Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

ΣΧΕΔΟΝ ΕΤΟΙΜΟΣ ΟΡΟΣ ΜΕ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΟΛΑ...


Ορός με αντισώματα για την αντιμετώπιση του Έμπολα θα είναι έτοιμος σε λίγες εβδομάδες για χρήση στη Λιβερία, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και πρόσθεσε πως ετοιμάζει δύο πειραματικά εμβόλια...
για δοκιμαστική χρήση στη Δυτική Αφρική τον Ιανουάριο. Την ίδια ώρα, στη Γαλλία, όπως επισημαίνει η εφημερίδα "Liberarion" επιστήμονες τελειοποίησαν ένα διαγνωστικό τεστ - εξπρές, το οποίο θα μπορεί να ανιχνεύει τον ιό σε λιγότερο από 15 λεπτά.


Στη διεθνή κοινότητα διαφαίνονται τις τελευταίες ώρες σημάδια συγκρατημένης αισιοδοξίας μετά την πλήρη ανάρρωση της Ισπανίδας νοσοκόμας, καθώς και του Αμερικανού εικονολήπτη, την ώρα που η Νιγηρία και η Σενεγάλη - χώρες της Αφρικής που βρέθηκαν στο μάτι του «κυκλώνα- έχουν κηρυχθεί από τον ΠΟΥ "ελεύθερες" από τον ιό. Την έκταση της εξάπλωσης του Έμπολα εξετάζει σήμερα η Επιτροπή Επειγόντων Περιστατικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενώ τον «τσάρο» των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του ιού, Ρον Κλάιν, θα συναντήσει εντός της ημέρας ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με την "Wall Street Journal", ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τις δοκιμές δύο εμβολίων σε είκοσι χιλιάδες εργαζόμενους στο χώρο της υγείας στη Δυτική Αφρική, την περιοχή που έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον ιό.

"Υπάρχουν πιθανότητες αποτυχίας των εμβολίων", υποστήριξε η Μαρί Πωλ Κίνι , αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας , ωστόσο, όπως η ίδια τόνισε, η δοκιμή θα έχει πολύ μεγαλύτερο εύρος απ' ότι φανταζόταν πριν έξι μήνες.

Ερωτηθείσα για τον ορό με αντισώματα από τους επιζήσαντες του Έμπολα που κατασκευάζει ο ΠΟΥ, η Μαρί Πωλ Κίνι διευκρίνισε πως ήδη προχωρούν οι προετοιμασίες. "Έχουν δημιουργεί συμπράξεις με εταίρους που προχωρούν σε προετοιμασίες για τον ορό. Η χώρα που προχωρά γρήγορα είναι η Λιβερία, οπότε και περιμένουμε ότι μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες θα έχουν στηθεί οι υποδομές για να γίνεται η λήψη αίματος και η επεξεργασία του για χρήση.

Από την πλευρά της, η Φαντέλα Χάιμπ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, έκανε λόγους για 20 χιλιάδες εμβολιασμούς τον Ιανουάριο και ισάριθμα νούμερα με τα πειραματικά φάρμακα. Η Χάιμπ τόνισε, επίσης πως, ένα αποτελεσματικό εμβόλιο μπορεί να μην φέρει το τέλος της επιδημίας, θα μπορέσει όμως να προστατεύσει τους νοσηλευτές, ο ρόλος των οποίων είναι καταλυτικός στην προσπάθεια καταπολέμησης του ιού.

Η επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, που ξεκίνησε πριν από δέκα μήνες, έχει προκαλέσει το θάνατο, μέχρι στιγμής, πάνω από 4500 ανθρώπους κυρίως στη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε.
http://fimotro.blogspot.gr/2014/10/blog-post_8254.html

Read more...

ΣΤΙΣ 9.45 ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΜΑΤΣΑΡΑ (ΒΙΝΤΕΟ)...


ΘΡΥΛΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ ΣΤΟ ΚΑΥΤΟ "Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ"
Ολα είναι έτοιμα. Η σέντρα του μεγάλου αγώνα πλησιάζει. Ο Θρύλοςαντιμετωπίζει τη «Μεγάλη Κυρία» στο Ναό για την...
τρίτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων τουChampions League. Όλοι οι ΓΑΥΡΟΙ είναι ανυπόμονοι για την μεγάλη «μάχη» ανάμεσα στους πρωταθλητές Ελλάδος και τους πρωταθλητές Ιταλίας.
Μπορεί να είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος αγώνας, αλλά ο Θρύλος ξέρει από τέτοια παιχνίδια και όπως με την Ατλέτικο, θα μπει μέσα για να δείξει πως στο «Γ.Καραϊσκάκης», τα πράγματα είναι πάντα αλλιώς.
Με τον Μίτσελ να έχει διαβάσει τέλεια τα πλάνα του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, τους παίκτες πανέτοιμους να τα δώσουν όλα για τη νίκη και τον απίστευτο λαό του Θρύλου να δίνουν ώθηση από τις εξέδρες, όλα είναι έτοιμα για ακόμα μια «χρυσή» σελίδα στην ένδοξη ιστορία του Ολυμπιακού.
Οι «ερυθρόλευκοι» δεν πρέπει και δεν φοβούνται κανέναν αντίπαλο, όσο μεγάλος κι αν είναι.
Θρύλε κάνε και πάλι όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη να παραμιλάει και εμάς να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε.
To Fimotro θα είναι πάντα εκεί. Μέσα στο Καραϊσκάκη...

http://fimotro.blogspot.gr/2014/10/945.html

Read more...

ΣτΕ: Συνταγματικό το πρόστιμο 400% για μη υποβολή φορολογικής δήλωσης...


ΣτΕ: Συνταγματικό το πρόστιμο 400% για μη υποβολή φορολογικής δήλωσης
Συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την...
επιβολή προστίμου ανερχόμενου στο 400% του κυρίου φόρου, λόγω μη υποβολής φορολογικής δήλωσης.
ΣτΕ: Συνταγματικό το πρόστιμο 400% για μη υποβολή φορολογικής δήλωσης
Ειδικότερα, Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) που δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης ζητούσε να ακυρωθεί κύριος φόρος ύψους 45.373,4 ευρώ και πρόστιμο (πρόσθετος φόρος) ύψους 181.493 ευρώ που τις επιβλήθηκε από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών, επειδή δεν υπέβαλε φορολογική δήλωση κατά την μεταβίβαση μετοχών.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης, επιβάλλεται πρόστιμο ανερχόμενο στο 400% του κυρίου φόρου (συν το φόρο που αναλογεί).

Η ΕΠΕ για τη μη υποβολή φορολογικής δήλωσης επικαλέστηκε ότι καλόπιστα δεν υπέβαλε, καθώς της είχε δημιουργηθεί η πεπλανημένη πεποίθηση, λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας, ότι δεν είχε υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης.

Παράλληλα, όμως, υποστήριξε ότι η επιβολή του υπέρογκου προστίμου που επιβάλλεται στις περιπτώσεις αυτές είναι αντίθετο στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, όπως επίσης προσκρούει στα άρθρα του Συντάγματος που αναφέρονται στην προστασία της περιουσίας (άρθρο 17), στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας (άρθρο 5) και στο δικαίωμα δικαστικής προστασίας (άρθρο 20). Ακόμη, υποστήριζε ότι προσκρούει και στην ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

Η Ολομέλεια του ΣτΕ από το 2011 (απόφαση 3474/2011) έχει κρίνει ότι η επιβολή του υψηλού αυτού προστίμου (400%) για τη μη υποβολή φορολογικής δήλωσης δεν προσκρούει στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Όμως, η Ολομέλεια του ΣτΕ επανήλθε με νέα απόφασή της (3173/2014) και προσέθεσε ότι η επιβολή του επίμαχου προστίμου δεν προσκρούει και στις υπόλοιπες συνταγματικές διατάξεις που επικαλείται η εταιρεία.

Η Ολομέλεια έκρινε ότι η επίμαχη διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που προβλέπει πρόστιμο 400% του κυρίου φόρου δεν προσκρούει στο άρθρο 20 του Συντάγματος και στην ΕΣΔΑ που προστατεύουν το δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια, αλλά και δεν είναι αντίθετη στο κατοχυρωμένο δικαίωμα της προσωπικής και οικονομικής ελευθερίας, ούτε όμως προσβάλει τον πυρήνα του δικαιώματος της οικονομικής ελευθερίας...
ethnos.gr

Read more...

Τα κουρέλια οι Έλληνες μιλάνε κιόλας;...


Μας το είπαν και αυτό οι φιλάνθρωποι και συνάνθρωποι Ευρωπαίοι … Δεν ισχύει ο...
Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και το Δίκαιο της ΕΕ στην Ελλάδα και στις χώρες του Μνημονίου, μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσαν έξι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απάντηση ήρθε από τα χείλη του αρμόδιου χαρτογιακά Ευρωπαίου επιτρόπου  Κατάινεν και ήταν αφοπλιστική… Η Κομισιόν...
με λίγα λόγια γουστάρει την ανυπαρξία της Κοινωνικής Πολιτικής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που επιβάλλονται χωρίς κανένα έλεος και απορρίπτει τις ανθρώπινες αξίες και τους νόμους.

Δηλαδή οι Ευρωπαίοι ούτε λίγο ούτε πολύ θέλουν την χώρα μας να είναι χωμένη στην ανεργία, την φτώχεια, τα χαράτσια, τις αυτοκτονίες ενώ την ίδια ώρα δεν θέλουν να έχουμε κανένα δικαίωμα στην Δικαιοσύνη!

Μάλιστα επιβάλουν το ξέσκισμα του Συντάγματος από την τωρινή Κυβέρνηση, η οποία το κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη τόσο εύκολα που έχει καταφέρει να είναι η 3η πιο μισητή κυβέρνηση παγκοσμίως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ετήσιας δημοσκόπησης για την Global States Of Mind! Και πώς να είναι διαφορετικά όταν νομοθετούν την καταστροφή της χώρας μας σερβίροντας μας την πράξη τους αυτή ως success story… και στα μούτρα τους!

Ήδη κατάφεραν αποδεδειγμένα να ρίξουν στην φτώχεια και τον Κοινωνικό Αποκλεισμό πάνω από 6.300.000 Έλληνες, με το 29% αυτών να είναι παιδιά έως 17 ετών!

Και εις ανώτερα…
topontiki.gr

Read more...

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ...


Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από...
τις νυχτερινές ώρες σήμερα Τετάρτη (22-10-2014) και από τα βορειοδυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από ενισχυμένους ανέμους (7 με 8 μποφόρ). 

Πιο συγκεκριμένα:

1. Αύριο Πέμπτη (23-10-2014) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν: α) στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με πρόσκαιρη βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα και από τα βόρεια. β) τις πρωινές ώρες κατά τόπους στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. 

2. Μεθαύριο Παρασκευή (24-10-2014) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν αρχικά στα δυτικά και νότια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Ύφεση των φαινόμενων προβλέπεται από τις βραδινές ώρες στη δυτική Ελλάδα. 

3. Το Σάββατο (25-10-2014) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν τις ανατολικές και βόρειες περιοχές με βαθμιαία εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες. Σταδιακά και από τα βόρεια θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι που στο Αιγαίο η έντασή τους θα φτάσει τοπικά τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια...
real.gr

Read more...

Αμφίπολη: Η πόρτα αποκαλύπτει...


Πολλές ταφές στο εσωτερικό του τύμβου...


Την άποψη ότι είναι πολύ πιθανόν να βρούμε όχι έναν , ούτε δύο αλλά...
περισσότερους νεκρούς στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, εξέφρασε ο αρχιτέκτων μηχανικός Αθανάσιος Νακάσης, πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS και επίτιμος διευθυντής Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων.  Η ανάλυση του οφείλεται στην αναφορά του δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ σχετικά με το ότι αποκαλύφθηκε το βόρειο τμήμα του μαρμάρινου κατωφλίου, το οποίο

"φέρει κυρτές βαθύνσεις για την ένθεση των μεταλλικών τροχιών που διευκολύνουν την κίνηση των μαρμάρινων θυροφύλλων"

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα, ότι υπήρχαν "ροδιές", ίχνη από αυλακιές, που δημιουργεί το άνοιξε-κλείσε της θύρας, "προφανώς", όπως λέει, για να γίνουν περισσότερες της μίας ταφές.

Μια άλλη ερμηνεία θα μπορούσε να ήταν πως το μνημείο πριν επιχωματωθεί, ήταν επισκέψιμο για να τιμάται από κάποιους ο υψηλός νεκρός...
parapolitika.gr

Read more...

Αίρεται η ασυλία του Ματθαιόπουλου...





 Την άρση ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Αρτέμη Ματθαιόπουλου, με 198 ψήφους υπέρ, τέσσερις κατά και...

1 «παρών», αποφάσισε η Βουλή.
Η Βουλή απέρριψε τα αιτήματα άρσης ασυλίας των βουλευτών Στάθη Μπούκουρα, με 19 υπέρ, 179 κατά και πέντε «παρών», Λιάνας Κανέλλη, με τρία υπέρ, 197 κατά, δύο «παρών» και ένα λευκό, Βασίλη Καπερνάρου, με εννιά υπέρ, 189 κατά και πέντε «παρών» και Άδωνι Γεωργιάδη, με 13 υπέρ, 179 κατά, επτά «παρών» και 4 λευκά...

Read more...

Σκηνές τρόμου στο Μετρό...


 Οι επιβάτες κινούνται στις ράγες με φακό!
ΦΩΤΟ...
Σκηνές τρόμου επικράτησαν νωρίτερα σε συρμό του Mετρό, όταν ...
μετά από μηχανική βλάβη, το τρένο ακινητοποιήθηκε με αποτέλεσμα οι επιβάτες να περπατήσουν μέσα στο σκοτάδι και ανάμεσα στις ράγες προκειμένου να απεγκλωβιστούν.
Όπως καταγγέλλει επιβάτης στο enikos.gr, στον συρμό προκλήθηκε πανικός όταν έσβησαν τα φώτα και το τρένο διέκοψε την πορεία του ενώ κινούταν ανάμεσα στους σταθμούς Αττική και Σεπόλια. Οι επιβάτες παρέμειναν εντός του ακινητοποιημένου συρμού για περισσότερο από μια ώρα με κάποιους να βρίσκονται σε κατάσταση κλειστοφοβίας.
Οι επιβάτες με τη συνδρομή του οδηγού άνοιξαν την πόρτα και περπάτησαν ανάμεσα στις ράγες μέχρι το σταθμό της Αττικής υπό το φως των κινητών τηλεφώνων τους.
«Αν έπαιρνε φωτιά σίγουρα θα είχαμε καεί. Και αν είμαστε σε μεγάλη απόσταση από σταθμό θα ήμασταν ακόμα μέσα», επισημαίνει η επιβάτης.
Δείτε τις φωτογραφίες:



enikos.gr

Read more...

Παραπονιέται ο Αδωνις...


 
... για τις περικοπές στους μισθούς των βουλευτών!...
Υπερβολικές χαρακτηρίζει ο Αδωνιδας τις περικοπές που έχουν υποστεί οι Έλληνες βουλευτές, αναφέροντας, μάλιστα πως, έχουν υποστεί τη «μεγαλύτερη...
μείωση αποδοχών από οποιοδήποτε άλλο κλάδο του δημοσίου» 
Από το βήμα της Βουλής, είπε ότι οι περικοπές τους αγγίζουν το 60%, ενώ οι μειώσεις στις βουλευτικές συντάξεις το 70%.  «Ξέρω πόσα λεφτά έχουμε κόψει από τον εαυτό μας. Πάνω από το 50%, με το φόρο πλησιάζει το 60%» και πρόσθεσε «όπως ήταν υπερβολή προς τα πάνω αυτό που γινόταν προ της κρίσεως, έχει φτάσει η υπερβολή προς τα κάτω», καλώντας τον Πρόεδρο της Βουλής να βγουν οι βουλευτές στην κοινωνία και να υπερασπιστούν το θεσμό του Κοινοβουλίου.
«Να βγούμε μόνοι μας και να υπερασπιστούμε στην κοινωνία το θεσμό του Κοινοβουλίου, ο οποίος εν μέσω κρίσεως έκανε στον εαυτό του ποσοστιαία τη μεγαλύτερη μείωση αποζημίωσης, τη μεγαλύτερη μείωση αποδοχών από οποιοδήποτε άλλο κλάδο του δημοσίου. Η Βουλή υπερέχει στο διπλάσιο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο στη μείωση. Εμείς κάναμε στους εαυτούς μας τη μεγαλύτερη μείωση από οποιαδήποτε μείωση ψηφίσαμε για τους πολίτες. Και καλά κάναμε, γιατί έτσι έπρεπε», δήλωσε...

Read more...

Ποινική δίωξη για τη «Σέχτα Επαναστατών» ...







Ποινική δίωξη για τέσσερα χτυπήματα που αποδίδονται στην οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών» άσκησε η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη και στρέφεται κατ' αγνώστων δραστών.

Πριν από λίγες ημέρες, η Εισαγγελία παρέλαβε ...
τη δικογραφία που βρισκόταν εδώ και χρόνια στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Η Σέχτα έχει χτυπήσει τέσσερις φορές από το Φεβρουάριο του 2009 μέχρι το καλοκαίρι του 2010.

Η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη συσχέτισε τις τέσσερις δικογραφίες από τα χτυπήματα και άσκησε ποινική δίωξη για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, έκρηξη κατ' εξακολούθηση από κοινού τετελεσμένη και σε απόπειρα, διακεκριμένη κατοχή κατασκευή και χρήση πολυβόλων όπλων, χειροβομβίδων και εκρηκτικών μηχανισμών με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων κατ' εξακολούθηση και από κοινού με συνθήκες ικανές να βλάψουν τη χώρα να εκφοβίσουν τον πληθυσμό, να βλάψουν σοβαρά και να καταστρέψουν θεμελιώδεις συνταγματικές πολιτικές και οικονομικές δομές.

Η δίωξη περιλαμβάνει και τα αδικήματα της κατασκευής προμήθειας και κατοχής όπλων και εκρηκτικών υλών προς εξυπηρέτηση των σκοπών της τρομοκρατικής οργάνωσης καθώς και διακεκριμένη κλοπή. Μετά την άσκηση της δίωξης η δικογραφία διαβιβάστηκε σε τακτικό ανακριτή του Πρωτοδικείου της Αθήνας.
efsyn.gr

Read more...

Την επόμενη εβδομάδα στον εισαγγελέα ο δήμαρχος Χαλανδρίου...





... γιατί «δεν έδωσε» 200 οικογένειες στους κεφαλοκυνηγούς...
Προθεσμία για την επόμενη Τετάρτη πήρε από τον εισαγγελέα Εφετών ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ο οποίος καλείται «να εξετασθεί ανωμοτί και...
να παράσχει εξηγήσεις», επειδή μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου αρνήθηκε να παραδώσει στοιχεία για τη δήθεν αξιολόγηση και για τον «επανέλεγχο» των συμβάσεων των υπαλλήλων του Δήμου

Ο δήμαρχος καλείται «να εξετασθεί ανωμοτί και να παράσχει εξηγήσεις», επειδή μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου αρνήθηκε να παραδώσει στοιχεία για τη δήθεν αξιολόγηση και για τον «επανέλεγχο» των συμβάσεων των υπαλλήλων του Δήμου
Σημειωτέον ότι η σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Χαλανδρίου, έχει ήδη ακυρωθεί από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμαρχος Χαλανδρίου πρωτοστάτησε στο "εντέλλεσθαι" των 20 Δημάρχων που εναντιώνονται στην υποτιθέμενη αξιολόγηση που οδηγεί στην απόλυση 6.500 υπαλλήλους στους Δήμους.
left.gr

Read more...

Ενισχύεται η θεωρία περί σύλησης Αμφίπολη: Νέος γρίφος για τους αρχαιολόγους η κεφαλή της Σφίγγας


Αμφίπολη: Νέος γρίφος για τους αρχαιολόγους η κεφαλή της Σφίγγας
  (Φωτογραφία:  Υπουργείο Πολιτισμού )
Αθήνα
Άλλο ένα κομμάτι στο παζλ ή ακόμα ένας γρίφος; Η μαρμάρινη κεφαλή της Σφίγγας, που βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο και σε απόσταση 14 μέτρων από τον κορμό της στην είσοδο του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης, άνοιξε νέο κύκλο συζητήσεων για το τι μπορεί να κρύβει το μνημείο, ενώ ενισχύει τη θεωρία περί σύλησής του.

15 φωτογραφίες


«Αυτό το μνημείο θα μας τρελάνει. Είναι μη αναμενόμενο και σαφώς δυσερμήνευτο το γεγονός ότι το κεφάλι βρέθηκε τόσο μακριά από το σώμα» δήλωσε στα Νέα έμπειρος αρχαιολόγος, ενώ στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού προσέθετε: «Τώρα βρισκόμαστε σε πιο βαθύ σκοτάδι από ό,τι πριν, διότι δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τον λόγο που βρέθηκε το κεφάλι σε τόσο μεγάλη απόσταση».

