Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Το οριστικό «ψαλίδι» σε κύριες και επικουρικές συντάξεις...



Κορυφώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των συνδικάτων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και των κοινωνικών οργανώσεων, επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών, εξαιτίας της συζήτησης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου...
η οποία ξεκινά αύριο Σάββατο στην Ολομέλεια της Βουλής.
H ΓΣΕΕ αντιδρώντας στο περιεχόμενο του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτηρίζει ως «ταφόπλακα για εργαζόμενους και συνταξιούχους», σε χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής της επιτροπής, υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση της διοίκησης της συνομοσπονδίας, προκήρυξε 48ωρη γενική απεργία την Παρασκευή 6/5 και το Σάββατο 7/5.
Η ανώτατη συνομοσπονδία έχει λάβει ήδη απόφαση και για 24ωρη γενική απεργία για την Κυριακή 8 Μαΐου -ημέρα κατά την οποία έχει επιβληθεί το άνοιγμα των καταστημάτων- και συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 10 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν και οι επιστημονικοί σύλλογοι δικηγόρων, ιατρών, μηχανικών. 
Αναπλήρωση
Χθες, ο υπουργός Εργασίας κατέθεσε την οικονομική μελέτη και την αναλογιστική έκθεση για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Σύμφωνα με τους σχετικούς πίνακες της οικονομικής μελέτης, το μικτό ποσοστό αναπλήρωσης (προ φόρων και κρατήσεων περίθαλψης) του αθροίσματος κύριας και επικουρικής σύνταξης επί του συντάξιμου μισθού κυμαίνεται από 65% έως και 102%.
Όπως προκύπτει από τα συνημμένα παραδείγματα της οικονομικής μελέτης, το ποσοστό αναπλήρωσης της μικτής σύνταξης (κύριας και επικουρικής) που λαμβάνει ένας μισθωτός ασφαλισμένος με 20 έτη ασφάλισης και μέσο συντάξιμο μισθό 500€ ή 600€ ανέρχεται στο 102% και 89% αντιστοίχως.
Τα συμπεράσματα της οικονομικής μελέτης στηρίζονται στα πορίσματα του ΣΟΕ (Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Οκτώβριος 2015), στα οποία περιλαμβάνονται οι εκτιμήσεις για τις λεγόμενες εύλογες δαπάνες διαβίωσης (ΕΔΔ) των νοικοκυριών που αποτελούνται από έναν ενήλικα, δύο ενήλικες ή από νοικοκυριά με ένα ή περισσότερα παιδιά.
Σύμφωνα με τη μελέτη «λαμβανομένων υπ’ όψιν όσων αναφέρονται στην έκθεση του ΣΟΕ τον Νοέμβριο του 2015 για τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης (ΕΔΔ) προκύπτει ότι το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης για έναν ενήλικα χωρίς τέκνα, που ως επί το πλείστον διαγράφει το προφίλ του συνταξιούχου, ανέρχεται κατ’ ελάχιστο σε €537 τον μήνα ή σε €6.444 ετησίως».

Διαβαστε τη συνέχεια ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: