Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Επιδοτούν τους μισούς, για να σωθούνε όλοι…

Παίρνουν λεφτά οι εργοδότες, αν δεν απολύσουν επί 18 μήνες


http://img.protothema.gr/
Το βασικότερο πρόγραμμα από αυτά που εξαγγέλθηκαν την Τρίτη από τον πρωθυπουργό και την υπουργό Εργασίας κα. Λούκα Κατσέλη, αφορά στην επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για 200.000 άτομα, προκειμένου να διατηρηθούν συνολικά 400.000 θέσεις εργασίας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και για κάθε επιδοτούμενη θέση απασχόλησης θα διασώζεται άλλη μία. Οι ενταγμένες επιχειρήσεις θα επιχορηγηθούν για το 50% των εργαζομένων που απασχολούν κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και ειδικότερα για ένα έως και ογδόντα άτομα.

Αναγκαία προϋπόθεση είναι να διατηρήσουν τουλάχιστον ίσο αριθμό μη επιχορηγούμενων εργαζομένων καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος (δηλαδή συνολικά για 18 μήνες). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως για τις 200.000 θέσεις εργασίας που θα επιδοτηθούν θα «θωρακιστούν» άλλες 200.000 θέσεις (σύνολο 400.000 άτομα).

Δικαίωμα συμμετοχής στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν όλες οι επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Αναγκαία προϋπόθεση είναι οι επιχειρήσεις να μην έχουν προχωρήσει- κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την αίτηση συμμετοχής- σε μείωση προσωπικού.

Για τη διετία 2011 - 2012 υπολογίζεται πως το πρόγραμμα θα κοστίσει 992 εκατομμύρια ευρώ (ποσό που θα καλυφθεί μέσω του αλληλόχρεου λογαριασμού του ΙΚΑ-ΟΑΕΔ). Σημειώνεται πως τα μισά από τα χρήματα- δηλαδή 487 εκατομμύρια ευρώ- πηγαίνουν για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, που απασχολούν από δύο μέχρι εννιά άτομα.

Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών αφορά εργαζόμενους, που :

* Ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό και συνεχίζουν να εργάζονται στις επιχειρήσεις με καθεστώς πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου για 18 μήνες

* Εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου υπό την προϋπόθεση της επέκτασης της σύμβασης μέχρι τη λήξη του προγράμματος.

Εκτός από το πρόγραμμα «μαμούθ» της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, θα υλοποιηθούν άμεσα άλλες εννιά δράσεις από τον ΟΑΕΔ. Μάλιστα το πρόγραμμα για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε «επιταγή επανένταξης» έχει ήδη δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, ενώ τα υπόλοιπα οκτώ θα δημοσιευτούν το επόμενο διάστημα.

Τα προγράμματα που βγαίνουν άμεσα

Συγκεκριμένα τα προγράμματα που πρόκειται άμεσα να τεθούν σε εφαρμογή από τον ΟΑΕΔ είναι τα ακόλουθα:

1. «Επιταγή επανένταξης» στην αγορά εργασίας, με τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε οικονομική ενίσχυση για την εργασία και την επαγγελματική κατάρτιση του ανέργου που διαλέγει ο ίδιος. Το πρόγραμμα αφορά 10.000 ωφελούμενους και η προβλεπόμενη δαπάνη είναι 120 εκατομμύρια

2. Πρόγραμμα διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για το Σεπτέμβριο. Στόχος είναι η επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής και συνεχούς λειτουργίας. Η δαπάνη των 25 εκατομμυρίων ευρώ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα βαρύνει τον ΟΑΕΔ.

3. Προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων για τη διαρθρωτική προσαρμογή επιχειρήσεων με πάνω από 50 εργαζόμενους. Έμφαση δίνεται στους επαπειλούμενους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας Τα προγράμματα – προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ - υλοποιείται από τον ΟΑΕΔ και αφορά 14.000 άτομα.

4. Πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής για επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 49 εργαζομένους. Θα καλυφθούν 18.000 άτομα, με κόστος 80 εκατομμύρια ευρώ.

5. Προγράμματα για 10.000 νέους έως 24 ετών με σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας. Η διάρκεια της σύμβασης μπορεί να ανέρχεται σε 12 μήνες και εφ’ όσον μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας η επιχορήγηση φτάνει τους 24 μήνες.

Οι ασφαλιστικές εισφορές των προσληφθέντων θα βαρύνουν τον ΟΑΕΔ. Όσον αφορά στο κόστος, αυτό αναμένεται να φτάσει τα 54 εκατομμύρια ευρώ.

6. Πρόγραμμα Επιχορήγησης 800 νέων ελευθέρων επαγγελματιών. Απευθύνεται σε άτομα με αναπηρίας, απεξαρτημένους και αποφυλακισμένους.

Επιπλέον επιχορηγούνται 50 θέσεις εργονομικής διευθέτησης του χώρου εργασίας για άτομα με αναπηρίας. Η προβλεπόμενη δαπάνη για τις συγκεκριμένες δράσεις είναι 22.4 εκατομμύρια ευρώ.

7. Ειδικό τριετές πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών για 2.300 άτομα. Οι δράσεις απευθύνονται σε άτομα με αναπηρίες, απεξαρτημένους, αποφυλακισμένους ή νεαρά άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο.

8. Ολοκληρωμένη παρέμβαση για 600 πρώην εργαζόμενους που προέρχονται από τις επιχειρήσεις «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Γ.Α.», «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Α.Ε.Α.Ζ.», «Γ.Η. ΣΚΟΥΡΤΗΣ Α.Ε.Γ.Α.», «ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α. (GENERAL UNION)», «ΓΕΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε..Ε.Γ.Α. (GENERAL TRUST)» «ΕΟΣ Α.Ε.Α.Ζ.» και 200 πρώην εργαζόμενους που προέρχονται από την επιχείρηση “COMMERCIAL VALUE”. Συνολικά θα διατεθούν 26.4 εκατομμύρια ευρώ.

9. Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για 680 ανέργους των επιχειρήσεων: «ΤΕΞΑΠΡΕΤ Α.Ε.», «ΜΑΧΙΜ ΠΕΡΤΣΙΝΙΔΗΣ Α.Ε.», «ROBERTO Α.Β.Ε.Ε.», «ΝΟΒΑ ΚΝΙΤ Α.Ε.» «BELLE Α.Ε.», «ΠΑΚ. ΚΕΝΤΑΠΟΤΖΙΔΗ Α.Ε.», «ΕΥΡΩΒΑΦΗ Α.Ε.», «EUROHOUSE Α.Ε.», «ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε.» του Νομού Θεσσαλονίκης. Ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα είναι 7.2 εκατομμύρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: