Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Μαραθώνιος διαβουλεύσεων στο Ecofin



troktiko
Στις μαραθώνιες διαβουλεύσεις των 27 υπουργών οικονομικών της ΕΕ, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά, για έναν μηχανισμό που θα ενεργοποιείται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, για περιπτώσεις χωρών όπως η Ελλάδα. Ο μηχανισμός θα...



...θα διαχειρίζεται εκατοντάδες δισεκατομύρια ευρώ, είτε μέσω έκδοσης δανείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είτε μέσω απευθείας δανεισμού από τις αγορές.

Υπάρχουν χώρες οι οποίες αντιτίθενται στη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού, όπως η Μ. Βρετανία, η οποία προβάλλει το επιχείρημα ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες μπορούν να προσφύγουν στο ΔΝΤ.


Read more...

Έπαιξε με την Ευρώπη και έχασε

Άγκελα Μέρκελ

protothema.gr
Το πικρό ποτήρι της ήττας στις κρίσιμες εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας φαίνεται πως θα αναγκασθεί να πιει η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Κι αυτό γιατί τα μέχρι ώρας αποτελέσματα των exit polls δείχνουν όχι απλά ήττα για τον κυβερνητικό συνασπισμό της «σιδηράς Καγκελαρίου», αλλά συντριβή! Ο συνασπισμός του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών και των Ελεύθερων Δημοκρατών είχε αποσπάσει, στις προηγούμενες εκλογές του 2005, ποσοστό (συγκεντρωτικό) άνω του 50,9%, ενώ στο θετικότερο σενάριο των σημερινών εκλογών συγκεντρώνει μετά βίας το 41%, γεγονός που σημαίνει πως δεν διατηρεί καν την πλειοψηφία!

Αυτό σημαίνει πως η Άγκελα Μέρκελ χάνει και την κρίσιμη έδρα που της έδινε την πλειοψηφία στην ομοσπονδιακή άνω βουλή και προφανώς πυροδοτεί εξελίξεις στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό, αφού καθιστά αμφίβολη την κύρωση κρίσιμων νομοσχεδίων και ουσιαστικά καταργεί ή έστω ψαλιδίζει την δυνατότητα της κυβέρνησης Μέρκελ να ασκήσει πολιτική …

Ακόμα χειρότερα η Γερμανίδα Καγκελάριος έλαβε ουσιαστικά μια ψήφο αποδοκιμασίας, αφού οι σημερινές εκλογές είχαν προσλάβει το χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τις κυβερνητικές επιλογές στο οικονομικό πεδίο, ιδίως την παλινωδία της κυρίας Μέρκελ στο κρίσιμο θέμα της «ελληνικής βοήθειας» στην οποία ακόμα και σήμερα αντιτίθεται η πλειοψηφία των Γερμανών. Και το απέδειξαν και στην κάλπη
Read more...

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα με Μέρκελ και Σαρκοζί

nooz.gr
Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, το απόγευμα της Κυριακής, την ώρα της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ για τον μηχανισμό σταθερότητας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, οι Σαρκοζί και Ομπάμα διαπίστωσαν ότι «συμφωνούν για την ανάγκη να δοθεί μια ισχυρή απάντηση στις αναταράξεις που επηρεάζουν τις αγορές».

Επίσης, οι δύο ηγέτες «συζήτησαν την κατάσταση στις αγορές» και τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Διαπίστωσαν ότι συμφωνούν ευρέως ότι είναι ανάγκη να δοθεί μια ισχυρή απάντηση στην τρέχουσα αναταραχή.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ με την Γερμανίδα καγκελάριο συζητήθηκε η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και η αναγκαιότητα λήψης «αποφασιστικών μέτρων» από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εδραίωση εμπιστοσύνης στις αγορές.

Read more...

ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ... ΒΟΥΛΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑΣ...


fimotro
Ομόφωνα εγκρίθηκε σήμερα το απόγευμα από το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) η συμφωνία για το πακέτο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη δόση θα εκταμιευθεί την Τρίτη και θα είναι ύψους 5,5 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, η...

Ευρωζώνη θα συνεισφέρει 14,5 δισ. ευρώ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το φθινόπωρο θα γίνει το κρίσιμο τεστ της τρόικας για την εφαρμογή των μέτρων από την κυβέρνηση, προκειμένου να αποφασισθεί η συνέχιση της οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα με τη δεύτερη δόση.
Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ύψος της ενίσχυσης από ΔΝΤ και ΕΕ είναι 110 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια.
Read more...

Σε ετοιμότητα το υπουργείο Υγείας για ηφαιστειακή στάχτη

nooz.gr
Σε πλήρη ετοιμότητα έθεσε το υπουργείο Υγείας το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), «παρακολουθώντας το φαινόμενο της διακίνησης της ηφαιστειακής στάχτης πάνω από τη χώρα μας», σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Οπως επισημαίνεται, μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα και εφόσον χρειαστεί, προειδοποιεί ότι θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Read more...

ΔΝΤ και Ρουμανία συμφώνησαν για έλλειμμα 6,8% το 2010

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ρουμανική κυβέρνηση συμφώνησαν για το ύψος του ελλείματος της χώρας για το 2010, στο 6,8%, δηλαδή περίπου μία μονάδα παραπάνω από το αρχικά προβλεπόμενο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Σεμπαστιάν Βλαντέσκου.

Η ανάπτυξη θα κυμανθεί «γύρω στο μηδέν», αν και η αρχική πρόβλεψη μιλούσε για +0,8%, όπως ανέφερε ο υπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά τις σκληρές, δεκαήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ Βουκουρεστίου και ΔΝΤ για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, προκειμένου να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες και να βελτιωθούν τα έσοδα, σε μια περίοδο που η Ρουμανία αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερες δυσκολίες στην πληρωμή των μισθών και των συντάξεων.

Ο πρόεδρος της χώρας Τραϊάν Μπασέσκου ανακοίνωσε την Πέμπτη ένα πακέτο μέτρων λιτότητας, στα οποία περιλαμβάνεται η μείωση κατά 25% των μισθών στο δημόσιο τομέα και των συντάξεων και των επιδομάτων ανεργίας κατά 15%, με αντάλλαγμα τη χορήγηση 850 εκατομμυρίων ευρώ από το δάνειο, ύψους 20 δισ., που έχουν εγκρίνει η ΕΕ και το ΔΝΤ για τη Ρουμανία.

Με βάση αυτή τη συμφωνία, τουΒουκουρέστι είχε δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμά του στο 7,2% το 2009 και στο 5,9% φέτος.

Ο Μπασέσκου ζήτησε από τους Ρουμάνους να επιδείξουν «ρεαλισμό», για «να αποφευχθεί το ελληνικό σενάριο».nooz.gr
Read more...

Η τελευταία κατοικία του Νώντα Τσακάλη...


Από το http://mylefkada.gr/

Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε σήμερα το απόγευμα ο Νώντας Τσακάλης .
Σε βαρύ πένθιμο κλίμα τελέσθηκε στον Ι.Ν. της πατρίδας του Νώντα την Βασιλική Λευκάδας η νεκρώσιμη ακολουθία χορστατούντος του Μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλου.
Πλήθος κόσμου από την Βασιλική και όλο το νησί της Λευκάδας αλλά και συναδελφοί του καθώς και απλοί πολίτες από αρκετά μέρη της Ελλάδας αποχαίρέτησαν τον φίλο τους ο οποίος ...

χάθηκε άδικα πριν μερικές μέρες.
Παρών ήταν όλοι οι εκπρόσωποι των αρχών του τόπου της Λευκάδας και σύμφωνα με πληροφορίες παρών ήταν και ο κ. Βγενόπουλος. Καθόλη την διάρκεια της κηδείας υπήρχε παντού παρουσία αστυνομικών του τμήματος Βασιλικής. Τραγική φιγούρα η μητέρα του αδικοχαμένου νέου η οποία ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει ότι το παιδί της χάθηκε άδικα.
Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.

Read more...

Καλωσήρθατε στην κόλαση του ΔΝΤ!..

Ένα άρθρο γραμμένο από τον Δόκτωρα Mark Weisbrot, διακεκριμένο οικονομολόγο (Washington D.C.) που έζησε τα γεγονότα της Αργεντινής από κοντά.


Ερ.: Στην Ελλάδα κύριε καθηγητά, δεν γνωρίζουμε πολλά για το τι έγινε στην Αργεντινή με το ΔΝΤ.
Το μόνο που θυμάμαι (και μ’ έχει σημαδέψει), είναι ένα πλάνο από κάπου ψηλά, που έδειχνε μία «αδέσποτη» αγελάδα να τρέχει και κόσμο, πολύ κόσμο, να την κομματιάζει ενώ ήταν ζωντανή (!) όπως έλεγε ο σπίκερ, για να εξασφαλίσει κρέας.Ο μόνος τρόπος να επιβιώσετε είναι επί ένα μήνα κάθε ημέρα συνέχεια να βγαίνετε σύσσωμοι και ενωμένοι 8 εκατομμύρια άνθρωποι, μιλάω για τους ενήλικες, στους δρόμους μέχρι να ανασταλούν όλες μα όλες οι καθημερινές λειτουργίες. Μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο θα...
εκβιαστεί η Ε.Ε. αρκετά ώστε να δώσει χρήματα και άτοκα μάλιστα, τα οποία και διαθέτει. Δεν είστε ξέμπαρκοι, για όνομα του Θεού, ενώ η Αργεντινή ήταν εντελώς μόνη και απροστάτευτη.Η Ε.Ε. δεν επιθυμεί κάτι αντίστοιχο -μα πρέπει να ασκηθεί η κατάλληλη πίεση πλέον από κάτω προς τα πάνω και όχι αντιστρόφως. Η μόνη σωτηρία πλέον είναι να εξαναγκάσετε τη Γερμανία να πληρώσει τα 74 δις. που χρωστάει στην Ελλάδα για την περίοδο 1939-1945. Μάλιστα ακούγεται ταυτόχρονα σε πολλούς κύκλους στη Γενεύη όπου ζω, ότι η Ελβετία θα δώσει ως δώρο στην Ελλάδα, δίχως απαίτηση επιστροφής, 100 δις, ώστε να μην οδηγηθεί ευρωπαϊκή χώρα, με τέτοιες τραγικές συνέπειες, στο στόμα του λιονταριού.
Πιστέψτε με, στην Ουγγαρία ήταν πιο ομαλά τα πράγματα, στην Ελλάδα προετοιμάζεται το έδαφος για μαζική καταστροφή όλου του κοινωνικού ιστού με τραγικές συνέπειες, όπου το μηνιαίο εισόδημα ακόμα και στις ιδιωτικές εταιρίες θα μειωθεί από 1000 ευρώ φερ’ ειπείν, στα 250 ευρώ, ενώ οι τράπεζες θα επιτρέπουν την ανάληψη πλαφόν των 100 ευρώ ανά ημερολογιακού μήνα.
Η Κυβέρνησή που τώρα σας κυβερνάει, προσφέρουν τα κλειδιά στους καρχαρίες του Δ.Ν.Τ. να συμβεί κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη στην Αργεντινή.Ταυτόχρονα, θα πρέπει να απαιτήσει ο Ελληνικός λαός και με τη βία όπου κρίνει, την προσέλευση όλων των υπευθύνων που έκλεψαν τον Έλληνα φορολογούμενο στην δικαιοσύνη, και ξέρουνε όλοι στην Ελλάδα ποιοί είναι αυτοί, και την εκδίκαση των προηγούμενων δυο κυβερνήσεων της Ελλάδος, με τελικό σκοπό την ισόβια φυλάκισή τους.
Ταυτόχρονα θα πρέπει ο κάθε πολίτης της Ελλάδος να διασφαλίσει την αλλαγή πορείας της τωρινής Κυβέρνησης, η οποία προμελετημένα και εσκεμμένα προδίδει τον Ελληνικό λαό με την επιθυμία την πλήρης υποταγή του καθώς και την εξαθλίωσή του οδηγώντας τον προς το Δ.Ν.Τ. Το να έχει αναλάβει το Δ..Ν.Τ. μια χώρα σημαίνει την εφόρου ζωής σχεδόν ομηρία του στο χρέος.
Στο διεθνές οικονομικό σύστημα, το χρέος ισούται με χρήμα και άρα κέρδος για τους ανθρώπους, που όχι μόνον έχουν δημιουργήσει την οικονομική κρίση, αλλά και τους καρχαρίες του Δ.Ν.Τ. που καιροφυλακτούν να αναλάβουν άμεσα την δράση της εξαθλίωσης στην Ελλάδα.
Αυτά δεν είναι τα λόγια κάποιου θεοσεβούμενου ή ανθρωπιστή, αλλά ούτε και αυτά ενός ξεπεσμένου ή ξεχασμένου κομμουνιστή ή ρομαντικού αριστερού.Είναι τα λόγια ενός τεχνοκράτη, που έζησε την καταστροφή μίας περήφανης χώρας. Ενός περήφανου λαού με μία προδοτική κυβέρνηση που προετοίμασε καλά το κλίμα για να εκχωρήσει την Εθνική της κυριαρχία στη μεγαλύτερη μάστιγα του πλανήτη.
Στην Αργεντινή με το που έλαβε δράση το Δ.Ν.Τ., ο κόσμος βγήκε με τσεκούρια, χαντζάρες και πριόνια στους δρόμους και εισέβαλαν σε τράπεζες, στα Μ.Μ.Ε. και σε κυβερνητικά κτίρια, σφάζοντας και αποκεφαλίζοντας στην κυριολεξία τραπεζικούς υπαλλήλους, διευθυντές, δημοσιογράφους, οι οποίοι είναι στην κορυφή της διαφθοράς και της απάτης, καθώς και στελέχη και μέλη βιομηχανιών, της Κυβέρνησης, Κυβερνητικούς Εκπροσώπους και συγκεκριμένα μέλη της Κυβέρνησης του αντίστοιχου Υπουργείου Οικονομικών.
Ο συνολικός αριθμών των θυμάτων επισήμως κατά την οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής ήταν περί των 25.000, αλλά φυσικά ο αριθμός που ανακοίνωναν τα Μ.Μ.Ε. της χώρας και με την διαταγή του Δ.Ν.Τ. ήταν κατά πολύ λιγότερος και συγκεκριμένα είχανε αναφέρει μόνον 27 θανάτους.Έφτιαξαν πόλεις, μέσα στις πόλεις. Τις ονόμασαν villas miserias, πόλεις της μιζέριας. Εκεί πότιζαν τον κόσμο κοκαΐνη, επεξεργασμένη με χλωρίνη και ασβέστη και άλλα ναρκωτικά της μιας δόσης, που παρουσιάστηκαν εν αφθονία άξαφνα, όταν ο εφιάλτης είχε αρχίσει.
Ήταν περήφανος λαός οι Αργεντίνοι, όπως και οι Έλληνες και δεν είδα μάνες στην Αργεντινή να πουλάνε τα παιδιά τους, όπως γίνεται στο L.A. από το 1960. Είδα όμως ανθρώπους να χάνουν τα πάντα και στο τέλος τη ζωή τους, όταν δεν υπήρχε τίποτα να δώσουν, όσα δεν πήραν οι τράπεζες τα πήραν οι έμποροι. Ο κόσμος έπρεπε να αποχαυνωθεί, να μην αντιστέκεται. Να πεθαίνει με τη μιζέρια του. Γι’ αυτό έβγαλαν έτσι αυτές τις ψευτοπόλεις. Έπνιγαν εκεί την οργή και την δυστυχία τους.
Γι αυτό και εξάλλου η προ-μελετημένη υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και η μαζική προώθηση και πώληση των ναρκωτικών, μέχρι όπως μαρτυρείται και από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό από ανθρώπους που έχουν και είχαν ανέκαθεν στενές επαφές με την ζούγκλα των ιδιωτικών καναλιών, κυβερνητικά στελέχη, πολιτικούς, μεγαλοδικηγόρους, βιομήχανους και ανθρώπους γενικότερα που εξυπηρετούν μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Ημερησίως στο κέντρο της Αθήνας πεθαίνουν περίπου 140 άνθρωποι, κυρίως μετανάστες από ναρκωτικά νοθευμένα.Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο εύκολα σώπαιναν όλοι οι ενοχλητικοί.
Στην Αργεντινή του τότε, όπως και στην Ελλάδα του τώρα, όλα τα ΜΜΕ διατυμπάνιζαν την «ανάγκη της βοήθειας».Στην αρχή τους έλεγαν ότι το κράτος θα πτώχευε και ο κόσμος έφτασε στο σημείο να πανηγυρίζει για επιτυχία την είσοδο του ΔΝΤ.Δεν φανταζόντουσαν τι θα ακολουθήσει. Τι ειρωνεία και αυτή. Τους έπεισαν με τον φόβο της πτώχευσης και εντέλει η σωτηρία ήρθε μόνο με την πτώχευση!!!Είχαν όλοι την εντύπωση ότι σώσαμε τη χώρα που ήταν ανίκανη και με διεφθαρμένες κυβερνήσεις. Ήταν απίστευτο τι μετέδιδαν οι ανταποκριτές, όταν εμείς βλέπαμε την αλήθεια με τα μάτια μας σε κάθε δρόμο, σε κάθε γειτονιά. Πρέπει εσείς στην Ελλάδα να ξυπνήσετε τώρα προτού να είναι αργά, πρέπει με οποιοδήποτε κόστος να αποφύγετε το Δ.Ν.Τ.
Ήδη οι εφημερίδες του Σαββατοκύριακου 17-18 Απριλίου 2010 στη χώρα σας, απειλούν για μαζικές απολύσεις περί των 350.000 εργαζομένων και εσείς ακόμα κοιμάστε όρθιοι, αντί να έχετε αποκλείσει τη Βουλή σας με την απειλή μαζικής βίας. Σας κοροϊδεύουν, λεφτά και μάλιστα πάρα πολλά υπάρχουν.Για το Δ.Ν.Τ. είχαν την εντύπωση ότι οι Αργεντινοί μας θεωρούν σωτήρες.Ποτέ δεν προέβαλλαν τίποτα από την πραγματικότητα. Μόνο κάτι ρεπορτάζ γραμμένα στις αρχές, με κόσμο να κάνει δηλώσεις κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων ότι τους οδήγησαν στην πείνα, ευχαριστώντας τις ΗΠΑ που θα τους έσωνε. Ακόμα και οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες. Τις προέβαλλαν σαν κομμουνιστές ή αριστερά κομμουνιστικά κόμματα που αντιδρούσαν. Εγώ έβλεπα στο Μπουένος Άιρες την λεωφόρο γεμάτη από εξαγριωμένους να ουρλιάζουν «θέλουμε τη χώρα μας πίσω»! Θέλουμε τα δολάρια μας πίσω!
Οι τηλεοράσεις έδειχναν μερικές δεκάδες κομμουνιστές με κόκκινες σημαίες που διαμαρτύρονταν. Στην πραγματικότητα ο κόσμος ήταν εκατοντάδες χιλιάδες. Ίσως εκατομμύρια. Τους έβλεπα, έβγαιναν από τα σπίτια τους και ενώνονταν με τις πορείες. δεν υπήρχε συντονισμός. Ότι Αμερικάνικη επιχείρηση υπήρχε, έκλεινε και την φύλαγαν πάνοπλοι αστυνομικοί.Δεν κυκλοφορούσαμε βέβαια τότε. Μετά από κάποιες συγκεντρώσεις θυμάμαι έβγαινα από το ξενοδοχείο και έβλεπα τόσες πέτρες κάτω, που νόμιζα ότι γκρεμίστηκε κάποιο κτίριο. Μεγάλη οργή.Έβλεπες ανθρώπους αποφασισμένους για όλα. Άνθρωποι που δεν έμοιαζαν πλιατσικολόγοι. Ακόμα και μεσήλικες, σίγουρα πολλοί είχαν οικογένειες. μου έκανε εντύπωση. Έβγαιναν και συγκρούονταν με ότι έβρισκαν. Ξύλα, πέτρες.
Από την άλλη η αστυνομία ήταν πάνοπλη, με αντλίες, πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα. Ήταν αδύνατον να τους συγκρατήσουν. Είχες να κάνεις με ανθρώπους που τους πήρες το σπίτι τους και το χαμόγελο τους. Όχι, ούτε μια στιγμή δεν τους χαρακτήρισα «τρομοκράτες». Θα ήταν άδικο. Φαντάσου να υπηρετείς το Law and Order και να μη μπορείς να κρύψεις την συμπάθεια σου για αυτούς που ίσως από τις τηλεοράσεις θα τους χαρακτήριζες αλλιώς. Ήθελαν τη χώρα τους πίσω. Έβγαιναν με Αργεντίνικες σημαίες και απαιτούσαν να φύγουμε.
Στην Ελλάδα συμβαίνει και το εξής: Tα πετρέλαια στο Αιγαίο επιθυμούν να τα εκμεταλλευτούν πλήρως και μόνο οι Γερμανοί, ώστε κατ’ αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους και επιτέλους να βγούνε νικητές από έναν παγκόσμιο πόλεμο έχοντας ήδη δημιουργήσει 2 και χάνοντάς τους. Τον 3ο αυτόν, μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε ως οικονομικό πόλεμο.Αυτό που με λυπεί ιδιαίτερα είναι ότι η Ευρώπη και η Ε.Ε. δεν φαίνονται γενικότερα να ενδιαφέρονται να σώσουν το ευρώ τους διότι αν διπλώσει η Ελλάδα, το ευρώ θα είναι εντελώς άχρηστο στις διεθνές αγορές και σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια, το ευρώ θα καταρρεύσει βυθίζοντας σε τύπου Αργεντίνικης κρίσης όχι μόνον την Ελλάδα αλλά και όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. Γιατί δεν βοηθούν και γιατί έχουν αφήσει την Ελλάδα στην τύχη της ακόμα και προς το παρόν ουδείς δεν μπορεί να δώσει εξήγηση. Ένα είναι σίγουρο, ότι σε μια εβδομάδα από σήμερα η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδια αν επιτρέψετε στην Κυβέρνησή σας και στα Μ.Μ.Ε. να συνεχίσουν να καθορίζουν εσκεμμένα την πορεία σας προς την κόλαση του Δάντη.
Σήμερα, όμως, συγκλίνουν, εκ των πραγμάτων, τα συμφέροντα του Αμερικανού Προέδρου, Ομπάμα, και του γ. Διευθυντή του ΔΝΤ Ντ. Στρος Καν, σε μια εμπλοκή του ΔΝΤ, με την Ελλάδα, με την νέα όμως αποκατεστημένη μορφή του, που σαν θεωρητική αρματωσιά και πρακτική θα ανατρέπει τη σημερινή εικόνα και θα πλησιάζει στην ειδυλλιακή παραδοσιακή πρακτική του, του Φίλου των Εθνών!Ο μεν πρ. Ομπάμα γιατί θέλει νέο κύρος στο εγχείρημά του για επιβολή κρατικού ελέγχου στο διεθνές Χρηματ/τικό Σύστημα, του οποίου έχασε τον α΄γύρο. Και ο κ. Ντ. Στρος Καν του ΔΝΤ θα επιθυμούσε σφόδρα ένα έπαθλο 10 εκατομμυρίων ικανοποιημένων από τους παραδείσιους σχεδόν όρους παρέμβασης ενός νέου ΔΝΤ Ελλήνων.
Αναρτήθηκε από το Press-gr

Read more...

Άλλο να σου μένουν 120 χιλιάδες κι άλλο ...14!


Από την ΡΟΥΛΑ ΤΑΚΗ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ

Κυρία Κατσέλη είναι άλλο πράγμα να σου κόβουν 25.000 ευρώ και να ζεις με τα υπόλοιπα 120.000 και άλλο να σου κόβουν 3000 ευρώ και να ζεις με τα υπόλοιπα 14.000. Ειδικά όταν έχεις παιδιά να μορφώσεις σε ένα κράτος που προσπαθεί να τα κρατήσει αμόρφωτα.
΄Οταν υπάρχουν ηλικιωμένοι που είναι άρρωστοι σε ένα κράτος που η δημόσια υγεία χωλαίνει και πώς να το κάνουμε δηλαδή βολεύει και να πεθάνουνε γιατί θα...

γλυτώσει και τις συντάξεις τους. Σε ένα κράτος που θεσπίζει ημιυπαίθριους όταν κόβει τους μισθούς και τις συντάξεις, αλήθεια που θα βρει ο κόσμος λεφτά να πληρώσει; Σε ένα κράτος που η ΔΕΗ αυξάνεται κατά βούληση και που κανείς δεν μπορεί να αντιδράσει.
Το θέμα είναι ότι ο λαός δεν μπορεί να κάνει τίποτε γιατί είναι εγκλωβισμένος από τις δικές του επιλογές, παρά μόνο να είναι θεατής στο θέατρο το παραλόγου. Του ζητάτε να πληρώσει ενώ την ίδια στιγμή του κόβετε τον μισθό του και αυξάνονται ακόμη και τα τρόφιμα. Λυπάμαι πολύ αν εσείς έτσι εννοείτε την δημοκρατία και κρίμα στον ελληνικό λαό που έχει τέτοιους ανθρώπους να τον εκπροσωπούν. Βέβαια γεγονός είναι ότι έχουμε αυτό που ψηφίσαμε. ΄Εχετε αναρωτηθεί αν γίνονταν σήμερα εκλογές τι ποσοστό θα έπαιρνε το ΠΑΣΟΚ; ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΞΑΠΑΤΗΘΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.

Read more...

Ανανεωτική Πτέρυγα: Σοβαρό λάθος η άρνηση συμμετοχής του ΣΥΝ στη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών

ΑΘΗΝΑ 09/05/2010

nooz.gr
Την αντίθεσή της εκφράζει η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ, κάνοντας λόγο για «σοβαρό λάθος».
Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η άρνηση του προέδρου του ΣΥΝ «δίνει την εικόνα μιας αριστεράς που φυγομαχεί, δεν έχει εμπιστοσύνη στις θέσεις της, στην αντοχή τους στο διάλογο, ειδικά στην κρίσιμη στιγμή που περνά η χώρα με την επιβολή των μονόπλευρων οικονομικών μέτρων. Την ώρα που οι αγώνες των εργαζομένων και οι κινητοποιήσεις τους βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη».

«Ιδιαίτερα, μετά τη δολοφονία των τριών εργαζομένων, η άρνηση συμμετοχής στη σύσκεψη δίνει επιχειρήματα σε όσους επιδιώκουν να καλλιεργηθεί η εικόνα μιας αριστεράς που υποτιμά την έκρηξη της βίας και την αφήνει εκτεθειμένη στις συκοφαντικές επιθέσεις των αντιπάλων της», τονίζει.

Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι «η πρωτοφανής κοινοβουλευτική μεθόδευση αλλαγής ψηφισμένου νομοσχεδίου, δε δικαιολογεί την απόφαση αποχής», καθώς «στην κορυφαία σύσκεψη η ηγεσία του ΣΥΝ θα είχε τη δυνατότητα να θέσει όλα τα ζητήματα που αφορούν τις εξαιρετικά κρίσιμες εξελίξεις για τον τόπο».

«Η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, η τυφλή βία, οι θεσμοί που πλήττονται, το όλο οικονομικό πρόβλημα και οι προτάσεις διεξόδου θα ήταν η δική μας ατζέντα. Θα μπορούσε επίσης να τεθεί και να καταδικαστεί η κοινοβουλευτική εκτροπή της Παρασκευής».

Read more...

