Τρίτη, 1 Ιουλίου 2014

Ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης ανοίγει τα χαρτιά του για το ΠΑΣΟΚ

Ο Μιχ. Χρυσοχοϊδης ανοίγει τα χαρτιά του για το ΠΑΣΟΚ
Αρχηγική εμφάνιση έκανε σήμερα ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο οποίος δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να είναι παρακολούθημα κάποιας άλλης πολιτικής δύναμης ή συμπλήρωμα σε κυβέρνηση αλλά πρέπει να καταστεί αυτοδύναμο πολιτικό κόμμα, διεκδικώντας τη θέση που του αρμόζει στο πολιτικό φάσμα της χώρας.
Σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο Newsit, ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων ρωτήθηκε για την εξεύρεση των 180 βουλευτών, που απαιτούνται για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και υπογράμμισε πως αυτοί οι βουλευτές πρέπει να διαμορφώσουν τη νέα πλειοψηφία, που θα αντανακλά τη νέα Ελλάδα και τη νέα Ελληνική ενότητα.
Αποσύνδεσε τη συγκεκριμένη «πολιτική άσκηση» από τη πιθανότητα πρόωρων εκλογών, αν και επεσήμανε πως ο ελληνικός λαός στη μεγάλη του πλειοψηφία δεν επιθυμεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Μολονότι, απέφυγε να υπεισέλθει στην ονοματολογία γύρω από τον νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επέμεινε πως έχει σημασία το πρόσωπο και τόνισε πως δεν πρέπει να είναι ένας συνταξιούχος πολιτικός, ή ένα ουδέτερο πρόσωπο, αλλά να έχει ενεργό ρόλο στις απαιτούμενες αλλαγές.
Σε ερώτηση κατά πόσον προτίθεται να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε πως τον ενδιαφέρουν οι αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στη χώρα και το μέλλον της παράταξης. Τόνισε, πάντως, με νόημα «μετά από τόσα χρόνια αισθάνομαι την υποχρέωση να την υπερασπιστώ ( παράταξη ) και να αναλάβω την ευθύνη για τα όποια λάθη έχουν γίνει αλλά και για το μέλλον της».
Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δεν δίστασε, μάλιστα, να χαρακτηρίσει το ΠΑΣΟΚ «καρικατούρα», καθώς, όπως είπε, δεν έχει μία διακριτή προοδευτική ταυτότητα, που να το καθιστά εκλόγιμο και επεσήμανε πως πριν από το όποιο θέμα ηγεσίας, το επικείμενο Συνέδριο θα πρέπει να ασχοληθεί με τις θέσεις του κόμματος και να αποσαφηνιστεί η ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα.
«Είμαστε η παράταξη του ριζοσπαστικού κέντρου, η προοδευτική Δημοκρατική παράταξης, η προοδευτική Αριστερά, που έχει μάθει να κάνει αλλαγές με κριτήριο το ριζοσπαστικό μέτρο, την αλληλεγγύη και τη δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με την πολιτική συμμαχιών του ΠΑΣΟΚ ο κ. Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε πως το κόμμα του δεν έχει καμία ιδεολογικοπολιτική σχέση με τη ΝΔ, απλώς συνυπάρχει σε κυβερνητικό επίπεδο, «επειδή αυτό ζήτησε ο ελληνικός λαός», όπως είπε.
Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να συμπράξει σε κυβερνητικό επίπεδο και με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν η Κουμουνδούρου λέει «ναι» στο ευρώ και την Ευρώπη χωρίς επιφυλάξεις. Διεφώνησε και με τους εκπροσώπους της λαικής Δεξιάς, που, όπως είπε: «Θέλουν να κυβερνούν τον τόπο μέσα από το κράτος, χωρίς να αλλάζουμε και να πειράζουμε τίποτα, αλοίμονο αν κυριαρχήσουν τέτοιες αντιλήψεις».
Ερωτηθείς για το διαχωρισμό στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο μεταξύ «μεταρρυθμιστών» και «λαϊκιστών» υπουργών, ο κύριος Χρυσοχοΐδης τόνισε χαρακτηριστικά: «Ορισμένοι επιχειρούν να παραστήσουν τους συριζαίους, αλλά δε χρειάζεται κανείς πολίτης να έχει έναν imitation συριζαίο, μπορεί να πάει κατευθείαν στον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να γίνει αντιληπτό πως όποιος λαϊκίζει, και επιχειρεί να πάει πίσω τη χώρα και να ανατρέψει ό,τι κάναμε, κάνει μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό». Επέμεινε, ωστόσο, πως οι απολύσεις δεν είναι δόγμα, αλλά οι παρεμβάσεις στο κράτος, που χρειάζονται πρέπει να γίνουν κατόπιν αξιολόγησης.
Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων τόνισε πως δεν θα γίνουν απολύσεις στις συγκοινωνίες, τουναντίον προκηρύσσονται θέσεις εργασίας για τεχνικούς και οδηγούς, ενώ ανεφέρθη και στο παράδειγμα της μείωσης της τιμής των εισιτηρίων. Αποκάλυψε, μάλιστα, για πρώτη φορά, πως έχει εξασφαλιστεί το κονδύλι, για την κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό από τον Ευαγγελισμό έως το Γαλάτσι, αλλά και για την επέκταση του προαστιακού από το Αεροδρόμιο έως το Λαύριο. Επανέλαβε, μάλιστα, πως εντός του 2015 θα έχουν ολοκληρωθεί τα εν εξελίξει έργα στους οδικούς άξονες της χώρας.
egiakoumis.gr

Read more...

Σταϊκούρας προς ένστολους: Θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΣτΕΤην πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ σε σύντομο χρονικό διάστημα μετέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στους εκπροσώπους των ένστολων κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), Χρήστος Φωτόπουλος, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον κ. Σταϊκούρα την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Φωτόπουλο, στη συζήτησε δεν τέθηκε ύψος κονδυλίων για την αποκατάσταση του μισθολογικού καθεστώτος των ένστολων, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός θα συζητήσει νομοτεχνική μελέτη για το συνολικό κόστος.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό φαίνεται ότι προσδιορίζεται σε 600 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναδρομικών που πρέπει να επιστραφούν και σε 200 εκατ. ευρώ ετησίως για τις αυξήσεις στους μισθούς, μετά την επαναφορά τους στα επίπεδα του 2012.
Συμβολικό αποκλεισμό του ΓΛΚ πραγματοποιούν οι απολυμένες καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ, στις οποίες ο κ. Φωτόπουλος εξέφρασε τη στήριξη και συμπαράστασή του και κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις των δικαστηρίων για όλους τους εργαζόμενους.
Συνάντηση με απόστρατους αξιωματικούς
Την άμεση αποκατάσταση των συντάξεών τους με βάση την απόφαση του ΣτΕ ζητούν οι απόστρατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ είναι είναι ανοιχτοί σε συζήτηση για σταδιακή εξόφληση των αναδρομικών.
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Συντονιστικού των Αποστράτων αντιναύαρχος Σπύρος Περβανάς, έπειτα από συνάντηση με τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.
Σύμφωνα με τους απόστρατους ο κ. Σταϊκούρας δεσμεύθηκε να παρουσιάσει στην κυβέρνηση ορισμένα εναλλακτικά σενάρια για τη μισθολογική αποκατάσταση των ένστολων με βάση την απόφαση του ΣτΕ και να υπάρξει νέα συνάντηση, αφού λάβει την έγκριση των κ. κ. Σαμαρά και Βενιζέλου.
Ο κ. Περβανάς ανέφερε επίσης, ότι ετέθη θέμα και συμψηφισμού των ποσών που πρέπει να επιστρέψει το Δημόσιο με οφειλές των απόστρατων προς την εφορία, αλλά ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι αυτό είναι αδύνατο διότι απαιτεί νομοθετική ρύθμιση για το σύνολο των πολιτών.
Οι ένστολοι υπολογίζουν ότι για την επιστροφή των αναδρομικών απαιτείται ένα κονδύλι 550 έως 600 εκατ. ευρώ, ενώ για την αποκατάσταση των μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 2012, το κόστος ανέρχεται σε 200 έως 250 εκατ. ευρώ ανά έτος, από το 2015 και μετά.
Ειδικά για τους απόστρατους, το κόστος για την άμεση αποκατάσταση των συντάξεών τους υπολογίζεται σε 140 εκατ. ευρώ ετησίως.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
egiakoumis.gr

Read more...

Βολές Βενιζέλου σε όσους θέτουν θέμα ηγεσίας ή έφυγαν απο το ΠΑΣΟΚ προς ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ

Βολές Βενιζέλου σε όσους θέτουν θέμα ηγεσίας ή έφυγαν απο το ΠΑΣΟΚ προς ΣΥΡΙΖΑ  και ΔΗΜΑΡ
Ως «γελοία» χαρακτήρισε τη συζήτηση περί ηγεσίας ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ υπάρχουν, όπως είπε, τόσο σοβαρά θέματα που απασχολούν τη χώρα, την κοινωνία και την παράταξη, για να προσθέσει ότι «είναι προκλητική και ανιστόρητη η εξίσωση προσώπων με τελείως διαφορετική στάση, αίσθηση ευθύνης και τελείως διαφορετικό πολιτικό αποτέλεσμα».
Μιλώντας σε προσωπικό τόνο, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «όλη αυτή η συζήτηση είναι βαθιά προσβλητική για εμένα, τη διαδρομή μου, τις δύσκολες επιλογές που έχω κάνει, το κόστος που έχω αναλάβει, με κορυφαίο κόστος τη συστηματική διαστροφή της πραγματικής μας εικόνας, μέσα από ένα καταιγισμό επιθέσεων λόγω του ρόλου που μας έλαχε μέσα στην ιστορική συγκυρία». Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «αυτά έχουμε καιρό μπροστά μας, αν μας επιτρέψει η τύχη και ο Θεός, να τα λύσουμε» και στο ίδιο πλαίσιο παρέπεμψε στον στίχο: «Δεν ήμουν εκεί, βάραγαν τον αέρα». Επιπλέον είπε ότι αξιολογείται από όλους, γιατί αυτό επιβάλλει η δημοκρατία, και πως, όμως, και ο ίδιος αξιολογεί, γιατί αυτό επιβάλλει ο ρόλος που του έχουν αναθέσει οι πολίτες.
«Τώρα μετά τις εκλογές η Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη, με ισοτιμία, χωρίς ηγεμονισμούς, με τη φιλικότητα και τη συντροφικότητα, μπορεί και πρέπει να αναλάβει τις πρωτοβουλίες, ώστε να ανοίξει ο διάλογος με συντεταγμένο και συγκεκριμένο τρόπο» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση της συντονιστικής Επιτροπής της Ελιάς με θέμα «Χάραξη της πορείας διαλόγου για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς».
Μάλιστα ανέφερε ότι η «Κεντροαριστερά της ευθύνης» είναι ο τρίτος πόλος (και εκλογικά), και ότι είναι «αυτός που μπορεί και πρέπει να σπάσει τον τεχνητό διπολισμό μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ», να είναι ο φορέας τουλάχιστον της τρίτης εντολής, πάνω από τη Χρυσή Αυγή.
Με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Ευ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η Ελιά «είναι η πραγματική αφετηρία συζήτησης και πρωτοβουλιών για την Κεντροαριστερά, με διαφάνεια, θεσμικές εγγυήσεις, χωρίς παραγοντισμούς και αποκλεισμούς» επισημαίνοντας ότι οι συζητήσεις αυτές αφορούν στην πορεία της χώρας, την αξιοποίηση του πολιτικού χρόνου από εδώ και έπειτα, «τη θεσμική ευθύνη που πρέπει να επιδείξουμε σε σχέση με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την πορεία της χώρας για την έξοδο από την κρίση». «Δεν χωράει φεστιβάλ δημαγωγίας και λαϊκισμού, ψευδαισθήσεων και υποσχέσεων. Δεν μασάει κανείς πια» ανέφερε.
Ως προς τους στόχους της παράταξης υπογράμμισε κριτήριο είναι η «προοδευτική υπευθυνότητα», η «δημοκρατική αξιοπρέπεια» και «η προγραμματική εγκυρότητα ενός σύγχρονου προοδευτικού λόγου».
Ακόμη, αναφερόμενος στην Ελιά, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι αποδείχτηκε εξαιρετικά σημαντικό εγχείρημα, όχι μόνο για τη δημοκρατική παράταξη, αλλά και για την κοινωνία, χαρακτηρίζοντάς τη ως την «έμπρακτη Κεντροαριστερά, όχι των ατέρμονων ζυμώσεων, αλλά της πολιτικής πράξης και του εκλογικού αγώνα που είχε και αποτέλεσμα.
Τόνισε, επίσης, ότι το εκλογικό αποτέλεσμα τής διασφάλισε την κυβερνητική σταθερότητα και τη σταθερή πορεία της χώρας προς την κατεύθυνση της οριστικής και ασφαλούς εξόδου από την κρίση και «έδωσε στη χώρα ζωτικό πολιτικό χρόνο για μια κρίσιμη τελική εθνική διαπραγμάτευση, που πρέπει να γίνει από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του εθνικού συνταγματικού τόξου».
Επιπλέον, υποστήριξε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της παράταξης, «οδήγησε σε στρατηγική ήττα την πολιτική της εφόδου του λαϊκισμού και του ετερόκλητου "αντιμνημονιακού" τυχοδιωκτισμού» και, παράλληλα, «αποσαφήνισε την κατάσταση στο χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς». Ως προς αυτό, σημείωσε ότι «είναι περίεργο κάποιοι να λυπούνται που δεν φύγαμε από την κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2013, αλλά διασφαλίσαμε τη σταθερή πορεία της χώρας», να λυπούνται «που δεν φλερτάραμε με τον ρόλο της θλιβερής ουράς του ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχουμε άποψη για την πορεία της χώρας» και να λυπούνται «που πήραμε το περιορισμένο 8% και έχουμε δυο ευρωβουλευτές και δεν πήραμε ένα και κάτι τοις εκατό, χωρίς εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή».
Αφήνοντας αιχμές προς πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν αποστασιοποιηθεί από το κόμμα, είπε ότι η αλαζονεία κατά του ΠΑΣΟΚ τιμωρήθηκε από όσους την εξέφρασαν και πως η αποστασιοποίηση από «το ΠΑΣΟΚ του σήμερα», από «το λεγόμενο ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου», μια αποστασιοποίηση «χωρίς ήθος» που συνοδεύτηκε από «πρόθυμη συνεργασία με το λεγόμενο "ΠΑΣΟΚ του χτες" ή "του προχτες", απορρίφθηκε εκλογικά και αισθητικά».
Αφού ανέφερε ότι στις σχέσεις της Ελιάς με τον βασικό εταίρο της, το ΠΑΣΟΚ, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, δίλημμα, αντίφαση και ότι το ΠΑΣΟΚ -παρά κάποιες αμφιταλαντεύσεις- «αγκάλιασε» στελέχη όλων των άλλων σχημάτων της Ελιάς, είπε ότι κάποιοι χωρίς ιστορικά βάρη αγωνίστηκαν για το ΠΑΣΟΚ, «την ώρα που προβεβλημένα στελέχη του παλιού κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ έτρεχαν να στεγάσουν τον προσωπικό τους τυχοδιωκτισμό στον ΣΥΡΙΖΑ ή και τη ΔΗΜΑΡ».
Είπε, επίσης, ότι το 8% δεν είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά «ποσοστό ανάγκης υπό έκτακτες συνθήκες» και πως, όμως, ήταν μια «θετική ανατροπή σε σχέση με προβλέψεις, κατάρες και κρυφές επιθυμίες που υπήρξαν στο χώρο μας». Τόνισε δε ότι μένει σταθερή η στόχευση για την ευρύτατη συσπείρωση χωρίς αποκλεισμούς, με σεβασμό προς όλα τα πρόσωπα και τα σχήματα, για να συμπληρώσει ότι «με το ζόρι δεν μπορεί κανείς να τοποθετηθεί στο χώρο της Κεντροαριστεράς, πρέπει να το επιθυμεί, αλλά δεν αρκεί ούτε η δήλωση αυτοτοποθέτησης στο χώρο αυτό». Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, δηλώνει ότι ανήκει στη ριζοσπαστική Αριστερά, δεν δηλώνει ότι έχει σχέση με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία.
Αναφερόμενος στο Ποτάμι, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις επιλογές του λαού», αναφέροντας ότι το κόμμα αυτό έλαβε ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό στις ευρωεκλογές. Ειδικότερα, παρατήρησε ότι ενώ δεν έχει αποσαφηνίσει τον προγραμματικό λόγο του και την ταυτότητά του, αποφάσισε να ενταχθεί στην ΚΟ των ευρωπαίων Σοσιαλιστών και δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, κάτι που χαρακτήρισε ως «καλοδεχούμενο», ενώ ομοίως τόνισε ότι «οφείλουμε να το καταγράψουμε» ότι «τάχθηκε υπέρ της ανάγκης συναινετικής εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας». Σχετικά με τη ΔΗΜΑΡ είπε ότι «δεν επιχαίρουμε για το μικρό ποσοστό, ούτε για την εσωτερική κρίση της» αλλά ότι «αντιμετωπίζουμε κάθε κόμμα με σεβασμό».
Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi
egiakoumis.gr

Read more...

Ο Γιώργος απο το Μεξικό ανοίγει και πάλι θέμα στέλνοντας μηνύματα

Ο Γιώργος απο το Μεξικό ανοίγει και πάλι θέμα στέλνοντας μηνύματα

Υπό την προεδρία του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Α. Παπανδρέου, συνεδριάζει στην πόλη του Μεξικού, το Συμβούλιο της Οργάνωσης, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι κομμάτων από όλο τον κόσμο.
Κεντρικά θέματα του Συμβουλίου, είναι οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και η μετανάστευση.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, με την ευκαιρία αυτή, ανακοίνωσε δύο νέες πρωτοβουλίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς:
Τη δημιουργία μιας Ειδικής Επιτροπής για τις Ανισότητες, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από το χώρο της πολιτικής και διανοούμενους.
Την προώθηση μιας Χάρτας για τα Δικαιώματα των Μεταναστών.
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Antonio Meade Kuribrena, κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν των συνέδρων χθες το μεσημέρι, χαιρέτησε την πρωτοβουλία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για την προώθηση της Χάρτας Δικαιωμάτων των Μεταναστών και δήλωσε ότι, η χώρα του πρόκειται να την υποστηρίξει.
Το Μεξικό, που φιλοξενεί τις εργασίες του Συμβουλίου, έχει δύο κόμματα - μέλη στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Το Partido Revolucionario Institucional (PRI), που βρίσκεται στην κυβέρνηση και το Partido de la Revolución Democrática (PRD), που είναι στην αντιπολίτευση. Στην έναρξη του Συμβουλίου, μίλησαν μεταξύ άλλων, και ο Πρόεδρος του PRI, Cesar Camacho και ο Πρόεδρος του PRD, Jesus Zambrano. Το γεγονός ότι, με την ευκαιρία του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς οι ηγέτες των δύο κομμάτων έβαλαν στην άκρη τις όποιες διάφορες τους για χάρη των κοινών ιδεολογικών αρχών, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η κυβέρνηση του Μεξικού προωθεί το διάστημα αυτό μια σειρά από κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που απαιτούν πολιτικές συναινέσεις.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, στην εναρκτήρια ομιλία του, μεταξύ άλλων, είπε:
Αγαπητοί σύντροφοι,
Το Μεξικό είναι μια χώρα με συγκλονιστικό αρχαίο πολιτισμό που έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου.
Βρέθηκα για πρώτη φορά στην πόλη του Μεξικού, το 1986. Είχα έρθει στο πλαίσιο μιας συνάντησης των ηγετών της Ελλάδας, του Μεξικού, της Σουηδίας, της Ινδίας, της Τανζανίας και της Αργεντινής που είχαν πάρει μια διεθνή πρωτοβουλία για να δοθεί τέλος στα πυρηνικά όπλα.
Αυτό δείχνει πόσο το Μεξικό έχει συνδεθεί με τους αγώνες για την ειρήνη, τόσο στην πράξη όσο και στο ίδιο το Σύνταγμα του.
Το Μεξικό έχει γίνει ένας σημαντικός παράγοντας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο σε ό,τι αφορά την ειρήνη, την ανάπτυξη και τη δικαιοσύνη. Και ασφαλώς, τα κόμματα - μελή μας από το Μεξικό, έχουν γίνει ισχυροί υποστηρικτές αυτών των αξιών σε όλο τον κόσμο.
Η τελευταία φορά που ήρθα στο Μεξικό, ήταν το 2008, για το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στη Βαγιάρτα. Η παγκόσμια οικονομική κρίση είχε μόλις αρχίσει.
Και επειδή είναι σημαντικό για όλους να θυμόμαστε την ορθότητα των θέσεων μας, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι τότε, στη Βαγιάρτα, η νεοσύστατη Επιτροπή μας για τα Διεθνή Οικονομικά Ζητήματα, με επικεφαλής τον Τζο Στίγκλιτς, είχε υπογραμμίσει την ανάγκη για μια συνολική αντιμετώπιση της κρίσης και την διαχείριση των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Αλλά που βρισκόμαστε σήμερα; Υπάρχει χώρος για μεγαλύτερη αισιοδοξία;
Πολλοί μπορούν να πουν ότι, τα χειρότερα είναι πίσω μας. Υπάρχουν κάποια σημεία ανάπτυξης στις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Από την άλλη, το βάρος της προσαρμογής έχει πέσει στις πλάτες των πιο αδύναμων στις κοινωνίες μας.
Στην Ευρώπη, η ανεργία έχει φτάσει το 26,8% στην Ελλάδα, το 25,1% στην Ισπανία και το 14,6% στην Πορτογαλία. Και η ανεργία των νέων, έχει φτάσει στο 40-50% σε πολλές χώρες.
Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι, το ΑΕΠ και η ανάπτυξη, δεν αντανακλούν πλέον την πραγματική εικόνα των κοινωνιών μας.
Και η αιτία είναι ότι, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να μεγαλώνει το χάσμα της ανισότητας.
Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, η μεσαία τάξη και οι φτωχοί ωθούνται προς τα κάτω.
Τα γεγονότα, τα στοιχεία είναι απίστευτα!
Περίπου ένα τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με την OXFAM, κατέχει το ήμισυ του παγκόσμιου πλούτου και επτά στους δέκα ανθρώπους ζουν σε χώρες όπου η οικονομική ανισότητα έχει αυξηθεί τα τελευταία 30 χρόνια.
Αλλά όπως έγραψε χθες ο Τζο Στίγκλιτς: "Το πρόβλημα της ανισότητας δεν είναι τόσο ένα τεχνικό οικονομικό ζήτημα. Είναι ένα πρακτικό πολιτικό πρόβλημα" .
Όχι, φίλοι μου, η ανισότητα δεν είναι αναπόφευκτη.
Το κίνημα μας το απέδειξε στο παρελθόν μέσα από τους αγώνες του.
Μέσα από τους αγώνες, σε κάποιες περιπτώσεις, κατορθώσαμε να διασφαλίσουμε μια βασική συμφωνία, ένα κοινωνικό συμβόλαιο στις κοινωνίες μας.
Μια συμφωνία μεταξύ των εργοδοτών, των εργαζομένων και των κυβερνήσεων.
Μια συμφωνία για την δίκαιη κατανομή του πλούτου.
Μια συμφωνία που διασφάλιζε την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το δικαίωμα των πολιτών στην υγεία και την κοινωνική πρόνοια, μια βασική συμφωνία που διασφάλιζε ότι, οι φωνές μας θα ακούγονται και θα γίνονται σεβαστές στις δημοκρατίες.
Και η συμφωνία αυτή μας επέτρεπε να αισθανόμαστε ασφαλείς, να ελέγχουμε τη μοίρα μας και να έχουμε την δύναμη για ένα καλύτερο μέλλον.
Σήμερα τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Η αιτία είναι σαφής. Η βασική συμφωνία αποδυναμώνεται κάθε μέρα από τις μεγάλες ανισότητες της κοινωνίας μας.
Οπότε, όταν ακούτε - όπως άκουσα και εγώ ως Πρωθυπουργός - τόσους να λένε ότι χρειάζεται να είμαστε δημοσιονομικά υπεύθυνοι, προσέξτε!
Ασφαλώς και πρέπει να είμαστε δημοσιονομικά υπεύθυνοι στις χώρες μας.
Αλλά η ευθύνη δεν μπορεί να πέσει μόνο πάνω στη μεσαία τάξη, τους φτωχούς, τους νέους, τους μετανάστες.
Και διεθνείς θεσμοί, όπως το ΔΝΤ ή η Παγκόσμια Τράπεζα, πρέπει να πάνε πέρα από τη μέτρηση του ΑΕΠ και να αρχίσουν να υπολογίζουν την ανισότητα ως δείκτη μιας υγιούς κοινωνίας.
Αλλά πως μπορεί να επιτευχτεί αυτό, αγαπητοί φίλοι;
Από τις πολλές ερμηνείες μια είναι ιδιαίτερα σημαντική. Το ότι, οι θεσμοί μας, οι δημοκρατίες μας, είναι ακόμα εθνικές, αλλά η οικονομία, είναι παγκόσμια.
Και καθώς εμείς πρέπει να οικοδομήσουμε κράτος δικαίου στις δημοκρατικές κοινωνίες μας - κάτι που συζητήσαμε και χθες κατά τη διάρκεια του προεδρείου μας - το κεφάλαιο δεν χρειάζεται να το κάνει.
Το κεφάλαιο δεν έχει πλέον πατρίδα. Μπορεί να μετακινηθεί από το ένα μέρος στο άλλο για να αποφύγει τη φορολογία, τους περιβαλλοντικούς όρους, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τα βασικά δικαιώματα,
Γι αυτό, το παγκόσμιο κίνημα μας έχει μια αυξημένη ευθύνη.
Την ευθύνη για μια παγκόσμια διακυβέρνηση, με κανόνες και ρυθμίσεις, που θα ανασυνθέσουν τη βάση της ισότητας και της δημοκρατίας.
Γι' αυτό, θέλω να ανακοινώσω ότι φέτος το φθινόπωρο θα προωθήσουμε μια νέα Επιτροπή για την Ανισότητα.
Και η Επιτροπή αυτή, θα μεταφέρει τη φωνή μας σε όλο τον κόσμο. Δουλεύοντας με πολιτικές προσωπικότητες, με τις συμβουλές σοφών προοδευτικών διανοουμένων.
Πρόκειται για ένα θεμελιακό ζήτημα, που βρίσκεται στη ρίζα πολλών σημερινών προβλημάτων.
Καθώς, ακόμα και οι δημοκρατικοί μας θεσμοί έχουν κυριαρχηθεί από την συγκέντρωση του πλούτου.
Για να αναφερθώ ξανά σε μια φράση του Τζο Στίγκλιτς: "Εντοπίσαμε την υποβόσκουσα αιτία του προβλήματος: είναι οι πολιτικές ανισότητες και οι πολιτικές της εμπορευματοποίησης που διέφθειραν τη δημοκρατία μας".
Γι' αυτό, δεν είναι περίεργο που δεν μπορέσαμε να διαχειριστούμε τον πλανήτη μας με έναν αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο.
Αυτό ισχύει και για άλλα θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή. Ένα θέμα για το οποίο το κίνημα μας έχει εκφραστεί έντονα.
Και σχεδιάζουμε να κάνουμε πάλι μια εκστρατεία σχετικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής, καθώς οδεύουμε προς τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει του χρόνου στο Παρίσι.
Αλλά το πιο ανησυχητικό στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία μας, είναι ότι οι πιέσεις στις κοινωνίες μας δημιούργησαν μια υποχώρηση. Καθώς οι πολίτες αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς, βλέπουμε την άνοδο της πολίτικης του φόβου.
Υπάρχουν αυτοί που κηρύττουν τον ρατσισμό, τον σεχταρισμό, τον φονταμενταλισμό. Αυτοί που κηρύττουν τη βία και το μίσος.
Αυτοί που γυρεύουν σωτήρες, ηγέτες, δόγματα η θρησκείες.
Και αν αυτά τα φαινόμενα απειλούν ολόκληρες περιοχές στη Μέση Ανατολή, όπως διαπίστωσα σε πρόσφατη επίσκεψη μου, τα συναντούμε εξίσου στην Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη, όπου ο λαϊκισμός είναι σε άνοδο.
Οπότε, η αντίθεση είναι ότι, σε μια εποχή που χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία, μεγαλύτερη κατανόηση, τη δημιουργία κοινών αξιών για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των πολιτών σε παγκόσμιο επίπεδο, διαπιστώνουμε μια πολυδιάσπαση, μια αποσύνθεση σε πολλά μέρη του κόσμου.
Όμως, πάλι το κίνημα μας είναι στην εμπροσθοφυλακή για να διασφαλίσει τις κοινές αξίες για μια οικουμενική υπηκοότητα.
Μια οικουμενική υπηκοότητα που σημαίνει ότι απλά σεβόμαστε κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή, την εθνότητα, τη χώρα προέλευσης.
Και αποτελεί επιτομή της δουλειάς μας, η θέση που έχουμε στο θέμα της μετανάστευσης.
Τα τελευταία στοιχεία σχετικά με την παράνομη διακίνηση παιδιών στα σύνορα Μεξικού - Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και οι τραγωδίες που σημειώνονται με όσους προσπαθούν να περάσουν σε άλλες χώρες με υποτυπώδεις βάρκες στη Μεσόγειο, είναι απλώς ένα κομμάτι από όσα βιώνουν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο.
Είναι ένα θέμα που παίρνω προσωπικά, καθώς στα νεανικά μου χρόνια υπήρξα πρόσφυγας.
Χρειάστηκε να αντιμετωπίσω τη δικτατορία και την καταπίεση. Αλλά είχα την τύχη να γίνω δεκτός σε μια πολύ δημοκρατική, σοσιαλδημοκρατική κοινωνία, στη Σουηδία.
Δεν έχουν την ίδια τύχη οι περισσότεροι.
Γι αυτό κι αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε μια Χάρτα για τα δικαιώματα των μεταναστών. Και κατόπιν, να την προωθήσουμε σε διάφορες κυβερνήσεις, στις ΗΠΑ, στην ΕΕ, σε περιφερειακούς Οργανισμούς, όπως η Αφρικανική Ένωση, η ASEAN, στη Λατινική και Κεντρική Αμερική και φυσικά, τον ΟΗΕ.
Αγαπητοί σύντροφοι,
Το κίνημα μας σήμερα, είναι ένα κίνημα που έχει στόχο τον εξανθρωπισμό και τον εκδημοκρατισμό της παγκοσμιοποίησης.
Και επιλέξαμε να το κάνουμε αυτό, με ειρηνικά μέσα, χωρίς χρήση βίας.
Και είμαστε πάντα έτοιμοι να επιδιώξουμε "συμβιβασμούς" στο όνομα της οικοδόμησης συναίνεσης και της κοινωνικής συνοχής.
Αλλά αυτό που δεν μπορούμε να δεχτούμε, είναι να μην υπάρχει συμφωνία.
Δεν μπορούμε να δεχτούμε, ότι πρέπει να θυσιάσουμε τη δημοκρατία στις απαιτήσεις των αγορών.
Δεν μπορούμε να δεχτούμε, ότι πρέπει να θυσιάζουμε την ασφάλεια των πολιτών μας και την ευημερία τους στο όνομα του ανταγωνισμού.
Δεν μπορούμε να δεχτούμε, ότι θα υπάρχει πρώτη, δεύτερη και τρίτη κατηγορία ανθρώπων στο όνομα των συνόρων.
Δεν μπορούμε να δεχτούμε, ότι πρέπει να θυσιάσουμε το περιβάλλον μας, στο όνομα του εύκολου κέρδους.
Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, ότι πρέπει να δεχτούμε τις ανισότητες και τις αδικίες στο όνομα της ανάπτυξης.
Το κίνημά μας συμβολίζει αξίες. Αξίες που πιστεύουμε ότι είναι καθολικές. Αξίες που υπερβαίνουν τις νέες διαχωριστικές γραμμές, που ο σεχταρισμός, ο λαϊκισμός και η ανισότητα δημιουργούν.
Αξίες που υπερβαίνουν την πολιτική του φόβου.
Έχουμε αναλάβει να φέρουμε στον κόσμο μια νέα πολιτική ελπίδας.
Είναι μια τεράστια ευθύνη.
Αλλά πιστεύω απόλυτα στο κίνημά μας.
Venceremos!
egiakoumis.gr

Read more...

Στα Λύκεια οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων...


Στα Λύκεια οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων
Δείτε τις βαθμολογίες...
Στα Λύκεια όλης της χώρας αναρτώνται αυτή την ώρα οι βαθμοί των υποψηφίων για τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ που έδωσαν εφέτος πανελλαδικές εξετάσεις. Τα...
στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών ωστόσο (τα ποσοστά των εφετινών αριστούχων ανά μάθημα και εκείνων που έγραψαν κάτω από τη βάση) θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Οι υποψήφιοι μπορούν να δουν τις επιδόσεις τους και στο Internet.


Η βαθμολόγηση των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων ολοκληρώθηκε και οι βαθμοί θα ανακοινωθούν την Τρίτη 1-7-2014, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΓΕΛ (Γενικά Λύκεια) και των ΕΠΑΛ-Β' (στα κοινά με τα ΓΕΛ μαθήματα) θα αναρτηθούν την Τρίτη 1-7-2014 περί τις 13:00 μ.μ. σε όλα τα Λύκεια της χώρας.
  • Αντίστοιχα, οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ-Α', καθώς και των ΕΠΑΛ-Β' (μαθήματα ειδικότητας) θα αναρτηθούν την Τετάρτη 2-7-2014 περί τις 13:00 μ.μ. σε όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας.
  • Όλοι οι υποψήφιοι και των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ (ομάδες Α' και Β') θα μπορούν, μετά τις 13:00 μ.μ. της Τρίτης, να βρίσκουν τη βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
  • Οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων αναμένεται να ανακοινωθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Υπενθυμίζεται, ότι οι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ, οι οποίοι συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει μέχρι τις 4-7-2014 να έχουν ολοκληρώσει την εξέτασή τους στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).

Τέλος, επισημαίνεται ότι μέχρι την Πέμπτη 3-7-2014 οι υποψήφιοι θα μπορούν να κάνουν μόνο πρόχειρα μηχανογραφικά δελτία (προσωρινή αποθήκευση).

Από την Πέμπτη 3-7-2014 έως τη Δευτέρα 14-7-2014 όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr.

in.gr

Read more...

Επίσχεση εργασίας από την Πέμπτη αποφάσισαν οι κλινικάρχες...


Επίσχεση εργασίας από την Πέμπτη αποφάσισαν οι κλινικάρχεςΔιαμαρτυρίες γιατρών και φαρμακοποιών...

Οι ιδιωτικές κλινικές προχωρούν από την ερχόμενη Πέμπτη 3 Ιουλίου σε επ΄ αόριστον επίσχεση εργασίας προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών δεν αποδέχεται τα...
μέτρα τής υποχρεωτικής έκπτωσης (rebate) και του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής υπερβάσεων (claw back), ανακοινώνοντας ότι θα προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς θα συνεχίσουν να νοσηλεύονται κανονικά μέχρι την αποθεραπεία τους, ενώ οι κλινικές δεν θα δέχονται νέες εισαγωγές επί πιστώσει από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και την επί πιστώσει από τον Οργανισμό διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων σε εξωτερικούς ασθενείς. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς θα πληρώνουν εξ ολοκλήρου τις εξετάσεις και στη συνέχεια θα διεκδικούν το ποσό που δικαιούνται από τον ΕΟΠΥΥ.

Των παραπάνω εξαιρούνται οι ασθενείς σε αιμοκάθαρση, καθώς -όπως αναφέρεται- οι αιμοκαθάρσεις θα εξακολουθούν να πραγματοποιούνται κανονικά, διότι αφορούν ξεχωριστές συμβάσεις, που υπάγονται σε διαφορετικό κωδικό πληρωμών, στον οποίο τα χρήματα επαρκούν έως τον προσεχή Οκτώβριο.

Εξάλλου, με επιστολή προς τον πρωθυπουργό, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί την παρέμβασή του, προκειμένου να προωθηθεί στη Βουλή ρύθμιση με την οποία «θα αποκαθίστανται όλες οι άδικες μισθολογικές περικοπές, οι οποίες επιβλήθηκαν από το 2012 στο ειδικό ιατρικό μισθολόγιο».

Την άμεση εξόφληση φαρμάκων του μηνός Μαρτίου, για την οποία, όπως αναφέρουν, παρατηρείται καθυστέρηση, ζητούν οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους εκφράζουν επιφυλάξεις για τη φαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων, επισημαίνοντας ότι «κοινωνική πολιτική στην υγεία χωρίς αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης πάνω από τα 2 δισ., δεν μπορεί να γίνει. Φαρμακευτική κάλυψη στους ανασφάλιστους δεν μπορεί να δοθεί, στερώντας τα φάρμακα από τους ασφαλισμένους, και τούμπαλιν»...
newsbeast.gr

Read more...

Υποδοχή από πλήθος κόσμου Επέστρεψε και αποθεώθηκε η Εθνική στο «Ελ. Βενιζέλος»


Επέστρεψε και αποθεώθηκε η Εθνική στο «Ελ. Βενιζέλος»
  (Φωτογραφία:  Μενέλαος Μυρίλλας - SOOC )

Λίγα λεπτά μετά τις 18:30 οι παίκτες της Εθνικής επέστρεψαν από στην Ελλάδα και αποθεώθηκαν από περισσότερους από 200 φίλαθλους που είχαν μαζευτεί στο Ελευθέριος Βενιζέλος.
 Aθήνα

Οι διεθνείς που έφτασαν μια ανάσα από τα προημιτελικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας, άκουσαν τον κόσμο να τραγουδά ένα ένα τα ονόματά τους και έδειχναν εμφανώς αμήχανοι από την υποδοχή που τους επιφύλαξε ο απλός φίλαθλος κόσμος.

Να τονίσουμε ότι η ΕΠΟ ή η Πολιτεία δεν είχε οργανώσει κάποια συγκεκριμένη υποδοχή και όσα εξελίχθηκαν στο Ελ.Βενιζέλος ήταν αυθόρμητη κίνηση του κόσμου που θέλησε να ευχαριστήσει τους παίκτες για την προσπάθειά τους.

«Ευχαριστούμε πολύ», ήταν τα λόγια του αρχηγού της Εθνικής, Γιώργου Καραγκούνη ενώ ο Κώστας Κατσουράνης μίλησε αρχικά εκπροσωπώντας όλους παίκτες: «Ευχαριστούμε όλο τον κόσμο που ήρθε εδώ αλλά και όλους τους Έλληνες. Δυστυχώς για λίγο, δεν μπορέσαμε να τους δώσουμε περισσότερη χαρά. Είμαστε υπερήφανοι και ευχαριστούμε τον κόσμο που το αναγνωρίζει», ήταν τα πρώτα λόγια του Έλληνα διεθνούς.

Ο Φάνης Γκέκας είπε από την πλευρά του: «Ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα. Για μένα σημαίνει πάρα πολλά αυτό, ευχαριστώ πάρα πολύ. Και εμείς ευχαριστούμε τον κόσμο, τον ανταμείβουμε για την αγάπη αυτή».

Ο Παναγιώτης Ταχτσίδης τόνισε: «Ευχαριστούμε πολύ, κοιτάμε τη συνέχεια», ενώ ο Γιάννης Φετφατζίδης δήλωσε έκπληκτος από το μέγεθος της υποδοχής: «Τόσο μεγάλη υποδοχή όχι, δεν την περίμενα, αν και, εντάξει, το αξίζαμε αυτό».

Ο Γιώργος Σαμαράς  δήλωσε με αφορμή την επισήμανση που του έγινε ότι ακόμα και 5χρονα παιδιά είναι στην υποδοχή: «Αυτή είναι η χαρά και η αγάπη του ποδοσφαίρου. Έχουμε ακόμα χρόνο για την επόμενη μέρα, όλα καλά παιδιά, ευχαριστούμε».

Ο Ανδρέας Σάμαρης ευχαρίστησε τον κόσμο για την υποδοχή και πρόσθεσε: «Όποιος παίζει για την Εθνική είναι ευλογημένος».

Ο Παναγιώτης Κονέ ανέφερε ότι «Ήταν ένα πολύ όμορφο ταξίδι. Ευχαριστούμε όλους τους Έλληνες που ήταν στο πλευρό μας. Μας μένει ότι δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό και ο κόσμος το αναγνώρισε», ενώ ο Βασίλης Τοροσίδης είπε: «Πάνω από όλα η Εθνική ομάδα».

Στη συνέχεια μίλησε ο Τάκης Φύσσας, ο οποίος είπε: «Οι ποδοσφαιριστές έδωσαν στον κόσμο πολύ μεγάλη χαρά. Εύχομαι να συνεχιστούν οι επιτυχίες. Τα παιδιά πέτυχαν το στόχο τους. Τώρα βλέπουμε τα προκριματικά του επόμενου Euro».

Την ελληνική αποστολή υποδέχθηκε εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, ο οποίος με τη σειρά του δήλωσε: «Σήμερα είναι η μέρα των διεθνών. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, όπως όλοι οι Έλληνες. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας το προπονητικό κέντρο, το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού είναι δεδομένο και θα το δρομολογήσουμε».

Δείτε το φωτορεπορτάζ...
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Με κονδύλια από ΕΣΠΑ και ΕΤΕπ Ως εθνικό έργο θα κατασκευαστεί τελικά η γραμμή 4 του Μετρό


Ως εθνικό έργο θα κατασκευαστεί τελικά η γραμμή 4 του Μετρό
Φωτ. αρχείου   (Φωτογραφία:  Motionteam )

Αθήνα
Με κονδύλια από το «νέο ΕΣΠΑ» της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 αλλά και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα κατασκευαστεί η Γραμμή 4 του Μετρό από τον Ευαγγελισμό στο Γαλάτσι.

Στη γραμμή μήκους 8,3 χιλιομέτρων αναμένεται να λειτουργήσουν εννέα σταθμοί.

Το κόστος της κατασκευής του έργου ανέρχεται σύμφωνα με την Αττικό Μετρό σε 1 δισ. ευρώ.

Από το υπουργείο Υποδομών, λένε ότι η επέκταση θα κατασκευαστεί ως εθνικό έργο και έχουν εξασφαλιστεί από το «νέο ΕΣΠΑ» 450 εκατομμύρια ευρώ.

«Εξασφάλισα με τους λίγους πόρους που διαθέτουμε, ένα ποσό αρκετό προκειμένου να κατασκευάσουμε τη Γραμμή 4», ανέφερε ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

«Ένα έργο πολύ σημαντικό γιατί εξυπηρετεί λαϊκές γειτονιές από το κέντρο της Αθήνας, την Κυψέλη μέχρι το Γαλάτσι, το κτήμα Βεϊκου ώστε να εξυπηρετούνται 250.000 συμπολίτες μας την ημέρα».

Όπως τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε λίγες μέρες θα ανακοινώσει στη Βουλή την επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου των Αθηνών από το αεροδρόμιο στο Λαύριο. Οπως επισημαίνουν από το Υποδομών για το έργο έχουν εξασφαλιστεί από το «νέο ΕΣΠΑ» 150 εκατομμύρια ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ολοκληρώνεται εντός του 2014 ΤΑΙΠΕΔ: Έναρξη διαγωνισμού για 14 τουριστικά ακίνητα


ΤΑΙΠΕΔ: Έναρξη διαγωνισμού για 14 τουριστικά ακίνητα
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την έναρξη δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού σε μια φάση για την αξιοποίηση ομάδας ακινήτων, ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, με σκοπό την ανάπτυξή τους σε τουριστικές μονάδες ιδιαίτερης αισθητικής (Boutique Hotels).
Η ομάδα περιλαμβάνει 14 μη λειτουργούντα ακίνητα και, ειδικότερα:
  • Οκτώ επιλεγμένα πρώην ξενοδοχεία Ξενία.
  • Τρία παραδοσιακά αρχοντικά στο Πήλιο.
  • Δύο πρώην σανατόρια, στην Αρκαδία και στη Ρόδο.
  • Τη Villa de Vecchi, ένα ακίνητο ιστορικής σημασίας στη Ρόδο.
«Τα ακίνητα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά, διαμορφώνοντας γεωγραφικά διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια ακινήτων κατάλληλων για ανάπτυξη χρήσεων τουρισμού και αναψυχής. Περαιτέρω, αναμένεται να υλοποιηθούν επιπλέον επενδύσεις που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας με την ανάπτυξη πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων (Boutique Hotels)» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2014.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Κονδύλι 1,1 εκατ. ευρώ Πράσινο φως από το ΣτΕ στη χρηματοδότηση του τεμένους στο Βοτανικό


Πράσινο φως από το ΣτΕ στη χρηματοδότηση του τεμένους στο Βοτανικό
Η Αθήνα είναι ίσως η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς τζαμί   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ενέκρινε ως νόμιμη την κρατική χρηματοδότηση ανέγερσης του ισλαμικού τεμένους επί της Ιεράς Οδού, στην περιοχή του Βοτανικού του Δήμου Αθηναίων.
Η χρηματοδότηση ανέρχεται στο 1.100.000 ευρώ και στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και η αμοιβή του τεχνικού συμβούλου που ανέρχεται στις 153.750 ευρώ.
Το τέμενος πρόκειται να κατασκευαστεί σε έκταση 17 στρεμμάτων στον χώρο του παλαιού συνεργείου αυτοκινήτων του Πολεμικού Ναυτικού, στον Βοτανικό. Η κατασκευή του αποσκοπεί στην κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των μουσουλμάνων που μένουν στην πρωτεύουσα.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ κατά πλειοψηφία έκρινε συνταγματικούς τους νόμους 3512/2006 και 4014/2011 για την κατασκευή, διοίκηση, διαχείριση και συντήρηση του ισλαμικού τεμένους, ανεξάρτητα αν την απασχόλησε μόνο η υπουργική απόφαση του 2011 για τη χρηματοδότηση των πάσης φύσεως δαπανών κατασκευής του επίμαχου τεμένους.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ υπογραμμίζει ότι οι νομοθετικές διατάξεις που προβλέπουν την κατασκευή κλπ, του τεμένους δεν παραβιάζουν τις αρχές της ισότητας και της ελευθερίας εκδηλώσεως των θρησκευτικών πεποιθήσεων, αλλά εξασφαλίζουν για τους μουσουλμάνους της Αττικής τη συνταγματικά προβλεπόμενη ελευθερία εκδήλωσης των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.
Παράλληλα, συχνά στην απόφαση της Ολομέλειας γίνεται αναφορά στην αιτιολογική έκθεση του νόμου 3512/2006, που επικαλείται την αναγκαιότητα ανέγερσης του τεμένους στον Βοτανικό και τις δεσμεύσεις της χώρας από τις διεθνείς συμβάσεις και το Σύνταγμα, που αναφέρονται στην ακώλυτη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων.
Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχαν καταθέσει προσφυγή ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο Εξωραϊστικός Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Αθηνά» δύο πλωτάρχες του Πολεμικού Ναυτικού, πέντε κάτοικοι του Βοτανικού και της Αττικής.
Παρέμβαση υπέρ της κατασκευής του τεμένους είχε κάνει ο μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλής, η οποία όμως απορρίφθηκε, καθώς δεν νομιμοποίησε εμπρόθεσμα τον δικηγόρο του.
Να σημειωθεί ότι ενώπιον του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ εκκρεμούν αιτήσεις που πρόκειται να συζητηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, με εισηγήτρια την πάρεδρο Ουρανία Νικολαράκου, και αφορούν τον διαγωνισμό για την κατασκευή του ισλαμικού τεμένους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Κυρίως το βράδυ Κυλιόμενες διακοπές ετοιμάζει η ΔΕΗ εν όψει κινητοποιήσεων


Κυλιόμενες διακοπές ετοιμάζει η ΔΕΗ εν όψει κινητοποιήσεων
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Προγράμματα κυλιόμενων διακοπών στην ηλεκτροδότηση ανά περιοχή καταρτίζουν η ΔΕΗ και ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής, εν όψει των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ που θα ξεκινήσουν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, προκειμένου πιθανή απώλεια ισχύος από τις μονάδες του Βορρά να μην προκαλέσει κατάρρευση του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας.
Η εφαρμογή των προγραμμάτων και η διάρκεια των διακοπών θα εξαρτηθεί αφενός από το μέγεθος της ισχύος που θα λείπει από το σύστημα και αφετέρου από το ύψος της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι πιο «δύσκολες» ώρες δεν είναι πλέον οι μεσημεριανές (καθώς τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια έχουν τη μέγιστη απόδοση τις ώρες που η κατανάλωση κορυφώνεται λόγω ζέστης και χρήσης των κλιματιστικών), αλλά οι βραδινές, οπότε η χρήση του κλιματισμού είναι επίσης αυξημένη, χωρίς να υπάρχει η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.
Το μέγιστο της ζήτησης αυτήν την περίοδο κυμαίνεται στα 7.000-7.500 μεγαβάτ μεταξύ 8 και 10 το βράδυ. Οι εφεδρείες του συστήματος πέρα από τις μονάδες της ΔΕΗ περιλαμβάνουν εισαγωγές καθώς και τις μονάδες των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, συνολικής ισχύος περί τα 2.500 μεγαβάτ.
Πληροφορίες από τη ΓΕΝΟΠ αναφέρουν ότι θα γίνει προσπάθεια να τεθούν εκτός λειτουργίας το σύνολο των μονάδων του Βορρά (Πτολεμαΐδα, Αγ. Δημήτριος, Φλώρινα), κάτι που θα προκαλέσει άμεσα σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας.
Στην προσπάθεια αυτή κατά τις ίδιες πληροφορίες οι συνδικαλιστές επιζητούν τη συνεργασία τοπικών φορέων και της αυτοδιοίκησης που επίσης έχουν ταχθεί κατά της «μικρής ΔΕΗ».
Υπάρχουν, ωστόσο, και εισηγήσεις από συνδικαλιστές για μικρότερου εύρους κινητοποίηση «ώστε να μην δοθεί αφορμή για επιστράτευση από την έναρξη της απεργίας» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά και κλιμάκωση στη συνέχεια.
Η ΓΕΝΟΠ έχει προκηρύξει 48ωρες κυλιόμενες απεργίες κατά του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ», ενώ προγραμματίζει επίσης συλλαλητήριο μεθαύριο Πέμπτη 3 Ιουλίου στις 7 μμ έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη. Η Ομοσπονδία ζητά απόσυρση του νομοσχεδίου και διενέργεια δημοψηφίσματος για την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης.
Η ΓΕΝΟΠ δημοσιοποίησε απόψε επιστολές του μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλου προς τον πρωθυπουργό, που ζητά διάλογο για την υπόθεση της ΔΕΗ και του μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεοκλήτου προς τους αρμόδιους υπουργούς, που θέτει ερωτήματα για το τίμημα της πώλησης, την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...