nooz.gr
Σε εξέλιξη η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή ένα μηχανισμό βοήθειας προς τις χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Ο στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το άνοιγμα των αγορών, το πρωί της Δευτέρας.
Οι υπουργοί θα εξετάσουν μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προβλέπει κυρίως τη χορήγηση δανείων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις χώρες της ευρωζώνης, ύψους έως 60 δισεκατομμυρία ευρώ.
Νωρίτερα πηγές της ΕΕ ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από τους υπουργούς Οικονομικών να επεκτείνουν το μηχανισμό οικονομικής στήριξης που ισχύει για τις χώρες εκτός ευρωζώνης και σε εκείνες που έχουν υιοθετήσει το ευρώ.
Επίσης, ζητεί οι υπουργοί να αυξήσουν το ποσό οικονομικής στήριξης που χορηγείται στα κράτη μέλη της ΕΕ, εκτός ευρωζώνης, όπως προβλέπεται από τον αποκαλούμενο μηχανισμό οικονομικής στήριξης του ισοζυγίου πληρωμών, κατά 60 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο κοινοτικός μηχανισμός μεσοπρόθεσμης οικονομικής στήριξης για την παροχή δανείων σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στο ισοζύγιο τρεχουσών πληρωμών ή στο ισοζύγιο κινήσεως κεφαλαίων και δεν έχουν θεσπίσει το ευρώ ορίζει ως ανώτατο όριο δανείων τα 50 δις ευρώ.
Τα 60 δις ευρώ θα εγγυώνται και τα 27 μέλη της ΕΕ και τα δάνεια, αν καταβληθούν σε χώρα μέλος της ΕΕ, θα ακολουθούνται από όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανέφερε μία ευρωπαϊκή πηγή.
Ως επιπρόσθετο μέτρο που θα ισχύει μόνο για τις χώρες της ευρωζώνης, η Κομισιόν θα προτείνει ένα ξεχωριστό μηχανισμό ενδοκυβερνητικών δανείων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Το ευρώ γνωρίζει πτώση στις διεθνείς αγορές τις τελευταίες εβδομάδες από το φόβο ότι η κρίση στην Ελλάδα θα μεταφερθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.
«Θα υπερασπιστούμε το ευρώ. Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα στο νόμισμά μας και θα πράξουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους», τόνισε η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Ελενα Σαλγάδο, η οποία προεδρεύει της συνεδρίασης του Ecofin, καθώς η Ισπανία έχει την εξάμηνη εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.
Η συνεδρίαση είναι μία «σημαντική συνάντηση» για τη στήριξη της ευρωζώνης και την αποκατάσταση της ηρεμίας στις αγορές, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την άφιξή της.
Αντιθέτως, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ είπε ότι είναι σημαντικό να γίνει ό,τι είναι δυνατό για τη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, πρόσθεσε όμως ότι η χώρα του δεν θα προσφέρει στήριξη στο ευρώ.
«Πρέπει να δείξουμε ξανά ότι με τη συνεργασία μπορούμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση, δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο την ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη με αργούς ρυθμούς. Και θα συμμετάσχουμε σε αυτό. Αλλά αναφορικά με τη στήριξη του ευρώ, αυτό αφορά προφανώς τις χώρες της ευρωζώνης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντάρλινγκ στους δημοσιογράφους.
Η Βρετανία είναι μέλος της ΕΕ αλλά όχι και της ευρωζώνης. «Δεν θα συμμετάσχουμε σε έναν μηχανισμό σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων Βρετανός διπλωμάτης.
Αντιθέτως, η Σουηδία «δεν αποκλείει» να συμμετάσχει στο μηχανισμό σταθερότητας της ευρωζώνης, παρότι η ίδια δεν ανήκει σε αυτή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της.
Συμβούλιο συγκαλεί ο Σαρκοζί Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συγκαλεί το απόγευμα συμβούλιο στο μέγαρο των Ηλυσίων με θέμα την κρίση στην ευρωζώνη. Σε αυτό θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ο υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, ο υπουργός Προϋπολογισμού Φρανσουά Μπαρουάν, ο υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Πιερ Λελούς και ο Αλεξάντρ ντε Ζινιάκ, διευθυντής του γραφείου της υπουργού Οικονομίας.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - ΟμπάμαΣτο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Συζήτησαν για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και την αναγκαιότητα λήψης «αποφασιστικών μέτρων» από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εδραίωση εμπιστοσύνης στις αγορές, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Read more...