Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Στους έντεκα ανέρχονται οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που δεν θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα

Ο «χάρτης» των διαφωνούντων


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Παρά το ξεκάθαρο μήνυμα, τόσο του Γιώργου Παπανδρέου όσο και του Αντώνη Σαμαρά ενώπιον των κοινοβουλευτικών ομάδων τους, ήδη έντεκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα.

Αναλυτικά, μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, την πρόθεσή τους να μην ψηφίσουν τα νέα μέτρα είχαν εκφράσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης (Τρικάλων), Ιωάννης Μιχελογιαννάκης (Ηρακλείου), Τσετίν Μάντατζη (Ξάνθης), ο Οδυσσέας Βουδούρης (Μεσσηνίας), Δ.Δημητρουλόπουλος (Ηλείας), καθώς η παραιτηθείσα από την κυβέρνηση Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (αναπληρώτρια ΥΠΕΞ).

Ο Γιάννης Κουτσούκος, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του υφυπουργού Εργασίας δεν άνοιξε ακόμα τα χαρτιά του.

Σημειώνεται ότι παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα υπέβαλε ο βουλευτής Αρτας, Παύλος Στασινός, εκφράζοντας την αντίθεσή του με τα νέα μέτρα, η Πέμυ Ζούνη (Α' Αθηνών) και ο Δημήτρης Βαρβαρίγος (Ζακύνθου).

Τη βουλευτική έδρα του πρώτου καταλαμβάνει ο μηχανικός, Χρήστος Γκόγκας, ο οποίος θα ορκιστεί στην πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, δηλαδή την Κυριακή.

Πρώτη επιλαχούσα στην Α' Αθηνών, η επίσης ηθοποιός Αννα Βαγενά. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν θα δεχθεί να ορκιστεί.

Η Λούκα Κατσέλη δεν ξεκαθάρισε τη θέση της ενώπιον της ΚΟ, αλλά εξέφρασε έντονους προβληματισμούς για το κατά πόσο αυτά τα μέτρα θα είναι και τα τελευταία που λαμβάνονται.

Επιφυλάξεις εξέφρασαν και άλλα κορυφαία στελέχη, όπως ο Χάρης Καστανίδης, αλλά και ο Μίμης Ανδρουλάκης.

Από τη Νέα Δημοκρατία έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να μην ψηφίσουν τα μέτρα οι βουλευτές Χρήστος Ζώης (Λάρισας), Δημήτρης Σταμάτης (Αιτωολοακαρνανίας), Μαργαρίτης Τζίμας (Δράμας), Γιώργος Βαγιωνάς (Χαλκιδικής), Παναγιώτης Μελάς (Α' Πειραιώς).

Στις ομιλίες τους ενώπιον της ΚΟ αρκετοί ακόμα βουλευτές εξέφρασαν προβληματισμό για τα μέτρα. Αίσθηση προκάλεσε ο κ. Μαρκόπουλος ο οποίος είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά.

Στην ομιλία του ανάφερε ότι «την ατζέντα που διαπραγματευθήκατε την συνέταξε ο υπουργός του 8%» και πρόσθεσε ότι «όποιος φοβάται να πεθάνει μία φορά πεθαίνει κάθε μέρα».

Σε όλους τους παραπάνω προστίθενται η ανέξαρτητη βουλευτής προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, ο επίσης ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ Πάνος Καμμένος, όπως και οι βουλευτές του ΛΑΟΣ με εξαίρεση τους Μάκη Βορίδη και Αδ.Γεωργιάδη.

Τα μέτρα θα καταψηφίσουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατά έχει ταχθεί και ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Το ίδιο αναμένεται να πράξουν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, οι οποίοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάζονται με την ΔΗΜΑΡ.

Υπέρ της δανειακής σύμβασης ανακοίνωσε ότι τάσσεται η ανεξάρτητη βουλευτής και πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί τι θα πράξουν οι ανέξαρτητοι βουλευτές που αποχώρησαν από τη ΝΔ και βρίσκονται κοντά στο κόμμα της κ. Μπακογιάννη.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το απόγευμα το διάγγελμα του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, εν όψει της ψηφοφορίας της Κυριακής.

Το νομοσχέδιο, θα έλθει στην Ολομέλεια σε τρία άρθρα:

  • Για το PSI
  • Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
  • Εξουσιοδότηση των Λ.Παπαδήμου και Βενιζέλου να υπογράψουν τη νέα δανειακή σύμβαση και να συζητήσουν από εδώ και στο εξής τα ζητήματα που αφορούν στο μνημόνιο και το «κούρεμα»
Για να γίνει δεκτό πρέπει να υπερψηφιστεί από την σχετική πλειοψηφία της Ολομέλειας και πάντως όχι με λιγότερες από 120 ψήφους.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: