Ετοιμάζουν PlanB με νέα σκληρά μέτρα
Στη συνέχεια τα µέτρα θα εξειδικευτούν σε συνάντηση που θα έχει ο κ. Βενιζέλος µε τον επικεφαλής της τρόικας κ. Πολ Τόµσεν και αναµένεται να ανακοινωθούν στην Αθήνα την επόµενη εβδοµάδα. Σε κάθε περίπτωση, όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», η συνάντηση Λαγκάρντ - Βενιζέλου δεν πρόκειται να είναι εύκολη. Η Γαλλίδα πολιτικός θα είναι προκλητικά ωµή και θα εξηγήσει σε αυστηρούς τόνους ότι:
- H περίοδος χάριτος για την Ελλάδα τελείωσε, όπως τελείωσε και η υποµονή των Ευρωπαίων, οι οποίοι πλέον µιλάνε για haircut 50% (εκτιµάται ότι πλέον είναι αποφασισµένο) στο συνολικό χρέος της χώρας.
- H δυσφορία των εκπροσώπων της Βραζιλίας και της Ινδίας είναι µεγάλη. Οι κυβερνήσεις των δύο αυτών χωρών αντιδρούν στη βοήθεια που δίνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα και εκτιµάται ότι είναι ένας αστάθµητος παράγοντας σχετικά µε το πώς θα εξελιχθούν τα πράγµατα από εδώ και στο εξής. Με τους εκπροσώπους των χωρών αυτών συναντήθηκε ήδη ο κ. Βενιζέλος. (Η συνάντηση ήταν προγραµµατισµένη να γίνει χθες Σάββατο.)
- H Ελλάδα επί 6 µήνες δεν έκανε τίποτα για να διορθώσει τα δηµοσιονοµικά της και τώρα πρέπει να εφαρµόσει τα µέτρα πάρα πολύ γρήγορα.
Ο κ. Βενιζέλος θα εξηγήσει στη Γαλλίδα πολιτικό ότι η κυβέρνηση τις προηγούµενες δύο εβδοµάδες έλαβε σκληρά µέτρα, µεταξύ των οποίων ο φόρος στα ακίνητα και η µείωση των συντάξεων (µαζί µε τη µείωση του αφορολόγητου ορίου), από τα οποία εκτιµάται ότι µπορεί να εξοικονοµήσει στην καλύτερη των περιπτώσεων, εντός του 2011, το ποσό των 3 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αναζητεί άλλο 1 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να συγκεντρώσει από άλλα µέτρα.
Σύµφωνα µε πληροφορίες, η τρόικα έχει προτείνει ένα plan b (εκτιµάται ότι θα ανακοινωθεί την ερχόµενη Πέµπτη ή Παρασκευή), το οποίο περιλαµβάνει δύο νέα µέτρα, τα οποία όµως θα εφαρµοστούν µε µεγάλη δυσκολία. Αυτά είναι:
1
H αύξηση της φορολογίας στους τόκους των καταθέσεων, µε συντελεστή µεταξύ του 30% και του 50%. Σήµερα ο φόρος αυτός στην Ελλάδα είναι στο 10%, αλλά σε πολλές χώρες της Ευρώπης, µεταξύ αυτών στη Γερµανία και στην Ελβετία, κυµαίνεται µεταξύ 30% και 40%.Εναλλακτικά, υπάρχει η σκέψη να ονοµαστεί φόρος διακράτησης (withholding tax), έτσι ώστε να ξεχωρίζει από τον πρώτο φόρο. Από το µέτρο αυτό εκτιµάται ότι µπορούν να εισρεύσουν στα κρατικά ταµεία τουλάχιστον 800 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ, µε δεδοµένο ότι οι συνολικές καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προσεγγίζουν τα 190 έως 200 δισ. ευρώ.
Πηγές της τρόικας έλεγαν βέβαια ότι «η επιβολή του µέτρου προβληµατίζει έντονα καθώς οι Ελληνες θα θεωρήσουν ότι το επόµενο βήµα θα είναι η κυβέρνηση να πειράξει τις ίδιες τις καταθέσεις, κάτι που βεβαίως αποκλείεται κατηγορηµατικά». Σήµερα οι ελληνικές τράπεζες δίνουν σε µικροποσά επιτόκιο έως 1%, ενώ σε καταθέσεις προθεσµίας το επιτόκιο αγγίζει ακόµα και το 5%.
Ετσι, σε µια κατάθεση 20.000 ευρώ, µε επιτόκιο 4%, η τράπεζα δίνει στον καταθέτη καθαρά µετά την αφαίρεση της φορολογίας (σήµερα 10%) 720 ευρώ τόκο κατ’ έτος. Εάν ο συντελεστής αυξηθεί στο 30%, θα λαµβάνει 560 ευρώ κατ’ έτος, στο 40% 480 ευρώ και στο 50% θα λαµβάνει 400 ευρώ.
2
Η επιβολή δεύτερης έκτακτης εισφοράς σε µια µερίδα ελεύθερων επαγγελµατιών όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι µηχανικοί, οι οποίοι όµως έχουν κάνει έναρξη επαγγέλµατος νωρίτερα από το 2006, δηλαδή όσοι εργάζονται πάνω από 5 έτη.Η έκτακτη εισφορά θα είναι κλιµακωτή, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόµενο να υπολογίζεται και η ακίνητη περιουσία του ελεύθερου επαγγελµατία. Υπενθυµίζεται ότι ήδη στο πολυεκκαθαριστικό έχει επιβληθεί έκτακτος φόρος 300 ευρώ για όλους τους ελεύθερους επαγγελµατίες.
Δεν αποκλείεται να επιλεγούν και τα δύο µέτρα ή µόνο το ένα από τα δύο. Εναλλακτικά µπορούν να κρατηθούν ως εφεδρείες για τον ερχόµενο Δεκέµβριο, όταν δηλαδή θα επίκειται η έγκριση της επόµενης δόσης. Η απόφαση µένει να ληφθεί από την ίδια την κυβέρνηση.
Read more...