Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

"ΒΑΖΟΥΜΕ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ"...


Πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου να θέτει εξ' αρχής τους στόχους της νέας κυβέρνησής του. Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν την περίοδο που ακολουθεί την μεταπολίτευση και έθεσε στην πρώτη γραμμή το ρόλο των βουλευτών στον έλεγχο της κυβέρνησης. Κλειδί των περισσότερων θέσεών του ήταν ο ενεργός ρόλος όλων των βουλευτών της... ίδιας της κυβερνητικής παράταξης στον έλεγχο της κυβέρνησης, αλλά και η άτεγκτη στάση τους μπροστά σε κάθε «αίτημα εξυπηρέτησης» ή κοινώς... ρουσφέτι.
Οι Ελληνες πολίτες με την ψήφο τους ζητούν από ην κυβέρνηση να αλλάξει την Ελλάδα και αυτή η αλλαγή θα γίνει με κινητήριο μοχλό τους βουλευτές που αυτοί εξέλεξαν, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που προωθεί το ΠΑΣΟΚ για να θωρακίσει το πολίτευμα της χώρας με την ισχυροποίηση της Βουλής περιέχονται:
συμμετοχή της Βουλής στον διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης
στάδιο διαβούλευσης για κάθε σχέδιο νόμου
κατάργηση της δυνατότητας τροπολογιών σε νομοσχέδια μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή
νέο εκλογικό σύστημα με βάση μία εκδοχή του γερμανικού μοντέλου, με μικρές μονοεδρικές και ευρύτερες περιφέρειες, ώστε να εμποδιστεί η κυριαρχία υποψηφίων που εισπράτουν «μαύρο πολιτικό χρήμα» και οι πελατειακές σχέσεις με τους ψηφοφόρους
Θα ακολουθήσει αναλυτικό κείμενο με τις θεσμικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού.
«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι»
Ο Χρ.Παπουτσής κατά την ομιλία του νωρίτερα τόνισε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν την εντολή εκατομμυρίων Ελλήνων να υποστηρίξουμε αποφασιστικά την αυτοδυναμία της κυβέρνησης.
Σε άλλο σημείο ο γραμματέας της Κ.Ο. σημείωσε ότι «η εποχή μας χαρακτηρίζεται από κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους πολιτικούς θεσμούς. Και είναι αυτό που επιτρέπει την ισοπέδωση των πάντων , πολιτικών και προσώπων. Και για αυτό είναι μεγάλη η ευθύνη μας όταν αποδεχόμαστε γύρω μας κάποιους να διατυπώνουν την άποψη ότι είμαστε όλοι ίδιοι ... Δεν βρισκόμαστε εδώ για να περιφρουρήσουμε τη δική μας ευμάρεια. Βρισκόμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τη δημοκρατία αναδεικνύοντας με σαφήνεια ποιες είναι οι διαφορές μας, ποιες είναι οι αξίες μας. Αναδεικνύοντας τις επιδιώξεις και τα οράματα των πιο δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας που εκπροσωπούμε».
Οπως τόνισε, «η Βουλή των Ελλήνων να είναι εκείνη που θα πάρει την πρωτοβουλία και θα σπάσει τον φαύλο κύκλο της διαφθοράς, της κατάχρησης εξουσίας, της διαπλοκής και της προσβολής της έννοιας του δημοσίου συμφέροντος. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας μας είναι όρος εθνικής επιβίωσης. Και γι’ αυτό επιμένουμε στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Βουλής. Με ανοικτή επικοινωνία και διαβούλευση με τα συνδικάτα, τα μαζικά κινήματα, τους επιστημονικούς συλλόγους, τις οργανώσεις των ενεργών πολιτών και τα κινήματα κοινωνικής κριτικής.
Γιατί αν δεν ανοίξουμε και δεν διατηρήσουμε ασφαλείς διαύλους επικοινωνίας με όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας θα αφομοιωθούμε στο σύστημα, θα εγκλωβιστούμε στον κυβερνητισμό, στις ισορροπίες και τα στρογγυλέματα. Και θα εγκαταλείψουμε οριστικά την Αλλαγή, τις ανατροπές και τις ρήξεις με το παρελθόν και τα κατεστημένα συμφέροντα».
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: