Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Λύνεται η απεργία στο λιμάνι?



Στις διαπραγματεύσεις που κάνει η κυβέρνηση με τους απεργούς φαίνεται πως υπάρχει θετικό κλίμα.
Για τον λόγο αυτό πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πεταλωτής δήλωσε στο Flash 9,6 ότι...

υπάρχει αισιοδοξία για την λύση της απεργίας των λιμενεργατών,και των προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί στο λιμάνι...

/nonews-news


Read more...

Χρ. Παπουτσής: «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι»


Χρ. Παπουτσής: «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι»

«Ζούμε ιστορικές στιγμές, και στην πρώτη συνάντηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της αλλαγής υποδεχόμαστε στην Βουλή τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου» είπε ο νεοεκλεγείς γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, στην πρώτη συνεδρίαση της ομάδας σήμερα.

Ο κ. Παπουτσής είπε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου είναι «η απόλυτη δικαίωση και ο θρίαμβος του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς και η δικαίωση του αγώνα των βουλευτών του Κινήματος», προσθέτοντας ότι «είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε την αυτοδυναμία της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου και την υλοποίηση του προγράμματός μας».

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «η εντολή που έχουμε είναι για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και γι’ αυτό είναι τεράστια η ευθύνη όλων μας (…) σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την κρίση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς».

Ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ πρέπει να δείξει με την δράση της ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι», αναδεικνύοντας ένα σταθερό πλαίσιο αξιών και ένα νέο πρόσωπο κοινωνικής και πολιτικής πρακτικής τη στιγμή που «ελλοχεύει η υφέρπουσα μετάλλαξη αξιών, η βίαιη επίθεση οικονομικών συμφερόντων εναντίον (και) των θεσμών, ενώ διευρύνονται και οι κοινωνικές ανισότητες».

«Αν δεν αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στην πολιτική καμία μεγάλη αλλαγή που απαιτεί συναίνεση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί» υπογράμμισε ο κ. Παπουτσής, τονίζοντας ότι «η Βουλή μπορεί να σπάσει τον φαύλο κύκλο».

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της διαβούλευσης με όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας επισημαίνοντας πως αν δεν γίνει κάτι τέτοιο το ΠΑΣΟΚ θα εγκλωβιστεί στον κυβερνητισμό, ενώ ταυτόχρονα έκανε λόγο για στήριξη της εργασίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας με εξασφάλιση όρων ισοτιμίας και ισοπολιτείας για όλους τους Έλληνες.

«Δεν θα ξεχάσουμε ότι η εξουσία δίνεται από τον λαό, ασκείται μαζί με το λαό και για τον λαό» είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου και όλοι μας δεν χρωστάμε σε κανένα» και καλώντας τους βουλευτές σε μια «νέα αρχή για την Ελλάδα, όπως (έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ) το 1981, το 1993 και το 1996».

protothema.gr


Read more...

Τον Φίλιππο Πετσάλνικο προτείνει το ΠΑΣΟΚ




Τον Φίλιππο Πετσάλνικο προτείνει το ΠΑΣΟΚ

Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Η εκλογή του νέου προέδρου θα απασχολήσει τη συνεδρίαση της Βουλής την Πέμπτη το πρωί, ενώ το απόγευμα θα εκλεγούν οι επτά αντιπρόεδροι, οι γραμματείς και οι κοσμήτορες.

Για τη θέση του προέδρου το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει τον Φίλλιπο Πετσάλνικο, ο οποίος ήταν τα τελευταία πεντέμισι χρόνια τέταρτος αντιπρόεδρος. Βουλευτής Καστοριάς από το 1985 και γεννημένος το 1950 ο κ. Πετσάλνικος είναι δικηγόρος και έχει διατελέσει σε πολλές κυβερνητικές θέσεις, ενώ είναι από τους στενότερους συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου επί σειρά ετών.

Διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης από 24.10.2001 έως 10.3.2004, υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων από 13.4.2000 έως 24.10.2001, υπουργός Δημόσιας Τάξης από 30.10.1998 έως 19.1.1999, υπουργός Μακεδονίας- Θράκης από 22.1.1996 έως 30.10.1998, υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων από 25.4.1986 έως 5.2.1987, υφυπουργός Πολιτισμού από 5.2.1987 έως 22.6.1988, υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων από 22.12.1988 έως 18.6.1989 και από 18.6.1989 έως 2.7.1989, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων από 8.7.1994 έως 15.9.1995 και από 15.9.1995 έως 22.1.1996.

Έχει σπουδάσει στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έκανε , μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βόννης (Γερμανία) στο συλλογικό εργατικό Δίκαιο. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο παρακολούθησε Οικονομικές Επιστήμες και εργάσθηκε ως επιστημονικός συνεργάτης. Μιλά γερμανικά και αγγλικά.

Είναι παντρεμένος με την Μariele Biedehdick και έχει δύο κόρες και ένα γιο.

protothema.gr


Read more...

Έχετε γεια Μαξίμου



του Σταύρου Θεοδωράκη
Ακόμη και το Μέγαρο Μαξίμου σκέφτεται να καταργήσει ο Γιώργος Παπανδρέου! Ο πρώην βασιλικός λαχανόκηπος (ναι λαχανόκηπος ήταν μέχρι το 1912 που άρχιζε να το χτίζει ο εφοπλιστής Μιχαληνός) κρίνεται αντιλειτουργικός απο το επιτελείο του νέου πρωθυπουργού. Και βέβαια δεν έχουν καθόλου άδικο αφού το κτήριο της Ηρώδου του Αττικού δεν διαθέτει τίποτε σύγχρονο και τίποτε οικολογικό. Η ιντερνετική και τηλεπικοινωνιακή δικτύωση του, είναι προβληματική, δεν υπάρχει προσβασιμότητα σε άτομα με ειδικές ανάγκες, δεν υπάρχει πρόβλεψη για ανακύκλωση και εξοικονόμιση ενέργειας, δεν έχει “πράσινη” στέγη και δεν διαθέτει υπόγειους χώρους πάρκινγκ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Παπανδρέου συνηθισμένος στην απλότητα και λειτουργικότητα των γραφείων του ΠΑΣΟΚ στην οδό Ιπποκράτους εξέφρασε απο την πρώτη στιγμή την δυσαρέσκεια του για την εικόνα που δίνει η έδρα του.
Το Ελληνικό δημόσιο αγόρασε το κτήριο απο τον Δημήτριο Μάξιμο το 1952 στην τιμή των πέντε δισεκατομμυρίων δραχμών. Η αξία του λένε, ήταν διπλάσια αλλά ο ιδιοκτήτης το παραχώρησε με τα μισά λεφτά προσφέροντας μάλιστα την επίπλωση μαζί με τους πίνακες ζωγραφικής, υπο τον όρο οτι θα διατηρηθεί για πάντα ο τίτλος “Μέγαρο Μαξίμου”.
Το πότε βέβαια θα αλλάξει η έδρα του πρωθυπουργικού γραφείου είναι σε συνάρτηση με τα οικονομικά της χώρας καθότι προς το παρόν η εντολή του Γιώργου Παπανδρέου είναι “τώρα παντού μόνο οικονομία”.

orfni


Read more...



orfni


Read more...

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών στον Γ. Παπανδρέου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας Γιώργο Παπανδρέου.

Στο τηλεγράφημα μεταξύ άλλων αναφέρεται:

"Οι πατροπαράδοτες φιλικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδος βασίζονται τους μακροχρόνιους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Χαρακτηρίζονται από σταθερά υψηλή αναπτυξιακή δυναμική σε όλους τους τομείς της συνεργασίας μας.

Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας. Υπολογίζουμε στην προσωπική σας συμβολή στην περαιτέρω εδραίωση και ανάπτυξη της πολύπλευρης και αμοιβαία επωφελούς ρωσοελληνικής συνεργασίας τόσο στα διεθνή θέματα όσο και στο διμερές πλαίσιο".

.nooz.gr

Read more...

Συνάντηση Γ. Ραγκούση με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ

Τα θέματα της διοικητικής μεταρρύθμισης και της άμεσης μισθοδοσίας των υπαλλήλων των δήμων από τους ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) συζητήθηκαν κατά προτεραιότητα στη συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση στο υπουργείο, μετά από πρόσκληση του υπουργού.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηνών Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε μετά τη συνάντηση, αναφερόμενος στο τρίτο μεγάλο θέμα, που αφορά την Αυτοδιοίκηση, πως θα πρέπει να υπάρξει απάντηση έως την επόμενη εβδομάδα για το αν θα ξεκινήσει το πρόγραμμα μεταξύ ΚΕΔΚΕ και ΟΑΕΔ το οποίο προέβλεπε την πλήρωση 25.000 θέσεων εργασίας επί 36 μήνες από άνεργους.

Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το πρόγραμμα, ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε την άμεση επιστροφή των χρημάτων της Αυτοδιοίκησης που δεσμεύτηκαν για συγκεκριμένο σκοπό.

Αναφερόμενος στο "κλίμα" της συνάντησης ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ δήλωσε πως η κατ' αρχήν εντύπωση είναι μάλλον καλή, όπως ίσχυε και με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου. Όμως πρόσθεσε, πως "οι καλές σχέσεις συνδέονται με τις καλές αποφάσεις".

Άλλες επαφές του Γ. Ραγκούση

Ο υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε σήμερα στις 12 το μεσημέρι και με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για θέματα του υπουργείου (αυτοδιοίκηση, εκλογικός νόμος, θέματα διαφάνειας).

Τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τον Λεωνίδα Κύρκο, τον Αναστάση Πεπονή και τον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

Δεύτερος κύκλος συναντήσεων θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα, με πρόσωπα που έχουν διατελέσει υπουργοί κατά το παρελθόν.
nooz.gr

Read more...

Η μεγάλη μπλόφα...



Πλακάκια. Πως αλλιώς να σας το πούμε.
Τα΄πανε ρε παιδί μου. Τα συμφωνήσανε. Ο Μήτσος Υπαρχηγός.
Κι όποτε , αν κ.λ.π. προκύψει θέμα αρχηγού, θα τον υποστηρίξει η άλλη.
Η αντιπαράθεση μεταξύ...

των δυο αντιπάλων είναι απλώς μπλόφα. Αβραμόπουλος και Ντόρα, τα βρήκαν στο παρασκήνιο. Ο ωραίος Μπρούμελ σ' αυτή την φάση, θα στηρίξει με τις δυνάμεις του την υποψηφιότητα της ψηλής...

nonews-news


Read more...

"ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"...


"Αν αυτό που σας επισυνάπτω (πατήστε κλικ) σας λέει τίποτε για όσα ζήσαμε και ζούμε, μη νομίσετε ότι ο Μποστ ήταν προφήτης. Απλώς, η Δεξιά, με οποιαδήποτε μορφή της, ήταν πάντα "Νέα Δημοκρατία". Αν δεν θυμάστε, είναι από τον "παλιό" Ταχυδρόμο και αναφέρεται στο χουντικό σύνταγμα που "ψηφίστηκε" (Καλλιστεία!) στις 29 Σεπτεμβρίου 1968".
Ο αναγνώστης σας Θησέας

fimotro

Read more...

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ...




To κορίτσι είναι αστέρι. Ήπιε το espressάκι της με τον ιδιοκτήτη του Jimmy's Γιάννη Βασδέκη και ένα δημοσιογράφο και έφυγε όπως ακριβώς ήρθε. Μόνη της. Χωρίς να ενοχλεί κανένα, χωρίς συνοδεία και αλλαζονική διάθεση. Κατερίνα Μπατζελή. Ένα από τα αστέρια του Γιώργου Παπανδρέου.
/fimotro


Read more...

Έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ προτείνει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την ετήσια έκθεσή της για τη διεύρυνση της ΕΕ, προτείνοντας μεταξύ άλλων την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

Ο αρμόδιος για το θέμα Επίτροπος Ολι Ρεν σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου υπογράμμισε επί του θέματος ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας με την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, αποτελεί πλέον επείγουσα ανάγκη.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες υποψήφιες χώρες η σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζει "την πρόοδο που σημείωσαν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και η Τουρκία στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση κατά τη διάρκεια ενός δύσκολου έτους παγκόσμιας οικονομικής κρίσης", και αναφέρει τις κυριότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι χώρες αυτές κατά τους προσεχείς μήνες και έτη.

Η Επιτροπή επισημαίνει ακόμη στην ανακοίνωσή της ότι "η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ εξελίσσεται επί του παρόντος στο πλαίσιο βαθιάς και εκτεταμένης ύφεσης, η οποία έχει πλήξει τόσο την ΕΕ όσο και τις χώρες της διεύρυνσης. Η διαδικασία προσχώρησης δεν πρέπει να ανασταλεί λόγω διμερών διαφορών, τις οποίες πρέπει να επιλύσουν τα ενδιαφερόμενα μέρη".

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και αρχηγών κρατών της κοινότητας, το Δεκέμβριο στο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών.
.nooz.gr


Read more...

Κατσέλη: Τα λιμάνια πρέπει να είναι ανοιχτά

Μπλακ άουτ στο λιμάνι του Πειραιά καθώς οι λιμενεργάτες συνεχίζουν την απεργία έως την Παρασκευή. Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου με θέμα την εκρηκτική κατάσταση στο λιμάνι.

"Ενημέρωσα τους συναδέλφους μου για τον πρώτο γύρο συνομιλιών με τη ΣΕΠ (COSCO) και τους εργαζόμενους", είπε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, εξερχόμενη από τη συνάντηση.

Η Λούκα Κατσέλη είπε ότι την Παρασκευή ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συνομιλίας με τη ΣΕΠ, που αφορά το διάλογο για όλα τα ζητήματα παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευμάτων στο λιμάνι του Πειραιά, με τη ΣΕΠ να συμφωνεί να συζητήσει όλους τους όρους. Πρόσθεσε ότι "ο ΟΛΠ και η ΣΕΠ συμφώνησαν να συζητήσουν από μηδενική βάση το πλαίσιο συνεργασίας των προβλητών 1 και 2, γεγονός που θα έχει πολλά θετικά για τους εργαζόμενους".

Τόνισε ότι "αυτή ήταν η προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, καθώς είχαμε πει ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συζήτησης" και επεσήμανε ότι τα ίδια θα πει και στον Κινέζο πρέσβη, με τον οποίο συναντάται το απόγευμα.

Η υπουργός Οικονομίας εξέφρασε την ελπίδα ότι "οι εργαζόμενοι θα κατανοήσουν πλήρως ότι ο διάλογος αφορά και τα εργασιακά ζητήματα", ενώ πρόσθεσε ότι ζήτησε εγγράφως και τη διατύπωση των αιτημάτων τους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι "ελπίζω να κατανοήσουν ότι τα λιμάνια πρέπει να είναι ανοιχτά".

Ερωτηθείσα εάν διαβλέπει διάφορες πολιτικές σκοπιμότητας πίσω από αντιδράσεις, στο ζήτημα αυτό η κ. Κατσέλη είπε ότι "άκουσα προσεκτικά την κ. Μπακογιάννη, δεν κατανοώ με ποια ιδιότητα μίλησε. Αν δηλαδή μίλησε ως πρώην Υπουργός Εξωτερικών ή ως υποψήφια αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Δεν κατανοώ το περιεχόμενο της δήλωσής της. Υπενθυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ επαναδιαπραγματεύθηκε τη σύμβαση και για το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Υπενθυμίζω ότι η ΣΕΠ συμφώνησε στο διάλογο και δεν κατανοώ σε τι αποσκοπεί αυτή η δήλωση".

Η υπουργός Οικονομίας ερωτηθείσα πώς θα προχωρήσει το ζήτημα εάν οι εργαζόμενοι επιμείνουν στην απεργία τους, είπε ότι "είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, θέλουμε να στηρίξουμε τους εργαζόμενους και θέλουμε να δούμε πώς θα διασφαλιστούν καλύτερα τα δικαιώματά τους, τόσο στην υπάρχουσα σύμβαση (σσ που αφορά στην προβλήτα 2, που παραχωρείται βάσει της σύμβασης στη ΣΕΠ) όσο και στη νέα (σσ που αφορά στην προβλήτα 3 που είναι υπό κατασκευή ενώ η προβλήτα 1 ανήκει στον ΟΛΠ)".

Συνάντηση με τους λιμενεργάτες


"Η συζήτηση συνεχίζεται" δήλωσε η Λούκα Κατσέλη, μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους των λιμενεργατών, την Τρίτη, η οποία κράτησε δύο ώρες και δεν οδήγησε σε νέα δεδομένα. "Η συζήτηση με την Ομοσπονδία συνεχίζεται. Στόχος μας είναι να βρεθεί λύση για την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση του διαλόγου" δήλωσε η κ. Κατσέλη μετά τη συνάντηση με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (Ο.Μ.Υ.Λ.Ε.).

"Δεν υπήρξε θετικό αποτέλεσμα. Δεν καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο συμφωνίας" δήλωσε με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ κ. Γεωργακόπουλος. "Εμείς εμμείναμε στο θέμα του παγώματος της συμφωνίας με την Cosco, πράγμα που δεν έγινε αποδεκτό" συμπλήρωσε. Ο πρόεδρος των λιμενεργατών, σημείωσε ότι "η πόρτα του διαλόγου δεν έχει κλείσει" και επανέλαβε τη δέσμευση της Ομοσπονδίας για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Η απεργία συνεχίζεται

"Κλειστό" για άλλες πέντε ημέρες σε κάθε εμπορική συναλλαγή θα παραμείνει το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά - ΣΕΜΠΟ Ν. Ικονίου, καθώς οι 1.500 λιμενεργάτες αποφάσισαν την συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων με κύριο αίτημα το "πάγωμα" της εγκατάστασης της COSCO, που σημειωτέον μέσω της θυγατρικής ΣΕΠ ΑΕ έχει εγκατασταθεί στο λιμάνι από την 1η Οκτωβρίου 2009.

Σύμφωνα με την ΟΜΥΛΕ, οι λιμενεργάτες - υπάλληλοι και οι τεχνικοί που είναι μέλη της αποφάσισαν νέα τριήμερη απεργία για τις 14-15 και 16 Οκτώβρη, καθώς επίσης και αποχή από εργασία Σαββάτου-Κυριακής 17 και 18 Οκτώβρη 2009.

Κινεζικές αντιδράσεις

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες η κινεζική Cosco αναμένεται να προσφύγει δικαστικά ζητώντας αποζημιώσεις για την καθυστέρηση εφαρμογής της συμφωνίας. Ο κινέζος πρέσβης μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλο, δήλωσε ότι η εταιρεία περιμένει την τήρηση των συμφωνηθέντων. Ο ίδιος αναμένεται να επιδιώξει συνάντηση με την υπουργό Οικονομίας.

"Θα συνεχιστεί ο διάλογος"

"Έχουμε πετύχει να αρχίσει ένας διάλογος για όλα τα ζητήματα και εκείνα της εργασίας. Διασφαλίζουμε, με όρους δημόσιου συμφέροντος, τον υγιή ανταγωνισμό και συνεχίζεται και σήμερα και θα συνεχιστεί ο διάλογος με όλους τους φορείς για την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Πρόσθεσε ότι “θέλουμε να ολοκληρωθεί ο διάλογος το συντομότερο δυνατόν για να λήξει η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο λιμάνι” και εξέφρασε την πεποίθηση ότι “θα έχουμε θετικές εξελίξεις”, καθώς όπως είπε - απαντώντας σε άλλη ερώτηση -“υπάρχουν ενδείξεις” για κάτι τέτοιο.
nooz.gr
Read more...

Προαναγγελίες Παπανδρέου για αλλαγές

Μήνυμα Παπανδρέου στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. "Το πάθος μας δεν είναι για την εξουσία αλλά για την Ελλάδα, το πρώτα ο πολίτης πρέπει να γίνει καθημερινή πρακτική διακυβέρνησης" είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος προανήγγειλε αλλαγή του εκλογικού νόμου με προσαρμογή του γερμανικού μοντέλου.

Μίλησε επίσης για αλλαγή και στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, καθώς θα έχει λόγο και η βουλή.

Ο πρωθυπουργός, προειδοποίησε τους βουλευτές ότι θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες και θα υποστούν μεγάλες πιέσεις για ρουσφέτια, ακόμα και για παρατυπίες. Ξεκαθάρισε όμως, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να αλλάξει σελίδα.

Αλλαγή του εκλογικού νόμου με προσαρμογή του γερμανικού μοντέλου προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. "Θα συνεχίσουμε με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, το οποίο θα κατοχυρώνει την αυτονομία της πολιτικής". Πρόκειται όπως τόνισε, για ένα απλό και καθαρό εκλογικό σύστημα, το οποίο θα δώσει γερό χτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα, θα διασφαλίζει την προστασία και αξιοπρέπεια του βουλευτή, τον οποίο θα απελευθερώσει από τις πελατειακές σχέσεις και θα αναβαθμίσει το Κοινοβούλιο.

Αλλαγή και στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι οφείλει να σταματήσει άμεσα η πρακτική του διορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση. Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται σήμερα, πρόσθεσε, νοθεύει την Αρχή της Ανεξαρτησίας του διαχωρισμού των εξουσιών. Στο διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης όπως είπε ο πρωθυπουργός θα έχει λόγο και η Βουλή, η οποία θα συμμετέχει με ακροάσεις σε όλη τη διαδικασία επιλογής.

Σε ό,τι αφορά
το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα καθιερωθεί υποχρεωτικό στάδιο δημόσιας διαβούλευσης για κάθε νομοσχέδιο που θα εισάγεται στη Βουλή, για το οποίο θα προβλέπονται επίσης δυο αναγνώσεις. Επίσης, όπως τόνισε, θα υπάρξει για κάθε νομοσχέδιο αξιολόγηση των επιπτώσεών του. Επιπλέον, θα αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής ώστε να μην επιτρέπεται η κατάθεση τροπολογιών, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησής του επί της αρχής.

Παράλληλα, η
Βουλή θα ελέγχει όλες τις μεγάλες δημόσιες συμβάσεις για τις οποίες θα ενημερώνεται πλήρως πριν τη σύναψή τους. Και αυτό όπως τόνισε, θα ισχύει και για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Επίσης η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα ελέγχει διάφορες υποθέσεις όπως οι σχέσεις κράτους και ΜΜΕ. Οι διορισμοί στις ανεξάρτητες Αρχές θα γίνονται επίσης από τη Βουλή.

Ορκίστηκαν οι νέοι βουλευτές που εξελέγησαν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου

Παπουτσής: "Ζούμε ιστορικές στιγμές"

"Ζούμε ιστορικές στιγμές, και στην πρώτη συνάντηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της αλλαγής υποδεχόμαστε στην Βουλή τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου" είπε ο νεοεκλεγείς γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής.

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι "η εντολή που έχουμε είναι για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και γι' αυτό είναι τεράστια η ευθύνη όλων μας (…) σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την κρίση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς".

Ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ πρέπει να δείξει με την δράση της ότι "δεν είμαστε όλοι ίδιο", αναδεικνύοντας ένα σταθερό πλαίσιο αξιών και ένα νέο πρόσωπο κοινωνικής και πολιτικής πρακτικής τη στιγμή που "ελλοχεύει η υφέρπουσα μετάλλαξη αξιών, η βίαιη επίθεση οικονομικών συμφερόντων εναντίον (και) των θεσμών, ενώ διευρύνονται και οι κοινωνικές ανισότητες".


Read more...

"ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ"


Ρεπορτάζ : Αγγελική Καραγεώργου
(από ΤΑ ΝΕΑ)

«Στο μάθημα των Καλλιτεχνικών όταν τα άλλα παιδιά ζωγράφιζαν, εμείς που δεν βλέπαμε πλάθαμε διάφορα πράγματα με την πλαστελίνη. Πάντα βρίσκαμε εναλλακτικές λύσεις ώστε να συμμετέχουμε ουσιαστικά». O Βαγγέλης Αυγουλάς... είναι απόφοιτος του 35ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά, τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών, εκλεγμένο μέλος της Διεθνούς οργάνωσης για νέους με προβλήματα όρασης (VΙΕWS), καθώς και μέλος της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών. «Πηγαίνοντας σε ένα σχολείο σαν το 35ο, έμαθα να κυνηγάω τους στόχους μου και να κάνω την τύφλωση εφαλτήριο για την υπόλοιπη ζωή μου», λέει ο 22χρονος και θυμάται έναν συμμαθητή του στο δημοτικό, με προβλήματα όρασης ο οποίος έφυγε από την Κρήτη όπου ζούσε μόνιμα και ήρθε να ζήσει στην Αθήνα ώστε να φοιτήσει στο συγκεκριμένο σχολείο και να αποκτήσει τη στοιχειώδη εκπαίδευση. Μετά γύρισε πίσω. «Στόχος μας είναι τα παιδιά που έχουν προβλήματα όρασης να συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες του σχολείου. Ως προτεραιότητα έχουμε να τονώσουμε το συναίσθημά τους, να μην αισθάνονται μειονεκτικά για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και να κοινωνικοποιηθούν άμεσα», αναφέρει ο κ. Αλέξης Γκλίνος, δάσκαλος Ειδικής Αγωγής στο 35ο Δημοτικό Πειραιά που εδώ και 20 χρόνια διδάσκει σε τμήματα ένταξης- συνεκπαίδευσης τυφλών. Σε περίπτωση που κάποιο παιδί δυσκολευτεί, ο κ. Γκλίνος βρίσκεται μέσα στην αίθουσα μαζί με τον δάσκαλο της τάξης και είναι δίπλα του για να το βοηθήσει. «Σε ό,τι αφορά το διδακτικό κομμάτι προσπαθούμε να μην υπάρχει απώλεια γνώσεων λόγω των γρήγορων ρυθμών. Για οτιδήποτε χρειαστεί ή δεν καταλαβαίνει ένα παιδί, είμαι εκεί να το βοηθήσω» λέει χαρακτηριστικά. Η παρουσία ενός δασκάλου Ειδικής Αγωγής έχει καταλυτική σημασία για τα παιδιά με προβλήματα όρασης. «Αν δεν είχα την εμπειρία από το συγκεκριμένο σχολείο, δεν ξέρω αν θα κατάφερνα όλα όσα έχω κάνει μέχρι τώρα» λέει ο Βαγγέλης Αυγουλάς και τονίζει ότι πηγαίνοντας στο γυμνάσιο, ήξερε πλέον πώς να κερδίσει τον σεβασμό των άλλων, πώς να είναι ενεργό μέλος της τάξης και της κοινωνίας. «Όπως και τα άλλα παιδιά χωρίς όραση, έτσι κι εγώ, δεν θέλουμε να μας χαρίζουν ποτέ κάτι λόγω αυτού του γεγονότος. Όλα θέλουμε να κερδίζονται με την αξία μας και μέσα από την προσπάθειά μας». Στο πρώτο θρανίο Ανάμεσα στους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης βρίσκεται ένα κορίτσι με πρόβλημα όρασης, η Διονυσία. Καθισμένη στο πρώτο θρανίο της τάξης, παρέα με μια φίλη της και τη σιγουριά ότι ο δάσκαλος Ειδικής Αγωγής θα είναι κοντά της για ό,τι χρειαστεί, δείχνει να απολαμβάνει το μάθημα και να αισθάνεται το ίδιο άνετα με τους βλέποντες συμμαθητές της. Μόλις χτυπήσει το κουδούνι βγαίνει χαμογελαστή στο προαύλιο και παίζει μαζί τους. «Τα παιδιά έχουν έμφυτο το στοιχείο της επικοινωνίας, οι μεγάλοι έχουν το πρόβλημα. Υπάρχει σεβασμός μεταξύ τους, αλληλοβοηθούνται, ανταλλάσσουν απόψεις και συμμετέχουν ισάξια σε όλες τις δραστηριότητες», λέει ο κ. Γκλίνος. Κάθε χρόνο την 15η Οκτωβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, το 35ο Δημοτικό Πειραιά οργανώνει εκδήλωση προς τιμήν των παιδιών με προβλήματα όρασης. «Είναι μία ανοιχτή εκδήλωση στην Πλατεία Κοραή από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι- θα γίνει αύριο. Συμμετέχουν όλα τα παιδιά του σχολείου μας καθώς και άλλα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια απ΄ όλη την Αττική. Θέλουμε με αυτό τον τρόπο να δείξουμε σε όλο τον κόσμο πώς λειτουργούν τα παιδιά, πώς γράφουν, πώς διαβάζουν και πώς συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες», επισημαίνει ο δάσκαλος Ειδικής Αγωγής.

/fimotro

Read more...

"ΒΑΖΟΥΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ"...


Πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου να θέτει εξ' αρχής τους στόχους της νέας κυβέρνησής του. Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν την περίοδο που ακολουθεί την μεταπολίτευση και έθεσε στην πρώτη γραμμή το ρόλο των βουλευτών στον έλεγχο της κυβέρνησης. Κλειδί των περισσότερων θέσεών του ήταν ο ενεργός ρόλος όλων των βουλευτών της... ίδιας της κυβερνητικής παράταξης στον έλεγχο της κυβέρνησης, αλλά και η άτεγκτη στάση τους μπροστά σε κάθε «αίτημα εξυπηρέτησης» ή κοινώς... ρουσφέτι.
Οι Ελληνες πολίτες με την ψήφο τους ζητούν από ην κυβέρνηση να αλλάξει την Ελλάδα και αυτή η αλλαγή θα γίνει με κινητήριο μοχλό τους βουλευτές που αυτοί εξέλεξαν, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που προωθεί το ΠΑΣΟΚ για να θωρακίσει το πολίτευμα της χώρας με την ισχυροποίηση της Βουλής περιέχονται:
συμμετοχή της Βουλής στον διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης
στάδιο διαβούλευσης για κάθε σχέδιο νόμου
κατάργηση της δυνατότητας τροπολογιών σε νομοσχέδια μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή
νέο εκλογικό σύστημα με βάση μία εκδοχή του γερμανικού μοντέλου, με μικρές μονοεδρικές και ευρύτερες περιφέρειες, ώστε να εμποδιστεί η κυριαρχία υποψηφίων που εισπράτουν «μαύρο πολιτικό χρήμα» και οι πελατειακές σχέσεις με τους ψηφοφόρους
Θα ακολουθήσει αναλυτικό κείμενο με τις θεσμικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού.
«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι»
Ο Χρ.Παπουτσής κατά την ομιλία του νωρίτερα τόνισε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν την εντολή εκατομμυρίων Ελλήνων να υποστηρίξουμε αποφασιστικά την αυτοδυναμία της κυβέρνησης.
Σε άλλο σημείο ο γραμματέας της Κ.Ο. σημείωσε ότι «η εποχή μας χαρακτηρίζεται από κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους πολιτικούς θεσμούς. Και είναι αυτό που επιτρέπει την ισοπέδωση των πάντων , πολιτικών και προσώπων. Και για αυτό είναι μεγάλη η ευθύνη μας όταν αποδεχόμαστε γύρω μας κάποιους να διατυπώνουν την άποψη ότι είμαστε όλοι ίδιοι ... Δεν βρισκόμαστε εδώ για να περιφρουρήσουμε τη δική μας ευμάρεια. Βρισκόμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τη δημοκρατία αναδεικνύοντας με σαφήνεια ποιες είναι οι διαφορές μας, ποιες είναι οι αξίες μας. Αναδεικνύοντας τις επιδιώξεις και τα οράματα των πιο δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας που εκπροσωπούμε».
Οπως τόνισε, «η Βουλή των Ελλήνων να είναι εκείνη που θα πάρει την πρωτοβουλία και θα σπάσει τον φαύλο κύκλο της διαφθοράς, της κατάχρησης εξουσίας, της διαπλοκής και της προσβολής της έννοιας του δημοσίου συμφέροντος. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας μας είναι όρος εθνικής επιβίωσης. Και γι’ αυτό επιμένουμε στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Βουλής. Με ανοικτή επικοινωνία και διαβούλευση με τα συνδικάτα, τα μαζικά κινήματα, τους επιστημονικούς συλλόγους, τις οργανώσεις των ενεργών πολιτών και τα κινήματα κοινωνικής κριτικής.
Γιατί αν δεν ανοίξουμε και δεν διατηρήσουμε ασφαλείς διαύλους επικοινωνίας με όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας θα αφομοιωθούμε στο σύστημα, θα εγκλωβιστούμε στον κυβερνητισμό, στις ισορροπίες και τα στρογγυλέματα. Και θα εγκαταλείψουμε οριστικά την Αλλαγή, τις ανατροπές και τις ρήξεις με το παρελθόν και τα κατεστημένα συμφέροντα».
fimotro


Read more...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ...





Read more...

ΕΚΔΙΚΗΣΗ, ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ...


Η εκδίκηση της ιστορίας. Ο Καρατζαφέρης περνάει μπροστά από τον αμήχανο Καραμανλή στην τελετή ορκωμοσίας της νέας Βουλής. Δίπλα από τον σημερινό αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας ο Γιάννης Τραγάκης. Εικόνα βγαλμένη από τις σελίδες της προϊστορίας!
fimotro


Read more...

ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ...


Αλλαγή ρόλων και για τον Γιώργο Παπανδρέου. Νέος πρωθυπουργός με θέση στα έδρανα που κάθεται το υπουργικό συμβούλιο. Όλο το υπουργικό συμβούλιο ήταν εκεί. Και όλοι οι βουλευτές φυσικά. Αρχίζει μια πολύ ενδιαφέρουσα κοινοβουλευτική περίοδος. Θα την παρακολουθούμε στενά...

fimotro


Read more...

ΑΜΗΧΑΝΙΑ...


Ή ήττα αποτυπωμένη στο πρόσωπο του Καραμανλή. Η πρώτη θεσμική παρουσία του ηττημένου των εκλογών πριν από λίγο στην τελετή ορκωμοσίας της νέας Βουλής. Σπάνια ένας Καραμανλής κάθεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Θα ήθελε να μην ήταν εκεί. Δεν μπορούσε όμως να κάνει διαφορετικά...
fimotro


Read more...

ΠΩΣ ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΟΙ 20.000 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ


Τη σφραγίδα του ίδιου του πρωθυπουργού θα φέρουν οι τελικές επιλογές των γενικών γραμματέων των υπουργείων. Ο κ. Παπανδρέου φέρεται αποφασισμένος να εγγυηθεί την επιλογή των «αρίστων» και όχι των αρεστών για τις θέσεις των γενικών και ειδικών γραμματέων. Η διαδικασία... υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερόμενων, η οποία έληξε χτες, δημιούργησε μία βάση δεδομένων με περισσότερα από 20.000 βιογραφικά. Η ευρεία συμμετοχή σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνει την πίστη των συμμετεχόντων ότι θα τηρηθούν αξιοκρατικές διαδικασίες. «Αυτήν την εμπιστοσύνη του κόσμου θέλει να την επικυρώσει ο ίδιος ο πρόεδρος της κυβέρνησης συμμετέχοντας στην τελική επιλογή και διασφαλίζοντας την αξιοκρατική τοποθέτηση των νέων γενικών και ειδικών γραμματέων της κυβέρνησης σε συνεργασία με τους καθ’ ύλην υπουργούς», αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης.
Το έργο της αξιολόγησης των βιογραφικών έχει επωμιστεί ομάδα συνεργατών από το γραφείο του πρωθυπουργού οι οποίοι εργάζονται υπό την εποπτεία του υπουργού Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη.
Διαδικασία Αν και η αξιολόγηση των υποψηφίων αποτελεί μία άτυπη διαδικασία η οποία δεν προβλέπεται από το μέχρι σήμερα ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η ομάδα επεξεργασίας των βιογραφικών έχει συναντηθεί με στελέχη του ΑΣΕΠ για να ανταλλάξουν απόψεις και σκέψεις με στόχο τη θεσμοθέτηση της συγκεκριμένης διαδικασίας στο μέλλον.
Τα στάδια αξιολόγησης Η ομάδα συνεργατών του πρωθυπουργού θα επεξεργαστεί τα 20.000 βιογραφικά βάσει κριτηρίων που έχουν προσδιοριστεί από την έναρξη της διαδικασίας. Η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα έργα της επιλογής αφού η πλειονότητα των βιογραφικών που έχουν κατατεθεί διαθέτουν σημαντικά τυπικά προσόντα.
Πάντως, το γραφείο του πρωθυπουργού προτίθεται στο τέλος της διαδικασίας να ευχαριστήσει όλους τους συμμετέχοντες και να αξιοποιήσει τα βιογραφικά τους στη νεοσύστατη μονάδα Αξιολόγησης Ανθρώπινου Δυναμικού.
Μετά την πρώτη επιλογή θα δημιουργηθούν λίστες με τους 10 επικρατέστερους υποψήφιους για κάθε θέση τις οποίες θα επεξεργαστεί επιτροπή που θεωρείται δεδομένο -κατ' αρχήν- ότι θα συμμετέχουν ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού κ. Ν. Αθανασάκης καθώς και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης τα οποία δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμα.
Σε αυτό το στάδιο μπορεί να ζητηθεί και προσωπική συνέντευξη των υποψηφίων. Μετά το πέρας της συγκεκριμένης διαδικασίας θα δημιουργηθούν λίστες με τους 3 - 4 επικρατέστερους για κάθε θέση η οποία θα κοινοποιηθεί στον πρωθυπουργό. Την τελική επιλογή θα κάνουν ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός με τον πρωθυπουργό.
Πιέσεις Σύμφωνα με κύκλους του πρωθυπουργού δεν υπήρχαν σημαντικές πιέσεις από στελέχη του κόμματος για την κατάληψη των θέσεων των γενικών και ειδικών γραμματέων. «Φαίνεται ότι σέβονται τη διαδικασία», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Δεν έλειψαν όμως και οι λίγες αλλά χαρακτηριστικές παρεμβάσεις αποτυχόντων βουλευτών σε στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου.
Πληροφορίες αναφέρουν για αποτυχόντα βουλευτή της Β’ Αθήνας ο οποίος πλησίασε συνεργάτη του πρωθυπουργού λέγοντάς του: « Δεν πιστεύω ότι η διαδικασία που ανακοινώσατε ισχύει και για μας;». Για να λάβει την απάντηση: «Για όλους ισχύει. Εσύ πρέπει να έχεις δυνατό βιογραφικό. Κατέθεσέ το και θα δεις από την αξιολόγηση».
Δεν απουσιάζουν όμως και οι φωνές που αναφέρουν ότι η εφαρμογής της συγκεκριμένης διαδικασίας επιλογής για τους συμβούλους και τους μετακλητούς υπαλλήλους στα γραφεία των υπουργών θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα, αφού τα τυπικά προσόντα δεν εγγυώνται, σύμφωνα με τους παραπονούμενους, ότι οι επιλεγέντες θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά που θα τους ανατεθεί.
Πάντως, κύκλοι του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι θα ακολουθήσουν δεκάδες διεθνών διαγωνισμών για τη θέση των διοικητών οργανισμών με σκοπό την επιλογή των αξιότερων στελεχών για τις συγκεκριμένες θέσεις αλλά και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων στις αρχές της αξιοκρατίας και της ισονομίας.
Η αξιολόγησηΗ ομάδα συνεργατών του πρωθυπουργού θα επεξεργαστεί τα 20.000 βιογραφικά βάση κριτηρίων που έχουν προσδιοριστεί από την έναρξη της διαδικασίας.
Μετά από το πρώτο φιλτράρισμα θα δημιουργηθούν λίστες με τους 10 πιο «δυνατούς» υποψήφιους για κάθε θέση τις οποίες θα επεξεργαστεί επιτροπή κυβερνητικών στελεχων.
Σε αυτό το στάδιο μπορεί να ζητηθεί και προσωπική συνέντευξη των υποψηφίων.
Μετά το πέρας της συγκεκριμένης διαδικασίας θα δημιουργηθούν λίστες με τους 3-4 επικρατέστερους για κάθε θέση η οποία θα κοινοποιηθεί στον πρωθυπουργό.
fimotro


Read more...

ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ, SOS ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ...


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Σκούφου
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Σκληραίνουν κι άλλο τη στάση τους οι απεργοί στο λιμάνι του Πειραιά συνεχίζοντας τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις έως και την επόμενη Κυριακή 18 Οκτωβρίου. Η συνάντηση που είχαν χθες οι εκπρόσωποι των εργαζομένων... στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη απέβη άκαρπη και όπως δήλωσαν δεν πρόκειται να σταματήσουν αν η κυβέρνηση δεν παγώσει τη σύμβαση ΟΛΠ- Cosco μέχρι την ολοκλήρωση του διαλόγου που θα αρχίσει με πρωτοβουλία της υπουργού. «Η συζήτηση με την Ομοσπονδία των εργαζομένων συνεχίζεται. Στόχος μας είναι να βρεθεί λύση για την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού. Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση του διαλόγου», δήλωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μετά τη συνάντησή της με την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ). Από την πλευρά τους οι λιμενεργάτες δεν φαίνεται να υποχωρούν από τις θέσεις τους και ζητούν το πάγωμα της σύμβασης ΟΛΠ- Cosco όσο θα διαρκέσει o διάλογος, εξαγγέλλοντας νέα απεργία για τις 14, 15 και 16 Οκτωβρίου, καθώς και αποχή από την υπερωριακή εργασία τους το Σάββατο και την Κυριακή 17 και 18 Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα, για τήρηση της νομιμότητας και εφαρμογή της σύμβασης που έχει υπογραφεί κάνουν λόγο οι Κινέζοι. Χθες, σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος με τον πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Luo Linquan, προκειμένου να συζητηθούν όλες οι παράμετροι για την εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού του Πειραιά, μετά την παραχώρηση εκμετάλλευσής του στην κινεζική Cosco ο πρέσβης δήλωσε ότι «αυτό που αναζητά η κινεζική πλευρά είναι η τήρηση της νομιμότητας και η εφαρμογή της σύμβασης που έχει υπογραφεί». Και ενώ η απεργία στο λιμάνι του Πειραιά συνεχίζεται για 14η ημέρα σήμερα, οι επιπτώσεις είναι μεγάλες όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών. Ήδη περισσότερα από 7.000 εμπορευματοκιβώτια βρίσκονται εγκλωβισμένα στον Πειραιά, ενώ τουλάχιστον 12.000 βρίσκονται ή ταξιδεύουν προς άλλα λιμάνια όπως της Μάλτας, της Ιταλίας και της Τουρκίας. Εντός Ελλάδος μεγάλος είναι και ο αριθμός των πλοίων που έχουν προσεγγίσει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ στο λιμάνι του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας είχαν φθάσει την προηγούμενη εβδομάδα περίπου 2.500 κοντέινερ. Ζημιά για επιχειρήσεις, καταναλωτές Τον κίνδυνο ανυπολόγιστων ζημιών στις επιχειρήσεις και την αγορά επισήμανε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Αθηνών Ι. Παπαγεωργάκης. Όπως τόνισε, η συνεχιζόμενη απεργία στο λιμάνι του Πειραιά επιβαρύνει τις εισαγωγικές επιχειρήσεις με πρόσθετο κόστος μεταφοράς των προϊόντων, δεδομένου ότι τα εμπορικά πλοία αναγκάζονται να ξεφορτώσουν τα εμπορεύματά τους σε άλλα ελληνικά λιμάνια, όπως στον Αστακό, ή και στο εξωτερικό, όπως στη Μάλτα, και στη συνέχεια να μεταφερθούν με φορτηγά (στην περίπτωση της Μάλτας μέσω Ιταλίας). Το κόστος αυτό, πρόσθεσε, μεταφέρεται στην τελική τιμή των προϊόντων, που σημαίνει επιβάρυνση του καταναλωτή. Η αναγκαστική ασυνέπεια των εξαγωγέων τούς οδηγεί και στην απώλεια ξένων αγορών σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ύφεσης και έντασης του ανταγωνισμού επισήμανε και πρόσθεσε πως ήδη ο τζίρος των εισαγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθιστώντας πολλές από τις εμπορικές επιχειρήσεις ζημιογόνες την περίοδο αυτή. Και ενώ η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά είναι τεταμένη, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι «υπαναχωρεί και αναδιπλώνεται σε ανούσιες διαπραγματεύσεις που δεν θα θίγουν την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού». Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ υποστηρίζει πως η κυβέρνηση «μετεκλογικά επιχειρεί να εξαπατήσει τους εργαζομένους με τη θέση ότι αρκεί ο διάλογος με την Cosco ώστε η παράδοση- ιδιωτικοποίηση του ΣΕΜΠΟ να είναι προς όφελος δικό τους και της χώρας».

fimotro

Read more...

ΟΧΙ "ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥΣ" ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ


Ρεπορτάζ : Στέλιος Βραδέλης
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Περισσότερους από 800 αστυνομικούς στοχεύει να «απελευθερώσει» η ΕΛ.ΑΣ. και από τη συνοδεία και τη φύλαξη των πολιτικών να βρεθούν σε «μάχιμες» υπηρεσίες της Αστυνομίας. Το πρώτο ζητούμενο βέβαια για την Αστυνομία είναι να μάθει πόσοι είναι τελικά οι αστυνομικοί που υπηρετούν σε αυτές τις θέσεις, καθώς κανένας δεν το γνωρίζει με ακρίβεια! O υπουργός... Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδωσε ήδη εντολή να πραγματοποιηθεί η καταγραφή των αστυνομικών που υπηρετούν στη φύλαξη πολιτικών, διπλωματών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και καλλιτεχνών και ο αριθμός τους να μειωθεί κατά 50%. Επίσης ζητήθηκε και μια οικονομοτεχνική μελέτη που να δείχνει πόσο κοστίζουν οι αστυνομικοί των επισήμων, καθώς οι αστυνομικοί που υπηρετούν σε Βουλή, φύλαξη υπουργών και βουλευτών αμείβονται με επιπλέον επιδόματα που αρχίζουν από 200 ευρώ τον μήνα και φτάνουν μέχρι και τα 2.000 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό του αστυνομικού. «Η κατάσταση είναι χαοτική και κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τον αριθμό αυτών των αστυνομικών», εκμυστηρεύτηκε ο κ. Χρυσοχοΐδης σε στενούς του συνεργάτες, δείχνοντας το μέγεθος της «ακαταστασίας». Είναι ενδεικτικό πως ενώ στην υπηρεσία φύλαξης επισήμων προσώπων υπηρετούν 1.900, ο αριθμός των αστυνομικών που πραγματικά είναι αποσπασμένος στη φύλαξη επισήμων ξεπερνά τους 3.000! Παράδειγμα από Γιώργο Πρώτο «θύμα» των περικοπών είναι οι αστυνομικοί του Μεγάρου Μαξίμου, με τον Γιώργο Παπανδρέου να δίνει πρώτος το παράδειγμα και για τους υπόλοιπους. Έτσι οι 120 αστυνομικοί της υπηρεσίας θα μειωθούν σε 60-70, ενώ ζητήθηκε από υπουργούς και βουλευτές να διευκολύνουν μόνοι τους την κατάσταση και να συμμορφωθούν στο νέο πνεύμα. «Από μια πρώτη έρευνα βρήκαμε πρώην βουλευτές που δεν έχουν εκλεγεί την τελευταία δεκαετία και οι οποίοι διατηρούν 3 αστυνομικούς, πρώην υπουργούς με διψήφιο αριθμό αστυνομικών, βουλευτές με 14 άτομα φρουρά», αποκαλύπτουν στα «ΝΕΑ» ανώτερα στελέχη του υπουργείου. Τις δύο φορές μέσα στην προηγούμενη τριετία που επιχειρήθηκε η μείωση του μεγάλου αριθμού των αστυνομικών που ασχολούνται με τη φύλαξη των επισήμων τα τηλέφωνα του υπουργείου «έσπασαν», πρώην και νυν βουλευτές σχημάτιζαν ουρά για να κρατήσουν τους αστυνομικούς φρουρούς τους και οι εξαγγελίες έμειναν στα λόγια και μόνο. «Αυτήν τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά και η μείωση θα πραγματοποιηθεί. Θα υπάρξουν βεβαίως και εξαιρέσεις που επιβάλλουν τη φύλαξη πολιτικών με μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο αριθμό αστυνομικών αν αυτοί αποτελούν στόχο τρομοκρατών ή έχουν πέσει θύματα επιθέσεων. Ο γενικός κανόνας όμως θα είναι 50% λιγότεροι αστυνομικοί σε πολιτικούς και οι υπόλοιποι στον δρόμο», αναφέρει στέλεχος του υπουργείου. Όπως έχουν υπολογίσει οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., στο τετράγωνο Βουλή, Βασιλίσσης Σοφίας, Μέγαρο Μαξίμου, Ζάππειο υπηρετούν «όσοι αστυνομικοί υπηρετούν στην Πελοπόννησο και 200 παραπάνω». Επίσης όπως πολλές φορές έχουν καταγγείλει στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., οι αστυνομικοί φρουροί χρησιμοποιούνται σε κάποιες περιπτώσεις εν είδει οικιακής βοηθού.
fimotro


Read more...

ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ...


