Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Κατάληψη στο υπουργείο Οικονομικών


http://img.protothema.gr/

Σε εξέλιξη βρίσκεται κατάληψη του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης από συμβασιούχους του Κέντρου Πληροφορικής του υπουργείου.

Νωρίτερα επικράτησε ένταση όταν δυνάμεις των ΜΑΤ, προσπάθησαν να απομακρύνουν τους συμβασιούχους από την είσοδο του κτιρίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου τους Γιάννη Δουδούμη η κυβέρνηση δίνει στους εργαζόμενους ψεύτικες υποσχέσεις. Στόχος τους είναι η συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη. Από το ΚΕΠΥΟ απολύθηκαν πριν από ένα χρόνο 35 εργαζόμενοι και μόλις πριν ένα μήνα απολύθηκαν άλλοι 13, ενώ τον επόμενο μήνα επίκειται η απόλυση άλλων 170 εργαζομένων.


Read more...

Επιδοτούν τους μισούς, για να σωθούνε όλοι…

Παίρνουν λεφτά οι εργοδότες, αν δεν απολύσουν επί 18 μήνες


http://img.protothema.gr/
Το βασικότερο πρόγραμμα από αυτά που εξαγγέλθηκαν την Τρίτη από τον πρωθυπουργό και την υπουργό Εργασίας κα. Λούκα Κατσέλη, αφορά στην επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για 200.000 άτομα, προκειμένου να διατηρηθούν συνολικά 400.000 θέσεις εργασίας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και για κάθε επιδοτούμενη θέση απασχόλησης θα διασώζεται άλλη μία. Οι ενταγμένες επιχειρήσεις θα επιχορηγηθούν για το 50% των εργαζομένων που απασχολούν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και ειδικότερα για ένα έως και ογδόντα άτομα.

Αναγκαία προϋπόθεση είναι να διατηρήσουν τουλάχιστον ίσο αριθμό μη επιχορηγούμενων εργαζομένων καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος (δηλαδή συνολικά για 18 μήνες). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για τις 200.000 θέσεις εργασίας που θα επιδοτηθούν θα «θωρακιστούν» άλλες 200.000 θέσεις (σύνολο 400.000 άτομα).

Δικαίωμα συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν όλες οι επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Αναγκαία προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις να μην έχουν προχωρήσει- κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την αίτηση συμμετοχής- σε μείωση προσωπικού.

Για τη διετία 2011 - 2012 υπολογίζεται πως το πρόγραμμα θα κοστίσει 992 εκατομμύρια ευρώ (ποσό που θα καλυφθεί μέσω του αλληλόχρεου λογαριασμού του ΙΚΑ-ΟΑΕΔ). Σημειώνεται πως τα μισά από τα χρήματα- δηλαδή 487 εκατομμύρια ευρώ- πηγαίνουν για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, που απασχολούν από δύο μέχρι εννιά άτομα.

Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών αφορά εργαζόμενους, που :

* Ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό και συνεχίζουν να εργάζονται στις επιχειρήσεις με καθεστώς πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου για 18 μήνες

* Εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου υπό την προϋπόθεση της επέκτασης της σύμβασης μέχρι τη λήξη του προγράμματος.

Εκτός από το πρόγραμμα «μαμούθ» της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, θα υλοποιηθούν άμεσα άλλες εννιά δράσεις από τον ΟΑΕΔ. Μάλιστα το πρόγραμμα για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε «επιταγή επανένταξης» έχει ήδη δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, ενώ τα υπόλοιπα οκτώ θα δημοσιευτούν το επόμενο διάστημα.

Τα προγράμματα που βγαίνουν άμεσα

Συγκεκριμένα τα προγράμματα που πρόκειται άμεσα να τεθούν σε εφαρμογή από τον ΟΑΕΔ είναι τα ακόλουθα:

1. «Επιταγή επανένταξης» στην αγορά εργασίας, με τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε οικονομική ενίσχυση για την εργασία και την επαγγελματική κατάρτιση του ανέργου που διαλέγει ο ίδιος. Το πρόγραμμα αφορά 10.000 ωφελούμενους και η προβλεπόμενη δαπάνη είναι 120 εκατομμύρια

2. Πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για το Σεπτέμβριο. Στόχος είναι η επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής και συνεχούς λειτουργίας. Η δαπάνη των 25 εκατομμυρίων ευρώ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα βαρύνει τον ΟΑΕΔ.

3. Προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων για τη διαρθρωτική προσαρμογή επιχειρήσεων με πάνω από 50 εργαζόμενους. Έμφαση δίνεται στους επαπειλούμενους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας Τα προγράμματα – προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ - υλοποιείται από τον ΟΑΕΔ και αφορά 14.000 άτομα.

4. Πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής για επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 49 εργαζομένους. Θα καλυφθούν 18.000 άτομα, με κόστος 80 εκατομμύρια ευρώ.

5. Προγράμματα για 10.000 νέους έως 24 ετών με σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας. Η διάρκεια της σύμβασης μπορεί να ανέρχεται σε 12 μήνες και εφ’ όσον μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας η επιχορήγηση φτάνει τους 24 μήνες.

Οι ασφαλιστικές εισφορές των προσληφθέντων θα βαρύνουν τον ΟΑΕΔ. Όσον αφορά στο κόστος, αυτό αναμένεται να φτάσει τα 54 εκατομμύρια ευρώ.

6. Πρόγραμμα Επιχορήγησης 800 νέων ελευθέρων επαγγελματιών. Απευθύνεται σε άτομα με αναπηρίας, απεξαρτημένους και αποφυλακισμένους.

Επιπλέον επιχορηγούνται 50 θέσεις εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας για άτομα με αναπηρίας. Η προβλεπόμενη δαπάνη για τις συγκεκριμένες δράσεις είναι 22.4 εκατομμύρια ευρώ.

7. Ειδικό τριετές πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών για 2.300 άτομα. Οι δράσεις απευθύνονται σε άτομα με αναπηρίες, απεξαρτημένους, αποφυλακισμένους ή νεαρά άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο.

8. Ολοκληρωμένη παρέμβαση για 600 πρώην εργαζόμενους που προέρχονται από τις επιχειρήσεις «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α.», «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Α.Ζ.», «Γ.Η. ΣΚΟΥΡΤΗΣ Α.Ε.Γ.Α.», «ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α. (GENERAL UNION)», «ΓΕΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε..Ε.Γ.Α. (GENERAL TRUST)» «ΕΟΣ Α.Ε.Α.Ζ.» και 200 πρώην εργαζόμενους που προέρχονται από την επιχείρηση “COMMERCIAL VALUE”. Συνολικά θα διατεθούν 26.4 εκατομμύρια ευρώ.

9. Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για 680 ανέργους των επιχειρήσεων: «ΤΕΞΑΠΡΕΤ Α.Ε.», «ΜΑΧΙΜ ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ Α.Ε.», «ROBERTO Α.Β.Ε.Ε.», «ΝΟΒΑ ΚΝΙΤ Α.Ε.» «BELLE Α.Ε.», «ΠΑΚ. ΚΕΝΤΑΠΟΤΖΙΔΗ Α.Ε.», «ΕΥΡΩΒΑΦΗ Α.Ε.», «EUROHOUSE Α.Ε.», «ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε.» του Νομού Θεσσαλονίκης. Ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα είναι 7.2 εκατομμύρια.


Read more...

Ενστάσεις για το μηχανογραφικό...


Το σκεπτικό του υπουργείου Παιδείας ότι οι μαθητές θα αποφασίζουν σε αυτή τη χρονική περίοδο με βάση τις πραγματικές επιθυμίες τους και όχι με γνώμονα τη βαθμολογία, που έχουν συγκεντρώσει, δεν βρίσκει σύμφωνη μεγάλη μερίδα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Tόσο μαθητές της Γ’ Λυκείου όσο και καθηγητές εκφράζουν αντιρρήσεις και ζητούν να υποβάλλονται τα μηχανογραφικά μετά τις εξετάσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υποστηρίζουν ότι...
υπάρχει κίνδυνος να «καταδικαστούν αρκετά παιδιά να εισαχθούν σε ανεπιθύμητα τμήματα». Tην ίδια στιγμή οι μαθητές προειδοποιούν ότι δεν θα μείνουν με «σταυρωμένα τα χέρια» αν επισημοποιηθεί αυτή η απόφαση, και σημειώνουν ότι τον Mάρτιο (τότε αναμένεται να κληθού να καταθέσουν τα μηχανογραφικά) βρίσκονται σε εξέλιξη τα περισσότερα διαγωνίσματα, «μετράνε τις δυνάμεις τους» και αρχίζουν να ιεραρχούν τις επιλογές τους. Mάλιστα προσθέτουν ότι δεν είναι δυνατόν να εξαγγέλλονται τέτοιες αλλαγές εν μέσω της σχολικής χρονιάς, ενώ αναφέρουν ότι το «ρευστό τοπίο» που υπάρχει στην ανώτατη εκπαίδευση με τις επικείμενες καταργήσεις τμημάτων στο πλαίσιο του «Kαλλικράτη στα AEI-TEI» κάνει ακόμη πιο σύνθετο το πρόβλημα.


Mαθητές, εκπαιδευτικοί αλλά και γονείς που ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών τους δηλώνουν πως είναι πιθανό να επιλεχθούν τμήματα τα οποία μπορεί στο τέλος του χρόνου να μην υπάρχουν και συμπληρώνουν ότι οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις ορισμένων σχολών μπορεί να αυξήσουν κατακόρυφα τις βάσεις σε παρεμφερείς ειδικότητες. Mάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι με δεδομένο πως το υπουργείο Παιδείας θα έχει στα χέρια του πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών τις προτιμήσεις των υποψηφίων, θα μπορεί «να παίξει» και στο επίπεδο των θεμάτων, ανεβάζοντας δηλαδή ή κατεβάζοντας τον πήχη.

Όλοι πάντως εξηγούν ότι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, που απαιτεί έρευνα για τα γνωστικά αντικείμενα των σχολών, τον αντίκτυπο που έχουν τα πτυχία στην αγορά εργασίας, ακόμη και για το κόστος των σπουδών στην περίπτωση που περάσουν οι υποψήφιοι σε ιδρύματα που εδρεύουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Πάντως ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος δήλωσε ότι οι φετινοί υποψήφιοι θα καταθέσουν τα μηχανογραφικά τους πριν από τις εξετάσεις, γιατί έτσι δεν θα καθυστερεί η έκδοση των αποτελεσμάτων, αλλά και γιατί οι μαθητές θα δηλώνουν τις πραγματικές επιθυμίες τους. Πάντως οι μαθητές ζητούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να «ξανασκεφτεί» το ζήτημα και όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σε βάρος των μαθητών.

Aνατροπή για τους μαθητές
Aντίθετοι με την κατάθεση του μηχανογραφικού δελτίου πριν από τις εξετάσεις εμφανίζονται και οι μαθητές, υποστηρίζοντας ότι θα προχωρήσουν με βεβαιότητα σε λανθασμένες επιλογές αν δεν γνωρίζουν τη βαθμολογία τους.

Mαθητής στην Iωνίδειο Σχολή και υποψήφιος στη Θεωρητική Kατεύθυνση, ο Oδυσσέας Kωνσταντινάκος δηλώνει στο «Έθνος» ότι «τον Mάρτιο που πιθανολογείται ότι θα κληθούμε να υποβάλουμε το μηχανογραφικό δελτίο θα πρέπει να εικάσουμε πού θα κυμανθούν οι βαθμολογίες μας στις Πανελλαδικές, ώστε να επιλέξουμε τις κατάλληλες σχολές. Eίναι βέβαιον ότι πολλοί μαθητές θα πάρουν λανθασμένες αποφάσεις». «Aν γράψουμε άσχημα» -προσθέτει - «και έχουμε δηλώσει υψηλόβαθμες σχολές στις πρώτες επιλογές, τότε αυτομά- τως θα βρεθούμε εκτός των τμημάτων της αρεσκείας μας, ενώ αν γνωρίζαμε τις βαθμολογίες μας θα επιλέγαμε σχολές που θα είχαμε ελπίδες να εισαχθούμε». Oσο για τον τρόπο με τον οποίο θα συμπληρώσει το μηχανογραφικό, ο Oδυσσέας τονίζει πως αφού δεν θα γνωρίζει τη βαθμολογία του, θα βάλει ως πρώτη προτίμηση μια σχολή το πολύ έως 17.000 μόρια, προκειμένου να σιγουρέψει όσο μπορεί τη θέση.

Oι μαθητές θέτουν και μία άλλη παράμετρο που σχετίζεται με τη νέα χρονική περίοδο κατάθεσης των μηχανογραφικών. «Tην περίοδο του Mαρτίου γράφουμε τα περισσότερα διαγωνίσματα, καταγράφουμε τις επιδόσεις, αξιολογούμε τον εαυτό μας και ξεκαθαρίζει στο μυαλό μας ποια τμήματα θα προηγηθούν στο μηχανογραφικό».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Bασίλη Mυλωνά από το 12ο ΓEΛ Πειραιά, ο οποίος έχει επιλέξει την Tεχνολογική Kατεύθυνση και στοχεύει σε πολυτεχνικές σχολές.

«Aν αναγκαστούμε να καταθέσουμε το μηχανογραφικό πριν από τις εξετάσεις θα δηλώσουμε δεκάδες σχολές, εκ των οποίων οι περισσότερες δεν θα είναι στις επιθυμίες μας, μόνο και μόνο για να μην αχρηστευθούν τα μόρια που θα συγκεντρώσουμε στις εξετάσεις.

Mε το τωρινό σύστημα, όμως, επιλέγουμε τις 15-20 που πραγματικά θέλουμε, αλλά και που αντιστοιχούν με τη συνολική συγκομιδή μορίων» επισημαίνει και προσθέτει: «Tον Mάρτιο είμαστε όλοι αγχωμένοι με τα διαγωνίσματα και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις εξετάσεις. Aν προστεθεί και το μηχανογραφικό, τότε θα πιεστούμε ακόμη περισσότεροι και μπορεί να πάρουμε λάθος αποφάσεις».

O Bασίλης τονίζει ότι ήδη το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί θέμα συζήτησης μεταξύ των μαθητών στα σχολεία. «Δεν έχει επισημοποιηθεί αυτή η αλλαγή μέσω εγγράφου και ακόμα ελπίζουμε μήπως το υπουργείο Παιδείας το ξανασκεφτεί. Aν προχωρήσει, πάντως, σίγουρα θα αντιδράσουμε».

Tην παράμετρο του άγχους υπογραμμίζει η συμμαθήτριά τους Aνθή Tουφεξή: «Eμένα ο στόχος μου είναι τα τμήματα Ψυχολογίας και μετά θα δηλώσω παραϊατρικά επαγγέλματα. H ιδέα όμως ότι πρέπει να δηAντιδράσεις για την κατάθεση του μηχανογραφικού από τον Μάρτιο λώσω τις σχολές πριν από τις εξετάσεις και χωρίς να ξέρω τα μόριά μου με αγχώνει πάρα πολύ. Ήδη με τους συμμαθητές μου στο σχολείο συζητάμε καθημερινά αυτό το θέμα, γιατί όλοι είμαστε προβληματισμένοι. Tο να δηλώσεις τις σχολές που θέλεις στο μηχανογραφικό είναι μια πολύ σημαντική κίνηση και πρέπει να έχεις στην κατοχή σου όλα τα δεδομένα για να πάρεις και τη σωστή απόφαση. Aν το υπουργείο δεν ανακαλέσει θα αναγκαστώ να δηλώσω τις σχολές με σειρά προτίμησης και με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν απρόοπτα».

Eτοιμάζουν κινητοποιήσεις
Mε δυναμικές κινητοποιήσεις απειλούν ότι θα απαντήσουν οι μαθητές αρκετών σχολείων με αφορμή την αλλαγή στον χρόνο κατάθεσης των μηχανογραφικών.

«O αγώνας μας δεν θα μείνει στα χαρτιά, αλλά η αντίδρασή μας θα είναι άμεση μέσω καταλήψεων, αποχών και οργανωμένων διαδηλώσεων» δηλώνουν οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Mαρκοπούλου. Oι μαθητές, όπως αναφέρουν, αντιδρούν για τέσσερις λόγους:

* Δεν θέλουμε τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τον Mάρτιο, οπότε οι περισσότεροι μαθητές δεν θα έχουν ακόμη οριστικοποιήσει τις επιλογές τους, καθώς ακόμη θα βελτιώνουν τις επιδόσεις τους.
* Aναγκαζόμαστε να επιλέξουμε σχολές μόλις ένα μήνα μετά την οριστικοποίηση των μαθημάτων επιλογής.
* Eξαναγκαζόμαστε να απορρίψουμε επιστημονικά πεδία και να αποκλείσουμε επιλογές μας.
* Δεν δίνεται χρονικό περιθώριο για βαθμιαία εισαγωγή των νέων θεσμών στην εκπαίδευση, με αποτέλεσμα οι μαθητές να αιφνιδιαζόμαστε. Δεν νοούνται αλλαγές χωρίς διάλογο με τους άμεσα εμπλεκόμενους (μαθητές - καθηγητές).

Aνήσυχοι οι γονείς
Aκόμη και γονείς οι οποίοι συμμετέχουν με τον δικό τους τρόπο -οικονομικό και ψυχολογικό- στην προετοιμασία των παιδιών τους στις Πανελλαδικές Eξετάσεις εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις.

Xαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Γονέων και Kηδεμόνων του 5ου Λυκείου Hλιούπολης, στην οποία τονίζεται -με αφορμή τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού- ότι είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση που στηρίζεται σε πολλές παραμέτρους. «Tο λογικό λοιπόν είναι το παιδί να έχει απαλλαγεί από το βάρος των εξετάσεων όταν θα κληθεί να αποφασίσει για το μέλλον του, και να έχει στη διάθεσή του όσο περισσότερα ρεαλιστικά δεδομένα γίνεται. H βαθμολογία του είναι ένα από τα βασικότερα αυτά δεδομένα».

Καθηγητές
Αιφνιδιάζονται οι μαθητές

O Xρήστος Σιάχος, γραμματέας της A’ EΛME Aχαΐας και καθηγητής σε επαγγελματικό λύκειο, τονίζει στο «Έθνος» ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αιφνιδιάζει τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενώ -όπως λέει- δημιουργεί και ουσιαστικά προβλήματα.

«Oι φετινοί υποψήφιοι θα κληθούν να επιλέξουν σχολές πριν από την έναρξη των εξετάσεων, χωρίς να έχουν την παραμικρή εικόνα για την απόδοσή τους. Eίναι μια ρευστή περίοδος που συνδυάζεται με αλλαγές στην εκπαίδευση, καθώς με τον λεγόμενο ‘’Kαλλικράτη στα AEI-TEI’’ ενδεχομένως να κλείσουν ή να συγχωνευθούν τμήματα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες αυξομειώσεις των βάσεων σε άλλες σχολές».

Aναφερόμενος στον λόγο που επαγγέλλεται το υπουργείο Παιδείας, ότι δηλαδή οι επιλογές στο μηχανογραφικό θα πρέπει να συναρτώνται με τις επιθυμίες των παιδιών, δηλώνει πως αυτό θα είχε αξία σ’ ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα λειτουργούσε με όρους παιδαγωγικούς και θα είχε μια ηρεμία σε βάθος χρόνου. «Όταν έχουμε συνεχείς εξαγγελίες για την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, για καταργήσεις τμημάτων, τότε αυτό δεν μπορεί να έχει επιτυχία» καταλήγει ο κ. Σιάχος.

NIK. TPIΓKA - MIX. NIBOΛIANITHΣ
ΕΘΝΟΣ.


Read more...

ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΓΙΑ ΜΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ...


Ρεπορτάζ : Μίνα Μουστάκα
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Δρόµο για την παράκαµψη του σκοπέλου της παραγραφής σχετικά µε τη συµµετοχή γαλάζιων υπουργών στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου αποτελούν, σύµφωνα µε δικαστικές πηγές, τρία συµβόλαια για τις «ιερές» ανταλλαγές που έχουν υπογραφεί το έτος 2008. Τα...
τρία συµβόλαια αφορούν: n Τα ακίνητα που αντηλλάγησαν στην Καλαµαριά Θεσσαλονίκης (θέση Καπναποθήκες). n Την αναστροφή παλαιότερης ανταλλαγής, σύµφωνα µε την οποία το Ελληνικό Δηµόσιο έδωσε στη Μονή Βατοπεδίου 35,6 χιλιοστά επί της λίµνης Βιστωνίδας µε ανταλλαγή την επιστροφή ακινήτων, κυρίως στην περιοχή των Τρικάλων που παλαιότερα ανήκαν στη δική του κυριότητα (υπ’ αριθµόν 3076). Δικαστικές πηγές εκτιµούν ότι τα τρία συµβόλαια (που φέρουν την υπογραφή της κ. Κατερίνας Πελέκη) τα οποία έχουν αποτυπωθεί και στα πολυσέλιδα κατηγορητήρια που έχει συντάξει για τα εµπλεκόµενα µη πολιτικά πρόσωπα η εφέτης - ειδική ανακρίτρια κ. Ειρήνη Καλού, είναι αρκετά για να ξεπεραστεί ο επικείµενος σκόπελος της παραγραφής και να µην εξαλειφθεί το αξιόποινο για τις πράξεις πρώην υπουργών που ελέγχονται ποινικά για την ανάµειξή τους στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Η ποινική αξία των συγκεκριµένων ανταλλαγών έγκειται στο γεγονός ότι αυτά περιγράφονται στα κατηγορητήρια µε βάση τα οποία έχουν ήδη απολογηθεί µη πολιτικά πρόσωπα. Και µάλιστα περιλαµβάνονται στη λίστα των «ιερών» συµβολαίων από τα οποία κατά τη Δικαιοσύνη έχει προκληθεί ζηµία εκατοµµυρίων ευρώ στο Ελληνικό Δηµόσιο. Ο χρόνος υπογραφής Κοµβικό σηµείο όµως για την αξιοποίησή τους σε σχέση µε τη στοιχειοθέτηση ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων αποτελεί ο χρόνος υπογραφής των συγκεκριµένων συµβολαίων που είναι εντός του 2008. Και αυτό, όπως εξηγούν δικαστές, µπορεί να αποτελέσει νοµικό επιχείρηµα ώστε να µη θεωρηθούν παραγεγραµµένα τα υπουργικά αδικήµατα, όπως έχει συµβεί για προγενέστερες πράξεις, το αξιόποινο των οποίων εξαλείφθηκε µε το αιφνιδιαστικό κλείσιµο της Βουλής τον Μάιο του 2009. Η απόφαση εκείνη επί των ηµερών διακυβέρνησης της Ν.Δ. ισοδυναµούσε, όπως αποδείχθηκε και στην πράξη, µε παραγραφή όλων των αδικηµάτων για τα οποία θα µπορούσαν να ελεγχθούν ποινικά γαλάζιοι υπουργοί, αλλά τελικά έµειναν στο απυρόβλητο καθώς συµπληρώθηκαν δύο κοινοβουλευτικές σύνοδοι χωρίς να έχει κινηθεί η απαραίτητη από τον νόµο ποινική διαδικασία. «Σκαλοπάτι» Οι δικαστές και οι νοµικοί που συµφωνούν ότι τα συγκεκριµένα συµβόλαια είναι δυνατόν να αποτελέσουν σκαλοπάτι για την πιθανή παραποµπή πρώην υπουργών στο Ειδικό Δικαστήριο µετρούν τον χρόνο τέλεσης της πράξης των ηθικών αυτουργών από το ίδιο σηµείο µε τον χρόνο διάπραξης των αδικηµάτων από τους φυσικούς αυτουργούς. Με το σκεπτικό αυτό προσπερνούν τις υπουργικές αποφάσεις των φερόµενων ως ηθικών αυτουργών σε πράξεις απιστίας και απάτης που έχουν εκδοθεί σε προγενέστερο χρόνο (2005-2006) και άρα έχουν υποπέσει σε παραγραφή. Για το αγκάθι της παραγραφής όµως, διατυπώνονται και αντίθετες φωνές από τον δικαστικό και νοµικό κόσµο, σύµφωνα µε τις οποίες δεν χωρούν ακροβασίες στον χρόνο τέλεσης των αδικηµάτων, ανεξάρτητα από το αν ο φερόµενος ως δράστης είχε ή όχι την υπουργική ιδιότητα. Αρθρο του Ποινικού Κώδικα Στοιχειοθετώντας την άποψή τους παραπέµπουν ευθέως στο άρθρο 17 του Ποινικού Κώδικα στο οποίο ρητά αναφέρεται: «Χρόνος τέλεσης της πράξης θεωρείται ο χρόνος κατά τον οποίο ο υπαίτιος ενήργησε ή όφειλε να ενεργήσει. Ο χρόνος κατά τον οποίο επήλθε το αποτέλεσµα είναι αδιάφορος, εκτός αν ορίζεται άλλως». Για τον λόγο αυτό, αντιτείνουν, τα «ιερά» συµβόλαια του 2008 δεν µπορούν να καλύψουν το έδαφος της παραγραφής γιατί ακόµη και αν οι αρµόδιοι υπουργοί θεωρηθούν ως ηθικοί αυτουργοί των αξιόποινων πράξεων, αυτές έχουν εξαλειφθεί. Και αυτό γιατί µετρούν ως αφετηρία για την τέλεσή τους όχι την υπογραφή των συµβολαίων αλλά τις αποφάσεις των πρώην υπουργών που έχουν εκδοθεί σε προγενέστερο χρόνο και λόγω της συµπλήρωσης δύο κοινοβουλευτικών συνόδων κατά τον νόµο περί ευθύνης υπουργών οι όποιες αξιόποινες απαιτήσεις της Πολιτείας έχουν πλέον διαγραφεί από το ποινικό ταµπλό.
Read more...

ΑΓΡΙΟ ΜΑΧΑΙΡΙ...


Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Με µαχαίρι στις δαπάνες των Δηµοσίων Επιχειρήσεων Και Οργανισµών, στις επιχορηγήσεις φορέων κάθε είδους και στις λειτουργικές δαπάνες του Δηµοσίου θα απαντήσει, σύµφωνα µε πληροφορίες, η κυβέρνηση στο πιθανό αίτηµα της τρόικας για πρόσθετα µέτρα το 2011. Το αίτηµα...
διατύπωσε ήδη, εµµέσως πλην σαφώς, προχθές το βράδυ ο επίτροπος κ. Ολι Ρεν µε αφορµή την αναθεώρηση των στοιχείων για το έλλειµµα του 2009 από την Εurostat. Στο οικονοµικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν καταλήξει ότι δεν είναι σκόπιµο και δεν πρόκειται να επιβληθούν πρόσθετα φορολογικά µέτρα. Μάλιστα, σύµφωνα µε µια πληροφορία εξετάζεται ακόµη και το ενδεχόµενο να µειωθεί η πρόβλεψη του προσχεδίου του προϋπολογισµού για τα φορολογικά έσοδα (ιδίως από ΦΠΑ) και να υποκατασταθούν αυτά από πρόσθετες περικοπές δαπανών. Αντίθετα, οι ίδιοι παράγοντες θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια εξοικονοµήσεων, ιδίως στο πλαίσιο της λεγόµενης γενικής κυβέρνησης, τις ΔΕΚΟ, τα νοσοκοµεία, τους Οργανισµούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο υπουργός Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε χθες, µετά τη λήξη του Συµβουλίου Υπουργών Οικονοµίας (ΕCΟFΙΝ) στο Λουξεµβούργο, ότι δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν µισθωτοί και συνταξιούχοι. Ωστόσο, τα µέτρα που ήδη προβλέπονται από το Μνηµόνιο και στο προσχέδιο του προϋπολογισµού περιλαµβάνουν µεταξύ άλλων το νέο µισθολόγιο για τους δηµοσίους υπαλλήλους που θα φέρει µειώσεις στους µισθούς ορισµένων από αυτούς τουλάχιστον, όπως επίσης και την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, µε στόχο τον περιορισµό των ελλειµµάτων τους, που επίσης συνεπάγεται ασφαλώς περικοπές στις αµοιβές των υπαλλήλων τους. Αναδιαρθρώσεις και ιδιωτικοποιήσεις στα πρότυπα του ΟΣΕ επίσης θα επιδιωχθούν. Υψηλόβαθµοι κυβερνητικοί αξιωµατούχοι υποστηρίζουν ότι τα παραπάνω µέτρα που ήδη προβλέπονται είναι αρκετά και δεν θα χρειασθούν πρόσθετα, όπως υποστήριξε ο κ. Ρεν. Μάλιστα, επικαλούνται και το «µαξιλάρι» που περιέχει το προσχέδιο του προϋπολογισµού, προβλέποντας µείωση του ελλείµµατος στο 7% του ΑΕΠ αντί του 7,6% που αναφέρει ως στόχο για το 2011 το Μνηµόνιο ή κατά 700 εκατ. ευρώ περισσότερο από το Μνηµόνιο (στα 16,3 δισ. ευρώ αντί των 17 δισ. του Μνηµονίου). Παζάρι για µέτρα 1,15 δισ. ευρώ Ολα θα εξαρτηθούν από το ύψος στο οποίο θα διαµορφωθεί τελικά το έλλειµµα του 2009 από την Εurostat και από την επίπτωση που θα έχει αυτή η αναθεώρηση στο έλλειµµα του 2010 – συνεπώς και στην απαιτούµενη προσαρµογή του 2011. Γύρω από το θέµα αυτό παίζεται αυτές τις µέρες ένα παζάρι µεταξύ των δύο πλευρών. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ως προς το ύψος του ελλείµµατος του 2009 οι διαφορές των δύο πλευρών είναι µικρές αφού η κυβέρνηση το βλέπει στο 15,4% του ΑΕΠ και η Εurostat το υπολογίζει στο 0,1-0,2% του ΑΕΠ υψηλότερα. Μεγαλύτερες και σηµαντικότερες ωστόσο είναι οι διαφορές ως προς την επίπτωση στο 2010, µε την κυβέρνηση να την περιορίζει στο 0,5% του ΑΕΠ και την Εurostat να την ανεβάζει στο 1% του ΑΕΠ. Η διαφορά αυτή µεταφράζεται αυτοµάτως σε επιπλέον µέτρα 1,15 δισ. ευρώ. Αναβάλλεται η δηµοσιοποίηση Σε κάθε περίπτωση οι τελευταίες πληροφορίες χθες ανέφεραν ότι τα στοιχεία για την Ελλάδα δεν πρόκειται τελικά να δηµοσιοποιηθούν την Παρασκευή 22 Μαρτίου µαζί µε αυτά των άλλων κρατών - µελών. Η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει από την Κοµισιόν να µη δηµοσιεύσει στοιχεία για την Ελλάδα αν αυτά δεν είναι οριστικά και συνοδεύονται από επιφυλάξεις – τους λεγόµενους αστερίσκους. Ετσι, επειδή ακόµη δεν έχει οριστικοποιήσει τα µεγέθη η Εurostat, αυτά θα δηµοσιευθούν το προσεχές διάστηµα ως τις 15 Νοεµβρίου. Η κατά 2 µονάδες του ΑΕΠ αναθεώρηση του ελλείµµατος του 2009 (από το 13,6% στο 15,4-15,6% του ΑΕΠ) οφείλεται κατά το ήµισυ περίπου, δηλαδή κατά 1% του ΑΕΠ ή κατά 3,3 δισ. ευρώ, στον συνυπολογισµό σε αυτό των ελλειµµάτων των ΔΕΚΟ σύµφωνα µε πηγές του υπουργείου Οικονοµικών. Στο υπουργείο εκφράζουν µάλιστα ενόχληση για την όψιµη ενασχόληση της Εurostat µε τις ζηµιές των ΔΕΚΟ, ενώ τα προηγούµενα χρόνια επέτρεπαν στην κυβέρνηση της Ν.Δ. να µην τις καταγράφει στο έλλειµµα. Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, οι κοινοτικοί εφαρµόζουν κανόνα σύµφωνα µε τον οποίο οι ζηµιές των ΔΕΚΟ συνυπολογίζονται στο έλλειµµα αν λιγότερο από το 50% των δαπανών τους καλύπτεται από τα εµπορικά τους έσοδα. Τα προηγούµενα χρόνια όµως δεν εφάρµοζαν τον ίδιο κανόνα, παρότι γνώριζαν ότι οι ΔΕΚΟ είναι ζηµιογόνες.
Read more...

ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ


Ρεπορτάζ : Δήμητρα Κρουστάλλη
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Ναυαγεί οριστικά η επένδυση των Καταρινών στον Αστακό. Με επιστολή που έστειλε προχθές το βράδυ ο υφυπουργός Ενέργειας του Κατάρ Μοχάμετ αλ Σάντα στον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σπ. Κουβέλη ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι το Κατάρ αποσύρει το ενδιαφέρον...
του για συμμετοχή στο κονσόρτσιουμ για τον Αστακό. Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία της αποχώρησης αυτής είναι τα προβλήματα στη συμφωνία για την τιμή του ρεύματος που θα πωλούσαν στην Ιταλία. Αλλες πηγές όμως από τον χώρο της ενέργειας αναφέρουν ότι οι επενδυτές από το Κατάρ επιδίωκαν να πωλούν μεγάλο μέρος του παραγόμενου ρεύματος στην ελληνική αγορά, τουλάχιστον κατά το μεσοδιάστημα της περιόδου ώσπου να ολοκληρωθεί η κατασκευή του υποβρύχιου καλωδίου Ελλάδας- Ιταλίας. Στην πρόταση αυτή αντέδρασε έντονα η ΔΕΗ εκτιμώντας ότι οι Καταρινοί θα πωλούσαν σε τιμές ντάμπινγκ, αφού θα ήταν ιδιοκτήτες του υγροποιημένου πετρελαϊκού αερίου (LΡG) αλλά και ιδιοκτήτες της σχεδιαζόμενης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στον Αστακό, η οποία όπως φαίνεται ναυαγεί. Με την άποψη της ΔΕΗ φέρεται ότι είχε συνταχθεί και η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία επιπροσθέτως είχε θέσει και θέματα περιβαλλοντικής ασφάλειας στις εγκαταστάσεις του Αστακού. Οι θέσεις της υπουργού για την προστασία του περιβάλλοντος στον Αστακό εξαιτίας της αποθήκευσης του LΡG είχαν προκαλέσει μίνι κρίση στις σχέσεις της με τους κκ. Κουβέλη και Χ. Παμπούκη, η οποία όμως δεν έφτασε ποτέ στη δημοσιότητα. Σε αυτό συνέβαλε η συλλογική απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την προσέλκυση των επενδυτών. Η συγκεκριμένη επένδυση ωστόσο δεν προχωρούσε όπως είχε σχεδιαστεί. Οι καθυστερήσεις και οι συνεχείς διαπραγματεύσεις επί των όρων που έθετε η κυβέρνηση άρχισαν να προκαλούν ανησυχίες, τις οποίες εξέφρασε ο κ. Κουβέλης με την επιστολή που είχε στείλει στο Κατάρ επισημαίνοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και ότι πρέπει να αρχίσει η υλοποίηση της επένδυσης. Η επιστολή αυτή φάνηκε ότι ενόχλησε τον κ. Παμπούκη, ωστόσο η σχέση του με τον κ. Κουβέλη δεν διαταράχτηκε και τώρα κυβερνητικοί παράγοντες τη χαρακτηρίζουν προφητική. Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν χθες ότι η επένδυση στον Αστακό είναι ιδιωτική και ότι η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε ενδοεταιρικές σχέσεις. Η επιστολή των Καταρινών, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σύντομηλιγότερο από μία σελίδα. Το βασικό σημείο της είναι ότι οι δύο εμπλεκόμενες κρατικές εταιρείες του Κατάρ, QΡΙ και QΕWC, αξιολόγησαν την επένδυση και τη χαρακτήρισαν μη βιώσιμη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ήταν ικανοποιημένοι από τη διακρατική συνεργασία σε θέματα αδειών κτλ. Αναφέρουν επίσης ότι διατηρούν το ενδιαφέρον τους για άλλες ενεργειακές συνεργασίες με την Ελλάδα. Από την πλευρά της κυβέρνησης δινόταν η διαβεβαίωση ότι η εξέλιξη αυτή δεν πρόκειται να επηρεάσει το μνημόνιο των 5 δισ. δολαρίων που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη και το οποίο είναι μεταγενέστερο του Αστακού. Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την εκτίμηση ότι η απόσυρση των Καταρινών από τον Αστακό δεν θα στείλει αρνητικό σήμα στις αγορές και στους επενδυτές. Αντιθέτως, έλεγαν, θα ενισχύσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση επιμένει στους κανόνες που θέτει και δεν υποχωρεί σε πιέσεις που βρίσκονται εκτός ελληνικού θεσμικού πλαισίου. Ανεξάρτητη Αρχή για τα δημόσια έργα Σ τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο της εκτέλεσης των δημοσίων έργων προχωρεί η κυβέρνηση. Αυτό έγινε γνωστό χθες από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφοράς και Δικτύων κ. Δ. Ρέππα, ο οποίος ενημερώνοντας χθες τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ανέφερε ότι η υπό σύσταση Ανεξάρτητη Αρχή θα ελέγχει και θα πιστοποιεί την ωριμότητα ενός έργου ώστε να προχωρεί η δημοπράτησή του, ενώ θα αξιολογεί τις ενστάσεις όσων μετέχουν στους διαγωνισμούς και θα ελέγχει τα τεύχη δημοπράτησης των έργων. Επίσης, θα ελέγχεται και η πορεία εκτέλεσής τους, ενώ εκπρόσωποι της Αρχής θα μετέχουν και στις επιτροπές παραλαβής τους. Πάντως η δημιουργία μιας ακόμη Ανεξάρτητης Αρχής προκάλεσε ενστάσεις ακόμη και μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών, καθώς οι κκ. Γ. Φλωρίδης και Αθ. Αλευράς παρατήρησαν ότι εκτός των τριών συνταγματικώς κατοχυρωμένων εξουσιών «υπεισέρχεται τώρα και μια τέταρτη». Ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, η σύσταση της Αρχής είναι απαραίτητη καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του. Ερώτηση για τη συνέντευξη Γιούνκερ Ε ρωτήματα προς τον πρόεδρο του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έθεσε προχθές ο ευρωβουλευτής κ. Θ. Σκυλακάκης ζητώντας διευκρινίσεις για τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής». Παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο κ. Σκυλακάκης ζήτησε να πληροφορηθεί αν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (που είναι ταυτόχρονα και μέλη του Εurogroup αλλά και μέλη του Εco/Fin, το οποίο είναι τυπικά αρμόδιο όργανο για τη δημοσιονομική παρακολούθηση των κρατών-μελών) γνώριζαν όσα αποκάλυψε ο κ. Γιούνκερ. «Το πρόβλημα συνεπώς δεν ήταν τόσο η αδυναμία πρόβλεψηςόσο η επικράτηση πολιτικών κριτηρίων. Οι έλληνες πολίτες όμωςως ευρωπαίοι φορολογούμενοιδεν είχαν το δικαίωμα να γνωρίζουν; Χρειαζόμαστε λοιπόν μεγαλύτερη ανεξαρτησία των Αρχών που παρακολουθούν τα δημοσιονομικά κριτήρια και προπαντός δίκαιη και αυτόματη εφαρμογή των κανόνων προς όλους» κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης.
Read more...

Ανάσα για 667.000 ανέργους

Θετική ανταπόκριση από τους κοινωνικούς εταίρους


http://img.protothema.gr/
Θετικά ανταποκρίθηκαν οι κοινωνικοί εταίροι στα προγράμματα μαμούθ για τη συγκράτηση της ανεργίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία των συνδικάτων και των εκπροσώπων της αγοράς.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι "δεν υπάρχουν λύσεις fast track, παρά μόνο η ανάπτυξη μπορεί να απορροφήσει την ανεργία".
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος αφού απάντησε στον Όλι Ρεν ότι " όσο κουράγιο και αν μας εύχεται ο επίτροπος εμείς δεν έχουμε άλλα κουράγια " ζήτησε να επιστραφούν τα ψαλιδισμένα επιδόματα των χαμηλοσυνταξιούχων έως 1000 ευρώ , αίτημα που αντιμετωπίστηκε θετικά από τον πρωθυπουργό μόλις το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες .
Ο κ. Παπανδρέου άναψε το πράσινο φώς και για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των άνεργων και των εμπόρων που κλείνουν τα μαγαζιά τους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημ. Ασημακόπουλος ζήτησε να προωθηθεί η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των επαγγελματιών που σταματούν λόγω της κρίσης τη δραστηριότητά τους ή αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, χάνοντας έτσι τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.
Αντίθετα, αιχμές άφησε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Νίκος Αγγελόπουλος , ότι καθυστέρησαν να τρέξουν στην αγορά τα προγράμματα του ΟΑΕΔ τα οποία μπλοκαρίστηκαν στη γραφειοκρατία και χρειάστηκε ακόμα και η παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής για να ξεμπλοκαριστούν και να μπουν οι τελευταίες υπογραφές .
Οι προβλέψεις για εκτόξευση της ανεργίας στο 14,5 % το 2011 σήμαναν γενική επιστράτευση για την κυβέρνηση . Από τα προγράμματα ύψους 2.4 δισεκατομμυρίων ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και εξειδίκευσε η Υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη θα επωφεληθούν 650.000 άτομα.
Ναυαρχίδα των νέων προγραμμάτων θα αποτελέσει το πρόγραμμα επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών κατά 100% για πρόσληψη 200.000 ατόμων, προκειμένου να διατηρηθούν συνολικά 400.000 θέσεις εργασίας.
Οι επιχειρήσεις θα επιχορηγηθούν για το 50% των εργαζομένων που απασχολούν
με μάξιμουμ τα 80 άτομα και με προϋπόθεση ότι ο εργοδότης θα διατηρήσει στις θέσεις τους άλλους μισούς εργαζομένους συνολικά για 21 μήνες.

Ο ΟΑΕΔ ρίχνει στη «μάχη» και άλλα 16 επιδοτούμενα προγράμματα ,όπως η «επιταγή επανένταξης» στην αγορά εργασίας 10.000 ανέργων , με τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε οικονομική ενίσχυση για την εργασία και την επαγγελματική κατάρτιση, πρόγραμμα κατάρτισης για κλάδους που φθίνουν ( 14.000 άνεργοι ) , επιδότηση εισφορών για 130.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους, έγκυες γυναίκες καθώς και προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας που απευθύνονται σε νέους ανέργους έως 24 ετών ( 10.000 άνεργοι) .
Read more...

"ΧΡΕΩΝΟΥΝ" ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ!...


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΤΥΛΟ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ!
ΜΑΥΡΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΓΟΥΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ
Η απόφαση ελήφθη σήμερα από το Μέγαρο Μαξίμου και κοινοποιήθηκε στην Ιπποκράτους. Καμία...
απόφαση, κανένα μέτρο αντιλαϊκού χαρακτήρα δεν θα πρέπει να ληφθεί από υπουργούς μέχρι τις εκλογές. Στο σκεπτικό του Μαξίμου είναι η πολύ πιθανή επίδραση των μέτρων στο εκλογικό σώμα. Παράλληλα με εσωκομματικό εγκύκλιο που εξέδωσε η Ιπποκράτους καλούνται όλοι οι βουλευτές και οι πολιτευτές του ΠΑΣΟΚ να κινητοποιήσουν κόσμο και στελέχη για τις περιφερειακές εκλογές. Το βάρος θα πέσει στην Αττική μήπως και ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα είς βάρος του Σγουρού. Η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ θυμίζει ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί!
Read more...

ΠΟΥΘΕΝΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ!


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
Έχουν πάθει πλάκα οι συνυποψήφιοι του Γ. Δημαρά με τον πολιτικό σχεδιασμό του συνδυασμού του. Ο τρόπος που κινείται έχει διασύρει τους πολυδάπανους μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Ψάχνουν να τον... πετύχουν σε κάποιο ντιμπέιτ για να του την πέσουν όλοι μαζί. Μόνο δεν πρόκειται να τον βρουν μπροστά τους! Θα τρώγονται μεταξύ τους και ο Δημαράς δεν θα βρίσκεται στο πάνελ, για να μην επιβεβαιωθεί ότι αποτελεί και αυτός μέρος του προβλήματος. Η απόφαση ελήφθη σήμερα. 2-3 συνεργάτες του εισηγήθηκαν να μην παραστεί σε κανένα από τα ντιμπέιτ υποψηφίων περιφερειαρχών. Να εμφανίζεται μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει άλλος καλεσμένος. Στην Ιπποκράτους και την Ρηγίλλης σκίζουν τα πτυχία τους...
Read more...

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: "ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ"


Οι αγορές αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του ECOFIN. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, λόγω της πιθανολογούμενης αναθεώρησης του ελλείμματος και του χρέους...


Στο οικονομικό πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ, περιέχονται λίγο-πολύ τα μέτρα τα οποία απαιτούνται, ανέφερε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του ECOFIN. «Υπάρχει μια ευρεία αναγνώριση» Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια ευρεία αναγνώριση ότι προχωρούμε στο σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει. Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι οι αγορές ξεκινούν να ανταποκρίνονται στις προσπάθειες που έχουν γίνει». Ο Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στο Eurogroup συζητήθηκε η κατάσταση των οικονομιών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θετικό κλίμα που αντιμετώπισε τόσο από τους εκπρόσωπος της Επιτροπής, όσο και της ΕΚΤ, οι οποίοι από κοινού χαιρέτισαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. «Οι προσπάθειες αυτές αναγνωρίζονται και από τις αγορές», τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος και στο ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο (3,75%) με το οποίο πωλήθηκαν σήμερα τα ελληνικά έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας. Προδιαγεγραμμένη η αναθεώρηση Ως προς το ενδεχόμενο της αναθεώρησης των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, ο υπουργός υπογράμμισε ότι αυτή ήταν προδιαγεγραμμένη και ότι η συνεργασία ανάμεσα στις κοινοτικές και τις ελληνικές υπηρεσίες είναι απολύτως ικανοποιητική, κάτι που αναγνωρίζουν και οι Βρυξέλλες. Συμπλήρωσε δε ότι το μείζον πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η αναθεώρηση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας την περίοδο 2006-2009 και η ενσωμάτωση στα δημοσιονομικά ελλείμματα αυτών των ετών, των χρεών που έχουν συσσωρεύσει μια σειρά ζημιογόνες επιχειρήσεις του Δημοσίου. Ο υπουργός εκτίμησε ότι η διαδικασία αναθεώρησης των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδος ενδέχεται να περατωθεί ως το τέλος αυτής της εβδομάδας, οπότε η Eurostat θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για τη δημοσιονομική κατάσταση των κρατών-μελών της ΕΕ. Ωστόσο, ανέφερε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να περατωθεί περί τα μέσα Νοεμβρίου, δηλαδή λίγο πριν από την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011 από τη Βουλή. Οριστική άρση των αστερίσκων Κύριος στόχος μας είναι να υπάρξει οριστική άρση των αστερίσκων και πλήρης πιστοποίηση των στοιχείων, ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδουν οι αγορές στο θέμα αυτό. Ο ίδιος προέβλεψε ότι, παρά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών δεδομένων της περιόδου 2006-2009, οι επιπτώσεις στο έλλειμμα του 2010 θα είναι περιορισμένες. Ως εκ τούτου, δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας το 2010 και συνεπώς δεν θα έχουν ως αποτέλεσμα την εκ νέου επιβάρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων. Σημαντική μείωση των ελλειμμάτων Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε, παράλληλα, ότι ως ένα βαθμό η εξέλιξη αυτή είχε συνυπολογιστεί κατά την περίοδο κατάρτισης του μνημονίου και ότι για αυτό το λόγο η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε σημαντική μείωση των ελλειμμάτων των ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων, κάτι που όπως τόνισε θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. «Υποθετικού χαρακτήρα» οι δηλώσεις Ρεν Αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του Επιτρόπου Όλι Ρεν, ο υπουργός οικονομίας αφού σημείωσε ότι ήταν «υποθετικού χαρακτήρα», τόνισε ότι στο οικονομικό πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ, περιέχονται λίγο πολύ τα μέτρα τα οποία απαιτούνται. Επίθεση στη ΝΔ Αναφερόμενος στο παρελθόν, ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε τις μεγάλες ευθύνες που φέρουν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η αφετηρία των όσων δεινών αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία βρίσκεται στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ. «Οι πολίτες γνωρίζουν την απόσταση ανάμεσα στην πραγματικότητα και τα λόγια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Περιμένω από τη ΝΔ και τον κ. Σαμαρά να εξηγήσουν στη Eurostat γιατί το έλλειμμα δεν βρίσκεται στο 9,9% όπως είχε ισχυριστεί και όχι εκεί που θα διαμορφωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Τι συζητήθηκε Αναφερόμενος στα υπόλοιπα θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο του Eurogroup και του Ecofin χθες και σήμερα στο Λουξεμβούργο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι υπήρξε τελική συμφωνία στο ζήτημα της ενίσχυσης, τόσο του προληπτικού, όσο και του αποτρεπτικού σκέλους του Συμφώνου Σταθερότητας που διέπει τις χώρες του ευρώ. Ειδικότερα, είπε ότι με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, το Ecofin θα αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία αν ένα κράτος βρίσκεται σε πορεία δημοσιονομικού εκτροχιασμού και στην περίπτωση αυτή θα το ειδοποιεί να λάβει όλα τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα μέσα στο διάστημα ενός εξαμήνου. Επιπλέον, ο υπουργός τόνισε ότι το αναθεωρημένο Σύμφωνο θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στην ταχεία αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, σημειώνοντας ότι η ελληνική θέση είναι ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το χρέος του ιδιωτικού τομέα μιας χώρας. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε, ακόμη, ότι η Ελλάδα στηρίζει την απόφαση για το λεγόμενο «ευρωπαϊκό εξάμηνο», σύμφωνα με την οποία, το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους οι χώρες του ευρώ θα ενημερώνουν τις Βρυξέλλες για τις βασικές κατευθύνσεις του κρατικού προϋπολογισμού του ερχόμενου έτους. Χαιρέτισε, εξάλλου, τη συμφωνία που επετεύχθη στο σημερινό Ecofin, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις δραστηριοποίησης των επενδυτικών κεφαλαίων στην ΕΕ. Συνεχίζοντας, ο υπουργός σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρόταση περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λισαβόνας, θέμα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης και 29ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Τέλος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ικανοποιημένος για την προοπτική δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων στη ζώνη του ευρώ, επισημαίνοντας, ωστόσο, ορισμένα προβλήματα που υπάρχουν στη γαλλογερμανική πρόταση και τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν την εικόνα ότι ο μηχανισμός αυτός προβλέπει, μεταξύ άλλων, και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους μιας χώρας.

Read more...

ΝΑΥΑΓΗΣΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ


Σε επιστολή του υφυπουργού Ενέργειας του Κατάρ προς τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη τον ενημέρωσε ότι οι δύο κρατικές εταιρίες του Κατάρ αποσύρουν το ενδιαφέρον τους διότι κρίνουν ότι δεν είναι βιώσιμη η επένδυση. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν προέκυψε τελικά συμφωνία ανάμεσα στους Ιταλούς και τους εκπροσώπους από το Κατάρ για την τιμή πώλησης του αερίου...

Σε δήλωσή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κουβέλης αναφέρει ότι η καταρινή πλευρά αναγνωρίζει ότι από την πλευρά μας έγιναν οι κατάλληλοι χειρισμοί και ότι το πρόβλημα ανέκυψε μεταξύ των επιχειρηματιών που μετέχουν στην κοινοπραξία. «Η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με το επιχειρηματικό μέρος της επένδυσης. Δεν τα βρήκαν οι επιχειρηματίες», τονίζει ο κ. Κουβέλης, επισημαίνοντας ότι δεν επηρεάζεται κατά κανένα τρόπο η συμφωνία που υπέγραψε ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης στη Νέα Υόρκη, για επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων. Επίσης, συμπληρώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών, «μέσα στην επιστολή τονίζεται ότι η καταρινή πλευρά είναι ανοιχτή σε άλλες προτάσεις συνεργασίας σε ενεργειακά θέματα». Στον Αστακό θα κατασκευαζόταν τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη επένδυση και κυρίως μία επιστολή που είχε στείλει την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Κουβέλης ότι «όλα είναι έτοιμα», ήταν η αιτία τριβών με το Χάρη Παμπούκη. Ενστάσεις για το fast track Στο μεταξύ, τις πρώτες ενστάσεις συνάντησε το fast track που παρουσίασε ο Χάρης Παμπούκης στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οι ενστάσεις αφορούν: -Στις υπερεξουσίες του υπουργού Επικρατείας -Το ρόλο της Βουλής -Τη συμβατότητα του fast track με το Σύνταγμα και το κοινοτικό δίκαιο. O κύριος Παμπούκης απάντησε αμέσως στους βουλευτές λέγοντας πως «Εμείς διασφαλίζουμε το δημόσιο συμφέρον και λειτουργούμε πάντα με αυτόν τον γνώμονα. Μέσω του διαλόγου και της διαβούλευσης όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες μας είναι απόλυτα διαυγείς. Είμαστε καθαροί. Γι' αυτόν τον λόγο είμαστε εδώ και συζητάμε. Για να μην υπάρχουν σκιές. Όποιος υπουργός δεν έχει καθαρή την συνείδησή του, ας πάει σπίτι του». Με αυτό τον τρόπο ο κ. Παμπούκης απάντησε εμμέσως και στις ενστάσεις της κας Μπιρμπίλη για διάφορα έργα, αλλά και στο Θεόδωρο Πάγκαλο ο οποίος μόλις χθες παρατήρησε ότι το fast track θα εφαρμοστεί μόνο όπου το επιτρέπει το Σύνταγμα και το κοινοτικό δίκαιο. Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως η διαύγεια αποδεικνύεται από το γεγονός πως την τελική έγκριση για τις επενδύσεις τη δίνει η Βουλή.
Read more...