Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Η ελληνική κρίση στο επίκεντρο συνάντησης Μέρκελ - Λαγκάρντ στο Βερολίνο

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

(Φωτογραφία: Associated Press )


Βερολίνο, Γερμανία
Με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συναντάται στο Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ, μία ημέρα μετά τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, κατά την οποία οι δύο ηγέτες τόνισαν την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν στα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης θα είναι και η κατάσταση στην Ελλάδα.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι η κυρία Λαγκάρντ θα έχει γεύμα εργασίας το βράδυ με την Ανγκελα Μέρκελ, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί για το εάν «κυρίως πιάτο» στη συνάντηση θα είναι το θέμα της ελληνικής κρίσης χρέους.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ έχει συναντηθεί ήδη στο Βερολίνο με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον αντικαγκελάριο Φίλιπ Ρέσλερ.

Εκτιμάται ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σε συνάρτηση με το ποσοστό του «κουρέματος», θα είναι ένα από τα μεγάλα θέματα που θα συζητήσουν Μέρκελ και Λαγκάρντ.

Χθες, Δευτέρα, η Γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και τόνισε την αναγκαιότητα επίσπευσης των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες πιστωτές για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Μέρκελ και Λαγκάρντ αναμένεται να ασχοληθούν και με την επαπειλούμενη οικονομική κατάρρευση της Ουγγαρίας.

Όπως διευκρίνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, δεν προβλέπεται να ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, καθώς οι επαφές έχουν «ανεπίσημο» χαρακτήρα.

Την Τετάρτη, η Κριστίν Λαγκάρντ θα μεταβεί στο Παρίσι για επαφές με τον Νικολά Σαρκοζί.

Και το ΔΝΤ δεν αναμένει ότι θα υπάρξει ενημέρωση μετά τις επαφές αυτές της Κριστίν Λαγκάρντ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

17 εκατ. δολάρια η προπαγάνδα των Τούρκων για την Άλωση!

Στις αίθουσες τον Φεβρουάριο η ταινία «Άλωση 1453»


http://img.protothema.gr/7552A34EC70A3F37F17BE3BB8326630F.jpg
Περισσότερα από 17 εκατ. δολάρια και περίπου τρία χρόνια ξόδεψαν οι Τούρκοι για να κάνουν ταινία την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Η ταινία υπερπαραγωγή «Άλωση 1453» (Fetih 1453) έχει ήδη αρχίσει να προβάλλεται στην Τουρκία, ενώ θα βγει στις αίθουσες, σε ΗΠΑ και Βρετανία, τον Φεβρουάριο του 2012 και φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Φαρούκ Ακσόι. Σύμφωνα μάλιστα με τα τουρκικά ΜΜΕ, είναι η ταινία με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό στην ιστορία του τουρκικού σινεμά.

Η «Άλωση» μας δείχνει πως ο Σουλτάνος Μεχμέτ ο Πορθητής κατέλαβε την Πόλη και σύμφωνα με δημοσίευμα της «Χουριέτ», τόσο οι πολεμικές σκηνές του έργου όσο και οι ερωτικές σκηνές αναμένεται να προκαλέσουν αίσθηση.

Η ταινία παρουσιάζει τη ζωή του σουλτάνου έως και τη στιγμή της εισβολής στις 29 Μαΐου του 1453. Εκτός όμως από το πολεμικό κομμάτι, κύριο θέμα της ταινίας είναι και ο έρωτας του Ουλούμπατλί Χασάν-Ιμπραήμ Τσελικιόλ, του θρυλικού Οθωμανού στρατιώτη που ανέβηκε πρώτος στα τείχη της Πόλης, με την Ερά, την κόρη του Ουρβανού την
οποία ερωτεύεται και ο Ιουστιανιάνης, αρχηγός των Γενουατών υπερασπιστών της Πόλης.

Οι Τούρκοι κατακτητές παρουσιάζονται στην ταινία ως οι κυρίαρχοι του κόσμου, ωστόσο, ο Φαρούκ Ακσόι, παραλείπει να μας δείξει σημαντικές πτυχές της ιστορίας όπως τις λεηλασίες και τις μαζικές σφαγές Ελλήνων. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι οι Έλληνες στρατιώτες εμφανίζονται να σκύβουν το κεφάλι στην τουρκική... υπερδύναμη!

Σημειώνεται ότι το τρέιλερ της ταινίας, το οποίο σύμφωνα με την «Χουριέτ, μέσα σε μια μέρα το παρακολούθησαν 1.670.000 άτομα», κόστισε 600 χιλιάδες δολάρια και γυρίστηκε σε 1,5 μήνα.
Read more...

Ακόμη πιο μεγάλη η χασούρα για τους δημοσίους υπαλλήλους

Τα επιδόματα δεν θα υπολογίζονται στο καθεστώς εφεδρείας


http://img.protothema.gr/DEDEE36F8638D82C15C7DC6890773750.jpg

Ακόμα λιγότερα από όσα ίσως υπολόγιζαν, θα παίρνουν στο χέρι από τον Φεβρουάριο οι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που θα τεθούν σε καθεστώς εφεδρείας. Το ποσό που θα τους χορηγείται μετά την έξοδο από την υπηρεσία θα είναι το 60% του βασικού μισθού που ελάμβαναν κατά το χρόνο εισόδου σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, χωρίς την καταβολή οποιωνδήποτε άλλων πρόσθετων αμοιβών, αποδοχών και επιδομάτων.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα ορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνεται ότι, κατά το χρόνο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και εργασιακής εφεδρείας, οι ανωτέρω υπάλληλοι δεν δικαιούνται επιδομάτων εορτών και άδειας.

Ωστόσο για τους υπαλλήλους που έχουν τεθεί σε κατάσταση καθώς και σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας μετά την 1-11-2011, θα λογίζεται ως συντάξιμος ο χρόνος της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και θα προσμετράται στη λοιπή συντάξιμη υπηρεσία του υπαλλήλου.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος ορίζει μεταξύ άλλων ότι οι υπάλληλοι θα εισπράττουν αποκλειστικά το 60% του βασικού μισθού που ελάμβαναν, χωρίς να υπολογίζεται όμως η καταβολή οποιωνδήποτε άλλων πρόσθετων αμοιβών, αποδοχών και επιδομάτων που απολάμβαναν. Άρα στην πράξη χιλιάδες υπάλληλοι θα ζουν με τα μισά ή και λιγότερα από όσα έως την υπαγωγή τους σε καθεστώς εφεδρείας!

Επίσης, προβλέπεται ότι, το προσωπικό που εντάσσεται στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας θα λαμβάνει τα ποσά αυτά για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών, και εφόσον προβλέπεται από ειδικότερες διατάξεις μέχρι είκοσι τέσσερις (24) μήνες, από την ένταξή του στο καθεστώς εφεδρείας.

Τις ίδιες απολαβές (ποσοστό 60% επί του βασικού μισθού), θα εισπράττουν και οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ.

Επίσης, οι τρίμηνες αποδοχές που θα λάβουν οι υπάλληλοι όταν θα λήξει η προσυνταξιοδοτική τους διαθεσιμότητα (αφορά όσους δικαιούνται και επιλέγουν τις τρίμηνες αποδοχές) θα υπολογιστούν επί του βασικού μισθού και της τυχόν δικαιούμενης οικογενειακής παροχής που ελάμβαναν, πριν τεθούν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.

Με άλλη διάταξη ορίζεται ότι το επίδομα θέσης ευθύνης εξακολουθεί να συνυπολογίζεται στη σύγκριση των αποδοχών στην περίπτωση που υπάρχει αύξηση των αποδοχών του υπαλλήλου.

Για παράδειγμα: υπάλληλος, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα προϊσταμένου τμήματος, ελάμβανε, πριν από την έναρξη του νέου μισθολογίου, συνολικές αποδοχές 2.550 € στις οποίες περιλαμβανόταν επίδομα θέσης ευθύνης 52,62 €. Άρα, οι αποδοχές που ελάμβανε χωρίς το εν λόγω επίδομα ανέρχονταν στο ποσό των 2.497,38 €. Έστω ότι, ο νέος βασικός του μισθός ανέρχεται πλέον στο ποσό των 1.588 € (βασικός μισθός του Γ βαθμού ΠΕ κατηγορίας) και επιπλέον 250 € ως επίδομα θέσης ευθύνης, δηλαδή συνολικές μηνιαίες αποδοχές 1.838 €. Συνεπώς, για τον υπολογισμό της υπερβάλλουσας μείωσης θα συγκριθούν οι αποδοχές που ελάμβανε ο υπάλληλος χωρίς το επίδομα θέσης ευθύνης (2.497,38 €) με αυτές που δικαιούται, από 1-11-2011, με το νέο μισθολόγιο, επίσης χωρίς το επίδομα θέσης ευθύνης (1.588 €).

Δεδομένου ότι η προκαλούμενη μείωση των αποδοχών του, σύμφωνα με το ανωτέρω παράδειγμα, είναι μεγαλύτερη από το 25%, γίνεται περικοπή του 25% των παλαιών αποδοχών του, με αποτέλεσμα οι νέες αποδοχές του να διαμορφωθούν στο ποσό των 1.873,04 ευρώ, ενώ παράλληλα θα χορηγείται και το επίδομα θέσης ευθύνης (250 €).

Άλλες ρυθμίσεις

- Ο χρόνος της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας λογίζεται συντάξιμος και προσμετράται στη λοιπή συντάξιμη υπηρεσία του υπαλλήλου. Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας ο υπάλληλος εξακολουθεί να ασφαλίζεται για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονομική περίθαλψη στους οικείους φορείς που ήταν ασφαλισμένος κατά το χρόνο που τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Οι αναλογούσες εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη, όπου αυτές προβλέπονται, υπολογίζονται επί των συντάξιμων αποδοχών, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί κατά την 31.10.2011.

- Επί των ανωτέρω συντάξιμων αποδοχών θα εξακολουθήσει να διενεργείται η κράτηση 2% που αφορά την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας καθώς και η κράτηση 1% υπέρ του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων .

- Οι ανωτέρω ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις βαρύνουν το Δημόσιο και αποδίδονται από αυτό στους οικείους φορείς.

Στις ανωτέρω διατάξεις εμπίπτουν οι υπάλληλοι οι οποίοι τίθενται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του και οι οποίοι υπάγονται στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου ή συνταξιοδοτούνται με βάση τις δημοσιοϋπαλληλικές διατάξεις.

Επισημαίνεται ότι, οι αρμόδιες Υπηρεσίες οφείλουν άμεσα και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις να προβούν στην ένταξη του προσωπικού τους και την πληρωμή της μισθοδοσίας τους, σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές. Έτσι η μισθοδοσία του μηνός Μαρτίου 2012 θα διενεργηθεί οπωσδήποτε με βάση τις ανωτέρω διατάξεις.

Read more...








PSI: Έπεσε και η «κόκκινη γραμμή» του 50%, παράθυρο Σαχινίδη για κούρεμα έως και 65%
Εγκατέλειψαν οι ομολογιούχοι τη μέχρι τότε «κόκκινη γραμμή» οι ζημίες σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας (NPV) να μην ξεπεράσουν το 54% και δέχθηκαν να συζητήσουν επιτόκιο της τάξης του 4% - 5%. Η είδηση είναι «βόμβα» και επιβεβαιώνει πρακτικά ότι η «κόκκινη γραμμή» του 50% για το κούρεμα, έπεσε και αυτή…


Ο κ. Σαχινίδης, νωρίτερα σήμερα Τρίτη 10/01/2012 επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και πως βρίσκονται σε ικανοποιητικό σημείο, ενώ διευκρίνισε ότι και στο παρελθόν η χώρα έχει εκδώσει ομόλογα που διέπονται από το Βρετανικό Δίκαιο. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, εμμέσως πλην σαφώς, δήλωσε ότι τα επιτόκια των νέων ομολόγων θα είναι χαμηλά, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος με δημόσια δήλωσή του είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να συζητήσει η Ελλάδα επιτόκια της τάξης του 7% - 8%.

Όμως από τη στιγμή που η Αθήνα αποδέχθηκε το κυριότερο αίτημα των δανειστών- μεταφορά του διακανονισμού χρέους σε βρετανικό νομικό πλαίσιο- το τελικό ποσοστό δεν έχει τόση σημασία.

Προσώρας κυκλοφορούν διάφορες εκτιμήσεις και ποσοστά (τα περισσότερα στο εύρος του 55-60%) αλλά μια… αποστροφή του Σαχινίδη μπορεί να παραπέμπει σε κούρεμα μεγαλύτερο, που ίσως να φτάσει και το 65%. Το όποιο ποσοστό είναι συνολικό, συμπεριλαμβανόμενου του 21% του πρώτου προγράμματος. Είναι πάντως άξιον απορίας, πως μέσα σε δέκα μήνες το αρχικό 21% έφτασε στο 50% που εκ των πραγμάτων επίσης έχει ξεπεραστεί.

Πρόκειται πλέον για παράδοση άνευ όρων στην οικονομία της χώρας, εάν συνδυαστεί και με τη χθεσινή πρόβλεψη για τερατώδη ύφεση της τάξης του 7 % το 2012।
http://newpost.gr
Read more...

Ξηλώνουν τον φόρο Παπακωνσταντίνου στα μερίσματα

Βουλιαξαν τα έσοδα, πάγωσαν οι επενδύσεις και...


http://img.protothema.gr/7590896E3A44EB1E3696C8C755158A78.jpg

Ανατροπές στο καθεστώς φορολόγησης των μερισμάτων έως 45%, το οποίο επέβαλε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου (και με το οποίο έβαλε και τυπικά ταφόπλακα στις όποιες επενδύσεις μπορούσαν να υπάρξουν στην περασμένη διετία), φέρνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που ξηλώνει τις παλαιές διατάξεις και προβλέπει αυτοτελή φορολόγηση 25%.

Μπροστά στην επενδυτική άπνοια και καθώς οι αποδόσεις των επιχειρηματικών επενδύσεων έχουν καταβαραθρωθεί, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε την κατάργηση της βαριάς φορολόγησης για όσους τυχόν αποκτήσουν εισόδημα από μερίσματα.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη διάταξη συνέβαλε στην καταβαράθρωση των εσόδων, καθώς αρκετές εταιρείες σταμάτησαν τη διανομή μερίσματος και χρησιμοποίησαν την διαδικασία επιστροφής κεφαλαίου προς τους μετόχους τους, η οποία είναι αφορολόγητη.

Συγκεκριμένα, το πολυνομοσχέδιο καταργεί και αναδρομικά τον φόρο για διανεμόμενα μερίσματα ή κέρδη οικονομικού έτους 2011 (διαχειριστικής περιόδου 2010) και εφεξής.

Ως σήμερα γίνεται παρακράτηση φόρου 25% στο εισόδημα από κινητές αξίες, στα κέρδη που διανέμουν οι συνεταιρισμοί ή οι ημεδαπές εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά, ενώσεις προσώπων ή ομάδες περιουσίας. Η παρακράτηση αυτή επιβάλλεται στα κέρδη που διανέμουν οι ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες

α) με τη μορφή μερισμάτων ή προμερίσματος σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά, ενώσεις προσώπων ή ομάδες περιουσίας, ανεξάρτητα αν η καταβολή τους γίνεται σε μετρητά ή μετοχές.

β) με τη μορφή αμοιβών και ποσοστών στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και στους διευθυντές και αμοιβών στο εργατοϋπαλληλικό προσωπικό, εκτός μισθού.

Από εκεί και πέρα, με το ισχύον σύστημα Παπακωνσταντίνου, στα μερίσματα αυτά, η φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου για τα πιο πάνω εισοδήματα δεν εξαντλείται με την παρακράτηση 25%. Τα εισοδήματα από μερίσματα συναθροίζονται με όλα τα υπόλοιπα και, αν ο δικαιούχος των μερισμάτων είναι φυσικό πρόσωπο και τον πιάνει συντελεστής φορολογίας υψηλότερο του 25%, τότε τα μερίσματα φορολογούνται με τον οικείο συντελεστή μέχρι 45%.

Αντιστρόφως όμως, αν τις γενικές διατάξεις προκύπτει χαμηλότερος συντελεστής, τότε προκύπτει πιστωτικό υπόλοιπο φόρου που του επιστρέφεται.

Read more...

Χωρίς δηλώσεις αποχώρησε από το Μαξίμου ο Γιώργος Καρατζαφέρης

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό


Ο κ. Καρατζαφέρης έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου στις έξι το απόγευμα
Ο κ. Καρατζαφέρης έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου στις έξι το απόγευμα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
«Αυτή τη φορά δεν έχω να σας κάνω καμία δήλωση» είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό το απόγευμα της Τρίτης.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης παρέμεινε για περίπου 70 λεπτά στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο των επαφών που έχει ο Λουκάς Παπαδήμος με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συλλήψεις αντιεξουσιαστών για την κατάληψη στον Flash

Διάβαζαν προκηρύξεις του Επαναστατικού Αγώνα


Αστυνομικές δυναμεις έξω από τις εγκατάστάσεις του Flash96 (η φωτογραφία είναι από τη σελίδα του Κώστα Γιαννακίδη στο Facebook)
Αστυνομικές δυναμεις έξω από τις εγκατάστάσεις του Flash96 (η φωτογραφία είναι από τη σελίδα του Κώστα Γιαννακίδη στο Facebook)


Αθήνα
Ομάδα αντιεξουσιαστών εισέβαλε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Τρίτης στο στούντιο του ραδιοφωνικού σταθμού Flash, στη λεωφόρο Κηφισίας στο Μαρούσι.

Οι καταληψίες διέκοψαν την εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου, πήραν τα μικρόφωνα και άρχισαν να διαβάζουν προκηρύξεις του Επαναστατικού Αγώνα και να εκπέμπουν μηνύματα συμπαράστασης στα κρατούμενα στις φυλακές Κορυδαλλού μέλη του.

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ και αργότερα και άλλες αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στο σταθμό, μόλις έγινε γνωστή η κατάληψη, ωστόσο παρέμειναν στην είσοδο του κτιρίου.

Οι καταληψίες, περίπου 30 άτομα σταμάτησαν να εκπέμπουν στις 11:30, οπότε ο σταθμός έβγαλε κανονικά το σύντομο δελτίο ειδήσεων. Στην εκπομπή που ακολουθούσε ένας από τους καταληψίες μίλησε, αυτή τη φορά, ως «προσκεκλημένος».

Λίγο αργότερα στο κτίριο του σταθμού μετέβη εισαγγελέας και όπως έγινε γνωστό η αστυνομία προχώρησε σε 20 συλλήψεις, με την κατηγορία ότι τα μηνύματα που μεταδίδονταν στοιχειοθετούν ποινικά αδικήματα.

Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν αύριο, Τετάρτη, στον εισαγγελέα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Καμία συζήτηση για μειώσεις ή πάγωμα μισθών από τη ΓΣΕΕ

Απορρίπτει κάθε συζήτηση


Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Απορρίπτοντας κάθε συζήτηση για μειώσεις ή πάγωμα αμοιβών, που κατοχυρώνονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου με τις εργοδοτικές οργανώσεις η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος.

Στην άποψη αυτή συνέκλιναν όλες οι παρατάξεις που συμμετέχουν στη διοίκηση της Συνομοσπονδίας, κατά τη συνεδρίαση του οργάνου την Τρίτη, με διαφορετικές όμως προσεγγίσεις. Η πλειοψηφία -ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ- τάσσεται υπέρ της κατ' αρχήν συμμετοχής στο διάλογο, αλλά μόνο σε ό,τι αφορά τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

«Είμαστε αντίθετοι σε κάθε συζήτηση για μείωση των κατώτερων αμοιβών, του 13ου ή του 14ου μισθού και οποιασδήποτε παροχής περιλαμβάνεται στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, δεν έχουν πατήσει μόνο τα 'ιερά και τα όσια', αλλά πατούν και τα κόκκαλα».

Η διοίκηση της ΓΣΕΕ αποφάσισε να στηρίξει την παναττική απεργιακή κινητοποίηση στις 17 του μηνός και εξουσιοδότησε τη γραμματεία του οργάνου να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις ανάλογα με τις εξελίξεις, με πιο πιθανή την κήρυξη πανεργατικής απεργίας στις αρχές Φεβρουαρίου.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Παναγόπουλος απηύθυνε την προειδοποίηση ότι στην περίπτωση που επιχειρηθεί μονομερής μεταβολή των εργασιακών σχέσεων σε βάρος των εργαζομένων, τότε θα υπάρξει ακαριαία αντίδραση με δυναμικές κινητοποιήσεις. Αποφασίστηκε, τέλος, αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας να επισκεφθεί τους πολιτικούς αρχηγούς και να ζητήσει τη συμπαράστασή τους στην υπεράσπιση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

«Δεν θα δεχθούμε διαπραγμάτευση για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας παρά μόνο για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις που δεν έχουν προχωρήσει σε απολύσεις και εφόσον συνοδεύονται από ισοδύναμα μέτρα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος που θα προκληθεί από την απώλεια ασφαλιστικών εισφορών» είπε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης.

Ο ίδιος ζήτησε από τους βουλευτές να στηρίξουν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς που συνομιλούν με τους εκπροσώπους των δανειστών να δείξουν περισσότερη αποφασιστικότητα. «Να μη βρέχουν τα παντελόνια τους κάθε φορά που συνομιλούν με την κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί» είπε χαρακτηριστικά.

«Η κινητοποίηση της 17 Γενάρη αποτελεί την απάντηση σε όσους καταστρατηγούν τις συλλογικές συμβάσεις και προωθούν την εκ περιτροπής και μερική απασχόληση» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Χρήστος Κατσιώτης, ο οποίος καταλόγισε ευθύνες στην εργοδοσία και στη ΓΣΕΕ.

Την άποψη ότι «οι εργοδοτικές προτάσεις δεν αποτελούν βάση για συζήτηση, αλλά διαμορφώνουν εφιαλτικό περιβάλλον» υποστήριξε ο Γιώργος Γαβρίλης της «Αυτόνομης Παρέμβασης», ο οποίος ζήτησε συνολική πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και όσους την στηρίζουν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Νέα επίθεση Κουλούρη κατά Παπουτσή μετά τη συνάντησή του με την εισαγγελέα Πρωτοδικών

«Δεν έχει να επιδείξει έργο ο Χρηστάκης»


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου συναντήθηκε την Τρίτη ο πρώην υπουργός Κίμωνας Κουλούρης που εμφανίστηκε αυτοβούλως στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων.

Μετά τη συνάντηση ο κ.Κουλούρης καταφέρθηκε σε βάρος δημοσιογράφων, αλλά και ξανά σε βάρος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή:

«Ήρθα μόνος μου χωρίς δικηγόρο και ζήτησα την επιτάχυνση της διαδικασίας. Πρέπει να σταματήσουν οι ποντικοί της ενημέρωσης, γιατί θα κάνω αγωγές. Ο Παπουτσής φέρθηκε όπως οι κομπλεξικοί στους ευεργέτες τους. Δεν έχει να επιδείξει κανένα έργο ο Χρηστάκης. Μέσα από εμένα γνώρισε τον Ανδρέα και τη Δήμητρα και αναρριχήθηκε. Μου ζήτησε να συνταχθώ με τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά δεν το έκανα, γιατί ήξερα που θα πάει ο τόπος με αυτόν».

Για την υπόθεση, η κ.Ράικου έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση, με εντολή να αναζητηθούν ενδεχόμενες ευθύνες τόσο του κ.Κουλούρη όσο και αστυνομικών.

Η εισαγγελέας ενημέρωσε τον πρώην υπουργό ότι σε αυτή τη φάση που βρίσκεται η υπόθεση, δεν μπορεί να καταθέσει και ότι θα πρέπει να αναμένει να κληθεί για να δώσει τη δική του εκδοχή για τα όσα συνέβησαν το επίμαχο βράδυ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ξυνίδης: Δεν θα αφήσουμε τον Παπανδρέου να παραιτηθεί! ...



Απογοητευμένα εμφανίζονται αρκετά προεδρικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το ενδεχόμενο να αποχωρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου απο την αρχηγία του Κινήματος και αρχίζουν σιγά, σιγά να ... σκέφτονται την... ζωή τους χωρίς τη Βουλή.

Χαρακτηριστικά ήταν τα οσα είπε χθες ο Σωκράτης Ξυνίδης σε συνέντευξη τύπου στην εκλογική του περιφέρεια, την Ξάνθη. Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης αφού έπλεξε το «εγκώμιο» του πρώην πρωθυπουργού λέγοντας πως «το πολιτικό κεφάλαιο Παπανδρέου δεν έχει εξαντληθεί», υποστήριξε πως ακόμα και αν ο πρώην πρωθυπουργός θελήσει να παραιτηθεί απο την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ«υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα το επιτρέψουν σε μια προσωπικότητα με το δικό του πολιτικό κεφάλαιο».

Και ο ίδιος κατέληξε, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει απο την πολιτική. «Όνειρό μου δεν ήταν να γίνω βουλευτής, Υπουργός ή Γραμματέας. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να συνεχίσω τη ζωή μου εκεί που την άφησα. Αν και εφόσον υπάρχει στη χώρα διήγηση που δίνει νόημα σε μια συλλογική προσπάθεια, θα είμαι με αυτό. Εάν δεν υπάρχει δεν θα είμαι»
parapolitika.gr



Read more...

Ο Βενιζέλος διορίζει τον Πλασκοβίτη στο ΔΝΤ;...



Με συστηματικό τρόπο ο Ε. Βενιζέλος επιχειρεί να ελέγχει όλα τα οικονομικά πόστα που αφορούν την Ελλάδα. Το παράδειγμα του εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ είναι ενδεικτικό. Η ... θέση χηρεύει από τις 3 Ιανουαρίου, καθώς ο Π. Ρουμελιώτης επανήλθε στην Ελλάδα «αποκομίζοντας» μία θέση στο Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς. Η χώρα μας σήμερα είναι η μόνη που δεν έχει ορίσει εκπρόσωπο…

Ο Ε. Βενιζέλος, που ποτέ δεν απέκτησε ιδιαίτερη «χημεία» με τον Π. Ρουμελιώτη, ενδιαφέρεται για πολλούς λόγους να τοποθετήσει άνθρωπο της εμπιστοσύνης του στην συγκεκριμένη θέση η οποία είναι κομβική για τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά και για τον ίδιο τον Βενιζέλο που κάνει όλες τις επιλογές με γνώμονα την προώθησή του στην πρωθυπουργία. Στο πλαίσιο αυτό η επιλογή του υπουργού Οικονομικών για τον εκπρόσωπο της χώρας στο ΔΝΤ είναι ο νυν γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτης.

Με τον τρόπο αυτό ο Βενιζέλος θα ελέγχει όχι μόνο τον εκπρόσωπο στο ΔΝΤ, αλλά και το νέο γραμματέα του υπουργείου, που φυσικά θα διορίσει ο ίδιος! Το ερώτημα είναι ποιος θα κάνει την τελική επιλογή, γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα ενδιαφέρεται και ο ίδιος ο Παπαδήμος και θέλει να έχει λόγο. Παράλληλα είναι άγνωστο αν για το θέμα θα ερωτηθούν και τα κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση, καθώς είναι ευνόητο ότι δεν μπορεί ούτε η βραχύβια κυβέρνηση ούτε ο αρμόδιος υπουργός μονομερώς και χωρίς συνεννόηση να δεσμεύσουν την χώρα. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο Καρατζαφέρης προτιμά να επαναφέρει την Μ. Ξαφά ή την Ν. Τζαβέλλα.

Σημειώνεται ότι ο Ηλ. Πλασκοβίτης, παρότι έχει σπουδάσει οικονομικές επιστήμες στο Sussex της Μεγ. Βρετανίας, δεν εξειδικεύεται στα θέματα της οικονομίας, αλλά της ανάπτυξης και ειδικότερα της περιφερειακής ανάπτυξης (είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου και έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών).
antinews.gr



Read more...

Τι πραγματικά συμβαίνει με τον 13ο και τον 14ο μισθό...



Κομφούζιο σχετικά με το ποια είναι η ακριβής στάση της εργοδοτικής πλευράς για την κατάργηση ή μη του 13ου και 14ου μισθού. Ποιο το επικρατέστερο σενάριο.
Προσπάθεια να αποκωδικοποιηθεί η ... πρόθεση της εργοδοτικής πλευράς, αναφορικά με τη στάση της στο θέμα του 13ου και του 14ου μισθού καταβάλλεται από χθες το βράδυ.

Κι αυτό γιατί ενώ επισήμως συλλήβδην τάσσεται υπέρ της διατήρησης τους, ανεπισήμως, αυτό το οποίο γίνεται γνωστό είναι ότι καλό θα ήταν κάθε επιχείρηση ή κλάδος να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει τη χορήγηση τους κατά περίπτωση και με βάση τις δυνατότητες τους.

Κατά συνέπεια, ο κανόνας είναι «ναι στους δύο επιπλέον μισθούς», αλλά ο αστερίσκος προβλέπει το «κατά περίπτωση». Κι είναι αυτός ο περίεργος συνδυασμός που προκάλεσε από χθες το βράδυ ένα άνευ προηγουμένου κομφούζιο σχετικά με το ποια είναι η ακριβής στάση της εργοδοτικής πλευράς αναφορικά με το θέμα.

Το θέμα βεβαίως είναι στην περίπτωση του …αστερίσκου, ποιος θα είναι αυτός που θα αποφασίζει αν συντρέχουν ή όχι οι λόγοι ενεργοποίησης του. Το πιθανότερο είναι πως ο ίδιος ο επιχειρηματίας, οπότε, στην πραγματικότητα, ο αστερίσκος μετατρέπεται σε …κανόνα.

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα που διαμορφώνεται είναι υπέρ της προσωρινής κατάργησης του μέτρου και της επαναφοράς του, όταν η κατάσταση βελτιωθεί. Όλα τα υπόλοιπα δείχνουν και είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.
voria.gr



Read more...

«Ρεσάλτο» Γιώργου: Παραιτείται από επικεφαλής της Κ.Ο. για να παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ!









«Ρεσάλτο» Γιώργου: Παραιτείται από επικεφαλής της Κ.Ο. για να παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ!
Σε ένα θεαματικό πολιτικό ελιγμό σκέφτεται να προχωρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου επιστρέφοντας από το Λονδίνο και δι’ αυτού να παραμείνει στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ ως το καλοκαίρι, οπότε και υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο και η προσφυγή στη βάση.

Σύμφωνα με τακτικούς συνομιλητές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου έχει υιοθετήσει πρόταση να παραιτηθεί από επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εντός της εβδομάδας, πριν από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.
Και να προσέλθει στο Εθνικό Συμβούλιο, λέγοντας ότι είναι συνεπής με το λόγο του.

Ότι αποχωρεί από την προεδρία της ΚΟ, αλλά παραμένει στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δρομολογώντας τα όσα εξήγγειλε για δυαρχία.

Ταυτοχρόνως, θα ζητήσει από τον Φίλιππο Πετσάλνικο να συγκαλέσει την ΚΟ προκειμένου μέσα στην επόμενη εβδομάδα- λένε για την Τετάρτη 18 του μηνός- να εκλέξει τον νέο πρόεδρό της.

Είναι σαφές ότι όποιος και αν εκλεγεί πρόεδρος της ΚΟ θα είναι και ο υποψήφιος Πρωθυπουργός από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να πιθανολογήσει κανείς την αντίδραση των κορυφαίων στελεχών που έχουν ζητήσει συνολική λύση πριν από τις εθνικές εκλογές, απορρίπτοντας τη δυαρχία. Ωστόσο, υπό τον φόβο της σύγκρουσης και μιας πιθανής διάσπασης, εικάζεται ότι δεν αποκλείεται να συμφωνήσουν. Αν όχι όλοι, κάποιοι εξ αυτών και φυσικά υπό προϋποθέσεις.

Για παράδειγμα, αν η μορφή της δυαρχίας που τόσο επιθυμεί ο Γιώργος περιορίζει τον ρόλο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ενισχύοντας τον υποψήφιο Πρωθυπουργό, η πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας ενισχύεται। Κομβικό ρόλο θα παίξει το ποιος θα καταρτίσει τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και ποιος θα διαχειριστεί τις διερευνητικές εντολές αν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις εκλογές. Το βέβαιο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα μας αφήσει να πλήξουμε…
http://newpost.gr
Read more...

Στη Βουλή ο «χορός» των 115 εκατ. ευρώ του ΥΠΕΞ σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις!









Στη Βουλή ο «χορός» των 115 εκατ. ευρώ του ΥΠΕΞ σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις!

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης, προανήγγειλε σήμερα από τη Βουλή την εφαρμογή αυστηρών κανόνων που θα υπηρετούν την διαφάνεια σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ, ενώ θα επανακαθοριστεί ο ρόλος και ο τρόπος σύστασης τέτοιων οργανώσεων.

Είναι σαφές ότι όσες οργανώσεις έχουν παρανομήσει ή διέθεσαν τους κρατικούς πόρους για άλλους σκοπούς θα διαγράφονται τούδε και στο εξής από τα μητρώα, καθώς όπως αποκάλυψε ο κ. Δόλλης το «πάρτι» με την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στις ΜΚΟ «μεσουρανούσε» την τελευταία δεκαετία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δόλλης έφερε στη Βουλή την πολύκροτη λίστα με τις ΜΚΟ που έλαβαν «υπέρογκες» χρηματοδοτήσεις από το κράτος την περίοδο του 2001 έως το 2011. Πρόκειται για 430 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που έλαβαν τα τελευταία δέκα χρόνια συνολικά 115 εκατομμύρια ευρώ. Την πρώτη θέση στη λίστα καταλαμβάνει η ΜΚΟ της Ορθόδοξης Εκκλησίας, «Αλληλεγγύη» στην οποία το κράτος «δώρισε» 23 εκατομμύρια ευρώ. Στη «λίστα» εμφανίζεται και το Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης με χρηματοδότηση ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ μόνον την περίοδο 200-2004.

Το δε Κέντρο Ανάπτυξης και Εκπαίδευσης Ευρωπαική Προοπτική έλαβε μόλις... 7,5 εκατομμύρια ευρώ! Την «τιμητική» της είχε και η Ελληνική Δράση Αφρικής που έβαλε στα ταμεία της 1,1 εκατομμύρια ευρώ κρατική «χορηγία». Το ΙΣΤΑΜΕ μέσα στη διετία 2002-2004 έλαβε 400.000 ευρώ, ενώ στις 544.000 ευρώ ανήλθε η χρηματοδότηση του ΕΛΙΑΜΕΠ την ίδια περίοδο. Σημειώνεται ότι τα 66 από τα 115 εκατομμύρια που χορηγήθηκαν σε ΜΚΟ διατέθηκαν την περίοδο 2003-2006.


Ο κ। Δόλλης έχει πολλάκις επισημάνει ότι άλλα καταγράφονταν ως χρηματοδοτήσεις στα βιβλία του ΥΠΕΞ και άλλα δήλωναν οι ίδιες οι ΜΚΟ και για αυτό το λόγο ετοιμάζει νέο αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για το ζήτημα των ΜΚΟ.

http://newpost.gr


Read more...

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από την κυβέρνηση αφήνει ο Γ.Καρατζαφέρης

Λίγο πριν από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης συναντάται με τον πρωθυπουργό στις 6
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης συναντάται με τον πρωθυπουργό στις 6 (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Τις θέσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στις δύο επιστολές που έχει στείλει, στις οποίες έθετε προϋποθέσεις για καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης και παραμονής του κόμματός του στο κυβερνητικό σχήμα, αναμένει να ακούσει το απόγευμα, κατά την συνάντησή τους, σύμφωνα με δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος στις 6 το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real FM, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησής του από την κυβέρνηση, αλλά είπε ότι θα εξακολουθήσει να την στηρίζει. Παράλληλα, αναφερόμενος στην έλευση της τρόικας, ζήτησε να υπάρξει ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ζητήσει και από τον κ. Παπαδήμο.

«Όλοι μαζί μια εθνική πολιτική. Δεν θα μας δει η τρόικα κατά μόνας. Ξεχωριστά στο γραφείο μας. Πρέπει να μιλήσουμε σαν μια φωνή» είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, τονίζοντας ότι «όποιος και να διαπραγματευθεί με την τρόικα πρέπει να είναι το όλον. Όχι το μέρος».

Χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο ως τον καλύτερο διαπραγματευτή που διαθέτει η χώρα αυτή τη στιγμή, αλλά είπε ότι πρέπει πίσω από τον πρωθυπουργό να είναι και οι πολιτικοί αρχηγοί.

«Έβαλαν μπροστά τον κ. Παπαδήμο και εξαφανίστηκαν όλοι. Που είναι ο κ. Παπανδρέου; Χάθηκε. Αυτός δεν δημιούργησε το πρόβλημα, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο ποσοστό; Η ΝΔ δεν έχει καμία ευθύνη για την σημερινή κατάσταση; Δεν κυβέρνησε 5,5 χρόνια; Γιατί κρύφτηκαν;» ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Αυξάνονται και πληθύνονται οι υποψήφιοι στο ΠΑΣΟΚ









Αυξάνονται και πληθύνονται οι υποψήφιοι στο ΠΑΣΟΚ
Αν ο Γιώργος Παπανδρέου το πάρει απόφαση και αποσυρθεί, στην κούρσα της διαδοχής μπορεί να μην εμφανιστούν δύο ή το πολύ τρεις υποψήφιοι, αλλά έξι πιθανόν ακόμα και επτά, καθώς στη λίστα προστέθηκε από σήμερα και ο Χάρης Καστανίδης.

Στο πάλαι ποτέ παπανδρεϊκό στρατόπεδο προσανατολισμός δεν υπάρχει, τα νεύρα είναι τεντωμένα και περισσότεροι υποψήφιοι σκέπτονται να διεκδικήσουν την ηγεσία. Το να κατακερματιστούν όμως οι υποστηρικτές του δεν βολεύει τον κύριο Παπανδρέου, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει το παπανδρεϊκό μπλοκ ενωμένο, ώστε και επιρροή στην επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ να διαθέτει και να μπορεί να μπλοκάρει εντός του ΠΑΣΟΚ το ολοκληρωτικό άδειασμα της θητείας του.

Αυτό το τελευταίο σημείο έχει για τον πρώην Πρωθυπουργό ιδιαίτερη σημασία, καθώς ανησυχεί, ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας μπορεί να στηθούν και ειδικά δικαστήρια. Όσο και αν φαίνεται περίεργο λοιπόν, η πανσπερμία υποψηφιοτήτων από το παπανδρεϊκό μπλόκ μπορεί να διευκολύνει τον Γιώργο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, μια προοπτική που έχει αρχίσει να ζυμώνει σοβαρά τις τελευταίες μέρες κυρίως μέσω του κ. Πάνου Μπεγλίτη.

Ταυτόχρονα επιχειρεί να συσπειρώσει το μέτωπο των υποστηρικτών του, ρίχνοντας γέφυρες σε δικά του στελέχη όπως ο κ. Γ. Ραγκούσης, ο οποίος έχει σταματήσει να κάνει αρνητικές δηλώσεις για τον κ. Παπανδρέου το τελευταίο διάστημα.

Όσο πάντως ο κ. Παπανδρέου δεν αποκαλύπτει τις τελικές του προθέσεις, πάντως, οι επίδοξοι υποψήφιοι εκδηλώνουν τις δικές τους, με πρώτη και καλύτερη την κ. Λούκα Κατσέλη, η οποία δουλεύει την υποψηφιότητα της εδώ και πολλούς μήνες, συγκεκριμένα από τη στιγμή που βγήκε από την κυβέρνηση. Το ότι ο σκοπός της ήταν να είναι υποψήφια δεν το έκρυψε τους τελευταίους μήνες, και δεν εγκατέλειψε αυτήν την προοπτική ούτε στο διάστημα που βρέθηκε εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ο έτερος του παπανδρεϊκού στρατοπέδου που το αποφάσισε είναι ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος θεωρεί ότι και την απαραίτητη ιδεολογική κατεύθυνση μπορεί να δώσει στην υποψηφιότητα του και ότι οι προτάσεις του, να πάει το ΠΑΣΟΚ σε εκλογές αμέσως μετά το μνημόνιο έχουν δικαιωθεί και το δημοψήφισμα εξακολουθεί να υπερασπίζεται. Το ότι δεν θέλει να αφήσει ελεύθερο το πεδίο στο Βενιζέλο είναι και αυτό ένα θέμα.

Βεβαίως αν τελικά ο κ. Παπανδρέου δεν θέσει υποψηφιότητα, τότε δεν είναι βέβαιο ότι ο Χρήστος Παπουτσής θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έχει μεγάλη επιρροή σε όλο το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ, ακόμα και σε σημερινούς υποστηρικτές του Βενιζέλου και είχε διαφωνήσει με την μνημονιακή πολιτική από την αρχή και όχι όψιμα. Αν στους «παπανδρεϊκούς» προσθέσετε τώρα και τους Βενιζέλο, Λοβέρδο Χρυσοχοίδη και Διαμαντοπούλου που ενδιαφέρονται, φτάνουμε αισίως στους επτά. Αν έτσι πάμε στις κάλπες, τότε είναι πιθανόν να μη φτάσουν οι δύο γύροι και να χρειαστεί τρίτος. Αν το ΠΑΣΟΚ δεν διαλυθεί ως τότε...

Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Πιθανή επιλογή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, εκτιμά ο οίκος Fitch

«Ατελέσφορο και το 'κούρεμα'»

(Φωτογραφία: AΠΕ )


Aθήνα
Η Ελλάδα μπορεί ακόμη να βυθίσει την Ευρώπη σε χειρότερη κρίση, προειδοποίησε την Τρίτη ο εκτελεστικός διευθυντής του οίκου Fitch και επικεφαλής του ομίλου για τις αξιολογήσεις κρατών, Ντέιβιντ Ράιλι.

Όπως είπε ο κ. Ράιλι, ακόμα και ένα «κούρεμα» 60% στα ελληνικά ομόλογα, δεν θα οδηγήσει σε μεγάλη μείωση του χρέους, ενώ εκτίμησε ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ είναι μία «πιθανή επιλογή».

Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα είναι μέλος της Ευρωζώνης σε έναν χρόνο από σήμερα.

Ο κ. Ράιλι επισήμανε ότι αν και η Ελλάδα μπορεί να βυθίσει την Ευρωζώνη σε μεγαλύτερη κρίση, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η Ιταλία.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης είχε πει ότι το «κούρεμα» του χρέους κατά 50% είναι χρεοκοπία.

Εφόσον γίνει αποδεκτή «η ονομαστική μείωση κατά 50% στην προτεινόμενη ανταλλαγή ομολόγων θα θεωρηθεί από τον οίκο ως γεγονός χρεοκοπίας (default event)», σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει.

Σημειώνεται ότι αυτό δεν θα πρέπει να συγχέεται με το «πιστωτικό γεγονός» και την ενεργοποίηση των CDS.

Η απόφαση της ISDA για το αν θα συνιστά πιστωτικό γεγονός η ανταλλαγή ομολόγων δεν συνδέεται με τις αξιολογήσεις των οίκων.

Η Fitch είπε ότι η συμφωνία θα οδηγήσει σε μία προσωρινή χρεοκοπία, όπως άλλωστε αναμένεται, ενώ και μετά την ανταλλαγή των ομολόγων, η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, είτε στην κλίμακα «Β», είτε χαμηλότερα, αναλόγως της συμμετοχής των ιδιωτών κατόχων ομολόγων.

Τώρα, η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα με «CCC».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Όχι, δεν θα γίνει άλλη αύξηση στο ρεύμα φέτος!

Μήπως και να πανηγυρίσουμε;


http://img.protothema.gr/42E29990C61FFA8C22169B7B0CF129CD.jpg

Ίσως οι Έλληνες έχουν ένα λόγο να βγουν στους δρόμους και να πανηγυρίσουν αφού η ΔΕΗ δεν θα ξανακάνει αύξηση στα τιμολόγιά της μεσα στο 2012!

Προφανώς αυτή την έννοια έχουν οι ...καθησυχαστικές δηλώσεις ου αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει άλλη αύξηση τιμολογίων ρεύματος μέσα στη χρονιά.

Μια ...λεπτομέρεια: από την 1η Ιανουαρίου τα νοικοκυριά "έφαγαν" στο κεφάλι αυξήσεις μόλις ...12,6%, μαζί με το τέλος ΑΠΕ, κατά μέσο όρο στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και στους πρώτους λογαριασμούς που θα πάρουν τον Ιανουάριο στα χέρια τους οι πολίτες θα δοκιμάσουν ένα νέο ηλεκτροσόκ αφού συν τοις άλλοις θα περιολαμβάνεται και η 1η δόση του χαρατσιού στα ακίνητα για το 2012...

Χτες ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός είχε αναφέρει ότι ενδεχομένως να γίνουν νέες αναπροσαρμογές τιμολογίων, εφ' όσον γίνει δεκτή η εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για αλλαγές ανά εξάμηνο, ανάλογα με το κόστος καυσίμων.

Οι δηλώσεις Παπακωνσταντίνου, πάντως, έχουν αρνητική επίδραση στην πορεία της μετοχής της ΔΕΗ - η οποία, ως γνωστόν, οδεύει προς ιδιωτικοποίηση μέσα στο 2012, καθώς ο τίτλος υποχωρεί σχεδόν κατά 6% στα 3,40 ευρώ...

Read more...

Σε τριήμερη αποχή από την Τετάρτη οι δικηγορικοί σύλλογοι της περιφέρειας

«Όχι» στο άνοιγμα του επαγγέλματος


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Τριήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους πραγματοποιούν από αύριο, Τετάρτη, οι δικηγορικοί σύλλογοι της περιφέρειας, αντιδρώντας στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.

Την ίδια ημέρα θα συνεδριάσουν και οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων της χώρας στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα που τους απασχολούν και να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Σύμφωνα με τα Νέα, θα συζητηθούν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, καθώς και το άνοιγμα του δικηγορικού επαγγέλματος, και συγκεκριμένα η ελεύθερη σύσταση και λειτουργία δικηγορικών εταιρειών.

Κατά της πλήρους απελευθέρωσης του δικηγορικού επαγγέλματος, όπως είναι γνωστό, έχουν ήδη ταχθεί 32 δικηγορικοί σύλλογοι της περιφέρειας με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Πάγωμα» μισθών και... πλαφόν στο δώρο ζήτησε ο ΣΕΒ- «Όχι» της ΓΣΕΕ στις εργοδοτικές προτάσεις









«Πάγωμα» μισθών και... πλαφόν στο δώρο ζήτησε ο ΣΕΒ- «Όχι» της ΓΣΕΕ στις εργοδοτικές προτάσεις
Πρόταση για πάγωμα των αυξήσεων για τριετία, διατήρηση του κατώτατου μισθού και «πλαφόν» στον 13ο και 14ο μισθό κατέθεσε ο ΣΕΒ στη σύσκεψη των εργοδοτικών οργανώσεων, σε αναζήτηση κοινής θέσης για το καυτό θέμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα εν όψει των κρίσιμων διαβουλεύσεων. Οι υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις δεν θέτουν θέμα 13ου-14ου μισθού, κάτι που απορρίπτει και η ΓΣΕΕ. Την Τρίτη συνεδριάζει η διοίκηση της ΓΣΕΕ, που θα εξετάσει τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό και τις προτάσεις των εργοδοτών.


Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΤΕ συνεδρίασαν τη Δευτέρα στα κεντρικά του ΣΕΒ. Έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες ζητούν το πάγωμα των μισθών για μια τριετία, την στιγμή που η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) προβλέπει για φέτος αυξήσεις στο 2,6%.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης ανέφερε πως η θέση όλων των εργοδοτικών φορέων είναι να μη συζητηθεί καθόλου η μείωση του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και να μην καταργηθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός.

Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, πρόσθεσε πως αυτό που ζητούν είναι το πάγωμα μισθών για μία τριετία και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10%.

Ερωτηθείς για την τύχη των δώρων στις κλαδικές συμβάσεις, απάντησε πως ενδεχομένως σε κάποιες τέτοιες συμβάσεις να υπάρχουν υπερβολές και αν κανείς θέλει να προχωρήσει σε εξορθολογισμό μπορεί να το κάνει. Διευκρίνισε πως αυτό μπορεί να σημαίνει μείωση ή υπολογισμό του δώρου πάνω στο βασικό μισθό της κλαδικής σύμβασης. Επισήμανε πάντως πως δεν τίθεται κανένα τέτοιο θέμα για την κλαδική σύμβαση των εμποροϋπαλλήλων.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας skai.gr, την εξασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού, αλλά μόνο για τους χαμηλόμισθους που δεν ξεπερνούν τα 800 ευρώ το μήνα, φαίνεται να προωθεί ο ΣΕΒ, ενώ ζητείται επίσης το «πάγωμα» για φέτος, αλλά και η προσωρινή αναστολή των τριετιών

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας νωρίτερα ανέφεραν πως στο τραπέζι της συζήτησης των εργοδοτών έπεσαν οι προτάσεις της επιβολής πλαφόν στο ύψος του 14ου μισθού, της κατάργησης ή του περιορισμού των «αυτόματων» αυξήσεων στους μισθούς που προβλέπονται από τις συλλογικές συμβάσεις μέσω των ωριμάνσεων και το πάγωμα των μισθών για την επόμενη τριετία.

Ειδικότερα, για τον 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα οι πληροφορίες αναφέρουν, συγκεκριμένα, ότι μια από τις προτάσεις είναι να καταβάλλεται όπως ισχύει σήμερα στους εργαζόμενους που εισπράττουν αποδοχές μέχρις ενός ορισμένου ύψους αλλά όχι και στους εργαζόμενους με υψηλούς μισθούς, τα στελέχη κλπ.

Θεωρείται - σύμφωνα με τις ίδιες προτάσεις - στις σημερινές συνθήκες υπερβολή να εισπράττουν οι υψηλόμισθοι υποχρεωτικά έναν ακόμη πλήρη μισθό ακόμη και από επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δεινή θέση, κάνουν απολύσεις κλπ. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο ποιό είναι το όριο μισθού που θα τεθεί για τον περιορισμό του "δώρου".

Θετικά αντιμετωπίζονται οι εισηγήσεις για μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές κλπ.) με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αναπλήρωση για α έσοδα των ταμείων. Αντίθετα δεν φαίνεται να κερδίζουν έδαφος οι προτάσεις για μείωση του κατώτατου μισθού.

Σε δηλώσεις του ο πρώην- πλέον- πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε την συνάντηση «εργασίας και όχι αποφάσεων» και πρόσθεσε: "Στις δραματικές συνθήκες που ζούμε, θέλουμε να διασώσουμε και όχι να κατεδαφίσουμε τα εργασιακά κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών. Περιμένουμε τη ΓΣΕΕ στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας -αντί να περιμένουμε παθητικά να μας επιβληθούν απ' έξω αποφάσεις.

Οι συνδικαλιστές γνωρίζουν ότι έχουμε κοινά συμφέροντα, ότι ευθύνη μας σήμερα είναι να βρούμε ένα νέο σημείο ισορροπίας στο μέσο κόστος εργασίας για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, να σώσουμε δουλειές και να δώσουμε δουλειές. Αυτό νομίζω προσδοκούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι».

Aξίζει να σημειωθεί ότι νέος πρόεδρος του ΣΕΒ στη θέση του απερχόμενου κ. Δ. Δασκαλόπουλου ορίστηκε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Chipita Α।Ε॥

http://newpost.gr


Read more...

Αγωνία για το τι άλλο θα ζητήσουν οι δανειστές

Αγώνας δρόμου να «περάσει» το πολυνομοσχέδιο για να ... καλμάρουν οι ελεγκτές


http://img.protothema.gr/4DD610EE999AB53B218421A2429090E9.jpg
Με ένα πολυνομοσχέδιο-λάστιχο, στο οποίο μπαινοβγαίνουν διαρκώς διατάξεις και μέτρα μέχρι να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, η ελληνική κυβέρνηση ολοκληρώνει την θεσμοθέτηση των μέτρων που αποτελούσαν προϋπόθεση για να ρεύσει στην χώρα ο πακτωλός των 130 δισ. από τους δανειστές μας. Στρώνει όμως έτσι και «κόκκινο χαλί» στους ξένους ελεγκτές που καταφτάνουν τις επόμενες μέρες, προκειμένου να αποφύγει μεγαλύτερες πιέσεις για πρόσθετα μέτρα προκειμένου να καλυφθούν οι υστερήσεις και αστοχίες στην έως τώρα εκτέλεση του προγράμματος.

Τα μεγαλύτερα «αγκάθια» που απασχόλησαν και την χθεσινή σύσκεψη προετοιμασίας, μεταξύ του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, παρουσία των αναπληρωτών υπουργών Φ. Σαχινίδη και Π. Οικονόμου, είναι:

- η υστέρηση εσόδων του προϋπολογισμού του 2011, που ξεπερνά και το 1,3 δισ. ευρώ,
- ο εκτροχιασμός του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2011, που ξεπέρασε και το 10% του ΑΕΠ
- οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων
- το πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα που κατατίθεται σήμερα στην Βουλή.

Η αγωνία για το αν τελικώς θα καλυφτεί με πρόσθετα μέτρα η υστέρηση εσόδων των 1,3 δισ. κορυφώνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο σύνολο του 2011, εισπράχθηκαν 50 δισ ευρώ έναντι ετήσιου αναθεωρημένου στόχου 51,3 δις ευρώ. Σημαντική είναι και η απόκλιση των εσόδων σε σχέση με το 2010. Αντί να αυξηθούν κατά 0,9% που ήταν ο στόχος για το 2011, σε ετήσια βάση μειώθηκαν κατά 1,7%.

Κρίσιμος θεωρείται ο στόχος της είσπραξης 1 δις ευρώ από το ειδικό τέλος ακινήτων ως τον Φεβρουάριο φέτος, που θα καταγραφεί στα έσοδα του 2011.

Ανάχωμα στις περαιτέρω πιέσεις για μέτρα, καθώς και για την τύχη των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση θα προβάλει την δυσκολία εκπλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που θεσπίζει το πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή για να κυρωθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και αφορά στην απελευθέρωση των οδικών μεταφορών, στη σύσταση δικηγορικών εταιριών και στη νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα.

Read more...

Διεθνής σπείρα έχει ρημάξει τους πίνακες του Πικάσο

Πέρσι συνελήφθη κλέφτης που έδωσε εγγύηση …5 εκατ. δολάρια και έφυγε!



http://img.protothema.gr/93BC566AE5F2038EDFB5387B3EC8055E.jpg

Ανάμεσα στα ερωτηματικά που εγείρει η χτεσινή κλοπή του έργου του Πικάσο στην Εθνική Πινακοθήκη, εύλογα είναι κι αυτά της ενδεχόμενης εμπλοκής των ληστών με διεθνή σπείρα που «ειδικεύεται» σε συγκεκριμένες κλοπές.

Δεδομένου ότι οι κλοπές σημαντικών έργων τέχνης έχουν αυξηθεί παγκοσμίως-όπως και η ζήτηση για συγκεκριμένους πίνακες και υπογραφές-είναι φυσικό οι υποψίες να στρέφονται στο διεθνές περιβάλλον. Αρκεί να αναφέρουμε ότι μόλις το περσινό καλοκαίρι συνελήφθη ο κλέφτης του περίφημου έργου «Κεφάλι Γυναίκας»-κατά τραγική σύμπτωση ο πίνακας που εκλάπη από την Πινακοθήκη φέρει τον τίτλο «Γυναικείο Κεφάλι»-που είχε κλαπεί από γκαλερί του Σαν Φρανσίσκο.

Σημειωτέον ότι ο δράστης ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος μετά τη σύλληψη του-κατέλαβε εγγύηση 5 εκατομμύρια δολάρια χωρίς κανείς ποτέ να αναρωτηθεί για την προέλευσή τους! Ανάλογα παράδοξη ήταν κι η προσπάθεια που έγινε να αποσυνδεθεί το όνομα του εν λόγω ληστή από διεθνή σπείρα λαθρεμπόρων έργων τέχνης.

Δυο χρόνια πριν από τη ληστεία του Σαν Φρανσίσκο είχε επίσης προηγηθεί η μεγάλη ληστεία στο Μουσείο Πικάσο, μέρα μεσημέρι, από δυο ένοπλους ληστές. Οι ληστές είχαν τότε διαφύγει με δυο σπουδαία, πανάκριβα και πολύτιμα έργα του Πικάσο υπό μάλης, τα: "Ο ζωγράφος και το μοντέλο" (1963) και "Μινώταυρος, πότης και γυναίκες" (1933) καθώς κι ένα μπλοκ με σχέδια του ισπανού ζωγράφου. Αρκεί να σημειωθεί ότι το Μουσείο Πικάσο βρίσκεται στην πολυσύχναστη περιοχή του Μαραί του Παρισιού, σε στενά και δύσβατα σοκάκια-που δεν ενδείκνυνται για τέτοιου είδους αποδράσεις.

Ωστόσο η μεγαλύτερη ληστεία έργων του Πικάσο, είχε σημειωθεί το 1993 από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Στοκχόλμης, όπου είχαν, μεταξύ άλλων κλαπεί οκτώ (;) έργα του Πικάσο και ένα του Γάλλου κυβιστή Ζορζ Μπρακ, αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων. Κάποιοι από αυτούς βρέθηκαν, κάποιοι άλλοι παραμένουν στα αζήτητα, όπως κι άλλοι τόσοι που φέρουν την υπογραφή του διάσημου ισπανού καλλιτέχνη. Όπως και να έχει, σε καιρούς κρίσης, το όνομα του Πικάσο παραμένει ψηλά στο διεθνές χρηματιστήριο της τέχνης, και είναι φυσικό να βρίσκεται στο επίκεντρο έμπειρων-κι όχι μόνο-ληστών έργων τέχνης.

Τα σενάρια που εξετάζει η Αστυνομία

Από την πλευρά τους, σε δύο πιθανά σενάρια έχουν καταλήξει οι αστυνομικοί της Ασφάλειας για το τι πραγματικά συνέβη χθες τα ξημερώματα στην Εθνική Πινακοθήκη. Με δεδομένο πως οι δράστες «χτύπησαν» σε μόλις επτά λεπτά, γνώριζαν λεπτομέρειες και ενδεχομένως να είχαν και πληροφόρηση εκ των έσω για τη μεγάλη δουλειά, οδηγούν αυτά στο συμπέρασμα ότι είναι επαγγελματίες διαρρήκτες που σχεδίαζαν καιρό το κόλπο.

Απόλυτα έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο σενάριο θέλει:

- Οι δράστες να είναι μέλη διεθνούς κυκλώματος, «κακοποιών έργων τέχνης», οι οποίοι αφού κλέψουν τους πίνακες, τους ρίχνουν στη μαύρη αγορά. Άλλωστε σε όλο τον κόσμο και ειδικά σε Ρωσία, Κίνα και Αμερική υπάρχουν μανιώδεις συλλέκτες που θα έδιναν πολύ χρήμα για να αποκτήσουν έναν Πικάσο, ακόμα και μέσω υπόγειων διασυνδέσεων της μαύρης αγοράς. «Ήδη έχουμε ενημερώσει τις διεθνείς αρχές ασφαλείας για το συγκεκριμένο και τα υπόλοιπα δύο που έκαναν φτερά», τονίζει στο protothema.gr αστυνομικός που ασχολείται με την υπόθεση και προσθέτει: «Μάλιστα, προσπαθούμε μέσω από πληροφοριοδότες να διαπιστώσουμε αν στις μαύρες αγορές της τέχνης υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για τους συγκεκριμένους πίνακες».

- Η κλοπή να έγινε κατά παραγγελία. Δηλαδή ένας συλλέκτης να έκλεισε συμφωνία με ποντικούς έναντι ενός μεγάλου ποσού για να μπουν μέσα στην Εθνική Πινακοθήκη και να εξαφανίσουν τα έργα. Σε αυτή την περίπτωση, η δουλειά της Αστυνομίας είναι πιο δύσκολη, καθώς οι τρεις κλεμμένοι πίνακες και ειδικά ο μοναδικός Πικάσο που υπήρχε στην Ελλάδα δεν θα βγει στο σφυρί.

Όποιο και από τα δύο σενάρια τελικά επαληθευτεί, η δουλειά της Αστυνομίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι δράστες άφησαν ελάχιστα ίχνη πίσω τους…
Read more...

«Συνήγορος» των εφοριακών με τις βίλλες και τις off shore...



Τίποτα μεμπτό για τους κατηγορούμενους συναδέλφους του δεν είχε βρει ο τότε ειδικός γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Γιάννης Καπελέρης στην δίκη που είχε γίνει τον Απρίλιο του 2010, όπως αποκαλύπτει σήμερα ...το «Έθνος» ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τις βίλλες και τις of shore εταιρίες εφοριακών.

Η νέα δικαστική έρευνα για την ομάδα των επτά εφοριακών κινείται παράλληλα με την έρευνα του Οικονομικού Εισαγγελέα Γ. Πεπόνη που ψάχνει για βίλες ξενοδοχεία και off shore εταιρίες που φέρεται να τους ανήκουν.

Τη νέα δικαστική έρευνα διενεργεί πταισματοδίκης για να διαπιστώσει αν άλλοι εφοριακοί που είχαν καταθέσει ως μάρτυρες στη δίκη των επτά -οι οποίοι είχαν αθωωθεί από το Τριμελές Κακουργιοδικείο για απιστία- είχαν πει ψέματα στο δικαστήριο με αποτέλεσμα την απαλλακτική ετυμηγορία του.

Στο στόχαστρο της νέας δικαστικής διερεύνησης έχει μπει και ο πρώην Γενικός Γραμματέας Φορολογικών Υποθέσεων Γιάννης Καπελέρης ο οποίος είχε καταθέσει ως μάρτυρας στη δίκη των επτά εφοριακών που κάθονται ξανά στο εδώλιο στις 13 Φεβρουαρίου. Ο κ. Καπελέρης είχε καταθέσει ως μάρτυρας και τις δύο προηγούμενες (2008 και 2010) που βρέθηκαν στο εδώλιο οι επτά εφοριακοί.

Ο κ. Καπελέρης στην κατάθεση του στις 29 Απριλίου 2010 είχει πει, μεταξύ άλλων: «Ημουν πρόεδρος φορολογικής επιθεώρησης ως προς την επιμόρφωση των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών. Το 2004 αρχισε να λειτουργει η επιτροπή συμφωνα με το αρθρο 81. Εγινε γνωστη η συγκεκριμένη περίπτωση. Η έκθεση του ελέγχου και του επανελέγχου ηρθε σε μένα για να δούμε αν έγινε σωστα. Την κρινόμενη περίοδο ο νόμος προέβλεπε πίστωση δικαιωμάτων και υποβολή δήλωσης για την απόδοσο παρακρατηθέντος φόρου...Δεν έπρεπε να υπάρχουν τιμολόγια γιατί είναι αλλοδαπές εταιρίες. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες των ποσοστών, εγώ δεν έκανα ελέγχους...Καλώς αναγνωρίστηκε η δαπάνη για τις κάρτες γιατι ήταν παραγωγική δαπάνη...Τους γνωρίζω τους κατηγορούμενους ως συναδέλφους. Αν δεν έχει συνταχθει ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ των επιχειρήσεων και δεν έχει κατατεθεί στη ΔΟΥ δεν απορρίπτουμε. Ότι κάνουν συμβάσεις οι εταιρίες κάνουν και συμφωνίες. Καταγγελία σε μένα για τους κατηγορούμενους δεν έχει έρθει. Δεν έχω πληροφόρηση αν το Δημόσιο είχε αξίωση,...»

Το χορό των μηνύσεων είχε ανοίξει μια συνταξιούχος εφοριακός η οποία είχε καταγγείλει ότι αρνήθηκε να συνεργαστεί με την ομάδα των συναδέλφων της γύρω στα τέλη του 2001 όταν ως ελέγκτρια ανέλαβε να κάνει έλεγχο σε μεγάλη εταιρία. Η πρώην εφοριακός είχε καταλήξει αρχικά σε φόρους σε βέρος ελεγχόμενης εταιρίας ύψους περίπου 12,5 δις δραχμών αλλά έπειτα από πιέσεις ορισμένων εφοριακών από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση προχώρησε σε σχεδόν ολικές μειώσεις τις οποίες όμως απέσυρες στο τέλος και έπραξε το καθήκον της επιβάλλοντας τους ανάλογους φόρους. Ο κ. Καπελέρης στην κατάθεση του το 2010 δεν είχε βρει τίποτα μεμπτό για τους κατηγορούμενους .

Η μάρτυρας συνταξιούχος εφοριακός μετά τις καταγγελίες εναντίον της ομάδας των επτά υπέστη άγριο «κυνηγητό» με πειθαρχικές και ποινικές διώξεις από τις οποίες τελικά απαλλάχτηκε...

www.iefimerida.gr



Read more...

Χιονοπτώσεις ακόμα και στην Αττική προβλέπει η ΕΜΥ...



Χαμηλές θερμοκρασίες και παροδικές χιονοπτώσεις, ακόμα και στα βόρεια προάστια της Αττικής, προβλέπει για σήμερα, Τρίτη, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Με αντιολισθητικές αλυσίδες πραγματοποιείται η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθας, μετά το τελεφερίκ, λόγω της χιονόπτωσης. Ο ...

υδράργυρος στην Αττική δεν θα ξεπεράσει τους 8 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα, χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται στην ανατολική χώρα και σποραδικές καταιγίδες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι και θα φτάσουν τα 7 και πιθανώς τα 8 μποφόρ στο Αιγαίο.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού, καθώς και παροδικές χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και πιθανόν πρόσκαιρα και στα βόρεια προάστια.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 8 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια και ανατολικά θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.


Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 7 βαθμούς Κελσίου.
Την Τετάρτη, στη δυτική και βόρεια Ελλάδα αναμένονται λίγες νεφώσεις που στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι αυξημένες με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής χώρας και τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα υπόλοιπα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά 6 με 8 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ αναμένεται παγετός τη νύχτα στα ηπειρωτικά, που στα δυτικά και βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός...



Read more...

Με έλλειμμα 10% έκλεισε ο Προϋπολογισμός 2011- Η στάση δαπανών από τα νοικοκυριά προκαλεί νέα ύφεση









Με έλλειμμα 10% έκλεισε ο Προϋπολογισμός 2011- Η στάση δαπανών από τα νοικοκυριά προκαλεί νέα ύφεση
Με αποκλίσεις στο σκέλος των εσόδων και των δαπανών έκλεισε το 2011 ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Τα επίσημα προκαταρκτικά στοιχεία για το δημοσιονομικό έτος 2011 αναμένεται να δοθούν σήμερα, Τρίτη, στη δημοσιότητα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 12μηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2011, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε άνω των 22 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 21,06 δισ. ευρώ όπως προσδιορίστηκε στον Προϋπολογισμό του 2012 και ελλείμματος 23,3 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Σε δημοσιονομικό επίπεδο οι αποκλίσεις των εσόδων του 2011 ξεπέρασαν τα 1,315 δισ. ευρώ. Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 47,6 δισ. ευρώ περίπου.

Η υστέρηση των εσόδων αποδίδεται από το υπουργείο Οικονομικών στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και της μείωσης των εισοδημάτων καθώς και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Ακόμη, η υστέρηση έναντι το στόχου για το ίδιο διάστημα οφείλεται σε καθυστερήσεις είσπραξης των φορολογικών εσόδων που προέκυψαν από την παράταση των προθεσμιών για την πληρωμή φόρων έως τις 20 Ιανουαρίου 2012.
Οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού κινήθηκαν εκτός στόχων, γεγονός που αποδίδεται στις αυξημένες δαπάνες για τόκους και στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 που οφείλεται στην αύξηση των δαπανών για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία.



Πηγή: in।gr
http://newpost.gr

Read more...

Έρχονται κινητοποιήσεις για να σωθούν μισθοί και συμβάσεις

Επί ποδός πολέμου η ΓΣΕΕ


http://img.protothema.gr/E61B59A229CDC733FBC747D4DDD3C54E.jpg
Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζεται η ΓΣΕΕ που συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι, απορρίπτοντας συλλήβδην τις προτάσεις της τρόικας και των εργοδοτικών φορέων για μειώσεις μισθών . Η συνομοσπονδία που υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν άλλα άδικα και άνισα μέτρα , θεωρεί ως κόκκινη γραμμή την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας και τα αποτελέσματα που απορρέουν από αυτήν , όπως μισθολογικές ωριμάνσεις, 13ος και 14ος μισθός .

Οι εργοδοτικοί φορείς στην πρώτη άτυπη συνάντησή τους χθες κάλεσαν τη ΓΣΕΕ σε διάλογο με στόχο να βρεθεί ένα νέο σημείο ισορροπίας στο μέσο μισθολογικό κόστος . Πάντως ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΤΕ προκειμένου να προσελκύσουν τη ΓΣΕΕ στο τραπέζι του διαλόγου αποφάσισαν να αφήσουν στο απυρόβλητο την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας συγκλίνοντας σε τρία σημεία .

- Υπερασπίζονται τον κατώτατο μισθό καθώς και τον 13ο και 14ο μισθό που αναλογεί στην ΕΣΕΕ
- προτείνουν πάγωμα μισθών και μισθολογικών ωριμάνσεων για τρία χρόνια καθώς και
- μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Μεταξύ των εναλλακτικών προτάσεων που θα υποβληθούν στο τραπέζι προϊόντος του διαλόγου- εξπρές που θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου είναι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του 13ου και 14ου μισθού στις κλαδικές συμβάσεις ώστε να συμπιεστεί το μισθολογικό κόστος προς όφελος της ανταγωνιστικότητας .

Κατηγορίες εργοδοτών προτείνουν δώρα και επιδόματα να υπολογίζονται με βάση τον εισαγωγικό μισθό της κλαδικής σύμβασης , πρόταση που οδηγεί σε δραστική μείωση του 13ου και 14ο μισθού στα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια των εργαζόμενων. Πάντως οι εργοδότες σύμφωνα με πληροφορίες αν εξασφαλίσουν σημεία συμφωνίας που μειώνουν τους μέσους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα δε θα επιμείνουν στο πάγωμα της αύξησης 2,5% που προβλέπει η ΕΣΕΕ από την 1ηιουλίου 2012.

Read more...

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ έχει την Τρίτη ο πρωθυπουργός

Συνεχίζει τον κύκλο συναντήσεών του ο Λ.Παπαδήμος


O πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη
O πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη συναντάται το απόγευμα (18:00) της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, συνεχίζοντας τον κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνησή του.

Ο κ. Παπαδήμος αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Καρατζαφέρη να ξεκαθαρίσει τη στάση του εν όψει της έλευσης της τρόικας, των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση και των μέτρων που θα απαιτηθούν, καθώς ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επαναλαμβάνει όλες τις προηγούμενες ημέρες ότι έχει θέσει συγκεκριμένα προαπαιτούμενα για να παραμείνει το κόμμα του στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο κ. Καρατζαφέρης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα προαπαιτούμενα αυτά και σε επιστολή που του απηύθυνε το Σάββατο.

Σε αυτήν, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζητά από τον κ. Παπαδήμο σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών πριν από την άφιξη της τρόικας την ερχόμενη Δευτέρα.

Δεν έχει απαντηθεί το αίτημα του κ. Καρατζαφέρη, αλλά ο Λουκάς Παπαδήμος πραγματοποιεί αυτόν τον κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνησή του προκειμένου να ξεκαθαριστούν τα εκκρεμή ζητήματα εν όψει της έλευσης της τρόικας.

Ο κ. Καρατζαφέρης έχει κατ' επανάληψη ζητήσει να σοβαρευτούν τα δύο μεγάλα κόμματα, να υπάρξει σοβαρή ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ, να έχει καθαρή θέση ο Αντώνης Σαμαράς και να μειωθούν τα μέλη της κυβέρνησης.

Ο Λουκάς Παπαδήμος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά τη Δευτέρα και θα ολοκληρώσει τις επαφές του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου το Σάββατο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί Αθήνας - Πειραιά

Προβλήματα για τους ασφαλισμένους


(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι νοσοκομειακοί και οι ιδιώτες γιατροί, καθώς και οι φαρμακοποιοί Αθήνας και Πειραιά.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα συνεδριάσουν την Πέμπτη για να καθορίσουν εκ νέου τη στάση τους, οι γιατροί του ΙΚΑ απέχουν από τα καθήκοντά τους έως την Παρασκευή, ενώ σήμερα, Τρίτη, είναι η τελευταία ημέρα απεργίας των ιδιωτών γιατρών.

Οι φαρμακοποιοί Αθήνας και Πειραιά δεν θα χορηγούν με πίστωση φάρμακα στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων έως την Παρασκευή.

Χθες, Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος προειδοποίησε τους φαρμακοποιούς ότι αν συνεχίσουν να μη χορηγούν φάρμακα στους ασφαλισμένους όλων των ταμείων θα προχωρήσει σε κατάργηση των συμφωνιών των ασφαλιστικών ταμείων με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και στην κατάρτιση μεμονωμένων συμβάσεων με φαρμακεία.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σκληρές διαπραγματεύσεις για να αποφευχθεί η σύγκρουση

Τι συζητούν οι Παπανδρεϊκοί με τους υποψηφίους


http://img.protothema.gr/0BC897E3C692BCFE80BE385187FF7DD2.jpg
Έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις πραγματοποιούνται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση στο πρόβλημα της ηγεσίας, ενόψει της συνεδρίασης του πολιτικού συμβουλίου την Πέμπτη και του εθνικού συμβουλίου το προσεχές Σαββατοκύριακο. Ο φόβος ότι εάν το κλίμα σύγκρουσης μεταφερθεί στη βάση, όχι απλώς θα διαλύσει ό,τι ακόμη υπάρχει από το Κίνημα, αλλά και θα το διασύρει στα μάτια της κοινής γνώμης, κάνει τους πάντες στην ηγεσία να κινούνται προσεκτικά και να αναζητούν μία συμφωνία, που να εξασφαλίζει τουλάχιστον την ομαλή μετάβαση στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Κορυφαία στελέχη του κόμματος, ακόμη και δελφίνοι δεν θα αρνούνταν την παραμονή του Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία και την εκλογή από την κοινοβουλευτική ομάδα ή από άλλο κομματικό όργανο του υποψήφιου πρωθυπουργού, αρκεί να μην αναδύεται η εικόνα και η αίσθηση μίας παραλυτικής διαρχίας και ενός διχασμού, που θα αποδυναμώνει το νέο επικεφαλής στη μάχη του έναντι του Αντώνη Σαμαρά. Το κύριο ζητούμενο στις συζητήσεις αυτές είναι ο ακριβής ρόλος, που θα έχει πλέον ο κ. Παπανδρέου. Αδιαπραγμάτευτη θέση τουλάχιστον της βενιζελικής πτέρυγας είναι ο υποψήφιος πρωθυπουργός να εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Προς το παρόν η πλευρά Παπανδρέου φαίνεται να δυστροπεί σε μία τέτοια εξέλιξη, θεωρώντας ότι αυτό θα καταστήσει τον σημερινό πρόεδρο «διακοσμητικό». Δεν είναι ακόμη σίγουρο εάν η περίεργη και ακατανόητη αυτή επιμονή του «παπανδρεϊκού» περιβάλλοντος γίνεται για να εξασφαλιστούν άλλα ανταλλάγματα για μία «ασφαλή» έξοδο του κ. Παπανδρέου από την ηγεσία ή τίθεται ως προϋπόθεση για να ανοίξουν οι όποιες διαδικασίες διαδοχής.

Μέσα στο κλίμα αυτό, ορισμένοι εκ των πιθανών ενδιαφερομένων στελεχών για την ηγεσία, έχουν επιλέξει να τηρήσουν χαμηλούς τόνους, καθώς διαβλέπουν, όχι μόνο σθεναρή αντίσταση από το «παπανδρεϊκό» μπλοκ, αλλά και εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές και έτσι η προοπτική μίας οδυνηρής ήττας αρχίζει να προβληματίζει, αλλά και να αποθαρρύνει φιλοδοξίες στη συγκεκριμένη φάση.
Read more...

Η επιστροφή της …μισής μερίδας!

Εικόνες …Κατοχής


http://img.protothema.gr/98A9A076E42900ECD2D98BAFDAD6EEC7.jpg
Η έκφραση ‘μισή μερίδα’ είχε να εμφανιστεί από τη δεκαετία του ’60. Στην Ελλάδα της φτώχειας και της μετανάστευσης, υπήρχαν τα γνωστά αθηναϊκά «μαγεριά» τα οποία έδιναν την ευκαιρία στους πελάτες τους να αγοράσουν στη μισή τιμή, μισή ποσότητα φαγητού. Επρόκειτο για ένα «έθιμο’ – κληρονομιά της Κατοχής όταν πολλοί Έλληνες αναγκάζονταν να φάνε λιγότερο, απλά για να επιβιώσουν. Να όμως που στην Ελλάδα της τροϊκανής κατοχής, η «μισή μερίδα» μαζί με τη μισερωμένη» μας ζωή, επιστρέφει.

Ο λόγος για τη νέα τάση στα εστιατόρια να δίνουν αυτή την εναλλακτική στους πελάτες τους, οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να βγαίνουν για φαγητό έξω. Πιο συγκεκριμένα, στο γνωστό αθηναϊκό εστιατόριο της λεωφόρου Συγγρού, τον Άι Νικόλα, πρόσφατα καθιέρωσαν το «Mezzo Menu», που σημαίνει ότι όλα τα πιάτα τού a la carte μενού μπορείς να τα επιλέξεις στη μισή ποσότητα άρα και στη μισή τιμή. Όπως η διοίκηση του εστιατορίου μάλιστα σε πρόσφατη παρουσίαση του concept «η οικονομική συγκυρία άλλωστε απαιτεί ευελιξία».

Η τάση όμως αυτή συνεχίζεται σε όλη την πρωτεύουσα. Αυτές τις ημέρες στο ρεστοράν Da Vinci της Αγίας Παρασκευής ο σεφ Φίλιππος Δημόπουλος ετοιμάζει μισή μερίδα γαρίδες τεμπούρα με κανταΐφι και κρέμα ταραμά με μόλις 7 ευρώ, μισή μερίδα γιουβέτσι με καραβίδες, λιαστές ντομάτες με 9 ευρώ και μισές μερίδες γουρουνόπουλο. Στην ίδια όμως λογική κινούνται και πολλά ψητοπωλεία, τα οποία έχουν ξεκινήσει να διαθέτουν τα είδη τους σε μειωμένες ποσότητες αποσκοπώντας στο να συγκρατήσουν το αγοραστικό κοινό. Όπως μάλιστα τονίζουν, από τη στιγμή που γνωστές αλυσίδες εστίασης καταφεύγουν σε μειώσεις τιμών σε τυρόπιτες και καφέδες, δεν είναι δυνατό η λαϊκή εστίαση να μείνει πίσω.

Όμως όλα τα παραπάνω σηματοδοτούν και κάτι άλλο. Το οριστικό τέλος της περιόδου κραιπάλης, όπου βλέπαμε τους Έλληνες να παραγγέλνουν φαγητό σε απίστευτα μεγάλες μερίδες, δίχως να το καταναλώνουν. Μια τάση υπερβολής που σε μεγάλο βαθμό προκαλούσε εντύπωση στους τουρίστες, όταν έβλεπαν μεγάλες ποσότητες τροφίμων να πετιούνται, έτσι, απλά για το «κέφι μας».

Η τάση πλέον, εκτός από τη μισή μερίδα, είναι όσο φαγητό δεν καταναλώνεται εντός καταστήματος, να δίδεται σε σακούλες, καθώς ελάχιστοι είναι οι συμπατριώτες μας που νιώθουν βολικά να αφήνουν φαγητό στο τραπέζι τη στιγμή που χιλιάδες συμπολίτες μας συνωστίζονται στις ουρές των συσσιτίων.

Read more...

Ο Γιώργος λείπει για... δουλειές στο Λονδίνο









Ο Γιώργος λείπει για... δουλειές στο Λονδίνο
Από τα Φώτα, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι εξαφανισμένος, παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ τρέχουν και κορυφαία στελέχη ζητούν την αλλαγή προέδρου πριν από τις εθνικές εκλογές.


Η απουσία του δεν πέρασε απαρατήρητη και σιγά- σιγά, έσκασε η είδηση: Ο Γιώργος είναι στο Λονδίνο!

Ημιεπισήμως λέγεται ότι πήγε –όχι για… φώτιση, αλλά- για να δει την κόρη του Μαργαρίτα η οποία σπουδάζει στην βρετανική πρωτεύουσα. Ωστόσο, την ημέρα που αναχώρησε, τα βρετανικά πανεπιστήμια ήταν ακόμα κλειστά για τις γιορτές των Χριστουγέννων και άνοιξαν μόλις χθες.

Φυσικά ο Γ. Παπανδρέου έχει πολλούς φίλους στο Λονδίνο. Γι αυτό και αρέσκεται να το επισκέπτεται συχνά. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν καταγραφεί τρεις επισκέψεις του στη βρετανική πρωτεύουσα.

Μάλιστα, τη μια από αυτές είχε γίνει θέμα, μιας και ο τότε πρωθυπουργός απαθανατίστηκε να δειπνεί στο κοσμοπολίτικο υπερπολυτελές εστιατόριο Zuma, στο νούμερο 5 της Raphael Street στο Knightsbridge, παρέα με τον φίλο του Ντόρη Μαργέλλο, επιχειρηματία που παλιά είχε συνδεθεί με την ελληνοποίηση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού και προσφάτως με τα ελληνικά CDS.

Ο χρόνος παραμονής του Γ. Παπανδρέου στην Αγγλία, συνέπεσε με την σύγκρουσή του με τον εκδότη του ΒΗΜΑτος Σταύρο Ψυχάρη.

Το ΒΗΜΑ, εκδόθηκε Σάββατο και προφανώς ο Γιώργος ενημερώθηκε ενώ βρισκόταν στο Λονδίνο για τα δημοσιεύματα που τον αφορούσαν άμεσα.

Στο πρώτο, μεταξύ άλλων τονιζόταν: «Είναι φυσικά µια φάρσα – αυτό συμβαίνει όταν µε σάπια καλαμπόκια μαγειρεύεις σε ιδιωτικά αεροπλάνα και χάνεις την επαφή µε την πραγματικότητα. Τέλος πάντων...» Φυσικά υπονοούσε τη σχέση του μες τον κ. Μαργέλλο.

Το δεύτερο ήταν ένα σχόλιο- κουίζ που ανέφερε: «Το Knightsbridge είναι μια γνωστή αριστοκρατική περιοχή του Λονδίνου. Κατάλληλη για πρίγκιπες και συγγενείς. Ένα διαμέρισμα στον 8ο όροφο μπορεί να κοστίζει και δέκα εκατομμύρια λίρες!».

Ο Γ. Παπανδρέου επιστρέφει αύριο στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και να προετοιμαστεί για το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στο «Κάραβελ».


Θέμης Δαγκλής
http://newpost.gr

Read more...

Δεκάδες επικίνδυνα εμφυτεύματα σιλικόνης είχαν εισαχθεί στην Ελλάδα

Αγνωστο αν χρησιμοποιήθηκαν


(Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Την ώρα που η υπόθεση με τα επικίνδυνα εμφυτεύματα σιλικόνης παίρνει διαστάσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, στην Ελλάδα «αναζητούνται» τουλάχιστον 250 ζεύγη που έφθασαν στα χέρια πλαστικών χειρουργών την περίοδο 2009 - Απρίλιος 2010, σύμφωνα με τις εταιρίες που τα εισήγαγαν και τα διέθεταν. Από την πλευρά της, η επιστημονική ένωση πλαστικών χειρουργών έχει ενημερωθεί επισήμως για χρήση μόνο σε 15 έως 20 ασθενείς.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, οι εταιρίες που νομίμως εισήγαγαν και διέθεταν τα ενθέματα στήθους έδωσαν αναλυτικά στοιχεία στον ΕΟΦ και το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με αυτά, έχουν διατεθεί 250 ζεύγη εμφυτευμάτων σιλικόνης σε πλαστικούς χειρούργους.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο εάν χρησιμοποιήθηκαν ή όχι.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι έχουν ζητηθεί στοιχεία για την ακριβή ποσότητα των ενθεμάτων που έφτασαν στην Ελλάδα και ποιοι ήταν οι γιατροί που τα προμηθεύτηκαν και τελικά τα χρησιμοποίησαν». Ο ΕΟΦ αναμένει τα στοιχεία έως το τέλος της εβδομάδας.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας θα λάβει τις αποφάσεις του όταν ολοκληρωθεί η έρευνα και εκδοθούν οι επίσημες οδηγίες από τη Γαλλία και τις ευρωπαϊκές Αρχές για την κοινή αντιμετώπιση του ζητήματος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Λ. Παπαδήμος: Αισιοδοξία για επιτυχή κατάληξη του PSI+

Εντός των επομένων ημερών η συμφωνία


http://img.protothema.gr/BB001AF135B4BCA1DE9A6FA2CC1CE8DF.jpg

Έντονη ανησυχία υπάρχει τις τελευταίες ώρες σχετικά με την οριστική κατάληξη του περίφημου προγράμματος ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων καθώς κορυφαίοι αξιωματούχοι της Γερμανίας άλλα ξένοι οίκοι (UBS) εμφανίζονται πλέον με την βεβαιότητα ότι το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων θα είναι υψηλότερο του 55 έως 60% . Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι θα ενεργοποιήσει αμέσως και τα περίφημα CDS καθώς θα σημάνει ελεγχόμενη χρεοκοπία εντός του ευρώ.

Από την άλλη πλευρά όμως η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις εντός των επόμενων 10 έως 15 ημερών με το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων να προσεγγίζει το 50% δηλαδή στο όριο που συμφωνήθηκε προ 3 μηνών στην σύνοδο .

Σύμφωνα με πληροφορίες χθες στο Μέγαρο Μαξίμου πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και οικονομικό επιτελείο συζήτησαν το ενδεχόμενο την ερχόμενη Παρασκευή 13 Ιανουαρίου στο πλαίσιο των συναντήσεων του Γενικού Διευθυντή του IIF (Διεθνές χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο) Τ. Νταλάρα που διεξάγει συζητήσεις για την αναδιάταξη του ελληνικού χρέους να υπάρξει συμφωνία για το γενικό πλαίσιο των όρων που θα διέπουν το PSI+.

Στην σύσκεψη επισημάνθηκε ότι «άπαξ και το haircut στο ελληνικό χρέος ξεπεράσει το 50% αυτομάτως η διαδικασία παύει να θεωρείται εθελοντική και χαρακτηρίζεται υποχρεωτική.» Τονίστηκε ακόμα ότι «οι οίκοι αξιολόγησης Moody 's, Standard and Poor's και Fitch θα κατατάξουν την Ελλάδα στην κατηγορία C ή D δηλαδή στην κατηγορία χρεοκοπία.»

Οι υποβαθμίσεις της Ελλάδος από τους οίκους αξιολόγησης αναμένονται προς τα τέλη Ιανουαρίου αμέσως μετά την ανακοίνωση των όρων του PSI+. Εκείνη την περίοδο η ISDA (Διεθνής Ένωση Swaps και Παραγώγων) εκ των πραγμάτων θα συνεδριάσει μετά από αίτημα δεκάδων hedge funds που έχουν στην κατοχή τους CDS αξίας 5 δισ ευρώ προκειμένου να αξιολογήσει αν υφίσταται στην Ελλάδα credit event δηλαδή πιστωτικό γεγονός. To πιθανότερο σενάριο θα είναι η ISDA να πιστοποιήσει το πιστωτικό γεγονός και τότε εκ των πραγμάτων τα CDS θα πληρωθούν.

Read more...