και του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, όπως μεταφέρονται από τους πολιτικούς συντάκτες, θα πρέπει να γίνουν αντικείμενο ψυχιατρικής εξέτασης παρά πολιτικής κριτικής.

Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται ούτε μεταξύ πολιτικών που ευδοκιμούν σε χώρες-μπανανίες.

Τηρουμένων δε των αναλογιών, η άφεση αμαρτιών που παρέσχε ο Βενιζέλος, όπως τουλάχιστον λένε οι συνεργάτες του, στον Χρυσοχοΐδη, θυμίζει την αντίστοιχη που είχε δώσει το ίδιο άτομο, το 2007, στον περίφημο Ρέλο, όταν αυτός τον είχε περιλούσει με καφέ έξω από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Τι να πει κανείς! Μόνο να λυπάται, για ένα κόμμα που για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μεσουράνησε στο πολιτικό στερέωμα.

Και βέβαια να ανησυχεί για τη χώρα, αφού οι δύο …συναξαριστές της, κατά δήλωσιν τους, αλληλοϋπονόμευσης, τυγχάνουν μέλη του ηγετικό πυρήνα ενός εκ των τριών κομμάτων, στα οποία στηρίζεται η κυβερνητική δεδηλωμένη.

Πάντως, η συμπεριφορά των δύο «πυροβολημένων» ατόμων, μου θύμισε την ιστορία του Θέρμπερ …για τον πολύ πρώτο γόη.

Όχι και πολύ καιρό πριν, ήταν ένας πολυ φίνος χήνος. Ήταν δυνατός και έξυπνος και περνούσε τον περισσότερο καιρό του τραγουδώντας στη γυναίκα του και τα παιδιά του.

Μια μέρα κάποιος που τον είδε να βαδίζει κορδωμένος πάνω κάτω στην αυλή του και να τραγουδάει, παρατήρησε: «Να ένας πολύ πρώτος γόης».

Μια γριά κότα έτυχε να τ’ ακούσει αυτό και μίλησε στο σύζυγό της για το θέμα εκείνη τη νύχτα στο κούρνιασμα. «Είπανε κάτι σχετικό με προπαγάνδα» του είπε.

«Ανέκαθεν το υποπτευόμουνα αυτό» είπε ο κόκορας, και βγήκε στη γύρα στον αχυρώνα την άλλη μέρα κι έλεγε σ’ όλους ότι «ο πολύ πρώτος γόης» ήταν ένα πτηνό επικίνδυνο, πιθανότατα μάλιστα κάποιο γεράκι μεταμφιεσμένο σε χήνο.

Μία καφέ κοτούλα θυμήθηκε ότι κάποτε είχε πάρει το μάτι της από μεγάλη απόσταση το χήνο να συνομιλεί με κάτι γεράκια στο δάσος. «Για καλό δεν ήταν εγώ λέω», είπε.

Μια πάπια θυμήθηκε ότι ο χήνος της είχε πει κάποτε ότι δεν πιστεύει τίποτα. «Δεν πα’ να κουρεύεται κι η σημαία, αυτά ήταν τα λόγια του», είπε η πάπια.

Μια φραγκόκοτα ανέφερε ότι κάποτε είχε δει κάποιον που ‘μοιαζε παρά πολύ με το χήνο να ρίχνει κάτι που ‘μοιαζε παρά πολύ με βόμβα.

Στο τέλος πιάσανε όλοι ρόπαλα και πέτρες και κατηφόρισαν προς το σπίτι του χήνου. Εκείνος, βημάτιζε κορδωνένος στην αυλή και τραγουδούσε στα παιδιά και στη γυναίκα του. “Νά τος!”, φωνάξανε όλοι τους. «Γερακόφιλε”! Άπιστε! Σημαιομάχε! Βομβοβόλε!» και πέσανε πάνω του και τον πέταξαν έξω από τη χώρα.

Το επιμύθιο της ιστορίας δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας το πω. Ο καθένας μπορεί να βγάλει το δικό του συμπέρασμα.

Εγώ, το μόνο που μπορώ να προσθέσω -ως δημοσιογραφική εκτίμηση, και όχι σαν συμπέρασμα ψυχιάτρου- είναι ότι ο εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ μόλις ξεκίνησε. Το Φθινόπωρο θα ‘ναι καυτό και θα δούμε πολλά …ριγέ μπλουζάκια. Όχι μόνον στην Ιπποκράτους. Σ’ ολόκληρη τη χώρα.

Και πολλές βρισιές και προτροπές για απομακρύνσεις και εξώσεις του τύπου: «Φύγε, τώρα γελοίε», «Δεν φεύγω, εσύ να φύγεις καραγκιόζη», «Εσύ, τώρα, υπονομευτή», «Όχι εγώ, εσύ, ολετήρα», «Εσύ», «Εγώ;», «Εσύ;», «Εγώ»… Παιδιά, φωνάξτε τη Μένη Μαλλιώρη.


Φελνίκος


Read more...