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Κόντρες υπουργών προκαλεί η μη, λεπτομερής και αναλυτική, κατανομή αρμοδιοτήτων, αποτέλεσμα περισσότερο της πολυνομίας που επικρατεί στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και των... ιμπεριαλιστικών τάσεων ορισμένων υπουργών να... διευρύνουν τις αρμοδιότητες που διαθέτουν. Όπως έγινε γνωστό αυτή την ώρα και μόλις δύο ημέρες πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης (η τριήμερη συζήτηση αρχίζει την Παρασκευή και ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Κυριακής), είναι ανοιχτά πέντε τουλάχιστον μέτωπα, με αντικείμενο τις αρμοδιότητες των υπουργών. Πρόκειται για: ● Την κόντρα επί των αρμοδιοτήτων του καταργηθέντος υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Σύμφωνα με τα αρχικώς αποφασισθέντα, οι αρμοδιότητες επί της ποντοπόρου ναυτιλίας (του εμπορικού στόλου) θα περιέρχονταν στο υπουργείο Οικονομίας, οι δε αρμοδιότητες επί της ακτοπλοΐας στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που απορρόφησε το υπουργείο Μεταφορών. Ωστόσο, έπειτα από επιμονή της υπουργού Λούκας Κατσέλη, η ακτοπλοΐα αφαιρέθηκε από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και περιήλθε στην αρμοδιότητά της. Στον κ. Ρέππα απέμειναν οι αρμοδιότητες επί των άγονων γραμμών. Η εικόνα συμπληρώνεται από την ένταξη του Λιμενικού Σώματος, που έχει την αρμοδιότητα της επιτήρησης όλων των προαναφερομένων συνεργιών, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Τον γρίφο σχετικά με τις αρμοδιότητες επί της Ναυτιλίας έχουν αναλάβει να επιλύσουν από κοινού ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης και ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σωτήρης Λύτρας, δεδομένου ότι η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί έχει κιόλας τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα: τις τριβές που προκάλεσε στο εσωτερικό της κυβέρνησης η πρωτοβουλία της κ. Κατσέλη να αναγγείλει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με την κινεζική εταιρεία CΟSCΟ για την παραχώρηση μέρους του λιμένα του Πειραιά. ● Τη σύγχυση αναφορικά με την τύχη αρκετών ΔΕΚΟ. Για παράδειγμα η ΔΕΗ, η οποία λογικά ανήκει στο πεδίο ευθύνης της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη, διεκδικείται λόγω του μεγέθους αλλά και της στρατηγικής σημασίας της για τη χώρα και από το υπουργείο Οικονομίας. Ενώ η αρμοδιότητα επί των τιμολογίων της ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών. ● Την ανάλογη σύγχυση που υπάρχει σχετικά με την ΕΥΔΑΠ, η οποία ως φυσικό προϊόν θα έπρεπε να ανήκει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ωστόσο φαίνεται να περιέρχεται στην αρμοδιότητα του κ. Ρέππα ως υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Ανάλογο είναι το μπλέξιμο με τη θαλάσσια ρύπανση και το θαλάσσιο περιβάλλον που αποτελούν μήλον της Έριδος μεταξύ των δύο προαναφερθέντων υπουργείων. ● Τη μη κατανομή αρμοδιοτήτων (ούτε και χθες) στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, με την κ. Άντζελα Γκερέκου που φερόταν ως υφυπουργός Τουρισμού να παραμένει επί του παρόντος άνευ αρμοδιοτήτων. Ερώτημα εξακολουθεί να παραμένει αν τις αρμοδιότητες κρατήσει ο υπουργός Παύλος Γερουλάνος, όπως μεγαλύτερο ερώτημα παραμένει και το ποιος εκ των δύο θα αναλάβει τις αρμοδιότητες επί του Τουρισμού. Από εκεί και πέρα, θέμα αποτελεί ο καταμερισμός σε 5 υπουργούς των αρμοδιοτήτων επί του Τύπου. Σύμφωνα με την έως τώρα κατανομή, περιήλθαν στους υπουργούς: ● Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, οι διαδικασίες για την παροχή ραδιοτηλεοπτικών αδειών, καθώς και το Ίντερνετ ● Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη, οι επαφές με τα μέσα ενημέρωσης- έντυπα και ηλεκτρονικά ● Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, τα δίκτυα και οι υποδομές για τη μετάβαση από την καλωδιακή στην ψηφιακή τηλεόραση ● Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, η εποπτεία των κρατικών μέσων ενημέρωσης (ΕΡΤ και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων) ● Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρη Καστανίδη, η εποπτεία επί των μέσων για θέματα διαφάνειας.
fimotro


Read more...

ΕΚΟΨΕ ΤΙΣ ΛΙΜΟΥΖΙΝΕΣ...


Ρεπορτάζ : Νικολέττα Μουτούση
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Υβριδικά, μικρού κυβισμού και για... λίγους θα είναι σύντομα τα κρατικά αυτοκίνητα. Τέλος δίνει με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση στις υπέρογκες και πλασματικές δαπάνες των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Από τα 3.500 κυβικά στα 1.600 θα πέσουν τα αυτοκίνητα για τον Πρωθυπουργό και τους... υπουργούς, ενώ μόλις στα 1.400 κυβικά εκατοστά από άνω των 2.000 που ήταν κατά μέσον όρο σήμερα θα περιοριστούν τα οχήματα για όλους τους άλλους δημόσιους αξιωματούχους. Η εξυγίανση στη χρήση υπηρεσιακών οχημάτων θα έρθει με την άμεση προώθηση υπουργικής απόφασης, όπως κατέληξαν χθες ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης. Τα βασικά μέτρα που ανακοινώθηκαν προβλέπουν πως δεν θα γίνει καμία αγορά νέων κρατικών αυτοκινήτων τα επόμενα τρία χρόνια, θα μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων και θα αντικατασταθεί ο σημερινός στόλος με υβριδικά έως το τέλος του επόμενου έτους. Γρήγορα, απογραφή Όλοι οι φορείς του Δημοσίου, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, καλούνται έως το τέλος Οκτωβρίου να προχωρήσουν σε απογραφή των οχημάτων που χρησιμοποιούν. Η γενική κατεύθυνση που αποφασίστηκε είναι ο αριθμός τους ανά υπηρεσία- για παράδειγμα κάθε γενική διεύθυνση ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου- να μην υπερβαίνει τα πέντε οχήματα. Σε αντίθετη περί πτωση θα πρέπει να υποβάλουν πλήρως αιτιολογημένη αναφορά για τους λόγους που τους αναγκάζουν να διαθέτουν περισσότερα αυτοκίνητα. Και μόνον εάν πάρουν έγκριση θα μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν. Στο πλαίσιο του ψαλιδίσματος των δικαιούχων υπηρεσιακών οχημάτων καταργείται πλέον το προνόμιο ορισμένων αξιωματούχων να διαθέτουν προσωπικό αυτοκίνητο. Έτσι, για παράδειγμα, δήμαρχοι και νομάρχες ή διοικητές ΔΕΚΟ και άλλων οργανισμών, γενικοί και ειδικοί γραμματείς υπουργείων θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν μόνο για υπηρεσιακούς λόγους τα αυτοκίνητα που αντιστοιχούν στην υπηρεσία όπου υπάγονται. Σε συνεννόηση βρίσκονται στο μεταξύ τα υπουργεία Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη για το καθεστώς που θα εφαρμοστεί για τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας. Με leasing Ειδικότερα για τα 250 οχήματα που χρησιμοποιούνται από το Υπουργικό Συμβούλιο, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και τους ανώτατους δικαστικούς και κληρικούς η διαδικασία αντικατάστασής τους θα γίνει με leasing πενταετούς διάρκειας και ύστερα από σχετικό διαγωνισμό. Η επιλογή αυτή θα κοστίσει- όπως επισημάνθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών- πολύ λιγότερο από όσα δαπανούσε το κράτος μόνο για τη συντήρηση των σημερινών οχημάτων. Όσον αφορά την αντικατάσταση των υπηρεσιακών αυτοκινήτων σε άλλους φορείς- όπως για παράδειγμα δήμους, νομαρχίες- θα επιλέξουν οι ίδιοι τη μέθοδο που θα ακολουθήσουν για την αγορά υβριδικών μοντέλων, δηλαδή κατά πόσο θα εφαρμόσουν και αυτοί τη μέθοδο leasing. Τα μόνα κρατικά οχήματα που θα είναι μεγαλύτερου κυβισμού από 1600 κ.ε. και θα διατηρηθούν είναι 20 και τα οποία θα διατίθενται για τη μεταφορά ξένων αποστολών και σε μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για τις μετακινήσεις τους αποκλειστικά στην περιφέρεια.



Read more...

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΝ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΟΧΗ...