«Πιθανότατα το κομμένο κεφάλι -που ήταν ένθετο στο σώμα- να είναι έργο τυμβωρύχων, αλλά γιατί να το πετάξουν εκεί και μάλιστα με προσοχή, ώστε να έχει υποστεί μόνο μικρές φθορές;» αναρωτιέται το στέλεχος του ΥΠΠΟ.

Για τον καθηγητή Αρχαιολογίας, Πέτρο Θέμελη, η θέση που βρέθηκε η κεφαλή της σφίγγας δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι ο τάφος δεν έχει συληθεί.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο κ. Θέμελης είπε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις παραβίασης από τα σπασμένα κεφάλια των Σφιγγών, τα σπασμένα φτερά, την απουσία των συνδέσμων των σιδερένιων και στα χέρια ακόμα των Καρυατιδών έλειπαν οι σύνδεσμοι».

Ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην υπάρχει τίποτα μέσα «εκτός αν όπως σε ορισμένους άλλους τάφους υπάρχουν κνήμες κτιστές, τοιχογραφίες στους τοίχους» που είναι στοιχεία σταθερά.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωργία Κοκκορού - Αλευρά έκανε λόγο για «έργο εξαιρετικής ποιότητας», σημειώνοντας: «Σε μια πρώτη ανάγνωση μπορούμε να πούμε ότι μοιάζει πολύ με τις Καρυάτιδες και ότι ενδέχεται να είναι έργο του ίδιου εργαστηρίου».

Η ίδια, ωστόσο, υπογράμμισε πως «η μεγάλη απόσταση που βρέθηκε το κεφάλι της Σφίγγας από το σώμα επιβεβαιώνει την άποψη που θεωρεί ότι το μνημείο είχε συληθεί, κάτι που ήταν προφανές και από τις τεράστιες τρύπες στους τοίχους κι από την επίχωση με άμμο μεταξύ άλλων».

Η ανασκαφή έφερε επίσης στο φως δύο μεγάλα τμήματα από το αριστερό μαρμάρινο θυρόφυλλο (διαστάσεων 0,89x1,49x0,15 μ. το πρώτο και 0,89x1,30x0,15 μ. το δεύτερο) μαζί με ένα κομμάτι μήκους 2,5 μ. από το κατώφλι με σημάδια (κυρτές βαθύνσεις) που δείχνουν τη χρήση μεταλλικών τροχιών οι οποίες διευκόλυναν την κίνηση των μαρμάρινων θυροφύλλων.

Περισσότερες απαντήσεις αναμένονται αφού αποκαλυφθεί το δάπεδο, για το οποίο η δοκιμαστική τομή έδειξε ότι είναι στρωμένο με πωρόλιθους που έφεραν λευκό επίχρισμα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα χρειαστεί χρόνος για να μπουν οι επισκέπτες το μνημείο.




Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Θα υπάρξουν όμως και οφέλη ΓΛΚ: Πάνω από 3 δισ. το κόστος επαναφοράς κατώτατου και 13ου-14ου μισθού


ΓΛΚ: Πάνω από 3 δισ. το κόστος επαναφοράς κατώτατου και 13ου-14ου μισθού
  (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Την έκθεση για την κοστολόγηση της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για επαναφορά του κατώτατου μισθού, του 13ου και 14ου μισθού και 13ης - 14ης σύνταξης, ολοκλήρωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τη διαβίβασε στη Βουλή.

Πάνω από 3 δισ ευρώ υπολογίζει το κόστος για κράτος, ΟΑΕΔ, Ταμεία από πιθανή επαναφορά των μισθών. Ωστόσο, το ΓΛΚ επισημαίνει ότι θα υπάρξουν και οφέλη, όπως αύξηση των εσόδων των Ταμείων και των φόρων που εισπράττει το κράτος, τα οποία όμως δεν μπορεί να μετρήσει γιατί εξαρτώνται από σειρά παραγόντων.

Πολύ μικρότερη είναι η επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό, που θα προκαλούσε η αποκατάσταση μόνο του κατώτατου μισθού, με τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ να επιβαρύνεται με 202 εκατ. ευρώ περίπου, όπως προκύπτει από την κοστολόγηση από το ΓΛΚ σχετικής πρότασης νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η κοστολόγηση της πρότασης νόμου του ΚΚΕ
Ειδικότερα η πρόταση νόμου του ΚΚΕ που κοστολογήθηκε είχε τίτλο: ««Επαναφορά κατώτερου μισθού, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, 13ου και 14ου μισθού. Ρυθμίσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων».

Σύμφωνα με την έκθεση, από τις προτεινόμενες διατάξεις, επέρχονται τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα επί του κρατικού προϋπολογισμού, του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ και των προϋπολογισμών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης:

• Ετήσια δαπάνη ποσού 3.143.600.000 ευρώ περίπου, από την επαναχορήγηση των επιδομάτων εορτών και άδειας στους συνταξιούχους όλων των φορέων κύριας ασφάλισης, καθώς και στους εν ενεργεία υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των άλλων ΝΠΔΔ.

Αναφορικά με την προτεινόμενες ρυθμίσεις που ορίζουν την αύξηση του κατώτατου μηνιαίου μισθού, τα άμεσα οικονομικά αποτελέσματα, και με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των απασχολουμένων και των επιδοτούμενων ανέργων παραμένει σταθερός, η εκτίμηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι πως θα υπάρξει:

• Ετήσια δαπάνη του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ, από την αύξηση του καταβαλλόμενου επιδόματος ανεργίας, η οποία εκτιμάται στο ποσό των 202.000.000 ευρώ περίπου (το βασικό ποσό του επιδόματος ανεργίας θα αναπροσαρμοστεί από τα 360 στα 460 ευρώ περίπου).

• Ετήσια αύξηση των εσόδων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (κατά βάση ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), από τον υπολογισμό των καταβαλλόμενων εισφορών σε υψηλότερη βάση.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, εκτίμηση για την αύξηση αυτή δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν είναι γνωστός ο αριθμός των απασχολουμένων που θα επηρεάσει η αναπροσαρμογή του κατώτατου ημερομισθίου.

• Ετήσια αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, από άμεσους και έμμεσους φόρους, λόγω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.

Σε περίπτωση, όμως, μείωσης του αριθμού των απασχολουμένων, επισημαίνει το ΓΛΚ, θα επέλθει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού (καταβολή επιδομάτων ανεργίας, μείωσης άμεσων και έμμεσων φόρων), καθώς και απώλεια εσόδων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Το οικονομικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί, ούτε να εκτιμηθεί, διότι συναρτάται με τη συμπεριφορά των εργοδοτών κατά την αντιμετώπιση των παραπάνω μέτρων, προσθέτει το Γενικό Λογιστήριο.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η εκτίμηση του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ) είναι ότι αύξηση του κατώτου μισθού θα επιφέρει και αύξηση της απασχόλησης.

Κοστολόγηση της αποκατάστασης του κατώτου

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπολόγισε και τα οικονομικά αποτελέσματα που θα επέφερε τυχόν υπερψήφιση της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ «για την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και του δικαίου της συλλογικής διαπραγμάτευσης και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

Όπως εκτιμά το ΓΛΚ με τις προτεινόμενες διατάξεις και με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των απασχολουμένων και των επιδοτούμενων ανέργων παραμένει σταθερός, οι άμεσες οικονομικές συνέπειες είναι:

• Ετήσια δαπάνη του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ (ΝΠΔΔ επιχορηγούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό), από την αύξηση του καταβαλλόμενου επιδόματος ανεργίας, η οποία εκτιμάται στο ποσό των 202.000.000 ευρώ περίπου (το βασικό ποσό του επιδόματος ανεργίας θα αναπροσαρμοστεί από τα 360 ευρώ στα 460 ευρώ περίπου).

• Ετήσια αύξηση των εσόδων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (κατά βάση ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), από τον υπολογισμό των καταβαλλόμενων εισφορών σε υψηλότερη βάση.

Εκτίμηση για την αύξηση αυτή δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν είναι γνωστός ο αριθμός των απασχολουμένων που θα επηρεάσει η αναπροσαρμογή του κατώτατου ημερομισθίου.

• Ετήσια αύξηση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, από άμεσους και έμμεσους φόρους, λόγω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.

Και σε αυτή την έκθεση το ΓΛΚ επισημαίνει ότι «Σε περίπτωση όμως, μείωσης του αριθμού των απασχολουμένων θα επέλθει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού (καταβολή επιδομάτων ανεργίας, μείωση άμεσων και έμμεσων φόρων), καθώς και απώλεια εσόδων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Το οικονομικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί, ούτε να εκτιμηθεί, διότι συναρτάται με τη συμπεριφορά των εργοδοτών κατά την αντιμετώπιση των παραπάνω μέτρων».

Επίσης, εκτιμά ετήσια δαπάνη, μη σημαντική σε βάρος του προϋπολογισμού του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) από την αύξηση των μελών του ΔΣ αυτού. Εκτιμάται ότι δεν θα υπερβεί το ποσό των 10.000 ευρώ.

Α.Τ

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Έρευνα της Pulse για το «Ποντίκι» Προβάδισμα 5% για τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση


Προβάδισμα 5% για τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση
Η εικόνα της πρόθεσης ψήφου  

Αθήνα
Προβάδισμα πέντε ποσοστιαίων μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse που δημοσιεύεται την Πέμπτη στο «Ποντίκι». Οριακά εντός Βουλής οι ΑΝΕΛ, σύμφωνα με την έρευνα, εκτός ΔΗΜΑΡ και ΛΑΟΣ.

Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 27%, η Νέα Δημοκρατία 22%, η Χρυσή Αυγή 7%, το ΠΑΣΟΚ 6,5%, το Ποτάμι 6% και το ΚΚΕ 5,5%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 9,5%, ενώ λευκό/αποχή επιλέγει το 7%.

Με αναγωγή επί των εγκύρων, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 28,5%, ΝΔ 23,5%, Χρυσή Αυγή 7,5%, ΠΑΣΟΚ 7%, Το Ποτάμι 6,5%, ΚΚΕ 6%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,5%.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Τραυματίστηκε στρατιώτης Ένοπλη επίθεση μέσα στο Κοινοβούλιο του Καναδά


Ένοπλη επίθεση μέσα στο Κοινοβούλιο του Καναδά
Το περιστατικό σημειώθηκε στο Κοινοβούλιο του Καναδά   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Οτάβα, Καναδάς
Ένοπλη επίθεση σημειώθηκε την Πέμπτη στο Κοινοβούλιο του Καναδά, στην Οτάβα. Η επίθεση ξεκίνησε από το Μνημείο των Πεσόντων, όπου στρατιώτης δέχθηκε πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.
Στη συνέχεια, οι δράστες διέφυγαν προς το κτίριο του Κοινοβουλίου απ' όπου ακούστηκαν και άλλα πυρά.
Αρχικά πληροφορίες έκαναν λόγο για έναν δράστη. Αργότερα η αστυνομία δήλωσε ότι στο περιστατικό εμπλέκονται δύο ή τρεις ένοπλοι.
Η επίθεση ξεκίνησε έξω από το Κοινοβούλιο, όταν στρατιώτης που στεκόταν φρουρός στο Μνημείο δέχθηκε πυρά.
Στη συνέχεια, αυτόπτες μάρτυρες είδαν τουλάχιστον έναν άνδρα να τρέχει προς το κτιριακό συγκρότημα όπου στεγάζεται το Κοινοβούλιο, το οποίο απέκλεισαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.
11 φωτογραφίες
Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι από το κεντρικό κτίριο του Κοινοβουλίου ακούστηκαν 30 ακόμα πυροβολισμοί.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αναζητά έναν ή περισσότερους δράστες. Το CBC είχε νωρίτερα μεταδώσει ότι ένας ένοπλος είναι νεκρός.
H καναδική αστυνομία προειδοποίησε τους πολίτες στην Οτάβα να μένουν μακριά από παράθυρα και στέγες κτιρίων. Οι στρατιωτικές βάσεις στη χώρα έκλεισαν για το κοινό μετά την ένοπλη επίθεση, μεταδίδει το CBC.
Όπως μετέδωσε η καναδική τηλεόραση επικαλούμενη το γραφείο του πρωθυπουργού, ο καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ είναι ασφαλής. Ο Χάρπερ έφυγε από το Κοινοβούλιο.
Το περιστατικό σημειώνεται την ώρα που ο Καναδάς έχει αυξήσει το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής από το χαμηλό στο μεσαίο, μετά την επίθεση καναδού τζιχαντιστή εναντίον δύο στρατιωτών, η οποία σημειώθηκε μόλις δύο ημέρες νωρίτερα.
Συγκεκριμένα ο άνδρας, ένας ριζοσπαστικοποιημένος ισλαμιστής παρέσυρε με το αυτοκίνητό του τους δύο στρατιώτες. Ο ένας από αυτούς πέθανε λίγο αργότερα.
Δεν είναι γνωστό εάν τα δύο περιστατικά συνδέονται.
    Newsroom ΔΟΛ

    Read more...