Νεο κόμμα "στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ";

Η Ντόρα ...ψάχνεται για κόμμα, αλλά μάλλον θα την προλάβουν απο το...ΠΑΣΟΚ! Οχι τίποτε...ανησυχητικό για τον Γιώργο, αλλά σίγουρα θα δημιουργήσει πονοκεφάλους αφού ο Σ.Ξυνίδης φαίνεται να ΜΗΝ μπορεί να ελέγχξει τον κομματικό μηχανισμό ή εν πάση περιπτώσει να τον αναδιατάξει ενόψει τοπικών εκλογών το φθινόπωρο. Σίγουρα "θα χάσουν τον ύπνο τους" ΣΥΝ και ΚΚΕ. Ετσι με "αρχηγούς" τον πρώην "συγκεντρωσιάρχη" του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπαναγιωτακόπουλο και το ιστορικό στέλεχος Στέφανο Τζουμάκα φαίνεται οτι πάμε για "νέα πολιτική κίνηση" στα...αριστερά του ΠΑΣΟΚ (εκεί όπου ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΝ και ΚΚΕ "μπάταραν" άσχημα...και αντιθεσμικά) με στόχο την...προοδευτική διακυβέρνηση. Είναι η «Αριστερή Πρωτοβουλία» του Γ. Παναγιωτακόπουλου , ο οποίος βρίσκεται πλέον απέναντι από την κυβέρνηση, καλεί τον κόσμο σε κινητοποιήσεις και στέλνει το μήνυμά του με δύο αφίσες οι οποίες εμφανίζονται στο κέντρο της Αθήνας. Κυρίαρχη μορφή και στις δύο ο Ανδρέας Παπανδρέου και τα συνθήματα ενδεικτικά των διαθέσεων: « Εμείς δεν ξεχνάμε. Το ΠαΣοΚ ιδρύθηκε για να υπηρετεί τον λαό και την πατρίδα » και « Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες και όχι στους τραπεζίτες ».
Η δραστηριοποίηση του κ. Παναγιωτακόπουλου προσλαμβάνει καθαρά αντιπολιτευτικά προς την κυβέρνηση χαρακτηριστικά, ενώ με την «Αριστερή Πρωτοβουλία» δείχνει να συμπορεύεται και ο κ. Στ.Τζουμάκας (μέλος και αυτός του Εθνικού Συμβουλίου), πυροδοτώντας έντονη φημολογία ότι επίκειται δημιουργία νέας πολιτικής κίνησης από το εσωτερικό του ΠαΣοΚ, με αριστερό προσανατολισμό στα πρότυπα του σχηματισμού «Die Linke» στη Γερμανία. Με την αινιγματική φράση « Στην Ελλάδα μία ομιλία μπορεί να γίνει μία αφετηρία », η «Αριστερή Πρωτοβουλία» διοργανώνει αύριο (κυριακή) στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση υπό τον γενικό τίτλο «Αναζήτηση για διέξοδο από την κρίση», στην οποία θα μιλήσουν ο κ. Τζουμάκας και οι κκ. Π.Σαββίδης και Π. Παπακωνσταντίνου .

Ο κ. Τζουμάκας έχει περιγράψει τη σχετική εκδήλωση ως πρωτοβουλία προοδευτικής διακυβέρνησης και χαρακτηρίζει «νεοφιλελεύθερο σχέδιο» την προσφυγή στο ΔΝΤ, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «ξεκίνησε με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω».

Δεδομένης της κινητικότητας η οποία ήδη παρατηρείται στο πολιτικό σκηνικό, Μέγαρο Μαξίμου και Ιπποκράτους έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις διαφοροποιήσεις που εκδηλώνονται από τα χαμηλά στρώματα της κομματικής πυραμίδας, ενώ έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη εκτιμούν ότι μετά τις τρεις διαγραφές της προηγούμενης Πέμπτης η ηγεσία του κ. Παπανδρέου θα πρέπει πάση θυσία να αποφύγει το «ξήλωμα του πουλόβερ» και επισημαίνεται από πολλές πλευρές ότι σε αντίθετη πορεία από την κυβέρνηση βρίσκονται πολιτικά πρόσωπα τα οποία είχαν στηρίξει τον Πρωθυπουργό στη σκληρή εσωκομματική αντιπαράθεση.
Η ανησυχία του (εσωκομματικού) πολιτικού ντόμινο αρχίζει να εντείνεται στο Μέγαρο Μαξίμου και στο ΠαΣοΚ, έπειτα από τις προχθεσινές διαφοροποιήσεις και διαγραφές τριών βουλευτών, της κυρίας Σοφίας Σακοράφα και των κκ. Β. Οικονόμου και Ι. Δημαρά. Οι διαφωνίες εντός Κοινοβουλευτικής Ομάδας και σε επίπεδο κομματικών στελεχών με τις έως σήμερα επιλογές της κυβέρνησης είναι υπαρκτές και γνωστές και το στοιχείο που προβληματίζει την ηγεσία της κυβέρνησης είναι ότι μια ενδεχόμενη διολίσθηση σε συζήτηση για νέα μέτρα σε μερικούς μήνες θα μπορούσε να λειτουργήσει ως σπίθα που θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές και δραματικές εσωκομματικές εξελίξεις.

i-reportergr
Read more...

Εγιναν "τσάροι της οικονομίας" απο το...παράθυρο - ΒΓΗΚΑΝ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ...

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ με τον κοινά παραδεκτό δημοσιονομικό εκτροχιασμό και τον υπερδανεισμό της ελληνικής οικονομίας, οι επικεφαλής των κυβερνητικών οικονομικών επιτελείων της τελευταίας 15ετίας φαίνεται να εξέρχονται της πολιτικής με σαφώς βελτιωμένα τα προσωπικά τους οικονομικά. Αυτό προκύπτει από τον... αναδρομικό έλεγχο των «πόθεν έσχες» που επεχείρησε «Το Βήμα», συγκρίνοντας τις πρώτες με τις τελευταίες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που υπέβαλαν οι τέσσερις διατελέσαντες «τσάροι» της ελληνικής οικονομίας. Επιτυχημένοι επαγγελματίες όλοι τους προτού εισέλθουν στην πολιτική, οι κκ. Ι. Παπαντωνίου και Ν. Χριστοδουλάκης
, οι οποίοι διηύθυναν την οικονομική πολιτική επί των κυβερνήσεων ΠαΣοΚ, και οι κκ. Γ. Αλογοσκούφης και Ι. Παπαθανασίου, οι οποίοι ανέλαβαν τα ηνία επί των ημερών της ΝΔ, πέτυχαν όσο ήταν στην ενεργό πολιτική, άλλος λιγότερο κι άλλο περισσότερο, να αυξήσουν τις περιουσίες τους αλλά και τα εισοδήματά τους. Διακεκριμένοι οικονομολόγοι οι τρεις πρώτοι και έμπο
ρος με σπουδές στο Μετσόβιο ο τελευταίος, ο κ. Παπαθανασίου, ο οποίος είναι και ο μόνος που παραμένει στο Κοινοβούλιο, έχουν ένα ακόμη κοινό στοιχείο:εισήλθαν στην πολιτική κονίστρα είτε ως εξωκοινοβουλευτικοί υφυπουργοί είτε μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να εκλεγούν κατόπιν βουλευτές με τον σταυρό και, όπως δείχνει η εξέλιξη των οικονομικών τους, οι
συνήθως πολυδάπανες προεκλογικές εκστρατείες δεν είχαν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για την περιουσιακή τους κατάσταση. Αν αυτό οφείλεται σε καλή διαχείριση ή στον «διάτρητο», όπως πολλοί υποστηρίζουν, θεσμό του «πόθεν έσχες», ο οποίος καθιερώθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 1964 με νόμο που έφερε τον τίτλο «Περί προστασίας της τιμής του πολιτικού κόσμου», μένει να αποδειχθεί.

Γ. Αλογοσκούφης: ακίνητα και καταθέσεις
Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών 2004-2009

ΤΙ ΕΙΧΕ ΤΟ 1996
* «Εξ αδιαιρέτου συμμετοχή» σε κτήματα στην Ιτέα Παρνασσίδος ενώ η σύζυγός του κυρία Δίκα Αγαπητίδου διέθετε προικώο διαμέρισμα 139 τ.μ. στην Κηφισιά,καθώς και υπό κατασκευή οικοδομή 266,83 τ.μ.σε οικόπεδο 517,8 τ.μ. στη Νέα Ερυθραία,τιμήματος 19.793.594 δραχμών.

* «Μετοχές διάφορων εταιρειών αξίας περίπου 6 εκατ.δρχ.».Οι καταθέσεις του ήταν 5,5 εκατ.δρχ.και 80.000 λίρες Αγγλίας σε κοινό λογαριασμό με τη σύζυγό του,η οποία δήλωνε επιπλέον δικές της καταθέσεις 39.000 λίρες προερχόμενες από την εργασία της στη Βρετανία κατά την περίοδο 1985-1992.

* Τα εισοδήματά τους κατά τον προηγούμενο χρόνο (1995) ήταν 11.088.469 δραχμές και 2.637.313 δραχμές αντίστοιχα.

ΤΙ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΩΣ ΤΟ 2009
* Διαμέρισμα 243 τ.μ.στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου στην Αθήνα,ενώ η σύζυγός του απέκτησε το 50% οικίας 496 τ.μ.στη Σύμη.Το 2006 το ζεύγος αγόρασε για περίπου 360.000 ευρώ οικόπεδο 501 τ.μ.και εξοχικό 177 τ.μ.στο Υστέρνι της Πάρου αντί 190.000 ευρώ.

* 5.480 διεθνείς ομολογίες εξωτερικού 60.006 ευρώ,ενώ η σύζυγός του «διάφορες μετοχές» 29.428 ευρώ,καθώς και 100.000 ευρώ σε προθεσμιακό λογαριασμό.

* Καταθέσεις 222.492 ευρώ,304.800 λιρών και 38.000 δολαρίων.

* 698.427 ευρώ δήλωσε από την εργασία της (αγοραπωλησίες ακινήτων) η υπουργική σύζυγος,ενώ ο τότε «τσάρος» είχε έσοδα 93.326 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση και άλλα 13.677,49 ευρώ από άλλες πηγές.



Ι. Παπαντωνίου: επενδύσεις σε διαμερίσματα
Υπουργός Εθνικής Οικονομίας 1994-2001

ΤΙ ΕΙΧΕ ΤΟ 1985
* Την ψιλή κυριότητα διαμερίσματος 166 τ.μ.στον πέμπτο όροφο επί της οδού Πλουτάρχου 44-46 στην Αθήνα,ισόγειο διαμέρισμα 62,73 στη Βουλιαγμένη (οδός Υακίνθου και Ηρακλέους) το οποίο αγόρασε ο ίδιος το 1979. Δύο ακίνητα των ανήλικων τότε τέκνων του,ενώ σε χωριστή κατάσταση παρέθετε 28 διαφορετικά ακίνητα της τότε συζύγου του.

* Καταθέσεις 6.131.522 δραχμών και 28.780 γαλλικών φράγκων στη Societe Generale στο Παρίσι.

* Ποσά 8.444.510 δραχμών από οικοδομές,834.661 δραχμές από μισθωτές υπηρεσίες καθώς και 1.254.781 δραχμές από γεωργική εκμετάλλευση.

ΤΙ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΩΣ ΤΟ 2008
* Δύο οικίες 267 τ.μ.η καθεμιά,καθώς δύο αποθήκες 277 τ.μ.σε οικόπεδο 447,5 τ.μ.στην Κηφισιά κατά 80% στον ίδιο και κατά 20% στη σύζυγό του κυρία Σταυρούλα Κουράκου. Γραφείο 140 τ.μ.στην οδό Αμερικής στο κέντρο της Αθήνας,ενώ η σύζυγός του,η οποία διαθέτει από το 1990 ακίνητο 302 τ.μ. στο Μαρούσι,απέκτησε το 2002 εξοχική οικία στην Ποσειδωνία Σύρου 238,22 τ.μ.σε οικόπεδο 5.362 τ.μ.

* Το ζεύγος Παπαντωνίου δήλωσε συνολικές καταθέσεις ύψους 89.600 ευρώ (σε έξι διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς),ενώ τα δηλωθέντα εισοδήματά τους ήταν 90.177 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση του πρώην υπουργού,καθώς και 36.071 ευρώ της συζύγου του.

Οι επτά πληγές του «πόθεν έσχες»
Από την πολύχρονη εφαρμογή του θεσμού των «πόθεν έσχες» έχουν εντοπιστεί πολλά κενά και παραλείψεις,όπως:

1.Οι υπόχρεοι δηλώνουν για τα περιουσιακά στοιχεία που αποκτούν τις λεγόμενες «αντικειμενικές» τιμές,οι οποίες απέχουν πολύ από τα τιμήματα που πραγματικά καταβάλλονται.

2.Δεν γίνεται ουσιαστικός έλεγχος για την πραγματική προέλευση των χρημάτων, αφού δεν ζητούνται,πέραν των συμβολαίων,άλλα παραστατικά,όπως π.χ.οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών.

3.Τα έντυπα στα οποία γίνονται οι καταγραφές είναι δύσχρηστα και οι κωδικοί που χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια περιπλέκουν την κατάσταση αντί να την ξεδιαλύνουν, δημιουργώντας επιπρόσθετη σύγχυση.

4.Επί χρόνια καθυστερεί η σύνταξη ολοκληρωμένου περιουσιολογίου από το οποίο θα μπορούσε να διαπιστωθεί η αύξηση ή η μείωση της δηλούμενης περιουσίας κάθε υπόχρεου.

5.Η συμμετοχή πολιτικών σε επιχειρήσεις δεν καλύπτεται επαρκώς από τις δηλώσεις που γίνονται- και ειδικότερα οι φημολογούμενες συμμετοχές πολιτικών σε offshore εταιρείες-, που με νομοσχέδιο το οποίο εκκρεμεί για ψήφιση την προσεχή εβδομάδα ποινικοποιείται μεν, πλην όμως είναι αμφίβολο το πώς θα εντοπιστεί.

6.Οι προβλεπόμενες ποινές για ανακριβείς δηλώσεις δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ,ακόμη και όταν πολιτικός ο οποίος εκλήθη για εξηγήσεις παραδέχτηκε ότι οι υψηλότατες χρηματιστηριακές συναλλαγές που εμφάνιζε είχαν γίνει για λογαριασμό φίλου του επιχειρηματία.

Ως λύση στο πρόβλημα προβάλλεται από την κυβέρνηση η εκκρεμούσα προς ψήφιση ρύθμιση η οποία προβλέπει τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία παραλείπονται.

7.Οι ελεγχόμενοι,τέλος,είναι και ελέγχοντες,αφού τον ουσιαστικό λόγο τον έχει η Διακομματική Επιτροπή και,ως φαίνεται,η (μειοψηφική) συμμετοχή σε αυτήν κατά τα τελευταία χρόνια και δικαστικών δεν άλλαξε διόλου την πραγματικότητα.



Ι. Παπαθανασίου: μεγαλοϊδιοκτήτης ακινήτων
Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών 2009

ΤΙ ΕΙΧΕ ΩΣ ΤΟ 2000
* Σαράντα τέσσερα ακίνητα,τα περισσότερα από κληρονομιά

* Συνολικό εισόδημα 37.628.831 δραχμές και άλλες 906.083 δραχμές η σύζυγός του

* Καταθέσεις 4,5 εκατ.δραχμές.

ΤΙ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΩΣ ΤΟ 2009
* Δεκαεπτά ακίνητα τα περισσότερα από κληρονομιά.

* Αγόρασε γραφείο 59,45 τ.μ.επί της λεωφόρου Κηφισιάς στο Νέο Ψυχικό,καθώς και αγροτεμάχιο 5.135 τ.μ.η σύζυγός του κυρία Ιλεάνα Παπαθανασίου στη Μήλο.

* Καταθέσεις 314.067 ευρώ,στα οποία πιθανόν περιλαμβάνονται και χρήματα από ρευστοποίηση 5.400 μετοχών.

Ν. Χριστοδουλάκης: βγήκε όπως μπήκε
Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών 2001-2004

ΤΙ ΕΙΧΕ ΤΟ 1996
* Διαμέρισμα 75 τ.μ.στον Καρέα Αττικής που απέκτησε αντί 4.950.000 δραχμών,εξοχική οικία 86 τ.μ.σε οικόπεδο 427 τ.μ.στον Αγιο Πέτρο Ανδρου που αγόρασε αντί 12 εκατ.δραχμών το 1996, καθώς και την ψιλή κυριότητα εξ αδιαιρέτου του πατρικού του σπιτιού έκτασης 50 τ.μ.σε οικόπεδο 500 τ.μ.στους Αρμένους Χανίων.Η σύζυγός του,δημοσιογράφος κυρία Χαρά Φράγκου,διέθετε διαμέρισμα 140 τ.μ.στη Νέα Φιλοθέη.

* Καταθέσεις 2,8 εκατ. δρχ.,ενώ τα δηλωθέντα εισοδήματα του ίδιου (προφανώς από τα πανεπιστημιακά του καθήκοντα) ήταν 13.690.816 δραχμές και της συζύγου του 3.582.098 δραχμές.

ΤΙ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΩΣ ΤΟ 2008
* Πώληση του διαμερίσματος στον Καρέα.

* Αγορά δύο διαμερισμάτων,το ένα 88 τ.μ.στο Παγκράτι και το άλλο 47 τ.μ. στη Νέα Χώρα Χανίων.

* Το 50% αγροτεμαχίου 4.000 τ.μ στα Χανιά.

* Πούλησε 1.031 μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων της τράπεζας ΗSΒC με κέρδος περί τα 2.000 ευρώ,ενώ διατήρησε άλλα 525 μερίδια με αξία κτήσης 26.986 ευρώ.

* Καταθέσεις 22.000 ευρώ, ενώ τα συνολικά δηλωθέντα εισοδήματά του ήταν 81.709,59

ευρώ,με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από τη βουλευτική αποζημίωση και 15.871 ευρώ από άλλες πηγές.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ
ΤΟ ΒΗΜΑ

.i-reportergr
Read more...

Η "εν δυνάμει" νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα....


Ποιά είναι η "εν δυνάμει" κοινοβουλευτική "ομάδα" της Ντόρας Μπακογιάννη, εαν την...ενεργοποιήσει για να λειτουργεί ως "αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος" ήδη απο τώρα; (Σύμφωνα με τον κανονισμό της βουλής αυτό είναι εφικτό ανάλογα με τον αριθμό των βουλευτών που θα συνταχθούν μαζί της...): Σίμος Κεδίκογλου, Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιώργος Κοντογιάννης, Ελευθέριος Αυγενάκης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης,Μιχάλης Μπεκίρης, Κώστας Κιλτίδης, Θόδωρος Σκυλακάκης, Ελσα Παπαδημητρίου, Αθανάσιος Γιαννόπουλος, Γεράσιμος Γιακουμάτος κ.α. Είπαμε "εν δυνάμει"....

i-reportergr


Read more...

Για την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας...


Της Ζέφης Δημαδάμα
Γραμματέα Τομέα Γυναικών ΠΑΣΟΚ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας (09-05-2010) θα ήθελα να σημειώσω ότι η μητέρα του 21ου αιώνα διεκδικεί να είναι εργαζόμενη, μορφωμένη, πολιτικοποιημένη και ενεργό μέλος της κοινωνίας των πολιτών μέσα αλλά και έξω από την οικογένεια.
Οι μητέρες και ιδιαίτερα οι εργαζόμενες μητέρες είναι σήμερα στη χώρα μας όπως και στις περισσότερες χώρες ένα από τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης. Η επιδείνωση της θέσης της μητέρας και της οικογένειας αποτελεί πλήγμα και κίνδυνο για την κοινωνική συνοχή και απαιτείται να πρωτοστατήσουμε όλοι, με δράσεις, και προτάσεις στην στήριξη της. Παρά τα δύσκολα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν, συνεχίζουμε να...
υπερασπιζόμαστε και να διεκδικούμε δυναμικά, στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, την εξισορρόπηση της επαγγελματικής οικογενειακής και κοινωνικής ζωής των γυναικών με την άμεση εφαρμογή πολιτικών, μέτρων και την υλοποίηση υποδομών και που θα στηρίζουν την γυναίκα, την εργαζόμενη, τη μητέρα, την οικογένεια.
Ως Τομέας Γυναικών ΠΑΣΟΚ αναλάβαμε την πρωτοβουλία να αφιερώσουμε τη φετινή παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας στην Αγγελική Παπαθανασοπούλου πού έχασε της ζωή της μαζί με το αγέννητο παιδί της κατά την διάρκεια της δολοφονικής εμπρηστικής επίθεσης στην Τράπεζα στην οδό Σταδίου, όπου έχασαν επίσης τη ζωή τους άλλοι δύο νέοι εργαζόμενοι συνάνθρωποί μας. Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για την δολοφονική επίθεση, ζητούμε την άμεση σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία των δραστών.

Read more...

Συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά...


Κάντε διπλό κλικ πάνω στις σελίδες για να μεγαλώσουν και να τις διαβάσετε


Read more...

O X.KAΣΤΑΝΙΔΗΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ


fimotro
Την τροποποίηση, στο μέτρο που το επιτρέπει το Σύνταγμα, του νόμου περί ευθύνης υπουργών προαναγγέλλει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης με συνέντευξή του σε εφημερίδα της Κυριακής...


Μέχρι το τέλος Ιουνίου, αναφέρει, θα υπάρξουν οι σχετικές πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ οριστική αλλαγή στο νόμο θα γίνει με αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ο κ. Καστανίδης τονίζει ότι στο νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς, που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα, θα προβλέπεται δήμευση περιουσιακών στοιχείων πολιτικών προσώπων, τα οποία δεν έχουν δηλωθεί, ενώ οι πολιτικοί θα χάνουν τα αξιώματά τους αν αποκρύπτουν την περιουσία τους ή συμμετέχουν σε εξωχώριες (Off Shore) εταιρίες. Αναφέρει μάλιστα ότι θα εισηγηθεί κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, την ενοποίηση των μηχανισμών ελέγχου του «Πόθεν Εσχες» και δίωξης «μαύρου χρήματος» .
Ερωτηθείς για το θέμα της βουλευτικής ασυλίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης τονίζει ότι αρκεί να συμφωνήσουν με δήλωσή τους τα κόμματα ότι κάθε κατηγορία που δεν σχετίζεται με την άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων θα οδηγεί χωρίς δεύτερη κουβέντα σε άρση της βουλευτικής ασυλίας. Ο κ. Καστανίδης αναφέρει ότι είναι λογικό να αισθάνονται οι πολίτες αδικημένοι και οργισμένοι και τονίζει ότι δεν αρκούν πλέον οι λεκτικές καταδίκες.
Σχετικά με παράνομο πλουτισμό ορισμένων, ο κ. Καστανίδης τονίζει ότι: Σας θυμίζω, ότι συνεστήθησαν ήδη δύο και θα συσταθούν και άλλες εξεταστικές επιτροπές, μεταξύ αυτών και αυτή που θα διερευνήσει τις ευθύνες για την εγκληματική οικονομική πολιτική των τελευταίων ετών. Θέλουμε να αναδειχθούν εξατομικευμένες ευθύνες και να υπάρξει τιμωρία. Την ατιμωρησία δεν την αντέχει άλλο ο τόπος.
Τέλος, αναφερόμενος στο ρόλο της δικαιοσύνης, σημειώνει ότι καλείται να αποδείξει σε δύσκολες στιγμές ότι μπορεί να είναι αντάξια της εμπιστοσύνης των πολιτών. Θα αλλάξουν πολλά. Από τις κρίσεις και τις προαγωγές των δικαστικών λειτουργών μέχρι, το κυριότερο όλων, την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης. Όμως το σπουδαιότερο όλων σε στιγμές ιστορικές για την κοινωνία και τη χώρα είναι να αποδειχθεί ότι τη συνείδηση τη διαθέτουμε όλοι ακέραιη.
Τέλος, για τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη από τη ΝΔ, αναφέρει ότι το πολιτικό σύστημα υφίσταται ισχυρές δονήσεις και το ερώτημα είναι αν θα αλλάξει άναρχα ή συντεταγμένα προς όφελος της Δημοκρατίας. Για τις διαγραφές στο ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι πιστεύει ακλόνητα στην ελευθερία της γνώμης, αλλά μέσα στα όρια της ελευθερίας ζει και η αναγκαιότητα.
Read more...

"ΦΙΛΙΚΟΣ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ" ΜΕΤΑΞΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΥ ΚΑΙ SIEMENS


fimotro
Το ποσό του 1,2 εκατομμυρίου ευρώ κατέβαλε ως αποζημίωση στη Siemens ο πρώην διευθύνων σύμβουλός της Μ. Χριστοφοράκος, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για δωροδοκίες ελλήνων αξιωματούχων, σύμφωνα με το «Der Spiegel».



Το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται το γερμανικό περιοδικό, σημειώνει ότι οι δύο πλευρές προχώρησαν σε «φιλική διευθέτηση» του ζητήματος. «Οι ελληνικές και οι γερμανικές αρχές υποψιάζονται ότι ο Χριστοφοράκος δωροδόκησε πολιτικούς αξιωματούχους στην Αθήνα για να εξασφαλίσει συμβόλαια για τον όμιλο Siemens», υπενθυμίζει το περιοδικό στο τεύχος που κυκλοφορεί τη Δευτέρα.

Από τα τέλη του 2008, η Siemens είχε προσφύγει στα δικαστήρια, ζητώντας αποζημίωση από τον Χριστοφοράκο, όμως η διαδικασία διακόπηκε. Πολλά άλλα στελέχη της εταιρείας, όπως οι Κλάους Κλάινφελντ και Χάινριχ φον Πίρερ, είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς και έχουν ήδη δεχτεί να καταβάλουν αποζημιώσεις κατόπιν «φιλικής διευθέτησης».
Read more...

Πυρά Παναγιωτακόπουλου

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEivrXKHG_yKoa4-S5GQx_IdANtfHLvVF9-MGwmy1imoaTvKi3Tc8JR5z2mvom1K6GGMewvJPzAoLR6i1II9SaRxulOUFNDnvsNfwFuSXjfs6SmnxrK5QUB_nJmtqXNdXgXtrVnl5IpmleiF/s1600/pasok.jpgnooz.gr
Αντίθετος με την απαίτηση να παραδώσουν τις έδρες τους οι τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Σ. Σακοράφα, Γ. Δημαράς, Β. Οικονόμου) που ψήφισαν «παρών» στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για τα οικονομικά μέτρα, είναι ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

«Διαφωνώ ριζικά να ζητάνε τις έδρες, τις έδρες τις δίνει ο λαός», είπε ο κ. Παναγιωτακόπουλος και σημείωσε: «Οι τρεις βουλευτές, όπως άλλωστε ορίζει και το Σύνταγμα, ψήφισαν κατά συνείδηση και πάντως μέσα στις αρχές του ΠΑΣΟΚ, τις θέσεις και τις προγραμματικές του δηλώσεις. Συνεπώς, δεν καταψήφισαν την κυβέρνηση. Η ενότητα του ΠΑΣΟΚ δεν σφυρηλατείται μέσα από πειθαρχικά μέτρα. Αλλού είναι το πρόβλημα».

Στην ομιλία του σε εκδήλωση της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» του ΠΑΣΟΚ, στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Παναγιωτακόπουλος είπε ότι «η κυβέρνηση Καραμανλή-Αλογοσκούφη-Παπαθανασίου παρέλαβε προβλήματα και οδήγησε τη χώρα στο χάος και την καταστροφή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι άμοιρη ευθυνών. Παρέλαβε μία βόμβα και η ίδια άναψε το φιτίλι. Υποσχέθηκε εγγύηση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων και των κοινωνικών τους δικαιωμάτων και θεσπίζει καθεστώς φτώχειας και ανασφάλειας».

Πρότεινε στην κυβέρνηση να επιδιώξει αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά σημείωσε πως «αυτό προϋποθέτει κυβέρνηση με ανάστημα και όχι λογιστές... και άκαπνους πολιτικούς. Θυμηθείτε τον Ανδρέα Παπανδρέου και τα ΜΟΠ».

Επισήμανε ότι χρειάζεται ένα γενικό προσκλητήριο όλων των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ για να συζητήσουν πως θα βγει η χώρα από την κρίση, με το ΠΑΣΟΚ ενωμένο και δυνατό και παρατήρησε: «Σήμερα ΄΄αποθεώνουμε΄΄ τις λογικές του Ανδριανόπουλου και του Μάνου και ξεγυμνώνουμε από πολιτικά επιχειρήματα ένα κόμμα που υπηρέτησε τον λαό. Σήμερα κάποιοι σύμβουλοι του πρωθυπουργού επέλεξαν για το ΠΑΣΟΚ μια πορεία αυτοκτονική».

Στην ίδια εκδήλωση, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Τζουμάκας είπε ότι δεν βρήκε υπουργό, βουλευτή ή στέλεχος του Κινήματος που να είναι ευχαριστημένοι με τα οικονομικά μέτρα.

Επισήμανε ότι υπάρχει μια «ακατάσχετη προπαγάνδα» και «κινδυνολογία» για να τρομοκρατηθεί ο κόσμος και να αποδεχθεί τα μέτρα.

Χαρακτήρισε «καραμέλα» τα περί «χρεοκοπίας» της Ελλάδας, λέγοντας ότι το 75% των ελληνικών ομολόγων τα κατέχουν γαλλικές, γερμανικές και ελβετικές Τράπεζες, οι οποίες δεν πρόκειται να αφήσουν να χρεοκοπήσει η χώρα, διότι θα χάσουν περίπου 250 δις. ευρώ.
Read more...

Αλλαγές προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών

nooz.gr
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έρχονται ανατροπές. Και πρέπει να έρθουν ανατροπές. Δεν νομίζω ότι συμφωνεί κανένας μας ότι μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πάμε τώρα. Και αυτό έχει να κάνει με τη λειτουργία του κράτους, το φορολογικό σύστημα, όσο όμως και με το πώς λειτουργεί η αγορά εργασίας, οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών ή τα επαγγέλματα και το Συνταξιοδοτικό. Προφανώς θα υπάρξουν ανατροπές παντού».

Αυτό δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν κεκτημένα, τα οποία στην πραγματικότητα επιβαρύνουν τη λαϊκή κατανάλωση και εμποδίζουν την ανάπτυξη.

Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την τρόικα, προκειμένου να σωθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, λέει χαρακτηριστικά: «Δέχτηκαν τα επιχειρήματά μας ότι θα υπάρξει συγκράτηση του κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ως αντανάκλαση τού τι γίνεται στο Δημόσιο αλλά και με τις αλλαγές στο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Δέχτηκαν ότι το ελληνικό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας είναι κυρίως θέμα διαρθρωτικό. Και εμείς δεσμευτήκαμε ότι θα γίνει πολύ σοβαρή προσπάθεια με τους κοινωνικούς εταίρους για συγκράτηση και μείωση τιμών, έτσι ώστε να μειωθεί και το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της χώρας αλλά και να αυξηθεί η πραγματική αγοραστική δύναμη των καταναλωτών».

Σε διευκρινιστική ερώτηση ότι «τελικά θα μειωθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα μέσω των μηχανισμών της αγοράς», ο υπουργός απαντά: «Θα υπάρξει σίγουρα κάποια συγκράτηση. Ηδη νομίζω πως όλοι μας ξέρουμε ότι γίνονται επαναδιαπραγματεύσεις και ότι καταβάλλεται προσπάθεια από τις επιχειρήσεις να συγκρατήσουν μισθούς όπου μπορούν. Γιατί όταν έχουν την επιλογή ανάμεσα στο να κάνουν απολύσεις ή να υπάρξει κάποια μισθολογική συγκράτηση, πολλές επιχειρήσεις προτιμούν τη συγκράτηση των μισθών».

Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι «αν το πρόγραμμα πετύχει και μειώνουμε το έλλειμμα πιο γρήγορα από όσο μας έχει ζητηθεί, έχουμε τη δυνατότητα να ζητήσουμε και να διαπραγματευτούμε διαφορετικά. Και δεν εννοώ τόσο πολύ σε σχέση με τους έμμεσους φόρους όσο κάποιες διορθωτικές κινήσεις σε σχέση με τα εισοδήματα».

Σε ερώτηση αν στο τέλος του προγράμματος θα επιστρέψουν για παράδειγμα τα δώρα που έχουν κοπεί, δηλώνει: «Δεν μπορώ να δεσμευτώ σε μια επαναφορά που θα εξαρτηθεί από την κατάσταση που θα επικρατεί τότε. Σε κάθε περίπτωση από τώρα ως τότε θα έχουμε ένα εντελώς νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων. Θα υπάρξει συνολική επαναδιαπραγμάτευση με την ενοποίηση επιδομάτων μέσα στους μισθούς. Θα είμαστε σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον όταν θα τελειώσει το πρόγραμμα».

Σε ερώτηση για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών λέει ότι αν η κυβερνηση προχωρούσε σε κάτι τέτοιο «η χώρα στην πράξη θα έλεγε ότι αδυνατεί να αποπληρώσει τους πιστωτές της».
«Θα έμπαινε σε μια περιπέτεια όχι μερικών ετών αλλά δεκαετίας. Θα σταματούσε τελείως η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα και αυτομάτως θα στέρευε η δυνατότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να αντλούν χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα. Θα μπαίναμε σε μια ακόμη βαθύτερη ύφεση της τάξεως του10%, ίσως και παραπάνω, από την οποία θα κάναμε πολλά χρόνια να βγούμε, θα φτάναμε σε μεγάλη φτώχεια και ανέχεια», εξηγεί και προσθέτει: «Οσες χώρες έχουν περάσει από μια διαδικασία πτώχευσης και επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, έκαναν πολλά χρόνια να συνέλθουν. Και αυτοί που θα υπέφεραν περισσότερο βέβαια θα ήταν οι οικονομικά αδύναμοι. Για μας δεν ήταν αυτό επιλογή. Και εξακολουθεί να μην είναι».
Read more...

Η πολιτική ηγεσία για την κρίση στο πολιτικό σύστημα

.nooz.gr/
Η πολιτική ηγεσία του τόπου συμμερίζεται την άποψη ότι το πολιτικό σύστημα δείχνει να έχει φτάσει στα όριά του. Ωστόσο, όταν καλείται να απαντήσει αν μπορεί να υπερβεί την κρίση και με ποιο τρόπο, οι απαντήσεις ποικίλλουν.

Το ερώτημα «πώς θα βγούμε από την κρίση» έθεσε η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία στους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι «το κυρίαρχο πρόβλημα σήμερα είναι ο επί δεκαετίες αδιαφανής τρόπος λειτουργίας του κράτους, οι πελατειακές σχέσεις, η καθημερινη διαφθορά σε όλα τα επίπεδα».

«Είναι υποχρέωσή μας να βελτιώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και όχι να διαμορφώσουμε στην κοινωνία ένα γενικευμένο κλίμα εναντίον του και εναντίον των θεσμών, που μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει στη δημοκρατία, στη χώρα, στους ίδιους τους πολίτες», προειδοποιεί.

«Σκοπός είναι να πάμε σε ένα πολιτικό σύστημα ακόμα πιο δημοκρατικό, ακόμα πιο αντιπροσωπευτικό, το οποίο θα δίνει στους πολίτες την άμεση δυνατότητα να συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων και να ελέγχουν αποτελεσματικά εκείνους που τους εκπροσωπούν», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Ο αρχηγός της ΝΔ Αντ. Σαμαράς τονίζει ότι «το πολιτικό μοντέλο που λειτουργούσε αναδιανέμοντας επιρροή μεταξύ των κομμάτων στο κράτος και την κοινωνία έχει χρεοκοπήσει οριστικά, ενώ το οικονομικό υπόδειγμα που αναδιένειμε δανεικά έχει επίσης καταρρεύσει». Κάνει λόγο για τη «νέα μεταπολίτευση που συνεπάγεται συνολική αλλαγή του υποδείγματος».

Η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα λέει ότι «η κρίση δεν είναι αρρώστια, αλλά σύμπτωμα της αγιάτρευτης αρρώστιας του καπιταλισμού» και εκτιμά πως «η κρίση των κομμάτων που υπηρετούν το καπιταλιστικό σύστημα θα οξύνεται, όσο πιο αποφασιστικά παρεμβαίνει το οργανωμένο ταξικό λαϊκό κίνημα».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης επισημαίνει ότι «το δίλημμα δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι εξόχως πολιτικό θέμα: ανατροπή των δημοκρατικών θεσμών ή συνθήκες ελεγχόμενης δημοκρατίας «"κατοχικού τύπου"». «Αυτό που πρέπει πάση θυσία να προφυλάξουμε είναι μήπως προϊόντος του χρόνου απωλέσουμε και άλλο κομμάτι δημοκρατίας και κυριαρχίας», δηλώνει.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρας πιστεύει ότι «η απάντηση στη σημερινή πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση μπορεί να προέλθει μόνο από μια νέα κοινωνική συμμαχία». «Με τη στήριξη ευρύτατων λαϊκών στρωμάτων μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, μια νέου τύπου ανάπτυξη με επίκεντρο όχι πια την αγορά και τις ανάγκες του κεφαλαίου αλλά τις ανθρώπινες ανάγκες, την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία των δημόσιων αγαθών και του περιβάλλοντος», τονίζει.
Read more...

Στο Υπουργικό Δευτέρα το νέο ασφαλιστικό

nooz.gr
Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα παρουσιάσει το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος το νέο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, ενώ αμέσως μετά την έγκρισή του θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Σε συνέντευξή του στη Real News αναφέρει ότι με το νομοσχέδιο θα προβλέπεται ότι στο δώρο των συντάξεων μέχρι 700 ευρώ θα προστίθενται 200 ευρώ, προκειμένου να ανακουφιστούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

«Αξιολογήθηκε θετικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που είχα υποσχεθεί στον πρωθυπουργό, στην κυβέρνηση και τους πολίτες ότι θα επιτύχω. Έως τώρα τα έχω καταφέρει. Κάνουν πολιτικό και προσωπικό κακό τα ψέματα που διακινούνται από δήθεν επαΐοντες στην τηλεόραση. Λένε ξεδιάντροπα ψέματα. Δεν βλέπω την ώρα να γίνει το Υπουργικό Συμβούλιο για να βγω στη Βουλή και τα Μέσα να διαψεύσω τις Κασσάνδρες», δηλώνει.

Ο υπουργός Εργασίας τονίζει ότι αν το ΠΑΣΟΚ δεν τα καταφέρει να σώσει τη χώρα, το πολιτικό σύστημα με τη σημερινή του μορφή θα παύσει να υπάρχει.

Παραδέχεται καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος για την ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο. Θεωρεί ότι είναι επόμενο τα επώδυνα μέτρα να δημιουργούν ρήγματα στην κοινωνική βάση του κυβερνώντος κόμματος.

Επίσης, εκτιμά ότι δεν πρέπει να παραιτηθούν από βουλευτές οι τρεις διαγραφέντες της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ούτε να διαγραφούν από το Κίνημα.

Ακόμη, τονίζει ότι η Ντόρα Μπακογιάννη ψήφισε με κριτήριο τις ανάγκες του τόπου και τη συνείδηση της και σημειώνει ότι έκανε η ίδια προσπάθειες αξιοποιώντας τις διεθνείς της σχέσεις να ψηφίσουν Κοινοβούλια της ΕΕ την οικονομική στήριξη της Ελλάδας.
Read more...

Ο Άρειος Πάγος δικαίωσε υπάλληλο της ΔΕΗ που υποβιβάστηκε

nooz.gr
Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε απόφαση του Εφετείου Αθηνών με την οποία είχε επιδικαστεί σε υπάλληλο της ΔΕΗ το ποσό των 3.000 για χρηματική ικανοποίηση, λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη από την εργοδότρια του.

Η βλάβη ανάγεται στο ότι ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε σε υποδεέστερη θέση κατά κατάχρηση διευθυντικού δικαιώματος της ΔΕΗ και με προσχηματική επίκληση την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της επιχείρησης, μετά την μετατροπή της σε Ανώνυμη Εταιρεία.

Σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, «δεν αποδείχθηκε ότι η μετακίνηση του υπαλλήλου ήταν αναγκαία και δεν μπορούσε να καλυφθεί με άλλο υπάλληλο της εναγομένης, κατά συνέπεια η μετάθεση αυτή σε θέση καταφανώς υποδεέστερη συνιστώσα μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασης εργασίας του, έγινε κατά κατάχρηση του διευθυντικού δικαιώματος της ΔΕΗ και ειδικότερα ο εν λόγω υπάλληλος από την νευραλγική θέση του προϊσταμένου του ΚΗΜΕ με εξειδικευμένες γνώσεις, εμπειρία και κατάρτιση στην συγκεκριμένη υπηρεσία υποβαθμίσθηκε σε υπάλληλο απασχολούμενο με την εποπτεία και παρακολούθηση των παγίων, του κτηματολογίου, του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, των κτιριακών εγκαταστάσεων και των τηλεπικοινωνιακών έργων της Δ.Π.Ν. χωρίς αποφασιστικές αρμοδιότητες».

Ακόμη, κρίθηκε ότι «από τη μετάθεση αυτή ο υπάλληλος προσεβλήθη στην προσωπικότητά του, μειώθηκε η επαγγελματική και επιστημονική υπόληψή του, αφού από προϊστάμενος σε έναν τομέα ζωτικής σημασίας, όπου αναλάμβανε πρωτοβουλίες και ελάμβανε αποφάσεις που αξιοποιούσαν τις εξειδικευμένες γνώσεις του, τα προσόντα και τις ικανότητές του, μετακινήθηκε σε θέση υπαλλήλου σε έναν τομέα, στον οποίο δεν μπορούσε να αξιοποιήσει τα ως προσόντα του και στον οποίο ουσιαστικά αδρανοποιήθηκε».

Επίσης, αναφέρεται στην απόφαση του Αρείου Πάγου ότι «η άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος του εργοδότη κατά τρόπο που υπερβαίνει τα όρια που επιβάλλουν η καλή πίστη ή τα χρηστά ήθη ή ο κοινωνικός ή οικονομικός σκοπός του δικαιώματος, δηλαδή, κατά κατάχρηση αυτού, συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή της σύμβασης εργασίας του μισθωτού σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2112/1920».

Σύμφωνα πάντα με την απόφαση, «μονομερής βλαπτική μεταβολή της σύμβασης εργασίας κατά κατάχρηση του διευθυντικού δικαιώματος συντρέχει και όταν ο εργοδότης στα πλαίσια της οργανωτικής αναδιάρθρωσης της επιχείρησης του τοποθετεί τον μισθωτό σε άλλη υπηρεσία σε σχέση με εκείνη στην οποία είχε τοποθετηθεί προηγουμένως και με άλλο αντικείμενο απασχόλησης, εφόσον τα νέα αυτά καθήκοντα είναι υποδεέστερα για τον εργαζόμενο και συνεπάγονται άμεση υλική ζημιά ή ηθική βλάβη με την προσβολή της προσωπικότητας του ως επαγγελματική αξία του».

Read more...

Συνεδρίαση υπουργών Οικονομικών ΕΕ

nooz.gr
Σε εξέλιξη η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή ένα μηχανισμό βοήθειας προς τις χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Ο στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το άνοιγμα των αγορών, το πρωί της Δευτέρας.

Οι υπουργοί θα εξετάσουν μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπει κυρίως τη χορήγηση δανείων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις χώρες της ευρωζώνης, ύψους έως 60 δισεκατομμυρία ευρώ.

Νωρίτερα πηγές της ΕΕ ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από τους υπουργούς Οικονομικών να επεκτείνουν το μηχανισμό οικονομικής στήριξης που ισχύει για τις χώρες εκτός ευρωζώνης και σε εκείνες που έχουν υιοθετήσει το ευρώ.

Επίσης, ζητεί οι υπουργοί να αυξήσουν το ποσό οικονομικής στήριξης που χορηγείται στα κράτη μέλη της ΕΕ, εκτός ευρωζώνης, όπως προβλέπεται από τον αποκαλούμενο μηχανισμό οικονομικής στήριξης του ισοζυγίου πληρωμών, κατά 60 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κοινοτικός μηχανισμός μεσοπρόθεσμης οικονομικής στήριξης για την παροχή δανείων σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στο ισοζύγιο τρεχουσών πληρωμών ή στο ισοζύγιο κινήσεως κεφαλαίων και δεν έχουν θεσπίσει το ευρώ ορίζει ως ανώτατο όριο δανείων τα 50 δις ευρώ.

Τα 60 δις ευρώ θα εγγυώνται και τα 27 μέλη της ΕΕ και τα δάνεια, αν καταβληθούν σε χώρα μέλος της ΕΕ, θα ακολουθούνται από όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανέφερε μία ευρωπαϊκή πηγή.

Ως επιπρόσθετο μέτρο που θα ισχύει μόνο για τις χώρες της ευρωζώνης, η Κομισιόν θα προτείνει ένα ξεχωριστό μηχανισμό ενδοκυβερνητικών δανείων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το ευρώ γνωρίζει πτώση στις διεθνείς αγορές τις τελευταίες εβδομάδες από το φόβο ότι η κρίση στην Ελλάδα θα μεταφερθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.

«Θα υπερασπιστούμε το ευρώ. Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα στο νόμισμά μας και θα πράξουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους», τόνισε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Ελενα Σαλγάδο, η οποία προεδρεύει της συνεδρίασης του Ecofin, καθώς η Ισπανία έχει την εξάμηνη εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Η συνεδρίαση είναι μία «σημαντική συνάντηση» για τη στήριξη της ευρωζώνης και την αποκατάσταση της ηρεμίας στις αγορές, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την άφιξή της.

Αντιθέτως, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ είπε ότι είναι σημαντικό να γίνει ό,τι είναι δυνατό για τη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, πρόσθεσε όμως ότι η χώρα του δεν θα προσφέρει στήριξη στο ευρώ.

«Πρέπει να δείξουμε ξανά ότι με τη συνεργασία μπορούμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση, δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο την ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη με αργούς ρυθμούς. Και θα συμμετάσχουμε σε αυτό. Αλλά αναφορικά με τη στήριξη του ευρώ, αυτό αφορά προφανώς τις χώρες της ευρωζώνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντάρλινγκ στους δημοσιογράφους.

Η Βρετανία είναι μέλος της ΕΕ αλλά όχι και της ευρωζώνης. «Δεν θα συμμετάσχουμε σε έναν μηχανισμό σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων Βρετανός διπλωμάτης.

Αντιθέτως, η Σουηδία «δεν αποκλείει» να συμμετάσχει στο μηχανισμό σταθερότητας της ευρωζώνης, παρότι η ίδια δεν ανήκει σε αυτή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της.

Συμβούλιο συγκαλεί ο Σαρκοζί

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συγκαλεί το απόγευμα συμβούλιο στο μέγαρο των Ηλυσίων με θέμα την κρίση στην ευρωζώνη. Σε αυτό θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ο υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, ο υπουργός Προϋπολογισμού Φρανσουά Μπαρουάν, ο υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Πιερ Λελούς και ο Αλεξάντρ ντε Ζινιάκ, διευθυντής του γραφείου της υπουργού Οικονομίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Ομπάμα

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Συζήτησαν για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και την αναγκαιότητα λήψης «αποφασιστικών μέτρων» από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εδραίωση εμπιστοσύνης στις αγορές, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Read more...