Ρεπορτάζ : Διονύσης Νασόπουλος

Με αναβολή της αποχώρησης του Κων. Καραμανλή από την κομματική ηγεσία για τρεις ή τέσσερις εβδομάδες επιχειρείται να λυθεί ο γόρδιος δεσμός στη Ν.Δ. και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για εκλογή νέου προέδρου από τη γαλάζια βάση. Κορυφαίοι παράγοντες του... κόμματος προεξοφλούσαν χθες το βράδυ ότι το «τελεσίγραφο» του κ. Καραμανλή για αποχώρηση μετά τις 7 Νοεμβρίου έχει αποσυρθεί, υπό το βάρος των έντονων πιέσεων που ασκούνται από οπαδούς, στελέχη, αλλά πλέον και από τους υποψηφίους για τη διαδοχή. Προς την κατεύθυνση αυτή έδειξε και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του έκτακτου Συνεδρίου κ. Δημ. Σιούφας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι εξετάζονται πλέον οι δυνατότητες για τη συμμετοχή της βάσης του κόμματος στην εκλογή νέου προέδρου. Χθες ανακοίνωσε επισήμως τη συμμετοχή του στην εσωκομματική μάχη ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Καραμανλής έχει πειστεί ότι ελλοχεύει κίνδυνος μεγάλων ρήξεων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε διάσπαση, εάν αγνοηθεί η απαίτηση της πλειονότητας των γαλάζιων οπαδών για εκλογή από τη βάση. «Το σκέπτεται» Κομβικής σημασίας για να αναθεωρήσει ο πρώην Πρωθυπουργός το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησής του θεωρείται η κίνηση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία υποχωρώντας από τις έως τώρα θέσεις της δήλωσε χθες έτοιμη να αποδεχθεί την παράκαμψη του έκτακτου Συνεδρίου για την εκλογή προέδρου και να μεταφερθεί η διαδικασία στη βάση, από τη στιγμή που θα παραμείνει ο κ. Καραμανλής στο τιμόνι του κόμματος και δεν θα αναζητηθούν άλλες μεταβατικές λύσεις. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πρώην υπουργός και άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος επικοινώνησαν χθες με τον κ. Καραμανλή, με στόχο να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί και να ζητήσουν την προσωρινή παραμονή του στη Ρηγίλλης και μετά την 7η Νοεμβρίου. «Έδειξε να το σκέπτεται», είπε χθες η κ. Μπακογιάννη (στο Μega), προλειαίνοντας το έδαφος για την υπαναχώρηση Καραμανλή. «Προσβλέπουμε στον Κώστα Καραμανλή ως εγγυητή της πορείας μας προς το Συνέδριο», είπε με νόημα και ο κ. Αβραμόπουλος, ανακοινώνοντας λίγα λεπτά νωρίτερα τη δική του υποψηφιότητα. Αντίστοιχες εκτιμήσεις για την παραμονή Καραμανλή έκαναν και συνεργάτες του κ. Σαμαρά. Με βάση αυτή την εξέλιξη, στα επιτελεία όλων των υποψηφίων εκτιμούσαν ότι η μάχη της διαδοχής θα δοθεί στις κάλπες που θα στηθούν στις κομματικές οργανώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι δεν ανακύψουν την τελευταία στιγμή διαφωνίες σε επιμέρους ζητήματα. Από τη στιγμή που θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία, πάντως, το έκτακτο Συνέδριο στις 7 Νοεμβρίου θα συγκληθεί μόνον για την αλλαγή του καταστατικού και την έγκριση της ημερομηνίας της «λαϊκής κάλπης». Ασπίδα προστασίας Η Ντόρα Μπακογιαννη εξάλλου ύψωσε ασπίδα προστασίας στον πρώην Πρωθυπουργό. «Ντρέπομαι να βλέπω όλους αυτούς οι οποίοι μέχρι χθες υμνούσαν τον Καραμανλή, σήμερα να του ρίχνουν το ανάθεμα», ανέφερε, ενώ δήλωσε ότι η ίδια δεν είχε εισηγηθεί πρόωρες εκλογές, αλλά πειθάρχησε στην απόφαση του κ. Καραμανλή.

/fimotro

Read more...

ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Αντύπας

Κωδικό κωδικό πηγαίνουν οι υπουργοί προκειμένου να εντοπίσουν κονδύλια που μπορούν να κοπούν ή να αξιοποιηθούν καλύτερα στις χρηματοδοτήσεις των οργανισμών που εποπτεύουν. Οι εντολές από το Μέγαρο Μαξίμου δεν αφήνουν περιθώρια για υπεκφυγές: «Οι καταναλωτικές δαπάνες να περιοριστούν στις απολύτως αναγκαίες»! Το οικονομικό επιτελείο ζει κάτω από το βάρος σύνταξης του προϋπολογισμού... για το 2010. Σε αυτόν, πρώτον, θα πρέπει να αποτυπώνεται η δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για νοικοκύρεμα του κράτους και, δεύτερον, να δημιουργείται «πλεόνασμα» για τη μείωση των ελλειμμάτων.
Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Γ. Παπανδρέου θέλει να δημιουργήσει έναν «κουμπαρά» με κονδύλια από δραστηριότητες που κόπηκαν, μία «άσπρη τρύπα», για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα αναθέρμανσης της οικονομίας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, γιατί δίνει δουλειές και παρακινεί τον ιδιωτικό τομέα.
«Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν πού πηγαίνουν τα λεφτά τους», λέει σε κάθε συνεργασία του με υπουργό ο πρωθυπουργός και ζητά από όλους να μεριμνήσουν επιπλέον ώστε όλες οι υπογραφές τους να ανεβαίνουν αυτόματα στο Διαδίκτυο.
ΑξιόπιστοςΣε κάθε περίπτωση, ο πήχης είναι ψηλά. Οπως δηλώνουν στους συνεργάτες τους ο Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Φ. Σαχινίδης, «ο προϋπολογισμός του 2010 θα είναι ο πρώτος αξιόπιστος και ο πρώτος που θα εκτελεστεί από το 2004»!
Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί συνάδελφοί τους θα βρεθούν ενώπιον δυσάρεστων εκπλήξεων. «Με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία κανένας κωδικός δεν θα πρέπει να θεωρείται ασφαλής», λένε χαρακτηριστικά στην πλατεία Συντάγματος.
Εκεί που αναμένεται να πέσει «μαχαίρι» είναι στις δαπάνες για επικοινωνία, διαφήμιση των υπουργικών δράσεων και έξοδα κίνησης των συμβούλων και των ανώτερων στελεχών της διοίκησης. Από εδώ και πέρα, όποιος πολιτικός ή υπηρεσιακός παράγοντας ταξιδεύει δεν θα μπορεί να έχει μαζί του υπαλλήλους πέρα από όσους πραγματικά του χρειάζονται για να κάνει τη δουλειά του.
Η επιλογή αυτή θα εφαρμοστεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, όπου οι πολυπληθείς υπουργικές αποστολές σε μακρινούς προορισμούς χωρίς κάποιον σημαντικό λόγο ήταν μέχρι πρότινος ο κανόνας. Αυστηροί περιορισμοί θα υπάρξουν και στα κινητά τηλέφωνα, καθότι εντοπίστηκαν υπουργεία στα οποία βρέθηκαν μέχρι και... 50 αριθμοί σε μετακλητούς συνεργάτες!
Από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζεται ακόμη πως «θα εφαρμοστεί στον ύψιστο βαθμό η εντολή του Γ. Παπανδρέου να κοπούν όλες οι επιτροπές που συνέστησε η προηγούμενη κυβέρνηση για να βολέψει τους εκλεκτούς της».
«Αν και έχουν ζητηθεί οι σχετικές παραιτήσεις, ελάχιστοι ήταν όσοι ένιωσαν την ευθύνη να επισυνάψουν και τον απολογισμό του έργου τους», σημείωσε στο «Εθνος» συνεργάτης του πρωθυπουργού που εμπλέκεται στη σχετική διαδικασία.
Εκτιμάται ότι με όλες αυτές τις ενέργειες θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα φέρουν την οικονομία σε φάση ανάκαμψης. Γιατί αποτελούν μόνιμες παρεμβάσεις και όχι έκτακτα μέτρα. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι έτσι θα δώσει αξιοπιστία και στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε δεύτερο χρόνο, αφού εγκριθούν τα κονδύλια για το ερχόμενο έτος, οι υπουργοί θα αναλάβουν την υποχρέωση να τα κατευθύνουν σε όσους πραγματικά τα έχουν ανάγκη. Να αντιμετωπίσουν την κατευθυνόμενη συνταγογραφία, τη σπατάλη δισεκατομμυρίων στο σύστημα υγείας, την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του Ασφαλιστικού.
«Χρήματα υπάρχουν, αλλά δεν πιάνουν τόπο», δηλώνουν στις κατ ιδίαν επαφές τους κυβερνητικά στελέχη και αναφέρουν ως παράδειγμα τα πανεπιστήμια τα οποία έχουν στα ταμεία τους αναξιοποίητους πόρους «τους οποίους συνήθως φροντίζουν να καταναλώσουν όπως όπως τους τελευταίους μήνες κάθε έτους»!
Φιλοδοξία του οικονομικού επιτελείου είναι ο νέος προϋπολογισμός να είναι προγραμματικός, ώστε να υπάρξει τριετής, τουλάχιστον, προγραμματισμός θεμάτων όπως οι προσλήψεις και ο δανεισμός.
Ο Γ. Πεταλωτής«Βρισκόμαστε ακριβώς στο σημείο όπου η πραγματικότητα επιβάλλει», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. «Πρώτον: Να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση με τις πολιτικές και τις επιλογές της. Δεύτερον: Προετοιμαζόμαστε προκειμένου ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου να παρουσιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στην κοινοβουλευτική διαδικασία, που κατά τα προβλεπόμενα θα πραγματοποιηθεί στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας».
«Η αναφορά στα προβλήματα», προσέθεσε, «δεν υπονοεί διαμόρφωση βάσης για δικαιολογίες. Αντιθέτως, υπογραμμίζει ότι όλοι, χωρίς εξαίρεση, έχουμε καθήκον, ο καθένας από τη θέση του, να συμβάλουμε ώστε να αλλάξουμε πορεία προς ικανοποίηση του δημόσιου συμφέροντος, του γενικού καλού». Το τελευταίο μήνυμα δεν είχε ως αποδέκτες μονάχα τους υπουργούς, που τα έχουν ακούσει κατ ιδίαν άλλωστε από τον Γ. Παπανδρέου.
«Σε αυτή την προσπάθεια, όλοι, κυβέρνηση, φορείς, πολίτες μπορεί και πρέπει να έχουμε λόγο και ρόλο», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ζητώντας ουσιαστικά και τη συμμετοχή της κοινωνίας και των συνδικάτων στην προσπάθεια που ξεκινά.



Read more...

ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ


Ρεπορτάζ : Έλενα Φυντανίδου

Φρένο στις δαπάνες υγείας βάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με αυστηρό έλεγχο στις προμήθειες ιατρικών υλικών και στη συνταγογράφηση φαρμάκων, επαναφέροντας τη «λίστα». Παράλληλα, προχωρεί σε προσλήψεις νοσηλευτών και παρασκευαστών προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις στις υγειονομικές μονάδες. Ο «φάκελος» με τις προτάσεις που παραδίδει η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον... πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων, είναι «βαρύς». Στόχος, η έξοδος της δημόσιας Υγείας από το τέλμα. Μόνο τα χρέη των δημοσίων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ. Η υπουργός έχει ήδη ζητήσει από τις διοικήσεις των δημοσίων νοσοκομείων και των υγειονομικών περιφερειών αναλυτική αναφορά για όλες τις εξωσυμβατικές προμήθειες που έχουν πραγματοποιηθεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Οι αρμόδιοι πρέπει να παραδώσουν τα στοιχεία το αργότερο ως αύριο. Επιδίωξή της είναι η παράδοση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στους νέους διοικητέςέχουν ήδη ζητηθεί οι παραιτήσεις των σημερινών προέδρων και μελών των Διοικητικών Συμβουλίων - χωρίς βαρίδια. Για να μην «ξαναγεννηθούν» τα χρέη σαν τα... κεφάλια της Λερναίας Υδρας, η κυρία Ξενογιαννακοπούλου θα βάλει μπροστά τη μηχανοργάνωση του συστήματος. Μόνον έτσι θα υπάρχει καθαρή εικόνα για οτιδήποτε μπαίνει και βγαίνει στα δημόσια νοσοκομεία και στις άλλες υγειονομικές μονάδες. Ως σήμερα οι υπολογισμοί γίνονται στο... πόδι, με αποτέλεσμα τα ίδια υλικά να τριπλοπληρώνονται, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Την ίδια στιγμή, οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Απασχόλησης θέλουν να βάλουν φραγμό και στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, η οποία εκτινάσσει τη φαρμακευτική δαπάνη στα ύψη. Εκατό εκατομμύρια συνταγές γράφονται σε ετήσια βάση από τους γιατρούς των ασφαλιστικών οργανισμών. Η αντίστοιχη δαπάνη ανέρχεται στα 17,5 δισ. ευρώ. Για την πάταξη του φαινομένου της υπερσυνταγογράφησης οι συνταγές φαρμάκων θα εκδίδονται ηλεκτρονικά. Σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστούν η εξέλιξη των νοσοκομείων του ΕΣΥ σε αυτόνομες μονάδες οι οποίες θα λειτουργούν στο μοντέλο των δημοσίων επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, η ανάπτυξη μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε κάθε δήμο και η καθιέρωση ηλεκτρονικής κάρτας υγείας. Οσον αφορά τα νοσοκομεία, θα έχουν δικό τους προϋπολογισμό, τον οποίο θα διαπραγματεύονται οι διοικήσεις τους με τους αρμοδίους των υγειονομικών περιφερειών. Μάλιστα, θα μπορούν να συνεργάζονται και με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Οι δε διοικητές θα αξιολογούνται διαρκώς, ενώ το σύνολο των αποφάσεών τους θα δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο, ούτως ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια. «Διοικητής νοσοκομείουστο οποίο θα δημιουργείται νέο έλλειμμαθα πηγαίνει σπίτι του» λένε αποφασισμένοι άνθρωποι του περιβάλλοντος της υπουργού. O ι υγειονομικές περιφέρειες θα... ξαναμεγαλώσουν. Θα γίνουν δεκατρείς, όσες είναι και οι διοικητικές περιφέρειες, και σταδιακά θα ενσωματωθούν σε αυτές. Επίσης, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρόκειται να προχωρήσει στην αναβάθμιση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και του Συνηγόρου της Υγείας, καθώς και στην εφαρμογή πρωτοκόλλων παρακολούθησης ασθενών.
fimotro


Read more...

ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗ Ή ΕΛΙΓΜΟΣ;


Ρεπορτάζ : Χριστίνα Κοραή

Σε συμβιβασμό με υπαναχώρηση της Ντόρας και συμφωνία του Κώστα Καραμανλή να παραμείνει στην προεδρία της Ν.Δ. για μερικές εβδομάδες πέραν της 7ης Νοεμβρίου, μέχρι να εκλεγεί ο επόμενος πρόεδρος από τη βάση του κόμματος, φαίνεται ότι κατέληξαν στο γαλάζιο στρατόπεδο. «Εξετάζονται οι δυνατότητες που παρέχονται μέσω του καταστατικού, προκειμένου να υπάρξει κοινός τόπος» δήλωσε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής... του συνεδρίου Δ. Σιούφας χθες το βράδυ. «Η πρωτοβουλία και η προσπάθεια αυτή θα ολοκληρωθούν μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων, την προσεχή Πέμπτη 15/10 και ώρα 20.00 το βράδυ».
Αρμόδιες κομματικές πηγές δήλωσαν στην «Ε» ότι «όλα βαίνουν καλώς, δεν υπάρχει καμιά ρήξη, ούτε αδιέξοδο». Σύμφωνα με άλλες πηγές υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κώστα Καραμανλή και της Ντόρας Μπακογιάννη (το παραδέχτηκε και η ίδια στο «Μέγκα») και του Δ. Σιούφα. Του ζητήθηκε να μείνει και το αποδέχτηκε.
Το γενικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί είναι ότι με την έναρξη του έκτακτου συνεδρίου στις 7 Νοεμβρίου θα κατατεθεί τροπολογία για εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση σε 3-4 εβδομάδες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ιδιωτικές εταιρείες ήδη έχουν καταθέσει το ενδιαφέρον τους στη Ρηγίλλης για να οργανώσουν αδιάβλητες on line εσωκομματικές εκλογές με κάλπες σε όλη την Ελλάδα.
Η Ντόρα Μπακογιάννη αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών βλέποντας ότι αποξενωνόταν από τη βάση της Ν.Δ., που ασκούσε ασφυκτικές πιέσεις για ανοιχτές εκλογές, ενώ ταυτόχρονα κέρδιζαν έδαφος οι αντίπαλοί της στην κούρσα διαδοχής Αβραμόπουλος και Σαμαράς που από την πρώτη στιγμή τάχτηκαν υπέρ της καθολικής ψηφοφορίας.
Στη μάχη για τη διεκδίκηση της ηγεσίας πήρε αποστάσεις και από τη φιλελεύθερη πολιτική Μητσοτάκη όπως και από την απόφαση Καραμανλή για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο που αποδείχτηκαν καταστροφικές.
«Εάν ο πρόεδρος του κόμματος, ο κ. Καραμανλής, αλλάξει γνώμη και παραμείνει για ένα-ενάμιση μήνα ακόμη και δρομολογήσει ο ίδιος αλλαγή καταστατικού, θα μπορούσε αυτή η αλλαγή του καταστατικού με την παρουσία του κ. Καραμανλή και την αντιπολιτευτική δράση της Ν.Δ. εξασφαλισμένη, να πάει στη βάση» είπε (στον «realfm») χθες το πρωί. «Διότι το συνέδριο είναι κυρίαρχο όργανο» συνέχισε. «Αυτό γίνεται. Και είναι εφικτό. Απλώς προϋποθέτει ότι ο κ. Καραμανλής -εγώ του έκανα έκκληση να το κάνει, να μείνει- θα μείνει και θα διασφαλίσει αυτή τη διαδικασία. Οπότε όλα καλά».
Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν δίστασε να «αποκηρύξει» και τον πατέρα της Κώστα Μητσοτάκη προκειμένου να πείσει ότι δεν είναι νεοφιλελεύθερη, όπως της προσάπτουν τα στελέχη της λαϊκής Δεξιάς, υποστηρίζοντας ότι γι' αυτό το λόγο δεν μπορεί να κάνει άνοιγμα προς τον ΛΑΟΣ. Δήλωσε ότι είναι «κατ' εξοχήν οπαδός του κοινωνικού φιλελευθερισμού» και ότι διαφωνούσε με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, που παραδέχτηκε ότι ακολουθούσε το '90-'93 ο Μητσοτάκης. «Διαφωνούσα από τότε» είπε. «Αλήθεια είναι αυτό. Εγώ υπουργός Πολιτισμού ήμουν. Πώς να το κάνουμε; Οση προσπάθεια κι αν γίνεται, είτε με την οικογενειακή ευθύνη, η οποία κι αυτή βλέπουμε πως είναι της μόδας, είτε για πολιτικές πράξεις του 1950, '60, '30 ξέρω εγώ, είτε για την απελευθέρωση της Κρήτης από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, λυπούμαι πάρα πολύ, αλλά νομίζω ότι οι άνθρωποι κρίνονται για τη δική τους πολιτική πορεία. Γι' αυτή την πολιτική πορεία για την οποία εγώ είμαι υπερήφανη και η οποία βασίστηκε πάντα και μόνο στη βάση αυτής της μεγάλης παράταξης».
Ουδέποτε όμως η κ. Μπακογιάννη είχε εκφράσει τη διαφωνία της. Διετέλεσε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στο πλευρό του πατέρα της και στη συνέχεια υπουργός Πολιτισμού. Η τρόικα Σταύρος Δήμας, Μιλτιάδης Εβερτ και Αθανάσιος Κανελλόπουλος ήταν εκείνη που πήρε θέση απέναντι στις νεοφιλεύθερες πολιτικές α λα Θάτσερ, που ανέλαβε να υλοποιήσει ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας Στέφανος Μάνος κατ' εντολήν Μητσοτάκη, προκειμένου να περισώσει τα έσοδα που κατέρρεαν και να ενεργοποιήσει τον φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό που είχε αδρανοποιηθεί. Εν μιά νυκτί -και μάλιστα παραμονή Δεκαπενταύγουστου- είχε αυξήσει και το φόρο στη βενζίνη και το πετρέλαιο σε δυσθεώρητα ύψη προκαλώντας αντάρτικο της τρόικας και των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, χωρίς να υπάρξει αντίδραση της κ. Μπακογιάννη.
Επιχείρησε να πάρει αποστάσεις από την απόφαση για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο, ενώ το κλίμα ήταν αρνητικό για τη Ν.Δ. Είχε κατηγορηθεί ότι συμβούλευσε τον Καραμανλή να τις κάνει και της καταλογίζουν ευθύνες για την ταπεινωτική ήττα. «Αν μπορεί να με κατηγορήσει κάποιος για κάτι, είναι ότι συμπαρατάχτηκα με τον Κώστα Καραμανλή, χωρίς ποτέ να αμφισβητήσω το δικαίωμά του να αποφασίζει» είπε. «Σε αυτή την κατηγορία ναι, είμαι ανοιχτή. Αλλά ήταν μια συνειδητή επιλογή».



Read more...