Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος του ανεξάρτητου ινστιτούτου μελετών "American Enterprice Institute", Adam Lerrick εξέφρασε την εκτίμηση ότι "η Ελλάδα θα βρίσκεται σε ύφεση για τα επόμενα τουλάχιστον 5-7 χρόνια".
Σε ... τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ΣΚΑΪ μαζί του αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Είπε ότι "αυτό έπρεπε να είχε αποφασιστεί τουλάχιστον 2 χρόνια νωρίτερα όταν ξεκίνησε η κρίση χρέους στην Ελλάδα και όταν το χρέος της χώρας βρισκόταν κατά 100% στα χέρια ιδιωτών".
"Σήμερα τα 3/4 του ελληνικού δημόσιου χρέους βρίσκονται σε θεσμικούς κατόχους ομολόγων, δηλαδή τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και αυτό το χρέος είναι πολύ δύσκολο έως απίθανο να αναδιαρθρωθεί όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση που βρισκόταν σε χέρια ιδιωτών. Σήμερα οι ιδιώτες κατέχουν το 1/4 του ελληνικού χρεόυς, από το οποίο μόνο το 30% βρίσκεται σε ελληνικά χέρια και το υπόλοιπο το έχουν δανειστές της χώρας από το εξωτερικό".
Εξέφρασε την άποψη ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν θα είναι βιώσιμο ούτε στο 120% του ΑΕΠ, που είναι ο στόχος που έχει θέσει το ΔΝΤ και η Τρόϊκα, οι οποίοι - όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- "έχουν μεγάλη ευθύνη για την καθυστέρηση στην λήψη της απόφασης αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας όταν πριν μερικούς μήνες διαβεβαίωναν ότι αυτό θα ήταν βιώσιμο χωρίς αναδιάρθρωση".
Επίσης ο γνωστός οικονομολόγος που έχει σημαντική εμπειρία από το παράδειγμα αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της Αργεντινής, είπε στον ΣΚΑΪ ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει δύο επιλογές: "Και οι δύο επιλογές που έχει μπροστά της οδηγούν στην ανάγκη μείωσης του κόστους εργασίας κατά 25%-30%. Αυτό θα γίνει και πρέπει να γίνει είτε η Ελλάδα αποφασίσει να μείνει εντός ευρωζώνης είτε εκτός.
Στην περίπτωση που παραμείνει στην ευρωζώνη η Ελλάδα, ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί γνωρίζοντας η χώρα έναν άνευ προηγούμενο αποπληθωρισμό. Στην περίπτωση που αποφασίσει να βγει από την ευρωζώνη αυτό θα γίνει υποτιμώντας δραματικά την αξία του νέου νομίσματός της. Και στις δύο περιπτώσεις οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι η χώρα τους θα είναι μία φτωχότερη χώρα από αυτήν που γνώριζαν και πρέπει να συμβιβαστούν με αυτήν την ιδέα".
Τέλος ο κ. Lerrick επέκρινε τους χειρισμούς όχι μόνο των Ευρωπαίων στην περίπτωση της διάσωσης της Ελλάδας αλλά και τους χειρισμούς των ίδιων των ελληνικών αρχών οι οποίες εφάρμοσαν στον ελληνικό λαό το μαρτύριο της σταγόνας "με μέτρα που λαμβάνονταν σε μικρές δόσεις ενώ έπρεπε αυτά που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα να τα εφαρμόσει εξ’ αρχής και με τη μία παρά τον επώδυνο χαρακτήρα τους, αφού οι ελληνικές αρχές ήξεραν ότι ήταν αναπόφευκτα" όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012
Α. Lerrick: Οι Έλληνες να συμβιβαστούν με την ιδέα μίας φτωχότερης Ελλάδας...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου