Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

EYXEΣ


Read more...

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ






Read more...

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ


Ρεπορτάζ: Ειρήνη Χρυσολωρά (απο ΤΑ ΝΕΑ)

Έχουν περάσει πάνω από 9 χρόνια από τότε που ο κ. Γ. Παπαντωνίου ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας προανήγγειλε το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Έκτοτε, άλλαξαν 2 κυβερνήσεις και 4 υπουργοί, όλοι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στο περίφημο άνοιγμα, αλλά η... πόρτα παρέμενε στο τέλος κλειστή...


Ό,τι δεν πέτυχαν όμως οι κυβερνήσεις της προηγούμενης δεκαετίας, φαίνεται πως θα το πετύχει τώρα η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα. Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη όχι μόνο να ανοίξει κλειστά επαγγέλματα, αλλά και να προχωρήσει σε απελευθέρωση αγορών και ιδιωτικοποιήσεις, όπως π.χ. ο κλάδος των σιδηροδρόμων, που θα δώσουν πιο ανταγωνιστικό πρόσωπο στην οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων θα τεθεί σε διυπουργική επιτροπή αμέσως μετά το Πάσχα και στη συνέχεια, με βάση τις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν, θα συνταχθεί το νομοσχέδιο. Μάλιστα τώρα η ψήφισή του επισπεύδεται αφού προγραμματίζεται για το καλοκαίρι, έναντι του φθινοπώρου που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Αρχή με τα φορτηγά
Η αρχή θα γίνει άμεσα με το άνοιγμα του επαγγέλματος των ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ. που όχι απλώς αφορά μεγάλο αριθμό επαγγελματιών σε καθεστώς κλειστού επαγγέλματος, αλλά και θεωρείται κρίσιμο ως προς τις επιπτώσεις του στην οικονομική δραστηριότητα, δηλαδή την τόνωση της ανάπτυξης που είναι και το μεγάλο ζητούμενο σε εποχή ύφεσης.

Ήδη με τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων η κυβέρνηση έχει αρχίσει διάλογο με στόχο, όπως είπε ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας, «να ανοίξουν οι αγορές και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός». Πάντως, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης διευκρίνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί η δυνατότητα απόσβεσης του κόστους των αδειών που έχουν αγοράσει στο παρελθόν οι ιδιοκτήτες φορτηγών.

Όσον αφορά τα ταξί, η κυβέρνηση έχει στόχο κυρίως να εκσυγχρονίσει τον κανονισμό λειτουργίας του κλάδου ώστε να προωθηθεί η δημιουργία εταιρειών και να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

Τι ζητά η Ε.Ε.
Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει, αυτή τη φορά, βεβαιότητα για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων είναι ότι το επιβάλλουν οι υποχρεώσεις της χώρας έναντι των Βρυξελλών.

Συγκεκριμένα, το κείμενο των συστάσεων του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας (ΕCΟFΙΝ) της 16ης Φεβρουαρίου- του Συμβουλίου που αποφάσισε την ένταξη της χώρας υπό καθεστώς αυστηρής επιτήρησης - ζητά να ληφθούν μέτρα έως τα τέλη του 2010 για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στους εξής τομείς:

Επαγγελματικές υπηρεσίες (π.χ. οδηγοί ταξί, δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι). Οδικές μεταφορές φορτίου. Το Συμβούλιο ζητά να αρθούν τα εμπόδια που υπάρχουν για την ένταξη στο επάγγελμα του μεταφορέα αλλά και οι περιορισμοί στις τιμές.

Ενέργεια. Να επιταχυνθεί η απελευθέρωση του τομέα, αποδεσμεύοντας σημερινές υποχρεωτικές λειτουργίες.

Σιδηρόδρομοι. Να προωθηθεί η απελευθέρωση της αγοράς μέσω της εφαρμογής των κοινοτικών οδηγιών του πρώτου σιδηροδρομικού πακέτου.

Λιανικό εμπόριο. Να χαλαρώσουν οι κανονισμοί που το διέπουν. Η Ε.Ε. δεν διευκρινίζει τις απαιτήσεις που υπάρχουν, αλλά ο ΟΟΣΑ σε πρόσφατη έκδοσή του που αναφέρεται στο λιανικό εμπόριο (Greece at a Glance: Ρolicies for a Sustainable Recovery) κάνει λόγο για χαλάρωση των απαιτήσεων αδειοδότησης και των κανονισμών που αφορούν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και outlet και για προστασία των επιχειρήσεων. Όφελος στην ανάπτυξη
Υπάρχει ακόμη ένας λόγος, εκτός από την υποχρέωση έναντι της Ε.Ε., για τον οποίο η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Αυτός είναι η προσδοκώμενη τόνωση του ρυθμού ανάπτυξης. Με την κατάργηση περιορισμών στην άσκηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων, ελπίζεται ότι νέοι επαγγελματίες θα βρουν απασχόληση, θα ενταθεί ο ανταγωνισμός, θα αυξηθεί ο τζίρος, οι τιμές θα υποχωρήσουν και έτσι θα τονωθεί η ανάπτυξη. Πριν από 9 χρόνια, το ΚΕΠΕ που είχε συντάξει εκτενή μελέτη για το θέμα, υπολόγιζε ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα απέφερε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%.

Το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, σε μελέτη του που βρίσκεται σε εξέλιξη, υπολογίζει ότι η εφαρμογή σειράς μεταρρυθμίσεων (όχι μόνο του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων) που θα έφερναν το επίπεδο του ανταγωνισμού στην Ελλάδα στον μέσο όρο της ευρωζώνης θα οδηγούσε, σε μια τετραετία, σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 13,2%, της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 15,5%, των επενδύσεων κατά 11,3%, του πραγματικού μισθού κατά 10,8% και της απασχόλησης κατά 0,6%. Ακόμη και το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωνόταν κατά 0,1% του ΑΕΠ.

fimotro

Read more...

ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ


Ρεπορτάζ: Έλενα Λάσκαρη (απο ΤΑ ΝΕΑ)

Τον «λογαριασμό» της φορολογικής μεταρρύθμισης θα αρχίσουν να πληρώνουν από τον επόμενο μήνα οι φορολογούμενοι, μετά την προβλεπόμενη ψήφιση του νομοσχεδίου στις 15 Απριλίου. Οι πρώτες αλλαγές στην τσέπη των φορολογουμένων θα φανούν με τον μισθό ή τη σύνταξη του Μαΐου, οπότε οι κρατήσεις θα γίνουν με βάση τη νέα κλίμακα παρακράτησης, με την «κόκκινη γραμμή» μεταξύ επιβαρύνσεων και ελαφρύνσεων να μπαίνει στα 2.000 ευρώ τον μήνα...


Με τη νέα κλίμακα παρακράτησης όσοι άγαμοι ή συνταξιούχοι έχουν ετήσιες αποδοχές έως 28.000 ευρώ, θα δουν τον μισθό ή τη σύνταξή τους να μην επηρεάζεται ή να αυξάνεται έως και 16,89 ευρώ τον μήνα, ενώ για τους έχοντες υψηλότερα εισοδήματα οι μηνιαίες επιβαρύνσεις ξεπερνούν ακόμα και τα 100 ευρώ (για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ).

Για παράδειγμα, άγαμος μισθωτός με ετήσιες αποδοχές 70.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ τον μήνα θα υποστεί από τον Μάιο παρακράτηση φόρου 1.379 ευρώ από 1.288,94 ευρώ τον Απρίλιο ή αλλιώς θα έχει μείωση αποδοχών στο... χέρι κατά 90,06 ευρώ.

Αντίστοιχα, μισθωτός με ένα παιδί και ετήσιο εισόδημα 24.000 ευρώ, από τον οποίο η Εφορία παρακρατά κάθε μήνα 185,74 ευρώ, με τη νέα κλίμακα θα έχει παρακράτηση 169,56 ευρώ ή αλλιώς θα δει τον καθαρό μισθό του να αυξάνεται κατά 16,18 ευρώ τον μήνα.

Αιτία των αλλαγών στην παρακράτηση είναι η εφαρμογή της νέας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, η οποία καθιερώνει συντελεστές από 18% έως και 45% (για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ). Τα οφέλη και οι επιβαρύνσεις από την εφαρμογή της νέας κλίμακας θα φανούν με την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του 2010, του χρόνου το καλοκαίρι. Τότε θα γίνει και ο συμψηφισμός της παρακράτησης για τους πρώτους μήνες του έτους- πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου- που έγινε με την παλιά κλίμακα.

Κι άλλες επιβαρύνσεις. Μεγάλες... χασούρες έρχονται και για εφοριακούς, τελωνειακούς, υπαλλήλους του Γενικού Χημείου του Κράτους, γιατρούς, ποδοσφαιριστές, βουλευτές και άλλους, που μέχρι πέρυσι απολάμβαναν αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων τους (κυρίως επιδόματα) και τα οποία πλέον θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα. Για παράδειγμα, εφοριακοί, τελωνειακοί και υπάλληλοι του ΓΧΚ μέχρι και πέρυσι είχαν αυτοτελή φορολόγηση των μισών επιδομάτων τους με συντελεστή 15%. Έτσι, ένας τελωνειακός υπάλληλος, με μισθό 1.200 ευρώ τον μήνα και επίδομα 1.400 ευρώ τον μήνα, μέχρι πέρυσι όφειλε στην Εφορία 5.704 ευρώ, καθώς τα 26.600 ευρώ (1.200 επί 14 μήνες και 700 επί 14 μήνες) φορολογούνταν με βάση την κλίμακα και οδηγούσαν σε φόρο 4.234 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 9.800 (700 το μισό του μηνιαίου επιδόματος επί 14 μήνες) οδηγούσαν σε φόρο 1.470 ευρώ. Ο συνολικός φόρος έφθανε σε 5.704 ευρώ. Τώρα, το σύνολο του εισοδήματος μπαίνει στην κλίμακα και ο φόρος αυξάνεται σε 6.704 ευρώ ή 1.000 ευρώ επιπλέον.
fimotro


Read more...

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ-ΔΕΚΟ

Ρεπορτάζ : Ζώης Τσώλης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)

Μετά το Πάσχα έρχεται ο λογαριασμός των περικοπών στους μισθούς των 600.000 δημοσίων υπαλλήλων. Χθες, Μεγάλη Πέμπτη, μόλις έκλεισαν οι δημόσιες υπηρεσίες, το υπουργείο Οικονομικών έστειλε την εγκύκλιο για τις περικοπές των επιδομάτων από 7% ως 12% στους δημοσίους υπαλλήλους, στους στρατιωτικούς, στους αστυνομικούς και την παρακράτηση επιπλέον 150 ευρώ κάθε μήνα για να καλυφθούν αναδρομικά από τον Ιανουάριο...
οι περικοπές. Οπως υπολογίζει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος, σε πολλές περιπτώσεις οι αποδοχές της επόμενης μισθοδοσίας θα είναι μειωμένες σε ποσοστό υψηλότερο του 10% και αυτό θα συνεχίζεται κάθε μήνα ως το τέλος του χρόνου. Και αυτό γιατί όλες οι αποφάσεις ισχύουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να επιστρέψουν χρήματα.
Οπως έχει γράψει «Το Βήμα», κατά τη μισθοδοσία του επόμενου μήνα θα παρακρατηθεί από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και το ποσό που αναλογεί στις περικοπές επιδομάτων των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου. Εφόσον η μείωση είναι ως 150 ευρώ, το ποσό θα κρατηθεί εφάπαξ, αν είναι ως 300 ευρώ θα κρατηθεί σε δύο δόσεις, αν είναι ως 450 ευρώ σε τρεις δόσεις και αν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ θα κρατηθεί σε έξι δόσεις.
Ακόμη με τη σύνταξη που θα καταβληθεί στο τέλος Απριλίου θα φανούν και οι επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στους συνταξιούχους.
Ολες οι μειώσεις υπολογίζονται επί των ακαθάριστων αποδοχών και στη μισθοδοτική κατάσταση θα εμφανίζονται τα νέα ποσά όπως αυτά διαμορφώνονται μετά τη σχετική μείωση.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπέγραψε και απέστειλε χθες το μεσημέρι ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, τίθεται πλαφόν 5.981 ευρώ, που είναι ο νέος μισθός των γενικών γραμματέων για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, εκτός από τους δικαστικούς, για τους οποίους ισχύει ειδικό μισθολόγιο. Το ανώτατο ύψος των αμοιβών ισχύει πλέον για όλους. Οσοι παίρνουν περισσότερα ή έχουν αμοιβές από δύο δουλειές του Δημοσίου θα χάσουν τα επιπλέον χρήματα. Από το πλαφόν εξαιρούνται οι δικαστικοί λειτουργοί, για τους οποίους όμως οι περικοπές επιδομάτων είναι κατά πολύ υψηλότερες. Σύμφωνα με τις διατάξεις, οι μειώσεις επιδομάτων έχουν εφαρμογή και για τα αιρετά όργανα των ΟΤΑ, τους διοικητές, υποδιοικητές, προέδρους και αντιπροέδρους των ΝΠΔΔ, τους προέδρους, αντιπροέδρους και τα μέλη των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, καθώς και τους προέδρους, αντιπροέδρους, διευθύνοντες συμβούλους και εκτελεστικά μέλη διοικητικού συμβουλίου των ΝΠΙΔ που ανήκουν στο κράτος, σε ΝΠΔΔ και σε ΟΤΑ ή επιχορηγούνται, σύμφωνα με τον οργανισμό τους, τακτικά από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ποσοστό τουλάχιστον 50% του προϋπολογισμού τους.
Για τις υπερωρίες ετέθη επίσης πλαφόν στις 60 ώρες τον μήνα για τους εργαζομένους στα γραφεία των υπουργών και 40 ώρες τον μήνα για τους υπολοίπους.
Τα έξοδα κίνησης αποσπασμένων σε βουλευτικά γραφεία και πολιτικά κόμματα μειώνονται κατά 12% και περιορίζονται στο ποσό των 374,08 ευρώ.
Το μηνιαίο επίδομα επιφυλακής (των γιατρών δημόσιας υγείας ΕΣΥ και λοιπών) μειώνεται κατά 12% και διαμορφώνεται ως εξής:
* Επιμελητής Β΄ 516,74 ευρώ. * Επιμελητής Α΄ 619,17 ευρώ. * Διευθυντής 723,01 ευρώ.
Για τις επιτροπές ορίστηκε ανώτατη αμοιβή για τον πρόεδρο 400 ευρώ και για τα μέλη 300 ευρώ. Ολόκληρη η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για την εισοδηματική πολιτική του 2010 στο Δημόσιο στο
fimotro


Read more...

ΟΙ ΚΑΛΟΙ, ΟΙ ΜΕΤΡΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ... ΜΕΤΑΞΕΤΑΣΤΕΟΙ!


Ρεπορτάζ : Βούλα Κεχαγιά
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Υπουργεία με επιδόσεις πολλών ταχυτήτων έχει η κυβέρνηση Παπανδρέου- αν και η κρίση αφορά αποκλειστικά τα υπουργεία που εμπλέκονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Μόνο δύο- το Οικονομικών (Παπακωνσταντίνου) και το Εσωτερικών (Ραγκούσης)- έχουν κατορθώσει να κινούνται σε μεγάλο βαθμό εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Το υπουργείο...
Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας (Κατσέλη) έχει χτυπήσει κόκκινο στις καθυστερήσεις, ενώ κάποια άλλα υπουργεία όπως για παράδειγμα το Εργασίας (Λοβέρδος), το Παιδείας (Διαμαντοπούλου) και το Υγείας (Ξενογιαννακοπούλου) κινούνται εντός ορίων, ωστόσο δεν έχουν παρουσιάσει ακόμη αξιοσημείωτο νομοθετικό έργο. Επίσης το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Μπιρμπίλη) δεν έχει θετικό πρόσημο στο έργο του, αφού μέχρι στιγμής έχει τροποποιήσει μία υπουργική απόφαση χωρίς να έχει ολοκληρώσει τη νομοθεσία για την προστασία των δασών. Ομοίως για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Μπατζελή) εκκρεμεί ο νόμος για τη θέσπιση του Μητρώου Αγροτών, ενώ στο σύνολό τους τα υπουργεία «εγκαλούνται» διότι δεν έχουν υποβάλει τις εισηγήσεις τους για τις συγχωνεύσεις φορέων και κρατικών οργανισμών.
Συνολικά στο κόκκινο βρίσκονται είκοσι δράσεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης της κυβέρνησης, περιλαμβανομένων νομοσχεδίων και υπουργικών αποφάσεων για το πρώτο τρίμηνο του 2010 που παρουσιάζουν καθυστέρηση στην υλοποίησή τους.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από το «βαθμολόγιο» της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, έναν ογκώδη τόμο που εξέδωσε στις 30/3 και διένειμε στους υπουργούς που συμμετέχουν στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Ωστόσο, όπως ανέφεραν κύκλοι της αντιπροεδρίας, μέσα σε τρεις μέρες από την ημέρα διανομής του τόμου αρκετά υπουργεία ανέβασαν ταχύτητες με αποτέλεσμα να έχει διαφοροποιηθεί η βαθμολογία τους αισθητά. Παρ΄ όλα αυτά, βάσει του τελευταίου ελέγχου του κ. Πάγκαλου, τα δύο πιο παραγωγικά υπουργεία είναι τα Οικονομικών και Εσωτερικών. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ολοκληρώσει μέσα στις προθεσμίες συνολικά 16 δράσεις, ωστόσο έχει βγει εκτός χρονοδιαγραμμάτων σε άλλες 12 δράσεις. Επίσης, το υπουργείο των Εσωτερικών κινείται εντός ορίων σε 8 δράσεις και έχει άλλες 2 δράσεις στο κόκκινο.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εμφανίζει 4 δράσεις στο κόκκινο, δηλαδή έχει υπερβεί τα χρονικά περιθώρια και μία δράση εντός χρονοδιαγραμμάτων. Το υπουργείο Παιδείας έχει ένα νομοσχέδιο εκτός χρονικού πλαισίου και το υπουργείο Περιβάλλοντος ένα νομοσχέδιο εντός ορίων και ένα εκτός χρονοδιαγράμματος. Επίσης το υπουργείο Εργασίας παρουσιάζει καθυστέρηση σε μία δράση, ωστόσο σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό κινείται εντός χρονοδιαγραμμάτων, αφού η συγκεκριμένη κυβερνητική δράση χρωματίζεται με λευκές σκιάσεις. Το υπουργείο Υγείας, αν και δεν εμφανίζει κάποια ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία, κινείται εντός χρονοδιαγραμμάτων σε συνολικά 7 δράσεις. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εμφανίζει μία δράση εκτός ορίων, ενώ για τα νομοσχέδια στα οποία εμπλέκονται σχεδόν όλα τα υπουργεία καταγράφονται τέσσερις καθυστερήσεις και έξι έγκαιρες κυβερνητικές παρεμβάσεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρώτος τόμος υλοποίησης των δράσεων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης ουσιαστικά περιλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι του κυβερνητικού έργου και καταδεικνύει την ολιγωρία που έχουν επιδείξει κάποια υπουργεία στην υλοποίηση των στόχων για το πρώτο τρίμηνο του 2010. Τα στοιχεία θα επικαιροποιούνται ανά 15νθήμερο και τα αποτελέσματα θα χρωματίζονται με κόκκινες, πράσινες ή λευκές σκιάσεις αναλόγως με την πρόοδο του κάθε έργου. Επομένως, το επόμενο δελτίο... θυέλλης θα εκδοθεί στις 15 Απριλίου.
Αυστηρός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Πάγκαλο να τον ενημερώνει λεπτομερώς για την κινητικότητα των υπουργείων και μάλιστα εξαιτίας της εικόνας που σχημάτισε, ότι δηλαδή ορισμένα υπουργεία έχουν μείνει πίσω, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός στην συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη ζητώντας από τον καθένα υπουργό χωριστά να του εξηγήσει με λεπτομέρειες ποιες είναι οι προτεραιότητές του και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους.

fimotro

Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...





Read more...

ΒΑΖΕΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ "ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ" ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ!



Από Voria.gr
Επιτρόπους, από δύο ανά περίπτωση, εγκαθιστά αμέσως μετά το Πάσχα στα υπουργεία, το Μέγαρο Μαξίμου. Αποστολή τους θα είναι να παρακολουθούν την πιστή εφαρμογή του προϋπολογισμού, του Προγράμματος Σταθερότητας κι Ανάπτυξης (ΠΣΑ) και των μέτρων από το τελευταίο «πακέτο» που του αναλογούν. Επίσης θα συντάσσουν τις μηνιαίες και τριμηνιαίες εκθέσεις προόδου, ανά περίπτωση και θα αναφέρονται τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα είναι ο κατ’ αρχήν επικεφαλής τους. Για την πρόσληψη και την επιλογή τους προηγήθηκε σχετικός διαγωνισμός, καθώς πρόθεση του πρωθυπουργικού γραφείου δεν ήταν να τοποθετηθούν σε αυτές τις καίριες θέσεις κομματικοί ινστρούχτορες, αλλά κανονικά «στελέχη επιχειρήσεων», με γνώση κι εμπειρία από διοίκηση για ευνόητους λόγους. Το project θεωρείται και είναι πολύ σημαντικό για την διάσωση της εθνικής οικονομίας η οποία αυτή τη στιγμή «κρέμεται» κυριολεκτικά από τη σωστή εφαρμογή όλων όσων έχουν ανακοινωθεί. Επικουρικά σε αυτή την ομάδα των «επιτρόπων» θα λειτουργεί και η αντιπροεδρία της κυβέρνησης, με τον κ.Θ.Πάγκαλο να εξετάζει και να βαθμολογεί του κάθε υπουργείου ξεχωριστά. Ήδη ένα πρώτο δείγμα των προθέσεων του έδειξε στο τελευταίο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο κ.Πάγκαλος έφτασε στο σημείο να ζητήσει έως και τον λόγο από υπουργούς που καθυστέρησαν στη λήψη μέτρων που είχαν ανακοινώσει. Η ίδια τακτική θα ακολουθηθεί και στα επόμενα συμβούλια.
fimotro
Read more...