Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2012

Μεγαλοδικηγόροι, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες στη λίστα των 200 Ελλήνων με ακίνητα στο Λονδίνο

Μεγαλοδικηγόροι, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες στη λίστα των 200 Ελλήνων με ακίνητα στο Λονδίνο
«Διευθύνσεις» και ονόματα περίπου 200 Ελλήνων, οι οποίοι κατέχουν ακίνητα στις ακριβές περιοχές του Λονδίνου, περιέχονται σε λίστα που βρίσκεται στη διάθεση των ελεγκτικών Αρχών του υπουργείου Οικονομικών. Αμεσα ξεκινούν έλεγχοι και διασταυρώσεις, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι έβγαλαν από τη χώρα «μαύρο χρήμα» κατά τη διάρκεια της κρίσης, επενδύοντας στη λονδρέζικη αγορά ακινήτων.

Η λίστα που έστειλε το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών στις ελληνικές Αρχές περιέχει αναλυτικά στοιχεία, καθώς καταγράφονται όχι μόνο τα στοιχεία των Ελλήνων αγοραστών αλλά και των πωλητών των ακινήτων, η τιμή πώλησης κάθε ακινήτου, ακόμη και οι φόροι που πληρώθηκαν στις βρετανικές φορολογικές Αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα «φιγουράρουν» γνωστά ονόματα μεγαλοδικηγόρων, γιατρών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και καλλιτεχνών. Σε όλους θα γίνει ενδελεχής έλεγχος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα χρήματα με τα οποία αγόρασαν τα ακίνητα προέρχονται από δηλωμένα εισοδήματα.
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν τα εξής:

Η αξία αγοράς των ακινήτων που κατέχουν στο Λονδίνο Ελληνες φορολογούμενοι ξεκινά από τα 100.000 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 3.000.000 ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι ελληνικά κεφάλαια περίπου 1 δισ. ευρώ έχουν τοποθετηθεί στην κτηματαγορά της βρετανικής πρωτεύουσας.
Οι περισσότερες αγορές κατοικιών, κυρίως πολυτελών διαμερισμάτων σε ακριβά προάστια του Λονδίνου, έγιναν την τελευταία διετία, όταν δηλαδή ξέσπασε στην Ελλάδα η οικονομική κρίση, η οποία οδήγησε αρκετούς να σηκώσουν από τις ελληνικές τράπεζες τις καταθέσεις τους και να επενδύσουν σε ακίνητα του εξωτερικού.

Αρκετές αγορές πραγματοποιήθηκαν στο όνομα εταιρειών πιθανών offshore. Στις περιπτώσεις αυτές, όπως μας εξηγεί ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, θα γίνει ειδική έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί η ταυτότητα των πραγματικών ιδιοκτητών πανάκριβων κατοικιών που «κρύβονται» πίσω από τον «μανδύα» των εταιρειών.

«Πόθεν έσχες»

Δηλώσεις στο Ε1

Σε πρώτη φάση ο έλεγχος εστιάζεται στο αν οι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει ότι κατέχουν ακίνητη περιουσία στο εξωτερικό, στοιχείο που ήταν υποχρεωμένοι να το εμφανίσουν στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που υπέβαλαν το 2011, συμπληρώνοντας τον κωδικό 029-030 του πίνακα 2. Ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» θα είναι εξονυχιστικός. Οσοι μάλιστα δεν θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν, με βάση τα εισοδήματά τους, τα χρήματα που διέθεσαν για την αγορά των ακινήτων στο Λονδίνο αντιμετωπίζουν το κίνδυνο να φορολογηθούν αναδρομικά με 45%, ενώ για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, οι Ελληνες αγοραστές ακινήτων του Λονδίνου θα βρεθούν αντιμέτωποι με δέσμευση λογαριασμών και ακινήτων.
Μεσιτικά γραφεία Λονδίνου

Πόσα ξόδεψαν το 2010 και το 2011

Από τους καλύτερους πελάτες των μεσιτικών γραφείων του Λονδίνου είναι οι Ελληνες. Σύμφωνα με μεσίτες που δραστηριοποιούνται στις αγορές αυτές, ο αριθμός των Ελλήνων που αναζητεί σπίτι -κυρίως- στο Λονδίνο έχει τριπλασιαστεί στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας. Ενα μικρό διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου, 60 τετραγωνικών μέτρων, στοιχίζει μεταξύ 1.200.000 λιρών με 1.400.000 λιρών. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία διεθνούς μεσιτικού γραφείου του Λονδίνου, το ποσοστό των Ευρωπαίων που αγοράζουν τώρα ακίνητα στο Λονδίνο αυξήθηκε από το 11% στο 18% και σε αυτό το ποσοστό οι Ιταλοί αποτελούν το 5%, οι Ελληνες το 4,5% και οι Ισπανοί το 2,5%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μεσιτικών γραφείων, το 2010 ξοδεύτηκαν 295 εκατομμύρια ευρώ από την Ελλάδα σε ακίνητα στο Λονδίνο. Οι περιοχές που ζητούνται περισσότερο είναι το Kensington, το Chelsea και το Hampstead. Πρόκειται για εύπορους που θέλουν να επενδύσουν το κεφάλαιό τους στο εξωτερικό. Για το 2011 υπολογίζεται πως το ποσό που επένδυσαν οι Ελληνες στη λονδρέζικη κτηματαγορά υπερβαίνει τις 250 εκατ. λίρες. Παραδοσιακά, το Λονδίνο αποτελεί την κορυφαία προτίμηση των Ελλήνων επενδυτών, επειδή είναι μια πόλη που οι περισσότεροι γνωρίζουν αρκετά καλά.Πηγή: Το Έθνος
http://newpost.gr
Read more...

Πανάκριβα σπίτια στο Χάιντ Παρκ......αγόρασαν τα λαμoγια που βγαίνουν στις τηλεοράσεις και κραυγάζουν για τη σωτήρια του τόπου..

Ο ανταποκριτής του ΑΝΤ-1, Ισαάκ Καριπιδης, μιλησε για τα χλιδατα διαμερίσματα που τα 2 τελευταία χρόνια (με κλεμμένα και μαύρα χρήματα) έχουν αγοράσει Έλληνες στις καλύτερες περιοχές του Λονδίνου περί το Χαιντ Παρκ .
Λίστα με 200 ονόματα που... περιλαμβάνει γιατρούς, δικηγόρους, επιχειρηματίες και διάφορους δημοσιολογουντες, εχει το υπουργείο Οικονομικών . Οι αγορές ακινήτων αρχιζουν απο 100.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι 3 εκατομμύρια.
Εδω μυρίζει, πολύ μαύρο χρήμα ...Read more...

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την επιτροπή της Βουλής το ν/σ για τα νέα μέτρα

Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση

O Ευάγγελος Βενιζέλος στη διάρκεια της συζήτησης
O Ευάγγελος Βενιζέλος στη διάρκεια της συζήτησης (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Δεκτό κατά πλειψοηφία έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και μετά από επτά ώρες έντονης συζήτησης, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το νέο μνημόνιο. Από την αρχή της συνεδρίασης, η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη με τους Ε.Βενιζέλο και Π.Λαφαζάνη να ανταλλάσσουν σκληρούς χαρακτηρισμούς.

Η πρόεδρος της επιτροπής Βάσω Παπανδρέου εξέφρασε την άποψη ότι με αυτή τη σύμβαση δεν λύνεται το πρόβλημα.

«Αντίθετα είναι η τελευταία δυνατότητα να διαπραγματευτούμε πραγματικά αν θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ. Φοβάμαι ότι δεχόμενοι το πρόγραμμα που μας επιβλήθηκε θα οδηγηθούμε στην έξοδο από το ευρώ όταν αυτό συμφέρει τους ευρωπαίους και θα έχουν δημιουργήσει τους μηχανισμούς και το τείχος ώστε να μην μεταδοθεί το πρόβλημα σε αυτούς.»

Η ίδια, πάντως, ανέφερε ότι ίσως για πρώτη φορά έγινε ουσιαστική και επίπονη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης-τρόικας μετά όπως είπε και την μεγάλη προσπάθεια κυρίως του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών και βελτιώθηκαν ορισμένα θέματα.

«Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό και μπορεί να χαρακτηριστεί ως πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας. Γιατί ένα πακέτο διάσωσης δεν μπορεί να οδηγεί σε διόγκωση του χρέους, να αναβάλλει απλώς τα προβλήματα και να επιβαρύνει περισσότερο τους πολίτες» πρόσθεσε η κ. Παπανδρέου.

«Πρέπει να σώσουμε τα λίγα κατάλοιπα διεθνούς αξιοπιστίας που μας έχουν απομείνει. Εάν δεν εγκρίνουμε τα μέτρα, θα οδηγηθούμε σε ασύντακτη χρεοκοπία, που σημαίνει πλήρη διάλυση του οικονομικού, κοινωνικού και θεσμικού ιστού της χώρας» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Οικονομικών.

Ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ), δήλωσε πως «αυτή η Βουλή και κυβέρνηση δεν έχουν το πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να φέρνουν μέτρα που φτωχαίνουν το λαό» και προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίαςμ αλλά και θέμα αυξημένης πλειοψηφίας για την ψήφιση του Μνημονίου.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), επεσήμανε πως το κείμενο αυτό περιλαμβάνει μέτρα και δεσμεύσεις που οδηγούν σε μεγαλύτερη ύφεση, φτώχεια, ακρίβεια, ανεργία -και με μαθηματική βεβαιότητα οδηγούν με όρους που διευκολύνουν τους δανειστές.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης επανέλαβε τις κατηγορίες του για «μείζον συνταγματικό πραξικόπημα», για να εισπράξει την οργίλη απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου πως «η πλάκα τέλειωσε - παίζουμε με τη μοίρα της χώρας».

«Παραφέρεστε. Δεν θα κάνετε εσείς πολιτική στις πλάτες του ελληνικού λαού» δήλωσε προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών.

«Τη χώρα την έχετε καταντήσει εξαθλιωμένο προτεκτοράτο» απάντησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Αργότερα, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Κωστής Χατζηδάκης προειδοποίησε πως η καταψήφιση του Μνημονίου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή της Ελλάδας - και εμείς τέτοια ψήφο δεν δίνουμε.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουσελάς του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι στην Ολομέλεια θα ψηφίσει κατά συνείδηση.

«Δεν μπορώ να ψηφίσω την διαδοχική αλλά σταθερή διάλυση του κοινωνικού κράτους με τον αργό θάνατο του συνταξιούχου και το κλείσιμο φορέων όπως ο ΟΕΚ και η Εργατική Εστία. Δεν θα πρέπει να πάει αύριο έτσι το άρθρο στην Ολομέλεια. Επιφυλάσσομαι να σας ακούσω και σας δηλώνω ότι θα ψηφίσω κατά συνείδηση» εξήγησε.

Οι θέσεις των εισηγητών

«Αν αρνηθούμε αυτή τη ρύθμιση, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κατάρρευσης. Αν την δεχθούμε, θα έχουμε τουλάχιστον να ελπίζουμε, ότι αυτό το ετοιμόρροπο σπίτι μπορεί να διασωθεί.»

Με την παραπάνω φράση, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Γιαννακά, πρότεινε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο Μνημόνιο, το PSI και τις υπόλοιπες διατάξεις για την μείωση του δημοσίου χρέους και τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας.

Κατά τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Χατζηδάκη, «έχουμε να κάνουμε στην πραγματικότητα με έναν οικονομικό πόλεμο. Δεν έχουμε απέναντί μας έναν εχθρό με τους κλασσικούς όρους, αλλά όπως και αν το αναλύσουμε, περί αυτού πρόκειται.»

Ο κ. Χατζηδάκης, δήλωσε πως η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, καθώς η καταψήφισή του οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. Η φόρτιση και η αγανάκτηση των στιγμών είναι κατανοητή, και η αντίθετη άποψη σεβαστή.

Οι φορείς της τελευταίας, ωστόσο, «πρέπει να αναγνωρίσουν πως και η δική μας θέση δεν υπαγορεύεται από πολιτικό μαζοχισμό: Η κρίση κινδυνεύει να γίνει εθνική τραγωδία, όχι όταν λήξει το ομόλογο στις 23 Μαρτίου, αλλά πολύ νωρίτερα. Το ξήλωμα του πουλόβερ θα ξεκινήσει απ' την Δευτέρα και δεν θα χρειαστούν πάνω από τρεις ημέρες. Αν καταψηφιστεί το νομοσχέδιο, φανταστείτε τον πανικό που θα συμβεί - και δεν είναι ανάγκη η Ελλάδα να γίνει δεύτερη Αργεντινή. Γιατί τότε, το 'Ωσαννά' που θα ακούσουν αύριο πολλοί από τους συναδέλφους μας, θα γίνει αμέσως 'σταύρωσον αυτόν'» ανέφερε μεταξύ άλλων ο εισηγητής της ΝΔ.

«Η συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την τρόικα και την πλουτοκρατία, σπέρνει τρόμο, αίμα και δάκρυ. Καταδικάζετε τους εργαζόμενους σε μισθούς φτώχειας και εξαθλίωσης. Μπορείτε να ζήσετε με τέτοιους μισθούς κύριοι της πλειοψηφίας; Μπορείτε να τα καταφέρετε;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στους βουλευτές των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Μια σειρά από θεσμικές προϋποθέσεις και προτάσεις που δεν υλοποιούνται, απαγορεύουν κατά τον Κώστα Κιλτίδη, στον ΛΑΟΣ να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

«Ο ΛΑΟΣ υπερψήφισε το πρώτο Μνημόνιο το 2010 και αποδέχθηκε την ανάγκη συγκρότησης της κυβέρνησης Παπαδήμου. Το κρίσιμο ερώτημα ωστόσο, δεν είναι η αποδοχή ή όχι του Μνημονίου, αλλά το ποια πολιτική ακολουθείται. Έτσι, ενώ η απόφαση του Ιουνίου περιελάμβανε ένα ευρωπαϊκό 'σχέδιο Μάρσαλ' στο παρόν Μνημόνιο κάτι τέτοιο παραλείπεται. Απουσιάζει ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Η διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου δεν τιμά το διάλογο και προδίδει απουσία φρονήματος νίκης. Είμαστε ανενημέρωτοι» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ Κιλτίδης.

Η προς ψήφιση συμφωνία, είναι κάκιστη, δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη. «Δεν υπήρξε ουσιαστική διαπραγμάτευση με ελληνικές αντιπροτάσειςκαι εναλλακτικές θέσεις. Δεν σταθεροποιείται η ελληνική οικονομία. Μεταφέρεται με βάρβαρο τρόπο το τεράστιο κόστος της προσαρμογής στον ιδιωτικό τομέα, οι μισθωτοί του οποίου θα πρέπει να φάνε τις σάρκες τους αφού στραγγαλίστηκαν επειδή χρόνια» σημείωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναρωτήθηκε γιατί διέγραψε η Νέα Δημοκρατία την Ντόρα Μπακογιάννη για το πρώτο Μνημόνιο και σήμερα επιβάλλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές της προκειμένου να υπερψηφίσουν το δεύτερο, που είναι πολύ χειρότερο από το πρώτο.

«Ενώ ο κ. Παπανδρέου συγκαταλέγεται ανάμεσα στους θύτες, εμφάνισε τον εαυτό του ως θύμα της παγκόσμιας Δεξιάς και του κεφαλαίου. Ο κ. Καρατζαφέρης εμφανίστηκε ως ο βασικός εμπνευστής της κυβέρνησης Παπαδήμου και του οικονομικού προγράμματος που την συνοδεύει - πήγε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, συμφώνησε σε όλα, και την τελευταία στιγμή επειδή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το ΛΑΟΣ χάνει, μία ακόμα κυβίστηση!» σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Όχι» από Λούκα - Βάσω, παραιτήθηκαν Βαρβαρίγος - Ζούνη

«Άδικα τα μέτρα»Την απόφασή της να καταψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση ανακοίνωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής όπου ξεκίνησε η συζήτηση του μνημονίου.

Την ίδια ώρα, μιλώντας σε δημοσιογράφους και η Βάσω Παπανδρέου προανήγγειλε ότι δεν θα υπερψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση.

Το Σάββατο ακόμη δυο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η Πέμη Ζούνη και ο Δημήτρης Βαρβαρίγος ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στη νέα σύμβαση.

Επιστολή με την οποία δηλώνει ότι παραιτείται από το βουλευτικό αξίωμα, έστειλε προς τον πρόεδρο της Βουλής ο βουλευτής Ζακύνθου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Βαρβαρίγος.

Σε ομιλία της στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ η Πέμη Ζούνη το Σάββατο χαρακτήρισε τα μέτρα άδικα και τόνισε ότι δεν πρόκειται να τα ψηφίσει.

«Μετά από δυόμιση χρόνια προσπαθειών, δεν υπηρέτησα την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Η Π. Ζούνη εκλεγόταν στην Α' Αθηνών. Πρώτη επιλαχούσα είναι η Άννα Βαγενά.

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Π.Στασινός την Παρασκευή, διαφωνώντας με τα νέα μέτρα. Ωστόσο τη θέση του όπως ανακοινώθηκε ανέλαβε ο δεύτερος αναπληρωματικός στο νομό, Χρίστος Γκόκας, καθώς ο πρώτος, Ιωάννης Παπαλέξης, είναι δήμαρχος Αρτας.
protothema.gr
Read more...

Η χρεοκοπία θα ήταν η μεγαλύτερη ήττα της Μεταπολίτευσης, τόνισε ο Λ.Παπαδήμος

«Να μην χάσουμε την ευκαιρία»

http://img.protothema.gr/EC05E66E6B10C62370F31748CEEE7782.jpg
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η χρεοκοπία δεν είναι επιλογή για την Ελλάδα


Αθήνα
«Το κοινωνικό κόστος που συνεπάγεται το πρόγραμμα αυτό είναι περιορισμένο σε σύγκριση με την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που θα ακολουθούσε εάν δεν το υιοθετήσουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στο τηλεοπτικό του μήνυμα, εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της Κυριακής. για τη νέα δανειακή σύμβαση, το PSI και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε το διάγγελμά του περιγράφοντας τις βασικές αιτίες για τις οποίες η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση: αυξανόμενος δανεισμός των προηγούμενων ετών, δυσμενές διεθνές περιβάλλον, αστάθεια και αβεβαιότητα στο εσωτερικό.

«Όταν τα δανεικά τελείωσαν, το κράτος δεν μπορούσε πια να χρηματοδοτεί δαπάνες, η κατανάλωση υποχώρησε, και η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε. Το μοντέλο ανάπτυξης που είχαμε μέχρι το 2009 δεν είχε μέλλον. Ήταν καταδικασμένο να τερματιστεί.»

Σε ό,τι με αφορά, ανέλαβα την ευθύνη και τον κίνδυνο να κάνω ό,τι μου αναλογεί για να φτάσουμε στην άκρη αυτής της διαδρομής. Και θα το κάνω

Για μία ακόμα φορά αναφέρθηκε στις αρνητικές συνέπειες που θα είχε μια άτακτη χρεοκοπία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δημαγωγούν όσοι πιστεύουν ότι θα ήταν προτιμότερη.

«Θα δημιουργούσε συνθήκες ανεξέλεγκτου οικονομικού χάους και κοινωνικής έκρηξης. Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων στην περίπτωση μιας άτακτης χρεοκοπίας θα κατέρρεε. Η χώρα θα παρασυρόταν σε μια μακρά δίνη ύφεσης, αστάθειας, ανεργίας και παρατεταμένης εξαθλίωσης.»

Ο κ. Παπαδήμος συνέχισε λέγοντας ότι οι αντοχές των πολιτών έχουν αγγίξει τα όριά τους και ότι τα τελευταία δύο χρόνια καταβάλλεται μια υπερπροσπάθεια.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα αντλεί σήμερα τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική στήριξη που δόθηκε ποτέ με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. Αυτό αντανακλά τη βούληση των εταίρων μας να στηρίξουν την παραμονή μας στο ευρώ. Για αυτό μας πιέζουν: για να αξιοποιήσουμε τη στήριξη αυτή, δημιουργώντας εμείς οι ίδιοι τις προϋποθέσεις βιώσιμης συμμετοχής μας στο κοινό νόμισμα. Οφείλουμε να εξυγιάνουμε την οικονομία μας. Να μην δαπανούμε περισσότερο από όσα παράγουμε.»

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η χώρα δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να κάνει την οικονομία πιο παραγωγική και ανταγωνιστική.

«Για να διασώσουμε όσα κατακτήσαμε, πρέπει να αλλάξουμε όλα όσα κάναμε λάθος. Πρέπει να εξυγιάνουμε το κράτος και να χτίσουμε την οικονομία μας σε στέρεες βάσεις για να επιτύχουμε υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη.

» [...] Και θα ήταν η μεγαλύτερη ήττα της μεταπολιτευτικής Ελλάδας αν από λιποψυχία ή ελλιπή αίσθηση ευθύνης, από βαριά αμέλεια ή από μοιραίο λάθος αυτή η χώρα κατέληγε κάποια στιγμή χρεοκοπημένη και έξω από το ευρώ.

» Θα είναι μια τεράστια αδικία της Ιστορίας, η χώρα από την οποία ξεκίνησε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, που τα τελευταία 65 χρόνια βίωσε έναν εμφύλιο και μια δικτατορία, αλλά πρόκοψε, έφτιαξε την ευημερία της, οικοδόμησε μια Δημοκρατία, θεσμούς και αξίες, να φτάσει στην πτώχευση και να βρεθεί, από ένα ακόμα λάθος, σε εθνική απομόνωση και εθνική απόγνωση.»

Ο κ. Παπαδήμος είπε ακόμα ότι πατριωτικό δεν είναι να ρίξουμε τις ασπίδες, αλλά ενωμένοι να πάρουμε τις αναγκαίες δύσκολες αποφάσεις για τη σωτηρία της χώρας.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η προσαρμογή της οικονομίας μας δεν τελειώνει σε ένα χρόνο, αλλά θα χρειαστεί προσπάθεια, συνέχεια και συνέπεια.

«Σε ό,τι με αφορά, ανέλαβα την ευθύνη και τον κίνδυνο να κάνω ό,τι μου αναλογεί για να φτάσουμε στην άκρη αυτής της διαδρομής. Και θα το κάνω» κατέληξε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μήνυμα του Λ.Παπαδήμου ένα 24ωρο πριν την ψήφιση των σκληρών μέτρων

«Ώρα μηδέν» για την Ελλάδα


Ο πρωθυπουργός αναμένεται να πει για μια ακόμα φορά ότι  χρεοκοπία δεν είναι επιλογή για την Ελλάδα
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να πει για μια ακόμα φορά ότι χρεοκοπία δεν είναι επιλογή για την Ελλάδα (Φωτογραφία: APE )


Αθήνα
Διάγγελμα στους πολίτες απευθύνει το βράδυ ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, εν όψει της ψηφοφορίας -την Κυριακή στην Ολομέλεια της Βουλής- για τη νέα δανειακή σύμβαση, το PSI και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που φέρνει επώδυνα για τους πολίτες μέτρα.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Βάσω Παπανδρέου: Δε λύνεται το πρόβλημα με αυτή τη σύμβαση

Βάσω Παπανδρέου: Δε λύνεται το πρόβλημα με αυτή τη σύμβαση
«Δεν πιστεύω με αυτή τη σύμβαση ότι λύνεται το πρόβλημα. Αντίθετα είναι η τελευταία δυνατότητα να διαπραγματευτούμε πραγματικά αν θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ. Φοβάμαι ότι δεχόμενοι το πρόγραμμα που μας επιβλήθηκε θα οδηγηθούμε στην έξοδο από το ευρώ όταν αυτό συμφέρει τους ευρωπαίους και θα έχουν δημιουργήσει τους μηχανισμούς και το τείχος ώστε να μην μεταδοθεί το πρόβλημα σε αυτούς».

Με αυτές τις επισημάνσεις η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Βάσω Παπανδρέου έκλεισε την τοποθέτηση της κατά την συζήτηση της νέας δανειακής σύμβασης στην αρμόδια επιτροπή.

Νωρίτερα, η κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αντίθεση "στο να δεχτούμε να συνεχιστεί μια πολιτική που μας επιβλήθηκε και είναι σε λάθος βάση".

Η κ. Παπανδρέου πάντως ανέφερε ότι ίσως για πρώτη φορά έγινε ουσιαστική και επίπονη διαπραγμάτευση μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Τρόϊκα μετά όπως είπε και την μεγάλη προσπάθεια κυρίως του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών και βελτιώθηκαν ορισμένα θέματα.

«Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό και μπορεί να χαρακτηριστεί ως πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας. Γιατί ένα πακέτο διάσωσης δεν μπορεί να οδηγεί σε διόγκωση του χρέους, να αναβάλλει απλώς τα προβλήματα και να επιβαρύνει περισσότερο τους πολίτες», πρόσθεσε η κ. Παπανδρέου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://newpost.gr
Read more...

Στους έντεκα ανέρχονται οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που δεν θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα

Ο «χάρτης» των διαφωνούντων


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Παρά το ξεκάθαρο μήνυμα, τόσο του Γιώργου Παπανδρέου όσο και του Αντώνη Σαμαρά ενώπιον των κοινοβουλευτικών ομάδων τους, ήδη έντεκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα.

Αναλυτικά, μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, την πρόθεσή τους να μην ψηφίσουν τα νέα μέτρα είχαν εκφράσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης (Τρικάλων), Ιωάννης Μιχελογιαννάκης (Ηρακλείου), Τσετίν Μάντατζη (Ξάνθης), ο Οδυσσέας Βουδούρης (Μεσσηνίας), Δ.Δημητρουλόπουλος (Ηλείας), καθώς η παραιτηθείσα από την κυβέρνηση Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (αναπληρώτρια ΥΠΕΞ).

Ο Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του υφυπουργού Εργασίας δεν άνοιξε ακόμα τα χαρτιά του.

Σημειώνεται ότι παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα υπέβαλε ο βουλευτής Αρτας, Παύλος Στασινός, εκφράζοντας την αντίθεσή του με τα νέα μέτρα, η Πέμυ Ζούνη (Α' Αθηνών) και ο Δημήτρης Βαρβαρίγος (Ζακύνθου).

Τη βουλευτική έδρα του πρώτου καταλαμβάνει ο μηχανικός, Χρήστος Γκόγκας, ο οποίος θα ορκιστεί στην πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, δηλαδή την Κυριακή.

Πρώτη επιλαχούσα στην Α' Αθηνών, η επίσης ηθοποιός Αννα Βαγενά. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν θα δεχθεί να ορκιστεί.

Η Λούκα Κατσέλη δεν ξεκαθάρισε τη θέση της ενώπιον της ΚΟ, αλλά εξέφρασε έντονους προβληματισμούς για το κατά πόσο αυτά τα μέτρα θα είναι και τα τελευταία που λαμβάνονται.

Επιφυλάξεις εξέφρασαν και άλλα κορυφαία στελέχη, όπως ο Χάρης Καστανίδης, αλλά και ο Μίμης Ανδρουλάκης.

Από τη Νέα Δημοκρατία έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να μην ψηφίσουν τα μέτρα οι βουλευτές Χρήστος Ζώης (Λάρισας), Δημήτρης Σταμάτης (Αιτωολοακαρνανίας), Μαργαρίτης Τζίμας (Δράμας), Γιώργος Βαγιωνάς (Χαλκιδικής), Παναγιώτης Μελάς (Α' Πειραιώς).

Στις ομιλίες τους ενώπιον της ΚΟ αρκετοί ακόμα βουλευτές εξέφρασαν προβληματισμό για τα μέτρα. Αίσθηση προκάλεσε ο κ. Μαρκόπουλος ο οποίος είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά.

Στην ομιλία του ανάφερε ότι «την ατζέντα που διαπραγματευθήκατε την συνέταξε ο υπουργός του 8%» και πρόσθεσε ότι «όποιος φοβάται να πεθάνει μία φορά πεθαίνει κάθε μέρα».

Σε όλους τους παραπάνω προστίθενται η ανέξαρτητη βουλευτής προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, ο επίσης ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ Πάνος Καμμένος, όπως και οι βουλευτές του ΛΑΟΣ με εξαίρεση τους Μάκη Βορίδη και Αδ.Γεωργιάδη.

Τα μέτρα θα καταψηφίσουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατά έχει ταχθεί και ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Το ίδιο αναμένεται να πράξουν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, οι οποίοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάζονται με την ΔΗΜΑΡ.

Υπέρ της δανειακής σύμβασης ανακοίνωσε ότι τάσσεται η ανεξάρτητη βουλευτής και πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί τι θα πράξουν οι ανέξαρτητοι βουλευτές που αποχώρησαν από τη ΝΔ και βρίσκονται κοντά στο κόμμα της κ. Μπακογιάννη.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το απόγευμα το διάγγελμα του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, εν όψει της ψηφοφορίας της Κυριακής.

Το νομοσχέδιο, θα έλθει στην Ολομέλεια σε τρία άρθρα:

  • Για το PSI
  • Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
  • Εξουσιοδότηση των Λ.Παπαδήμου και Βενιζέλου να υπογράψουν τη νέα δανειακή σύμβαση και να συζητήσουν από εδώ και στο εξής τα ζητήματα που αφορούν στο μνημόνιο και το «κούρεμα»
Για να γίνει δεκτό πρέπει να υπερψηφιστεί από την σχετική πλειοψηφία της Ολομέλειας και πάντως όχι με λιγότερες από 120 ψήφους.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Παραιτήθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Πέμη Ζούνη και Δ.Βαρβαρίγος

«Άδικα τα μέτρα»

Η Π.Ζούνη
Η Π.Ζούνη (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Δύο ακόμα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται, εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στη νέα σύμβαση.

Σε ομιλία της στην συνεδρίαση της Κινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ το Σάββατο χαρακτήρισε τα μέτρα άδικα και τόνισε ότι δεν πρόκειται να τα ψηφίσει.

«Μετά απο δυόμισυ χρόμια προσπαθειών, δεν υπηρέτησα την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Η Π.Ζούνη εκλεγόταν στην Α'Αθηνών. Πρώτη επιλαχούσα είναι η Άννα Βαγενά.

Επιστολή με την οποία δηλώνει ότι παραιτείται από το βουλευτικό αξίωμα, έστειλε προς τον πρόεδρο της Βουλής ο βουλευτής Ζακύνθου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Βαρβαρίγος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Καταψηφίζουν τα μέτρα του μνημονίου πέντε βουλευτές της ΝΔ

Παρά το μήνυμα Σαμαρά


Ο πρόεδρος της ΝΔ προσέρχεται στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
Ο πρόεδρος της ΝΔ προσέρχεται στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Πέντε βουλευτές της ΝΔ, ο Χρήστος Ζώης, ο Δημήτρης Σταμάτης, ο Μαργαρίτης Τζίμας, ο Π.Μελάς και ο Γ.Βαγιωνάς ξεκαθάρισαν στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα μέτρα του μνημονίου, παρά το γεγονός ότι ο Αντ.Σαμαράς έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Ο Χρήστος Ζώης στην ομιλία του απευθύνθηκε προσωπικά στον κ. Σαμαρά λέγοντάς του ότι γνωρίζει πως ήταν ένας από τους λίγους που από την αρχή είχε ταχθεί κατά του πρώτου Μνημονίου.

Ακολούθως υπενθύμισε στον κ. Σαμαρά ότι το Νοέμβριο του είχε πει πως μετά την απομάκρυνση Παπανδρέου έπρεπε να οριστεί τεχνοκρατική κυβέρνηση, με πολιτικό επικεφαλής, για να διαπραγματευθεί και του είχε προτείνει να ζητήσει εκείνος την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Είπε επίσης ότι, ακόμη και η Ανγκελα Μέρκελ άφηνε περιθώριο εκλογών μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι με τις επιλογές του ο κ. Σαμαράς έχασε την ευκαιρία.

Ο κ. Ζώης εξέφρασε την αντίθεσή του με το αγγλικό δίκαιο που θα διέπει τη δανειακή σύμβαση λέγοντας: «Αν πτωχεύσουμε, υπονομεύεται ο ρόλος της κυβέρνησης, δεν θα υπάρχει πολιτικό ανάστημα απέναντι στον δανειστή».

Ερωτήματα όμως έθεσε και για την πορεία του PSI και για τα μέτρα που το συνοδεύουν: «Το PSI διαφαίνεται επιτυχημένο; Μόλις χθες ο Σόιμπλε είπε στο Reuters ότι δεν είναι αρκετό. Επιπλέον τα μέτρα είναι υφεσιακά ή όχι; Πως υπηρετούνται οι όροι λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς;». Τέλος αμφισβήτησε την δυνατότητα να διώξουν τη χώρα μας από τη ΕΕ, ακυρώνοντας το βασικό επιχείρημα του κ. Σαμαρά.

Άλλοι δύο βουλευτές, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Σταμάτης και ο βουλευτής Δράμας Μαργαρίτης Τζίμας διαφώνησαν με την απόφαση του κ. Σαμαρά και δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία.

Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος τάχθηκε υπέρ του πακέτου μέτρων της Τρόικας και ζήτησε «να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους δεν στηρίζουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ».

Στον κ. Σπηλιωτόπουλο απάντησε ο Δημ.Σταμάτης ο οποίος ζήτησε να μην τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και ανάφερε «επειδή βλέπω πολλούς τις τελευταίες ημέρες να κάνουν κωλοτούμπες, πολιτικούς και δημοσιογράφους, και να γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως ας προσέχουν γιατί είναι πολλά τα λεφτά».

Επίσης, προβληματισμό και αμφιβολίες για τα νέα μέτρα εξέφρασαν κι άλλοι βουλευτές, όπως οι κ. Θ.Καράογλου, Κ.Τζαβάρας, Γεράσιμος Γιακουμάτος και Θ.Λεονταρίδης. Απαντώντας στις ενστάσεις τους ο κ. Σαμαράς επισήμανε τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας και είπε: «Τι θέλετε να γίνει, να αγοράζουμε τρόφιμα και βενζίνη με δελτίο;».

Ο κ. Τζαβάρας ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία, όμως άσκησε κριτική στους μέχρι τώρα χειρισμούς του Αντ.Σαμαρά και τον ρώτησε τι εγγυήσεις υπάρχουν ότι σε δύο μήνες δεν θα χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Λίγη ώρα πριν οι τρεις βουλευτές ανακοινώσουν την πρόθεση να καταψηφίσουν το νέο μνημόνιο, ο κ. Σαμαράς είχε δηλώσει από το βήμα της ΚΟ της ΝΔ ότι χρειάζεται συσπείρωση και πως η κομματική πειθαρχία σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές είναι αυτονόητη.

«Είμαστε ή δεν είμαστε παράταξη; Θα κυβερνήσουμε αύριο την Ελλάδα ή όχι; Αυτονόητα θα υπάρξει κομματική πειθαρχία. Αυτό συμβαίνει πάντα σε κρίσιμες αποφάσεις. Πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς τώρα; Εγώ δεν ζητώ μόνο αυτό. Ζητώ να αναλογιστείτε όχι τι θα ψηφίσετε, αλλά τι θα συνέβαινε στη χώρα αυτή αν σήμερα αυτή η παράταξη αποδυναμωνόταν» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ.

«Ξέρω πολύ καλά τι συμβαίνει στην περιφέρεια του καθενός, όπου διάφοροι επίδοξοι πολιτευτές προσπαθούν να υπερκεράσουν σε αντιμνημονιακή ρητορεία τους δικούς μας βουλευτές. Να ξέρετε πως όσοι σε τέτοιες περιοχές, ανεύθυνα και ανέξοδα παριστάνουν τους βασιλικότερους του βασιλέως, δεν θα είναι ούτε καν υποψήφιοι» συνέχισε, λέγοντας πως δεν θέλει για υποψηφίους «τζάμπα επαναστάτες και τζάμπα μάγκες».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Αγριος καυγάς Βενιζέλου - Λαφαζάνη

Βουλή

«Θερμό» επεισόδιο μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Παναγιώτη Λαφαζάνη εξελίχθηκε κατά την έναρξη της συζήτησης του νέου μνημονίου στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.

Ο υπουργός, εμφανώς εκτός εαυτού ανέφερε προς τον κ. Λαφαζάνη ότι «Είστε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας της δραχμής, της φτώχιας. Βγείτε και πείτε ανοιχτά και δημόσια ότι διαφωνείτε με τα μέτρα, δεν θέλετε τα λεφτά ότι θέλετε να οδηγηθεί η χώρα στην χρεοκοπία…. Η πλάκα τελείωσε. Βγείτε και πείτε τις θέσεις σας εν γνώσει των συνεπειών του νόμου».

Νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον υπουργό για το ότι εισάγει το νέο μνημόνιο με κατεπείγουσα διαδικασία, μίλησε για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» καθώς «κανείς δεν θα προλάβει να το διαβάσει».

Επιπροσθέτως, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «υποκριτικές» τις τοποθετήσεις βουλευτών που διαμαρτυρήθηκαν πως δεν προλαβαίνουν να διαβάσουν το «πακέτο» μέτρων επισημαίνοντας ότι «καταρρέει το σύστημα γιατί προτάσσει λόγο υποκριτικό. Περιμέναμε να πάρουμε το εξειδικευμένο κείμενο του IFSF που δυσκολεύει και τους ειδικούς για να τοποθετηθούμε; Γιατί δώσαμε ψήφο εμπιστοσύνης 258 βουλευτές στον κ. Παπαδήμο; Μα για να εφαρμόσει την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και ό,τι απορρέει από αυτήν. Ε, λοιπόν, αυτό το κείμενο απορρέει από εκείνη την απόφαση και για αυτό δώσαμε ψήφο εμπιστοσύνης στον Παπαδήμο. Εχουμε πρόβλημα εμείς με την κατεπείγουσα διαδικασία αλλά θέλουμε η Γερμανική βουλή να δώσει έγκριση με έκτακτη σύνοδο… Είναι υποκριτική η άποψη αυτή. Πείτε διαφωνώ με τα μέτρα δεν θέλω τα λεφτά , θέλω να οδηγηθεί η χώρα στην δραχμή όχι όμως ότι έχω πρόβλημα με την διαδικασία. Αποτελεί ύβρη και θράσος να μιλάμε για την διαδικασία» .

Πάντως, η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής ενέκρινε την κατεπείγουσα διαδικασία ώστε το νέο μνημόνιο να συζητηθεί και να ψηφιστεί αύριο Κυριακή στην Ολομέλεια।
protothema.gr

Read more...

Ξενογιαννακοπούλου: Δικαιούμαι να έχω άποψη

Ξενογιαννακοπούλου: Δικαιούμαι να έχω άποψη
Η έως χθες αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, απάντησε σ΄όσους ζήτησαν παραιτήσεις από όσους διαφωνούν λέγοντας ότι «δεν κρύφτηκα και ανέλαβα τις ευθύνες μου πολύ περισσότερο ως μέλος της κυβέρνησης. Ωστόσο, δεν συμφωνώ με όσους λένε ότι κάποιοι έχουν σκοπιμότητες. Ο καθένας έχει την διαδρομή του και γνωριζόμαστε. Αλλά έχει και το δικαίωμα να έχει άποψη».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου εξέφρασε επιφυλάξεις αν είναι εφαρμόσιμη η νέα δανειακή σύμβαση και ειδικότερα, αναφερόμενη στα μισθολογικά και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τόνισε ότι τα έθεσαν «άλλα κέντρα έξω από εμάς. Για μένα είναι έξω από το νομικό πλαίσιο που διέπουν τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες».

Και πρόσθεσε ότι ανησυχεί περισσότερο ότι το νέο Μνημόνιο αναφέρει ότι όλα θα επανεξεταστούν το Ιούνιο και αν υπάρχει πρόβλημα θα πρέπει να προσαρμοστούν όχι μόνο με τα ισχύοντα στην Πορτογαλία αλλά και βαλκανικές χώρες». Πρότεινε επίσης πρωτοβουλίες στην ΕΕ για να αντιμετωπισθεί έστω και την ύστατη στιγμή αυτό το ζήτημα που βρίσκεται, όπως είπε «έξω από τις ισχύουσες Ευρωπαϊκές Συνθήκες».

«Να σταματήσει η διφορούμενη στάση απ’ όλους», ζήτησε ο Πέτρος Ευθυμίου ανοίγοντας τον κύκλο των παρεμβάσεων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Αφού έκανε ιστορική αναφορά στις μεγάλες στιγμές της ελληνικής ιστορίας και τη στάση των πολιτικών κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες του απέναντι στη χώρα και συμφώνησε με τον Γιώργο Παπανδρέου ότι η αυριανή ψήφος είναι ψήφος εθνικής ευθύνης.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Τηλέμαχος Χυτήρης, ο οποίος απευθυνόμενος στους συναδέλφους του είπε πως «αν μιλάμε για πόλεμο, τότε στην αυριανή ψηφοφορία πρέπει να είμαστε παρόντες κι όχι λιποτάκτες. Αν αυτό δεν συμβεί τότε με ευθύνη της ηγεσίας να θέσει κομματική πειθαρχία».

Ο κ. Χυτήρης πρόσθεσε ότι σέβεται όποιον διαφωνεί κι έχει πρόβλημα συνείδησης αλλά θα πρέπει να παραιτηθεί γιατί διαφορετικά θα είναι θέμα ηθικής σήψης της ίδιας της ηθικής. «Το τιμιότερο να το πει όποιος διαφωνεί τώρα»..

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κρεμαστινός τόνισε ότι «θέλω να ψηφίσω αναστολή της χρεοκοπίας κι όχι αναβολή. Κάνω έκκληση σε σας και στον Σαμαρά να κάνουμε το εθνικό μας πρόβλημα ευρωπαϊκό. Η κοινωνική αναταραχή μπορεί να γίνει κοινωνική εξέγερση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://newpost.gr

Read more...

Αυξήσεις στις αντικειμενικές των ακινήτων από Ιούνιο προβλέπει το νέο μνημόνιο

Να φτάσουν τις πραγματικές τιμές

(Φωτογραφία: Icon )


Αθήνα
Αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων από τον Ιούνιο προβλέπει το νέο μνημόνιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Σε αυτό προβλέπεται ότι οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων πρέπει να αυξηθούν στα επίπεδα των τιμών που ισχύον στην αγορά.

Κάτι τέτοιο αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των σημερινών αντικειμενικών τιμών και να αυξήσει τη φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων.

Σημειώνεται ότι το νέο μνημόνιο προβλέπει και άλλες παρεμβάσεις στα ακίνητα, όπως την θέσπιση ενός ενιαίου φόρου ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει τους σημερινούς φόρους.

Στο μνημόνιο προβλέπονται ακόμη αλλαγές στο σημερινό καθεστώς του ΦΠΑ με στόχο την απλοποίηση του συστήματος χωρίς να αποκλείεται η θέσπιση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, περικοπές στις φοροαπαλλαγές και σε άλλες εκπτώσεις δαπανών που ισχύσουν σήμερα στη φορολογία εισοδήματος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Τι μικρόψυχος!...Όλα είναι υπέρ του. Μέτα την αποχώρηση Λοβερδου θα κατέβει σαν να είναι μοναδικός υποψήφιος. Κι όμως η βουλιμία για την εξουσία και η σπουδή που την συνοδεύει, τον κάνει να επαναλαμβάνει τα λάθη της εποχής που χε αντίπαλο στην εσωκομματική κάλπη τον Γιώργο Παπανδρεου .
Το πρώτο το κανε όταν συνηψε συμφωνία με τον Λοβερδο, πίσω από την πλάτη του Παπανδρέου κι όταν αυτός βρισκόταν σε ταξίδι .
Το δεύτερο το έκανε σήμερα. Ειπε -και ... διαχώρισε τη θέση του - ότι στις εκλογές του 2009 δεν βρισκόταν στο κομματικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ και επομένως δεν είχε καμία σχέση με τα προεκλογικά συνθήματα του κομματος. Και το 'πε για να μην τον βαρύνει - εφόσον εκλεγεί πρόεδρος - η σκιά του "λεφτά υπάρχουν".
Στην πολίτικη τα λάθη, πολλές φορές συγχωρούνται. Η μικροψυχία όμως, όχι ...Read more...

Τι προβλέπει το Μνημόνιο για τις τράπεζες

Θα έχουν το χρόνο να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά


Ομαλή διάλυση τραπεζών ως επιλογή σε περίπτωση που δεν θα εξυγιανθούν, κατάργηση ή τροποποίηση της διάταξης περί στρατηγικών εταιρειών, αυξήσεις τιμολογίων ΔΕΚΟ και αντικειμενικών αξιών αλλά και άρση της«ασυλίας» όσων μπουν σε ρύθμιση.

Το Μνημόνιο αναφέρει ότι:

Οι τράπεζες θα έχουν το χρόνο για να αντλήσουν κεφάλαια από την αγορά. Βάσει της αξιολόγησης της βιωσιμότητάς τους και των σχεδίων τους για άντληση κεφαλαίων, έως το τέλος Απριλίου 2012, ηΤράπεζα της Ελλάδας θα κοινοποιήσει στις τράπεζες συγκεκριμένες προθεσμίες για την άντληση κεφαλαίων από την αγορά. Οι προθεσμίες για την άντληση κεφαλαίων θαοριστούν για κάθε τράπεζα, ανά περίπτωση, με μέγιστη διάρκεια έως το 3ο τρίμηνο του 2012.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
.protothema.gr

Read more...

To προκλητικο "εγώ δεν φταίω" του Ευάγγελου Βενιζέλου ...Παραθέτω ένα απόσπασμα από τη σημερινή τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ:

Τώρα είναι η ώρα να το κάνουμε αυτό. Και θέλω να απευθυνθώ ατομικά, προσωπικά στην... καθεμιά και στον καθένα από σας. Εγώ δεν καθοδήγησα τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ πριν την εκλογή του 2009. Δεν διατύπωσα το πρόγραμμα, ούτε τα συνθήματα. Και δεν ήμουν στον σκληρό πυρήνα της κυβέρνησης από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι το Μάιο του 2010 που υπογράφτηκε το πρώτο μνημόνιο και από τον Μάιο του 2010 μέχρι την μεγάλη κρίση του Ιουνίου του 2011 που ανέλαβα...


...τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών, γιατί θεώρησα ότι αυτό είναι το εθνικό μου καθήκον.

Είχα άποψη όμως και την είχα πει και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και για την άμεση αναδιοργάνωση του χρέους με την έννοια του reprofiling πολύ πριν τον Μάιο του 2010. Τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο. Δεν αρνήθηκα τις ευθύνες μου. Επέμενα να ζητήσουμε ψήφο με 180 τον Μάιο του 2010, ώστε η Νέα Δημοκρατία να μην κρυφτεί πίσω από το ΠΑΣΟΚ, να μην κρυφτεί αυτός που έχει την κύρια ευθύνη πίσω από αυτόν που διαχειρίζεται την κρίση.

Το ξαναείπα αυτό στις 25 Οκτωβρίου μια μέρα πριν την Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Δεν διαχώρισα ποτέ την ατομική μου στάση. Έκανα ελάχιστες εμφανίσεις στα Μέσα Ενημέρωσης την στιγμή που έπρεπε, για να στηρίξω τον Ανδρέα Λοβέρδο όταν σήκωσε το μεγάλο βάρος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, για να στηρίξω τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου όταν υφίστατο πολύ μεγάλη επίθεση στη διαχείριση της κρίσης και φυσικά πορευθήκαμε με τον Γιώργο Παπανδρέου αυτούς τους μήνες δίπλα - δίπλα, δίνοντας με αξιοπρέπεια μια μάχη για να μην ταπεινώνεται περαιτέρω η Ελλάδα. Γιατί πρέπει να είσαι εκεί, να ακούς αυτά που λένε, επαναλαμβάνοντας τα αρνητικά διαλυτικά στερεότυπα για την Ελλάδα και να απαντάς με επιχειρήματα, με αριθμούς, με στοιχεία, κάνοντας υπομονή και υπομονή και πολύ υπομονή.

Σχόλιο: Καταλάβατε; Δεν φταίει ούτε για το "λεφτά υπάρχουν", ούτε για το Μνημόνιο, ούτε για τίποτα. Ζούσε κάπου αλλού, ήρθε στη χώρα τον Ιούνιο του 2011. Κάτι σαν τον Χριστόδουλο που διάβαζε επί Χούντας...
parapolitiki.comRead more...

Δεν ψηφιζουν τα νεα μετρα οι Δ.Σταμάτης και Π. Μελάς ...Συνεχίζονται οι «διαρροές» στη ΝΔ...
Δυο ακόμη βουλευτες της Ν.Δ., ο Δημήτρης Σταμάτης και ο Παν. Μελας, έκαναν γνωστή την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση, με τον τελευταίο να δηλώνει πως «κάτι τέτοιο αντιβαίνει τις αρχές και τις αξίες μου».
Κριτική στους μέχρι τώρα χειρισμούς του κ. Σαμαρά που... οδήγησε στο τωρινό αδιέξοδο άσκησε και ο κ. Κώστας Τζαβάρας ο οποίος όμως θα ψηφίσει το πακέτο. Ρώτησε πάντως τον κ. Σαμαρά τι εγγυήσεις υπάρχουν ότι σε δύο μήνες δεν θα χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα.
Επιφυλάξεις εξέφρασαν και οι βουλευτές Μάκης Γιακουμάτος και Θέοφιλος Λεονταρίδης...Read more...

Παπουτσής: Οι απαιτήσεις για μειώσεις μισθών και συντάξεων είναι προσβολή για τον ελληνικό λαό

Παπουτσής: Οι απαιτήσεις για μειώσεις μισθών και συντάξεων είναι προσβολή για τον ελληνικό λαό
«Η μείωση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει όλα τα επίπεδα της μισθολογικής κλίμακας στην εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, είναι μέτρο δυσβάστακτο. Επιπλέον, η μείωση των μισθών και των συντάξεων μετά από περίοδο πενταετούς ύφεσης θα βαθύνει ακόμη περισσότερο τη χώρα στην ύφεση και θα παραμείνουμε εγκλωβισμένοι για χρόνια» τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής κατά την τοποθέτησή του στο χθεσινοβραδινό υπουργικό συμβούλιο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε:

-να γίνει μια ακόμη προσπάθεια να βρεθούν άλλα ισοδύναμα ή ακόμη επέκταση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος και να αποφύγουμε τη μείωση των μισθών και της κύριας σύνταξης.
-να αξιοποιήθούν πλήρως τις δυνατότητες του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την επιδότηση της αμοιβής των χαμηλόμισθων εργαζομένων.
-να ενεργοποιήθούν επιτέλους την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής του Ιουλίου για το ειδικό αναπτυξιακό Πακέτο για την Ελλάδα, το μικρό πακέτο Μάρσαλ, προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα και ελπίδα στην αγορά και την οικονομία.

«Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας καλύπτονται από την Ευρωπαϊκή έννομη τάξη. Αναφέρονται ρητά στην Συνθήκη της ΕΕ στα άρθρα 151, 152, 153 και 156. Επιπλέον κατοχυρώνονται ρητά στο άρθρο 28 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ο οποίος κατέστη δεσμευτικός με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας. Κι όπως προκύπτει από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναγνωρίζεται σαφώς η συμβατική αυτονομία των κοινωνικών εταίρων σε εθνικό επίπεδο και σέβεται το εθνικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης» είπε.

«Στη διαμόρφωση αυτού του πλαισίου συμμετείχα ενεργά για 16 χρόνια. Το ίδιο δρόμο ακολούθησα όταν διαμορφώσαμε το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα, την πολιτική εμπορίου και του Τουρισμού. Πάντα με σεβασμό στο ρόλο των κοινωνικών εταίρων. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι ακριβώς το αντίθετο. Απαξίωση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων, Και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, δεν είναι μόνο προσβολή για τους Υπουργούς αλλά προσβολή του ελληνικού λαού. Αυτό που απαιτούν ορισμένοι τώρα, εδώ στην Ελλάδα είναι αδιανόητο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα με τα οποία πορεύτηκαν οι λαοί της Ευρώπης» είπε ο κ. Παπουτσής.

«Στην πραγματικότητα μας υποχρεώνουν να παραβιάσουμε το γράμμα και το πνεύμα της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχω τη βεβαιότητα ότι μια σχετική προσφυγή θα γινόταν αποδεκτή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» κατέλξηε ο υπουργός।
http://newpost.gr

Read more...

Η Ελλάδα κινδυνεύει να κάνει μεγάλα ιστορικά λάθη, είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Ομιλία σε δραματικούς τόνους


Ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Με δραματικούς τόνους περιέγραψε τις συνέπειες μίας χρεοκοπίας για τη χώρα μας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Σε μία ασύντακτη χρεοκοπία εντός ευρώ θα παρακαλάμε να βγούμε από το ευρώ για να εξασφαλίσουμε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Βενιζέλος.

«Με απολύτως ανύπαρκτο τραπεζικό σύστημα, χωρίς ιστό στην πραγματική οικονομία, χωρίς εξαγωγικό και εισαγωγικό εμπόριο με διόγκωση της ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη, με διάλυση του κοινωνικού και θεσμικού ιστού. Με μια Ελλάδα στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου» είπε.

Και πρόσθεσε: «Πιστεύει κανείς ότι θα πάμε καμία ανοιξιάτικη παιδική εκδρομή στη συντεταγμένη χρεοκοπία εντός ευρώ χωρίς να μας υπαγορεύουν όρους με το πιστόλι στο κρόταφο; Οι όροι αυτού του προγράμματος θα φαντάζουν ως όαση» πρόσθεσε.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση που θα είναι στην εξουσία τον Ιούνιο πρέπει να λάβει πολύ δύσκολες αποφάσεις για τα επόμενα έτη, το 2013 και το 2014.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το πραγματικό δίλημμα είναι «θυσίες ή μεγαλύτερες θυσίες», «ταπεινώσεις ή ακόμη μεγαλύτερες ταπεινώσεις».

«Η Ελλάδα κουρασμένη και απελπισμένη κινδυνεύει να κάνει μεγάλα ιστορικά λάθη» επεσήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και τόνισε ότι τώρα «είναι ώρα της αλήθειας».

Ο κ.Βενιζέλος υποστήριξε ότι ενώ οι συντριπτικά περισσότεροι Έλληνες καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, ότι πρέπει να εγκριθεί και να εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα, είναι δυστυχώς αρκετοί αυτοί που δεν θέλουν να μοιραστούν ατομικά την ευθύνη για πολύ δύσκολες αλλά αναγκαίες και θετικές αποφάσεις.

«Ίσως να έχουν τη βεβαιότητα ότι αυτές οι αποφάσεις θα εγκριθούν ούτως ή άλλως, γιατί αυτό δείχνουν οι αριθμητικοί συσχετισμοί» είπε, κάνοντας λόγο για ορισμένους που «έχουν την άνεση να αποφύγουν το πικρό αυτό ποτήρι».

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι έτσι όμως η πατρίδα κινδυνεύει να πέσει θύμα μιας πολύ μεγάλης παρεξήγησης.

Εκτίμησε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να πέσει στο κενό ανάμεσα σε μια πολιτική που με μεγάλο κόπο, παλινωδίες, καθυστερήσεις αλλά με αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού επιχείρησε να εφαρμόσει τα δυόμιση τελευταία χρόνια και μια άλλη λύση που ανατρέπει και καταδικάζει αναδρομικά αυτό που έγινε ή αυτό που πήγε να γίνει ή αυτό που έπρεπε να γίνει τα δυόμισι τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «αν φανούμε ειλικρινείς, υπεύθυνοι, δίνουμε ελπίδα στον κόσμο», ενώ «αν τώρα κλονιστούμε δεν θα μας συγχωρήσει κανείς».

Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για την ευθύνη όλων στην «τεράστια ιστορική αμεριμνησία των τελευταίων δεκαετιών και το δήθεν μοντέλο ανάπτυξης που οδήγησε την Ελλάδα στο πουθενά» συμπληρώνοντας ότι «έχουν κυρίως ευθύνη αυτοί που οδήγησαν, αυτοί που καθοδήγησαν».

Μιλώντας σε προσωπικό τόνο, ο κ.Βενιζέλος είπε ότι ο ίδιος δεν καθοδήγησε τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ πριν την εκλογή του 2009, δεν διατύπωσε το πρόγραμμα και τα συνθήματα και δεν ήταν στον σκληρό πυρήνα της κυβέρνησης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Απώλειες αρχίζουν να μετρούν και στη ΝΔ - «Όχι» από έξι βουλευτές

Απώλειες αρχίζουν να μετρούν και στη ΝΔ - «Όχι» από έξι βουλευτές
Με τις πρώτες απώλειες από βουλευτές δείχνει να απειλείται ήδη η ΝΔ καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της ΚΟ με αρκετούς «γαλάζιους» βουλευτές να απευθύνουν κριτική προς την ηγεσία του κόμματος για αλλαγή στάσης ανάμεσα στα δύο μνημόνια. Πέραν της κριτικής όμως, οι έξι βουλευτές, κύριοι Κώστας Μαρκόπουλος, Χρήστος Ζώης, Δημήτρης Σταμάτης, Μαργαρίτης Τζίμας, Γιώργος Βαγιωνάς και Μελάς δήλωσαν ξεκάθαρα την πρόθεσή του να καταψηφίσουν το μνημόνιο.

Ο κ. Ζώης εδράζει την αρνητική του στάση απέναντι στη νέα δανειακή σύμβαση σε τρεις κεντρικούς παράγοντες. Ο πρώτος αφορά στο αγγλικό δίκαιο και κατά πόσον η υπαγωγή σε αυτό υπονομεύει το ρόλο της επόμενης κυβέρνησης, ασκώντας εκ παραλλήλου και πολιτική κριτική αναφορικά με το ανάστημα που μπορεί να ορθωθεί την επόμενη μέρα απένατι στις απαιτήσεις των δανειστών μας, εφ’ όσον πτωχεύσουμε.

Ο δεύτερος λόγος εστιάζεται στο PSI την επιτυχία του οποίου αμφισβήτησε βασιζόμενος και σε χθεσινή δήλωση Σόιμπλε στο Ρόιτερς που δείχνει να αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του κουρέματος. Ο τρίτος και τελευταίος λόγος αφορά στα μέτρα τα οποία επιτείνουν την ύφεση, γεγονός που αντίκειται στην πάγια επιχειρηματολογία της ΝΔ τα τελευταία δύο χρόνια.

Παράλληλα, ο βουλευτής Θεσσαλίας συνομιλώντας με δημοσιογράφους στο περιστύλιο ανέφερε ότι «η συνείδησή μου δεν μου επέτρεψε να υπερψηφίσω το πρώτο μνημόνιο, δε μου επιτρέψει να ψηφίσω ούτε το δεύτερο».

Μέσα στις αναφορές Ζώη εντός Κ.Ο. περιλαμβάνονται και δύο «ιστορικού» χαρακτήρα περιστατικά. Το πρώτο αφορούσε στην αρνητική στάση του –σε μια κλειστή σύσκεψη τριών ατόμων με τον κ. Σαμαρά- στο πρώτο μνημόνιο.
Το δεύτερο έχει να κάνει με την επιμονή του προς τον Πρόεδρο της ΝΔ τον Νοέμβριο να ζητήσει την τοποθέτηση πολιτικού προσώπου ως επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας με τους Ευρωπαίους ο οποίος να συνοδεύεται από τεχνοκράτες και όχι το αντίθετο, όπως τελικά και έγινε με την περίπτωση Παπαδήμου.

Σε ανάλογη κατεύθυνση κινείται και ο Δημήτρης Σταμάτης ο οποίος όμως επεσήμανε ότι σκέφτεται να υπερψηφίσει το PSI. Ζήτησε όμως παράλληλα την άρση της κομματικής πειθαρχίας ώστε να υπάρξει ψήφος κατά συνείδηση. Τα αίματα πάντως άναψαν, όταν Δημήτρης Σταμάτης και Άρης Σπηλιωτόπουλος φάνηκαν να ξιφουλκούν εντός Κ.Ο. όταν ο δεύτερος ανέφερε ότι η εξόδός μας από το ευρώ θα δικαιώσει εκείνους που έχουν βγάλει τα χρήματά τους εκτός συνόρων. «Να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους δε στηρίζουν την παραμονή της χώρας μου στο ευρώ» σημείωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

Ο κ. Σταμάτης απάντησε ότι προτιμώ να μου πάρουν το σπίτι Έλληνες που έχουν λεφτά συμπληρώνοντας: «Κάποιοι εδώ μέσα μας επιτιμούν. Τα είπε καλά ο Πρόεδρος και δε χρειάζονται οι βασιλικότεροι του βασιλέως. Χθες και σήμερα ακούω πολλές κωλοτούμπες. Είναι πολλά τα λεφτά. Άρη, μην εκτίθεσαι». Και ο βουλευτής Δράμας Μαργαρίτης Τζίμας όμως δήλωσε ξεκάθαρα από βήματος της Βουλής ότι δεν προτίθεται να υπερψηφίσει.

Το «όχι» επέλεξε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κ. Μαρκόπουλος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα υπενθύμιζε σε συνομιλητές του ότι έχει κάνει σειρά ομιλιών από κοινοβουλευτικού βήματος τασσόμενος κατά της μνημονιακής πολιτικής. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και ο βουλευτής Χαλκιδικής Γιώργος Βαγιωνάς και Α' Πειραιά και νήσων, Παναγιώτης Μελάς.

Στην κατεύθυνση κριτικής στάσης βρίσκονται ακόμη οι βουλευτές Κώστας Τζαβάρας και Θεόφιλος Λεονταρίδης, αν και οι εκτιμήσεις είναι ότι τελικώς θα ταχθούν υπέρ της νέας δανειακής σύμβασης.

Πάνος Ρασσιάς
http://newpost.gr

Read more...

Αυτονόητη η κομματική πειθαρχία, λέει και ο Αντώνης Σαμαράς στους βουλευτές της ΝΔ

«Εκτός ψηφοδελτίων οι 'τζάμπα μάγκες'»


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Την πρόθεση της ΝΔ να ζητήσει διάλυση της Βουλής και προσφυγή στις κάλπες αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων διεμήνυσε ο Αντώνης Σαμαράς, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης. Μιλώντας στην ΚΟ του κόμματος, ο Αντ.Σαμαράς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησής του «είναι τεράστιες και δεν παραγράφονται» και πως «θα έρθει η ώρα του καταλογισμού στην επόμενη Βουλή».

Επανέλαβε πως για πρώτη φορά στα τελευταία δύο χρόνια έγινε ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών και έτσι διασώθηκαν ο 13ος-14ος μισθός, αποτράπηκε η κατάργηση του πολυτεκνικού επιδόματος και αποφεύχθηκε η αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Άφησε, δε, αιχμές εναντίον «εκείνων που έλεγαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση».

Εκτός ψηφοδελτίων οι «τζάμπα μάγκες»

Ο κ. Σαμαράς έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ ότι χρειάζεται συσπείρωση και πως η κομματική πειθαρχία σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές είναι αυτονόητη.

«Είμαστε ή δεν είμαστε παράταξη; Θα κυβερνήσουμε αύριο την Ελλάδα ή όχι; Αυτονόητα θα υπάρξει κομματική πειθαρχία. Αυτό συμβαίνει πάντα σε κρίσιμες αποφάσεις. Πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς τώρα; Εγώ δεν ζητώ μόνο αυτό. Ζητώ να αναλογιστείτε όχι τι θα ψηφίσετε, αλλά τι θα συνέβαινε στη χώρα αυτή αν σήμερα αυτή η παράταξη αποδυναμωνόταν» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ.

«Ξέρω πολύ καλά τι συμβαίνει στην περιφέρεια του καθενός, όπου διάφοροι επίδοξοι πολιτευτές προσπαθούν να υπερκεράσουν σε αντιμνημονιακή ρητορεία τους δικούς μας βουλευτές. Να ξέρετε πως όσοι σε τέτοιες περιοχές, ανεύθυνα και ανέξοδα παριστάνουν τους βασιλικότερους του βασιλέως, δεν θα είναι ούτε καν υποψήφιοι» συνέχισε, λέγοντας πως δεν θέλει για υποψηφίους «τζάμπα επαναστάτες και τζάμπα μάγκες».

Ο κ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε των χειρισμών του, τονίζοντας πως «έχουμε περάσει όλοι μας εξετάσεις συνέπειας και σταθερότητας» και «τώρα χρειαζόμαστε συσπείρωση και αποφασιστικότητα». «Είμαστε ο στυλοβάτης ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, η ΝΔ είναι το μόνο αποκούμπι για να πιαστεί ο ελληνικός λαός. Στις εκλογές που θα έρθουν σύντομα, σε συνθήκες γενικευμένης απόγνωσης, ποιος θα τολμήσει να αποδυναμώσει τη μόνη ελπίδα που είναι η ΝΔ; Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα κάνετε το καθήκον σας, όχι μόνο απέναντι στο κόμμα και την παράταξη, αλλά πρωτίστως απέναντι στην πατρίδα» επισήμανε.

Για τις εκλογές

«Η ΝΔ, από τον περασμένο Οκτώβριο, είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων. Τώρα κλείνουμε το κεφάλαιο του μνημονίου και της διακυβέρνησης Παπανδρέου και μπαίνουμε στο κεφάλαιο των εκλογών που θα λειτουργήσουν εκτονωτικά για την κοινωνία» είπε.

«Ποτέ δεν υπήρξε τέτοια δυσαρμονία Βουλής και λαϊκού φρονήματος. Κάποιοι φοβούνται τις εκλογές, όμως η χώρα ποτέ δεν είχε τόσο ανάγκη από εκλογές όσο έχει σήμερα. Αν δεν γίνουν εκλογές είναι μεγάλος ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την επόμενη μέρα, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «με τη δανειακή συμφωνία μπορεί να αρχίσει η σταθεροποίηση επειδή θα έχουμε ξεφορτωθεί 85 δισ. ευρώ. Για να υπάρξει όμως ανάπτυξη χρειάζεται αξιόπιστο κόμμα με ισχυρή εντολή που να μπορεί να κυβερνήσει. Είμαστε το μόνο κόμμα που μένει όρθιο μέσα στην γενική κατάρρευση. Αυτή είναι η δύναμη όλων μας περιφρουρείστε την» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματος.

Μίλησε όμως και σε προσωπικό τόνο: «Ο πολιτικός που αγαπά τον τόπο του, ακόμη κι όταν δικαιώνεται, δεν επιχαίρει, δεν είναι Κασσάνδρα. Ο ρόλος του είναι βγάλει τη χώρα του από τα δύσκολα. Όταν προειδοποιούσαμε για τα χειρότερα υπηρετούσαμε την πατρίδα».

Ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε ότι το πρόβλημα έχει ξεφύγει από την Ελλάδα, ότι η ύφεση απειλεί πλέον όλη την Ευρώπη και ότι μόνο με συνολική αλλαγή προς την ανάπτυξη μπορεί να δοθεί διέξοδος.

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

«Οι ευθύνες δεν παραγράφονται, θα έλθει η ώρα του καταλογισμού στην επόμενη Βουλή» προειδοποίησε ο κ. Σαμαράς και αναφέρθηκε στις προβλέψεις των προηγούμενων υπουργών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου και Ευ.Βενιζέλου που διαψεύστηκαν.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πως ήταν καταστροφική για τη χώρα η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δύο χρόνια, σημειώνοντας ότι «όλοι οι ιστοί μιας ζωντανής οικονομίας -η αγορά, η κατανάλωση, οι επενδύσεις, η εμπιστοσύνη, η ψυχολογία- έχουν καταρρεύσει και μαζί τους και οι προσδοκίες της κοινωνίας για το αύριο».

«Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο να χάσουμε την ελευθερία μας, την ανεξαρτησία μας, την ίδια την υπόστασή μας ως λαός και ως κοινωνία» είπε, ξεκαθαρίζοντας πως η ΝΔ επιμένει στις προηγούμενες θέσεις της ότι «η συνταγή του Μνημονίου ήταν λάθος καταστροφικό» και πως «χρειάζεται αλλαγή πολιτικής» τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. «Έχει πρώτη προτεραιότητα η ανάκαμψη, η ανάπτυξη και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Τίποτα απ' αυτά δεν αλλάζουμε. Οι θέσεις αυτές έχουν απολύτως δικαιωθεί» συνέχισε, τονίζοντας ότι «οφείλουμε να αποτρέψουμε τον μεγάλο κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή ως χώρα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι η κατάσταση στη χώρα δεν είναι όπως ήταν πριν δύο χρόνια ή έξι μήνες, καθώς το χρέος έχει καταστεί μη βιώσιμο, ενώ η Ευρώπη της αλληλεγγύης αναδεικνύεται όλο και περισσότερο σε «Ευρώπη της τιμωρίας».

Παράλληλα, ο Αντ.Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση στον Γ.Παπανδρέου υποστηρίζοντας πως εξαιτίας της «καταστρεπτικής πρωτοβουλίας» του για το δημοψήφισμα, «οι Ευρωπαίοι έχασαν κάθε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα».

Ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε πως εάν η κοινωνική αναταραχή κορυφωθεί στην Ελλάδα και μεταδοθεί και σε άλλες χώρες τότε «θα κινδυνεύσει η ενότητα της ίδιας της Ευρώπης».

«Τα πράγματα οδηγούνται στα άκρα»

Αναφερόμενος στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, ο κ. Σαμαράς είπε πως «η ΝΔ είναι πια το μόνο κόμμα εξουσίας, το μόνο αστικό και λαϊκό κόμμα ταυτόχρονα, η μόνη συντεταγμένη δύναμη στο χάος».

Είπε, επίσης, ότι βάσει των δημοσκοπήσεων «τα κόμματα των άκρων εκτινάσσονται σε επίπεδα πρωτόγνωρα» και πως η Αριστερά «αν και περισσότερο πολυδιασπασμένη από ποτέ εμφανίζεται στο 45%, ενώ ανεβαίνουν και τα μικρότερα κόμματα των άκρων». «Αυτό μοιάζει πολύ με το τέλος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, οδηγούνται τα πράγματα στα άκρα και δεν αφορά την Ελλάδα μόνο, κινδυνεύει να γίνει πολύ κολλητικό και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες» υποστήριξε.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Θέμα κομματικής πειθαρχίας έθεσε ο Γ.Παπανδρέου στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για το μνημόνιο

«Ζητώ να πειθαρχήσετε»Αθήνα
Με τη φράση «ζητώ από όλους σας να ψηφίσετε τη δύσκολη και επώδυνη συμφωνία για να κρατηθούμε στα πόδια μας, ζητώ να πειθαρχήσετε και εάν κάποιος έχει συνειδησιακό πρόβλημα, μπορεί να παραιτηθεί» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας για την ψηφοφορία των μέτρων που απορρέουν από το νέο μνημόνιο, το βράδυ της Κυριακής.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε τα παραπάνω σε δευτερολογία του και μετά την ομιλία Βενιζέλου, έπειτα από επανειλημμένες εκκλήσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Θάνου Μωραΐτη, οι οποίοι ζητούσαν ξεκάθαρη στάση για την αυριανή ψηφοφορία.

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου δεν έκανε ευθεία αναφορά σε θέμα κομματικής πειθαρχίας, όμως είχε ζητήσει να μην υπάρξουν ενδοπαραταξιακοί διαχωρισμοί, καθώς «όλοι έχουμε ευαισθησίες» όπως είπε. «Πρέπει να είμαστε όλοι μια γροθιά» είπε χαρακτηριστικά.

Χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους, είπε ότι η υπόθεση είναι εθνική, ενώ περιέγραψε με μελανά χρώματα τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας.

«Ας μιλήσουμε ειλικρινά στους Έλληνες και ας τους πούμε τι εστί χρεοκοπία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου. Συνέχισε λέγοντας ότι «μιλάμε για χάος», γα επικίνδυνες και επώδυνες συνέπειες για τη χώρα και κυρίως για τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

«Τι εστί χρεοκοπία»

Ακολούθως είπε στους βουλευτές πως «αν δεν σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων», θα υπάρχει αδυναμία καταβολής όλων των μισθών και των συντάξεων, θα υπάρχει αδυναμία χρηματοδότησης σχολείων και νοσοκομείων, οι περικοπές θα είναι πολύ σφοδρότερες, θα υπάρξει κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και το βιωτικό επίπεδο των Ελλήνων θα καταρρεύσει.

Επίσης, αναρωτήθηκε τι σημαίνει χρεοκοπία για την ασφάλεια της χώρας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός ευρώ, απομονωμένη και ταπεινωμένη, χωρίς συμμάχους σε σημαντικές μάχες.

Φτάσαμε κοντά στην πηγή, είπε, και πρέπει η χώρα να πιει νερό.

Επίθεση στη ΝΔ

Απαντώντας στη κριτική της ΝΔ είπε ότι το πρόβλημα δεν ήταν η διετής διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ: «Δεν απέτυχε η δική μας κυβέρνηση» είπε και καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή για κρατικοδίαιτη οικονομία, πελατειακό σύστημα, μεσάζοντες και παρασιτικά στοιχεία στην οικονομία της χώρας.

«Αναλαμβάνω την ευθύνη»

Στην ομιλία του κ. Παπανδρέου υπήρξαν αυτή τη φορά και στοιχεία αυτοκριτικής: «έπρεπε να συγκρουστούμε ακόμη πιο γρήγορα και δυναμικά με τις εξαρτήσεις της χώρας, αλλά τουλάχιστον εμείς συγκρουστήκαμε».

Σε άλλο σημείο επίσης ανέφερε: «αναλαμβάνω την ευθύνη γιατί δεν μπορέσαμε σε δύο χρόνια να διορθώσουμε προβλήματα δεκαετιών, αλλά κάναμε πολλά παντού».

«Η διετία μας δεν ήταν το πρόβλημα, ήταν η αρχή της λύσης. Ατελής και καθυστερημένη, αλλά ήταν η αρχή» συμπλήρωσε.

Πολλές φορές στη διάρκεια της ομιλίας του κάλεσε τους βουλευτές να μην λυγίσουν, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να συνεχίσουν τη μάχη, να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα, για να ορθοποδήσει η χώρα, «για να μπορέσουμε εμείς, κι όχι μια δεξιά κυβέρνηση, να επανορθώσουμε τις αδικίες».

«Ή συνεχίζουμε ριζοσπαστικά ή αποδεχόμαστε τη μοίρα ας και λέμε δεν αντέχουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κορυφώνοντας την ομιλία του, χειροκροτούμενος μάλιστα από τους βουλευτές, είπε ότι σηκώσαμε για δύο χρόνια έναν σταυρό που δεν μας αναλογούσε. «Μου στοίχισε προσωπικά, έχασα φιλίες, έχασα οικειοθελώς και την πρωθυπουργία της χώρας, για να αποδείξω ότι δεν με ενδιαφέρει η εξουσία» είπε.

«Με έβρισαν όπως κανέναν άλλο...»

Και συνέχισε: «Με έβρισαν, όπως και εσάς, όπως κανέναν άλλο πολιτικό. [...] Αγνόησα την αθλιότητα και το πολιτικό κόστος, γιατί αυτά είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που θα τραβήξει ο λαός, αν χρεοκοπήσει η χώρα».

Ξεκινώντας την ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου ανέφερε: «Έτυχε από την ιστορία σε μας να πάρουμε στις πλάτες την τύχη της χώρας, να σηκώσουμε τόσο βάρος όσο δεν σήκωσε καμία κυβέρνηση και κανένα κόμμα».

Και συνέχισε: «Πρώτα δώσαμε τη μάχη με τη συνείδησή μας, αυτό μην το υποτιμάτε, μην το ξεχάσετε ποτέ».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Παπανδρέου είπε: «Δεν αντέχουμε άλλο, μάς λένε. Και εγώ τους απαντώ. Πρέπει να αντέξουμε, όση οργή και να κουβαλάμε μέσα μας, πρέπει να αντέξουμε. Πρέπει να σφίξουμε τα δόντια. Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε πίσω».

Καταλήγοντας είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές ότι θέλει να υπάρχουν μεταξύ τους καθαρές σχέσεις και ότι ανθρωπίνως είναι όλα κατανοητά, αλλά έχουμε μια πολιτική επιλογή μεταξύ των καλύτερων εφιτκών λύσεων. «Η πατρίδα μάς ζητεί να υπερβούμε τον εαυτό μας, η ψήφος είναι εθνικής σημασίας» υπογράμμισε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μήνυμα του πρωθυπουργού προς τον λαό πριν την ψήφιση των σκληρών μέτρων...Μήνυμα προς τον ελληνικό λαό για τις κρίσιμες ώρες που περνά η χώρα πρόκειται να απευθύνει το Σάββατο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, λίγες ώρες πριν την ψήφιση του νόμου για τη νέα δανειακή σύμβαση και το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI).
Ενδεικτικά όσων θα πει απόψε ο πρωθυπουργός είναι και...

όσα διεμήνυσε στους υπουργούς του το βράδυ της Παρασκευής: «η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι επιλογή που μπορούμε να επιτρέψουμε» και ότι κάθε άλλη εξέλιξη από την έγκριση του νέου οικονομικού προγράμματος θα είναι «καταστροφική».

Απευθυνόμενος στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι είναι σαφές πως «δεν μπορούν όλοι να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης» και ότι «είναι αυτονόητο πως όποιος διαφωνεί και δεν ψηφίσει το νέο πρόγραμμα δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση».

«Η χρεοκοπία της Ελλάδας ωστόσο δεν είναι επιλογή που μπορούμε να επιτρέψουμε. Τις συνέπειες θα τις πληρώσει η χώρα πανάκριβα, και ιδιαίτερα όσοι παλεύουν σήμερα να τα βγάλουν πέρα σε μια δύσκολη πραγματικότητα».

Η συζήτηση στη Βουλή για τη νέα δανειακή σύμβαση θα ξεκινήσει το μεσημέρι του Σαββάτου, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Την Κυριακή θα τεθεί σε ψηφοφορία από την Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει αργότερα, σε διάστημα 15-20 ημερών, με σχετικό εφαρμοστικό νόμο, όπως έγινε μετά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.Read more...

Α. Lerrick: Οι Έλληνες να συμβιβαστούν με την ιδέα μίας φτωχότερης Ελλάδας...Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος του ανεξάρτητου ινστιτούτου μελετών "American Enterprice Institute", Adam Lerrick εξέφρασε την εκτίμηση ότι "η Ελλάδα θα βρίσκεται σε ύφεση για τα επόμενα τουλάχιστον 5-7 χρόνια".

Σε ... τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ΣΚΑΪ μαζί του αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Είπε ότι "αυτό έπρεπε να είχε αποφασιστεί τουλάχιστον 2 χρόνια νωρίτερα όταν ξεκίνησε η κρίση χρέους στην Ελλάδα και όταν το χρέος της χώρας βρισκόταν κατά 100% στα χέρια ιδιωτών".

"Σήμερα τα 3/4 του ελληνικού δημόσιου χρέους βρίσκονται σε θεσμικούς κατόχους ομολόγων, δηλαδή τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και αυτό το χρέος είναι πολύ δύσκολο έως απίθανο να αναδιαρθρωθεί όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση που βρισκόταν σε χέρια ιδιωτών. Σήμερα οι ιδιώτες κατέχουν το 1/4 του ελληνικού χρεόυς, από το οποίο μόνο το 30% βρίσκεται σε ελληνικά χέρια και το υπόλοιπο το έχουν δανειστές της χώρας από το εξωτερικό".

Εξέφρασε την άποψη ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν θα είναι βιώσιμο ούτε στο 120% του ΑΕΠ, που είναι ο στόχος που έχει θέσει το ΔΝΤ και η Τρόϊκα, οι οποίοι - όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- "έχουν μεγάλη ευθύνη για την καθυστέρηση στην λήψη της απόφασης αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας όταν πριν μερικούς μήνες διαβεβαίωναν ότι αυτό θα ήταν βιώσιμο χωρίς αναδιάρθρωση".

Επίσης ο γνωστός οικονομολόγος που έχει σημαντική εμπειρία από το παράδειγμα αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της Αργεντινής, είπε στον ΣΚΑΪ ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει δύο επιλογές: "Και οι δύο επιλογές που έχει μπροστά της οδηγούν στην ανάγκη μείωσης του κόστους εργασίας κατά 25%-30%. Αυτό θα γίνει και πρέπει να γίνει είτε η Ελλάδα αποφασίσει να μείνει εντός ευρωζώνης είτε εκτός.

Στην περίπτωση που παραμείνει στην ευρωζώνη η Ελλάδα, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί γνωρίζοντας η χώρα έναν άνευ προηγούμενο αποπληθωρισμό. Στην περίπτωση που αποφασίσει να βγει από την ευρωζώνη αυτό θα γίνει υποτιμώντας δραματικά την αξία του νέου νομίσματός της. Και στις δύο περιπτώσεις οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι η χώρα τους θα είναι μία φτωχότερη χώρα από αυτήν που γνώριζαν και πρέπει να συμβιβαστούν με αυτήν την ιδέα".

Τέλος ο κ. Lerrick επέκρινε τους χειρισμούς όχι μόνο των Ευρωπαίων στην περίπτωση της διάσωσης της Ελλάδας αλλά και τους χειρισμούς των ίδιων των ελληνικών αρχών οι οποίες εφάρμοσαν στον ελληνικό λαό το μαρτύριο της σταγόνας "με μέτρα που λαμβάνονταν σε μικρές δόσεις ενώ έπρεπε αυτά που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα να τα εφαρμόσει εξ’ αρχής και με τη μία παρά τον επώδυνο χαρακτήρα τους, αφού οι ελληνικές αρχές ήξεραν ότι ήταν αναπόφευκτα" όπως χαρακτηριστικά τόνισε.Read more...

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Υπουργικό Συμβούλιο η νέα δανειακή σύμβαση

Την Κυριακή η κρίσιμη ψηφοφορία

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η νέα δανειακή σύμβαση
Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η νέα δανειακή σύμβαση (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Εγκρίθηκε ομόφωνα, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, από το Υπουργικό Συμβούλιο η συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση, η οποία και κατατέθηκε στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Κυριακή.

Το νομοσχέδιο, που διχάζει ήδη τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και των δύο μεγάλων κομμάτων, θα έρθει σε τρία άρθρα: ένα για το PSI, ένα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ένα τελευταίο που θα εξουσιοδοτεί τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Βενιζέλο να υπογράψουν τη νέα δανειακή σύμβαση και να συζητήσουν από εδώ και στο εξής τα ζητήματα που αφορούν στο μνημόνιο και το «κούρεμα».

Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπήρξε συνάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, προκειμένου, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο υπουργός, ο οποίος ζήτησε και τη συνάντηση, να δει εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω παραμονή του στην κυβέρνηση.

Στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ζήτησε να μην «τορπιλιστεί» η εφαρμογή του νέου Μνημονίου από πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και ζήτησε διαδικασία αυστηρού ελέγχου εφαρμογής του, με παράλληλη εκστρατεία ενημέρωσης στην Ευρώπη. Πρότεινε, δε, στον κ. Παπαδήμο να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ότι με την εφαρμογή των μέτρων υπάρχει ελπίδα για τη χώρα.

«Το νέο Μνημόνιο, όπως και το προηγούμενο, περιέχει μεγάλο αριθμό δράσεων που αφορούν πολύπλοκες διαδικασίες και πολύ συγκεκριμένα και αυστηρά χρονοδιαγράμματα», είπε η κυρία Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε: «Εάν γίνουν εκλογές αυτά δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν με αποτέλεσμα να τορπιλίσουν αυτή καθ' αυτή την συμφωνία και η χώρα».

Η υπουργός Παιδείας τόνισε επίσης ότι χρειάζεται ο πρωθυπουργός να καθιερώσει ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου της εφαρμογής των χρονοδιαγραμμάτων του νέου Μνημονίου, ίσως με τον διορισμό ενός υφυπουργού παρά τον πρωθυπουργό ή οι υπουργοί να λογοδοτούν μια φορά τον μήνα στις Επιτροπές της Βουλής για τα όσα έχουν αναλάβει.

«Με συναίσθημα ευθύνης απέναντι στη πατρίδα στηρίζω τις προσπάθειές σας για να μη γονατίσει η Ελλάδα, για να μην καταστραφεί η εθνική μας και οικογενειακή μας οικονομία» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για αντοχές του ελληνικού λαού που έχουν ξεπεραστεί, επισημαίνοντας ότι «από την πρώτη στιγμή ήταν γνωστό ότι οι προσαρμογές του ελληνικού κράτους και της ελληνικής οικονομίας θα έφερναν ύφεση και πως τα νέα μέτρα θα επιτείνουν την ύφεση» και προσθέτοντας ότι «οπωσδήποτε οι δραματικές αυτές δυσκολίες είναι καλύτερες από την πτώχευση που θα εξαφανίσει το εισόδημα των πολιτών».

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι «δεν πάει άλλο με τη μη άσκηση αναπτυξιακών πολιτικών» και τόνισε ότι «από την Δευτέρα είναι ανάγκη να εφαρμοστεί ένα προγράμματα σταθεροποίησης και ανάπτυξης με χρονοδιάγραμμα που θα αφορά και το βίο αυτής της κυβέρνησης».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αναζητούνται 108 βουλευτες από Μαξίμου και Παπαδήμο

Αναζητούνται 108 βουλευτες από Μαξίμου και Παπαδήμο
Το πρώτο εμπόδιο πέρασε ανώδυνα. 42 υπουργοί έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από τη δανειακή σύμβαση. Ο Παπαδήμος μπορεί να πιθανολογεί με ασφάλεια, ότι στην ψηφοφορία για το νέο μνημόνιο ξεκινάει με 43 ψήφους, όσοι είναι δηλαδή οι μη εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί συν τους δύο πρώην του ΛΑΟΣ, δηλαδή Μάκη Βορίδη και Άδωνη Γεωργιάδη. Του λείπουν ακόμα 108.

Το κλου της ιστορίας ήταν η συνάντηση Παπαδήμου-Παπουτσή στο περιθώριο της συνεδρίασης που έβαλε φωτιά στα τόπια, καθώς τα κλονισμένα νεύρα υπουργών και δημοσιογράφων άρχισαν να πλάθουν σενάρια αντικατάστασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη μέσα στη νύχτα, με αφορμή την δριμύτατη αντίθεση που εξέφρασε στις πρακτικές της τρόικας όταν πήρε το λόγο στο υπουργικό συμβούλιο. Κάποιοι έλεγαν μάλιστα, ότι ο Παπουτσής δεν υπέγραψε τη δανειακή σύμβαση.

Τίποτε από αυτά δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. Πράγματι, η ομιλία Παπουτσή ήταν μια δριμεία επίθεση στην τρόικα και μια κοινωνική πλατφόρμα ταυτόχρονα. Τη δανειακή σύμβαση όμως την υπέγραψε. Και η συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό είχε άλλη αιτία, την διάχυτη ανησυχία που υπάρχει στο Μαξίμου και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τυχόν επεισόδια στις διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες που αναμένεται να εκδηλωθούν όλη την εβδομάδα στο κέντρο της Αθήνας.

Κατά τα άλλα η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εξελίχθηκε ομαλά. Στην εισήγηση του ο Ανδρέας Λοβέρδος επανέφερε το διακαή του πόθο για συγχώνευση του Υγείας με το Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ ο Δ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την υπερηφάνεια του που είναι μέλος μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού. Ωστόσο η αγωνία όλων αφορούσε στην ψηφοφορία. Όλοι οι υπουργοί ζήτησαν μάλιστα από τον Παπαδήμο να κάνει δημόσια δήλωση και να απευθυνθεί στο λαό, κάτι που ο Πρωθυπουργός θα κάνει σήμερα το απόγευμα.

Αυτή ήταν μάλλον το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο με αυτή τη σύνθεση, είτε γιατί οι υπόλοιποι 108 δεν θα βρεθούν (μάλλον απίθανο αν βάλει κομματική πειθαρχία ο Σαμαράς) είτε γιατί θα ακολουθήσει ανασχηματισμός. Μάλλον τη Δευτέρα, τότε είπε ο Καψής ότι θα πληρωθούν οι κενές θέσεις…


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Πανό στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης ανήρτησαν μέλη του ΚΚΕ

«Κάτω η δικτατορία των μονοπωλίων της ΕΕ»


Εικόνα από τα πανό που αναρτήθηκαν στην Ακρόπολη
Εικόνα από τα πανό που αναρτήθηκαν στην Ακρόπολη (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Δύο πανό στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης ανήρτησαν το πρωί του Σαββάτου μέλη του ΚΚΕ με σύνθημα «Κάτω η δικτατορία των μονοπωλίων της ΕΕ» γραμμένο και στα αγγλικά.

Γύρω στις 8 το πρωί περίπου 50 άτομα, μέλη του ΚΚΕ, πήδηξαν τα κάγκελα και μπήκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, όπου και ανήρτησαν τα δύο πανό, ενώ αρκετοί από αυτούς κρατούσαν και σημαίες.

Λίγο μετά τις 10 αποχώρησαν από το σημείο, αλλά άφησαν κρεμασμένα τα δύο πανό.
Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Νέο συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 11 το πρωί στο Σύνταγμα

Δεύτερη ημέρα κινητοποιήσεων


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Συνεχίζονται και σήμερα, Σάββατο, οι κινητοποιήσεις των εργατικών συνδικάτων ενάντια στα νέα μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο με την τρόικα. Το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος, ενώ το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί συγκέντρωση στην Ομόνοια (11 π.μ.) και σε πολλές περιοχές της Αθήνας, αλλά και σε πόλεις της περιφέρειας.

Ακινητοποιημένα θα μείνουν όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, πλην του ΗΣΑΠ που θα λειτουργήσει από τις 10 το πρωί ώς τις 5 το απόγευμα. Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια, κανονικά οι αεροπορικές πτήσεις.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα κορυφωθούν την Κυριακή -ημέρα ψήφισης του νέου μνημονίου από τη Βουλή. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προγραμματίζουν συλλαλητήριο στις 5 το απόγευμα στο Σύνταγμα και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, την ίδια ώρα.

Υπό το φόβο επεισοδίων, πάνω από 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός.


Την Παρασκευή, χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ και διαδήλωσαν ειρηνικά στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας. Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις διαλύθηκαν όταν έκαναν την εμφάνισή τους ομάδες κουκουλοφόρων, που άρχισαν να πετούν πέτρες, ξύλα και μολότοφ εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν δύο πολίτες και οκτώ αστυνομικοί, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 11 προσαγωγές και έξι συλλήψεις για επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών.

Ποιοι μετέχουν στην απεργία

  • H Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με αποτέλεσμα να μείνουν δεμένα τα πλοία, την Παρασκευή και το Σάββατο.
  • Οι νοσοκομειακοί γιατροί που θα συμμετέχουν και στα συλλαλητήρια σε μεγάλες πόλεις της χώρας.
  • Οι εργαζόμενοι στην Εμπορική Τράπεζα.
  • Οι οδοντίατροι της Θεσσαλονίκης.
  • Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές.
  • Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ.
Επίσης, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τα μέλη του σε αποχή από τα καθήκοντά τους και σε μαζική συμμετοχή στην απεργία.

Σε λευκή απεργία στις επιμέρους υποχρεώσεις τους, όπως η επίδοση δικογραφιών και η φύλαξη γηπέδων, καλεί τα μέλη της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, η οποία μάλιστα ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης των εκπροσώπων της τρόικας.

Χειρόφρενο στα μέσα μεταφοράς

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν και σήμερα, Σάββατο, το Μετρό, το Τραμ, τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, τα τρόλεϊ και ο Προαστιακός.

Το μόνο μέσο που θα κυκλοφορεί είναι ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Όσον αφορά στον ΟΑΣ Θεσσαλονίκης, θα λειτουργήσει από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Τις υπόλοιπες ώρες έχει κηρύξει στάση.

Πάντως, κανονικά θα πραγματοποιούνται οι αεροπορικές πτήσεις, καθώς στις κινητοποιήσεις δεν συμμετέχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η μεγάλη «σφαγή» σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα

Νέα φορολογική κλίμακα, απολύσεις και λουκέτα σε Δημόσιο και ΟΤΑ


Σφαγή θέσεων εργασίας, μισθών και επιδομάτων υπόσχεται στην Τρόικα η κυβέρνηση, με το νέο Μνημόνιο που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Στο νέο Μνημόνιο δεσμεύεται για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα έως το 2015.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δεσμεύεται για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης ύψους 1% το 2012, δηλαδή 2,2 δισ. ευρώ, παρότι αναγνωρίζει τον κίνδυνο βαθύτερης ύφεσης. Με το νέο Μνημόνιο ορίζεται ότι η κυβέρνηση θα λάβει επιπρόσθετα μέτρα πέραν εκείνων που έχουν ήδη εγκριθεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2012. Θα ληφθούν μέτρα ύψους 1,5% του ΑΕΠ το 2012 (3,3 δισ. ευρώ) και άλλα 5% του ΑΕΠ ως το 2015, δηλ. 12 δισ. ευρώ.


Σε γενικές γραμμές προβλέπεται:

• Ψήφιση ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού με στόχο πρωτογενούς ελλείμματος 1% του ΑΕΠ που θα περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές που ακολουθούν.

• Μείωση λειτουργικών δαπανών του κράτους κατά €200 εκατομμύρια.

• Προσαρμογή λοιπών δαπανών κατά €280 εκατ., εκλογικές δαπάνες, επιδοτήσεις για απομακρυσμένες περιοχές, πιστώσεις για το Υπουργείο Παιδείας, (συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών στο εξωτερικό, αποζημιώσεις προσωπικού των πανεπιστημίων, αναπληρωτές καθηγητές στην δευτεροβάθμια σχολεία, λειτουργικές δαπάνες λειτουργίας των γυμνασίων), κατανομές του Υπουργείου Γεωργίας, και μεταφορές σε φορείς.

•Προσαρμογή επικουρικών συντάξεων και θέσπιση αλλαγών σε ασφαλιστικά ταμεία που λαμβάνουν υψηλές επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό ώστε να πραγματοποιηθεί εξοικονόμηση κατά €300 εκατ. το 2012.

• Περικοπή εγχώριων επενδύσεων κατά €400 εκατ. σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2012.

•Περικοπή αμυντικών δαπανών κατά €300εκατ. σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2012 σε ταμειακή και σε λογιστική βάση.

• Εντοπισμός και υλοποίηση περικοπών €325 εκατ. σε επιπρόσθετες μόνιμες διαρθρωτικές δαπάνες.

• Εξάλειψη 550 θέσεων αντιδημάρχων στην τοπική αυτοδιοίκηση, με ισχύ από το τέλος του Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένων και των συσχετιζόμενων θέσεων προσωπικού.

• Ανάληψη δράσης (όλοι οι νόμοι, Υπουργικές Αποφάσεις και εγκύκλιοι) για τον περιορισμό της υπερσυνταγογράφησης των φαρμάκων και μείωση του ποσοστού και της τιμής των γενόσημων φαρμάκων:

• Υιοθέτηση νόμου και ΥΑ για τον καθορισμό των ανώτατων τιμών των γενόσημων φαρμάκων στο 40 τοις εκατό και για τα μη πατενταρισμένα στο 50 τοις εκατό των πατενταρισμένων προϊόντων.

• Μείωση των περιθωρίων κέρδους για τα φαρμακεία κάτω από 15 τοις εκατό. Μείωση των περιθωρίων χονδρικής από 5,3 σε 5 τοις εκατό το πολύ. Δημιουργία ενός σταθερού περιθωρίου €30 για όλα τα φάρμακα άνω των €200. Αύξηση εκπτώσεων για τα φαρμακεία με κύκλο εργασιών άνω των €35.000.

• Υιοθέτηση νόμου περί εκπτώσεων που θα αποφέρει €250 εκατ. συν τις δαπάνες (μετά φόρων), με αναδρομική ισχύ από 1 Ιανουαρίου 2012 που θα υπερβαίνει τα €240 εκατ. το μήνα. Η εν λόγω έκπτωση θα νομοθετήσει για την περίοδο 2012-15.

• Να γίνει υποχρεωτική: η ηλεκτρονική συνταγή για όλους τους γιατρούς (και τα φαρμακεία θα αποζημιώνονται μόνο για τις ηλεκτρονικές καταχωρήσεις). Συνταγογράφηση του φθηνότερου προϊόντος ανά δραστική ουσία. Διεθνή πρωτόκολλα για 160 ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των 10 πιο ακριβών.

• Ενημέρωση αρνητικής λίστας φαρμάκων και λίστας παραφαρμακευτικών προϊόντων. Έκδοση ΥΑ που να επιτρέπει τη προσθήκη νέων εμπορικών σημάτων στο θετικό κατάλογο, εάν έχουν συμπεριληφθεί από τα δύο τρίτα των χωρών της ΕΕ.

•Ακύρωση φορολογικής αμνηστίας, με εξάλειψη της αναστολής της ποινικής δίωξης και της δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.

• Λήψη μέτρων για να διασφαλιστεί ότι οι καταγγελίες σχετικά με επιβεβαιωμένα απλήρωτα φορολογικά χρέη που προκύπτουν από έναν έλεγχο διαβιβάζονται για ποινική δίωξη και στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης,

•Υποχρεωτική εξάντληση για τις μεγάλες φορολογικές υποθέσεις της διοικητικής επίλυσης διαφορών πριν την πρόσβαση σε δικαστικές προσφυγές.

• Αυστηροποίηση των κανόνων για την παραίτηση από την κατάθεση για την πρόσβαση δικαστικών προσφυγών (χωρίς να θίγεται η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης).

Πάντως, εάν δεν αποδώσουν όλα αυτά τα μέτρα, η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει και άλλα, με πρόσθετες μειώσεις στους μισθούς του δημόσιου τομέα και στις κοινωνικές δαπάνες καθώς και στις αμυντικές δαπάνες. Παρομοίως, στη περίπτωση μιας διαρκούς υπέρ απόδοσης η οποία θεωρηθεί μόνιμη, θα τεθούν αυστηρότεροι στόχοι για το έλλειμμα αλλά μπορεί επίσης να γίνει και μια μείωση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.


Τι προβλέπεται επακριβώς ανά τομέα
Α. Δημόσιος Τομέας
Το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής θα επιτευχθεί μέσω περικοπών δαπανών που αποσκοπούν στη μόνιμη μείωση του μεγέθους του κράτους, συμπεριλαμβανομένων του κλεισίματος φορέων που δεν παρέχουν αποτελεσματικές δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και μειώσεων της απασχόλησης στο δημόσιο.

- Πολλές από τις περικοπές θα αφορούν κοινωνικές μεταβιβάσεις και επιδόματα, την κατηγορία των δαπανών οι οποίες αυξήθηκαν με εκρηκτικό ρυθμό την περίοδο μετά την ένταξη στο ευρώ. Θα θεσπιστούν όμως και συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού.

- Μειώσεις στη μισθολογική δαπάνη του δημόσιου τομέα: η μισθολογική δαπάνη για τη γενική κυβέρνηση θα μειωθεί στο 9% του ΑΕΠ (20 δισ. ευρώ). Αυτό θα οδηγήσει σε περίπου 3 δισ. εξοικονόμηση ετησίως έως το 2015.

- Μέχρι τέλος Ιουνίου 2012 θα ανατραπούν τα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου (που αφορούν το ένα τρίτο του της μισθολογικής δαπάνης του δημόσιου τομέα). Θα μειωθούν οι αποδοχές για τα ειδικά μισθολόγια (δικαστών, διπλωματών, μετακλητών, ιατρών, καθηγητών, αστυνομίας και ένοπλων δυνάμεων). Δεν θα θιγούν ιδιαίτερα όμως όσοι είναι στις χαμηλότερες μισθολογικές κλίμακες.Στόχος είναι η εξοικονόμηση περίπου 0,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

- Θα ανατραπεί το σύστημα προαγωγών στο δημόσιο, ώστε να μην αυξάνεται το μισθολογικό κόστος λόγω παλαιότητος μέσω αθρόων προαγωγών.

- Μειώσεις προσωπικού γενικής κυβέρνησης: θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 150.000 την περίοδο 2011 – 2015. Ο κανόνας 1:5 προσλήψεις – αποχωρήσεις δεν αλλάζει. Παραμένει το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης που καθιερώθηκε προσφάτως. Μειώνεται η απασχόληση συμβασιούχων. Επιστρέφει η εργασιακή εφεδρεία για υπεράριθμους δημόσιους υπαλλήλους έως το τέλος 2012 ώστε να γίνουν 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις (μόλις εξαντληθεί ο χρόνος τους στην εφεδρεία).

- Θα περιοριστεί η ετήσια είσοδος σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και δημόσιες ακαδημίες, σε επίπεδο περίπου 1:5 που είναι σύμφωνο με τα σχέδια προσλήψεων.

- Εάν προκύψουν υστερήσεις σε σχέση με τις στοχευμένες μειώσεις προσωπικού, θα γίνεται αμέσως καθολικό πάγωμα προσλήψεων.

- Κλείσιμο και μείωση του μεγέθους των φορέων της γενικής κυβέρνησης

- ανάθεση εργασιών σε τρίτους,

- εντοπισμός πλεονάζοντος προσωπικού

- αναδιάρθρωση και της τοπικής δημόσιας διοίκησης.

- μείωση αμυντικών δαπανών (χωρίς να πλήττονται οι αμυντικές δυνατότητες).

Β. Συντάξεις
Δρομολογείται νέα Συνταξιοδοτική Μεταρρύθμιση. Ως αρχικά μέτρα, για τη δημιουργία εξοικονομήσεων ύψους €300 εκατομμυρίων το 2012 ορίζονται:

- ένα σχέδιο νόμου για περικοπών στις επικουρικές συντάξεις

- ανατροπές στα συνταξιοδοτικά ταμεία με υψηλές μέσες συντάξεις που λαμβάνουν υψηλές επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό.

- έως τα τέλη Ιουνίου, θα θεσπιστούν μεταρρυθμίσεις για να εξαλείψουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα ελλείμματα στα ταμεία εφάπαξ.

Γ. Δαπάνες υγείας
Κύριος στόχος είναι η μείωση στις φαρμακευτικές δαπάνες. Για το 2012, στόχος είναι η μείωση της δημόσιας δαπάνης για εξω-νοσοκομειακά φάρμακα από το 1,9% στο 1,3% τοις εκατό του ΑΕΠ. Οι κύριες αρχικές ενέργειες περιλαμβάνουν:

- την προώθηση της χρήσης γενόσημων (π.χ. μέσω υποχρεωτικής συνταγογράφησης με βάση την ενεργό ουσία),

- την μείωση κατά 15% στη μέγιστη τιμή των γενόσημων φαρμάκων σε σχέση με τα επώνυμα φάρμακα,

- την μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων,

- την επέκταση της κάλυψης των φαρμάκων για τα οποία ισχύει η συμμετοχή.

- Ένας αυτόματος μηχανισμός επανείσπραξης θα εγγυάται ότι η δαπάνη για εξω-νοσοκομειακά φάρμακα για την περίοδο 2012 – 2015 δεν θα ξεπερνά τα όρια του προϋπολογισμού.

- Μέσω του νέου ταμείου υγείας ΕΟΠΥΥ, επιδιώκεται η σύναψη νέων και πιο φθηνών συμβάσεων για ιατρούς

- Συγχωνεύονται όλα τα ταμεία υγείας με το ΕΟΠΥΥ και θα μεταφέρουμε την ευθύνη του στο Υπουργείο Υγείας.


Δ. Κοινωνικά επιδόματα
Αλλάζουν τα πάντα στα προγράμματα κοινωνικών επιδομάτων, κοινωνικής αρωγής και κοινωνικής ασφάλισης. Μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012, θα εντοπιστούν ποια προγράμματα θα διακοπούν, αλλά και τρόποι για τη μείωση των μεταβιβάσεων σε άτομα που δεν τα έχουν ανάγκη.

Ε. Φορολογία
Οι μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος στοχεύουν, σύμφωνα με τους συντάκτες του Μνημονίου, στην διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και στην διευκόλυνση των μειώσεων των φορολογικών συντελεστών –προφανώς όμως σε βάθος χρόνου. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση δεσμεύεται για:

- φορολογική μεταρρύθμιση με ουδέτερη δημοσιονομική επίπτωση για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος

- διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε να είναι δυνατή η μείωση επιλεγμένων φορολογικών συντελεστών

- αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες

- πλήρες πρόγραμμα ενδιάμεσων σταδίων για την υιοθέτηση μιας τέτοιας φορολογικής μεταρρύθμισης, με δημόσια διαβούλευση κλπ,. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί με την κατάθεση στη Βουλή και την έγκριση της μεταρρύθμισης έως τον Ιούνιο 2012.

- το νέο φορολογικό «πακέτο» θα περιλαμβάνει κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και την αντικατάστασή του με απλούστερη νομοθεσία,

- την εξάλειψη ορισμένων φοροαπαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων

- την απλοποίηση του ΦΠΑ και της δομής του φορολογικού συντελεστή ιδιοκτησίας,

- μια πιο ενιαία φορολογική αντιμετώπιση του ατομικού κεφαλαιακού εισοδήματος,

- ένα απλοποιημένο πρόγραμμα φορολόγησης ατομικού και εταιρικού εισοδήματος.

- μεταρρυθμίσεις της φορολογικής διοίκησης, δεδομένης της χαμηλής είσπραξης φόρων σε σύγκριση με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες,

- νέο σύστημα επίλυσης διαφορών, μέσω πιστοποιημένων φορολογικών διαιτητών, αλλάζοντας το σύστημα διαιτησίας που καθιερώθηκε το 2011.

- Νέα εργαλεία κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος: υποχρεώσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να αναφέρουν συναλλαγές για τις οποίες υπάρχει υποψία για φοροδιαφυγή.

- Νέο σύστημα «προστασίας μαρτύρων» κατά της φοροδιαφυγής, καθώς το προηγούμενο κρίθηκε ανεπαρκές.

- Ειδική υπηρεσία καταγγελιών που έχουν σχέση με οφειλέτες με απλήρωτα φορολογικά χρέη.

- αξιολόγηση και πρόσληψη 1.000 ελεγκτών για να φτάσουν σταδιακά στους 2.000 .

- «καρατόμηση» διευθυντών εφοριών οι οποίοι δεν επιτυγχάνουν τους εισπρακτικούς στόχους τους.

- Μέτρα κατά της διαφθοράς: έως το τέλος Ιουνίου 2012, θα στελεχωθεί η νέα υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων. Αλλάζει και το σύστημα προστασίας για όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις διαφθοράς. Θα γίνονται εναλλαγή διευθυντών και έλεγχος στις δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων των υπαλλήλων της φορολογικής διοίκησης. Έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμο ένα πλήρες σχέδιο κατά της διαφθοράς.

- Καθιέρωση επιτελικών μονάδων-«κλειδί»: διπλασιασμός της παραγωγικής ικανότητας ελέγχου της μονάδας μεγάλων φορολογουμένων.

- Κλείσιμο 200 υποχρησιμοποιούμενων τοπικών εφοριών έως τον Δεκέμβριο 2012.

- Η κυβέρνηση δεσμεύεται για κατασχέσεις αντί για ρυθμίσεις χρεών. Αναλαμβάνει να εφαρμόσει πλήρως τον φορολογικό κώδικα και να εγκαταλείψει κάθε φορολογική αμνηστία. Δεν θα εφαρμόσει ή δεν θα παρατείνει όποιες αμνηστίες ή προγράμματα κινήτρων υπάρχουν για την είσπραξη φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.Καταργείται η παράταση των χρόνων πληρωμής φορολογικών χρεών και ληξιπρόθεσμων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και η αναστολή της ποινικής δίωξης.

- Επιτάχυνση εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων φορολογίας, μέσω του ορισμού δικασίμων για το 50% των εκκρεμών υποθέσεων έως το τέλος Ιουνίου 2012, για το 80% έως το τέλος του 2012, και μέσω της πλήρους εκκαθάρισής τους έως το τέλος Ιουλίου 2013 (δίνοντας προτεραιότητα σε φορολογικές υποθέσεις υψηλής αξίας που ξεπερνούν το €1 εκατομμύριο).

-για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πλημμελειοδικείων, θα γίνει συγχώνευση των υφιστάμενων δικαστηρίων με στόχο τη μείωση του αριθμού τους. Στο τέλος Μαρτίου το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα ξεκινήσει τη δημοσίευση λεπτομερών δικαστικών πληροφοριών στην ιστοσελίδα του. Αυτή η τριμηνιαία άσκηση αρχικά θα καλύψει δεδομένα για φορολογικές υποθέσεις και θα βοηθήσουν στο σχεδιασμό (έως το τέλος Σεπτεμβρίου) ενός πλαισίου απόδοσης για όλα τα δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός αξιόπιστου συστήματος διαχείρισης δεδομένων και ενός συστήματος για την μέτρηση του φόρτου εργασίας.


ΣΤ. "Αρχηγείο" ελληνικών εφοριών!
Οι εφορίες θα γίνουν ... ανεξάρτητες! Έως το τέλος Μαρτίου, θα διοριστεί ως Γενικός Γραμματέας της διοίκησης εσόδων, ένα άτομο με άψογο επαγγελματική πορεία επιτευγμάτων φορολογικής συμμόρφωσης και σημαντική εμπειρία σε φορολογικά θέματα.

Προς στήριξη της ανεξάρτητης λήψης αποφάσεων, θα μεταβιβαστούν από το υπουργικό στο διοικητικό επίπεδο, μέσω υπουργικής απόφασης, ο έλεγχος των βασικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, η διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, ενώ οι δραστηριότητες του αρχηγείου φορολογικής διοίκησης θα ελέγχεται εξωτερικά.

Έως το τέλος Μαρτίου 2012 το «αρχηγείο» θα θέσει επιχειρησιακούς στόχους για τις κατά τόπους εφορίες σε σχέση με τις κύριες δραστηριότητες όπου συμπεριλαμβάνονται οι έλεγχοι, η επίλυση διαφορών, η κατάθεση και οι στόχοι επίδοσης για τους τοπικούς διευθυντές βάσει των οποίων θα αξιολογούνται. Το αρχηγείο θα λάβει νόμιμες εξουσίες για να κατευθύνει πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι πόροι των κατά τόπους εφοριών.


Ζ. Εργασιακά

- Η κυβέρνηση σκοπεύει σε μια μείωση του ανά μονάδα κόστους εργασίας κατά περίπου 15% κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

- η Διάρκεια των συλλογικών συμβάσεων και ‘μετενέργεια’ περιορίζονται. Όλες οι συλλογικές συμβάσεις θα πρέπει να έχουν μια μέγιστη διάρκεια 3 ετών.

- Οι συλλογικές συμβάσεις που υπάρχουν ήδη για 24 μήνες ή περισσότερο θα λήξουν μέχρι και 1 έτος από την ψήφιση του Μνημονίου

- η περίοδος χάριτος μετά την λήξη της σύμβασης μειώνεται από τους 6 στους 3 μήνες

- σε περίπτωση κατά την οποία δεν είναι δυνατή η επίτευξη μιας νέας συλλογικής σύμβασης μετά από προσπάθειες τριών μηνών, η αμοιβή θα επανέλθει στον βασικό μισθό συν τα παρακάτω γενικά επιδόματα (αρχαιότητας σε υπηρεσία, τέκνου, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας). Αυτό θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι να αντικατασταθεί από όρους που καθορίζονται σε μια νέα συλλογική συμφωνία ή σε νέα ή ατομική σύμβαση.

- Καταργείται η ‘μονιμότητα’ σε όλες τις παραδοσιακές συμβάσεις σε όλες τις εταιρείες (πχ ΔΕΚΟ, τράπεζες κλπ).

- Καταργούνται συμβάσεις ορισμένου χρόνου (οι οποίες ορίζονται ως έχουσες λήξη κατά το όριο ηλικίας ή την σύνταξη) και μετατρέπονται σε συμβάσεις αορίστου χρόνου για τις οποίες ισχύουν οι κανονικές διαδικασίες απόλυσης.

- Πάγωμα της ‘ωρίμανσης’ που προβλέπεται από τον νόμο και/ή τις συλλογικές συμβάσεις (που αναφέρεται σε όλες τις αυτόματες αυξήσεις μισθών με βάση το χρόνο) μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%.

- Απαγόρευση της μονομερούς προσφυγής σε διαιτησία, επιτρέποντας αιτήσεις για διαιτησία μόνο εάν συναινούν και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη. Δεν θα επιτρέπεται οι διαιτητές να εισάγουν κάποια διάταξη για μπόνους, επιδόματα ή άλλες αποζημιώσεις, και ως εκ τούτου μπορούν να αποφαίνονται μόνο για τον βασικό μισθό και θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά ζητήματα, μαζί με τα νομικά.

- Μείωση του κατώτατου μισθού που καθορίζεται από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση κατά 22% σε όλα τα επίπεδα βάσει της προϋπηρεσίας, της οικογενειακής κατάστασης και των ημερήσιων / μηνιαίων μισθών,

- το πάγωμα του κατώτατου μισθού μέχρι το τέλος της περιόδου του προγράμματος

- επιπλέον μείωση 10 % του κατώτατου μισθού για τους νέους, η οποία θα ισχύει γενικά και χωρίς περιοριστικούς όρους (για τα άτομα κάτω των 25)

- Επιδιώκεται η μείωση της «ψαλίδας» του κατώτατου μισθού, σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας (σσ: όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο) δηλαδή την Πορτογαλία, την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

- Αναμόρφωση της εθνικής συλλογικής σύμβασης έως το τέλος Ιουλίου 2012 που θα ευθυγραμμίσει το πλαίσιο του κατώτατου μισθού της Ελλάδας με αυτό «συγκρίσιμων κρατών».

- Μείωση του «μη μισθολογικού «κόστος εργασίας. Θα μειωθεί το φορολογικό βάρος στην εργασία στην Ελλάδα με αυτό των συγκρίσιμων Ευρωπαϊκών χωρών:

- μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους εργοδότες στο ΙΚΑ κατά 5%. Οι εισφορές θα μειωθούν μόνο όταν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για να καλυφθούν οι μειώσεις στα έσοδα.

- θα «κλείσουν» μικρά ταμεία ειδικού σκοπού που ασχολούνται με κοινωνικές δαπάνες με μικρή προτεραιότητα (ΟΕΚ, ΟΕΕ) με μία μεταβατική περίοδο μέσα σε 6 μήνες.

- έως τέλος Σεπτεμβρίου, θα μειωθούν οι συντάξεις («προστατεύοντας τους χαμηλοσυνταξιούχους», όπως τονίζεται) και θα αλλάξει η βάση για τη συνεισφορά εισφορών.

- έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα ετοιμαστεί σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους μια αναλογιστική μελέτη σχετικά με τον πρώτο πυλώνα επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων, σε εταιρείες με υπερβολικό κόστος κοινωνικής ασφάλισης (σε σχέση με συγκρίσιμες επιχειρήσεις ή βιομηχανίες που καλύπτονται από το ΙΚΑ).

- Αλλάζει το σύστημα είσπραξης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Ένα πλήρως αρθρωμένο σχέδιο μεταρρύθμισης θα αναπτυχθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2012

- Προβλέπεται πλήρης ενοποίηση των εισπράξεων από φόρους και εισφορές.

- Θα γίνονται μηνιαίες δηλώσεις φόρων (πχ ΦΠΑ) σε ένα ευρύτερο φάσμα φορολογουμένων

- διενέργεια κοινών ελέγχων φόρου και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης

- αύξηση στον αριθμό των επιθεωρήσεων και στόχοι για τους επιθεωρητές εργασίας.


Η. Έλεγχοι δαπανών
- Μητρώα δέσμευσης: κανείς στο δημόσιο δεν θα δαπανά αν δεν έχει εγκαίρως ανακοινώσει ότι πόσα λεφτά θα χρειαστεί, πότε και γιατί. Έως τον Μάρτιο 2012 θα επεκταθούν τα μητρώα δέσμευσης, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών σε τοπικές αυτοδιοικήσεις, ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, ΝΠΙΔ,και νοσοκομεία. Θεσπίζονται σκληρές κυρώσεις (όταν απαιτείται) για να τηρούνται τα μητρώα δέσμευσης.

- Διορίζονται «μόνιμοι οικονομικοί υπεύθυνοι» σε όλα τα επιτελικά υπουργεία. Οι αξιωματούχοι θα έχουν την ευθύνη της χρηματοπιστωτικής διοίκησης των επιτελικών υπουργείων, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού προϋπολογισμού, τους ελέγχους δαπανών και της αναφοράς δεδομένων. Οι οικονομικοί υπεύθυνοι θα έχουν την υποχρέωση να υιοθετούν και να εφαρμόζουν τα νέα οργανωτικά σχέδια για τις διευθύνσεις τους μέχρι το τέλος Ιουνίου 2012.

- εξόφληση χρεών σε ιδιώτες: θα εκκαθαριστούν τα υφιστάμενα ληξιπρόθεσμα 7 δισ. του δημοσίου με χρηματοδότηση από το νέο δανειακό πρόγραμμα που θα λάβει η χώρα.


Θ. Χρηματοπιστωτικός τομέας
Η κυβέρνηση δεσμεύεται να παράσχει την στήριξη που απαιτείται για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που πλήττεται από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Προβλέπονται :

- στοχευμένες δράσεις ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών και παροχής ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος

- στρατηγική βελτίωσης της χρηματοπιστωτικής εποπτείας

- αποτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών: όλες οι τράπεζες θα πρέπει να πετύχουν μια βασική αναλογία κεφαλαίου πρώτου βαθμού που ορίζεται στο 9% έως το τέλος Σεπτεμβρίου, φτάνοντας στο 10% τον Ιούνιο 2013. Η ΤτΕ θα αναλάβει την αποτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας με βάση και τα αποτελέσματα από τον έλεγχο της BlackRock, τον αντίκτυπο του PSI και τα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν υποβάλλει οι τράπεζες.

- οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα καθορίζονται στη βάση μιας απαίτησης όπως διατηρηθεί μια αναλογία 7% του βασικού κεφαλαίου πρώτου βαθμού στο πλαίσιο υπό τριετές ακραίο δυσμενές σενάριο (απαιτήσεις Πυλώνα ΙΙ ). Βάσει αυτών των κεφαλαιακών αναγκών οι τράπεζες θα αναθεωρήσουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια και θα υποβάλλουν σχέδια για αύξηση κεφαλαίων.

- θα διεξαχθεί μια στρατηγική αποτίμηση του τραπεζικού τομέα, σε διαβούλευση με την ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ, από την Τράπεζα της Ελλάδας. Τα κριτήρια θα περιλαμβάνουν με ενδεικτικούς και όχι περιοριστικούς όρους: την καλή κατάσταση και προθυμία των μετόχων να εισφέρουν νέα κεφάλαια, την ποιότητα της διοίκησης και τα συστήματα διοίκησης κινδύνου, μετρικές κεφαλαίου, ρευστότητας και αποδοτικότητας (κοιτώντας τόσο προς τα εμπρός όσο και προς τα πίσω), τις καθορισμένες στη Τράπεζα της Ελλάδας τιμές τραπεζικών κινδύνων και ένα βιώσιμο επιχειρησιακό μοντέλο. Η αποτίμηση θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου.

- Θα γίνει αποτίμηση της ΑΤΕ που θα περιγράφει τις νομικές, λειτουργικές και οικονομικές πτυχές των διαφόρων λύσεων.

- θα δοθεί χρόνος στις τράπεζες να συγκεντρώσουν κεφάλαιο στην αγορά. Η Τράπεζα της Ελλάδας θα ανακοινώσει στις τράπεζες μέχρι το τέλος Απριλίου, συγκεκριμένες καταληκτικές ημερομηνίες για να συγκεντρώσουν κεφάλαιο στην αγορά. Οι καταληκτικές ημερομηνίες για την συγκέντρωση κεφαλαίου θα οριστούν για κάθε τράπεζα για κάθε περίπτωση χωριστά – με μέγιστη διάρκεια έως το τέλος Σεπτεμβρίου – λαμβάνοντας υπόψη το ρυθμιστικό πλαίσιο και τις απαιτήσεις που ορίζει η Επιτροπή της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.

- Τράπεζες οι οποίες υποβάλλουν βιώσιμα σχέδια αύξησης κεφαλαίου θα έχουν την δυνατότητα να λάβουν δημόσια στήριξη με τρόπο ο οποίος διατηρεί τα κίνητρα του ιδιωτικού τομέα να βάλουν κεφάλαια και ως εκ τούτου να μειωθεί το βάρος για τους φορολογούμενους. Θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε κεφάλαιο από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) μέσω κοινών μετοχών και μετατρέψιμων υπό αίρεση ομολογιών.

- οι Ελληνικές τράπεζες θα έχουν αυτονομία τόσο αυτοδικαίως (dejure) όσο και εκ των πραγμάτων (de facto). Τα δικαιώματα ψήφου του ΕΤΧΣ για τις κοινές μετοχές που κρατά θα περιορίζονται αυστηρά σε συγκεκριμένες στρατηγικές αποφάσεις (εκτός εάν η ιδιωτική συμμετοχή με τη μορφή κοινών μετοχών είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο ελάχιστο ποσοστό των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας). Το ποσοστό αυτό θα οριστεί στο στον τροποποιημένο νόμο του ΕΤΧΣ. Οι μετοχές και / ή τα δικαιώματα ψήφου που αποκτά το ΕΤΧΣ δεν θα μεταβιβάζονται ούτε θα πωλούνται σε κάποια άλλη οντότητα που έχει σχέση με το κράτος με καμία μορφή. Θα δίνονται κίνητρα σε ιδιώτες μετόχους να αγοράσουν μετοχές που κρατά το ΕΤΧΣ. Μια υπουργική απόφαση η οποία συμφωνείται σε συνεννόηση με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα παρέχει τα τεχνικά στοιχεία του πλαισίου αναδιάρθρωσης κεφαλαίου των τραπεζών, το οποίο ενσωματώνει τις σχετικές αρχές, έως το τέλος Μαρτίου 2012 (προτάθηκε ως διαρθρωτικό ορόσημο).

- Τράπεζες οι οποίες δεν υποβάλλουν βιώσιμα σχέδια άντλησης κεφαλαίου και δεν αντλούν τα κεφάλαια που απαιτούνται για να εκπληρωθούν οι ρυθμιστικές απαιτήσεις εντός της προθεσμίας που ορίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας θα εκκαθαριστούν με μεθοδικό τρόπο στο χαμηλότερο δυνατόν κόστος για το Κράτος

- μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013 η ΤτΕ θα διεξάγει μια νέα άσκηση μέτρησης κινδύνου σε ακραίες καταστάσεις, βάσει των δεδομένων του τέλους 2012, με τη χρήση της μεθοδολογίας που καθορίστηκε σε διαβούλευση με την ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ.

- αλλάζουν οι απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας. Ο τραπεζικός νόμος (3601) θα τροποποιηθεί για να δώσει την δυνατότητα στην Τράπεζα της Ελλάδας να θέσει νέα τραπεζικά πρότυπα κεφαλαίου μέσω της ρύθμισης, και η Τράπεζα της Ελλάδας θα εισάγει νέα ρύθμιση για να προγραμματίσει τα στάδια στις προβλεπόμενες αυξήσεις απαιτήσεων του Core Tier 1 .

- Πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης: Ο νόμος του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα τροποποιηθεί για να επιτραπεί η χρήση μετατρέψιμων ομολογιών υπό αίρεση και η πρόβλεψη περιορισμών στα δικαιώματα ψήφου του ΕΤΧΣ για μια περίοδο 5 ετών. Τα δικαιώματα ψήφου του ΕΤΧΣ για τις κοινές μετοχές που κρατά θα εξαρτηθούν από το μέγεθος εισφοράς κεφαλαίου από τους ιδιώτες επενδυτές μέσω κοινών μετοχών.

- Εάν η σχετική εισφορά είναι κάτω από ένα δεδομένο ελάχιστο ποσοστό των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών μιας τράπεζας (όπως θα καθοριστεί στο νόμο του ΕΤΧΣ) το ΕΤΧΣ θα έχει πλήρη δικαιώματα ψήφου. Το ΕΤΧΣ θα κρατήσει τις μετοχές του για μια περίοδο δύο ετών, με τη δυνατότητα επιμήκυνσης δύο πρόσθετων ετών για οικονομικούς λόγους και λόγους σταθερότητας της αγοράς. Εάν αντί αυτού η σχετική ιδιωτική εισφορά είναι μεγαλύτερη του σχετικού ποσοστού, τα δικαιώματα ψήφου του ΕΤΧΣ θα περιορίζονται αυστηρά σε συγκεκριμένες στρατηγικές αποφάσεις. Στην περίπτωση αυτή, το νομικό πλαίσιο θα αναθεωρηθεί ώστε να επιτραπεί στο ΕΤΧΣ να κρατά μετοχές για 5 χρόνια.

- Το κράτος θα διασφαλίσει ότι διατίθεται επαρκής χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών της ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης, που εκτιμάται σε αρκετά δισ. ευρώ.

- Αλλάζουν πολλά στην νομοθεσία λειτουργίας του ΕΤΧΣ και της ΤτΕ. Καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες για την εξυγίανση, την αναδιάρθρωση και επίβλεψη του τραπεζικού τομέος, θα αλλάξει το καταστατικό της ΤτΕ. Αλλάζουν επίσης η δομή και τα δικαιώματα των μετόχων της ΤτΕ για να εξαλειφθούν τυχόν συγκρούσεις συμφέροντος στον ρόλο δημόσιας πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας (πχ απαγόρευση σε ιδρύματα υπό επιτήρηση για μετοχικές συμμετοχές και καθορίζοντας ένα ανώτατο όριο στον αριθμό των ψήφων που μπορεί να ασκεί έκαστος ή συγγενείας ιδιώτες μέτοχοι). Αυτά θα γίνουν στο τέλος Δεκεμβρίου 2012.


Ι. Αποκρατικοποιήσεις
Αποφασίστηκε η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων σε βασικούς τομείς της οικονομίας (όπως λιμένες, αεροδρόμια, αυτοκινητοδρόμους, ενέργεια και ακίνητα) σε πιο παραγωγικές χρήσεις μέσω αποκρατικοποιήσεων και παραχωρήσεων.

- Δεδομένων των περιουσιακών στοιχείων που τέθηκαν ως στόχος προς πώληση, η κυβέρνηση αναμένει €50 δισεκατομμύρια σε έσοδα κατά τη διάρκεια του σχετικού προγράμματος πώλησης περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον €19 μέχρι το 2015.

- Επειδή πολλά από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είναι βεβαρημένα, και με τις κακές συνθήκες της αγοράς, θα χρειαστεί χρόνος πέρα από τη περίοδο του προγράμματος για να πραγματοποιηθεί το πλήρες ποσό των εσόδων.

- Οι πρώτες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ορόσημο κατά το α΄εξάμηνο του 2012, θα είναι η ΔΕΠΑ / ΔΕΣΦΑ, ΧΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και IBC και κατά το δεύτερο μισό του έτους θα γίνουν προσκλήσεις ενδιαφέροντος για λιμένες, αεροδρόμια και την Εγνατία Οδό.

- Το Χρονοδιάγραμμα Αποκρατικοποιήσεων προβλέπει:

- 2012- 1 τρίμηνο. Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ): πρόσκληση υποβολής προσφορών θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο 2012.

- 2012-1 τρίμηνο. Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ): Η πρόσκληση υποβολής προσφορών θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο 2012.

- 2012-1 τρίμηνο. Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ): Υιοθέτηση νομοθεσίας αναδιάρθρωσης του ΟΔΙΕ και καθιέρωση χρονικά δεσμευτικών δικαιωμάτων παραχώρησης μέχρι τον Μάρτιο του 2012.

- 2012-1 τρίμηνο. Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ): Εκκαθάριση κρατικών ενισχύσεων.

- 2012-2 τρίμηνο. Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ): Εκκαθάριση από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Υιοθέτηση νόμου αναδιάρθρωσης έως τον Απρίλιο 2012.

- 2012-2 τρίμηνο. Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.): Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) με την Paneuropean ως τον Απρίλιο του 2012.

- 2012-2 τρίμηνο. ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ: καθιέρωση ρυθμιστικής και τιμολογιακής πολιτικής έως τον Ιούνιο του 2012.

- 2012-2 τρίμηνο. ΛΑΡΚΟ: Υιοθέτηση νόμου αναδιάρθρωσης.

- 2012-2 τρίμηνο. Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.): η υιοθέτηση νόμου που θα προσδιορίζει τη δημόσια υπηρεσία.

- 2012-2 τρίμηνο. Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας: εκκαθάριση κρατικών ενισχύσεων.

- 2012-2 τρίμηνο. Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ): Η αναδιάρθρωση θα αποφασιστεί ως τον Ιούνιο του 2012

- 2012-3 τρίμηνο. Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛ.Β.Ο.): Υιοθέτηση νόμου αναδιάρθρωσης έως τον Ιούνιο του 2012.

- 2012-3 τρίμηνο. ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Τρέχουσα αναδιάρθρωση και τελευταίο στάδιο της εκκαθάρισης κρατικών ενισχύσεων ως τον Ιούνιο του 2012.

- 2012-Q4 . Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ): Απόφαση για τις μετοχές μειοψηφίας πριν το διαγωνισμό ως τον Μάρτιο του 2012.

- 2012-4 τρίμηνο. Παραχώρηση των Ελληνικών Αυτοκινητόδρομων

- 2012-1 τρίμηνο. Κρατικά Λαχεία: Αναμένεται χρηματοοικονομική προσφοράς από τρεις πλειοδότες τον Μάρτιο του 2012.

- 2012-2 τρίμηνο. Εγνατία Οδός: Διαχωρισμός διαχείρισης υπηρεσιών/δικαιωμάτων αυτοκινητοδρόμων. Καθιέρωση ρυθμιστικών αρχών έως το τέλος του 2012.

- 2012-3 τρίμηνο. Μικρά λιμάνια και μαρίνες : προσδιορισμός κατάλληλης πολιτικής. Καθιέρωση ρυθμιστικών αρχών έως τον Σεπτέμβριο του 2012.

- 2012-3 τρίμηνο. Λιμένας Θεσσαλονίκης: Προσδιορισμός κατάλληλης πολιτικής. Καθιέρωση ρυθμιστικών αρχών έως τον Σεπτέμβριο του 2012.

- 2012-3 τρίμηνο. Λιμένας Πειραιώς: Προσδιορισμός κατάλληλης πολιτικής. Καθιέρωση ρυθμιστικών αρχών έως τον Σεπτέμβριο του 2012.

- 2012-3 τρίμηνο. Μεγάλα περιφερειακά λιμάνια: Προσδιορισμός κατάλληλης πολιτικής. Καθιέρωση ρυθμιστικών αρχών.

- 2012-3 τρίμηνο. Περιφερειακά Αεροδρόμια: Προσδιορισμός κατάλληλης πολιτικής. Καθιέρωση ρυθμιστικών αρχών έως τον Σεπτέμβριο του 2012.

- 2012-4 τρίμηνο. Αποθήκες Αερίου Νοτίου Καβάλας: Εκκαθάριση νομικών εμποδίων ως τον Σεπτέμβριο του 2012.

- Δεν έχει αποφασιστεί χρονοδιάγραμμα για τα δικαιώματα εξόρυξης χρυσού,το Ψηφιακό μέρισμα, τον Αγωγός πετρελαίου ITGI.

- 2012-1 τρίμηνο. Ελληνικό : Υιοθέτηση νόμου για τη χρήση γης ως τον Μάρτιο του 2012.

- 2012-1 τρίμηνο. Πώληση/ σύμφωνο επαναγοράς διαφόρων κρατικών κτιρίων

- 2012-1 τρίμηνο. ΑΣΤΗΡ Βουλιαγμένης: Διαπραγματεύσεις με ΕΤΕ. Νόμος οριοθέτησης και σχεδιασμού θα εκδοθεί. Η διαδικασία συντονίζεται από ΕΤΕ έως τον Ιούνιο του 2012.

- 2012-2 τρίμηνο. Κασσιόπη: Μετακίνηση ραντάρ ΝΑΤΟ. Νόμος οριοθέτησης και σχεδιασμού θα εκδοθεί έως τον Ιούνιο του 2012.

- 2012-2 τρίμηνο. Αφάντου Ρόδου: Νόμος οριοθέτησης και σχεδιασμού θα εκδοθεί έως τον Ιούνιο του 2012.

- 2012-2 τρίμηνο. Ακίνητη περιουσία/ μερίδα 2: Προσδιορισμός περιουσιακών στοιχείων ως τον Ιούνιο του 2012.

- 2012-3 τρίμηνο. Ακίνητη περιουσία/ μερίδα 3: Προσδιορισμός περιουσιακών στοιχείων ως τον Σεπτέμβριο του 2012.

Κ. Απελευθέρωση αγορών

- Μεταρρυθμίσεις στον τομέα υπηρεσιών: καταργούνται οι περιορισμοί σε 20 επαγγέλματα υψηλής αξίας και / ή πολύ «κλειστά» επαγγέλματα. Υπουργική απόφαση θα ορίζει την τιμή της άδειας για τις οδικές μεταφορές σύμφωνα με τα διοικητικά έξοδα.

- Μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων: θα αρθούν περιορισμοί στους τομείς του λιανικού εμπορίου, του χονδρεμπορίου και του τομέα διανομής με ένα σχέδιο δράσης για τον ανταγωνισμό και την ευελιξία των τιμών στις αγορές προϊόντων।
protothema.gr
Read more...