Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Σκάνδαλο με υπερτιμολόγηση ιατρικών υλικών


Μεγάλης έκταση υπερτιμολόγηση 10 εκατ. ευρώ που μεθοδεύτηκε με τριγωνικές συναλλαγές στις οποίες συμμετείχαν ιταλική, κυπριακή και ελληνική επιχείρηση αποκάλυψε το ΣΔΟΕ. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών οι ελεγκτές του Σ.Δ.Ο.Ε., αξιοποιώντας το νέο σύστημα ELENXIS σε έλεγχο σε επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της Υγείας ως εισαγωγέας έμπορος προμηθευτής ιατρικών ειδών και μηχανημάτων (υλικών που χρησιμοποιούνται σε καρδιολογικές επεμβάσεις) κατά κύριο λόγο σε Δημόσια Νοσοκομεία διαπιστώθηκε αυτή η μεγάλης έκτασης υπερτιμολόγηση.

Ο ιδιοκτήτης της ελληνικής επιχείρησης είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτης της Κυπριακής εταιρείας με αποκλειστικό σκοπό την υπερτιμολόγηση εμπορευμάτων τα οποία η ελληνική επιχείρηση πωλεί σε Δημόσια Νοσοκομεία με υπέρογκα ποσοστά κέρδους.

Όπως διαπιστώθηκε μέσω της Κυπριακής εταιρίας το προϊόν της υπερτιμολόγησης επιστρέφεται στον ιδιοκτήτη της ελληνικής επιχείρησης μέσω εμβασμάτων προς άλλη την επιχείρηση συμφερόντων του η οποία έχει έδρα στις Σεϋχέλλες.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η ανάδειξη και επιλογή των προς έλεγχο υποθέσεων γίνεται μέσω της ανάλυσης κινδύνου, και της επεξεργασίας - αξιολόγησης των υπαρχόντων στοιχείων, τα οποία και εμπλουτίζονται από τη συνεχή ανατροφοδότηση της Βάσης Δεδομένων του ELENXIS

Το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε άμεσα στη διερεύνηση της υπόθεσης αυτής δεδομένου όπως αναφέρει ο κλάδος της Υγείας είναι ιδιαιτέρου κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος και επηρεάζει άμεσα τις δημόσιες δαπάνες μέσω των χρεών των Δημοσίων Νοσοκομείων και των Ασφαλιστικών Οργανισμών, που καλούνται να καταβάλουν ποσά τα οποία διογκώνονται με διάφορες μεθοδεύσεις από τις επιχειρήσεις, η Υπηρεσία μας ξεκίνησε άμεσα την διερεύνηση της υπόθεσης.


Read more...

Θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου


Η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου προς αξιοποίησή του, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση το τρέχον εξάμηνο - ανέφερε στην Βουλή, κατά την συζήτηση σχετικής επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, καταβάλλει τον τελευταίο καιρό πολύ σημαντική προσπάθεια για ψηφιοποίηση του μητρώου των ακινήτων του Δημοσίου, σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο και άλλους φορείς. Αυτό το εξάμηνο, θα δώσουμε προτεραιότητα στο θέμα της καταγραφής της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με όριο τον Ιούνιο, προσλαμβάνοντας άμεσα ομάδα συμβούλων, με στόχο την ποιοτική καταγραφή και συμβουλή στην αξιοποίηση» ανέφερε ο υπουργός.

«Δεύτερη απόφασή μας, είναι η αξιοποίηση του τέως αεροδρομίου Ελληνικού: Αφού έχουν κληθεί στην Αθήνα και παγκοσμίου φήμης ειδικοί που έχουν βοηθήσει σε αναμόρφωση άλλων αντιστοίχων εκτάσεων σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, είμαστε στη διαδικασία συγκρότησης φορέα ειδικού σκοπού και πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων. Η έκταση πρέπει να έχει συνδυαστικές χρήσεις» σημείωσε ο κος Παπακωνσταντίνου.

«Με την ολοκλήρωση της καταγραφής της δημόσιας περιουσίας, ξεκινά η εκτίμηση. Αυτή απαιτεί εξειδικευμένες αναλύσεις και δεν είναι δυνατόν να γενικευτεί - όσο χρήσιμα κι αν είναι τα νούμερα που παραθέτει ο κάθε φορέας» υποστήριξε ο κος Παπακωνσταντίνου. «Η συζήτηση για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, είναι απόλυτα χρήσιμη, όταν γίνεται επί πραγματικών δεδομένων. Αυτό που πάμε να κάνουμε, πληροί όλες τις προϋποθέσεις. Δεν θα πρέπει να νομίζουμε ωστόσο, ότι θα βρούμε την μαγική λύση που θα σβήσει το δημόσιο χρέος και θα λύσει τα προβλήματα του ελληνικού κράτους. Γιατί οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, θα πρέπει να επιλεγεί πολύ σωστά ο χρόνος και ο τρόπος αξιοποίησης και γιατί όλα θα πρέπει να γίνουν με απόλυτη διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

«Βεβαίως δεν περιμένει κανείς να λύσει το οικονομικό της πρόβλημα η Ελλάδα με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» παρατήρησε από πλευράς ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Μανώλης Κεφαλογιάννης. «Θα σας παρακαλέσω να το πείτε αυτό στον κο Πρωθυπουργό, γιατί στα πιο επίσημα φόρα, και μετά από συναντήσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, δήλωσε πως η Ελλάδα έχει μεγάλο πλούτο που φτάνει τα 270 δις ευρώ και αυτό είναι κομμάτι της λύσης του δημοσιονομικού προβλήματος» σάρκασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Κατά τα άλλα, στο ερώτημα των επερωτώντων, εάν πρόκειται να ξεκινήσει λεπτομερής καταγραφή των εσόδων του Δημοσίου, από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του, ο κος Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε πως τα έσοδα καταγράφονται στους λογαριασμούς της ΚΕΔ και στο επιχειρησιακό της σχέδιο:

«Τα πρώτα στοιχεία για το 2010 παρουσιάζουν θεαματική αύξηση των εσόδων της ΚΕΔ. Έχουμε ήδη ξεκινήσει και την υλοποίηση του αυτονόητου - της καταγραφής, των υπηρεσιών του Δημοσίου που στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτήρια». Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων, τόσο εκείνων που καταβάλλουν οι υπηρεσίες του Δημοσίου σε ιδιώτες για την στέγασή τους, όσο και εκείνων που εισπράττει το Δημόσιο από μισθώσεις δικών του ακινήτων: Ο στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης των ενοικίων, είναι η μείωσή τους κατά 20%, ενώ από τις αναθεωρήσεις των μισθωμάτων, έχουν ήδη εξοικονομηθεί 13 εκ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η ΚΕΔ έχει συγκροτήσει αναλυτική πρόταση για στέγαση υπηρεσιών του Δημοσίου στο κέντρο των Αθηνών, χωρίς αυτό ωστόσο, να αποτελεί πάντα την βέλτιστη λύση - ανέφερε ο κος Παπακωνσταντίνου.


Read more...

Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη Το σχέδιο «δεν πάγωσε, αλλά προχωράει αργά»


tovima.grΟ αγωγός, σχέδιο μεταξύ Ρωσίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας, «δεν πάγωσε» λέει η ρωσική εταιρεία

Το σχέδιο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη δεν έχει παγώσει αλλά δεν γίνονται και οποιεσδήποτε πρακτικές εργασίες για την υλοποίησή του, σύμφωνα με το Νικολάι Τόκαρεφ πρόεδρο της ρωσικής εταιρείας πετρελαϊκών δικτύων «Τρανσνιέφτ», μετόχου του υπό σχεδίαση αγωγού.

«Πριν από ένα μήνα συνεδρίασε το εποπτικό συμβούλιο, στο οποίο οι εταίροι παρόλα αυτά συμφώνησαν ότι η Βουλγαρία οπωσδήποτε θα καλύψει τα έξοδα των άλλων μετόχων, της ρωσικής και ελληνικής πλευράς», ανέφερε ο Ν. Τόκαρεφ σε Ρώσους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι «σήμερα δυστυχώς δεν διεξάγονται πρακτικές εργασίες για το σχέδιο, όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει παγώσει, αλλά όλα προχωρούν με πιο βραδείς ρυθμούς».

Σύμφωνα με τον Ν. Τόκαρεφ εξακολουθεί να λειτουργεί το εποπτικό συμβούλιο και η Διεθνής Εταιρεία σχεδίασης του έργου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, όμως «προς το παρόν δεν προγραμματίζουμε κάποιες δραστήριες κινήσεις, γιατί χρειάζεται πρώτα να ληφθεί απόφαση σε πολιτικό επίπεδο», ανέφερε ο κ. Τόκαρεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «δεν μπορείς να χτυπάς συνεχώς μία πόρτα, που δεν σου ανοίγουν».

Στο παρελθόν επανειλημμένως η «Τρανσνιέφτ», που έχει το συντονισμό του έργου από πλευράς ρωσικού Δημοσίου, έχει επικρίνει το γεγονός ότι η Βουλγαρία δεν χρηματοδοτεί κατά το μερίδιο που της αντιστοιχεί το σχέδιο του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται το χρέος της.

Σύμφωνα με πηγή της ρωσικής εταιρείας, την οποία επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι, το χρέος της Βουλγαρίας χωρίζεται σε εκείνο έναντι της μικτής εταιρείας και έναντι των άλλων μετόχων και κατά τη συμφωνία, που έχει επιτευχθεί πρέπει πρώτα να γίνει απόσβεση του εταιρικού χρέους, γιατί η διόγκωσή του απειλεί με χρεοκοπία την υπάρχουσα εταιρεία του έργου.


Read more...

ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ


Την Τετάρτη 19/01/2011 στην ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, στις 14:00μ.μ, οι Ανεξάρτητοι Βουλευτές Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου, θα παρουσιάσουν την διακήρυξη της πολιτικής τους κίνησης.

Read more...

Ορατός ο κίνδυνος νέων απεργιών στις συγκοινωνίες Διάσπαση στο μέτωπο των εργαζομένων


Να προσέλθουν στο διάλογο, χωρίς όμως να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους την επόμενη εβδομάδα αποφάσισαν σήμερα οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες.

Την απόφαση έλαβε, μετά από πολύωρη συνεδρίαση, το Συντονιστικό Όργανο της Επιτροπής Αγώνα των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, με εξαίρεση του εργαζόμενους στο Μετρό, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις απεργίες όσο διαρκεί ο δημόσιος διάλογος.

Από την πλευρά του το υπουργείο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος με ομηρία των εκατοντάδων χιλιάδων επιβατών, ξεκαθαρίζοντας ότι η πόρτα του θα είναι ανοιχτή μόνο σε όσους δεν απεργούν.

Η διάσπαση στο μέτωπο των εργαζομένων των αστικών συγκοινωνιών είχε διαφανεί νωρίτερα, μετά την πρόταση του υπουργείου Μεταφορών για διάλογο επί του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση του ΟΑΣΑ.

Οι εργαζόμενοι στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα δεν κατάφεραν να εμφανίσουν κοινή γραμμή απέναντι στην πρόσκληση του υπουργού Μεταφορών Δημ. Ρέππα για διάλογο.

Στο πλαίσιο αυτό αποφάσισαν μόνο κάποια σωματεία να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους για όσο διάστημα διαρκέσει ο διάλογος, προειδοποιώντας ωστόσο και αυτά ότι «σε περίπτωση που αυτός αποδειχθεί προσχηματικός και ναυαγήσει», θα συνεχίσουν τον αγώνα και θα τον κλιμακώσουν με κάθε τρόπο.

Ορισμένα σωματεία, κυρίως του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, των αστικών λεωφορείων, των τρόλεϊ και του τραμ, παρέπεμψαν τις όποιες αποφάσεις για τη συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεων σε νέες γενικές συνελεύσεις που θα γίνουν σε κάθε μέσο ξεχωριστά την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων αυτών αποφάσισαν να μην πάνε σε διάλογο με τις διοικήσεις των εταιρειών, αλλά μόνο με το υπουργείο Μεταφορών.

Σκληρή πάντως αναμένεται να είναι και η στάση του υπουργείου Μεταφορών, κύκλοι του οποίου τόνισαν στα «ΝΕΑ» ότι «διάλογος θα γίνει μόνο με όσα σωματεία δεν απεργούν». Όπως συμπλήρωναν οι ίδιοι κύκλοι, «διάλογος με εκείνους που θα κρατούν σε ομηρία το επιβατικό κοινό δεν πρόκειται να γίνει».

Πάντως, από σήμερα το πρωί, προτού ξεκινήσει η συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής, οι εργαζόμενοι στο Μετρό (ΣΕΛΜΑ), που είχαν εξαγγείλει 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες για την ερχόμενη Δευτέρα, ανακοίνωσαν την προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεών τους για όσο χρόνο διαρκέσει ο δημόσιος διάλογος.

Όμως, στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι ο διάλογος δεν θα αφορά μόνο το νομοσχέδιο για τον ΟΑΣΑ, «αλλά και μια σειρά ζητημάτων για τα οποία παλεύουν τους τελευταίους 10 μήνες»। Επίσης, ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους και οι τεχνικοί της ΕΘΕΛ, με τους οποίους το υπουργείο Μεταφορών ξεκινά τον διάλογο την ερχόμενη Δευτέρα.

.tanea.gr

Read more...

Σβήνει ο πυρσός...



Στις 20 Ιανουαρίου ο Σαμαράς αλλάζει το σήμα της ΝΔ!...
Τον πυρσό, που καθιερώθηκε ως σήμα της ΝΔ, "σβήνει" ο Σαμαράς, καθώς απο τις 20 Ιανουαρίου το κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αλλάζει λογότυπο!

Σύμφωνα με...
την εφημερίδα "Δημοκρατία" ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη στα χέρα του το νέο μοντέρνο σχεδιαστικά λογότυπο που θα αποπνέει δυναμική και όχι στατικότητα, όπως το σημερινό, ενώ θα παίζει και με τα χρώματα και θα συμβολίζει το πέρασμα την Κεντροδεξιάς στη νέα εποχή.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αν και ο πυρσός δεν θα υπάρχει με την μορφή που είναι γνωστός, εξετάζεται στο γράφημα που θα το αντικαταστήσει να μπορεί να αγνωρίζεται προοπτικά!

Παράλληλα, το νέο σήμα της ΝΔ θα αποκτήσει εταιρική ταυτότητα. Σε όλα τα έντυπα, τα φυλλάδια, τις επιστολές, αλλά και σε κάθε προϊόν που θα έχει το κόμμα θα είναι το ίδιο, ώστε να κατοχυρώνεται και να αξιοποιείται είτε με πωλήσεις αναμνηστικών, είτε για να δίνεται ως επιβράβευση σε εκδηλώσεις του κόμματος. Η εφημερίδα, επισημαίνει, ότι την ίδια ημέρα αναμένεται να παρουσιαστεί και το νέο διαδικτυακό πόρταλ του κόμματος.

Σημειώνεται ότι ο πυρσός ως σήμα της ΝΔ καθιερώθηκε απο τον Κ.Καραμανλή ύστερα απο πρόταση του Ευάγγελου Αβέρφωφ. Και τώρα αλλάζει με απόφαση ενός πολιτικού "παιδιού" του Αβέρωφ, του Αντώνη Σαμαρά.
www.parapolitka.gr


Read more...

Στη Βουλή δικογραφία κατά του Κ. Σημίτη για τα swap...



Στη Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ύστερα από μήνυση που υπέβαλε Αυστριακός οικονομολόγος κατά του διεθνούς τραπεζικού ομίλου Goldman Sachs σχετικά με τη σύναψη ειδικής δανειακής σύμβασης τύπου swap με το ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη προς τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, η δικογραφία σχηματίστηκε κατά του Κώστα Σημίτη, καθώς "κατά τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης, προέκυψε σύνολο καταγγελιών σχετικά με αξιόποινες πράξεις που φέρεται ότι τελέστηκαν από τον Έλληνα Πρωθυπουργό και μέλη του υπουργικού συμβουλίου κατά το χρονικό διάστημα των ετών 2000-2001".

Τον Απρίλιο του 2010 ο Αυστριακός οικονομολόγος Fayad Mulla-Khalli υπέβαλε μήνυση κατά της Goldman Sachs, κατηγορώντας την ότι παραποίησε τον ισολογισμό της, εξαπάτησε την Ε.Ε. και τους πολίτες της και έθεσε σε κίνδυνο την Ευρωζώνη με τη σύναψη του swap για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου.
enet.gr


Read more...

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπουτσή-Παπαδημούλη για την προσαγωγή του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ

Υποσχέθηκε περαιτέρω έρευνα

Ο υπουργός άφησε αιχμές για όσους καλλιεργούν κλίμα αντιπαλότητας μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ
Ο υπουργός άφησε αιχμές για όσους καλλιεργούν κλίμα αντιπαλότητας μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη επικοινώνησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, σχετικά με την υπόθεση της προσαγωγής του Δημοσθένη Παπαδάτου.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι η προσαγωγή του Δημοσθένη Παπαδάτου οφείλεται σε συμπτώσεις που έπρεπε να διευκρινιστούν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής.

«Και ότι σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Αρχηγείου της Αστυνομίας σε καμία περίπτωση δεν είχε την οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα».

Ο ίδιος επανέλαβε τον προσωπικό του σεβασμό στην κοινοβουλευτική και πολιτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για την περιπέτεια του κ. Παπαδάτου.

«Υποσχέθηκα στον κ. Παπαδημούλη ότι θα διερευνήσω περισσότερο το περιστατικό παρά την κατηγορηματική διάψευση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας περί της καταγγελλόμενης βίαιης μεταχείρισης του.»

Καταλήγοντας ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να παρακολουθήσω την άθλια προσπάθεια ορισμένων που επιμένουν να εμφανίζουν την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά ότι έχουμε στοχοθετήσει το ΣΥΡΙΖΑ παραποιώντας και παρερμηνεύοντας κάθε κυβερνητική δήλωση, πράξη ή νομοθετική πρωτοβουλία.

» Ακριβώς το αντίθετο θα μπορούσα να ισχυρισθώ αλλά το αντιπαρέρχομαι. Ας αφήσουν, λοιπόν, τις σκιαμαχίες και την κατασκευή 'εχθρών' και ας επιμείνουμε όλοι μαζί στην κοινή προσπάθεια για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας μας».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Οξύτατη αντιπαράθεση στη Βουλή

Σε υψηλούς τόνους και με βαριές εκφράσεις διεξήχθη η συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά στη Βουλή. Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την Αλ.Παπαρήγα ότι τα περί μυστικής διπλωματίας αποτελούν «κοινή συκοφαντία». Δεν σας εμπιστευόμαστε απάντησε η γγ του ΚΚΕ.

Σε υψηλούς τόνους και με πυρά εκατέρωθεν διεξήχθη η συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά στη Βουλή με τον Γιώργο Παπανδρέου να κατηγορεί την Αλέκα Παπαρήγα ότι οι αιτιάσεις περί μυστικής διπλωματίας στα ελληνοτουρκικά αποτελούν κοινή συκοφαντία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της γενικής γραμματέως του Κ.Κ.Ε. ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «παρά τις συνεχείς διαψεύσεις μας για τα περί μυστικής διπλωματίας, εσείς έχετε ένα μόνιμο τροπάριο».

Και συμπλήρωσε: «Θα σας κατηγορήσω για κοινή συκοφάντηση της προσπάθειας της κυβέρνησης για την οικοδόμηση μίας νέας σχέσης με τη γείτονα».

Οξύτατη αντιπαράθεση στη Βουλή

«Έχουμε διαφορά στον DNA μας» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου «Μπορείτε να διαφωνείτε ή να συμφωνείτε με τους χειρισμούς μας, αλλά δεν επιτρέπεται αυτή η ανεύθυνη εικοτολογία από πλευρά σας που δημιουργεί φοβίες και ηττοπάθεια», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες διατυπώσεις του ενώπιον των τούρκων πρέσβεων στο Ερζερούμ, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως πρόκειται για μία απλή διατύπωση της αλήθειας και όχι για λεονταρισμό, «γιατί θέλουμε να προχωρήσει η ανάπτυξη των σχέσεων» με την Τουρκία και να υπάρξει η επένδυση σε μία σταθερή σχέση.

Οξύτατη αντιπαράθεση στη Βουλή

Παπαρήγα: «Δεν σας εμπιστευόμαστε».

«Ο τρόπος που μας απαντάτε επιβεβαιώνει ότι σας έχουμε πιάσει στα πράσα», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα συμπληρώνοντας ότι «τα τολμηρά σας λόγια στο Ερζερούμ αυξάνουν τις ανησυχίες μας, γιατί η ιστορία μας έχει δείξει ότι οι μεγάλες παραχωρήσεις γίνονταν μετά από παχιά λόγια».

«Δεν σας εμπιστευόμαστε και μακάρι να μας διαψεύσετε», δήλωσε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Δεν μιλάμε έχοντας τα μάτια στραμμένα στις κάλπες. Κοιτάμε όμως τι θα γίνει μετά από 10, 15 χρόνια».

«Δεν περίμενα να μας εμπιστευόσαστε, αλλά εμπιστευτείτε λίγο τη δική σας κοινή λογική. Με ποια λογική μπορεί να μιλήσει κανείς μαζί σας και να σας εμπιστευτεί;» ανταπάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου και ρώτησε ξεκάθαρα το ΚΚΕ:

«Αφού λέτε ότι η προοπτική του Διεθνούς Δικαστηρίου αποτελεί από μόνη της παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, εσείς τι προτείνετε; Αυτοδικία; Το δίκαιο του ισχυρού; Στρουθοκαμηλισμό; Στασιμότητα; Σύρραξη;»

Δ. Αλειφερόπουλος


Read more...

Εισήγηση για παραγραφή για Δούκα, Κοντό και Μπασιάκο

Για το αδίκημα της απιστίας στο Βατοπέδι


http://img.protothema.gr/9368EF0B196195BB82E3372D24E117B2.jpg
Την παραγραφή του αδικήματος της απιστίας για τους πρώην υπουργούς της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας Αλέξανδρο Κοντό, Ευάγγελο Μπασιάκο και Πέτρο Δούκα, φέρεται να εισηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο, ο εισαγγελέας κ. Μ. Ανδριωτέλλης.

Αν η εισήγησή του γίνει δεκτή από το Δικαστικό Συμβούλιο, που θα έχει και τον τελευταίο λόγο, τότε το αδίκημα της απιστίας παραγράφεται οριστικά για τους τρεις πρώην υπουργούς της ΝΔ.

Το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί με βούλευμά του, το οποίο είναι αμετάκλητο. Επίσης, τα μέλη του θα κρίνουν αν η δικαστική έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση του Βατοπεδίου θα κριθεί από την τακτική Δικαιοσύνη ή θα παραμείνει στην αρμοδιότητα του Δικαστικού Συμβουλίου.

Το πιθανότερο είναι η υπόθεση να επιστραφεί στην εφέτη ανακρίτρια κα. Ειρήνη Καλού, προκειμένου να συνεχίσει την ανάκριση για τα μη πολιτικά πρόσωπα.

Σχόλιο της ΝΔ

«Κόλαφο για το ΠΑΣΟΚ» χαρακτηρίζουν κοινοβουλευτικοί κύκλοι της ΝΔ την πρόταση του εισαγγελέα προς το Δικαστικό Συμβούλιο.

Σχετικά με τη θέση του εισαγγελέα, πως η Βουλή θα έπρεπε να είχε ήδη διαπιστώσει την παραγραφή των ενδεχόμενων αδικημάτων και να μην παραπέμψει τους τρεις υπουργούς στο Δικαστικό Συμβούλιο, κύκλοι της ΝΔ παρατηρούν πως «η παραβίαση του Συντάγματος από την κυβερνητική πλειοψηφία, προκειμένου να υλοποιηθεί στο ακέραιο η σκευωρία, έπεσε στο κενό».

«Η κυβέρνηση επεχείρησε θεσμική εκτροπή. Η ΝΔ εξ αρχής την κατήγγειλε. Η σημερινή πρόταση του αρμοδίου δικαστικού λειτουργού αποτελεί δικαίωση της ΝΔ, της θεσμικής τάξης και της κοινής λογικής. Αποκαλύπτεται περίτρανα πλέον ο πολιτικός αμοραλισμός και ο λαϊκισμός, απ’ τον οποίο διακατέχεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους» καταλήγουν οι κύκλοι της ΝΔ.

Read more...

Ανοιχτά διόδια σε Αττική Οδό, Μάλγαρα και Λεπτοκαρυά

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από το ΠΑΜΕ


http://img.protothema.gr/69FB76FC5E1A7E85AF4464AD447629CF.jpg
Ανοιχτά είναι τα διόδια στην Αττική οδό, καθώς επίσης στα Μάλγαρα Θεσσαλονίκης και στη Λεπτοκαρυά Πιερίας, κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, λόγω συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ άνοιξαν τις μπάρες και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, επιτρέποντας στους οδηγούς να περνούν ελεύθερα χωρίς να καταβάλουν το προβλεπόμενο αντίτιμο.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν, μαζί με το ΠΑΜΕ, η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος (ΟΓΕ).

Οι διοργανωτές ζητούν την κατάργηση των διοδίων.
Read more...

“Ήπια” υποβάθμιση από την Fitch

Τι λέει το υπουργείο Οικονομικών


http://img.protothema.gr/5D3F8C8028C7C76C8C52836217B4A2A2.jpg
Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα προχώρησε η Fitch Ratings, προς επιβεβαίωση του ρεπορτάζ που είχε μεταδώσει την Τετάρτη το protothema gr. περί ηπιότερης, της αναμενόμενης, κίνησης.

Ειδικότερα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε “BB+” από “BBB-” και τη βραχυπρόθεσμη σε “B” από “F2” ενώ τη μετακίνησε από το Rating Watch Negative. Το outlook των αξιολογήσεων είναι αρνητικό.

Η Fitch παράλληλα επιβεβαίωσε Country Ceiling της ευρωζώνης σε “AAA” το οποίο ισχύει για όλες τις χώρες-μέλη.

Η πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή και στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών που μαζί προσδιορίζουν τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους έχουν μόλις πρόσφατα αξιολογηθεί θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στο πλαίσιο της εκταμίευσης του δανειακού προγράμματος των 110 δισ. ευρώ, τονίζει σχετικά το υπουργείο Οικονομικών.

Και προσθέτει πως, με βάση αυτή την αξιολόγηση η σημερινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch κατά μία βαθμίδα (ΒΒΒ- σε ΒΒ+) με αρνητικές προοπτικές, υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη ενός νέου πλαισίου για τους οίκους αξιολόγησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η σημερινή απόφαση της Fitch έρχεται ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας ένστασης, την οποία υπέβαλε η χώρα στην πρόθεση του οίκου αξιολόγησης για μεγαλύτερη υποβάθμιση.
“Αναγνωρίζουν την πρόοδο…”

Στην ανακοίνωση της υποβάθμισης η Fitch σημειώνει την πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η χώρα μας το 2010 – έξι μονάδες του ΑΕΠ παρά την ύφεση – όπως επίσης και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στη συνέχιση του προγράμματος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η ανακοίνωση βασίζει την απόφαση του οίκου σε αμφιβολίες για την μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και πρόσβασης στις αγορές, στην αβεβαιότητα για τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2011 καθώς και στην «έλλειψη σαφήνειας» για την στήριξη της Ελλάδας από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο μέλλον.
Η συνέπεια της πορείας του δημοσιονομικού προγράμματος της χώρας, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί, αλλά και αυτές που έχουν δρομολογηθεί και η επικείμενη επιμήκυνση της αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ είναι όλα στοιχεία που αναδεικνύουν ότι η απόφαση υποβάθμισης δεν μπορεί να αιτιολογηθεί από τα αντικειμενικά πραγματικά δεδομένα για την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, με την απόφαση αυτή αναδεικνύεται η ανάγκη να παρθούν σύντομα οι αναγκαίες αποφάσεις για την ολοκλήρωση της συγκροτημένης Ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η ανακοίνωση της Fitch τονίζει ότι υψηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη μαζί με την αποτελεσματική εφαρμογή του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής μπορεί να επιφέρει αναθεώρηση της πιστοληπτικής προοπτικής από αρνητική σε σταθερή και θα έχει θετική επίδραση στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Read more...

Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί

Δεν τα βρήκαν με Λοβέρδο


http://img.protothema.gr/
Σε πλήρη διάσταση απόψεων με τον υπουργό Υγείας ήρθαν οι φαρμακοποιοί, κατά τη συνάντησή τους το πρωί της Παρασκευής, με θέμα την απελευθέρωση του συγκεκριμένου επαγγέλματος.

Οι φαρμακοποιοί αρνούνται να ανοίγουν το απόγευμα της Δευτέρας και της Τετάρτης, ενώ τονίζουν ότι θα σταματήσουν την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους, εφόσον τα ταμεία δεν τους εξοφλήσουν άμεσα τα οφειλόμενα.

Αντιδρώντας στις ρυθμίσεις του υπουργείου Υγείας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος του Πειραιά, αποφάσισε να κλείσει τα φαρμακεία την Δευτέρα και την Τρίτη 17 και 18 Ιανουαρίου.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει, ότι η επέκταση του ωραρίου και η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, οδηγεί σε κλείσιμο των μικρομεσαίων φαρμακείων και εξοντώνει τους φαρμακοποιούς.
Read more...

Χέρι ιδιωτών και στα εργοστάσια που θα φτιάξει η ΔΕΗ

Σε διαβούλευση από την Κομισιόν η ελληνική πρόταση


http://img.protothema.gr/07718D5D69F0025B90EACA4135D1ABB3.jpg
Ακόμη και στα νέα λιγνιτικά εργοστάσια που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια θα έχουν πρόσβαση κατά 40% οι ιδιώτες, είτε με ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας, είτε με ανταλλαγές με δικά τους εργοστάσια είτε και μέσω της κατασκευής και της απευθείας συμμετοχής σε αυτά.
Αυτό προβλέπεται στο σχέδιο που έθεσε προς διαβούλευση, έως τις 11 Φεβρουαρίου, η Κομισιόν, έπειτα από την πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού της χώρας σε σχέση με τους λιγνίτες, όπου μέχρι τώρα η ΔΕΗ έχει το 100%, δηλαδή αποτελεί μονοπώλιο.

Η ελληνική πρόταση προβλέπει ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας που αντιστοιχεί σε 457 μεγαβάτ από τα φιλέτα της ΔΕΗ, δηλαδή τα πιο καινούργια εργοστάσια Άγιος Δημήτριος 5, Μελίτη, Μεγαλόπολη 3 και Μεγαλόπολη 4.
Άλλα 442 μεγαβάτ θα προκύψουν έως τον Ιανουάριο του 2012 ή, σε κάθε περίπτωση, εντός 9μήνου από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η τελική ρύθμιση, από τα εργοστάσια που πρόκειται, λόγω παλαιότητας, να αποσυρθούν σταδιακά έως το 2020. Αυτά είναι οι μονάδες Άγιος Δημήτριος 1, Άγιος Δημήτριος 2, Άγιος Δημήτριος 3, Άγιος Δημήτριος 4, Αμύνταιο 1, Αμύνταιο 2, Καρδία 1, Καρδία 2, Καρδία 3, και Καρδία 4. Συνολικά και σταδιακά, από αυτές τις μονάδες θα δοθούν με ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας στον ιδιωτικό τομέα 1.043 μεγαβάτ, τα οποία μπορεί να συμπληρωθούν, εφόσον αποσυρθεί κι άλλα εργοστάσια, ούτως ώστε το 40% να είναι σε ιδιωτικά χέρια.
Ωστόσο, από το κείμενο που έχει τεθεί προς διαβούλευση από την Κομισιόν προκύπτει με σαφήνεια ότι οι ανταγωνιστές θα έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε ποσοστό 40% σε νέες μονάδες καύσης λιγνίτη. Η ΔΕΗ έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμό για την κατασκευή νέου εργοστασίου στην Πτολεμαϊδα – αναμένει έως τις 8 Φεβρουαρίου προσφορές για το προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ έργου – ενώ ανάλογος σχεδιασμός υπάρχει και για την περιοχή της Φλώρινας.

Σε περίπτωση, τώρα, που δεν διαφανεί ότι μπορεί να περπατήσει το μοντέλο των ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας, η χώρα μας εναλλακτικά θα πρέπει να προχωρήσει:
-Είτε σε μονομερείς παραχωρήσεις μέσω διαγωνισμών ισχύος του 40% των λιγνιτικών της ΔΕΗ αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2013
-Σε πώληση ή ανταλλαγή των εργοστασίων Άγιος Δημήτριος 5, Μελίτη, Μεγαλόπολη 3 και Μεγαλόπολη 4, οι οποίες εκτιμάται ότι αντιστοιχούν στο 40% της εγκατεστημένης λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ.
Το θετικό για την ΔΕΗ είναι ότι δεν τίθεται ζήτημα ενοικίασης των λιγνιτικών εργοστασίων, κάτι που επουδενί δεν ήθελαν υπουργείο και κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού. Το αρνητικό είναι ότι σε περίπτωση που το μοντέλο των ανταλλαγών ηλεκτρισμού δεν προχωρήσει, η ΔΕΗ ίσως υποχρεωθεί να πουλήσει τα “φιλέτα” της.
Read more...

Ιδού οι συλληφθέντες για πιθανή συνεργασία με τους Πυρήνες της Φωτιάς

Συναγερμός εν όψει της δίκης της Δευτέρας

http://img.protothema.gr/19899811648A6D944057FDB52E6DBEA8.jpg

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ρόλο της 28χρονης Γερμανίδας Marie Fee Meyer, που συνελήφθη το απόγευμα ερευνούν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, καθώς φέρεται να είχε στενές σχέσεις με τους τέσσερις συλληφθέντες.

Καλά πληροφορημένες πηγές λένε πως η 28χρονη τους τελευταίους μήνες διέμενε σε διαμέρισμα της Νέας Ιωνίας, ενώ η μητέρα της Barbara Meyer καταζητείτο από το 1993 με διεθνές ένταλμα σύλληψης των γερμανικών αρχών για συμμετοχή στην οργάνωση RAF.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι αστυνομικοί πραγματοποιούν έρευνα στο σπίτι στο οποίο διέμενε η 28χρονη, στην οδό Κιουταχίας στον Περισσό προκειμένου να εντοπίσουν στοιχεία ή ακόμη και οπλισμό.

Την ίδια ώρα τα στοιχεία των τεσσάρων συλληφθέντων και τις φωτογραφίες τους έδωσε στη δημοσιότητα η Αστυνομία.

Πρόκειται για τους:
1. Χαράλαμπος Τσιλιανίδης του Αθανασίου και της Στυλιανής, ετών 23
2. Δημήτριος Φέσσας του Νικολάου και της Ελισάβετ, ετών 23
3. Δημήτριος Δημτσιάδης του Παναγιώτη και της Ιωάννας, ετών 23
4. Σωκράτης Τζίφκας του Δημητρίου και της Ουρανίας, ετών 21
Σε έρευνες που διενεργήθηκαν, παρουσία Εισαγγελέα, σε ημιυπόγειο διαμέρισμα επί της οδού Κορδελιού 30 στον Βύρωνα, καθώς και σε διαμέρισμα πρώτου ορόφου στην οδό Δ. Πλαστήρα 14 στον Ταύρο, τα οποία ενοικίαζαν με πλαστά στοιχεία ταυτότητας οι συλληφθέντες, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:
• Ένα πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov
• Ένα πιστόλι 9 mm , με γεμιστήρα 10 φυσιγγίων
• Εκατό φυσίγγια των 7,62 mm
• Εκατόν είκοσι φυσίγγια των 9 mm
• Ένας σιγαστήρας για Kalashnikov
• Τρεις φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
• Πέντε USB φορητοί δίσκοι
• Δύο Εξωτερικοί σκληροί δίσκοι
• Τέσσερα κινητά τηλέφωνα
• Οκτώ δελτία αστυνομικής ταυτότητας, εκ των οποίων τα τέσσερα των ιδίων των συλληφθέντων
• Κενά έντυπα φοιτητικών δελτίων ταυτότητας
• Δύο στρογγυλές σφραγίδες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
• Χειρόγραφες σημειώσεις
• Εννέα πιστωτικές κάρτες
• Το χρηματικό ποσό των 4.000 ευρώ
• Μονωτικές ταινίες
• Λαμπτήρες
• Κλειδιά
• Σετ εργαλείων με κολλητήρι
• Κατσαβίδια
• Μία φορητή συσκευή πλαστικοποίησης

Τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για εργαστηριακές εξετάσεις. Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της εργαστηριακής – βαλλιστικής έρευνας προκύπτει ότι το πιστόλι των 9 mm , δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενη τρομοκρατική ενέργεια. Συνεχίζεται η εξέταση του για τυχόν ταύτιση του με άλλες αξιόποινες πράξεις.
Read more...

Μ. ΓΛΕΖΟΣ : "ΣΤΑ 162 ΔΙΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΦΕΙΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"


Σύμφωνα με τις αποφάσεις που επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων, οι μετρήσιμες, καταγεγραμμένες αποζημιώσεις που η Γερμανία οφείλει στη χώρα μας, ανέρχονται σε 162 δισεκατομμύρια ευρώ και αφορούν στις επανορθώσεις για...
την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και τα αναγκαστικά δάνεια που σύναψε με την Ελλάδα.
Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι αποζημιώσεις που οφείλει στους συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής κατοχής.
Αυτά τόνισε ο Μανώλης Γλέζος αντιστασιακός και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς σε συνέντευξή που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ.gr.
Ο Μανώλης Γλέζος χαρακτηρίζει σοβαρή την ενέργεια του Πρωθυπουργού για το αίτημα παρέμβασης στη δίκη στο δικαστήριο της Χάγης και προτείνει για να αποκτήσει πολιτικό βάρος η εκδίκαση της υπόθεσης, να παραστούν στην εκδίκαση της υπόθεσης ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο υπουργός Εξωτερικών και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα καλεί τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας να βοηθήσουν τους συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας σε ολόκληρη τη χώρα να προχωρήσουν σε αγωγές και να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.
Δεν συγχέονται οι αποζημιώσεις των θυμάτων με τις επανορθώσεις
Σύμφωνα με τον Μανώλη Γλέζο το τεράστιο θέμα των επανορθώσεων προς το δημόσιο χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:
Αρχαιολογικοί θησαυροί. "Τα δώρα", όπως χαρακτηρίζει ο Μανώλης Γλέζος των "δωσίλογων Ελλήνων" στους Γερμανούς, που φυσικά τα έπαιρναν από τα μουσεία.
Μία δεύτερη κατηγορία που εντάσσεται στους αρχαιολογικούς θησαυρούς, αφορά τη ληστεία όπως χαρακτηρίζει "που έκαναν από τα μουσεία οι Γερμανοί Αρχαιολόγοι" και μία τρίτη κατηγορία αφορά τις παράνομες και μυστικές αρχαιολογικές ανασκαφές που έκαναν οι Γερμανοί αρχαιολόγοι χωρίς την παρουσία της ελληνικής αρχαιολογικής υπηρεσίας.
"Τα αντικείμενα αυτά έχουν καταγραφεί από την ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία και έχει σχετικό κατάλογο το τμήμα αρχαιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου" αναφέρει ο κ. Γλέζος.
Αναγκαστικά Δάνεια. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», η χώρα μας από το 1828 δανείζεται. Μία φορά βρέθηκε στη θέση να δανείσει και αυτή ήταν στη χειρότερη στιγμή της ιστορίας της όπως αναφέρει χαρακτηριστικά "τη μαύρη περίοδο της κατοχής, μέσα στο θανατικό της πείνας, η Ελλάδα δάνειζε τη Γερμανία. Την υποχρέωσαν οι κατακτητές -και για αυτό λέγεται και αναγκαστικό δάνειο- και μάζεψαν ότι πλούτο υπήρχε στη χώρα, τον μετέφεραν στη Γερμανία για να ζήσει ο Γερμανικός Λαός". Το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο ανήλθε στο ύψος των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (αγοραστικής αξίας 1938) ποσό το οποίο με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας μεταφράζεται σε 54 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους.
Καταστροφή της Ελληνικής Οικονομίας. Οι πολεμικές επανορθώσεις δεν αφορούν τις πολεμικές συγκρούσεις των δύο στρατών ή του γερμανικού στρατού με τις αντάρτικες ομάδες κατά τη διάρκεια της κατοχής. Στο Παρίσι το 1945, αμέσως μετά την κατάρρευση των δυνάμεων του Άξονα, η Διεθνής Διάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε το ποσό των 7 δισεκατομμυρίων 100 εκατομμυρίων δολαρίων (αγοραστικής αξίας 1938) για τις καταστροφές που προξένησαν στη χώρα τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα. Το ποσό αυτό, επίσης με βάση τη μετατροπή και τα στοιχεία που έδωσε στην επιτροπή η Τράπεζα της Ελλάδας, μεταφράζεται σε 108 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς τους τόκους.
Read more...

Ελπίζουν ότι θα πάρουν ανάσα με τις εκπτώσεις!

Πρωτοφανή μείωση τιμών υπόσχονται οι έμποροι


http://img.protothema.gr/0D649FA8291E5E5F889B6098BAA92769.jpg
Ξεκινούν από το Σάββατο το πρωί οι χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες κι αποτελούν την τελευταία ελπίδα του οργανωμένου εμπορίου για ανάκαμψη.

Μετά από μια άσχημη εορταστική περίοδο που σημαδεύθηκε από πτώση έως και κατά 40% στους τζίρους, οι επιχειρήσεις επιδιώκουν την αντεπίθεση ελπίζοντας σε μια τελική σανίδα σωτηρίας.

Πάντως, οι προσφορές έχουν ξεκινήσει εδώ και δέκα ημέρες καθώς στα είδη ένδυσης όλες οι γνωστές επιχειρήσεις με μηνύματα ενημερώνουν το κοινό για παροχές έως και –30%.

Το ίδιο κάνουν και τα μεγάλα εμπορικά, όπως για παράδειγμα το Athens Heart, που μιλά για χειμερινές εκπτώσεις έως και 70% (!). Σημαντικές προσφορές θα πραγματοποιηθούν λίγο πολύ σε όλους τους κλάδους, οι οποίοι εξάλλου βάλλονται εξαιτίας της κρίσης.

Την ίδια στιγμή για πρώτη φορά το εμπόριο συζητά ανοικτά το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, ακόμα και με άνοιγμα των μαγαζιών κάποιες Κυριακές του έτους.

Ένα πλαίσιο, το οποίο όμως ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί, παρά τις ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που φοβούνται οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είναι τα κανόνια στην περίπτωση που οι εκπτώσεις δεν πάνε καλά. Ήδη εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 7.000 επιχειρήσεις που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Read more...

Καθίζηση στο δρόμο, μετά την αύξηση στα διόδια!

Πολίτες προσφεύγουν και πάλι για τις κάμερες και…

http://img.protothema.gr/48E748C92FDF2B0026C83920EDA538EA.jpg
Δρόμοι ημιτελείς, δρόμοι με καθιζήσεις. Ένα μήνα μετά την παράδοση στην κυκλοφορία τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου-Τρίπολης- Καλαμάτας, καθίζηση σημειώθηκε στον κόμβο Παραδείσια. Πρόκειται για ένα από τα πιο προβληματικά σημεία της εθνικής οδού και λίγα χιλιόμετρα μετά τις μεγάλες κατολισθήσεις του 2001.

Σύµφωνα µε την κοινοπραξία, η υποχώρηση του δρόμου «οφείλεται σε υδροφορία του εδάφους» και οι εργασίες αποκατάστασης του θα ολοκληρωθούν σε 10 µέρες. Το τμήμα του έργου «Λεύκτρου-Παραδείσια» μήκους 5 χλμ. είχε παραδοθεί στην κυκλοφορία στις 7 Δεκεμβρίου και μαζί με το Τρίπολη-Αθήναιο που είχε δοθεί νωρίτερα στην κυκλοφορία είχαν εγκαινιάσει το νέο σταθμό διοδίου στην Ασέα.

Για το προβληματικό τμήμα του δρόμου προβλέπεται και δεύτερος σταθμός, η τύχη του οποίου προς το παρόν αγνοείται. Οι πρόοδος των εργασιών στο Κόρινθος-Τρίπολη είχε συνοδευτεί με αναπροσαρμογή της χιλιομετρικής απόστασης του διοδίου από 0,03 ευρώ σε 0,04 ευρώ εκτινάσσοντας τα τέλη διέλευσης περίπου κατά 38%.

Οι αυξήσεις στα διόδια, μαζί με τις πρόσφατες τιμαριθμικές αναπροσαρμογές έχουν γιγαντώσει το κίνημα εναντίον των διοδίων και των εργολάβων που έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλο το εθνικό δίκτυο. Λάδι στη φωτιά ρίχνει και η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υποδομών, το οποίο με τις πλάτες της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων φακελώνει τους οδηγούς και δίνει τα προσωπικά τους στοιχεία στους ιδιώτες.

Προσφυγές από τη ΒΑ Αττική

Για την υπόθεση, καταθέτουν σήμερα προσφυγή εναντίον της απόφασης της Αρχής, πολίτες της Βορειοανατολικής Αττικής και ο δήμος Ωρωπού, οι οποίοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι στερείται νομιμότητας η χρήση καμερών από την κοινοπραξία Νέα Οδός.

Με την προσφυγή τους οι φορείς της ΒΑ Αττικής, ζητούν να ανακληθεί η απόφαση της Αρχής, λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος το θέμα να εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια και να δοθεί το δικαίωμα στους προσφεύγοντες να παραστούν στην συζήτηση για να εκθέσουν τις απόψεις τους.

Σύμφωνα με την Επιτροπή έξι είναι οι κυριότεροι λόγοι της προσφυγής:
-Στο σημείωμα της Αρχής με το οποίο δίνεται η έγκριση για την χορήγηση των στοιχείων δεν ελήφθησαν υπόψη παλαιότερες γνωμοδοτήσεις ή αποφάσεις της Αρχής σύμφωνα με τις οποίες η χρήση καμερών προϋποθέτει την θέσπιση ειδικής νομοθεσίας, η οποία δεν υφίσταται στη συγκεκριμένη περίπτωση.
- Η χρήση καμερών σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης της Εθνικής Οδού Αθηνών –Λαμίας επιτρέπεται σε σταθμούς διοδίων που λειτουργούν με σύστημα ελεύθερης ροής οχημάτων χωρίς μπάρα, που όμως δεν υπάρχει στον επίμαχο δρόμο.
- Η εταιρία Νέα Οδός ΑΕ έχει γνωστοποιήσει στην Αρχή τη λειτουργία Κλειστού Κυκλώματος τηλεόρασης για τρεις σκοπούς στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται η φωτογράφηση για τη τεκμηρίωση μη καταβολής διοδίων τελών.
- Η διατήρηση προσωπικών δεδομένων επιτρέπεται για διάστημα όχι πέραν των 15 ημερών, χωρίς ειδική άδεια της Αρχής. Για διατήρηση των δεδομένων αυτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απαιτείται ειδική άδεια της Αρχής. Όμως στο υπόψη απαντητικό σημείωμα αναγράφεται ότι τα δεδομένα αυτά επιτρέπεται να τηρούνται για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται.
-Με την συγκεκριμένη φωτογράφηση είναι τεχνικά αδύνατο να τεκμηριωθεί η μη καταβολή διοδίων τέλους. Η διάταξη της σύμβασης που ορίζει ότι η βεβαίωση της εταιρίας στηρίζει μαζί με την φωτογράφηση την έκδοση διαταγής πληρωμής χαρακτηρίζεται αντισυνταγματική αφού αναγνωρίζονται δικαιώματα δημοσίου υπαλλήλου σε υπαλλήλους ιδιωτικής εταιρίας.
-Καταστρατηγούνται οι αρχές της αναλογικότητας και της προσφοράς του μέτρου στις οποίες στηρίζεται ο νόμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Read more...

Αχτίδα συνεννόησης στο μέτωπο των συγκοινωνιών ...



ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ
Τα πρώτα σημάδια εκτόνωσης στο μέτωπο των δημοσίων συγκοινωνιών καταγράφηκαν χθες καθώς το υπουργείο Υποδομών κάλεσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς να προσέλθουν σε διάλογο επί του εγκριθέντος από το Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχεδίου για την εξυγίανση των δημοσίων μεταφορών της Αττικής.

Στην ... έκκληση του υπουργού Υποδομών κ. Δ. Ρέππα απάντησαν θετικά αρκετά συνδικαλιστικά σωματεία των υπαλλήλων των μεταφορικών ΔΕΚΟ, τα οποία μάλιστα «πάγωσαν» το πρόγραμμα των κινητοποιήσεών τους, σε μια ένδειξη καλής θέλησης. Βέβαια καθοριστική θα είναι η σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου των συνδικάτων, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους γύρω από το πώς θα πορευθούν σε αυτή τη διαδικασία.

Ηδη το υπουργείο Υποδομών έχει εξουσιοδοτήσει τις διοικήσεις των συγκοινωνιακών οργανισμών να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τα σωματεία των εργαζομένων, ενώ την ίδια στιγμή αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι ο διάλογος με τους εργαζομένους δεν θα διαρκέσει όσο το νομοσχέδιο είναι σε δημόσια διαβούλευση αλλά θα επεκταθεί χρονικά ως την τελική ψήφισή του από τη Βουλή, κατά πάσα πιθανότητα τον επόμενο μήνα.

Ενδεικτικό της αλλαγής κλίματος στο μέτωπο των συγκοινωνιών είναι ότι, παρ΄ όλη την αρχική εντολή του κ. Ρέππα προς τις διοικήσεις των οργανισμών να εφαρμόσουν κάθε νόμιμο μέσο για την ομαλή λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς- και άρα να προχωρήσουν σε πειθαρχικές ή άλλες κυρώσεις κατά των παρανομούντων απεργών-, τελικώς οι επικεφαλής των εταιρειών, παρ΄ όλο που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά της χθεσινής 24ωρης απεργίας, η οποία κηρύχθηκε παράνομη και καταχρηστική, δεν έλαβαν κατασταλτικά μέτρα κατά των απεργών.

Βέβαια, οι διοικήσεις των μεταφορικών ΔΕΚΟ βρίσκονται, κατά πληροφορίες, σε ανοιχτή συνεννόηση προκειμένου να τηρήσουν κοινή γραμμή στο ζήτημα. Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει την πρόκληση για διάλογο ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων της ΕΘΕΛ κ. Ν. Κουλουμπαρίτσης, σημειώνοντας όμως ότι οι αποφάσεις για τη στάση των υπαλλήλων των δημοσίων συγκοινωνιών θα ληφθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού και θα επικυρωθούν από τα διοικητικά συμβούλια των συνδικάτων. Επίσης, και το σωματείο των τεχνικών της ΕΘΕΛ αποφάσισε την παύση των κινητοποιήσεων σε μια κίνηση καλής θέλησης για τη συμμετοχή στον διάλογο, όπως εξηγεί και ο πρόεδρος κ. Α. Ραφτόπουλος. Είναι σαφές ότι ο λόγος των εργαζομένων της ΕΘΕΛ έχει βαρύνουσα σημασία καθώς απαρτίζουν σχεδόν το 60% του συνόλου των υπαλλήλων των αστικών συγκοινωνιών.

Τη συμμετοχή τους στον διάλογο αποφάσισε και το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), όπως επιβεβαιώνει και ο πρόεδρός του κ. Α. Σταματόπουλος. Οπως λέει, σε ένδειξη καλής θέλησης αναστέλλεται η απεργία διαρκείας που είχε κηρυχθεί για την επόμενη εβδομάδα στο μετρό.

Θετικά ανταποκρίθηκαν στην πρόταση για διάλογο και οι εργαζόμενοι στο τραμ, οι οποίοι αποτελούν και τους πλέον χαμηλόμισθους των αστικών συγκοινωνιών, καθώς το μέσο μεικτό ετήσιο μισθολογικό κόστος στην Τραμ ΑΕ ανέρχεται στις 31.500 ευρώ, όταν στους ΗΣΑΠ ξεπερνά τις 80.000 ευρώ.

Αντίθετα, αρνητικά βλέπει το ενδεχόμενο διαλόγου με τις διοικήσεις των οργανισμών ο πρόεδρος των επιχειρησιακών σωματείων των ΗΣΑΠ κ. Ν. Σιαπάτης καθώς κρίνει τη συζήτηση προσχηματική. Ωστόσο, όπως εξηγεί, και οι εργαζόμενοι των ΗΣΑΠ θα καθορίσουν τη στάση τους στη σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου.

Εν τω μεταξύ, μια σκληρή διαπραγμάτευση εκτυλίσσεται και στις επιχειρήσεις του ΟΣΕ με επίκεντρο τόσο τις μετατάξεις που θα γίνουν στον οργανισμό όσο και την υπό σχεδιασμό επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η ομοσπονδία των σιδηροδρομικών δεν αποδέχεται την υποχρεωτική μετάταξη περίπου 400 υπαλλήλων με το επιχείρημα ότι κινδυνεύει η ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, δοθείσης και της εθελοντικής μετάταξης εκατοντάδων υπαλλήλων. Επίσης, ακανθώδες ζήτημα αποδεικνύεται και η διαπραγμάτευση της νέας επιχειρησιακής σύμβασης καθώς διαπιστώνεται τεράστια απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών. Οι σιδηροδρομικοί προειδοποιούν ότι, αν δεν βρεθεί κοινό έδαφος συνεννόησης, θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
BHMA.


Read more...

Ξέφρενη η πορεία της ανεργίας, έφτασε στο 13,5% τον Οκτώβριο...



684.047 άνθρωποι χωρίς δουλειά...
Περισσότεροι από 56.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς δουλειά μέσα σε ένα μήνα, με αποτέλεσμα η ανεργία στη χώρα τον Οκτώβριο να σπάσει και πάλι τα ρεκόρ και να φτάσει στο 13,5%. Περισσότεροι από 680.000 άνθρωποι αναζητούν δουλειά, με την ανεργία να πλήττει πρωτίστως τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Σύμφωνα με... την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) το ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο του 2010 ανήλθε σε 13,5%, έναντι 9,8% τον Οκτώβριο 2009 και 12,6% το Σεπτέμβριο 2010.

Χωρίς δουλειά είναι το 34,5% των νέων, ηλικίας 15-24 ετών, ενώ άνω του μέσου όρου -στο 18,3%- διαμορφώνεται η ανεργία και στις ηλικίες 25-34 ετών.

Η ανεργία δεν αναγνωρίζει την ισότητα των φύλων, δεδομένου ότι εκτός αγοράς εργασίας βρέθηκε το 10,6% των ανδρών, αλλά και το 17,6% των γυναικών.

Αναλυτικά και σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής:

* Το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Οκτώβριο 2010 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.369.543 άτομα.
* Οι άνεργοι ανήλθαν σε 684.047 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.263.751 άτομα.
* Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 135.557 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2009 (μείωση 3,0%) ενώ αυξήθηκαν κατά 3.048 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2010 (αύξηση 0,1%).
* Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 192.908 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2009 (αύξηση 39,3%) και κατά 56.332 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2010 (αύξηση 9,0%).

Η ανεργία φαίνεται να πλήττει περισσότερο τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς στη Δυτ. Μακεδονία φτάνει στο 17,2% και στην Ανατ. Μακεδονία και τη Θράκη στο 15,4%. Στην Αττική η ανεργία έφτανε τον Οκτώβριο το 14,4%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά εντοπίζονται στην Πελοπόννησο (9,5%) και στο Βόρειο Αιγαίο (7,7%).

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρουσιάζονται στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, όπου τον Οκτώβριο έφτασε στο 17,2%, ενώ στην Ανατ. Μακεδονία και τη Θράκη φτάνει στο 15,4%. Στην Αττική το ποσοστό των ανέργων κατά τον ίδιο μήνα έφτανε το 14,4%, ενώ οι περιοχές της χώρας με τα μικρότερα ποσοστά κατά τον συγκεκριμένο μήνα ήταν η Πελοπόννησος και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Η εξέλιξη της ανεργίας Οκτ. 2005 - Οκτ. 2009 Ανεργοι Ποσοστό ανεργίας
2005 463.144 9,5
2006 378.574 7,7
2007 387.743 7,9
2008 367.204 7,4
2009 491.139 9,8
2010 684.047 13,5


Η ανεργία ανά περιφέρεια, Οκτ. 2010 Περιφέρεια % ανεργίας
Δυτ. Μακεδονία 17,2
Ανατ. Μακεδονία - Θράκη 15,4
Κεντρ. Μακεδονία 14,8
Ν. Αιγαίο 14,5
Αττική 14,4
Στερεά Ελλάδα 14,3
Ήπειρος 13,9
Δυτ. Ελλάδα 12,5
Ιόνια Νησιά 11,3
Θεσσαλία 10,6
Κρήτη 9,8
Πελοπόννησος 9,5
Β. Αιγαίο


Read more...

ΦΡΕΝΟ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Π. Γεωργάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Φρένο στις συντάξεις αλλοδαπών βάζει το υπουργείο Εργασίας. Εγκύκλιος του ΙΚΑ τονίζει ότι δεν θα χορηγείται το κατώτατο όριο σε παλαιούς ασφαλισµένους που λαµβάνουν από τη χώρα προέλευσής τους οικονοµικό βοήθηµα / σύνταξη. Μάλιστα, για τη...
χορήγηση δεύτερης σύνταξης θα απαιτούνται αυξηµένες χρονικές προϋποθέσεις.

Ως γνωστόν, ηλικιωµένοι, κυρίωςαπό τη Βουλγαρία και τη Ρουµανία, που έρχονται στην Ελλάδα µε µόλις ενάµιση χρόνο δουλειά, λαµβάνουν σύνταξη και επιπλέον συµπληρωµατικές παροχές από τα ασφαλιστικάταµεία. Οπως αποκάλυψαν οι έλεγχοι στα ασφαλιστικά ταµεία, σηµαντικός αριθµός αλλοδαπώνδηλώνει ότι διαµένει µόνιµα στην Ελλάδα καιπαίρνει το σύνολο της σύνταξης, ενώ στην ουσία περνάει το µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα στη χώρα του. Επίσης, οι αλλοδαποί που παίρνουν σύνταξη µπορούν στη συνέχεια να υποβάλουν τα χαρτιά τους και για το Επίδοµα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ)! Ετσι, αν και έχουν καταβάλει ελάχιστες εισφορές στα ασφαλιστικά ταµεία της Ελλάδας, η κύρια σύνταξή τους µαζί µε το ΕΚΑΣ µπορεί να φτάσει τα 720 ευρώ.

Εχουν στήσει «φάµπρικα»
Οπως τόνιζαν χθες στελέχη τουΙΚΑ, στη Βουλγαρία, τη Ρουµανία,την Αλβανίακαι τη Γεωργία ο µέσος όρος σύνταξης δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ. Μεένσηµα ενός έωςτριών ετών στην Ελλάδα λαµβάνουν σύνταξη µέχρι και 600 ευρώ. Μάλιστα, οι περισσότεροι δεν διαµένουν πλέον εδώ, αφού έχουν επιστρέψει στη χώρα τους και λαµβάνουν τραπεζικώς τη σύνταξη. Πολλές είναι και οι καταγγελίες για την ύπαρξη κυκλωµάτων τα οποία µε µία ταρίφα γύρω στα 1.000 ευρώ βγάζουν συντάξεις στουςαλλοδαπούς δηλώνοντας ψεύτικη διεύθυνση κατοικίας εντός της ελληνικής επικράτειας και «λαδώνοντας» κάποιον πρόθυµο να δανείσει τη διεύθυνσή του, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνταξιοδότηση είναι ο αλλοδαπός να αποδείξει ότι διαµένει µόνιµα στη χώρα µας.

Τονίζεται ότι,βάσει των κοινοτικών κανονισµών, οιευρωπαίοι εργαζόµενοι, ανέχουν ασφαλιστείέναν χρόνοστη χώραυποδοχής τους, έχουν συγκεντρώσει το σύνολο των απαιτούµενων ενσήµων και συµπληρώσει το όριο ηλικίας, ενώ αποδεδειγµένα είναιµόνιµοι κάτοικοι σεαυτήν τη χώρα, δικαιούνται να πάρουν σύνταξη.

Αυστηρές προϋποθέσεις
Ηδη µε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, για τη χορήγηση του συµπληρωµατικού ποσού σύνταξης, δόθηκε εντολή στα Ταµεία να τεθούν αυστηρές προϋποθέσεις. Προβλέπεταιπιστοποίηση µόνιµης διαµονής γιαπέντε συνεχή έτη ακόµη καιµε τη συνδροµή της Ελληνικής Αστυνοµίας, ενώ µεταξύ άλλων απαιτείταικατάθεση αντιγράφουτης δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος τουαιτούντος την παροχή, στην οποία θα δηλώνεται η διεύθυνση κύριας κατοικίας και το εισόδηµα.

Για το ίδιο θέµα στη χθεσινή του εγκύκλιο το ΙΚΑ τονίζει ότι σε συνταξιούχους του Ιδρύµατος, παλαιούς ασφαλισµένους, είτε ηµεδαπούς είτε αλλοδαπούς, δεν είναι δυνατή η καταβολή των κατώτατων ορίων σύνταξης, εφόσονοι ίδιοι λαµβάνουν και άλλη σύνταξη από έτερο φορέα ασφάλισης, είτε ελληνικό είτε «τρίτης χώρας», ανεξαρτήτως του ύψους αυτής.
Read more...

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΝΔ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Π. Τερζής
(από την Καθημερινή)
Διευρυνόμενη δυσφορία για κυβέρνηση και αντιπολίτευση, η οποία ωστόσο δεν οδηγεί σε ανατροπή του κομματικού συσχετισμού δυνάμεων, καταγράφει το Βαρόμετρο. ΠΑΣΟΚ και Γιώργος Παπανδρέου εμφανίζονται με σοβαρά τραύματα, καθώς σε διάστημα...
πέντε μηνών έχουν απολέσει σημαντικό ποσοστό της δύναμής τους, δίχως όμως να απειλούνται άμεσα από τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά.

Με έναν στους τρεις πολίτες εκτός εκλογικής διαδικασίας, η εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος της Public Issue φέρει το ΠΑΣΟΚ να εξασφαλίζει το 38,5% του εκλογικού σώματος, έναντι 30,5% για τη Ν.Δ. Η διαφορά των δύο κομμάτων περιορίζεται κατά μία μονάδα, σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Στο 10,5% εκτιμάται η επιρροή του ΚΚΕ, σταθερός στο 5,5% καταγράφεται ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, δυνάμεις αθροίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ (6% από 5,5% τον Δεκέμβριο) και οι Οικολόγοι (2,5% από 2%). Αντιθέτως, κάτω από το εκλογικό όριο του 3% που τους εξασφαλίζει κοινοβουλευτική παρουσία παραμένουν τόσο η, υπό τον Φ. Κουβέλη, Δημοκρατική Αριστερά όσο και η Δημοκρατία Συμμαχία της κ. Ντόρας Μπακογιάννη.
Η ψαλίδα στην παράσταση νίκης, αν και μειούμενη, παραμένει περί τις 40 μονάδες υπέρ του ΠΑΣΟΚ, με το κυβερνών κόμμα να εξακολουθεί να εμφανίζει την υψηλότερη δημοτικότητα (36 έναντι 39 τον Δεκέμβριο). Βελτιωμένη εμφανίζεται η εικόνα της Ν.Δ. (28 έναντι 25), αλλά και των υπολοίπων κομμάτων του Κοινοβουλίου. Αντίστοιχη είναι η εικόνα των πολιτικών αρχηγών, με τον κ. Γ. Παπανδρέου να προηγείται παρά τις απώλειες, ακολουθούμενος από τους Γ. Καρατζαφέρη και Αντ. Σαμαρά που βελτιώνουν την προσωπική του εικόνα. Απώλειες καταγράφονται για τον Αλ. Τσίπρα που απειλείται πλέον από την Αλέκα Παπαρήγα.
Στο δίλημμα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο κ. Γ. Παπανδρέου προκρίνεται από το 41% των πολιτών έναντι 19% για τον κ. Αντ. Σαμαρά, με τον «κανένα» –την απόρριψη δηλαδή και των δύο ηγετών– να επιλέγεται από το 37%. Μοιάζει παρήγορο, ωστόσο, για τους δύο αρχηγούς ότι η προσωπική τους εικόνα είναι καλύτερη αυτής των κομμάτων που ηγούνται. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επιλέγεται ως καλύτερη από το 26% των πολιτών, ενώ κυβέρνηση της Ν.Δ. επιθυμεί μόλις το 6%. Αυτονοήτως, το 63% απορρίπτει αμφότερα τα κόμματα εξουσίας.
Read more...

«Μειώστε τους φόρους και ερχόμαστε»

Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Ι. Διαμαντίδη και στελέχη της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κατά τη χθεσινή συνάντησή τους, όπου συζητήθηκαν τρόποι επαναπατρισμού των ελληνικών κεφαλαίων

Απαλλαγές ανάλογες με αυτές των ξένων επενδυτών ζητούν οι εφοπλιστές από την κυβέρνηση για να φέρουν κεφάλαια στη χώρα

Παρασκηνιακές συζητήσεις με θέμα τα ελληνικά κεφάλαια της ποντοπόρου ναυτιλίας βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ εφοπλιστικών κύκλων και κυβέρνησης. Βασικό αντικείμενο της συζήτησης είναι η προσέλκυση των εφοπλιστικών κεφαλαίων, είτε για επενδύσεις είτε για άλλες δραστηριότητες χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα στην Ελλάδα.

Το προεδρείο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών επισκέφθηκε χθες τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε μαζί του, παρουσία και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Ι. Διαμαντίδη, μια συζήτηση που διήρκεσε περί τη μιάμιση ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτήματα και προτάσεις υποβλήθηκαν και από τις δύο πλευρές. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους εφοπλιστές να επενδύσουν τα χρήματά τους στην ελληνική οικονομία. Οι εφοπλιστές, από την πλευρά τους, υπογράμμισαν στον κ. Παπανδρέου ότι στηρίζουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης και επανέλαβαν το ότι θα πρέπει το Λιμενικό Σώμα να υπαχθεί στην αρμοδιότητα του υπουργείου Ναυτιλίας.

Σε ό,τι αφορά τη μεταχείριση των κεφαλαίων των εφοπλιστικών επιχειρήσεων η Ενωση Εφοπλιστών ζήτησε ευθέως από τον κ. Παπανδρέου να εξεταστεί ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και πρότειναν ειδικότερα να έχουν τα εφοπλιστικά κεφάλαια την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση που έχουν τα ξένα κεφάλαια που επενδύονται στη χώρα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Παπανδρέου δεν δεσμεύτηκε για κάτι, είπε όμως ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τα αιτήματα των εφοπλιστών.

«Ζήτηση» για τα εφοπλιστικά κεφάλαια και στο Λονδίνο
Παράλληλα με αυτή τη συζήτηση εξελίσσονται άλλα επεισόδια του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού δράματος με ελληνικό ενδιαφέρον και πρωταγωνιστές από τον εφοπλιστικό κλάδο.

Ενα από αυτά τα επεισόδια βρίσκεται σε εξέλιξη στο Λονδίνο, όπου η απειλή κραδασμών είναι αισθητή και η κινητικότητα του τραπεζικού τομέα έντονη. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Royal Βank of Scotland (RΒS), τράπεζα η οποία βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης υπό την πίεση ζημιών της τάξεως των 28 δισ. στερλινών στις αρχές του 2009 και τελικά «διεσώθη» με παρέμβαση της κυβέρνησης του κ. Γκόρντον Μπράουν. Σήμερα η τράπεζα υπό την απειλή του νέου κύματος της κρίσης έχει ξεκινήσει έναν παρασκηνιακό αγώνα εξασφάλισης ρευστότητας με κάθε δυνατό μέσον. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της τράπεζας έχουν ήδη προσεγγίσει το ελληνικό εφοπλιστικό λόμπι του Λονδίνου, το οποίο είχε επωφεληθεί από τις πιστωτικές διευκολύνσεις που παρείχε η RΒS υπό μορφή χαμηλότοκων δανείων και την οδήγησαν στην καταστροφή, εκβιάζοντας ουσιαστικά και αξιώνοντας την επιστροφή του εφοπλιστικού κεφαλαίου στο Λονδίνο για την τόνωση ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος. Σε μια περίοδο κατά την οποία το ελληνικό τραπεζικό σύστημα απειλείται από κλυδωνισμούς οι εξελίξεις στο Λονδίνο ενδέχεται να αποδειχθούν και πάλι καθοριστικής σημασίας.

Σημειώνεται πάντως ότι πολλά από τα ελληνικά κεφάλαια του Λονδίνου είχαν οδηγηθεί σε φυγή αφότου αυξήθηκε ο φόρος των τόκων καταθέσεων στο επίπεδο του 35% μετά την κρίση που κλόνισε πέρυσι και πρόπερσι τις βρετανικές τράπεζες.

Πέραν όλων αυτών, ένα βασικό ζήτημα που έθεσαν οι εφοπλιστές στον κ. Παπανδρέου ήταν η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης ούτως ώστε να υπάρξει ελληνικό εκπαιδευμένο προσωπικό για τη στελέχωση των πληρωμάτων. Το αίτημα αντιμετωπίστηκε με θετικό τρόπο από τον Πρωθυπουργό.

Η συνάντηση πάντως έγινε αντικείμενο σχολιασμού από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο υπεύθυνος του Τομέα Ναυτιλίας της ΝΔ κ. Ι. Πλακιωτάκης είπε: «Ο Πρωθυπουργός λίγο αργά θυμήθηκε πως υπάρχει ναυτιλία στην Ελλάδα. Χρειάστηκαν 15 μήνες μέχρι να συνειδητοποιήσει τη σημασία της, το ότι δηλαδή αποτελεί πυλώνα της εθνικής μας οικονομίας και παγκόσμια δύναμη. Χρειάστηκαν μήνες άστοχων πειραματισμών και παλινωδιών, οι οποίες μάλιστα συνεχίζονται».


tovima.gr
Read more...

Στους 35.000 οι νεκροί στον τετραετή πόλεμο της κυβέρνησης του Μεξικού με τα καρτέλ ναρκωτικών

Χρονιά υπερβολικής βίας το 2010

Αστυνομικός κείτεται νεκρός στην πόλη Μόντερεϊ του Μεξικού
Αστυνομικός κείτεται νεκρός στην πόλη Μόντερεϊ του Μεξικού (Φωτογραφία: Reuters )
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Σχεδόν 35.000 άνθρωποι -για την ακρίβεια 34.612- έχουν σκοτωθεί στο Μεξικό σε διάστημα τεσσάρων ετών (2006-2010) στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης και των καρτέλ ναρκωτικών.

Στα θύματα περιλαμβάνονται έμποροι και διακινητές ναρκωτικών, αστυνομικοί, στρατιώτες αλλά και αθώοι πολίτες.

Όπως μεταδίδει το BBC, τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη ο πρόεδρος της χώρας Φελίπε Καλδερόν, ο οποίος παραδέχθηκε ότι ειδικά το 2010 ήταν μία χρονιά «υπερβολικής βίας», με 15.273 θανάτους.

Τόνισε, όμως, ότι η κυβέρνησή του είχε πλήρη επίγνωση τού τι θα αντιμετώπιζε, όταν κήρυττε τον πόλεμο στα καρτέλ, το 2006.

Οι περισσότερες δολοφονίες καταγράφονται στα βόρεια της χώρας και κυρίως στις περιοχές Τσιουάουα, Ταμαουλίπας και Σινάλοα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συνάντηση Ραγκούση-Μπιρμπίλη με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος για τις παράνομες χωματερές

Στις Βρυξέλλες

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Γιάνες Ποτότσνικ θα συναντηθούν εντός της ημέρας στις Βρυξέλλες η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη και ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, με θέμα τις παράνομες χωματερές στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του αρμόδιου Επιτρόπου, η συνάντηση αφορά τη διαδικασία προσφυγής της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις παράνομες χωματερές, οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν στην Ελλάδα κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας για τα απόβλητα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Οκτωβρίου η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας την Ελλάδα να συμμορφωθεί με προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τις παράνομες χωματερές, υπενθυμίζοντας ότι το 2005, το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα διότι δεν έλαβε επαρκή μέτρα για την παύση λειτουργίας όλων των παράνομων χωματερών.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή, εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 316 παράνομες χωματερές και 429 βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία αποκατάστασης.

Συνεπώς, η Επιτροπή τον περασμένο Οκτώβριο απηύθυνε συμπληρωματική προειδοποιητική
επιστολή, τονίζοντας ότι αν οι ελληνικές αρχές δεν ενεργήσουν, ενδέχεται να προσφύγει εκ νέου στο Δικαστήριο και να ζητήσει την επιβολή χρηματικών προστίμων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Με τον Ευρωπαίο επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ συναντήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς

«Το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος»

Ο κ. Σαμαράς με τον κ. Μπαρνιέ
Ο κ. Σαμαράς με τον κ. Μπαρνιέ (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Με τον Ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για την εσωτερική αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ, συναντήθηκε την Παρασκευή ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε στον κ. Μπαρνιέ τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την έξοδο από την κρίση, επισημαίνοντας πως το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος και πως χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα, που να οδηγούν στην ανάπτυξη.

«Συζητήσαμε για την εσωτερική αγορά στην Ευρώπη και για το δικό μας πρόβλημα» δήλωσε ο κ. Σαμαράς, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά πως «η κρίση αυτή απέδειξε ότι το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος και δεν ήταν λύση. Μόνη οδός για να βγούμε από την κρίση μια ώρα αρχύτερα είναι η οδός της ανάπτυξης».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χαρακτήρισε την ανεργία στη χώρα μας «τεράστιο βραχνά», υπογραμμίζοντας πως δύο στα πέντε μαγαζιά έχουν κλείσει.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ήταν παρόντες ο νέος εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης, ο τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών Νότης Μηταράκης και η ευρωβουλευτής του κόμματος Μαριέττα Γιαννάκου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Στο φουλ οι μηχανές της Δημοκρατικής Συμμαχίας εν όψει του ιδρυτικού συνεδρίου το Μάιο

Συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη (Φωτογραφία: Phasma )
Αθήνα
Σε ρυθμούς συνεδρίου κινείται η Δημοκρατική Συμμαχία, το νεοσύστατο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη. Η οργανωτική επιτροπή του κόμματος συνεδριάζει το Σάββατο 15 Ιανουαρίου και στο εξής τίθενται σε πλήρη λειτουργία οι κομματικές «μηχανές».

Το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας θα είναι τριήμερο και θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 27, 28 και 29 Μαΐου, ημερομηνίες που, όπως επισημαίνουν με νόημα στελέχη του κόμματος, δεν συμπίπτουν τυχαία με την επέτειο της υπογραφής του πρωτοκόλου ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, πριν από 42 χρόνια, στις 28 Μαΐου 1979, στο Ζάππειο.

Για την προετοιμασία του συνεδρίου η κ. Μπακογιάννη έχει ξεκινήσει ήδη περιοδείες με πρώτο σταθμό την Κρήτη, όπου είχε εκτενείς συζητήσεις και συνεργασία με τα τοπικά στελέχη του κόμματος.

Πρόθεσή της είναι να περιοδεύσει σε όλη την επικράτεια και στο πλαίσιο αυτό επόμενος σταθμός θα είναι η Ήπειρος. Παράλληλα δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα οκτώ ομάδων πρωτοβουλίας που συστάθηκαν σε ισάριθμους δήμους και τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν κι άλλες σταδιακά σε όλη την Ελλάδα.

Οι ομάδες πρωτοβουλίας λειτουργούν ως τοπικές οργανώσεις, ενώ αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα και κάποιες εντός Αττικής, όπου προγραμματίζεται να ανοίξουν και τοπικά γραφεία του κόμματος.

Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, η οποία αριθμεί 113 μέλη, έχει οριστεί ο ευρωβουλευτής Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος δήλωσε ότι κύρια επιδίωξη της Δημοκρατικής Συμμαχίας είναι «ένα ανοικτό συνέδριο προς την κοινωνία» που «να δημιουργήσει μια νέα συλλογικότητα», διότι, όπως εξηγεί, «αυτή είναι η ουσία ενός κόμματος που καλείται να καλύψει ένα καινούργιο πολιτικό χώρο».

Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής κατανέμονται σε τέσσερις τομείς με αντικείμενο την προετοιμασία του καταστατικού του κινήματος, την επεξεργασία των προγραμματικών κατευθύνσεων, τη χάραξη της στρατηγικής και πολιτικής δράσης και την οργανωτική συγκρότηση και προετοιμασία.

Μεγάλο μέρος του προσυνεδριακού διαλόγου θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά και θα συμμετάσχουν προσωπικότητες και ειδικοί που δεν είναι μέλη του κόμματος. Στόχος είναι η σύνθεση απόψεων και η διεξαγωγή ενός ιδρυτικού συνεδρίου ανοικτού σε διαφορετικές ιδέες, νέα ρεύματα σκέψης και σύγχρονες τάσεις, ώστε, όπως δηλώνει η κ. Μπακογιάννη, «να διοργανωθεί ένα συνέδριο που θα καταστήσει τη Δημοκρατική Συμμαχία μια ισχυρή και δυνατή συμμαχία ιδεών».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Νέα πανελλαδική κινητοποίηση στα διόδια από το ΠΑΜΕ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Από παλαιότερη κινητοποίηση στα διόδια των Αφιδνών
Από παλαιότερη κινητοποίηση στα διόδια των Αφιδνών (Φωτογραφία: Phasma )
Αθήνα
Κινητοποίηση στα διόδια όλης της χώρας πραγματοποιεί σήμερα, Παρασκευή, το ΠΑΜΕ, καλώντας τους πολίτες να παλέψουν οργανωμένα για την κατάργηση των διοδίων.

Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν μαζί με το ΠΑΜΕ, η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος (ΟΓΕ).

«Έχουμε πληρώσει και πληρώνουμε πανάκριβα. Είναι δικαίωμά μας και υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να έχουμε δημόσιες, σύγχρονες, φθηνές συγκοινωνίες και δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς αυτοκινητόδρομους» αναφέρει το ΠΑΜΕ.

Την Κυριακή οι φορείς της Βορειοανατολικής Αττικής οργανώνουν στις 4 το απόγευμα αυτοκινητοπομπή 2.000 οχημάτων που θα περάσουν από τα διόδια Αφιδνών χωρίς να πληρώσουν. Η προσυνάντηση θα γίνει στο πάρκο Αφιδνών.

Εν τω μεταξύ, προσφυγή στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων καταθέτουν σήμερα, Παρασκευή 10 εκπρόσωποι του Δήμου Ωρωπού, ζητώντας να μην αποστέλλονται προσωπικά στοιχεία ιδιοκτητών αυτοκινήτων που διέρχονται από τις εθνικές οδούς χωρίς να πληρώνουν διόδια, προκειμένου να ασκηθούν διώξεις εναντίον τους, όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία».

Σε κείμενό τους, ο δήμαρχος Ωρωπού, Ι.Οικονομάκος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι επισημαίνουν ότι δεν προβλέπεται από τις συμβάσεις για τους αυτοκινητόδρομους η χρήση καμερών τους σταθμούς διοδίων που λειτουργούν με μπάρες. Επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις που ισχύουν τα ηλεκτρονικά διόδια, τα οποία όμως δεν εφαρμόζονται.

Επίσης, δεν έχει ζητηθεί από τους εργολάβους δικαίωμα φωτογράφισης για τεκμηρίωση μη καταβολής διοδίων. Η κοινοπραξία έχει γνωστοποιήσει στην Αρχή τη λειτουργία κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, αλλά επικαλείται τρεις λόγους που δεν έχουν σχέση με την είσπραξη διοδίων.

Αναφέρεται ότι δεν ελήφθησαν υπόψη παλαιότερες αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις της Αρχής, σύμφωνα με τις οποίες απαιτείται ειδική νομοθεσία για τις κάμερες που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει.

Τονίζεται, τέλος, ότι χρειάζεται ειδική άδεια από την Αρχή για τη διατήρηση προσωπικών δεδομένων πάνω από 15 ημέρες.



Newsroom ΔΟΛ


Read more...

193.000 άνεργοι σε ένα χρόνο

Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν δουλειά υπολογίζονται πως έχουν φτάσει τους 684.047 και θα ξεπεράσουν τις 800.000 εντός του 2011. Στις γυναίκες το ποσοστό φθάνει το 17,6% έναντι 10,6% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες

Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει η ανεργία. Τον Οκτώβριο έσπασε όλα τα ρεκόρ φθάνοντας στο 13,5%.Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε έναν χρόνο στις στρατιές των ανέργων προστέθηκαν 192.908 άτομα (αύξηση 39,3%).

193.000 άνεργοι σε ένα χρόνο

Αν τώρα η σύγκριση γίνει με τον Οκτώβριο του 2008, όταν δηλαδή ξεκίνησε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, προκύπτει πως ο αριθμός των ανέργων έχει αυξηθεί κατά 316.843 άτομα ή 86,2%.

Πλέον οι άνεργοι υπολογίζονται σε 684.047 άτομα και εκτιμάται ότι εντός του 2011 θα ξεπεράσουν και τις 800.000, αφού η ανεργία αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 15%.

193.000 άνεργοι σε ένα χρόνο

Μπροστά σε αδιέξοδο βρίσκονται οι νέοι, καθώς στις ηλικίες έως 24 ετών η ανεργία έφθασε σε δυσθεώρητα ύψη. Τον Οκτώβριο του 2010 ανέβηκε στο 34,6% από 27,5% έναν χρόνο πριν. Αυτό σημαίνει πως ο ένας στους τρεις νέους αδυνατεί να βρει δουλειά, όταν πέρυσι η αντίστοιχη αναλογία ήταν ένας στους τέσσερις. Εξάλλου εξαιτίας της κάμψης του τουρισμού καταγράφεται σε νησιωτικές περιοχές έως και τριπλασιασμός του ποσοστού ανεργίας (Βόρειο Αιγαίο).

Το πλέον ανησυχητικό είναι πως η κατάσταση στην αγορά εργασίας θα επιδεινωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στο 13,5% από 12,6% έναν μήνα πριν και 9,8% τον αντίστοιχο μήνα του 2009. Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 192.908 άτομα σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο (αύξηση 39,3%) και κατά 56.332 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2010 (αύξηση 9,0%).

Η ανεργία δείχνει σαφή προτίμηση στο... ασθενές φύλο. Ετσι στις γυναίκες φθάνει στο 17,6% έναντι 10,6% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες. Σε επίπεδο περιφερειών πρωταθλήτρια ανεργίας με ποσοστό 17,2% αναδεικνύεται η Δυτική Μακεδονία και ακολουθούν η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη με 15,4%, η Κεντρική Μακεδονία με 14,8% και το Νότιο Αιγαίο με 14,5%.

Οσον αφορά στις ηλικιακές ομάδες, πέρα από το 34,6% για νέους έως 24 ετών, τον Οκτώβριο παρατηρήθηκε άλμα της ανεργίας στο 18,3% στις ηλικίες από 25 έως και 34 ετών από 12,6% το 2009.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΒΒΑ ΡΟΜΠΟΛΗ
Η πραγματική ανεργία θα αγγίξει φέτος το 22%

Την πρόβλεψη πως το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας θα αγγίξει φέτος το 22% -κάτι που συνεπάγεται πως 1.150.000 άτομα είναι εκτός της αγοράς εργασίας- κάνει ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης.

Μετά και τα τελευταία στοιχεία το Ινστιτούτο Εργασίας θα αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψή του για το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας το 2011 (η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για 1 εκατ. άτομα εκτός αγοράς εργασίας). Μιλώντας στο «Εθνος» ο Σάββας Ρομπόλης χαρακτηριστικά σημειώνει πως «επιβάλλεται η οικονομική πολιτική να δημιουργήσει συνθήκες ανάσχεσης της ύφεσης, στην οποία έχει περιπέσει η ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα να δημιουργήσει προϋποθέσεις αύξησης των δημοσίων και των ιδιωτικών επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, πρέπει να εξασφαλιστεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων από το τραπεζοπιστωτικό σύστημα, προκειμένου να ανασχεθεί το κύμα κλεισίματος των επιχειρήσεων που φαίνεται πως θα συντελεστεί το α' τρίμηνο της φετινής χρονιάς».

Παράλληλα, ο Σάββας Ρομπόλης έχει επισημάνει σε μελέτη του πως «η διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια στερεί το σύστημα κοινωνικής προστασίας από σημαντικούς πόρους. Είναι χαρακτηριστικό πως 630.000 άνεργοι αποστερούν το σύστημα κοινωνικής προστασίας από πόρους της τάξης τουλάχιστον των 6,5 δισ. ευρώ ή 2,8% του ΑΕΠ τον χρόνο».

ΤΑΣΟΣ ΒΑΡΟΥΝΗΣ, ΓΕΩΠΟΝΟΣ
Εχω ψάξει παντού για δουλειά, όλα είναι νεκρά

«Δεν υπάρχουν ορατές διέξοδοι. Εχω ψάξει παντού, αλλά όλα είναι νεκρά».

Ο Τάσος Βαρούνης είναι 31 ετών, πτυχιούχος γεωπόνος. Και άνεργος. Εδώ και 11 μήνες. Η τελευταία του δουλειά ήταν μια σύμβαση στο υπουργείο Γεωργίας. Ετσι ζούσε η πλειονότητα των γεωπόνων τα τελευταία χρόνια - μας λέει. Με συμβάσεις σε φορείς που εποπτεύονταν από το υπουργείο Γεωργίας ή τις πρώην νομαρχίες.

Σήμερα, που ο αριθμός των συμβασιούχων έχει μειωθεί δραστικά, 4.700 γεωπόνοι είναι άνεργοι, προσθέτει. «Είμαι από τους τυχερούς, που κατάφερα να συμπληρώσω τα απαραίτητα ένσημα για να μπω στο ταμείο ανεργίας. Εκεί έχουμε καταντήσει». Εδώ και δυο χρόνια έχει φύγει από το πατρικό του και μένει μόνος του, πληρώνοντας νοίκι. Προσπαθεί με δουλειές του ποδαριού να συμπληρώσει το εισόδημά του. Αλλά «κι αυτές είναι πια δύσκολες. Αναγκάζομαι να ξανακάνω δουλειές που έκανα στα φοιτητικά μου χρόνια για χαρτζιλίκι, σε καφετέριες κι εστιατόρια. Αλλά τώρα νιώθεις τυχερός αν βρεις και 2-3 τέτοια μεροκάματα για λίγα ευρώ την ώρα».

Μιλά για μια ολόκληρη γενιά γεωπόνων που βρίσκονται στην ανεργία. «Ενα μικρό ποσοστό δουλεύει με πολύ άσχημους όρους στον ιδιωτικό τομέα». Τα πράγματα είναι δύσκολα. Πολύ δύσκολα, θα επαναλάβει κι αυτός. «Μοναδική μας διέξοδος είναι να μπορέσουμε όλοι εμείς που ζούμε το πρόβλημα να διεκδικήσουμε συλλογικά τα αυτονόητα δικαιώματά μας».

Ασημίνα Μαναγλιώτη, 24 ετών
Εχω να προσφέρω, μου κόβουν τα φτερά

«Μπορώ να προσφέρω κι έχω πολλά πράγματα να δώσω, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να στηρίξω πια τα όνειρά μου στην Ελλάδα. Ολα αυτά που συμβαίνουν και η κρίση μού κόβουν τα φτερά». Η Ασημίνα Μαναγλιώτη είναι 24 χρόνων. Μας μιλά από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από το Λονδίνο. Πριν από έναν χρόνο πήρε το πτυχίο της από τη σχολή Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Αθηνών. Αναζήτησε την τύχη της επίμονα στην αγορά εργασίας. Εστειλε δεκάδες e-mail, έψαξε σε αγγελίες εφημερίδων, στήθηκε σε ουρές, πήγε σε ραντεβού για συνεντεύξεις. Αρχικά ζητούσε μια θέση σχετική με το γνωστικό της αντικείμενο. «Στις αγγελίες των εφημερίδων ζητάνε μόνο τηλεφωνητές πια, με ελάχιστα χρήματα και άθλιες συνθήκες εργασίας».

Παρ' όλα αυτά, ούτε σε κάποιο τηλεφωνικό κέντρο κατάφερε να προσληφθεί. «Είδα να καταρρέουν τα πάντα γύρω μου κι αποφάσισα να φύγω». Πέταξε για το Λονδίνο, όπου προς το παρόν κάνει μεταπτυχιακό στην πολιτική επικοινωνία. «Θα αναζητήσω ευκαιρίες εδώ στην Αγγλία για δουλειά. Στην Ελλάδα δεν έχω από πού να πιαστώ».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΥΔΗΣ, ΛΟΓΙΣΤΗΣ
Ποιος θα προσλάβει κάποιον, όπως εμένα, στην ηλικία των 50 ετών;

«Δεν θέλω να σκέφτομαι την κρίση. Δεν θέλω καν να σκέφτομαι το μέλλον. Ξυπνάω και κοιμάμαι με αυτό το άγχος. Ποιος θα προσλάβει τώρα κάποιον στην ηλικία μου»; Ο Γιώργος Δουλούδης είναι 50 ετών. Πατέρας δύο δίδυμων κοριτσιών, 2,5 χρόνων. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι άνεργος για δεύτερη φορά.

«Ψάχνω παντού, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει τίποτα. Κάθε μέρα βγαίνει κόσμος στην ανεργία. Πού να βρεθεί θέση; Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη». Η γυναίκα του είναι επίσης άνεργη, στα 47 της χρόνια. «Αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα με τα λεφτά του ταμείου ανεργίας, αλλά δεν φτάνουν ούτε για τα μωρά».

Ο κ. Δουλούδης είναι πτυχιούχος ΤΕΙ και διαθέτει άδεια λογιστή - φοροτέχνη, Γ' κατηγορίας. Δούλευε 20 χρόνια στο λογιστήριο μιας εταιρείας κι ασχολούνταν με προμηθευτές, πελάτες, εισαγωγές κ.ά. Απολύθηκε το 2008, λόγω μείωσης προσωπικού. «Προφανώς ήθελαν νεότερους και χαμηλόμισθους», μας λέει. Τον περασμένο Ιανουάριο βρήκε δουλειά στον Δήμο Αργυρούπολης ως συμβασιούχος, αλλά τον Σεπτέμβριο έληξε η σύμβαση και έκτοτε ξεκίνησε για δεύτερη φορά ο εφιάλτης της αγγελίας.

«Εχω στείλει βιογραφικά παντού, σε εταιρείες, λογιστικά γραφεία, ψάχνω αγγελίες, έχω πάρει τηλέφωνο όλους τους γνωστούς και τις επαφές που είχα. Αλλά μόλις ακούνε την ηλικία μου τα γυρνάνε όλοι. Ακόμη και στις αγγελίες του ΟΑΕΔ για βοηθό λογιστή υπάρχει συνήθως όριο ηλικίας 35 ετών».

Αθανασία Ρέτση
Απόλυση - σοκ μετά από 15 χρόνια

Η Αθανασία Ρέτση είναι άνεργη εδώ και 10 μήνες. Απολύθηκε πέρυσι από μεγάλη αλυσίδα ταχυφαγείου. «Ηταν σοκ για μένα. Δούλευα 15 χρόνια στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Ξεκίνησα από ψήστρια κι έφτασα να γίνω προϊσταμένη».

Εκτοτε μάταια λιώνει τα παπούτσια της προσπαθώντας να βρει δουλειά. «Ψάχνω οτιδήποτε επειδή δεν μπορώ να κάθομαι άλλο. Δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα με το ταμείο ανεργίας. Εχω πάει σε εστιατόρια, ψάχνω συνεχώς στις αγγελίες, ούτε σε σούπερ μάρκετ δεν μπορώ να βρω μια θέση. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα πια. Το ότι έχω μεγάλη προϋπηρεσία είναι απαγορευτικό. Αν και θα μπορούσαν πλέον να αρνηθούν να μου την πληρώσουν»...

Η Αθανασία ήρθε στην Αθήνα από την Αμαλιάδα, 19 χρόνων, όταν τελείωσε το λύκειο και μια ιδιωτική σχολή για υπολογιστές γραφομηχανή, για να ζήσει μαζί με τον αδελφό της, επειδή στην πόλη της δεν έβρισκε δουλειά. «Προσπαθώ και στην Αμαλιάδα να βρω δουλειά, αλλά εκεί τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Πού να είχα οικογένεια και παιδί! Ευτυχώς το σπίτι στην Αθήνα είναι δικό μας και δεν πληρώνω νοίκι». Θα προτιμούσε να είχε σπουδάσει, αν και «βλέπω γύρω μου πολλούς με πτυχία να είναι στην ίδια μοίρα».

Κώστας Τσαχάκης, Γιάννης Φώσκολος

ethnos.gr
Read more...

ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ 668 ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

Η Μακεδονία πάει Λούβρο

Της Βίκυς Χαρισοπούλου


Η κεφαλή  του Μεγάλου  Αλεξάνδρου, που  υποδέχεται τους  επισκέπτες στο  Αρχαιολογικό  Μουσείο Πέλλας, θα  υποδέχεται το κοινό  και στην είσοδο της  έκθεσης «Η Αρχαία  Μακεδονία» στο  Λούβρο
«Οι Γάλλοι γνωρίζουν τον Μέγα Αλέξανδρο ως µεγάλο Ελληνα. Η έκθεση θα είναι µια καταπληκτική ευκαιρία όχι µόνο να γνωρίσουν οιΓάλλοι και οικάθε εθνικότητας επισκέπτες του Μουσείου του Λούβρου το βασίλειό του – την ελληνική αρχαία Μακεδονία – αλλά και τη διαχρονικότητα του “µύθου” του Μεγάλου Αλεξάνδρου», λέει στα «ΝΕΑ» η διευθύντρια του Τµήµατος Ελληνικών και Ρωµαϊκών Αρχαιοτήτων του Λούβρου Σοφί Ντεσάµ.

Στην πολλοστή επίσκεψή της στη Μακεδονία, στη φάση της προετοιµασίας για συνεργασία της µε έντεκαΕφορείες Αρχαιοτήτων της Βόρειας Ελλάδας (Αρχαιολογικά ΜουσείαΘεσσαλονίκης, Πέλλας, ∆ίου,Βεργίνας, Αιανής, Φλώρινας και τις αντίστοιχες εφορείες), η κ.Ντεσάµ παρουσιάζει για πρώτη φορά τα σχέδια και τις µακέτες της µεγάλης έκθεσης που θα παρουσιαστεί στην κεντρική αίθουσα περιοδικών εκθέσεων (αίθουσα«Ναπολέων») στον πρώτο όροφο του Λούβρου – των 8,5 εκατ. επισκεπτών ετησίως – από τις 3 Οκτωβρίου.

Μετά το πέρας της έκθεσης, τα 668 ευρήµατα θα επιστρέψουνστην Ελλάδα, ενώ η Γαλλία ως αντίδωρο θα στείλει στην Ελλάδα και ειδικά στα πέντε µουσεία της Θεσσαλονίκης (που γιορτάζει το 2012 τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της)

σειρά ευρηµάτων από ανασκαφέςγαλλικών αποστολών στη Μακεδονία και εκθέµατα που φυλάσσονται ή εκτίθενται στις προθήκες του Λούβρου.

Η έκθεση στην αίθουσα των1.100 τ.µ. θα χωρίζεται στιςεξής ενότητες. 1)Η πρώτη ανασκαφή στη Βεργίνα απότον γάλλο αρχαιολόγο Leon Heuzey (1856, επί Ναπολέοντος Γ’) µαζί µε την ιστορία των ελληνικών ανασκαφών. 2) Η ιστορία της Μακεδονίας από την εποχή του χαλκού ώς τον 4ο µ.Χ. αιώνα. 3) Η κλασική εποχή (από τονΑλέξανδρο Α’ ώς τον – Μέγα – Αλέξανδρο Γ’). 4) ΗΜακεδονία µετά τον Μέγα Αλέξανδρο. 5) Η κοινωνική και δηµόσια ζωή στη Μακεδονία. 6) Η τέχνη στην αρχαία Μακεδονία.

7) Θρησκεία και θάνατος. 8) Η ρωµαϊκή Μακεδονία (ώς τον 4ο µ.Χ. αιώνα). 9) Ο µύθος και η ακτινοβολίατου Μεγάλου Αλεξάνδρου σε όλον τον κόσµο (εδώ ο επισκέπτης βγαίνοντας από την αίθουσα περιηγείται στους υπόλοιπους χώρους, όπουθα τον περιµένουν σειρά – ειδικά σηµασµένων – έργων µε θέµα τον Μέγα Αλέξανδρο.

«Η έκθεση», εξήγησε στα «ΝΕΑ» η κ. Ντεσάµ, «δεν θα είναι απλή παράθεση ευρηµάτων από τη Μακεδονία αλλά σε πολλές περιπτώσεις θα επανενώνονται αρχαιολογικά σύνολα, µε βάση ευρήµατα που µεταφέρθηκαν στο Λούβρο από γάλλους περιηγητές και αρχαιολόγους τον 19ο αιώνα».

Στο πλαίσιο της τρµηνηςδιάρκειας της έκθεσης θα διοργανωθεί διεθνές αρχαιολογικό συνέδριο για την αρχαία Μακεδονία καθώς και εβδοµάδες γεύσης, οικοτεχνίας κ.ά. από τη Μακεδονία.

INFO
«Au royanne de l’ Alexandre le Grand, la Μacedoine αntigue» (Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η αρχαία Μακεδονία) στην αίθουσα «Ναπολέων» του Λούβρου, στο Παρίσι, από 3 Οκτωβρίου 2011 έως 2 Ιανουαρίου 2012, http://www।louvre.fr
.tanea.gr

Read more...

Ούτε βήµα πίσω για τις αµοιβές Η κυβέρνηση διαµηνύει ότι εµµένει στην κατάργηση των ελάχιστων τιµών

Ο υπουργός Οικονοµικών  παρακολουθεί τη χθεσινή οµιλία του επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ στο Μέγαρο Μουσικής.  Στην τοποθέτησή του στην ίδια εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι βούληση της κυβέρνησης  είναι να «αρθούν οι στεβλώσεις» των κλειστών επαγγελµάτων
«Κλειδί» για το άνοιγµα των επαγγελµάτων του δικηγόρου και του µηχανικού αποδεικνύεται το καθεστώς των ελάχιστων αµοιβών που επικρατούν στους δύο κλάδους. Αυτό προέκυψε στιςχθεσινές συναντήσεις που είχε - παρουσία των αρµόδιων υπουργών - ο Γ. Παπακωνσταντίνου µε τους εκπροσώπους των µηχανικών και των δικηγόρων.

Ο υπουργός παρέδωσε στους εκπροσώπους των µηχανικών και των δικηγόρων γραπτώς, τις διατάξεις που απαιτείται να αλλάξουν ώστε να ανοίξει το καθένα από τα δύο επαγγέλµατα. Από το υπουργείο Οικονοµικών διαµηνύουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να µην καταργηθούν οι κατώτατες αµοιβές – και απλώς αναζητούν φόρµουλα ώστε να µην υπάρξουν απώλειες για τα Ταµεία των δύο κλάδων. Αυτό θα γίνει, σύµφωνα µε τους σχεδιασµούς του υπουργείου, µέσω των «αµοιβών αναφοράς», µε βάση τις οποίες θα καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές δικηγόρων και µηχανικών.

H κυβέρνηση επείγεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία σύνταξης του νοµοσχεδίου – θα δοθεί στους ενδιαφεροµένους για ολιγοήµερη διαβούλευση στα τέλη της επόµενης εεβδοµάδας. Μάλιστα, στις προθέσεις του υπουργού Οικονοµικών είναι να φέρει το νοµοσχέδιο στο Υπουργικό Συµβούλιο την επόµενη εβδοµάδα, ώστε να προλάβει να το καταθέσει στη Βουλή ώς τέλος Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, µιλώντας χθες σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ στο Μέγαρο Μουσικής, τόνισε ότι «οι στρεβλώσεις πρέπει να αρθούν» και η άσκηση επαγγελµατικών δραστηριοτήτων να ξαναγίνει ελεύθερη και αυτό σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση, γιατί δεν είναι σοσιαλιστικό ή προοδευτικό να διατηρηθούν.

οι ΡΥΘΜΙςεις
Ο υπουργός Οικονοµικών παρέδωσε σε µηχανικούς και δικηγόρους έγγραφο µε τις διατάξεις που πρέπει να αλλάξουν

Ζητούν «αντίβαρα» στην απελευθέρωση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σίλα Αλεξίου

ΚΑΜΙΑ εκπληξη – ευχάριστη ή δυσάρεστη – δεν επιφύλαξε στους δικηγόρους ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου κατά τη χθεσινή τους συνάντηση για το φλέγον ζήτηµα της απελευθέρωσης του επαγγέλµατος. Ωστόσο, φαίνεται πως η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο αφήνοντας ένα «ανοιχτό» παράθυρο για τον ερχόµενο Ιούνιο και τη ρύθµιση κρίσιµων ζητηµάτων µε προεδρικά διατάγµατα.

Με εξαίρεση την υπόσχεση ότι µε τις νέες ρυθµίσεις θα αρθούν µεν οι γεωγραφικοί περιορισµοί των δικηγόρων όσον αφορά τις παραστάσεις τους στα δικαστήρια, αλλά θα απαγορευτεί η ίδρυση και δεύτερης έδρας (γραφείου) σε άλλη πόλη πλην εκείνης όπου ασκεί ο δικηγόρος το επάγγελµά του, οι υπόλοιπες αξιώσεις του δικηγορικού σώµατος µάλλον πέφτουν στο κενό.

Ωστόσο, η κατάργηση τωνελάχιστων αµοιβών– που αποτελείκαι το κοµβικό σηµείο τριβής µεταξύ τουυπουργείου Οικονοµικών και του δικηγορικούσώµατος – δεν θα επιφέρει, ως φαίνεται, τις συνέπειες που επικαλούνται οι δικηγόροι όσον αφορά τα ασφαλιστικά τους ταµεία και τους δικηγορικούς συλλόγους. Σύµφωνα µε την κυβερνητική πρόταση, οι ελάχιστες αµοιβές µετονοµάζονται σε «νόµιµες αµοιβές», κατ’ εφαρµογή της κοινής υπουργικής απόφασης του 2007, όπως ισχύει και σήµερα.

Παράλληλα θα προβλέπεται καιη έγγραφη συµφωνία µεταξύ δικηγόρου και εντολέα για την αµοιβή του πρώτου, αλλά στις περιπτώσεις που δενυπάρξει τέτοιο έγγραφο θα ισχύουν οι νόµιµες αµοιβές που θα καθορίζουν και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών.

Επί της ουσίας, δεν αλλάζουν πολλά πράγµατα, διαφοροποιείται ωστόσο το τοπίο επί της διαδικασίας καταβολής του ΦΠΑ. Σήµερα την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ φέρει ο πελάτης, ενώ µε τις νέες ρυθµίσεις το βάρος αυτό µετατίθεται στον δικηγόρο. Αλλα φορολογικά ζητήµατα δεν θα περιληφθούν στο νέο νοµοσχέδιο για το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων, καθώς αυτά θα ρυθµιστούν µε το φορολογικό νοµοσχέδιο.

Το ζήτηµα της άρσης της απαγόρευσης διαφήµισης, εξάλλου, φαίνεται πως δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τους δικηγορικούς συλλόγους, καθώς θα τεθούν ούτως ή άλλως αυστηρές προϋποθέσεις µε προεδρικό διάταγµα του υπουργείου ∆ικαιοσύνης.


Φοβούνται χάος µε τον ανταγωνισµό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας

ΝΟΜΙΜΕς ή τιµές αναφοράς µε δυνατότητα περαιτέρω µείωσης, αντί για τιςελάχιστες αµοιβές που ισχύουν σήµερα, προτείνει η κυβέρνηση στους µηχανικούς στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το άνοιγµα του επαγγέλµατος των µηχανικών.

Από την κυβέρνηση αναζητούν µια φόρµουλα που να δείχνει ότι το επάγγελµα ανοίγει, χωρίς ωστόσο να προκαλούνται µεγάλες αντιδράσεις στους µηχανικούς,αφού προσπαθούν να τους πείσουνότι δεν θα πειραχθούν οι κρατήσεις υπέρ των ασφαλιστικων ταµείων.

Στη χθεσινή συνάντηση γιατο θέµα – αυτή τη φορά στο υπουργείο Οικονοµικών – συµµετείχαν ουπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Υποδοµών ∆ηµήτρης Ρέππας, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρµπίλη και το προεδρείο του Τεχνικού Επιµελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Ειναι η 2η συνάντηση που πραγµατοποιηθηκε από την περασµένη Τρίτη.

Η κατάργηση των ελάχιστων αµοιβών αποτελεί κόκκινο πανί για τους µηχανικούς, οι οποίοι θεωρούν ότι πέρα από το οικονοµικό σκέλος αποτελούν και δικλίδα ασφαλείας για την ποιότητα των εργων. Η επιχειρηµατολογία τους είναι ότι, αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανέναςοργανισµός πιστοποίησης, ο καθένας θα προχωρά σεπολύ µεγάλες εκπτώσεις προκειµένου ναγίνει ανταγωνιστικός. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο κ. Παπακωνστινου ξεκαθάρισε στους µηχανικούς ότι είναι κυβερνητική επιλογή το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων. Οι µηχανικοί εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους λέγοντας ότι το κοινοτικό δίκαιο δεν καταργεί τις ελάχιστες αµοιβές και ότι και άλλες χώρες, όπως είναι η Γερµανία, έχουν ελάχιστες αµοιβές. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ ανέφεραν στους υπουργούς ότι δεν έχει γίνει καµιά µελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχει το άνοιγµα του επαγγέλµατός τους.

Στη συζήτηση που έγινε, αναφέρθηκε ότι, για να προχωρήσει η κατάργησητων ελάχιστων αµοιβών, θα πρέπει νακαταργηθούν τουλάχιστον 20 διατάξειςαπό το 1923 έως σήµερα που καθορίζουν τις προδιαγραφές των µελετών και διασφαλίζουν τις ελάχιστες αµοιβές। Και για τον λόγο αυτόν τους διενεµήθη ένακείµενο 15 σελίδων, πάνω στο οποίο θα πρέπει να κάνουν τις παρατηρήσεις τους.
tanea.gr
Read more...