Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα Να ψηφίσουν το ασφαλιστικό ζήτησε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ.Τσίπρας


Να ψηφίσουν το ασφαλιστικό ζήτησε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ.Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του   (Φωτογραφία:  Reuters )

Αθήνα
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την Παρασκευή τους βουλευτές του κόμματός του να υπερψηφίσουν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην ψηφοφορία την Κυριακής.

Σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ψηφοφορία για το ασφαλιστικό αφορά μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση που στόχο έχει να καταστήσει το ασφαλιστικό βιώσιμο και ότι η αναγκαιότητα της συγκεκριμένης παρέμβασης πρέπει να κατανοηθεί από όλους.

«Βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης της Συμφωνίας του καλοκαιριού. Τους τελευταίους μήνες η διαπραγματευτική ομάδα δώσαμε και εξακολουθούμε να δίνουμε μια δύσκολη μάχη σε πολιτική και τεχνικό επίπεδο. Στόχος μας δεν είναι απλά να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά να προχωρήσει η διαδικασία και να τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις μας στον ελληνικό λαό», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι δεσμεύσεις δεν ήταν μόνο να υλοποιήσουμε τη συμφωνία αλλά να προστατέψουμε τους αδύναμους, τους μισθούς, τις συντάξεις, την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών...» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Να θυμίσω την στάση της κυβέρνησης τον περασμένο Σεπτέμβρη, αλλά και αυτών που σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα... Τον Σεπτέμβρη η ΝΔ, προεκλογικά και μετεκλογικά υποστήριζε ότι η Συμφωνία με τους θεσμούς οδηγεί σε περικοπή των επικουρικών συντάξεων».

«Δεχθήκαμε την χλεύη ορισμένων... Μας έλεγαν βγάλτε τα μόνοι σας πέρα με τους δανειστές... Και τα βγάλαμε... Δεν είχαμε καμία αυταπάτη ότι θα στηρίξουν την προσπάθεια μας να σωθούν οι συντάξεις, αυτοί που διέλυσαν το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

«Παλέψαμε λοιπόν σκληρά για το ασφαλιστικό, αγνοήσαμε τις σειρήνες της υποταγής και της καταστροφής και τα βγάλαμε πέρα μόνοι μας».

«Μεθαύριο ψηφίζουμε στη Βουλή μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση που φέρνει το Ασφαλιστικό σε ράγες βιωσιμότητας χωρίς να μειωθούν οι κύριες συντάξεις, χωρίς να επηρεαστεί η συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών, χωρίς να περικοπεί ούτε ευρώ από την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων...»

«Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους η αναγκαιότητα της παρέμβασης μας για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.... Χωρίς παρεμβάσεις το Ασφαλιστικό σύστημα θα κατέρρεε. Η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό ήταν μονόδρομος, είτε είχαμε συμφωνία είτε όχι. Οχι μόνο τολμήσαμε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα αλλά κάναμε μια πραγματικά ριζοσπαστική μεταρρύθμιση»

«Αποκαθιστούμε χρόνιες στρεβλώσεις και αδικίες μεταξύ των ασφαλισμένων. Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο επιτυγχάνουμε, μεταξύ άλλων, την καταπολέμηση της φτώχειας των ηλικιωμένων μέσω της καθιέρωσης της εθνικής σύνταξης, ενώ σε αυτό το πόσο θα προστίθεται και το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης».

«Επίσης επιτυγχάνουμε την αποκατάσταση των στρεβλώσεων που είχαν προκαλέσει οι περικοπές των συντάξεων των προηγούμενων ετών, καθώς για πρώτη φορά έχουμε ενιαίους ασφαλιστικούς κανόνες για το σύνολο των εργαζομένων».

«Ακούσαμε τις προτάσεις των φορέων και σεβαστήκαμε τις αγωνίες, τις διαφωνίες αλλά και τις διαμαρτυρίες στο μέτρο του δυνατού. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 90% των αγροτών δεν θα υποστούν επιβαρύνσεις από τον συνδυασμό του φορολογικού και του ασφαλιστικού. Χωρίς την ασφαλιστική μεταρρύθμιση η βασική σύνταξη του αγρότη από 172 ευρώ σήμερα, θα γίνονταν 158 ευρώ εντός του 2016 και 0 ευρώ το 2027.», σημείωσε.

«Με τη δική μας πρόταση εξασφαλίζουμε τη βασική σύνταξη των 384 ευρώ και το ανταποδοτικό μέρος που στηρίζεται από καταβληθείσες εισφορές».

«Στόχος μας η προστασία των νέων και των χαμηλών εισοδημάτων» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Αναγνωρίζω ότι αυτή η μεταρρύθμιση δεν θα είναι για όλους ευνοϊκή. Κάποιοι θα έχουν επιβάρυνση, αλλά θα την έχουν αυτοί που μπορούν να αντεπεξέλθουν... Δουλέψαμε σκληρά για να φέρουμε μια μεταρρύθμιση που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού σε συνδυασμό με την κοινωνική δικαιοσύνη σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν εξασφάλιζαν ούτε το ένα ούτε το άλλο».

«Σε τι κατάσταση θα βρισκόταν άραγε το ασφαλιστικό σύστημα αν γίνονταν νόμοι του κράτους, οι προτάσεις της ΝΔ;» αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Να γυρίσω στο φορολογικό νομοσχέδιο. Συντάχθηκε με γνώμονα την προοδευτικότητα και την δίκαιη κατανομή των βαρών. Η νέα μας πρόταση για το φορολογικό σύστημα έχει ως βάση και την οικογενειακή κατάσταση. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι στους τρίτεκνους και στους πολύτεκνους το 61% των φορολογουμένων θα πληρώσει μικρότερο φόρο. Κοιτάζοντας τη συνολική εικόνα -και το τονίζω αυτό- οι φορολογούμενοι σε ποσοστό έως 98% θα έχουν μικρή επιβάρυνση ή ελάφρυνση. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, που δεν έχουν αφορολόγητο όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, το 92% θα πληρώσει μικρότερο φόρο, ενώ το 71% των φορολογούμενων με μεικτό εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς θα πληρώσει μικρότερο φόρο» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια δύσκολη στιγμή για την επίτευξη της... Είναι ιστορική ανάγκη να μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας...»

Μύθος Πρώτος: «Η διαπραγμάτευση κατέστρεψε τη χώρα και την οικονομία». Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Πετύχαμε υπεραπόδοση της τάξης 1% από το στόχο του – 0,25%,δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,7%, που επιβεβαιώθηκε από τη Eurostat.

Πίσω από τα στοιχεία της Eurostat βρίσκονται μεγάλες προσπάθειες. Δεν ήταν τυχαία... Το πλεόνασμα 1% πάνω από το στόχο δεν είναι απλά ένας αριθμός που δεν έχει να κάνει με την οικονομία, είναι χρήματα...

«Μύθος δεύτερος: «Οι εκλογές του 2015 διέκοψαν το success story Σαμαρά. Για ποιο success story μιλάμε; Για αυτό που έφερε την ελληνική οικονομία 1,5% έξω από το στόχο του 2014. Αλήθεια ποιο «success story» θα γραφόταν το 2016, το 2017 και το 18 όταν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα ήταν στο 4,5%;

»Μύθος τρίτος: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκτίναξε την ανεργία». Αυτό είναι πραγματικά εξοργιστικό. Συνιστά προφανές ψεύδος. Οι δείκτες της ανεργίας είναι μειωμένοι σχεδόν 1,5% επί των ημερών μας – γεγονός για το οποίο δεν πανηγυρίζουμε.

»Μύθος τέταρτος: Η ΝΔ ισχυριζόταν το καλοκαίρι ότι η διαπραγμάτευση θα επέφερε ύφεση ύψους 7%. Δεν θα μπορούσε να διαψευστεί περισσότερο. Τελικά η ύφεση δεν ξεπέρασε το 0,2% ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν η Ελλάδα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης στο β’ εξάμηνο του 2016. Το 2015 για πρώτη χρονιά μετά από πολλά χρόνια δεν μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις ενώ οι 100 δόσεις έδωσαν ανάσα σε νοικοκυριά-επιχειρήσεις» ανέφερε.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας έχουμε αξιωματική αντιπολίτευση που βρίσκεται σε τόσο μεγάλη σύγχυση όπου στο τέλος της ημέρας ταυτίζεται με τους πιο σκληρούς δανειστές. Ακόμα μια ένδειξη της σύγχυσης της ΝΔ είναι η επίθεση εναντίον του ΠτΔ για μια δήλωση του. Πρόκειται για πολιτικό και θεσμικό ατόπημα ολκής» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Η ηγεσία της ΝΔ επιλέγει να ακολουθήσει πιστά τα πεπραγμένα της περιόδου Σαμαρά. Άγεται και φέρεται καθ΄ υπόδειξη της διαπλοκής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τροφοδοτεί τον πολιτικό του λόγο από τον πανικό των golden boys και των καναλαρχών που χρωστάνε δάνεια και είναι υπόδικοι».

«Την ίδια ώρα οι επίσημοι φορείς της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα έχουν πάθει ένα ιδιότυπο Σύνδρομο της Στοκχόλμης... Μόλις πριν λίγες μέρες ο Τζιάνι Πιτέλα αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά με τα καλύτερα λόγια στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης».

«Στη μεγάλη μάχη θα είμαστε μόνοι. Απέναντι στα νέα των χρεοκοπημένων καναλιών, στα πρωτοσέλιδα της αντιδραστικής προπαγάνδας. Οι μοναδικοί μας σύμμαχοι είναι ο κόσμος που έχει πάρει απόφαση ότι τα πράγματα στην Ελλάδα μπορούν και θα πάνε αλλιώς. Με τη στήριξη αυτών καλούμαστε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα. Και θα το βγάλουμε. Συμπαγείς σα μια γροθιά θα βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση και αμέσως μετά την αξιολόγηση ξεκινάμε την πορεία για τις μεγάλες αλλαγές.».
«Είμαστε σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Αλλά είμαστε πιο έμπειροι και πιο δυνατοί από ποτέ και θα νικήσουμε» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Αντίδραση Καραγιαννίδη

Εντονη ήταν η αντίδραση του βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Καραγιαννίδη μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Πρωθυπουργού μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν την ίδια δυνατότητα έκφρασης των απόψεών τους, αφού μετά την ομιλία του πρωθυπουργού ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ανακοίνωσε την λήξη της συνεδρίασης. 

«Αγαπητοί συνάδελφοι, έληξε η Κοινοβουλευτική Ομάδα» ανακοίνωσε ο Κώστας Ζαχαριάδης και πρόσθεσε: «Στις 20:30 θα αποφασίσουμε ποιοι θα μιλήσουν αύριο...».

«Τι θα γίνει, θα κάνουμε κανονική Κοινοβουλευτική Ομάδα;» εξερράγη ο κ.  Καραγιαννίδης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στο προεδρείο της ΚΟ: «Θα μιλήσουμε κι εμείς ή μόνο θα ενημερωνόμαστε; Εχουμε εδώ και δυόμιση μήνες που περνάμε μέτρα και μέτρα και δεν ξέρουμε τι γίνεται»!

Το σχόλιο της ΝΔ για την ομιλία Τσίπρα

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, για την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Την ώρα που εξαιτίας της ανικανότητάς του επιβάλλει μέτρα 12 δις ευρώ και βγάζει την Ελλάδα στους δρόμους, ο κ. Τσίπρας έχει το θράσος να ισχυρίζεται πως δεν θίγεται κανένας. Αμετανόητος, προσποιείται ότι δεν είδε τίποτα από την καταστροφή που έφερε έως τώρα.

»Προσποιείται πως δεν καταλαβαίνει ότι σέρνει, και πάλι, τη χώρα στο σημείο μηδέν. Με ψέματα και ύβρεις προσπαθεί να φανατίσει, να πολώσει και να διχάσει. Κάνει  αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση γιατί, πια, δεν μπορεί να κυβερνήσει.

»Όσο κι αν προσπαθεί, όσο κι αν εκβιάζει καταστάσεις δεν βρίσκει συνενόχους.Έχει μείνει μόνος, εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Συγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα Στους δρόμους εργαζόμενοι και άνεργοι ενάντια σε ασφαλιστικό και φορολογικό


  (Φωτογραφία:  Reuters )
Αθήνα
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησε η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕ-ΟΤΑ αντιδρώντας στο προς ψήφιση νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Ξεχωριστή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ομονοίας ενάντια στο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ ενώ ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή.

Όπως δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Γρηγόρης Καλομοίρης, «λέμε όχι στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη». Ο ίδιος απηύθυνε κάλεσμα για την Κυριακή για νέα συγκέντρωση στις 6:00 το απόγευμα.

Από σήμερα ξεκίνησε η 48ωρη απεργία που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα τα οποία επίσης αντιδρούν στη φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης που θα τεθεί το Σαββατοκύριακο στη Βουλή προς ψήφιση.

Το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει νέα απεργιακή συγκέντρωση αύριο στην Ομόνοια στις 6 το απόγευμα και την Κυριακή στο Σύνταγμα στις 10.30 το πρωί, ημέρα που θα γίνουν συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ σε συνδυασμό με τα προγραμματισμένα συλλαλητήρια για την Eργατική Πρωτομαγιά.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Φόρο θα πληρώσουν για πρώτη φορά 350.000 συνταξιούχοι...


Φόρο θα πληρώσουν για πρώτη φορά 350.000 συνταξιούχοι

Φόρο από 40 έως 311 ευρώ για πρώτη φορά σε 350.000 συνταξιούχους... και μεγαλύτερο φόρο για 2 εκατομμύρια που παίρνουν σύνταξη πάνω από 700 ευρώ φέρνει η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8182 ευρώ που θα ψηφιστεί την Κυριακή.

Με βάση την συμφωνία που έγινε με τους δανειστές πριν από περίπου δύο εβδομάδες το αφορολόγητο μειώνεται από τα 9505 ευρώ που ισχύει σήμερα στα 9090 για οικογένειες με δύο παιδιά στα 8640 για οικογένειες με ένα παιδί .

Οι συνταξιούχοι περνούν αυτόματα στην κατηγορία των ανύπαντρων και των ζευγαριών χωρίς παιδιά για τους οποίους το αφορολόγητο μειώνεται στα 8182 ευρώ
Το σημερινό αφορολόγητο των 9500 ευρώ κάλυπτε ετήσιο εισόδημα που διαμορφώνονταν από μηνιαία σύνταξη των 800 ευρώ .

Με την μείωση που συμφωνήθηκε φόρο θα πληρώνουν πλέον όσοι παίρνουν συντάξεις από 682 ευρώ και πάνω .

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 350.000 συνταξιούχοι που παίρνουν σύνταξη από 700 έως και 800 ευρώ το οι οποίοι καλύπτονταν πέρσι από το αφορολόγητο για τα εισοδήματα του 2016 θα πρέπει να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο ο οποίος θα κυμαίνεται από 40 έως και 311 ευρώ...

Read more...

Αναβάλλεται οριστικά ο τελικός Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο...


Αναβάλλεται οριστικά ο τελικός Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο

Αναβάλλεται ο τελικός Κυπέλλου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ... που ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί το Σάββατο, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:
«Με απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σταύρου Κοντονή, αναβάλλεται η διεξαγωγή του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και εισήγησης της ΔΕΑΒ».

Read more...

Σε 48ωρη απεργία και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία...



Σε 48ωρη απεργία από σήμερα Παρασκευή...
και συμμετοχή στα συλλαλητήρια που οργανώνει η ΑΔΕΔΥ σήμερα και την Κυριακή συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

«Ο κ. Τσίπρας αποδεικνύεται ότι διακατέχεται από έναν ιδιότυπο τσαμπουκά κατά των εργατικών κινημάτων που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, που δεν συνάδει με το δημοκρατικό μας πολίτευμα» σημειώνει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία.

Read more...

Το οριστικό «ψαλίδι» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις...



Κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των συνδικάτων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και των κοινωνικών οργανώσεων, επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών, εξαιτίας της συζήτησης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου...
η οποία ξεκινά αύριο Σάββατο στην Ολομέλεια της Βουλής.
H ΓΣΕΕ αντιδρώντας στο περιεχόμενο του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτηρίζει ως «ταφόπλακα για εργαζόμενους και συνταξιούχους», σε χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής της επιτροπής, υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση της διοίκησης της συνομοσπονδίας, προκήρυξε 48ωρη γενική απεργία την Παρασκευή 6/5 και το Σάββατο 7/5.
Η ανώτατη συνομοσπονδία έχει λάβει ήδη απόφαση και για 24ωρη γενική απεργία για την Κυριακή 8 Μαΐου -ημέρα κατά την οποία έχει επιβληθεί το άνοιγμα των καταστημάτων- και συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 10 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν και οι επιστημονικοί σύλλογοι δικηγόρων, ιατρών, μηχανικών. 
Αναπλήρωση
Χθες, ο υπουργός Εργασίας κατέθεσε την οικονομική μελέτη και την αναλογιστική έκθεση για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Σύμφωνα με τους σχετικούς πίνακες της οικονομικής μελέτης, το μικτό ποσοστό αναπλήρωσης (προ φόρων και κρατήσεων περίθαλψης) του αθροίσματος κύριας και επικουρικής σύνταξης επί του συντάξιμου μισθού κυμαίνεται από 65% έως και 102%.
Όπως προκύπτει από τα συνημμένα παραδείγματα της οικονομικής μελέτης, το ποσοστό αναπλήρωσης της μικτής σύνταξης (κύριας και επικουρικής) που λαμβάνει ένας μισθωτός ασφαλισμένος με 20 έτη ασφάλισης και μέσο συντάξιμο μισθό 500€ ή 600€ ανέρχεται στο 102% και 89% αντιστοίχως.
Τα συμπεράσματα της οικονομικής μελέτης στηρίζονται στα πορίσματα του ΣΟΕ (Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Οκτώβριος 2015), στα οποία περιλαμβάνονται οι εκτιμήσεις για τις λεγόμενες εύλογες δαπάνες διαβίωσης (ΕΔΔ) των νοικοκυριών που αποτελούνται από έναν ενήλικα, δύο ενήλικες ή από νοικοκυριά με ένα ή περισσότερα παιδιά.
Σύμφωνα με τη μελέτη «λαμβανομένων υπ’ όψιν όσων αναφέρονται στην έκθεση του ΣΟΕ τον Νοέμβριο του 2015 για τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης (ΕΔΔ) προκύπτει ότι το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης για έναν ενήλικα χωρίς τέκνα, που ως επί το πλείστον διαγράφει το προφίλ του συνταξιούχου, ανέρχεται κατ’ ελάχιστο σε €537 τον μήνα ή σε €6.444 ετησίως».

Διαβαστε τη συνέχεια ΕΔΩ

Read more...

"​Τρίζει" το αφορολόγητο των 9.090 ευρω...


"​Τρίζει" το αφορολόγητο των 9.090 ευρω
Έτοιμοι να αλλάξουν -πριν καν ψηφιστεί- το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, εμφανίζονται τώρα στην κυβέρνηση. Κυβερνητικές πηγές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να κατατεθεί και τροπολογία που θα μειώνει ακόμα περισσότερο...
το ύψος του αφορολογήτου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχ​ους.

Όπως έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο, προβλέπει μείωση του έμμεσου αφορολογήτου που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 9.090 ευρώ, από 9.545 ευρώ σήμερα.

Ωστόσο, πηγή κοντά στην διαπραγμάτευση θεωρούσε δεδομένη την κατάθεση διορθωτικής τροπολογίας που θα προβλέπει συρρίκνωση του αφορολογήτου για άγαμους και όσους δεν έχουν παιδιά στα ​8.850 -​ 8.900 ευρώ.

Και όλα αυτά, ενώ ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε δημοσίως δηλώσει ότι δεν θα φέρει στη Βουλή νόμο που θα προβλέπει αφορολόγητο κάτω από τα 9.100 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είχε ζητήσει μείωση του αφορολογήτου στα 8.182 ευρώ ενώ, σε μια προσπάθεια συμβιβασμού των διαφορών, η πλευρά της Κομισιόν είχε προκρίνει τη σταδιακή μείωση του αφορολογήτου στα 8.182 ευρώ έως το 2018, πρόταση την οποία όμως είχε απορρίψει η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο το οποίο σχεδιάζεται να ψηφιστεί την Κυριακή στη Βουλή προβλέπει κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς συνταξιούχους και αγρότες με συντελεστές :

·22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ εισοδήματος

·29% για εισοδήματα από 20.001 έως και 30.000 ευρώ

·37% για εισοδήματα από 30.001 έως και 40.000 ευρώ

·45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Ο φόρος που προκύπτει με τη εφαρμογή της κλίμακας αυτής, μειώνεται κατά 2.000 ευρώ όταν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, συντάξεις ή αγροτικό εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ (και όχι κατά 2.100 ευρώ που ισχύει ως τώρα).

Για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις το οποίο υπερβαίνει το ποσό των 20.000 ευρώ, το ποσό της έκπτωσης φόρου μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος.

Στο φόρο εισοδήματος ο οποίος προκύπτει με βάση την κλίμακα, έρχεται να προστεθεί και η ειδική εισφορά Αλληλεγγύης με συντελεστές ανά κλιμάκιο εισοδήματος:

·0% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ

·2,2% για εισόδημα από 12.001 - 20.000 ευρώ

· 5% από 20.001 - 30.000 ευρώ

· 6,5% από 30.001-40.000 ευρώ

· 7,5% από 40.001 - 65.000 ευρώ

· 9% από 65.001 - 220.000 ευρώ

· 10% από 220.001 ευρώ και άνω.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς την έκπτωση φόρου και το έμμεσο αφορολόγητο των 9.100 ευρώ.

newmoney.gr

Read more...