Νομοθετικά κείμενα με στόχο τον έλεγχο και την αυστηρότερη εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα προωθήσει έως και τον ερχόμενο Ιούλιο στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές ο κ. Michel Barnier, Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΙΣΤΑΜΕ-ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ με θέμα «Μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση: αντλώντας τα αναγκαία διδάγματα από την κρίση», ο κ. Barnier χαρακτήρισε κατεπείγουσα την ανάγκη να επαναβεβαιωθεί το ευρωπαϊκό όραμα.
«Η θα επαναπαυτούμε ή θα είμαστε ελεύθεροι» σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, υπογραμμίζοντας ότι «ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να λειτουργεί σωστά η ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά. Υπάρχει ακόμη δρόμος έως το σημείο αυτό». Ο κ. Barnier σημείωσε ότι πρέπει να δημιουργηθούν κανόνες για τις συναλλαγές παράγωγων προϊόντων. «Πρέπει να ξέρουμε τι γίνεται και να επιβάλλουμε κυρώσεις στους παραβάτες της νομοθεσίας σε μία αγορά που διακινεί 600 τρις δολάρια σε ετήσια βάση παγκοσμίως» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος κατηγόρησε τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) για την επιδείνωση της κρίσης, προσθέτοντας ότι εμποδίζουν την έξοδο από αυτήν. Αναφερόμενος στους οίκους αξιολόγησης τόνισε ότι δυσκολεύουν την προσπάθεια της Ελλάδος, η οποία την ίδια στιγμή αξιολογείται κάθε τρεις μήνες από τρεις κορυφαίους οργανισμούς (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και έως τώρα έχει περάσει με καλό βαθμό τις εξετάσεις που δίνει. «Δεν είναι λογικό οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης να έχουν μεγαλύτερη ισχύ από τους επίσημους φορείς που μας ελέγχουν» υποστήριξε ο κ. Παπακωνσταντίνου, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί μία νέα ισορροπία.
Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κ. Ν. Νανόπουλος σημείωσε από την πλευρά του ότι επιβάλλονται μεταρρυθμίσεις με στόχο το χρηματοπιστωτικό σύστημα να αποκτήσει εκ νέου τον αναπτυξιακό του ρόλο. Ωστόσο, είπε ότι οι αλλαγές δε θα πρέπει να υλοποιηθούν σε βάρος της ανάπτυξης. Ο έμπειρος τραπεζίτης ανέφερε ως παράδειγμα τις νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις, τονίζοντας ότι δε θα πρέπει να είναι υπερβολικές, διότι σε μία τέτοια περίπτωση θα οδηγήσουν το κόστος δανεισμού σε υψηλότερα επίπεδα, λειτουργώντας σε βάρος της ανάπτυξης.
Τέλος, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Α. Ποδήματα τάχθηκε κατά του φορολογικού ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών - μελών της ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ότι όσοι προκαλούν «ρύπανση» στην Ευρώπη από τις συναλλαγές τους με χρηματοοικονομικά προϊόντα, θα πρέπει να πληρώνουν. «Η επιβολή φορολογίας θα πρέπει να μας βοηθήσουμε να σταματήσουμε λανθασμένες πρακτικές» τόνισε σχετικά।
tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου